Επιστροφή στην αρχική σελίδα 

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ 2 (προηγούμενα)

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: http://indy.gr/community/panattiko-diktyo-kinimaton-polis

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

 

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

 

ΟΛΟΙ /ΟΛΕΣ  ΣΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΠΑΡΝΗΘΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007

 

Η πρόσφατη, ολική σχεδόν καταστροφή της Πάρνηθας, του τελευταίου εκτεταμένου πράσινου δασικού πνεύμονα της Αθήνας και οι ταυτόχρονες πυρκαγιές στο νότιο Πήλιο, στον Κίσσαβο και σε δεκάδες άλλες δασικές περιοχές, αποτελούν την τελευταία πράξη μιας τραγωδίας που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια από τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, αμέτοχοι οι περισσότεροι από μας. Πέρσι ήταν η Χαλκιδική, η Μάνη, πριν λίγα χρόνια η Πεντέλη ο Υμηττός , η Εύβοια , η Σάμος  και όσα άλλα νησιά είχαν ακόμα διαφυλάξει τον δασικό τους πλούτο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: γιατί καίγονται τα δάση ;

Κατά τη γνώμη μας, πέραν των τυχαίων περιστατικών που οφείλονται στην αμέλεια κάποιων και στην αδράνεια και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών των τελευταίων δεκαετιών οφείλεται στην προσπάθεια ιδιοποίησης δημόσιας δασικής γης από ιδιώτες με στόχο την κερδοσκοπική εκμετάλλευσή της.

Των πυρκαγιών προηγείται συνήθως η διαδικασία καταπάτησης,  εκχέρσωσης και εξαφάνισης των δασικών χαρακτηριστικών μιας δασικής περιοχής, η μετατροπή της σε δήθεν λειτουργικό «αγρόκτημα» μέσω της φύτευσης ελιών κ.λ.π., η οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίησή της με την κατασκευή κάθε είδους κτιριακών εγκαταστάσεων , αυθαίρετων και νομότυπων.

Τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη έχουν οι πολιτικές όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων , οι οποίες με τη νομοθεσία που προωθούν καλύπτουν ουσιαστικά το συντελούμενο έγκλημα, διευκολύνοντας και επιβραβεύοντας τους αυθαιρετούντες και τους καταπατητές της δημόσιας δασικής γης. Μέρος της ευθύνης έχουν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατά κανόνα ανέχονται ή στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές για ψηφοθηρικούς λόγους.

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, ο μόνος δρόμος που απομένει σε όσους πολίτες δεν θέλουν να συναινέσουν στις κυρίαρχες πολιτικές και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δασικό πλούτο της χώρας μας , είναι η αυτόνομη οργάνωση και αντίσταση.

 

           Για να μην ολοκληρωθούν τα σχέδια καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος

           Για να μην αλλάξουν χρήση τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος

           Για να καταργηθεί ο νόμος 3208/2003

           Για να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτες καταπατητές η δημόσια δασική γη και στις εκτός σχεδίου περιοχές κατά το πρότυπο των παραχωρήσεων που έγιναν το 2003 στις εντός σχεδίου

           Για να μην επανέλθουν από τη σημερινή κυβέρνηση οι τροπολογίες που απαλλάσσουν τους αυθαιρετούντες, παγώνοντας τα πρόστιμα, και ωθώντας στη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων 

           Για να μην περάσει το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» που θα μετατρέψει τα βουνά και τις παραλίες όλης της χώρας σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα

           Για να γίνουν εκτεταμένες αναδασώσεις

           Για να ανασυγκροτηθούν, στελεχωθούν και συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην προστασία του δάσους, στις προϋποθέσεις αποτροπής πυρκαγιών και στην καταστολή τους εφ’ όσον εκδηλωθούν

           Για να μην οικοδομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο περιαστικού ή αστικού πράσινου χώρου

           Για να ενισχυθεί το εθελοντικό κίνημα ενεργών πολιτών που παίρνουν στα χέρια τους την προστασία του δάσους.

----------------------------------------------------------------------

 

Ξεκινάμε με πούλμαν απο την Ομόνοια (Hondos) στις 8 π.μ ακριβώς.

Στις 9 π.μ ξεκινάμε απο το τελεφερικ / Μον Παρνές

Στις 9.30 είμαστε –μετά απο πορεία 4 περίπου χλμ.- στην Αγία Τριάδα, οπου και ενημερωνόμαστε απο γνώστες του βουνού, συζητάμε, αποφασίζουμε.

Το μεσημέρι επιβιβαζόμαστε στα πούλμαν και επιστρέφουμε.

Κόστος μετάβασης με πούλμαν 5 Ευρώ. Απαραίτητο να κλείσετε θέσεις τηλεφωνικά μέχρι την Παρασκευή το πρωϊ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974775279, 2109954362, 2103453877, 6932377721

 

Το «οδοιπορικό» οργανώνει το

Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ  27/7/2007

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για τη σωτηρία της Αττικής μετά και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, η συνάντηση του Παν.Δικτύου ασχολήθηκε με δύο ενότητες θεμάτων:

Την ανάγκη ανταλλαγής πληροφορίας και σε βάθος γνώσης στα επίκαιρα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο δημόσιου προβληματισμού και κινηματικών δράσεων.

