Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων

Ηλίας Γιαννίρης

 

ΝΕΟΤΕΡΑ: Έγραψαν για μας (Περίοδος: Δεκέμβριος 2006 μέχρι σήμερα)

 

ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 2000-2006

Δεκέμβρης 2006

 

Εισαγωγή

Μετά την εμφανή επιτυχία των κινημάτων των Ελεύθερων Χώρων στην ανάδειξη των ζητημάτων τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, γεγονός που φάνηκε σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των Δημοτικών Εκλογών του 2006, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η διερεύνηση της διαχρονικής απήχησης που έχει η ίδια η «Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα».

 

Μεθοδολογία

Ως μέθοδος διερεύνησης επιλέχτηκε η αναζήτηση στο διαδίκτυο, μέσω του Google, του αριθμού των δημοσιευμάτων που αναφέρουν  τις λέξεις «Συντονιστική Επιτροπή Αθήνας». Στη συνέχεια καταγράφηκαν ένα προς ένα τα δημοσιεύματα που αφορούσαν πραγματικά τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

Με αυτό τον τρόπο εμφανίστηκαν τα δημοσιεύματα που είναι καταχωρημένα στο διαδίκτυο και που συνήθως αναφέρονται:

  1. στα τακτικά  Δελτία Τύπου (περίπου ένα το μήνα) που συντάσσει η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, μετά από κάθε συνεδρίασή της.
  2. στις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει η διοργανώνει η ίδια η Επιτροπή (Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιούνη, Μεταολυμπιακή Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων, Αναθεώρηση Συντάγματος, κλπ).

Στα δημοσιεύματα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα δημοσιεύματα που περιέχονται στην παρούσα ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων, που άλλωστε υπηρετεί την ίδια τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα δημοσιεύματα σε έντυπη μορφή, τα οποία δεν βρίσκονται στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η γενική εικόνα της πορείας στη διάχυση της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής δεν αναμένεται να είναι διαφορετική.

 

Ευρήματα

Στο διάγραμμα που ακολουθεί εμφανίζεται ο αριθμός των δημοσιευμάτων ανά έτος για την περίοδο 2000-2006 (Νοέμβριος).

(σ.τ.σ. για να δείτε τα διαγράμματα κάντε «κλικ» επάνω στο κάθε διάγραμμα)

----------------------------------------------------------

Από την γραμμή γενικής τάσης (διακεκομμένη) φαίνεται ότι υπάρχει ανοδική πορεία των δημοσιευμάτων.

Επίσης, φαίνεται ότι το 2003 και 2004, χρονιές της Ολυμπιάδας του 2004 τα δημοσιεύματα ήταν εμφανώς λιγότερα. Αυτό μπορεί να οφείλεται:

  1. σε ένα ιδιότυπο «εμπάργκο» που είχε επιβληθεί κατά την τελική φάση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
  2. σε μια «κόπωση» του κινήματος, γιατί είχε ήδη διαφανεί και αποκρυσταλλωθεί η καταστροφή των ελεύθερων χώρων από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και είχαν αποβεί άκαρπες οι όποιες νομικές και πολιτικές-κοινωνικές διαμαρτυρίες.

 

Στο επόμενο διάγραμμα εμφανίζεται ο αριθμός δημοσιευμάτων ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

-----------------------------------------------------------------------------

 

Από τις καθημερινές εφημερίδες τα πρωτεία κατέχει η Αυγή (67 δημοσιεύματα). Ακολουθεί η Ελευθεροτυπία (23), ο Ριζοσπάστης (20), η Καθημερινή (3), τα Νέα (0) και το Έθνος (0).

Είναι εντυπωσιακή η απουσία δημοσιευμάτων στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΕΘΝΟΣ, όπως και τα ελάχιστα (3) δημοσιεύματα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικοινωνία και η προσέγγιση μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων αυτών των εντύπων με την Συντονιστική Επιτροπή ήταν εντυπωσιακή όλο αυτό το διάστημα. Συχνά ετοιμάστηκαν ρεπορτάζ και δημοσιεύματα στα οποία συμμετείχαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, κυρίως από δημοσιογράφους του ελεύθερου ρεπορτάζ, τα οποία όμως ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν γιατί προφανώς «κόπηκαν» από την Διεύθυνση της κάθε εφημερίδας. Ήταν φυσικό επόμενο να υπάρχει αποθάρρυνση των δημοσιογράφων για τέτοια δημοσιεύματα. 

Από τις εβδομαδιαίες εφημερίδες είναι εντυπωσιακή η θέση της Εποχής (19 δημοσιεύματα). Ουσιαστικά, με μια κυκλοφορία 44 φύλλων το χρόνο (11 μήνες Χ 4 φύλλα το μήνα) η ΕΠΟΧΗ κυκλοφόρησε την περίοδο 2000-2006 (Νοέμβρης)  σε  260 φύλλα (6 χρόνια Χ 44 φύλλα το χρόνο) και κάλυψε την Συντονιστική Επιτροπή στο 7% των φύλλων της.

Η κατάσταση στο διαδίκτυο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το σύνολο των δημοσιευμάτων είναι 40 (5 στο indymedia και 35 σε διάφορες άλλες ιστοσελίδες).

Τέλος, υπάρχουν 7 δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «πολιτικούς φορείς», που είναι κυρίως Κόμματα ή Δημοτικές Παρατάξεις. Εδώ τα πρωτεία κατέχουν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ.

 

Συμπεράσματα- ερμηνείες

  1. Η διάχυση της δράσης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας είναι ανοδική μεταξύ 2000-2006.
  2. Τα έντυπα που δημοσιεύουν ειδήσεις για τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας είναι κυρίως τα έντυπα της αριστεράς. Αντίστοιχα, τα έντυπα της δεξιάς δεν ενημερώνουν τους αναγνώστες τους για αυτή τη δράση.
  3. Στην περίπτωση των εφημερίδων ΝΕΑ και ΕΘΝΟΣ είναι προφανές ότι υπάρχει «εμπάργκο» στην ενημέρωση των αναγνωστών τους για τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής, παρ’ όλο που είναι (και αυτά τα έντυπα όπως όλος ο τύπος) τακτικοί αποδέκτες των Δελτίων Τύπου της Συντονιστικής, και παρ’ όλο που οι επαφές των δημοσιογράφων αυτών των εντύπων με τη Συντονιστική υπήρξαν έντονες. Η βασική ερμηνεία αυτού του «εμπάργκο» σχετίζεται με την αντίθεση της Συντονιστικής Επιτροπής στην καταπάτηση του Πάρκου Ελευθερίας από το Μέγαρο Μουσικής (ΤΑ ΝΕΑ -Λαμπράκης) αλλά και με την αντίθεση της Συντονιστικής σε εργολαβίες και δράσεις των εταιριών Μπόμπολα (ΕΘΝΟΣ), όπως τα υπόγεια γκαράζ σε πλατείες (Polis Park), την υπογειοποίηση του Προαστιακού κλπ.
  4. Το διαδίκτυο αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι περισσότερο ευέλικτο, νεανικό και άμεσο σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής.

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δεκέμβριος 2006-σήμερα

ΝΕΟΤΕΡΑ: Έγραψαν για μας

 

Αγώνας σε 73 περιοχές

Η «νίκη» της γειτονιάς των Αμπελοκήπων δεν είναι όμως η μοναδική. Δεκάδες σύλλογοι - υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 40 - και επιτροπές κατοίκων σε πολλές περιοχές της Αθήνας κινητοποιούνται προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις γειτονιές τους. Διεκδικούν ελεύθερους χώρους, πάρκα, άλση. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων, σε περίπου 73 σημεία σε όλη την Αττική, από την Πάρνηθα έως την παραλία και από το Ποικίλον Όρος έως την Πεντέλη, δραστηριοποιούνται σύλλογοι και επιτροπές. Μάλιστα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις των «φρουρών της γειτονιάς» είναι αποτελεσματικές. Αυτό δείχνει και έρευνα του ΕΚΚΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος Αριστεία ΙΙ - «Κινήματα της πόλης για την προστασία και διεκδίκηση των δημόσιων χώρων στην Αθήνα τον 21ο αιώνα». Όπως τονίζει ο ερευνητής του ΕΚΚΕ κ. Κάρολος - Ιωσήφ Καβουλάκος, «μελετήσαμε τις δράσεις αυτών των συλλόγων την πεντατετία 2001-2005, όπως παρουσιάστηκαν στον Τύπο. Διαπιστώσαμε πως δεν επιβεβαιώνεται η αντίληψη ότι οι κινητοποιήσεις δεν ωφελούν. Αντίθετα, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικές».

Οι ερευνητές μέτρησαν την αποτελεσματικότητα 18 κινητοποιήσεων κατοίκων. Οι 7 απ' αυτές (ανάμεσά τους για το πάρκο ΚΑΠΑΨ, τον λόφο Φιλοπάππου, το πάρκο Λαγουμιτζή, το ΚΥΤ Βριλησσίων) είχαν επιτυχή έκβαση. Δηλαδή οι κάτοικοι πέτυχαν οι συγκεκριμένοι χώροι να παραμείνουν πράσινο ή να μετατραπούν σε πάρκα. Τέσσερις είχαν μερική επιτυχία, τρεις απέτυχαν, ενώ η τύχη άλλων τεσσάρων δεν έχει κριθεί ακόμα.
ΤΑ ΝΕΑ , 08/03/2007

 

επιστροφή στην αρχή