Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων

Έργο που δεν προχωράει, αν και ενταγμένο στο φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για έξη μελέτες που αφορούν αρχαιολογικούς χώρους από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι τον Κεραμεικό (Ολυμπιείο, νότια και βόρεια κλιτύς Ακρόπολης, λόφοι Νυμφών, Φιλοπάππου, Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Κεραμεικός).

Οι προμελέτες έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και είχε αποφασιστεί από τον τέως υπ. Πολιτισμού Βενιζέλο να μην γίνουν ανασκαφές αλλά μόνο καθαρισμοί. Οι καθαρισμοί όμως της βλάστησης και των σκουπιδιών 50 χρόνων έφεραν στο φως "νέα" μνημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χάραξη των αρχαιολογικών διαδρομών. Η νέα Υπ. Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη θεωρούσε απαραίτητη την ανασκαφή και αναστήλωση με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμη εγκριθεί οι μελέτες.

Μέχρι σήμερα μόνο η πιλοτική πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έχει αρχίσει. Το έργο πεζοδρόμησης της Δ. Αρεοπαγίτου και της Απ. Παύλου θα κοστίζει 50 δισεκατομμύρια ανά φάση (δύο φάσεις;) και θα ακολουθήσει μια τρίτη εργολαβία μέχρι το 2001. (Ελευθεροτυπία, 26-5-2000)

 Δυο ενδιαφέροντα κείμενα του ICOMOS για τους Ιστορικούς Κήπους (στα αγγλικά) : Κείμενο 1, Κείμενο 2

Με ψήφισμά της (18/7) η γενική συνέλευση του τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου καταγγέλλει υπό ανέγερση εννεαώροφο κτίριο επί των οδών Μητσαίων, Μισσαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου, στην περιοχή Μακρυγιάννη. Το κτίριο, όπως εξηγούν, “θα αποκρύψει εντελώς την Ακρόπολη, δεδομένου ότι με τον ισχύοντα Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό μπορεί να υψωθεί στους εννέα αντί των έξι ορόφων στους οποίους έχουν ανεγερθεί έως τώρα τα κτίρια της περιοχής”. Το τμήμα Αρχιτεκτόνων, το οποίο είχε και παλαιότερα αντιταχθεί σ' αυτές τις διατάξεις του ΓΟΚ, “που εξυπηρετούν μόνον τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ενώ καταστρέφουν την πόλη και το αστικό τοπίο”, συντάσσεται με όσους συλλόγους και φορείς ζητούν να μην ξεπεράσει το κτίριο τους έξι συνολικά ορόφους. Ακόμη, εκφράζει γενικότερα την ευχή να ληφθούν απαραίτητα μέτρα, “ώστε να αποφεύγονται πολεοδομικοί βανδαλισμοί στην περιοχή της Ακρόπολης και σε άλλες περιοχές”. Και επί τη ευκαιρία παίρνει θέση και για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης σημειώνοντας πως “το ίδιο το Δημόσιο έχει δώσει κακό παράδειγμα, επιτρέποντας την ανέγερση με κατά παρέκκλιση αύξηση ύψους σε δημόσιο κτίριο, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης δηλαδή, κάτω ακριβώς από τον Ιερό Βράχο, αυτό που ο αείμνηστος Αριστομένης Προβελέγγιος αποκάλεσε “Υβριν προς την Ακρόπολη”. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/07/2001

Πάνω από 30 παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, συνολικού προϋπολογισμού 25 δισ. δραχμών που έχουν διασφαλιστεί από το Γ' ΚΠΣ, περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και αποτελούν τη συμβολή της στη νέα Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το πρώτο, ιδιαίτερα επιτυχημένο, βήμα έγινε με την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μέσα στον Οκτώβριο αποκλείεται από την κυκλοφορία και η συνέχειά της, η οδός Αποστόλου Παύλου. Θα ακολουθήσουν αναπλάσεις γύρω από το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο και στο κομμάτι της Ερμού προς την οδό Πειραιώς.
Στις πρώτες προτεραιότητες περιλαμβάνονται επίσης:
*Η δημιουργία ενιαίου χώρου 140 στρεμμάτων, σχεδόν ένας εθνικός κήπος, στο Γκάζι, από τη λεωφόρο Πειραιώς ώς τις σιδηροδρομικές γραμμές στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.
*Σημεία αναφοράς στη διαμόρφωση είναι το κτίσμα που έχει κατασκευαστεί για το σταθμό του μετρό, αλλά εγκαταλείφθηκε όταν άλλαξε η χάραξη της γραμμής κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Υπάρχει πρόταση να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ.
*Κέντρο των αναπλάσεων θα είναι το Γκάζι, ενώ θα γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων προς την Ιερά Οδό.
*Ενας μεγάλος χώρος θα απελευθερωθεί με την απομάκρυνση του αμαξοστασίου των τρόλεϊ, που θα στεγαστεί σε σύγχρονο γκαράζ αυτοκινήτων που κατασκευάζεται στο Ρουφ.
*Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η κατασκευή της Οπερας, καθώς και η ανάδειξη της παλιάς λαχαναγοράς, γνωστότερη ως “κορεάτικη αγορά”.
*Η πεζοδρόμηση της Β. Ολγας, που θα ενώσει το πάρκο του Ζαππείου με τον αρχαιολογικό χώρο γύρω από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
*Από το χώρο αυτό προβλέπεται να διέρχεται μόνο η γραμμή που εξυπηρετεί το Παγκράτι. Η σύνδεση με το Παναθηναϊκό στάδιο πιθανότατα θα γίνει με πεζογέφυρα, ενώ στην άλλη άκρη, προς τη Δ. Αρεοπαγίτου, δεν θα γίνει καμία παρέμβαση αφού δεν εναρμονίζεται με τη γενικότερη γεωμετρία του χώρου.
*Ο εξωραϊσμός κεντρικών δρόμων, όπως η Μητροπόλεως, η Κολοκοτρώνη και η Αμαλίας, κυρίως με διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων τους. Ειδικά η Μητροπόλεως διαθέτει πολλά νεοκλασικά κτίρια που θα αναπλαστούν, όπως και η παραγνωρισμένη σήμερα πλατεία Δημοπρατηρίου.
*Η ανάπλαση της πλατείας Συντάγματος προβλέπεται να ξεκινήσει μέσα στο Δεκέμβριο. Το 2002 θα αρχίσουν τα έργα στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου ήδη γίνονται αρχαιολογικές ανασκαφές. Ολόκληρη η πλατεία θα βυθιστεί κατά ένα ή και δύο μέτρα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των ερευνών των αρχαιολόγων.
*Το ξήλωμα 10.000 διαφημιστικών πινακίδων από το ιστορικό κέντρο, που διευκολύνεται κατά πολύ με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.
“Ξεναγός” μας σε αυτό το πρόγραμμα είναι ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος Γιάννης Καλαντίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Στενός συνεργάτης του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση, ασπάζεται τα οράματά του και φιλοδοξεί να κάνει πράξη μια από τις πιο προσφιλείς φράσεις του: “Να γίνει η ανθρώπινη πόλη που να την αγαπάνε οι κάτοικοι της, αλλά και οι επισκέπτες της”. Δύσκολο στοίχημα, αλλά λίγο πριν κλείσει η πρώτη τετραετία της εταιρείας ο απολογισμός δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος, ιδιαίτερα αν μετρηθεί με βάση το κονδύλι των 5 δισ. δραχμών που της είχε διατεθεί. “Στο πιλοτικό τμήμα των πρώτων 200 μέτρων της Διονυσίου Αεροπαγίτου είχαμε προβλήματα και καθυστερήσεις, που οφείλονται κυρίως στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, αλλά και τις αρχαιολογικές ανασκαφές”, παραδέχεται ο κ. Καλαντίδης και προσθέτει: “Τελικά, όμως, τα έργα παραδόθηκαν με βάση το χρονοδιάγραμμα και απολύτως μέσα στα όρια του προϋπολογισμού, παρ' όλο που δεν ρίχναμε άσφαλτο, αλλά "φυτεύαμε" κυριολεκτικά το δρόμο πέτρα-πέτρα”. Η μόνη απόκλιση ήταν το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών που ξεκίνησαν με προϋπολογισμό 50 εκατ. και τελικά απορρόφησαν 250 εκατ. δραχμές. Η Αθήνα απέκτησε ένα καινούριο πάρκο, το πάρκο Παρθένη, στη συμβολή με τη Ροβέρτου Γκάλι. Ηταν η κατοικία του μεγάλου ζωγράφου μας, που χανόταν πίσω από τους ψηλούς τοίχους. Γύρω του διαμορφώθηκαν όμορφες πλακοστρώσεις. Τα έργα θα ολοκληρωθούν με την πλακόστρωση του χώρου μπροστά στο “Διόνυσο”, όπου σταθμεύουν τα τουριστικά λεωφορεία, ενώ δίπλα προβλέπεται να διαμορφωθούν αποχωρητήρια, με πέτρα και ξύλο ώστε να εναρμονίζονται στο τοπίο.
*Ενα θέμα που μελετά η εταιρεία είναι τα περίπτερα. “Εχουν μετατραπεί τελικά σε υπαίθρια σουπερμάρκετ, εμποδίζοντας την κίνηση των πεζών”, επισημαίνει ο κ. Καλαντίδης και επικαλείται την περίπτωση της Ομόνοιας, όπου σήμερα υπάρχουν 22 περίπτερα. Εξηγεί ότι με τις αναπλάσεις δεν μπορεί να χωρέσουν πάνω από οκτώ. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/09/2001)

ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ Εκλεισε οριστικά για την κυκλοφορία. Ετοιμη η πεζοδρόμηση σε 12 μήνες. Ο “μεγάλος περίπατος” στην αρχαιότητα, που ξεκίνησε με την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με τις παρεμβάσεις στην Αποστόλου Παύλου, η οποία ήδη έκλεισε οριστικά για την κυκλοφορία.

Με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της πρωτεύουσας, μήκους 1,2 χιλιομέτρων και πλάτους που κυμαίνεται από 10 έως και 30 μέτρα. Μια όαση περιπάτου που θα καλύπτει τα 30 στρέμματα και θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει έκταση 15.000 στρεμμάτων.
Ο ιερός βράχος θα “στεφανώνεται” από ένα δίκτυο μονοπατιών και πράσινου, από το ύψος της Συγγρού ώς το Θησείο, όπου θα αποκλείονται εντελώς τα ΙΧ, αλλά και η επιβάρυνση που προκαλούν στο περιβάλλον. Δίπλα στην αρχαία οδό και πολύ κοντά στο ίχνος της Πεισιστρατείου οδού διαμορφώνεται ένας χωμάτινος περίπατος με αναβαθμούς. Το οδόστρωμα του σημερινού δρόμου θα απομακρυνθεί και θα αντικατασταθεί με κυβόλιθους, ενώ προς την πλευρά του λόφου του Φιλοπάππου θα τοποθετηθούν φωτιστικά που θα “δένουν” με την ιδιαιτερότητα του αρχαιολογικού χώρου. Σε επιλεγμένα σημεία προβλέπεται να τοποθετηθούν πέτρινα καθιστικά.
Η πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου, αν όλα πάνε καλά, προγραμματίζεται να παραδοθεί μετά 12 μήνες. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 2,4 δισ. δραχμές.
Με την έναρξη των έργων σταμάτησε και η μερική κυκλοφορία στην Αποστόλου Παύλου, που είχε μονοδρομηθεί με κατεύθυνση το Θησείο από τη διασταύρωση του θεάτρου της Δόρας Στράτου ώς τη διασταύρωση με την Ηρακλειδών. Σε ένα μικρό τμήμα του πεζόδρομου θα κινούνται τα μικρά λεωφορεία των γραμμών 035 και 731, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους του Θησείου. Για την περιοχή του Μακρυγιάννη θα συνεχίσει να λειτουργεί η γραμμή 230. Τα ΙΧ και τα φορτηγά όλων των κατηγοριών απομακρύνονται από την ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και θα ακολουθούν παρακαμπτήριες διαδρομές μέσω των οδών Συγγρού και Χαμοστέρνας. Με τον αποκλεισμό της Αποστόλου Παύλου σταματά και η διαμπερής κυκλοφορία στη Ροβέρτου Γκάλι, η οποία θα χρησιμοποιείται για να εξυπηρετεί μόνον το πάρκινγκ στο προαύλιο του κέντρου “Διόνυσος” και τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής. Σε επόμενη φάση οι προγραμματισμοί της εταιρείας προβλέπουν παρεμβάσεις στην περιοχή γύρω από το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο. Οι αφετηρίες των λεωφορείων προς τα Μεσόγεια θα απομακρυνθούν. Σε όλο αυτό το χώρο, επιφάνειας σχεδόν 35 στρεμμάτων θα γίνουν εκτεταμένες φυτεύσεις και διαμορφώσεις.
Προβλέπεται ακόμη πεζοδρόμηση του κάτω τμήματος της Ερμού, από την Πειραιώς έως την οδό Ασωμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια μεγάλη πλατεία γύρω από το βυζαντινό εκκλησάκι και θα πεζοδρομηθεί ο δρόμος μπροστά στην είσοδο του Ηλεκτρικού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Θα ανοίξει επίσης ο χώρος του Κεραμεικού και θα είναι επισκέψιμος ολόκληρο το 24ωρο. Το τμήμα της Ερμού από την εκκλησία των Ασωμάτων ώς το Μοναστηράκι θα παραμείνει ανοικτό στην κυκλοφορία και μάλιστα θα είναι διπλής κατεύθυνσης. (Ελευθεροτυπία 12-1-2002)

Η ανάπλαση της πόλεως των Αθηνών: Είναι η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση που έχει γνωρίσει η σύγχρονη Αθήνα: μεγάλοι οδικοί άξονες του Κέντρου πεζοδρομούνται, νέες πλατείες ή χώροι πρασίνου εντάσσονται στη ζωή της πόλης, τα πολιτιστικά κοιτάσματα γίνονται κομμάτι του καθημερινού βίου. Ξεκίνησε επισήμως το 1997, όταν τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ συνέστησαν την ΕΑΧΑ Α.Ε. (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας). Ο αρχικός βηματισμός δεν ήταν ιδιαίτερα γοργός. Το πρώτο έργο, η πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να παραδοθεί, παρεμβάσεις που είχαν εξαγγελθεί κρίθηκαν τελικά ανέφικτες (π.χ. η βύθιση της Λεωφόρου Αμαλίας, έτσι ώστε να ενοποιηθεί η Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου), η έναρξη σημαντικών έργων καθυστερούσε αδικαιολόγητα (ανάπλαση Πλ. Ομονοίας). Σήμερα, η εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη: η ροή της ομαλής χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία έχει αποκατασταθεί, η επιτακτική ανάγκη για ανανέωση του αστικού περιβάλλοντος, εν όψει του 2004, επιδρά θετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Η δυσκολία προσαρμογής των γραφειοκρατικών μηχανισμών του κράτους στις ταχύτητες που απαιτούνται αλλά και η αντίσταση κατεστημένων νοοτροπιών (βλ. άρνηση του ΚΑΣ να δεχθεί την εφαρμογή βραβευμένης μελέτης) λειτουργούν ανασταλτικά. Την ίδια ώρα, η αρχική στόχευση, η συγκρότηση, δηλαδή, ενός μείζονος αρχαιολογικού πάρκου, δείχνει να έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Οι αναπλάσεις μεγάλων πλατειών (Ομόνοια, Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Κουμουνδούρου) ή δρόμων (Αθηνάς, Μητροπόλεως, Αιόλου, Κολοκοτρώνη) δεν ενοποιούν αρχαιότητες· αναδεικνύουν τις επείγουσες ανάγκες της σύγχρονης πόλης και τη νέα δυναμική του εγχειρήματος. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Εταιρείας, ο κ. Γιάννης Καλαντίδης, είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο την αλλαγή προσανατολισμού. Ετσι δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΕΑΧΑ να μετονομαστεί σε Εταιρεία Ανάπλασης του Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας· ένας τίτλος που θα αποδίδει με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια την αποστολή της. Η επιτυχία του εγχειρήματος, πάντως, δεν θα κριθεί τον Αύγουστο του 2004, όταν όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω μας. Και κυρίως δεν θα κριθεί από τα “μεγάλα” και τα “σπουδαία”. Θα κριθεί από τα “μικρά”, τα “ασήμαντα”, τα “καθημερινά” που θα ανατρέψουν οριστικά το σημερινό καθεστώς απαξίωσης του αστικού μικροκλίματος αλλά και της ίδιας της ζωής στην πόλη.

