Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

 

  

Τα Μεσόγεια 3 (Προηγούμενα Μεσόγεια1, Μεσόγεια 2 )

Μαραθώνια διαδρομή,  Λατομεία στα Μεσόγεια,  Βιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα,

Λεπτομερής καταγραφή (4-3-2001)

Άλλα θέματα: Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία,

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω,

Προαστειακός Σιδηρόδρομος, Κτηματολόγιο,

Τα ρέματα της Αττικής, Αυθαίρετα και αυθαιρεσίες,

δασική πολιτική, Αιγιαλός

Από την συνάντηση εκπροσώπων Οργανώσεων και Ενεργών Πολιτών των περιοχών Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών της 19/11/08

Στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου

 

  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ:

Είναι σε όλους πλέον γνωστό και αναφέρεται σ όλες  τις επιστημονικές αναφορές ότι οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν την μόνη ελπίδα μιας-κάποιας ποιότητας ζωής στις σημερινές κοινωνίες.

Στην Χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας η κατάσταση τείνει να γίνει προβληματική, γιατί τα ιδιωτικά  συμφέροντα αξιοποιώντας το νομικό και πολεοδομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, χωρίς περιφερειακό σχεδιασμό,  προσπαθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους να την τσιμεντοποιήσουν.

Αναλυτικότερα για την ευρύτερη  περιοχή της Παλλήνης και των γειτονικών Δήμων, οι ελεύθεροι χώροι που κινδυνεύουν είναι οι παρακάτω:

   α) Λόφος Λεβίδη (Παλλήνη)

   β) Κτήμα Καμπά (Κάντζα)

   γ) Στρατόπεδο Λάμπρου (Κάντζα-Γλυκά Νερά)

   δ) Κτήμα ΔΕΗ (Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων -Κάντζα)

   ε) Λόφος Κεραίας στο Σταυρό- Γέρακα

 στ) Λόφος Φούρεζι  Γλυκών Νερών

Για τον Λόφο Λεβίδη οι διαχρονικές θέσεις των Φορέων της περιοχής είναι γνωστές:

Διεκδικούμε την απαλλοτρίωση του με διαφανείς διαδικασίες και την απόδοσή του στους κατοίκους της περιοχής, γι΄ αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή.

Οι θέσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές από την Αυτοδιοίκηση που δεν πρέπει να παραμείνει σε μεγαλόστομες ή προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά σε ουσιαστική έμπρακτη διαδικασία για την επιτυχή διεκπεραίωση του σκοπού αυτού.                                                           

Για το Κτήμα Καμπά στην Κάντζα, έχει χυθεί πολύ μελάνι με επιχειρήματα κατά της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης του από την Εταιρία REDS και την μητρική της κοινοπραξία Εταιριών, έχουν παρθεί αποφάσεις από το Δημοτικό και Νομαρχιακό Συμβούλιο με το σκεπτικό  ότι αυτή η υποτιθέμενη ανάπτυξη δεν βοηθά ούτε και χρειάζεται σε μία περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον οικιστικό ιστό περιοχής αμιγούς κατοικίας, απλά και μόνο επειδή κάποιοι τελείως τυχαία σχεδίασαν σταθμό του metro και του προαστιακού στην συγκεκριμένη περιοχή αντί άλλης  χιλιομετρικά ορθότερης.

Εν συντομία οι θέσεις μας έως τώρα έχουν να κάνουν με την ανατροπή του σχεδιασμού των συμφερόντων των εταιριών οι οποίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον τις μικροκλιματικές συνθήκες και τελικά την ποιότητα ζωής,  που θα επιφέρει η τσιμεντοποίηση 120 από τα 300 περίπου στρέμματα, ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα σωρεύεται καθημερινά στην περιοχή,  από τους κατά τις εκτιμήσεις 5.000 εργαζόμενους και 20.000 επισκέπτες  και κατά συνέπεια η ατμοσφαιρική καταβαράθρωση της ευρύτερης περιοχής.

Η επιβάρυνση της υγείας ενηλίκων και μαθητών , τρία σχολεία των οποίων βρίσκονται δίπλα ακριβώς από τα όρια της «επένδυσης», θα είναι καταλυτική και καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής τους στην περιοχή,  χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη και οι παράπλευρες επιπτώσεις από εγκληματική- παραβατική επιβάρυνση που ακλουθεί τα κέντρα τύπου MALL που είναι τόπος συγκέντρωσης ατόμων απ΄ όλη την Αττική και ίσως και από διάφορα μέρη της Χώρας.

Για το Στρατόπεδο Λάμπρου στα όρια της πόλης μας με τον Δήμο Γλυκών Νερών,  ένα χώρο πρασίνου που τροφοδοτεί με οξυγόνο την περιοχή,  ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της αμέσως άνωθεν του δασικής έκτασης του Ορεινού όγκου του Υμμητού, θεωρούμε  αυτονόητη κάθε ενέργεια του Δήμου Παλλήνης και κάθε γειτονικού, για την εξ ολοκλήρου απόδοση του στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για ένα Δημόσιο χώρο 70 στρεμμάτων. που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί και πρέπει να περάσει στην ιδιοκτησία της Αυτοδιοίκησης. Για  την συγκεκριμένη έκταση, κάθε είδους συμβιβασμός και μεθόδευση, θεωρείται εκ μέρους μας απαράδεκτη

Για την  ιδιοκτησία- κτήμα της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή της Κάντζας, στον Άγιο Νικόλαο, που σήμερα στεγάζεται το κέντρο Δοκιμών και Ερευνών της ΔΕΗ, το έχουμε ξεκαθαρίσει μόλις ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες ήδη από την προηγούμενη Δημοτική Θητεία.

Ήμαστε κάθετα αρνητικοί.

Δεν δεχόμαστε κανενός είδους διαπραγμάτευση για την εγκατάσταση των κεντρικών υπηρεσιών της Εταιρίας στην περιοχή.

Υφιστάμεθα την επιβάρυνση από το κέντρο υψηλής και υπερυψηλής τάσης, τους αντίστοιχους πυλώνες από και προς αυτήν δια μέσου περιοχών αμιγούς κατοικίας, πάνω από τα σπίτια και τα σχολεία των παιδιών μας,

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε αποφάσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ που θα υποβαθμίζουν κάθε ποιότητα ζωής στην περιοχή μας

 Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή λίγων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων να χωρέσουμε με το ζόρι, «επενδύσει τύπου MALL, στρατιωτικά συγκροτήματα (στο Λάμπρου), μητροπολιτικές υπηρεσίες της ΔΕΗ,  Νοσοκομειακή μονάδα 1000 κλινών (πίσω από το πρώην κτήμα Καμπά προς την Παιανία), Επιχειρηματικό πάρκο στα όρια με τον Δήμο Σπάτων και δεν ξέρουμε τι άλλο θα σκαρφιστούν κάποιοι αργότερα.

Σχετικό είναι και το πρόβλημα που προέκυψε στο Λόφο Κεραίας στο Γέρακα στη θέση Σταυρός, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Λεωφόρο Μαραθώνος.

Η εν λόγω έκταση( 30 περίπου στρεμμάτων) ιδιοκτησίας  ΕΡΤ αντί να αποδοθεί στην Αυτοδιοίκηση και ν΄ αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών και της ευρύτερης περιοχής σαν ελεύθερος χώρος πρασίνου, ενσωματώνεται στα σχέδια επιχειρηματικής αξιοποίησης από την εν λόγω Δημόσια Επιχείρηση και τους προϊσταμένους της που ισχυρίζονται ότι είναι υπηρέτες του Δημόσιου συμφέροντος.

Τέλος δύο λόγια για για τον Λόφο Φούρεζι για τον οποίο θα γίνει εκτενέστερη αναφορά από επόμενο ομιλητή και βρίσκεται «όσο  απέμεινε»  πίσω από τις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων     ( Πλάτωνας), κινδυνεύοντας από ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και άξιες διερεύνησης Δημοτικές ακροβασίες στον χειρισμό για την αποφυγή εκχώρησης χώρων πρασίνου σε τρίτους.

Είναι πάντως γεγονός ότι παρά τις ελλείψεις της, η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, βρίσκεται θεσμικά αδύνατη, από την στιγμή που η κεντρική Διοίκηση το ΚΡΑΤΟΣ με το αρμόδιο Υπουργείο του δεν μπόρεσε ούτε και ενοχλήθηκε για να προγραμματίσει και να προσχεδιάσει  τι ακριβώς έπρεπε να γίνει στην περιοχή των Μεσογείων που επιβαρύνθηκε καθ΄ ολοκληρίαν από την λειτουργία του μεγαλύτερου Αεροδρομίου της Χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, τους μεγάλους οδικούς άξονες από, προς και γύρω απ΄  αυτό, να δημιουργήσει υποδομές,(κυρίως αποχετευτικό δίκτυο), να προστατεύσει από τα τραγικά αναπτυξιακά λάθη που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι Υπουργείο Δημοσίων Έργων, αλλά χωροταξίας και περιβάλλοντος.

Εμείς σαν φορείς και σαν απλοί ακόμη ενεργοί πολίτες, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να προχωράμε όλο και σε ριζοσπαστικότερες δράσεις προκειμένου να θυμίζουμε στους αρμόδιους αλλά και στους συμπολίτες που αισθάνονται αγανακτισμένοι και μόνοι, ότι υπάρχουν κάποιοι που κάνουν ότι μπορούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση στην περιοχή και ότι υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για να έλθουν να πυκνώσουν τις τάξεις των πολιτών που δεν δέχονται να γίνονται επαίτες και μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα, αλλά παλεύουν για την βελτίωση των όρων διαβίωσής τους.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα  με την ανεπάρκειά του να μας καταδικάσει σε αργό και προκαθορισμένο θάνατο!!!!!

Εμείς Προστατεύουμε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, υπερασπιζόμαστε

την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Οδυσσέας Ρομπάκης

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΛΑΥΡΙΟ: Σε πολυεθνική 78 στρέμματα στο «Φουγάρο»

Την παράδοση σε επιχειρηματία 78 στρεμμάτων δημοτικής γης στην περιοχή «ΦΟΥΓΑΡΟ» στο Λαύριο αποφάσισε η δημοτική αρχή της περιοχής (ΠΑΣΟΚ) στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί, υπάρχουν σχέδια να χτιστεί ένα λεγόμενο «εμπορικό χωριό». Η πράσινη δημοτική αρχή, όπως αποδείχτηκε, μεθόδευε πολύ καιρό πριν την παράδοση της έκτασης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το γεγονός, ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ έχουν μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορέα εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στην περιοχή «ΦΟΥΓΑΡΟ» κοντά στο λιμάνι του Λαυρίου. Η ονομασία της δεν είναι τυχαία, καθώς βρίσκεται ακριβώς στο φουγάρο των παλιών στοών των μεταλλείων, εκεί που στέναζαν χιλιάδες εργάτες για χρόνια. Παρά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη έκταση ήταν προγραμματισμένο να γίνει «Κέντρο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η δημοτική αρχή «άλλαξε» τα σχέδια αποφασίζοντας να μεταφερθούν τελικά οι τοπικές επιχειρήσεις σε άλλη περιοχή. Θεωρώντας την περιοχή «τουριστική», κάλεσε στη συνέχεια το Πολυτεχνείο να συντάξει μελέτη - παρουσιάστηκε στο ΔΣ την περασμένη Παρασκευή - για την εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής, από τις παλιές σκουριές των μεταλλείων για να της δώσει αξία! Πρόκειται για μια εξυγίανση, που όπως υπολογίζουν οι μελετητές, θα κοστίσει περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη προκήρυξε διαγωνισμό στον οποίο κατέθεσαν προσφορές 14 μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις, με αυτή της Καπερόνι να εκπληρώνει «ακριβώς» τους όρους που έθετε η δημοτική αρχή. Δηλαδή, ενοικίαση της έκτασης για 60 χρόνια και όχι πώληση - ώστε να μη θεωρηθεί τελείως ξεπούλημα - κάλυψη του κόστους της εξυγίανσης, κατασκευή μνημείου στο παλιό φουγάρο και δέσμευση να γίνουν προσλήψεις προσωπικού μόνο από το Δήμο Λαυρίου.

Το σχέδιο αποκάλυψε η ίδια η δημοτική αρχή στο ΔΣ. Γι' αυτό άλλωστε είχε φέρει μαζί ως θέματα την παρουσίαση της μελέτης, την έγκριση πολεοδόμησης της ευρύτερης περιοχής και φυσικά την έγκριση της εκποίησης της συγκεκριμένης έκτασης. Οπως μάλιστα υποστήριξαν ο δήμαρχος Δ. Λουκάς και ο Α. Κωστάλας, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης μέσω της οποίας έγινε η παραχώρηση, «αυτός είναι ο αναπτυξιακός τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουμε», προβάλλοντας ως τέτοιον την παράδοση της περιουσίας του δήμου σε πολυεθνικές!

Η παραχώρηση της έκτασης «πέρασε» τελικά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μόνο με τις ψήφους των συμβούλων της δημοτικής αρχής και παρά την έντονη αντίδραση που εκφράστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και κυρίως τους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες του Λαυρίου - που κατάγγειλαν ότι η επένδυση αυτή θα τους καταστρέψει οριστικά - αλλά και του Εργατικού Κέντρου. Οπως τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του ΕΚ: «Η ανεργία που στο Λαύριο φτάνει στο 30% δε θα βρει λύση με το ξεπούλημα της Λαυρεωτικής γης για τέτοιου είδους επενδύσεις. Απαιτούμε να γίνουν βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης για να δουλέψουμε».

Ριζοσπάστης 26 Νοέμβρη 2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πρόστιμο... βλακείας 13 εκατ. Ευρώ για το Αεροδρόμιο ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Το ελληνικό κράτος πέταξε στον αέρα περίπου 5 εκατ. ευρώ, διότι με τη γνωστή νοοτροπία τού «έλα μωρέ, δεν πειράζει», «βαρέθηκε» να τοποθετήσει, όπως ήταν υποχρεωμένο, μερικές πινακίδες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που θα πρόβαλλαν την κοινοτική συγχρηματοδότηση για την κατασκευή του αεροδρομίου. Εχασε, επίσης, για το ίδιο έργο άλλα 8 εκατ. ευρώ διότι έκανε λάθος υπολογισμούς στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=89581508 20-11-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΤΟ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ;
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ;
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ;
ΧΑΝΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΑΦΑΝΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΜΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
http://pallini-perivallon.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ελήφθη 8-1-2009)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Εμπορικο Κεντρο στο Κτημα ΚΑΜΠΑ -ιδιοκτησιας Μπομπολα- είναι ένα έργο μαμουθ -ακομα στα χαρτια- που αν πραγματοποιηθει θαναι καταστροφη για την περιοχη, καθως θα προκειται για το μεγαλύτερο των Βαλκανιων (113.000 τ.μ.)
Για συγκριση: Ο Βωβος στον Ελαιωνα σχεδιαζει περιπου 85.000 τ.μ.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
 

Οι διαφορές του The Mall και του νέου εμπορικού στην Παλλήνη
Οι όροι κατασκευής μεγάλων εμπορικών κέντρων έχουν αρκετές φορές τεθεί ενώπιον της κρίσης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Η πιο γνωστή περίπτωση δεν αφορά άλλο από το The Mall, η νομιμότητα του οποίου θα κριθεί οριστικά τον Μάιο.
Η περίπτωση του The Mall έχει αρκετές σημαντικές διαφορές από εκείνη του εμπορικού κέντρου της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική Α. Ε.». «Oχημα» για τη δημιουργία του The Mall ήταν το Χωριό Τύπου στο Μαρούσι και το έδαφος προλείανε μια σειρά αποφάσεων: αρχικά άλλαξαν οι χρήσεις γης (με τον ν. 2947/01 περί ολυμπιακής φιλοξενίας) και κατόπιν ο συντελεστής δόμησης (2 από 1, τροπολογία σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα ρέματα).
Ομάδα κατοίκων και δημοτικών συμβούλων του Αμαρουσίου ξεκίνησαν αγώνα ενάντια στο έργο, που κατέληξε το 2003 στην απόφαση 1528 του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή του έργου επιβαρύνει ανεπανόρθωτα το οικιστικό περιβάλλον. Σε απάντηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε τον ν. 3207/03 με τον οποίο εγκρίθηκαν όλες οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις (οικοδομική άδεια κ. λπ.) για την κατασκευή του Mall. Εν τω μεταξύ, το εμπορικό κέντρο χτίστηκε και ώς σήμερα λειτουργεί κανονικά.
Η υπόθεση όμως δεν έχει λήξει, καθώς οι προσφεύγοντες επανήλθαν και στράφηκαν ενάντια στον ίδιο τον νόμο. Με την υπόθεση ασχολήθηκε αρχικά το Ε΄ Tμήμα του ΣτΕ, που τελικά έκρινε (391/2008) ότι ο νόμος με τον οποίο εκδόθηκαν οι ειδικοί όροι δόμησης και άλλες άδειες για την κατασκευή του The Mall είναι αντισυνταγματικός για δύο λόγους.
Πρώτον, επειδή περιόρισε το δικαίωμα του πολίτη να ζητήσει δικαστική προστασία.
Και δεύτερον, επειδή με την πρακτική αυτή δεν εξασφαλίζει τη συμμετοχή του κοινού σε αποφάσεις για έργα με σημαντικές συνέπειες, κάτι που είναι αντίθετο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Λόγω της τεράστιας σημασίας της, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια και θα δικαστεί στις 8 Μαΐου 2009. Αν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει τον Μάιο αντισυνταγματικό το νομικό αυτό τέχνασμα της Πολιτείας, τότε κλείνει οριστικά ένα «παράθυρο» για την παράκαμψη του δικαστικού ελέγχου.

