Λεωφόρος Κηφισίας Λεωφόρος Μεσογείων
άλλες συνδέσεις: Ψυχικό
ΑΝΙΣΟΠΕΔΟΙ ΚΟΜΒΟΙ. Εκτός από τους οριστικά κομμένους (“Χίλτον”, Αμπελόκηποι κ.λπ.), απολύτως επισφαλείς θεωρούνται άλλοι δύο από τους τρεις κόμβους της λεωφόρου Κηφισίας. Οι κόμβοι στο ύψος της Φιλοθέης και της Αγίας Βαρβάρας Χαλανδρίου, παρ' όλο που παίρνουν το “πράσινο φως” από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι πλέον σίγουρο πως δεν θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν προλαβαίνουν να παραδοθούν ώς τους Αγώνες και επομένως η έναρξή τους απλώς θα επιβαρύνει την ήδη προβληματική κίνηση στη λεωφόρο. Ολο το βάρος θα πέσει στον κόμβο στο Φάρο, όπου όμως οι εργασίες έπρεπε να έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πακέτο των τριών κόμβων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δημοπράτησης. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/01/2002
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου σε διάσκεψή της άναψε το πράσινο φως για την κατασκευή των τριών ανισόπεδων κόμβων που περιλαμβάνονται στον ολυμπιακό δακτύλιο κατά το μήκος της λ. Κηφισίας και συγκεκριμένα στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, του Αμερικανικού Κολεγίου στη Φιλόθεη και στην Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου. Οι δικαστές απέρριψαν με οριακή πλειοψηφία τις προσφυγές του εκπροσώπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών και κατοίκων που ζητούσαν να μην κατασκευαστούν οι κόμβοι. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2002)
Υπεγράφη χθες ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τις εταιρείες J&P Hellas και ΕΤΕΘ -θυγατρικές και οι δύο του ομίλου "Αβαξ"- η σύμβαση για το έργο κατασκευής του ανατολικού κλάδου του ολυμπιακού δακτυλίου, δηλαδή των τριών ανισόπεδων κόμβων κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, στην Αγία Βαρβάρα και στη Φιλοθέη.
Από τους τρεις κόμβους, μόνο αυτός στον Φάρο Ψυχικού θα είναι έτοιμος πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ οι δύο άλλοι θα αρχίσουν να κατασκευάζονται αμέσως μετά τη λήξη της Ολυμπιάδας και αναμένεται να παραδοθούν στην κυκλοφορία περί τα τέλη του 2006. Αντικείμενο του έργου, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 39,6 εκατ. ευρώ (13,5 δισ. δρχ.), είναι η σύνταξη των μελετών και η κατασκευή των τριών κόμβων, καθώς και δύο υπόγειων διαβάσεων πεζών, των απαραίτητων δικτύων αποχέτευσης και των έργων πρασίνου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες του ομίλου "Αβαξ", είτε μεμονωμένα είτε σε κοινοπραξία με άλλες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, έχουν ήδη αναλάβει την κατασκευή εφτά έργων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 850 εκατ. ευρώ (περίπου 285 δισ. δρχ.).
Εκτός των τριών ανισόπεδων κόμβων της λεωφόρου Κηφισίας, στα έργα αυτά περιλαμβάνονται το Παγκρήτιο Στάδιο Ηρακλείου (49,26 εκατ. ευρώ), το Ιππικό Κέντρο και ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο (214,7 εκατ. ευρώ), το Σπίτι της Αρσης Βαρών στη Νίκαια (45,99 εκατ. ευρώ) το Κλειστό της Πάλης στα Α. Λιόσια (84,15 εκατ. ευρώ), μία από τις εργολαβίες του προαστιακού σιδηρόδρομου (331,62 εκατ. ευρώ) και ένα από τα τέσσερα τμήματα του ολυμπιακού χωριού (68,09 εκατ. ευρώ). (Κ. ΛΑΜΠΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2002)
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ταλαιπωρία για 120.000 οδηγούς από τη λειτουργία έξι εργοταξίων- Κηφισίας: 6 "εμφράγματα" ώς το 2006
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Εξι εργοτάξια, από τα οποία ένα λειτουργεί ήδη, ένα θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και τα άλλα τέσσερα θα ακολουθήσουν, θα είναι τουλάχιστον ώς το 2006 ο καθημερινός Γολγοθάς των οδηγών που κινούνται στην Κηφισίας.