Εχει ολοκληρωθεί η σύνταξη σχεδόν όλων των μελετών. Απομένει μόνο η εκπόνηση των μελετών για την αναβάθμιση του Ψυρρή, του Μεταξουργείου και του Θησείου. Αναθεωρείται η αντίστοιχη μελέτη για την Πλατεία Κουμουνδούρου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφικές τομές που προηγήθηκαν καθιστούν απαγορευτική την προβλεπόμενη “βύθιση” μέρους της πλατείας. Επίσης έχει δημοπρατηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προγραμματισμένων έργων. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο δημοπρατήθηκαν 17 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13 δισ. δρχ. Σε επίπεδο έργων έχουν ολοκληρωθεί δύο παρεμβάσεις: η (επιτυχημένη) πεζοδρόμηση της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου (συνεργάστηκαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία “ΠΛΕΙΑΣ - Δημήτρης Διαμαντόπουλος και συνεργάτες μελετητές ΕΠΕ”, “Κλαίρη Παλυβού”, “Αναστάσιος Ζέρβας” και “Δ. Πανάγος, Β. Παπανδρέου και Μ. Καλτσά Ο.Ε.”) και η διαμόρφωση της οδού Αγίου Κωνσταντίνου που συνοδεύτηκε από την αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων και την ανακαίνιση των όψεων όλων των κτιρίων από το ύψος του Εθνικού Θεάτρου έως την Ομόνοια.

Ας δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνεται ανά αρχαιολογικό χώρο στο πακέτο των έργων, που έχουν ήδη δημοπρατηθεί.

-Ολυμπιείο. Περίφραξη του χώρου, κατασκευή τεσσάρων φυλακίων και κατασκευή έργων υποδομής και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (ύδρευση, πυρόσβεση, αποχέτευση).

-Φιλοπάππου. Περίφραξη του χώρου, διαμόρφωση του εστιατορίου “Διόνυσος”, κατασκευή τουαλετών για τους επισκέπτες, διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για εκθέσεις γλυπτικής, συντήρηση έργων μικρής κλίμακας και κατασκευή έργων υποδομής.

-Κεραμεικός. Περίφραξη του χώρου, κατασκευή τριών φυλακίων, διαμόρφωση του κτιρίου εισόδου του αρχαιολογικού χώρου επί της οδού Ερμού, διαμόρφωση πρανών, κατασκευή τριών μικρών γεφυρών στον Ηριδανό.

-Αρχαία Αγορά. Περίφραξη του χώρου από την πλευρά της Αδριανού, διαμόρφωση του πλατώματος της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου επί της οδού Αδριανού, διαμόρφωση του πλατώματος δυτικά από το λιθόστρωτο Πικιώνη και την κατασκευή έργων υποδομής.

-Ρωμαϊκή Αγορά και Βιβλιοθήκη Αδριανού. Κατασκευή δύο φυλακίων, κατεδάφιση και επανακατασκευή τμήματος κτιρίου ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, διαμόρφωση της Πλατείας Μουσαίου και διαμόρφωση της οδού Πολυγνώτου.

-Βόρεια και Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως. Κατασκευή τριών στεγάστρων: των γλυπτών του Διονυσιακού Θεάτρου, του Χαλκουργείου και του Ασκληπιείου.

παρεμβάσεις βρίσκονται σε εξέλιξη: Συνεχίζονται οι εργασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας, σε εφαρμογή της βραβευμένης μελέτης των αρχιτεκτόνων Αριάδνης Βοζάνη, Γρηγόρη Δεσύλλα, Μαριαλένας Κατσίκα και Θοδωρή Τσιατά. Εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση και πλακόστρωση των πεζοδρομίων καθώς και των νέων χώρων που προβλέπεται να παραχωρηθούν στους πεζούς. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαμόρφωση της κεντρικής επιφάνειας της πλατείας που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα. Είχε προηγηθεί η καθαίρεση όλων των διαφημιστικών επιγραφών από τα κτίρια της πλατείας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αντίστοιχο πρόγραμμα στις οδούς Αγίου Κωνσταντίνου και Πειραιώς. Επίσης, συνεχίζεται η απομάκρυνση των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Στόχος, η καθαίρεση 10.000 επιγραφών! Η ΕΑΧΑ έκανε πρόταση στον “Αθήνα 2004” το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλους τους δήμους του Λεκανοπεδίου έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι συνολικότερο. . Σε εξέλιξη βρίσκεται η πεζοδρόμηση της οδού Αποστόλου Παύλου, που ξεκίνησε τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου. Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση πεζοδρόμου και περιοχών πρασίνου σε μια ζώνη περίπου 910 μ. Η συνολική επιφάνεια υπολογίζεται στα 10.000 τ.μ. και περιλαμβάνονται η Πλατεία Θησείου-Ηρακλειδών και το τριγωνικό αλσύλλιο στην απόληξη της Απ. Παύλου, στην περιοχή του σταθμού ΗΣΑΠ Θησείου. Οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Λίγο πριν από το τέλος του 2001, δημοπρατήθηκε το έργο της ανάπλασης της οδού Αθηνάς και αυτές τις ημέρες αναμένεται η ανακήρυξη του αναδόχου. Πρόκειται για μία από τις τέσσερις μείζονες παρεμβάσεις της Ενοποίησης σε ισάριθμους δρόμους του Κέντρου (αναμένονται έως τον Φεβρουάριο οι αντίστοιχες προκηρύξεις για τις οδούς Μητροπόλεως, Κολοκοτρώνη και Αιόλου). Η μελέτη της κ. Ελένης-Αννας Χλέπα προτείνει την ανάπτυξη κινήτρων ώστε να εγκατασταθούν στα διάσπαρτα άδεια κτίρια του δρόμου χρήσεις που θα του δώσουν ζωή και μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων (όπως καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.ά.). Σημαντικές επεμβάσεις προτείνονται για τις όψεις όλων των κτιρίων της οδού Αθηνάς, ενώ ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δοθεί στην ανάπλαση των μεσοτοιχιών με τη συνδρομή αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών. Επίσης, προγραμματίζεται η μείωση του οδοστρώματος κατά τρία μέτρα και αντίστοιχη αύξηση του πλάτους των πεζοδρομιών.

Ποια έργα και σε ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα:

-Πλατεία Μοναστηρακίου. Στον αέρα βρίσκεται η μελέτη που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Μοναστηρακίου. Η έναρξη του έργου προγραμματίζεται για το τέλος του 2002, όταν θα έχει απομακρυνθεί από την Πλατεία το εργοτάξιο της “Αττικό Μετρό” και θα λειτουργεί ο νέος σταθμός του υπόγειου σιδηροδρόμου. Αλλά πώς θα ξεκινήσει το έργο από τη στιγμή που δεν έχει άκομα αποσαφηνιστεί ποια ακριβώς μελέτη πρόκειται να εφαρμοστεί: η μελέτη των πέντε αρχιτεκτόνων (Καζέρος Νίκος, Κωτσοπούλου Ζηνοβία, Μανιδάκη Βάσω, Παρακεντέ Χριστίνα, Τζιρτζιλάκη Ελένη) που κέρδισε το διαγωνισμό ή η μελέτη που προέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι;

Τα μέλη του ΚΑΣ αρνήθηκαν να δεχτούν τη δαπεδόστρωση της Πλατείας με χρωματιστές πέτρες, αν και επρόκειτο για την κύρια επέμβαση της πρότασης. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΑΣ, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να αντικατασταθεί το προτεινόμενο πολύχρωμο μωσαϊκό από μεγάλες πλάκες “τύπου Πλάκας”... Η μελετητική ομάδα είχε διευκρινίσει ότι η επιλογή μικρών λίθων έχει να κάνει με το περιορισμένο μέγεθος της πλατείας καθώς θα ήταν ασσύμετρη η τοποθέτηση μεγάλων πλακών σ' έναν τόσο μικρό χώρο. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης, ο διαγωνισμός για την πλατεία του Μοναστηρακίου θέτει ένα θέμα αρχής: το θέμα σεβασμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών που διενεργεί το ίδιο το ελληνικό κράτος. Είναι δυνατόν για ένα ζήτημα σύγχρονου αστικού σχεδιασμού να βαραίνει περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο η γνώμη των αρχαιολόγων, καθιστώντας επί της ουσίας άχρηστο ένα διαγωνισμό; Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΧΑ, Γιάννης Καλαντίδης είχε αφήσει να εννοηθεί με δηλώσεις του στην “Κ” ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εφαρμοστεί αυτούσια η αρχική μελέτη: “Το θέμα θα το ξαναδούμε και νομίζω ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού για κάτι τέτοιο. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει σεβαστός”. Εδώ είμαστε για να το δούμε.

-Βασιλίσσης Ολγας. Πρόκειται για την πεζοδρόμηση της λεωφόρου με στόχο την ενοποίηση των χώρων του Ολυμπιείου και του Ζαππείου και τη συνέχιση του άξονα Αποστόλου Παύλου-Διονυσίου Αρεοπαγίτου προς το Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά τη διαμόρφωση θα επιτρέπεται η κίνηση μόνο των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στη διαμόρφωση περιλαμβάνονται νέα υλικά για το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια, φυτεύσεις και βελτίωση της υποδομής (συλλογή ομβρίων, κλπ.).

Επισήμως, όλα προχωρούν κανονικά. Παρασκηνιακά, όμως, πληροφορίες φέρουν την Οργανωτική Επιτροπή του “Αθήνα 2004” αντίθετη με την πεζοδρόμηση καθώς εκφράζονται φόβοι για την κυκλοφοριακή επάρκεια των γύρω δρόμων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΕΑΧΑ προχώρησε στη σύνταξη νέας κυκλοφοριακής μελέτης, προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες. Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ελάχιστη επιβάρυνση των γειτονικών αξόνων (λεωφόροι Συγγρού, Αμαλίας, Καλλιρόης, κλπ). Με αυτό το δεδομένο η ΕΑΧΑ πιστεύει ότι όλα θα προχωρήσουν κανονικά. Η δημοπράτηση έγινε, ενώ η διάρκεια των εργασιών δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους επτά μήνες.

-Ο “τρίτος πόλος”. Το εγχείρημα της ενοποίησης έδωσε την ευκαιρία να έρθει ξανά στην επιφάνεια ένα παλιό όνειρο: η ανασύσταση του τρίτου πόλου, κατά το πρότυπο του σχεδίου Κλεάνθη-Σάουμπερτ. Δηλαδή, η ανάδειξη της περιοχής Κεραμεικού-Γκαζιού-Μεταξουργείου σε εναλλακτικό-πολιτιστικό-καλλιτεχνικό κέντρο της πόλης, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις δύο μεγάλες αθηναϊκές Πλατείες της Αθήνας (Σύνταγμα/διοίκηση, Ομόνοια/εμπόριο). Πριν καν συσταθεί σε Εταιρεία η σημερινή ΕΑΧΑ, είχαν ακουστεί διάφορες ιδέες με εντυπωσιακότερη τη βύθιση της οδού Πειραιώς, στο ύψος της Ιεράς Οδού, προκειμένου να διαμορφωθεί μία πλατεία που συμβολικά θα σηματοδοτούσε τον περίφημο “τρίτο πόλο”. Η ιδέα εγκαταλείφθηκε γρήγορα (όπως και η αντίστοιχη βύθιση της λεωφόρου Αμαλίας) για σειρά λόγων (σημαντικότερος, η πιθανολογούμενη εύρεση αρχαιοτήτων). Αντί της βύθισης, προωθούνται λιγότερο περίπλοκες παρεμβάσεις όπως η απαλλοτρίωση της Κορεάτικης Αγοράς (θα διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου) και η ανάπλαση του εργοταξίου του Μετρό στη συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά Οδό. Χωρίς αμφιβολία, χρήσιμες πρωτοβουλίες που απέχουν όμως πολύ από τον αρχικό στόχο. (Καθημερινή Του Δημήτρη Ρηγόπουλου 13-1-2002)

Στη Δικαιοσύνη είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν οι περίοικοι της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη μέτρων κατά τις διαδικασίες πεζοδρόμησης, τα οποία είχαν υποσχεθεί οι υπεύθυνοι της εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής πρωτοβουλίας. Δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τη συνέχιση των έργων. Οι κάτοικοι της περιοχής στο κείμενό τους διαπιστώνουν τέσσερα σημαντικά προβλήματα:
* Δεν μοιράστηκαν οι ειδικές κάρτες διέλευσης και στάθμευσης, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά διαπληκτισμοί με τους αστυνομικούς, αφού έχουν αποκλειστεί οι μοναδικές δίοδοι πρόσβασης των Ι.Χ. στην περιοχή κατοικίας.
* Εκλεισε ο περιφερειακός του Φιλοπάππου, με αποτέλεσμα να αποκοπεί η επικοινωνία με το Κουκάκι και την περιοχή Μακρυγιάννη. Οι κάτοικοι εκτιμούν ότι το κλείσιμο είναι παράλογο και προκλητικό, υποστηρίζοντας ότι έγινε γιατί ενοχλούνται κάποιοι περίοικοι από το θόρυβο των αυτοκινήτων.
* Αποκόπηκε και πεζή η πρόσβαση προς το κέντρο, αφού έκλεισε η μοναδική δίοδος προς την Πλάκα, στη συμβολή των οδών Απ. Παύλου και Ιουλίου Σμιθ.
* Δεν διευθετήθηκε το θέμα των μπαρ και εκφράζονται φόβοι για επικείμενη επέκτασή τους σε ισόγεια κατοικιών, κατά τα “πρότυπα” της οδού Ηρακλειδών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2002) 

Αντιδράσεις προκάλεσε η πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου και η διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας στον περιφερειακό του Φιλοπάππου. Χθες, σε συνέντευξη Τύπου του συλλόγου “Για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Αναβάθμιση της Ζωής στο Θησείο”, έγινε λόγος για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, που δυσχεραίνουν την καθημερινή διαβίωση, μειώνουν την εμπορική κίνηση και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Οτι παραβιάστηκαν οι όροι της αρχικής μελέτης είπε ο Κώστας Τσίπηρας, πολιτικός μηχανικός και χωροτάκτης, χαρακτηρίζοντας παράλογο το κλείσιμο του περιφερειακού Φιλοπάππου (“μόνο για χώρους πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων”). Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων (31/1/2002) αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων επτά βουλευτές της Ν.Δ. απηύθηναν ερώτηση στους υπουργούς Πολιτισμού - ΠΕΧΩΔΕ - Δ. Τάξης, ενώ οι κάτοικοι σχεδιάζουν ανοιχτή συγκέντρωση για το θέμα. Το περιβαλλοντικό, οικολογικό και εξωραϊστικό σωματείο “Ο Φιλοπάππος” εξέφρασε ικανοποίηση για τις πεζοδρομήσεις και ζήτησε από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων άμεσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. (Β.ΔΙΟΝ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2002)

Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων: Έκλεισε, την περασμένη Δευτέρα, την οδό Νηλέως προς Απ. Παύλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, σημειώνουν οι κάτοικοι του Θησείου με χτεσινή ανακοίνωσή τους. Από την άλλη, η ΕΑΧΑ, παρουσιάζει μια “ειδυλλιακή” εικόνα των έργων της, με σχετική ανακοίνωσή της. Προσπαθεί, με αυτό τον τρόπο, να μετριάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Θησείου, Πετραλώνων, για τον τρόπο εκτέλεσης των έργων στην Απ. Παύλου. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι η πεζοδρόμηση αποτελεί μέρος ενός συνολικού έργου, του λεγόμενου “περιπάτου”, το οποίο “απαντά σε πολλά από τα προβλήματα του ιστορικού κέντρου”. Το έργο στην Απ. Παύλου “αποσκοπεί στη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στις περιοχές γύρω από τον "περίπατο"”. Η ΕΑΧΑ ΑΕ ισχυρίζεται, σε άλλο σημείο, πως “αναλαμβάνοντας το έργο προέβη στη σύνταξη τριών κυκλοφοριακών μελετών”. Η διακοπή, δε, σύμφωνα με την εταιρία, του περιφερειακού του Φιλοπάππου, αφ' ενός, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και, αφ' ετέρου, “έχει ήδη αποφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα μείωσης της κυκλοφορίας στις γειτονιές”. Ισχυρισμοί, όμως, που απαντήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, με ανακοίνωση του “Συλλόγου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής στο Θησείο”. Οι κάτοικοι σημειώνουν, πως η ΕΑΧΑ, έχει προβεί σε πλήθος παρατυπιών κατά την εκτέλεση των έργων. Σημειώνουν συγκεκριμένα:

Δεν έχει γίνει πρόβλεψη για τη μετακίνηση των κατοίκων μετά την καταχρηστική και αδικαιολόγητη κατάργηση της Γραμμής 231. (Ριζοσπάστης 14-2-2002)

Το "Λουτρό των Αέρηδων", το μοναδικό από τα σημαντικά δημόσια λουτρά της Αθήνας των χρόνων της τουρκοκρατίας, ύστερα από την αποκατάστασή του από τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτηρίων και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, είναι ανοικτό από σήμερα για το κοινό. Οι Οθωμανοί συμπεριέλαβαν στα πολιτιστικά τους στοιχεία τα βυζαντινά λουτρά, μετονομάζοντάς τα σε χαμάμ. Το κυρίως κτίσμα των Λουτρών του Κυρρήστου είναι του 17ου αιώνα και στους αιώνες που ακολούθησαν επεκτάθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα χαμάμ που βρίσκονταν στην Αθήνα, συνέχισαν να λειτουργούν για αρκετά χρόνια. Γύρω στο 1850 απέκτησαν νεοκλασική πρόσοψη σύμφωνα με την τάση της εποχής. Το 1900 κληροδοτήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, ενώ μέχρι και το 1965 ήταν ανοικτά για το κοινό. Ύστερα από τρεις δεκαετίες εγκατάλειψης το κτίριο παραχωρήθηκε στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όπου και μετατράπηκε σε μουσείο με αντικείμενο την καθαριότητα, την φροντίδα και τον καλλωπισμό του σώματος σε διαχρονική θεώρηση. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του, να ενημερωθούν για την ιστορία του και να μεταφερθούν στην ατμόσφαιρα των παλαιών δημόσιων λουτρών μέσα από οπτικοακουστικό υλικό. Παράλληλα στον χώρο θα παρουσιάζεται περιοδική έκθεση με θέμα: "Η υδροδότηση της Αθήνας στους νεότερους χρόνους" που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Λαϊκού Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού. (ΑΥΓΗ 6-3-2002)

Η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος με τις ειδικές χρήσεις που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια για την Πλάκα ατονεί, προειδοποιεί η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, με κίνδυνο να επανέλθει η αρχιτεκτονική, πολεοδομική και λειτουργική παραμόρφωση της περιοχής. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, η χαλάρωση και η αδιαφορία σταμάτησαν την πορεία αναβάθμισης της περιοχής επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής σε χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσαν στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας. Η σημερινή εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: συνεχείς παραβιάσεις των χρήσεων γης, αυξημένη ηχορύπανση από τα παράνομα εξωτερικά μεγάφωνα, συνεχές μποτιλιάρισμα στη μοναδική έξοδο από την Πλάκα, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία και στάθμευση Ι.Χ., απουσία κλειστών χώρων στάθμευσης, ύπαρξη πολλών κενών οικοπέδων και ερειπωμένων κτιρίων που διασπούν και τραυματίζουν τη γενική καλή εικόνα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε οι υπεύθυνες υπηρεσίες κυρίως του Δήμου είναι απλοί παρατηρητές, ενώ το ΥΠΕΧΩΔε δυναμιτίζει το Π.Δ. επιτρέποντας τη μετατροπή διατηρητέων κατοικιών σε καφενεία και αναψυκτήρια. Οι έλεγχοι και οι κυρώσεις σχεδόν ανύπαρκτοι. Η Επιτροπή θεωρεί ως μόνη εγγύηση για τη διαφύλαξη της περιοχής την προσπάθεια υποβοήθησης κατοίκησης της Πλάκας, προτείνοντας μεταξύ άλλων την αξιοποίηση του κτιριακού πλούτου του υπουργείου Πολιτισμού με την εγκατάσταση κατοίκων και με ταυτόχρονη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του υπουργείου. (ΑΥΓΗ 6-3-2002)

"Γιατί εγκαταλείψατε την Πλάκα;": Την απαράδεκτη εγκατάλειψη της "συνοικίας των θεών", της Πλάκας, καταγγέλλουν με επιστολή τους προς το δήμαρχο Αθηναίων διακόσιοι δεκαεννέα πολίτες της Αθήνας, κάτοικοι της Πλάκας, και απαιτούν απ' αυτόν την έμπρακτη προσωπική του φροντίδα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας. Πανέμορφη η "συνοικία των θεών", αλλά χωρίς την αναγκαία φροντίδα από τον Δήμο Αθηναίων, επισημαίνουν 219 κάτοικοι με επιστολή τους στο δήμαρχο. Στην επιστολή-καταγγελία τονίζεται μεταξύ άλλων: "Το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα του 1983 καθορίζει με σαφήνεια τις χρήσεις γης στην Πλάκα... Επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει στις υπηρεσίες του δήμου σας, που είναι υπεύθυνες για την τήρηση του π.δ. για την Πλάκα, τις εξόφθαλμα παράνομες δραστηριότητες· η αδιαφορία της μας είναι ακατανόητη". Στη συνέχεια, οι κάτοικοι αναφέρουν μερικές από τις δεκάδες αυτές εξόφθαλμα παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες εξακολουθούν "πάνω από δύο χρόνια μετά τις υποσχέσεις σας". Αυτές είναι: α) Ηχορρύπανση: Μεγάφωνα και ορχήστρες σε κατάφωρη αντίθεση με τις σαφείς διατάξεις του π.δ., β) Παραβιάσεις αδειών λειτουργίας: Πρατήρια άρτου και γαλακτοπωλεία μετατρέπονται σε καταστήματα τουριστικών ειδών ή καφέ-μπαρ, παραδοσιακά καφενεία σε μπαρ-ουζερί κ.λπ., γ) Καταλήψεις δημόσιων χώρων: πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, πλατείες καταλαμβάνονται από τραπέζια, εμπορεύματα και αυτοκίνητα. Η διέλευση των κατοίκων είναι σχεδόν αδύνατη και αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων κ.λπ., δ) Οι κάρτες στάθμευσης κατοίκων έχουν πλέον χάσει τη σημασία τους, καθώς ο έλεγχος της στάθμευσης είναι πολύ περιορισμένος, ε) Τελευταία παρατηρείται οικοδομική δραστηριότητα ξένη με τη δραστηριότητα της περιοχής και στ) Τα σκουπίδια έχουν γίνει μόνιμη πηγή δυσοσμίας και εστία μόλυνσης. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/06/2002)  

Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Πεζόδρομος τουλάχιστον στα χαρτιά: Και με τη... βούλα είναι πλέον πεζόδρομος η Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η "Ε", πάνω από ένα χρόνο από την ολοκλήρωση των έργων πεζοδρόμησης η Διονυσίου Αρεοπαγίτου εξακολουθούσε να παραμένει στα χαρτιά... δρόμος! Τα έργα είχαν δημοπρατηθεί εδώ και μια διετία, προχώρησαν στο στάδιο της υλοποίησης και ήδη επεκτείνονται στην Αποστόλου Παύλου, χωρίς κάποιος από τους αρμόδιους να σκεφτεί ότι χρειάζεται τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου σε αυτή την περιοχή. Παρατυπία, κάθε άλλο παρά τυπική, εντοπίστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, προώθησε την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπως και η Αποστόλου Παύλου, χαρακτηρίζονται και επισήμως πεζόδρομοι. Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 10 Μαΐου 2002 (αριθμός ΦΕΚ 377 τεύχος Δ') και φέρει τις υπογραφές της αρμόδιας υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλας Ζήση και του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου. Μεγάλη "πληγή" εξακολουθεί να παραμένει η μη αστυνόμευση του πεζόδρομου, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη... ταβέρνα, τουλάχιστον στο τμήμα προς την πλευρά των Στύλων του Ολυμπίου Διός. Μάλιστα, αρκετοί καταστηματάρχες έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους πάνω στον πεζόδρομο, καταλαμβάνοντας ακόμη και τις ειδικές διαγραμμίσεις που έχουν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν την ανεξάρτητη κίνηση των τυφλών! Είναι ο πρώτος πεζόδρομος που διαθέτει τέτοιες διευκολύνσεις, αλλά κάποιοι επιχειρηματίες δεν φαίνεται να δείχνουν την ίδια ευαισθησία. Βεβαίως, οι μεγαλύτερες ευθύνες για την ανύπαρκτη αστυνόμευση πρέπει να επιμεριστούν στη Δημοτική Αστυνομία. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/05/2002)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ: Μέσα Σεπτεμβρίου, όλα έτοιμα

Περισσότερο χώμα και πράσινο, λιγότερο μάρμαρο στην Αποστόλου Παύλου που, μαζί με τη Δ. Αρεοπαγίτου, είναι ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της πρωτεύουσας

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται να τελειώσουν τα έργα πεζοδρόμησης στην Αποστόλου Παύλου. Σε συνδυασμό με με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα αποτελούν το μεγαλύτερο και ωραιότερο πεζόδρομο της πρωτεύουσας, συνολικού μήκους 1.700 μέτρων και επιφάνειας περίπου 150 στρεμμάτων, που ξεκινά από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και καταλήγει στο Θησείο. Τα έργα ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου και κόστισαν περίπου 8 εκατ. ευρώ. Η διαφορά, όπως μας εξηγεί ο Φώτης Γιαννόπουλος από το γραφείο Τύπου της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, σε σχέση με τα έργα στη Δ. Αρεοπαγίτου έγκειται σε δύο σημεία: Δημιουργούνται περισσότερες επιφάνειες με χώμα και επομένως με περισσότερο πράσινο, ενώ χρησιμοποιείται περισσότερο μάρμαρο. Κατά τ' άλλα δημιουργούνται καθιστικά, εσοχές που διαμορφώνονται σε μικρές πλατείες, ενώ επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά η υποβαθμισμένη έως τώρα πλατεία Θησείου, απέναντι από τα φανάρια στο ύψος της οδού Ηρακλειδών. Προς την πλευρά του Θησείου έχουν απομακρυνθεί οι αφετηρίες των λεωφορείων προς τα Μεσόγεια και δημιουργείται μια όαση με φυτεύσεις, δίπλα στις γραμμές του Ηλεκτρικού. Ο χώρος μπροστά από το σταθμό θα αναδειχθεί με χωριστή εργολαβία, σε συνδυασμό με την πεζοδρόμηση της Ερμού από το ύψος της Ασωμάτων έως την Πειραιώς. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/08/2002)

Δ. ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ-ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ-Πρόσθετα έργα μετά τα ... ποτάμια

Οι ισχυρές βροχές που έπεσαν στην Αθήνα "δοκίμασαν" τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στους δύο πεζόδρομους της Διον. Αρεοπαγίτου και της Απ. Παύλου.

Ο πεζόδρομος της Απ. Παύλου. Για την απορροή των υδάτων χρειάζεται να γίνει πρόσθετος αγωγός (αριστερά). Αλλιώς θα πλημμυρίζει, όπως έγινε στις πρόσφατες βροχοπτώσεις

Η Διον. Αρεοπαγίτου πλημμύρισε και ο καινούργιος πεζόδρομος της Απ. Παύλου (προς το Θησείο), ιδίως το πάνω κομμάτι του, μεταξύ του τριγώνου Πικιώνη (ανεβαίνοντας στην Ακρόπολη) και της οδού Αιγινήτου (κάτω από την Πνύκα), έγινε ποτάμι αδιάβατο, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν οι περίοικοι και να αναβληθεί η προγραμματισμένη γι' αυτές τις μέρες επίσκεψη του πρωθυπουργού στο έργο.

Οι διευθετήσεις που είχαν γίνει παλαιότερα εντός του αρχαιολογικού χώρου, προ του Διονυσιακού Θεάτρου στις νότιες κλιτύες της Ακρόπολης, συγκρατούσαν τα νερά και η Διον. Αρεοπαγίτου δεν πλημμύριζε. Τώρα, με το άνοιγμα του πεζόδρομου προς τον αρχαιολογικό χώρο, την αποψίλωση της βλάστησης, κάποιων δέντρων και με την εγκατάσταση ενός αγωγού μικρής διατομής, τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από το βράχο της Ακρόπολης και λιμνάζουν στο δρόμο.