(ελήφθη από ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ perivallon2007@gmail.com, 2-2-2009)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΣΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ, ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΝΕ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΣΑ ΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΚΑΝΤΖΑΣ ΦΕΣΚΑΝΤΖΑ" ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ.
Η ιστοσελίδα μας είναι
: http://pallini-perivallon.blogspot.com

 

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ Ο ΟΡΣΑ ΝΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ, ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ "ΔΟΥΝΕ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ" - ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ- ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ REDS AE, ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΚΡΥΝΟΥΝ Ή ΘΑ ΚΟΝΤΥΝΟΥΝ ΤΟ "ΠΑΠΛΩΜΑ" ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ REDS ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ !!!!
ΕΠΕΙΔΗ ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΠΟΝΗΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΖΗΤΑΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΕΣΚΑΝΤΖΑ"

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Σε ‘άτυπο’ τετ-α-τετ  παζάρι εξελίσσεται η υπόθεση των κτημάτων ΚΑΜΠΑ.

Η πρόταση της REDS για ‘ανάπτυξη’ των 320 περίπου στρεμμάτων των Κτημάτων  KAMΠΑ με την διαδικασία της   ΠΟΑΠΔ  (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών  Δραστηριοτήτων - στην ουσία ιδιωτική πολεοδόμηση) εξελίσσεται σε ένα άτυπο παζάρι ad hoc επαφών μεταξύ REDS και Δήμου Παλλήνης.

  Ο δήμαρχος  Παλλήνης κ. Σ. Κωνσταντάς, φρονίμως ποιών, προσπαθεί αφενός  να  δώσει πλουραλιστικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις προσκαλώντας και άλλους δημοτικούς παράγοντες στις συναντήσεις με την REDS και αφετέρου  φροντίζει να δημοσιοποιούνται οι ημερομηνίες των συναντήσεων.

Παρόλα αυτά, επί της ουσίας δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά  τόσο για το νομικό πλαίσιο, στο οποίο γίνονται αυτές οι συναντήσεις – διαπραγματεύσεις, όσο και για το αντικείμενο στόχο του παζαριού.   Ποιος παζαρεύει; τι  παζαρεύει; Και σε ποιό νομικό πλαίσιο;  Ποιός δεσμεύει ποιόν και  γιατί πράγμα; Και σε ποια έκταση;   Με ποιό πολιτικό πλαίσιο; Οι γνωστές επίσημες  αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής παρακάμπτονται  πλέον ;  Έτσι άτυπα;  Οι προσπάθειες με το Υπουργείο Πολιτισμού για το εργοστάσιο ξεχάσθηκαν; Αυτοί που επιλέγονται μα συμμετέχουν στην ad hoc δημοτική ομάδα διαπραγματεύσεων έχουν ο καθένας δική τους άποψη;  Έχουν ‘κατά σύμπτωση’ ενιαία γραμμή; Έχουν συλλογική ευθύνη, ατομική ευθύνη ή έτσι κι έτσι;

Όταν πρόκειται για ιδιωτική υπόθεση, προφανώς τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να συζητούν και να διαπραγματεύονται με μεγάλη ελευθερία, με όποια μορφή και όποιο σχήμα επιθυμούν.  Όταν όμως πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον με συμμετέχοντες δημόσιους φορείς, οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινούνται σε στερεό  και σταθερό νομικό και διαδικαστικό  πλαίσιο.  Πρόσφατα   τάραξαν τον δημόσιο βίο σοβαρά  περιστατικά  ‘αυτοσχεδιασμών’ (επιεικώς)  σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, που εκ των υστέρων όλοι οι εμπλεκόμενοι  έτρεχαν ισχυριζόμενοι  ότι δεν ήξεραν, ήταν παρόντες αλλά δεν συμμετείχαν, δεν δεσμεύτηκαν κλπ.  Απαιτείται με άλλα λόγια διαδικαστική σχολαστικότητα, νομική  προσοχή και διαφάνεια ουσίας.

Πράγματι,  ο νόμος  προβλέπει ότι  η πρόταση  για ΠΟΑΠΔ εγκρίνεται από  τον ΥΠΕΧΩΔΕ με την αντίστοιχη  Νομαρχία σε συμβουλευτικό ρόλο.  Δεν προβλέπεται ρητή εμπλοκή του Δήμου,  προφανώς γιατί ο θεσμός των  ΠΟΑΠΔ απέβλεπε σε έργα της περιφέρειας  και όχι σε πολεοδομήσεις σε αστικά κέντρα, όπως επιχειρείται εδώ.   Υπάρχει μάλιστα σοβαρή νομική άποψη, ότι το όλο νομοθέτημα περί ΠΟΑΠΔ δεν είναι νομικά απολύτως στέρεο.  Γι αυτό άλλωστε, οι περισσότερες περιπτώσεις ΠΟΑΠΔ καταλήγουν στα δικαστήρια.

 Στις  παραδοσιακές εντάξεις στο σχέδιο πόλεως  ακολουθείται συγκεκριμένη νομοθετημένη  διαδικασία και μέσω των διαδικασιών αναρτήσεων και των ενστάσεων δίδεται η ευκαιρία να αναδειχθούν οι όποιες ‘ατέλειες’ του εγχειρήματος.  Στις ΠΟΑΠΔ  υπάρχει πάντα η παγίδα όλα να εξελιχθούν σαν μια ιδιωτική υπόθεση , όπου οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και φορείς της περιοχής θα πληροφορηθούν τα τεκταινόμενα, όταν πια θα έχουν τελειώσει.

 Οι καλές  προθέσεις  των εμπλεκομένων πρέπει και να φαίνονται και να είναι νομότυπες και  διαφανείς σε  στόχους, διαδικασίες και αποτέλεσμα - δεσμεύσεις.  Στην παρούσα φάση στόχοι, διαδικασίες και αποτέλεσμα -δεσμεύσεις μεταξύ Οργανισμού Αθήνας – REDS – Δήμου  Παλλήνης φαίνεται να εστιάζονται περισσότερο στο  ‘άντε να τα βρούμε να προχωρήσουν οι επενδυτές’ παρά στο ‘ τι συμφέρει  την πόλη, την τοπική κοινωνία και την παράδοση’.

  Άλλωστε δεν συνιστούν ένα ώριμο περιβάλλον διαπραγματεύσεων, όσα διαδίδονται στον οικισμό μας από παραπληροφόρηση ελπίζουμε.  Για παράδειγμα διαδίδεται ότι θα μοιρασθούν ‘καλούδια’ στις ‘καλές’  γειτονιές  της περιοχής, όπως ένταξη των βόθρων τους  στο αμφιλεγόμενο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων  του μελλοντικού Εμπορικού Κέντρου ή ότι θα μοιρασθούν θέσεις εργασίας στα παιδιά τους, ή ότι θα προτιμηθούν κάποιοι μικρομεσαίοι να ανοίξουν μαγαζιά εκεί μέσα .  Εάν πράγματι ήταν  τόσο εύκολο να λυθεί  το αποχετευτικό της περιοχής, όπως με ένα ιδιωτικό έργο επεξεργασία δίπλα στο παρακείμενο ρέμα, τι κάνει ο Δήμος, η Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ τόσα χρόνια; 

Παράλληλα όπως είναι γνωστό, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα μειώνουν το σύνολο των θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή λειτουργίας τους, ενώ  συγχρόνως τα διατιθέμενα καταστήματα  στα Εμπορικά Κέντρα τα νοικιάζουν συνήθως αποκλειστικά μεγάλες επώνυμες αλυσίδες πολύ πριν λειτουργήσει το εμπορικό κέντρο.  Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής είναι σίγουρο ότι  θα δοκιμασθούν ιδιαίτερα . 

Αντίθετα, το Εμπορικό Κέντρο, στην έκταση και μέγεθος, που προτάθηκε, είναι μαθηματικά  βέβαιον, ότι  θα επιβαρύνει υπέρμετρα το φυσικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής και θα οδηγήσει σε ραγδαία μείωση της ποιότητας ζωής του οικισμού μας.

Ακόμα και τα υπό συζήτηση (διαπραγμάτευση;)  σχετικά οδικά έργα (παρακαμπτήριοι, υπογειοποιήσεις κλπ) πρακτικά χρηματοδοτούνται και εκτελούνται  από το κράτος μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ.  Μπορεί κανείς στο πλαίσιο μιας ιδιωτικής πολεοδόμησης να δεσμεύσει με αξιοπιστία το Ελληνικό Κράτος, ότι θα  διαθέσει  με προτεραιότητα χρήματα  (εάν τα έχει), επειδή  ‘έτσι συμφωνήθηκε’ στις  τρέχουσες ‘άτυπες’ διαπραγματεύσεις.

Ο ΦΕΣ η ΚΑΝΤΖΑ έχει πάγια θέση, ότι η όποια αξιοποίηση του χώρου των κτημάτων ΚΑΜΠΑ, πρέπει να γίνει σε μορφή  θεματικού πάρκου με όρους ήπιας ανάπτυξης και σεβασμού στην παράδοση του τόπου.

  Απλό αλλά δύσκολο … για Ελλάδα. 

Δελτίο τύπου ΦΕΣ «Η ΚΑΝΤΖΑ»  5.2.2009

Οι ανάγκες των κατοίκων ή η εξυπηρέτηση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ REDS ;;;

Αυτό δεν αναγνωρίζεται σαν δίλημμα από την Δημοτική Αρχή.

Η απάντηση είναι εύκολη.

Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρείας !!!!!!!

Γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε:

α. την αδικαιολόγητη καθυστέρηση μετά 6 μήνες στη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου  προκειμένου να εκφράσει την θέληση των κατοίκων της περιοχής στη νέα πρόταση της εταιρείας

β. πως λέμε ώδινεν όρος και έτεκεν μύ; Αυτό ακριβώς!!!  Η απόφαση περιορίστηκε σε σημεία διαφωνίας και δεν καταδίκασε την πρόταση στο σύνολό της.

γ. τις συναντήσεις στον Οργανισμό Αθήνας (ΥΠΕΧΩΔΕ)-γνωστό για τις πλείστες εξυπηρετήσεις του στην εταιρεία-, του Δημάρχου με εκπροσώπους του Οργανισμού και της εταιρείας χωρίς την συμμετοχή της Νομαρχίας, της Αντιπολίτευσης, εκπροσώπων των κατοίκων, όποιους δηλαδή θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά για τα συμφέροντα του Δήμου.

δ. την ενημέρωση εσπευσμένα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο –μη το μάθουν παραέξω και μας έρθουν τίποτα κάτοικοι– της ευγενούς και συνεργάσιμης αντιπολίτευσης η οποία με δυσκολία διαφοροποιήθηκε στο τέλος

ε. τις νέες συναντήσεις –άτυπες μα ουσιαστικές– εν αγνοία των δημοτών και των φορέων της περιοχής.

 

Εμείς ρωτάμε

με ποια θέση πάει ο Δήμος σ΄αυτές τις συζητήσεις;

Τι βάζει στο τραπέζι; και με ποιανού την άδεια; Γιατί δεν γράφτηκε σε κανένα πρόγραμμα συνδυασμού ότι στόχος τους ήταν η δημιουργία mall στον Καμπά;

Έχει εκπονήσει μια μελέτη, ένα σχέδιο δράσης, έχει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την έγκριση των κατοίκων και πάει με αυτά να διαπραγματευτεί;

ή γλύφει τα κόκαλα και εκστασιάζεται με τα καθρεφτάκια που πετάει σε μας τους ιθαγενείς η εταιρεία;

Προτεραιότητα του Δήμου Παλλήνης είναι το mall της REDS ;;;

-Αντί να πιέσουν τον Οργανισμό Αθήνας για τα σχέδια ένταξης στο σχέδιο των περιοχών που μένουν χρόνια στα χαρτιά (και στις διάφορες φάσεις) και που αφορούν τις περιουσίες και την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας  (σχολεία– δρόμους- ύδρευση– άθληση– κατοικία– ελεγχόμενη εμπορική δραστηριότητα),

Αντί να αποκλείσουν οποιαδήποτε συζήτηση πριν προχωρήσουν οι εντάξεις στο σχέδιο και το Γενικό Πολεοδομικό (που αφορούν το μέλλον της πόλης μας  και πως αυτή θέλουμε να είναι),

Αντί να απορρίψουν κάθετα τη δημιουργία ενός ναού υπερκατανάλωσης δίπλα στα σχολεία και τις κατοικίες αποτιμώντας το κόστος για την νέα γενιά, (γιατί πιο παιδί θα συγκεντρωθεί να διαβάσει; ποιο παιδί δεν θα αισθανθεί φτωχό απέναντι σε όλα αυτά τα καλούδια που θα του προσφέρει το mall; ποιο παιδί θα αντισταθεί στην πρόκληση όταν θα ναι λίγα μέτρα από το σπίτι του με τα πόδια;)

Αντί να παλέψουν για τους επιχειρηματίες της περιοχής που θα χρεοκοπήσουν, για τον κοινωνικό ιστό που θα καταστραφεί,

συζητάνε πως θα περιορίσουν τις επιπτώσεις από την δημιουργία του «mall».

Και αυτό το παρουσιάζουν σαν κατόρθωμα!

Να σε κάψω Γιάννημ να σ΄ αλείψω λάδι.

Μα δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις αν δεν δημιουργηθεί το mall !!!!

Κι είναι στο χέρι μας, στο χέρι των κατοίκων να μην επιτρέψουμε την δημιουργία του. Μόνο με την συναίνεση μας μπορούν να το προχωρήσουν.

Αυτό το ρόλο παίζει σήμερα η Διοίκηση του Δήμου. Να καλλιεργήσει την απαισιοδοξία, τον υποτιθέμενο ρεαλισμό και να πετύχει την αποδοχή μας προς όφελος της εταιρείας.

Ας τους διαψεύσουμε  !!!!!!!!

