Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ελευσίνα-Θριάσιο 4     (Προηγούμενα 1, Προηγούμενα 2, προηγούμενα 3 )

Επιστροφή στην αρχή

Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο  28-04-2010

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

 ΘΕΜΑ: Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο

 Το Εμπορευματικό Κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, τοποθετημένο σε έκταση συνολικού εμβαδού άνω των 2.000 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας ΟΣΕ) και με πρόβλεψη για εγκαταστάσεις του ΟΣΕ καθώς και για άλλες εγκαταστάσεις (τελωνεία, αποθήκες και πλήθος μεγάλων εταιριών διαχείρισης και logistics), οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, καθώς ήδη το μέρος του έργου που αφορά τις υποδομές του ΟΣΕ έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα έργο κομβικής σημασίας ως προς τις συνδυασμένες μεταφορές στην Ελλάδα, καθώς από το Εμπορευματικό Κέντρο θα διακινούνται σε ημερήσια βάση από και προς το εξωτερικό αλλά και την εγχώρια αγορά χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων, ο μεγαλύτερος δηλαδή όγκος των εμπορευματικών δραστηριοτήτων όχι μόνο της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Παρόλα αυτά, το έργο αυτό, ενώ θα μπορούσε να είναι μεγάλη πηγή εσόδων για τον ΟΣΕ και το ελληνικό Δημόσιο, παραχωρείται σε ιδιώτες στρατηγικούς επενδυτές, με τον ΟΣΕ να διατηρεί μέχρι στιγμής ένα ποσοστό της τάξης του 15% σε κοινοπραξία. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που όλοι μιλάνε για τη δεινή θέση και τα ελλείμματα του ΟΣΕ, η σημαντική αυτή επένδυση θα μπορούσε να συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάκαμψη και βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Ημερήσιου και Τοπικού Τύπου, μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, ναυτιλιακές μεταφορικές εταιρείες, ο ΟΛΠ καθώς και μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στη διεκδίκηση του δικαιώματος μακρόχρονης εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ.

Κι ενώ οι ιδιώτες αναμένεται να καρπωθούν τα οφέλη από την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, την επιβάρυνση από την εγκατάσταση και τις δραστηριότητες του εμπορευματικού κέντρου πρόκειται να επωμισθεί η πολύπαθη περιοχή της Δυτικής Αττικής και ειδικότερα του Θριασίου Πεδίου. Μάλιστα, παρά το μέγεθος του έργου και τον κυκλοφοριακό φόρτο που αναμένεται να επιφέρει στην ήδη βεβαρυμμένη περιοχή του Θριασίου, δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιασθεί σχετική κυκλοφοριακή μελέτη, ενώ και η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με το Εμπορευματικό Κέντρο (Ικόνιο- Θριάσιο) παραμένει προς κατασκευή και δεν αναμένεται να παραδοθεί πριν το Μάρτιο του 2011.

Κατόπιν τούτων,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1.    Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλιστεί ο απόλυτος δημόσιος έλεγχος στο σύνολο του όγκου των δραστηριοτήτων του διεθνούς βεληνεκούς εμπορευματικού και διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο;

2.    Σκοπεύει η κυβέρνηση να εναντιωθεί στις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για τον ΟΣΕ; Προτίθεται να προασπίσει τον πλήρη δημόσιο έλεγχο του οργανισμού και την ανασυγκρότησή του μέσα από ένα νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό πλαίσιο;

3.    Ποιο το κόστος κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο; Από ποιους πόρους χρηματοδοτήθηκε το έργο; Παρακαλούμε όπως καταθέσετε στη Βουλή τις συμβάσεις κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο.

4.    Έχει εκπονηθεί κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις του έργου στο κύριο οδικό δίκτυο και τη λειτουργία του δικτύου συνδυασμένων μεταφορών;

5.    Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση και μετακίνηση των οχημάτων από και προς το εμπορευματικό κέντρο και τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για το σύνολο των χρηστών του κέντρου και των κατοίκων της περιοχής; Παρακαλούμε να κατατεθούν, εφόσον υπάρχουν, η σχετική κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική μελέτη.

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δημήτρης Παπαδημούλης

Επιστροφή στην αρχή

Το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου Πεδίου παραχωρείται σε ιδιώτες για 40 χρόνια

 

Η διαδικασία ξεκίνησε από την κυβέρνηση της ΝΔ και ολοκληρώνεται από το ΠΑΣΟΚ

Ορμητήριο για μεγάλες μπίζνες, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, προσφέρει η κυβέρνηση προς το μεγάλο κεφάλαιο, με την παράδοση ολόκληρης έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο, με στόχο την εγκατάσταση εμπορευματικού σταθμού, ο οποίος θα είναι άμεσα συνδεδεμένος με όλα τα δίκτυα μεταφορών. Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος ανακοίνωσε την επικείμενη προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση, σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, έκτασης 600 στρεμμάτων για 40 χρόνια, για την κατασκευή και εκμετάλλευση του λεγόμενου Εμπορευματικού Κέντρου Θριασίου Πεδίου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο, η παραχώρηση του οποίου ξεκίνησε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2006 και έρχεται να ολοκληρώσει η σημερινή του ΠΑΣΟΚ με γοργά βήματα με τη μέθοδο, ουσιαστικά, των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το έργο θεωρείται σημαντικό και έχει στρατηγική σημασία για το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς θα είναι συνδεδεμένο σιδηροδρομικά απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα το Ικόνιο, αλλά και άμεσα με τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά δίκτυα (Αττική οδός, εθνικές οδοί, σιδηρόδρομος). Στην πραγματικότητα έρχεται να εξασφαλίσει και να εξυπηρετήσει την ακόμα καλύτερη εμπορευματική - διαμετακομιστική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, από και προς το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Η κατασκευή του θα γίνει σε έκταση 2.200 στρεμμάτων που έχει η ΓΑΙΟΣΕ σε περιοχή ανάμεσα σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, όπου σήμερα υπάρχουν εγκαταστάσεις του ΟΣΕ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Δ. Ρέππας, η ΓΑΙΟΣΕ θα προκηρύξει τις επόμενες μέρες ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ώστε να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία έκταση 600 στρεμμάτων, με σκοπό τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του έργου, που προβλέπει συνολική δόμηση 240 στρεμμάτων και εκμετάλλευση για 40 χρόνια! Εκτίμησε, μάλιστα, πως για την υλοποίηση του έργου θα επενδυθούν πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο θα κατασκευαστεί σε τρεις περιόδους. Η πρώτη θα υλοποιηθεί σε 18 μήνες ολοκληρώνοντας δόμηση 50 στρεμμάτων, η δεύτερη σε 60 μήνες και δόμηση 170 στρεμμάτων και η τρίτη θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη δεύτερη με διάρκεια 5 ετών.

Όσον αφορά στα οικονομικά ανταλλάγματα προς τη ΓΑΙΟΣΕ, η σύμβαση θα προβλέπει ένα ελάχιστο εγγυημένο ποσό που θα προσφερθεί από την εταιρεία, το οποίο θα συμπληρώνεται με ποσοστό από τον κύκλο εργασιών. Ταυτόχρονα, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου θα μεταβιβαστεί 15% των μετοχών της εταιρείας στη ΓΑΙΟΣΕ.

Τα σχέδια, όπως επισημάνθηκε, για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου ξεκίνησαν από τη δεκαετία του '70, περίοδο που είχε αρχίσει η εγκατάσταση του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή. Η σημερινή προσπάθεια παραχώρησης συνδέεται άμεσα με τα έργα υποδομής που έχουν προχωρήσει από τη ΓΑΙΟΣΕ καθώς, όπως τονίστηκε, μέχρι το 2011 θα έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση, στην οποία περιλαμβάνεται η σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά μέσω σιδηροδρομικής γραμμής 17 χιλιομέτρων που κόστισαν 200 εκατομμύρια και προήλθαν από συγχρηματοδότηση προγραμμάτων της ΕΕ.

Αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης των παραπάνω έργων υποδομής είναι και η μεταφορά των εγκαταστάσεων των μηχανουργείων του ΟΣΕ από τον Πειραιά σε εγκαταστάσεις εκεί. Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, αμαξοστάσιο που είχε κατασκευαστεί αρχικά σε έκταση 29 στρεμμάτων για τα οχήματα του ΟΣΕ, συμφωνήθηκε να μισθωθεί από την ΕΘΕΛ έναντι 500.000 ευρώ το χρόνο, ώστε να μεταφέρει εκεί μεγάλο μέρος των αμαξοστασίων της.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5644546&publDate=12/5/2010

 

 

Υλοποιείται το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου

 

Έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις μπαίνει -όπως όλα δείχνουν- στην τελική ευθεία υλοποίησής του το μεγάλο έργο του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, μέσα στο 2010 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός και να έχει εγκατασταθεί ο υποψήφιος επενδυτής.