Οσον αφορά την Απ. Παύλου, το πρόβλημα προέκυψε, όπως μας εξήγησαν από το Γραφείο ενοποίησης, γιατί δεν είχε προλάβει να ολοκληρωθεί το έργο. Κατά μήκος της Απ. Παύλου υπήρχε ένα κοινό δίκτυο ομβρίων και λυμάτων. Η εταιρεία Ενοποίησης αποφάσισε να τα διαχωρίσει και κατασκεύασε έναν αγωγό ομβρίων μήκους 1.000 μ. και σχάρες μήκους 5 μ. στους κάθετους δρόμους. Οι σχάρες αυτές με τα χώματα που κατέβασε η βροχή έφραξαν και ο αγωγός που διατρέχει το πεζοδρόμιο προς την Αρχαία Αγορά απεδείχθη αναποτελεσματικός. Ετσι, αποφάσισαν να κατασκευάσουν έναν πρόσθετο αγωγό στο απέναντι πεζοδρόμιο του λόφου Φιλοπάππου, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Υπολογίζεται πως το έργο θα είναι πλήρως ολοκληρωμένο σε είκοσι μέρες. Το σκάμμα όμως του Σπηλαίου του Πανός όσο θα μένει ανοικτό -και πώς να κλείσει αφού διενεργείται ανασκαφή- θα πλημμυρίζει, γιατί βρίσκεται περί τα 3 μ. κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, υποστηρίζει το γραφείο Ενοποίησης. Πάντως η πρώτη φορά που η Απ. Παύλου πλημμύρισε ήταν στις αρχές Ιουλίου, όταν παρασύρθηκαν τα υλικά του χωμάτινου μονοπατιού που έχει γίνει προς την πλευρά της Αγοράς. Οταν το μονοπάτι φτιάχτηκε, άντεξε και μεγαλύτερες βροχές. ( Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/09/2002)

Βλεποντας τα εργα στην Αποστ. Παυλου να οδευουν -ως καβουρας εστω- στην ολοκληρωση τους, διατυπωνω την ακολουθη απορια. Κανεις απο τους μελετητες και κατασκευαστες δεν εχει σκεφθει να τοποθετηθουν απο τωρα σιδηροτροχιες τραμ ;;; (Εννοω απο Θησειο εως Μακρυγιαννη) Ειναι δυνατον να ειμαι ...εγω ο ..πανεξυπνος που το σκεφθηκε ;;

Δεδομενης της κατασκευης του τραμ Συνταγμα-Παραλια οι προδιαγραφες και οι συρμοι ειναι ετοιμοι. Γιατι απο τωρα δεν το ξεκινανε, εστω με την υποδομη των γραμμων ;

Πολυ περισσοτερος κοσμος (και ηλικιωμενοι, αν και δεν ανηκω ακομη σ' αυτους..) θα ερχοντουσαν για περιπατο. Δεν αντεχουν ομως ολοι να περπατησουν απο του Μακρυγιαννη μεχρι το Θησειο. Ετσι, ακομη κι ενας συρμος -μονον- θα προσφερε κινητρο. Κανεις δεν το 'χει σκεφτει ; Η μηπως επιτηδες ωστε ..αργοτερα, αντε παλι ξηλωνε-ραβε ; Πολυ θα 'θελα να μαθαινα την αποψη του κ. Καλαντιδη. Με φιλικους χαιρετισμους Σωτηρης Βατικιωτης, nat@otenet.gr

(Ελήφθη από το Παρατηρητήριο με ηλ. ταχυδρομείο 19-10-2002)

Αρνούνται να απομακρυνθούν από το Μεταξουργείο περίπου 300 βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 616 του '98 προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή και να προχωρήσει η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Σε συνέντευξη που έδωσαν χθες οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Χαρίσης και Γιώργος Μότσιος, κάλεσαν την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αναστείλει την ισχύ των αποφάσεων σφράγισης 59 επιχειρήσεων που εστάλησαν την περασμένη εβδομάδα και να ξεκινήσει διάλογο με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να βρεθεί λύση. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΒΕΑ, Βασίλης Λιαμέτης, κατήγγειλε τη στάση του δημάρχου της Αθήνας και του δημοτικού συμβουλίου στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΑ, στην περιοχή δραστηριοποιούνται περίπου 300 βιοτεχνικές επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, που απασχολούν 2.000 άτομα, ενώ το σφράγισμα των επιχειρήσεων γίνεται χωρίς να έχει εξευρεθεί λύση μετεγκατάστασης. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2002)

Η διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας στον περιφερειακό του Φιλοπάππου απασχολεί 118 κατοίκους της περιοχής που αναφέρουν:           "Μία από τις σημαντικότερες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αποφασίστηκε και υλοποιείται ήδη από την "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνα Α.Ε. " είναι η διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας επί του "Περιφερειακού Φιλοπάππου". Η παρέμβαση αυτή, παρά το ότι έχει παρουσιαστεί από μερίδα του Τύπου, ότι βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους των περιοχών που εξυπηρετούνται από τον περιφερειακό του Φιλοπάππου, στην πραγματικότητα όχι μόνο έχει βρει σύμφωνους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά αποδεικνύεται και απαραίτητη για την ολοκλήρωση του πραγματικά φιλόδοξου προγράμματος για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης μας. Η αλήθεια είναι ότι η κυκλοφορία των οχημάτων δεν έχει διακοπεί στον περιφερειακό του Φιλιπάππου. Εκείνο που έχει πραγματικά διακοπεί, είναι η διαμπερής κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η κίνηση των οχημάτων παραμένει, διότι οι οδηγοί τους βρίσκουν διεξόδους μέσα από παρακαμπτήριες οδούς, με αποτέλεσμα η κίνηση στον περιφερειακό δρόμο να παραμένει πολύ αυξημένη. Υπενθυμίζουμε επίσης, όπως άλλωστε είναι γνωστό, ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η κίνηση αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας της λειτουργίας του θεάτρου Ηρώδου του Αττικού, του θεάτρου της Δόρας Στράτου και των εκατοντάδων πούλμαν γύρω από την Ακρόπολη. Επειδή οι λίγες φωνές που ακούγονται προέρχονται από ορισμένους που είτε δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει είτε ορμώνται από ιδιοτελή κίνητρα, επειδή εμείς που υπογράφουμε και κατοικούμε στην περιοχή του περιφερειακού δρόμου του Φιλοπάππου, αλλά και όσοι αγαπούν την Αθήνα και επισκέπτονται τα μνημεία της μόνο ανακούφιση νιώθουν από μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων, με την επιστολή μας αυτή επιθυμούμε να εκφράσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας σε όλο το πρόγραμμα της "Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνα Α.Ε. " και ιδιαίτερα στη διακοπή της διαμπερούς κυκλοφορίας επί του "Περιφερειακού Φιλοπάππου"". (ΤΑ ΝΕΑ , 16-03-2002)

Προσφυγή κατοίκων στο ΣτΕ : Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κάτοικοι του Θησείου, ζητώντας να σταματήσουν τα έργα πεζοδρόμησης που γίνονται εκεί. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Θησείου ζητεί να ακυρωθούν οι αποφάσεις της διευθύντριας πολεοδομικού σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, με τις οποίες έχει διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα της περιφερειακής οδού Φιλοππάπου. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι επειδή το Θησείο αποτελεί περιοχή αμιγούς κατοικίας, η πρόσβαση των κατοίκων σε γειτονικά καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, μετά τις κυκλοφοριακές αυτές αλλαγές, αυξήθηκε κατά περίπου 15-20 λεπτά. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι σχεδόν αδύνατος ο ανεφοδιασμός τους με αγαθά που διακινούνται μέσω φορτηγών (πετρέλαιο θέρμανσης)ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2002

Οχι στην εμπορευματοποίηση του Φιλοπάππου

Απρόσκοπτη και ελεύθερη πρόσβαση σε όλους ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής

Να κηρυχτεί ο λόφος του Φιλοπάππου εκτός από αρχαιολογικός χώρος προστατευόμενος βιότοπος με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή, η οποία εκλέχτηκε από τη λαϊκή συνέλευση της 10ης Νοεμβρίου. Με σκοπό την προώθηση του αιτήματος αυτού, καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε νέα λαϊκή συνέλευση, μεθαύριο Κυριακή, 1 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο πάρκο Αριάδνης (ή Βουτιέ). Στο κάλεσμα της Συντονιστικής, υπογραμμίζεται η εναντίωση στην εμπορευματοποίηση του χώρου, στα έργα για την κατασκευή καταστήματος τουριστικών και ολυμπιακών ειδών στο πλακόστρωτο του Αττικού, στο κόψιμο υγιών δέντρων, στις ακαλαίσθητες εκτάσεις με λευκό τσιμεντοκονίαμα των δρόμων του λιθόστρωτου Πικιώνη, στις τσιμεντοποιήσεις και την κατασκευή μεταλλικού υποστέγου στο παλιό λατομείο, στη λεγόμενη Β' φάση "αναβάθμισης" με νέο θέατρο τύπου Λυκαβηττού με μπαρ, που είναι προσβολή του έργου και του χώρου. Στη συνέλευση καλούνται να τοποθετηθούν δημόσια εμπλεκόμενοι φορείς, όπως ο Δήμος Αθήνας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και η κυρίως υπεύθυνη, η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Η τελευταία μάλιστα, ευθύνεται για την περίφραξη του χώρου, κάτι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν δυναμικά, όταν στις 3 του Νοέμβρη 500 άτομα γκρέμισαν τα κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί. Τα σχέδια που υπάρχουν, όχι μόνο θίγουν την καλαισθησία της περιοχής και προσβάλλουν έναν ιστορικό χώρο όπως ο λόφος, αλλά επιπλέον, καταργούν το δικαίωμα των κατοίκων στην ψυχαγωγία, όταν μάλιστα ελάχιστοι χώροι πρασίνου έχουν παραμείνει στην Αθήνα. Καμία εγγύηση δεν υπάρχει μέχρι τώρα, όχι μόνο για τη μη εμπορευματοποίηση του χώρου αλλά και για τη μελλοντική, απρόσκοπτη και χωρίς εισιτήριο είσοδο των κατοίκων του Φιλοπάππου. Ωστόσο, η προηγούμενη θετική εμπειρία ενθαρρύνει κάθε αγωνιστική παρέμβαση των κατοίκων, αποδεικνύοντας μάλιστα πως και άλλα καυτά προβλήματα μπορούν να βρουν απαντήσεις μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις. (Ριζοσπάστης 27-11-2002)

Μάρτυρες εκτεταμένης καταστροφής των αρχαιολογικών ευρημάτων γίνονται οι περίοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη, καθώς έκπληκτοι παρατηρούν εκσκαπτικά μηχανήματα και κομπρεσέρ να αφανίζουν με περισσή σπουδή και βιασύνη ευρήματα που μόλις μέχρις "χθες" χαρακτηρίζονταν απο τους αρχαιολόγους -του ΚΑΣ συμπεριλαμβανομένου- ως σημαντικότατης αξίας.
Είναι η πολλοστή φορά που τονίζουμε ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν έπρεπε να θεμελιωθεί στον συγκεκριμένο χώρο και η πολλοστή που συνεργάτες της εφημερίδας μας προειδοποίησαν για τα προβλήματα που θα συναντούσε στον "δρόμο" της η θεμελίωσή του. Φωνή βοώντος ωστόσο: ιδαίτερα τώρα που ο πρωθυπουργός έχει "θεσμοθετήσει" τη βιασύνη και την εξ αυτής προκύπτουσα προχειρότητα, το μόνο όπλο των πολιτών, όπλο ανίσχυρο μπροστά στον "εθνικό" στόχο της Ολυμπιάδας, είναι η διαμαρτυρία και η δημοσιοποίηση των καταστροφών. Διαμαρτύρεται λοιπόν η Κίνηση Πολιτών για την αποτροπη της κατασκευής του Νέου Μουσείου με ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνει: "...Η σπουδή με την οποία ενεργεί ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου, με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και του ΚΑΣ, χωρίς την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωση της αξίας και της σημασίας των ευρημάτων, αποτελεί πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα. Είναι αδιανόητο τέτοιες ενέργειες να πραγματοποιούνται κατά τέτοιον αυθαίρετο τρόπο και να προκαλούν την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη προσβάλλοντας κατάφωρα τα σημαντικότατα αυτά στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την αυθαιρεσία, ζητάμε να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες αυτές και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια προς την κατευθυνση αυτή" καταλήγει η ανακοίνωση της Κίνησης. Θα την ακούσει κανείς; (ΑΥΓΗ 2-4-2002)

Πινγκ πονγκ με τις διαφημίσεις Του ΣΠΥΡΟΥ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφυγαν αλλά οι πινακίδες ζουν και βασιλεύουν! Η μεγάλη ευκαιρία να ρυθμιστεί το θέμα της αναρχίας στην υπαίθρια διαφήμιση χάθηκε και οι παράνομες πινακίδες εξακολουθούν να φιγουράρουν σε ταράτσες και σε κεντρικά σημεία χωρίς κανέναν έλεγχο.

 

Προ εβδομάδας, μάλιστα, η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδόμησης Οικισμού και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ενημέρωσε προφορικά τους δήμους ότι ο εργολάβος που είχε αναλάβει το ξήλωμά τους δεν πρόλαβε...

Τώρα, το “μπαλάκι” υποτίθεται ότι πέφτει στους δήμους και στις διαφημιστικές εταιρείες, που όμως εμφανίζονται απρόθυμοι ν' αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, καλώντας τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν το αναποτελεσματικό νομικό καθεστώς: Την κοινή υπουργική απόφαση 52138 του 2003 δηλαδή, που, τελικά διαιώνισε το καθεστώς της παρανομίας.

Μείωση των εσόδων

Με την απόφαση εκείνη υποτίθεται ότι τέθηκαν νέοι όροι για τη χωροταξική τοποθέτηση των πινακίδων και ορίστηκαν διαστάσεις για τα διαφημιστικά πλαίσια.

* “Περιορίσαμε τις διαφημιστικές πινακίδες”, υπερηφανεύτηκαν, τότε, οι συναρμόδιοι υπουργοί.

* “Τρομοκρατήσατε την αγορά”, ισχυρίστηκαν αμέσως οι επιχειρηματίες του κλάδου.

* “Μας στραγγαλίσατε οικονομικά”, υποστήριξαν οι δήμαρχοι.

- Γιατί όλα αυτά;

- Γιατί, απλούστατα, οι νέες προβλέψεις είναι τόσο αυστηρές και απαγορευτικές, ώστε να καθίστανται μη ρεαλιστικές και ανεφάρμοστες. Και το αποτέλεσμα; Ενώ υποτίθεται ότι τώρα υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, στους δρόμους εξακολουθεί να ισχύει η προηγούμενη κατάσταση: Πλήρης αναρχία, με τις σοβαρές διαφημιστικές εταιρίες να διστάζουν να επενδύσουν, με τους “σαλταδόρους” της αγοράς να τοποθετούν όπου θέλουν και όπως θέλουν πινακίδες, και με τους δημάρχους να χάνουν πολλά έσοδα.

Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, σ' ένα χρόνο τα έσοδα των δήμων από τα ενοίκια και τα δημοτικά τέλη διαφήμισης μειώθηκαν περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ!

* “Το κράτος ήδη μας χρωστάει χρήματα. Ας μη μας στερεί, λοιπόν, και τη δυνατότητα να εισπράξουμε κι από την υπαίθρια διαφήμιση”, υποστηρίζει το σύνολο των δημάρχων της χώρας, που σχεδιάζουν να ανακινήσουν το θέμα πλέον σε πολιτικό επίπεδο.

* “Είναι γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει μια καλαισθησία των πόλεων, αλλά όχι με τέτοιου είδους αστυνομικά μέτρα. Σε λίγο θα εντάξουν κι εμάς στους παράνομους, επειδή υφίστανται οι διαφημιστικές πινακίδες. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και πρέπει να δοθεί λύση”, σχολίασε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Παράπονο δημάρχων

* “Μόνο κατά μήκος των 3,5 χιλιομέτρων της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, όσα ανήκουν στον Δήμο Αγ. Δημητρίου, τα δημοτικά τέλη που χάθηκαν σ' ένα χρόνο από τις διαφημιστηκές πινακίδες, που σημειωτέον εξακολουθούν να βρίσκονται στις ταράτσες των κτιρίων, άγγιξαν τα 40.000 ευρώ!”, μας είπε ο δήμαρχος Παντελής Ειρηνάκης. “Παρότι υπάρχουν, λοιπόν, στις ταράτσες, εγώ δεν μπορώ να εισπράξω απολύτως τίποτα”.

Από την άλλη, και οι κατασκευαστές διαφημιστικών πλαισίων έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε, επίσης, στα έσοδα ιδιωτών που εκμίσθωναν τα οικόπεδα και τα κτίρια τους για διαφημιστική εκμετάλλευση, αλλά και στους ιδιοκτήτες περιπτέρων, αφού απαγορεύεται πλέον η διαφήμιση στα “καπέλα” των περιπτέρων και επιτρέπεται μόνο σ' ένα μικρό χώρο, το όμως οποίο δεν είναι εμπορεύσιμο.

- Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, όλες τις πινακίδες που βρίσκονται στο εθνικό δικτύο της χώρας, αλλά και οι πυλώνες που έχουν τοποθετηθεί στην Αττική Οδό, πρέπει να ξηλωθούν. Ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να τοποθετηθούν διαφημιστικές πινακίδες διαστάσεων μόλις 6 τ.μ. σε απόσταση... 150 μ. από το δρόμο!

* “Το διαφημιστικό μήνυμα δεν θα διακρίνεται καν. Αρα, δεν εξυπηρετεί τους διαφημιζόμενους”, απαντούν δικαίως οι εταιρείες διαφημίσεων.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση περιλαμβάνει κι άλλες ανεφάρμοστες “εντολές”:

- Απαγορεύει τα διαφημιστικά πλαίσια που τοποθετούνται στα πεζοδρόμια να είναι φωτιζόμενα, άρα τη νύχτα δεν θα διαβάζονται, γεγονός που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου!

