Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ελευσίνα-Θριάσιο 3     (Προηγούμενα 1, Προηγούμενα 2)

Καταγγέλλουν σοβαρά ατυχήματα στην ΠΕΤΡΟΛΑ

Ø      Σοβαρά ατυχήματα καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα του Θριάσιου ότι έγιναν πρόσφατα στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα.

Αναφέρει ότι: «Εχουν συμβεί δύο ατυχήματα μέσα σε 15 ημέρες, όταν απειλήθηκαν στις 5/11/08 οι λιμενικές εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ από πρόσκρουση για άγνωστους λόγους του ρυμουλκού Seabulk Cormorant στην προβλήτα Νο ΙΙ της εταιρείας και όταν βυθίστηκε στις 19/11 η οροφή της δεξαμενής πετρελαιοειδών καταλοίπων Νο.3 του διυλιστηρίου με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το περιεχόμενο (slops) στις λεκάνες της δεξαμενής».

Για το πρώτο περιστατικό η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου «δεν ανέφερε τραυματισμούς μεταξύ των 10 αλλοδαπών-μελών του πληρώματος, ούτε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ωστόσο απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την επισκευή των ζημιών.

Ομως το Σωματείο Εργαζομένων των ΕΛΠΕ έκανε λόγο «για έλλειψη των απαιτούμενων μέτρων ασφαλείας» και επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «θα μπορούσε να προκληθεί έκρηξη με συνέπειες σε ανθρώπους και στο περιβάλλον».

Για το δεύτερο περιστατικό το Σωματείο τονίζει ότι «από τύχη και πάλι δεν εκδηλώθηκε φωτιά από τα αέρια υδρογονανθράκων που συσσωρεύτηκαν και επί ημέρες ο θαλάσσιος χώρος μπροστά στο σημείο απορροής των αποβλήτων του διυλιστηρίου είχε μαυρίσει από τις ουσίες που διέφυγαν, χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση επί 15 ημέρες των λιμενικών αρχών, της Νομαρχίας και της εταιρείας».

Η Επιτροπή Αγώνα επρόκειτο να ενημερώσει τον Συνήγορο του Πολίτη και την Εισαγγελία.

Η «Ε» ζήτησε από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Νομαρχίας τη θέση του νομάρχη Δυτ. Αττικής, ο οποίος επιφυλάχθηκε να ενημερώσει τον κ. Αρκουδάρη.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=48706964

Επιστροφή στην αρχή

ΚΑΛΕΣΜΑ   Από τη Διαρκή Κίνηση και τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
*ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 12:00*
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗN**ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ **ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ*
Σας καλούμε στη συγκέντρωση – παρέμβαση για την σωτηρία της Λίμνης Κουμουνδούρου και για την απόκρουση των σχεδίων που προβλέπουν την μεταφορά των δεξαμενών από το Πέραμα στο γειτονικό στρατόπεδο Ξηρογιάννη.
Η επιβάρυνση της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής με νέους ρύπους, νέες χρήσεις  - λιμενικές εγκαταστάσεις στο Σκαραμαγκά, μεταφορά δεξαμενών πετρελαιοειδών, επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (ΠΕΤΡΟΛΑ), διανοίξεις νέων οδικών αξόνων  - επιβαρύνουν ταυτόχρονα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Με τη συγκέντρωση - παρέμβαση την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου για την «Οικολογική και Ιστορική ανάδειξη της Λίμνης Κουμουνδούρου» κάνουμε  ακόμα ένα βήμα για να γνωρίσουμε και να προβάλουμε την ιστορική Λίμνη των Ρειτών (Λίμνη Κουμουνδούρου), τον σημαντικό αυτό υγροβιότοπο με την πλούσια χλωρίδα και ορνιθοπανίδα.
Το ραντεβού είναι επί της Λ.Αθηνών – Κορίνθου, ερχόμενοι από Αθήνα με κατεύθυνση Κόρινθο, μετά τη γέφυρα και ακριβώς όταν δείτε στα αριστερά σας την θάλασσα θα μπείτε στο δρόμο δεξιά με τα βαρέλια.
*Πληροφορίες στα τηλ. 6932 638523, 6946779538*
*Την συγκέντρωση, παρέμβαση διοργανώνουν:*
Διαρκής Κίνηση για την προστασία των δασών και αλσών Χαϊδαρίου http://xaidari.blogspot.com
Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος  Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. http://xpolis.blogspot.com
*Συμμετέχουν και στηρίζουν:*
Δημοτική Κίνηση Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση» http://politessedrasi.wordpress.com
«ΑΠΟΔΡΑΣΗ» Αγίων Αναργύρων http://www.a-po-drasi.gr
Περιοδικό «ΠΥΡΙΤΙΔΟΠΟΙΕΙΟΝ» Αιγάλεω
Ανάπλαση – Ενεργοί Πολίτες Περιστερίου
Εφημερίδα ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ Αγία Βαρβάρα
Δημοτικός Συνδυασμός Ανάπλαση – Αιγάλεω
*Δείτε το φωτογραφικό **blog** της λίμνης*  http://limnik.blogspot.com/

Επιστροφή στην αρχή

Τελική προειδοποίηση στην Ελλάδα για υπόθεση που αφορά λύματα

Top of Form

29/01/2009

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε τελική γραπτή προειδοποίηση στην Ελλάδα, επειδή η χώρα δεν συμμορφώθηκε με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετική με αστικά λύματα.

 

Η απόφαση αυτή αφορά την κατασκευή συστήματος συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο, με σκοπό την αποτροπή της ρύπανσης του Κόλπου της Ελευσίνας λόγω απόρριψης των λυμάτων σε αυτόν. Αν δεν ληφθούν μέτρα για την επίσπευση της κατασκευής των εγκαταστάσεων, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει και πάλι στο Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου.

Αστικά λύματα στο Θριάσιο Πεδίο

Η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα τελική γραπτή προειδοποίηση, επειδή η χώρα δεν έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 2004 και δεν αντιμετωπίζει τη ρύπανση των υδάτων με τον ενδεδειγμένο τρόπο, σύμφωνα με την οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων1. Με την απόφασή του το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την παράλειψή της να μεριμνήσει για την κατασκευή συστήματος συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο και να υποβάλλει τα λύματα σε πλήρη επεξεργασία2, πριν από την απόρριψή τους στην οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Κόλπου της Ελευσίνας.

Η οδηγία για τα αστικά λύματα επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να υποβάλλουν σε πλήρη επεξεργασία τα λύματα που πρόκειται να απορριφθούν σε ευπαθείς περιοχές. Όλα τα κράτη μέλη όφειλαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει της οδηγίας για τα αστικά λύματα μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998. Η Ελλάδα δεν το έπραξε και καταδικάστηκε από το Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2004. Μετά την έκδοση της απόφασης, προβλεπόταν να τεθούν σε λειτουργία, στις αρχές του 2009, ένα σύστημα συλλογής λυμάτων και μια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Τον Οκτώβριο του 2008, η Ελλάδα πληροφόρησε την Επιτροπή ότι οι εγκαταστάσεις συλλογής και επεξεργασίας δεν θα αποπερατωθούν πριν από τα τέλη του 2010.

Η Επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη την τεράστια αυτή καθυστέρηση. Οι ελληνικές αρχές είχαν άνετα χρονικά περιθώρια – πάνω από μία πενταετία – για να υλοποιήσουν την απαιτούμενη υποδομή και να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Επιτροπή αποστέλλει στην Ελλάδα τελευταία προειδοποιητική επιστολή βάσει του άρθρου 228 της Συνθήκης. Αν δεν ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα, ενδέχεται να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Δικαστήριο και να αντιμετωπίσει την επιβολή χρηματικής ποινής. Σημειωτέον ότι η κατασκευή του συστήματος συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαστική διαδικασία

Το άρθρο 226 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να κινεί δικαστική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Όταν η Επιτροπή θεωρεί ότι στοιχειοθετείται παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, που δικαιολογεί την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει, απευθύνει "επίσημη προειδοποιητική επιστολή" (πρώτη γραπτή προειδοποίηση) στο συγκεκριμένο κράτος μέλος, με την οποία το καλεί να της υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως δίμηνης.

Με βάση την απάντηση, ή ελλείψει απαντήσεως, του κράτους μέλους, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να του αποστείλει "αιτιολογημένη γνώμη" (τελική γραπτή προειδοποίηση). Σε αυτήν αναπτύσσονται ρητά και κατηγορηματικά οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει υπάρξει εν προκειμένω παράβαση του κοινοτικού δικαίου και καλείται το κράτος μέλος να συμμορφωθεί εντός ορισμένης προθεσμίας, κατά κανόνα δίμηνης.

Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με την αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης, το κράτος μέλος που ευθύνεται για την παράβαση καλείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί προς τις εν λόγω διατάξεις.

Το άρθρο 228 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λαμβάνει μέτρα κατά κράτους μέλους που δεν συμμορφώνεται με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το ίδιο άρθρο εξουσιοδοτεί επίσης την Επιτροπή να ζητεί από το Δικαστήριο την επιβολή χρηματικής ποινής στο ενεχόμενο κράτος μέλος.

Τα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία για τις παραβάσεις εν γένει είναι διαθέσιμα (στην αγγλική γλώσσα) στο Διαδίκτυο στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://europa.eu.int/comm/secretariat_general/sgb/droit_com/index_en.htm#infractions

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα:

http://curia.eu.int/en/content/juris/index.htm

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ

«Το κλείσιμο της ΠΥΡΚΑΛ εξυπηρετεί γενικότερα συμφέροντα»

«Τα συμφέροντα του Λάτση επεκτείνονται τώρα και εδαφικά μέχρι τις πρώτες κατοικίες της πόλης της Ελευσίνας». Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου, με αφορμή τη διαπραγμάτευση που αποκαλύφτηκε ότι έχουν προχωρήσει τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) με τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ), προκειμένου να της παραχωρήσει 100 στρέμματα της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, για χρήση 25 χρόνων, με αντίτιμο ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, ώστε να προχωρήσει η επέκταση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ.

«Εάν γίνει αυτή η ενοικίαση, επισημαίνει το Συντονιστικό, το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας οδηγείται σε κλείσιμο και, άρα στη συνέχεια, ολόκληρη η έκταση των 500 στρεμμάτων της ΕΑΣ μετατρέπεται σε εύκολη λεία για το μεγαλοκαπιταλιστή. Και τα σχέδια αυτά του Λάτση διευκολύνονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που συνέταξε ο Δήμος Ελευσίνας για την περιοχή και τη χαρακτηρίζει βιομηχανική, αλλά και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που θέλουν η συγκεκριμένη περιοχή να μετατραπεί σε λιμάνι στρατηγικής σημασίας, με κοντέινερς, σε συνδυασμό με το σταθμό του ΟΣΕ στον Ασπρόπυργο».

«Οπως φαίνεται, συνεχίζει το Συντονιστικό, οι επεκτάσεις των ΕΛΠΕ στην ΠΕΤΡΟΛΑ εξυπηρετούν γενικότερους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για κατασκευή λιμανιού, με κυρίαρχα τα συμφέροντα του ομίλου Λάτση στην περιοχή. Τα τελευταία γεγονότα, που ο νομάρχης Δυτικής Αττικής διευκόλυνε, με την άδειά του, να προχωρήσουν οι πρώτες υποδομές για την επέκταση, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Ελευσίνας, δείχνουν την έκταση του προβλήματος και τη συμπαιγνία για τα σχέδια που εξυφαίνονται».

Το Συντονιστικό καλεί για μια ακόμα φορά το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής να ξεσηκωθούν για να μην περάσουν τα σχέδια του Λάτση, που στηρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν κυβέρνηση. Να καταδικάσει νομάρχη και δήμαρχο, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, για τη στάση που κρατούν. Να διεκδικήσουμε να μην επεκταθούν τα ΕΛΠΕ (ΠΕΤΡΟΛΑ) ούτε ένα τετραγωνικό γης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η περιβαλλοντική  επίθεση που δέχεται το Θριάσιο Πεδίο και συνολικά  η Δυτική Αθήνα είναι ίσως η μεγαλύτερη και από την δεκαετία του 1960-1970. Η έκταση και ή ένταση της επίθεσης και ο συντονισμένος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται, καταδεικνύει ότι για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση η Δυτική Αττική είναι περιβαλλοντολογικά προγραμμένη.

Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είναι τόσο μεγάλο που δυστυχώς δεν αφορά ένα πρόβλημα με τοπικές διαστάσεις αλλά ένα πρόβλημα τουλάχιστον του συνόλου της Αττικής.

Η απάντηση του περιβαλλοντικού κινήματος για να είναι νικηφόρα θα πρέπει να είναι ενιαία και να συνενώσει το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πόλης στην κατεύθυνση της αποτροπής του εγκλήματος που επιχειρείται.

Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας ενάντια στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και να συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Φλεβάρη και ώρα 11πμ στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα σας προσκαλέσουμε σε κοινή σύσκεψη στην Ελευσίνα. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ

 Στείλτε μηνύματα συμπαράστασης στο epitropiagona@gmail.com 

 Ανεβάστε το κάλεσμα στα μπλογκ.

(ελήφθη 14-2-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ιστορικές στιγμές για το μέλλον του Θριασίου

...Η κατάσταση αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς τα ΕΛΠΕ στην δυτική πλευρά του Θριασίου, συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες στην παραλία στο χώρο της OWENS, ενώ από την ανατολική πλευρά, σχεδιάζεται από την Χαλυβουργική γιγαντιαία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 880MW, μάλιστα μόλις πρόσφατα υπεγράφη και η συμφωνία με την ΔΕΗ...

...Οι παραπάνω δραστηριότητες σε συνδυασμό με την χωματερή αποβλήτων στο Μελετάνι της Μάνδρας και το Λιμάνι στον Σκαραμαγκά ,πρόκειται να μετατρέψουν την καθημερινότητα των πολιτών σε κόλαση, ενώ τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους θα είναι ορατά σε λίγα  χρόνια από τώρα...

...Το Θριάσιο πεδίο αυτή την στιγμή ζει ιστορικές στιγμές ανάλογες με εκείνες στα τέλη της δεκαετίας του 60΄και τις αρχές του 70,  όταν καθεστώς των συνταγματαρχών εγκατέστησε στο Θριάσιο τις μεγάλες βιομηχανίες, καταστρέφοντας ουσιαστικά την περιοχή και στερώντας από τις σημερινές γενιές την θάλασσα...

...Οι σημερινοί πολιτικοί όμως τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης εάν συνεχίσουν να αδιαφορούν και δεν προσπαθήσουν μεθοδικά και αποτελεσματικά για το «εφικτό», για το οποίο άλλωστε εκλέχθηκαν από τους πολίτες, θα μείνουν στην ιστορία ως συνένοχοι λόγω της απραξίας τους, σε ένα συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των γενεών που έρχονται....

Διαρκής Κίνηση (ελήφθη 18-2-09)

Επιστροφή στην αρχή

Περιβαλλοντική «βόμβα» Προγραμματίζεται από τη ΔΕΗ και τη Χαλυβουργική και θα δημιουργήσει έναν κώνο καυσαερίων 4,5 εκατ. κ.μ. την ώρα 

Γιγαντιαίος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 880 MW προγραμματίζεται να υλοποιηθεί από τη ΔΕΗ και τη Χαλυβουργική, πάνω στην μπαζωμένη με μεταλλουργικές σκουριές ακτογραμμή του Κόλπου της Ελευσίνας, έκτασης 500 στρεμμάτων.

Η λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγήσει σε βέβαιη αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας.

Δραστική υποβάθμιση στο ήδη επιβαρημένο περιβάλλον του Θριασίου Πεδίου, που φιλοξενεί το 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, θα επιφέρει η λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός το οποίο έχει ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων. Από το 2006 οι κάτοικοι του Θριασίου και της Δυτικής Αθήνας κινητοποιούνται, προκειμένου να ακυρώσουν την υλοποίηση του θερμοηλεκτρικού σταθμού, ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και εφεδρικό καύσιμο το ντίζελ.

Ισοδύναμη με την εκπομπή αερίων από την κυκλοφορία 3,4 εκατ. οχημάτων ημερησίως γενιάς 2005, θα είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία του σταθμού, σύμφωνα με τον δήμο Ελευσίνας.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα δημιουργήσει έναν μόνιμο κώνο καυσαερίων 4,5 εκατ. κ.μ. την ώρα πάνω από το Θριάσιο, που θα περιέχει 2.000 τόνους περίπου οξείδια του αζώτου τον χρόνο.

«Η λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα οδηγήσει σε βέβαιη αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας», επισημαίνει ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Αμπατζόγλου.

«Η ετήσια εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθει σε 1,8 εκ. τόνους, ποσότητα 10πλάσια από τα σημερινά δικαιώματα της εταιρείας. Θα προσθέσει νέες ποσότητες στερεών αποβλήτων, ενώ ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τα υπάρχοντα στερεά απόβλητα της εταιρείας, τα οποία παράνομα χρησιμοποιούνται σε επιχωματώσεις».

Αεροφωτογραφίες τεκμηριώνουν την τεράστια επιχωμάτωση της θάλασσας από τη χαλυβουργία την περίοδο 2005-8. Η απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στη θάλασσα από την εταιρεία υπήρξε μια από τις παραβάσεις για τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 14/4/2005. Ωστόσο στις 7/2/2006 το έργο έλαβε άδεια από το υπ. Ανάπτυξης.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

«Δεν θα αφήσουμενα γίνειτο έργο»

«Ο Δήμος Ελευσίνας θα παρεμποδίσει με δικαστικές προσφυγές την πραγματοποίηση του έργου. Δεν θα επιτρέψει να διέλθει το φυσικό αέριο μέσα από πολεοδομούμενες περιοχές και θα αγωνίζεται με προσφυγές στο ΣτΕ, με καταγγελίες στην ΕΕ, αλλά και με κινητοποιήσεις του λαού. Επιπροσθέτως, με πολεοδομικές ρυθμίσεις θα διεκδικήσει τον μπαζωμένο χώρο της χαλυβουργικής ως εισφορά σε γη. Σκοπός του έργου είναι να μεταφερθεί η παραγωγή ρεύματος από το Κερατσίνι στην Ελευσίνα και σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να πωλείται ρεύμα στην Ιταλία», λέει ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γ. Αμπατζόγλου.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ kallipateira@pegasus.gr   ΕΘΝΟΣ 14/3/09

Επιστροφή στην αρχή

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Θριασίου

Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα με θέμα:

Θριάσιο SOS: ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ-ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν 28 εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών, εταίρων του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης και όχι μόνο, καθώς και πολλοί ενεργοί πολίτες που πήραν μέρος σε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Θριασίου και πως αυτά επηρεάζουν όλη την Αττική.

Στην 1η  θεματική ενότητα της ημερίδας (10.00-12.00 π.μ) με θέμα « Ρύπανση στο Θριάσιο-Νέφος στο λεκανοπέδιο» μίλησαν ο Νίκος Μπελαβίλας (πανεπιστημιακός Ε.Μ.Π.), ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου (Πανεπιστημιακός του Παν/μίου Ιωαννίνων) και ο Ταξιάρχης Φαρμάκης (εκπαιδευτικός Μ.Ε) εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα.

Στη 2η θεματική (12.30-14.30 μμ) μίλησαν ο Παναγιώτης Βωβός Τούμπανης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, ο Κώστας Φωτεινάκης από το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και ο Κώστας Βαμβακάς εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα.

Στόχοι της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των προσκεκλημένων συλλογικοτήτων, αλλά κυρίως η επικοινωνία της πλούσιας εμπειρίας των κινημάτων γύρω από τα θέματα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της σημασίας του προβλήματος του Θριασίου και ο συντονισμός στην κατεύθυνση των κοινών δράσεων σχετικά με αυτό το θέμα.

Σε δύο συζητήσεις που διεξήχθησαν, βασικοί άξονες ήταν η ταξική διάσταση του προβλήματος,  η ακαταλληλότητα του νομικού πλέγματος σχετικά με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των δημόσιων – ελεύθερων χώρων, η εμφάνιση των κινημάτων ενεργών πολιτών ως αντίμετρο στην θέσπιση της αγοράς ως διαχειριστή των δημόσιων αγαθών, η αναγκαιότητα κινηματικής έκφρασης των αιτημάτων και ο συντονισμός των εστιών αντίστασης κάθε κλίμακας, όπου κι αν δημιουργούνται.

Κοινός τόπος ήταν η θέληση για συντονισμό και κοινή δράση. Για κοινωνικό έλεγχο στον προγραμματισμό και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και η παραδοχή του οριακού σημείου στο οποίο έχει περιέλθει το Θριάσιο, απειλώντας ολόκληρη την Αττική.

Η επέκταση των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην Petrola), η δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Χαλυβουργική, η δημιουργία χώρου απόθεσης και επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων στη θέση Μελετάνι της Μάνδρας, η γιγάντωση του λιμανιού της Ελευσίνας, η παραμονή και η συνέχιση της λειτουργίας του ΤΙΤΑΝ, είναι τα κύρια, αλλά όχι τα μοναδικά, ανοιχτά μέτωπα που στο επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο όλοι και όλες, εντός και εκτός Θριασίου να αγωνιστούμε προκειμένου να αποτρέψουμε τον βιολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μας μαρασμό.

Προχωρώντας στα επόμενα βήματα αυτού του αγώνα, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών της Ελευσίνας, την Δευτέρα 23 Μάρτη στις 8μμ, στο Πυρουνάκειο Λύκειο στην Ελευσίνα, θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση με θέμα το Πρόγραμμα Δράσης, όπου μεταξύ άλλων και στο πνεύμα όσων τέθηκαν στην ημερίδα, θα συζητηθούν προτάσεις για σειρά εκδηλώσεων σε κοινωνικούς χώρους διάφορων περιοχών της Αθήνας, αλλά και η διοργάνωση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας και της Ελευσίνας.

 

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης

Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του πάρκου Λέλας Καραγιάννη (Κύπρου και Πατησίων)

Επιτροπή Πολιτών για να γίνει η Βίλα Ζωγράφου κτήμα του Λαού

Ανοιχτή συντονιστική επιτροπών Γλυφάδας

Πολίτες Αττικής για την ενέργεια

Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα

Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου

«Οικόπολις» Χαϊδαρίου

«Ποικίλο» Όμιλος για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στην Πετρούπολη

Συντονιστικό Φορέων για τη διάσωση του Βουρκαρίου

Το Λιμάνι της Αγωνίας, Πειραϊκό δημοτικό δίκτυο

Δημοτική Κίνηση «Πολίτες σε Δράση», Χαϊδάρι

 «Πάμε Αλλιώς», ανοιχτή δημοτική κίνηση Κορυδαλλού

«Ανθρώπινη Πόλη» Ασπροπύργου

Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας

Παρατηρητήριο Ελεύθερων χώρων Αθήνας-Αττικής

 «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου», Χαλάνδρι

Περιοδικό Οικολογείν

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Ελευσίνας

Επιστροφή στην αρχή

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην νικήσουμε"  17/03/2009 

"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην νικήσουμε", δήλωσε ο Κ. Βαμβακάς από την επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην Πετρόλα) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής σε ημερίδα της επιτροπής με θέμα "Θριάσιο SOS - Αντιστεκόμαστε, συντονιζόμαστε, διεκδικούμε". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας, με αφορμή τον σχεδιασμό για επέκταση των ήδη πολλών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο Θριάσιο Πεδίο. Άλλωστε, στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας έχει συγκεντρωθεί το 50% της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας. Στόχος της ημερίδας εκτός από την ενημέρωση ήταν και ο συντονισμός δράσεων μεταξύ της επιτροπής αγώνα και κινήσεων πολιτών από άλλες περιοχές της Αθήνας.

Στην πρώτη θεματική της ημερίδας, "Ρύπανση στο Θριάσιο - Νέφος στο λεκανοπέδιο", συντονιστής ήταν ο Τ. Φαρμάκης, εκπαιδευτικός και μέλος της επιτροπής αγώνα. Ο Ν. Μπελαβίλας, πανεπιστημιακός από το Πολυτεχνείο, ανέφερε το σχέδιο της κτηματαγοράς για αξιοποίηση όλων των κτημάτων γύρω από τον άξονα Αττική Οδός - Λεωφόρος Κηφισού και υπογράμμισε "τον ταξικό διαχωρισμό της Αθήνας σε δυτική με το Θριάσιο, όπου οδηγούνται οι ρυπαίνουσες χρήσεις, και ανατολική με τα Μεσόγεια, όπου κυριαρχούν η παραθεριστική κατοικία και οι εμπορικές χρήσεις". Υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο "είναι στρατηγική πολιτική του συστήματος από την πρώτη θητεία Καραμανλή ώς σήμερα, με εξαίρεση τις υπουργίες Στ. Μάνου και Αντ. Τρίτση την περίοδο 1978 - 1985, όταν επιχειρήθηκε μια πιο ορθολογική χωροθέτηση των διαφόρων χρήσεων γης". Επισήμανε ότι "η χωροθέτηση της βιομηχανίας έρχεται σε σύγκρουση με τις περιοχές κατοικίας, οπότε η λύση είναι αυτή να συμπιεστεί εκεί όπου ήδη υπάρχει, όπως στο Θριάσιο, επωφελούμενη από τις μειωμένες κοινωνικές αντιστάσεις, λόγω της ανεργίας". Τέλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον αγώνα των κατοίκων του Θριασίου, λέγοντας ότι "αν νικήσουν κι ανατρέψουν τον χωροταξικό σχεδιασμό, θα ανατρέψουν την κυρίαρχη πολιτική σε όλη την Ελλάδα", φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιπτώσεις από την ανατροπή των σχεδιασμών για τα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για "την είσοδο κερδοσκόπων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανακύκλωσης."

