Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Καλιθέα - Ιππόδρομος Φαλήρου (άλλα σχετικά κείμενα)

Ιδρύθηκε Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής

Ιδρύθηκε στην Καλλιθέα αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται η προστασία του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων και των ακτών της πόλης μας από αυθαίρετες επεμβάσεις της ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας και οι παρεμβάσεις σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επίσης περιλαμβάνεται και η διοργάνωση πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η προβολή της ιστορίας της περιοχής και η συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις, εταιρείες, συλλόγους και ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμό δράσης.

Ιδρυτικά μέλη της εταιρείας κατά αλφαβητική σειρά οι: Φώτης Δεληβοριάς, Παναγιώτης Μακρίδης, Αικατερίνη Μαλλή, Αθανάσιος Μαντίκος, Θόδωρος Μουράβας, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Παπαθεοδώρου, Γεώργιος Πεζούλας, Κονδυλία Σολδάτου, Παναγιώτης Ταμπάκης, Θεόκλεια Τσούρου.

Το πρώτο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει την εταιρεία είναι αυτό της παραλίας Τζιτζιφιών και του χώρου του Ιπποδρόμου όπου τα νέα δεν φαίνεται να είναι ευχάριστα. Ο δημόσιος χαρακτήρας των χώρων αυτών απειλείται, οι υποσχέσεις για πάρκο λησμονήθηκαν και η πόλη μας κινδυνεύει να χάσει τούς τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους που μπορεί να της δώσουν ανάσα, αλλά και τη φυσική της διέξοδο προς τη θάλασσα. Η "ανάπτυξη" που εξαγγέλλεται με παραχωρήσεις σε ιδιώτες θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πυκνοδομημένη πόλη μας. Φαίνεται ότι η κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων πάει σε άλλους κληρονόμους και όχι στους κατοίκους της Καλλιθέας.

Καλούμε όσους επιθυμούν να συνδράμουν, με τις ιδέες τους και τη δράση τους να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια ως μέλη και φίλοι της εταιρείας μας. Ενεργοί πολίτες με όραμα μια καλύτερη πόλη, είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση στα σχέδια όσων βάζουν τα κέρδη και την "ανάπτυξη" πάνω από τη ζωή και την υγεία μας.

Υ.Γ. Όσοι επιθυμούν μπορούν να έλθουν σε επαφή μαζί μας στο τηλέφωνο 210/9408.909 Παναγιώτης Μακρίδης.

ΕΠΟΧΗ 1-1-2005

επιστροφή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας Καλλιθέα 31-1-2005

Ιππόδρομος – παραλια φαληρικου ορμου: Να αποδοθούν αμεσα στους πολίτες

Το περιβαλλοντικό μέλλον της Καλλιθέας και των όμορων δήμων προβλέπεται, δυστυχώς, δυσοίωνο. Οι επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι πιέσεις μεγαλόσχημων οικονομικών παραγόντων σχετικά με το μέλλον της παραλίας του Φαληρικού Όρμου και του χώρου του πρώην Ιπποδρόμου αναφέρονται, ενοχλητικά μονότονα, στην ανάγκη της ιδιωτικής “αξιοποίησης”, εννοώντας την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ιππόδρομος: Δεκαετίες αγώνων να βρουν δικαιωση        

Η προσωρινή παραχώρηση του χώρου του πρώην Ιπποδρόμου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) στο Δήμο Καλλιθέας, ενταγμένη στις προεκλογικές σκοπιμότητες του προηγούμενου έτους, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Απεναντίας, η Κ.Ε.Δ., με την προγραμματισμένη είσοδό της στο χρηματιστήριο, μετατρέπεται σε έναν από τους μηχανισμούς εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η πρόσφατη πρακτική της Κ.Ε.Δ., με την ανάκληση της παραχώρησης 30 ακινήτων στο Δήμο Ηλιούπολης, επιβάλλουν την εγρήγορσή μας, ώστε να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του χώρου του Ιπποδρόμου και ότι οι μελλοντικές του χρήσεις θα ανταποκρίνονται στα όνειρα και τις ανάγκες των πολιτών.

Παραλία Τζιτζιφιών: Η θαλάσσια ανάσα της πόλης

Η παραλία των Τζιτζιφιών, στενά συνδεδεμένη με τη συλλογική μνήμη και τον πολιτισμό της Καλλιθέας, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, η διέξοδος και η ανάσα της πόλης στη θάλασσα, κινδυνεύει από αυτούς που τη βλέπουν σαν “φιλέτο” και ορέγονται κερδοφόρες επενδύσεις. Εξάλλου το θεσμικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο: η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, καθώς και η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν οι εγκαταστάσεις του Φαληρικού όρμου, είναι έτοιμες να υλοποιήσουν αυτά τα σχέδια.

Να ενημερωθούν άμεσα οι πολίτες

Οι πολίτες της Καλλιθέας και των όμορων δήμων έμειναν με τις υποσχέσεις της προηγούμενης, καθώς επίσης και της τωρινής κυβέρνησης, που δυστυχώς συντήρησε και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας, ότι κάτι καλό προοιωνίζεται για την παραλία και τον Ιππόδρομο. Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τους πολίτες για τις προθέσεις της σχετικά με την παραλία και τον Ιππόδρομο.

Τέλος, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλλιθέας να απεμπλακεί από τις ατελέσφορες επαφές με “υψηλούς” παράγοντες και να βγει από την “εσωστρέφεια” του δημαρχιακού μεγάρου. Να πει την αλήθεια στους πολίτες της Καλλιθέας και να οργανώσει τους αγώνες του ώστε, ο Ιππόδρομος και η παραλία του Φαληρικού Όρμου με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις να περάσουν στους φυσικούς δικαιούχους: τους πολίτες αυτής της βάρβαρα κακοποιημένης πόλης.

Θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα των χωρων του ιπποδρομου και της παραλιας του φαληρικου ορμου

Η συνεχής περιβαλλοντική υποβάθμιση της ζωής μας, η σκανδαλώδης έλλειψη ελεύθερων χώρων για άθληση, παιγνίδι, περίπατο και αναψυχή με τις γνωστές συνέπειες στην υγεία μας, η απουσία χώρων όπου θα συναντώνται και θα επικοινωνούν πολίτες και όχι άτομα-καταναλωτές, δεν αφήνουν περιθώρια για εμπορική εκμετάλλευση έστω και μέρους των χώρων του Ιπποδρόμου και της παραλίας. Το αίτημα που ενοποίησε και εξέφρασε τους πολύχρονους αγώνες των πολιτών της περιοχής είναι ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου και η περιοχή της παραλίας να λειτουργήσουν ως χώροι πρασίνου, περιπάτου, πολιτισμού και ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, όπου δεν παρεμβαίνει η λογική του κέρδους.

Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να ζήσουμε σε μια πόλη ανθρώπινη!

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλλιθέας

Οι πρόσφατες δηλώσεις αρμόδιων υπουργών και ιθυνόντων που διαχειρίζονται τους χώρους του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας, καθώς και τα πυκνά δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου σχετικά με τις προσθέσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καθιστούν επείγουσα την ανάγκη της άμεσης κινητοποίησης των θεσμικών οργάνων του δήμου και των δημοτών.

Η έμφαση συνεπώς των προτάσεών μας που ακολουθούν δίνεται στο σκέλος της ενημέρωσης-μαζικοποίησης-δυναμικής κινητοποίησης για την αποτροπή της τελικής φάσης του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται στην περιοχή μας.

(Ι). Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις χρήσεις των χώρων

(ΙΙ) Ενιαία αντιμετώπιση του χώρου του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας του Φαληρικού Όρμου

Ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας του Φαληρικού Όρμου να αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο πολεοδομικό σύστημα στην διεκδικητική προσπάθεια του Δήμου. Ο χώρος του Ιπποδρόμου να αποτελέσει ένα μητροπολιτικό πάρκο και η παραλία με τις εγκαταστάσεις της την φυσική προέκταση της πόλης στη θάλασσα.

(ΙΙΙ) Να αποτρέψουμε τις εμπορικές χρήσεις στην περιοχή

Να περιφρουρήσουμε τις υφιστάμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις για την περιοχή που αποτρέπουν τις εμπορικές χρήσεις. Μια διαφορετική εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να αναπτύξουν εμπορικές εκμεταλλεύσεις τέτοιων μεγεθών (πχ. στη Ριζάρειο), που οι συνέπειές τους θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για την Καλλιθέα και τους όμορους δήμους.

(ΙV) Να κατασκευαστεί το αντιπλημμυρικό κανάλι και να “βυθιστεί” η Ποσειδώνος

(V) Να μη στερήσουμε την άθληση από τη νεολαία μας

(VΙ) Καμπάνια ενημέρωσης

Η επιτυχής έκβαση της διεκδίκησης προϋποθέτει την άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών. Στα πλαίσια της ενημέρωσης προκρίνουμε μια δέσμη δράσεων, οι οποίες μπορεί να εμπλουτιστούν ή να τροποποιηθούν με γνώμονα πάντα την αποτελεσματική διεκδίκηση. Οι δράσεις αυτές μπορεί να περιέχουν:

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΙΚΟΥ ΟΡΜΟΥ

Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι: Δημοκρατική Ενότητα Καλλιθέας / Πρωτοβουλία Πολιτών Καλλιθέας / Ενωτική Ανεξάρτητη Κίνηση/ Σύλλογος “Ιλισός” / Σύλλογος Μανιατών Καλλιθέας / Ν.Ο.Τ.Κ. / Πολιτιστικός Σύλλογος “Αρίων / Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Καλλιθέας-Τζιτζιφιών / Αριστερή Παρέμβαση στους Δρόμους της Πόλης (Ν. Σμύρνη) / Τοπική Εφορεία Προσκόπων Καλλιθέας-Μοσχάτου / Σύλλογος Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Δ.Ε.Η. / Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS / Π.Ο.Κ. “ΕΣΠΕΡΟΣ” / Σωματείο Ποντίων “Πρόοδος” / Ε.Β.Ε. Καλλιθέας Τηλ. Επικοινωνίας: 2109514628, 6979074502, 6974429987, 6946987000

επιστροφή

"Η παραλία στους πολίτες και όχι στους ιδιώτες"

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής αρκετοί κάτοικοι της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή σχετικά με τις επερχόμενες προσπάθειες εκποίησης του πρώην Ιπποδρόμου και την περαιτέρω τσιμεντοποίηση της παραλίας τονίζοντας ότι "η παραλία ανήκει στους πολίτες της Καλλιθέας και όχι στους ιδιώτες", όπως ανέφερε και το κεντρικό πανό στην πλατεία.
Στη συγκέντρωση, που είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία των Τζιτζιφιών, εκτός από τους κατοίκους παρευρέθηκαν και βουλευτές, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για εμπαιγμό από την τωρινή κυβέρνηση και αδυναμία των αρμόδιων φορέων απέναντι στις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών κεφαλαίων προβάλλοντας το αυτονόητο, οτι "δεν είναι δυνατόν τα έργα που πλήρωσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός να τα εκμεταλλεύονται άλλοι"

Όσον αφορά τα μεγάλα θέματα της περιοχής, ο Ιππόδρομος, που είχε δοθεί, προεκλογικά, για χρήση στον δήμο Καλλιθέας, αναμένεται να παραχωρηθεί σε εταιρείες για εκποίηση και περαιτέρω έργα, ενώ η παραλία της περιοχής αποτελεί ένα από τα λεγόμενα "φιλέτα" και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών.

Βασικά αιτήματα των διαμαρτυρόμενων, πέρα από την παραχώρηση του Ιππόδρομου στον δήμο για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, είναι η μη τσιμεντοποίηση της παραλίας και η βύθιση της Ποσειδώνος για πιο άνετη πρόσβαση των κατοίκων και κυρίως η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προεκλογικά, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε κάθε περίπτωση κακοκαιρίας.

Τέλος, ζήτησαν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και έδωσαν ραντέβου για νέες μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, εάν τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν.

http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=380507&-w=&-V=hpress_int&-P

επιστροφή

"Ακάλυπτος Χώρος". Μια νέα δυναμική εφημερίδα στην Καλλιθέα, ελεύθερο βήμα για τους πολίτες, χώρος διαλόγου και δράσης.

Μαρώ Τριανταφύλλου

Ο Ακάλυπτος Χώρος είναι μια νέα εφημερίδα στην Καλλιθέα. Αν και έχει ζωή λίγων ημερών, είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας προετοιμασίας. Θεωρητικής και πρακτικής. Κυοφορήθηκε μέσα από τους προβληματισμούς και τους αγώνες πολλών πολιτών της Καλλιθέας, που ανήκουν σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, και οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για τα περιβαλλοντολογικά και κοινωνικά προβλήματα του δήμου. Και η Καλλιθέα είναι ένας δύσκολος δήμος, μεγάλος, με πολύπλοκη κοινωνική διαστρωμάτωση και πολλά προβλήματα. Ο Ακάλυπτος Χώρος γράφεται και εκδίδεται από πολίτες που δεν αντέχουν τις "γραφειοκρατίες και τις τοπικές τους απομιμήσεις, τις δημοτικές παρατάξεις", όπως λένε στο Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής και φιλοδοξούν να κάνουν τον Ακάλυπτο Χώρο "ένα εναλλακτικό δίκτυο πληροφόρησης για τα όσα συμβαίνουν στην πόλη -συνήθως κρυφά από τους πολίτες", "ένα ελεύθερο βήμα για να εκφράζουν τη γνώμη και τις αγωνίες τους και κυρίως μια αφορμή για αυτόνομη δράση […] έτσι όπως ορίζει η κουλτούρα κινηματικής δράσης". Δηλώνουν αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν για να υπερασπίσουν τους τελευταίους εναπομείναντες χώρους της πόλης από την επέλαση των βαρβάρων, παρεμβαίνοντας με απόψεις και κυρίως με τη δράση στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και συνήθως μένουν εκτός περιεχομένων της "επίσημης" πολιτικής". Καταγγέλλουν την ανύπαρκτη πολιτιστική ζωή μιας πόλης που άλλοτε αποτελούσε κέντρο πολιτισμού και δημιουργίας, τη χαμένη αλληλεγγύη των γειτόνων, τη μνήμη της πόλης που χάνεται". Διεκδικούν να γίνουν ο χώρος από τον οποίο θα ακουστεί η φωνή "όλων αυτών που συνήθως ο λόγος τους παραμένει στο περιθώριο, τη "σιωπηλή πλειοψηφία" όσων εργάζονται στην πόλη, των μεταναστών, των ηλικιωμένων, τον ανθρώπων με μειονεκτήματα κίνησης".
Τέτοιες παρεμβάσεις, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αποτελούν ζωτικές ανάσες, χώρους επικοινωνίας και συσπειρώσεις αγωνιστικότητας. Είναι εναλλακτικές προτάσεις πληροφόρησης και χώροι ανταλλαγής ιδεών και διαλόγου. Και ακριβώς γι' αυτό είναι γόνιμες, δημιουργικές και απαραίτητες. Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο, καλή επιτυχία και περιμένουμε με χαρά τη συνέχεια. ΕΠΟΧΗ 19-6-2005

επιστροφή

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ
Για να σωθεί η παραλία, να την αναλάβουν οι πολίτες

Ποιο το – μεταολυμπιακό – μέλλον της Παραλίας των Τζιτζιφιών; Ακόμη δεν είναι γνωστή σε όλη της την έκταση η επέλαση της πρόσθετης οικοδόμησης που σχεδιάζεται, αφού μέσω της Εταιρείας των Ολυμπιακών Ακινήτων πωληθεί ή παραχωρηθεί στο δίδυμο εργαλάβων-επιχειρηματιών. Πρόσφατα, ο Δήμος Καλλιθέας οργάνωσε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί τόπου, στο λεγόμενο «γραμμικό κτίριο» και συζήτησε για όλα αυτά. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι αυτό το κτίριο – ξεκινά από τον Ιλισό και τελειώνει στο γήπεδο του Τάε-κβο-ντο – δεν χρησιμοποιήθηκε τελικά για την ολυμπιάδα όπως και στο Μαρούσι, όπου τώρα εγκαταστάθηκε το Mall του Λάτση! Λίγοι επίσης γνωρίζουν ότι η Καλλιθέα δεν έχει πια παραλία! Τι θα γίνει όμως τώρα;
Στην ανοιχτή συνεδρίαση, όπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων και άλλοι πολίτες εκ μέρους της «Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας» παρέμβαση έκανε ο γιατρός Τάκης Μακρίδης. Παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα από την ομιλία του.
«Η καταστροφή της παραλίας των Τζιτζιφιών ξεκίνησε με την επιχωμάτωση από την χούντα, συνεχίστηκε με τη δημιουργία του υπερυψωμένου δρόμου και την εγκατάλειψη της περιοχής από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και κλείνει με όσα βλέπουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια όπου έχουμε:
- Περαιτέρω επιχωματώσεις.
- Δόμηση χιλιάδων τ.μ. (το λεγόμενο γραμμικό κτίσμα) που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τους αγώνες.
- Δόμηση ενός μεγάλων διαστάσεων γηπέδου beach volley που ίσως το δούμε να καταλήγει σε νέο Δελφινάριο.
- Ένα νέο νόμο για την παραλία ( 3342/2005) που αυξάνει το σ.δ. από 0.05 του ΕΣΟΑΠ σε 0.075, άρα εκτός των 27.000 τμ να αναμένουμε άλλα 30.000 τμ.
- Τη δημιουργία μεγάλης «ναυταθλητικής» λεγόμενης μαρίνας (έτσι μας διαβεβαίωναν όλοι, της διοίκησης του δήμου συμπεριλαμβανομένης). Πιθανολογούμε ότι θα καταλήξει σαν τη μαρίνα Φαλήρου, σε επιχειρηματίες.
- Νέο θεσμικό πλαίσιο για την παραλία που προβλέπει μακροχρόνιες μισθώσεις(δηλαδή πώληση), ενώ όπως όλες οι ανάλογες εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. τίθενται εκτός ισχύοντος εθνικού θεσμικού πλαισίου, καταργώντας την υφιστάμενη πολεοδομική, περιβαλλοντική, εργατική νομοθεσία. Με τον ίδιο νόμο(3342/2005) αφαιρούνται πόροι και αρμοδιότητες από την Αυτοδιοίκηση όπως η έκδοση αδειών υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κοινόχρηστων χώρων κ.ά.
- Αλλαγή περιβαλλοντικών και άλλων όρων του ΕΣΟΑΠ σε βαριές εμπορικές χρήσεις.
- Αποκοπή της πόλης από τη φυσική της έξοδο στη θάλασσα και την παραλία.
- Αθέτηση υποσχέσεων για βύθιση της παραλιακής λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας.
Αθέτηση υποσχέσεων δημιουργίας αντιπλημμυρικού καναλιού, που πολλοί επιστήμονες θεωρούν απαραίτητο και ευχόμαστε να μην δικαιωθούν με μια μεγάλη καταστροφή.