(ελήφθη 9-2-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Όργιο καταπατήσεων στην Παλαιά Φώκαια

ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΜΕΣΩ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Πώς μεθοδεύονται οι παραβάσεις. Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί το δασαρχείο

Δεκάδες υποθέσεις καταπατήσεων κοινοτικών και δασικών εκτάσεων στην περιοχή της Παλαιάς Φώκαιας, κοντά στην Ανάβυσσο, έρχονται στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, μετά από καταγγελίες πολιτών της περιοχής. Πολλοί από τους καταπατητές, φυτεύοντας ελιές και φράζοντας δημόσιους χώρους για πολλά χρόνια, επεδίωξαν να εκμεταλλευτούν το δικαίωμα της χρησικτησίας και προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τις παραβάσεις τους μέσω των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο. Η Οικολογική Πρωτοβουλία Πολιτών Αναβύσσου-Παλαιάς Φώκαιας κατήγγειλε, τόσο στην Κοινότητα όσο και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και στο Δασαρχείο Λαυρίου, συγκεκριμένες περιπτώσεις καταπατήσεων στους οικισμούς Θυμάρι και Δροσιά. Η οικοδομική δραστηριότητα στους δύο οικισμούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με τις εξοχικές κατοικίες να καταλαμβάνουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο χώρο στις καταπράσινες πλαγιές και τα ρέματα. Ταυτόχρονα, δημόσιες εκτάσεις έχουν περιφραχθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι κάτοικοι έχουν επεκτείνει τους κήπους τους καταλαμβάνοντας κάποια κομμάτια του δημόσιου δρόμου. Σε άλλα σημεία, οι καταπατητές τοποθετούν τροχόσπιτα και βάρκες. Οπως εξηγεί ο Γιώργος Βασιλόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών, «αυτό είναι το πρώτο στάδιο της καταπάτησης. Μετά τα τροχόσπιτα χτίζουν τσίγκινες κατασκευές και αρχίζουν να φυτεύουν ελιές, για τις οποίες υποστηρίζουν αργότερα πως τις καλλιεργούσαν οι παππούδες τους. Από τη στιγμή που δεν τους ενοχλεί κανείς, χτίζουν αυθαίρετα και καταλαμβάνουν τις πλαγιές και τα ρέματα». Οπως εξηγεί ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, «η Παλαιά Φώκαια είναι μια εποικιστική περιοχή, τις εκτάσεις της οποίας διαχειριζόταν στο παρελθόν η Υπηρεσία Γεωργίας της νομαρχίας. Οι εκτάσεις αυτές έχουν περάσει πλέον στην κυριότητα της κοινότητας, η οποία οφείλει να τις υπερασπιστεί. Με αυτό το σκεπτικό μεταβιβάστηκαν εξάλλου. Για να υπάρχει αμεσότερη επίβλεψη της δημόσιας περιουσίας». Η κοινοτική περιουσία αριθμεί χιλιάδες στρέμματα, ενώ μόνο η δημόσια βοσκή είναι περίπου 7.500 στρέμματα. Η Πρωτοβουλία Πολιτών έχει έντονα παράπονα από την αντίδραση της κοινοτικής αρχής, την οποία χαρακτηρίζει αδιάφορη. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Μανώλης Τσαλικίδης, από την πλευρά του, αντικρούει τις κατηγορίες και υποστηρίζει τα εξής: «Η αντίδρασή μας ήταν άμεση. Στείλαμε τα χαρτιά στην πολεοδομία και στο δασαρχείο και έχουμε κινήσει τη νόμιμη διαδικασία». Παραδέχεται ωστόσο πως η καταπάτηση κοινοτικών εκτάσεων είναι πρόβλημα δεκαετιών, που ήρθε ξανά στην επιφάνεια με τη διαδικασία του Κτηματολογίου. Οπως εξηγεί, «η κοινότητα έχει δηλώσει την περιουσία της, η οποία έχει καταχωρισθεί ψηφιακά. Εχουμε παραγγείλει δορυφορικούς οδοφωτοχάρτες, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή μας». Οπως εξηγεί ο Γιώργος Πανταγιάς, ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, «ο πρόεδρος της κοινότητας, Μανώλης Τσαλικίδης, επικαλούμενος έλλειψη αρμοδιοτήτων και προσωπικού, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του μετακυλίοντάς τις στην Πολιτεία. Η μόνη άμεση ανταπόκριση ήταν εκείνη του Δασαρχείου Λαυρίου, το οποίο ζήτησε να παρέμβει ο εισαγγελέας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμη κρατικοί λειτουργοί που υπηρετούν με συνέπεια το δημόσιο συμφέρον». Σύμφωνα με το Δασαρχείο Λαυρίου, το δικαίωμα της χρησικτησίας δεν ισχύει όσον αφορά τη δημόσια περιουσία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, εξάλλου, είχε προειδοποιήσει πως θα τιμωρηθούν όσοι επιχειρήσουν να οικειοποιηθούν δασικές ή δημόσιες περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί ο διευθυντής του δασαρχείου, Παναγιώτης Καμπούρογλου, «εν όψει του Κτηματολογίου παρατηρήθηκε έξαρση καταπατήσεων, οι περισσότερες περιπτώσεις όμως είναι χρόνιες. Οι καταπατητές εκμεταλλεύονται την αδράνεια της Πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2003 μέχρι σήμερα έχουμε βάλει χιλιάδες πρόστιμα και δεν έχουμε εισπράξει ούτε ένα, ενώ ακόμα και οι υποθέσεις που παραπέμπουμε στον εισαγγελέα εξελίσσονται σε δικαστικούς μαραθώνιους αναβολών και εφέσεων, που επιτρέπουν στους παραβάτες να συνεχίζουν κανονικά την επέκτασή τους». Σε πολλές περιπτώσεις οι καταπατητές εκμεταλλεύονται δημόσια ή δασική έκταση χωρίς να προσπαθήσουν να τη δηλώσουν στο Κτηματολόγιο. Οπως λέει ο κ. Βασιλόπουλος, «χρησιμοποιούν λίγο κοινοτικό χώρο από τα δεξιά, λίγο από τα αριστερά και στο τέλος τα οικόπεδά τους καταλαμβάνουν το μισό δρόμο, και τα ρέματα από δέκα μέτρα πλάτος απομένουν με τρία». Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, και αυτό το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί σύντομα. «Εχουμε προσλάβει τοπογράφο μηχανικό, ο οποίος καταγράφει αυτές τις παραβάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να εκμεταλλευτεί την κοινοτική περιουσία». Οι πλαγιές της Παλαιάς Φώκαιας, παρ’ όλα αυτά, γεμίζουν μεζονέτες και εξοχικές κατοικίες, που δύσκολα θα μπορέσουν να γκρεμίσουν κάποτε τα συνεργεία της κοινότητας.

Τους κυνηγάνε με τσεκούρια

Η χρόνια ατιμωρησία έχει σε πολλές περιπτώσεις αποθρασύνει τόσο πολύ ορισμένους καταπατητές που όχι μόνο δεν δέχονται τις παραβάσεις τους, αλλά αντιδρούν οργισμένα όταν η κοινότητα προσπαθεί να τους εκδιώξει από τις εκτάσεις της. Οπως λέει ο Τάσος Αραπίκος, κάτοικος του οικισμού Δροσιάς, «σε μία περίπτωση ένας βοσκός έφτιαξε μαντρί μέσα στο δάσος ενός λόφου και μετέφερε εκεί ένα τροχόσπιτο και κάποια αυτοκίνητα. Οταν πήγαμε μαζί με τους ανθρώπους της κοινότητας να τον διώξουμε, μας απείλησε με ένα τσεκούρι». Η παράνομη κατασκευή του και το τροχόσπιτο βρίσκονται ακόμα στο ίδιο σημείο, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω ένας γεωργός έχει καταλάβει δύο παλιά κτίσματα και τα έχει μετατρέψει σε θερμοκήπια. Οπως εξηγεί ο κ. Αραπίκος, «τα κτίρια διασώζονται από την εποχή της Tουρκοκρατίας και θα έπρεπε να είναι διατηρητέα». Παράλληλα, πολλοί από τους καταπατητές στηρίζουν τις επιδιώξεις τους σε πλαστά συμβόλαια. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, κ. Τσαλικίδη, «μια οικογένεια είχε περιφράξει μια δημόσια περιοχή δίπλα στη Λ. Λαυρίου και καλλιεργούσε ελιές. Τα ψευδοσυμβόλαια που μας παρουσίασαν ήταν της δεκαετίας του 1980 και χρειάστηκε να τους απομακρύνουμε με τη συμβολή της Αστυνομίας».

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ,10-2-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Λόγω των αποτελεσμάτων που προκάλεσε στην πατρίδα μας ο πόλεμος ήρθαμε στην Ελλάδα, και επί πολλά χρόνια ζούμε στο στρατόπεδο προσφύγων του Λαυρίου. Το τελευταίο διάστημα τα προβλήματά μας αυξήθηκαν. Πρόσφατα γνωστοποιήσαμε γραπτώς τις προτάσεις μας σχετικά με το αίτημά μας, να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όμως, αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη και δεν δρομολογήθηκε καμία διαδικασία επίλυσης. Τα αιτήματά μας, μολονότι άπτονται απο­κλειστικά ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων και δεν είναι δύσκολο να επιλυθούν, εξακολουθούν να οξύνονται λόγω της υποκειμενικής συμπεριφοράς και στάσης της διοίκησης. Εμείς, οι πρόσφυγες που ζούμε στο Προσφυγικό Στρατόπεδο Λαυρίου, παραθέτουμε παρακάτω τα αιτήματά μας που, επαναλαμβάνουμε, είναι αποκλειστικά και μόνον ανθρωπιστικά:

1. Μολονότι το 70% αυτών που ζούμε στο Προσφυγικό Στρατόπεδο αποτελείται από Κούρδους, δεν υπάρχει μεταφραστής κουρδικής γλώσσας. Υπάρχει ανάγκη ενός μεταφραστή κουρδικής γλώσσας, ώστε να μπορούμε να εκφράσουμε τα προβλήματα υγείας και άλλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

2. Το υγειονομικό προσωπικό –ιατροί– του Προσφυγικού Στρατοπέδου συμπεριφέρεται ανάλογα με τις διαθέσεις του, χωρίς να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

3. Ο δικηγόρος του προσφυγικού στρατοπέδου δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματά μας. Ακολουθώντας μεθόδους κωλυσιεργίας, είτε καθυστερεί στην προώθηση επίλυσης των προβλημάτων μας, είτε μας λέει ότι δεν μπορούν να επιλυθούν και τα αφήνει να διαιωνίζονται.

4. Γύρω από το χώρο του Προσφυγικού Στρατοπέδου οι αστυνομικοί, ακόμα και αυτοί των οποί­ων η δικαιοδοσία αφορά άλλη περιοχή, πραγματοποιούν ελέγχους σ' εμάς τους πρόσφυγες και μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε εγκληματίες. Πρέπει να δοθεί τέλος σ' αυτή την κατάσταση.

5. Δεν πραγματοποιούνται οι αναγκαίες επιδιορθώσεις και επισκευές στο κτίριο του Προσφυγι­κού Στρατοπέδου, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση τέτοια ώστε μπορεί να προκληθούν διάφορες επιδημίες. Πρέπει να πραγματοποιηθούν αυτές οι αναγκαίες και επείγουσες εργασίες.

6. Η ποιότητα των φαγητών που προσφέρονται στο Προσφυγικό Στρατόπεδο είναι τόσο κακή που κανείς δεν μπορεί να τα καταναλώσει. Πρέπει η ποιότητά τους να είναι τουλάχιστον ικανοποιητική.

7. Επειδή οι ανάγκες για ζεστό νερό δεν καλύπτονται συστηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο ζήτημα της καθαριότητας. Πρέπει να διασφαλισθεί συστηματικά η παροχή της αναγκαίας ποσότητας ζεστού νερού.

8. Να αρθεί η πληρωμή παραβόλου που ζητούν για τα παιδιά μας που πηγαίνουν στο σχολείο.

9. Να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες σε κρεβάτια, στρώματα, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα κ.λπ.

10. Στο μέτρο των αναγκών που υπάρχουν, να παραχωρηθούν φούρνοι και ψυγεία.

11. Τα προϊόντα που φτάνουν ως βοήθεια έξω από το Προσφυγικό Στρατόπεδο να διανέμονται δίκαια και φανερά.

12. Να διασφαλισθεί η αποστολή των παιδιών μας στους παιδικούς σταθμούς και στα δημοτικά σχολεία.

13. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές λειτουργίες για λόγους σκοπιμότη­τας. Θα πρέπει να δοθεί τέλος στη διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

Στο βαθμό που δεν επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και παραθέτουμε παραπάνω και δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, θα προκληθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Παρακαλούμε να επιδείξετε τη δέουσα ευαισθησία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να συμβάλλετε στην επίλυσή τους το συντομότερο δυνατό.

Λαύριο, 20 Φεβρουαρίου 2009

Οι πρόσφυγες του Προσφυγικού Στρατοπέδου Λαυρίου

τηλ. Επικοινωνίας: 6945 664 648

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οικολογικό έγκλημα στη Ν. Μάκρη-ΧΩΜΑΤΕΡΗ Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΠΡΕΞΙΖΑΣ, ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΙΕΡΟ

Μπάζα και στερεά απόβλητα που γίνονται… προσάναμμα εμπρηστών έχουν προκαλέσει «εκτεταμένες αλλοιώσεις του περιβάλλοντος», σε περιοχή προστατευόμενη από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Κατάφωρη παραβίαση όλων των νόμων.

Ο άνεμος που φυσάει μανιασμένα στην παραλία της Νέας Μάκρης αποκαλύπτει τους καπνούς από τις εστίες που σιγοκαίνε κάτω από τους τόνους λάσπης στη χωματερή της πόλης. Μερικές δεκάδες μέτρα μακριά, μέσα στο κτήμα της παλιάς Αμερικανικής Βάσης και δίπλα σε αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, προβάλλει ογκώδης ένας παλαιότερος λόφος σκουπιδιών· σχεδόν υπό το βλέμμα του Οσιρι και της Ισιδος, του σπουδαιότερου αιγυπτιακού ιερού του Λεκανοπεδίου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. «Αυτός είναι ο υγρότοπος της Μπρέξιζας», λέει σαρκαστικά ο Βασίλης Δελαγραμμάτικας, κάτοικος της περιοχής και μέλος των «Φίλων του Αρχαιoλογικού Μουσείου Μαραθώνα». Στην καρδιά του ιστορικού «Μικρού Ελους» του Μαραθώνα γράφεται το τελευταίο επεισόδιο της περιβαλλοντικής περιπέτειας της Νέας Μάκρης (ο υγρότοπος μάλιστα προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ). Η φωτιά που ξέσπασε, τέλη Ιανουαρίου, στην αυτοσχέδια ΧΑΔΑ αναστάτωσε για μια ακόμη φορά τους κατοίκους της που ανέχονται την υποβάθμιση της πόλης τους εδώ και μια δεκαετία - οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης χωματερής της Νέας Μάκρης. «Το πρόβλημα άρχισε το 1999, όταν η κατασκευαστική εταιρία του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου της Νέας Μάκρης άρχισε να εναποθέτει μπάζα. Ακολούθησε ο δήμος, που άφηνε εκεί κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα. Ολο αυτό το διάστημα ξεσπούσαν φωτιές, με σημαντικότερη αυτή του 2004, που έκαιγε επί τρεις μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η πρώτη επίσημη αναφορά για παράνομη ΧΑΔΑ έγινε το 2002 σε έγγραφο της Πυροσβεστικής», εξηγεί η Σοφία Σιδερή, μέλος της Εταιρίας Προστασίας Μαραθώνα «Τετράπολις». Το σφράγισμα της πρώτης χωματερής διαδέχεται η δημιουργία νέας -εκτός Βάσης- ύστερα από αίτημα του δήμου τον περασμένο Ιούλιο στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (φερόμενη ως ιδιοκτήτρια του χώρου) για εναπόθεση ξερών κλαδιών. Χώρος που σύντομα πνίγεται στα στερεά απόβλητα (μειώνοντας την κοίτη του παρακείμενου ρέματος) και αποτελεί τελικά «προσάναμμα» άγνωστων εμπρηστών. Τους ισχυρισμούς των κατοίκων έρχεται να πιστοποιήσει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Αττικής, που διαπιστώνει επιχωματώσεις του ρέματος Ροκφέλερ και συγκέντρωση απορριμμάτων προκαλώντας «εκτεταμένες αλλοιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος», ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία εισηγείται εγγράφως την απομάκρυνση των ΧΑΔΑ. Σε πρόσφατη αναφορά του ο Συνήγορος του Πολίτη «ενοχοποιεί» τη δημοτική αρχή Νέας Μάκρης και ζητεί «να σταματήσει αμέσως η λειτουργία τής εν λόγω χωματερής, να επιβληθούν από το νομάρχη οι νόμιμες κυρώσεις και να ενεργοποιηθεί ο δήμος για τη μελέτη περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ΧΑΔΑ». Ενάντια στα στοιχεία που «δείχνουν» το Δήμο της Νέας Μάκρης, ο δήμαρχος Ιορδάνης Λουίζος επιμένει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στη δημιουργία των χωματερών. «Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με δικά μας έξοδα εκπονούνται περιβαλλοντικές μελέτες για την απομάκρυνση του πρώτου ΧΑΔΑ. Στο δεύτερο χώρο, τώρα, ρίχνονται μπάζα επί δεκαετίες. Εμείς τον χρησιμοποιήσαμε για συγκεκριμένο λόγο και μάλιστα δεν τον χρειαζόμαστε πλέον, γιατί έχουμε προμηθευτεί μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας των ξερών. Κάποιοι μάς καταγγέλλουν με ευκολία», διαμαρτύρεται. Μπροστά στην καταστροφική φθορά του υγροτόπου (σπίτι για ερπετά, θηλαστικά και 43 είδη πουλιών) ο δήμος εμφανίζεται ασυγκίνητος. «Πιθανότατα κάποτε ήταν πολύ σημαντικός βιότοπος, καταστράφηκε όμως με τα αποξηραντικά έργα που έκανε η Αμερικανική Βάση. Η εικόνα δεν είναι καλή, αλλά δεν είναι αυτουργός ο δήμος», εκτιμά ο κ. Λουίζος. Η απάντηση του Γιώργου Σφήκα, επίτιμου προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, είναι μάλλον αποστομωτική. «Είναι ένα σημαντικό οικοσύστημα, που αν και έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, μπορεί να αναβιώσει», εξηγεί. «Στην περίπτωση της Μπρέξιζας παραβιάζονται όλοι οι νόμοι, ελληνικοί και διεθνείς, για την προστασία των υγρότοπων. Κι ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίζουν το πρόβλημα, δεν γίνεται τίποτα για τη λύση του», συμπληρώνει ο συντονιστής της νομικής ομάδας υποστήριξης πολιτών της WWF, Γιώργος Χασιώτης. Πεπεισμένοι ότι το φυσικό ανάγλυφο του υγρότοπου μπορεί να αναδυθεί ξανά μέσα από μπάζα και σκουπίδια, οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης προτείνουν τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου. «Η Μπρέξιζα είναι υγρότοπος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό που διεκδικούμε είναι να παραμείνει υγρότοπος. Να απομακρυνθούν οι ασύμβατες χρήσεις, να αποκατασταθεί η έκταση και να δημιουργηθεί ένα οικολογικό πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα, που θα συνδεθεί με τον αρχαιολογικό χώρο», σημειώνει ο κ. Δελαγραμμάτικας. Οπως υπενθυμίζει και η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία εκ μέρους της εταιρίας MonuMenta», «είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις στην Αττική όπου το φυσικό με το πολιτιστικό περιβάλλον βρίσκονται σε πλήρη αρμονία».

Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού

Η δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων που δρομολογείται στον υγρότοπο της Μπρεξίζας εξεγείρει για έναν ακόμα λόγο την τοπική κοινότητα, η οποία εκτιμά ότι οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της περιοχής. «Θεωρούμε ότι είναι ένα νέο έγκλημα που προωθείται στο δήμο. Ο χώρος περιβάλλεται από σπίτια, αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, μνημεία και παραλία που επισκέπτονται χιλιάδες λουόμενοι», τονίζει ο κ. Δελαγραμμάτικας. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνει ο κ. Λουίζος, ύστερα από κοινή απόφαση των Δήμων Μαραθώνα και Νέας Μάκρης, έχει αναθετεί η μελέτη στην ΕΥΔΑΠ. «Ο βιολογικός καθαρισμός θα προσθέσει αξία στην περιοχή. Θα προστατεύσει το περιβάλλον και θα διατηρήσει καθαρό τον υδροφόρο ορίζοντα» απαντά ο δήμαρχος Νέας Μάκρης. Σε κάθε περίπτωση, η τύχη του υγρότοπου διακυβεύεται για μια ακόμη φορά. Απέναντι στην προσέγγιση της δημοτικής αρχής για «αξιοποίηση» της έκτασης στέκονται και οικολογικές οργανώσεις που επιμένουν στη δημιουργία χώρου πρασίνου. Οπως παρατηρεί ο κ. Σφήκας, «είναι αυτονόητο ότι ο ΚΕΛ θα δημιουργήσει προβλήματα. Δεν αμφισβητεί κανείς τη χρησιμότητά του αλλά έχουν προταθεί περιοχές εκτός οικισμού». Την ίδια ώρα, αρνητική είναι η απάντηση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων μπροστά στο ενδεχόμενο της εγκατάστασης κέντρου βιολογικού καθαρισμού στην Μπρέξιζα. Η εισήγηση της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τάσσεται κατά της πρότασης των Δήμων Νέας Μάκρης και Μαραθώνα ώστε να χωροθετηθεί το έργο σε απόσταση αναπνοής από το αιγυπτιακό ιερό, δεδομένου ότι πρόκειται και για Β’ Αρχαιολογική Ζώνη. Για την ώρα, δεν έχει υποβληθεί στο υπουργείο σχετική μελέτη από τους ενδιαφερόμενους δήμους, η οποία όταν προκύψει θα πρέπει να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και σε αυτή την περίπτωση, η Β’ Εφορεία ξεκαθαρίζει πως θα βρεθεί απέναντι στην κατασκευή του ΚΕΛ.

Η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου

Τα υπερμεγέθη αντίγραφα της Ισιδος και του Οσιρι που στέκουν στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας δίνουν μια ιδέα για τις διαστάσεις και τη μεγαλοπρέπεια του αιγυπτιακού ιερού της Μπρέξιζας. Ο ναός ιδρύεται το 2ο μ.Χ. αιώνα από τον Ηρώδη τον Αττικό (αν και η λατρεία των Αιγυπτίων θεών ξεκινά να διαδίδεται στο ρωμαϊκό κόσμο τουλάχιστον τρεις αιώνες νωρίτερα). Πρόκειται για ένα τετράγωνο συγκρότημα με περίβολο, διαδρόμους και βαθμιδωτή πυραμίδα στο κέντρο του. Από τις δεκαέξι επιβλητικές μαρμάρινες μορφές της Ισιδος και του Οσιρι που κοσμούσαν τα τέσσερα πρόπυλα του ιερού, σήμερα σώζονται οι εννιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Στο φως ήρθαν και πολυτελή ρωμαϊκά λουτρά, που όμοιά τους απαντώνται μόνο σε αρχαίες βίλες της Ρώμης, καθώς κι ένα ιχθυοτροφείο. Η ανάδειξη των εγκαταστάσεων διατρανώνει την αφθονία νερού στο χώρο και την αξιοποίησή του από τους αρχαίους χρόνους. Η Μπρέξιζα, άλλωστε, είναι γνωστή ως Μικρό Ελος. Η γεωμορφολογική εξέλιξη της περιοχής είναι όμοια με αυτή του Σχοινιά, και τα δύο έλη συνιστούν άκρα μιας αρχαίας λιμνοθάλασσας. Δεν είναι δε λίγοι οι μελετητές που υποστηρίζουν ότι στην περιοχή στρατοπέδευσαν οι Αθηναίοι πριν από τη μάχη του Μαραθώνα. Τα ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του χώρου (ο υγρότοπος προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, το άρθρο 24 για τα νερά και διατάξεις για τα υδατορέματα) δεν εμπόδισαν τη δημιουργία των δύο ΧΑΔΑ που χωροθετούνται και εντός της Β’ Αρχαιολογικής Ζώνης.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 10-3-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αντιδρούν κάτοικοι και φορείς της Κερατέας για τον ΧΥΤΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι και φορείς της Κερατέας. Μοναδικό αίτημά τους να μην κατασκευαστούν χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και εργοστάσια επεξεργασίας τους στην περιοχή τους. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξέλιξη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο. Ειδικότερα ο εργολάβος έστειλε επιστολή στην Περιφέρεια Αττικής επισημαίνοντας ότι αν δεν του παράσχουν αστυνομική προστασία, δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκτέλεση των έργων και γι’ αυτό το λόγο απειλεί να αποχωρήσει στις 16 Απριλίου. Από τη στιγμή που αποχωρήσει, η Περιφέρεια θα πρέπει να του δώσει 500.000 ευρώ που είναι η ρήτρα του συμβολαίου, επειδή το κράτος δεν του πρόσφερε ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδικία εις βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, καθώς στη Φυλή λειτουργεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ, ο οποίος σε 3 χρόνια θα κλείσει αν συνεχίσει να δέχεται μόνος του τα απορρίμματα του

Λεκανοπεδίου.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ,19-3-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μάχη στην Αν. Αττική για περιοχές – φιλέτα

Tου Γιωργου Λιαλιου

Σε θέση μάχης βρίσκονται επιχειρηματίες, επίδοξοι επενδυτές και δήμοι μετά την ανακοίνωση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, έχοντας έτοιμες τις οικιστικές και επιχειρηματικές προτάσεις τους. Και βέβαια, η Ανατολική Αττική αναδεικνύεται προνομιακό πεδίο γι’ αυτήν τη μάχη, αφού μεταξύ άλλων στο «στόχαστρο» βρίσκονται οι Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων και Λαυρεωτικής, η αναθεώρηση των οποίων «φωτογραφίζεται» στο νέο σχέδιο, ώστε να απελευθερωθεί η εκμετάλλευση περιοχών - φιλέτων. Η «νέα Αττική» βρίσκεται προ των πυλών.

Η οικιστική εξέλιξη της Ανατολικής Αττικής, τόσο στα Μεσόγεια όσο και στη Λαυρεωτική, φυσικά και δεν ανέμενε το ρυθμιστικό σχέδιο για να εξαπλωθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο μέσα στα επόμενα 1 - 2 έτη αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο στα Μεσόγεια περίπου 12.000 στρέμματα, για τα οποία απομένει η ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής (το τελικό στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού) μετά μια πολυετή διαδικασία.

Ταυτόχρονα, σε διάφορα στάδια πολεοδομικού σχεδιασμού (εκπόνηση γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή πολεοδομικών μελετών) βρίσκονται ακόμα 56.000 στρέμματα. Συνολικά στην Ανατολική Αττική βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για την ένταξη περίπου 85.000 στρεμμάτων - μια έκταση ίση με τη Μύκονο. Και όλα αυτά, με βάση το ρυθμιστικό σχέδιο του 1985 για την ανάπτυξη της Αττικής.

Ωστόσο, καθώς ο πολεοδομημένος χώρος εξαντλείται και οι αξίες της γης αυξάνονται, τα περιθώρια εύκολου κέρδους μειώνονται. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι πιέσεις για «χαλάρωση» των περιορισμών ή για νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας έρχεται να διαδραματίσει έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο: από το γενικό, «πολιτικό» ρυθμιστικό του 1985 περνάμε πλέον στο «αναπτυξιακό» ρυθμιστικό, που πριμοδοτεί την επέκταση της πόλης, άρα την οικοδομική δραστηριότητα. Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον οι δύο Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) της Ανατολικής Αττικής (Μεσογείων και Λαυρεωτικής), οι οποίες θεσπίστηκαν προκειμένου να προστατεύσουν την αγροτική γη και να ανασχέσουν την οικιστική ανάπτυξη. Και ως εκ τούτου αποτελούν... εμπόδιο.

Την αναθεώρηση των ΖΟΕ επιδιώκουν κατ’ αρχήν οι περισσότεροι δήμοι που περιλαμβάνονται στα όριά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήμοι όπως η Παλλήνη, τα Σπάτα και η Παιανία έχουν στο συρτάρι έτοιμες μελέτες για τις επεκτάσεις των οικισμών ή για νέες εμπορικές συγκεντρώσεις (λ.χ. εμπορικά κέντρα) μέσα στις ΖΟΕ, πέραν των όσων έχουν καθοριστεί. Ταυτόχρονα μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σχέδια προσδοκούν την απεμπλοκή τους: χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η περίπτωση του κτήματος Καμπά (350 στρεμμάτων).

Εμπόδια

Εκεί η πρόταση δύο εταιρειών για τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού - ψυχαγωγικού κέντρου προσέκρουσε στο καθεστώς των χρήσεων γης και στην ανατροπή του ισοζυγίου της περιοχής και ανακόπηκε αρχικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2675/01) και εν συνεχεία από τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο, το κτήμα Καμπά «φωτογραφίζεται» εκ νέου ως επένδυση μητροπολιτικής εμβέλειας. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου, προσδοκώντας στην ταχεία ανάπτυξη της περιοχής παράλληλα με την αναβάθμιση του λιμένα. Το τελευταίο διάστημα σημαντικοί επιχειρηματίες του real estate και των κατασκευών έχουν αγοράσει μεγάλες εκτάσεις, κυρίως σε μη πολεοδομήσιμες περιοχές (δηλαδή σε χαμηλές τιμές) περί την πόλη. Και αναμένουν τη μετατροπή των χρήσεων γης, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των επενδύσεών τους. Στις προθέσεις τους, η κατασκευή ενός ιδιωτικού θεραπευτηρίου, η δημιουργία κτιρίων καταστημάτων και γραφείων, αποθηκών κ.ά.

Η αναθεώρηση των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου βέβαια δεν είναι απλή υπόθεση, ακόμα και υπό τον μανδύα ενός νέου νόμου (με τον οποίο θα θεσπιστεί το ρυθμιστικό της Αθήνας). Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πολλάκις στο παρελθόν ανακόψει «μεταβολές επί το δυσμενέστερον» στις χρήσεις γης μιας περιοχής και το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει στάση.

Ωστόσο δεν βρίσκονται όλα τα «φιλέτα» εντός ζωνών ελέγχου και περιορισμών. Το ρυθμιστικό στέφει... «βασιλιά» των επενδύσεων της περιοχής την επιχειρηματική ζώνη που συνοδεύει το αεροδρόμιο στα Σπάτα. Το ίδιο το αεροδρόμιο, άλλωστε, ορίζει την περιοχή: «Η περιοχή των Μεσογείων συνιστά την ευρύτερη περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα», σημειώνει. «Βασικοί πόλοι ανάπτυξης για την περιοχή αποτελούν οι οργανωμένες περιοχές παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε θέσεις με πολύ καλή υπερτοπική προσπελασιμότητα, όπου θα πρέπει να εγκατασταθούν κατά προτεραιότητα εξαρτημένες και ελκυόμενες από τον Διεθνή Αερολιμένα δραστηριότητες». Με τον τρόπο αυτόν το ρυθμιστικό «φωτογραφίζει» τα οικόπεδα πέριξ του αερολιμένα, συνολικής έκτασης 1.800 στρεμμάτων. Αμελητέα λεπτομέρεια; Οι εκτάσεις δεν αποκτήθηκαν από τον αερολιμένα, αλλά απαλλοτριώθηκαν για τη δημιουργία του...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100031_26/04/2009_312331

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σενάρια για ένταξη - εξπρές στο σχέδιο πόλης-Για 200.000 στρέμματα στην Αττική

Eντάξεις-εξπρές στο σχέδιο πόλης τουλάχιστον 200.000 στρεμμάτων στην Aττική είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Eτσι, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης γης, η οποία ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων.

Oσο περισσότερη γη είναι προς οικοδόμηση τόσο πέφτουν οι τιμές, αλλά και η αντιπαροχή, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να πουλάνε φθηνά.

Πάγιο αίτημα των κατασκευαστών είναι η αναστολή τού πόθεν έσχες, μιας και όπως υποστηρίζουν υπάρχει χρήμα στην αγορά, αλλά δεν μπορεί να επενδυθεί και ζητούν τριετή αναστολή με ετήσιο πλαφόν. Kάτι τέτοιο, όμως, καλώς ή κακώς θα νομιμοποιούσε την παραοικονομία.

Mεταξύ των υπολοίπων μέτρων που ζητούν οι παράγοντες της αγοράς και που μελετώνται είναι επίσης:

Mείωση του φόρου μεταβίβασης για τα μεταχειρισμένα ή μεγάλα ακίνητα από 11% ακόμη και στο μισό. H αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης εφόσον η επιφάνειά της είναι μέχρι 200 τ.μ. επομένως το μέτρο θα βοηθούσε τη δεύτερη ή εξοχική κατοικία.

Eπαναφορά της δυνατότητας νομιμοποίησης χώρων λόγω αλλαγής χρήσης με μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομιμοποίηση ημιυπαίθριων με κόστος όχι πάνω από 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα. H κυβέρνηση μελετά πρόστιμο «τακτοποίησης» έως και 30% της αντικειμενικής αξίας.

Mείωση του ETAK των ενεργειακά αναβαθμισμένων κτιρίων, νεόδμητων και παλαιών κατά 50% και μείωση του ΦΠA για τις εργασίες ανακαίνισης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=3286737 26-4-09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τα ακριβά Σπάτα διώχνουν τους τουρίστες

Αργύρης Δεμερτζής

Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το  αεροδρόμιο των Σπάτων είναι από τα ακριβότερα της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους. Μάλιστα στην κατηγορία «Χρεώσεις αεροδρομίου»  ανά επιβάτη είναι έως και 200% ακριβότερο συγκριτικά με τρεις άλλες μεσογειακές πόλεις, Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη και Ρώμη, που είναι ισχυροί ανταγωνιστές της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού.