Ο Ευθ. Παπαδημητρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι "δραστηριοποιούνται παντού κινήματα πολιτών που πριν δεν υπήρχαν" και υποστήριξε ότι "ο ατομισμός, που έχει περάσει βαθιά σε κάθε πτυχή της ελληνικής κοινωνίας, είναι αυτό που θέλει ο καπιταλισμός".

Στην δεύτερη θεματική, "Κινήματα πόλης-Συντονισμός Δράσης", τον συντονισμό είχε ο Κ. Βαμβακάς. Ο Κ. Φωτεινάκης από το Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης χαρακτήρισε "ψευτοδίλημμα την επιλογή μεταξύ οικολογίας και ανάπτυξης" και υποστήριξε ότι "όταν οι κινήσεις πολιτών προτείνουν λύσεις, γίνονται γρήγορα πολιτικά κυρίαρχες", αναφέροντας μια σειρά από νίκες, όπως στην υπόθεση του λιθάνθρακα ή του Ελαιώνα. Ο Π. Βωβός από την επιτροπή πολιτών για την διάσωση του Ελαιώνα εξιστόρησε αναλυτικά την υπόθεση με το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το εμπορικό κέντρο του Μπ. Βωβού που εκκρεμεί ακόμη, αλλά με θετικές ενδείξεις για την έκβασή της. Ο Κ. Βαμβακάς με την σειρά του δήλωσε οργισμένος ότι "όλοι μας οι σύμμαχοι εξαγοράστηκαν" και έκανε την αυτοκριτική της επιτροπής λέγοντας ότι "κάναμε λάθος, γιατί δεν συνδεθήκαμε με τα άλλα κινήματα πόλης", υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη του συντονισμού των δράσεων των κινημάτων αυτών.

Συντάκτης : Παπαγιάννης Κώστας  ΑΥΓΗ 17/3

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : τηλ : 210-5542217, 210-5537309. Κιν. 6977180196 , 6971891128, 6976695346.

Email: epitropiagona@gmail.com   Ιστολόγιο :  epitropiagona.blogspot.com

Ελευσίνα 21/3/2009             

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σάββατο 28 Μαρτίου: Ώρα της Γης, ώρα του Θριάσιου…

ΠΕΤΡΟΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα, 20.30 - 21.30 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ συμμετέχει στην Παγκόσμια Καμπάνια ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ 2009 κατά της υπερθέρμανσης του Πλανήτη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με ένα δισεκατομμύριο πολίτες σε περισσότερες από χίλιες πόλεις του Πλανήτη σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου το βράδυ  σβήνουμε τα φώτα για μία ώρα, από τις 20.30 έως τις 21.30. Στέλνουμε συμβολικό αλλά ξεκάθαρο μήνυμα στις Κυβερνήσεις που ενώ είναι απρόθυμες να προχωρήσουν στην λήψη γενναίων μέτρων για την σωτηρία του Πλανήτη σπεύδουν με καταπληκτική ταχύτητα να σώσουν τις …Τράπεζες!

Είναι η ώρα του Θριάσιου να αποτρέψει τα παράλογα σχέδια της γιγάντωσης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ και της εγκατάστασης Θερμοηλεκτρικού Σταθμού 880 ΜW από την σύμπραξη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ – ΔΕΗ. Η ματαίωση αυτών των σχεδίων θα αποτρέψει – εκτός των άλλων -  την έκλυση 4.000.000 τόνων  Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) σε ετήσια βάση  στην ατμόσφαιρα.

·        Με το σχέδιο γιγάντωσης της ΠΕΤΡΟΛΑ, οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά 350%, αγγίζοντας τους 1.000.000 τόνους ετησίως ! Αυτό σημαίνει σχεδόν τριπλάσιες εκπομπές από τα δικαιώματα που έχει το διυλιστήριο έως το 2012 με βάση την νομοθεσία !

·        Με τις μονάδες  Ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής θα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα περίπου 3.000.000  εκ. τόνοι Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2), ετησίως !

Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις τους για την αναχαίτιση των κλιματικών αλλαγών, οι ελληνικές κυβερνήσεις δείχνουν πάντα πρόθυμες να αδειοδοτήσουν τα πιο παράλογα επενδυτικά σχέδια υπονομεύοντας στην πράξη το κλίμα αλλά και το περιβάλλον του Θριάσιου Πεδίου. Η ανάκληση των αδειών για τα δύο καταστροφικά σχέδια είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν.

Στις 28 Μαρτίου όσο πιο πολλά φώτα σβήσουν, τόσο πιο ισχυρό θα φτάσει το μήνυμα στους αποδέκτες…

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

epitropiagona@gmail.com

Επιστροφή στην αρχή

Η σιωπή των ΑΜ(με)ΝΩΝ

ΕΛΠΕ - Το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Επέκταση και οι Θέσεις Εργασίας.

-         Η επικοινωνιακή καμπάνια των ΕΛΠΕ ( πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ ).
- Ο Δήμος Ασπροπύργου, οι θέσεις εργασίας και η 'εντοπιότητα'.
- Η αδειοδότηση του κ.Σιούφα στα ΕΛΠΕ.
- Η αποτυχημένη αναδάσωση στη λίμνη Κουμουνδούρου και ο κ.Χατζηδάκης.

Ακόμα :

Σιωπή για την ΠΕΤΡΟΛΑ

Υλικό για πυραύλους στο παράνομο λιμάνι Σκαραμαγκά.
Η ΓΑΛΕΡΑ στη λίμνη Κουμουνδούρου
(ελήφθη 23-3-09 από: ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ http://xaidari.blogspot.com/ http://limnik.blogspot.com/)

Επιστροφή στην αρχή

Φτάνει πια!

Το Θριάσιο πεδίο αργοπεθαίνει περιβαλλοντικά και, ταυτόχρονα, δηλητηριάζει με τους ρύπους του ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Αντί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας τεράστιας επέμβασης, που θα αποτελειώσει ότι έχει απομείνει ζωντανό:

με την εδαφική επέκταση και γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), στην Ελευσίνα

με την κατασκευή κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (880 MW), στην Ελευσίνα, με τη σύμπραξη ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

με την κατασκευή χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας

με το σχεδιασμό νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (390 MW),  σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Ν. Περάμου, με τη σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. – EDISON

με τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο

Οι νέες δραστηριότητες θα πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα των μεταφερόμενων ρύπων, που θα αγκαλιάσουν ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα, θα εντείνουν τις πιέσεις για τη σταδιακή περιβαλλοντική υποβάθμιση και των γειτονικών περιοχών.

Εκείνο, όμως, που τις κάνει πρόβλημα ολόκληρης της Αττικής είναι το εξής: ότι είναι γέννημα – θρέμμα μιας πολιτικής αντίληψης, που έχει θεοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας, το Ι.Χ. αυτοκίνητο και τον κλιματισμό. Της ίδιας πολιτικής, που την ίδια στιγμή:

οδηγεί στην καταστροφή (και) τον Υμηττό, με το νέο τεράστιο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας

συνεχίζει να συντηρεί και να επεκτείνει το μοντέλο της τερατούπολης, με τα ενεργοβόρα κτίρια, με την παντελή έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου και με την κυριαρχία του Ι.Χ..

Οι πολίτες της Αττικής δεν ξεγελιούνται πια!

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του Θριασίου. Με τους συμπολίτες μας στο Θριάσιο δεν μας δένουν, μόνο, “δεσμοί ρύπων”. Μας δένουν οι δεσμοί της αλληλεγγύης και της κοινής ελπίδας για μια ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μας δένει η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την ισοπεδωτική επέλαση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Και θα το αποδείξουμε στην πράξη!

Πάρτε μέρος στη συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης την Παρασκευή 8/5/2009, στις 8 μ.μ. στο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα)

Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛ.ΠΕ.  * Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου * Korydallos.blogspot.com * ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου * Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης

Περιβαλλοντικός φυσιολατρικός σύλλογος Περιστερίου * Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια

 

Επιστροφή στην αρχή

Δωρεάν εξετάσεις σε ηλικιωμένους, υποτροφίες σε φοιτητές και «χορηγίες» σε Δήμους και Νομαρχίες χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Πετρέλαια για να περιορίσουν τις αντιδράσεις για την επικείμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ. Και φαίνεται να τα καταφέρνουν. Η νομαρχία έβγαλε άδεια μέσα σε τρεις μέρες, ο δήμαρχος δεν υπέβαλε ένσταση και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα δίνουν άνιση μάχη με τον κ. Λάτση και τα συμφέροντα που έχουν βάλει στόχο τη ζωή τους.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Θριάσιο SOS: Καταγγελίες για τον νομάρχη και άλλους «αρμοδίους»
Δημοσίευση: 09-05-2009 14:36
Λουκέτο στην ψυχιατρική κλινική του Θριασίου λόγω έλλειψης προσωπικού
Δημοσίευση: 22-02-2009 13:12
Θριάσιο Πεδίο: Πολίτες κατά της επέκτασης των Ελληνικών Πετρελαίων
Δημοσίευση: 20-02-2009 11:37
Οικολογική κοροϊδία από τα Ελληνικά Πετρέλαια
Δημοσίευση: 06-02-2009 14:18

Η Περσεφόνη ακόμα κοιμάται στην αγκαλιά μιας μολυσμένης γης…
Ακούστε ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τις προσπάθειες των υπαλλήλων των ΕΛΠΕ να δώσουν περίπου με το ζόρι επιχορήγηση σε μια οικογένεια της Ελευσίνας, έναν αντιδήμαρχο να παραδέχεται πως πλέον και μέσα στο Δήμο υπάρχουν φωνές που λένε ότι «τα διυλιστήρια δεν ρυπαίνουν» και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα να περιγράφουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πόλη τους.
Το θέμα βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ, το οποίο κατά πληροφορίες εισηγείται θετικά για την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά οι κάτοικοι δίνουν τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού δηλώνοντας αποφασισμένοι να κερδίσουν.

ΠΗΓΗ http://www.tvxs.gr/v11590

Επιστροφή στην αρχή

17/5/09

Η Αττική αρχίζει να μαθαίνει τι γίνεται στη Δυτική Πύλη της Κολάσεως.

Δεν είναι από άλλο πλανήτη. Είναι 30 λεπτά από το Σύνταγμα.

Και το ότι η γενική συνέλευση του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης έγινε στην Ελευσίνα αυτό πέτυχε: Να μάθουμε όλοι πού ζούμε.

Ένα παλιό γκράφιτι στη Νίκαια έγραφε πριν 15 χρόνια: «Είμαστε όλοι Αλβανοί». Η ζωή επιβεβαίωσε τον διορατικό Έλληνα που το έγραψε. Βιώνουμε όλοι τώρα τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους ‘μισθούς’ των 400 και 700 ευρώ την κατεδάφιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Έτσι και σήμερα, μπορούμε να πούμε: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΕΣ».

Οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ταξιδεύουν και Γλυφάδα και Παγκράτι και Βαρυμπόμπη και παντού. Τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο Θριάσιο τα τρώνε κι οι Κοκκινιώτες κι οι Βυρωνιώτες. Και πάνω απ’ όλα: οι ίδιοι που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις ρυθμίσεις στο Θριάσιο, αυτοί σχεδιάζουν και το ρυθμιστικό της Αθήνας, αυτοί τα χωροταξικά, για τα ίδια συμφέροντα θυσιάζονται ο Υμηττός και οι παραλίες.