Τον προγραμματισμό παρεμβάσεων και τη δημιουργία ομάδων εργασίας για τη συστηματική επεξεργασία των θεμάτων που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Ο στόχος να σταματήσει η οικολογική καταστροφή της Αττικής και να ληφθούν μέτρα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής, συμπυκνώνεται κατ’ αρχήν στο τρίπτυχο:

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ  ΚΛΙΜΑΚΑΣ.

ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Οσον αφορά τα δάση της Αττικής:

Για τον Υμηττό υπάρχει η «Διαδημοτική Πρωτοβουλία», στην οποία μετέχουμε και η οποία παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την προστασία του.

Για το Ποικίλο όρος και το όρος Αιγάλεω υπάρχει ικανοποιητική κινητοποίηση στη Δυτ. Αττική.

Για την Πάρνηθα υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες πολιτών, με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε.

Για την Πεντέλη, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μας γνώση και παρέμβαση, βρισκόμαστε πολύ πίσω.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ.

Στην επικαιρότητα, απο τη σκοπιά των κοινών δράσεων των μελών του Παναττικού Δικτύου, βρίσκεται η παραλιακή ζώνη.

Πρώτος μεγάλος στόχος είναι να γίνει το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού μητροπολιτικό πάρκο, κατ’ αντιπαράθεση με την προωθούμενη μελέτη απο τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η οποία προβλέπει δόμηση έκτασης 1000 στρ, καταργώντας έτσι κάθε έννοια πάρκου και εγκαθιστώντας μια νέα πόλη μέσα στο Δήμο του Ελληνικού.

Η «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΑΛΙΜΟΥ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ» προγραμματίζει για το τέλος Σεπτεμβρίου εκτεταμένη δενδροφύτευση και συντήρηση του πράσινου στο χώρο, που θα βασιστούν και στη συμμετοχή του εθελοντικού κινήματος πολιτών, όπως έγινε με τις παραλίες.

Στο χώρο της παραλίας, προς διεκδίκηση είναι, επίσης, η ανατροπή της παραχώρησης του «Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας Αγ. Κοσμά», η αποτροπή της δόμησης του Ιπποδρόμου απο το ίδρυμα Νιάρχου και η κατοχύρωση δημοτικού πάρκου στην παραλία του Μοσχάτου.

Υπενθυμίζουμε ότι θέματα που αφορούν ελεύθερους χώρους μεγάλης κλίμακας είναι το αθλητικό – εμπορικό κέντρο στον Ελαιώνα, η διεκδικούμενη υπογειοποίηση του Προαστιακού, τα στρατόπεδα Χαϊδαρίου, το άλσος Περιστερίου, το άλσος Προμπονά και η περιοχή του εργοστασίου της Κολούμπια και η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την κήρυξη των κτιρίων ως διατηρητέων.

ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ.

Υπάρχει ανάγκη καταγραφής σε κάθε Δήμο των διεκδικούμενων ελεύθερων χώρων, η δέσμευση και η απόκτησή τους. Ταυτόχρονα πρέπει να προωθηθούν η δενδροφύτευση των ακαλύπτων με υψηλό πράσινο (όπως άλλωστε επιβάλλεται από την πολεοδομική νομοθεσία), η μεταφύτευση δένδρων κατά την ανέγερση νέων οικοδομών (σύμφωνα και με πρόταση που έγινε στο 2ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας), η εφαρμογή των πράσινων ταρατσών στα κτίρια, η προσθήκη φυτών στους εξώστες, η φύτευση ολων των δημόσιων χώρων και των πεζοδρομίων.

Στα θέματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά συγκεκριμένα παραδείγματα από προτάσεις επιστημόνων και πρωτοβουλιών πολιτών και δημοτικών φορέων. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της οδού Δημητρακοπούλου (Κουκάκι), συγκέντρωσαν υπογραφές και διεκδικούν από τον Δήμο τη δενδροφύτευση των πεζοδρομίων του δρόμου τους. Αυτή και μόνο η ενέργεια υπολογίστηκε ότι θα εμπλουτίσει με 800 περίπου δένδρα το τοπικό πράσινο.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Η κατοχή από την Εκκλησία χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και προνομιακών αστικών ελεύθερων χώρων και η λειτουργία της ως καταπατητή και μεγαλοεργολάβου στο πλαίσιο χαριστικών αναγνωρίσεων δικαιωμάτων απο το κράτος. Μόνο στο Ποικίλο όρος η Εκκλησία διεκδικεί 21.000 στρ.

Χαρακτηριστικά θετικές είναι οι πρόσφατες αντιδράσεις των πολιτών στην          Καισαριανή και τον Βύρωνα κατά των σχεδίων της Εκκλησίας.

Απ’ όλους τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση του Παν. Δικτύου επισημάνθηκε η ανάγκη να προβληθεί τώρα το αίτημα της απόδοσης στο δημόσιο της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπως άλλωστε, είχε τεθεί και στο παρελθόν απο τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ Αντώνη Τρίτση. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να προωθηθούν καταλήψεις διεκδικούμενων από τους πολίτες εκκλησιαστικών χώρων.

Η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η μαζική ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα θέματα περιβάλλοντος και η επιθυμία συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, στις οποίες, όμως, πρέπει να διαφυλάσσεται η αυτοοργάνωση και πρωτοβουλία των συμμετεχόντων.