Η κυκλοφορία στην υπόλοιπη λεωφόρο δεν θα είναι πολύ καλύτερη, αφού ο οδικός αυτός άξονας βρίσκεται από χρόνια πολύ κοντά στα όρια κορεσμού και πολλές φορές ένα τυχαίο γεγονός, π.χ. ένα αυτοκίνητο που σταματά για 1-2 λεπτά μπροστά σε ένα περίπτερο, αρκεί για να προκαλέσει το μεγάλο μποτιλιάρισμα. Η εικόνα στον πιο σημαντικό κυκλοφοριακό άξονα της πρωτεύουσας, με μέση ημερήσια κίνηση της τάξης των 120.000 αυτοκινήτων και σημαντικό μήκος λεωφορειόδρομων, έχει ως εξής:
* Αυτή την εποχή γίνονται εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κόμβο της λεωφόρου με την Αττική Οδό, λίγο πριν από τον ΟΤΕ. Στο ρεύμα της ανόδου και έως τη Δευτέρα η κυκλοφορία γίνεται από μία λωρίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη ουρά. Το θετικό είναι ότι ώς τις γιορτές του Πάσχα θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία ένα μέρος του κόμβου και η κίνηση θα είναι πλέον ομαλή και μάλιστα καλύτερη από αυτή που είχαν πριν ξεκινήσουν τα έργα, αφού στο σημείο αυτό θα υπάρχουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία βοηθητική ανά κατεύθυνση. Ολόκληρος ο κόμβος προβλέπεται να παραδοθεί στο τέλος του χρόνου, μαζί με το τμήμα της Αττικής Οδού από τον κόμβο της λεωφόρου Κύμης έως τη λεωφόρο Πεντέλης.
* Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα στον κόμβο στο Φάρο Ψυχικού, που πρέπει να παραδοθεί πριν από τους Αγώνες. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την ανάθεση του έργου, που έχει προϋπολογισμό 39,9 εκατ. ευρώ (13,5 δισ. δρχ.). Το κόστος αυτό περιλαμβάνει και τους άλλους δύο κόμβους στην Αγία Βαρβάρα Ψυχικού και την είσοδο της Φιλοθέης, που όμως θα ξεκινήσουν μετά το 2004.
* Στις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του νέου κόμβου στον Παράδεισο Αμαρουσίου, που θα εξυπηρετήσει το δημοσιογραφικό χωριό και το κέντρο τηλεόρασης, που προβλέπεται να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα του ΟΑΚΑ. Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία της Αττικής Οδού, με απευθείας ανάθεση.
Υστερα από πολλές μελέτες, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να καταργήσει τα σχέδια για τον κόμβο στη συμβολή της Κηφισίας με την Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους. Ο μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μονοδρόμηση της Φειδιππίδου, με κατεύθυνση την Αλεξάνδρας.
* Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κατασκευάσει ένα νέο κόμβο στη διασταύρωση που οδηγεί προς το κέντρο του Αμαρουσίου. Με τα έργα που γίνονται κατά μήκος της Κηφισίας και τους υπάρχοντες κόμβους (Κατεχάκη, Καποδιστρίου και Ολυμπιακό Στάδιο), η λεωφόρος μετατρέπεται πλέον σε άξονα ταχείας κυκλοφορίας και είναι πιθανόν τα αυτοκίνητα να μπλοκάρουν στην αριστερή αυτή στροφή. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/04/2002)
Τελειώνει από αύριο ο "Γολγοθάς" των οδηγών στη λεωφόρο Κηφισίας, καθώς παραδίδεται στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος της λεωφόρου Κηφισίας με την Αττική Οδό στο ύψους του Μεγάρου του ΟΤΕ, στο Μαρούσι. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, το έργο παραδίδεται έξι μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
Με την παράδοση του έργου, η λεωφόρος Κηφισίας στο ύψος του Παραδείσου Αμαρουσίου θα "βυθίζεται", χωρίς να υπάρχουν σηματοδότες. Πρόκειται για το πρώτο επίπεδο του κόμβου με την Αττική Οδό, ενώ το δεύτερο επίπεδο -η ίδια Αττική Οδός- κατασκευάζεται ένα επίπεδο χαμηλότερα.
Η λεωφόρος θα έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση -δύο για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς- ενώ στη μέση κατασκευάζεται η νησίδα για τη διέλευση του προαστιακού σιδηρόδρομου. (Αυγή 14-4-2002)
Το νέο αεροδρόμιο, η Αττική Οδός, αλλά και η γοργά προωθούμενη επέκταση του μετρό από το Πεντάγωνο ώς το
Σταυρό, δίνουν “πόντους” στη λεωφόρο Μεσογείων. * Τα πρώτα δείγματα της ανόδου
έγιναν αισθητά από τις αρχές του 1995, όταν κατεδαφίστηκε το “στοιχειωμένο
γιαπί” του “Ερυθρού” και μια κοινοπραξία πέντε ελληνικών εταιρειών ανέλαβε να
κατασκευάσει το επιχειρηματικό κέντρο “Πολιτεία”, με αντάλλαγμα να καλύψει το
κόστος κατασκευής του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντινάν”.