Μα η συνέλευση του Παναττικού έδειξε και κάτι ακόμα: Το Θριάσιο δεν είναι πια ένα πρόβλημα μόνο των κατοίκων του. Τώρα είναι στην ατζέντα όλων των κινημάτων της Αττικής.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών ετοιμάζει η ΕΛ.ΑΣ. στον Ασπρόπυργο

Δημοσίευση: 27-05-2009 08:32 από Ομάδα TVXS

TV Χωρίς Σύνορα -

Επιχείρηση σκούπα για παράνομους μετανάστες και τοξικομανείς ετοιμάζει η Ελληνική Αστυνομία για την επομένη των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα». Η ΕΛ.ΑΣ. σκοπεύει να μετατρέψει την πρώην βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο σε «κέντρο υποδοχής» για 2.000 μετανάστες που «χαλάνε» την εικόνα του κέντρου της Αθήνας.
Πρόκειται για σαρωτική επιχείρηση που θα έχει ως στόχο να απομακρύνει όλους τους πρόσφυγες από το τρίγωνο Πλατεία Ομονοίας- Πλατεία Καραϊσκάκη- Πλατεία Θεάτρου. «Στόχος είναι το κέντρο της Αθήνας να ξαναγίνει προσβάσιμο στους πολίτες και να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας σε όσους ζουν ή κινούνται σε αυτό», δηλώνουν στην εφημερίδα κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
     Σύμφωνα με το δημοσίευμα πάντα, στην τελική ευθεία μπαίνει και το ζήτημα δημιουργίας ενός στρατοπέδου - γκέτο στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου η αστυνομία σκοπεύει να μεταφέρει εκατοντάδες παράνομους μετανάστες που μέχρι σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ. ΑΣ. προκύπτει πως στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και των αρμόδιων τμημάτων βρίσκονται περισσότεροι από 1.400 παράνομοι μετανάστες, αριθμός ήδη κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες, ύστερα από παραμονή 3 μηνών στα κρατητήρια, επιστρέφουν στους δρόμους καθώς παραμένει πολύ μικρός ο αριθμός μεταναστών που απελαύνονται, αναφέρουν τα «Νέα».
     Το στρατόπεδο- γκέτο πρόκειται να δημιουργηθεί στην πρώην στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, που παραμένει εγκαταλελειμμένη για περισσότερο από μια δεκαετία. Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στις διαδικασίες με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητά του η έκταση των 100 στρεμμάτων. Στο χώρο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν περίπου 2.000 άτομα.
       Τον ίδιο χώρο εμφανίζεται να διεκδικεί όμως και το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να κατασκευαστούν οι νέες δικαστικές φυλακές. Η πρώην στρατιωτική βάση είχε αρχικά παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να «κρύψει» τοξικομανείς, άστεγους και άλλους ανεπιθύμητους για την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Λόγω αντιδράσεων όμως το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και οι κατασκευές έμειναν ημιτελείς.
      Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει εξαγγείλει τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΝΑ από την Πλατεία Θεάτρου, ενώ το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης για τα άτομα που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο σταθμό θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία Σωτηρία και Γεννηματά. Με αυτή τη μεταφορά, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζουν πως περί τα 500-600 άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών στην περιοχή του κέντρου, θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.
Σύμφωνα με τα «Νέα», πρόθεση της ΕΛ. ΑΣ. είναι το γκέτο να χαρακτηριστεί «κέντρο υποδοχής», ενώ έγινε ανταλλαγή επισκέψεων και ιδεών με εκπροσώπους της ιταλικής αστυνομίας, καθώς το κέντρο στην ιταλική Λαμπεντούζα θεωρείται πρότυπο. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζουν πως θα ήθελαν ο χώρος αυτός να φυλάσσεται μόνο εξωτερικά από την Αστυνομία, αλλά την εσωτερική του λειτουργία να την αναλάβει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αττικής.
Πηγή: Τα Νέα

(ελήφθη 28-5-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βούρκος του λεκανοπεδίου το Θριάσιο

της Μαριάννας Τζάννε

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας του Θριάσιου Πεδίου. Αιτία η εκτεταμένη βιομηχανική ρύπανση, η εντατική γεωργική καλλιέργεια και η υπεράντληση υπόγειων νερών, γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτική οικιστική και βιομηχανική δραστηριότητα των τελευταίων ετών.

Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ διαπιστώνουν αυξημένη νιτρορύπανση κυρίως λόγω της έλλειψης αποχετευτικού  δικτύου, της χρήσης φυτοφαρμάκων και των διάσπαρτων χωματερών και υψηλές συγκεντρώσεις μετάλλων (αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, πιο εκτεταμένα σίδηρος και αργίλιο) που καθιστούν αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων.

Σήμερα στην περιοχή του Θριάσιου κατοικεί το 52% του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής και μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες.

Αυτό σύμφωνα με την κυρία Μαρία Λοϊζίδου, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, βάζει σε άμεση προτεραιότητα την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για την διαχείριση των αστικών και βιομηχανιών λυμάτων ώστε στον κόλπο της Ελευσίνας να πέφτουν τα επεξεργασμένα λύματα.

Κάθε μέρα το Θριάσιο Πεδίο παράγει περίπου 25.000 κυβικά λύματα, τα οποία θάβονται στο έδαφος ή οδηγούνται στη θάλασσα..

Η χώρα μας θα έπρεπε να έχει φροντίσει για την δημιουργία αποχετευτικού από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Δυστυχώς όμως πέρασαν έντεκα χρόνια, «φάγαμε» δύο καταδίκες (το 2004 και 2005 αντίστοιχα) και ακόμη και σήμερα η απουσία βιολογικού καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης μας σέρνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόσφατα η ΕΕ ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής καθώς με βάση τον εθνικό σχέδιο, τα έργα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το προσεχές καλοκαίρι αλλά έχουν ανακύψει νέες καθυστερήσεις.  

Έχουν μέχρι και 20 γεωτρήσεις

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ρύπανση να προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σε πρόσφατη εκδήλωση με θέμα τη «βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων του Θριάσιου Πεδίου» που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στην Ελευσίνα, ο Γ. Κουμαντάκης, Υδρογεωλόγος και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, επισήμανε ότι παλαιότερες μελέτες, έδειχναν ότι  «τα υπόγεια νερά έχουν ρυπανθεί από τα υψηλού ρυπαντικού φορτίου υγρά διαστάλαξης της χωματερής των Άνω Λιοσίων».

Από την ίδια εργασία επιβεβαιώθηκε και η υφαλμύρωση των υπόγειων νερών της περιοχής λόγω διείσδυσης της θάλασσας από τον κόλπο της Ελευσίνας και τη λίμνη Κουμουνδούρου, γεγονός που συνδέεται με τις υπεραντλήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή για βιομηχανική και αρδευτική κυρίως χρήση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι βιομηχανίες για να αποφύγουν το τσουχτερό τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, συντηρούν από 10-20 γεωτρήσεις σε κάθε εγκατάσταση, γεγονός που οδηγεί σε υφαλμύρωση των υπόγειων νερών και σε υποβάθμιση του εδάφους.

Με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής για το 2006 οι αρδευόμενες καλλιέργειες στους Δήμους Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μαγούλας και Μάνδρας καταλαμβάνουν 3.000 στρέμματα από τα συνολικά 30.000 στρέμματα καλλιεργειών.

Αυτό οδηγεί σε απώλεια γόνιμης γης και μη αξιοποίηση της αποδομητικής ικανότητας του εδάφους, με αποτέλεσμα τα τοξικά οργανικά απόβλητα να καταλήγουν στο νερό και τελικά στον άνθρωπο.

http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=33882 (31-5 ή 1-6-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το ΣτΕ με πρωτοφανή βιασύνη απέρριψε την προσφυγή κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ!
Παράλληλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το ΟΚ για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 880 MW στη Χαλυβουργική!
ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ και κατ΄ επέκταση ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΦΩΤΙΑ!!!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

(ελήφθη 2-6-09)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : τηλ : 210-5542217, Κιν. 6977180196

Email: epitropiagona@gmail.com   Ιστολόγιο :  epitropiagona.blogspot.com

 Ελευσίνα 30/6/2009

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κύριε Νομάρχη,

Στις 17/9/08 καταθέσαμε αίτημα αυτοψίας στην Πολεοδομία της Νομαρχίας για παράνομες και αυθαίρετες εργασίες στο διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ (τοποθέτηση αντιδραστήρα). Χρειάστηκαν 2 επιπλέον αιτήσεις μας, για να γίνει τελικά η αυτοψία 140 ημέρες μετά την καταγγελία μας ! Η Πολεοδομία , μάλιστα, διέταξε  διακοπή εργασιών, την οποία απέστειλε και στο Αστυνομικό Τμήμα με ένα μήνα καθυστέρηση,  όταν οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί ! Μόνο θυμηδία  προκαλεί το πρόστιμο 900.000 € που επέβαλαν στην ΠΕΤΡΟΛΑ - κατόπιν εορτής - οι υπηρεσίες σας. Η καταγγέλλουσα τις παράνομες πράξεις ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ενημερώθηκε 175 ημέρες μετά !

Με την από 9/6/2009 κατεπείγουσα επιστολή μας προς εσάς , την οποία κοινοποιήσαμε  και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΝΑΔΑ, καταγγείλαμε παράνομες εργασίες χωρίς άδεια, τόσο στον χώρο επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ, όσο και σε παρακείμενη του Διυλιστηρίου έκταση, στον Λόφο της Βλύχας. Προσκομίζοντας πλήθος φωτογραφιών σας ζητήσαμε να διατάξετε χωρίς χρονοτριβή την διενέργεια αυτοψίας, να προχωρήσετε σε άμεση διακοπή εργασιών και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας .

Οι υπηρεσίες σας προσήλθαν για αυτοψία με καθυστέρηση 15 ολόκληρων  ημερών και συγκεκριμένα στις 23/6/09 με αποτέλεσμα, όχι μόνο να συνεχίζονται οι παράνομες εργασίες, αλλά η ΠΕΤΡΟΛΑ, κατά το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου,  όταν δηλαδή οι ελεγκτικές υπηρεσίες αργούσαν,  να υλοποιεί  γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων τόνων μπαζών και χωμάτων κάθε είδους από τον χώρο της επέκτασης στον Λόφο της Βλύχας. Μάλιστα , η αυτοψία της Υπηρεσίας σας περιορίστηκε μόνο σε μικρό τμήμα της έκτασης βόρεια των δεξαμενών 49,50,51 !

Χωματουργικά μηχανήματα (εκσκαφής και οδοστρωσίας) επενέβησαν και ισοπεδώνοντας πλήρως το ανάγλυφο τμήματος του Λόφου της Βλύχας και προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες το μετέβαλαν μέσα σε λίγες ώρες σε Κρανίου Τόπο!

Όλα τα ανωτέρω σάς τα γνωστοποιήσαμε με δεύτερη κατεπείγουσα καταγγελία μας στις 22/6/09. Σημειωτέον ότι οι δύο ανωτέρω καταγγελίες μας είχαν κοινοποιηθεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Ελευσίνας, το οποίο με εισαγγελική εντολή εγκαίρως και μάλιστα 2 φορές  είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες να διαπιστώσουν  αν γίνονται παράνομες εργασίες.

Στις 23/6/09 και αφού είχαν λάβει χώρα όλες οι προαναφερόμενες ανεπανόρθωτες βλάβες οι υπηρεσίες σας  πραγματοποίησαν αυτοψία και πάλι … κατόπιν εορτής , διαπίστωσαν την βασιμότητα των καταγγελιών μας, συνέταξαν Έκθεση Αυτοψίας , επέβαλαν πρόστιμο 110.000 €,   τοιχοκόλλησαν την έκθεση αυτοψίας στην ΠΕΤΡΟΛΑ, χωρίς , όμως , να κοινοποιήσουν αυθημερόν στο Α.Τ Ελευσίνας την παραγγελλόμενη ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ!

Το μεσημέρι του Σαββάτου 27/6/09 και αφού η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ διαπίστωσε την συνέχιση των παράνομων εργασιών στον χώρο της επέκτασης , κατέθεσε εκείνη, αντί για τις υπηρεσίες σας, την Διακοπή Εργασιών στο Αστυνομικό Τμήμα ! Με την συνοδεία μας τα  αστυνομικά όργανα διαπίστωσαν  την συνέχιση  των παράνομων εργασιών ( επισυνάπτεται φωτογραφία), ενώ το  απόγευμα του Σαββάτου κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία κατά του Δ/ντή Νέων Έργων της ΠΕΤΡΟΛΑ και ενός στελέχους των ΕΛΠΕ που εμφανίστηκε ως υπεύθυνος.

Για όλα τα ανωτέρω παρακαλούμε - εκ νέου - να διατάξετε αυθημερόν ή το πολύ αύριο Τετάρτη 1/7/09 νέα αυτοψία των υπηρεσιών σας παρουσία εκπροσώπων μας , εκπροσώπων των Δήμων Ελευσίνας και Μάνδρας  καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος για την διαπίστωση της συνέχισης των αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο αλλά και όλων των παράνομων εργασιών που εκτελούνται σε εκτάσεις του Λόφου της Βλύχας και τις οποίες εγκαίρως σας έχουμε καταγγείλει .