Θετικά παραδείγματα αποτελούν η διαδήλωση που οργανώθηκε με κύριο μέσον επικοινωνίας τα SMS και η δημιουργία «Εθελοντικής Οργάνωσης Δασοπροστασίας» στο Πήλιο από τους κατοίκους των χωριών του Πηλίου, με στόχο την προαστασία του μετά τις πρόσφατες καταστροφές. 

Η εμπεριστατωμένη και πολυσέλιδη ανάπτυξη των θεμάτων του περιβάλλοντος από τον ημερήσιο και τοπικό τύπο και οι δυνατότητες που δημιουργούνται για την προβολή των φιλοπεριβαλλοντικών θέσεων και δράσεων των κινημάτων.

Η ανάγκη αξιοποίησης όλων των επιστημόνων και όσων γνωρίζουν ειδικότερα τα θέματα που μας απασχολούν στο πλαίσιο του Παναττικού Δικτύου.

Για τον σκοπό αυτό θα διακινήσουμε μια λίστα ονομάτων ανθρώπων στους οποίους μπορούμε να απευθυνόμαστε ανάλογα με τις ανάγκες. Ήδη για θέματα που αφορούν το συνταγματικό πλαίσιο, τους νόμους και τη νομολογία για τα δάση, μπορούμε να απευθυνόμαστε στην Μαριλένα Ιατρίδου (210-9817251, 210-9828999 -τηλεφωνητής).

Η στήριξη της πρωτοβουλίας δενδροφύτευσης στο Ελληνικό.

Η δημοσιοποίηση της θέσης του Παναττικού Δικτύου για απαγόρευση του κυνηγιού πανελλαδικά, τουλάχιστον γι’ αυτή την κυνηγετική περίοδο.

Τέθηκαν, επίσης, για άμεση παρέμβαση τα θέματα της εναντίωσης στην απόφαση του Δήμου Χολαργού να αποτελέσει ο Υμηττός περιαστικό πάρκο και της οικοδόμησης των 25 στρ. του ιδρύματος Χατζηκώστα στο Χαλάνδρι, καθώς και το θέμα των 1100 στρ. στην περιοχή της Σταμάτας.

Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί αρχείο αρθρογραφίας και σχετικών με τα θέματά μας υλικών και η έκδοση ενός είδους «πράσινου οδηγού» και αφίσας από το Παν. Δίκτυο.

Ομόφωνα καταδικάστηκε η επίθεση ομάδας παρακρατικών εναντίον τεσσάρων πολιτών, που μετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον βαρύ τραυματισμό της 19χρονης κοπέλας και την οποία διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Κατοίκων 3ου Διαμερίσματος για Υπόγειο Προαστιακό»

 

Δημιουργήθηκαν οι παρακάτω ομάδες εργασίας:

- Επίσκεψη καταγραφής προβλημάτων και οργάνωση ημερίδας για την Πάρνηθα  (Θ. Καράλης, Ν. Μαρτέν, Π. Τότσικας, Δ. Χαλάτσης)

- Δενδροφύτευση στις καμένες περιοχές, προϋποθέσεις, προβλήματα  (Χ. Καφαντάρη)

- Σημειακό πράσινο στην πόλη, πρωτοβουλίες πολιτών (Ε. Αλεβίζου, Μ. Βρασιβανοπούλου, Μ. Γιοματάρης, Σ. Μαρκαντωνάτου)

- Φυλλάδιο, αφίσα, ιστοσελίδα.  (Π. Βωβός-Τουμπάνης, Ν. Μαρτέν, Χ. Καφαντάρη, Ε.Πορτάλιου, Δ. Χαλάτσης)

 

Στη συνάντηση του Παναττικού Δικτύου μετείχαν:

Φρόσω Κορτζίδου (Διαδημοτική Επιτροπή Φορέων & Δημοτικών Κινήσεων Αλίμου – Αργυρούπολης – Γλυφάδας – Ελληνικού)

Στέλλα Μαρκαντωνάτου (Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκής Συνέλευσης λόφων Φιλοπάππου)

Μάκι Μαρσέϊγ (Λιμάνι της Αγωνίας, Επιτροπή Κατοίκων Ζέας)

Μανώλης Γιοματάρης (Ομάδα Πευκίτες)

Αλέκος Κρητικός (Επιτροπή Διάσωσης Εργοστασίου Κολούμπια)

Απόστολος Αλωνιάτης (Κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS)

Νίκος Μαρτέν (3ο Διαμέρισμα – Προαστιακός)

Θέμις Καράλης (Ρομπέν των Δασών)

Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Δημοτική Αγορά Κυψέλης)

Βίκυ Παύλου (Ανω Κυψέλη – νταμάρια)

Χαρά Καφαντάρη (Δίκτυο Πολιτών Χολαργού)

Πάνος Τότσικας (Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού)

Μήτση Βρασιβανοπούλου (Δημοτική Αγορά Κυψέλης)

Κώστας Φωτεινάκης (Σύλλογος Χαϊδαρίου «Οικόπολις», Επιτρ. Διάσωσης Ελαιώνα)

Δημήτρης Χαλάτσης (Κοινότητα Ανοικοδόμηση)

Ελπίδα Αλεβίζου (Ανοιχτή Πόλη, Κεραίες)

Γιώργος Λιερός (Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου)

Ελένη Πορτάλιου (Επιτροπές Πολιτών Δήμου Αθήνας)

Μαριλένα Ιατρίδου (Παραλία Σαρωνικού)

Παναγιώτης Βωβός – Τουμπάνης (Κεραίες, Επιτροπές Θησείου)

Ελθήνα Αγγελοπούλου (Ανοιχτή Πόλη)

Η καταγραφή των πρακτικών της συνάντησης έγινε από την: Ε. Πορτάλιου.