Τα ερωτήματα των πολιτών

Έχουμε και μια σειρά ερωτήματα:
-Σε μία από τις πλέον πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας άραγε η πρώτη προτεραιότητα είναι η δόμηση και οι εμπορικές χρήσεις ή το πράσινο και οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι; Γιατί οι κυβερνήσεις αγνόησαν το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας για χώρους πρασίνου, πολιτισμού και ήπιας αναψυχής; Τι απέγιναν οι προεκλογικές υποσχέσεις από την κάθοδο στην πόλη μας του νυν πρωθυπουργού;
-Ποιος δημιούργησε την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και συνεχίζει τη δράση της σαν εργαλείο πλήρους εμπορευματοποίησης αυτών των κοινόχρηστων χώρων που έχουν δημιουργηθεί με δημόσια δαπάνη;
-Πόσο επιβαρύνει η περαιτέρω δόμηση, η ένταση των εμπορικών χρήσεων, η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου, η απώλεια αντίστοιχου πρασίνου το ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής ;
-Γιατί συναινέσαμε, ως δήμος, στην αποχώρησή μας από τον χώρο της παραλίας, χωρίς να είμαστε ασφαλώς κατοχυρωμένοι ότι θα επανέλθουμε ;
-Τίνος έμπνευση ήταν εκείνες οι προεκλογικές μακέτες με τις πλαζ, τους φοίνικες, τα γήπεδα και την κοινόχρηστη παραλία ;
-Γιατί σε όλο αυτό το διάστημα των αλλαγών στην παραλία η πολιτική του δήμου ήταν συσκέψεις, διπλωματία, περιφορά από γραφείο σε γραφείο υπουργών, βουλευτών, αρμοδίων κλπ και όχι η ενημέρωση των δημοτών και η οργάνωση της αντίδρασής τους σε όσα γίνονταν; Μήπως όταν αντιδράσαμε ήταν αργά ;
-Μήπως κάποιοι δεν έβλεπαν με κακό μάτι αυτές της συμπράξεις με ιδιώτες επιχειρηματίες στους ελεύθερους χώρους;
Εμείς ως «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας» πιστεύουμε ότι στον χώρο της παραλίας έχουμε ωμή εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε θέματα περιβάλλοντος που απόρροιά της έχει την θεοποίηση του κέρδους και της ιδεολογίας της κατανάλωσης. Ιδιοποιούνται ελεύθεροι – δημόσιοι χώροι, ενάντια σε συμφέροντα πολιτών, όπως η υγεία και η ποιότητα ζωής στην πόλη που ζούμε. Παραβιάζονται σύνταγμα και νόμοι, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό αλλάζουν τη νομοθεσία.
Πιστεύουμε ότι οι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα. Η διαμόρφωση και η συντήρησή τους είναι υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες, όπως η υγεία και η παιδεία.
Προτείνουμε:
* Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας σαν φυσική επέκταση της πόλης.
* Οικειοποίηση των χώρων της παραλίας από τον δήμο Καλλιθέας όπου άμεσα να εγκαταστήσει τους ναυταθλητικούς συλλόγους και πολιτιστικές καθημερινές δραστηριότητες του πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού του δήμου.
* Προσφυγή στο ΣτΕ με αφορμή όχι μόνο το ΕΣΟΑΠ αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας λόγω πιθανής περαιτέρω δόμησης, δικαίωμα πρόσβασης των κατοίκων στην παραλία της πόλης τους.
* Προτείνουμε επειδή θεωρούμε την παραλία ενιαίο χώρο πολεοδομικά με τον ιππόδρομο, ταυτόχρονα περίφραξη του ιπποδρόμου και δρομολόγηση διαδικασιών αξιοποίησής του σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. του δήμου. Να μη μείνουμε στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα αλλά να προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες καθημερινής φροντίδας, φύλαξης και χρήσης του χώρου.
Επειδή οι ψίθυροι για τη Λυρική Σκηνή στον Ιππόδρομο πυκνώνουν, εμείς πιστεύουμε ότι σε μια τόσο πυκνοδομημένη πόλη όπως η δική μας, κύρια προτεραιότητα είναι το πράσινο και όχι επιπλέον δόμηση. Επειδή έχει εξαγγελθεί ότι το κτίριο του Ταε-κβο-ντο, που είναι στα σύνορά μας με το Π. Φάληρο, προετοιμάζεται για τεράστιο συνεδριακό κέντρο, δηλαδή περαιτέρω τσιμεντοποίηση. Επειδή δεν είμαστε αδιάφοροι για την τύχη αυτού του κτιρίου. Επειδή, τέλος, δεν είμαστε αδιάφοροι όσον αφορά την απόκτηση κατάλληλης στέγης από τη Λυρική, προτείνουμε ως χώρο στεγασμού της, με κατάλληλες και ήπιες επεμβάσεις, το κλειστό γυμναστήριο του Ταε-κβο-ντο.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Τοπική Αυτοδιοίκηση και περιφερειακή ανάπτυξη

Τη Δευτέρα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη». Ομιλητές ήταν ο Μανόλης Γλέζος, ο Θοδωρής Δρίτσας από το «Λιμάνι της Αγωνίας» και ο Γιώργος Τζαφέρης από το «Αριστερό Σχήμα Νίκαιας».
Ο Μ. Γλέζος τόνισε την αναγκαιότητα να επιστρέψουμε στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, που θα κινητοποιήσουν το λαό, θα εμπνεύσουν διάθεση συμμετοχής, αγωνιστικό πνεύμα και θα άρουν πανηγυρικά τις δίκαιες αμφιβολίες και τους ενδοιασμούς των πολιτών. Μόνο έτσι θα υπάρξει ελεύθερη και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση και πραγματική ανάπτυξη στην περιφέρεια. Ο Θ. Δρίτσας υπογράμμισε πως τα εναλλακτικά αριστερά ριζοσπαστικά αυτοδιοικητικά κινήματα πρέπει να στηρίζουν τη δουλειά τους, τον προγραμματισμό της δράσης τους στα ερωτήματα που βάζουν οι ίδιοι οι πολίτες, στα προβλήματα που οι ίδιοι προβάλλουν ως σημαντικά. Ο Γ. Τζαφέρης έδειξε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και την συστηματική δουλειά που πρέπει να γίνει από τις αριστερές κινήσεις πόλης, μέσα στις αντίξοες συνθήκες της εποχής μας, με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και τις σαρωτικές αλλαγές που επιβάλλει αυταρχικά στη ζωή μας: επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, ανασφάλεια, ανεργία, αλλοτρίωση των σχέσεων και καταστροφή του περιβάλλοντος. Τις τοποθετήσεις ακολούθησε ζωηρή συζήτηση. Γραφεία Κίνησης : Αριστείδου 114, τηλέφωνα : 6974-665664, 6945-976771, 6977-590472.

ΕΠΟΧΗ 5-3-06

επιστροφή

Προς τον Δήμαρχο Καλλιθέας Αθηνα 2/5/2006

Γεια σας,

Με το μήνυμα αυτό θέλω να επικοινωνήσω κάποια γεγονότα από πρόσφατες επισκέψεις μας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο και κάποιες ιδέες που ίσως βοηθήσουν.

Συγκεκριμένα (αναφέρω συμβάντα που διαπίστωσα την 1/5/2006):

Τα κτίρια – απέναντι από το στάδιο TAE KWON DO, και τα οποία συνδέονται με γέφυρα με την πεζογέφυρα εσπλανάδα – έχουν πάθει σοβαρές ζημίες από βανδαλισμούς που γίνονται κατ εξακολούθηση. Επίσης, τα εμπόδια που υπήρχαν στην γέφυρα (με ξύλινη επένδυση μάλιστα) αυτή έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος από αυτοκίνητα. Μάλιστα ο συναγερμός των κτιρίων ήταν ενεργοποιημένος όμως ηχούσε απελπιστικά χαμηλά, λόγω της πολυήμερης λειτουργία του.

Ο χώρος του παλιού ιππόδρομου έχει περιφραχθεί και έχουν ξεκινήσει χωματουργικές εργασίες – χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε πληροφόρηση η σήμανση. Ποιος ξεκίνησε αυτά τα για και για λογαριασμό ποιου φορέα; Δεν υπάρχει αυτονόητη και νομική υποχρέωση για την ύπαρξη σχετικών πινακίδων ; Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη σχετικής πληροφόρησης είναι ύποπτη.

Η πεζογέφυρα – εσπλαναδα – αν και έχει φραχθεί από το βόρειο άκρο της με (άδειες ακόμα) τσιμεντένιες γλάστρες – είναι γεμάτη από τροχοφόρα τα οποία α. παραβιάζουν τον πεζοδρομιακό χαρακτήρα της γέφυρας, β. Δημιουργούν σοβαρούς κίνδυνους στους πεζούς και γ. Προκαλούν σοβαρές φθορές και καταστροφές

Τα περισσότερα φωτιστικά της πεζογέφυρας– εσπλαναδας δεν λειτουργούν έτσι μετά τη δύση του ήλιου – και σε συνδυασμό με τα αυτοκίνητα και τα αδέσποτα σκυλιά δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες που δεν θυμίζουν μητρόπολη του 21ου αιώνα.

Κάθε επίσκεψη στον χώρο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και στην πεζογέφυρα είναι μια γροθιά στο στομάχι καθώς οι εξαιρετικές αυτές εγκαταστάσεις αφέθηκαν στην τύχη τους ενώ έχουν σχεδόν συμπληρωθεί δυο χρόνια από την λήξη των ΟΑ 2004.

Προτάσεις

- Να κλείσει η πεζογέφυρα – εσπλαναδα - για τα τροχοφόρα με εμπόδια ΚΑΙ στο νότιο τμήμα της.

- Να οριοθετηθούν περιοχές / μονοπάτια για πεζούς και ποδήλατα στον μεγάλο αυτό χώρο που είναι μια από τις ελάχιστες ανάσες στην κατά τα αλλά πολύ υποβαθμισμένη περιοχή. Να οριοθετηθεί η κυκλοφορία αυτοκίνητων και μοτοσικλετών. Το θέαμα αυτοκίνητων να διασταυρώνονται με οικογένειες που κάνουν βόλτα είναι αντιαισθητικό και επικίνδυνο.

- Χρειάζεται φύλαξη και συντήρηση, και τα δυο μπορούν να γίνουν και σε εθελοντική βάση από πολίτες που ενδιαφέρονται για την ποιότητα ζωής και τον αστικό χώρο. Επίσης το άνοιγμα των καντινών που βρίσκονται κάτω από την εσπλαναδα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ανταποδοτικός τρόπος για την συντήρηση και επίβλεψη του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας ήπιας αναψυχής για τον οποίον είναι και προορισμένες αυτές οι εγκαταστάσεις.

Δεν είμαι σίγουρος σε ποιον πρέπει να απευθύνω τα παραπάνω αιτήματα, πάντως οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στα όρια του Δήμου Καλλιθέας. Αντιγράφω το μήνυμα και στα ΕΤΑ που έχουν την ευθύνη του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση η απαξίωση αυτών των εγκαταστάσεων, που έδωσαν ελπίδα για καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες είναι τεράστιο λάθος και κατασπατάληση πόρων – που προέρχονται από τους φόρους που όλοι πληρώσαμε και θα πληρώνουμε.

Ελπίζω τα παραπάνω να σας δώσουν αναγκαία πληροφόρηση και να οδηγήσουν στις απαραίτητες ενέργειες. Είμαι στη διάθεση σας για να αναλύσω περισσότερο τα παραπάνω και να συνεισφέρω όπως κριθεί αναγκαίο.

(δημοσιεύτηκε στο http://athenslesscarsmorespace.blogspot.com/) (Επισημάνθηκε από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ 16-5-06)

Επιστροφή

 

ΛΥΡΙΚΗ: Θα στεγαστεί στο Δέλτα;
Τη δέσμευση χώρου στο φαληρικό Δέλτα με νομοθετική πρωτοβουλία ζητεί η Εταιρεία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου Ελληνικής Λυρικής Σκηνής και Ακαδημίας «Μαρία Κάλλας». H πρόεδρός της, υψίφωνος Βάσω Παπαντωνίου, έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλο, έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα και δήλωσε αισιόδοξη για αίσια κατάληξη αυτού του χρόνιου αιτήματος της Εταιρείας. Το αρχικό αίτημα προς την Πολιτεία ήταν να βρεθεί χώρος στο Γκάζι, κάτι όμως που δεν προχώρησε. Οπότε προωθείται η εναλλακτική λύση του Φαλήρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κυριακόπουλος, αντιπρόεδρος της Εταιρείας, είναι εδώ και λίγες ημέρες νέος αντιπρόεδρος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο κ. Κυριακόπουλος δεν βλέπει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο ιδιότητες και διευκρινίζει ότι ο ρόλος του στη Λυρική συσχετίζεται με «τη βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και της διαφάνειας». H κ. Παπαντωνίου, από την πλευρά της, δεν παύει να επισημαίνει ότι «τίποτε απ' όσα έχουν εξαγγελθεί για τη Λυρική δεν έχει υλοποιηθεί». Συνεχίζει ωστόσο επίμονα την προσπάθειά της. Γιατί, «η οικογένεια των μουσικών είναι μια κοινωνική ομάδα, στην οποία πρέπει να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους». ΤΑ ΝΕΑ , 12/05/2006 (άλλο σχετικό κείμενο)

Επιστροφή

 

5 υποψήφιοι για το beach volley

Πέντε κοινοπραξίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση της έκτασης των 141 στρεμμάτων της ολυμπιακής εγκατάστασης του beach volley στο Φάληρο.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, στο ακίνητο μπορεί να αναπτυχθεί εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, θεματικό πάρκο και χώροι φιλοξενίας αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στα 141 στρέμματα της εγκατάστασης υπάρχουν ήδη κτιριακές υποδομές συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ. καθώς και ανοικτό αμφιθέατρο 3.000 θέσεων. Η περίοδος παραχώρησης θα είναι τουλάχιστον 15 χρόνια. Οι πέντε υποψήφιοι είναι:
Village Roadshow, ΓΕΚ - J&P Αβαξ - ΒΙΟΤΕΡ, - Everest - ΑΤΕΣΕ, Altarea, Sepi. Οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι είναι γαλλικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Κ.Β.Λ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/05/2006

Επιστροφή

 

Στο ΣτΕ κατά της «Ολυμπιακά Ακίνητα» ΑΕ

Η μεταολυμπιακή διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων από την ανώνυμη εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» μπαίνει στο στόχαστρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η υπόθεση θα απασχολήσει το ανώτατο δικαστήριο με αφορμή προσφυγή του Δήμου Καλλιθέας, αθλητικών ομίλων και αλιευτικών συλλόγων, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία η διακήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα νοικιάσει για περισσότερα από 15 χρόνια τις εγκαταστάσεις μπιτς βόλεϊ (γήπεδα, κτίρια, χώροι στάθμευσης κ.λπ.) στο Φαληρικό Δέλτα.
Η προσφυγή στρέφεται κατά της Α.Ε. Ολυμπιακά Ακίνητα, η οποία έχει αναλάβει με το νόμο 3016/2002 τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οπως υποστηρίζεται στην προσφυγή, η παραχώρηση των εγκαταστάσεων και του ευρύτερου χώρου σε ιδιωτική εταιρεία, που γίνεται για εμπορική εκμετάλλευση με σκοπό ταμειακά έσοδα και όχι για εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα και παραβιάζει το νόμο. Το πρόβλημα επιτείνεται, αφού όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες, στη διακήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται ότι ο ανάδοχος εκτός από την εμπορική εκμετάλλευση, έχει δικαίωμα να προβεί σε κατασκευές και άλλες εργασίες.
Σύμφωνα με το Δήμο Καλλιθέας η χρήση των εγκαταστάσεων, που αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να είναι ελεύθερη. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2006

επιστροφή

Βιβλιοθήκη και Λυρική πάνε... Ιππόδρομο-Θα κατασκευαστούν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Μαρία Νταλιάνη

Με μια ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η οποία συνέπεσε με καταχώρηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στον ημερήσιο Τύπο, την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη.

Με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» πρόκειται να κατασκευαστούν τόσο η Εθνική Λυρική Σκηνή όσο και η Εθνική Βιβλιοθήκη, αλλά και χώρος πρασίνου στο μεγαλύτερο τμήμα του πρώην Ιπποδρόμου. «Το ελληνικό Δημόσιο δεν θα δώσει ούτε ευρώ» έλεγε χθες χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του παρασκηνίου της δωρεάς.

Όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» την περασμένη εβδομάδα, η Λυρική Σκηνή - η οποία εξαιτίας της δωρεάς θα ονομάζεται «Σταύρος Νιάρχος» - πρόκειται να χωροθετηθεί στο σημείο του πρώην Ιπποδρόμου που βρίσκεται στον Δήμο Καλλιθέας, στην πλευρά της Λεωφόρου Συγγρού, δίπλα στην αρχή της Εσπλανάδας.

Για τις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις που απαιτούνται είχαν προηγηθεί συναντήσεις του δημάρχου Καλλιθέας κ. Κώστα Ασκούνη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά τον περασμένο Αύγουστο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονταν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μετά τις δημοτικές εκλογές.

Μυστικές διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με στελέχη της κυβέρνησης είχαν αρχίσει πριν από ενάμιση χρόνο μέσω κορυφαίου οικονομικού υπουργού. Από τότε, οι άνθρωποι του κοινωφελούς Ιδρύματος το οποίο ιδρύθηκε το 1996 - έτος θανάτου του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου - είχαν εκφράσει την επιθυμία μιας μεγάλης δωρεάς προς το ελληνικό κράτος. Και από τότε μέχρι σήμερα εκτυλίσσονταν, πάντα υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας, συναντήσεις σχετικά κυρίως με την επιλογή του χώρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η νέα Λυρική Σκηνή και η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη θα κατασκευαστούν σε έκταση 28-30 στρεμμάτων, ενώ ο υπόλοιπος χώρος - γύρω στα 150 στρέμματα - θα διαμορφωθεί σε ανοιχτό χώρο πρασίνου, όπου θα είναι δυνατόν να οργανωθούν «πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις».

Τα 180 στρέμματα του Ιπποδρόμου αποτελούν εδώ και δυόμισι χρόνια αντικείμενο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης - δήμου, αφού ο δεύτερος ζητάει να υλοποιηθεί η προγραμματική συμφωνία παραχώρησης της έκτασης στις υπηρεσίες του από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Κατά τις μυστικές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση πρότεινε στον δήμο να κατασκευάσει και να του παραχωρήσει τις αθλητικές υποδομές, αλλά και τη διαμόρφωση, στο μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης, ελεύθερου χώρου πρασίνου με κονδύλια του Δημοσίου.

Τι θα δώσουν στον δήμο

Όπως προβλέπει το σχετικό σενάριο, το κράτος θα κατασκευάσει και θα παραδώσει στον Δήμο Καλλιθέας «με το κλειδί στο χέρι» ένα κολυμβητήριο, ένα αναψυκτήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου χωρίς εξέδρες (το έχει ήδη κατασκευάσει ο δήμος) και παιδότοπο, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των 180 στρεμμάτων θα διαμορφωθεί σε πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση.

Η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δήμου όμως δεν φαίνεται να αφορά τον Ιππόδρομο, αλλά τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα αποκτήσει ο δήμος απέναντι από τον Ιππόδρομο στην παραλία. Ο δήμος μάλιστα έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νόμου που έδωσε και εμπορικές χρήσεις στην παραλία, καθώς διεκδικεί ένα ακόμη γήπεδο ποδοσφαίρου στον φαληρικό όρμο. «Είχαμε τρία γήπεδα ποδοσφαίρου στην παραλία και εξαιτίας των ολυμπιακών έργων ξεσπιτωθήκαμε και πήγαμε στους Τράχωνες» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Ασκούνης.

Με «προίκα» 2 δισ. δολάρια το Ίδρυμα

«ΠΡΟΙΚΑ» ύψους τουλάχιστον 2 δισ. δολαρίων διαθέτει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με έδρα το δουκάτο του Λιχτενστάιν. Ο Έλληνας Κροίσος με επιστολή του το 1993 έδωσε την εντολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος να δαπανά τουλάχιστον το 50% των διανομών του σε κοινωφελή έργα στην Ελλάδα, δηλαδή σε ανέγερση νοσοκομείων, υποδομές σε ακριτικές περιοχές, νησιά της άγονης γραμμής, υποτροφίες καθώς και ενισχύσεις Προγραμμάτων Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Ο Σταύρος Νιάρχος φέρεται μάλιστα να όρισε με τη διαθήκη του ότι το Ίδρυμα, εκτός της ιδίας του περιουσίας, θα μπορεί να δανείζεται και από το υπόλοιπο της κληρονομιάς του εάν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί ένα μεγάλο κοινωφελές έργο στην Ελλάδα. Η περιουσία του Στ. Νιάρχου ανέρχεται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το Ίδρυμα διαχειρίζεται το 20%.

Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από τον Sir Denniw Weatherstone, τους φυσικούς κληρονόμους Φίλιππο και Σπύρο Νιάρχο καθώς και τον ανιψιό του Έλληνα Κροίσου κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και τους κ.κ. Donald Harrison και Kurt Arnold. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος είναι ο κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18677&m=N18&aa=1

επιστροφή

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΝΕΑ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ...
Το όραμα για Αθήνα με πράσινο και παραλία εγκαταλείπεται;

Σοφία Φαρδή

Την πρότασή του να χρηματοδοτήσει εξολοκλήρου την ανέγερση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Δέλτα Φαλήρου κατέθεσε επισήμως την περασμένη βδομάδα το κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Μετά από επιστολή του Ιδρύματος προς τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δύο πλευρών κατά την οποία, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, το Ίδρυμα αναλαμβάνει το συνολικό κόστος της μελέτης και κατασκευής του νέου έργου. Η δωρεά του Ιδρύματος δεν αφορά μόνο στο κτίριο που θα στεγάσει τη Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και δύο ακόμη έργα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού η δωρεά περιλαμβάνει τη δημιουργία:
• Εθνική Βιβλιοθήκη «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Το έργο θα περιλαμβάνει την Εθνική Συλλογή, την αναδρομική και την τρέχουσα Εθνική Βιβλιογραφία και πολλούς άλλους τίτλους, της υπάρχουσας Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη αυτή θα είναι από τις πλέον σύγχρονες και θα εξυπηρετεί, μέσω διαδικτύου, χρήστες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
• Εθνική Λυρική Σκηνή, έργο εφάμιλλο των κορυφαίων διεθνών καλλιτεχνικών σκηνών, που θα διαθέτει εξαιρετική ακουστική και τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.
• Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο, που προβλέπει τη δημιουργία «πράσινης» ζώνης, όπoυ θα διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος που ασχολείται με τα πολιτιστικά υποδέχτηκε με συγκρατημένη χαρά την είδηση, αφού μέσω της δωρεάς, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα κι η ΕΛΣ αποκτά επιτέλους το δικό της χώρο. Ωστόσο, φορείς του Δήμου Καλλιθέας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο το θέμα παραμένει μετέωρο από πολεοδομικής άποψης. Ο χώρος του παλιού Ιππόδρομου αποτελεί μία έκταση 200 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλλιθέας. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου 3342/05, που ρυθμίζει τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση του Φαληρικού Πόλου, ο Ιππόδρομος έχει χωροθετηθεί ως αστικό πράσινο με συντελεστή δόμησης 0,3 και κάλυψη 25%.
Παράλληλα, έχουν προηγηθεί υποσχέσεις του κ. Καραμανλή για δημιουργία πάρκου στο χώρο του Ιππόδρομου, το 2000 όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Με τους ισχύοντες όρους δόμησης είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν οι χρήσεις πολιτισμού. Την πολυπλοκότητα του ζητήματος φαίνεται να αναγνωρίζει και το ίδιο το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του θα προηγηθεί προκαταρκτική μελέτη προκειμένου να ρυθμιστούν τα επιμέρους θέματα και να συμφωνήσουν οι αρμόδιοι φορείς. Ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος κ. Τ. Μακρίδης μιλώντας στην «Εποχή» τόνισε: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα και για την ύπαρξη συμφωνίας του Δημάρχου με το ΠΕΧΩΔΕ παρά μόνο από τις εφημερίδες. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενημέρωσης και διαφάνειας από πλευράς διοίκησης του δήμου καθώς υπάρχουν υποψίες για διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι, προκειμένου να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης. Αρέσει πολύ το λυρικό θέατρο σε πολλούς από εμάς και πιστεύουμε ότι η Λυρική Σκηνή πρέπει να έχει το χώρο της. Αυτό που λείπει όμως από την Καλλιθέα είναι το πράσινο και μια καλύτερη ποιότητα ζωής».
Τα ερωτήματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ιπποδρόμου και την πιθανότητα αλλαγής του συντελεστή δόμησης διατύπωσε την Τετάρτη με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής κ. Γιάννης Δραγασάκης. Ο Δήμαρχος Καλλιθέας έχει δηλώσει στον ημερήσιο τύπο ότι αν και υπήρχε συμφωνία με την κυβέρνηση, θα περιμένει την προγραμματική συμφωνία για να δώσει την τελική του συγκατάθεση.
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας, που είχε αντιπροτείνει τη στέγαση της Λυρικής Σκηνής στο κλειστό του Τάε-κβο-ντο, καλεί με ανοιχτή πρόσκληση τους πολίτες σε Σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις πέντε το απόγευμα στα γραφεία της. Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι στη δεδομένη περίπτωση η αξιοποίηση του Ιπποδρόμου αφορά σε πολιτιστική και όχι εμπορική χρήση. Αν ληφθεί, όμως, υπόψη η έντονη οικιστική ανάπτυξη στο Φαληρικό Δέλτα, το όραμα για τη μετατροπή της Αθήνας σε παραλιακή πρωτεύουσα με χώρους πρασίνου εγκαταλείπεται οριστικά.

ΕΠΟΧΗ 5-11-06

επιστροφή

IΠΠΟΔΡΟΜΟΣ – ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Mετά από την απώλεια της δημόσιας και ελεύθερης χρήσης για τους πολίτες του μεγαλύτερου μέρους της παραλίας του Φαληρικού όρμου, φαίνεται ότι ήλθε και η ώρα για τον χώρο του πρώην Ιπποδρόμου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, φαίνεται ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση και το Ίδρυμα Νιάρχου, από τη μια μεριά, και ο δήμαρχος Καλλιθέας κατόπιν, από την άλλη, ήρθαν σε διαβουλεύσεις που παρέμειναν μυστικές μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου για ευνόητους λόγους.

Οι πληροφορίες που εμφανίστηκαν στον ημερήσιο και κυριακάτικο Τύπο, παρά τα κενά της ενημέρωσης και τις απορίες που δημιουργούν ακόμα και στον πιο εύπιστο και καλοπροαίρετο πολίτη, μας οδηγούν στα εξής πρώτα συμπεράσματα:

1.  ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΠΕΤΟΝ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

 Το Ίδρυμα Νιάρχου προτείνει την οικοδόμηση πάνω στην έκταση του Ιπποδρόμου, Λυρικής Σκηνής, Εθνικής Βιβλιοθήκης και θεματικών πάρκων.  Σε συνέντευξή του , ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, κος. Τατούλης, συμπλήρωσε πως θα υπάρχουν και κτίρια και κατασκευές με συμπληρωματικές και διευκολυντικές χρήσεις, όπως  εκθεσιακός χώρος, εστιατόρια, χώροι υπαίθριας εστίασης, εμπορικά καταστήματα και άλλα πολλά όχι τόσο ελκυστικά από πολιτιστικής απόψεως πλην κερδοφόρα. Έτσι, σε μια από τις πλέον πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας, ο τελευταίος κυριολεκτικά ελεύθερος χώρος που απέμεινε και προοριζόταν σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, για αστικό πάρκο με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής ουσιαστικά αλλάζει χρήση. Διότι η δημιουργία Λυρικής σκηνής, Βιβλιοθήκης και πολιτιστικού εκπαιδευτικού πάρκου ( με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό ) ουσιαστικά δεν αφήνει ελεύθερο τίποτε από τα 182 στρέμματα που απέμειναν από τον Ιππόδρομο. Και βεβαίως δεν σημαίνουν ήπια χρήση τα 55000 τ.μ. που προτείνεται να χτιστούν. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε βέβαιοι για το μέλλον της περιοχής. Όπως μας έλεγαν ψέματα για την παραλία, με αποτέλεσμα σήμερα χιλιάδες τόνοι μπετόν να εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα, να επιβαρύνουν το περιβάλλον και να το ασχημαίνουν αισθητικά, άλλο τόσο και το «πολιτιστικό όνειρο» που μας σερβίρουν θα μετατραπεί σε ένα περιβαλλοντικό εφιάλτη που θα στερήσει πράσινο και ελεύθερους χώρους από μια ολόκληρη πρωτεύουσα που τα έχει μεγάλη ανάγκη. Στο κάτω-κάτω, υπάρχουν ελεύθερα κτίρια στην παραλία που μπορούν να στεγάσουν τη Λυρική και ενδεχομένως και τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα, όπως κι αν τα εννοούν οι προτείνοντες.

2. ΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 Δε λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων των παράλιων δήμων, όπως της Καλλιθέας στην οποία υπάγεται χωροταξικά ο Ιππόδρομος, αλλά και όλης της νότιας Αθήνας. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, εργαζόμενοι στην συντριπτική πλειονότητά τους, ζουν καθημερινά σε ένα περιβάλλον από μπετόν, με ψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με κακή ποιότητα ζωής και αυξημένη αστική θνησιμότητα, χωρίς πράσινο και χωρίς ελεύθερους δημόσιους χώρους περιπάτου και αναψυχής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η πρώτη ανάγκη γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι μια βιώσιμη πόλη. Δεν θέλουμε να βγαίνουμε βόλτα στην πόλη μας και στην παραλία μας με εισιτήριο. Και φυσικά, η δημιουργία πάρκου στον Ιππόδρομο δεν θα είναι θέμα που αφορά μόνο τα νότια του Λεκανοπέδιου αλλά το σύνολό του.

3.   ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

 Για τους κατοίκους της Καλλιθέας, ωστόσο, έχει προκύψει και ένα σοβαρό ζήτημα πολιτικού ήθους: πρόκειται για τις διαβουλεύσεις του δημάρχου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εδώ και καιρό με την κυβέρνηση. Δεν έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς και οι κάτοικοι γι’ αυτές τις διαβουλεύσεις. Η διοίκηση του δήμου, πιστή στην πάγια και προσφιλή τακτική των μυστικών διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι δεν έμαθε από το πάθημα της απώλειας της παραλίας των Τζιτζιφιών:  ένας παραλιακός δήμος δεν έχει καμία πρόσβαση πλέον στη θάλασσα. Ο δήμαρχος κινείται ερήμην των δημοτών, ενώ προεκλογικά τους έδειχνε πάλι σχέδια του χώρου με ειδυλλιακό πάρκο την ώρα που, όπως φαίνεται, συνομιλούσε με την κυβέρνηση. Τέτοιες πολιτικές πρακτικές δεν θίγουν μόνο το δημοκρατικό αίσθημα και τα συμφέροντα του καλλιθιώτικου λαού αλλά και όλης της ελληνικής κοινωνίας, αφού προσβάλλουν το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται σωστά και να αποφασίζει, όταν έχει πλήρη πληροφόρηση για τα θέματα που τον αφορουν.

4.   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  Επειδή το πρόβλημα με τον Ιππόδρομο δεν είναι τι ακριβώς θα χτιστεί εκεί, αλλά πώς εκεί θα γίνει ένας υπερτοπικός πόλος πρασίνου με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής θα προβούμε σε μια αντιπρόταση: υπενθυμίζουμε ότι για την στέγαση της Λυρικής Σκηνής έχει προταθεί από καιρό  και με σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα, η μεταφορά της  στο κλειστό γήπεδο του Τε Κβο Ντο στο Δέλτα Φαλήρου. Το κτίριο αυτό, με μικρές επεμβάσεις που δεν κοστίζουν μάλιστα πολλά, είναι κατάλληλο για μια τέτοια χρήση, αντί να δοθεί για συνεδριακό κέντρο. Η πρόταση τεκμηριώνεται καλύτερα και φαίνεται η σημασία της αν σκεφτεί κανείς πως τον τελευταίο χρόνο εκεί έχουν δοθεί αρκετές παραστάσεις, συναυλίες, έχουν διοργανωθεί εκθέσεις κλπ.

 Πέραν της πρόθεσης της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με φοροαπαλλασσόμενες δωρεές τον πολιτισμό, όσον αφορά το ίδρυμα Νιάρχου, θα μπορούσε να υποστηριχτεί πως εθνικοί ευεργέτες πλέον είναι όσοι γκρεμίζουν κτίρια σε μια τέτοια πυκνοδομημένη πόλη και οχι όσοι προσφέρουν δόμηση στους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους, δημόσιους χώρους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ  ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

ΟΙ  ΠΟΛΙΤΕΣ  ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ  ΤΙΣ  ΑΝΑΓΚΕΣ  ΤΟΥΣ  ΚΑΙ  ΟΧΙ   ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ   ΙΔΡΥΜΑΤΑ  ΚΑΙ  «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ» ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΕΒΕ  ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ

επιστροφή

Λαμπερή και υπόλοιπη πόλη
Του Δημήτρη ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
H δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" για νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Εθνική Λυρική Σκηνή στο Φαληρικό Δέλτα παρουσιάστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού σε συνέντευξη τύπου στις 1 Νοεμβρίου εντεταγμένη σε μια συνολική άποψη για την διαμόρφωση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Αθήνας. Μια σειρά υπαρχόντων και μελλοντικών αρχιτεκτονικών έργων εντάσσονται σε ένα απλό και κατανοητό από όλους γεωμετρικό σχήμα: Δημιουργούνται δύο παράλληλοι πολιτιστικοί άξονες, η Πειραιώς και η Συγγρού, που διαθέτουν στην κορυφή τους το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στην βάση τους ενώνονται με το Φαληρικό Δέλτα, όπου τοποθετούνται και τα δύο κτίρια της δωρεάς. Σε άρθρο σχετικά με το θέμα ("Καθημερινή" Κυριακή 5 Νοεμβρίου) η "νέα μνημειακή αρχιτεκτονική" με τον "εμβληματικό" χαρακτήρα της βγάζει την Αθήνα από την αφάνεια και την τοποθετεί στο παγκόσμιο πολιτιστικό δίκτυο. Ωστόσο, προτείνουμε να κοιτάξουμε πίσω από την λαμπρή επιφάνεια και να σημειώσουμε μια αρχική σειρά θεμάτων, αποριών, αδιεξόδων που αναφέρονται τόσο στα συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά έργα καθαυτά όσο και στο γενικό σχήμα διασύνδεσής τους.
Προφανώς δεν έχει κανείς αντίρρηση για την προτεινόμενη διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τα δύο έργα. Ας γίνει αυτό που δεν έγινε με τους Ολυμπιακούς, όταν η απ' ευθείας ανάθεση εξοβέλισε την Αθήνα από την διεθνή συζήτηση για την σύγχρονη αρχιτεκτονική. Γιατί υποθέτουμε ότι το ζητούμενο θα είναι το περιεχόμενο και όχι μόνο η λαμπερή όψη των κτιρίων.
Για παράδειγμα, εάν από τα δύο κτίρια μείνουμε σε αυτό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, θα σημειώναμε ότι το αίτημα για την δημιουργία του έχει ιστορία τουλάχιστον δύο δεκαετιών, επικεντρωμένη στην χωροθέτησή της μεταξύ Πανεπιστημιούπολης και Πολυτεχνειούπολης. Τον νοηματικό συσχετισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης με πανεπιστημιακά ιδρύματα έρχεται να υπερκεράσει η "μνημειακή" και "εμβληματική" χωροθέτησή της στο Φαληρικό Δέλτα. Πώς σταμάτησε εκείνη η συζήτηση; Υποθέτουμε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα έχει τον πρώτο λόγο για την δημιουργία της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης! Το νέο κτίριο, όσο εντυπωσιακό και αν πρόκειται να γίνει, θα συνιστά μόνο το μισό της προσπάθειας και του κόστους. Ο εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης, για να επιτρέπει να "συνδεθούν μαζί της χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ", μπορεί να είναι εγκατεστημένος οπουδήποτε και προφανώς πρέπει να είναι εξέλιξη του σημερινού, ώστε το περιεχόμενο που θα εγκατασταθεί στο Φάληρο μετά από δέκα χρόνια να είναι εξ ίσου λαμπερό με το κτίριό του. Υποθέτω ότι το φιάσκο της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας είναι γνωστό στις συζητήσεις που γίνονται.
Πέρα όμως από το κάθε συγκεκριμένο έργο, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι τα έργα φαίνεται να εντάσσονται από τον υπουργό Πολιτισμού σε ένα ευρύτερο σχέδιο αλλαγής "του πολιτιστικού χάρτη της Αθήνας και κατ' ακολουθία της Ελλάδας". Ωστόσο η Πειραιώς ήταν από χρόνια χαρακτηρισμένη ως πολιτιστικός άξονας, συνδέοντας την Αθήνα με τον Πειραιά, δύο αστικότητες. Το νέο που αποκαλύπτει η πρόταση είναι ο αποκλεισμός του Πειραιά από το γενικό σχήμα, αφού Πειραιώς και Συγγρού "κλείνουν" στη βάση τους. Το λεκανοπέδιο χρειάζεται μια μόνο και ισχυρή εικόνα. Και φυσικά από τον πολιτιστικό χάρτη λείπουν τα κέντρα διασκέδασης που από καιρό έχουν ορίσει την Πειραιώς και την Συγγρού ως "πολιτιστικούς" άξονες. Ο σχεδιασμός επιχειρεί, στο νοητικό σχήμα που προβάλλει, την εμφάνιση μιας αποστειρωμένης εικόνας αυτού που είναι συνθήκη ύπαρξής του, δηλαδή οι πολυπλοκότητες και οι αντιφάσεις του αστικού χώρου. Ταυτόχρονα, η πρόταση δείχνει, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές με τις ζωντανές τοπικότητές τους, σε ποιο επίπεδο είναι επιθυμητό να παρθούν οι αποφάσεις για την οργάνωση του χώρου της Αθήνας και την διεθνή προβολή της.
Από το τοπικό επίπεδο των δύο αξόνων περνάμε στο υπερτοπικό Αθήνας και από εκεί στο διεθνές. Η Αθήνα θα μπει επιτέλους στον διεθνή χάρτη ως πόλη (της παγκοσμιοποίησης). Θα διαθέτει σε ένα κομμάτι της μια ισχυρή εικόνα και ταυτόχρονα, σε ένα άλλο κομμάτι της, στον βόρειο άξονα Κηφισίας, ένα ισχυρό δίκτυο υποδομών συνδεδεμένο άμεσα μέσω της Αττικής Οδού με το αεροδρόμιο και την ζώνη Ελευσίνας, αφήνοντας την υπόλοιπη πόλη σε προγραμματισμένο μη σχεδιασμό, διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή. Αυτή η προγραμματική συνύπαρξη της "λαμπερής" και της "υπόλοιπης" πόλης, προγραμματισμένου και διαθέσιμου χώρου, θα είναι πλέον η προτεινόμενη συνθήκη ύπαρξής της αστικότητας. Λαμπερά μητροπολιτικά κέντρα και υπόλοιπος κόσμος, λαμπερή Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα, λαμπερός πολιτιστικός άξονας και υπόλοιπη Αθήνα, λαμπερά κτίρια στο Φάληρο και υπόλοιπη Καλλιθέα. Και όλες οι δυνατές διασυνδέσεις μεταξύ τους. Κάπου εκεί αρχίζει η συζήτηση, σε ένα αλυσιδωτό συσχετισμό αντιφάσεων σε όλες τις κλίμακες.

Αυγή 19-11-06

επιστροφή

Συμφώνησαν για τη δωρεά Νιάρχου στον παλιό ιππόδρομο

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθείται από την κυβέρνηση η υπόθεση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για το χώρο του παλιού ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου. Χθες έγινε συνάντηση μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Καλλιθέας, ενώ προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες επίσκεψη του Κώστα Ασκούνη στον Χρ. Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρο της κρατικής εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα».

Ο Γ. Σουφλιάς υποσχέθηκε χθες πως από τη συνολική έκταση των περίπου 200 στρεμμάτων θα αξιοποιηθούν τα 30 που βρίσκονται προς την πλευρά της λεωφόρου Συγγρού. Το ίδρυμα θα αναλάβει να κατασκευάσει με δικά του κονδύλια τα νέα κτίρια για τη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη που στηρίζεται στις επιτεύξεις της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον πολιτισμό. Σε άλλο τμήμα 30-35 στρεμμάτων, προς την πλευρά των Τζιτζιφιών, το ίδρυμα αναλαμβάνει να δημιουργήσει γήπεδο χωρίς κερκίδες, κολυμβητήριο, αναψυκτήριο και παιδότοπο που θα εκχωρηθούν στο δήμο. Η υπόλοιπη έκταση θα διαμορφωθεί σε κοινόχρηστο πράσινο.
Με βάση το νόμο 3342 του 2005, ο ιππόδρομος χαρακτηρίζεται αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος, όπου μπορεί να καλυφθεί το 25% της συνολικής επιφάνειας, ενώ οι κατασκευές δεν θα ξεπερνούν τα 54.000 τετραγωνικά. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις αυτές αρκούν για να προχωρήσουν τα σχέδια του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί νέα νομοθετική παρέμβαση.
Ο Κώστας Ασκούνης έλαβε επίσης τη διαβεβαίωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι θα παραχωρηθούν επίσης στο δήμο το «φυλακισμένο» γήπεδο, καθώς και τα κτίρια Α 220 και Α 230 συνολικής επιφάνειας 1.700 τετραγωνικών, που βρίσκονται στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων Φαλήρου. Ο κ. Σουφλιάς θα μεσολαβήσει ώστε να δοθεί στο δήμο η ναυταθλητική μαρίνα, που εκχωρήθηκε πρόσφατα από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» στην ομοσπονδία ιστιοπλοΐας, αλλά έχουν ανακύψει προβλήματα με τον καταμερισμό των χώρων στα διάφορα σωματεία. «Είχαμε μια κατ' αρχήν συμφωνία. Θα περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα τη γραπτή δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε χθες στην «Ε» ο δήμαρχος Καλλιθέας. ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/11/2006

επιστροφή

Συμφωνία για δύο έργα

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν χθες ο υπουργός ΠEXΩΔE Γ. Σουφλιάς και ο δήμαρχος Kαλλιθέας Γ. Aσκούνης για την υλοποίηση των δύο κυβερνητικών προγραμμάτων που θα εφαρμοστούν στην περιοχή του πρώην Iπποδρόμου και του Φαληρικού μετώπου. Mε τη συμφωνία αυτή επιτυγχάνεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συνεργασία του δήμου, ο οποίος εξέφραζε αντιρρήσεις για την προώθηση τόσο των διαγωνιστικών διαδικασιών της Oλυμπιακά Aκίνητα όσο και για την υλοποίηση των έργων που πρότεινε το Iδρυμα Nιάρχου. H καταρχήν συμφωνία προβλέπει ότι στον χώρο του παλιού Iπποδρόμου θα δημιουργηθεί η νέα Λυρική Σκηνή και η νέα Eθνική Bιβλιοθήκη σε έκταση 30 στρεμμάτων. Aντισταθμιστικά θα δημιουργηθούν για τις ανάγκες των δημοτών ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα κολυμβητήριο, ένα αναψυκτήριο κι ένας παιδότοπος. ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28/11/2006 8:30:02 πμ

επιστροφή

Πράσινο και όχι γήπεδα στον όρμο Φαλήρου

Κινητοποιήσεις και προτάσεις κατοίκων για τα 250 στρέμματα

Του Σπυρου Καραλη

Μια παραλιακή έκταση περίπου 250 στρεμμάτων που συνιστά τον τελευταίο εναπομείναντα ελεύθερο χώρο στο ευρύτερο μέτωπο του Φαληρικού όρμου φέρνει σε θέσεις μάχης τους κατοίκους των περιοχών Μοσχάτου και Καλλιθέας, οι οποίοι αντιδρούν στην προοπτική δημιουργίας ενός «άλλου ΣΕΦ» που οδήγησε το γειτονικό Νέο Φάληρο στη σημερινή υποβάθμιση.