Το έργο συνολικού κόστους περίπου 200 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί σε έκταση ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, 2.200 στρεμμάτων, ενώ οι στεγασμένοι χώροι θα καλύπτουν περίπου 240 στρέμματα. Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε το εμπορευματικό κέντρο του Θριάσιου ως ένα μοναδικό έργο, που θα αλλάξει τον αναπτυξιακό χάρτη στις χερσαίες μεταφορές, προσφέροντας ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ενώ η θέση στην οποία θα αναπτυχθεί χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού αναζητείται επενδυτής, ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου, θα διαχειρίζεται και θα εκμεταλλεύεται το εμπορευματικό κέντρο για χρονική περίοδο 40 ετών.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του έργου προβλέπονται τρεις περίοδοι: η πρώτη περίοδος είναι διάρκειας 18 μηνών, μέσα στους οποίους θα κατασκευαστούν κτίρια που θα στεγάσουν χώρους περίπου 50 στρεμμάτων. Η δεύτερη περίοδος θα είναι διάρκειας 60 μηνών στη διάρκεια των οποίων θα στεγαστούν χώροι έκτασης 170 στρεμμάτων. Υπάρχει και μια τρίτη περίοδος διάρκειας πέντε ετών, από την ολοκλήρωση της β' περιόδου όπου θα γίνουν προαιρετικά αποθηκευτικοί χώροι σε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο επενδυτής θα καταβάλλει στη ΓΑΙΑΟΣΕ ένα ετήσιο εγγυημένο αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου δεν προσδιορίστηκε, καθώς και ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών, το οποίο όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το ετήσιο αντάλλαγμα. Επίσης, ο επενδυτής θα παραχωρήσει στη ΓΑΙΑΟΣΕ το 15% των μετοχών της εταιρίας.

Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική σύνδεση του Θριάσιου με τον Σιδηροδρομικό Κόμβο Αχαρνών και το Ικόνιο του Πειραιά, ενώ θα μεταφερθεί στον ίδιο χώρο η τεχνική βάση του ΟΣΕ, απελευθερώνοντας έτσι έκταση 120 στρεμμάτων στη Λεύκα του Πειραιά, που θα αξιοποιηθεί από τον ΟΣΕ.

Στον ίδιο χώρο έχει ήδη κατασκευαστεί το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, το οποίο είναι ήδη έτοιμο και περιλαμβάνει πλυντήρια, βαφεία, συνεργεία, γραφεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η μεταφορά. Η ΕΘΕΛ θα πληρώνει μίσθωμα 500.000 ευρώ το χρόνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας:

* ανέφερε ότι υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον,

* δεν θέλησε να αναφερθεί στο ύψος των εσόδων που θα έχει ο ΟΣΕ, λέγοντας ότι είναι θέμα έρευνας της αγοράς από τον υποψήφιο επενδυτή,

* επιβεβαίωσε ότι έχει καθοριστεί ραντεβού του ιδίου και του επικεφαλής της κινεζικής εταιρίας COSCO, το οποίο έχει προσδιοριστεί για την Πέμπτη 20 Μαΐου. Ο κ. Ρέππας άφησε να εννοηθεί ότι στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί και το θέμα του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσειο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=330943&dt=11/05/2010

Επιστροφή στην αρχή

Αναστέλλονται οι οικοδομικές άδειες για 500.000 στρέμματα στη Δυτική Αττική

Γιώργος Λιαλιος

Την αναστολή για ένα έτος όλων των οικοδομικών αδειών και εργασιών σε μια έκταση περίπου 500.000 στρεμμάτων στη Δυτική Αττική αποφάσισε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την περιοχή των βουνών Πατέρα, Γεράνεια, Κιθαιρώνα και Πάστρα.

Στόχος της αναστολής της οικοδομικής δραστηριότητας είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επεξεργασία πλαισίου προστασίας των συγκεκριμένων ορεινών όγκων. Είναι την πρώτη φορά που γίνεται ένα βήμα στην κατεύθυνση της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος στη Δυτική Αττική.

Εξαιρέσεις

Η αναστολή, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 222, 9.6.2010) αφορά μια τεράστια έκταση, που περιλαμβάνεται στους Δήμους Μεγάρων, Βιλίων, Ερυθρών και Μάνδρας. Από την αναστολή εξαιρούνται εκτός από τις τέσσερις αυτές πόλεις, η Κινέττα, ο κάμπος των Μεγάρων, η Οινόη και τμήμα του Αλεποχωρίου.

Αντίθετα, συμπεριλαμβάνεται η περιοχή της Ψάθας, μια από τις ωραιότερες περιοχές στη Δυτική Αττική, η οποία δέχεται τα τελευταία χρόνια μεγάλες οικιστικές και τουριστικές πιέσεις.

Επιλογή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) ήταν να εξαιρεθούν από τη ζώνη της αναστολής οι περιοχές αυθαιρέτων, προκειμένου το πλαίσιο προστασίας να μην «κολλήσει» σε διαμαρτυρίες και προσφυγές.

Στόχος του ΟΡΣΑ είναι η μελέτη -που θα δημιουργεί ζώνες προστασίας στα τέσσερα βουνά της Δυτικής Αττικής, με περιορισμούς στις χρήσεις και τη δόμηση- να είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εκτός από τους απαραίτητους περιορισμούς για την προστασία της φύσης θα περιλαμβάνει και προτάσεις για την ανάδειξη των αρχαίων δρόμων και περασμάτων («Μεγάλα Δερβένια») που υπάρχουν στα βουνά. Μετά την ολοκλήρωσή της, η μελέτη θα δοθεί για διαβούλευση και στη συνέχεια θα θεσπιστεί με προεδρικό διάταγμα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_18/06/2010_404963

Επιστροφή στην αρχή

Λιγότερα σκουπίδια, μειωμένα τέλη

 

Της Ζωγιας Kουταλιανου

Το απορριμματοφόρο, εξοπλισμένο με ειδική ζυγαριά, υπολογίζει το βάρος των σκουπιδιών κάθε κάδου. Όταν ο κάδος είναι ξέχειλος, τότε ο λογαριασμός που πληρώνει ο δημότης είναι... φουσκωμένος, ενώ όταν τα σκουπίδια είναι λιγοστά, ο δημότης επιβραβεύεται με μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας. Η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και η δίκαιη χρέωση των δημοτικών τελών καθαριότητας τίθενται σε εφαρμογή χάρη στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων «Πληρώνω Όσο Πετάω»-ΠΟΠ.

Το καινούργιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, νέο για την Ελλάδα, καθώς επί εικοσαετία εφαρμόζεται σε δεκατρείς χώρες της Ε.Ε.-15, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά στον Δήμο Ελευσίνας Αττικής από τον Απρίλιο του 2009. Στο κέντρο του δήμου και πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, 1.500 νοικοκυριά, δηλαδή 5.500 κάτοικοι και 69 καταστήματα, θα δοκιμάσουν τους επόμενους μήνες να μειώσουν τα απορρίμματά τους, μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

Στόχος, να περιορίσουν δραστικά το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων, με ταυτόχρονη ανταποδοτική λειτουργία του συστήματος μέσα από την καταβολή χαμηλότερων δημοτικών τελών τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η προσπάθεια, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ολοκληρωθεί.

Στην Ελλάδα παράγονται περίπου 5,5 εκατ. τόνοι απορριμμάτων ετησίως, αφού κάθε κάτοικος εκτιμάται πως πετάει 1,3 κιλό την ημέρα, στο οποίο προστίθενται και αυτά που «συνεισφέρουν» οι τουρίστες, όπως είπε στην «Κ» ο περιβαλλοντολόγος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κ. Φ. Κυρκίτσος, στο περιθώριο του τρίτου φόρουμ διαβούλευσης για την εφαρμογή συστημάτων ΠΟΠ, που διοργανώθηκε χθες στο ΑΠΘ. Το κόστος διαχείρισής τους υπολογίζεται σε 150-250 ευρώ/τόνο.