Αθήνα 28/7/2007

Η Συντονιστική Ομάδα του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ  ΔΙΚΤΥΟ  ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ  ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ  ΕΝΕΡΓΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ

Η Ανοιχτή Συνέλευση του Παναττικού Δικτύου θα γίνει τη Δευτέρα 8/10 , ώρα 7.00 μ.μ. στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Η καταστροφή της Πάρνηθας, οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πεντέλη και το Πάνειο Όρος, αλλά και οι μικρότερης έκτασης πυρκαγιές στον Υμηττό, έχουν αλλάξει δραματικά τα περιβαλλοντικά δεδομένα της Αττικής. Η οικολογική κρίση παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις με ορατές ήδη επιπτώσεις στο κλίμα, τη δημόσια υγεία, την ισορροπία πόλης – υπαίθρου, τη χλωρίδα και την πανίδα, τη βιοποικιλότητα. Η Αττική αποτελεί μέρος μόνο της εθνικής γεωγραφίας της περιβαλλοντικής κατάρρευσης : το 2007 κάηκαν 2.691.140 στρέμματα γης (1.513.550 δασικά, 1.146.490 αγροτικά, 301.320 natura ).

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα έχουν δημιουργηθεί κοινωνικά αντισώματα και αντιστάσεις φορέων και ενεργών πολιτών. Ως Παναττικό Δίκτυο θα ενεργοποιηθούμε μαζικά και δυναμικά για να συμβάλλουμε στη θωράκιση του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος της Αττικής, στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών και στη δραστική ενίσχυση των αστικών και περιαστικών πράσινων πνευμόνων της πόλης. Κάθε ενέργειά  μας, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, θα συνδέεται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα εξετάζεται υπό το πρίσμα της συμβολής της στη διέξοδο από την οικολογική κρίση. Δεν θα δεχτούμε ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο οικοδομής στους ελεύθερους χώρους σε μητροπολιτικό, τοπικό, σημειακό επίπεδο, αντίθετα θα επιδιώξουμε τον πολλαπλασιασμό και τη φύτευσή τους. Σήμερα οι στόχοι μας αυτοί συναντούν μεγάλη κοινωνική ανταπόκριση. Πρέπει να συμβάλλουμε  στη συμμετοχή των πολιτών στις περιβαλλοντικές δράσεις.

Θέματα ημερήσιας διάταξης της Ανοιχτής Συνέλευσης του Παναττικού Δικτύου

Τοπικές και πανδικτυακές δράσεις στις σημερινές συνθήκες οικολογικής κρίσης.

Ενημέρωση για την ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ , που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17/10, στις 6.00 μ.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ( Καραγιώργη Σερβίας 4)

      Θέμα της ημερίδας : ΠΑΡΝΗΘΑ – ΠΕΝΤΕΛΗ – ΥΜΗΤΤΟΣ

                                        Τα βουνά της Αττικής εκπέμπουν S.O.S

                                        Δράσεις για τη σωτηρία τους, κοινωνικός έλεγχος

Site Παναττικού Δικτύου

Καμπάνια ενημέρωσης και δράσεων για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης, Παγκόσμια Ημέρα Κλιματικής Αλλαγής (8/12) 

Ο,το άλλο θέμα τεθεί από τους συμμετέχοντες

Άλλες  συναντήσεις του Παναττικού Δικτύου

·         Δευτέρα 1/10 , 7.00 μ.μ.  Αγορά Κυψέλης.

                Συνεδριάζει η ομάδα προετοιμασίας  της ημερίδας για τα δάση

·         Κυριακή 7/10, 12.00 μ.μ. , πλαζ Ελληνικού. Ο  Δήμος Ελληνικού μας καλεί στην πλαζ που ανοίξαμε το καλοκαίρι σε μια επινίκια συνάντηση – γιορτή

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Καφαντάρη Χαρά,  κινητό:  6974775279   

Μαρτέν Νίκος, σταθερό: 210-3453877   κινητό:  6995 822 923  e-mail: nmarten@otenet.gr   

Πορτάλιου Ελένη, σταθερό: 210-7512560   e-mail: portel@central.ntua.gr

Τότσικας Πάνος,  σταθερό: 210-3815430    e-mail: ptots@tee.gr

Παρακαλούμε για τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού μελών των συνδεδεμένων συλλογικοτήτων. Οι παραλήπτες να  ενημερώσουν τα μέλη των συλλογικοτήτων. Τοποθετήσεις, ανακοινώσεις, επιπλέον θέματα για την Η.Δ , καλό θα ήταν να διανεμηθούν προκαταβολικά μέσω e-mail.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Από επεξεργασία που κάναμε στους συμμετέχοντες στο ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με βάση τον κατάλογο συμμετοχών που συντάχθηκε από το Παναττικό Δίκτυο, και που περιέχει όλους τους συμμετέχοντες από την αρχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, προκύπτουν τα εξής:

 

Κατηγορία συμμετεχόντων

Αριθμός συμμετοχών

(από ίδρυση μέχρι σήμερα)

Ποσοστό

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΕΝΤΥΠΑ κλπ  

38

42%

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 

27

30%

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 

26

28%

ΣΥΝΟΛΟ

91

100%

 

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετέχει ως ιστοσελίδα στην πρώτη κατηγορία των 38 συλλογικοτήτων, όπως και άλλες 6 κινήσεις πολιτών και σύλλογοι που συμμετέχουν και στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα. Είναι αυτονόητο ότι κάθε σύλλογος ή επιτροπή πολιτών έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να συμμετέχει και στις δύο συλλογικότητες (και όπου αλλού επιλέγει), Επίσης, θέλω να πιστεύω, ότι κανένας δεν βλέπει αντιπαραθετικά το Παναττικό Δίκτυο και τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

Η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα (συμμετέχουν περίπου 25 συλλογικότητες πολιτών από το Δ. Αθηναίων και τους γύρω Δήμους) έχει αποφασίσει ότι η ίδια δεν συμμετέχει στο Παναττικό Δίκτυο, όπως έχει ήδη εξηγήσει στις συνελεύσεις του Παναττικού Δικτύου (βλέπε Δ.Τ. Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας 3-5-07). Ας θυμηθούμε 2 τουλάχιστον λόγους:

1. από θέση αρχής, στη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (Αθήνα και γύρω δήμοι) ΔΕΝ συμμετέχουν ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ και μεμονωμένοι πολίτες.

2. είναι σημαντικό οι αποφάσεις να παίρνονται ομόφωνα, μετά από συζήτηση (αυτή την αρχή ακολουθεί η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας από το 1996). Αντίθετα, το Παναττικό Δίκτυο υιοθέτησε την αρχή της πλειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο η κατηγορία «Κινήσεις Πολιτών-Σύλλογοι-Έντυπα κλπ» δεν έχει καν την πλειοψηφία (42%).

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας έχει δηλώσει ότι θα συμμετείχε ευχαρίστως σε ένα Παναττικό Συντονισμό των Κινήσεων Πολιτών-Συλλόγων χωρίς συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων ή μεμονωμένων προσωπικοτήτων, και μάλιστα έχει επανειλημμένα πρωτοστατήσει για αυτό. Μάλιστα, στην αρχική φάση της συγκρότησης του Παναττικού Δικτύου (μετά τα γεγονότα της 1/4/06 στη δενδροφύτευση του Πεδίου του Άρεως), η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε ενεργά, και υποστήριξε τη θέση της στις πρώτες οργανωτικές συνελεύσεις της συγκρότησης του Παναττικού Δικτύου (περισσότερα).

Υπενθυμίζεται ότι και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Αθήνα (Μάιος 2006) το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε στην ενότητα «Πόλη και κινήματα πολιτών»,  ενώ η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα δεν συμμετείχε για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Η ανάγκη για έναν Παναττικό Συντονισμό των Κινημάτων Πόλης σήμερα καλύπτεται από το Παναττικό Δίκτυο, με τη σημερινή οργανωτική δομή και φυσιογνωμία. Ας σημειώσουμε ότι καλύπτεται επίσης και από Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο με χαρά ξαναείδαμε στις φετινές αντιπυρικές διαδηλώσεις.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο Παναττικό Δίκτυο εμφανίζεται μονομέρεια ως προς την εκπροσώπηση ορισμένων περιοχών (π.χ. με μία δημοτική παράταξη και καθόλου Κινήσεις Πολιτών ή τοπικούς Συλλόγους των περιοχών αυτών). Τι συμβαίνει; Δεν υπάρχουν συλλογικότητες σε αυτές τις περιοχές; Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντοπίζονταν οι συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες του Λεκανοπεδίου που, ενώ βρίσκονται εκτός της εμβέλειας της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (Δήμος Αθήνας και γύρω δήμοι) και που καλύπτονται γεωγραφικά από το Παναττικό Δίκτυο, έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στο Παναττικό Δίκτυο γιατί συμμετέχουν π.χ. συγκεκριμένα Δημοτικά Σχήματα της περιοχής τους.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι  το φθινόπωρο του 2004 είχε δημιουργηθεί  η “Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στη Πόλη” με ταυτόσημο προσανατολισμό με το σημερινό Παναττικό Δίκτυο. Η πρωτοβουλία εκείνη ήταν πολλά υποσχόμενη, και οι συμμετοχές ατόμων (πανεπιστημιακοί, ενεργοί πολίτες κλπ), δημοτικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενη απόπειρα συντονισμού. Η τελευταία  παρουσία της Πρωτοβουλίας αυτής ήταν στο ΕΚΦ (Μάιος 2006), μετά από ενάμισι χρόνο δράσης. Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε ενεργά σε εκείνη την Πρωτοβουλία από την αρχή, αποτέλεσε τον κύριο φορέα μετάδοσης των ανακοινώσεών της (περισσότερα) και μάλιστα παρουσίασε στο ΕΚΦ, ως ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, τον Κατάλογο και το Χάρτη των Κοινωνικών Αντιστάσεων (περισσότερα). Δυστυχώς, ποτέ δεν έγινε απολογισμός ή αναζήτηση των αιτίων για την άτυπη διάλυση εκείνης την πρωτοβουλίας. Ακόμη και σήμερα, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση μεταξύ όσων είχαν εμπλακεί τότε (και που σχεδόν όλοι έχουν εμπλακεί σήμερα στο Παναττικό Δίκτυο).

Το σημείωμα αυτό κινείται προς μια τέτοια κατεύθυνση διαλόγου. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δική μου ανάγκη η ανησυχία που εκφράζω.

 

Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ημερίδα με θέμα:

ΠΑΡΝΗΘΑ - ΥΜΗΤΤΟΣ - ΠΕΝΤΕΛΗ - ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ    ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ S.O.S.   ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ  ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007, 6:00 μμ, Αίθουσα Τ.Ε.Ε. – Καραγεώργη Σερβίας 4 και Σταδίου – 5ος  όροφος

Πρόγραμμα Ημερίδας:

Α’ ΜΕΡΟΣ / ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

«Η Αττική μετά τις πυρκαγιές», Ελένη Πορτάλιου, καθ. Ε.Μ.Π., Παναττικό Δίκτυο

Πάρνηθα

«Η σημερινή κατάσταση-θεσμικές και κοινωνικές παρεμβάσεις»  Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος, Παναττικό Δίκτυο

«Βασικές αρχές προστασίας και διαχείρισης μετά την καταστροφική πυρκαγιά» Θεοδότα Νάντσου, W.W.F.

Υμηττός

«Η σημερινή κατάσταση και οι απειλές για τον Υμηττό» Χαρά Καφαντάρη, Παναττικό Δίκτυο

«Η παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον Υμηττό» Εκπρόσωπος Δήμου Καισαριανής.

Πεντέλη

«Η λεηλασία της Πεντέλης συνεχίζεται…» Ηλίας Αποστολίδης, δασολόγος, μέλος Δ.Σ. του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε.

«Η παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Πεντέλη» Εκπρόσωπος  Δήμου  Νέας Πεντέλης

Ποικίλο Όρος

«Η σημερινή κατάσταση και οι απειλές για το Ποικίλο Όρος» Κώστας Φωτεινάκης, μέλος του Συντονιστικού Οικολογικών Συλλόγων Δυτικής Αθήνας

Β’ ΜΕΡΟΣ / ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρεμβαίνουν εκπρόσωποι φορέων και πολίτες στα θέματα των εισηγήσεων και με στόχο να προκύψουν κατευθύνσεις ή/ και προτάσεις δράσης

 

Stous prosanatolismous dytika paroysiazetai i koini eisigisi twn:

D.Koyndourou (Peristeri)

K.Foteinaki (Xaidari)

G.Mixalopoulou (Petroupoli)

sto plesio tis Hmeridas pou organwse to Panattiko Diktyo Kinimatwn Polis kai energwn Politwn kai ws thema tis eixe:

Ta vouna tis Attikis ekpempoun S.O.S.

Pliktrolosiste www.prosanatolismoi.gr  gia na deite tin eisigisi kathws kai fotografies...

Sto telos tis slidas diavaste olokliri tin eisigisi patwntas "read more"

Kwstas Fwteinakis

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

Από επεξεργασία που κάναμε στους συμμετέχοντες στο ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με βάση τον κατάλογο συμμετοχών που συντάχθηκε από το Παναττικό Δίκτυο, και που περιέχει όλους τους συμμετέχοντες από την αρχή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, προκύπτουν τα εξής:

 

Κατηγορία συμμετεχόντων

Αριθμός συμμετοχών

(από ίδρυση μέχρι σήμερα)

Ποσοστό

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ – ΕΝΤΥΠΑ κλπ  

38

42%

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ 

27

30%

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ 

26

28%

ΣΥΝΟΛΟ

91

100%

 

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετέχει ως ιστοσελίδα στην πρώτη κατηγορία των 38 συλλογικοτήτων, όπως και άλλες 6 κινήσεις πολιτών και σύλλογοι που συμμετέχουν και στη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα. Είναι αυτονόητο ότι κάθε σύλλογος ή επιτροπή πολιτών έχει φυσικά κάθε δικαίωμα να συμμετέχει και στις δύο συλλογικότητες (και όπου αλλού επιλέγει), Επίσης, θέλω να πιστεύω, ότι κανένας δεν βλέπει αντιπαραθετικά το Παναττικό Δίκτυο και τη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

Η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα (συμμετέχουν περίπου 25 συλλογικότητες πολιτών από το Δ. Αθηναίων και τους γύρω Δήμους) έχει αποφασίσει ότι η ίδια δεν συμμετέχει στο Παναττικό Δίκτυο, όπως έχει ήδη εξηγήσει στις συνελεύσεις του Παναττικού Δικτύου (βλέπε Δ.Τ. Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας 3-5-07). Ας θυμηθούμε 2 τουλάχιστον λόγους:

1. από θέση αρχής, στη Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (Αθήνα και γύρω δήμοι) ΔΕΝ συμμετέχουν ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ και μεμονωμένοι πολίτες.

2. είναι σημαντικό οι αποφάσεις να παίρνονται ομόφωνα, μετά από συζήτηση (αυτή την αρχή ακολουθεί η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας από το 1996). Αντίθετα, το Παναττικό Δίκτυο υιοθέτησε την αρχή της πλειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο η κατηγορία «Κινήσεις Πολιτών-Σύλλογοι-Έντυπα κλπ» δεν έχει καν την πλειοψηφία (42%).

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας έχει δηλώσει ότι θα συμμετείχε ευχαρίστως σε ένα Παναττικό Συντονισμό των Κινήσεων Πολιτών-Συλλόγων χωρίς συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων ή μεμονωμένων προσωπικοτήτων, και μάλιστα έχει επανειλημμένα πρωτοστατήσει για αυτό. Μάλιστα, στην αρχική φάση της συγκρότησης του Παναττικού Δικτύου (μετά τα γεγονότα της 1/4/06 στη δενδροφύτευση του Πεδίου του Άρεως), η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε ενεργά, και υποστήριξε τη θέση της στις πρώτες οργανωτικές συνελεύσεις της συγκρότησης του Παναττικού Δικτύου (περισσότερα).

Υπενθυμίζεται ότι και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που διοργανώθηκε στην Αθήνα (Μάιος 2006) το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε στην ενότητα «Πόλη και κινήματα πολιτών»,  ενώ η ίδια η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για τους Ελεύθερους Χώρους και την Ποιότητα Ζωής στην Αθήνα δεν συμμετείχε για τους ίδιους παραπάνω λόγους.

Η ανάγκη για έναν Παναττικό Συντονισμό των Κινημάτων Πόλης σήμερα καλύπτεται από το Παναττικό Δίκτυο, με τη σημερινή οργανωτική δομή και φυσιογνωμία. Ας σημειώσουμε ότι καλύπτεται επίσης και από Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο με χαρά ξαναείδαμε στις φετινές αντιπυρικές διαδηλώσεις.

Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο Παναττικό Δίκτυο εμφανίζεται μονομέρεια ως προς την εκπροσώπηση ορισμένων περιοχών (π.χ. με μία δημοτική παράταξη και καθόλου Κινήσεις Πολιτών ή τοπικούς Συλλόγους των περιοχών αυτών). Τι συμβαίνει; Δεν υπάρχουν συλλογικότητες σε αυτές τις περιοχές; Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντοπίζονταν οι συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες του Λεκανοπεδίου που, ενώ βρίσκονται εκτός της εμβέλειας της Συντονιστικής Επιτροπής Ελεύθερων Χώρων Αθήνας (Δήμος Αθήνας και γύρω δήμοι) και που καλύπτονται γεωγραφικά από το Παναττικό Δίκτυο, έχουν επιλέξει να μην συμμετέχουν στο Παναττικό Δίκτυο γιατί συμμετέχουν π.χ. συγκεκριμένα Δημοτικά Σχήματα της περιοχής τους.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι  το φθινόπωρο του 2004 είχε δημιουργηθεί  η “Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στη Πόλη” με ταυτόσημο προσανατολισμό με το σημερινό Παναττικό Δίκτυο. Η πρωτοβουλία εκείνη ήταν πολλά υποσχόμενη, και οι συμμετοχές ατόμων (πανεπιστημιακοί, ενεργοί πολίτες κλπ), δημοτικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενη απόπειρα συντονισμού. Η τελευταία  παρουσία της Πρωτοβουλίας αυτής ήταν στο ΕΚΦ (Μάιος 2006), μετά από ενάμισι χρόνο δράσης. Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας συμμετείχε ενεργά σε εκείνη την Πρωτοβουλία από την αρχή, αποτέλεσε τον κύριο φορέα μετάδοσης των ανακοινώσεών της (περισσότερα) και μάλιστα παρουσίασε στο ΕΚΦ, ως ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ, τον Κατάλογο και το Χάρτη των Κοινωνικών Αντιστάσεων (περισσότερα). Δυστυχώς, ποτέ δεν έγινε απολογισμός ή αναζήτηση των αιτίων για την άτυπη διάλυση εκείνης την πρωτοβουλίας. Ακόμη και σήμερα, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση μεταξύ όσων είχαν εμπλακεί τότε (και που σχεδόν όλοι έχουν εμπλακεί σήμερα στο Παναττικό Δίκτυο).

Το σημείωμα αυτό κινείται προς μια τέτοια κατεύθυνση διαλόγου. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι μόνο δική μου ανάγκη η ανησυχία που εκφράζω.

21/10/2007

Ηλίας Γιαννίρης, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Εταίροι του Παναττικού Δικτύου

Την περασμένη Δευτέρα 5/11/07 έγινε μετά από πρόσκληση του Πανατ. Δικτύου η συνάντηση Κινήσεων και Φορέων που επιθυμούν να συνδιοργανώσουν τη συγκέντρωση της 8ης Δεκέμβρη κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι παρακάτω:

Αγγελοπούλου Ελθίνα (Ανοιχτή Πόλη) 

Αλωνιάτης Απόστολος (Κίνηση Πολιτών Κηφι-SOS)

Αργύρη Νίκη (Συμμαχία για την Υπερνομαρχία)

Ασημακόπουλος Μήτσος (Κόντρα στον Καιρό – Δημοτ.Κίνηση Μαρουσιού)

Βαφείδη Νανά (Συντονιστικό Ελεύθερων Χώρων – μέλος)

Βρυσάκη Τάνια (Παρέμβαση Κατοίκων Πετραλώνων – Θησείου-Φιλοπάππου-Κουκακίου)