Με αφορμή τη νέα έρευνα, ο κ. Σπύρος Σπυρίδωνος, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, ανακινεί θέμα άμεσης μείωσης των τελών του αεροδρομίου της Αθήνας και δηλώνει προς τον ΕΤ ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση και το ακριβό “Ελευθέριος Βενιζέλος” απαιτούν άμεσες ενέργειες για τη μείωση των απωλειών της τουριστικής κίνησης».

Τα ακριβά τέλη του αεροδρομίου των Σπάτων απασχολούν και τους δύο ισχυρούς παίκτες της εγχώριας αεροπορικής αγοράς. Η Aegean Airlines του ομίλου Βασιλάκη έχει θέσει θέμα μείωσης των τελών κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια, ενώ πληροφορούμαστε ότι το θέμα εξετάζεται και από την ηγεσία  της Ολυμπιακής Αεροπορίας του ομίλου MIG αλλά κρίνεται ότι δεν είναι σκόπιμο να τεθεί αυτή την περίοδο, που είναι ανοιχτά πολλά θέματα για την προετοιμασία λειτουργίας της νέας εταιρίας. Σε κυβερνητικό επίπεδο, οι συναρμόδιοι υπουργοί Μεταφορών Ε. Στυλιανίδης και Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσαν μειώσεις των τελών 34 περιφερειακών αεροδρομίων (πλην των αεροδρομίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Ρόδου) για την τόνωση της τουριστικής κίνησης, απαντώντας σε ερώτηση του ΕΤ είπαν ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα μείωσης των τελών του αεροδρομίου των Σπάτων». Αρνητικές είναι και οι εξελίξεις στο μέτωπο της αναχρηματοδότησης των δανείων της κατασκευαστικής περιόδου των Σπάτων, προκειμένου να προκύψουν μειώσεις τελών, με παράταση του χρόνου εκμετάλλευσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» από την ελληνογερμανική εταιρία του αεροδρομίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποδεχθεί παράταση της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου από τους ιδιώτες απαιτεί τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, για λόγους ανταγωνισμού, ενώ  από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων απαιτούνται μακρόσυρτες διαδικασίες, οι οποίες ουσιαστικά ισοδυναμούν με πραγματική άρνηση επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων της εταιρίας των Σπάτων.Από την πλευρά του, ο κ. Σπυρίδωνος τονίζει ότι «η μείωση των φόρων, η επανεξέταση των τελών χρήσης και η δημιουργία κινήτρων, ειδικά για πτήσεις τσάρτερ  στο αεροδρόμιο της Αθήνας, πρέπει να αποτελέσουν θέματα άμεσης προτεραιότητας.

Σε αντίθετη περίπτωση, επιβάλλεται η επανεξέταση εναλλακτικής λύσης από άλλο αεροδρόμιο». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τη σύμβαση είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την εταιρία του “Ελευθέριος Βενιζέλος” η δημιουργία εναλλακτικού αεροδρομίου σε  απόσταση μέχρι 100 χιλιομέτρων από τα Σπάτα». Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι η επιβατική κίνηση των πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο Σπάτων μειώθηκε κατά 43 έως 53% έναντι της κίνησης στο παλιό αεροδρομίου Ελληνικού και από 878.772 επιβάτες το 2000 μειώθηκαν σε 430.000 επιβάτες το 2008.  

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=87040

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αντιπλημμυρικό 56 εκατ. ευρώ στα Μεσόγεια

Ø      Το έργο θα κατασκευαστεί σε μήκος περίπου 8,3 χλμ. και θα εκτείνεται από τον όρμο της Βραυρώνας έως την Αττική Οδό

Το πράσινο φως για το έργο διευθέτησης του Ερασινού στα Μεσόγεια άναψε χτες ο Γ. Σουφλιάς υπογράφοντας τη χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 56 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενίσχυση 

Το ρέμα του Ερασινού αποτελεί βασικό αποδέκτη ομβρίων της λεκάνης απορροής των Μεσογείων. Με την κατασκευή του έργου διευθέτησης εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί αποτελεσματικά η αντιπλημμυρική προστασία της Ανατολικής Αττικής, των οικισμών και των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής. Η συνολική έκταση της λεκάνης απορροής του Ερασινού είναι 204 τ. χλμ.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε μήκος περίπου 8,3 χλμ. και θα εκτείνεται από τον όρμο της Βραυρώνας έως την Αττική Οδό. Στην ευρύτερη περιοχή της επαρχιακής οδού Μαρκοπούλου-Αρτέμιδος, προτείνεται η κατασκευή φράγματος που θα αναχαιτίζει τα νερά των πλημμυρών.

Κατάντη του φράγματος και μέχρι την εκβολή του Ερασίνου στον όρμο της Βραυρώνας θα διευθετηθεί το ρέμα και οι όχθες του με ειδικά έργα, καθώς και η συμβολή σε αυτόν των ρεμάτων των Αγ. Γεωργίου, Μαρκοπούλου και Κοιλάδας των Βασιλέων.

Διάταξη
Ανάντη του φράγματος και έως την Αττική οδό, σε μήκος περί τα 2,7 χλμ., θα κατασκευαστούν μικροί αναβαθμοί και οι όχθες θα επενδυθούν με συρματοκιβώτια σε βαθμιδωτή διάταξη, έτσι ώστε να διαμορφώνεται η μέγιστη δυνατή προσαρμογή στο περιβάλλον.

Εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίνεται η πίστωση 2 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων συντήρησης του παράπλευρου οδικού δικτύου της ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου-Πατρού.

Κλειστή θα παραμείνει από αύριο τα μεσάνυχτα έως και τις 5.30 το πρωί της Πέμπτης η σήραγγα Αρτεμισίου λόγων έργων. Η κίνηση των οχημάτων θα διακοπεί γι' αυτές τις ώρες και η κυκλοφορία θα εκτρέπεται από τον κόμβο Στέρνας προς το Αργος και από εκεί μέσω της παλιάς εθνικής οδού προς Τρίπολη.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=9193177

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2 ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΕΣ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ  ΦΕΣΚΑΝΤΖΑ" ΔΙΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ, ΑΝΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε' ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ κος Μ. ΔΕΚΛΕΡΗΣ) ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣ Σ' ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΜΠΑ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΝΤΖΑΣ - ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΤΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΕΤΟΙΑ ΟΠΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.
Ο ΦΕΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΩΤΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ REDS ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΡΓΟ.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΦΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/05/2009 ΩΡΑ 18:30
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΑΛΩΝΙΖΌΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γιάννης Τιλκιτζής

 

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

         «Η  ΚΑΝΤΖΑ»

     ΠΛΑΤΕΙΑ  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  -  ΚΑΝΤΖΑ  ΠΑΛΛΗΝΗΣ 153 51

                  ΤΗΛ: 210 66 59 384 ΦΑΞ: 210 66 55 238

                      e-mail:  www.syllogos@feskantza.gr

                                                                     

                                                             Κάντζα 18 Μαΐου 2009                            

Προς

Τον Πρόεδρο κ. Ι. Σαμέλη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης

Τον Δήμαρχο Παλλήνης κο Σ. Κωσταντά

         Κύριοι,

Με αφορμή την προγραμματισμένη για την Τετάρτη  20 Μαϊου 2009 συζήτηση για το γνωστό θέμα των ‘Κτημάτων ΚΑΜΠΑ’ επιθυμούμε να επαναλάβουμε για μία ακόμα φορά την θέση του Συλλόγου μας και να ζητήσουμε την συμπαράταξή σας.                                 

Η πάγια διαχρονική θέση και οι προσπάθειες του Συλλόγου μας είναι οι χρήσεις γης και η όποια αξιοποίηση του χώρου των κτημάτων Καμπά να είναι συμβατή με την παράδοση του χώρου και την ποιότητα ζωής στον οικισμό της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις για την δημιουργία ‘Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων’  Τριτογενούς Τομέα μας βρίσκουν αντίθετους σε νομικό και αλλά και ουσιαστικό πλαίσιο.

Νομικά η προτεινόμενη ‘Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων’ δεν διαφέρει σε τίποτα ουσιαστικό από την παλαιότερη πρόταση δημιουργίας ‘Διευθετημένου Πάρκου Επιχειρήσεων’, που έχει κριθεί αρνητικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.  Η Mutatis Mutandis νέα, αλλά στην πραγματικότητα παλαιά και κριθείσα λύση, δεν μπορεί να σταθεί ενώπιον του ΣτΕ.  Επισυνάπτουμε περίληψη σχετικής γνωμάτευσης του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος (πρόεδρός του ο γνωστός πρώην πρόεδρος του Ε’ τμήματος του ΣτΕ κος Μ. Δεκλερής), η οποία οριοθετεί και την θέση του ΦΕΣ ‘Η ΚΑΝΤΖΑ’.

Επί της ουσίας το προτεινόμενο εγχείρημα αποτελεί αναμφισβήτα πολιτιστική, περιβαλλοντολογική και οικιστική υποβάθμιση για την περιοχή.  Οι όποιες βελτιώσεις έχουν προταθεί ή προτείνονται στην αισθητική του χώρου, την όχληση των γειτονικών οικισμών, το κυκλοφοριακό, τις οδικές υποδομές, την αποχέτευση κλπ, ακόμα και εάν διέθεταν την δικαιολογημένα αμφισβητούμενη αξιοπιστία ως προς την τελική πραγμάτωσή τους, απλώς

συνιστούν επιλογή ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο.                                   

κύριοι,

 Τον Δεκέμβριο του του 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε ομόφωνα συγκεκριμένες αποφάσεις, που συνάδουν με την πιό πάνω πάγια θέση του Συλλόγου μας.   Ακολούθησε αντίστοιχη θέση και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής.  Σας καλούμε να σταθείτε συνεπείς με την ‘πολιτική υπογραφή’ σας στο πλευρό των πολιτών που εκπροσωπείτε.

Για τον ΦΕΣ ‘Η ΚΑΝΤΖΑ’

Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γ. Γραμματέας

 Ιωάννης Καπασακαλίδης                                                         Πετράκη Γκόνου

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ζέλα Φυκούρα

ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΑ  - ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

Αναφερόμαστε σε μια έκταση 350 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας, κατασκευής 1879, μοναδικό για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Χαρακτηρισμένο διατηρητέο, με περιβάλλοντα χώρο 23,5 στρ. σε άμεση επαφή με άλλα διατηρητέα κτίρια της περιοχής, Βίλα Καμπά, Αρχοντικό Μάτσα, Σιδηροδρομικός Σταθμός, με τα οποία αποτελεί μια ενότητα. Ενταγμένο σε ζώνη προστασίας τοπίου, στο οποίο παραγόταν το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων.

Το 1997 η εταιρεία των Μπόμπολα, Καλλιτσάντση αγόρασε ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ, αφού πρώτα φρόντισε μια μέρα πριν, να παρθεί απόφαση αποχαρακτηρισμού της από τον Οργανισμό Αθήνας (ΥΠΕΧΩΔΕ) για δημιουργία σ΄ αυτήν εμπορικού κέντρου. Ο δρόμος ήταν ανοικτός για να πραγματοποιηθούν και τα υπόλοιπα σχέδια που είχαν ήδη συμφωνηθεί από καιρό… Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χάραξη της Αττικής Οδού, που κάνει μια φαινομενικά ανεξήγητη παράκαμψη μέσα στα χωράφια και τους αγρούς της Κάντζας,  η ύπαρξη 6 ( ΕΞΗ!!!!) λωρίδων εισόδου από την Κάντζα στην Αττική Οδό, σε μια περιοχή 3μιση χιλιάδων κατοίκων, ή η στάση του Προαστιακού ακριβώς δίπλα στο χώρο που σχεδιάζουν να κτίσουν το τερατούργημά τους;

Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το ΣΤΕ μετά από προσφυγή. Σαν απάντηση στο ΣΤΕ και στους κατοίκους, η εταιρεία “Καμπάς Α.Ε.”, εκδικητικά κατέστρεψε 100 χρόνων αμπελώνες με την ανοχή του Δήμου και μετέτρεψε το χώρο σε χωματερή για τις ανάγκες κατασκευής της Αττικής οδού και όχι μόνο. Γι αυτό το λόγο μετονόμασαν την εταιρία από εταιρία ανάπτυξης ακινήτων (REAL ESTATE) σε οικοδομικών υλικών και κηπευτικών προϊόντων. Θα θέλαμε να ξέραμε πόσα κέρδισαν από αυτές τις αλλαγές ονομασίας και τις παράλληλες εργασίες κατασκευής της Αττικής οδού και αν είχαν το δικαίωμα να κάνουν τέτοιες αλλαγές σε εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με πλήθος απελπισμένων μετόχων.

Τώρα η εταιρεία επανήλθε και ο οργανισμός Αθήνας από πίσω (γιατί άραγε;) με μια νέα πρόταση την δημιουργία ΠΟΑΠΔ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων!!!!!!!!!!!!!!), γιατί στη χώρα μας των εργολάβων και του νεοπλουτισμού παραγωγικές δραστηριότητες είναι μόνο τα MALL.

Ποια ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής ;

Με καθυστέρηση 6 μηνών, η  απόφαση του Δ.Σ  τον Οκτώβρη του 2007, απορρίπτει την δημιουργία του τερατώδους εμπορικού κέντρου, επισημαίνει τις διαφωνίες του στην προτεινόμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άλλά δεν αποφασίζει με ποιες ενέργειες η παραπάνω απόφαση θα διεκδικηθεί.

Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό. Ο κ. Κωνσταντάς ακόμα νοσταλγεί τη «χαμένη ευκαιρία» του 1998-99. Από την άλλη η αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη στις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της, δεν αποσαφήνισε την αντίθεσή της, δεν δραστηριοποίησε τους κατοίκους.

Έτσι οδηγηθήκαμε σε μια σειρά άτυπων συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών, με τον Οργανισμό Αθήνας και την εταιρεία, οι οποίες προετοίμασαν την αλλαγή της θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον Δεκέμβριο του 2008 το Δ. Σ. κατά πλειοψηφία, αποδέχεται την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και διεκδικεί περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων. Οι κάτοικοι, οι φορείς, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αγνοούνται.  Ο Δήμος προχωρά στην αλλαγή της θέσης του χωρίς αυτή να υποστηρίζεται από μελέτη, σχέδιο, χωρίς να έχει υπάρξει συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων ανάπτυξης του Κτήματος Καμπά (π.χ. θεματικό πάρκο), χωρίς καν να έχει αποσαφηνιστεί τι πραγματικά σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία, μετατρέποντας με την απόφασή του την περιοχή μας σε   «ανοχύρωτη πόλη».  

Οι «βάρβαροι» υπόσχονται!!! έργα που θα πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο και τους κατοίκους!!! τα οποία πολλές φορές έχουν ανέβει στο τραπέζι των υποσχέσεων (η διάνοιξη της οδού Σολωμού ως παράπλευρος οδικός άξονας της Αττικής Οδού, η αποχέτευση κ.α.), τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη προ πολλού εκτελεστεί. 

Με την τελευταία όμως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκύπτει σοβαρό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου. Η θέληση των κατοίκων για την τύχη του Κτήματος Καμπά, όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια, δεν μεταβάλλεται με αυξομειούμενες πλειοψηφίες σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου. Χρειάζεται πλατιά ενημέρωση και ενεργοποίηση των κατοίκων, έγκριση σε λαϊκές συνελεύσεις, έτσι ώστε η απόφαση της τοπικής κοινωνίας να είναι αυτή που θα επικυρώσει ή θα αναιρέσει προηγούμενες αποφάσεις .

Είναι όπως παρουσιάζεται «μοιραίο» να γίνει το mall στο κτήμα Καμπά ? Όχι βέβαια !!

Η εταιρεία αγόρασε αγροτική γη. Από τότε χρησιμοποιεί όλες τις διασυνδέσεις της προκειμένου να μεταβάλει την χρήση της από αγροτική σε εμπορικό κέντρο.

