Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Κέρκυρα

From: Φαναριώτης Κέρκυρα [mailto:fanadimi@hotmail.com]
Sent: Wednesday, February 15, 2006 10:31 PM

Subject: ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Μέλος του ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.

Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα 15 Τ.Κ. 49100

τηλ & φαξ 26610- 37761 & 6938712638

Α.Φ.Μ. 999358700 info@ecocorfu.gr

http://ecocorfu.gr & http://ecologynet.tk

αρ.πρ. 15/2006                            Κέρκυρα 13 02 2006

Δελτίο Τύπου

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και πολιτιστικών συλλόγων της παλιάς πόλης, στην προσπάθεια που κάνουν σαν πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους για να διατηρηθεί αναλοίωτος ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Ιστορικού κέντρου της πόλης και να διασφαλιστεί η σωματική και ψυχική υγεία όλων των Κερκυραίων.

Δεν είναι λίγα τα πολιτιστικά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και είναι δικαιολογημένη η αγανάκτησή τους που έχει σαν αποτέλεσμα την μαζική κινητοποίησή τους:

Ηχορύπανση και αλλαγή της όψης του Ιστορικού κέντρου με τρόπο που δεν ταιριάζει στον παραδοσιακό χαρακτήρα και στα Ελληνικά Κερκυραϊκά δεδομένα.

Κατάληψη όλο και περισσοτέρων πεζοδρομείων με πραγμάτειες κάθε είδους, μπλουζάκια με ανίθηκες επιγραφές στα τουριστικά καταστήματα, ιδίως το καλοκαίρι, πλαστικά καθίσματα και ακατάλληλος εξοπλισμός καταστημάτων που υποβαθμίζουν την αισθητική των δημοσίων χώρων μας.

Αντικατάσταση των πανάκριβων και πανέμορφων παλιών, πλακών σε όλο και περισότερα σωκάκια και δρομάκια με νέα, ευτελούς αξίας που σπάνε, χρειάζονται συνεχώς επιδιορθώσεις και γλιστράνε,

Λειτουργία καταστημάτων με πολεοδομικές παρανομίες, χωρίς να επεμβαίνουν οι υπηρεσίες, την στιγμή που σε πολλά άλλα καταστήματα γίνονται αυστηροί έλεγχοι και επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις.

Τοποθέτηση επικίνδυνων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στα πιό απίθανα σημεία και σε απόσταση μέχρι και δύο μέτρα από τα κεφάλια ανύποπτων μονίμων κατοίκων που εκτός από το ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας, προσβάλουν και την αξιοπρέπειά μας καθώς οι τρεις εταιρίες που τις τοποθετούν αποδεικνύουν καθημερινά το πόσο νοιάζονται για την σωματική ακαιρεότητα των ίδιων των συνδρομητών τους.

Πλήρης αδιαφορία και αδράνεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για το ζήτημα της αυθαίρετης τοποθέτησης των κεραιών. Ως γνωστόν, την παύση λειτουργίας δύο εξ αυτών κατάφεραν να πετύχουν κάτοικοι και σύλλογοι δίνοντας έναν άνισο δικαστικό αγώνα απέναντι στους οικονομικούς κολοσούς των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, με την συμπαράσταση ενός μόνον (!) Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης, του κ. Μάχου Γαβαλά.

Υπάρχει μια τάση "Αμερικανοποίησης" στην διακόσμηση πολλών καταστημάτων με καθίσματα και εξοπισμούς "δήθεν πολυτελείας" και σιγά σιγά, χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε έχουν ήδη εξαφανιστεί πολλά, όπως τα παραδοσιακά καφενεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε τύπου "Αμέρικαν μπαρ". Προφανώς πολλοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δικαιολογήσουν στους πελάτες τους τις πολύ υψηλές τιμές των υπηρεσιών που παρέχουν.

Το ζήτημα των σκουπιδιών που συσωρεύονται γύρω από τους μικρούς κάδους που θα έπρεπε να αδειάζονται πολύ πιό συχνά και πολλοί απ' αυτούς εξακολουθούν να είναι τοποθετημένοι σε ακατάλληλα σημεία, συνεχίζεται και το καλοκαίρι με την συνεχώς αυξανόμενη υπερκατανάλωση πλησιάζει.