Ήδη σας έχουμε εγκαίρως ενημερώσει ότι - εκτός των άλλων - οι εργασίες στον Λόφο της Βλύχας εκτελούνται σε περιοχές όπου τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Ελευσίνας και Μάνδρας καθορίζουν χώρο πρασίνου. Επιπρόσθετα σας υπενθυμίζουμε  ότι οι επεμβάσεις αυτές στον Λόφο της Βλύχας δεν περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της επέκτασης του Διυλιστηρίου.

Κύριε Νομάρχη,

Εγκαίρως σας έχουμε αποδώσει ευθέως την πολιτική ευθύνη για την προκλητική εύνοια που επιδεικνύετε όσον αφορά στις επιδιώξεις της ΠΕΤΡΟΛΑ που εγγίζει τα όρια της παράβασης καθήκοντος. Σώστε τουλάχιστον τα προσχήματα ενεργώντας άμεσα τα νόμιμα.

Παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας .

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας

Για την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

 Βαμβακάς Κώστας

Βασιλείου Γιάννης

Δημομελέτης Δήμος

Δημόπουλος Βασίλης

Λάμπρου Μελέτης

Ρεπούσκου Μιχαλία

Χρηστάκης Χρήστος

Επιστροφή στην αρχή

Ο Χρήστος Χριστάκης καταγγέλλει το Δήμαρχο Ελευσίνας κ.Αμπατζόγλου και το Νομάρχη Δ.Αττικής ως συνυπέυθυνους για την επέκταση των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)

www.xpolis.blogspot.com

Επιστροφή στην αρχή

Στο αυτόφωρο ο Δ/ντής Νέων Έργων της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Σάλος στην Ελευσίνα για Δήμαρχο και Νομάρχη σχετικά με τις επεκτάσεις του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Νέο THRIASIOSOS.BLOGSPOT.COM

(ελήφθη 1-7-09)

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ: «Υπόθεση του λαού η προστασία του περιβάλλοντος»

Η ΠΕΤΡΟΛΑ προχωρά ακάθεκτη στην επέκταση, με τη στήριξη κυβέρνησης, Νομαρχίας και Δήμων

  Κάλεσμα για γενικό ξεσηκωμό απευθύνει σε εργαζόμενους, νεολαία και κατοίκους του Θριασίου το «Συντονιστικό Φορέων Θριασίου για το περιβάλλον ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων», ώστε να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν να φύγει το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ από την περιοχή.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Συντονιστικό επισημαίνει ο όμιλος Λάτση, προχωρά ακάθεκτος στις επεκτάσεις και την κατασκευή των νέων διυλιστηρίων της πρώην «ΠΕΤΡΟΛΑ», σήμερα ΕΛ.ΠΕ., καθώς με τη στήριξη της κυβέρνησης, κατάφερε να κερδίσει στα δικαστήρια τα οποία απέρριψαν την προσφυγή Δήμων και Νομαρχίας.

Το παραπάνω γεγονός, συμπληρώνει το Συντονιστικό, γνώριζαν ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής και οι Δήμαρχοι του Θριασίου, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και τα στελέχη της Επιτροπής Αγώνα. «Προσέφυγαν όμως στα δικαστήρια, για να παραπλανήσουν το λαό και τους εργαζόμενους, αλλά και να καλύψουν τη συνενοχή και στήριξή τους στις επιλογές των μεγαλοεπιχειρηματιών, που οδηγούν στην παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος στο Θριάσιο», τονίζει.

Με την τακτική τους - καταγγέλλει - λειτούργησαν ως «πέμπτη φάλαγγα» για το κίνημα. Χτύπησαν τους αγώνες και αποπροσανατόλισαν το λαό, στηρίζοντας τα σχέδια των βιομηχάνων στην περιοχή καθώς μέχρι να πάνε στα δικαστήρια:

Ο Νομάρχης υπέγραψε την άδεια κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων, δημιουργώντας προϋποθέσεις διαμόρφωσης του χώρου των επεκτάσεων.

Ο Δήμος Ελευσίνας, με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή βιομηχανική, χωρίς να καθορίζει νησίδα ασφαλείας πρασίνου μεταξύ ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ, διευκολύνοντας έτσι τις επεκτάσεις.

Ο Δήμος Ελευσίνας δέχτηκε οικόπεδο δωρεά από ΠΕΤΡΟΛΑ και Ναυπηγεία Ελευσίνας, προκειμένου να στήσει εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Ελευσίνας δέχεται «χορηγίες» για τις εκδηλώσεις των «Αισχυλείων» από όλα τα μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή (ΤΙΤΑΝ, Αγγελόπουλος, Λάτσης κ.λ.π.), αναγορεύοντας τους καταστροφείς σε «χορηγούς» και «ευεργέτες».

Ο Δήμος Ελευσίνας δέχτηκε το ΤΙΤΑΝ να αναλάβει το φωτισμό των αρχαιοτήτων και την κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου, με την προϋπόθεση το όνομα του ιδρυτή του εργοστασίου κ. Κανελλόπουλου να αναφέρεται και στις δύο χορηγίες.

«Το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου ήταν αντίθετο στην τακτική και τις επιλογές των Δήμων και της Επιτροπής Αγώνα και επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν αυτοί που στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου και θεωρούν "πανάκεια" τη συνεργασία Λάτση, Αγγελόπουλου, Κανελλόπουλου και των άλλων βιομηχάνων, να αγωνιστούν για την προστασία του περιβάλλοντος στο Θριάσιο», τονίζει στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το Συντονιστικό ξεκαθαρίζει ότι «θα μπει μπροστά στην υπόθεση της ενημέρωσης του λαού. Γιατί γνωρίζει ότι για να ανατραπούν τα σχέδια των βιομηχάνων, πρέπει πριν απ' όλα ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, της νεολαίας, των σωματείων και συνολικά του λαού της περιοχής». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 8 Ιούλη 2009   

Επιστροφή στην αρχή

Αγώνας για το Θριάσιο

Ένα νέο blog, ανανεωμένο και σύγχρονο αλλά και πάντα ενδιαφέρον για θέματα περιβάλλοντος μάς παρουσίαζει η επιτροπή αγώνα "Θριάσιο SOS". Ένα από τα θέματα που απασχολεί τους συντάκτες του ιστολογίου είναι μία νέα αποκαλυπτική έρευνα για την περιοχή, που διαπιστώνει ότι "η κατάσταση στο Θριάσιο είναι πλέον άκρως επικίνδυνη για την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας", ενώ για 5 συνεχή χρόνια συνεχίζεται η άντληση πετρελαιοειδών που διαρρέουν από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της ΠΥΡΚΑΛ στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Στο blog μπορεί κάποιος να διαβάσει για το νέο σοβαρό ατύχημα στις λιμενικές εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, την Παρασκευή 3.7.09, ύστερα από θραύση του βραχίονα φόρτωσης στην κεντρική προβλήτα του διυλιστηρίου. Τέλος, ενημέρωση για τις τελευταίες παρεμβάσεις της Επιτροπής Αγώνα στην Ελευσίνα. Όλα αυτά στο: http://thriasiosos.blogspot.com/

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=473766 8-7-09

Επιστροφή στην αρχή

Παράδειγμα προς μίμηση το «θαύμα» της Ελευσίνας με την ανακύκλωση

Της Εφης Xατζηιωαννιδου

Αρχισε δειλά το 2005 ως ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στη... βρώμικη Ελευσίνα, των 30.000 κατοίκων και των πολλών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τέσσερα χρόνια μετά, το πείραμα όχι μόνο δείχνει να έχει πετύχει, αλλά πολλοί θέλουν να το εφαρμόσουν και στη δική τους γειτονιά. Οταν, πριν από λίγες ημέρες, στην Ανατολική Αττική σημειώνονταν έκτροπα λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων για το ενδεχόμενο εγκατάστασης δύο χώρων ΧΥΤΑ, ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού έκρινε ότι το παράδειγμα της Ελευσίνας μπορεί θαυμάσια να εφαρμοστεί και στον δήμο τους χωρίς να χρειαστεί η λύση της χωματερής. Σε τι όμως συνίσταται αυτό το μικρό θαύμα της Ελευσίνας;

Ο δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Αμπαζόγλου, χημικός μηχανικός στο επάγγελμα, αποφάσισε να λάβει πρωτοβουλίες στο θέμα των απορριμμάτων και να προωθήσει την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των σκουπιδιών, ανεξάρτητα από τους ρυθμούς που συντήρησε την αντίστοιχη περίοδο το επίσημο σύστημα της Αττικής. Οπως ο ίδιος εξηγεί στην «Κ», άρχισε από το 2005 να δημιουργεί την κατάλληλη υποδομή για την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, των υλικών συσκευασίας και των έντυπων, ενώ παράλληλα προώθησε την οικιακή λιπασματοποίηση για τα βιοαποδομήσιμα υλικά.

Ενταση των προσπαθειών

Η συμμετοχή των κατοίκων και η ανταπόκριση των πολιτών έκαναν το δήμαρχο να εντείνει τις προσπάθειές του. Ετσι το 2006 αναλαμβάνει τον κινητό Σταθμό Μεταφόρτωσης καθώς και Δημοτικό Κέντρο Ανακύκλωσης στο οποίο φτάνουν 21.000 τόνοι αποβλήτων εκ των οποίων ανακυκλώνεται ένα 20%. Στη συνέχεια ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) χορηγεί στο δήμο έναν τεμαχιστή, αλλά και κοντέινερ για ογκώδη οικιακά απόβλητα. Το 2007 ο δήμος αποκτά Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Εκεί εξυπηρετούνται 11 δήμοι (Ασπρόπυργος, Βίλια, Ερυθρές, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μάνδρα, Νέα Πέραμος, Οινόη, Χαϊδάρι και Αγια Βαρβάρα), προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ.

Το 2008, η προσπάθεια συνεχίστηκε χωρίς καμιά απολύτως μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών. Η οργάνωση της διαλογής στην πηγή βελτιώθηκε και ο δήμος αύξησε την ανακύκλωση των υλικών κατά 35% (έναντι του 20%). Παράλληλα αυξήθηκε η ανακύκλωση συσκευασιών κατά 41% και έφτασε τους 2.295 τόνους, ενώ 100 επιπλέον κάδοι οικιακής λιπασματοποίησης διανεμήθηκαν στην πόλη. Είκοσι βυθιζόμενοι κάδοι τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία, ενώ τρία σχολεία βραβεύτηκαν για την απόδοση στην ανακύκλωση που επέτυχαν οι μαθητές λαμβάνοντας το ποσό των 10.000 ευρώ.

Και η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Ο δήμος σκέφτεται να προχωρήσει στην αγορά ειδικού απορριμματοφόρου-μετρητή στον οποίο θα ζυγίζονται τα απορρίμματα και όποιοι ανακυκλώνουν πολύ (θα τεθεί πιλοτικά ένα στάνταρ) θα έχουν σημαντική μείωση στα δημοτικά τέλη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/07/2009_323147

Επιστροφή

Στρατόπεδα συγκέντρωσης σε δασικές εκτάσεις

Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε δασικές εκτάσεις προγραμματίζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, πολλαπλασιάζοντας τα ήδη υπάρχοντα που έχει ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί από τα πρόσφατα αστυνομικά πογκρόμ μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ριτσώνας και του Ασπροπύργου, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει και νέους χώρους σε απομονωμένες δασικές εκτάσεις.

Για τη δημιουργία τέτοιων στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών σε δασικές εκτάσεις η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, προχωρώντας στην άρση των νομικών εμποδίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει την παραχώρηση κατά κυριότητα ή κατά χρήση δημόσιων δασικών εκτάσεων για την ίδρυση σωφρονιστικών καταστημάτων (φυλακών) επεκτείνεται, ώστε να προβλέπεται και η ίδρυση «Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών».

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι τέτοια κέντρα σε δασικές εκτάσεις θα φτιαχτούν «όταν αυτό είναι απαραίτητο και επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, δεδομένων και των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα λόγω της κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών». Η σπουδή όμως της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος αποδεικνύει ότι υπάρχει σχετικός σχεδιασμός και ανάλογη πρόβλεψη. Το γεγονός μάλιστα ότι η κυβέρνηση επεκτείνει μια νομοθεσία που αφορά τα σωφρονιστικά καταστήματα ώστε να συμπεριλάβει και τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, δημιουργεί λογικούς συνειρμούς για το καθεστώς που θα ισχύει σε αυτά τα κέντρα και ενισχύει τους φόβους ότι στην πραγματικότητα θα είναι κανονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η προαναφερόμενη εξέλιξη εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο του άγριου κυνηγητού σε βάρος των μεταναστών από την κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της απέναντι στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της εξέλιξης από το λαϊκό εργατικό κίνημα, δεδομένου ότι σκόπιμα καλλιεργείται από την άρχουσα τάξη η αντίληψη ότι για τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ευθύνονται οι μετανάστες και όχι η αντιλαϊκή πολιτική, η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και οι πόλεμοι.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5188671&publDate=24/7/2009

Επιστροφή

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ-Αντίθετοι στο έργο του Βιολογικού Σταθμού στον Ασπρόπυργο

Τη χωροθέτηση και κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου (ΚΕΛΘ) στην παραλία Ασπροπύργου (δίπλα στη «Χαλυβουργική»), το οποίο θα δημιουργήσει έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα για το περιβάλλον της περιοχής, νεκρώνοντας ταυτόχρονα το μοναδικό χώρο αναψυχής της πόλης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου.