Οι κάτοικοι εμμένουν στη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα των χρήσεων της παραλίας και στην αξιοποίησή της προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και υπενθυμίζουν τις προολυμπιακές υποσχέσεις περί εκτεταμένων αναπλάσεων και έργων κοινωνικού χαρακτήρα που όμως, δεν έγιναν ποτέ. Δηλαδή, αντιπλημμυρικό κανάλι, «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου, πεζογέφυρα στο ύψος της Αθανασίου Διάκου ατο Μοσχάτο για πρόσβαση στη θάλασσα ενίσχυση του πρασίνου. Αντ’ αυτών σχεδιάζεται η κατασκευή στίβου, με επιχείρημα ότι «καταργήθηκε ο στίβος στο Καραϊσκάκη», καθώς και γήπεδων ποδοσφαίρου.

Αποκομμένοι από την παραλία

Φάληρο, Μοσχάτο και Τζιτζιφιές κινδυνεύουν τώρα να αποκοπούν οριστικά από το φυσικό τους χώρο, τη θάλασσα, και ενώ καλούνται να ζήσουν με την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τα «μεγάλα έργα» των τελευταίων ετών (υψηλοί κυκλοφοριακοί φόρτοι και ρύποι σε 24ωρη βάση λόγω του πυκνού οδικού δικτύου, σμήνη κουνουπιών και τη δυσωδία που αναδύεται από Κηφισό και Ιλισό).

Με το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη μεταολυμπιακή χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τους ελεύθερους χώρους στον Φαληρικό όρμο, επιτρέπεται μέσω της εταιρείας «Ολυμπιακά ακίνητα Α. Ε.», η ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση της παραλίας και η απόδοσή της για εμπορικούς σκοπούς. Εκεί ακριβώς αντιδρούν οι κάτοικοι που θεωρούν ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο τσιμέντο κι ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα είναι απλώς, το πρόσχημα για την άκρατη εμπορική αξιοποίηση συνολικά του παραλιακού μετώπου από τον Φλοίσβο έως την Καστέλλα. «Η κατασκευή γηπέδων που θα καλύψουν έκταση 120 στρεμ. με κερκίδες για 3.500 θεατές σε ύψος 8,5 μέτρων επί της ήδη υπερυψωμένης παραλίας κάθε άλλο παρά συνεισφέρει στην περιβαλλοντική ανάσα και το άνοιγμα στη θάλασσα.

Διερωτώμαστε γιατί θα πρέπει να πληρώσουν οι παραλιακοί δήμοι το στοίχημα των Ολυμπιακών Αγωνών, αλλά και τον Ολυμπιακό; Αλήθεια γιατί τα αθλητικά σωματεία του Πειραιά δεν πηγαίνουν να αθληθούν στο «Καραϊσκάκη»; Τίνος ευθύνη είναι η κατάργηση του στίβου;» σημειώνει στην «Κ» ο κ. Ρουσέτος Λειβαδάρος, διδάκτωρ Μηχανικός του ΕΜΠ και μέλος της Κίνησης Πολιτών «Μεσοποταμία». «Το συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας συνδέεται άμεσα με τη ζωή της πόλης, τη συλλογική μνήμη και τις μελλοντικές προοπτικές. Πώς μπορούμε να ανεχθούμε την τσιμεντοποίησή της και να ξεχάσουμε ότι εκεί έδενε το καΐκι του ο καπετάν Ζέπος και οι άλλοι ψαράδες του Σαρωνικού, τις κυριακάτικες βόλτες και τις παρέες τα καλοκαίρια;».

Από τη βόλτα στην Ταραντέλα έως σήμερα

Ο Φαληρικός όρμος αποτελούσε έναν σπάνιο πόλο αναψυχής και περιπάτου- πάμε βόλτα στην Ταραντέλα έλεγαν οι παλιοί- έως και τα μέσα του ’60. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει με την πρώτη σειρά παρεμβάσεων επί δικτατορίας και την κατασκευή του Σταδίου (τότε) Καραϊσκάκη καθώς και της νέας, πάνω σε προσχώσεις, παραλιακής λεωφόρου, συνεχίζεται με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και πρόσφατα με τα γήπεδα Μπιτς Βόλεϊ και Ταε Κβον Ντο.

Το Ν. Φάληρο είναι η περιοχή που πλήρωσε όσο καμία το τίμημα. Καραϊσκάκη από τη μία πλευρά, ΣΕΦ από την άλλη καθώς και οι γιγαντιαίοι υπερυψωμένοι οδικοί κόμβοι σχημάτισαν μια τσιμεντένια περίφραξη και η άλλοτε πανέμορφη περιοχή απώλεσε τη φυσιογνωμία του παραλιακού κοσμοπολίτικου προαστίου.

Παράνομες συναλλαγές

«Ο χώρος που σήμερα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας όχι μόνον δεν συνιστά χώρους περιπάτου και αναψυχής, όπως υποσχέθηκαν στους κατοίκους αλλά περιοχή παράνομων συναλλαγών και υψηλού κίνδυνου, για τους ανυποψίαστους πολίτες. Εχουν καταγραφεί επιθέσεις, κυρίως σε βάρος νεαρών γυναικών, ληστείες και ξυλοδαρμοί από τύπους του υποκόσμου που πλέον, συχνάζουν εκεί», λέει στην «Κ» ο κ. Σωτήρης Ασλάνης από τους παλαιούς κατοίκους και μέλος του Μορφωτικού -Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου. «Κοιτάζω παλιές φωτογραφίες του Νέου Φαλήρου με τα υπέροχα αρχοντικά του, τα κιόσκια δίπλα στη θάλασσα και αναρωτιέμαι πώς τολμούν να μιλούν για αναβάθμιση όταν στην πραγματικότητα κατάφεραν να εξαφανίσουν μια από τις ωραιότερες παραλιακές ζώνες της Ευρώπης», συμπληρώνει ο καθηγητής στο ΕΜΠ κ. Ρουσέτος Λειβαδάρος και καταλήγει: «Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το έγκλημα με την καταπάτηση του ελεύθερου παραλιακού τμήματος. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει τοπικό αλλά υπερτοπικό χαρακτήρα. Δεν αφορά το Μοσχάτο, την Καλλιθέα και το Φάληρο. Αφορά συνολικά την πρωτεύουσα και τη διαχρονική επαφή της με τον Σαρωνικό».

Καθημερινή 2-12-06

επιστροφή

ΧΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ-Να μην εκχωρηθεί στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Σε αγώνα καλεί η Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας

Κάλεσμα, «ώστε να μην εκχωρηθεί ο δημόσιος ελεύθερος χώρος του πρώην Ιπποδρόμου στο εφοπλιστικό κεφάλαιο», απευθύνει στους εργαζόμενους και τους φορείς της Καλλιθέας, με ανακοίνωση της, η παράταξη Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα (ΔΔΕ). Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Δήμου συνεχίζει την επιχείρηση - ξεπούλημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», «ανοίγει ο δρόμος για την ενιαία ανάδειξη» του χώρου, καθώς ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, μετέφερε, προχθές, «τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών». Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι του δικομματισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο ενέκριναν το περιβόητο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Κ. Ασκούνης, δηλαδή, θεωρεί πως η γνώμη των πολιτών είναι η γνώμη της παράταξής του (ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ) και της παράταξης της ΝΔ!

Η ΔΔΕ έχει καταγγείλει αυτό το μνημόνιο που παραδίδει γη και πολιτισμό στο κεφάλαιο και καλεί τους Καλλιθεάτες να αγωνιστούν ώστε:

Υπενθυμίζουμε πως το ΚΚΕ κατέθεσε, πρόσφατα, Επίκαιρη Ερώτηση για το ζήτημα του πρώην Ιπποδρόμου. Στην Ερώτηση σημειώνει πως με «"όχημα" την πολυδιαφημιζόμενη "ευεργεσία" του ιδρύματος "Σταύρου Νιάρχου", προωθείται η παράδοση μεγάλης έκτασης δημόσιας γης και ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση του πολιτισμού μας, μουσικού και πνευματικού, στο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το λαό μας».

Ριζοσπάστης 8-2-07

επιστροφή

Πράσινο ή τσιμέντο στον ιππόδρομο

Σ'αυτό το ερώτημα συνοψίζεται τελικά ο προβληματισμός των κατοίκων της Καλλιθέας και των Τζιτζιφιών, μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και τον Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη! Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες καταχώρηση του Ιδρύματος Νιάρχου, σύμφωνα με την οποία γινόταν εξαγγελία μεγαλεπήβολων σχεδίων «αξιοποίησης» και εκμετάλλευσης του χώρου του Ιπποδρόμου, με τη δημιουργία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικής Βιβλιοθήκης και Πάρκου!
Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Καλλιθέας, από τον Οκτώβριο του 2006, μέχρι τον Ιανουάριο 2007 σιωπούσε, θέλοντας να αποκρύψει τις ενοχές του.. Είχε κατέβει άλλωστε στις δημοτικές εκλογές ως αγωνιστής για την σωτηρία του χώρου του Ιπποδρόμου και τη δημιουργία Πάρκου, για τους Καλλιθεάτες, που ζούν σε μια πυκνοδομημένη πόλη χωρίς ίχνος πράσινου.
Στις 22.1.2007 η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας ( που είχε ως υποψήφιο δήμαρχο τον Γ. Χελάκη, που κατέκτησε 12% των ψήφων ) επέμενε να συζητηθεί το θέμα του Ιπποδρόμου στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος το απέφυγε και το έφερε προς συζήτησιν στις 29 Ιανουαρίου, οπότε ζήτησε ενισχύσεις και προσκάλεσε στη συνεδρίαση.... τον γ.γ. Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον πρόεδρο της Α.Ε. των Ολυμπιακών Ακινήτων, και τον γ.γ. της Αξιοποίησης της Ολυμπιακής Περιουσίας !
Ολοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εκθείασαν την εξαιρετική συνεργασία με το Δήμαρχο Καλλιθέας και εμφάνισαν τα σχέδια του Ιδρύματος Νιάρχου ως μέγιστο επίτευγμα που θα είναι εφάμιλλο του..Παρθενώνα ! (κατά ρητή έκφρασή τους..) Ο δήμαρχος εξήγησε γιατί έκρινε οτι έπρεπε να δεχτεί την προσφορά,.... Κάτι που έγινε κρυφά και συνομωτικά, χωρίς καμιά ενημέρωση και νομιμοποίηση από το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας !
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν απο το δήμο Καλλιθέας να δεχτεί και να υπερψηφίσει, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ένα Μνημόνιο, που είχε ήδη υπογράψει, κρυφά, ο Δημαρχος και ο Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιάς. Το Μνημόνιο αυτό προβλέπει την «παραχώρηση» στο Δημο Καλλιθέας, στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, τμήμα της όλης έκτασης εμβαδού 28 περίπου στρεμμάτων (σε σύνολο 220 περίπου στρεμμάτων !), ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρίς κερκίδες, ένα ανοιχτό κολυμβητήριο 25χ50μ., ένα δημοτικό αναψυκτήριο και έναν παιδότοπο. Επίσης στο χώρο της «παραλίας» του φαληρικού όρμου, θα «παραχωρηθούν στο Δημο Καλλιθέας ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (που είναι ήδη κατασκευασμένο) και ένα κτίριο (απο αυτά που χτίστηκαν στο μέτωπο της θάλασσας ), εμβαδού 1500 τ.μ,. για δημοτική χρήση. Μετά την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Λυρικής σκηνής και της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης απο το Ιδρυμα Στ. Νιάρχου, « ο περιβάλλων χώρος του πάρκου που θα κατασκευαστεί θα τεθεί υπο την διαχείριση του Δημοσίου σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και θα είναι σε χρήση όλων των πολιτών».
Το Μνημόνιο συνεργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Καλλιθέας ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο , με ψήφους 28 υπερ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.) και 7 κατά ! Η υπερψήφιση του Μνημονίου αποτελούσε προϋπόθεση για την τελική συμφωνία του Δημοσίου με το Ιδρυμα Νιάρχου, για τη οποία επικρατεί πλήρης αοριστία και αβεβαιότητα. Οι πολίτες της Καλλιθέας ανησυχούν για τις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο χώρο. Είναι εντελώς άγνωστοι οι όροι λειτουργίας των εγκαταστάσεων, οι προϋποθέσεις, τα μεγέθη και.. οι παρασυνέπειες για την ήδη βεβαρυμένη περιοχή από τις εκατοντάδες αυτοκινήτων, τους χώρους στάθμευσης που θα χρειαστούν και την.. τελική μορφή που θα πάρει το πάρκο, που θα «περιβάλλει» τα τσιμεντένια μεγαθήρια..
Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας που αγωνίζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή ετοιμάζεται να αρχίσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων της Καλλιθέας και συντονισμό της δράσης /αντίστασης με άλλες κινήσεις πολιτών του Φαληρικού μετώπου , που κινδυνεύει να μετατραπεί , με το σύνολο των εμπορευματικών παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη , σε Ελληνικό Λας Βέγκας ....

ΑΥΓΗ 4-3-07

επιστροφή

Αγαπητοί φίλοι

Συνήλθε σήμερα στα γραφεία της Δημοτικής Κίνησης Καλλιθέας, μια ομάδα φίλων και συναγωνιστών από το Π. Φάληρο (Μαριλένα Ιατρίδου) το Μοσχάτο (Μεσοποταμία και Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS) και η γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης   , για να συζητήσουν την προοπτική διοργάνωσης κοινής συγκέντρωσης για το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και τον Ιππόδρομο.

Διερευνήθηκε η προοπτική να γίνει συγκέντρωση στην Καλλιθέα την Δευτέρα 2 ή την Τετάρτη 4 του Ιουλίου.

Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι ως προς το οργανωτικό σχήμα που θα διοργανώσει την εκδήλωση και ανέλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω το Παναττικό γι αυτό το πρόβλημα που υπάρχει.

Οι  σκέψεις που υπάρχουν είναι:

Α) να γίνει η εκδήλωση από το Παναττικο με την υποστήριξη των τοπικών οργανώσεων

Β)  να γίνει η συγκέντρωση από την Δημοτική Κίνηση υπό την αιγίδα του Παναττικου και με την υποστήριξη των συλλογικοτήτων του Μοσχάτου και του Π. Φαλήρου 

Γ) να γίνει η συγκέντρωση από όλες τις συλλογικότητες της περιοχής.

Επειδή την Πέμπτη θα συνεδριάσει η γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης Καλλιθέας και την Παρασκευή θα ξανασυναντηθούμε, θα θέλαμε και την άποψη του συντονιστικού για την καλύτερη οργάνωση ή την ΜΗ οργάνωση της συγκέντρωσης, ώστε η παρέμβαση μας να είναι πιο αποτελεσματική

  Ευχαριστώ πολύ  

ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, 6944243094 - 6934243094, 210 - 3322700 - 210-3322800, fax: 2103322799 -3322899, aloniati@hol.gr

επιστροφή

Βούρκος στην καρδιά της Καλλιθέας

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ ΦΩΤ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Μπροστά μας απλώνεται ένας «υδροβιότοπος», με βάθος τριών μέτρων, στον οποίο ζουν δεκάδες πουλιά και αναρίθμητα έντομα. Κι όμως, δεν βρισκόμαστε στο δέλτα του Εβρου αλλά στην... Καλλιθέα, η οποία απέκτησε τη δική της «ακτή του κουνουπιού».

Μια σουρεαλιστική ιστορία με φόντο την κατάρρευση ενός επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα οικιστικά συγκροτήματα της Αθήνας! Αλλά και μια ακόμη απόδειξη ότι η αδιαφορία και η αναποτελεσματικότητα του κράτους σε ό,τι αφορά τους πολίτες και το περιβάλλον είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητες...

* Εδώ και δύο χρόνια Περιφέρεια Αττικής, Νομαρχία Αθηνών και Δήμος Καλλιθέας παρακολουθούν αδιάφορα τη σπατάλη εκατομμυρίων κυβικών νερού, λόγω κατασκευαστικών αστοχιών, και τη δημιουργία μιας ρυπαρής λίμνης 5 χλμ. από την Ομόνοια.

Την όλη υπόθεση κάνει ακόμη πιο παρανοϊκή το γεγονός ότι η περιοχή μόλις είχε συνέλθει από έναν σχεδόν ατελείωτο περιβαλλοντικό εφιάλτη. Για πάνω από 50 χρόνια στη θέση του «υδροβιότοπου» βρισκόταν το εργοστάσιο Φοίβος (μεταξύ των οδών Αιγέως, Ευριπίδου, Κολοκοτρώνη και Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη).

Οκτώ πολυκατοικίες

Λειτουργούσε από το 1949 ως βαφείο-φινιριστήριο-τυποβαφείο. Θόρυβοι, οσμές, σκόνες, αέρια λύματα, υγρά απόβλητα είχαν κάνει τον βίο αβίωτο στους περίοικους. Τελικά, έπειτα από πολλούς αγώνες των κατοίκων της περιοχής το εργοστάσιο μεταφέρθηκε στα Οινόφυτα, το 2004.

* Αρκετοί έτρεφαν ελπίδες μήπως και ο δήμος αγοράσει την έκταση 11 στρεμμάτων και φτιαχτεί κάποιος χώρος πρασίνου. Τελικά, την απέκτησε η ανερχόμενη τότε εταιρεία «ΟΙΚΟ-Αναπτυξιακή», η οποία είχε στα σκαριά μια σειρά από κατασκευαστικά σχέδια σε όλη την πόλη, κόστους άνω των 60 εκατ. ευρώ.

* Στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα κατασκεύαζε ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά συγκροτήματα της Αθήνας επιφανείας 11.578 τ.μ. Ενα έργο συνολικής επένδυσης 25 εκατ. ευρώ που θα αποτελείτο από οκτώ πολυκατοικίες, 110 διαμερισμάτων. Μάλιστα, για την πραγματοποίησή του πήρε δάνεια από την Eurobank ύψους 10 εκατ. ευρώ.

* Ωστόσο, μαζί με τις εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν και τα παρατράγουδα: «Κάθε βράδυ είχαμε μικρούς σεισμούς από τα έργα θεμελίωσης. Προκλήθηκαν ζημιές και απευθυνθήκαμε στην εταιρεία. Μας είπαν ότι θα τις φτιάξουν, κάτι που δεν έκαναν. Τηλεφωνήσαμε στην πολεοδομία αλλά ούτε κει βρήκαμε ανταπόκριση», αφηγείται ο Λ. Αυγουλέας, που μένει ακριβώς δίπλα στο χώρο.

Οι κατασκευαστές του συγκροτήματος γνώριζαν καλά ότι η περιοχή είχε πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Παρ' όλο που έσκαψαν αρκετά βαθιά, δεν τήρησαν τη μελέτη θεμελίωσης, ούτε πραγματοποίησαν τη στεγανοποίηση της σκαμμένης λεκάνης.