Μεσιτικά γραφεία μας ενημέρωσαν ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν αυξηθεί
κατά 20% την τελευταία διετία και ότι η ζήτηση είναι μεγαλύτερη στο τμήμα της
λεωφόρου πάνω από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Να μην παραβλέπεται
όμως ότι η Μεσογείων έχει πολλά “ανεξόφλητα γραμμάτια” για τους μελλοντικούς
επενδυτές: **Την επέκταση του μετρό κατά
αρχαιολογία Λεωφόρος
Μεσογείων- Ενας δρόμος 2.500 ετών
Ο πρόσφατος εντοπισμός της αρχαίας
οδού, η οποία οδηγούσε στη Μεσογαία, αποτελεί
σημαντικότατο εύρημα για την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας και των δήμων της.
Υπάρχει η πιθανότητα να διατηρηθεί έστω ένα τμήμα της ορατό για τους σύγχρονους
ανθρώπους;
Το μεταλλικό ανασκαφικό εργαλείο
της αρχαιολόγου ξύνει με δυσκολία το συμπαγές χώμα και ο ήχος που ακούγεται
είναι σαν να προσπαθεί να σκαλίσει άσφαλτο. Μεσημέρι στη λεωφόρο Μεσογείων και
στον βοηθητικό δρόμο της, στο ύψος του Χολαργού, προφυλαγμένη
πίσω από την εργοταξική περίφραξη, με «ντεκόρ» τις μπουλντόζες και τα εκσκαφικά
μηχανήματα της «Αττικό Μετρό» μικρή ομάδα ανθρώπων,
αδιαφορώντας για όσα λαμβάνουν χώρα επί του σύγχρονου οδικού άξονα, έχει φέρει
στο φως τον αρχαίο δρόμο. Συγκεκριμένα την αρχαία οδό Μεσογείων, η οποία ακόμη
και αν δεν λεγόταν έτσι στην αρχαιότητα ο ρόλος της ήταν ακριβώς ο ίδιος: να
συνδέει το άστυ με τους δήμους της Μεσογαίας. Και ίσως γι' αυτό, παρ'
ότι έχουν περάσει πολλοί αιώνες από την κατασκευή της αρχαίας οδού, η ταύτισή
της με τη σύγχρονη να μην είναι απλή σύμπτωση. Η γεωμορφολογία της περιοχής
ήταν αυτή η οποία είχε επιβάλει στους αρχαίους την κατασκευή του δρόμου στη
συγκεκριμένη πορεία. Και η επιλογή τους ήταν τόσο επιτυχής ώστε να διατηρηθεί η
ίδια ακόμη και 2.500 χρόνια μετά.
Αν η αποκάλυψη αρχαίων μνημείων,
ιερών και τάφων πλούσια κτερισμένων αποτελεί το
λαμπερό εύρημα για κάθε αρχαιολόγο αλλά και για το κοινό, δεν συμβαίνει το ίδιο
με έναν αρχαίο δρόμο. Ενα μη εξασκημένο μάτι
χρειάζεται να σκύψει με προσοχή για να διακρίνει τα αρχαία οδοστρώματα και
πρέπει να αναζητήσει τις λεπτομέρειες εκείνες που κάνουν το εύρημα ξεχωριστό.
Καθώς όμως δεν είναι μόνο η λάμψη που καθορίζει την ιστορία, ο εντοπισμός της
αρχαίας οδού η οποία οδηγούσε στη Μεσογαία αποτελεί
σημαντικότατο εύρημα για την τοπογραφία της αρχαίας Αθήνας και των δήμων της.