Κόστος διαχείρισης

Αντίθετα, στις χώρες όπου εφαρμόστηκαν συστήματα ΠΟΠ, το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων μειώθηκε κατά 30%, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, κ. Αβρ. Καραγιαννίδης. Σημαντικό, πάντως, είναι τα ΠΟΠ να συνοδεύονται από συστήματα ελέγχου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομης απόθεσης ή μετανάστευσης απορριμμάτων, στην προσπάθεια επιτήδειων να αποφύγουν υψηλότερες χρεώσεις, επισήμανε. Πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το ισχύον νομικό πλαίσιο που υπαγορεύει την καταβολή των δημοτικών τελών μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπου η χρέωση γίνεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων κάθε κατοικίας ή καταστήματος. Η διάθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι θετική, σημείωσε ο κ. Κυρκίτσος, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη ψήφιση νόμου που προβλέπει τη χρέωση των δήμων για την απόθεση απορριμμάτων με βάση τον όγκο των σκουπιδιών και όχι βάσει προκαθορισμένου ποσοστού του τακτικού προϋπολογισμού τους (6% για την Αθήνα, 3% για τη Θεσσαλονίκη).

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/06/2010_406251

 

Επιστροφή στην αρχή

Χρήστος  Χρηστάκης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας

Ελ. Βενιζέλου 92 Ελευσίνα 19200

Κιν. : 6977180196 Εmail: chrchr@hol.gr

Ελευσίνα 12/9/2010

Ενημερωτικό Δελτίο   

Φρένο στον Δήμαρχο για την επέμβαση στα ανενεργά Λατομεία.

Αποσιωπήθηκε έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ.

Ατεκμηρίωτες εκπτώσεις στην φορολόγηση του ΤΙΤΑΝ.

Οικονομικά ασύμφορες απευθείας αναθέσεις.

Φρένο στον Δήμαρχο για τα Ανενεργά  Λατομεία Ελευσίνας: «Φρένο» από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ),  αλλά και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στα σχέδια Δημάρχου και Τιτάν για τα ανενεργά Λατομεία Ελευσίνας.

Α) Με πρόσφατη απόφασή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε το σχέδιο επέμβασης στα Λατομεία. Ενημερώσαμε, εμείς, το Δημοτικό Συμβούλιο για την απορριπτική απόφαση του ΚΑΣ, καθώς ο Δήμαρχος απέκρυψε το γεγονός από το σώμα. 

Β) Με διαδοχικά έγγραφά του προς τον Δήμο και τους αρμόδιους φορείς, τα οποία ο Δήμαρχος απέκρυψε από το Συμβούλιο κατά τις συζητήσεις για το θέμα, ο ΟΡΣΑ επισημαίνει ότι η προτεινόμενη από τον Δήμο και το Τιτάν επέμβαση στα Λατομεία «δεν ακολουθεί την νόμιμη διαδικασία ούτε ως προς το τυπικό μέρος ούτε ως προς το ουσιαστικό μέρος της» (α.π 610/1.4.2010) και ότι « η διαμόρφωση του πρώην λατομείου πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή και η οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να προκύψει μετά από εξειδικευμένη αρχιτεκτονική μελέτη τοπίου», ενώ ρητά αναφέρεται ότι «η μελέτη θα αφορά σε ΄΄αποκατάσταση΄΄ και όχι  σε εξομάλυνση» (α.π 1240/19.5.2010)!

Επί 6 συνεχή χρόνια ο Δήμαρχος προσπαθεί να υλοποιήσει τα σχέδια του ΤΙΤΑΝ για το χώρο των Λατομείων σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ελευσίνας και παρακάμπτοντας την  ισχύουσα νομοθεσία περί αποκατάστασης λατομείων. Με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εξομάλυνση ανάγλυφου στα παλαιά λατομεία Ελευσίνας» ο Δήμαρχος προωθούσε  προς υπογραφή την σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Δήμου είτε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αρχή είτε με το  Υπουργείο Περιβάλλοντος πρόσφατα με σκοπό την περαιτέρω λατόμευση 160.000 κυβικών μέτρων ασβεστολιθικού υλικού σύμφωνα με μελέτη εξόρυξης της εταιρίας ΤΙΤΑΝ!  Ως απατηλό πρόσχημα προβαλλόταν  ο υποβιβασμός  των επικίνδυνων «μυτών» του ανάγλυφου και η προσβασιμότητα των λατομείων από τους κατοίκους… 

Χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη που να υπαγορεύει και να αιτιολογεί μια τέτοια επέμβαση, χωρίς  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες και τον τεχνικό κόσμο,  με εκκρεμές το ιδιοκτησιακό καθεστώς  και, κυρίως, αντίθετα  προς τις κατευθύνσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης, επεδίωκε την επιπέδωση του αναγλύφου - ακόμα και με ανατινάξεις !  Όποιες εξηγήσεις και να δώσει τώρα ο Δήμαρχος είναι παντελώς εκτεθειμένος.

Περιβαλλοντικές βλάβες και έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ. Ενημερώσαμε το Δημοτικό  Συμβούλιο για τις ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές βλάβες που προκαλεί η ΠΕΤΡΟΛΑ στο πλαίσιο υλοποίησης των επεκτατικών της σχεδίων. Τις βλάβες αυτές αποσιώπησε η απατηλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας.

Μετά την βάναυση επιχωμάτωση του Λόφου της Βλύχας, η Πετρόλα, με άδεια  της Πολεοδομίας της Νομαρχίας και συνοπτικές διαδικασίες, εξαφάνισε τον Ελαιώνα 360  δένδρων στην θέση Βορρό, ανατολικά του Λόφου της Βλύχας και τον μετέτρεψε παρανόμως σε χώρο εναπόθεσης χύδην αδρανών υλικών και μπαζών. Μπαζώθηκε επίσης και το διερχόμενο μέσα από τον Ελαιώνα ρέμα. Η ζωή των κατοίκων του οικισμού των Εργατικών Κατοικιών υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Για τις προθέσεις της εταιρίας είχαμε ήδη προειδοποιήσει  το σώμα από τον Φεβρουάριο του 2009. 

Επίσης, αποκαλύψαμε ότι στις 26/7 το μεσημέρι συνέβη έκρηξη με φωτιά στην λεκάνη της δεξαμενής βενζίνης ΤΚ-35 της ΠΕΤΡΟΛΑ ! Δίπλα στην ΤΚ-35 βρίσκεται και δεύτερη δεξαμενή βενζίνης (ΤΚ-30). Το σοβαρότατο περιστατικό αποσιωπήθηκε επιμελώς από την εταιρία. Για άλλη μια φορά η έλλειψη των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στο διυλιστήριο δημιουργεί κινδύνους μείζονος ατυχήματος στην  περιοχή.

Αποκαλύψαμε ότι ο εγκατεστημένος στην οροφή του Δημαρχείου περιβαλλοντικός σταθμός δεν διεξάγει αξιόπιστες μετρήσεις για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πολυτεχνείου – όπως ψευδώς πληροφόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινή γνώμη ο Δήμαρχος- αλλά για λογαριασμό της ΠΕΤΡΟΛΑ στην οποία και ανήκει!

Απαθής, αδιάφορη και σιωπηρή η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί την φαραωνικού τύπου επέκταση του διυλιστηρίου, του Μέγα Χορηγού των Αισχυλείων… Σε καμιά ενέργεια δεν έχει προβεί για να περιορίσει τις περιβαλλοντικές βλάβες. Καμία συμμετοχή του Δήμου στις ενέργειες για την κήρυξη- ως αναδασωτέας- έκτασης 10 στρεμμάτων του Λόφου της Βλύχας που ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες πέτυχε πρόσφατα η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ. Καμία αντίδραση για τις πρόσφατες αυθαίρετες ενέργειες των υπεργολάβων της ΠΕΤΡΟΛΑ ( ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ). Καμία διαμαρτυρία για την αφόρητη δυσοσμία του … Χορηγού που έπληξε, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ολόκληρη την πόλη. Όλως περιέργως η Δημοτική Αρχή  δεν αντιλαμβάνεται - αλλά ούτε και ανησυχεί όταν το μαθαίνει -  το 6ο κατά σειρά ατύχημα στην ΠΕΤΡΟΛΑ κατά τα τελευταία 2 χρόνια!