Οπως επισημαίνει το Συντονιστικό, πάρα το γεγονός ότι «οι μαζικοί φορείς και τα εργατικά σωματεία του Θριασίου, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της μελέτης του Αποχετευτικού και του Βιολογικού, αντιδράσαμε στη χωροθέτηση του ΚΕΛΘ και προτείναμε την απευθείας σύνδεση με την Ψυτάλλεια, οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής και την ΕΥΔΑΠ υλοποιούν την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί ότι το πράσινο φως για να ξεκινήσει το έργο δόθηκε ουσιαστικά μετά τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ασπροπύργου στις 20 Αυγούστου με τις ψήφους της δημοτικής αρχής (στηρίζεται από τη ΝΔ) η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό δήλωνε αντίθετη!

«Ο Βιολογικός Σταθμός θα δέχεται όλα τα αστικά, και όχι μόνο, λύματα του Θριασίου» καταγγέλλει το Συντονιστικό και επισημαίνει: «Αν λάβουμε υπόψη ότι για να είναι ολοκληρωμένος και αποτελεσματικός ένας τέτοιος Βιολογικός, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την 3η βαθμίδα επεξεργασίας, που αφορά στην αφυδάτωση της λυματολάσπης, η οποία, όμως, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου δεν υπάρχει, αντιλαμβανόμαστε για μια φορά ακόμη την προχειρότητα της μελέτης και της επιλογής χωροθέτησης του έργου. Η ανυπαρξία τριτοβάθμιας επεξεργασίας γεννάει ανησυχίες και ερωτηματικά, τόσο για την επάρκεια του χώρου, το κόστος του έργου, αλλά και για τη διάθεση και εναπόθεση της ρυπογόνας και μολυσματικής λυματολάσπης. Ερωτηματικά στα οποία όχι μόνο δε δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από Δημοτικές και Νομαρχιακή Αρχή και τους υπεύθυνους του έργου, αλλά αποδεικνύουν την ακαταλληλότητά του».

Καταλήγοντας, το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου καλεί το λαό της περιοχής να μην αποδεχτεί τετελεσμένα γεγονότα και να βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα από τη στάση των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, να βρίσκεται «σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα ακυρώσουν τα σχέδια των βιομηχάνων και των κυβερνήσεων, που στηρίζονται από τις επιλογές των Τοπικών Αρχών, για περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής κατοίκων και εργαζομένων στο Θριάσιο».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : Τηλ : 210-5542217, Φαξ: 2130681360, Κιν. 6977180196

Email: epitropiagona@gmail.com   Ιστολόγιο :  epitropiagona.blogspot.com

Ελευσίνα 14/9/2009             

Σφραγίστε τώρα το παράνομο εργοτάξιο του ΑΚΤΟΡΑ στην Βλύχα!- Άμεση αποκατάσταση του  Λόφου της Βλύχας από τις παράνομες επιχωματώσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ.

Με καθυστέρηση 4 μηνών και μόνο ύστερα από 6  καταγγελίες και αναφορές μας οι υπηρεσίες της Νομαρχίας διαπίστωσαν ότι οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις της εταιρίας ΑΚΤΩΡ στην Βλύχα  είναι παντελώς παράνομες : χωρίς άδεια εγκατάστασης, χωρίς άδεια λειτουργίας και πολεοδομικά αυθαίρετες. (Επισυνάπτονται δύο  έγγραφα των Νομαρχιακών Υπηρεσιών).

Κατά παράβαση των Περιβαλλοντικών Όρων του διυλιστηρίου η εταιρία ΑΚΤΩΡ, ενεργώντας για λογαριασμό της ΠΕΤΡΟΛΑ, μετέφερε χιλιάδες τόνους μπάζα και χώματα από τον χώρο της επέκτασης του διυλιστηρίου και τα απέρριψε στον Λόφο της Βλύχας και μάλιστα σε έκταση δασική και σε περιοχή που από τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Ελευσίνας και Μάνδρας καθορίζεται  ως χώρος πρασίνου. Επίσης, στο κενό έπεσε η παραπλανητική προσπάθεια να εμφανίσουν τις επιχωματώσεις ως «διαμορφώσεις» με σκοπό  την εγκατάσταση … φωτοβολταϊκών συστημάτων!

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι παράνομες επιχωματώσεις στον Λόφο της Βλύχας εκτελέστηκαν με μηχανήματα του εργοταξίου. Για τις παράνομες ενέργειες της ΠΕΤΡΟΛΑ και του ΑΚΤΟΡΑ, ύστερα από τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ, κινήθηκε 4 φορές η αυτόφωρη διαδικασία για στελέχη της ΠΕΤΡΟΛΑ και του ΑΚΤΟΡΑ.

Καλείται ο Νομάρχης να σφραγίσει τις παράνομες εργοταξιακές εγκαταστάσεις του ΑΚΤΩΡΑ και να υποχρεώσει άμεσα την ΠΕΤΡΟΛΑ να αποκαταστήσει όλες τις βλάβες που προξένησε στον Λόφο της Βλύχας.

Οποιαδήποτε μεθόδευση για σιωπηρή παράταση της παράνομης λειτουργίας του εργοταξίου και μάλιστα για ένα χρόνο αποτελεί κραυγαλέα συγκάλυψη της παρανομίας με ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον για τις οποίες ο Νομάρχης θα φέρει ακεραία την ευθύνη.

Καλούνται οι Δήμοι Ελευσίνας και Μάνδρας να εγκαταλείψουν την προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύουν για την προάσπιση των ρυθμίσεων των Γενικών Πολεοδομικών τους Σχεδίων για την περιοχή του Λόφου της Βλύχας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) & ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : Τηλ : 210-5542217, Φαξ: 2130681360, Κιν. 6977180196

Email: epitropiagona@gmail.com   Ιστολόγιο :  epitropiagona.blogspot.com

Ελευσίνα 18/9/2009             

Η Νομαρχία νομιμοποίησε όλες τις αυθαίρετες εργασίες της ΠΕΤΡΟΛΑ!-Πρωτοφανής απόκρυψη στοιχείων.

Αναφορά της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ στον Συνήγορο του Πολίτη.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, στις 30/7/09, με την υπ’ αριθμ. 32/09 οικοδομική τους άδεια, νομιμοποίησαν όλες τις αυθαίρετες και παράνομες εργασίες στον χώρο της εδαφικής επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ! Τις εργασίες αυτές, ύστερα από τεκμηριωμένες καταγγελίες της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ, τις είχαν διαπιστώσει οι ίδιες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας  με 4 Εκθέσεις Αυτοψίας και είχαν διατάξει την διακοπή τους. Μάλιστα για περαιτέρω επέκταση των εργασιών,            (εκσκαφές, κατασκευές θεμελίων και τοίχων αντιστήριξης κ.α) εκδόθηκε στις 9/8/09 και αναθεώρηση της άδειας νομιμοποίησης των αυθαίρετων εργασιών. Δόθηκε έτσι το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργασιών με απώτερο σκοπό  την κατασκευή του γιγάντιου διϋλιστήριου.

Με σκοπό να εμφανιστεί ότι η χορήγηση της ανωτέρω άδειας επιβλήθηκε στις Νομαρχιακές Υπηρεσίες από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, και επομένως ο Νομάρχης δεν φέρει καμία ευθύνη, ακολουθήθηκε η εξής πρωτοφανής και προσχηματική διαδικασία, την οποία αποκαλύπτουμε και παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών του Θριάσιου:

1ο βήμα : Στις 23/7/09 η Νομαρχία - παρότι γνώριζε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει εκδώσει αναστολή του σχεδίου επέκτασης του διυλιστηρίου – γνωστοποίησε εγγράφως στην ΠΕΤΡΟΛΑ ότι παρότι ο φάκελος της αιτούμενης άδειας είναι πλήρης … δεν της χορηγεί την άδεια νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των Αιτήσεων Ακυρώσεως των σχεδίων επέκτασης του διυλιστηρίου!

2ο βήμα: Στις 24/7/09 η ΠΕΤΡΟΛΑ υποβάλλει ένσταση ενώπιον του Γ.Γ Περιφέρειας … εναντίον της Νομαρχίας !

3ο βήμα: Στις 27/7/09 ( μεσολάβησε Σαββατοκύριακο !) ο Γ.Γ Περιφέρειας, πλήρως ενημερωμένος για τη μεθόδευση, με έγγραφό του προς την Νομαρχία, σχεδόν … διατάσσει : «εφόσον διαπιστώνεται ότι ο φάκελος είναι πλήρης η Νομαρχία οφείλει να εκδώσει την αιτούμενη οικοδομική άδεια»…

4ο βήμα: Στις 30/7/09 η Νομαρχία εκδίδει την άδεια επικαλούμενη τη «διαταγή» του Γ.Γ Περιφέρειας !

Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν; (Όλα τα σχετικά έγγραφα στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

Ενδεικτική της όλης μεθόδευσης και της αγαστής συνεργασίας Νομαρχίας και ΠΕΤΡΟΛΑ για την «αντιμετώπιση» της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ αποτελεί και η πρωτοφανής άρνηση των Νομαρχιακών Υπηρεσιών να χορηγήσουν στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ αντίγραφα της Τεχνικής Εκθέσεως, του Τοπογραφικού Διαγράμματος και του Σχεδίου Γενικής Κάτοψης της άδειας νομιμοποίησης των αυθαίρετων εργασιών με το αιτιολογικό ότι αυτά αποτελούν … «βιομηχανικά απόρρητα»!

Είχε προηγηθεί - ανήμερα της έκδοσης της άδειας νομιμοποίησης των αυθαιρέτων – επιστολή του Δ/ντή Έργου της ΠΕΤΡΟΛΑ προς τις αρμόδιες Νομαρχιακές Υπηρεσίες με την οποία τις «καθοδηγεί» για την αντιμετώπιση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ. Την αποκαλύπτουμε σήμερα παραδίδοντάς την στην κρίση των συμπολιτών μας .

Ήδη, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ με την 16533/7.9.09 αναφορά της έχει ζητήσει την διαμεσολάβηση του  Συνήγορου του Πολίτη.

     ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

Σκουπίδια: Συνέχιση της υποβάθμισης του Θριασίου

Τη συνέχιση της ταξικής πολιτικής που θέλει τα απορρίμματα της Αττικής να συνεχίζουν να θάβονται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στη Φυλή, διαιωνίζοντας έτσι την υποβάθμιση του Θριάσιου Πεδίου, εγγυάται και η νέα κυβέρνηση.

Σε συνάντηση που είχε χτες αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, διατυπώθηκε και από τις δύο πλευρές η βούληση να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής ΧΥΤΥ σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα. Οι εκπρόσωποι του ΕΣΔΚΝΑ, ενημέρωσαν τον υπουργό ότι ο χώρος του ΧΥΤΑ Φυλής, θα μπορεί να δέχεται σκουπίδια για δύο ακόμη χρόνια το πολύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής, ως προσωρινή «λύση», τη συνέχιση δηλαδή της υποβάθμισης της περιοχής. Θυμίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δέχεται περίπου το 95% των απορριμμάτων της Αττικής, με ευθύνη τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και των διοικήσεων του ΕΣΔΚΝΑ που σκοπίμως συντηρούν χρόνια το πρόβλημα, με κίνδυνο να αναλάβουν δράση στον κερδοφόρο αυτό τομέα οι ιδιωτικές εταιρείες.

Από την πλευρά του υπουργείου, «αγκάθι» θεωρείται το ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων επεξεργασίας απορριμμάτων (σ.σ. εργοστασίων ανακύκλωσης και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμμάτων (ΧΥΤΥ), για το οποίο αναμένεται συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Δεν αποκλείεται βέβαια και η προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5347412&publDate=10/11/2009

Επιστροφή στην αρχή

Στην Ελευσίνα κατασκευάζεται ήδη το νέο διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ με πενταπλάσια ισχύ... θα εκλύονται 950.000 τόνοι Διοξειδίου του Άνθρακα, το χρόνο (αύξηση 350%).
ΘΡΙΑΣΙΟ ΦΩΤΟ
Δεν είναι από άλλο πλανήτη.

Είναι 30 λεπτά από το Σύνταγμα..