Αντίθετα, προχώρησαν σε υπεράντληση των νερών που τα διοχέτευαν ολόγυρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στα γύρω κτίρια.

* Την άνοιξη του 2006 και αφού είχαν κατασκευαστεί οι δύο πρώτες πολυκατοικίες, οι εργασίες σταμάτησαν. Η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας. Εγιναν προσπάθειες να βρεθεί κάποια λύση χωρίς αποτέλεσμα. Ο χώρος περιφράχτηκε αλλά η κατάσταση γινόταν όλο και πιο αποπνιχτική, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χιλιάδες κουνούπια έκαναν εφόδους στα σπίτια των ανυπεράσπιστων κατοίκων.
Αυτοψία της νομαρχίας

Ο Ηλ. Μάλλιος καταγγέλλει ότι έχει ενημερώσει τόσο το δήμο όσο και τη νομαρχία για το χάλι που επικρατεί ένα χρόνο τώρα, «αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα». Τελικά, πριν από μερικές μέρες έγινε μια πρώτη αυτοψία από υπαλλήλους της διεύθυνσης υγείας της Νομαρχίας Αθηνών. Διαπίστωσαν «ανθυγιεινή κατάσταση που προέρχεται από στάσιμα πηγαία νερά στην ημιτελή οικοδομή (στάδιο υπόγειας κατασκευής) τα οποία λιμνάζουν δημιουργώντας ελώδη κατάσταση, με ανάπτυξη εντόμων, φυτοπλαγκτόν και συσσώρευση απορριμμάτων».

Μάλιστα, εξηγούν ότι η άντληση των υδάτων «που είχε εφαρμοστεί δεν δίνει οριστική λύση καθόσον δεν παύει η συνεχής ροή από τον υπόγειο υδάτινο ορίζοντα». Ετσι προτείνουν την «επιχωμάτωση του χώρου».
* Το θέμα είναι όμως ποιος θα αναλάβει να την κάνει, και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα: «Πέρα από το να ψεκάσουμε, κάτι που ήδη έχει γίνει, δεν μπορούμε να κάνουμε ευθεία παρέμβαση στο μέρος αφού είναι ιδιωτικό. Εξάλλου, για το θέμα των υδάτων αρμόδια είναι η περιφέρεια στην οποία απευθυνθήκαμε χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση» τονίζει ο Χρ. Σοφιανίδης, αντιδήμαρχος Καλλιθέας.

* Σε παρόμοιο ύφος και η απάντηση της νομαρχίας Αθηνών: «Το πρόβλημα είναι ότι το μέρος είναι ιδιόκτητο. Γι' αυτό και ζητήσαμε τόσο από τον δήμο, όσο από την αστυνομία και την Εισαγγελία Πρωτοδικών να παρέμβουν. Πρέπει να βρεθεί ο ιδιοκτήτης ώστε να αναλάβει το κόστος».

* Ωστόσο, η ΟΙΚΟ-αναπτυξιακή βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, από τη Eurobank. Η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμού, ώστε να βρεθεί αγοραστής του οικοπέδου που θα συνεχίσει το έργο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/10/2007

επιστροφή

Το «κακό παιδί» του Μπομπούρ για τη νέα Λυρική

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο θα σχεδιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Δέλτα Φαλήρου. Η επιλογή του γεννάει ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για τα πολυαναμενόμενα νέα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και του πολιτιστικού-εκπαιδευτικού πάρκου, τα οποία θα δημιουργηθούν σε μια έκταση περίπου 170 στρεμμάτων, δίπλα στη θάλασσα. Και επιβεβαιώνει τις υψηλές προδιαγραφές, αλλά και τα κριτήρια περιβαλλοντικής ευαισθησίας που έχει θέσει το Ιδρυμα Νιάρχου εξ αρχής.

Διότι ο 71χρονος Πιάνο με τη συναρπαστική καριέρα είναι ο αρχιτέκτονας που «σκέφτεται τοπικά και χτίζει παγκόσμια», όπως έχουν πει γι' αυτόν. Η Αθήνα, λοιπόν, ανοίγεται προς τη θάλασσα διεκδικώντας ταυτόχρονα λίγη από τη λάμψη της διεθνούς αρχιτεκτονικής.

«Πάντα αγαπούσα το αίθριο φως και τα ζωηρά μελτέμια της Ελλάδας», δήλωσε ο Ρέντσο Πιάνο επισφραγίζοντας τη συμφωνία. «Το έργο θα ζει και θα αναπνέει καθαρό αέρα και υγεία. Μεγάλωσα κι εγώ στις ακτές της ίδιας Μεσογείου, τη λίμνη του πολιτισμού μας. Κάποιοι έχουν τις ρίζες τους στη γη. Αλλοι έχουν σκαρί για να τρέχουν στο νερό. Τη νιώθω σαν σπίτι μου την Αθήνα - την πρωταθλήτρια πόλη του ανοιχτού πνεύματος και της ανάλαφρης διάνοιας».

Οπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2007, το Πολιτιστικό Κέντρο του Φαλήρου θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με το ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση με την ελληνική πολιτεία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2008, οπότε και θα αρχίσει η υλοποίηση του έργου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, το έργο θα παραδοθεί στην πολιτεία. Η εταιρεία αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων Cooper, Robertson & Partners (www.cooperrobertson.com) μελετά και σχεδιάζει το κτιριολογικό πρόγραμμα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό (master plan).

Από το Πομπιντού στην Οσάκα

Παλιός γνώριμος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», καθώς υπέγραψε την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Μόργκαν στη Νέα Υόρκη (2006), που χρηματοδότησε και πάλι το ελληνικό Ιδρυμα, ο Ρέντσο Πιάνο τράβηξε την προσοχή τη δεκαετία του '70, όταν μαζί με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς σχεδίασαν το περίφημο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, ένα κτίριο που καθιέρωσε τη hi-tech μοντέρνα αρχιτεκτονική.

Εκτοτε το σώμα του εξαιρετικού έργου του περιλαμβάνει την ανάπλαση του παλιού λιμανιού της Γένοβα, την ανακατασκευή της πλατείας Potsdamer στο Βερολίνο, τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το νέο κτίριο της εφημερίδας «New York Times», το κέντρο συναυλιών «Parco della Musica» στη Ρώμη.

Σήμερα ο Πιάνο παραλαμβάνει στην Ουάσιγκτον το Χρυσό Μετάλλιο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων για το σύνολο του έργου του. «Ενα έργο σαν γλυπτό, πανέμορφο, τεχνολογικά ολοκληρωμένο. Ο Πιάνο ενσωμάτωσε ποικίλες τεχνικές και μετέτρεψε το σύγχρονο κτίριο σε ένα συνεκτικό ανθρώπινο περιβάλλον. Η επαγγελματική του ακεραιότητα βρίσκει διαρκή σύμμαχο τη συνειδητοποίηση ότι η αρχιτεκτονική είναι μια όμορφη επέμβαση που αρμολογεί τη φύση με την τεχνολογία», ανέφερε η επιτροπή ανακοινώνοντας το βραβείο. Το 1998 τιμήθηκε και με το Νόμπελ Αρχιτεκτονικής Pritzker.

Γεννήθηκε στη Γένοβα το 1937. Ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής και ο ίδιος πολλές φορές κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο επισκεπτόταν τα εργοτάξια του πατέρα του. Παράλληλα εργαζόταν και στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Φράνκο Αλμπίνι. Αποφοίτησε το 1964 και ταξίδεψε πολύ στην Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία δουλεύοντας αλλά και διδάσκοντας. Από τις αρχές του 1970 συνεργάστηκε με τον μηχανικό Πίτερ Ράις (πέθανε το 1992), ιδρύοντας το «Ατελιέ Πιάνο & Ράις». Το 1981, ο Ρέντσο Πιάνο δημιούργησε το «Κατασκευαστικό Γραφείο Ρέντσο Πιάνο» (Renzo Piano Building Workshop), το οποίο απασχολεί 100 άτομα σε Παρίσι, Γένοβα και Νέα Υόρκη. Σήμερα ζει στο Παρίσι.

Κοιτώντας πίσω, στα χρόνια που έφτιαχνε το Πομπιντού, λέει: «Ημασταν δύο νέα, αρκετά αγενή, κακά παιδιά» («Newsweek», Νοέμβριος 2005). Τα χρόνια που ακολούθησαν το Πομπιντού τα κτίριά του έχασαν σταδιακά τους κραυγαλέους μεταλλικούς όγκους τους, δεν στερήθηκαν όμως ποτέ τις τολμηρές και καινοτόμους σχεδιαστικές του λύσεις. Ο ίδιος λέει για την εμμονή του στην εφαρμοσμένη μηχανική: «Δεν θεωρώ ότι η τεχνολογία είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Πιστεύω, όμως, ότι η κατασκευή είναι ποίηση. Και η ομορφιά πηγάζει και από τη μαστοριά του... παραστήματος ενός κτιρίου».

Μετρ των μουσείων

Ο Πιάνο είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα μουσεία και τις γκαλερί που έχει σχεδιάσει, όπως το μουσείο της συλλογής Menil στο Χιούστον του Τέξας, το Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ στο Ντάλας, την επέκταση του μουσείου High στην Ατλάντα, το μουσείο του ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το Κέντρο Πολ Κλε στη Βέρνη, το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λιόν, το πολιτιστικό κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία κ.ά. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να παραδώσει το νέο κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια στο πάρκο Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο. Ισως ένα από τα πιο... πράσινα κτίριά του καθώς έχει... σηκώσει ένα μέρος του πάρκου και έχει τοποθετήσει το κτίριο από κάτω!

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=23553192,  20-2-08

επιστροφή

Όχι στο Ξεπούλημα-Ιπποδρόμου και Παραλίας

Όλος ο κόσμος αγκάλιασε την ανοιχτή  συνέλευση κατοίκων στην Καλλιθέα. Γέμισε κόσμο η κεντρική  της πλατεία,  κόσμο που  παρακολούθησε  τη συζήτηση, πήρε αυθόρμητα το λόγο και έμεινε μέχρι το τέλος.

Όχι στο ξεπούλημα –ιπποδρόμου και παραλίας, ήταν το κύριο θέμα πάνω στο οποίο  κινήθηκε η εκδήλωση.

Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας και Αριστερή Παρέμβαση Καλλιθέας ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό την δημιουργία επιτροπής αγώνα κατοίκων  ενάντια στο ξεπούλημα του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου,  αυτόν του Ιπποδρόμου και της Παραλίας.

Δυστυχώς,  Δήμος Καλλιθέας  και κυβέρνηση,  σε απόλυτη συνεργασία, δωρίζουν στο μεγάλο κεφάλαιο  που στην περίπτωση μας είναι το ίδρυμα Νιάρχου, την τελευταία ελπίδα  που έχει η Καλλιθέα  να αναπνεύσει.

Την τελευταία ελπίδα που  έχουν τα παιδιά της περιοχής αυτής   για   μια ανθρώπινη  καθημερινότητα.

Να γίνει πάρκο με ψηλά δένδρα, να αξιοποιηθεί ως τέτοιο με κοινωνικά κριτήρια είναι η απαίτηση της Επιτροπής Αγώνα για την Παραλία και τον Ιππόδρομο.

Την Δευτέρα λοιπόν στις 8.00μ.μ. στην δημοτική αίθουσα που βρίσκεται Ηρακλέους 144 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της ανοιχτής επιτροπής αγώνα των κατοίκων Καλλιθέας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε- μπορούμε να νικήσουμε.

Βίκυ Δούλη

Μέλος της επιτροπής αγώνα για τον Ιππόδρομο και την Παραλία

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 10-6-08)

επιστροφή

Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα του ιπποδρόμου και της παραλίας

Μπορούμε να αντισταθούμε!!!

Μπορούμε να τους σταματήσουμε!!!

Μπορούμε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίησή του Ιπποδρόμου και να επιβάλουμε τη μετατροπή του Ιπποδρόμου και της παραλίας σε δημόσιο χώρο πρασίνου. Οι ερ-γαζόμενοι και η νεολαία της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, οι συνδικαλιστικές και οι πολιτι-κές συλλογικότητες που συγκρούονται me τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την καταλήστευση του περιβάλλοντος, όλοι όσοι βιώνουμε καθημερινά την οικονομική και οικολογική εξαθλίωση, μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και να συγκεντρώ- σουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε άλλο ένα έγκλημα, που διαπράττεται σε βάρος των αναγκών μας και της ζωής μας. Οι πρόσφατες εμπειρίες συλλογικών αντιστάσεων σε πολλούς δήμους της Αττικής, όπως στου Ζωγράφου, στο Ελληνικό, στην Καισαριανή..., ο αγώνας των κατοίκων της Λευκίμμης, μας στέλνουν το μήνυμα της συλλογικής αντίστασης ενάντια στην οικολογική καταστροφή και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής.

Μπορούμε και στην Καλλιθέα με δυναμικές κινητοποιήσεις και μαζικούς αγώνες, να σταματήσουμε το ξεπούλημα του Ιπποδρόμου, μπορούμε να νικήσουμε.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε!!

Να μην εκχωρηθεί ο Ιππόδρομος στο κεφάλαιο.

Ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου και της παραλίας ανήκουν σε όλο το λαό.

Η παραλία και ο Ιππόδρομος ως ενιαίος χώρος, να ενταχθούν άμεσα σε ένα σχέδιο δημιουργίας άλσους-δενδροφύτευσης ώστε να αποτελέσει πνεύμονα οξυγόνου για ολόκληρη την περιοχή.

Να αρχίσουν άμεσα τα έργα υποβάθμισης (βύθισης) της παραλιακής λεωφόρου.

Να αποκλειστεί κάθε εμπορική-κερδοσκοπική χρήση του Ιπποδρόμου και της πα-ραλίας.

Ελεύθερη και άμεση πρόσβαση του λαού στην παραλία, στους δημόσιους χώρους, τα πάρκα και τα άλση.

Καμιά ιδιωτικοποίηση και καμία παραχώρηση των δημόσιων χώρων της Καλλιθέας σε «ευεργέτες» επιχειρηματίες.

Στις 12-01-2007 ο δήμαρχος της Καλλιθέας και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου.

Συγκεκριμένα:

- Από τα 200 στρέμματα του Ιπποδρόμου, στο ίδρυμα Νιάρχου παραχωρούνται συνολικά 150 στρέμματα.- 30 στρέμματα για την ανέγερση Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης και 120 στρέμματα για Πολιτιστικό/Εκπαιδευτικό Πάρκο.

To Ίδρυμα Νιάρχου θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής αυτών των έργων, που θα φέ-ρουν την επωνυμία του Ιδρύματος και θα έχει την αποκλειστική «αξιοποίηση» -εκμετάλλευσή τους.

Σε αντάλλαγμα παραχωρούνται στο Δήμο Καλλιθέας 28 στρέμματα (!!!), με τον όρο όμως ότι η χρήση τους από το Δήμο, να μην είναι αντιπαραθετική στις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του Ιδρύματος Νιάρχου.

Επιτροπή Αγώνα για την Παραλία και τον Ιππόδρομο

(ελήφθη 18-6-08 από vickydouli@hotmail.com)

επιστροφή

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: Βλέπουν θάλασσα με τα ... κιάλια!

Παραλία Τζιτζιφιών και Ιππόδρομος έχουν ήδη γίνει απρόσιτα στο λαό της Καλλιθέας και εκχωρήθηκαν για «μπίζνες»

Μεγάλο μέρος της παραλίας των Τζιτζιφιών - Φλοίσβου επιχωματώθηκε και μπαζώθηκε μέχρι και 700 μέτρα μέσα στη θάλασσα με τόνους τσιμέντο. Με το πρόσχημα των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργήθηκε κατά μήκος της παραλίας το λεγόμενο «γραμμικό τείχος», που καθιστά την Καλλιθέα από παραλιακή περιοχή σε μεσογειακή. Παράλληλα, μια ολόκληρη περιοχή - φιλέτο, ο πρώην Ιππόδρομος, έχει παραχωρηθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, αποκλείοντας τη δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων της Καλλιθέας.

Εκχωρήθηκαν γη, θάλασσα και πολιτισμός

Τα 200 στρ. του πρώην Φαληρικού Ιπποδρόμου, που θα μπορούσε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, εκχωρείται σε εφοπλιστικό όμιλο. Στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εκχωρούνται 30 στρ. που θα καταλαμβάνουν η Λυρική και η Βιβλιοθήκη και 120 στρ. του περιβάλλοντος χώρου. Πέρα από τις εκτάσεις εκχωρείται το δικαίωμα των εργαζομένων στον Πολιτισμό, εκχωρούνται ουσιαστικά δύο μεγάλοι κρατικοί οργανισμοί, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η σημερινή διοίκηση του δήμου (ΠΑΣΟΚ) υπέγραψε «αντί πινακίου φακής» μνημόνιο με το οποίο παραιτείται από τη διεκδίκηση των 200 στρ. του Ιπποδρόμου, συμμετέχει δηλαδή στην εκχώρησή τους. «Για τα μάτια του κόσμου» παραχωρήθηκαν λίγα εναπομείναντα στρέμματα και στο Δήμο Καλλιθέας. Συγκεκριμένα, παραχωρείται έκταση μόλις 28 στρ. για να γίνουν εκεί γήπεδο ποδοσφαίρου, ανοιχτό κολυμβητήριο, δημοτικό αναψυκτήριο, παιδότοπος κ.ά.

Στο χώρο που διεξήχθη το μπιτς βόλεϊ, ιδιώτες θα κατασκευάσουν την «παραλιακή» εκδοχή του Λυκαβηττού. Μια κεντρική σκηνή, στην οποία θα διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκδηλώσεις, με «τσουχτερά» για τους εργαζόμενους και τη νεολαία εισιτήρια.

Ακριβώς δίπλα, στη μαρίνα του Δέλτα Φαλήρου, το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο έχει ήδη παραχωρηθεί από την «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» στην Εθνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας για να φιλοξενεί τους ιστιοπλοϊκούς ομίλους και τα σκάφη τους. Ηδη ελλιμενίζονται εκεί εκατοντάδες γιοτ πολυτελείας.

«Μέχρι και "χρυσή αμμουδιά" τούς έταζαν!»

«Είναι μεγάλη η ευθύνη της συνδιοίκησης τότε (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) για την πολιτική και την πρακτική που ακολούθησε. Αυτή διαβεβαίωνε τότε τους Καλλιθεάτες ότι όλες οι εγκαταστάσεις θα αποδίδονταν στο λαό με τη λήξη των αγώνων», σημειώνει στον «Ρ» ο Βασίλης Δημόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα». «Ηταν αυτή που πρόβαλε και συντηρούσε απατηλές και ανέξοδες υποσχέσεις της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που σκόρπιζε φρούδες ελπίδες. Μέχρι και "χρυσή αμμουδιά" έταζαν στους εργαζόμενους ότι θα φτιάξουν και η σημερινή πραγματικότητα είναι ότι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση καλά - καλά στο παραθαλάσσιο τμήμα της πόλης τους!».

Η «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα» από το 2002 ενημέρωνε το λαό και αποκάλυπτε τα σχέδια, ότι δηλαδή αυτές προορίζονται για εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο με μια σειρά νόμους που ψηφίστηκαν. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Από τότε καλούσαμε το λαό της Καλλιθέας να ανατρέψει αυτή την πολιτική».