Ατεκμηρίωτες εκπτώσεις στην φορολόγηση της εταιρίας ΤΙΤΑΝ: Με παντελώς ανεπαρκή  αιτιολογία ο Δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτημά μας για την φορολόγηση της εταιρίας ΤΙΤΑΝ,  παραδέχθηκε ότι για 3 συνεχή  έτη (2007-2008-2009) οι φορολογήσιμες από τον Δήμο επιφάνειες της εταιρίας ΤΙΤΑΝ μειώθηκαν κατά 31 στρέμματα ! Έτσι, ενώ το ΤΙΤΑΝ για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πλήρωσε 546.337 € το 2006, τα επόμενα 3 χρόνια – παρότι ο συντελεστής φορολόγησης αυξανόταν ανά έτος - πλήρωσε : 510.636 € το 2007, 527.948 το 2008 και 473.385 € το 2009! Οι ρυθμίσεις αυτές  αποτελούν ατεκμηρίωτες εκπτώσεις στην φορολόγηση από τον Δήμο της εταιρίας ΤΙΤΑΝ. Όταν μάλιστα γίνονται εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου και για εταιρία χορηγό του Δήμου, αφήνουν τον Δήμαρχο πολιτικά εκτεθειμένο.

Καμία απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για την επικείμενη περικοπή των Τελών Πετρελαιοειδών. Τα τέλη πετρελαιοειδών δεν είναι χορηγία των 2 διυλιστηρίων  προς τους Δήμους του Θριάσιου και δεν αυξάνονται με τις επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ. Αποτελούν πόρο του κράτους από την φορολόγηση των καυσίμων και αποδίδονται από το κράτος στους Δήμους, στην επικράτεια των οποίων είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν διυλιστήρια, για την ενίσχυση περιβαλλοντικών τους προγραμμάτων. Μόνο ο Δήμος Ελευσίνας κατά την περίοδο (2003 έως και 2008) εισέπραξε συνολικά 8.250.000 €, ενώ πέρυσι εισέπραξε 2.160.000 € (τέλη του 2008). Η φημολογούμενη από τον Μάϊο δραστική περικοπή των τελών αυτών έπρεπε να είχε ήδη προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις προληπτικού χαρακτήρα. Παρά την σχετική πρότασή μας, η Δημοτική Αρχή δεν έχει εισάγει ακόμα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη απόφασης διαμαρτυρίας.

Οικονομικά ασύμφορες απευθείας αναθέσεις : Στην συνεδρίαση της 16ης Ιουλίου καταψηφίσαμε την συμπληρωματική σύμβαση ύψους 479.872€ του έργου με ψευδεπίγραφο τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία λεκάνης Σαρανταποτάμου». Το έργο είχε σχεδόν απευθείας ανατεθεί με σκανδαλώδη τρόπο (πρόσκληση περιορισμένου αριθμού εργοληπτών), με έκπτωση 5% και ο Δήμαρχος είχε υπογράψει σύμβαση 2.784.406 € .

Την τελευταία τριετία με αυτόν τον σκανδαλώδη τρόπο της πρόσκλησης περιορισμένου αριθμού εργοληπτών που σχεδόν ισοδυναμεί με απευθείας ανάθεση, ο Δήμος ανέθεσε έργα συνολικού προϋπολογισμού  7,5 εκ. €!

Τα έργα αυτά είναι αποτέλεσμα «απροσδόκητων» κι «ανέλπιστων» επιχορηγήσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης προς τον Δήμο Ελευσίνας με την διαμεσολάβηση εργολαβικών συμφερόντων. Είναι απορίας άξιο πώς οι επιζήμιες για το Δημόσιο συμβάσεις αυτών των έργων ξεπέρασαν τον σκόπελο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πώς επικυρώθηκαν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της  Περιφέρειας οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Το γεγονός ότι και άλλοι Δήμοι επιχορηγήθηκαν με τον ίδιο τρόπο δεν αποτελεί άλλοθι, ούτε καθιστά τις συμβάσεις αυτές διαφανείς και συμφέρουσες  για το Δημόσιο.

Επίσης, δώσαμε αρνητική ψήφο στην εκτέλεση έργων προϋπολογισμού 45.000 € συν ΦΠΑ  με την οικονομικά ασύμφορη για τον Δήμο  διαδικασία του «πρόχειρου διαγωνισμού» που χρησιμοποιείται ως απευθείας ανάθεση και ζημιώνει τον προϋπολογισμό ή το φυσικό αντικείμενο των έργων κατά το εργολαβικό όφελος 28%!

Επισημαίνεται ότι κανένα έργο της Δημοτικής περιόδου 2003-2006 δεν εκτελέστηκε με την διαδικασία της «πρόσκλησης περιορισμένου αριθμού εργοληπτών» ή του «πρόχειρου διαγωνισμού»…

Επιστροφή στην αρχή

ΘΡΙΑΣΙΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

 

Απόσπασμα από τη Συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας «Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – Κανκούν 2010», Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, 3-12-2010 για τη Συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 4  Δεκεμβρίου 2010, 11:30 π.μ. – 2.00 μ.μ., με αφορμή τη  ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ  ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, 29 / 11  -   10 / 12/ 2010. Συμμετείχε στους διοργανωτές και η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

 

3.  ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ. ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

 

Η Δυτική Αττική και ιδιαίτερα το Θριάσιο Πεδίο: [Ελευσίνα,  Ασπρόπυργος,  Μάνδρα, Μαγούλα, Νέα Περάμος (Μεγάλο Πεύκο),  είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές περιβαλλοντικά σε όλη τη χώρα. Η έκθεση του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) και του ΙΠΑ (Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης) με τον τίτλο «Σχέδιο Δράσης για τη χωρική και κλαδική ανάπτυξη στο Θριάσιο Πεδίο και τη Δυτική Αθήνα» (ανάθεση  από τον Οργανισμό Σχεδίου  Αθήνας), διαπιστώνει ότι:

·                     Υπάρχει υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων του μεταποιητικού τομέα και των αποθηκεύσεων και αντίστοιχη συρρίκνωση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Συγκεντρώνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας.

·                     Οι περισσότερες από τις μισές μεταποιητικές μονάδες είναι έξω από τις νομοθετημένες βιομηχανικές ζώνες.

·                     Παρατηρούνται σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και θαλάσσια ρύπανση.

·                     Υπάρχει στρεβλή επέκταση του οικιστικού ιστού και σημαντικό έλλειμμα στα δίκτυα και στις υποδομές.

Στην περιοχή υπάρχουν 2 διυλιστήρια (ΕΛΠΕ Ελευσίνας που επεκτείνονται και ΕΛΠΕ Ελευσίνας), 2 χαλυβουργεία (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙKH, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ), 2 τσιμεντοβιομηχανίες (ΤΙΤΑΝ , ΧΑΛΥΨ), 1 βιομηχανία πυρομαχικών (ΠΥΡΚΑΛ), 2 Ναυπηγεία (Ελευσίνας και Σκαραμαγκά) καθώς και μικρότερες επισκευαστικές μονάδες, πολλές χημικές βιομηχανίες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, 3 μονάδες αναγέννησης ορυκτελαίων, βιομηχανίες και βιοτεχνίες πλαστικών-ελαστικών, μονάδες αποθήκευσης και διακίνησης υγραερίων, λατομεία, μεγάλες αποθήκες Logistics, εργοστάσια παραγωγής και αποθήκευσης φυτοφαρμάκων,  ο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, μονάδες ανακύκλωσης βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων κ.λπ.

Αρκετές από τις μονάδες αυτές υπόκεινται στις διατάξεις των Κοινοτικών Οδηγιών Seveso I και II, δηλαδή στην υποχρέωση υποβολής μελέτης επικινδυνότητας και την εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ), που θα καλύπτει και τις πέριξ των εγκαταστάσεών τους περιοχές. Είχαμε πρόσφατα ένα περιστατικό (6/8/2010) στην περιοχή του Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα ο Δήμος Ασπροπύργου να εκδώσει απόφαση  (8/8/2010) στην οποία σημειώνεται μεταξύ των άλλων ότι: «Για μια ακόμη φορά, η έγκαιρη επέμβαση και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την κατεύθυνση των ανέμων, απέτρεψαν την εξάπλωση μιας επικίνδυνης πυρκαγιάς, στην πιο ευαίσθητη περιοχή της βιομηχανικής ζώνης της Πόλης μας. Μιας πυρκαγιάς, που θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες για την περιοχή του Ασπρόπυργου, και μεγάλο μέρος της Αττικής…. Ο αριθμός, το μέγεθος και η εγγύτητα, τόσων επικίνδυνων μονάδων, στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης μας, και του Θριάσιου πεδίου, απαιτούν την ενεργοποίηση όλων, για να μη ζήσουμε ποτέ «συνθήκες Σεβέζο», στην πιο επιβαρυμένη -περιβαλλοντικά- περιοχή της Ευρώπης…»

Εκτός , όμως, από το σοβαρό ενδεχόμενο Μεγάλου Τεχνολογικού Ατυχήματος, το «15% των παραγόμενων στη δυτική Αττική αερίων ρύπων -διοξείδιο του θείου, υδρογονάνθρακες, αιωρούμενα σωματίδια, οξείδια του αζώτου, βενζόλιο κ.ά.- επιβαρύνουν την πρωτεύουσα, φτάνοντας ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το πέρασμα του Δαφνίου» (δρ. Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών ).