- Το κάτω μέρος του διαφημιστικού πλαισίου πρέπει να απέχει από το έδαφος 20 πόντους. Αρα, το μήνυμα δεν θα γίνεται ορατό εξαιτίας των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

- Επιπλέον, ενώ παντού στα διαφημιστικά πλαίσια τα μηνύματα εναλλάσσονται κάθε 1 λεπτό, στην Ελλάδα ορίζεται η εναλλαγή πρέπει να γίνεται... κάθε 10 λεπτά!

Να αρχίσει διάλογος

* “Η υφιστάμενη νομοθεσία λειτουργεί κατά το γνωστό "πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι". Πώς μπορεί να καταργηθεί στην Ελλάδα η υπαίθρια διαφήμιση που υφίσταται σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο;” διερωτάται ο Νίκος Αδαμόπουλος, δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας. “Κάθε μέρα ξεφυτρώνουν διαφημιστικές πινακίδες στα κτίρια δίπλα. Ούτε μπορώ να τους κυνηγάω, ούτε να τις κατεβάζω αλλά ούτε και να εισπράξω έσοδα. Ο νόμος είναι δαιδαλώδης και πρέπει να το δει το υπουργείο”, καταλήγει.

Η σκυτάλη, λοιπόν, περνά στην κυβέρνηση και στο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για μια νέα ρύθμιση. “Και η αισθητική των πόλεων να διαφυλαχτεί, αλλά και οι ανάγκες της διαφήμισης να καλυφθούν” τονίζει ο Π. Κουκουλόπουλος.

Μέχρι τότε, όμως, το πρόβλημα θα υπάρχει και η παρανομία θα συνεχίζεται... ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 10/10/2004

KINΔYNEYEI NA MATAIΩΘEI H ΔHMIΟYPΓIA ΠAPKΟY ΣTΟN KEPAMEIKΟ Tινάζουν στον αέρα την Eνοποίηση Μαιρη Αδαμοπούλου

Για 5,75 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ένα από τα “επαναστατικότερα” έργα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, η διαμόρφωση σε πάρκο πρασίνου της λεγόμενης Κορεατικής Αγοράς (παλιά Λαχαναγορά). Τόσο είναι το ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους 100 ιδιοκτήτες για να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση εκτάσεως πέντε στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Ερμού και Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Περσεφόνης και Δημοφώντος. Και η προθεσμία λήγει στις 13 Απριλίου.

Τι θα συμβεί αν η προθεσμία εκπνεύσει, οπότε και θα αρθεί αυτοδικαίως η απαλλοτρίωση; Ένα από τα τολμηρότερα έργα της Ενοποίησης, η μετατροπή ενός αστικού χώρου σε πνεύμονα πρασίνου σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, αλλά και στον νέο πολιτιστικό άξονα της Πειραιώς, θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, θα μείνει μισή η απαλλοτρίωση (ήδη έχουν αποπληρωθεί πέντε ακόμη στρέμματα του γειτονικού τετραγώνου, για το σύνολο του πάρκου των 10 στρεμμάτων). Τα παραπήγματα απέναντι από τον Κεραμεικό θα εξακολουθήσουν να στεγάζουν αποθήκες, παλιά εργαστήρια, ρακοσυλλέκτες και τοξικομανείς. Και οι 100 ιδιοκτήτες των 109 μικρών μαγαζιών της παλιάς Λαχαναγοράς, που εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια ταλαιπωρούνται, καθώς δεν μπορούν ούτε να αξιοποιήσουν ούτε να πουλήσουν την περιουσία τους, θα μπουν σε νέο κυκεώνα.

“H Κορεατική Αγορά υπάρχει στο πρόγραμμά μας”, δηλώνει λακωνικά στα “NEA” η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, διευθύντρια της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας A.E. (ιδρύθηκε από τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ), Ντόρα Γαλάνη. “Αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού και της πεζοδρόμησης της Ερμού. Έχει τεθεί αίτημα χρηματοδότησης τόσο για την απαλλοτρίωση όσο και για τη διαμόρφωση του χώρου”.

Περίπου έναν μήνα, ωστόσο, πριν εκπνεύσει η προθεσμία, τα χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ προς την Εταιρεία Ενοποίησης. Αν δεν δοθούν εγκαίρως, ακόμη ένα πρόγραμμα της Ενοποίησης θα μείνει στη μέση. Και να σκεφθεί κανείς πως τα 5,75 εκατ. ευρώ είναι μόλις το ένα τρίτο του ποσού που απομένει για να κλείσει το θέμα των απαλλοτριώσεων, καθώς περίπου άλλα 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δοθεί για να πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις του διπλανού οικοδομικού τετραγώνου που σε συνδυασμό με την Κορεατική Αγορά θα αποτελούσαν τον νέο πνεύμονα πρασίνου κάπου 10 στρεμμάτων - χώρο λίγο μικρότερο από τη γειτονική Τεχνόπολι.

Άντε πάλι απ' την αρχή...

“Αν τελικά δεν δοθούν τα χρήματα, θα πρέπει να μπούμε και πάλι στη διαδικασία δικών για καθορισμό τιμών, κάτι που σημαίνει έξοδα και για τους ιδιοκτήτες και για το Κράτος, ενώ το έργο της Ενοποίησης θα καθυστερήσει πολύ”, λέει η δικηγόρος των ιδιοκτητών, Λένα Ινιωτάκη. “Έχουμε βαρεθεί. Έχουμε αγανακτήσει”, λέει η πρόεδρος του Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εμπόρων Λαχαναγοράς Αθηνών - Πειραιώς, Γαρυφαλλιά Παραρά. “Βλέπουμε τη γειτονιά να παίρνει υπεραξία, κι εμείς δεν μπορούμε ούτε να επισκευάσουμε τις περιουσίες μας ούτε να τις πουλήσουμε”.

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18179&m=P17&aa=1

επιστροφή

Την Κυριακή 23-1-05 στις 1:30 πραγματοποιήθηκε στο Θησείο διαμαρτυρία των κατοίκων ενάντια στο παρκάρισμα στην πλατεία του Θησείου.

Την πρωτοβουλία ξεκίνησε ένας Αργεντίνος(!) που έχει η σχολή τανγκό στην Ερμού και μένει θησείο.

Μαζεύτηκαν περισσότερες από150 υπογραφές κατοίκων. Ο κόσμος που ήταν εκεί ήταν πολύ καλός. Εξού και το κράξιμο στους μπάτσους κανονικούς και δημοτικούς για την αδράνεια, την ανοχή αλλά και το γεγονός ότι περνάνε από τον πεζόδρομο με τα αυτοκίνητα τους χωρίς λόγο, αλλά ακούσαμε ακόμα και σχόλια κατά της ολυμπιάδας, “που τότε ξέρανε να μην αφήνουν παρκάρισμα γιατί ήταν η κονόμα?” και άλλα τέτοια.

Κάποιοι ήταν και στην φάση του Φιλοπάπου με το ρίξιμο των κάγκελων. Οι περισσότεροι ρίχναν το βάρος στην αστυνόμευση για το θέμα του παρκαρίσματος. Ζητάνε επίσης να ξαναμπούν τα κολονάκια που έχουν ξηλώσει οι μαγαζάτορες, να φύγουν τα παράνομα καθίσματα  κ.α. Απείλησαν και μπροστά στις κάμερες ότι την επόμενη φορά θα βάψουμε με νεροχρώματα τα αυτοκίνητα και την επόμενη με λαδομπογιά.

Μετά την διαμαρτυρία καθίσαμε σε καφετέρια και φτιάξαμε ένα υπόμνημα για να δοθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Θα πάμε επίσης στην συνεδρίαση του

δημοτικού διαμερίσματος. Είπαμε να ξεκινήσουμε με το θέμα του πάρκινγκ σε πλατεία και τον πεζόδρομο της Ηρακλειδών και να προχωρήσουμε μετά και στα άλλα. Θα συγκροτηθεί επιτροπή κατοίκων για την ποιότητα ζωής

στο θησείο.

Σχετική δημοσίευση στο indymedia

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=315108

Παναγιώτης Βωβός-Τουμπάνης

επιστροφή

 Πραγματοποιήθηκε στις 30-5-2006 με επιτυχία ο πρώτος περίπατος δράσης που διοργάνωσε ο σύλλογός μας στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο. Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους και εμποδίστηκαν οι παραβιάσεις του πεζόδρομου από τα μηχανοκίνητα τροχοφόρα. Η ανταπόκριση των διερχόμενων πεζών ήταν ομόθυμα θετική και συχνά ενθουσιώδης. Αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των παραβατών έδειξε να κατανοεί την σκοπιμότητα της δράσης και δέχθηκε να σεβαστεί τον πεζόδρομο και τα δικαιώματα των πεζών. Αυτό δείχνει ότι η συλλογική κατηγορία που ακούγεται συχνά και αποδίδει την άθλια εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στο θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων των πεζών σε κάποια φυλετική κακοδαιμονία ή εγγενή μοίρα της χώρας μας είναι μύθος, και μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια στην αδιαφορία των αρχών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Άλλωστε και κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, όταν υπήρχε διαφορετική βούληση των αρχών και οι προτροπές να χρησιμοποιούν οι πολίτες τα μέσα συλλογικής μεταφοράς από τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης ήταν συνεχείς, θυμόμαστε ότι η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη.

Αντίθετα η στάση της αστυνομίας (δημοτικής και τροχαίας) κατά την εκδήλωση ήταν κλασική “αντιμετώπιση Πόντιου Πιλάτου” - ο ένας έριχνε την ευθύνη στον άλλο και δήλωνε αναρμοδιότητα για το πρόβλημα. Εμφανής ήταν η έλλειψη κεντρικών οδηγιών και ενδιαφέροντος των για το πρόβλημα της παραβίασης των δικαιωμάτων των πεζών - η αύξηση της κυκλοφορίας των οχημάτων με κάθε τρόπο φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αρμοδίων. Όπως μας δήλωσε πλήρωμα περιπολικού που παρακολουθούσε με αδιαφορία την παράνομη στάθμευση σε αρχαιολογικούς χώρους (λόφος Φιλοπάππου, είσοδος χώρου Ακρόπολης) οι οδηγίες που είχαν ήταν να μην επεμβαίνουν. Και όταν απευθυνθήκαμε στους επικεφαλής, μας δήλωσαν ότι στόχος τους είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των τροχοφόρων στο Ηρώδειο - αδιαφορώντας για την παρεμπόδιση της πρόσβασης πολύ περισσότερων πεζών από τα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που στάθμευαν δίπλα τους παράνομα στα πεζοδρόμια. ΠΕΖΗ, 30-5-06

επιστροφή

βίντεο για τον ποταμό Ηριδανό που ανακαλύφθηκε στο Μοναστηράκι.
http://www.youtube.com/watch?v=a02GFnOtBiM
Αν συμφωνείτε να μην μπεί σε γυάλα, διαδώστε το.
Φίλιππος Δραγούμης  philip.dragoumis@gmail.com

επιστροφή

5.3.09

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε το λόγο. Ήθελα ούτως ή άλλως να παραβρεθώ στη σημερινή σας συνεδρίαση, επειδή συζητάτε το θέμα της ΕΑΧΑ. Επίσης, ήθελα να παραβρεθώ και για ένα δεύτερο λόγο, που έχει να κάνει με τη βεβήλωση της Ακρόπολης. Θα μιλήσω στη συνέχεια για το ποιος πραγματικά βεβηλώνει σήμερα την Ακρόπολη.

1. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό του κράτους έχει εντελώς υποβαθμίσει την άποψη της χρηματοδότησης στην ΕΑΧΑ. Κοιτάζοντας πιο αναλυτικά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκεί βλέπουμε ότι η ΕΑΧΑ δίπλα έχει μηδέν (0). Στον προϋπολογισμό του 2008 είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ για τα τρέχοντα έξοδα ενώ και για το 2009, που ξέρουμε ότι ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό ήταν μείον κατά 38,6% και για την ΕΑΧΑ είναι ακόμα χειρότερες οι προβλέψεις για αυτή τη χρονιά.  

Για το ΕΣΠΑ βεβαίως είναι πολύ σημαντικό, επειδή το έθιξε ο κ. Υπουργός, ότι δεν υπάρχει καν το πρόγραμμα «πολιτισμός» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Οπότε, αναρωτιόμαστε τι πρόκειται να γίνει. Θα ήθελα να δώσω κάτι πιο συγκεκριμένο πάνω σε αυτό το θέμα, διότι θα μπορούσαν για την ΕΑΧΑ, όπως και για άλλα πολύ σοβαρά θέματα, να προβλεφθούν κονδύλια μέσα από το ΕΣΠΑ. Βεβαίως, η ΕΑΧΑ έχει ολοκληρώσει ορισμένα έργα. Πρέπει να πω ότι η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Αποστόλου Παύλου νομίζω ότι είναι οι ωραιότεροι δρόμοι της χώρας μας και της πόλης μας. Βέβαια, και για αυτά τα έργα υπάρχουν πολλοί σημαντικοί παράγοντες, που τα αφήνουν ανολοκλήρωτα. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι από την αρχή δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για το κυκλοφοριακό και ειδικότερα για τα τουριστικά λεωφορεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, εκεί δίπλα από το  εστιατόριο «Διόνυσος» έχουν χτιστεί τουαλέτες και έχει μεγάλη ευθύνη το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι έχει αφήσει να τραυματιστεί ο περιβάλλων χώρος του Ιερού Βράχου και είναι απαράδεκτο, όπως έχουν κτιστεί σε αυτή τη θέση. Ακόμη, και το περίπτερο του ΤΑΠ έχει κτιστεί με μια τρομερή αρχιτεκτονική.

Ακόμη δεν έχει κλείσει ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για την ίδια την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έχει να κάνει με τα διατηρητέα κτίρια, που απειλούνται ακόμη να πέσουν χάριν του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Νομίζω ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν έχει τίποτα να κερδίσει αν πέσουν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Κυρία Φιλίνη, ήθελα να σας ρωτήσω για να είμαι σίγουρος. Εννοείται τις τουαλέτες του κέντρου «Διόνυσος»; Είναι δημόσιες τουαλέτες.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Υπουργέ, οι τουαλέτες που είναι ανάμεσα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο «Διόνυσο». Δεν γνωρίζω που ανήκουν. Νομίζω ότι τις χρησιμοποιούν και οι τουρίστες; Είναι απαράδεκτη εικόνα.

Κύριε συνάδελφε, είπατε για τον Ιερό Βράχο. Πραγματικά, πληγώνουν τον Ιερό Βράχο και μακροπρόθεσμα. Θεωρώ ότι η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως δρόμος, έτσι όπως έχει φτιαχτεί και φροντιστεί από την ΕΑΧΑ, θα χάσει μεγάλο κομμάτι από την αξία του, εάν χάσει αυτά τα δύο διατηρητέα γιατί χάνεται αυτή η αξία της «κουρτίνας», η αξία της «κορνίζας» που αποτελεί όλη η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ως φροντίδα και υπεράσπιση της Ακρόπολης από την ίδια την πόλη, με τόσο ωραία και αξιόλογα κτίρια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι το πρόγραμμα της ΕΑΧΑ είχε και μια σειρά άλλα μνημεία και χώρους. Σωστά οι συνάδελφοι ανέφεραν τη σημασία του κέντρου της πόλης.

Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία η δυτική Αθήνα σήμερα, η οποία απειλείται με έναν ιδιαίτερο πραγματικά τρόπο και έχει να κάνει με όλη την ανάπτυξη εκεί, στο Βοτανικό. Εγώ, ιδιαίτερα ήθελα να αναφερθώ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ένας άλλος συνάδελφος από εμάς μίλησε για τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ήδη έχει τραυματιστεί από το γεγονός ότι μια εξαώροφη πολυκατοικία έχει μπει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και έχει επιτραπεί από το ΥΠ.ΠΟ να δοθεί άδεια να κτιστεί σε αυτόν ακριβώς το χώρο.