Τσιμεντοποίηση, έργα χωρίς πλήρεις μελέτες και σωστές προδιαγραφές, τοποθέτηση αλουμινίων σε όλο και περισότερους χώρους, ακόμα και στα παράθυρα του Εμπορικού Επιμελητηρίου, συνεχής αφαίρεση δένδρων που φύτεψαν οι παλιοί και αντικατάστασή τους με "άχαρες" γλάστρες γεμάτες περίεργα λουλούδια που μοιάζουν μεταλλαγμένα, αποχετευτικό πάντα σε αδιέξοδο, διαχείρηση αποβλήτων και ανακύκλωση ανύπαρκτες, εξφεντονισμός σκουπιδιών από τα παράθυρα σε σακούλες, από πολίτες που βαριούνται να κατεβούν και τι άλλο να πρωτοαναφέρει κανείς.

Το ζήτημα της παράνομης κυκλοφορίας οχημάτων και υπέρβαρων φορτηγών στους πεζόδρομους, ίσως είναι το μόνο στο έχει γίνει μια καλυτέρευση, χάρη στις συχνές περιπολίες της αστυνομίας. Πιστεύουμε ότι αν οι περιπολίες γίνουν ακόμη περισσότερες το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο.

Αυτά και άλλα ζητήματα που υπάρχουν θα μπορούσαν εύκολα να επιλυθούν, αρκεί να υπήρχε μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση. Δεν δικαιολογείται η υπάρχουσα κατάσταση σε μια πόλη που φιλοδοξεί να γίνει μέλος του δικτύου των παραδοσιακών και προστατευόμενων πόλεων της Ουνέσκο.

Συμπολίτες, συνεχίστε το αγώνα σας!

Το Δ. Σ. της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κέρκυρας

Ο πρόεδρος

Δημήτρης Φαναριώτης

Η γραμματέας

Ναυσικά Κυριάκη

φωτογραφιες:

  Κεραίες κινητής στην πόλη της Κέρκυρας

 ΠΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Η ... ΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

επιστροφή

 

BIOCAFE: ΟΧΙ ΚΟΜΜΕΝΑ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Δελτίο τύπου του BioCafe, καφέ σνάκ με βιολογικά προϊόντα

Κέρκυρα,    14 – 12 - 2007

BioCafe, Πλακάδο τ’Αγιού, Παλιά πόλη Κέρκυρας, organic@biocafe.gr , Τηλ. 2661037761, Κιν. 6938712638

Προς τον Δήμο Κερκυραίων, υπόψη Δημάρχου κ. Μικάλεφ.

Επείγον:

Το έθιμο του στολίσματος Χριστουγεννιάτικου δένδρου με αληθινά δένδρα, είναι μια συνήθεια που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι σταματούν να εφαρμόζουν. Τα πλαστικά δένδρα κοστίζουν λίγο περισσότερο από τα φυσικά, αλλά κρατάνε πολλά χρόνια και χωρίς αμφιβολία δίνουν την λύση στο ζήτημα της κοπής των Ελάτων, Κυπαρισσιών και στην περίπτωση της Κέρκυρας και στην κοπή των Κέδρων από τους υγροβιότοπους που επίσης, ορισμένοι ασυνείδητοι χρησιμοποιούν κάθε χρόνο για να «στολίσουν» το σπίτι τους.