Κι ενώ η περιοχή είναι κορεσμένη βιομηχανικά, νέες επιβαρύνσεις έχουν δρομολογηθεί (επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας, πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και ορισμένες άλλες έχουν σχεδιαστεί και ανακοινωθεί (Εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική και τα Μέγαρα).

Για να προβληθεί το πρόβλημα της ρύπανσης του Θριασίου αλλά και για να υποβληθούν προτάσεις το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών πραγματοποίησε την ετήσια συνέλευσή του στην Ελευσίνα στις 17 Μαΐου 2009 . Με βάση τα αποτελέσματα της  συνέλευσης και τη θέση των ενεργών πολιτών και κινημάτων της περιοχής διεκδικούμε : 

·                     Έλεγχο και περιορισμό των ρύπων. Να εγκατασταθεί στην περιοχή μόνιμο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Να ελεγχθούν και να ενταχθούν οι βιομηχανίες και οι μονάδες που υπόκεινται στις διατάξεις των Κοινοτικών Οδηγιών Seveso I και II, δηλαδή στην υποχρέωση υποβολής μελέτης επικινδυνότητας και την εκπόνηση Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ).

·                     Να μην εγκατασταθούν νέες βιομηχανικές, χημικές, ενεργειακές κ.λπ. μονάδες  υψηλής βιομηχανικής όχλησης και επικινδυνότητας στην περιοχή του Θριασίου και της Μεγαρίδας και να μην γίνουν επακτάσεις.

·                     Να προστατευτούν οι σημαντικοί ορεινοί όγκοι, ο κόλπος της Ελευσίνας και γενικότερα τα οικοσυστήματα, τα οποία δέχονται ανεξέλεγκτους ρύπους. Ιδιαίτερη φροντίδα για τους υγροβιοτόπους Βουρκαρίου Μεγάρων και Λίμνης Κουμουνδούρου σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF και τα κινήματα πολιτών.

Να διατηρηθεί όσο το δυνατόν η αγροτική γη, σε βάρος της οποίας αναπτύσσονται χωρίς προγραμματισμό βιομηχανικές, βιοτεχνικές μονάδες και μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι (Logistics).

Επιστροφή στην αρχή

Χρήστος  Χρηστάκης

Ανεξάρτητος Δημ. Σύμβουλος Ελευσίνας                          

 Ελευσίνα  7/10/2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δεν προξενεί κατάπληξη η παροιμιώδης καθυστέρηση της Δ/νσης Πολεοδομίας της Νομαρχίας να εξετάσει την καταγγελία μας, 46 ημέρες μετά την υποβολή της και, αφού προηγουμένως η ΠΕΤΡΟΛΑ μετέτρεψε σε κόλαση την ζωή των κατοίκων στην περιοχή της Βλύχας, οι οποίοι αγανακτισμένοι  έχουν ξεσηκωθεί, χωρίς κανείς αρμόδιος να τους ακούει.

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η παροιμιώδης απάθεια και ανοχή των Δημάρχων Ελευσίνας και Μάνδρας που δυσκολεύονται να στηλιτεύσουν, να καταγγείλουν και να εμποδίσουν τις περιβαλλοντικές βλάβες που προκαλεί ο Μέγας Χορηγός των δραστηριοτήτων τους.

Χωρίς στοιχειώδη περίσκεψη η Δ/νση Πολεοδομίας της Νομαρχίας στις 24/6/2010 εξέδωσε άδεια για την καταστροφή  του Ελαιώνα της Βλύχας και την διαμόρφωση του χώρου. Με συνοπτικές διαδικασίες 348 Ελαιόδεντρα έγιναν καυσόξυλα, το παρακείμενο ρέμα μπαζώθηκε, χιλιάδες τόνοι μπάζα και αδρανή υλικά επιχωμάτωσαν έκταση 42 στρεμμάτων σε επαφή με τον οικισμό, χιλιάδες τόνοι αδρανή υλικά εναποτέθηκαν στο ύπαιθρο και φορτοεκφορτώνονται καθημερινά, εκατοντάδες φορτηγά, διερχόμενα από τον οικισμό, τον μετέτρεψαν σε  «γης Μαδιάμ».  

Τώρα, 46 ημέρες (!) μετά την καταγγελία μας, η Πολεοδομία διατάσσει διακοπή εργασιών γιατί διαπιστώνει υπέρβαση της άδειας και παραβάσεις της Νομοθεσίας και το Αστυνομικό Τμήμα Μάνδρας σφραγίζει το παράνομο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Αν και έχουν περάσει 86 ημέρες από την επίσημη καταγγελία μας για την επιχωμάτωση και του διερχόμενου ρέματος, οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη καταλήξει, αν αληθεύουν ή όχι οι καταγγελίες μας.

Με την ανοχή Δημάρχων και Νομάρχη, ο Λόφος της Βλύχας επιχωματώθηκε με μπάζα-απόβλητα του διυλιστηρίου, το εργοτάξιο του ΑΚΤΟΡΑ στη Βλύχα λειτουργεί παράνομα σε χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου, το εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στα Ελευσίνια λειτουργεί παράνομα, καμία υπηρεσία δεν πραγματοποίησε αυτεπάγγελτο έλεγχο παρά μόνο ύστερα από καταγγελία μας - με παροιμιώδη καθυστέρηση- και αφού οι βλάβες είχαν επισυμβεί… Έλεος, κύριοι άρχοντες! Είστε εξαρτημένοι και φαίνεστε!!! Δεν ελπίζουμε τίποτα από σας …

Επιστροφή στην αρχή

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Δυσφημίζει την πόλη η Δημοτική Αρχή !

 

Απέτυχε η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής  να αποκρυφτεί από τον λαό η διακίνηση-μέσα από κατοικημένες περιοχές της πόλης- τουλάχιστον 7 200 τόνων επικινδύνων αποβλήτων οικοτοξικού χαρακτήρα ( πετρελαιοειδείς λάσπες από δεξαμενές των 2 διυλιστηρίων, Ασπροπύργου και Πετρόλα). Στο κενό έπεσε επίσης η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να υποβαθμίσει πλήρως το γεγονός.

 

Πρόκειται για τα επικίνδυνα και οικοτοξικά απόβλητα, που   μετέφερε η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων POLYECO από τις εγκαταστάσεις της  στο  λιμάνι της Ελευσίνας για φόρτωση σε πλοίο με προορισμό αποτεφρωτήρα της Σουηδίας. Τον Δεκέμβριο του 2010 από το λιμάνι της Ελευσίνας διακινήθηκαν σιωπηρά   1900 τόνοι τέτοιων αποβλήτων, ενώ τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν και φορτώθηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας  5.300 τόνοι. 

Με την συναίνεση του  Οργανισμού   Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), το  Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) όρισε το λιμάνι της Ελευσίνας (!) ως κύριο σημείο εξόδου από τη χώρα των αποβλήτων, αντί για το Λιμάνι του Πειραιά, όπως αρχικά είχε ορίσει με απόφασή του.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου, που συγκλήθηκε με αίτημα φορέων της πόλης. Όπως φάνηκε από την συνεδρίαση αυτή,  η Δημοτική Αρχή δεν είχε ούτε βρήκε κανένα λόγο ανησυχίας.

 Θυμίζουμε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή κατά τον περσινό προεκλογικό μήνα Σεπτέμβριο είχε επιτηδευμένα πανηγυρίσει για τη ματαίωση της εκφόρτωσης οχημάτων στο Λιμάνι από πλοία Ro-Ro τα οποία θα προκαλούσαν κυκλοφοριακό φόρτο στον οικιστικό ιστό! Όμως, όλως περιέργως, οι φορτωμένες με επικίνδυνα και οικοτοξικά απόβλητα νταλίκες, που  για 6 ημέρες τον Απρίλιο εκτελούσαν 35 δρομολόγια την ημέρα,  διερχόμενες από τις οδούς Ωκεανίδων και Κανελλοπούλου, δεν έγιναν αντιληπτές από την Δημοτική Αρχή, η οποία, επιπροσθέτως δεν διαπίστωσε κανένα κυκλοφοριακό φόρτο στον οικιστικό ιστό !