Νομίζω ότι, ανεξάρτητα από τα εκατομμύρια που άμεσα θα δοθούν στην Ακαδημία Πλάτωνος ή όχι, οφείλει η Πολιτεία να πάρει άμεσα πολεοδομικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι στο άμεσο μέλλον θα προστατευτεί αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός χώρος για την πόλη μας. Ακόμη και να μην υπάρξουν άμεσα χρήματα, που νομίζω ότι θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Υπουργός πότε θα υπάρξουν αυτά, θα πρέπει να υπάρξει προστασία αυτού του χώρου.

Έχουμε τη χαρά να βρίσκεται στην Επιτροπή μας και ο κ. Γριβέας. Τον Ιανουάριο του 2008 είχα κάνει μια ερώτηση όπου είχε απαντήσει ο κ. Γριβέας, ποιο είναι το πρόγραμμα της ΕΑΧΑ, δίνοντας μια σειρά από έργα που πρόκειται να γίνουν. Έδωσε έναν κατάλογο όπου μέσα είναι και η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Ελαιώνας, από τα πρώτα ζητήματα που πρόκειται να δούμε. Θα παρακαλούσα να μας απαντήσετε γι’ αυτά.

2. Επίσης, θα ήθελα να μιλήσω για την Ακρόπολη που βεβηλώνεται και είναι πραγματικά κλειστή. Ο κ. Υπουργός δεν θα απαντήσει αύριο στην κυρία Δαμανάκη και σε εμένα για πέμπτη φορά, στην ίδια Επίκαιρη Ερώτηση που έχω καταθέσει για το ίδιο θέμα και που έχει να κάνει με τους συμβασιούχους. Την ερώτησή μου την είχα υποβάλει για πρώτη φορά μόλις είχε αναλάβει ο κ. Υπουργός, στους οποίους είχε υποσχεθεί και για αυτό σταμάτησαν την κινητοποίησή τους ότι πρόκειται άμεσα να τους δώσει μια λύση στο πρόβλημά τους. Μπορούσε να είναι και κατανοητό, γιατί μόλις είχε αναλάβει και δεν μπορεί να βρει αμέσως μια λύση κλπ. Κάνανε και οι συμβασιούχοι υπομονή, κάναμε κι εμείς, όμως αυτή τη στιγμή το πράγμα δεν πάει άλλο. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα είχαν κλείσει οι συμβασιούχοι την Ακρόπολη για τρείς μέρες και σήμερα πάλι υπό βροχή ήταν οι άνθρωποι εκεί και έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις από την επόμενη Τετάρτη.

Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα επισκεφτείτε αύριο τον Επικούρειο Απόλλωνα. Εάν πραγματικά θέλετε να δώσετε μια λύση, μπορείτε. Ο Ιερός Βράχος έχει υπηρετηθεί πριν από αρκετούς αιώνες από τους ανθρώπους που φτιάξανε, υπό τον Περικλή, υπό τον Ικτίνο, υπό τον Καλλικράτη και τον Φειδία, απλοί άνθρωποι, αυτά τα υπέροχα εκεί μνημεία, κατάκτηση της ανθρωπότητας. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν αυτά τα μνημεία απλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν να φάνε. Χωρίς τους αρχαιολόγους, χωρίς τους φύλακες, δεν μπορεί να υπάρχει Ακρόπολη. Ο πολιτισμός και το Υπουργείο Πολιτισμού κατά 80% στηρίζεται σε συμβασιούχους και οφείλετε να βρείτε μια λύση, διαφορετικά να κλείσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους με απόφαση της Πολιτείας, πράγμα το οποίο απεύχομαι.

επιστροφή

«Πάγωσε» επικίνδυνα η Ενοποίηση

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

Στον πάγο έχουν μπει τα έργα της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, καθώς σημειώνεται πτώση 89% τόσο στην εκτέλεση όσο και στη χρηματοδότησή τους, πέντε χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Πλατεία Συντάγματος έχει μείνει στη μέση. Η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Όλγας, που θα ενώσει το Καλλιμάρμαρο με το Ζάππειο, το Ολυμπιείο και τον Εθνικό Κήπο, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός. Η ανάπλαση της Πλατείας Ομονοίας έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Οι επεμβάσεις στην Ακαδημία Πλάτωνος έχουν μείνει στα χαρτιά. Και ουδείς γνωρίζει τί θα γίνει με τα έργα που προβλέπονταν για την Πλάκα, το Μεταξουργείο, το Κολωνάκι, τα Εξάρχεια.

Τί σημαίνει αυτό; Πως δεν υλοποιήθηκε το 40% και πλέον του αρχικού έργου της Ανώνυμης Εταιρείας Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ) που φιλοδοξούσε να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Και όχι μόνο. Η δραστηριότητά της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει πέσει κατακόρυφα, σε ποσοστό 89%.

Ενδεικτικό είναι πως με 110 εκατ. ευρώ στο ταμείο κατάφερε να υλοποιήσει 51 έργα- παρεμβάσεις (από τον πεζόδρομο- κόσμημα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου έως την ημιτελή Πλατεία Ομονοίας). Την τελευταία πενταετία όμως η ΕΑΧΑ προχώρησε μόνον σε έξι έργα κόστους 12 εκατ. ευρώ- ανάμεσά τους η πλατεία, 11 στρεμμάτων, στην πρώην Κορεάτικη Αγορά και η Πλατεία Μοναστηρακίου.

«Προ Ολυμπιακών, η Αττική πήρε δεκάδες δισ. Για να υπάρξει ισορροπία ήταν λογικό μετά τους Αγώνες να δοθούν χρήματα στην περιφέρεια», υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (μοναδικοί μέτοχοί της τα υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων), Κυριάκος Γριβέας. Και η διευθύντρια της εταιρείας, αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ντόρα Γαλάνη συμπληρώνει: «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα ήταν πως η ΕΑΧΑ είχε συγκεκριμένα έργα στο πρόγραμμά της, αλλά δεν είχε εξαρχής την αντίστοιχη χρηματοδότηση».

Αν λοιπόν δεν επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί η ΕΑΧΑ, για ποιο λόγο ανανεώθηκε η θητεία της πριν από δύο χρόνια; Μόνο και μόνο για να παραδώσει με καθυστέρηση μιας τετραετίας την πολύπαθη Πλατεία Μοναστηρακίου και να αρχίσει μόλις πριν από λίγους μήνες την κατασκευή πληροφοριακού κέντρου κάτω από την Ακρόπολη και την ανάπλαση της οδού Μακρυγιάννη; Και οι δεκάδες μελέτες θα μείνουν στο συρτάρι;

«Υπάρχουν έργα που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν, όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αμαλίας ή της Πειραιώς» απαντά ο κ. Γριβέας. Και δεν είναι τα μόνα μαξιμαλιστικά έργα στο πρόγραμμα της ΕΑΧΑ. Είναι και η κατασκευή πεζογέφυρας από την Αγίων Ασωμάτων προς την Αρχαία Αγορά ή η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Γιατί όμως η Πλατεία Ομονοίας-που και η ίδια η ΕΑΧΑ χαρακτηρίζει «όνειδος»-δεν έχει αλλάξει ακόμη όψη, παρότι προ διετίας υπόσχονταν την ανάπλασή της; «Είναι αλήθεια πως δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα, αλλά δεν είναι μόνο δουλειά της ΕΑΧΑ. Πρέπει να συνδυαστεί με την ευρύτερη ανάπλαση του κέντρου», υποστηρίζει ο κ. Γριβέας.

Η Πλατεία Συντάγματος παραδόθηκε μισή στο παρά πέντε των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα επεκταθούν τελικά όπως προβλεπόταν τα πεζοδρόμια από την πλευρά της Ερμού και θα μειωθούν οι λωρίδες κυκλοφορίας, ώστε να «ενοποιηθούν» τα δυο τμήματα της πλατείας; «Την Πλατεία Συντάγματος, τη θεωρώ ολοκληρωμένη» είναι η απάντηση του κ. Γριβέα. «Δεν είναι δυνατόν να κοπούν τρεις λωρίδες. Θα υπάρξει πολύ μεγάλη επιβάρυνση περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή».

Τα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνος και το Ιστορικό Κέντρο ακόμη εκκρεμούν. «Θεωρώ έργα- πρόκληση τόσο την Ακαδημία Πλάτωνος όσο και τις παρεμβάσεις στο τρίγωνο Σταδίου, Πειραιώς, Ομόνοια, με σημείο αναφοράς την Αθηνάς, που αποτελεί μοχλό διότι κόβει τη διάθεση των Ι.Χ. να μπουν στο κέντρο», είναι η θέση του προέδρου της ΕΑΧΑ.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται και χρήμα. Και όπως αποδεικνύεται από την παρουσίαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, στη Βουλή «μέχρι το 2004 επενδύθηκαν περίπου 110 εκατ. ευρώ για έργα και μετά το 2004 μόλις 12 εκατ., εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις στην Κορεάτικη Αγορά». Τί μέλλει γενέσθαι; «Είμαστε αισιόδοξοι πως θα πάρουμε τα χρήματα που πρέπει όταν τα χρειαστούμε», κατά τον κ. Γριβέα.

«Πληγή» η αστυνόμευση

Δεν είναι λίγα τα έργα της ΕΑΧΑ, που αν και έγιναν ευρέως αποδεκτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που συχνά- πυκνά παραβιάζεται από μηχανάκια και αυτοκίνητα και η Κορεάτικη Αγορά απέναντι από την «Τεχνόπολι» που τα βράδια μετατρέπεται σε πάρκιγνκ. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο φθορά των έργων, αλλά και αλλοίωση της ταυτότητάς τους. «Το πρόβλημα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι μεγάλο» παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΑΧΑ Κυριάκος Γριβέας. «Δυστυχώς, ξηλώθηκαν επανειλημμένως τα μεταλλικά ή μαρμάρινα κολονάκια. Γι΄ αυτό και ετοιμαζόμαστε να κατεβάσουμε μπάρα». Τα κολονάκια φαίνεται πως έχουν κάνει εν μέρει τη δουλειά τους στην Κορεάτικη Αγορά, αλλά από την κάτω πλευρά της πλατείας τα πούλμαν εξακολουθούν να παρκάρουν. Αντίθετα, αυστηρή αστυνόμευση έχει εφαρμοστεί στο Μοναστηράκι που διαθέτει μόνιμο οδοκαθαριστή και δύο δημοτικούς αστυνομικούς αλλά το παιχνίδι θα κριθεί μόλις καλοκαιριάσει, με την «παραδοσιακή» κατάληψη της πλατείας από τα γειτονικά εστιατόρια.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4510860

επιστροφή

Η μεγάλη ανάπλαση που έμεινε στα χαρτιά

Τι προέβλεπε το Μaster Ρlan του 1999 που πάγωσε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Φανταστείτε μια Αθήνα με πεζοδρόμους από το Μετς, την Ιερά οδό και την Ακαδημία Πλάτωνος, με ψυχαγωγικές και ιστορικές διαδρομές από την Ακαδημία ως τα νότια σύνορα του Δακτυλίου, με την οδό Πειραιώς και τα στενά της Ομόνοιας φωταγωγημένα, ενοποιημένα και καλαίσθητα και με το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας να παραπέμπει στις ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός, όμως μόνο φαντασία δεν αποτελεί το Μaster Ρlan του 1999 που «πάγωσε» μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή πιο επίσημα η «Β΄ φάση του πολεοδομικού σχεδιασμού της μελέτης- πλαίσιο για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας», που συντάχθηκε από τον καθηγητή Χωροταξίας και διευθυντή του Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημ. Οικονόμου.

Πέρα από την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, η πολεοδομική επέμβαση έκρυβε πολλές φιλοδοξίες για την Αθήνα, κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις που «πρέπει να ανατρέψουν πάγια χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής πολεοδομικής πολιτικής και πρακτικής». Ειδικότερα, η μελέτη σημείωνε ότι «η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων ως στοιχείων ιστορικής μνήμης προϋποθέτει την επαφή των κατοίκων και χρηστών της πόλης με αυτούς» και σύμφωνα με τους μελετητές το εγχείρημα αποτελούσε «μείζονα ευκαιρία για την ευρύτερη αναβάθμιση του πολεοδομικού ιστού, που αφορά το σύνολο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας».

Η επίμαχη περιοχή

Η μελετητική ομάδα θεώρησε ότι η περιοχή πρέπει να διευρυνθεί και πέραν των κλασικών αρχαιολογικών χώρων, συμπεριλαμβάνοντας και άλλους. Οι προτεινόμενες εκτάσεις ήταν οι περιοχές του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας (άξονας λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου ως το ξενοδοχείο Χίλτον), το Μετς, η διεύρυνση της ζώνης του αρχαίου Δημοσίου Σήματος και της Ιεράς οδού, αλλά και η επέκταση προς νότον, στα όρια του Δακτυλίου. Ακόμη συμπεριλαμβανόταν η έκταση μεταξύ των οδών Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου και του Μεταξουργείου. Ειδικά για το τμήμα που αφορά το Δημόσιο Σήμα και την Ιερά οδό το μελλοντικό σαφές όριο που έθετε η μελέτη ήταν η λεωφόρος Κηφισού, ενώ το όλο εγχείρημα θα κατέληγε στην Ακαδημία Πλάτωνος. Επίσης, το σχέδιο πρότεινε δράσεις και στην οδό Λένορμαν, θεωρώντας την «ως συμβατικό όριο της ευρύτερης περιοχής».

Πέρα από το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Πλάκα, η μελέτη ανάπλασης περιελάμβανε τις υπώρειες του Φιλοπάππου ως τις λεωφόρους Συγγρού και Καλλιρρόης, ενώ γινόταν αναφορά και στη γεωγραφική ενότητα από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως τη Ροβέρτου Γκάλι, όπως και στο Μετς, λόγω της ιδιαίτερης ταυτότητας της περιοχής.

Κατευθύνσεις

Οι κατευθύνσεις που έδινε ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Μaster Ρlan παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρώτη ήταν η «ενίσχυση του ρόλου των αρχαιολογικών χώρων ως σημείων αναφοράς» που προέβλεπε μέτρα όπως η καθαίρεση και απαγόρευση υπερκατασκευών σε δώματα, η μείωση των επιτρεπόμενων υψών των κτιρίων, η αφαίρεση ορόφων και οι διανοίξεις αξόνων στον ιστό της πόλης. Ακόμη, προέβλεπε «αφαίρεση περιττών πινακίδων και άλλων προσαρτημάτων», ενώ πρότεινε «“λεξιλόγια” στοιχείων αστικού εξοπλισμού », όπως νέους τύπους καθισμάτων, στύλων φωτισμού, τύπους πλακοστρώσεων, αλλά και μέτρα περιορισμού της ηχορρύπανσης.

Μια ακόμη κατεύθυνση ήταν η δημιουργία ενός δικτύου προσπέλασης πεζών από τον ευρύτερο χώρο προς τον πυρήνα της ενοποίησης, αλλά κι ενός δικτύου κίνησης πεζών κατά μήκος των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και σύζευξη του εν λόγω πλέγματος με σημαντικά δημόσια κτίρια και χώρους πρασίνου.

Αλλη κατεύθυνση ήταν η κατασκευή νέων δημοσίων κτιρίων υψηλής κλίμακας, αρχιτεκτονικής και συμβολισμού με το σκεπτικό ότι «αντίστοιχες παρεμβάσεις αποτελούν βασική συνιστώσα των προσπαθειών ανάδειξης της αστικής δομής των μεγάλων μητροπόλεων στον διεθνή χώρο». Επίσης, γινόταν λόγος για αναμόρφωση των υπαρχουσών και δημιουργία νέων πλατειών μεγάλης κλίμακας.