Βωβός Παναγιώτης (Πρωτοβουλία για Κεραίες)

Βωβού Σίσυ (ΕΚΦ)

Γιογλή Γιώτα (Περιβαντολόγος – Δημοσιογράφος) 6976 626 293    giota_uk@yahoo.co.uk

Γουέϊν Χωλ (http://www.enouranois.gr)   halva1@otenet.gr 22970-24050  6977521 809

Δημοπούλου Βάλια (Nosotros)

Θεοδωρακοπούλου Νατάσα (ΕΚΦ)

Ιωάννου Νίκος (Πανελ. Κίν. ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου) 6942 476 998  contactmag1@yahoo.gr

Καραλης Θέμης (Ρομπέν των Δασών)

Καφαντάρη Χαρά  (Δίκτυο Πολιτών Χολαργού)

Κόϊκα Χριστίνα (Πρωτοβουλία Γένοβα) 6974 760 178

Κοτρώνης Δημήτρης (Πρωτοβουλία Πολιτών Παλήνης - Καμπά) 6936 077 845 dgkotronis@gmail.com

Κούνδουρος Δημήτρης (Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου)

Κουρκουλας Θανάσης (ΕΚΦ)  koua.thanasis@mycosmos.gr

Κουρουντάκη Δέσποινα  (Friends of Nature)   omilosFi@otenet.gr

Κωνσταντίνου Πέτρος

Λάντος Κώστας  (http://www.enouranois.gr)   c_landos@hotmail.com  6973389020

Λούβρου Ιωάννα   ilouvrou@biol.uoa.gr

Μαρτέν Νίκος (Κινήματα Πολιτών 3ου Δματος & Προαστιακός & Φιλοπάππου)

Μητραλιά Σόνια (Οικοσοσιαλιστικό Ελληνικό Δίκτυο)  sonia.mitralia@gmail.com

Μολφέτας Αριστοτέλης (Κερατέα – ΧΥΤΑ)  mmyro@otenet.gr

Μπαλαούρα Όλγα (Νέοι-νέες ΑΚΟΑ)

Μπόϊκος Κώστας (ΟΛΜΕ)

Μυρωδιά Μαρία (Κερατέα) mmyro@otenet.gr

Πατρικίου Κατερίνα (Περιβαντολογικός Σύλλογος Πετρούπολης) anticapitalist@in.gr

Πορτάλιου Ελένη (Ανοιχτή Πόλη)

Τοδουλος Κων/νος (Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού)

Τότσικας Πάνος  (Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού)

Τσαμούρης Γιώργος (Επιτροπή Κατοίκων Ζωγράφου - βίλα)  tsamouris@hotmail.com

Φωτεινάκης Κώστας (Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σϋλλογος Χαϊδαρίου & Οικοτοπία)

Χαλάτσης Δημήτρης (Επ. κατοίκων για Δημοτ. Αγορά Κυψέλης & Κοινότ.Ανοικοδόμησης)

Μετά απο συζήτηση καταλήξαμε στα παρακάτω:

1. Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, το Σάββατο 8 Δεκέμβρη ώρα 13:00.

2. Να γίνουν προσωπικές επαφές και με άλλους φορείς για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους.

3. Στη συγκέντρωση θα πάμε με βάση το κείμενο που συνόδευε την αρχική πρόσκληση στο οποίο έγιναν μικρές προσθήκες – τροποποιήσεις.

4. Οι φορείς και οι  εταίροι του Παναττικού Δικτύου να σχεδιάσουν – ανακοινώσουν σχετικές εκδηλώσεις στις περιοχές – τομείς δραστηριότητας τους τις προηγούμενες μέρες απο την συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Να υπάρχουν κείμενα – θέσεις – αφίσες κλπ υλικό από τους συμμετέχοντες φορείς

5. Στην επόμενη συνάντησή μας να υπάρξουν έτοιμες προτάσεις για κεντρική αφίσα.

6. Η επόμενη συνάντησή μας θα γίνει την Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007 ώρα 20:00 στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, στον ΤΡΙΤΟ ΟΡΟΦΟ.

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη των συλλογικοτήτων σας και να πάρετε σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνουμε ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσει σχετική ανοιχτή συζήτηση μέσω της λίστας του Παναττικού από όλους τους εταίρους. Το θέμα είναι πολύ σημαντικό καθώς

α) αναλαμβάνουμε μια μεγάλη και πολύ δύσκολη οργανωτική προσπάθεια για πρώτη φορά και

β) Το εύρος και η σοβαρότητα του αντικειμένου (κλιματική αλλαγή) απαιτεί  μεγάλη συζήτηση στην οποία πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και εκτιμήσεις ή προτάσεις.

Απο την ομάδα προετοιμασίας του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών.

Επίσης:

Η Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης Λόφων Φιλοπάππου καλεί τα μέλη των συλλογικοτήτων του Παναττικού Δικτύου στη Λαϊκή Συνέλευση που οργανώνεται την επόμενη Κυριακή 11 Νοέμβρη ώρα 12:00 στο λόφο. Η μαζική συμμετοχή είναι απαραίτητη μετά την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη του λόφου σε «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο»  Παρακαλούμε ενημερωθήτε απο το site της Επιτροπής:

http://filopappou.wordpress.com

 

επιστροφή στην αρχή