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12 Απριλίου μόνο οι φορείς της πόλης φρόντισαν βρουν και να αποκαλύψουν έγγραφα και στοιχεία τόσο για είδος των διακινούμενων αποβλήτων, όσο και για τις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων να μετατρέψουν το Λιμάνι της Ελευσίνας σε λιμάνι – πύλη εισόδου και εξόδου -  κάθε λογής  ανεπιθύμητων επικίνδυνων αποβλήτων.

Κι όμως: Κατά την συνεδρίαση αυτή ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή:

- Αντί να χαιρετίσουν την δράση των φορέων που αποκάλυψαν τεκμηριωμένα το γεγονός, αντιμετώπισαν τους φορείς με καχυποψία και επιχείρησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να τους καταστήσουν απολογητές,  θέτοντας απροκάλυπτα - κυρίως ο Δήμαρχος - μέσω ερωτήσεων, απαράδεκτα ψευτοδιλήμματα:  «θέλετε τα απόβλητα αυτά να τα διαχειριζόμαστε με ασφαλή τρόπο ή να τα βρούμε πεταμένα εδώ και εκεί;», «Είστε υπέρ της απαγόρευσης των βυτιοφόρων υγρών καυσίμων - αφού είναι   επικίνδυνα φορτία - μέσα από την πόλη; ». Ερωτήσεις άσχετες με το θέμα και σκόπιμα αποπροσανατολιστικές,  αφού η διαχείριση με ασφαλή τρόπο δεν προϋποθέτει το Λιμάνι της Ελευσίνας. Τόσα φορτία που έχει διακινήσει η Polyeco μέσω του Λιμανιού του Πειραιά, ή  της Θεσσαλονίκης ή της Πάτρας, δε τα διαχειρίστηκε άραγε με ασφαλή τρόπο; Μήπως έχει πλευρίσει πλοίο στο λιμάνι της Ελευσίνας για φορτοεκφόρτωση  καυσίμων και δεν το ξέρουμε; .Με λίγα λόγια, αν δεν  δεχτούμε τα επικίνδυνα απόβλητα στο λιμάνι της Ελευσίνας, θα τα βρούμε «πεταμένα εδώ και εκεί»;  Είναι δυνατόν να μεταφέρεται η ευθύνη για τις συνέπειες από την ανικανότητα και αδιαφορία της Πολιτείας και των εταιρειών στους πολίτες; 

Τέτοια εκβιαστικά διλήμματα μόνο από τους ιδιοκτήτες της Polyeco δικαιολογούνται . Κι όμως αυτά τέθηκαν από τον Δήμαρχο.

- Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο εισηγητής εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα όταν αμφισβήτησαν τις καταγγελίες μας για την τοξικότητα των επικίνδυνων λασπών και άλλων αποβλήτων, αφού όλα τα επίσημα έγγραφα - που αποκαλύψαμε - αναφέρουν ρητά την οικοτοξικότητα των συγκεκριμένων αποβλήτων την οποία εξάλλου και η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε. Είναι εξωφρενικό !

Προσπαθώντας μάλιστα ο Δήμαρχος να υποβαθμίσει πλήρως την πρωτοφανή διακίνηση χιλιάδων τόνων λάσπης πετρελαιοειδών μέσα από τη πόλη, χαρακτήρισε τα απόβλητα μικρότερης επικινδυνότητας από το μαζούτ και το ντήζελ και τα εξομοίωσε με τις φορητές μπαταρίες που οδεύουν για ανακύκλωση…! Μετά από αυτά, δεν απορήσαμε, όταν διαπιστώσαμε, ότι αυτούσια η επιχειρηματολογία του Δημάρχου ενσωματώθηκε και στο Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η  Polyeco

- Αντί να στηλιτεύσουν την ενέργεια του ΟΛΕ να συναινέσει στην χρησιμοποίηση του λιμανιού για την φόρτωση, και μελλοντικά, την εκφόρτωση επικινδύνων αποβλήτων, αρκέστηκαν,  τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Εισηγητής στην καθησυχαστική διαπίστωση, ότι η διαδικασία έχει εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες άδειες. Αλήθεια, δεν γνωρίζουν, ότι η Χαλυβουργική είχε όλες τις αδειοδοτήσεις για την μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής; Μήπως όλα τα εγκλήματα στο Θριάσιο δεν έχουν καλυφθεί πίσω από τις προβλεπόμενες από τον νόμο άδειες;

- Αντί να καταγγείλουν το ΥΠΕΚΑ για την έκδοση των αδειών που εκτρέπουν αυτά τα φορτία από το λιμάνι του Πειραιά στο λιμάνι της Ελευσίνας, αντί να διαμηνύσουν προς την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη  για την μετατροπή του Λιμένα της Ελευσίνας σε πύλη εισόδου και εξόδου τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων και να την καλέσουν να μην εκδώσει καμιά νέα άδεια διασυνοριακής μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων από το λιμάνι μας, σιώπησαν και ζήτησαν μάλιστα την γρήγορη αξιοποίηση για τον σκοπό αυτό του νέου  λιμένα  στην Βλύχα !

- Αντί να αδράξουν την ευκαιρία να προειδοποιήσουν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον ΟΛΠ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή ένταξη του Λιμανιού της Ελευσίνας στο κυοφορούμενο ΑΤΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ως λιμάνι πατενταρισμένο για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων, τοξικών ή μη, αποβλήτων και των κάθε λογής ανεπιθύμητων στα άλλα λιμάνια φορτίων, ουδόλως ασχολήθηκαν με το θέμα.

- Αντί να λάβουν απόφαση απαγόρευσης της διέλευσης των επικίνδυνων αποβλήτων  από την οδό Ωκεανίδων - όπως έπραξαν για την διέλευση των οχημάτων από τα πλοία Ro-Ro – και να διακηρύξουν σε όλους τους τόνους, ότι θα παρεμποδίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο την φορτοεκφόρτωση τοξικών και επικίνδυνων φορτίων στο λιμάνι, ζήτησαν να γίνουμε εμείς συμμέτοχοι στην εξεύρεση λύσης για τη διακίνηση των επεξεργασμένων από την Polyeco ή ανεπεξέργαστων αποβλήτων των διυλιστηρίων, και όχι μόνο !!! Βρισκόμενοι  μάλιστα σε πλήρη σύγχυση ρόλων, Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, έχοντας – φαίνεται - αγωνίες παρόμοιες των στελεχών της Polyeco,  επικαλέστηκαν και την αρχή της εγγύτητας για την διακίνηση των αποβλήτων αυτών. Μήπως άραγε αγωνιούν και για την τύχη των 2 «κυττάρων» στο καταπράσινο Μελετάνι που η MANDRECO, θυγατρική της POLYECO, προορίζει για την πρώτη χωματερή επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων θα ταφούν – λόγω και της αρχής της εγγύτητας – και οι χιλιάδες τόνοι των εκκαμινευμάτων των 2 Χαλυβουργιών; Ας σημειωθεί, ότι ήδη, 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι δέχθηκαν να ταξιδέψουν στην Σουηδία με έξοδα της POLYECO για να παρακολουθήσουν την διακίνηση των αποβλήτων .  

Υπό τις απογοητευτικές αυτές συνθήκες η έκδοση  ενός ψηφίσματος, είτε του αναιμικού που πρότεινε η ίδια Δημ. Αρχή,  είτε του διαμορφωμένου, που προέκυψε  από περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των παρατάξεων, ( που λέει  τα αντίθετα από αυτά που πιστεύει η Δημοτική Αρχή), αποτελεί  μάλλον επαναλαμβανόμενη κοροϊδία. Πολύ περισσότερο, που χρειάστηκαν 15 περίπου  ημέρες μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ., για να εκδοθεί ακόμη και αυτό το ψήφισμα. 

Τουλάχιστον ως κωμική μπορεί να χαρακτηριστεί και η θέση της Αντιπεριφερειάρχου Δυτικής Αττικής ότι προτιμά να «βλέπει τα τοξικά», όπως – υποθέτουμε-  προτιμούσε χρόνια τώρα να βλέπει τα σκουπίδια.

Η Δημοτική Αρχή θέλοντας να συγκαλύψει τη διακίνηση των επικίνδυνων φορτίων της POLYECO διακύβευσε κάτι παραπάνω από την εξαγωγή ενός ή δύο  φορτίων της εταιρείας. Διακύβευσε τον χαρακτηρισμό του Λιμένα της Ελευσίνας – του υφιστάμενου είτε του μελλοντικού – ως κατάλληλης πύλης εισόδου και εξόδου των επικινδύνων τοξικών ή μη αποβλήτων του λεκανοπέδιου.