Τα αρχαία οδοστρώματα
Τρία αλλεπάλληλα αρχαία οδοστρώματα
ήρθαν στο φως μόλις
Το εύρημα εντοπίστηκε από τη
Β´ Εφορεία Αρχαιοτήτων, επικεφαλής της οποίας είναι η κυρία Ιωάννα Τσιριγώτη-Δρακωτού, ανάμεσα στην
4η και 5η στάση Χολαργού, εκεί όπου κατασκευάζεται το νότιο φρέαρ εξαερισμού του σταθμού «Χολαργός» της γραμμής 3 του μετρό. Ας επισημανθεί, άλλωστε, ότι πριν από περίπου έναν
μήνα ήρθαν στο φως λίγα μόλις μέτρα μακρύτερα, στο σημείο όπου κατασκευάζεται η
ανατολική είσοδος του ίδιου σταθμού, τέσσερις τάφοι της κλασικής εποχής, οι δύο
εκ των οποίων ήταν λάρνακες και μάλλον περιείχαν παιδικές ταφές ενώ οι άλλοι
δύο ήταν κιβωτιόσχημοι, αλλά επίσης και τα κατάλοιπα ενός κεραμικού κλιβάνου
(«Το Βήμα» 16.11. 2007). Στοιχεία που συνηγορούσαν υπέρ της διατύπωσης της
άποψης ότι κάπου εκεί βρισκόταν και ο αρχαίος δρόμος.
Η συνήθεια των Αρχαίων στην κλασική
εποχή, να ιδρύουν κυρίως οικογενειακούς ταφικούς
περιβόλους κατά μήκος των οδικών αρτηριών έξω από τα τείχη της πόλης και
παράλληλα μικρά ιερά, τα λεγόμενα «παρόδια», οδήγησε την κυρία Πωλογιώργη, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη
περιοχή της Αττικής στη σκέψη της αρχαίας οδού. Ως αυτή τη στιγμή μάλιστα ο
δρόμος έχει αποκαλυφθεί σε μήκος περίπου επτά μέτρων ενώ το συνολικό ύψος του
είναι
Εικόνα καταστροφής
«Η εικόνα που αντικρίσαμε κατ' αρχάς ήταν η πεμπτουσία του συγκεχυμένου» θεωρεί η ίδια.
«Το αρχαίο υλικό, δηλαδή τεμάχια πλίνθων και κεραμίδων καθώς και θραύσματα
αγγείων, ήταν αναμεμειγμένο με κομμάτια τσιμέντου, χωρίς να μπορεί να
διαπιστωθεί περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Ωσπου
εντοπίστηκε σε βάθος
Χρειάστηκε να προχωρήσει αρκετά η ανασκαφή προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πλην του αγωγού
αυτού διέρχονται από το ίδιο σημείο πολλά άλλα δίκτυα κοινής ωφελείας. Εν τέλει
όμως «κάτω από τον σημερινό ασφαλτοτάπητα από άμμο και χαλίκια βρέθηκαν τα
αρχαία οδοστρώματα» εξηγεί η κυρία Πωλογιώργη.
Δυστυχώς ένας σύγχρονος αγωγός ακαθάρτων υδάτων, ο οποίος διασχίζει κατά μήκος
τον αρχαίο δρόμο και μάλιστα σε μεγάλο πλάτος, έχει καταστρέψει ολοσχερώς
μεγάλο τμήμα του.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον το να
φανταστεί κανείς την εικόνα της ανασκαφής προκειμένου
να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Στο τμήμα μεταξύ της μίας άκρης του παράδρομου ως την άλλη, σε πλάτος δηλαδή περί τα δέκα
μέτρα, περιλαμβάνονται σε παράλληλη διάταξη: το υπό κατασκευήν τοιχείο του φρεατίου του μετρό, ο
αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός της ΔΕΗ, εγκιβωτισμένα
δίκτυα του ΟΤΕ, ένα τμήμα του αρχαίου δρόμου, αγωγός ακαθάρτων υδάτων, δεύτερο
τμήμα του αρχαίου δρόμου, ένας ακόμη αγωγός. Και τέλος το πεζοδρόμιο της
Μεσογείων. Η διατήρηση των αρχαίων στον χρόνο έστω και υπό αυτήν την ασφυκτική
πίεση υπήρξε τελικώς άθλος της... Ιστορίας. Αλλά και
των ανθρώπων της αρχαιότητας καθώς οι δρόμοι που κατασκεύασαν μπορεί να
διατηρούνται ανέπαφοι.
Το χώμα και η λάσπη
Η νεροποντή που έπεσε πριν από
λίγες ημέρες είχε ως συνέπεια να πλημμυρίσει η ανασκαφή
και να γεμίσει λάσπη. Με το πρώτο φως της ημέρας διαπιστώθηκε ότι μόνο στον
αρχαίο δρόμο - αν και κατασκευασμένο από χώμα - δεν είχε προκληθεί κανενός
είδους καταστροφή.
«Πρόκειται για ειδικά επεξεργασμένο
χώμα σύμφωνα με μία τεχνική που δεν γνωρίζουμε» αναφέρει ο αρχιτέκτονας της
Αττικό Μετρό κ. Δημήτρης Βιλαέτης,
ο οποίος συνεργάζεται με τους αρχαιολόγους. «Πρόσθεταν
πολλές μικρές πέτρες και μικρά όστρακα αγγείων, παρ'
όλα αυτά η απορία παραμένει πώς το αποτέλεσμα ήταν τόσο ισχυρό, πυκνό και
σχεδόν αδιάβροχο. Φανταστείτε το ως ένα είδος σκυροδέματος της εποχής»
συμπληρώνει.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η
τριγωνική μεταλλική «ξύστρα» της αρχαιολόγου κυρίας Σοφίας Γαλάτη αποδείχθηκε
το μόνο ενδεδειγμένο εργαλείο για την ανασκαφή. Ακόμη
και έτσι όμως τα θραύσματα των αγγείων, ορισμένα εκ των οποίων είναι μελαμβαφή, δύσκολα αποκολλώνται από το «σώμα» του δρόμου.
Υπήρχε άλλωστε πολύ σπουδαίος λόγος για την άριστη κατασκευή του - οι
επιδιορθώσεις του είναι ορατές ως τώρα - καθώς η επικοινωνία με τους δήμους της
Μεσογαίας έπρεπε να διατηρείται πάντα ανοιχτή.
Πρόσβαση στην πλούσια ύπαιθρο χώρα
Η εύφορη και για τούτο πλούσια
ύπαιθρος χώρα, η οποία εύστοχα χαρακτηριζόταν στην αρχαιότητα ως «ευάμπελος, εριστάφυλος, ευέλαιος και σιτοφόρος», ήταν επιβεβλημένο να είναι εύκολα προσβάσιμη καθώς προμήθευε το άστυ
με τα απαραίτητα για τη διαβίωση των ανθρώπων αγαθά. Πέραν της κεντρικής
αρτηρίας, η οποία είχε αφετηρία μία πύλη της αρχαίας Αθήνας και έφτανε ως την
Παλλήνη, ένα θαυμάσιο οδικό δίκτυο ήταν ανεπτυγμένο στη Μεσογαία,
συνδέοντας τους δήμους μεταξύ τους. Τρεις βασικοί οδικοί άξονες οι οποίοι είχαν
ως αφετηρία την Παλλήνη απλώνονταν ακτινωτά ως τη θάλασσα.
Ο πρώτος είχε κατεύθυνση προς
Μαραθώνα ενώ οι άλλοι δύο, διασχίζοντας τον κάμπο, κατέληγαν προς τα σπουδαία
ιερά της Αρτέμιδος, δηλαδή στη Βραυρώνα και στη
Λούτσα, αλλά και προς τα μεγάλα λιμάνια του Ευβοϊκού, τη Στείρια
και τις Πρασιές (στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη) και προς νότον
στον Θορικό της Λαυρεωτικής.
«Από την άποψη της αττικής
τοπογραφίας η σημερινή λεωφόρος Μεσογείων, η οποία συμπίπτει σε γενικές γραμμές
με την αρχαία οδική αρτηρία, θεωρείται ότι βρίσκεται στις νότιες παρυφές του
αρχαίου δήμου της Φλύας, του οποίου όπως φανερώνει το
όνομα διέθετε άφθονα νερά και είχε μεγάλη παραγωγή καρπών» τονίζει η κυρία
Μέλπω Πωλογιώργη. Σχετικές με τις παραγωγικές
δυνάμεις της φύσης ήταν και οι θεότητες που λατρεύονταν στα ιερά αυτού του
αγροτικού δήμου όπως παραδίδουν οι αρχαίες πηγές και συγκεκριμένα ο Απόλλων
Δαφνηφόρος, ο Διόνυσος Ανθιος, η Δήμητρα Ανησιδώρα (αυτή που προσφέρει δώρα) αλλά και ο Ζευς Κτήσιος, προστάτης της ιδιοκτησίας. Η κυρία Πωλογιώργη αναφέρει πώς μια τέτοια ιδιοκτησία, ένα
αγρόκτημα του Δήμου της Φλύας, «διέσχισε» τον χρόνο
και είναι γνωστό ως σήμερα μέσω ενός δικανικού λόγου του ρήτορα Ισαίου.
Ωστόσο η διατήρηση της ιστορίας
είναι πλέον το ζητούμενο. Η συνέχιση της ανασκαφής
αποτελεί υπόσχεση της «Αττικό Μετρό». Υπάρχει η
πιθανότητα όμως να διατηρηθεί έστω ένα τμήμα του αρχαίου δρόμου ορατό για τους
σύγχρονους ανθρώπους;
ΜΑΡΙΑ
ΘΕΡΜΟΥ
Link άρθρου : http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15236&m=C04&aa=1 ΒΗΜΑ 10-12-07