Ο χαρακτηρισμός της Κέρκυρας σαν πόλη της Ουνέσκο, εκτός από τον σεβασμό στην διατήρηση του παραδοσιακού της χαρακτήρα από αρχιτεκτονικής άποψης, επιβάλλει τον σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος με το δομημένο διότι αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του παραδοσιακού χαρακτήρα της. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, το φυσικό περιβάλλον αποτελείται κατά κύριο λόγο από δένδρα του δάσους, τα οποία δεν χρειάζονται κλάδεμα ούτε πότισμα γιατί είναι άγρια και ξέρουν να επιβιώνουν χωρίς καμιά φροντίδα. Τίποτα δεν δικαιολογεί το ανεξήγητο μίσος κάποιων προς τα δένδρα αυτά, το οποίο δείχνει να αποδέχεται και να συγκαλύπτει η ίδια η υπηρεσία πρασίνου. Κάποιοι, επωφελούνται από την ευκαιρία αυτή για να αποκτήσουν αρκετή ξυλεία για το τζάκι τους, όπως κάποιοι άλλοι επωφελούνται με το να δώσουν περισσότερη θέα στον χώρο τους και για να κάνουν πιο ορατή την ταμπέλα του καταστήματός τους. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπηρεσία πρασίνου επηρεάζεται από κάθε λογής μικροσυμφέροντα και πράττει αντίθετα με τον σκοπό ύπαρξή της, συντελώντας στην καταστροφή του Αστικού πρασίνου, την στιγμή που φτιάχτηκε για να το προστατέψει.

Η απαράδεκτη αυτή κοπή των δένδρων ήταν κάτι που δεν γινόταν καθόλου πριν την δημιουργία της υπηρεσία αυτής. Από όταν δημιουργήθηκε η «Υπηρεσία Πρασίνου» οι πολίτες διαπιστώνουν την διαρκή αφαίρεση των δένδρων αυτών, αλλά και την παντελή αδιαφορία των υπηρεσιών να εφαρμόσουν την νομιμότητα. Κανείς δεν δίνει σημασία στα πολλά παράπονά τους. Επίσης, το συνεχές καταστρεπτικό κλάδεμά, αντιστοιχεί σε εξόντωσή τους. Η υπηρεσία πρασίνου προσπαθεί να χαμηλώσει το ύψος των δένδρων της πόλης, πράγμα το οποίο, από γεωπονικής άποψης είναι απαράδεκτο και καταστρεπτικό, ιδίως για τα μεγάλα, παλιά δένδρα που (πολύ σωστά) δεν κλαδεύτηκαν ποτέ στο παρελθόν. Η μετονομασία της «υπηρεσίας πρασίνου» σε «Υπηρεσία Καταστροφής Πρασίνου», είναι κάτι που προτάθηκε από τις οικολογικές οργανώσεις και συμφωνούμε απόλυτα.

Μας κάνει εντύπωση το πόσο εύκολα ο Δήμος κερκυραίων καλλιεργεί δένδρα με σκοπό να τα κόψει για να τα στολίσει, ενώ παραμελεί τελείως το να ξαναφυτέψει όσα δένδρα έχουν αφαιρεθεί παράνομα από πολλά σημεία της πόλης της Κέρκυρας, τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα από τα ανάκτορα μέχρι την Γαρίτσα για να διαπιστώσει τον μεγάλο αριθμό δένδρων που λείπουν, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς, χωρίς η υπηρεσία πρασίνου να έχει κάνει καμία ενέργεια για την αντικατάστασή τους. Από τις Οικολογικές Οργανώσεις, δε, μαθαίνουμε ότι πολλά από αυτά ξεράθηκαν διότι κάποιοι ασυνείδητοι, τα πότισαν με ζιζανιοκτόνα και διάφορα άλλα δηλητήρια, ώστε να ξεραθούν.  Γιατί η υπηρεσία καταστροφής πρασίνου δεν παραπονέθηκε ποτέ για όλα αυτά τα «τραγικά» για τον τομέα που δραστηριοποιείται; Μήπως γιατί συνεργεί και η ίδια στο σταδιακό κόψιμο και την εξαφάνισή τους;

Ζητάμε από τον Δήμο Κερκυραίων:

1) Να απαγορεύσει στην υπηρεσία πρασίνου να κλαδεύει (έστω και λίγο) τα δένδρα της Κέρκυρας σαν πόλης της Ουνέσκο.