Είναι υπεύθυνη που με την ενδοτική προς τα κάθε λογής  συμφέροντα πολιτική της τροφοδοτεί πηχυαίους τίτλους της δημοσιότητας που προβάλλουν την Ελευσίνα  για τα νέα επιτεύγματά της:  το νέο μεγάλο διυλιστήριο , την προοπτική να γίνει κέντρο υποδοχής επικίνδυνων, τοξικών ή μη, αποβλήτων κ.α.  Η πολιτική της δυσφημίζει την πόλη.

Ελευσίνα   30/04/2011

ΘΡΙΑΣΙΟ SOS

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ KATOIΚΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ  «Για την διασφάλιση του κοινόχρηστου χαρακτήρα της Παραλίας της Ελευσίνας και των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν κοντά στην θάλασσα»

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

ΘΡΙΑΣΙΟ SOS

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ελευσίνα 2/5/2011

Άδεια στην Χαλυβουργική για νέες λιμενικές εγκαταστάσεις και επιχώσεις 68 στρεμμάτων θάλασσας!

Ύστερα από αίτημα της Χαλυβουργικής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση τριών  Υπουργών (Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας καθώς και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας) εγκρίθηκε η κατασκευή από την εταιρεία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, επιχώσεων καθώς και βυθοκορήσεων!

Συγκεκριμένα, με την άδεια εγκρίνεται η κατασκευή 3 κρηπιδότοιχων με μήκη 523, 15 και 50 μέτρων αντίστοιχα, ευρείας κλίμακας βυθοκορήσεις καθώς και επιχώσεις θαλάσσιας έκτασης 68 στρεμμάτων !

Η νέα επίχωση «δικαιολογείται» ετεροχρονικά  ως ολοκλήρωση της άδειας για επίχωση 477 στρεμμάτων θάλασσας  που δόθηκε στην Χαλυβουργική πριν 37 χρόνια  και  συγκεκριμένα το 1974 σε συνέχεια των χουντικών Συμβάσεων του 1972 και 1973 !

Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική, σε υλοποίηση αυτής της άδειας του 1974, έχει πραγματοποιήσει επιχωματώσεις ακόμα και με απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας (σκωρίες). Μάλιστα, η Μελέτη Κτηματογράφησης και Πολεοδόμησης που εκπονείται για την ένταξη της Βιομηχανικής Περιοχής της Χαλυβουργικής στο σχέδιο αμφισβήτησε την έκταση των επιχωματώσεων αυτών καθώς θεωρεί ότι η Χαλυβουργική έχει υπερβεί τις εγκριθείσες το 1974 επιχωματώσεις  των 477 στρεμμάτων κατά 120 στρέμματα!

Η νέα αυτή χαριστική προς την Χαλυβουργική Υπουργική πράξη κρίνεται δυσμενής και επιβαρυντική για τον Κόλπο της Ελευσίνας και ιδιαίτερα απειλητική για το ευαίσθητο οικοσύστημα της  παρακείμενης εκβολής του  Σαρανταπόταμου. 

Μάλιστα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ασύνδετη με τις μελλοντικές επιδιώξεις για την κατασκευή από την εταιρεία Θερμοηλεκτρικού Σταθμού,  ιδιαίτερα στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας δε θα ακυρώσει και την άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που χορηγήθηκε στην Χαλυβουργική το 2006.

Επικοινωνία: Κινητό: 6937120035, Email: thriasiosos@gmail.com   Iστολόγιο : thriasiosos.blogspot.com

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοιν : Κιν. 6977180196 ● Email: epitropiagona@gmail.com  Ιστολόγιο :  epitropiagona.blogspot.com

Ελευσίνα 22/5/2011   

Κόλαφος για την ΠΕΤΡΟΛΑ, η διαγραφή από τα Μητρώα του ΕΜΑS- Τα «οικολογικά» παραμύθια των ΕΛΠΕ τελείωσαν!

Με Υπουργική Απόφαση, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής EMAS, το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ (νυν ΕΛΠΕ ΒΕΕ) στην Ελευσίνα διεγράφη από τα Μητρώα του  συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου ΕΜΑS ( Kανονισμός ΕΚ 1221/09), ενώ ταυτόχρονα του απαγορεύτηκε η χρήση του λογοτύπου ΕΜΑS.

Οι τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ οδήγησαν σε έλεγχο τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου της εταιρείας από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν περιβαλλοντικές παραβάσεις.  Η αρμόδια επιτροπή EMAS έλαβε υπόψη της ότι  η εταιρεία δεν προσκόμισε νεότερα στοιχεία που να  αποδεικνύουν : α) ότι όλες οι βεβαιωθείσες περιβαλλοντικές παραβάσεις, για τις οποίες έχει επιβληθεί πρόστιμο, έχουν παύσει να ισχύουν και  β) ότι έχει συμμορφωθεί με τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών της όρων.

Ήδη, από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή ΕΜΑS σωρεία νέων παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών όρων από τα ΕΛΠΕ ΒΕΕ στα πλαίσια της κατασκευής του νέου γιγαντωμένου διυλιστηρίου .

Η διαγραφή από το Κοινοτικό πρότυπο EMAS αποτελεί κόλαφο για τα ΕΛΠΕ και πλήγμα για την αξιοπιστία της εταιρείας,  η οποία προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης του Θριασίου για την φαραωνικού τύπου επέκταση του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, με πακτωλό πανάκριβων καταχωρήσεων στα ΜΜΕ κατά τα 3 τελευταία χρόνια, «κατασκεύασε» ένα δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικό» προσωπείο βασισμένο στην συμμόρφωσή της με τα οικολογικά πρότυπα και με τον κανονισμό  ΕΜΑS !

Ήδη, τα ΕΛΠΕ προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι και να διασκεδάσουν το όνειδος  της αποβολής από το ΕΜAS, σπεύδουν ολοταχώς να ενταχθούν στο πρότυπο ISO 14001, το οποίο δεν εποπτεύεται από δημόσιο φορέα. Θα χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η απαίτηση του Κανονισμού ΕΜΑS τόσο για την προσβασιμότητα και την παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών στο κοινό όσο και για τη δημοσιοποίηση της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ της εταιρείας .

Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πως θα υπάρξει φορέας που  θα  πιστοποιήσει ένα διυλιστήριο  με αποδεδειγμένη ρυπογόνο λειτουργία και διαρκή παραβίαση των περιβαλλοντικών του όρων, όταν κατά τα 3 τελευταία χρόνια :

Έχουν συνταχθεί  σε βάρος των ΕΛΠΕ ΒΕΕ  13 Εκθέσεις αυτοψίας για πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ στελέχη του έχουν  προσαχθεί με την διαδικασία του αυτόφωρου για παραβίαση της διακοπής εργασιών.

Έχουν υποβληθεί από το Δασονομείο Ελευσίνας 7 πρωτόκολλα μηνύσεων  για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας.

Το πρόβλημα των οσμών που αναδύονται από το διυλιστήριο έχει καταστεί μόνιμο ΚΑΙ δημιουργεί αφόρητες συνθήκες .

Έχουν λήξει όλες η προθεσμίες που έχει θέσει η διοίκηση για την  ολοκλήρωση της απορρύπανσης του υπεδάφους και των υπόγειων νερών της περιοχής του διυλιστηρίου και της περιοχής της ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) από πετρελαιοειδή που διαρρέουν από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Κι όμως η εκροή που πρωτοεμφανίστηκε το 2004 συνεχίζεται παρά τις παραπλανητικές διαβεβαιώσεις των ΕΛΠΕ.

Η εταιρεία, βαφτίζοντας τις περιβαλλοντικές πληροφορίες «βιομηχανικά απόρρητα» - παρά την διαμεσολάβηση του Συνήγορου του Πολίτη- παρεμπόδισε τις αρχές  να μας χορηγήσουν  κρίσιμα στοιχεία ελέγχου που αφορούσαν α) την αναβάθμιση της ρυπογόνου μονάδας Υδρογονοαποθείωσης β) την Μελέτη Ασφάλειας του νέου λειτουργικού σχήματος του Διυλιστηρίου (επέκταση) γ) τις οικοδομικές άδειες για την ανέγερση των νέων μονάδων του διυλιστηρίου.

Επτά (7) ατυχήματα και περιστατικά τόσο στις λιμενικές εγκαταστάσεις όσο και στο διυλιστήριο επιβεβαίωσαν την έλλειψη μέτρων ασφάλειας .

Τα πανάκριβα «οικολογικά» παραμύθια των ΕΛΠΕ τελείωσαν !