Ριζοσπάστης 29 Ιούνη 2008

επιστροφή

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΙΤΑΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ

Πάρκο-διαμάντι

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

Και ξαφνικά ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρένζο Πιάνο βρέθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου! Ηταν, σύμφωνα με πληροφορίες, δική του η επιθυμία να παρουσιάσει ο ίδιος στον πρωθυπουργό της χώρας Κ. Καραμανλή την αρχιτεκτονική μελέτη της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού πάρκου που ανέλαβε να σχεδιάσει σε έκταση 150 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου στο Δέλτα Φαλήρου, με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Στην πρώτη άλλωστε επίσημη επίσκεψή του στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκτός από τον συνεργάτη του Τζιόρτζιο Μπιάνκι, τον συνόδευαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, Φίλιππος Νιάρχος, Σπύρος Νιάρχος και Ανδρέας Δρακόπουλος. Οπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε με την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2007, το Πολιτιστικό Κέντρο του Φαλήρου θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με το ποσόν των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί πριν από το τέλος του χρόνου η σύμβαση της δωρεάς αλλά και οι όροι κατασκευής και εξοπλισμού των έργων, που μετά την ολοκλήρωσή τους θα παραδοθούν στην πολιτεία. Αν σκεφτεί κανείς ότι η ανάθεση του έργου στον Πιάνο ανακοινώθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη είναι έτοιμη η προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη, αντιλαμβάνεται ότι η κατασκευή προχωρά πολύ γρήγορα, γεγονός πρωτόγνωρο για τη χώρα μας.
Το όραμα του Ρένζο Πιάνο, όπως το περιέγραψε χθες και στον πρωθυπουργό, είναι η δημιουργία συνθηκών για πράσινες εγκαταστάσεις, φιλικές προς το περιβάλλον, πρακτική άλλωστε που διέπει τα έργα του. Ο αρχιτέκτονας σκοπεύει να «εκμεταλλευτεί» το άπλετο φυσικό φως της χώρας μας, για μεγάλο ποσοστό κάλυψης των εσωτερικών χώρων, ενώ σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο θα υπάρχει έντονη η παρουσία και του νερού. «Θα είναι ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης, θα μοιάζει με τον Κήπο του Λουξεμβούργου στο Παρίσι», εξήγησε ο διάσημος αρχιτέκτονας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κήπος του Λουξεμβούργου είναι το μεγαλύτερο πάρκο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Το νέο πάρκο, που θα είναι περίπου ίσης έκτασης με τον Εθνικό Κήπο στο κέντρο της Αθήνας, θα είναι συνδυασμός υψηλής αισθητικής και εφαρμοσμένης οικολογικής φιλοσοφίας και λειτουργίας», δήλωσε με τη σειρά του και το μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος. Ευχαρίστησε τον Κ. Καραμανλή για το «συνεχιζόμενο», όπως είπε προσωπικό του ενδιαφέρον, και ανακοίνωσε ότι αναλυτικά τα σχέδια του Ρένζο Πιάνο θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του χρόνου.
Ο 71χρονος Πιάνο έχει μια συναρπαστική καριέρα που τον κατέταξε δικαίως στους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του καιρού μας. Ολα ξεκίνησαν γι' αυτόν τη δεκαετία του '70 όταν μαζί με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς σχεδίασαν το περίφημο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Εκτοτε το σώμα του εξαιρετικού έργου του περιλαμβάνει την ανάπλαση του παλιού λιμανιού της Γένοβα, την ανακατασκευή της πλατείας Potsdamer στο Βερολίνο, τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το κέντρο συναυλιών Parco della Musica στη Ρώμη αλλά και μεγάλα μουσεία όπως το μουσείο της συλλογής Menil στο Χιούστον του Τέξας, το Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ στο Ντάλας, την επέκταση του μουσείου High στην Ατλάντα, το μουσείο του ιδρύματος Beyeler στη Βασιλεία, το Κέντρο Πολ Κλε στη Βέρνη, το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λιόν, το πολιτιστικό κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία κ.ά. Το 1998 τιμήθηκε με το Νόμπελ Αρχιτεκτονικής Pritzker. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/07/2008

 

επιστροφή

 

Πρωταπριλιά αρχίζει ανασκαφή για Ιππόδρομο

Επειδή ο πιο ασφαλής τρόπος για να βρεθεί ο Ιππόδρομος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η ανασκαφική έρευνα, οι αρχαιολόγοι ετοιμάζονται να αρχίσουν την 1η Απριλίου (για έξι εβδομάδες) τις δοκιμαστικές τομές για τον εντοπισμό του μνημείου που ήταν νότια του Σταδίου. Θα ψάξουν επίσης να βρουν την αρχαία Αγορά και τα όρια της Ιερής Αλτης. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε προχθές -παραδόξως χωρίς γκρίνιες- την άδεια ανασκαφής στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και την Ζ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ - ΡΑΣΣΙΑ

Οι περσινές γεωμαγνητικές διασκοπήσεις και η έρευνα με γεωραντάρ είχαν δείξει στα νότια του σταδίου ανωμαλίες στο υπέδαφος που μπορεί να σχετίζονται με τον Ιππόδρομο. «Είναι σημαντικό να ελέγξουμε αν ο Ιππόδρομος υπάρχει, αν δεν έχει παρασυρθεί από τον Αλφειό ποταμό, και τι είναι αυτό το κτίσμα που φαίνεται από τη γεωμαγνητική διασκόπηση. Αν βρεθεί οτιδήποτε θα είναι πολύ σημαντικό για την ιστορία της Ολυμπίας και του αθλητισμού», είπε ο καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης.

Θα προηγηθεί έρευνα με γεωηλεκτρικές μεθόδους που η απεικόνιση είναι πιο ακριβής και μπορεί να κατεβεί σε μεγαλύτερα βάθη. Τα έως τώρα ευρήματα είναι σε βάθος ενάμισι μέτρου.

Οι επικεφαλής της έρευνας από την πλευρά των Γερμανών δρ Ρ. Ζενφ και από ελληνικής η προϊσταμένη της Εφορείας Γεωργία Χατζή έχουν οδηγό τους τον Παυσανία (2ου αι. μ.Χ.). Περιγράφει την αφετηρία των αλόγων, τον τρόπο διεξαγωγής των ιπποδρομιών, τους βωμούς και τις ποικίλες άλλες εγκαταστάσεις. Ως ένδειξη εντοπισμού του Ιπποδρόμου έχουν θεωρήσει τα προπέρσινα (2006-2007) ευρήματα της Ζ' ΕΠΚΑ στα νότια της εισόδου της Ακαδημίας, τα οποία ταύτισαν με το ιερό της Δήμητρας Χαμύνης. Το ιερό βρισκόταν στα νοτιοανατολικά του Σταδίου πάνω σε ύψωμα και το χρησιμοποιούσαν οι θεατές των αρματοδρομιών. Ο Ιππόδρομος, σύμφωνα με τον κ. Ζενφ, ή βρίσκεται σ' αυτή την περιοχή ή έχει παρασυρθεί από τα νερά του ποταμού κατά τον Μεσαίωνα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=61437188

επιστροφή

Εν κρυπτώ κυβερνητική συμφωνία με το Ιδρυμα «Νιάρχος»

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, για το Φαληρικό Δέλτα και το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κατέθεσε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, αναφέροντας: «Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι "εν κρυπτώ" τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης υπέγραψαν σύμβαση με το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος". Το Φαληρικό Δέλτα, καθώς και η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη παραδίδονται στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μάλιστα, για να αποφευχθεί η λαϊκή αντίδραση, σε μια επιχείρηση απόκρυψης της αλήθειας, δηλώθηκε ότι "πρόκειται για μεγάλο έργο που αποτελεί προσφορά του Ιδρύματος προς το Δημόσιο". Η σύμβαση αυτή αποκρύπτει ένα ακόμα διπλό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του Πολιτισμού».

«Ο παλιός Ιππόδρομος, έκταση 200 και πλέον στρεμμάτων, και το Φαληρικό Δέλτα είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να αποδοθεί στο λαό, σαν ελεύθερος χώρος πρασίνου, που τόσο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και γενικά ο λαός του Λεκανοπεδίου», τονίζεται στην Ερώτηση. «Η εμπλοκή του ιδιωτικού Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στον τομέα του πολιτισμού, παραδίνοντάς του τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, οδηγεί στην παραπέρα χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της τέχνης και της επιστημονικής γνώσης». Η κυβέρνηση ερωτάται: «Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας μεταξύ πολιτείας και Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (ποια τα ακριβή στοιχεία της σύμβασης, τι ακριβώς προβλέπει σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπό ανέγερση Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης). Ποιος ρόλος επιφυλάσσεται στο ίδρυμα σχετικά με τη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης και ποιος ο χαρακτήρας τους μετά την ολοκλήρωσή τους; Εάν και κατά πόσον το Φαληρικό Δέλτα και ο παλιός Ιππόδρομος θα μείνει ελεύθερος χώρος, και αν θα είναι στον αποκλειστικό έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και με ελεύθερη - δωρεάν πρόσβαση για το λαό του Λεκανοπεδίου». http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5029823&publDate=8/4/2009

επιστροφή

Παρέδωσαν τη μαρίνα στο Δήμο Καλλιθέας

Χώρος ελλιμενισμού για 240 σκάφη και δύο κτίρια 1.500 τ.μ. σε 28 στρέμματα.

Της Στέλλας Χαραμή

Παράθυρο στην ανάκτηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης ανοίγει η χθεσινή παράδοση της ναυταθλητικής μαρίνας των Τζιτζιφιών στο Δήμο Καλλιθέας από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα». Η έκταση 28 στρεμμάτων περιλαμβάνει χώρο ελλιμενισμού για 240 σκάφη, δύο γραμμικά κτίρια 1.500 τ.μ., αν και ο Δήμος Καλλιθέας διεκδικεί την κατασκευή τουλάχιστον δύο ακόμα αθλητικών εγκαταστάσεων τόσο στην παραλία όσο και στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου. «Δεν είναι ο ιδανικός σχεδιασμός ανάπτυξης, ειδικά ύστερα από τις αλλοιώσεις που έχουν προκαλέσει οι οδικές αρτηρίες στην περιοχή, αλλά πιστεύουμε πως υπάρχουν περιθώρια για να αποδοθεί η παραλία στους Καλλιθεώτες», επισήμανε ο δήμαρχος Κώστας Ασκούνης. Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς – παρουσία του οποίου έγινε η τελετή παράδοσης – χαρακτήρισε το πέρασμα της μαρίνας στα χέρια του δήμου ως «αντιστάθμισμα στην παραχώρηση του Φαληρικού Δέλτα για την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», εντάσσοντας τις δύο ενέργειες στο πλαίσιο ανάπτυξης της περιοχής. Τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» δια του προέδρου τους Διονύση Σταμενίτη αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της αξιοποίησης της Ολυμπιακής κληρονομιάς ως «ευκαιρίες για την Αθήνα που στερείται δημόσιων χώρων», την ώρα που στην συντριπτική τους πλειονότητα τα κτίρια αυτά μαραζώνουν χωρίς να παραδίδονται σε δημόσια χρήση. Παρά την κίνηση καλής θελήσεως, δεν έγινε λόγος για την ενιαία διαχείριση του θαλασσίου μετώπου της πόλης, προϋπόθεση που έχει θέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα για το ουσιαστικό άνοιγμά της προς τη θάλασσα.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 10-4-2009

 

επιστροφή

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΑΞΕ Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΜΑΣ ΗΛΙΑΣ  ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ

Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΣΥΡΜΑΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΗΤΣ ΒΟΛΛΕΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ,  ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ

Η ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΤΑΓΕΛΛΙΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΔ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΔΩΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ

ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ , ΟΥΤΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ

ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΜΑΤΙΝΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ 400 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ 2,5.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΔΑΠΑΝΗ ΜΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ . ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΣ ΜΕ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ

6972600139

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ

(ελήφθη 17-5-09)

 

Με αιφνίδια Απόφασή του σήμερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής ανέβαλε για 29 Ιουνίου την κατεδάφιση των Ολυμπιακών Αυθαιρέτων της παραλίας της Καλλιθέας την οποία θα πραγματοποιούσε η ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009. (ελήφθη 13-6-09)

επιστροφή

Εκχώρηση ... εν κρυπτώ

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

«Η μεγάλη συμπαιγνία» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της «παράστασης», που παίζεται από την κυβέρνηση σε βάρος του ελληνικού λαού, με την εκχώρηση γης και πολιτισμού στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - πάντα με το «ένδυμα» της δήθεν «ευεργεσίας». Ενα ξεπούλημα, που μάλιστα γίνεται στα κρυφά, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο της σύμβασης με το εφοπλιστικό ίδρυμα για την υλοποίηση του «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», όπου θα ανεγερθούν τα νέα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πριν δύο μήνες (23/3/2009), τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης έβαλαν την υπογραφή τους στη σχετική σύμβαση με το Ιδρυμα, ανάβοντας το πράσινο φως για την υλοποίηση. Το περιεχόμενο όμως αυτής της σύμβασης επιμένουν να το κρατούν στο σκοτάδι.

Επανειλημμένες ενέργειες από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμα του λαού να μάθει και να κρίνει τα όσα συμφωνήθηκαν, κατέθεσε τρεις φορές Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, αρχικά προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια και προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα, ζητώντας απαντήσεις σε «καυτά» ερωτήματα, όπως: «Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας μεταξύ πολιτείας και Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (ποια τα ακριβή στοιχεία της σύμβασης, τι ακριβώς προβλέπει σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπό ανέγερση Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης); Ποιος ρόλος επιφυλάσσεται στο ίδρυμα σχετικά με τη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης και ποιος ο χαρακτήρας τους μετά την ολοκλήρωσή τους;». Επίσης, ρωτούσε «εάν και κατά πόσο το Φαληρικό Δέλτα και ο παλιός Ιππόδρομος θα μείνει ελεύθερος χώρος, και αν θα είναι στον αποκλειστικό έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και με ελεύθερη - δωρεάν πρόσβαση για το λαό του Λεκανοπεδίου». Υπενθυμίζουμε ότι στην Επίκαιρη Ερώτηση, που κατατέθηκε από τη βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Εύα Μελά, σημειωνόταν η «εν κρυπτώ» υπογραφή της σύμβασης από τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης και το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με την υπογράμμιση ότι «το Φαληρικό Δέλτα, καθώς και η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη παραδίδονται στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Μάλιστα, για να αποφευχθεί η λαϊκή αντίδραση, σε μια επιχείρηση απόκρυψης της αλήθειας, δηλώθηκε ότι "πρόκειται για μεγάλο έργο που αποτελεί προσφορά του Ιδρύματος προς το δημόσιο". Η σύμβαση αυτή αποκρύπτει ένα ακόμα διπλό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού». Επίσης, τονιζόταν ότι «ο παλιός Ιππόδρομος, έκτασης 200 και πλέον στρεμμάτων, και το Φαληρικό Δέλτα είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να αποδοθεί στο λαό, σαν ελεύθερος χώρος πρασίνου, που τόσο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και γενικά ο λαός του Λεκανοπεδίου. Η εμπλοκή του ιδιωτικού Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στον τομέα του πολιτισμού, παραδίδοντάς του τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, οδηγεί στην παραπέρα χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της τέχνης και της επιστημονικής γνώσης».

Παρά τις επανειλημμένες καταθέσεις της Επίκαιρης Ερώτησης, η κυβέρνηση ακολούθησε το δρόμο της ...σιωπής. Την πρώτη φορά ο υπουργός Πολιτισμού, Αντ. Σαμαράς, δεν προσήλθε καν για να απαντήσει, ζητώντας χρόνο για να ενημερωθεί. Τη δεύτερη φορά πληροφόρησε ότι δε θα προσέλθει, γιατί σκοπεύει μελλοντικά να παρουσιάσει τη σύμβαση στη Βουλή με μορφή νόμου. Το ΚΚΕ θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της σύμβασης προτού γίνει νόμος, κατέθεσε για τρίτη φορά την Επίκαιρη Ερώτηση τόσο προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, όσο και προς τον υπουργό Οικονομικών. Ούτε αυτή τη φορά προσήλθε ο υπουργός Πολιτισμού, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών, λόγω κωλύματος, ζήτησε αναβολή για κάποιες μέρες. Η εξ αναβολής συζήτηση για τις 14/5 τελικά δεν έγινε ποτέ, λόγω αναστολής των εργασιών της Βουλής. Το ΚΚΕ, πάντως, προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός για την «εν κρυπτώ» σύμβαση, που υπέγραψαν ερήμην του οι τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης με το Ιδρυμα, έχει κάνει αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Κουκούλωμα και παραπλάνηση

Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται από αυτή την κυβερνητική μυστικοπάθεια και μάλιστα για μια κατά τ' άλλα πολυδιαφημιζόμενη «ευεργεσία»! Γιατί τέτοιο κουκούλωμα; Γιατί τέτοια απαξίωση απέναντι στο λαό, ο οποίος αν μη τι άλλο δικαιούται να γνωρίζει; Τι έχουν άραγε να φοβηθούν; Κι ενώ το περιεχόμενο της σύμβασης κρατείται μυστικό, ολωσδιόλου φανερό είναι το «θέατρο» που παίζεται για μια ακόμη φορά με «πρωταγωνιστή» την πολιτική του ξεπουλήματος. Είναι η χωρίς «μάσκα» ενίσχυση της παρέμβασης του εφοπλιστικού «ιδρύματος» και στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Η ουσιαστική παράδοση στο Ιδρυμα Νιάρχου δύο κορυφαίων οργανισμών του πολιτισμού μας, οι οποίοι επί χρόνια έχουν βιώσει την απαξιωτική κυβερνητική πολιτική και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την επίλυση των τεράστιων κτιριακών προβλημάτων τους. Αυτή την εκχώρηση ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «μεγάλο έργο πνοής», εντάσσοντάς το «στη μακρά σειρά προσφοράς του Ιδρύματος "Σταύρος Σ. Νιάρχος" στον τόπο μας», αλλά και στη «μακρά παράδοση προσφοράς των επιφανών Ελλήνων ευεργετών». Βέβαια, άλλα μας έχει διδάξει η ιστορία για τις «προσφορές» των κάθε λογής «ευεργετών», για το συλλογικό ...καλό. Να θυμηθούμε τους «παραδοσιακούς ευεργέτες», που αφού έκλεβαν ό,τι είχαν να κλέψουν, λίγο πριν αποδημήσουν δώριζαν στο κράτος ένα μικρό μέρος των κερδών από τις ανομίες τους, συνήθως, για να ...αγιάσουν; Σήμερα, οι σύγχρονοι «εθνικοί ευεργέτες» ακολουθούν άλλη τακτική: Ιδρύουν ένα «μη κερδοσκοπικό ίδρυμα» διαθέτοντας οι ίδιοι μικρά χρηματικά ποσά (βεβαίως με φοροαπαλλαγή), απομυζώντας στο διηνεκές κρατικό χρήμα... Κατά τ' άλλα επιτελούν κοινωνικό έργο! Είναι τυχαίο, άραγε, ότι κάθε μονοπωλιακός όμιλος πλέον διαθέτει εκτός των άλλων και ένα ίδρυμα για τις τέχνες και ορισμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού; Μάλιστα, σε μια εποχή νέων εξελίξεων βαθύτερης εμπορευματοποίησης, είναι ξεκάθαρη πλέον η σημασία που έχει για το κεφάλαιο ο χώρος των τεχνών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ως μοχλός διαμόρφωσης των συνειδήσεων και χειραγώγησης του λαού.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος είναι ολωσδιόλου παραπλανητικοί. Η δημιουργία σύγχρονης στέγης τόσο για τη Λυρική Σκηνή, όσο και για την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών έπρεπε να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, να είναι υπόθεση του κράτους. Σ' αυτή την υπόθεση δεν πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη κανενός είδους επιχειρηματικοί όμιλοι! Η πολιτιστική πορεία του τόπου μας δεν μπορεί να τελεί υπό την κηδεμονία κανενός «ευεργέτη» βιομήχανου ή εφοπλιστή ούτε να υπηρετεί τους στόχους και το προφίλ του. Και οι εν κρυπτώ συμφωνίες κυβέρνησης - Ιδρύματος ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπτώσεις αυτής της συναλλαγής και συμπαιγνίας προοιωνίζονται δυσμενείς για το λαό.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5102111&publDate=31/5/2009

 

επιστροφή

Ο Ιππόδρομος και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας

Μετά την παρουσίαση από το ίδρυμα Νιάρχου των σχεδίων για το χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου είχαμε τοποθετηθεί  ως Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας.

Mε αφορμή την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Καλλιθέας και την αλλαγή των χρήσεων που ψήφισαν ουσιαστικά η διοίκηση του δήμου και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, πρέπει να επαναδιατυπώσουμε οτι λέμε τα τελευταία χρόνια για το θέμα.

Εμμένουμε στην άποψη μας ότι ο χώρος θα έπρεπε να διαμορφωθεί εξ ολοκλήρου σε πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες χρήσεις  αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, όπως προέβλεπε το αρχικό ρυθμιστικό της Αθήνας (Ν.1515/1985).