Ένα παλιό γκράφιτι στη Νίκαια έγραφε πριν 15 χρόνια: «Είμαστε όλοι Αλβανοί». Η ζωή επιβεβαίωσε τον διορατικό Έλληνα που το έγραψε. Βιώνουμε όλοι τώρα τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τους ‘μισθούς’ των 400 και 700 ευρώ την κατεδάφιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Έτσι και σήμερα, μπορούμε να πούμε: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΕΣ».

Οι ρύποι που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα ταξιδεύουν και Γλυφάδα και Παγκράτι και Βαρυμπόμπη και παντού.

Τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο Θριάσιο δίπλα στα τοξικά, τα τρώνε κι οι Κοκκινιώτες κι οι Βυρωνιώτες.

Και πάνω απ’ όλα: οι ίδιοι που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τις ρυθμίσεις στο Θριάσιο, αυτοί σχεδιάζουν και το ρυθμιστικό της Αθήνας, αυτοί τα χωροταξικά, για τα ίδια συμφέροντα θυσιάζονται ο Υμηττός, η Πάρνηθα, οι ελεύθεροι χώροι και ο αέρας που αναπνέουμε.

Το Θριάσιο δεν είναι πια πρόβλημα μόνο των κατοίκων του.

(ελήφθη 13-12-2009)

Επιστροφή στην αρχή

Στο Θριάσιο τα δέντρα δεν τα καίνε, τα ξεριζώνουν

Του ΝΤΙΝΟΥ ΡΟΥΣΣΗ*

Το κείμενο αυτό εδώ είναι εμπνευσμένο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέκαψαν τα δάση στην Ανατολική Αττική και από την προσπάθεια των τοπικών αρχόντων της Ελευσίνας να ξεριζώσουν τα δένδρα της περιοχής, θυσία στον βωμό της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής.

Οι δημοσιογραφικές έρευνες και οι πολιτικές αναλύσεις του καλοκαιριού κατόρθωσαν να αναδείξουν το πασίγνωστο γεγονός ότι για τις καταστροφές των δασών στην Αν. Αττική, τις πυρκαγιές και την αυθαίρετη ή νομιμοφανή δόμηση των καμένων έχουν μεγάλη ευθύνη (ανέχτηκαν, συνέργησαν ή πρωτοστάτησαν) οι τοπικοί άρχοντες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

Εμείς εδώ στο Θριάσιο και την Ελευσίνα δεν κινδυνεύουμε από την αυθαίρετη δόμηση, τις βίλες και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Άλλα είναι τα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην πολύπαθη και υποβαθμισμένη Δυτική Αττική. Αλλά πάλι στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξουν οι σχετικές έρευνες.

Η έκταση του Θριάσιου Πεδίου μοιράζεται σε τέσσερις (4) Δήμους (Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας και Μαγούλας).

Ο Δήμος Ελευσίνας έχει μικρή ελεύθερη έκταση, αφού οι υπόλοιπες εκτάσεις του έχουν καταληφθεί από κατοικίες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις (αεροδρόμιο, ΠΥΡΚΑΛ), βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες και μεγάλες οδικές αρτηρίες που ο τεράστιος κυκλοφοριακός φόρτος προσθέτει πολύ επικίνδυνους ρύπους στο ήδη κορεσμένο και μολυσμένο περιβάλλον.

Η Π.Κ. του ΣΥΝ Ελευσίνας είναι η μοναδική που έχει στα μέλη της βουλευτή και δήμαρχο. Δεν υπάρχει ακόμη άλλη στην Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς αυτό το γεγονός να φαινόταν ξεκάθαρα από την δράση της Κίνησης ή η δράση της Π.Κ. Ελευσίνας να ξεχώριζε και να αποτελούσε παράδειγμα στο μέτωπο των εργατικών, οικολογικών και κοινωνικών αγώνων. Σε άλλα πράγματα όμως διακριθήκαμε και κυρίως να μη προβληθεί, να μην ακουστεί η αντίθετη άποψη. Ούτε και αυτό όμως έγινε επαρκώς με επιτυχία.

Δεν θα ασχοληθούμε σήμερα με τα εν γένει επιτεύγματα της κεντροαριστεράς στην Ελευσίνα. Θα περιοριστούμε μόνο στην καταστροφή του ελαιώνα της Ελευσίνας, συμβολή ελάχιστη στον αγώνα της Κοπεγχάγης και στην κλιματική αλλαγή.

Με μια πρωτοφανή μεθόδευση η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) συζητήθηκε στο Δ.Σ. Ελευσίνας σε μια κυριολεκτικά μεταμεσονύκτια συνεδρίαση σαν 11ο θέμα. Εκεί ο ελαιώνας της Ελευσίνας, το Στρίφι, δύο χιλιάδες (2.000)στρέμματα κατάφυτα από ελιές και λίσια (ήμερες βελανιδιές) χαρακτηρίζονται ζώνη χονδρεμπορίου. Δύο χιλιάδες στρέμματα θα ξεριζωθούν για να γεμίσουν αποθήκες, λαμαρίνες, τσιμέντο, άσφαλτο, νταλίκες, ρύπους και εμπορεύματα.

Η είδηση της Ελευθεροτυπίας (3 Ιουλ. 2005) είναι διαφωτιστική (Χρυσή ένταξη. «Αθόρυβα» πέρασε η τροποποίηση του ΓΠΣ Ελευσίνας, βάσει της οποίας εντάσσονται στο σχέδιο πόλης εκτάσεις και περιοχές παρακείμενες της Αττικής Οδού. Και όχι μόνο αθόρυβα, αλλά και «ενισχυμένα», αφού στο σχετικό ΦΕΚ που υπογράφει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 1,2-1,4 αντί του συνηθισμένου 0,80. Οι «ευνοημένοι» πάντως από την τροποποίηση έχουν ήδη προλάβει να αγοράσουν πάμφθηνα τα νέα «φιλέτα». Μεταξύ των τυχερών η Εθνική Τράπεζα, ο όμιλος Λάτση και η Intracom). Η απάντηση του Δημάρχου αφορούσε μόνο το «αθόρυβα» και τους συντελεστές δόμησης.

Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή χαρακτήρισε τη γεωργική γη (ελαιώνα) σε Ζώνη Χονδρεμπορίου; Γιατί δύο χιλιάδες στρέμματα ελαιώνας παραδίδονται στο μπετόν, στην άσφαλτο, στις μεταφορές και στην κυκλοφορία χιλιάδων αυτοκινήτων και νταλικών; Έχω προκαλέσει, έχω παρακαλέσει πολλές φορές τους συντρόφους να εξηγήσουν γιατί ψήφισαν αυτή την αλλαγή. Δεν έχω πάρει απάντηση. Όταν έρθει η ώρα που θα ξεριζώνονται χιλιάδες ελαιόδενδρα πώς θα αντιδράσει η οικολογική μας συνείδηση;

Στο Θριάσιο γίνεται και άλλο εμπορευματικό κέντρο, στον Ασπρόπυργο. Αυτό είναι του ΟΣΕ και έχει σιδηροδρομική σύνδεση, της Ελευσίνας ανήκει σε ιδιώτες. Και αυτό είναι έκτασης περίπου 2 000 στρεμμάτων, γίνεται σε χώρο που ήταν περιβόλια, της Ελευσίνας γίνεται σε ελαιώνα. Για το εμπορευματικό κέντρο Ασπροπύργου αντιδράσαμε, με ερωτήσεις στη Βουλή, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, δημοσιεύματα. Όπως αυτό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντη στο τοπικό μηνιαίο έντυπο «δια ταύτα» Μάιος 2005, όπου σημειώνει, πέρα από τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα επιφέρει το εμπορευματικό κέντρο Ασπροπύργου, ότι «παραδίδει για άλλη μια φορά το Θριάσιο βορά στο δαιμόνιο των νεοελλήνων επιχειρηματιών». Για αυτό της Ελευσίνας η αντίδρασή μας είναι «απόρρητος και σιωπής βαθείας μεστή». Βλέπετε, το κάνουν «οι δικοί μας!» και το ξερίζωμα των δένδρων θα γίνει με οικολογική ευαισθησία.

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009 ήρθε για συζήτηση (αιφνιδιαστικά) στο Δημοτικό Συμβούλιο νέα τροποποίηση του ΓΠΣ. Ήταν 1ο θέμα. Παρήλθαν οι εποχές των μεθοδεύσεων. Συζήτηση στην κοινωνία ή στην Π.Κ. της Ελευσίνας δεν έγινε καμία. Θέματα που υποκρύπτουν σημαντικές επιδιώξεις δεν συζητούνται, μη γίνει καμία στραβή. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος για το Στρίφι, τον ελαιώνα της Ελευσίνας, πρότεινε να παραμείνει Ζώνη Χονδρεμπορίου με μερικές αλλαγές. Ένα τμήμα να χαρακτηριστεί Πολεοδομικό Κέντρο για να γίνει τόπος εκθέσεων και καταστημάτων. Μια σκέψη διαπέρασε το μυαλό των παρευρισκομένων στην αίθουσα συνεδριάσεων. Κάποιος μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος ενδιαφέρεται για την περιοχή και προωθείται φωτογραφική διάταξη. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του δημάρχου, η λήψη αποφάσεων αναβλήθηκε για μελλοντική συνεδρίαση. Ευκαιρία λοιπόν να γίνει μια κάποια συζήτηση.

Και εμείς αντιμετωπίζουμε έναν κυκλώνα τσιμεντοποίησης και κερδοσκοπίας σε κάποιον Ελαιώνα, ακόμα κατάφυτος με ελιές ο δικός μας. Αγωνιζόμαστε να σωθεί ο ελαιώνας όλου του Θριάσιου, ο ελαιώνας που κομμάτια του έχουν απομείνει σε όλους τους δήμους. Μα πρώτα απ’ όλα, αυτός που κινδυνεύει άμεσα, ο Ελαιώνας της Ελευσίνας. Καλώ τους κατοίκους, τους συντρόφους να αγωνιστούμε (και να ψηφίσουμε βέβαια) για τη σωτηρία του. Να αγωνιστούμε για την αναζωογόνηση και ανάπτυξη της παραδοσιακής ελαιοκαλλιέργειας στον τόπο μας. Να αγωνιστούμε να δοθούν κίνητρα, για να φυτευτούν και άλλα ελαιόδενδρα, μικρό αντιστάθμισμα στην οικολογική υποβάθμιση που υφιστάμεθα.

Ο δρόμος της Ελευσίνας προς την Κοπεγχάγη περνάει και μέσα από το Στρίφι.

* Ο Ντίνος Ρούσσης είναι μέλος της Π.Κ. του ΣΥΝ Ελευσίνας

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=512475 (17-12-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

Τα Ελευσίνια μυστήρια της... ανακύκλωσης

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Η Ελευσίνα... τιμωρείται γιατί έχει πάρει στα ζεστά την υπόθεση της ανακύκλωσης των σκουπιδιών! Η αποκάλυψη έγινε στην «Ε» από τον δήμαρχο της πόλης Γιώργο Αμπατζόγλου, με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων για το 2009 και αποδεικνύουν ότι το ποσοστό της ανακύκλωσης έφτασε στο 33% και είναι από τα υψηλότερα στη χώρα.

Με 66 € τον τόνο χρεώνεται η Ελευσίνα, όταν η ανακύκλωση στον δήμο έχει φτάσει στο 33% Το παράδοξο έχει την εξήγησή του, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος. Η Ελευσίνα, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των δήμων της Αττικής, πηγαίνει τα σκουπίδια της στις εγκαταστάσεις της Φυλής, όπου «χρεώνονται» με το... κεφάλι, δηλαδή με βάση την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν και όχι ανάλογα με τα σκουπίδια που «παράγουν». Το οφειλόμενο ποσό έχει οριστεί στο 6% και επομένως οι δήμοι δεν έχουν καν κίνητρο να μειώσουν τις ποσότητες. Το 2009, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ο φορέας που διαχειρίζεται τη χωματερή της Φυλής, αποφάσισε να προχωρήσει σε δοκιμαστικό ζύγισμα των σκουπιδιών που παραδίδει κάθε δήμος. «Με βάση αυτά τα στοιχεία οι δήμοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 40 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών. Εκτός από την Ελευσίνα, που λόγω της ανακύκλωσης, πηγαίνει λιγότερα σκουπίδια και πληρώνει 66 ευρώ τον τόνο!» αναφέρει με στοιχεία ο Γ. Αμπατζόγλου.

Η αποκάλυψη δεν πτοεί τη δημοτική αρχή. Για τη νέα χρονιά ετοιμάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα καλύπτει 1.500 οικογένειες. Εχει ήδη αγοραστεί όχημα που θα ζυγίζει τα σκουπίδια, ώστε ο «λογαριασμός» που αφορά τα τέλη καθαριότητας να είναι πιο δίκαιος και να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ποσότητες που πετά το κάθε νοικοκυριό. Με άλλα λόγια, θα ακολουθεί τη βασική αρχή της οικολογικής πολιτικής «ο ρυπαίνων πληρώνει», που προωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση.