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ¨ΘΡΙΑΣΙΟ SOS¨ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 7/7/2011 ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

 

Η κίνηση πολιτών «Θριάσιο SΟS» παραβρέθηκε την Πέμπτη 7/7/2011 στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, που έλαβε χώρα στο δημαρχείο της Ελευσίνας με βασικό θέμα το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Δυτικής Αττικής. Παρόλο που η ώρα διεξαγωγής ήταν ακατάλληλη, η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ελλιπής, η ημερομηνία σχεδόν απαγορευτική για συμμετοχή των ενδιαφερομένων -καθότι 7 Ιουλίου ενώ το συγκεκριμένο συμβούλιο έχει προκληθεί από το Μάρτιο- θεωρήσαμε σκόπιμη και αναγκαία την παρουσία και την παρέμβασή μας προκειμένου να εκθέσουμε και να θίξουμε στην ουσία τους τα περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής μας.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η σιωπή της δημοτικής αρχής της Ελευσίνας ήταν εκκωφαντική, ενώ η έκθεση των προβλημάτων από τους δημάρχους των όμορων δήμων περιορίστηκε σε θέματα ελάσσονος σημασίας, χωρίς να τονιστούν τα χρόνια περιβαλλοντοκτόνα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας, όπως ενδεικτικά η επέκταση της Πετρόλα, τα μπαζώματα και η δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού εκ μέρους της Χαλυβουργικής, η κατάληψη της παράκτιας ζώνης από τον Τιτάν, οικοτοξικά στο λιμάνι της Ελευσίνας κτλ.

Ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία ζητήσαμε το λόγο ως συλλογικότητα και πολίτες της περιοχής και μολονότι λάβαμε επανειλημμένως τη διαβεβαίωση πώς θα μιλήσουμε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, τελικά, αγνοώντας μας επιδεικτικά, πέρασε στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Όταν εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας καταγγέλλοντας την πρωτοφανή αντιδημοκρατική φίμωση και διεκδικώντας τον λόγο, δεχτήκαμε λεκτική και σωματική επίθεση. Ο περιφερειάρχης κος Σγουρός μας αποκάλεσε ¨μπαχαλάκηδες¨ ενώ αυτοπρόσκλητοι μπράβοι–περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας με ύβρεις και απειλές αποπειράθηκαν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μας. Μετατρέποντας το προεκλογικό σλόγκαν «Πρώτα ο πολίτης» του κόμματος που υπηρετούν σε «Δέρνουμε πρώτα τον πολίτη» (πράγμα που έγινε και πριν μια εβδομάδα στην πλατεία Συντάγματος), με προεξάρχοντα τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κο Αξαρλή, άρχισαν να μας σπρώχνουν και δεν δίστασαν να σηκώσουν μέχρι και καρέκλα εναντίον μας! Τον προπηλακισμό δεν γλίτωσε ούτε ο κος Χάγιος («Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική»), ο οποίος προς τιμή του υπερασπίστηκε τη σωματική μας ακεραιότητα και εν συνεχεία από το βήμα του Συμβουλίου υπερασπίστηκε το δικαίωμά μας να τοποθετηθούμε ως περιβαλλοντικός φορέας της πόλης, πράγμα που έκανε και ο κος Διάκος («Αττική Οικολογική Απάντηση»).

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ απερίφραστα και σε όλους τους τόνους τέτοιου είδους αήθεις επιθέσεις που αποκαλύπτουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον πραγματικό σκοπό του περιοδεύοντος περιφερειακού συμβουλίου: συνελεύσεις εν κρυπτώ, κεκλεισμένων των θυρών, με παράλληλους μονόλογους κωφών, ολοκληρωτικά αποστειρωμένων από τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας

Μόνο μια λέξη σας αξίζει : ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!

Επιστροφή στην αρχή

Αττική Οικολογική Απάντηση

08-07-11

ΑΡΕΝΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ Δ. ΑΤΤΙΚΗ!

Την Πέμπτη 7/7/2011 στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που είχε ως βασικό θέμα το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Δυτικής Αττικής, το δημαρχείο της Ελευσίνας όπου διεξήχθη μετατράπηκε σε αρένα, μπροστά στα έκπληκτα μάτια περιφερειακών συμβούλων και πολιτών. Αφορμή αποτέλεσε ο απαράδεκτος και πραξικοπηματικός αποκλεισμός των - κατά τα άλλα προσκεκλημένων - συλλογικοτήτων της περιοχής, προκειμένου να τοποθετηθούν. Παρά την παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου εκ μέρους της «Αττικής Οικολογικής Απάντησης» Κώστα Διάκου, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης να ηρεμήσουν τα πνεύματα αιτούμενος την απόδοση του βήματος, έστω και για λιγότερο χρόνο, στις εν λόγω συλλογικότητες, η επιμονή του προεδρείου της συνεδρίασης και του Περιφερειάρχη έριξαν λάδι στη φωτιά…

Με αφορμή το περιστατικό ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, με την Αττική Οικολογική Απάντηση, Κώστας Διάκος δήλωσε:

«Θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκαν από τον διάλογο για τα Περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Αττικής καταξιωμένες κινηματικές συλλογικότητες που θα προσέφεραν πολλά στους προβληματισμούς του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θέλω να σημειώσω ότι ο αποκλεισμός της συμμετοχής της «κοινωνίας των πολιτών» στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έγινε κατά τρόπο πραξικοπηματικό, χωρίς να ενημερωθούν οι συλλογικότητες που ήταν παρούσες, αλλά και η αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα αυτής της πραξικοπηματικής τακτικής ήταν η σύγκρουση ακτιβιστών των συλλογικοτήτων αυτών με περιφερειακούς συμβούλους της πλειοψηφίας και η γενίκευση της σύρραξης αποφεύχθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων συμβούλων. Θεωρούμε τέλος ότι δεν είναι δυνατόν στην παρούσα κοινωνική και θεσμική κρίση, να επιτύχει ο νέος θεσμός της αιρετής αυτοδιοίκησης δευτέρου βαθμού, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Κώστας Διάκος: 6972223030

Επιστροφή στην αρχή

Νέα επεισόδια ρύπανσης από τα ΕΛΠΕ!

Ημερομηνία: 29 Ιουλίου 2013

Αποτελεί πράξη εταιρικής κοινωνικής ανευθυνότητας και περιφρόνησης προς τους κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου,  η σιωπή των υπευθύνων των δύο διυλιστηρίων για τα δύο νέα περιστατικά ρύπανσης.

Δύο μέρες μετά, καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί από τα ΕΛΠΕ. Δεν αποτελεί έκπληξη η κραυγαλέα σιωπή και των τριών Δήμων του Θριάσιου Πεδίου. 

Η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS θα ενημερώσει και για τα 2 περιστατικά  τις αρμόδιες αρχές

Από: ECOELEUSIS <ecoeleusis@gmail.com>

Δείτε περισσότερα στο www.ecoeleusis.com

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τεράστιες φλόγες  και σύννεφα μαύρου καπνού  από τους δύο πυρσούς του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

1 Σεπτεμβρίου 2013

Η εκτυφλωτική «δάδα» δεν ήταν του Οδυσσέα, αλλά των ΕΛΠΕ!

Τεράστιες φλόγες εκτινάχτηκαν από τους δύο πυρσούς του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, χθες Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.  

Σύννεφα μαύρου καπνού έβγαιναν από τους πυρσούς στα μεσοδιαστήματα των διαδοχικών αναπηδήσεων της φλόγας. Το επεισόδιο συνεχίστηκε για περίπου πενήντα λεπτά.

Επακολούθησε πολύ έντονη εκπομπή καυσαερίων από τις καμινάδες του διυλιστηρίου (κυρίως από την κοινή καμινάδα των ατμολεβήτων), ενώ η κατάσταση «ομαλοποιήθηκε» μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα!

Το επεισόδιο που έγινε αισθητό σε όλη την πόλη, αποδίδεται σε άλλη μια «πτώση» της μονάδας 32 (Flexycoker).

Εξερχόμενοι της παράστασης των Αισχυλείων (το σατυρικό δράμα «Κύκλωψ» του Ευριπίδη) στο Παλαιό Ελαιουργείο, έκπληκτοι οι θεατές, αντίκρισαν το θέαμα.

Η εκτυφλωτική δάδα δεν ήταν του Οδυσσέα, αλλά των ΕΛΠΕ! Δεν τύφλωνε τον Πολύφημο Κύκλωπα, αλλά τον Θριάσιο ουρανό… Ήταν μια ακόμη προσφορά του μεγάλου χορηγού των Αισχυλείων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες στο www.ecoeleusis.com

 

Επιστροφή στην αρχή