Νομιμοποιείται να το διεκδικεί και το ΥΠΕΧΩΔΕ να προστρέχει;

Μα στην Παλλήνη, εντάσσεται στο σχέδιο περιοχή με χρήση πολεοδομικού κέντρου, σύμφωνη με τον σχεδιασμό της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, στην οποία είναι ιδιοκτήτες γης πλήθος συμπολιτών μας. Πόσες περιοχές με ίδια χρήση θα χωρέσει η πόλη μας; και σε τι αγοραστικό κοινό απευθύνονται; Η μία δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά της άλλης; το μεγάλο ψάρι δεν θα φάει το μικρό;

Έχει υπερτοπικό χαρακτήρα (με τοπικές επιπτώσεις !) και προωθείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ;

Μήπως καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής; Μα σε απόσταση 5 - 10 χιλιομέτρων λειτουργούν ή κατασκευάζονται πολλά εμπορικά κέντρα. Αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής των Μεσογείων; Ποιος είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ; «Κάθε χωριό και εμπορικό κέντρο κάθε γωνιά και mall?»

Και αυτά προωθούνται ενώ βρισκόμαστε στη αρχή πολυδιάστατης, δομικής, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία απειλεί τη δουλειά, την επιβίωση, τις κοινωνικές κατακτήσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας μας. Ενώ παγκόσμια αναθεωρούνται μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης θεοποίησης της ελευθερίας της αγοράς, ενώ επανέρχεται η απαίτηση για κρατικό σχεδιασμό, υπάρχει κανείς που ειλικρινά υποστηρίζει ότι η δημιουργία εμπορικών κέντρων είναι λύση σε κατεύθυνση παραγωγικής ανάπτυξης; ή αντίθετα, η οικονομική αντίληψη στην οποία στηρίζεται η λειτουργία τους, ωθεί τον κόσμο σε υπερκατανάλωση και υπερδανεισμό, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, τις οποίες σήμερα βιώνουμε.

Εμείς υποστηρίζουμε, ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αποκλείσει κάθε συζήτηση για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη περιοχή Καμπά.

Υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα στην πόλη για τη λύση των οποίων οφείλει να πιέσει τον Οργανισμό της Αθήνας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Κεντρική εξουσία γενικότερα, αντί να αναλώνεται σε εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων.

Είναι οι εντάξεις στο σχέδιο, που αφορούν χιλιάδες συνδημότες μας και συνδέονται με την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές ανάγκες της πόλης μας. Είναι η αποχέτευση και άλλα έργα υποδομής.

Είναι η νεολαία που οφείλουμε να την προστατέψουμε, να της δώσουμε όραμα και προοπτική, αντί να την εκπαιδεύσουμε στην κατανάλωση και στη διασκέδαση κονσέρβα των MALL.

Συνηθίζεται, όσοι έχουν διαφορετική άποψη, όπως και εμείς, να χαρακτηρίζονται γραφικοί έως και επικίνδυνοι. Γιατί όπως λένε, η απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης, θα μας οδηγήσει σε άλλη δυσμενέστερη. Οι προηγούμενες όμως απορρίψεις δεν οδήγησαν σε δυσμενέστερες εξελίξεις.

Παραμένει το κτήμα Καμπά ως ένας από τους  τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους στην περιοχή μας. Παραμένει σαν ανάσα ζωής, προστασίας απέναντι στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές, αντιστάθμισμα στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Αττική.   

Παραμένει προς διεκδίκηση από τους κατοίκους με εναλλακτικές προτάσεις για τη χρήση του συμβατές με την ιστορία του και το μέλλον μας.

Η κοινωνία ευαισθητοποιείται, το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός, το περιβάλλον διεκδικείται, το κοινωνικό κόστος υπολογίζεται.

Ας διεκδικήσουμε σήμερα το απόλυτο για να μην κυνηγάμε αύριο το αυτονόητο.

Σημείωση τελευταία

Ο δήμαρχος Σ. Κωνσταντάς  κάλεσε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης για την δημιουργία Π.Ο.Α.Π.Δ στην περιοχή μας , Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα .Η εταιρεία  επέδωσε στον Δήμο 15/5/2009 τις προτάσεις της και την ίδια μέρα έγινε η πρόσκληση του  Δημοτικού Συμβουλίου για να συνεδριάσει στις 20/5/2009 χωρίς να υπάρχει καν εισήγηση  της πλειοψηφίας  . Στην ουσία η REDS καλεί το Δ.Σ να συνεδριάσει και είναι αυτή που κάνει την εισήγηση .Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι διακοσμητικό .Χρειάζεται μόνο  για να ψηφίσει .

Θα επιδιώξουν το Δημοτικό Συμβούλιο  να πάρει οριστική απόφαση κατά πλειοψηφία  και να υπογράψει μνημόνιο με την εταιρεία  για την κατασκευή του πάρκου παρουσιάζοντας διορθώσεις όπως μείωση των τμ. δομημένου χώρου από 118 χιλ σε 98 χιλ.

 Σε συνάντηση τους    ,φορείς της περιοχής που αντιδρούν , η πρωτοβουλία πολιτών Παλλήνης ,οι ενεργοί πολίτες των Μεσογείων  ,οι τοπικές οργανώσεις  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν  να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του Δημαρχείου την Τετάρτη 20/5/2009 και ώρα  18.15 με στόχο την ματαίωση της συνεδρίασης  .

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Τετελεσμένα" στο Κτήμα Καμπά;

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/05/2009

  ΖΕΛΑ ΦΙΚΟΥΡΑ*

Το κτήμα Καμπά εκτείνεται σε μια έκταση 350 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας, κατασκευής 1879. Το οινοποιείο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο, με περιβάλλοντα χώρο 23,5 στρ. σε άμεση επαφή με άλλα διατηρητέα κτίρια της περιοχής, Βίλα Καμπά, Αρχοντικό Μάτσα, Σιδηροδρομικός Σταθμός, με τα οποία αποτελεί μια ενότητα και ενταγμένο σε ζώνη προστασίας τοπίου, στο οποίο παραγόταν το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων.

Το 1997 η εταιρεία των Μπόμπολα, Καλλιτσάντση αγόρασε αγροτική γη, αφού πρώτα φρόντισε, μια μέρα πριν, να παρθεί απόφαση αποχαρακτηρισμού της από τον Οργανισμό Αθήνας (ΥΠΕΧΩΔΕ) για δημιουργία σ΄ αυτήν εμπορικού κέντρου. Ο δρόμος ήταν ανοικτός για να πραγματοποιηθούν και τα υπόλοιπα σχέδια που είχαν ήδη συμφωνηθεί από καιρό…

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χάραξη της Αττικής Οδού, που κάνει μια φαινομενικά ανεξήγητη παράκαμψη μέσα στα χωράφια και τους αγρούς της Κάντζας,  η ύπαρξη έξι λωρίδων εισόδου από την Κάντζα στην Αττική Οδό, σε μια περιοχή 3.500 χιλιάδων κατοίκων, ή η στάση του Προαστιακού ακριβώς δίπλα στον χώρο που σχεδιάζουν να κτίσουν το τερατούργημά τους;

Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το ΣτΕ μετά από προσφυγή. Ως απάντηση στο ΣΤΕ και στους κατοίκους, η εταιρεία “Καμπάς Α.Ε.” εκδικητικά κατέστρεψε 100 χρόνων αμπελώνες με την ανοχή του Δήμου και μετέτρεψε τον χώρο σε χωματερή για τις ανάγκες κατασκευής της Αττικής οδού και όχι μόνο, και για τον λόγο αυτό μετονόμασαν την εταιρεία από εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων σε οικοδομικών υλικών και κηπευτικών προϊόντων.

Σήμερα η εταιρεία, με την υποστήριξη του Οργανισμού Αθήνας, επανέρχεται με νέα πρόταση: τη δημιουργία ΠΟΑΠΔ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων). Ενώ το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση και πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος των 4 συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου (Σεπτέμβρης 2009), κάποιοι προσπαθούν να προλάβουν την όποια εξέλιξη και να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Αύριο, Τετάρτη 20 Μαΐου, συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο της Παλλήνης με συζήτηση και λήψη απόφασης για την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων τριτογενούς τομέα στο Κτήμα Καμπά. Πολύ δεν βιάζεστε;

* Η Ζέλα Φίκουρα είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Παλλήνης

ΑΥΓΗ 19/5/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οργανώσεις Πολιτών Παλλήνης

Με τη συμμετοχή και την στήριξη Πολιτικών & Κοινωνικών Φορέων

Παλλήνη, 24 ΜΑΪΟΥ 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Προς τους κατοίκους της Πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής

Την τετάρτη 20 Μαϊου 2009 καταφέραμε να ματαιώσουμε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να λάβει απόφαση για το απαράδεκτο εμπορικό κέντρο στο κτήμα Καμπά.

Σας καλούμε και πάλι την

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2009

ΩΡΑ 18:30  ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

να αποκλείσουμε εκ νέου το Δημαρχείο με στόχο την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να αποτραπεί η λήψη απόφασης  κατασκευής Εμπορικού Κέντρου (τερατούργημα) στο κτήμα ΚΑΜΠΑ, δίπλα στα σπίτια μας και σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία των παιδιών μας,  ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Δικαιούμαστε καλύτερες συνθήκες ζωής και πρέπει να παλέψουμε γ’ αυτό

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ - ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

25 Μάϊος 2009 11:26 μμ
Θέμα: Tetarti 27/05 sto dhmarxio pallinis
Προς:
Την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009 κάτοικοι της Παλλήνης συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Παλλήνης, λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου που θα επανεξέταζε την αρχική του αρνητική απόφαση για την κατασκευή εμπορικού κέντρου (διπλάσιου του Mall, στη Νερατζιώτισα) στο κτήμα Καμπά, μετά από πρόσκληση της κτηματομεσιτικής REDS. Η κίνηση τους αυτή έφερε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνεδρίας.

Ο δήμαρχος Παλλήνης όμως, πιστός στα σχέδιά του, ξαναφέρνει το θέμα για συζήτηση μια εβδομάδα μετά!!!!

Σας καλούμε την

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2009

ΩΡΑ 18:30  ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

 να αποκλείσουμε εκ νέου το Δημαρχείο με στόχο την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να αποτραπεί η λήψη απόφασης κατασκευής Εμπορικού Κέντρου (τερατούργημα) στο κτήμα ΚΑΜΠΑ.

 Αυτή τη φορά ο αγώνας αναμένεται δυσκολότερος και θα χρειαστούμε την υποστήριξη όλων όσων πιστεύουν πως οι ελεύθεροι χώροι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εμπορικών μεγαθυρίων.

 Θέλουμε να βάλουμε τέρμα στα σχέδια των εταιρειών να γεμίσουν την Αττική εμπορικούς - καταναλωτικούς ναούς. Να σταματήσει η άλωση των ελεύθερων χώρων και του φυσικού περιβάλλοντος από μεσίτες και εργολάβους.

 Τα σχέδια της REDS (ιδιοκτησίας ΜΠΟΜΠΟΛΑ-ΚΑΛΙΤΣΑΝΤΣΗ) αφορούν τη μετατροπή 160 στρεμμάτων του ρημαγμένου και απαξιωμένου κτήματος σε  μπετό και πάρκινγκ για χιλιάδες αυτοκίνητα. Μιλάνε για αναβάθμιση, ενώ στην πραγματικότητα το τεράστιο εμπορικό τους θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της περιοχής καταστρέφοντας το περιβάλλον και πνίγοντας τα μικρά μαγαζιά. Το ίδιο το εργοστάσιο, όπως και μέρος του περιβάλλοντος χώρου έχουν χαρακτηρισθεί μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και θα έπρεπε να διασωθούν.

Η REDS και οι όμοιοί της έχοντας ξεκινήσει από Βοτανικό και Ακαδημία Πλάτωνος όπου συνάντησαν αντιδράσεις, επεκτείνονται και σκοπεύουν να συνεχίσουν τις χρυσές δουλειές σε Θρακομακεδόνες, Σπάτα και αλλού.

 ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ - ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ρύποι και θόρυβος πνίγουν την Ανατ. Αττική

Ø      Πάνω από τα όρια όζον, άζωτο, σωματίδια, ηχορύπανση

Πάνω από τα νομοθετημένα όρια ποιότητας βρίσκονται οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10) με υψηλά τα επίπεδα όζοντος (Ο3) και διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που πλήττεται επίσης από ηχορύπανση.

Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν το Μαρκόπουλο, την Παλλήνη, το Κορωπί, τη Ραφήνα, τα Σπάτα, την Αρτέμιδα και άλλους γύρω δήμους, προκύπτουν από μελέτη που εκπόνησε η διεύθυνση του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και χρηματοδότησε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.

«Η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της έντονης πίεσης που ασκείται στο περιβάλλον από μια πρωτοφανή ανάπτυξη του ευρύτερου οικιστικού ιστού της πρωτεύουσας» τονίζει ο Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου, επισημαίνοντας: «Η έντονη οικοδομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τις συνεχώς αναπτυσσόμενες υποδομές όπως το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Αττική οδός, τα υπό σχεδιασμό μεγάλα έργα για την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων εκεί δημιουργούν κατάλληλες προϋποθέσεις για την υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με (αρχικές) πληροφορίες από τη στατιστική επεξεργασία στις τιμές των μετρήσεων που έγιναν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του 2008, προκύπτει «υπέρβαση ορίων των αιωρούμενων σωματιδίων που προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανική δραστηριότητα, το κυκλοφοριακό και άλλους λόγους».

Στις υψηλές συγκεντρώσεις του διοξειδίου του αζώτου συνεισφέρει σημαντικά το αεροδρόμιο. Οι συγκεντρώσεις όζοντος, που είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα, συνδέονται κατά κύριο λόγο με τη διάχυτη περιφέρεια και ρύπανση της περιοχής.

Το όζον είναι ένας ρύπος που εμφανίζεται συχνά σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές μακριά από το αστικό κέντρο, όπως οι Θρακομακεδόνες και το Μαρούσι. Οι μετρήσεις στα Μεσόγεια δείχνουν ότι «σε ορισμένες περιοχές μακριά από κυκλοφοριακούς κόμβους οι μέσες τιμές συγκεντρώσεων πλησιάζουν και υπερβαίνουν τα 100 μικρογραμμάρια (ανά κυβικό μέτρο), όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είτε τα 120 μικρογραμμάρια (ανά κυβικό μέτρο). Τα εθνικά όρια ποιότητας της ατμόσφαιρας».

Στη μελέτη σημειώνεται ότι «οι περισσότερο εκτεθειμένες στον αεροπορικό θόρυβο είναι η Αρτέμιδα και η Ραφήνα. Η συνολική οικιστική έκταση που βρίσκεται εντός της ζώνης των 60 ντεσιμπέλ (db) (πρωί) είναι περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (2008) και η αντίστοιχη έκταση εντός της ζώνης των 50 ντεσιμπέλ (νύχτα) είναι περίπου 1.890 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αν όμως συμπεριληφθούν και εκτάσεις οικιστικής χρήσης που είτε δεν είναι ενταγμένες στα σχέδια των δήμων είτε εντάχθηκαν μετά το 2001, τότε αυξάνεται σημαντικά η έκταση των περιοχών (και επομένως ο εκτεθειμένος στον θόρυβο πληθυσμός) που βρίσκονται εντός των ζωνών αυτών.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος χρησιμοποίησε την κινητή μονάδα μέτρησης της ρύπανσης και του θορύβου του Αστεροσκοπείου και μέτρησε κατά περιόδους την ποιότητα της ατμόσφαιρας και τον θόρυβο με σκοπό τη χαρτογράφηση - αποτύπωση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουμε θεσπίσει δείκτες, όχι όμως και όρια. Με την κοινοτική οδηγία 2002/49/ΕΚ της 25ης Ιουνίου 2002 και την αντίστοιχη ΚΥΑ 13586/724 του 2006 περί καθορισμένων μέτρων, όρων και μεθόδων για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου καθορίζονται δείκτες θορύβου την ημέρα, το βράδυ και τη νύχτα. Αυτό που μας αφορά είναι τα όρια, διότι μόνον έτσι θα προστατευτεί η δημόσια υγεία και η ποιότητα της ζωής μας.

Στη μελέτη (τα αποτελέσματα της οποίας θα ισχύουν προς το χειρότερο όσο περνά ο καιρός) αναφέρεται, μεταξύ άλλων, συμπερασματικά, ότι η προγραμματισμένη λειτουργία νέων αυτοκινητοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων θα διευκολύνει οπωσδήποτε την πρόσβαση των βόρειων περιοχών του Λεκανοπεδίου προς τη Νότια Αττική, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος από τη δημιουργία αυτών των νέων κωδικών αρτηριών να αυξηθούν οι εκπομπές των αερίων ρύπων και να υποβαθμιστεί η κινητικότητα (των κατοίκων) και γενικότερα η ποιότητα ζωής.