Τώρα αν κάποιος επιμένει ότι η αύξηση του Σ.Δ. από  0.1 που ήταν στο ρυμοτομικό σχέδιο της Καλλιθέας ΦΕΚ-369Δ/89 Σ σε 0.3 στο ΦΕΚ-131Α/05 θεωρείται  θετική εξέλιξη για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η πόλη μας νομίζουμε ότι τουλάχιστον παραποιεί την αλήθεια. Δηλαδή,  ήπιες χρήσεις είναι τα τουλάχιστον 55.000 τ.μ.  ή ο χώρος στάθμευσης 1000αυτοκινήτων;

Ήπιες χρήσεις είναι τα κτήρια ύψους 96μ ή τα τσιμεντένια  τοιχία 19μ;

Να λάβουμε υπ όψιν μας βεβαίως,  ότι αυτά που μας παρουσιάζονται στην εισήγηση είναι σχέδια και εξαγγελίες και το παράδειγμα της παραλίας και των σχεδίων που μας παρουσίαζαν πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες  μας κάνει επιφυλακτικούς ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι χειρότερα. Μας παρουσίαζαν πράσινο και παραλίες και λάβαμε τσιμέντο, λιμάνι και γραμμικό κτίριο τετρακοσίων μέτρων. Εξακολουθούμε και έχουμε επιφυλάξεις για το προτεινόμενο πάρκο το οποίο αναφέρετε ως πολιτιστικό-εκπαιδευτικό χωρίς να παρουσιάζονται συγκεκριμένα σχέδια. Εχουμε σχέδια των κτιρίων αλλά δεν έχουμε σχέδια του πάρκου, ενώ αναφέρονται αόριστα κάποια κτίρια μέσα σε αυτό. Επίσης το συνολικό ύψος των κτιρίων δεν διευκρινίζεται απο ποιό σημείο ξεκινάει, απο το ύψος της θάλασσας η απο το ύψος του λόφου που θα γίνει ;

Διαβάσαμε και την κυκλοφοριακή και την περιβαλλοντική μελέτη. Δεν ξέρουμε αν όσοι τις διάβασαν κατάλαβαν τα συμπεράσματα. Εμείς  χωρίς να είμαστε περιβαλλοντολόγοι, με τη κοινή μας λογική θεωρούμε αυτονόητο  ότι θα επιβαρυνθεί η περιοχή από τη λειτουργία σε απόσταση 300-500μέτρων τριών δραστηριοτήτων που μαζεύουν κόσμο. Δηλαδή

- Συνεδριακό  κέντρο 4000 ατόμων στο Τε-κβο-ντο

-Λυρική σκηνή- Βιβλιοθήκη

-Εμπορικές χρήσεις  γραμμικού κτηρίου στην παραλία

- Συναυλιακός χώρος  Beach Volley.

Να επισημάνουμε επίσης ότι στην παρουσίαση του σχεδίου υπάρχει μνεία για αντιπλημμυρικό κανάλι μόνο για προστασία της Λυρικής Σκηνής. Το αντιπλημμυρικό κανάλι που θα προστατεύει τους κατοίκους των Τζιτζιφιών και το ζητάμε χρόνια τώρα από την πολιτεία, δεν υπάρχει πουθενά.

Το κύριο επιχείρημα Υπουργείου-Ιδρύματος Νιάρχου και  Δήμου για να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια είναι η εξαιρετική  αρχιτεκτονική όπως λένε του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Πιστεύετε πραγματικά ότι σε μια πόλη που το μοναδικό πράσινο είναι δέκα στρέμματα στην πλατεία Δαβάκη και που περιβάλλεται από 3 λεωφόρους μεγάλης κυκλοφορίας, αρκεί η ωραία αρχιτεκτονική για να μας πείσει ότι η υγεία μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα;

Και αν  η διοίκηση του Δήμου το πιστεύει, γιατί δεν έκανε το αυτονόητο; Γιατί δεν ρώτησε τους κατοίκους.

Εγκαίρως της ζητήσαμε να κάνει δημοψήφισμα. Ο Δημοτικός κώδικας το επιτρέπει και το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφού ουσιαστικά θα διαμορφώσει το περιβάλλον της πόλης τον επόμενο αιώνα, ενώ από την άλλη δεν ήταν στην ατζέντα των προηγούμενων εκλογών.

Συνοψίζοντας για την Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας είναι σαφές οτι:

-διαφωνούμε  με τον τρόπο που ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμος Καλλιθέας χωροθετούν αυθαίρετα, αλλάζοντας χρήσεις στο χώρο του παλαιού  Ιπποδρόμου.

-διαφωνούμε επίσης με τον τρόπο που ιεραρχούνται οι ανάγκες των κατοίκων, χωρίς μάλιστα να τους ρωτήσουν.

-πιστεύουμε ότι αυτή η συσσώρευση χρήσεων στο Δέλτα δηλαδή Συνεδριακό κέντρο, Λυρική Σκηνή, Βιβλιοθήκη, Beach volley, Καταστήματα παραλίας, θα επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την περιοχή.

- θεωρούμε τον χώρο Ιπποδρόμου –Παραλίας ενιαίο και ζητάμε

Πάρκο υψηλού Πρασίνου-υψηλής βλάστησης στον Ιππόδρομο με ήπιες χρήσεις όπως προέβλεπε το Ρυθμιστικό του 1985.

Κατεδάφιση του Γραμμικού κτηρίου στην Παραλία, καταβύθιση  της υπερυψωμένης λεωφόρου, αντιπλημμυρικό κανάλι και απόδοση όλης της παραλίας στο Δήμο.

 Καλλιθέα  30-6-09

Παναγιώτης  Μακρίδης

επιστροφή

Να κατατεθεί η σύμβαση με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που αφορούν στη σύμβαση πολιτείας και του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» υπέβαλαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη, Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου, προς τους υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας - Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Επανειλημμένα το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις (7/4/09, 27/4/09, 4/5/09) το ζήτημα της σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", όμως δυστυχώς κανείς υπουργός δεν προσήλθε να ενημερώσει τους βουλευτές», αναφέρεται στην Αίτηση. «Μετά από αυτήν την εξέλιξη και δεδομένου ότι με τη σύμβαση αυτή το Φαληρικό Δέλτα, μια έκταση σχεδόν 200 στρεμμάτων, καθώς και η Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη παραδίδονται στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, καλούνται οι υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τη σύμβαση μεταξύ Ελληνικής Πολιτείας και ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (ποια τα ακριβή στοιχεία της σύμβασης, τι ακριβώς προβλέπει σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπό ανέγερση Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης); Ποιος ρόλος επιφυλάσσεται στο ίδρυμα σχετικά με τη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και ποιος ο χαρακτήρας τους μετά την ολοκλήρωσή τους;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον πρόεδρο του ΔΣ του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέα Δρακόπουλο, όμως δεν ακολούθησαν δηλώσεις για το θέμα της συνάντησης. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας το δρόμο της ...σιωπής, επιμένει να λειτουργεί εν κρυπτώ και να κρατάει στο σκοτάδι, απληροφόρητο τον ελληνικό λαό για το περιεχόμενο της σύμβασης με το εφοπλιστικό ίδρυμα και τις δεσμεύσεις της απέναντί του. Η συνεχιζόμενη κυβερνητική μυστικοπάθεια, πάντως, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κουκουλώσει την πολιτική του ξεπουλήματος στο μεγάλο κεφάλαιο δύο κορυφαίων οργανισμών του πολιτισμού μας και μιας ολόκληρης περιοχής. Αντίθετα, οι εν κρυπτώ συμφωνίες κυβέρνησης - Ιδρύματος ενισχύουν την άποψη ότι οι επιπτώσεις αυτής της συναλλαγής και συμπαιγνίας προοιωνίζονται δυσμενείς για το λαό.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5154917&publDate=1/7/2009

επιστροφή

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η σύμβαση του Κέντρου Πολιτισμού Στ.Νιάρχος

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων βρίσκεται προς εξέταση η κύρωση της σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του ελληνικού Δημοσίου και λοιπών φορέων, για την δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αθ. Μπούρας χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς.

Εισηγούμενος το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ο κ. Μπούρας τόνισε πως με τις προτεινόμενες διατάξεις «συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας».
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κ.Κόλλιας, τόνισε ότι η σύμβαση Δωρεάς βάζει τα θεμέλια για την δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου πρασίνου στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας, αλλά και για την αναζωογόνηση των θεσμών, στην τέχνη και την επιστήμη, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στην σύμβαση τόνισε ότι το κόστος του έργου επωμίζεται εξολοκλήρου το Ίδρυμα και μετά την παράδοση, το έργο περιέρχεται στην πλήρη κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Η. Μπεριάτος ανέφερε ότι το ξεκίνημα γίνεται θετικά, όμως πρέπει να δοθούν απαντήσεις για θέματα τεχνικά και διαχειριστικά και λειτουργικά ζητήματα, λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της διασφάλισης και σύνδεσης του Πάρκου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η Εύα Μελά, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ έκανε λόγο για «έγκλημα» που συντελείται μέσα από αυτή τη Σύμβαση, κατά του δημοσίου συμφέροντος και της λαϊκής περιουσίας. Υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα το Δημόσιο εκχωρεί την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Η Αννα Φιλίνη του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα της βλέπει τη Σύμβαση θετικά, έθεσε όμως ζητήματα που αφορούν στους όρους λύσης της, χειρισμού του Δημοσίου για τα δημόσια κτίρια, ακόμη στους όρους που θέτει το Ίδρυμα για την συντήρηση του έργου.
Από τον ΛΑΟΣ, ο Αστ.Ροντούλης, δήλωσε ότι με τη δωρεά του ιδρύματος ένας χώρος «σκουπιδαριό» θα γίνει κόσμημα Πολιτισμού.
Καθώς στην Επιτροπή μπήκαν ζητήματα χωροταξικά και πολεοδομικά, παρέμβαση έκανε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στ.Καλογιάννης για να δώσει διευκρινήσεις αναφορικά με τους λόγους που επελέγη η θέση του παλαιού Ιπποδρόμου προσθέτοντας πως εκπονήθηκε μια σειρά μελετών οι οποίες είναι κατατεθειμένες στη Βουλή στη διάθεση των κομμάτων.
Η συζήτηση κύρωσης της Σύμβασης θα διεξαχθεί στο Β Θερινό Τμήμα την Πέμπτη 23 Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 16/07/09 22:45  

επιστροφή

«ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

Διπλό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού

Τις μακέτες του έργου φρόντισαν να τις δημοσιοποιήσουν. Το περιεχόμενο της σύμβασης το κρατούσαν στο σκοτάδι... 

Ενοχοι και συνένοχοι, κυβέρνηση και λοιπά κόμματα πλην του ΚΚΕ (που είχε φέρει πολλές φορές το θέμα με Επερωτήσεις στη Βουλή χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση) συναινούν στο μεγάλο έγκλημα της παράδοσης άνευ όρων στους απογόνους του μεγαλοκεφαλαιοκράτη Σταύρου Νιάρχου, στο Ιδρυμά του που εδρεύει στις Βερμούδες, μιας ανυπολόγιστης αξίας δημόσιας γης, 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα, διαπράττοντας ένα διπλό έγκλημα.

Η συγκεκριμένη έκταση του πρώην ιπποδρόμου παραδίδεται ουσιαστικά προς τσιμεντοποίηση, παρά το ότι έχει χαρακτηριστεί με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας «Αστικό Πράσινο» και αποτελεί ένα χώρο που μπορεί να διαμορφωθεί σε σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για όλη την ευρύτερη περιοχή. Ενώ από την άλλη η κυβέρνηση παραδίδει στο ίδρυμα Νιάρχου μια έκταση που αξίζει δισεκατομμύρια εκχωρώντας του παράλληλα τη μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη. Η εμπλοκή του ιδιωτικού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στον τομέα του πολιτισμού, παραδίδοντάς του τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, οδηγεί αναμφισβήτητα στην παραπέρα χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της τέχνης και της επιστημονικής γνώσης.

Μόνο το ΚΚΕ καταψηφίζει

Και όλα αυτά και για να αποφευχθεί η λαϊκή αντίδραση, τα παρουσιάζουν με το «ένδυμα» της δήθεν «ευεργεσίας», ως δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για ένα ξεπούλημα, που μέχρι τώρα γινόταν στα κρυφά, και μόλις πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση κατέθεσε τη Σύμβαση και τα Παραρτήματά της στη Βουλή προς ψήφιση, εν μέσω καλοκαιριού και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο μελέτης και συζήτησης.

Στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τα 4 κόμματα τάχθηκαν θετικά απέναντι στη σχετικά προτεινόμενη σύμβαση. Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν το ΚΚΕ, με την βουλευτή του Εύα Μελά να καταγγέλλει εκποίηση της εθνικής περιουσίας που παρουσιάζεται ψευδεπίγραφα ως ευεργεσία.

 «Γίνεται ένα έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος, κατά της λαϊκής περιουσίας» τόνισε χαρακτηριστικά η Εύα Μελά. Εξηγώντας τη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε πως «παρότι γίνονται πολλές προσπάθειες να παρουσιαστεί ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο, αν διαβάσουμε προσεκτικά τους όρους της σύμβασης, στην ουσία το ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί την - αμύθητης αξίας - Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή - που είναι πυλώνας παραγωγής πολιτισμού, αντί του πινακίου φακής των 450 εκατομμυρίων ευρώ με το πανωπροίκι προς το ίδρυμα, των 238 στρεμμάτων, το καλύτερο "φιλέτο" της Αττικής, το Φαληρικό Δέλτα». Αναφερόμενη αναλυτικά σε όσα προβλέπει η σύμβαση, η Ε. Μελά επισήμανε: «Εμφανίζει το ίδρυμα, που έχει έδρα τις Βερμούδες, ως ευεργέτη» και σχολίασε σκωπτικά: «Αυτός που είναι πραγματικά εθνικός ευεργέτης δίνει τα χρήματα στο κράτος, στην κυβέρνηση και λέει "να κάνεις την ευεργεσία στο όνομά μου". Δεν καθορίζει τους όρους και τα πάντα, όπως γίνεται εδώ». Συνολικά, επισήμανε, «δημιουργείται μια Ανώνυμη Εταιρεία» ενώ «την ευθύνη θα την έχει το ίδρυμα κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου», προσθέτοντας: «οι ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις γι' αυτή την ΑΕ είναι σκανδαλώδεις» και «κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού θα καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο». Επίσης η Ε. Μελά τόνισε: «Δίνεται απέραντη εξουσία στο Κέντρο Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος" απέναντι στη χρήση όλου του χώρου».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Σταύρος Καλογιάννης ζήτησε την υπερψήφιση της σύμβασης γιατί «έχει πολύ μεγάλη πληρότητα σε ό,τι αφορά θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και γενικά τεχνικής φύσεως». Ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας Αθ. Μπούρας μίλησε για «σχέδιο νόμου με ιστορική σημασία».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Ηλίας Μπεριάτος επισήμανε ότι «δεν είμαστε αντίθετοι ούτε αρνητικοί με κάθε πρόταση που υπάρχει το στοιχείο της δωρεάς» επιφυλασσόμενος όμως για την τελική θέση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας αιχμές περί αδιαφάνειας όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς, χωρίς όμως να θίγει την ουσία της σύμβασης.

Πιο ενθουσιώδης αποδείχθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη, σημειώνοντας: «Βλέπουμε θετικά τη σύμβαση» και προσθέτοντας: «Εδώ υπάρχει μια ευεργεσία η οποία δίνεται προς το ελληνικό Δημόσιο». Τέλος, εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Αστέριος Ροντούλης ανέφερε: «Η ανιδιοτέλεια του ιδρύματος είναι πασιφανής» υπερψηφίζοντας τη σύμβαση.

Παραπλανούν τον κόσμο

Υπολογίζει κανείς από αυτούς που υπερασπίζονται αυτή τη σύμβαση, ή από όσους πιστεύουν ότι πρόκειται για δωρέα του Ιδρύματος, ποιο είναι το κέρδος του Ιδρύματος από την διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού για τα επόμενα 100 χρόνια, από την αξιοποίηση άνευ όρων των εγκαταστάσεών του; Και επιπλέον ξέρετε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή θα πληρώνουν νοίκι ουσιαστικά στον Οργανισμό; Μάλιστα. Προβλέπεται ρητά, σε παράρτημα, Σύμφωνο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών, που θα υπογράψουν Λυρική και Βιβλιοθήκη με τον Οργανισμό, με το οποίο θα «καταβάλλουν πάγια μηνιαία αμοιβή» προς τον Οργανισμό και σε περίπτωση μη καταβολής απειλούνται με έξωση (αρθρ.21).

Επίσης μετά την ολοκλήρωση του έργου και προκειμένου να παραχωρηθούν τα κτίρια στη Λυρική και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να αλλάξουν το θεσμικό τους πλαίσιο, πλαίσιο αρχών, λειτουργίας και στελέχωσης. Προφανώς θέλουν να τα κάνουν Ανώνυμες Εταιρείες που κι εκεί θα βάζει το χεράκι του το Ιδρυμα. Το ορίζει άλλωστε και στο άρθρο 18 παρ.3 όπου αναφέρεται: το Ελληνικό Δημόσιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή, κατά την περίοδο διαχείρισης του Κέντρου Πολιτισμού, η επιλογή μελών του ΔΣ των Οργανισμών και η στελέχωση θα βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια και η Εθνικότητα των υποψηφίων δεν θα υπόκειται σε περιορισμό. Προφανώς το Ιδρυμα έχει δικούς του ανθρώπους που θέλει να βάλει μέσα. Αλλά ρόλο θα παίζει το Ιδρυμα και στις προσλήψεις των εργαζομένων καθώς τα εκπαιδευτικά και τα λεγόμενα stage, που θα παρέχει το Ιδρυμα, θα αποτελούν εχέγγυα πρόσληψης. Σε ό,τι δε αφορά στη φύλαξη του Κέντρου, αυτή δεν θα περιορίζεται μόνο εντός και γύρω από αυτό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ισχυρισμοί, λοιπόν, της κυβέρνησης και οι «ευλογίες» των άλλων κομμάτων ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος είναι ολωσδιόλου παραπλανητικοί. Η δημιουργία σύγχρονης στέγης τόσο για τη Λυρική Σκηνή, όσο και για την Εθνική Βιβλιοθήκη, ο εκσυγχρονισμός τους, η διαμόρφωση νέων υποδομών έπρεπε να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, να είναι υπόθεση του κράτους. Σ' αυτή την υπόθεση δεν πρέπει να έχουν καμία ανάμειξη κανενός είδους επιχειρηματικοί όμιλοι! Η πολιτιστική πορεία του τόπου μας δεν μπορεί να τελεί υπό την κηδεμονία κανενός «ευεργέτη» βιομήχανου ή εφοπλιστή ούτε να υπηρετεί τους πολιτικούς, ιδεολογικούς και οικονομικούς στόχους του κεφαλαίου.

Ο «κροίσος», οι «ευεργεσίες» και τα πεπραγμένα του

Αυτή την εκχώρηση μάλιστα ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «μεγάλο έργο πνοής», εντάσσοντάς το «στη μακρά σειρά προσφοράς του Ιδρύματος "Σταύρος Σ. Νιάρχος" στον τόπο μας», αλλά και στη «μακρά παράδοση προσφοράς των επιφανών Ελλήνων ευεργετών».

Επειδή όμως δεν έχουμε επιλεκτική μνήμη και επειδή η μνήμη είναι το ισχυρότερο όπλο για μελλοντικές κρίσεις, θυμίζουμε ποιος ήταν ο «αυτοδημιούργητος κροίσος», όπως συχνά τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν. Σαν εφοπλιστής ο Σταύρος Νιάρχος άφησε πίσω του κουφάρια εργατών στα καράβια και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - τα οποία κατείχε από το 1956 μέχρι το 1985, οπότε και κρατικοποιήθηκαν, με το αζημίωτο βέβαια, αφού ο ιδιοκτήτης τους τσέπωσε τότε 14 εκατ. δολάρια. Εκτός από τις ζωές των εργατών, με τις επιχειρήσεις του στο Σκαραμαγκά, ήταν ένας απ' αυτούς που δηλητηρίασαν το περιβάλλον του Θριάσιου Πεδίου. Κατά τα λοιπά, το «δαιμόνιον της φυλής», όπως βαφτίζονται η βρωμιά, τα θαλασσοδάνεια, τα χαρισμένα Λίμπερτις - αλλιώς και θαλάσσια φέρετρα - τα βουλιαγμένα πλοία, οι χαριστικές αποζημιώσεις κλπ. κάποιων «αυτοδημιούργητων», ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνικό λαό.

Ετσι κι αλλιώς η ιστορία για τις «προσφορές» των κάθε λογής «ευεργετών», για το συλλογικό ...καλό, είναι γνωστή και διδάσκει για όποιον θέλει να διδαχθεί. Να θυμηθούμε τους «παραδοσιακούς ευεργέτες», που αφού έκλεβαν ό,τι είχαν να κλέψουν, λίγο πριν αποδημήσουν, δώριζαν στο κράτος ένα μικρό μέρος των κερδών από τις ανομίες τους, συνήθως, για να ...αγιάσουν; Σήμερα, οι σύγχρονοι «εθνικοί ευεργέτες» ακολουθούν άλλη τακτική: Ιδρύουν ένα «μη κερδοσκοπικό ίδρυμα» διαθέτοντας οι ίδιοι μικρά χρηματικά ποσά (βεβαίως με φοροαπαλλαγή), απομυζώντας στο διηνεκές κρατικό χρήμα... Κατά τ' άλλα επιτελούν κοινωνικό έργο! Είναι τυχαίο, άραγε, ότι κάθε μονοπωλιακός όμιλος πλέον διαθέτει εκτός των άλλων και ένα ίδρυμα για τις τέχνες και ορισμένες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού; Μάλιστα, σε μια εποχή νέων εξελίξεων βαθύτερης εμπορευματοποίησης, είναι ξεκάθαρη πλέον η σημασία που έχει για το κεφάλαιο ο χώρος των τεχνών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, για την αναπαραγωγή των κεφαλαίων τους αλλά και ως μοχλός διαμόρφωσης των συνειδήσεων και χειραγώγησης του λαού.

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Κυριακή 19 Ιούλη 2009   

επιστροφή

Αντιδράσεις για την εκχώρηση στο Ιδρυμα Νιάρχου

Ø      Ψηφίσματα καταγγελίας από σωματεία εργαζομένων της Λυρικής και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Σήμερα στη Βουλή η κύρωση της σύμβασης για το Φαληρικό Δέλτα

«Εγκλημα» κατά του δημοσίου συμφέροντος, κατά της λαϊκής περιουσίας, αποτελεί η σημερινή κύρωση (χωρίς αμφιβολία) από την Βουλή της σύμβασης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την οποία εκχωρείται μια ανυπολόγιστης αξίας δημόσια γη, 238 στρεμμάτων στο Φαληρικό Δέλτα, προς εμπορική εκμετάλλευση για τα επόμενα 100 χρόνια και παράλληλα παραδίδεται η μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας με τον τρόπο αυτό την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του ιδρύματος Λαμπράκη.

Στο «έγκλημα» αυτό συναινούν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ, που είχε φέρει πολλές φορές το θέμα με Επερωτήσεις στη Βουλή χωρίς να πάρει ποτέ απάντηση.

Σήμερα, λοιπόν, που στη Βουλή συζητείται για να επικυρωθεί η επαίσχυντη αυτή σύμβαση, τα σωματεία εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή: Σωματείο Χορωδών, Σύλλογος Χορευτών, Σωματείο Συντελεστών Εργαζομένων, Σωματείο Τεχνικού-Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού, Ενωση Διοικητικών Υπαλλήλων, διαμαρτύρονται μαχητικά, με δύο στάσεις εργασίας, η μεν πρωινή βάρδια από 10 π.μ.- 1 μ.μ. και με πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή, η δε απογευματινή βάρδια με στάση από 6-9 μ.μ.

Στη σχετική απόφαση - ανακοίνωση των διοικήσεων των σωματείων, που κοινοποιήθηκε προς τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, αναφέρεται: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να κυρώσει τη σύμβαση δωρεάς του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" για την κατασκευή του Πολιτιστικού Πάρκου στο Φαληρικό Δέλτα, που θα περιέχει τις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ, με συνοπτικές διαδικασίες στα θερινά τμήματα της Βουλής. Οι εργαζόμενοι εναντιώνονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τη συγκεκρομένη δωρεά, με αντίτιμο μερικών εκατομμυρίων ευρώ ως "θείο δώρο". Η αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον του πολιτισμού στη χώρα μας, που θα καθορίζεται από τη διαχείριση ενός Οργανισμού ΑΕ, μας οδηγεί στην απόφαση να εξαγγείλουμε τις στάσεις εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και όλα τα Σωματεία που την αποτελούν, καταθέτουν ψήφισμα διαμαρτυρίας καλώντας όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν τη σύμβαση. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το χρόνιο αίτημα για μόνιμη και αξιοπρεπή στέγη της Λυρικής που θα καλύπτει ανάγκες της έτσι ώστε να παράγει απρόσκοπτα πολιτιστικό έργο, δεν ικανοποιείται. Αντίθετα την παραδίδουν στο Ιδρυμα που θα λειτουργεί με όρους υποτέλειας, πληρώνοντας βαρύ ενοίκιο, φιλοξενούμενη αντί για οικοδέσποινα και με διαρκή το φόβο ενδεχόμενης έξωσης σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνται οι οικονομικές απαιτήσεις του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Το ίδρυμα επιβάλλει την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας και προκλητικά έχει καταθέσει σχέδιο με τις βασικές αρχές στελέχωσης και λειτουργίας τους. Επέρχεται χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον η Λυρική θα γίνει ακόμη πιο απρόσιτη για το λαό, γιατί όπως ενδεικτικά αναφέρεται, η τιμή του εισιτηρίου θα εκτιναχθεί στα 75 ευρώ τουλάχιστον».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5186226&publDate=23/7/2009

Επιστροφή

Προχωρούν τα έργα στο Δέλτα Φαλήρου

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ υπερψήφισαν χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που κυρώνει τη συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία στο Φαληρικό Δέλτα, στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου, υπερτοπικού πολιτιστικού κέντρου 243 στρεμμάτων, όπου θα στεγασθούν μεταξύ άλλων η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος. Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν οι μίζερες και μεμψίμοιρες κρίσεις για το έργο, παρά το γεγονός ότι οι δωρητές θα διαθέσουν 450 εκατ. ευρώ με μόνη «ανταπόδοση» το όνομα του μεγάλου εφοπλιστή, ενώ ανεδείχθη μείζον πολιτικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που «κατήργησε» την εισηγήτριά του επειδή είχε θετική στάση έναντι της σύμβασης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ το «ναι» ειπώθηκε με πολλά «αλλά», που τελικά οδήγησαν στην καταψήφιση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου που είναι και το κύριο σώμα της σύμβασης, αφού κατά τους αγορητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ηλ. Μπεριάτος, Μαρία Δαμανάκη, Χρ. Παπουτσής) υπάρχουν κενά και ασάφειες κυρίως όσον αφορά το ρυθμιστικό ρόλο του Ιδρύματος μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. «Καταψηφίζετε την ίδια τη σύμβαση με τον τρόπο αυτό, πείτε το ευθέως», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αθ. Μπούρας.

«Εκ μέρους της πολιτείας εκφράζουμε την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας προς το Ιδρυμα και ευελπιστούμε για άλλες τέτοιας διαστάσεως χειρονομίες», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς, αλλά και ο κ. Χρ. Παπουτσής ανεγνώρισε τη σπουδαιότητα της δωρεάς, «φτάνει το κράτος να διασφαλίζει τον έλεγχο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος». «Ούτε ασάφειες ούτε σκοτεινά σημεία υπάρχουν στη σύμβαση», ανταπάντησε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καλογιάννης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «μικροελλαδική νοοτροπία μιζέριας».

Από το ΚΚΕ η κ. Εύα Μελά ήταν σφόδρα αντίθετη, κάνοντας λόγο για «προτετελεσμένο έγκλημα». Η μεγάλη αλλαγή σκηνικού ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η εισηγήτρια κ. Αννα Φιλίνη είχε ταχθεί θετικά υπέρ του νομοσχεδίου κατά την επεξεργασία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Χθες, αντί της ίδιας μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρ. Ψαριανός, που ήταν λάβρος κατά της σύμβασης κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή συμφωνία» που εξασφαλίζει προκλητικές φοροαπαλλαγές. Εκανε λόγο ακόμη και για «ενδεχόμενο ξέπλυμα χρήματος», ενώ υποστήριξε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός για τον αρχιτέκτονα. Σημειωτέον ότι αρχιτέκτονας είναι ο κορυφαίος Ρέντσο Πιάνο, δημιουργός στο Παρίσι του Κέντρου Ζορζ Πομπιντού. «Αντί να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, μιλάτε για αδιαφάνειες για ένα ίδρυμα και έναν όμιλο που δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Για μας είναι κορυφαία πατριωτική πράξη», παρενέβη εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κ. Αστ. Ροντούλης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_24/07/2009_323310

Επιστροφή

Στο Ίδρυμα Νιάρχου ο Ιππόδρομος Φαλήρου

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/07/2009

Με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ θα δοθεί στο Ίδρυμα Νιάρχου ο χώρος του φαληρικού Ιπποδρόμου, προκειμένου να δημιουργηθεί πολιτιστικό πάρκο, όπου θα στεγαστούν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Για το λόγο αυτό θα δοθούν 243 στρ. στο Ίδρυμα Νιάρχου, το οποίο θα διαθέσει 450 εκατ. ευρώ.

Αντίθετοι με την σύμβαση δήλωσαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επεσήμανε ότι δεν υπάρχει συνολική χωροθέτηση για την περιοχή του Φαλήρου. "Θα δεχόμασταν και τη δωρεά και την κατασκευή. Δεχόμαστε και την χωροθέτηση εκεί", είπε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Ψαριανός, τονίζοντας ότι έχει χαθεί το θαλάσσιο μέτωπο με τον κατακερματισμό που έχει γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημειώνεται ότι και το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ουσιώδεις ενστάσεις, κυρίως για τον ρυθμιστικό ρόλο που θα έχει το Ίδρυμα Νιάρχου. Η Μαρία Δαμανάκη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, αν γίνει κυβέρνηση, "δεν θα συναποφασίσει με το Ίδρυμα οποιονδήποτε κανονισμό λειτουργίας", ενώ ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ηλίας Μπεριάτος τόνισε ότι η σύμβαση "δένει τα χέρια του Δημοσίου" και ανέφερε 6 σημεία διαφωνίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "πρωτοφανή" τη σύμβαση με το Ίδρυμα Νιάρχου και έκανε λόγο για νομιμοποίηση, από την πλευρά του επίσημου κράτους, αθέμιτων έως ακόμα και παράνομων πρακτικών: α) το Ίδρυμα έχει επίσημη έδρα στις Βερμούδες, που είναι "ο φορολογικός παράδεισος, που χρησιμοποιούν όλες οι off shore εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν" και β) υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί για "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος, καθώς οι δωρεές φορολογούμενων εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και δεν δηλώνεται ο τρόπος κτήσης των χρημάτων.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετέβαλε θέση σε σχέση με την στάση του στην επιτροπή, όπου η Άννα Φιλίνη είχε ταχθεί υπέρ της σύμβασης. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο διαμορφώθηκε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του την περασμένη εβδομάδα. Σε εκείνη την συνεδρίαση αποφασίσθηκε (με 7-3) να καταψηφίσει. Αυτή τη θέση υποστήριξαν οι Αλέκος Αλαβάνος, Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γιάννης Μπανιάς, Σοφία Ανδρεοπούλου, Γρηγόρης Ψαριανός, Θοδωρής Δρίτσας. Υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι Φώτης Κουβέλης, Άννα Φιλίνη, Θανάσης Λεβέντης. Απουσίαζαν οι Νίκος Τσούκαλης, Περικλής Κοροβέσης, Τάσος Κουράκης, Ευαγγελία Αμμανατίδου.

Με δεδομένη αυτή την τοποθέτηση της Κ.Ο. ένα ερώτημα που προκύπτει είναι αν η βουλευτής, που είναι υπεύθυνη για θέματα ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε ενημερώσει την Κ.Ο. ή τον γραμματέα της Κ.Ο. για τη (θετική) θέση που θα εξέφραζε στην επιτροπή. Αυτό δεν διευκρινίσθηκε ούτε από όσα είπε στην Βουλή ούτε από το δελτίο τύπου που εκδόθηκε. Η Α. Φιλίνη υποστήριξε ότι "η λύση της χωροθέτησης του έργου στην έκταση του πρώην Ιπποδρόμου στην περιοχή του φαληρικού όρμου, με την παράλληλη υλοποίηση ενός υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου, είναι η καλύτερη δυνατή", ότι "οι δήμοι του φαληρικού όρμου και τα κινήματα πολιτών θα καταφέρουν να διώξουν τις ασύμβατες και οχλούσες παραθαλάσσιες ολυμπιακές εγκαταστάσεις" και ότι προσφέρεται "μια λύση στο έλλειμμα υποδομών πολιτισμού στον τόπο μας".

ΑΥΓΗ 24/7/09

Επιστροφή

Λαϊκισμός, αντιφάσεις και η Λυρική

Αδαείς «ιθαγενείς», υποχείρια του κακού αποικιοκράτη που ξεπλένει τις «αμαρτίες» του χαρίζοντας 450 εκατομμύρια ευρώ στην πολιτεία.

Ετσι μας θεωρούν όσοι καταψήφισαν στη Βουλή ή στο Δήμο Καλλιθέας τη σύμβαση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα. Και ως κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας επιχειρούν να μας ξεστραβώσουν.

Οι Βερμούδες παίζουν, χωρίς να το γνωρίζουν, καθοριστικό ρόλο στη συλλογιστική τους. Εφόσον το Ιδρυμα εδρεύει εκεί, η δωρεά χάνει κάθε ίχνος γενναιοδωρίας. Αποκτά αμέσως αρνητική χροιά. Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Τα οφέλη που θα αποκομίσει το Ιδρυμα είναι πολλαπλάσια της δωρεάς, υπονοούν. Και «καθάρισαν» στη συνείδηση του «απλού» Ελληνα. Λέτε τα επιχειρηματικά συμφέροντα της οικογένειας Νιάρχου να κρέμονται από την αρχιτεκτονική μακέτα του Ρέντζο Πιάνο; Ή το σχέδιό τους είναι τόσο ευφυές που το μικρό μας μυαλουδάκι δεν μπορεί να το χωρέσει; Ιθαγενείς γαρ.

Οι αρνητές, πάντως, ενώ απορρίπτουν το τσιμέντο (!) του κορυφαίου Ιταλού αρχιτέκτονα, θα ήθελαν το ίδρυμα να φροντίσει ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο του Φαλήρου. Αν καταβύθιζε και την παραλιακή λεωφόρο ακόμη καλύτερα. Ο ορισμός της αντίφασης. Δεν επιθυμούν να χτιστεί Λυρική και Βιβλιοθήκη αν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η ελεύθερη χρήση της παραλίας. Παράλογο; Καταγγέλλουν το Ιδρυμα Νιάρχου χρεώνοντάς του αναδρομικά όλες τις αμαρτίες του ελληνικού δημοσίου στην περιοχή. (βλ. «Ολυμπιακά Ακίνητα»).

Είχαν όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την πολυτέλεια του χρόνου να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της περιοχής. Η αφορμή της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου ήταν χρυσή ευκαιρία.

Χάθηκε, όμως, ανεπιστρεπτί γιατί εγκλωβίστηκε και πάλι η πολιτική στην εύκολη καταγγελία και όχι στην πρόταση που ενδεχομένως να έφερνε και την πράξη.

Επί της ουσίας η σύμβαση καταγγέλλεται όχι μόνο ως «αποικιοκρατική», αλλά και γιατί δεν δίνει στο Δημόσιο τη δυνατότητα να επιστρέψει το Κέντρο Πολιτισμού πίσω στο Ιδρυμα! Σωστά. Γιατί μπορεί να ξυπνήσει κάποια μέρα ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και να διαπιστώσει ότι υποχρεούται με νόμο να καταβάλλει ετησίως την επιχορήγηση της Λυρικής, της Βιβλιοθήκης και του Πάρκου Πολιτισμού και να συνειδητοποιήσει το κακό που έπαθε. Γνωρίζουμε όλοι με τι αγώνα εκταμιεύονται τα κονδύλια του πολιτισμού. Μια πάγια τακτική που μας έχει κάνει ιθαγενείς πριν έτη πολλά. Το Ιδρυμα Νιάρχου είναι το πρώτο που φροντίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να σταματήσει...

ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

επιστροφή

Ο πολιτισμός δε χωρά έννοιες όπως εμπορευματοποίηση...

Αντιμέτωπη με μια κρατική πολιτιστική πολιτική, που στοχεύει στην ολοκληρωτική μετατροπή του πολιτιστικού τομέα του τόπου μας σε πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας και ιδεολογικής χειραγώγησης, βρίσκεται η Εθνική Λυρική Σκηνή. Πρόκειται για πολιτική που συγκεκριμενοποιήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της οποίας χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της στην ΕΛΣ αποτελούν ο νόμος 2084/92 (Σιούφα) - που αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά (αποτέλεσμα οι τραγουδιστές της όπερας, οι πνευστοί της ορχήστρας και οι χορευτές του μπαλέτου να συνταξιοδοτούνται στα 60) και ο νόμος 2273/94 του ΠΑΣΟΚ που μετέτρεψε τη Λυρική σε ΝΠΙΔ, στο όνομα της διοικητικής αυτοτέλειας και της οικονομικής ευελιξίας.

Εκτοτε, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές του Σωματείου Χορωδών ΕΛΣ, η Λυρική λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια διαχείρισης, υπακούοντας στις απαιτήσεις του εγχώριου αλλά και του ξένου κεφαλαίου, στη λογική της πλήρους εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και της ταύτισής του με έννοιες όπως επιχειρηματικότητα και ανταποδοτικότητα. Η ΝΔ, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, εισήγαγε τους μάνατζερ για τον δήθεν οικονομικό εξορθολογισμό στη διοίκηση της ΕΛΣ και σε συνδυασμό με τη μόνιμη υποχρηματοδότηση του θεάτρου δημιούργησαν ένα έλλειμμα της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ είναι ασφαλιστικές οφειλές προς το ΙΚΑ.

Σήμερα, τονίζουν οι ίδιοι συνδικαλιστές, τα αποτελέσματα τα βιώνουν πρώτοι απ' όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που για πολλοστή φορά δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους. Ταυτόχρονα, ακούγονται αντιδραστικές απόψεις περί μεριδίου ευθύνης τους, εξαιτίας των διεκδικήσεών τους, προτάσεις για αναστολή λειτουργίας της ΕΛΣ, ενώ προκλητικότατη χαρακτηρίζουν τη στάση συνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις τους ενόψει εκλογών.

Αυτά συμβαίνουν ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την υπερψήφιση στη Βουλή, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., της ληστρικής σύμβασης του δημοσίου με το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος» και αφορά στην παράδοση της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στους κατά τ' άλλα «ευεργέτες», που θα χρηματοδοτούνται για τη δωρεά τους από το κράτος, με πακτωλό εκατομμυρίων για 100 χρόνια. Επίσης, με τις απαιτήσεις του Ιδρύματος, θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΣ στην κατεύθυνση της μείωσης του προσωπικού, κατάργησης κλάδων εργαζομένων, ελαστικών μορφών απασχόλησης, εθελοντισμού, προγραμμάτων stage, κλπ.

Οι εργαζόμενοι της Λυρικής αλλά και ο λαός δεν πρέπει να ανεχθούν αυτή την κατάσταση, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές του Σωματείου Χορωδών. Πρέπει να αντιδράσουν, να συνταχθούν στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων, που παλεύουν για έναν άλλο πολιτισμό, πέρα από ιδιωτικά συμφέροντα, από την εμπορευματοποίηση και την πολιτιστική και μορφωτική υποβάθμιση. Για μια Λυρική Σκηνή που θα παράγει καλλιτεχνικό έργο υψηλού επιπέδου, με φτηνό εισιτήριο για να είναι προσιτή στα λαϊκά στρώματα και όχι όπως συμβαίνει τώρα με τα εισιτήρια των 40 και 50 ευρώ. Με ελεύθερη είσοδο για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές. Για μια δημόσια Εθνική Λυρική Σκηνή με κάλυψη όλων των εξόδων της, αλλά και της μισθοδοσίας, αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τονίζουν, επίσης, την ανάγκη κατάργησης των νόμων 2084/92 και 2273/94 του ΠΑΣΟΚ και ακύρωση της σύμβασης με το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος», την άμεση κάλυψη του ελλείμματος και το να μην υπάρξει καμία αναστολή εργασιών ή αλλαγή στον προγραμματισμό της τρέχουσας καλλιτεχνικής περιόδου, καθώς και τη διασφάλιση σταθερής και πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους και μετατροπή όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου.

Ο πολιτισμός που θέλουμε δε χωράει έννοιες όπως εμπορευματοποίηση, υπογραμμίζουν. Μόνο έτσι η τέχνη θα μπορέσει να διαπαιδαγωγεί, να προβάλλει αξίες και να σφυρηλατεί συνειδήσεις. Να γίνεται αντίβαρο στην υποκουλτούρα. Για να ικανοποιούνται οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες και για να υπάρχει ουσιαστική επαφή του λαού με τα αγαθά της τέχνης και του πολιτισμού.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5270554&publDate=27/9/2009

επιστροφή