Σε μια προφητική για την εποχή πρόβλεψη, στο σχέδιο προτεινόταν «η αποφυγή δημιουργίας μονολειτουργικών περιοχών και η ενθάρρυνση της ανάμειξης μη ασύμβατων χρήσεων γης, αφενός, και η απομάκρυνση αυτών που οχλούν τις επιθυμητές χρήσεις». Αναφερόμενο στη γενική κατοικία, το Μaster Ρlan σημείωνε ότι ο χώρος της διασκέδασης «λόγω της υψηλής γαιοπροσόδουαποτελεί έναν πολύ πιο ισχυρό διεκδικητή κεντρικού χώρου από τη βιοτεχνίακαι οδηγεί σε ταχύτατους μετασχηματισμούς ολόκληρων περιοχών».

Επίσης, συμπλήρωνε ότι «η βιοτεχνία και η μικρή βιομηχανία δεν πρέπει να θεωρηθούν ως εξ ορισμού μη συμβατές χρήσεις με την κατοικία ή τις κεντρικές λειτουργίες» και εστίαζε στη «διατήρηση της πολυλειτουργικότητας του ιστού» και στην «αποφυγή της διακοπής λειτουργίας μικρών μονάδων που δεν μπορούν να μετεγκατασταθούν επειδή εξαρτώνται από το αστικό περιβάλλον».

Ειδική μνεία γινόταν και στις επιπτώσεις από τις παρεμβάσεις εξωραϊσμού των κοινόχρηστων χώρων της πόλης. «Οι παρεμβάσεις αυτές οδηγούν συχνά σε αυξήσεις των τιμών γης, οι οποίες μέσω της αγοράς γης ασκούν πιέσεις στις δραστηριότητες χαμηλής γαιοπροσόδου, όπως η μεταποίηση. Ως συνέπεια, αλλάζουν χρήσεις γης χωρίς να μεσολαβήσει σχεδιασμός · όσο και η οικονομική βάση των περιοχών που εξωραΐζονται. Το παράδειγμα του Ψυρρήόπου μια τέτοια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξηείναι χαρακτηριστικό» αναφερόταν στη μελέτη.

ΒΗΜΑ, 5-6-2009

επιστροφή

ΑΚΡΟΠΟΛΗ 2009

O μεγάλος περίπατος

O αρχιτέκτονας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, πρωτεργάτης και βασικός δημιουργός της μελέτης για την πεζοδρόμηση και την ανάπλαση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου, μοιράζεται μαζί μας τις αναμνήσεις αυτής της ιδιαίτερης «περιπέτειας».

συγκίνηση θυμάμαι τις δεκάδες των αλλοδαπών (στην πλειοψηφία τους) μαστόρων, που υπομονετικά μέσα στον καύσωνα έστρωναν με προσοχή τα λιθαράκια και τα πλακόστρωτα, τους αλλοδαπούς λιθοξόους που φιλότιμα δούλευαν χειροποίητα τις επιφάνειες της πέτρας.

Ο Αρχιτέκτων Αλέξανδρος Φωτιάδης, στη δεκαετία του '80, ήταν ο οραματιστής που στις μέρες μας επανέφερε με σθένος την πρότασή για την ενοποίηση των κατακερματισμένων αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας και τη δημιουργία του μεγάλου και συνεχόμενου Αρχαιολογικού Πάρκου, που θα αναδείκνυε την ιστορία μας αλλά και τη σύγχρονη πόλη. Το αυτονόητο αίτημα, που υπήρχε από την εποχή του πρώτου σχεδιασμού της Αθήνας από τους Κλεάνθη και SHAUBERΤ, παρά τις πολλές επιφυλάξεις για το κυκλοφοριακό, βρήκε απήχηση στον κόσμο και την πολιτική ηγεσία και με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρχισε να υλοποιείται στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 από το υπουργείο Πολιτισμού, που προκήρυξε και ανάθεσε 6 μελέτες για την Ανάπλαση των 6 αντίστοιχων μεγάλων αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Παράλληλα το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη των ενδιάμεσων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων και την πεζοδρόμηση των δρόμων που βρίσκονται γύρω από την Ακρόπολη των Αθηνών.

Το έργο δηλαδή, με το οποίο θα γινόταν πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος της ενοποίησης, καθώς οι οδοί Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου, δρόμοι που είχαν βαριά διαμπερή κυκλοφορία ανάμεσα στο νότιο και το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης (στους οποίους στάθμευαν και τα εκατοντάδες πούλμαν), αποτελούσαν ένα βάναυσο στοιχείο κατακερματισμού και υποβάθμισης ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους των κλιτύων της Ακρόπολης και της Αρχαίας Αγοράς καθώς και αυτούς που βρίσκονται στην άλλη όχθη τους λόφου της Πνύκας και του Φιλοπάππου. Είχαν περάσει 60 χρόνια από τότε που με την κατεδάφιση μιας συνοικίας της Αθήνας έγιναν οι εργασίες ανάδειξης της Αρχαίας Αγοράς και 40 χρόνια από τότε που ο Πικιώνης είχε κατεβάσει τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου που εφάπτονταν παλαιότερα στο Ηρώδειο στη σημερινή της θέση και είχε κατασκευάσει με πρωτόγνωρο, για τα τότε και πολύ περισσότερο για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα τρόπο, με απαράμιλλη κατασκευαστική σοφία, ποίηση και μαστοριά, και με καθημερινή όμως αυτεπιστασία από τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες αλλά και τους καλύτερους πετράδες που υπήρχαν τότε, το χειροποίητο έργο των προσβάσεων προς τα προπύλαια, το Άνδηρο του Φιλοπάππου, καθώς και τα έργα στην εκκλησία του Αγ. Δημήτρη του Λουμπαρδιάρη.

Μονομαχία με το αδύνατο

Το έργο αυτό που μπόρεσε να το κάνει όπως αυτός ήθελε, επειδή ο τρόπος που το δούλευε, ηθελημένα, δεν έδινε την δυνατότητα να δημοπρατηθεί ώστε να αναλάβουν την υλοποίησή του εργολαβικές εταιρείες, όπως γίνεται σήμερα, είχε και θα έχει παγκόσμια αναγνώριση στον αιώνα τον άπαντα.

Έτσι, όπως λέει και η ποιήτριά μας η Κική Δημουλά, εγώ και οι συνεργάτες μου αποφασίσαμε να αποτολμήσουμε τη μονομαχία με το αδύνατο, αποτολμήσαμε με δέος να μπούμε σε αυτό τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό , όπου δεν θα πείραζε εάν δεν τον κερδίζαμε, θα ήταν όμως διά βίου όνειδος αν το κερδίζαμε και κάναμε οτιδήποτε ανάξιο του χώρου.

Προσωπικά, κοντά στο δέος, υπήρχε όμως και το όνειρο ότι αν κέρδιζα αυτόν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για ένα μεγάλο διάστημα στα επόμενα χρόνια της ζωής μου θα δούλευα για ό,τι πιο ουσιαστικό και σπουδαίο θα μπορούσε να υπάρχει, για έναν Έλληνα αρχιτέκτονα και όχι μόνο. Θα δούλευα έχοντας μπροστά στα μάτια μου και μέσα στη σκέψη αδιάλειπτα αυτό το μοναδικό για την ανθρωπότητα, ιστορικό και φυσικό τοπίο.

Το όραμα αυτό, μαζί με τη συναρπαστική κατάδυση στην ιστορία του χώρου, γεγονός που συνιστούσε προσωπική αποκρυπτογράφηση, ήταν αυτό που έδινε τη δύναμη και την αντοχή να ξεπεράσουμε την κόπωση από τις ατελείωτες ώρες εργασίας που απαιτούνταν για να καταλήξουμε σε προτάσεις που θα βρίσκονταν στο ύψος των περιστάσεων.

Ποιες ήταν αυτές ;

• Να αποκατασταθεί η ενότητα του αρχαιολογικού ιστορικού τοπίου.
• Να αποκατασταθεί η ενότητα του φυσικού τοπίου.
• Να αποκατασταθεί η ενότητα και η αρμονική διαπλοκή των παραπάνω με το δημόσιο πολεοδομικό χώρο, τον ιστό της πόλης και την καθημερινή ζωή των πολιτών.
• Ο χώρος να προτρέπει τον επισκέπτη σε στοχασμό και περισυλλογή για την ανάγνωση και κατανόηση της ιστορίας του τόπου μας.
• Βασική αρχή του σχεδιασμού ήταν το ότι οτιδήποτε γίνονταν θα έπρεπε να μην τραβάει το μάτι από το τοπίο και τα αρχαία, να μη γίνει τίποτα που να ικανοποιεί αρχιτεκτονικές ματαιοδοξίες.
• Οι αρχαιότητες που βρίσκονται θαμμένες κάτω από την επιφάνεια του δρόμου να αναδειχθούν και σε κάθε περίπτωση να επισημαίνονται στην επιφάνεια των διαμορφώσεων.

Φυσικά, μαζί με αυτούς τους ωραίους, ευγενικούς και φιλόδοξους στόχους, έπρεπε να αντιμετωπισθούν άπειρα άλλα λειτουργικά, τεχνικά, κατασκευαστικά και διαδικαστικά προβλήματα.

Οι διαμορφώσεις της διαμόρφωσης

Το έργο δεν θα γινόταν πραγματικότητα αν δεν είχε ιδρυθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) και εάν η διοίκηση της ΕΑΧΑ, μαζί με τον τότε πρόεδρό της, τον Γ. Καλαντίδη, δεν είχε την αποφασιστικότητα να παρακάμψει τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις και να ξεκινήσει την υλοποίηση του έργου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρισθεί. Δυστυχώς όμως, οι ίδιοι άνθρωποι, προκειμένου το έργο να εγκαινιασθεί γρήγορα (το 2001 και ενώ υπήρχε χρόνος μέχρι το 2004) δεν επέτρεψαν την πλήρη υλοποίησή του, όπως προβλεπόταν στις μελέτες, αποφεύγοντας τις διαμορφώσεις εκείνες που ήταν κάπως πιο δύσκολες και απαιτητικές ή που περιελάμβαναν και μικροαπαλλοτριώσεις για να διευρυνθούν οι αδόμητοι χώροι και να αναδειχθούν θαμμένες αρχαιότητες, ακριβώς αυτές δηλαδή που θα αναδείκνυαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χώρου, φέρνοντας τις αρχαιότητες σε αμεσότερη επαφή με τον περιπατητή.

Τέτοιες διαμορφώσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπονταν στη διασταύρωση Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Παρθενώνος (οικία Πρόκλου), στη διασταύρωση Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Προπυλαίων, απέναντι από το Ηρώδειο, όπου θα αναδεικνύονταν πανέμορφα ψηφιδωτά δάπεδα, στο παρκάκι απέναντι από το κέντρο Διόνυσος, εκεί που παλαιότερα κατεδαφίστηκε η οικία του Ζωγράφου Παρθένη και που σήμερα λίγο παραπέρα μια πεπαλαιωμένη μικρή πολυκατοικία που επρόκειτο να κατεδαφισθεί για να αδειάσει ο χώρος και να ανασάνει το άλσος, αντιθέτως μετατράπηκε σε τουρκομπαρόκ, χλιδάτη βίλα με roof garden, με πρώτο πλάνο θέας στην πίστα των Αρχαίων!

Ανάλογα δεν τολμήθηκαν οι μικροαπαλλοτριώσεις που προβλέπονταν για να ενοποιηθεί οπτικά ο λόφος της Πνύκας με την πρόσβαση από την Αρχαία Αγορά.

Αναπολώντας τον Πικιώνη

Ίσως η πιο συγκινητική φάση του έργου ήταν όταν διώχθηκαν τα αυτοκίνητα και τα πούλμαν που δημιουργούσαν ένα φρικτό σιδερένιο οπτικό φράγμα, όταν ξηλώθηκε η άσφαλτος, όταν αίφνης είδαμε το χώμα να εκτείνεται από το ροδαλό, ξεπλυμένο από τη βροχή Βράχο της Ακρόπολης μέχρι τις όψεις των κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τα αρχαία να αποκαλύπτονται στα μάτια μας. Ήταν τότε που ήθελα, αναπολώντας τον Πικιώνη, να έχω την εξουσία να σταματήσω τους αμείλικτους ρυθμούς της εργολαβίας για να έχουμε τον χρόνο να αναθεωρήσουμε τα σχέδιά μας. Ήταν τότε που είπα, παραμερίζοντας όλες τις άλλες παραμέτρους, τι ωραία που θα ήτανε να έμενε το τοπίο έτσι!

Αλλά οι ρυθμοί της κάθε εργολαβίας είναι αμείλικτοι!

Πολλές φορές μετά από αυτό αναλογίστηκα ότι είναι σωστότερο αυτού του είδους τα έργα να εκτελούνται διαφορετικά. Με ρυθμούς και διαδικασίες που επιτρέπουν την αναπροσαρμογή της μελέτης στα ευρήματα, ακόμα και στη φάση της κατασκευής. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, είχαμε την πρόνοια να επιλέξουμε αναστρέψιμες κατασκευές όπως π.χ. το λιθόστρωτο που εύκολα αφαιρείται, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορούν να γίνουν εύκολα τέτοιες αναπροσαρμογές.

Με συγκίνηση θυμάμαι τις δεκάδες των αλλοδαπών (στην πλειοψηφία τους) μαστόρων, που υπομονετικά μέσα στον καύσωνα έστρωναν με προσοχή τα λιθαράκια και τα πλακόστρωτα, τους αλλοδαπούς λιθοξόους που φιλότιμα δούλευαν χειροποίητα τις επιφάνειες της πέτρας. Όλοι αυτοί μπορεί να μην ήξεραν πολλά για τον τόπο μας, αλλά είχαν καταλάβει ότι το έργο τους αυτό θα το δούνε εκατομμύρια άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο και πάσχιζαν να το κάνουνε καλύτερα κάτω από την αμείλικτη πίεση που είχαν για να τελειώνουν. Πού να είναι σήμερα άραγε όλοι αυτοί ;

Περιστατικά

Θυμάμαι ακόμα, όταν το έργο τελείωσε πήγαινα συχνά να δω πώς το ζει ο κόσμος. Ένα βράδυ περπατούσα πίσω από δύο νέους και μια κοπέλα, που σουλατσάρανε σχολιάζοντας:

- Τι ωραία που είναι.
- Και να σκεφτεί κανείς ότι εδώ πριν από δύο τρία χρόνια ήταν κάργα αυτοκίνητα.
- Σκέψου «καφρίλα» .

Θυμήθηκα όλους εκείνους, που, πριν αρχίσει το έργο, έλεγαν ότι είναι ουτοπικό και το γνωστό τροπάρι «και πού θα πάνε τα αυτοκίνητα;» και πήρα κουράγιο για όλη μου τη ζωή.

Τρέμω διαβάζοντας ότι τα πούλμαν των επισκεπτών του Νέου Μουσείου θα διέρχονται από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου προκειμένου να αποβιβάζουν τους τουρίστες. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του πεζόδρομου θα πάψει να είναι πραγματικός πεζόδρομος - δυστυχώς ήδη έχει πάψει, καθώς μπροστά στα μάτια ασυνείδητων αστυνομικών, από καιρό κυκλοφορούν ανενόχλητα κάθε λογής τροχοφόρα.

Φοβάμαι ακόμα ότι ο δρόμος, αν συμβεί αυτό, θα καταστραφεί, διότι η υποδομή του δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους βαριά χρήση.

Εύχομαι λοιπόν να αποτραπεί αυτό το κακό.