Το πρόγραμμα διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ελευσίνα έχει ξεκινήσει από το 2006 και μέσα σε μια τριετία το ποσοστό της ανακύκλωσης έφτασε στο 33%. Για το 2009 αυτό σημαίνει ότι κατέληξαν στη χωματερή 15.425 τόνοι σκουπιδιών, ενώ 7.456 τόνοι αξιοποιήθηκαν σε διάφορες χρήσεις. Στους γνωστούς «μπλε» κάδους την ίδια χρονιά συγκεντρώθηκαν 2.654 τόνοι υλικών συσκευασίας, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Ειδικό πρόγραμμα εφαρμόζεται για τα υπολείμματα τροφών, τα λεγόμενα βιοαποδομήσιμα, που αξιοποιούνται για την παραγωγή φυσικού λιπάσματος χάρη σε 500 ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης. Το πράσινο της πόλης, αλλά και οι δημότες που διαθέτουν αυλή, εξασφάλισαν 2.500 τσουβάλια λίπασμα και μάλιστα οικολογικών προδιαγραφών.

«Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα», μας λέει ο Γ. Αμπατζόγλου, που έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με άλλους 11 δήμους της Δυτικής Αττικής ώστε να θέσουν σε λειτουργία, πιθανότατα με τη συνεργασία ιδιωτών, σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης και να στέλνουν στη χωματερή μόλις το 5-6% των σκουπιδιών. Εάν προχωρήσει το σχέδιο, οι δημότες της Ελευσίνας θα πληρώνουν μειωμένα τέλη καθαριότητας κατά 300.000 ευρώ τον χρόνο. *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/01/2010&id=123840

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Λίμνη Κουμουνδούρου - Βουρκάρι Μεγάρων-Να τους προστατέψουμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, ο  ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου, η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνδιοργανώνουν παρεμβάσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την προστασία των πολύτιμων υγροτόπων της Αττικής.

Κυριακή 31/1/2010

11:00 Παρέμβαση στη Λίμνη Κουμουνδούρου

12:30 Παρουσίαση: «Οι πολύτιμοι υγρότοποι της Αττικής»

(Καραϊσκάκη 101, Χαϊδάρι)

29/1 – 5/2/2010

Έκθεση φωτογραφίας και εικαστικής αφίσας, Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι)

Η Δυτική Αττική έχει υγρότοπους ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι είναι τόσο κοντά μας. Κι όμως η άγνοια της Πολιτείας τους καταστρέφει καθημερινά. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι υγρότοποι ήταν «υποτιμημένοι» από τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία. Ως αποτέλεσμα σήμερα η Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα: ατμοσφαιρική και υπόγεια ρύπανση,  εγκατάσταση βιομηχανίας, και δεξαμενών  καυσίμων, τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου και της Μεγαρίδας.

Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη των αρχαίων Ρειτών).

Η Λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ως ένας σημαντικός υγρότοπος όσο και ως ιστορικός τόπος. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 50 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων: η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια, το Κιρκίρι, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Γκισάρι κ.α.

Oι αρχαίες Λίμνες των Ρειτών ήταν αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και στην Κόρη της Περσεφόνη, και είχαν σχέση με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η αρχαία Ιερά Οδός συναντούσε τους αρχαίους Ρειτούς με τους δύο κλάδους της. Η Λίμνη Κουμουνδούρου, και 50 μέτρα περιφερειακά,  έχει χαρακτηριστεί ως  ιστορικός τόπος από το 1974.

Για να προστατευτεί η Λίμνη Κουμουνδούρου πρέπει:

Να σταματήσει η υπέργεια και υπόγεια ρύπανση της Λίμνης, με τον έλεγχο των γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων (κυρίως των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ  κ.λπ) και να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα προστασίας (απορρύπανση, μετρήσεις κ.λπ).

Να γίνει ο χώρος επισκέψιμος με ήπιο τρόπο, ώστε ο πολίτης να εκτιμήσει την αξία της.

Βουρκάρι Μεγάρων

 Το «Βουρκάρι» είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγροβιότοπος που τροφοδοτείται από τη θάλασσα και τις βροχές. Βρίσκεται μεταξύ Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων. Στον υγρότοπο , που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό, έχουν παρατηρηθεί 127 είδη πουλιών, αξιοσημείωτη χερσαία πανίδα, αλλά και ποικιλία από ψάρια. Πλήθος από μελέτες Πανεπιστημίων, κρατικών Φορέων και οικολογικών  οργανώσεων τεκμηριώνουν την οικολογική του σημασία και υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την διάσωση και προστασία του.

Ο υγροβιότοπος σήμερα κινδυνεύει από την επεκτεινόμενη βιομηχανική δραστηριότητα και τις ασύμβατες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της υδρολογικής του λεκάνης.

Ο  Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου ζητάει άμεσα τον αποχαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή και την θεσμοθέτηση ειδικού νομικού πλαισίου για την προστασία της.

Καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και κάθε ευαισθητοποιημένο άνθρωπο να υπερασπίσει - από τη ρύπανση, τη συρρίκνωση  και την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών -  τους υγροτόπους της περιοχής μας και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις  που συνδιοργανώνουν οι παραπάνω φορείς  με σκοπό να παρουσιάσουν αφενός μεν τα προβλήματα και αφετέρου να αναδείξουν την ομορφιά και την πλούσια ορνιθοπανίδα της Λίμνης  Κουμουνδούρου και του Βουρκαρίου Μεγάρων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932 638523, 6972 937675, 6946 779538

ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου (www.xpolis.blogspot.com),

Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου (http://xaidari.blogspot.com  - http://limnik.blogspot.com),

Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου (http://vourkari.blogspot.com), 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (http://www.ornithologiki.gr)

Επιστροφή στην αρχή

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος "αθωώνει" τα ΕΛΠΕ

Πλήρη κάλυψη στα ΕΛΠΕ για τη ρύπανση που προκαλούν από το 2004 στη λίμνη Κουμουνδούρου αλλά και για την επικίνδυνη επέκτασή τους δίπλα στην ΠΥΡΚΑΛ έδωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας στον Θανάση Λεβέντη. "Τρεις φορές η λίμνη Κουμουνδούρου έχει πιάσει φωτιά", ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι "εξακολουθεί να αναβλύζει πετρέλαιο. Κινδυνεύει όλη η Αττική αν γίνει κάτι εκεί και οι κυβερνήσεις το παίρνουν επιπόλαια".

"Θέλουμε να φύγουν τα εργοστάσια από την περιοχή;", ήταν το παραπειστικό ερώτημα που έθεσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι "στη λογική που λέει "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι", κάνουμε κάτι άλλο: προσπαθούμε να βάλουμε κανόνες". Δεσμεύθηκε ακόμη ότι θα γίνει νέος έλεγχος από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι ο Θ. Μωραΐτης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει όρια για το νερό έως και 5.000 φορές αυστηρότερα απ’ αυτά που ισχύουν στην Ε.Ε. και ότι μετά τις παρεμβάσεις των ΕΛΠΕ υπάρχει μείωση των ρύπων. "Το πόσιμο νερό έρχεται από την ΕΥΔΑΠ, άλλο ο υδροφόρος", απάντησε ο Θ. Λεβέντης και σημείωσε ότι "στην περιοχή 21 βιομηχανίες υπάγονται στην οδηγία Σεβέζο".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=526974 3/3/2010

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
 Στην Δυτική Αττική, το ξεπούλημα των δρόμων και η καταστρατήγηση του

δημόσιου και ελεύθερου χώρου έρχεται να συμπληρώσει την δραματική
εικόνα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της ασύστολης και απάνθρωπης
δραστηριότητας της βαριάς βιομηχανίας, καθώς και της καταστροφής  των
τελευταίων πνευμόνων της Αττικής (βλ. Όρος Αιγάλεω), στην περιοχή μας.
Ένα απλός περίπατος στην ακτογραμμή Σκαραμαγκά - Ασπροπύργου -
Ελευσίνας αρκεί για να αντιληφθούμε σε όλο της το μεγαλείο αυτήν την
απογοητευτική εικόνα της θλίψης, η οποία συμπληρώνεται πανηγυρικά με
την μπάρα του "ΤΙΤΑΝ" στον παραλιακό δρόμο της Ελευσίνας, σε έναν
δημόσιο κατά τ' άλλα δρόμο.
Εμείς οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής με την πεποίθηση ότι η Ιερά Οδός
που μας ενώνει διασχίζει τα κοινά μας προβλήματα, συστήσαμε την
πρωτοβουλία "ελεύθεροι δρόμοι-ελεύθεροι χώροι για όλους -ες" για να
αγωνιστούμε από κοινού για την επίλυση τους,  για να υψώσουμε την φωνή
μας ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων δρόμων, ενάντια στην καταπάτηση
των ελεύθερων χώρων και ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και
της ποιότητας ζωής.
Για όλα τα παραπάνω σας καλούμε την Κυριακή 21/03 και ώρα 12:00 πμ.
στο αναψυκτήριο της παραλίας Ελευσίνας σε ανοιχτή συνέλευση για να
οργανώσουμε τις δράσεις μας και τις αντιστάσεις μας ενάντια σ' όλες
τις μπάρες που φράζουν τις ζωές μας, στερούν την ελευθερία μας,
καταστρατηγούν τα δικαιώματα μας
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ"  ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

lameletis@yahoo.gr

(ελήφθη 20-3-2010)

Επιστροφή στην αρχή

Ο ρημαγμένος υγρότοπος, μέχρι πριν από λίγο καιρό, ΔΕΝ υπήρχε πουθενά. Αποτελούσε έναν τόπο φάντασμα, ένα σημείο no man's land, όπου απλώς έκλεινες τη μύτη σου και προσπερνούσες. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τη χαβούζα αποβλήτων των γειτονικών βιομηχανιών και το σουρωτήρι της υπερχωματερής των Αθηνών! Κι όμως αυτός ο τραγικός υγρότοπος, η λίμνη της Περσεφόνης, η λίμνη του πετρελαίου, αντιστέκεται και προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια ανελέητη επίθεση, σοκάροντας μας με τη δύναμη και την αντοχή του.
Παράλληλα η συλλογική προσπάθεια και η επιμονή 'δίνει' τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τη λίμνη, ενσωματώνοντας την στους υγρότοπους της Αττικής! Από 'κει και πέρα πρέπει να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο μέχρι την απορρύπανση και ανάδειξη της.
Η Ε.Ο.Ε. ξεκίνησε το 2009 το πρόγραμμα καταγραφής και παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Αττικής. Μετά από ένα χρόνο καταγραφών η λίμνη Κουμουνδούρου συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση κατέχοντας μάλιστα και μία πρωτιά : φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό υδρόβιων πτηνών της Αττικής το χειμώνα! Επίσης μαζί με τον υγρότοπο του Σχινιά φιλοξενεί τις παγκοσμίως απειλούμενες βαλτόπαπιες. ΚΛΙΚ ΕΔΩ
http://xaidari.blogspot.com/     http://limnik.blogspot.com/

(ελήφθη 19-4-2010)

Επιστροφή στην αρχή

2228,3 MW οι 5 νέες ενεργειακές μονάδες που γίνονται ή προγραμματίζονται σε Ελευσίνα, Ν. Πέραμο, Αγ. Θεοδώρους!

Άδειες παραγωγής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aρ. Μητρώου  Αδειών

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Νομός

Δήμος/Κοιν.

Θέση

Τεχνολογία

ΙΣΧΥΣ (MW)

 

ΑΔ-00886

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 102

ΜΕΓΑΛΑ Θ.Η - ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

880

 

ΑΔ-01109

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

ΑΤΤΙΚΗΣ

Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ

 

ΜΕΓΑΛΑ Θ.Η - ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

390

 

ΑΔ-00648

ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

ΕΚΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ MOTOR OIL

ΜΕΓΑΛΑ Θ.Η - ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

395,9

 

ΑΔ.01213

BLUE AEGEAN ENERGY SA

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

ΘΕΣΗ "ΣΟΥΣΑΚΙ"

ΜΕΓΑΛΑ Θ.Η - ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

122,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νέες αιτήσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία Υποβολής

Φορέας

Νομός

Δήμος

Θέση

Τεχνολογία

ΙΣΧΥΣ (MW)

 

26/3/2009

ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥΣΑΚΙΟΥ Α.Ε.

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ ΑΕ

ΜΕΓΑΛΑ Θ.Η - ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

440

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ελήφθη 25-4-2010

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή