Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και Κινήσεων της Αθήνας για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής

Ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής (4) προηγούμενα (1), προηγούμενα (2), προηγούμενα (3)

ΔΤ 4-12-08, Θετικά αποτελέσματα είχε η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΔΤ 2-2-09 Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της 26-1-09 (Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Αμπελόκηποι, Άλσος Παγκρατίου, Φιλοπάππου, Ελαιώνας, Άλσος Ριζάρη, Λύκειο Αριστοτέλη, Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος, Ν. Κόσμος, Κτήμα Ζωγράφου, Π. Άρεως,  Πανελλήνιος, Εξάρχεια, Π. Ψυχικό, Προγραμματισμός)

ΔΤ 2-2-09 για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

ΗΜΕΡΙΔΑ 22-3-09: Ελεύθεροι Χώροι και Χώροι Στάθμευσης- Κείμενα εισηγήσεων

ΔΤ 29-6-2009 (Γενικά, διάφορες περιοχές)

ΔΤ 25-9-2009 (ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, νεότερα από διάφορες δράσεις)

ΔΤ 10-12-09 (Γενικά, διάφορες περιοχές)

ΔΤ 18-5-2010 αναβολή για Σεπτέμβρη της προγραμματιζόμενης στο μήνα Μάιο  ημερίδας με θέμα : «ΤΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

ΔΤ 29-9-2010 (Γενικά διάφορες περιοχές)

ΔΤ 29-9-2010 ΕΚΛΟΓΕΣ- (9 αιτήματα προς τις παρατάξεις)

ΔΤ 29-9-2010 για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και το Κατάρ

Τα κινήματα πόλης συντονίζονται σε νέες συνθήκες- Συνάντηση για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας στις 10-1-2014

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

4/12/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θετικά αποτελέσματα είχε η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για αποτελεσματική θεσμική προστασία των Ελεύθερων Χώρων και του πράσινου, αλλά  και ο θετικός ρόλος των τοπικών κινημάτων πόλης

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4-12-08 η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με πενταμελή αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας. 

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την αύξηση του αριθμού των τοπικών κινημάτων πόλης και ο Πρόεδρος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αγώνες της κοινωνίας των πολιτών,  αναγνωρίζοντας το ρόλο που παίζουν για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος γενικά, αλλά και ειδικότερα για την προστασία των ελεύθερων χώρων και του πράσινου της Αθήνας.

Η αντιπροσωπεία έθεσε στον Πρόεδρο το ζήτημα της ελλιπούς και αναποτελεσματικής θεσμικής προστασίας των ελεύθερων χώρων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται το δημόσιο και κοινόχρηστο πράσινο και οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι, εξαιτίας του πολιτικού προσανατολισμού της επέκτασης του τσιμένου και των τραπεζοκαθισμάτων.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθεί θεσμικά η αποτελεσματική προστασία του πράσινου με ειδική νομοθετική ρύθμιση που να εξειδικεύει, μεταξύ άλλων, και τη Διεθνή Σύμβαση του Άαρχους (Ν.3422/2005), που έχει κυρωθεί το 2005 από τη Βουλή, και η οποία δεν εφαρμόζεται και δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο ελληνικό νομικό σύστημα.

Επίσης, εξέφρασε για άλλη μια φορά την άποψη για τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στον Πρόεδρο το Λεύκωμα «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι 2008», που περιλαμβάνει τη δράση 50 συλλογικοτήτων της Αθήνας για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, και νεότερα συμπληρωματικά στοιχεία για ορισμένες περιοχές. Τέλος, του παρέδωσε τον «Χάρτη Κοινωνικών Αντιστάσεων 2008», με 111 κοινωνικές αντιστάσεις για ελεύθερους χώρους το Φεβρουάριο 2008 (σήμερα πάνω από 135).

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

Πρόσθετες Πληροφορίες για τους Συντάκτες:

1. Η Σύμβαση του Άαρχους ενσωματώνει τις παγκόσμιες και κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον, το δικαίωμα των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση και τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.

2. Στην αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχαν οι Διαμαντούρου Δέσποινα, Καραγιάννη Βασιλική, Καραμάνος Χρήστος, Παπασαράντης Άκης, Παπαχρυσάνθου Έρση και Ηλίας Γιαννίρης.

3. Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα αγωνίζεται σταθερά, επί 12 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμπαραστέκεται στις τοπικές κινήσεις πολιτών. Συνεδριάζει σε ανοιχτή ολομέλεια  περίπου μια φορά το μήνα. Η εμβέλειά της καλύπτει τον Δήμο Αθηναίων και τους γύρω από αυτόν Δήμους. Κάθε έξη μήνες εκλέγει κυκλικά Γραμματεία. Εκφράζεται στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα: www.asda.gr/elxoroi

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Παρέμβαση Παπούλια για την Αθήνα

Με αντιπροσωπεία της «Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα» συναντήθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημέρωσαν τον κ. Παπούλια για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας και για το έλλειμμα αποτελεσματικής προστασίας τους, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα διαχείρισής τους σε άλλες πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Οπως δήλωσε το μέλος της γραμματείας της επιτροπής κ. Ηλίας Γιαννίρης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση για να προστατευθούν αποτελεσματικά οι ελεύθεροι χώροι.

Καθημερινή 5-12-2008

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

Συνεδρίασε στις  26-1-09 η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις:

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

Για το ζήτημα της εγκληματικής ενέργειας της κοπής των 45 δέντρων στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων η Συντονιστική θα εκδώσει χωριστή ανακοίνωση (θα δημοσιοποιηθεί).

Αμπελόκηποι:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων στο Συμβούλιο της  Επικρατείας για την απόρριψη της προσφυγής της ΔΕΗ για το οικόπεδό της στην περιοχή, όπου προβλέπεται σχολείο και πράσινο (αναμένεται η απόφαση), και στην προώθηση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του χώρου.

·         Χαιρετίζει τον καρποφόρο αγώνα τους για το ΚΑΠΑΨ, και συγκεκριμένα την αποτροπή του σχεδιαζόμενου υπόγειου γκαράζ από το Δήμο Αθηναίων και τελικά τη μετατροπή του χώρου σε έναν εξαιρετικό χώρο πρασίνου. Πρόσφατα, οι ίδιοι οι κάτοικοι πήραν την πρωτοβουλία και έβαψαν τα ιστορικά κτήρια του ΚΑΠΑΨ,  ζητώντας ταυτόχρονα από το Δήμο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για πολιτιστικές δραστηριότητες, αντί να λάμπει δια της απουσίας του.

·         Ο τοπικός σύλλογος επέστρεψε ως μη δεκτό το έγγραφο για τη διπλή ανάπλαση που τους είχε στείλει ο Δήμος, μετά την εμπειρία που είχαν από τη συμπαιγνία που βίωσαν πριν από λίγα χρόνια μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού που οδήγησε στο χτίσιμο του κτήματος Θων.

·         Στα προσφυγικά Πανόρμου μπήκε, με ευθύνη του Δήμου, τεράστια διαφημιστική πινακίδα τεραστίων διαστάσεων που θα πρέπει να ξηλωθεί από την πρόσοψη των ιστορικών κτηρίων.

·         Αναμένεται η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για την απομάκρυνση του περίπτερου της πλατείας Κανελλοπούλου επί της Πανόρμου.

·         Καταγγέλλεται ότι στο παρκάκι της οδού Μοισιόδακος κόπηκαν δέντρα και αναμένεται η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου κατά του Δήμου Αθηναίων, για επαναφορά του πάρκου.

Άλσος Παγκρατίου:

·         Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η Δ/νση Δασικών Γαιών έστειλε έγγραφο που απαγορεύει να κοπεί οποιοδήποτε δέντρο στο Άλσος, και ότι οι κάτοικοι θα κινηθούν υπηρεσιακά αν ο Δήμος επιδιώξει να παρακάμψει τη διαδικασία μέσω πολεοδομίας, όπως έκανε και στην περίπτωση του Πάρκου της Κύπρου και Πατησίων.

·         Στις  26-1-09 συνεργεία του Δήμου επιχείρησαν να κάνουν παρεμβάσεις στην Παιδική Χαρά του Άλσους Παγκρατίου, και οι κάτοικοι τους δέσμευσαν ενυπόγραφα ότι δεν θα κάνουν άλλες παρεμβάσεις στο Άλσος πέραν της αντικατάστασης των παιχνιδιών της Παιδικής Χαράς.

Φιλοπάππου:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη την ενέργεια για ενδεχόμενη δίωξη για παλιότερη δενδροφύτευση σε παλιό νταμάρι στους λόφους Φιλοπάππου, με κατηγορούμενους τρεις κατοίκους της περιοχής.

·         Θετική εξέλιξη αποτελεί η απαγόρευση που επιβλήθηκε στην ΕΤΑ να εκτελέσει άλλες εργασίες και νέες κατασκευές πέραν της συντήρησης του ιστορικού κτηρίου του Λουμπαρδιάρη. 

·         Οι κάτοικοι ενημέρωσαν τον μεγαλοεπιχειρηματία κέντρων ψυχαγωγίας που ανέλαβε το Διόνυσο, για τη νομοθεσία και τις παραβιάσεις του νόμου που έχουν γίνει στο παρελθόν στο Διόνυσο, και ότι πρέπει να κατεδαφιστούν οι παρανομίες της περασμένης δεκαετίας.

·         Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί κανένας φορέας ή δημόσια υπηρεσία δεν κινείται για να διορθώσει τη σωρεία παρανομιών που έχουν γίνει στην περίπτωση του Διονύσου, παρ’ όλο που η τοπική επιτροπή αγώνα έχει τεκμηριώσει και δημοσιοποιήσει τις παρανομίες εδώ και χρόνια.

·         Η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στην καταγγελία της τοπικής επιτροπής Φιλοπάππου κατά του Δήμου Αθηναίων, για τα 13 στρέμματα δίπλα στο Διόνυσο που ανήκουν στο Δ. Αθηναίων αλλά δεν δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο από το Δ. Αθηναίων, και μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμος αρνείται να τα εγγράψει στην περιουσία του, παρόλο που έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις για πλατεία και άλσος.

Ελαιώνας:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή θεωρεί σημαντική νίκη την επιβολή αναστολής εργασιών από το ΣτΕ στις εργασίες για το Mall του Βωβού, μέχρι την διεξαγωγή της δίκης (6-3-09) και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Έτσι, δεν θα εξεταστεί εκ των υστέρων η περίπτωση, και η όποια απόφαση να κινδυνεύει να βρεθεί  προ τετελεσμένων. Επίσης, καταγγέλλει το Δήμαρχο Αθηναίων γιατί έχει ξεπεράσει τα όρια ύβρεων κατά του ΣτΕ και των πολιτών, επιστημόνων, πολιτικών που ενδιαφέρονται για την ποιότητα της ζωής και το πράσινο. 

·         Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στις 22-2-09 στην κινητοποίηση που ετοιμάζει η Επιτροπή του Ελαιώνα (συναυλία, δενδροφύτευση,  καθαρισμό του ρέματος Πρ. Δανιήλ).

·         Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τον Ελαιώνα και καλεί τα μέλη της να προβούν σε ενημέρωση των συλλόγων της κάθε περιοχής.

Άλσος Ριζάρη:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει το γεγονός ότι η Βουλή δεν έχει αναιρέσει τον  Ολυμπιακό Νόμο Βενιζέλου που παραχωρεί το Άλσος Ριζάρη στο ίδρυμα Γουλανδρή και ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει την πολιτική βούληση που απαιτείται για τη σωτηρία του μοναδικού αυτού πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Για 4η χρονιά ο τοπικός σύλλογος έστειλε επιστολή στον νέο  υπουργό πολιτισμού για το θέμα Ριζάρη, αλλά, από την εποχή που ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και υπουργός πολιτισμού μέχρι σήμερα κανένας υπουργός πολιτισμού δεν τους έχει δεχτεί. Σημαντική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει η αναμενόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της απόφασης του Ε’ τμήματος για ακύρωση νόμου όταν υποκρύπτεται υπουργική απόφαση ή άλλη υποδεέστερη διοικητική πράξη, όπως η επιβολή όρων δόμησης.

Λύκειο του Αριστοτέλη:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την αδιαφορία των Κυβερνήσεων για τον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, που αποκαλύφθηκε το 1993. 12 χρόνια μετά την ανακάλυψη δεν έχει μπεί το στέγαστρο, και ο χώρος είναι κλειστός και κλειδωμένος. Μάλιστα, η περιοχή του Λυκείου έχει μείνει με την πινακίδα του 1994 που αναγγέλλει ακόμη και σήμερα, την ακυρωθείσα ανέγερση του Μουσείου Γουλανδρή.

Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την ολιγωρία της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την προστασία του χώρου του αρχαίου ναού, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή των ιστορικών σημείων της Αρχαίας Αθήνας, με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτίσματος που υπάρχει ακόμη εκεί να έχει βγάλει άδεια κατεδάφισης. Και αυτή η υπόθεση θα συζητηθεί το Μάρτιο 2009 στο ΣτΕ. Ο χώρος του αρχαίου ναού είναι μέσα στο σκουπίδι και εγκαταλειμμένος. Υπογραμμίζεται και η ευθύνη του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, γιατί δεν έχει ακόμη συναντήσει τον υπουργό Πολιτισμού σε υλοποίηση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για να σωθεί ο χώρος του αρχαίου ναού.

Ν. Κόσμος-Πάρκο Λαγουμιτζή:

·         Οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει με επιστολή τους από τον Αρχιεπίσκοπο να παραχωρήσει τα 1.200 τ. μέτρα που ανήκουν στην εκκλησία, ώστε να ολοκληρωθεί το Πάρκο Λαγουμιτζή, για το οποίο οι κάτοικοι αγωνίζονται εδώ και 32 χρόνια.

Κτήμα Ζωγράφου:

·         Στις 6/3/09 εκδικάζεται η προσφυγή κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ.Σουφλιά για μη έκδοση ΠΔ που να χαρακτηρίζει τον χώρο της Βίλας Ζωγράφου ως χώρο πρασίνου.

Π. Άρεως:

·         Μετά από τροποποίηση της μελέτης που χωροθετεί την πίστα skateboard στην Πλ. Πρωτομαγιάς και άλλες μικρότερες αλλαγές, ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες ανάπλασης του Πάρκου, που η τοπική επιτροπή ευελπιστεί ότι θα τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Το μεγάλο ζητούμενο από την επιτροπή για το οποίο δεν υπάρχει καμία απάντηση από τη Νομαρχία, αφορά τη συντήρηση και διαχείριση του Πάρκου μετά την ανάπλαση, που θα πρέπει να είναι με μόνιμο προσωπικό 95 ατόμων από τη Νομαρχία.

Πανελλήνιος:

·         Ο Πανελλήνιος ΓΣ,  κατά τα γεγονότα του Δεκέμβρη, βρήκε την ευκαιρία και έκλεισε μια γωνία και έκοψε 7 δέντρα. Η τοπική επιτροπή θα ζητήσει από την ΚΕΔ να επανεξεταστεί η παραχώρηση γιατί δεν τηρείται ο 8ος όρος παραχώρησης, που ρητά αναφέρει την μη κοπή δέντρων.

Εξάρχεια:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία της τοπικής επιτροπής να διοργανώσει μεσημεριανό κυριακάτικο γλέντι στην πλατεία Εξαρχείων, ώστε να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας και οι κάτοικοι να επανοικειοποιηθούν τη γειτονιά τους.

Οικόπεδο 4 στρ του ΤΕΕ στην οδό Ναυαρίνου

·         Το ΤΕΕ είχε προτείνει στο Δ. Αθηναίων να παραχωρηθεί ο χώρος για δημιουργία ενός Πάρκου, και σε αντάλλαγμα ο Δ. Αθηναίων να παραχωρήσει στο ΤΕΕ το συντελεστή δόμησης για ένα οικόπεδο του ΤΕΕ στο Μαρούσι. Ο Δ. Αθηναίων ομόφωνα είχε δεχτεί την ανταλλαγή, αλλά εδώ και 10 χρόνια δεν έκανε τίποτε ώστε να παραχωρήσει τον τίτλο της μεταφοράς του σ.δ. και η Αθήνα να αποκτήσει έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Η τοπική επιτροπή ζητά να ενεργοποιηθεί η συμφωνία και ο χώρος να γίνει πάρκο. Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει το σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων γιατί επικαλείται οικονομική αδυναμία για τη δημιουργία πάρκου και αδιαφορεί για την υλοποίηση της συμφωνίας και της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Π. Ψυχικό:

·         Ο μεγαλοεργολάβος κ. Βωβός, σταμάτησε να κάνει αναψυκτήριο στην 2η Πλατεία της περιοχής γιατί υπάρχουν νομικά εμπόδια.

 

Στη συνάντηση εκφράστηκε ανησυχία:

·         για τον χώρο της ανθοκομικής έκθεσης στην Κηφισιά (υπόγειος χώρος στάθμευσης),

·         για το κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο, έκτασης 27 στρ, που κινδυνεύει

·         για το Κτήμα Δουζένη

 

Επίσης, στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι:

·         Η μείωση κοινοχρήστων χώρων δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα και την νομολογία του ΣτΕ.

·         Απαγορεύεται να γίνεται ζώνη παρκαρίσματος σε πλατεία. 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας ανακοινώνει ότι  προγραμματίζει:

·         ημερίδα για το πρώτο 10ήμερο του Μάρτη 09 σχετικά με τα υπόγεια γκαράζ σε κοινόχρηστους χώρους (καταγραφή του προβλήματος, πολιτική κατεύθυνση, εναλλακτική θεώρηση και πολιτικές, έκδοση των πρακτικών).

·         κοινή συνέντευξη τύπου για τις περιπτώσεις που εκδικάζονται στο ΣτΕ στις 6/3/09 (Ελαιώνας, Γουδή, Ζωγράφου κλπ)

·         συμβολή σε έκδοση λευκώματος για τους Ελεύθερους χώρους του Λεκανοπεδίου

 

Τέλος, εκλέχτηκε νέα τριμελής γραμματεία για το επόμενο εξάμηνο.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 210-3300384, 210-3300486, 6977220391, 6944274027

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων

για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα

 

για Πάρκο Κύπρου και Πατησίων

 

Συνεδρίασε στις  26-1-09 η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας και εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων:

 

«Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα:

·         Εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την εγκληματική ενέργεια του δήμου Αθηναίων να κόψει τα τεράστια υπεραιωνόβια δέντρα που υπήρχαν στο Πάρκο της Κύπρου και Πατησίων και να ξεριζώσει όλα τα δέντρα, καθώς και πάνω από 50 δέντρα και θάμνους που είχαν φυτέψει οι περίοικοι.

·         Εκφράζει τη αμέριστη συμπαράστασή της στην τοπική Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

Η εγκληματική ενέργεια της κοπής αιωνόβιων δέντρων και του ξεριζώματος όλων των δέντρων του Πάρκου της Κύπρου και Πατησίων, και μάλιστα από την Διεύθυνση Κηποτεχνίας και Πράσινου, μόνο αγανάκτηση προκαλεί.

Η νύχτα ήταν ο μόνος σύμμαχος αυτής της εγκληματικής ενέργειας του Δήμου, αφού οι μπουλτόζες και τα πριόνια του Δήμου έδρασαν πριν ξημερώσει η Δευτέρα της 26-1-09.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, γιατί, ενώ ήταν γνώστης από το 2007 για την αρνητική απάντηση της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας για την κοπή των δέντρων του Πάρκου, εκείνος επέλεξε άλλη μεθόδευση, με διάτρητες διαδικασίες, για το ξεκλήρισμα του Πάρκου. Η αυτεπάγγελτη μήνυση που ασκήθηκε κατά του Δήμου από την δασική υπηρεσία το επιβεβαιώνει.

Ο Δήμαρχος κ. Κακλαμάνης εξαφάνισε τα δέντρα στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων με σκοπό να παραδώσει καθαρό το δημοτικό χώρο, ως «οικόπεδο» στον ιδιώτη με τον οποίο συναλλάσσεται, και στον οποίο βιάζεται να παραδώσει το πάρκο για 30 χρόνια, για να κάνει ένα ακόμη πανάκριβο για τους πολίτες και επιδοτούμενο από το κράτος, γκαράζ. Μάλιστα, αν δεν του βγουν τα σχέδια, γιατί υπάρχει πρόβλημα με το νερό και την πηγή που υπάρχει στο Πάρκο, ο ιδιώτης μπορεί να κάνει το γκαράζ του ακόμη και υπέργειο.

Τίποτε δεν έχει διασφαλιστεί. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το Δήμαρχο να περιφέρει στα κανάλια διάφορους χάρτες και σχέδια, διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι θα φυτέψει περισσότερα δέντρα πάνω από την ταράτσα του ιδιωτικού γκαράζ και προσβάλλοντας τους δημότες που εναντιώνονται στα σχέδιά του.

Ποιος άραγε τον πιστεύει, όταν το «συγκινητικό» του ενδιαφέρον για το πράσινο δεν προσανατολίζεται στο να υλοποιήσει το υψηλό πράσινο που έχουμε ξαναδεί σε μακέτες για τα υπόγεια γκαράζ π.χ. της Κάνιγγος ή της πλατείας Αιγύπτου (Αλεξάνδρας και Πατησίων); 

Μετά το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων ο Δήμαρχος έχει βάλει στη σειρά το Άλσος Παγκρατίου, το Πάρκο Αργεντινής στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Πάρκο στην Αλκιβιάδου 17, την Πλατεία Κυψέλης, την πυκνή δεντροστοιχία της οδού Διοχάρους και δεκάδες άλλους δεντροφυτεμένους χώρους και πάρκα. 

Το ενδιαφέρον της δημαρχίας του κ. Κακλαμάνη εξαντλείται στην υλοποίηση κάθε είδους εργολαβιών, σε συγκάλυψη παρανομιών, όπως στον Πανελλήνιο, στο ανηλεές χαράτσωμα των δημοτών και σε φιέστες και δημόσιες σχέσεις.

Επίσης, έχουμε βιώσει και άλλες φορές την εχθρική και απαξιωτική στάση του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής απέναντι στα κινήματα πολιτών σε όλη την Αθήνα, που αγωνίζονται για την προστασία των ελεύθερων χώρων και του πράσινου.

Σε αυτό τον εγκληματικό προσανατολισμό του Δήμου κατά της ανάσας και της ζωής των Αθηναίων, και μάλιστα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πάρνηθας και όλων των περιαστικών βουνών, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η Αθήνα χειροτερεύει, και αντιστέκονται.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμπαρασταθούν στον αγώνα που κάνει η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων.

 

Σημείωση:

Πάνω από τριάντα χρόνια αγώνων των πολιτών και των τοπικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα χρειάστηκαν για να γίνουν τα Πάρκα Λαγουμιτζή (Ν. Κόσμος-ανολοκλήρωτο ακόμη) και ΚΑΠΑΨ (Άνω Αμπελόκηποι). Σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης τα προβάλει σαν δικό του έργο. Παράλληλα  όμως, εξετάζει σοβαρά αν θα δώσει ακόμη και αυτά τα δύο νέα πάρκα σε ιδιώτες για να γίνουν υπόγεια γκαράζ και εκεί.»

 

Τα παρόντα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων από τις περιοχές:

Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Φιλοπάππου, Ελαιώνας, Άλσος Ριζάρη, Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Κυψέλη, Νέος Κόσμος, Ζωγράφου, Πεδίο Άρεως, Εξάρχεια, Π. Ψυχικό.

 

Επικοινωνία: 210-3300384, 210-3300486, 6977220391, 6944274027

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

Ανακοίνωση

της συνέλευσης των εκπροσώπων της 29-6-2009

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, που αγωνίζεται σταθερά, επί 13 χρόνια για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, πραγματοποίησε την τακτική της συνάντηση στις 29/6/09, στη φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου «Λυκαβηττός».

Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι επιθέσεις ενάντια στους ελεύθερους χώρους στο Δήμο Αθηναίων και στους γύρω Δήμους εντείνονται. Αντίστοιχα, διαπιστώνει ότι τα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους πολλαπλασιάζονται, ως κοινωνική αντίδραση σε αυτή την επίθεση.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με διάφορες παρεμβάσεις και κατασκευές κτηρίων, ιδιαίτερα με την Ολυμπιάδα του 2004, αφού ανέτρεψε και κατέστησε άχρηστο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 1985, επιχειρεί να παγιώσει το αρνητικό ισοζύγιο πρασίνου και να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ελεύθερων χώρων με τα νέα σχέδια ΠΔ για τον Υμηττό και την Πάρνηθα, με τα σχεδιαζόμενα 91 χλμ. νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική, εκ των οποίων τα 61 χλμ είναι στον Υμηττό, και με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη,. Η Συντονιστική Επιτροπή Θεωρεί ως ανεπαρκή την εξαγγελία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για 26 χλμ ποδηλατόδρομους κόστους 8 εκατομ. ευρώ, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το κόστος των νέων αυτοκινητοδρόμων που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια.   

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι η πρωτεύουσα χρειάζεται μια σταθερή πολιτική αναβάθμισης με στόχο την αύξηση των όρων για τη βιωσιμότητά της,  με πολιτικές για αύξηση των 2,5 τετραγωνικών μέτρων ανά κάτοικο σε τουλάχιστον 7 έως 10, με πολιτικές για δίκτυο χώρων πρασίνου και με μετακίνηση που να μην στηρίζεται στο ΙΧ αλλά σε Μέσα Μαζικής μεταφοράς και στην εναλλακτική μετακίνηση (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι). Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτε από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Υμηττό, που είναι συνέχεια των καταστροφικών πυρκαγιών των προηγούμενων ετών (Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη) και αδιαφορεί για την αύξηση της τρωτότητας του Λεκανοπεδίου σε καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες σοβαρές επιπτώσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις και ημερίδες που διοργανώνονται στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και θα εξετάσει την δυνατότητα να διοργανώσει μια εκδήλωση ειδικά για το ΡΣΑ, για την καλύτερη ενημέρωση των μελών της, στις αρχές Σεπτέμβρη. 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή:

·         Χαιρετίζει το ξήλωμα της παράνομης Ολυμπιακής Περίφραξης στην Καλλιθέα από την ΜΚΟ ΙΛΙΣΟΣ με ίδια μέσα και μετά από άδεια που εξασφάλισε από την Περιφέρεια, με αποτέλεσμα η  παραλία από 25/6/09 να είναι ανοικτή στους πολίτες του Λεκανοπεδίου. Καλεί τις συλλογικότητες να μελετήσουν την πολύτιμη αυτή εμπειρία για αντίστοιχες δράσεις σε περιπτώσεις και άλλων παράνομων περιφράξεων και κτισμάτων.

·         Εκφράζει τη συμπαράστασή της στο αγώνα των πολιτών του Μοσχάτου για να μετατραπεί η παραλία Μοσχάτου σε κοινόχρηστο πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση, ενάντια στην εμπορευματοποίηση και το τσιμέντωμα. Καλεί τους πολίτες του Λεκανοπεδίου στην ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση για την μελετητική πρόταση των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. την Τετάρτη 1-7-09 στις 8.00 το βράδυ στην Πλατεία Μεταμόρφωσης του Μοσχάτου.

·         Χαιρετίζει την επιτυχία της Επιτροπής Αγώνα για τον Ελαιώνα, που πέτυχε, μέσω της απόφασης του ΣτΕ να ακυρώσει το χτίσιμο της περιοχής γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟ, δηλαδή, το Εμπορικό Κέντρο του Βωβού, το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων καθώς και ένα δεύτερο Εμπορικό Κέντρο που σχεδίαζε ο Δήμος Αθηναίων. Με αυτή την απόφαση επιτρέπεται μόνον η κατασκευή του γηπέδου, η οποία άλλωστε επιτρεπόταν και από το προηγούμενο πολεοδομικό καθεστώς (ΠΔ του 1995). Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στις 25/9 υπάρχει μια νέα και ιδιαίτερα σημαντική δίκη που αφορά τη Σύμβαση για την κατασκευή του γηπέδου μεταξύ της ΠΑΕ ΠΑΟ και του Δήμου Αθηναίων, που, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγώνα, είναι υπερτιμολογημένη κατά περίπου 60 εκατ ευρώ, και εκφράζει την αλληλεγγύη της.

·         Εκφράζει την συμπαράστασή της στην κατάληψη Πάτμου και Καραβία στα Πατήσια, που συμπλήρωσε φέτος 20 χρόνια αγώνα, διατηρώντας μια όαση υψηλού πρασίνου στα πυκνοδομημένα Πατήσια.

·         Συμπαραστέκεται στον αγώνα του Συλλόγου «Μ. Αλέξανδρος» Κεραμεικό Γκάζι Ρούφ για δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο και παράνομο καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή και που τείνει να γίνει το διασκεδαστήριο της Αθήνας, ένα διασκεδαστήριο βαρβαρότητας και παρανομίας, των κυκλωμάτων, της κοκαΐνης, της πορνείας, και της εκδίωξης των κατοίκων. Οι κάτοικοι διεκδικούν μια γειτονιά δημιουργίας και πολιτισμού, φιλική στους κατοίκους, στα παιδιά και στους επισκέπτες της ενάντια στην κατάληψη των πάντων από τραπεζοκαθίσματα που καταπατούν τα δικαιώματα των πεζών, παράνομα κέντρα (κτισμένα χωρίς κάν πολεοδομική άδεια) και παράνομα πάρκινγκ με μπράβους και παρκαδόρους, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα παγκάκι στην πλατεία. Την Πέμπτη 25 Ιούνη μια μαχητική πορεία των κατοίκων, έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο και ξήλωσε ακόμη και παράνομα τραπεζοκαθίσματα, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων καταστηματαρχών, που λειτουργούν με μπράβους, και δεν είναι απλοί μικρο-επαγγελματίες. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συμπαρασταθεί στις προγραμματιζόμενες νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων.

·         Χαιρετίζει τον αγώνα των κατοίκων στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, οι οποίοι με δενδροφυτεύσεις και την κατασκευή νέας παιδικής χαράς έχουν μετατρέψει το χώρο σε φιλικό και επισκέψιμο, μετά την αναστολή εργασιών που πέτυχε η τοπική επιτροπή αγώνα για την κατασκευή γκαράζ. Καταγγέλλουν το Δήμο Αθηναίων που, αντί να φροντίσει το πάρκο, επέλεξε να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά της κατοίκου Μαρίνας Βήχου που υπερασπίστηκε μαζί με τους άλλους κατοίκους το πάρκο.

·         Συμπαραστέκεται και συμμετέχει ενεργά στο διήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Κτήμα Ζωγράφου στις 10 και 11 Ιουλίου 2009, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων στον αγώνα για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου.

·         Καταδικάζει την απόφαση της δημοτικής αρχής του Δήμου Ζωγράφου για την καταστροφή των δενδρόφυτων πλατειών Άνοιξη, Μερκάτι, Ελευθερίας και Πλαστήρα, και τη μετατροπή τους σε γκαράζ.

·         Εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί στο υποτιθέμενο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ο ένας μετά τον άλλον κτίζονται πολλοί χώροι του πάρκου, η κυβέρνηση προωθεί το κτίσιμο του περιβάλλοντα χώρου του Μπάντμιντον, η προσφυγή κατά του ίδιου του Μπάντμιντον έχει αναβληθεί για 4η φορά, ενώ παράλληλα ούτε η ΚΕΔ ούτε η Νομική Υπηρεσία της ΤΕΘΑ ούτε άλλη κρατική υπηρεσία μπορούν να βεβαιώσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Στρατοπέδου Βαρύτη.   

·         Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα να καταργηθεί η διάταξη Ολυμπιακού Νόμου (επί υπουργίας του κ. Βενιζέλου) που παραχωρούσε το Πάρκο Ριζάρη για να κτιστεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Η Συντονιστική Επιτροπή ενημερώθηκε ότι ο Δ. Αθηναίων μεθοδεύει τον ευπρεπισμό του Πάρκου Ριζάρη με χρηματοδότηση από το ίδρυμα Πατέρα.

·         Συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες πολιτών στα Εξάρχεια, για την μετατροπή του πρώην πάρκινγκ στη Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη σε Πάρκο, για φροντίδα στο Λόφο του Στρέφη και για κοινωνικές εκδηλώσεις οικειοποίησης της Πλατείας Εξαρχείων και άρσης της αποξένωσης μεταξύ των κατοίκων.

·         Εκφράζει την συμπαράστασή της στην προσπάθεια της Επιτροπής Αγώνα του Λόφου «Αλεπότρυπα» στην Άνω Κυψέλη να αναδείξει τα προβλήματα του λόφου, όπως καταπατήσεις που σήμερα γίνονται βίλες, αλλά και ειδικότερα τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα πεύκα που υπάρχει από ξερόχορτα, τα οποία ο Δήμος ισχυρίζεται ότι έχει καθαρίσει, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες για το αντίθετο. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλους λόφους της πρωτεύουσας, όπου η φροντίδα και η καθαριότητα από το Δ. Αθηναίων είναι πλημμελείς.

·         Επισημαίνει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή Γκύζη-Πολυγώνου. Στο Λόφο Φινόπουλου, ενώ το κτίσμα που προυπάρχει πάνω στο λόφο είναι παράνομο και τα αναψυκτήρια έχουν κλείσει, γίνονται νέες δημοπρατήσεις, και η Υπερνομαρχία δεν υπολογίζει ούτε τις γνωμοδοτήσεις της δασικής υπηρεσίας. Παράλληλα, στην παρακείμενη Πλατεία Πρωτομαγιάς το κέντρο ΔΕΛΕΑΡ έχει κλείσει με έξωση μετά από μη πληρωμή και για πολεοδομικές παραβάσεις. Επίσης, στο Άλσος Ευελπίδων το ΣτΕ σταμάτησε  το σχέδιο του Δ. Αθηναίων για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. Τέλος, μετά από μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες  απενεργοποιήθηκαν από τους κατοίκους και τελικά απομακρύνθηκαν από το Δήμο 3 από τις 4 κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό Κυπριανού, αλλά στην οδό Βαρβάκη δεν υπήρξε αντίστοιχο αποτέλεσμα. Για τα προβλήματα της περιοχής Γκύζη-Πολυγώνου η Συντονιστική Επιτροπή συμπαραστέκεται στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Συντονιστικό κατοίκων Γκύζη-Πολυγώνου στις 7/7/09 (περισσότερα στο  katoikoi_gizi_poligono@yahoo.gr)

·         Συμπαραστέκεται στο αίτημα του Συλλόγου «Λυκαβηττός» να φύγει το παράνομο κτίσμα που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο στο Παρκάκι του Ευαγγελισμού και να μη νομιμοποιηθεί.

·         Θεωρεί ότι αποτελεί θετική εξέλιξη ο χαρακτηρισμός 7 εκ των 14 κτηρίων ως διατηρητέων στο πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο Λυκαβηττό και απαιτεί ο χώρος να αποκτήσει κοινόχρηστο χαρακτήρα αναψυχής και πολιτισμού.

·         Η Συντονιστική Επιτροπή είναι αλληλέγγυη στον αγώνα της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως για να τηρηθούν οι όροι και η ανάπλαση αυτή (τρίτη κατά σειρά-οι προηγούμενες δυο είχαν ακυρωθεί ως μη-αποδεκτές) να είναι σε σωστή κατεύθυνση, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εμπορευματικές χρήσεις, να αυξηθεί το πράσινο, να μην προστεθεί τίποτε καινούργιο από ό,τι υπήρχε προηγουμένως, να αντικατασταθεί ο ασφαλτοτάπητας με χώμα και τελικά η προγραμματισμένη πίστα skateboard να κατασκευαστεί εκτός του Πεδίου του Άρεως, στην Πλατεία Πρωτομαγιάς. Εκφράζει την ανησυχία της, μετά από ειδική ενημέρωση που έγινε στη συνάντηση, για την διασφάλιση της νομιμότητας από τη Νομαρχία στη μελέτη και υλοποίηση της πολυέξοδης ανάπλασης στο Πεδίο του Άρεως. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της πύκνωσης του υψηλού πράσινου και στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του Πάρκου ως υπερτοπικού πόλου πρασίνου.

·         Εκφράζει την ανησυχία της για τον κίνδυνο και τις μεθοδεύσεις να μετατραπεί το ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα, με  ιστορικά κτήρια και υψηλό πράσινο, σε άλλο ένα εμπορικό κέντρο.

·         Συμπαραστέκεται στη σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική περικύκλωση του Δημαρχείου Αθήνας από 15 φορείς για τη διάσωση του ιστορικού τριγώνου στις 30/6/09 και ώρες 3:00-3:30 μ.μ.

·         Εκφράζει την ανησυχία της για την έκταση που έχουν πάρει τα γεγονότα στην Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα με αφορμή το υπαρκτό πρόβλημα της υψηλής συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, και για τον κίνδυνο να επεκταθούν παρόμοια γεγονότα και σε άλλες περιοχές. Υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια ξενοφοβίας και η άσκηση τυφλής βίας κατά όποιου μοιάζει με ξένο, σχετίζονται με την παντελή  απουσία του Δήμου, της Νομαρχίας και του κράτους (υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκδηλώσεις πολιτισμού, καλή λειτουργία και φύλαξη της πλατείας και της παιδικής χαράς, αντιμετώπιση παράνομων πράξεων των διαφόρων κυκλωμάτων). Είναι ανησυχητικό ότι οι απειλές και η τυφλή βία επεκτείνεται σήμερα και κατά Ελλήνων, όπως κατά μελών της Επιτροπής Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος, που είχαν προγραμματίσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία, και κατά του παπά του Αγ. Παντελεήμονα, ο οποίος απειλήθηκε και τελικά σταμάτησε το συσσίτιο που προσέφερε σε απόρους. 

Καλεί τα μέλη της να είναι σε εγρήγορση και να συμβάλουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού  σε κατασβέσεις πυρκαγιών, σε  ανακύκλωση και σε εθελοντικούς καθαρισμούς των ακτών.

Τέλος, ανακοινώνεται ότι η έκδοση των υλικών της Ημερίδας με θέμα «Αθήνα: Ελεύθεροι Χώροι και Χώροι Στάθμευσης» που διοργανώθηκε τον Μάρτη 09, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

25/9/09

Μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2007 η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας είχε διατυπώσει την πρόταση ότι η Αττική πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να συνταχθεί ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητά της. Τίποτε αποτελεσματικό δεν έγινε προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, υπήρξε σημαντική χειροτέρευση στην ποιότητα ζωής της πόλης. Το νέφος εμφανίζει πρωτόγνωρες παρατεταμένες εξάρσεις και νέους άγνωστους ρύπους. Η κυριαρχία του ΙΧ επιτάθηκε. Οι πεζοί και τα εμποδιζόμενα άτομα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο. Ο δημόσιος και κοινόχρηστος χώρος μειώνεται. Οι Ελεύθεροι Χώροι και το πράσινο εξακολουθούν να συρρικνώνονται, να χτίζονται, να κακοποιούνται, να ιδιωτικοποιούνται και να μετατρέπονται από αγαθό σε εμπόρευμα. Η πρωτοφανής επίθεση που δέχονται οι Ελεύθεροι Χώροι προέρχεται από πολυποίκιλα ιδιωτικά συμφέροντα, κυρίως κτηματομεσιτικά και εργολαβικά, που διευκολύνονται από τα κρατικά κτηματομεσιτικά σχέδια όλων των φορέων, υπηρεσιών και υπουργείων και τις ΑΕ που έχουν συσταθεί (Ολυμπιακά Ακίνητα, ΚΕΔ, ΟΛΠ, ΕΡΓΟΣΕ κλπ). 

Σήμερα, οι συνεχείς πυρκαγιές στην Αττική, που τα τρία τελευταία χρόνια έχουν κάψει πάνω από 650.000 στρ. δασών, αποδεικνύουν στον κάθε πολίτη ότι:

o   θα πρέπει να υπάρξουν επιτέλους πολιτικές για αποτελεσματική προστασία όλων των δασών.

o   οι Ελεύθεροι Χώροι της πόλης θα πρέπει να παίξουν ένα ιδιαίτερο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Λεκανοπεδίου.

Οι μικροί και μεγάλοι Ελεύθεροι Χώροι, τα Άλση, τα Πάρκα, τα δάση, οι λόφοι και οι χώροι πράσινου που υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό, και υπολογίζονται σε περίπου 50.000 στρ. θα πρέπει να προστατευτούν αποτελεσματικά και να  αντιμετωπίζονται πλέον με ενιαίο τρόπο διαχείρισης και με τους απαιτούμενους πόρους.

 

Η πόλη χρειάζεται και άλλα δίκτυα

Η αδιέξοδη πολιτική πριμοδότησης και προώθησης του ΙΧ θα πρέπει να σταματήσει. Η πόλη πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα ΙΧ.

Οι πολιτικές μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει και επεκτείνουν πρωτίστως το Δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε άλλα Δίκτυα, που σήμερα είναι απαραίτητα:

·  Στο Δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

·  Σε Δίκτυα  εναλλακτικής μετακίνησης που δεν υπάρχουν.

·  Σε Δίκτυο ποδηλατοδρόμων που δεν υπάρχει. Η Συντονιστική Επιτροπή Θεωρεί ως ανεπαρκή την εξαγγελία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για 26 χλμ ποδηλατόδρομους κόστους 8 εκατομ. ευρώ, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το κόστος των νέων αυτοκινητοδρόμων που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

·  Σε Δίκτυο Πεζοδρόμων που δεν υπάρχει.

·  Σε Δίκτυο Πρασίνου και Ελεύθερων Χώρων (σε συνδυασμό με αρχαιολογικούς χώρους, ρέματα, λόφους, περιαστικά δάση) που δεν υπάρχει.

·  Σε Δίκτυα πολιτικής προστασίας με στόχο τη μείωση της τρωτότητας του Λεκανοπεδίου σε καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ., όπου το Δίκτυο Πρασίνου και Ελεύθερων Χώρων μπορεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο.

Το προτεινόμενο από το ΥΠΕΧΩΔΕ Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ΡΣΑ), που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 15-9-09, θα πρέπει να  επανεξεταστεί και να ξαναμελετηθεί. Έτσι κι αλλιώς συνάντησε σημαντική αντίδραση από όλους (ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ΣΕΠΟΧ, ΕΜΠ, επιστημονικούς συλλόγους και φορείς, σωματεία, ακόμη και από  δημόσιες υπηρεσίες). Ιδιαίτερα με την Ολυμπιάδα του 2004, που ανέτρεψε και κατέστησε διάτρητο το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 1985, το προτεινόμενο ΡΣΑ επιχειρεί να παγιώσει το αρνητικό ισοζύγιο πρασίνου και να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ελεύθερων χώρων.

Οι νέες πυρκαγιές της Αττικής θέτουν επιτακτικά σε προτεραιότητα τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την βιωσιμότητα της πόλης και αποτελούν έναν επιπλέον σοβαρό λόγο επανεξέτασης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής.

Τα νέα ΠΔ που επεξεργάζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, οι νέοι σχεδιαζόμενοι αυτοκινητόδρομοι του Υμηττού μήκους 61 χλμ., οι νέες χωροθετήσεις για δόμηση μεγάλων εκτάσεων σε ζώνες δασικής προστασίας (Τεχνόπολη Πάρνηθας, Στρατόπεδο Σακέτα Υμηττού, πρώην Βάση "129 ΠΥ" Ελληνικού, Στρατόπεδο Χαϊδαρίου κλπ) προωθούν αλλαγές στις χρήσεις γης σε βάρος του πράσινου και θα πρέπει να αποτραπούν.

 

Πολιτική για ένα Δίκτυο  Πρασίνου και Ελεύθερων Χώρων

·  Στο Λεκανοπέδιο Αθήνας τα τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο συνεχώς μειώνονται (σήμερα είναι 2,5). Χρειάζονται πολιτικές ώστε να αυξάνονται και να πλησιάσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (7-10 τμ/κατ).

·  Θα πρέπει να μην αποχαρακτηρίζονται οι υπάρχοντες χώροι πράσινου.

·  Θα πρέπει να εξευρίσκονται και να χαρακτηρίζονται νέοι χώροι πράσινου. Θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένο Ταμείο Πρασίνου για απόκτηση νέων χώρων πράσινου.

·  Χρειάζεται ορθολογική κατανομή των χώρων πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό.

·  Το αστικό πράσινο θα πρέπει να συνεργάζεται με το υπερτοπικό και το περιαστικό πράσινο.

·  Το πράσινο θα πρέπει να είναι υψηλής βλάστησης και κυρίως με δέντρα για να είναι αποτελεσματικό.

·  Οι ελεύθεροι χώροι, το πράσινο, τα δάση θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη φροντίδα, τους αναγκαίους καθαρισμούς και φυτεύσεις, τους απαιτούμενους πόρους, την κατάλληλη θεσμική προστασία.

·  Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε μεγάλους ελεύθερους χώρους (Γουδή, Ελαιώνας, Ελληνικό, Παραλία Σαρωνικού, Τουρκοβούνια, Στρατόπεδα, Πάρκο Τρίτση, Λόφοι Φιλοπάππου, Δάσος Συγγρού) αλλά και στα υπάρχοντα άλση και δάση (Εθν. Κήπος, Π. Άρεως,  Άλσος Περιστερίου, Δάσος Καρέλλα,  κλπ).

·  Τα αδόμητα οικόπεδα των πυκνοδομημένων περιοχών θα πρέπει να ενταχθούν στο δίκτυο των ελεύθερων χώρων.

·  Θα πρέπει να δημιουργηθούν πράσινοι διάδρομοι που να συνδέουν τους ελεύθερους χώρους και τους χώρους πράσινου.

·  Θα πρέπει να απαγορευτεί η δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης κάτω από πλατείες και πάρκα. Όπου είναι αναγκαίοι τέτοιοι χώροι να κατασκευάζονται κάτω από το οδικό δίκτυο.

·  Διαπιστώνεται ότι όποιο οικόπεδο χτίζεται εξαλείφει την δεντροστοιχία στην πρόσοψη και συνήθως δεν διασφαλίζει το απαιτούμενο πράσινο στον ακάλυπτο. Η νομοθεσία να εφαρμόζεται.

·  Η βιωσιμότητα της Αθήνας απαιτεί νέα διοικητική δομή. Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί αποτελεσματική διοίκηση. Η σύσταση χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος είναι αναγκαία.

 

Επισημαίνεται ότι ο ρόλος των ίδιων των πολιτών είναι σημαντικός στην προστασία και στη μέριμνα των χώρων πράσινου, των πάρκων, των αλσών και των δασών, όπως και για την ελεύθερη κινητικότητα στην πόλη και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας (νέφος, ακτινοβολίες κλπ). Οι διατάξεις της σύμβασης της Γρανάδας και της σύμβασης του Άαρχους, που έχουν γίνει και ελληνική νομοθεσία , θα πρέπει να διασφαλίζονται. Απαιτούνται ειδικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης. 

 

Καλούμε τα κινήματα πολιτών, τους ίδιους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για την προστασία των ελεύθερων χώρων της πόλης, επιβάλλοντας στους πολιτικούς να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αύξησης της βιωσιμότητας της πρωτεύουσας.

 

27-9-09

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

 

ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: Ευχαριστούμε

·          :: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :: Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα Αργυρούπολης ...

·           Ανοιχτή επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα — Ανοιχτή Πόλη

·           blog: συνεισφορές — Ανοιχτή Πόλη

·           ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΕΡΑΚΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

·           SPITIA.GR - BUILDINGS.GR - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

·         Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 7-10-09 v4.ethnos.gr - Εικόνα εγκατάλειψης στους λιγοστούς ελεύθερους ...

·         ΤΕΕ, [PDF] ΠΕΡΙΟ∆ΙΚΗ ΑΠΟ∆ΕΛΤΙΩΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

·         Επίκαιρα Νέα - ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ ... 29 Νοεμ. 2008

 

 

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση της συνέλευσης των εκπροσώπων της 25-9-2009

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, που, από το 1996, αγωνίζεται σταθερά για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, πραγματοποίησε την τακτική της συνέλευση εκπροσώπων στις 25-9-09.

 

Διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο προτάσεων-κατευθύνσεων που προκύπτει από τους πολύχρονους αγώνες των μελών που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, και απευθύνεται, ως ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, προς τα πολιτικά κόμματα, τους φορείς, συλλόγους, επιτροπές αγώνα και πολίτες που ασχολούνται με ζητήματα πόλης και ποιότητας ζωής .

 

Επίσης, συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις για τις περιοχές εμβέλειας της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (Δήμος Αθηναίων και γύρω δήμοι), που έχουν ως εξής:

 

τοπικές δράσεις

Α’ Νεκροταφείο: Τα έργα για το υπόγειο γκαράζ σταμάτησαν προσωρινά, αλλά ο Δήμαρχος Αθηναίων επιμένει στη δημιουργία γκαράζ. Η τοπική επιτροπή ισχυροποιείται, αντιστέκεται και ζητά να γίνει το γκαράζ κάτω από το δρόμο και όχι κάτω από την πλατεία και το πράσινο.

Αλεπότρυπα (Λόφος Ελικώνος): Έχουν σταματήσει τα σχέδια για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις από το Δ. Αθηναίων. Η παρακολούθηση του λόφου είναι πλημμελής, επεκτείνονται τα αυθαίρετα και έχει κατασκευαστεί μέχρι και πολυκατοικία. Το τμήμα του λόφου που ανήκει στο Δ. Γαλατσίου είχε δενδροφυτευτεί χωρίς όμως να συντηρείται. Το τμήμα του λόφου που ανήκει στο Δ. Αθηναίων είναι εντελώς απροστάτευτο, και εκεί αντιμετωπίζονται οι μεγαλύτερες αυθαιρεσίες, σκουπίδια κλπ.

Άλσος Παγκρατίου: Η τοπική επιτροπή καταγγέλλει ότι περί τα 60 δέντρα έχουν πέσει και οι κάτοικοι θα διοργανώσουν αναδάσωση στους επόμενους μήνες.

Άλσος Περιστερίου: Από τα 200 στρ χαρακτηρισμένου πρασίνου, μόνο τα 50 στρ έχουν πράσινο και δέντρα, και αυτά με πλημμελή συντήρηση. Τα υπόλοιπα 150 στρ. έχουν άλλες χρήσεις όπως σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, εκθεσιακό χώρο, κλπ.

Άλσος Ριζάρη: Υλοποιήθηκε η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Πατέρα για την ανάπλαση του Άλσους, με αποτέλεσμα μετά από χρόνια το Άλσος να παίρνει την μορφή που θα ήθελε ο Ριζάρης το 1844.

Κτήμα Δρακόπουλου: Το καλοκαίρι ο Δ. Αθηναίων κατεδάφισε ορισμένα παλιά κτίσματα για να κατασκευαστεί πολυόροφο κτήριο. Οι κάτοικοι δημιούργησαν 2 ανοίγματα προσπέλασης στον τοίχο μεταξύ του υπάρχοντος πάρκου και του διεκδικούμενου χώρου. Εκεί φυτεύτηκαν περίπου 80 δέντρα. Η τοπική επιτροπή αγώνα δραστηριοποιείται ώστε να γίνει όλος ο χώρος ενιαίο πάρκο.

Κτήμα Πουλή (Περιστέρι): Σημαντική νίκη πέτυχε η τοπική επιτροπή κατοίκων γιατί με τους αγώνες της ανάγκασε το δήμο Περιστερίου και το αγόρασε για να γίνει χώρος πρασίνου.

Κτήμα Ζωγράφου: Έγινε φεστιβάλ στο Κτήμα με συναυλίες, συζήτηση κλπ. με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα πάρα πολλών νέων. Οι κάτοικοι αναμένουν την εκδόση ΠΔ για να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ο Δήμος Ζωγράφου έχει αποφασίσει στο επιχειρησιακό του σχέδιο να μετατρέψει 5 πλατείες και χώρους με υψηλό πράσινο σε υπόγεια γκαράζ. 20 τοπικοί φορείς έχουν αποφασίσει να εναντιωθούν στη διαδικασία δημοπράτησης, που θα γίνει στις 6-10-2009, δυο ημέρες μετά τις εκλογές.

Λύκειο Αριστοτέλη: Οι λαμαρίνες της περίφραξης αντικαταστάθηκαν με κιγλίδωμα και αναδείχτηκε, μετά από 6 χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος. Αναμένεται να κατασκευαστεί το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου.

Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος: Εκκρεμεί στο ΣτΕ η υπόθεση της ανέγερσης κτηρίου στο χώρο του ναού.

Παραλία Μοσχάτου: Η τοπική επιτροπή, που αγωνίζεται για να μετατραπεί η παραλία Μοσχάτου σε κοινόχρηστο πάρκο με ελεύθερη πρόσβαση, δεν συμφωνεί με την εμπορευματοποίηση και το τσιμέντωμα που προβλέπει το σχέδιο της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα» και θα προσφύγει στο ΣτΕ κατά της σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος Μοσχάτου με την εταιρεία.

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: Το Πάρκο έχει δενδροφυτευτεί και δίνει την εικόνα Πάρκου, ποτίζεται και είναι καθαρό. Το διοικητικό εφετείο και το ΣτΕ αναμένεται να δικαιώσουν την υπόθεση της μήνυσης κατά του Δ. Αθηναίων, η οποία βρίσκεται ακόμη σε προανακριτικό στάδιο.

Πάρκο της οδού Λαγουμιτζή (Ν. Κόσμος): Τα 1.204 τ.μ. που λείπουν για να ολοκληρωθεί το Πάρκο ανήκουν στην εκκλησία. Μετά από επιστολή 22 φορέων προς τον Αρχιεπίσκοπο το θέμα θα παραπεμφθεί στην Ι. Σύνοδο. Παρακείμενη οικοδομή έχει μετατρέψει τον χώρο σε εργοτάξιο.

Πάρκο Τρίτση (Αγ. Ανάργυροι): Αντί να έχει αναδειχτεί σε ένα σημαντικό πνεύμονα του Λεκανοπεδίου και σε Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, το Πάρκο δίνει την εικόνα της εγκατάλειψης, παρ’ ότι έγιναν προσπάθειες από το φορέα διαχείρισης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν υποστηρίζει οικονομικά το Πάρκο. Ορισμένες παρακείμενες περιοχές κινδυνεύουν να χτιστούν από σουπερμάρκετ αντί να αποδοθούν στο Πάρκο.

Πάρκο-Πλατεία  Ηνιόχου (Γαλάτσι)-3,5 στρ: Ο Δήμος θέλει να το παραδώσει σε ιδιωτική εταιρεία για να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ. Οι κάτοικοι, μετά τις δενδροφυτεύσεις, περιποιούνται το Πάρκο, το καθαρίζουν και έβαλαν αυτόματο πότισμα. Μάλιστα, στον ισχυρισμό του εργολάβου ότι η επένδυση δεν συμφέρει, ο Δήμος προσφέρει άλλο ένα πάρκο στην οδό Λυσίου για δεύτερο γκαράζ, που σήμερα είναι διαμορφωμένο με πράσινο και χώρους άθλησης. Εκεί δημιουργήθηκε και νέα επιτροπή κατοίκων.

Πάρκο απέναντι από τον ΟΤΕ Περιστέρι: Έχει έκταση 10 στρ. Ο Δήμος έκοψε δέντρα και έχει φυτέψει ... 50 κολώνες με φωτισμό μεγάλης έντασης (πάνω από 1000 βάτ).

Πεδίο Άρεως-Πανελλήνιος:

1.      Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησαν τρεις περίοικοι με την τελευταία -τρίτη- προσφυγή τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να συνεχιστούν τα έργα ανάπλασης, με τα οποία αντικαθίσταται η άσφαλτος με χώμα και προστίθενται νέοι χώροι πράσινου.  Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες της Επιτροπής είχαν αποτρέψει 2 προηγούμενα σχέδια ανάπλασης και ότι το τελευταίο σχέδιο ανάπλασης (του αρχιτέκτονα κ. Τομπάζη) έγινε με βάση τις προτάσεις της επιτροπής. Διευκρινίστηκε ότι κάποιες φωτογραφίες με τσιμέντα που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα αφορούσαν την εντός του εδάφους υποδομή για το δίκτυο ύδρευσης και τους χώρους των συντριβανιών και δεν επρόκειτο για θεμελίωση κτηρίου όπως είχε διαδοθεί. Αίτημα των κατοίκων είναι να ανοίξει γρήγορα το Πάρκο στο κοινό και να υπάρξει επαρκές προσωπικό για τη λειτουργία και διαχείριση του Πάρκου.

2.      Για τα αυθαίρετα του Πανελληνίου Γ.Σ., που έχουν 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης από την πολεοδομία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια αγώνων το δημόσιο (ΚΕΔ) παραδέχτηκε εγγράφως ότι ο Πανελλήνιος έχει παραβεί τους όρους του παραχωρητηρίου, σχετικά με την κοπή δέντρων.

3.      Αναβλήθηκε για 2η φορά η δίκη κατά των Θ. Κοκκινάκη, Μ. Βήχου και Σαϊντ, για την δενδροφύτευση της 1-4-2007 με την κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής (η κατηγορία για διακεκριμένη φθορά έχει αποσυρθεί). Η δικάσιμος ορίστηκε στις 7-6-2010.

Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα: Μετά τα γεγονότα βίας και ρατσισμού που έγιναν τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από την επιτροπή κατοίκων σε συνεργασία με το Δ. Αθηναίων, σήμερα την πλατεία ελέγχουν διάφορα παρακρατικά στοιχεία και οι τυφλές ρατσιστικές επιθέσεις κατά ξένων συνεχίζονται. Ο Δήμος και η Νομαρχία απουσιάζουν. Η αστυνομία έχει αφεθεί να κάνει «κοινωνική» πολιτική  και να χειρίζεται το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ποικίλο όρος-Πετρούπολη-Περιστέρι: Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η η Μητρόπολη Φθιώτιδας, που είχε επιβάλλει χαράτσι στις διεκδικούμενες από αυτήν δομημένες εκτάσεις, αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα που παράνομα είχε εισπράξει από τους πολίτες.

Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Αναβλήθηκε για 5η φορά (!) η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μίσθωσης του Μπάντμιντον, για τις 15-1-2010. Ο χώρος του Πάρκου συνεχίζει να κατακερματίζεται και να ανοικοδομείται.

Οδός Υμηττού: Σχεδιάζεται να γίνει διπλής κατεύθυνσης. Θα μικρύνει το πεζοδρόμιο και τα καταστήματα που εκτοπίζονται, εξαπλώνονται στις γύρω πλατείες (π.χ. Πλ. Μεσολογγίου) προκαλώντας επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε ελεύθερους χώρους. Η απουσία  ΠΔ χρήσεων γης στο Παγκράτι επιτείνει το πρόβλημα.

Οικόπεδο Ελλανίκου-Πολεμώνος και Νικοσθένους (Παγκράτι):  Είχε δηλωθεί ως απαλλοτριωτέο εδώ και δεκαετίες, αλλά ο δήμος δεν έχει προβεί στην απαλλοτρίωσή του. Υπάρχει κίνδυνος ο χώρος να χαθεί και να επανέλθει στους ιδιώτες για  ανοικοδόμηση.

Στρατόπεδα Χαϊδαρίου:  Παρά την πρωθυπουργική εξαγγελία για χώρο πρασίνου σε όλο το χώρο, το υπουργείο Εθν. Άμυνας επιδιώκει να πολεοδομήσει μέρος της έκτασης. 

Κεραία Κινητής Τηλεφωνίας οδού Τερπάνδρου (Ν. Κόσμος): Τον Ιούλιο, οι κάτοικοι, μετά από έναν μεγαλειώδη αγώνα και συγκρούσεις με την αστυνομία, τελικά κέρδισαν και τη δίκη στο Α Μονομελές Πρωτοδικείο και η κεραία είναι πλέον παρελθόν.

Τουρκοβούνια: Η έκταση ανήκει σε 5 όμορους δήμους. Πριν από μερικούς μήνες οι Δήμοι (πλην του Δήμου Αθηναίων) έφτιαξαν ένα φορέα συνεργασίας για την προστασία των Τουρκοβουνίων που όμως δεν παρουσιάζει δράση. Το νέο Ρυθμιστ. Σχέδιο Αττικής προβλέπει νεκροταφεία, υπόγειες σήραγγες, κόμβους, δρόμους κλπ. Υπάρχει ανάγκη ευρύτερου συντονισμού των τοπικών επιτροπών και συλλόγων.

 

Οριζόντιες δράσεις

Για τα δικαιώματα των πεζών: Ο σύλλογος ΠΕΖΗ, σε συνεργασία με τους ποδηλάτες συνέταξε ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στους πολιτικούς, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Η Παναττική πρωτοβουλία για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας πρωτοστατεί για τη συνάντηση της Πανελλήνιας πρωτοβουλίας στο ΕΜΠ στις αρχές Νοέμβρη 2009.

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής: Η εθελοντική ομάδα λειτουργεί κανονικά και η ιστοσελίδα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κάλυψη της θερινής περιόδου.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα εκφράζει τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους αγώνες  των  κινημάτων άλλων περιοχών  της Αττικής, όπως για την προστασία του Υμηττού, της Πάρνηθας, της Πεντέλης, του Ελληνικού, για τις καταστροφικές επεκτάσεις βιομηχανικών μονάδων στο Θριάσιο Πεδίο, για  τον Ασωπό, για την προστασία του Σαρωνικού, για το Κτήμα Καμπά, και για τους αγώνες για μια ορθολογική αντιμετώπιση των απορριμμάτων στην κατεύθυνση της πλήρους ανακύκλωσης και της δημιουργίας Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) αντί για ΧΥΤΑ.

  27-9-09

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330


Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

Ανακοίνωση της συνέλευσης των εκπροσώπων της 10 Δεκεμβρίου 2009

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, που αγωνίζεται σταθερά, από το 1996, για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, πραγματοποίησε την τακτική της συνάντηση στις 10-12-09, στη φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου «Ο ΙΛΙΣΟΣ».

Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

·         Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει την τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι των Γιάννη και Τρισεύγενης Γιαννατσή στα Πετράλωνα στις 20-11-09 και τη θεωρεί ως επίθεση εναντίων όλων των κινημάτων πόλης. Οι Γιάννης και Τρισεύγενη Γιαννατσή είναι γνωστοί για τους αγώνες τους για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Η επίθεση αυτή, που συνοδεύεται με απειλητικά τηλεφωνήματα,  αποδίδεται σε σκοτεινά κυκλώματα της νύχτας. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει τη ρατσιστική επίθεση που έγινε ως «κεραυνός εν αιθρία» σε μια ήσυχη περιοχή στο Ν. Κόσμο σε καταστήματα μεταναστών.

·         Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη για μια αποτελεσματική διεθνή συμφωνία για το κλίμα, που θα πρέπει να επιτευχθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης. Έχει γίνει συνείδηση από χρόνια στα κοινωνικά κινήματα πόλης ότι η κλιματική αλλαγή συνδέεται και με μια αποτελεσματική πολιτική για το αστικό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους, που δυστυχώς είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας. Συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση που θα γίνει στην Πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 12/12/09 στις 12:00 και καλεί όλες τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή να δώσουν δυναμικό παρόν.

·         Η Συντονιστική Επιτροπή χαιρετίζει τη δημιουργία χωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημά της. Στο άμεσο μέλλον θα προγραμματιστεί συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής με την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να θέσει το ζήτημα της ανάγκης για μια αποτελεσματική και συνεκτική πολιτική για την προστασία και αύξηση των ελεύθερων χώρων και του πράσινου της Αθήνας.

·         Θα διοργανωθεί το Μάρτη 2010 ημερίδα από τη Συντονιστική Επιτροπή με θέμα το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και το ζήτημα των ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής, ως συμβολή στην πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, μετά την απόσυρση της προηγούμενης διαβούλευσης για το νέο ΡΣΑ, που είχε εξαγγείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

·         Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την αγανάκτησή της για την συνέχιση, και μετεκλογικά, της παρατηρούμενης εδώ και χρόνια τακτικής της απόκρυψης στοιχείων, της μη παράδοσης εγγράφων, και της ταλαιπωρίας που υφίστανται πολλοί σύλλογοι και επιτροπές πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντλήσουν δημόσια έγγραφα που αφορούν τα πάρκα και τις πλατείες της γειτονιάς τους. Επισημαίνει ότι ιδιαίτερη ταλαιπωρία υφίστανται οι ενεργοί πολίτες από την Πολεοδομία Αθηνών. Η τακτική αυτή των υπηρεσιών, συνοδευμένη με την ολιγωρία τους, έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή απώλεια πολύτιμων χώρων που είναι χαρακτηρισμένοι ως κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου.

·         Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι εντείνεται και επεκτείνεται η «επίθεση των τραπεζοκαθισμάτων» στους ελεύθερους χώρους, τα πεζοδρόμια και τα πάρκα της πόλης, που συχνά γίνονται παράνομα ή με σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες, στις οποίες συχνά εμπλέκονται διαμερισματικά ή δημοτικά συμβούλια διαφόρων δήμων. Η επίθεση αυτή είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων της πόλης που επιβάλει το ιδιωτικό κέρδος επί του πράσινου και της ελεύθερης διέλευσης των πολιτών.

 

Επίσης, στη συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής κατατέθηκαν τα εξής νεότερα κατά περιοχή:

 

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: Στη δίκη (διοικητικό εφετείο) που έγινε στις 11/11/09, όπου συνδικάστηκαν 3 προσφυγές 64 πολιτών η εισήγηση ήταν θετική. Ο νομικός σύμβουλος του Δ.  Αθηναίων για να δικαιολογήσει την ενέργεια του Δήμου για την κοπή δέντρων έφτασε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτ. Συμβουλίου για χαρακτηρισμό του χώρου ως χώρου πρασίνου. Στο δικαστήριο υπήρχε εμφανής παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία η Δικαστής απαίτησε να αποχωρήσουν, όπως και έγινε.

Πλατείες Δήμου Ζωγράφου: Ο Δήμος σχεδιάζει να κόψει δέντρα και να κάνει υπόγεια γκαράζ σε όλες τις πλατείες του Δήμου. Η τοπική συντονιστική επιτροπή ενημερώνει το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στις 18/12/09, ώρα 7 μμ στην πλατεία Γαρδένια οι τοπικοί σύλλογοι και επιτροπές θα  γιορτάσουν την ακύρωση των πλειστηριασμών του Δήμου για τις πλατείες, που έγινε μετά από κινητοποιήσεις τους.

Οδός Διοχάρους: Έχει εκδικαστεί στο ΣτΕ η έγκριση της αναστολής εργασιών. Εκκρεμεί η τελική απόφαση. Προς το παρόν έχουν σωθεί τα 100 περίπου δέντρα που απειλούνται από το υπόγειο γκαράζ που σχεδιάζει ο Δ. Αθηναίων. 

Ο χώρος του Ναού Αγροτέρας Αρτέμιδος, που είχε συνδεθεί κατά την αρχαιότητα με την μάχη του Μαραθώνα, ως χώρος ετήσιας γιορτής, κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Οι κάτοικοι ζητούν να απαλλοτριωθεί ο χώρος, κάτι που το ΚΑΣ έχει επανειλημμένα αποφασίσει αλλά δεν έχει υλοποιήσει  εδώ και 40 χρόνια. Το 2010 θα τιμηθεί παγκοσμίως η επέτειος των 2.500 χρόνων από την ιστορική μάχη του Μαραθώνα και θα αποτελεί παγκόσμιο όνειδος η τσιμεντοποίηση του χώρου μνήμης των αρχαίων Αθηναίων από τους σύγχρονους Αθηναίους.  

Άνω Πετράλωνα: Εμφανίζονται φαινόμενα επέλασης τραπεζοκαθισμάτων και αλλαγής χρήσεων τύπου «Γκάζι ή Ψυρή». Ξεφυτρώνουν νέες ταβέρνες και μπαρ με αποτέλεσμα καταλήψεις πεζοδρομίων, αυτοκίνητα παράνομα παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια, φασαρία, παράνομες επεμβάσεις και κατασκευές σε  πάρκα και πεζοδρόμια, παράνομη κοπή θάμνων. Αρχίζει να αλλάζει ο χαρακτήρας τη γειτονιάς και οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Γίνονται καταγγελίες αλλά ο Δ Αθηναίων δεν ενεργεί. Μετά τον εμπρησμό στο σπίτι του Γ. Γιαννατσή οι κάτοικοι απόδωσαν σε κυκλώματα της νύχτας τον εμπρησμό, συσπειρώθηκαν και έκαναν 2 πορείες στην περιοχή. Χρειάζεται καθορισμός των χρήσεων γης ώστε να σταματήσει η εξάπλωση των κέντρων στα Άνω Πετράλωνα.

Περιοχή Παγκρατίου: Υπάρχουν παράλληλες εξελίξεις με την περιοχή Άνω Πετραλώνων. Η συνοικία συνεχίζει να δέχεται μαγαζιά. Οι πεζόδρομοι που γίνονται από το Δ. Αθηναίων ουσιαστικά παραδίδονται όχι στους πολίτες αλλά στους καταστηματάρχες. Τελευταία σε όποιο πεζοδρόμιο έχει πλάτος πάνω από 2 μέτρα οι μαγαζάτορες βγάζουν πραμάτεια και εμπορεύματα στο πεζοδρόμιο και μάλιστα με άδεια από δημαρχιακή επιτροπή. Επίσης, υπάρχουν κέντρα που ενοχλούν τη νύχτα και γίνεται αναστάτωση. Οι κάτοικοι αντιδρούν, συντάσσουν υπομνήματα κλπ. αλλά ο Δήμος δεν ενεργεί.

Λόφοι Φιλοπάππου: Εκδικάζεται στις 16/12/09 η προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ κατά του Υπ.Πο., ώστε ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλοπάππου, που είναι κηρυγμένος από το 1955, να μην χαρακτηριστεί ως οργανωμένος-«κλειστός» αρχαιολογικός χώρος. Το θέμα του πρασίνου του λόφου έχουν αναδείξει οι κάτοικοι και, μετά από πίεση, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε ενέργειες ώστε να κάνει φυτεύσεις. Οι κάτοικοι ζητούν να επαναλειτουργήσει το καφενείο του Λουμπαρδιάρη, που είναι έργο του Αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη, όπως και όλη η διαμόρφωση του Λόφου.

Λόφος Φινόπουλου (Μουστοξύδη και Βαλτινών):  Η τοπική επιτροπή αγώνα έχει ζητήσει από την υπερνομαρχία να σεβαστεί ότι  έχει κριθεί ως κατεδαφιστέο από το 1995 το παράνομο κτίσμα που υπάρχει στο Λόφο. Ωστόσο, η υπερνομαρχία προχωράει σε διαδικασία μίσθωσής του. Επίσης, έχει ζητηθεί να ξαναγίνει η Παιδική Χαρά που εξαφανίστηκε από τον  προηγούμενο ενοικιαστή του κτίσματος.

Λόφος Άνω Κυψέλης-Παλιά νταμάρια-Εκβραχισμοί και παράνομη διάνοιξη δρόμων για ανοικοδόμηση: Η τοπική «επιτροπή κατοίκων της οδού Κομμένου Άρτης»  μαζί με το Σύλλογο Άνω Κυψέλης αγωνίζονται για να μην τσιμεντοποιηθεί το τελευταίο απομεινάρι των Τουρκοβουνίων στην περιοχή, που ανήκει σε ΑΕΙ. Επί Δημαρχίας Έβερτ ο Λόφος είχε χαρακτηριστεί πράσινο και είχε γίνει σχετική μελέτη που όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Ο Δήμος Αθηναίων πρόσφατα αναίρεσε το χαρακτηρισμό. Η οδός Κομμένου Άρτης είναι αδιάνοιχτη αλλά κάποιος εργολάβος παρουσίασε κανονικό δρόμο στα σχέδια και η πολεοδομία εξέδωσε άδεια οικοδομής. Τον Οκτώβρη 2009 ιδιωτικά συνεργεία άρχισαν τον εκβραχισμό και  διάνοιξαν το δρόμο. Οι κάτοικοι απαίτησαν αναστολή εργασιών και ζήτησαν την ακύρωση της άδειας στο Διοικητικό Εφετείο. Στην περιοχή υπάρχει η Πλατεία Ψαρού με μικρό πάρκο και παιδική χαρά, στις οδούς Άλτεως και Αμφιτρίτης σε περιοχή που είχε κηρυχθεί απαλλοτριωτέα. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε η άρση της απαλλοτρίωσης. Επίσης, ο Δ. Αθηναίων προωθεί την άρση απαλλοτρίωσης κοινόχρηστης έκτασης σε τμήμα του ΟΤ 171 στην οδό Αρκεσίνης, άρση που διευκολύνεται από την απόρριψη αιτήματος των κατοίκων από την Περιφέρεια Αττικής, για μη άρση της απαλλοτρίωσης (απόφαση 1-12-2009).

Άλσος Ριζάρη: Το ίδρυμα Γουλανδρή έχει αγοράσει ένα κτήριο σε παρακείμενη οδό προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αντί του Άλσους Ριζάρη. Το αίτημα για απόσυρση του Νόμου που παραχωρεί το Άλσος στο ίδρυμα Γουλανδρή παραμένει. Υλοποιήθηκε η δωρεά του ιδρύματος Πατέρα και ο δήμος με αυτή τη δωρεά κάνει ανάπλαση και διαμόρφωση του Άλσους. Φύτευσαν ακακίες και πολλά δέντρα και πρασίνισε το Άλσος. 

Εθνική Πινακοθήκη: Πρόκειται να γίνει επέκταση κυρίως εις  ύψος αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να κοπούν και ώριμα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο.

Εθνικός Κήπος: Ο Δ. Αθηναίων εξήγγειλε φέτος ότι μαζί με το δέντρο στο Σύνταγμα θα φωτίσει και τον Εθνικό Κήπο. Ο Κήπος πρέπει να παραμείνει χωρίς λαμπιόνια, γιατί θα ενοχληθεί η πανίδα που υπάρχει εκεί. Το ίδιο φαινόμενο ενόχλησης έχει παρατηρηθεί και από το φωτισμό της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού.

Πεδίο Άρεως:  Έχει εκδικαστεί στο ΣτΕ η μη έγκριση της αναστολής εργασιών και εκκρεμεί η τελική απόφαση. Η άσφαλτος των δρόμων του Πάρκου αντικαθίσταται με μαρμαροκυβόλιθους αντί για πατημένο χώμα, όπως είχε εξαγγείλει η υπερνομάρχης. 

Λόφος Αλεπότρυπας: Παρά τις ενέργειες των κατοίκων τίποτε δεν έχει αλλάξει. Οι απειλές κατά του Λόφου συνεχίζονται και ο Λόφος είναι εγκαταλειμμένος από το Δ. Αθηναίων. 

Περιοχή 6ου Δ. Διαμερίσματος Δ. Αθηναίων: Διεξάγεται αγώνας για να ανοίξει η παιδική χαρά στον Άγιο Παντελεήμονα, που έχουν κλειδώσει μόνιμα ακροδεξιά στοιχεία, με την αποδοχή του Δ. Αθηναίων, ο οποίος δεν ενεργεί ώστε να τοποθετηθεί φύλακας και να κλειδώνει η Π. Χαρά το βράδι. Ο Δ. Αθηναίων προφασίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για ανάπλαση της Π. Χαράς παρ’ όλο που στο Δ. Συμβούλιο παρουσιάστηκαν φωτογραφίες που αποδεικνύουν την καλή κατάσταση της. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συναυλία στην Πλατεία Αγ. Παντελεήμονα στην προσπάθεια να σπάσει το κλίμα της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας κατά Ελλήνων και ξένων και συλλέγονται υπογραφές από σχολεία και γονείς. Τέλος, η Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος αυτή την περίοδο ασχολείται με την καταγραφή των παλιών κτηρίων (νεοκλασικά, μεσοπολέμου).

Καλλιτεχνική ομάδα «Κέντρο -Απόκεντρο»: Η ομάδα μελετάει αυτή την περίοδο τις ροές νερού στο Λεκανοπέδιο Αθήνας, τα υπάρχοντα και παλιά ρέματα, προκειμένου να γίνει στη συνέχεια η επί τόπου αναζήτηση για την ιστορικότητα των ροών. Διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση το Σάββατο 12/12/2009 στις 4:30 μ.μ. στο κέντρο Μπούζ,  Κολοκοτρώνη 57.

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας: Προωθείται η ενημέρωση στα σχολεία για τη χρήση του κινητού. Έχουν γίνει τροπολογίες για βελτίωση του σχετικού Νόμου, που θα παρουσιαστούν την Κυριακή 13/11/09 στις 11:00 π.μ στη συνάντηση που διοργανώνει η Παναττική Πρωτοβουλία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στο ΕΜΠ, Κτήριο Μπουμπουλίνας αίθουσα 318.

Γκύζη-Πολύγωνο:  Η τοπική επιτροπή κατοίκων έχει κάνει το τελευταίο διάστημα αγώνες ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας με επιτυχίες.

Παρκάκι οδού Μιχαλακοπούλου: Έγινε δικαστήριο για 4 πυλώνες κινητής τηλεφωνίας, και κατατέθηκαν μετρήσεις που δείχνουν υψηλές ακτινοβολίες. Στην περιοχή υπάρχουν 4 νοσοκομεία και ξενοδοχεία.

Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής: Η πορεία της έκδοσης των υλικών της ημερίδας «Ελεύθεροι Χώροι και Υπόγειοι Χώροι Στάθμευσης» βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα ολοκληρωθεί στο άμεσο μέλλον. 

 

Τέλος, εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν νέα φαινόμενα στα κινήματα πόλης που επηρεάζουν και τη λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής και αποφασίστηκε να συζητηθεί σε επόμενη συνάντηση το θέμα της λειτουργίας της. 

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Αγαπητοί Συναγωνιστές,

Μετά από ώριμη  σκέψη αποφασίσαμε την αναβολή της προγραμματιζόμενης στο μήνα Μάιο  ημερίδας με θέμα :

«ΤΙ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» 

Η ίδια επικαιρότητα  που προτάσσει ένα πρόγραμμα μεγάλων και σοβαρών κινητοποιήσεων μέσα στο μήνα αυτό, αλλά και η ανακοίνωση της Υπουργού του ΥΠΕΚΑ ότι το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας  θα παρουσιασθεί και θα δοθεί για διαβούλευση μετά τις Δημοτικές εκλογές,  μας προτρέπει  να προχωρήσουμε σε αναβολή της Ημερίδας.

Ως χρόνο πραγματοποίησης της,  προτείνουμε το μήνα Σεπτέμβριο,  αξιοποιώντας και την προεκλογική περίοδο που θα είναι εκ των πραγμάτων σε επικαιρότητα όλα τα προβλήματα που άπτονται του ρυθμιστικού σχεδίου.

18-5-2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

Ανακοίνωση της συνέλευσης των εκπροσώπων της 27ης Σεπτεμβρίου 2010

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, που αγωνίζεται σταθερά, από το 1996, για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής στην πόλη, πραγματοποίησε την τακτική της συνάντηση στις 27/9/2010 και αποφάσισε τα εξής:

1.      Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών να απευθύνει στις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις δέσμη αιτημάτων και να τις καλέσει να τοποθετηθούν επ’ αυτών (ακολουθεί σε ξεχωριστό δελτίο)

2.      Να διατυπώσει τη θέση της σχετικά με τις εξελίξεις στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (ακολουθεί σε ξεχωριστό δελτίο) 

3.      Νέα Νομοθεσία Fast Track: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η νέα νομοθεσία για επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων. Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επεμβάσεις, απώλεια του κοινόχρηστου χαρακτήρα σε πολλούς ελεύθερους χώρους της πόλης, και μάλιστα χωρίς διαβούλευση και τήρηση των νομικών προθεσμιών για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Εκτός από την περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού-Άγιου Κοσμά και του Κατάρ, και άλλοι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι φαίνεται ότι έχουν μπει στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης, όπως ο Ελαιώνας και η επανάκαμψη του Mall του Βωβού, η περιοχή του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, το Λιμάνι του Πειραιά, η περιοχή της Αναβύσσου. Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων καλεί τις συλλογικότητες της Αθήνας σε εγρήγορση για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις στην υπόθεση των ελεύθερων χώρων και στην κοινή προσπάθεια για αύξηση της βιωσιμότητας της πρωτεύουσας με περισσότερο πράσινο.

 

Η συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής ενημερώνει τους πολίτες για τα εξής νεότερα του Δήμου Αθηναίων και των γύρω δήμων, που είναι η περιοχή εμβέλειας της Επιτροπής:

Πάρκο Κύπρου και Πατησίων: Σημαντική νίκη των κατοίκων και κόλαφο κατά της πολιτικής του Δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη αποτελεί   η πρόσφατη δικαστική απόφαση που ορίζει ότι ο χώρος πρέπει να παραμείνει πάρκο και να μην κατασκευαστεί εκεί το σχεδιαζόμενο υπόγειο γκαράζ. 

Ποταμός Ιλισσός: Σημαντική ανταπόκριση σε φορείς και σε πολίτες βρήκε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων του Μετς για τον καθαρισμό της κοίτης του Ιλισσού στην περιοχή της Αγ. Φωτεινής στις 12 και 26/9/2010, μιας ιστορικής περιοχής που συνδέεται με τον «Φαίδρο» του Πλάτωνα και τους εορτασμούς της αρχαίας Αθήνας για την νίκη της Μάχης του Μαραθώνα. Από τον καθαρισμό προέκυψε μεγάλος όγκος σκουπιδιών, γεγονός που θέτει για άλλη μια φορά προ των ευθυνών του τον Δήμο Αθηναίων, γιατί ο χώρος δεν καθαρίζεται και δεν υπάρχουν καλάθια απορριμμάτων και επαρκής φωτισμός του ιστορικού χώρου. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχιστεί και στις 14 και 31 Οκτωβρίου, ημέρα που θα γίνει και ο Μαραθώνιος δρόμος για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Ναός Αγροτέρας Αρτέμιδος, Μετς: Το ΚΑΣ έχει επανειλημμένα αποφασίσει αλλά δεν έχει υλοποιήσει  εδώ και 40 χρόνια την απαλλοτρίωση του χώρου. Πρόσφατα, η ιδιωτική εταιρεία που διεκδικεί το χώρο και θέλει να τον ανοικοδομήσει έκανε νομικές ενέργειες κατά της ανασκαφής που θέλει να διενεργήσει η αρχαιολογική υπηρεσία. Οι κάτοικοι ζητούν να απαλλοτριωθεί άμεσα ο χώρος, να αναδειχτεί η ιστορικότητα και η σημασία του αρχαίου ναού, που συνδέεται με την Μάχη του Μαραθώνα και τις ευχαριστήριες θυσίες των αρχαίων Αθηναίων.  

Άνω Κυψέλη. Απομεινάρι των Τουρκοβουνίων, μια λοφοσειρά 200 μ μήκος και 30 μ ύψος μέσα στη γειτονιά της Άνω Κυψέλης, στην κορφή ενός παλιού νταμαριού είχε ενταχθεί ένα μέρος του το 1938 στο Σχέδιο Πόλης με μεγάλο συντελεστή (2,60 και μεγάλο ύψος ). Ένα τμήμα  ανήκει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εδώ και 15 χρόνια οι κάτοικοι ζητούν ανάπλαση της περιοχής, και ο Δήμος έχει επεξεργαστεί ατελώς αντίστοιχα σχέδια που από το 2005 βρίσκονται στο ΥΠΕΚΑ. Εμφανίστηκε ιδιώτης και άρχισε να χτίζει πολυκατοικία, αλλά εμποδίστηκε από τους κατοίκους οι οποίοι προσέφυγαν στο δικαστήριο για την ακύρωση της αδείας και κατόπιν  2ης διακοπής εργασιών ο εργολάβος με  υπομνήματα και  εξώδικα  απειλεί για διαφυγόντα κέρδη τους κατοίκους.

Γαζία, Πατήσια: Σημαντική νίκη αποτελεί ότι ο διεκδικούμενος χώρος έγινε Πάρκο αντί για υπόγειο πάρκινγκ, και τελικά απαλλοτριώθηκε από το Δήμο.

Πλ. Αμερικής. Οι δημοτικές τουαλέτες είναι κλειστές, παρ’ ότι είχαν ανοίξει και λειτουργούσαν μετά από παρέμβαση των κατοίκων. Στην Πλατεία έγινε τελικά η 3η γιορτή «Φιλίας και Αλληλεγγύης» της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στις 26/9. Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε ανακαλέσει την άδεια που είχε παραχωρήσει στην Ένωση Αφρικανών Γυναικών λόγω πιέσεων από τα ακροδεξιά στοιχεία που δρουν στο 6ο και 7ο Διαμέρισμα, αλλά μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε  η ανάκληση, τελικά ο Δήμαρχος υπαναχώρησε και τελικά έδωσε την άδεια για να γίνει η γιορτή στην Πλατεία. Η γιορτή ήταν πολύ πετυχημένη με μαζική συμμετοχή μεταναστών και Ελλήνων.

Πεδίο Άρεως: Κοντεύει να τελειώσει η ανάπλαση που έχει μεγάλες καθυστερήσεις, κακή διαχείριση και κακή εκτέλεση. Η Νομαρχία αποδείχτηκε ανεπαρκής και ο εργολάβος ακολουθεί μεν το σχέδιο αλλά επί 2,5 χρόνια το Πάρκο είναι κλειστό. Υπάρχουν ακόμη δέντρα ξερά και  δεν έχουν φυτευτεί ακόμη τα δέντρα που προβλέπει η φυτοτεχνική μελέτη. Λόγω Καλλικράτη η Νομαρχία παύει να υπάρχει και η Επιτροπή ζητά προσωπικό διαχείρισης, επισημαίνοντας ότι το Πάρκο θα περάσει διαχειριστικές περιπέτειες. Η Νομαρχία ζήτησε 17 υπαλλήλους για τη λειτουργία του Πάρκου και της έδωσαν 4. Η Επιτροπή ζητά τουλάχιστον 50 υπαλλήλους για τη συντήρηση και διαχείρισή του, ώστε να αποκτήσει αξία η πολυδάπανη ανάπλαση του Πάρκου.

Πανελλήνιος:  45 πολίτες έκαναν αίτηση στην ΔΕΣΕ της Περιφέρειας για να κάνουν οι ίδιοι με δικές τους δαπάνες τις κατεδαφίσεις των επανειλημμένως διαπιστωμένων αυθαιρέτων με πρωτόκολλα κατεδάφισης. Έχουν περάσει 10 χρόνια, και σύμφωνα με το νόμο,  αν το κράτος δεν κάνει την κατεδάφιση, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να το κάνουν. Ζήτησε η Περιφέρεια γνωμοδότηση του Νομ Συμβουλίου του Κράτους, και αυτή ήταν θετική. Υπάρχει κωλυσιεργία από τον Περιφερειάρχη, που δεν υπογράφει την απόφαση. Οι κάτοικοι έχουν προβεί σε μηνυτήρια αναφορά κατά του Περιφεριάρχη για κωλυσιεργία και παράβαση καθήκοντος, γιατί έχει καθυστερήσει 20 μήνες από την υποβολή του αιτήματος. Η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει και τα μέσα της κατεδάφισης. Η ΚΕΔ μέσω της Βουλής απάντησε ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί με τον όρο να μην κοπούν δέντρα, και τώρα η ΚΕΔ αναγνώρισε ότι έχουν κοπεί δέντρα, οπότε τίθεται ζήτημα ανάκλησης του παραχωρητηρίου.

Κτήμα Δρακόπουλου, Πατήσια: Υπάρχει κατάληψη του χώρου από τους κατοίκους, ο χώρος φυτεύτηκε και η τοπική επιτροπή ζητά να γίνει χώρος πρασίνου. Ο Ερυθρός Σταυρός, που φέρεται ως ο ιδιοκτήτης του χώρου δέχεται να γίνει ανταλλαγή με άλλη έκταση. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από την πλευρά του Δ. Αθηναίων, που είχε υπογράψει και μνημόνιο με τον Ερ. Σταυρό.

Αγ Αθανάσιος, Κυψέλη: Οι κάτοικοι κέρδισαν την ακύρωση της Αδείας στο Διοικητικό Εφετείο. Ο ιδιώτης ζητάει διαφυγόντα κέρδη από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου. Ο Δήμος Αθηναίων δεν στέκεται στο πλευρό των κατοίκων.

Λύκειο Αριστοτέλους, Ρηγίλλης: Θετικό αποτέλεσμα έχει η αλλαγή της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου για την οπτική επαφή των πολιτών με το χώρο. Αναμένεται η υλοποίηση της προγραμματισμένης ήπιας παρέμβασης ώστε ο χώρος να είναι επισκέψιμος. Αρνητική εξέλιξη αποτελεί η αθέτηση της προγραμματισμένης τοποθέτησης στεγάστρου για την προστασία του  αρχαιολογικού χώρου..

Οδός Κτησίου, Λεωφ. Κων/νου: Το διατηρητέο από το 1986 διώροφο κτήριο στην Πλατεία Προσκόπων καταρρέει καθώς διεκδικείται από το ίδρυμα «Γεωργούλη» για ανοικοδόμηση των 1.200 τ. μ του χώρου. Οι πολίτες της περιοχής έχουν ζητήσει εδώ και 4 χρόνια την τροποποίηση του ρυθμιστικού προκειμένου να σωθεί το κτήριο και η πλατεία αλλά δεν υπάρχει καμία δράση από το ΥΠΕΚΑ. Παλιότερα είχε προταθεί να γίνει εκεί το Μουσείο Χατζηδάκη, αλλά ούτε σε αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει κάτι.

Κτήμα Πάτμου και Καραβία, Πατήσια: Η κατάληψη έγινε 22 χρόνων, και ο χώρος ακόμη ανήκει στην ιδιοκτησία ΟΣΚ, παρ΄ όλο που βρέθηκαν χώροι και δημιουργήθηκαν 2 μεγάλα σχολεία στην περιοχή (κτήριο Λαμπρόπουλου, αποθήκες Σαρακάκη). Το καταπράσινο κτήμα είναι ανοιχτό στους κατοίκους και σε εκδηλώσεις και αποτελεί ανάσα ζωής στα Πατήσια.

Πάρκο Ναυαρίνου και Τρικούπη: Με επίμονη δουλειά των κατοίκων συντηρείται το πάρκο, γίνεται κομπόστ και φυτεύσεις. Γίνονται συνελεύσεις κάθε Τετάρτη, λειτουργεί η παιδική χαρά, γίνονται συλλογικές κουζίνες, έγινε ένας μικρός λαχανόκηπος, λειτουργούν κινηματογραφικές προβολές και παιδικές εκδηλώσεις. Τον Οκτώβρη προγραμματίζονται νέες παιδικές εκδηλώσεις, εργαστήρια κλπ για τα παιδιά της γειτονιάς. Το πάρκο είναι ανοιχτό σε όλους. 

Λόφος Στρέφη: Υπάρχει εγκατάλειψη από το Δήμο και μόνο σε εμφανή σημεία γίνεται καθαρισμός. Γίνεται διέλευση αυτοκινήτων, παρκάρισμα, πλύσιμο κλπ. και καταστρέφονται οι πλάκες από τα αυτοκίνητα. Προεκλογικά φτιάχνουν τις πλάκες, αντί να κλείσουν τις διελεύσεις των αυτοκινήτων. Οι κάτοικοι ζητούν να κλείσουν οι δρόμοι για τα αυτοκίνητα και να επανέλθει ο λόφος στην καλή κατάσταση που ήταν πριν από 25 χρόνια.

Περιοχή Αγ. Παντελεήμονα (μεταξύ Πατησίων-Λιοσίων και Ιουλιανού-Αγίου Μελετίου): Από μια καταγραφή που έκαναν οι κάτοικοι προέκυψε ότι υπάρχουν 376 παλιά κτήρια, που δεν είναι μεταπολεμικές πολυκατοικίες, από τα οποία περί τα 105 είναι κενά (ακατοίκητα), το 1/3 είναι σε κακή κατάσταση και μπορεί να γίνει πάρκα και παιδικές χαρές. Στα κενά κτήρια μπορούν να στεγαστούν παιδικοί σταθμοί με αυλή, υπηρεσίες για την 3η ηλικία, σχολεία, ξενώνες, χώροι σίτισης και λουτρά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Αλσος Παγκρατίου. Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι άμα επανεκλεγεί θα επιμείνει να χτίσει την καφετέρια και το θέατρο μέσα στο Άλσος, που απέτρεψαν οι κάτοικοι με τους αγώνες τους.

Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι: Μικρή οκτάγωνη πλατεία με νησίδα επιμήκη, δενδρόφυτη, που  διαμορφώθηκε το 2003 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σήμερα είναι κατειλημμένη από τραπεζοκαθίσματα και δεν μπορούν να περάσουν οι πεζοί. Οι κάτοικοι ζητούν επανέλεγχο των αδειών των καταστημάτων. Επίσης, υπάρχει παράνομο περίπτερο 25 τ.μ. στη μέση της πλατείας χωρίς άδεια που θα πρέπει να απομακρυνθεί. Ο Δήμος δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τα εμποδιζόμενα άτομα και την κατάληψη του χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα και το περίπτερο.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ: Η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου σημαντικές πλατείες, που είναι λειτουργικές, βρίσκονται σε πολυδάπανες αναπλάσεις και επαν-αναπλάσεις εργολαβικού χαρακτήρα, των οποίων τα εργοτάξια αποκόπτουν τους κατοίκους από τους πολύτιμους αυτούς χώρους, ενώ θα μπορούσαν να γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις από συνεργεία του Δήμου χωρίς να κλείνουν οι πλατείες και με σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν οι εξής περιπτώσεις:

1.      Πλ Μεσολογγίου, Παγκράτι: Γίνεται πολυδάπανη ανάπλαση (980.000 ευρώ) με πεζοδρόμηση των εκατέρωθεν οδών. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν χρειαζόταν ανάπλαση της πλατείας, που ήταν σε καλή κατάσταση, χρειαζόταν μόνο η πεζοδρόμηση. Φοβούνται ότι η ανάπλαση θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα η πλατεία και οι γύρω νέοι πεζόδρομοι.

2.      Πλ. Αγ. Θωμά, Γουδή: Γίνεται ανάπλαση για εργολαβικούς λόγους, αφού η πλατεία είναι προγραμματισμένη για υπόγειο γκαράζ από το Δ. Αθηναίων. Οι κάτοικοι ζητούν να παραμείνει η πλατεία και να ακυρωθούν τα σχέδια για υπόγειο γκαράζ.

3.      Πλ. Αττικής, Πλ. Αγ. Παντελεήμονα, οδός Αγορακρίτου: Μετά τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ για ανάπλαση της περιοχής, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η Πλ. Αττικής λειτουργεί και είναι ζωντανή, αλλά και ότι χρειάζεται μικροπαρεμβάσεις και όχι ανάπλαση, γιατί θα γεμίσει η περιοχή με περισσότερα τραπεζοκαθίσματα. 

4.      Πλατεία Αγίου Νικολάου, Πατήσια: Εξαγγέλθηκε η ανάπλαση της από το ΥΠΕΚΑ. Η πλατεία  χρειάζεται μικρές παρεμβάσεις και όχι συνολική ανάπλαση, γιατί θα καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα.

5.      Πλ. Κολιάτσου: Ο Δήμος κάνει ανάπλαση στην πλατεία, που όμως ήταν λειτουργική. Σήμερα είναι ένα περιφραγμένο εργοτάξιο και οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση. 

Ποδήλατο: Μετά την πετυχημένη ποδηλατοπορεία της 9 Μαΐου (6.000 ποδήλατα στην Αθήνα), που διοργανώθηκε ταυτόχρονα σε πάνω από 30 άλλες πόλεις, πραγματοποιήθηκε νέα  ποδηλατοπορεία στις 22/9 για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Σημαντική νίκη αποτελεί το γεγονός ότι επετράπη η ελεύθερη για τα ποδήλατα είσοδος στους συρμούς του ΗΣΑΠ, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, που όμως δεν έχει ακόμη μόνιμο χαρακτήρα. Ισχύει από 26/7/2010 μέχρι το τέλος του χρόνου και για τα τμήματα Κηφισιά-Αττική και Μοναστηράκι-Πειραιά.. Επίσης, στο Μετρό επιτράπηκε δοκιμαστικά η είσοδος ποδηλατών στην φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Οι ποδηλάτες αυξάνουν τις πιέσεις για να επιτραπεί το ποδήλατο και στο Μετρό. Θετικό είναι ότι έχει εξαγγελθεί ποδηλατικός άξονας που ξεκινάει από τον ΗΣΑΠ Κηφισιάς και καταλήγει στο Φάληρο. Στον ποδηλατικό άξονα που διέρχεται από τους δήμους Ψυχικού, Χαλανδρίου, Μελισσίων, Βριλησσίων, Ν. Ερυθραίας, Κηφισιάς, ήταν αρνητικό ότι ο Δήμος Μελισσίων, παρά τις πιέσεις, δεν δέχτηκε να περάσει από το Δήμο αυτό ο ποδηλατόδρομος.

ΠΕΖΗ: Μετά από πολλούς αγώνες για τα δικαιώματα των πεζών και καμιά ανταπόκριση από το Δ. Αθηναίων, ο σύλλογος ΠΕΖΗ έχει καταλήξει ότι η Αθήνα χρειάζεται δημοτική αρχή που να μην είναι εναντίον των πεζών, αλλά δίπλα τους πρέπει να αλλάξει ο Δήμαρχος γιατί είναι εναντίον των πεζών.

Άρσεις απαλλοτριώσεων: Στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρθηκαν αρκετές περιπτώσεις όπου πολύτιμοι χώροι που ήταν προς απαλλοτρίωση από το Δήμο Αθηναίων, και στους οποίους είχαν διαμορφωθεί με φυτεύσεις και παιδικές χαρές κοινόχρηστοι χώροι, τελικά δεν απαλλοτριώθηκαν από το Δήμο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να πετυχαίνουν άρσεις απαλλοτριώσεων και ανοικοδόμηση των χώρων αυτών. Η Συντονιστική Επιτροπή δεν έχει συνολική εικόνα των άρσεων απαλλοτρίωσης αλλά εκτιμά ότι πρόκειται για μεγάλο ετήσιο αριθμό πολύτιμων χώρων που χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους. Σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι κάτοικοι κάνουν προσφυγές για να υπερασπίσουν τους χώρους αυτούς.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν στις εξής εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί:

·         3/10/2010, ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ  «ΚΑΖΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ εκδήλωση διαμαρτυρίας, στις 11πμ, στον χώρο του Τελεφερίκ – Καζίνο Πάρνηθας

·         6/10/2010, εκδίκαση της αίτησης 93 ατόμων στο ΣτΕ για την ακύρωσης του ΠΔ  χωροθέτησης της ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ στην Πάρνηθα (Κιούρκα)

·         6/10/2010, Εκδίκαση στο ΣτΕ της περίπτωσης του «Μποσκέττο», στο Πάρκο Ευαγγελισμού

·         10/10/2010 Ποδηλατικός γύρος του Δ. Αθηναίων. Καλούνται οι συλλογικότητες να συμμετέχουν στην όποια δράση διοργανώσουν οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ.

·         14/10 και 31/10/2010 κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων του Μετς για καθαρισμό της κοίτης του ποταμού Ιλισσού. (www.artemisagrotera.org)

·         Οκτώβριος 2010: Σειρά εκδηλώσεων για παιδιά στο Πάρκο Ναυαρίνου και Τρικούπη.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

Συνεδρίασε σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου 2010, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, και συμφώνησε ομόφωνα στην εξής πρόσκληση:  για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7-11-2010.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7-11-2010

 

Η Αθήνα βρίσκεται σε κρίση βιωσιμότητας.

Έχει τις χειρότερες επιδόσεις όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών σε πράσινο, εναλλακτική μετακίνηση και ποιότητα ζωής.

Το οικονομικό και ψυχικό κόστος που πληρώνουν όλοι οι κάτοικοι, η τρίτη ηλικία, τα παιδιά, οι μητέρες, οι εργαζόμενοι, τα ΑΜΕΑ, τα θύματα τροχαίων σε θανάτους από την κυριαρχία του ΙΧ και το νέφος, από την ένταση, το θόρυβο και το άγχος, από την παχυσαρκία, από νευρασθένειες και ψυχικές διαταραχές λόγω της έλλειψης πρασίνου, ελεύθερων χώρων και ποιότητας ζωής δεν έχει υπολογιστεί ποτέ.

Από το Ολυμπιακό Πράσινο φυτεύτηκαν λιγότερα από το 5% των δέντρων που είχαν προγραμματιστεί.

Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σχεδιάστηκαν έτσι από τα κόμματα εξουσίας ώστε να διευκολύνουν την καταπάτηση των πιο σημαντικών ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου, με στόχο να παραδοθούν σε επιχειρηματικά και κτηματομεσιτικά συμφέροντα. Καθημερινά παραχωρούνται και νέα φιλέτα ελεύθερων χώρων και πρασίνου, όπως στου Γουδή, στον Ιππόδρομο, στον Ελαιώνα και αλλού. 

Το άμεσο κόστος της Ολυμπιάδας έφτασε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το έμμεσο κόστος από τη ζημιά στις ΔΕΚΟ, από την αχαλίνωτη διαφημιστική καμπάνια της Ολυμπιάδας και από την πτώση του τουρισμού το 2004 ξεπερνάει τα 40 δις ευρώ.

Η Αθήνα και οι πολίτες δεν είδαν οφέλη στην ποιότητα ζωής από την Ολυμπιάδα του 2004. Αντίθετα, οι πολίτες αποξενώθηκαν από σημαντικές εκτάσεις, που μέχρι σήμερα μένουν περιφραγμένες και χωρίς να υπηρετούν τις αστικές ανάγκες των κατοίκων για πράσινο και ελεύθερους χώρους. 

Η Αθήνα δεν χρειάζεται περισσότερο χτίσιμο, γιατί έτσι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και η κρίση της. Η αύξηση της βιωσιμότητάς της πρέπει να είναι ο στόχος, και αυτό σημαίνει όχι μόνο εύρυθμη λειτουργία, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων, που συσπειρώνει συλλογικότητες από το 1996, έχει συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία από συζητήσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις για τα θέματα των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου στην πόλη, καθώς και από τους αγώνες των μελών της για τη διεκδίκηση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

 

ΕΝΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή καταθέτει προς όλα τα αυτοδιοικητικά σχήματα εννέα προτάσεις και τα καλεί να πάρουν θέση:

1.      Οι μεγάλοι, οι μεσαίοι και οι μικροί ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει θα πρέπει να προστατευτούν, να φυτευτούν με ψηλό πράσινο και να ενταχθούν σε ένα ενιαίο δίκτυο πρασίνου του Λεκανοπεδίου. Το δίκτυο αυτό είναι συμβατό με το δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και ασύμβατο με την πολιτική επέκτασης του ΙΧ. Επίσης, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όχι στο ΙΧ.

2.      Θα πρέπει να υπάρξει σαφής πολιτική κατεύθυνση που να απαντάει στο ερώτημα: «Τι πόλη θέλουμε; Για το ΙΧ ή για τον άνθρωπο;»

3.      Το δίκτυο πρασίνου του Λεκανοπεδίου της Αθήνας θα πρέπει να συνδέεται με το περιαστικό πράσινο και το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού.

4.      Προτεραιότητα σε αυτό το δίκτυο πρασίνου θα πρέπει να έχουν:

  • οι υπάρχοντες μεγάλοι ελεύθεροι χώροι (Γουδή, Ελαιώνας, Ελληνικό, Τουρκοβούνια, διάφοροι λόφοι του Λεκανοπεδίου, Δάσος Συγγρού, κλπ. δάση, άλση και πάρκα που έχουν απομείνει).
  • το παράλιο μέτωπο του Σαρωνικού που θα πρέπει να νοείται ως πράσινος άξονας, και ειδικότερα οι χώροι της Δραπετσώνας, χώροι άλλων πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η παραλία Μοσχάτου, ο πρώην Ιππόδρομος, ο Φλοίσβος κλπ.  
  • οι άξονες πρασίνου που θα πρέπει να δημιουργηθούν από τον Κηφισό και τις παραρεμάτιες περιοχές,
  • οι άξονες πρασίνου στα υπάρχοντα ρέματα, όπως Πικροδάφνης, Ποδονίφτη, Εσχατιάς κλπ.
  • η υπογειοποίηση του προαστιακού και η δημιουργία ενός πράσινου άξονα από βορρά προς Νότο,
  • οι αρχαιολογικοί χώροι.

5.      Στις πυκνοδομημένες περιοχές θα πρέπει να σταματήσει η δόμηση. Οι αδόμητοι χώροι θα πρέπει να ενταχθούν στο δίκτυο πρασίνου. Επίσης, υπάρχουν πολλά εγκαταλειμμένα ή μισογκρεμισμένα κτήρια στις πυκνοδομημένες περιοχές που, αντί να γίνουν πολυκατοικίες, θα πρέπει να γίνουν πάρκα γειτονιάς, παιδικές χαρές και ελεύθεροι χώροι.

6.      Στις πυκνοδομημένες περιοχές το δίκτυο πρασίνου θα μπορούσε να ολοκληρώνεται με κατακόρυφο πράσινο, πεζοδρομήσεις, φυτεύσεις στο πεζοδρόμιο και πράσινες ταράτσες στις περιοχές όπου είναι αναγκαία η  ύπαρξη του δικτύου. Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για τέτοιες δράσεις.

7.      Οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης, αν είναι αναγκαίοι, θα πρέπει να γίνονται κάτω από δρόμους και όχι κάτω από πλατείες και πάρκα. Η Συντονιστική Επιτροπή διοργάνωσε ειδική ημερίδα για αυτό το ζήτημα και έχει επεξεργασμένες θέσεις και προτάσεις.

8.      Το πράσινο του λεκανοπεδίου θα πρέπει να έχει ενιαίο φορέα διαχείρισης και πολιτικές που να δημιουργούν συνεχώς και νέους ελεύθερους χώρους και πράσινο, με στόχο, από τα σημερινά 2,55 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο η αναλογία να ανέβει στα 7 και στα 10 τ.μ/κάτοικο.

9.      Τα χρήματα που καθημερινώς εισπράττονται για λόγους καταπάτησης του δημόσιου, ελεύθερου και κοινόχρηστου χώρου, όπως πρόστιμα παράνομου παρκαρίσματος, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, πρόστιμα αυθαιρέτων κτισμάτων, πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών, πρόστιμα καταλήψεων πεζοδρομίων κλπ. θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ένα ταμείο και να αποδίδονται για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο.

Με ένα τέτοιο προσανατολισμό, για τη δημιουργία και λειτουργία ενός δικτύου πρασίνου, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις των ενεργών πολιτών, θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η ενεργοποίηση  και συμμετοχή περισσότερων πολιτών και ταυτόχρονα θα μειωθεί το δημοκρατικό έλλειμμα της πρωτεύουσας.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι καθαριότητα-σκουπίδια και ανακύκλωση είναι τα δυο μεγάλα προβλήματα του Δήμου που συνοδεύουν το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ελεύθερων χώρων και πράσινου.   

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων καλεί τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες να εκφράσουν τη συμφωνία τους ή τη διαφωνία τους σε αυτές τις 9 προτάσεις.

 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ

 

Δελτίο Τύπου για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και το Κατάρ

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία των Ελεύθερων  Χώρων και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα, στην τακτική συνεδρίαση της  στις  27-09-2010 συζήτησε το θέμα της συμφωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και εταιρείας του Κατάρ για την παράδοση στο Κατάρ του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, της παρακείμενης παραλίας του Αγίου Κοσμά και της θαλάσσιας περιοχής.

·         Εκφράζει την αγανάκτησή της γιατί πρόκειται για μια πρωτοφανή κτηματομεσιτική επίθεση σε έναν κρίσιμο και ζωτικό ελεύθερο χώρο του Λεκανοπεδίου, που ακυρώνει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό. Θεωρεί ότι αυτή η επίθεση στρέφεται ευθέως κατ’ ευθείαν εναντίον όλων των που αγωνίζονται για ελεύθερους ανοιχτούς και κοινόχρηστους χώρους και για την ποιότητα ζωής.

·         Επισημαίνει ότι για πρώτη φορά και σε τέτοια έκταση επιχειρείται η απ’ ευθείας πώληση δημόσιας γης σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μέχρι σήμερα υπήρξαν περιπτώσεις μακροχρόνιας μίσθωσης 30 ή 40 ετών, κυρίως σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αφού προηγουμένως είχε νομοθετηθεί από τα κόμματα εξουσίας που κυβερνούν την Ελλάδα η προσθήκη «και εμπορικών χρήσεων γης» σε κοινόχρηστες και δημόσιες ελεύθερες εκτάσεις και χώρους αθλητισμού.  

·         Απορρίπτει κάθε επιχειρηματολογία περί δήθεν δυνατότητας υλοποίησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με αυτή την επένδυση και θεωρεί ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη όλων των ενεργών πολιτών. Το πράσινο του Πάρκου δεν μπορεί παρά να είναι κοινόχρηστο και προσβάσιμο σε όλους και όχι ντεκόρ για κλειστές περιοχές, υπερπολυτελή ξενοδοχεία και  καζίνο. Αν τα κόμματα εξουσίας ενδιαφέρονταν για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού δεν θα υπερέβαλαν τόσα χρόνια για το πραγματικό κόστος υλοποίησής του, ώστε να μπορέσουν να χτίσουν εκεί οι διαπλεκόμενοι «επενδυτές» και θα είχαν δημιουργήσει το φορέα διαχείρισης του πάρκου, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ήδη γίνει από το ΕΜΠ.

·         Υπενθυμίζει ότι οι πολίτες έχουν ακούσει από τρεις Πρωθυπουργούς την εξαγγελία για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, και από άλλους τόσους την εξαγγελία για το Μητροπολιτικό Πάρκο στου Γουδή και υποστηρίζει ότι η χαμένη αξιοπιστία των πολιτικών δεν ανορθώνεται με διακηρύξεις και λόγια σήμερα, για να κάνουν τα αντίθετα αύριο. Κανείς πολιτικός, ούτε καν ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν δοθεί σήμερα το 30% του Ελληνικού, οι ίδιοι δεν θα δώσουν αύριο και το υπόλοιπο Πάρκο στον ίδιο ή σε κάποιον άλλο σεΐχη. Και μεθαύριο και το Πεδίον του Άρεως και τον Εθνικό Κήπο. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν κριτήρια ούτε για αυτή τη συμφωνία ξεπουλήματος με την εταιρεία του Κατάρ, παρά μόνο πετροδολάρια.  

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, που έχει πολύχρονους κοινούς αγώνες με άλλες συλλογικότητες για την αποτροπή του Καζίνο στο Φλοίσβο, για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων του Ελληνικού, του πρώην Ιπποδρόμου και της Παραλίας Μοσχάτου, για τον Υμηττό, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος,  για την εναντίωση στους κρατικούς μοχλούς ιδιωτικοποίησης (ΕΤΑ, ΚΕΔ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, μεταολυμπιακή «αξιοποίηση» των εγκαταστάσεων κλπ), θεωρεί τον αγώνα υπεράσπισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού κοινό και δηλώνει τη συμπαράστασή της στους ενεργούς πολίτες και φορείς της περιοχής και στο συναγωνιστή Δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη.

Ο αγώνας για τους ελεύθερους χώρους είναι αγώνας για τη βιωσιμότητα της πόλης αλλά και αγώνας υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Ζητά από τον Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, να μην χρησιμοποιούνται τέτοιου τύπου ''επενδύσεις'' ως δήθεν λύση και πανάκεια για την οικονομική κατάσταση εξαφανίζοντας κάθε προοπτική ελεύθερου χώρου, να δημιουργήσει άμεσα τον φορέα διαχείρισης που Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού και να αρχίσει να υλοποιεί τα σχέδια για πράσινη ανάπτυξη καλώντας το υπουργικό του συμβούλιο σε ουσιαστική δενδροφύτευση του χώρου.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Επικοινωνία: 6974644383, 210-3300480, 6977327802, 6974185330

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

 

Τα κινήματα πόλης συντονίζονται σε νέες συνθήκες

Συνάντηση για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας στις 10-1-2014

 

20-12-2013

 

Πραγματοποιήθηκε στις 13-12-2013 η πρώτη συνεδρίαση του υπό σύσταση Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, και αποτέλεσε κοινή διαπίστωση η δραματική επιδείνωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Αθήνας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την κρίση.

 

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την εκ των πραγμάτων διάλυση της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (1996-2010), προβάλλει αδήριτα η αναγκαιότητα της συγκρότησης ενός παναθηναϊκού περιβαλλοντικού δικτύου για το συντονισμό των δράσεων των συλλογικοτήτων της Αθήνας και την ενεργοποίηση των πολιτών.

Η Αθήνα έχει ανάγκη από αύξηση της βιωσιμότητας και μείωση της τρωτότητάς της από φυσικές καταστροφές. Χρειάζεται την προστασία και τον πολλαπλασιασμό των ελεύθερων χώρων και τη δημιουργία ενός πρασίνου δικτύου που να συνδέει τους μικρούς και μεγάλους ελεύθερους χώρους, τους αρχαιολογικούς χώρους και το περιαστικό πράσινο. Ένα τέτοιο δίκτυο είναι συμβατό με τις ανάγκες για πράσινο, τις ανάγκες των πεζών και των ποδηλατών, την αύξηση της βιοποικιλότητας στην πόλη. Τώρα που η έξοδος από την πόλη έχει γίνει μια πολύ ακριβή υπόθεση φαίνεται πιο καθαρά η αξία όλων αυτών των κοινών αγαθών που συμβάλουν στο να γίνεται η πόλη μας πιο ευχάριστη, βιώσιμη και υγιεινή.  

 

Αντί για αυτή την κατεύθυνση, οι επιθέσεις στους ελεύθερους χώρους της πόλης και στην ποιότητα ζωής έχουν ενταθεί και ταυτόχρονα έχουν αλλάξει χαρακτήρα.

 

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

·         Στο Πεδίο του Άρεως νομιμοποιήθηκαν οι παράνομες κατασκευές του Πανελληνίου και επέστρεψαν οι εκθέσεις. Η παρακείμενη Πλατεία Πρωτομαγιάς εκποιήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.

·         Στο Πάρκο Ελευθερίας το Μέγαρο Μουσικής περιέφραξε και ιδιοποιήθηκε έκταση παρά την απόφαση του ΣτΕ και τις αρχικές δεσμεύσεις του Μεγάρου.

·         Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή ο κατακερματισμός και οι περιφράξεις αυξάνονται και κυριαρχείται από ΙΧ. Παρά την απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση του Badminton σχεδιάζεται η επέκταση των υφιστάμενων  χρήσεων στον περιβάλλοντα χώρο.

·         Στον Εθνικό Κήπο προωθείται η παραχώρηση της διαχείρισης σε ιδιωτικά συμφέροντα και απειλείται από μόνιμες παρεμβάσεις και χρήσεις που απομειώνουν το πάρκο και αλλοιώνουν τα χαρακτήρα του.

·         Το Πάρκο Τρίτση έχει απαξιωθεί και χειροτερεύει.

·         Τα Τουρκοβούνια απειλούνται από ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν την άρση παλιότερων κηρύξεων αναδασώσεων.

·         Στους Λόφους Φιλοπάππου έγινε δίκη κατά συγκεκριμένων αγωνιστών με την κατηγορία μεταξύ άλλων της ηθικής αυτουργίας, πρωτόγνωρο για τα κινήματα πόλης. Τελικά καταδικάστηκαν μόνο με την κατηγορία της υποκίνησης για το ξήλωμα των περιφράξεων, και αυτό τη στιγμή που το Κέντρο Διόνυσος έκανε παράνομες επεκτάσεις και εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

·         Στην Ιερά Οδό, την Πειραιώς, τα Πετράλωνα και άλλες περιοχές υπάρχουν συνεχείς καταλήψεις πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και καταστροφικό παρκάρισμα σε χώρους πρασίνου κυρίως από τα ανεξέλεγκτα κέντρα διασκέδασης.

·         Το Μαρούσι υφίσταται τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της Ολυμπιάδας, τις παρανομίες (το Mall είναι παράνομο κατά το ΣτΕ), την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την κατάρρευση της τοπικής αγοράς.

·         Σε πολλές περιοχές υπάρχουν απειλές, όπως στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, στον ελεύθερο χώρο της ΔΕΗ (Αμπελόκηποι),  στους περιαστικούς όγκους, στο Ναό της Αγροτέρας Αρτέμιδος (Μετς).

·         Το νέο σχέδιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής είναι ένα αόριστο  ευχολόγιο που δεν εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη, ενώ προωθείται εκ νέου η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

·         Γενικά παρατηρείται συστηματική χειροτέρευση των ελεύθερων χώρων  μέσα από πολυδάπανες αναπλάσεις αντί για την απλή συντήρησή τους και την επέκταση του πρασίνου.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας έκανε σημαντικό έργο που πρέπει να συνεχιστεί κάτω από τις νέες συνθήκες. Στα 15 χρόνια της δράσης της δημιούργησε ένα βιώσιμο τρόπο συνεννόησης μεταξύ των συλλογικοτήτων, ανέδειξε αποτελεσματικά τα προβλήματα της Αθήνας, επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις, μπόλιασε ανάλογες δράσεις στην επαρχία.

Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία των πολιτών έχει ενεργοποιηθεί και παράλληλα με τις παλιότερες συλλογικότητες πολλαπλασιάζονται διάφορες νέες πρωτοβουλίες, κυρίως από νέους σε παλιότερα και νέα στέκια και συλλόγους.    

 

Το υπό σύσταση Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας προτείνει την υιοθέτηση του ίδιου εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας που είχε κατακτήσει η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας, ενός τρόπου που την κατέστησε τη μακροβιότερη και αποτελεσματική συντονιστική προσπάθεια των κινημάτων πόλης, με πολύ σημαντικές κατακτήσεις.

 

Καλούνται οι συλλογικότητες της Αθήνας των οποίων η δράση σχετίζεται με τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής να συμμετέχουν σε συνεδρίαση για τη συγκρότηση του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, τον καθορισμό των στόχων του και την υιοθέτηση της μορφής λειτουργίας του.

 

Η συνεδρίαση καθορίστηκε στις 10/1/2014 στις 7:00 μμ στην αίθουσα του Συλλόγου ΙΛΙΣΣΟΣ (Βακχυλίδου 20-22 και Αιγινήτου, Ιλίσια) τηλ 210-7787878.

 

Τηλ επικοινωνίας: 210-8814717, 210-6927713

 

Οι συμμετέχοντες:

Γ. Βοζικάκης,

Η. Γιαννίρης,

Μ. Ζωίδης,

Δ. Μουστάκης,

Β. Παπαϊωάννου

Α. Παπασαράντης,

Γ. Σκλαβούνος,

Ηλ. Στροβολίδου,

Κ. Φωτεινάκης,

Γ. Χλωροκώστας

     

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων

Επιστροφή στον πλήρη κατάλογο ανακοινώσεων