2) Να σταματήσει το στόλισμα αληθινών δένδρων και να αναγκάσει την υπηρεσία πρασίνου να καλλιεργεί δένδρα με σκοπό το φύτεμά τους για να μεγαλώσουν και να ζήσουν και όχι την κοπή τους. Σε ποιον  συνειδητοποιημένο πολίτη, της εποχής του φαινομένου του θερμοκηπίου, αρέσει να βλέπει δένδρα να υποφέρουν καθώς σιγοξεραίνονται και μάλιστα για …«εορταστικούς» λόγους; (!)

3) Να υποχρεώσει την υπηρεσία πρασίνου να φυτέψει τουλάχιστον δύο καινούργια δένδρα για κάθε δένδρο που αφαιρέθηκε. Τα καινούργια θα πρέπει να είναι δένδρα του δάσους όπως ήταν αυτά που αφαιρέθηκαν. Σε καμία περίπτωση πρέπει να φυτευτούν «υβρίδια» ή και άλλα είδη που θυμίζουν μεταλλαγμένα δένδρα και που δεν έχουν σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της «επιβλητικής», πανέμορφης άγριας βλάστησης του «καταπράσινου» νησιού μας, από την οποία αποτελείται και το Αστικό πράσινο του Δήμου Κερκυραίων.

4) τέλος ζητούμε να αφαιρεθεί αμέσως το ελατοειδές υβρίδιο (ελπίζουμε να μη είναι μεταλλαγμένο) το οποίο φυτέψατε ακριβώς μπροστά στο κατάστημά μας. Για Τέταρτη συνεχή χρονιά, φυτεύετε ένα τέτοιο δένδρο μπροστά στο κατάστημά μας, παρά τις αντιρρήσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες τις δικές μας αλλά άλλων καταστηματαρχών της γύρω περιοχής). Αναρωτιόμαστε, δε την σκοπιμότητα αυτής της πράξης σας, όταν παλαιότερα το δένδρο τοποθετούνταν  κοντά στην Τράπεζα και πίσω από το περίπτερο, ενώ από όταν άνοιξε το Biocafe, το βάζετε ακριβώς μπροστά του. Η πράξη σας αυτή προκαλεί δυσφήμιση στην επιχείρησή μας, καθώς διάφοροι πολίτες στα τοπικά ραδιόφωνα διαμαρτύρονται για το «πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο», στην εποχή του φαινομένου του θερμοκηπίου και μάλιστα μπροστά από ένα «Οικολογικό καφέ – σνάκ», όπως το δικό μας.

Τα κομμένα δένδρα μας έλειπαν; Αυτό που διαπιστώνουμε ότι λείπει τελείως από την παλιά πόλη είναι ΟΙ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Πως και δεν τους σκεφτήκατε καθόλου, τόσα χρόνια; Αυτή είναι η «επιτυχία στην ανακύκλωση» την οποία ανακοινώσατε;

Αντί να τοποθετήσουν κάδους ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ουνέσκο, κόβουν δένδρα και τα τοποθετούν, μάλιστα «μπροστά από το οικολογικό», (όπως αναφέρουν οι πολίτες στα ραδιόφωνα).

Το BioCafe ήταν η πρώτη επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια να κάνει πλήρη ανακύκλωση με πλήρη κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων της ( τα οποία αντιστοιχούν στο 80 % του συνόλου των σκουπιδιών της) και ακόμη μέχρι και σήμερα ο δήμος όχι μόνον δεν μας βοηθάει (παντελής έλλειψη κάδων ανακύκλωσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Ουνέσκο), αλλά φροντίζει όσο μπορεί να δυσφημίζει την επιχείρησή μας, τοποθετώντας φρεσκοκομμένα δένδρα ακριβώς μπροστά μας και τα αφήνει εκεί να «βασανίζονται» σε κοινή θέα, καθώς ξεραίνονται σιγά, σιγά.

 Αν αυτές είναι οι οικολογικές ευαισθησίες του Δήμου Κερκυραίων, εμείς δεν συμφωνούμε και θα συνεχίσουμε την τακτική που εφαρμόζουμε για τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον Ιερό θεσμό της ανακύκλωσης.

Με εκτίμηση,

Για το Biocafe,

Δημήτρης Φαναριώτης

Θεοφάνης Μπόγδος

 

επιστροφή