Πρέπει, συνεπώς, επισημαίνεται στην έρευνα του Ινστιτούτου με επικεφαλής τον Μιχάλη Πετράκη, να ενισχυθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ώστε να μειωθούν οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο), να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων, να ελέγχονται (αυστηρά) οι καταλύτες και να μη μένουν απ' έξω τα μέσα σταθερής τροχιάς όσο είναι ακόμα... νωρίς.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/05/2009&id=48950

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κερδοσκοπικό σαφάρι... εκτός σχεδίου

Ø      Στο στόχαστρο 200.000 στρέμματα υποψήφια για ένταξη στο σχέδιο πόλης την επόμενη 5ετία

Β.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ 

Τα 20 «διαμάντια» της Ανατολικής Αττικής που τα επόμενα χρόνια θα γίνουν... πρωτοσέλιδο εξαιτίας των εντάξεων στο σχέδιο πόλης χιλιάδων στρεμμάτων, έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλοί επενδυτές.

Με την αγορά κατοικίας να βρίσκεται σε πλήρη λήθαργο, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ζήτησης για οικόπεδα στις περιοχές που θα γίνουν οι εντάξεις τις οποίες έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Από 150.000 έως 200.000 στρέμματα γης θα μπουν στο σχέδιο την επόμενη πενταετία, ωστόσο σε πολλές περιοχές προβλέπονται εντάξεις-εξπρές και ήδη οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά, αρχικά από το τέλος του 2009.

Χρηματιστήριο
Οικόπεδα εκτός σχεδίου σήμερα πωλούνται από 100 χιλιάδες έως 1 εκατ. ευρώ τα τέσσερα στρέμματα, ωστόσο η τιμή που θα πιάνουν στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς σε λίγα χρόνια θα είναι... τετραπλάσια.

Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες διότι υπάρχει ακόμη και έλλειψη γης καθώς τα τελευταία χρόνια κτίστηκαν χιλιάδες αυθαίρετες κατασκευές και πλέον έχουν δημιουργηθεί ολόκληροι οικισμοί.

Οι εντάξεις θα δώσουν το «πράσινο φως» για νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί στην Ανατολική Αττική, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα «απόθεμα» γης και κατοικιών που μπορεί να πιέσει προς τα κάτω τις τιμές.

Σύμφωνα με κτηματομεσίτες οι αγοραστές οικοπέδων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Στους ριψοκίνδυνους που αγοράζουν μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, δηλαδή κάτω από 4 στρέμματα. Αυτοί απλά «τζογάρουν» στις εντάξεις.

Κτηματομεσίτης στο Γραμματικό αποκαλύπτει ότι έχει κλείσει τους τελευταίους μήνες 8 συμφωνίες για αγορά γης 2 - 3 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου.

Αστυνομικά και Αγία Μαρίνα είναι τα «φιλέτα» και οι περιοχές που θα ενταχθούν γρηγορότερα, όπως όλα δείχνουν.

Σε εκείνους που φοβούνται μήπως οι εξαγγελίες για εντάξεις μείνουν πάλι στα χαρτιά.

Οι επενδυτές αυτοί αγοράζουν οικόπεδα 4 στρεμμάτων και άνω δίνοντας κατά μέσο όρο 150.000 - 300.000 ευρώ.

Αυτοί που θέλουν να αξιοποιήσουν τη γη κτίζουν αμέσως, άλλοι όμως περιμένουν τις εντάξεις για να κόψουν την ιδιοκτησία τους σε «φιλέτα». Υπάρχουν, βεβαίως, και μεγάλες εταιρείες και γνωστοί επιχειρηματίες οι οποίοι αγοράζουν πολύ μεγάλα κομμάτια γης, κυρίως στην Κάντζα, ελπίζοντας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Την ευνοϊκή συγκυρία, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν οι πωλητές γης οι οποίοι πουλάνε σε τιμές εντός σχεδίου, δίνοντας υπερβάλλουσα αξία στα οικόπεδά τους με την προεξόφληση και μόνο μιας ένταξης.

Στα παράλια

Το τοπ 10 στα Μεσόγεια που έχει... κλέψει καρδιές και έχει αδειάσει πορτοφόλια είναι κυρίως περιοχές στα παράλια της Αττικής και όσες έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην Αθήνα μέσω της Αττικής οδού. Λούτσα, Ανάβυσσος, Κερατέα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη, Κάλαμος, Γραμματικό, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία βρίσκονται στην κορυφή της επιλογής, είναι όμως και πιο ακριβά. Τα δύο άκρα στις τιμές, στα 4 στρέμματα, είναι η Ανάβυσσος. Κοντά στη θάλασσα έχουν πουληθεί εκτάσεις, πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ σε Κουβαρά και Γραμματικό (μακριά από τη θάλασσα) έχουν πουληθεί με 150.000 ευρώ. καμπανακι απο συμβουλους ακινητων

Αγκάθι η άναρχη δόμηση και οι... διαρροές

Οι σύμβουλοι ακινήτων συνιστούν προσοχή στην επιλογή του ακινήτου και στην αρτιότητά του διότι την τελευταία 20ετία έχουν «διαρρεύσει» δεκάδες φορές εντάξεις που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν.

Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα για ολόκληρα τα Μεσόγεια είναι ότι οι αυθαιρεσίες πολλών ετών, η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και η αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βάλει τάξη, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα: την άναρχη δόμηση χωρίς πλατείες, χωρίς σχολεία και άλλες υποδομές, χωρίς δρόμους και δίκτυα αποχέτευσης. Ολα τα έργα έρχονται αφού έχουν δημιουργηθεί αυθαίρετοι οικισμοί με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τεράστιων προβλημάτων που απαξιώνουν την αγορά.

Ολα αυτά θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές που σπεύδουν ταχέςω να αγοράσουν ό,τι πουλιέται.

Tα «φιλέτα» στην επαρχία

Kρήτη, Πάρος και Eγνατία οδηγούν το ράλι υπεραξιών

Περίπου ένας στους 3 Eλληνες (ποσοστό 28%) που αγόρασαν ακίνητο στην περιφέρεια προτίμησαν αγροτεμάχιο ή οικόπεδο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX.

Aυτό που προκύπτει από τα στοιχεία των κτηματομεσιτών είναι ότι μεγάλο μέρος των συμφωνιών αφορά ακίνητα σε τουριστικές περιοχές, εξαιτίας της προοπτικής που έχουν αυτά για το μέλλον.

Την τελευταία πενταετία οι περιοχές από τις οποίες περνούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα, κυρίως οδικοί άξονες, έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Xαρακτηριστική η περίπτωση της Eγνατίας οδού όπου κατά μήκος του δρόμου τα αγροτεμάχια σημείωσαν αύξηση τιμών έως και 700%.

Aπό Iωάννινα μέχρι Aλεξανδρούπολη η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ και στη Θεσσαλονίκη, κατά μήκος της Eγνατίας, όπως σε Λαγκαδά, Ωραιόκαστρο, οι τιμές ανέβηκαν έως 300%. Ο Nομός Θεσσαλονίκης κινείται σε ρυθμούς... Aθήνας, καθώς οι εντάξεις στο σχέδιο περίπου 140.000 στρεμμάτων τα επόμενα χρόνια έχουν κάνει πολλούς να «τρίβουν τα χέρια τους».

«Μαγνήτες»
Tο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι στραμμένο στις παραθεριστικές περιοχές και εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα «φιλέτα» της επαρχίας που τα επόμενα χρόνια θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών βρίσκονται κυρίως στα νησιά. Xίος, Πάρος, Nάξος, Kρήτη, Mυτιλήνη, αλλά και Xαλκίδα, Kόρινθος, Nαύπακτος είναι οι βασικοί «μαγνήτες» για επενδυτές από άλλες περιοχές. Aπό την άλλη, Iωάννινα, Λάρισα, Bόλος, Tρίκαλα, Πύργος, Kαλαμάτα εμφανίζουν κινητικότητα.

Aναφορικά με τη συμπρωτεύουσα, τα «φιλέτα» θεωρούνται οι περιοχές Nέα Mηχανιώνα, Bασιλικά, Σουρωτή. Eκεί οι τιμές είναι ακόμη προσιτές, υπάρχουν μεγάλα αγροτεμάχια αναξιοποίητα και καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη. Για τα αγροτεμάχια το κόστος αγοράς κυμαίνεται από 10.000 έως 30.000 ευρώ το στρέμμα.

Aκόμη πιο ακριβά είναι τα οικόπεδα στη Θέρμη (πάνω από 100.000 ευρώ το στρέμμα) και ανάλογες είναι οι τιμές σε Παλγιάρι, Kαρδία και Tρίλοφο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=3894778 29-5-09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Προσφυγή στο ΣτΕ για τον υγροβιότοπο της Βραυρώνας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ζητεί να ακυρωθεί η από 1.6.2007 υπουργική απόφαση για την κατασκευή μεγάλων διαστάσεων ανοικτού αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων δια μέσου του υγροβιότοπου της Βραυρώνας Αττικής (Δήμος Μαρκόπουλου).

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι υπουργική απόφαση παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος (προστασίας περιβάλλοντος, κ.λπ.), την Συνθήκη Ramsar, την ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ, ενώ παράλληλα είναι και παράνομη λόγω της πλημμελούς αιτιολογίας της.

Η υπουργική απόφαση αφορά τη διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου από το φράγμα της Αττικής Οδού μέχρι την εκβολή του στον κόλπο της Βραυρώνας. Όπως αναφέρει η Εταιρεία, ο υγροβιότοπος της Βραυρώνας είναι ο μοναδικός στην Αττική και γύρω του έχει αναπτυχτεί ένα πλούσιο οικοσύστημα, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Από την Συνθήκη Ramsar προκύπτει ευθεία υποχρέωση των αρμοδίων κρατικών αρχών για την προστασία του υγροβιότοπου της Βραυρώνας, αναφέρει η Εταιρεία στην αίτησή της.

Η κατασκευή του αγωγού, σύμφωνα με την Εταιρεία, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη αλλοίωση των συνθηκών που επικρατούν στο σύνολο του υγροβιότοπου κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αγνοεί τις επιπτώσεις του έργου στον πυρήνα του υγροτόπου, καταλήγει η Εταιρεία.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/05/2009_282155

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πόλεις δίχως σχολεία στην Αν. Αττική

Ø      Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έφερε και αύξηση των μαθητών, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται... λύση το μάθημα σε λυόμενα ή μαγαζιά

Γιώργος Aποστολίδης 

O μαθητικός πληθυσμός είναι το πρώτο «θύμα» από τη ραγδαία εξάπλωση της πρωτεύουσας και τη θεαματική αύξηση πληθυσμού στην Aνατολική Aττική.

Παλιά «χωριά» γίνονται σήμερα μεγαλουπόλεις, οι οποίες εκτός όλων των άλλων πάσχουν δραματικά και από έλλειψη σχολικών συγκροτημάτων και αιθουσών για χιλιάδες μαθητές.

Σε περιοχές όπως το Πικέρμι ή ο Γέρακας μαθήματα γίνονται σε λυόμενες αίθουσες, στην Παλλήνη «επιστρατεύονται» νοικιασμένα μαγαζιά...

Aπό το 2002 έως το 2009 στην Aν. Aττική η αύξηση μαθητών στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση έφτασε το 37%. Tην ίδια ώρα αντί για σχολικά συγκροτήματα, η... λύση βρίσκεται σε λυόμενα στις «αυλές» των υπαρχόντων σχολείων. O πληθυσμός υπερδιπλασιάστηκε από το 1981 έως το 2001 και στην τελευταία απογραφή οι κάτοικοι ήταν 410.000.

Σήμερα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Nομαρχίας την περίοδο 2002-2006 εκδόθηκαν πάνω από 15.000 άδειες οικοδομής... Tο σχολικό έτος 2002-3 οι μαθητές Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 7.145, το 2005-6 ανήλθαν σε 8.083, ενώ φέτος εγγράφηκαν 9.750 μαθητές.

Εκκρεμότητες
«Oι λυόμενες αίθουσες που υιοθετεί ως φαινομενικά εύκολη λύση ο Oργανισμός Σχολικών Kτιρίων δεν αποτελεί λύση του προβλήματος», μας λέει ο νομάρχης, Λεωνίδας Kουρής, και υπογραμμίζει την απαίτηση να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα για την εξεύρεση χώρων όπου θα κτιστούν σχολεία.

Tο γραφειοκρατικό πλέγμα περιλαμβάνει σύνθετες διαδικασίες αποχαρακτηρισμούς, χρονοβόρες απαλλοτριώσεις, ενστάσεις κ.ά.

«Tα πάντα είναι σε εκκρεμότητα. Δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Oπου δεν υπάρχει δυνατότητα να κτίσει σχολείο ο OΣK, η νομαρχία είναι αναγκασμένη να ενοικιάζει κτίριο με δικά της χρήματα. Tα κονδύλια αυτά διπλασιάστηκαν από πέρσι και για το 2009 θα ξεπεράσουν τα 2 εκ. ευρώ».

Στην Παλλήνη 3 από τα 9 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε καταστήματα και στο ισόγειο πολυκατοικίας. Πρώτο μέλημα του δήμου είναι να βρει λύση για το 7ο Δημοτικό και το 3ο Γυμνάσιο, που «στεγάζονται» σε λυόμενες κατασκευές.

Oι 11.000 κάτοικοι της Παλλήνης το 1991 έφτασαν, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στους 18.000. Tώρα ξεπερνούν τις 30.000-35.000.

Bασικό πρόβλημα είναι και οι διάσπαρτοι οικισμοί εκτός σχεδίου, ενώ τα παιδιά από τις «αυθαίρετες» περιοχές μεταφέρονται στα σχολειά με πούλμαν που μισθώνει η Nομαρχία.

Hδη σε γυμνάσιο και λύκειο φοιτούν περίπου 1.000 παιδιά, ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική όταν οι νυν μαθητές στα 7 δημοτικά της πόλης θα πρέπει να «στριμωχτούν» σε 3 μόλις γυμνάσια.

«Tο μυστικό είναι η ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης για να βρεθούν χώροι και για σχολεία. Aντί να είμαστε μπροστά, τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε», μας λέει ο δήμαρχος Σπύρος Kωνσταντάς.

Ραφήνα
Αυξάνονται 20% ετησίως οι μαθητές

Mε ρυθμό 20% αυξάνεται ετησίως ο μαθητικός πληθυσμός στη Pαφήνα. H περιοχή αποκτά συνεχώς νέους κατοίκους, καθώς από τους 11.900 στην απογραφή του 2001 σήμερα έχει 20.000 έως 22.000 πληθυσμό. «Προφανώς χρειάζονται σχολεία», λέει ο αντιδήμαρχος Bασίλης Mπιστικίδης.

«Eχουμε 750 παιδιά σε 3 δημοτικά στα οποία λειτουργούν και λυόμενες αίθουσες. Yπάρχει ένα γυμνάσιο, ένα λύκειο και ένα EΠAΛ με άλλους 750 περίπου μαθητές». «O χώρος ανέγερσης γυμνασίου έχει βρεθεί για απαλλοτρίωση, οι ιδιοκτήτες το δέχονται και οι υπηρεσίες έκριναν την καταλληλότητα του χώρου. Aλλά υπάρχει πρόβλημα με τον Pυθμιστικό Oργανισμό Aθήνας», λέει ο δήμαρχος Aνδρέας Kεχαγιόγλου. «Δεν αποδέχεται τη λύση, επειδή είναι αμπελώνες και δεν τους αποχαρακτηρίζει. τω μεταξύ τώρα χρηματοδοτείται η εκρίζωσή τους...».

Πικέρμι
Νηπιαγωγείο το... σπίτι του κοινοτάρχη

Στο Πικέρμι ο πληθυσμός αυξάνεται 140% ετησίως. Oι 3.000 κάτοικοι του 2001 έφτασαν σήμερα τις 14.000 και όπως εκτιμά ο πρόεδρος της κοινότητας μέχρι την επόμενη απογραφή η συνολική αύξηση θα είναι 600%.

«Kάθε ημέρα κτίζεται ένα σπίτι και κάθε χρόνο οι μαθητές αυξάνονται κατά 20%. Tο μισό Δημοτικό στεγάζεται στην κοινότητα και το άλλο στο παλιό κτίριο που πήγαινα σχολείο εγώ. Tο δε νηπιαγωγείο λειτουργεί στο ισόγειο του σπιτιού μου, το οποίο παραχώρησα για τον σκοπό αυτό», λέει ο κοινοτάρχης Πικερμίου, Θανάσης Aδαμόπουλος.