Θέλω ακόμα να ελπίζω ότι το έργο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων που δεν έχει ολοκληρωθεί, θα συνεχισθεί. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν. Άλλα που προβλέπονται στις μελέτες μας και άλλα που δεν έχουν μελετηθεί ακόμα. Το έργο χρειάζεται ένα δικό του Οργανισμό, που θα το διαχειρίζεται και θα το συντηρεί σωστά και δεν θα φυτεύει π.χ. πανσέδες εκεί που επέτρεψε να ξεραθούν τα επιλεγμένα φυτά τις αρχαίας χλωρίδας.

Είναι έργο που αξίζει κάθε θυσία και που όμως την ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο.

Τέλος, δυο λόγια ακόμα για τα κτίρια που είναι μπροστά στο μουσείο και που έχουν προκαλέσει τόσες συζητήσεις. Το εάν αυτά πρέπει να διατηρηθούν δεν είναι τόσο πολύ για την αρχιτεκτονική τους ποιότητα όσο για το ότι συμβάλλουν καθοριστικά στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του πολύ ιδιαίτερου μετώπου της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Εάν φύγουν, το μέτωπο αυτό θα αποδυναμωθεί πάρα πολύ. Εξάλλου, δεν βλάπτει το νέο κτίριο να είναι και λίγο κρυμμένο.

 Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ: ΠΛΕΙΑΣ - Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΕΠΕ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ -ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΕΡΒΑΣ, -ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΠΑΛΥΒΟΥ, -ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΤΣΑ / ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΕΝΕΤΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ / ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΑΧΑ: Ν. ΓΑΛΑΝΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ

LIFO 17.6.2009

επιστροφή

Λύκειο Αριστοτέλη

Πενιχρά τα κατάλοιπα που αποκαλύφθηκαν το 1996 στην οδό Ρηγίλλης, αλλά μεγάλη η σημασία τους, αφού συνδέονται με τη διδασκαλία του Αριστοτέλη και τη Φιλοσοφική Σχολή του. Δεκατέσσερα χρόνια μετά όμως ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό, η εικόνα που παρουσιάζει είναι καθαρά ανασκαφική, ενώ μικρά και πρόχειρα είναι τα στέγαστρα που προστατεύουν τα αρχαία. Το ζητούμενο, που είναι η γενικότερη προστασία και ανάδειξη του Λυκείου, προκάλεσε εσχάτως και πολιτική αντιπαράθεση.

Ο λόγος; Την εξεύρεση 4.000.000 ευρώ, μέσω χορηγίας(!) του ΟΠΑΠ, είχε ανακοινώσει προ των εκλογών ο κ. Σαμαράς για την κατασκευή στεγάστρου, το μέγεθος του οποίου πάντως- δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα φυλασσόμενα αρχαία- έχει αμφισβητηθεί πολύ.

Οι εποχές των ισχνών αγελάδων τις οποίες διανύουμε όμως, αλλά και η ανακοστολόγηση του έργου που φθάνει πλέον τα 6.000.000 ως 6.500.000 ευρώ οδήγησαν τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο στην επανεξέτασή του. Στόχος πλέον είναι η ουσία και όχι ο εντυπωσιασμός.

Προοπτική: το βέβαιο είναι ότι με πολύ λιγότερα χρήματα, της τάξεως περίπου του 1.500.000 ευρώ, το ΥΠΠΟ μπορεί μέσω των υπηρεσιών του να προχωρήσει στις απαιτούμενες συντηρήσεις των αρχαίων, να μεριμνήσει για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, τον φωτισμό, τη χάραξη διαδρομής για τους επισκέπτες και τη στέγαση των πλέον ευπαθών σημείων. Εκκρεμεί εξάλλου η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με το πάρκο του Βυζαντινού Μουσείου.

Ακαδημία Πλάτωνος

Περί τα 130 στρέμματα στον Κολωνό, διχοτομημένα από δρόμο την οδό Κρατύλου που εν συνεχεία αλλάζει σε Δράκοντος- από τον οποίο διέρχονται και λεωφορεία, συνθέτουν τον χώρο όπου ιδρύθηκε αρχικώς κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. ένα από τα τρία ονομαστά Γυμνάσια των Αθηνών και εν συνεχεία, το 387 π.Χ., από τον Πλάτωνα η περίφημη σχολή του. Σήμερα οι δύο επιμέρους χώροι και ένας πολύ μικρότερος είναι αλσύλλια, περιφραγμένα αλλά ελεύθερα για το κοινό. Χάρις στη Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων η κατάσταση διατηρείται άψογη, ωστόσο απουσιάζει μια πινακίδα με τις απαραίτητες πληροφορίες. «Λόγω των οικονομικών προβλημάτων του υπουργείου δεν έχουμε κατορθώσει να εξοικονομήσουμε το ποσό των 7.000 ευρώ που απαιτείται για αυτή την ειδική πινακίδα», ομολογεί η προϊσταμένη της Εφορείας κυρία Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου.

Προβλήματα: Η διάσπαση του χώρου είναι το σοβαρότερο. Το υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν πραγματοποιήσει ωστόσο πολλές απαλλοτριώσεις ολοκληρώθηκαν στη δεκαετία του 1990- προκειμένου οι νησίδες αρχαίων, που είχαν έρθει στο φως από τις ανασκαφές ανάμεσα στις σύγχρονες οικίες, να ενοποιηθούν. Σύμφωνα με την κυρία Διβάρη- Βαλάκου, απομένουν οι απαλλοτριώσεις μικρών ιδιοκτησιών-συνολικά 6,5 στρέμματα-, τα οποία με τιμή μονάδας που ορίστηκε το 2009 θα κοστίσουν 2.300.000 ευρώ. Υπάρχουν; Όχι βέβαια.

Προοπτικές: «Στόχος μας είναι η κατάργηση του δρόμου, η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, η ανάδειξη και ανάπλασή του», λέει η προϊσταμένη της Εφορείας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Ως πιθανή λύση αναφέρεται η ένταξη του έργου στις δραστηριότητες της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Η κυρία Λίνα Μενδώνη άλλωστε διευκρινίζει ότι θα υπάρξει κοινό πρόγραμμα με το ΥΠΕΧΩΔΕ για πλήρη αναβάθμιση της περιοχής. Ο προϋπολογισμός του πάντως είναι άγνωστος. Το ίδιο και ο χρόνος περάτωσης.

Ας προστεθεί εξάλλου ότι στον ίδιο χώρο πρόκειται να ανεγερθεί ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο για την Αθήνα, η ένταξη του οποίου όμως στο ΕΣΠΑ δεν είναι εξασφαλισμένη.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artid=312696&dt=31/01/2010

επιστροφή

ημερίδα

Η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών χώρων στη ζωή της πόλης

Αίθουσα ΟΤΟΕ, Σίνα 16 και Ακαδημίας

Δευτέρα, 17 Μαίου 2010, 6.30 μμ

 

η Αθήνα και ο Πειραιάς είναι πόλεις διάστικτες από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία με μεγάλη ποικιλία και ενδιαφέρον. Όμως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αυτοί οι χώροι είναι αποξενωμένοι από τη ζωή μας:  είτε είναι κλειστοί και εγκαταλειμένοι, είτε το εισιτήριο εισόδου και οι περιορισμοί στη χρήση τους δεν μας επιτρέπουν να τους θεωρήσουμε καθημερινή, ποιοτική δυνατότητα αναψυχής. Αυτά συμβαίνουν ενώ οι πόλεις μας ασφυκτιούν από την έλλειψη ελεύθερων χώρων. Αλλά και από τουριστική άποψη οι χώροι αυτοί παραμένουν ανεκμετάλλευτοι ακόμη και στην περίπτωση που είναι προσβάσιμοι με εισιτήριο καθώς φαίνεται από τις ετήσιες στατιστικές του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Το κυριότερο ίσως είναι ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές διαδικασίες ενσωματωμένες για παράδειγμα στην εκπαίδευση ή σε δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι οποίες να στηρίζουν μια καθημερινή σχέση αγάπης του πληθυσμού με τη μοναδική ιστορική διαδρομή που αποτυπώνεται στους χώρους αυτούς.

 

Σε αυτήν την ημερίδα που οργανώνεται από συλλογικότητες κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά προσπαθούμε

l        να κατανοήσουμε τις παραμέτρους που ορίζουν το σημερινό ρόλο των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στη ζωή μας καθώς και την αλληλεπίδρασή τους με τις γειτονιές που τους περιβάλλουν

l        να αναλύσουμε διάφορες πτυχές του επιτακτικού πλέον αιτήματος δηλαδή, της ενσωμάτωσης των αρχαιολογικών χώρων στη ζωή των πόλεών μας

l        ειδικότερα, να αποτιμήσουμε την επίδραση της συνεχιζόμενης  Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων στην Αθήνα και να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα εμπειρία για την επιτυχέστερη ολοκλήρωσή της.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

6.30 – 6.35  Εισαγωγή:  Παρουσίαση των ομιλητών από όλες τις θεματικές ενότητες

 

6.35 – 7.20  Πρώτη Θεματική Ενότητα: Μιλούν οι συλλογικότητες των πολιτών

6.35 – 6.55   Συλλογικότητες πολιτών από τις περιοχές της Αθήνας όπου έχει γίνει ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

6.55 – 7.15   Συλλογικότητες πολιτών από περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου εκκρεμεί η ανάδειξη και ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

7.15 – 7.20   Ο Πειραιάς

 

7.20 – 9.00  Δεύτερη Θεματική Ενότητα: Θεματικές εισηγήσεις. Συζήτηση με το κοινό

7.25 – 7.30    Για το δάσκαλο Δημήτρη Πικιώνη

7.35 – 7.40    Μοναστηράκι και Ηριδανός

7.40 –7.50    Πολεοδομικές όψεις του θέματος

                          Σταύρος Σταυρίδης, Αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής, ΕΜΠ

7.50 – 8.00    Οι αρχαιολογικοί χώροι και το περιβάλλον

                          Δημήτρης Κούμας,  Γεωπόνος-Περιβαλλοντολόγος

8.00 – 8.10    Νομικές όψεις του θέματος

                          Λούση Κιουσοπούλου, Νομικός

8.10 – 8.25    Από την πλευρά της αρχαιολογικής επιστήμης

                           Γιάννης Χαμηλάκης, Αρχαιολόγος, Senior Lecturer, University  of Southampton

8. 25 – 9.10    Συζήτηση

 

9.10 – 10.30  Τρίτη Θεματική Ενότητα: Η Διοίκηση τοποθετείται και συνομιλεί με το κοινό

9.10 – 9.55     Η Διοίκηση τοποθετείται

9.55 – 10.30   Συζήτηση 

 

Οι συλλογικότητες που οργανώνουν την ημερίδα

 

Αγροτέρα Αρτέμιδα

Ακαδημία Πλάτωνος

Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου

Μέγας Αλέξανδρος

Νομαδική Αρχιτεκτονική

Οικόπολις

Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης για τους Λόφους Φιλοπάππου

Ομάδα Πολιτισμού του Πειραϊκού Δικτύου «Λιμάνι της Αγωνίας»

 

Πρόσωπα επαφής

 

Στέλλα Μαρκαντωνάτου (Φιλοπάππου)

Δημητρακοπούλου 88

Αθήνα 11741

κιν. 6945-535623

email: stellamarkantonatou@yahoo.com

 

Άκης Παπασαράντης (Φιλοπάππου)

Φωτομάρα 24

Αθήνα 11742

κιν. 6977-220391

 

Blog ημερίδας

http://polispace.wordpress.com/

 

επιστροφή

Και όμως, οι αναπλάσεις δεν ξεχάστηκαν

Η ΕΑΧΑ επεκτείνει τις αρμοδιότητές της και επαναφέρει τη μελέτη για πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ΕΑΧΑ Α.Ε. μετά την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης που προβλέπει επέκταση των αρμοδιοτήτων της. Αν και στην επιφάνεια όλα μοιάζουν ίδια η επωνυμία του οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1997 με κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού εδώ και λίγες ημέρες έχει αλλάξει. Η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας με τον διακριτικό τίτλο ΕΑΧΑ Α.Ε. μετονομάστηκε σε Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε.

Η αντικατάσταση της λέξης «Αθήνας» σηματοδοτεί σοβαρές ανατροπές στο αντικείμενο της «νέας» Εταιρείας. Αφενός τα έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων που παραμένουν ένας βασικός άξονας δράσης για την ΕΑΧΑ παύουν να αφορούν αποκλειστικά το κέντρο της Αθήνας. Εν δυνάμει μπορεί να επεκταθούν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Εδώ εκτιμήθηκε η τεχνογνωσία της ΕΑΧΑ, αλλά και τα αιτήματα άλλων πόλεων της χώρας για σχετικά προγράμματα στα ιστορικά κέντρα τους (Πειραιάς, Πάτρα, Δελφοί, Θήβα). Αφετέρου η προσθήκη της λέξης «αναπλάσεις» επιτρέπει στους ιθύνοντες της Εταιρείας να αναλάβουν ρόλο και εκτός των αρχαιολογικών χώρων, κάτι που ίσχυε και με το προηγούμενο καθεστώς (αναπλάσεις κεντρικών πλατειών της Αθήνας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και όχι μόνο). Αλλά η πολύπλευρη κρίση του λεγόμενου ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας ήρθε να αποκαλύψει το θεσμικό κενό ενός φορέα που θα αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για την ανάκαμψη μιας τεράστιας περιοχής στην οικονομική και τουριστική καρδιά της πρωτεύουσας. Η ΕΑΧΑ δεν αναλαμβάνει επισήμως αυτόν τον ρόλο αλλά τίθεται στην εμπροσθοφυλακή μαζί με τον Οργανισμό Αθήνας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τον Δήμο Αθηναίων. Στα καθήκοντα της Εταιρείας συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων και η εκτέλεση προγραμμάτων και έργων ανάπλασης για τη δημιουργία αρχαιολογικών δικτύων και πάρκων και η υλοποίηση έργων περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και χαρακτήρα.

Το βάρος των άμεσων πρωτοβουλιών της ΕΑΧΑ θα δοθεί στα ιστορικά/εμπορικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ σε προτεραιότητα μπαίνει η αναβάθμιση του άξονα της οδού Πειραιώς. Πάντως, το πρώτο μεγάλο έργο που θα υλοποιήσει η ΕΑΧΑ με τη νέα της μορφή είναι η πεζοδρόμηση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, προ-ολυμπιακή εκκρεμότητα πολλαπλών συμβολισμών. Θεωρητικά θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων μείζονος σημασίας της Αθήνας, από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέχρι τον Κεραμεικό. Στην ΕΑΧΑ ξαναβλέπουν τη μελέτη του 2001 για τις απαραίτητες τροποποιήσεις και πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να έχει ανακηρυχθεί ο εργολάβος. Η ταχύτητα των εργασιών θα εξαρτηθεί από το αν η ΤΡΑΜ Α.Ε. συναινέσει στη διακοπή των δρομολογίων για τους οκτώ μήνες που απαιτούνται μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Σε διαφορετική περίπτωση η διάρκεια μπορεί να αγγίξει τον ένα χρόνο. Παρεμβάσεις αναμένονται και πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας, στον σκληρό πυρήνα του λεγόμενου «γκέτο». Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση μιας αναβαθμισμένης διαδρομής με εκτεταμένες πεζοδρομήσεις και φυτεύσεις από το Δημόσιο Σήμα μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος.

To μεγάλο στοίχημα για το κέντρο της Αθήνας είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΑΧΑ Α.Ε. Ντόρα Γαλάνη. Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε προτείνει τη δυνατότητα απαλλαγής για 5 ή 10 χρόνια από τη φορολόγηση εισοδήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, που ενοικιάζονται σε φοιτητές ή νεαρά ζευγάρια στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης, αλλά και την αξιοποίηση του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_30/04/2010_399379

επιστροφή