«Πέρσι το καλοκαίρι βρήκαμε ένα κτίριο που στέγαζε γραφεία με στόχο να το ενοικιάσει η Nομαρχία για να μεταφερθούν δημοτικό και νηπιαγωγείο. Oμως, για να λειτουργήσει έπρεπε να αλλάξει η χρήση, καθώς βρίσκεται σε ζώνη B2 αρχαιολογικού χώρου. Tελικά πέρασε ένας χρόνος μέχρι να δοθεί η άδεια του KAΣ προκειμένου να μετατραπεί σε σχολείο».

Βριλήσσια
Διαμαρτυρία για την έλλειψη σχολείων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ύπαρξη δύο μόνο λυκείων που στεγάζουν υπεράριθμους μαθητές σε λυόμενες αίθουσες διοργανώνουν σήμερα στα Bριλήσσια γονείς και φορείς της πόλης.

Eνώ το όριο είναι 640 παιδιά, σήμερα στα σχολεία της πόλης συνωστίζονται 750 μαθητές. H περιοχή γνώρισε πληθυσμιακή έκρηξη και μέσα σε μια δεκαετία από 26.000 κατοίκους έφτασε σήμερα τις 40.000!

«Προχωρούμε την απαλλοτρίωση καθώς ο δήμος δεν διαθέτει δικό του ακίνητο. Tο θέμα όμως είναι να μην περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κλπ.

Eπί του παρόντος κατασκευάζουμε νέες αίθουσες στα υπάρχοντα σχολεία για να αντικαταστήσουν τις λυόμενες», λέει ο δήμαρχος Bριλησσίων, Kώστας Iωαννίδης, και υπογραμμίζει ότι περιμένει μάταια επί δύο μήνες ακρόαση από τον υπουργό Παιδείας...

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=3894826

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι βραβευμένες παραλίες με γαλάζια σημαία 2009 στην Αττική είναι 12:

Δήμος Μαραθώνα

Σχινιάς- Καράβι

Δήμος Ν. Μάκρης

Μπρεξίζα

Δήμος Μαρκόπουλου

Αυλάκι

Δήμος Λαυρεωτικής

Πούντα Ζέζα

Δήμος Αναβύσσου

Μαύρο Λιθάρι

Ανάβυσσος/Κεντρική

Δήμος Καλυβίων

Λαγονήσι 1

Λαγονήσι 2

Λαγονήσι 3

Δήμος Βάρης

Βάρκιζα

Δήμος Βουλιαγμένης

Αστέρας Βουλιαγμένης

Δήμος Βούλας

Βούλα Α

http://www.i-live.gr/2009/05/28/news-blue-flags-beaches/

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ψήφισμα εκπροσώπων Φορέων εναντίον της κατασκευής του  εμπορικού κέντρου μαμούθ στο κτήμα Καμπά.

Εμείς,  ως εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, με αφορμή την ανεπίτρεπτη προσπάθεια να προωθηθούν προς έγκριση από τον Δήμο Παλλήνης  «ρυθμίσεις», που θα διευκολύνουν την προώθηση της δημιουργίας Εμπορικού Κέντρου Μαμούθ στην περιοχή των «Κτημάτων Καμπά», επιθυμούμε να εκφράσουμε την κάθετη διαφωνία μας  με το συγκεκριμένο εγχείρημα και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις  υλοποίησής του.

         Κύριοι, γνωρίζοντας όλα όσα αναφέρονται στην συνέχεια (Ι) για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής και (ΙΙ) για  τον αγώνα των Φορέων της περιοχής που είναι εναντίον της κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου στα Κτήματα Καμπά, βοηθείστε στην συνολική προσπάθειά μας με την υπογραφή σας στο ψήφισμα που ακολουθεί.

(Ι) Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή μας αν εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο νέο ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής. Η δημιουργία του Εμπορικού Κέντρου είναι υποσύνολο όλου αυτού του σχεδιασμού γιαυτό και πρέπει οι κάτοικοι να αντιληφθούν ότι μέσα από την κατανόηση και την απόρριψη πολλών από αυτά που  προβλέπονται στό Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, μπορούμε να απορρίψουμε και την δημιουργία του εμπορικού κέντρου που υιοθετείται ως μοντέλο ανάπτυξης όχι μόνο αυτού του εμπορικού κέντρου, αλλά μιάς αλυσίδας παρόμοιων μεθόδων εμπορικής ανάπτυξης κατά μήκος τόσο της Αττικής Οδού όσο και των νέων οδικών αξόνων που προβλέπονται.

Στo νέο Ρ.Σ. εκεί που έχουν καταγραφεί θετικές γνώμες, είναι στην ανάπτυξη των υποδομών και την ενίσχυση των ΜΜΜ με έργα, όπως η ολοκλήρωση των γραμμών του Μετρό με επεκτάσεις, ο προγραμματισμός για την επέκταση του προαστικού σιδηροδρόμου, που θα φθάνει μέχρι τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας κ.α.

Εδώ, όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των γενικών κατευθύνσεων και των προτεινόμενων συγκεκριμένων μέτρων ! Δηλαδή, ενώ τονίζεται η αναγκαιότητα της προστασίας των δασών, των δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων για την Αττική, ο Υμηττός υποβαθμίζεται σε «περιαστικό πάρκο». Επίσης, ενώ δίνεται προτεραιότητα στην ενίσχυση των ΜΜΜ, αποφασίζονται και δημοπρατούνται πριν τη θέσπιση του ΡΣ τα «νέα Οδικά έργα της Αττικής», δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας που διαπερνούν τον Υμηττό και οι οποίοι, εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων, είναι φανερό ότι ενθαρύνουν την ενισχύση του ΙΧ.

 Ως γενική, αλλά βασική παρατήρηση αναφέρουμε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΡΣ περιορίζεται στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Αττικής. Δεν αναγνωρίζεται, δηλαδή, ότι η μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας υπερβαίνει τα όρια του Νομού. Η θέση αυτή, εκτός των άλλων, βρίσκεται και σε ασυμφωνία με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, στο οποίο η Περιφέρεια Αττικής επεκτείνεται και σε τμήματα των γειτονικών Νομών της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Κορινθίας, διότι πράγματι η μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας «φθάνει» μέχρι τη Θήβα, τη Χαλκίδα και τη Κόρινθο. Εδώ και χρόνια, είναι εμφανές ότι η απουσία ενιαίου σχεδιασμού για όλη αυτή την περιοχή η οποία εξαρτάται αλλά και επηρεάζεται από την Αθήνα, έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις : βλέπουμε πώς αναπτύχθηκαν τα παράλια της Κορινθίας, τι συμβαίνει στα Οινόφυτα, τι γίνεται στον Ασωπό κ.λπ.

Στο Ρυθμιστικό του 1985 αλλά και στο προτεινόμενο νέο Ρυθμιστικό προωθείται η ιδέα της «συμπαγούς πόλης» και της ανάγκης να υπάρχει περίσσευμα γης στην Αττική. Στην πράξη όμως , όλα αυτά τα χρόνια συνέβη το αντίθετο.

Οι προτάσεις του νέου ΡΣ δεν μας διασφαλίζουν ότι δεν θα συνεχιστεί η διάχυτη εξάπλωση των αστικών χρήσεων.

Από το 1985 μέχρι σήμερα, προκλήθηκε η «γραμμική ανάπτυξη κατά μήκος βασικών οδικών αξόνων», ενώ υπάρχουν παντού διάχυτες οικιστικές εκτάσεις και αστικές χρήσεις χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές.

Με το νέο ΡΣ δεν αποτρέπεται η διάχυτη οικιστική εξάπλωση, αλλά ούτε και η διασπορά των αστικών χρήσεων κατά μήκος των οδικών αξόνων Επίσης, δεν διατυπώνονται προτάσεις για τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, θέση που έχει πρόσφατα θεσπιστεί με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Θα μπορούσε να προταθεί  η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων όπως π.χ. η κατάργηση των παρεκκλίσεων κατά μήκος των οδικών αξόνων, η υιοθέτηση αυστηρότερων όρων και περιορισμών δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές κ.α.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Αττική Οδός λειτούργησε σαν «μαγνήτης» για κατοικίες και επιχειρήσεις. Το 2000, σε μια ζώνη πλάτους 1,5 χλμ. εκατέρωθεν της Αττικής Οδού, υπήρχαν 83.802 κατοικίες. Οκτώ χρόνια αργότερα, ο αριθμός των κατοικιών εκτινάχθηκε στις 140.750, σημειώνοντας  αύξηση 68%.

Το 2000, «πέριξ» της Αττικής Οδού κατοικούσαν 238.500 άτομα. Το 2008 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός ανήλθε, περίπου, σε 400.000 κατοίκους (+67%), ενώ τα αυτοκίνητα των κατοίκων, από 124.000 το 2000 εκτινάχθηκαν σε 239.800 το 2008. Αυτό σημαίνει ότι σε λιγότερο από 10 χρόνια ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 93,4%, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε!

Η εντυπωσιακή αύξηση πληθυσμού, κατοικιών, επιχειρήσεων και αυτοκινήτων στις ζώνες γύρω από την Αττική Οδό που έγινε χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, είχε ως αποτέλεσμα οικισμοί, όπως η Παλλήνη και ο Γέρακας, να μετατραπούν σε προάστια της Αθήνας χωρίς την αναγκαία κοινωνική και τεχνική υποδομή, χωρίς αστικό πράσινο, χωρίς πλατείες, χωρίς παιδικές χαρές, χωρίς εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης και κυρίως χωρίς δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων και  ακαθάρτων,  οι συνδέσεις των οποίων δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 10%.

Ειδικότερα  για την Ανατολική  Αττική, στα πλαίσια του διαχωρισμού της Αττικής σε Χωρικές Ενότητες, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής περιλαμβάνει 3 Χωρικές Ενότητες :

-   τη Βόρεια Αττική, η οποία «θα παίξει ρόλο φυσικού αποθέματος και θα ληφθούν άμεσα ισχυρά μέτρα για την προστασία των φυσικών και παράκτιων περιοχών και των εκτός σχεδίου περιοχών»

-   την Ν.Α. Αττική-Λαυρεωτική, η οποία «θα έχει ρόλο φυσικού αποθέματος της Αθήνας καθώς και υποδοχής δραστηριοτήτων α΄και β΄κατοικίας» και

-  την Ανατολική  Αττική-Μεσόγεια, η οποία «θα περιλαμβάνει διαπεριφερειακές λειτουργίες και οικονομικές δραστηριότητες, αποτελώντας το δεύτερο πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας». Ειδικότερα, στο τμήμα του αναπτυξιακού άξονα Ανατολής-Δύσης, όπου εντάσσονται οι πόλοι Κορωπί-Παιανία και Σταυρός–Παλλήνη, δίνεται έμφαση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις υπηρεσίες τριτογενούς τομέα (άρθρο 12).

Ειδικότερα στην Παλλήνη, η περιοχή προσπέλασης προς το Αεροδρόμιο προτείνεται (Π10, άρθρο 30) ως μικτή ζώνη τριτογενών δραστηριοτήτων στρατηγικής σημασίας Με τις προτάσεις αυτές σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη Σήραγγα του Υμηττού, που θα μειώσει σημαντικά την χρονοαπόσταση από τις κεντρικές περιοχές της Αθήνας, είναι φανερό ότι η πεδιάδα των Μεσογείων καθίσταται εξαιρετικά ελκυστική για πλήθος χρήσεων και θα δεχτεί πιέσεις.

Το γεγονός αυτό μας προκα­λεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία γιατί ενθαρρύνεται ακόμη περισσότερο η αστι­κή ανάπτυξη σε μία περιοχή που ήδη έχει εξαντλήσει τις αντοχές της, μία περιοχή της οποίας ο εξωαστικός χώρος κρίνεται ως βασική συνιστώσα οικολογικής ισορροπίας και ποιότητας ζωής για την Ανατολική Αττική.

(ΙΙ) Είμαστε αντίθετοι με  την κατασκευή εμπορικού κέντρου και,

Διαμαρτυρόμαστε διότι:

·        Το προτεινόμενο εγχείρημα, κατασκευής γιγαντιαίου Εμπορικού Κέντρου αποτελεί αναμφισβήτητα πολιτιστική, περιβαλλοντολογική και οικιστική υποβάθμιση για την περιοχή.

·        Τα  50,000 -100,000 κυβικά μπετόν, τα πάνω από 30,000 αυτοκίνητα ανά ημέρα, η ρύπανση, τα λύματα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η κάλυψη ενός προστατευόμενου αδόμητου χώρου και η αλλοίωση του παραδοσιακού  χαρακτήρα της περιοχής θα επιβαρύνουν το περιβάλλον , θα υποβαθμίσουν ραγδαία την ποιότητα ζωής στην πόλη μας και θα πλήξουν, σε μια εποχή κρίσης, την βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.

·        Ένα τέτοιου μεγέθους υπερκατάστημα με υπερτοπική σημασία, το οποίο απευθύνεται σε 2,5 εκατ. καταναλωτές (!!!) αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, μια νέα, τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση για την περιοχή εγκατάστασης Παλλήνη –Κάντζα , Μπαλάνα –Γέρακας ,Αργιθέα –Παιανία ,αλλά όμως και για όλη την περιοχή των Μεσογείων γι αυτό και η πρόταση της ιδιοκτήτριας  εταιρείας για τη δημιουργία του απορρίφθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

·        Παράλληλα δυσμενέστατες θα είναι και οι επιπτώσεις, στην ασφάλεια και την λειτουργικότητα των παρακείμενων σχολικών συγκροτημάτων. Ο χώρος κατασκευής του εφάπτεται με το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο προβάλλοντας ένα μοντέλο μαζικής διασκέδασης και κατανάλωσης που οι κάτοικοι  απορρίπτουμε για τα παιδιά μας.

·        Η προτεινόμενη «Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων» (ΠΟΑΠΔ) δεν διαφέρει σε τίποτα ουσιαστικό από την παλαιότερη πρόταση δημιουργίας «Διευθετημένου Πάρκου Επιχειρήσεων», που έχει κριθεί αρνητικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

·        Χωρίς θεσμικό πλαίσιο (δεν προβλέπεται) δεν μπορεί ο Δήμος με αποφάσεις ή/και υπογραφή  μνημονίου με τους επενδυτές, να δεσμεύσει  την πολιτεία και την τοπική κοινωνία για την δημιουργία ΠΟΑΠΔ.

Φρονούμε ότι:

Οι χρήσεις γης και η αξιοποίηση του χώρου των κτημάτων Καμπά οφείλει  να είναι συμβατή με την παράδοση του χώρου και την ποιότητα ζωής της περιοχής.

Κρίνουμε ότι:

·    Οι «βελτιώσεις», που έντεχνα μέσω πληροφοριών ή ανεπίσημων επιστολών  προς τον τύπο έχουν προταθεί ή προτείνονται για την αισθητική του χώρου, την όχληση των γειτονικών οικισμών, το κυκλοφοριακό, τις οδικές υποδομές, την αποχέτευση κλπ εκτός από την χαμηλή  αξιοπιστία για την υλοποίησή τους, δεν είναι δυνατόν να αναιρέσουν ούτε στο ελάχιστο την επερχόμενη υποβάθμιση.

·    Ως φορείς της Παλλήνης,  υπογραμμίζουμε και καταγγέλλουμε εμφατικά, ότι ουδεμία σχετική δημόσια διαβούλευση έλαβε χώρα,  ώστε να μπορέσουν οι  κάτοικοι να εκφράσουν άμεσα τις αντιρρήσεις τους.

Κύριοι,

Τον Δεκέμβριο του 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης έλαβε ομόφωνα συγκεκριμένες αποφάσεις, που ουσιαστικά ευθυγραμμίζονται με τις πιό πάνω θέσεις μας.   Ακολούθησε αντίστοιχη απόφαση και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής.

Καλούμε τους εκπροσώπους μας να τιμήσουν και να υπηρετήσουν τις αποφάσεις αυτές, που οι ίδιοι έλαβαν.

Δηλώνουμε δε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης παράκαμψης των αποφάσεων  αυτών  και να αγωνισθούμε με οποιοδήποτε νόμιμο μέσο υπέρ της προστασίας του φυσικού/ οικιστικού περιβάλλοντος και της παράδοσης της περιοχής. 

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ :
ΦΕΣΚΑΝΤΖΑ"
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 1
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Ε' ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ  ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:              Λατομεία στα Μεσόγεια

 

Επιστροφή στην αρχή