Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δήμος Βύρωνα

 

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΟΛΥΩΡΟΦΟΥ ΥΠΕΡΓΕΙΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ.

ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!
Δύο μήνες περίπου έχουν πια περάσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που ρήμαξαν και κατέκαψαν πολλές περιοχές της χώρας μας. Δύο μήνες πέρασαν και από τις πυρκαγιές εδώ κοντά μας, στην Πάρνηθα και τον Υμηττό. Θα έπρεπε επομένως ο δήμαρχος κ. Χαρδαλιάς να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες περιφρούρησης των καμένων εκτάσεων από πιθανές καταπατήσεις και στο σχεδιασμό της αποκατάστασής τους (με την πρόσθετη ιδιότητά του ως προέδρου του Συλλόγου Προστασίας και «Ανάπτυξης» Υμηττού). Επιπλέον,  σε αντιστάθμισμα, επιβάλλεται να αυξήσει με κάθε τρόπο το αστικό πράσινο με τη δημιουργία πλατειών που τόσο έχει ανάγκη ο Βύρωνας.

Αντί για αυτά τα αυτονόητα όμως, προχωρά ακάθεκτος στην κατασκευή πολυώροφου(!!!) υπέργειου πάρκινγκ δίπλα στο παλιό Δημαρχείο, το οποίο επιπλέον θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Περιφρονώντας αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που προέβλεπαν κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και υπέργειας πλατείας, άλλαξε παράνομα την οικοδομική άδεια και παραχώρησε χωρίς νέο διαγωνισμό το έργο σε ιδιωτική εταιρεία, καταλαμβάνοντας έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του Βύρωνα, ο οποίος αγοράστηκε μάλιστα με δικά μας χρήματα και παραχωρείται για εκμετάλλευση επί 25 χρόνια!

Τα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης δεν θα λυθούν με την κατασκευή πολυώροφων πάρκινγκ (που θα τα πληρώσουμε πανάκριβα) αλλά με ριζική μείωση της ανάγκης για χρήση του Ι.Χ. με δημόσιες, ποιοτικές συγκοινωνίες.

Εμείς, ως κάτοικοι του τσιμεντένιου κλουβιού που λέγεται Βύρωνας, διεκδικούμε μια πόλη ανθρώπινη, με περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους και γιʼ αυτό λέμε ΟΧΙ στην κατασκευή υπέργειων πάρκινγκ

Σας καλούμε να πάρετε μέρος στην ενημερωτική συζήτηση που διοργανώνει

η «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού»

με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων «Προοδευτική Δημοτική Συμπαράταξη», «Αριστερή Παρέμβαση» και «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική», με θέμα:

«Πάρκινγκ και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρασίνου»,

Κυριακή 21 Οκτωβρίου,

7.00 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Λουίζα)

Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του Υμηττού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972616773, 6972414920, 6937954016

Ηλεκτρονική διεύθυνση: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

Αναστολή των εργασιών στο υπέργειο γκαράζ στο Βύρωνα!

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την αναστολή των εργασιών στο υπέργειο γκαράζ δίπλα στο παλιό δημαρχείο του Βύρωνα (Β. Ηπείρου και Ευαγγελικής Σχολής). Η αναστολή αυτή υπήρξε το αποτέλεσμα της προσφυγής που κατέθεσαν την 17η Δεκεμβρίου 2007 20 πολίτες του Βύρωνα.

Αυτή η δίκαιη κατά τη γνώμη μας απόφαση είναι το πρώτο βήμα για την οριστική ακύρωση του πολλαπλά επιζήμιου για τους κατοίκους του Βύρωνα έργου και για την επιδίωξη ενός πιο ανθρώπινου Βύρωνα όπου η μακροπρόθεσμη ανάγκης για πράσινο και ελεύθερους χώρους θα υπερισχύουν του οικονομικού κέρδος και του όποιου τυχόν βραχυπρόθεσμου οφέλους.

Πολύ σύντομα, αναμένεται να δοθεί Συνέντευξη Τύπου με σκοπό να υπάρξει γενικότερη ενημέρωση περί του θέματος.

( ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΒΛ. ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com/2007/12/17-12-2007.html )

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ:prwtobouliabyrwna.blogspot.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μεγάλης αξίας είναι τα ακίνητα του Δήμου Βύρωνα, και η αξιοποίησή τους είναι μια τεράστια ευκαιρία για αύξηση των εσόδων, όπως εκτιμά ο δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το εγχείρημα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια «προσωρινή οικονομική πηγή εσόδων, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί σ' ένα συνολικό επενδυτικό σχέδιο.

Να μην ανταποκρίνεται σε πρόσκαιρες ανάγκες, αλλά να αποβλέπει στη βιωσιμότητα του δήμου σε μακροπρόθεσμο διάστημα».

Επιπλέον, ο δήμαρχος Βύρωνα επισημαίνει ότι βασικός παράγοντας για την επιτυχή υλοποίηση της πρότασης είναι η ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ akarimali@pegasus.gr  Έθνος 8-2-08

 

επιστροφή στην αρχή

 

Σας προσκαλούμε την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 17.30 στο Δημαρχείο του Βύρωνα (Καραολή και Δημητρίου 32-36) στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει η "Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού" με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική», «Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα»και  «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα».

Θέμα της Συνέντευξης Τύπου είναι η αναστολή των εργασιών στο υπό κατασκευή υπέργειο πάρκινγκ δίπλα στο παλιό δημαρχείο του Βύρωνα και οι περαιτέρω ενέργειες για την αποτροπή του με σκοπό τη δημιουργία πλατείας.

Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του Υμηττού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972 616773, 6972 414920, 6937 954016

Ηλεκτρονική διεύθυνση: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τα υπέργεια πάρκινγκ φεύγουν...ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!

Αναστολή των εργασιών στο υπέργειο γκαράζ στο Βύρωνα

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008 το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή διακοπής των εργασιών στο υπό κατασκευή γκαράζ δίπλα στο παλιό δημαρχείο του Βύρωνα (Β. Ηπείρου και Ευαγγελικής Σχολής). Η απόφαση αυτή υπήρξε το αποτέλεσμα της προσφυγής που κατέθεσαν πολίτες του Βύρωνα την 17η Δεκεμβρίου 2007. Πολίτες ενεργοί που δεν αποδέχονται τη λογική του «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, άλλοι αποφασίζουν για μας». Πολίτες παρεμβατικοί που θεωρούν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε την τύχη των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πόλης μας στα χέρια κακώς εννοούμενων συμφερόντων. Υπενθυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή τροποποίησε την απόφαση περί δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ και υπέργειας πλατείας και σύναψε παράνομα νέα σύμβαση για την κατασκευή και υπόγειου και υπέργειου εξαώροφου πάρκινγκ!

Η διακοπή των εργασιών ήρθε λοιπόν ως επιστέγασμα πολύμηνων κινητοποιήσεων, αφού  είχαν προηγηθεί:

η απελευθέρωση και κατάληψη του παραπάνω χώρου στις 22 Ιουνίου 2007 στην οποία συμμετείχαν και τρεις δημοτικές παρατάξεις («Δημοτική Πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα», «Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα» και «Βύρωνας: Ανάπτυξη-Προοπτική») με συμμετοχή περίπου 200 συμπολιτών μας,

οι ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί για ενάμιση μήνα (συζητήσεις, προβολές ταινιών, γλέντια κ.λ.π.) και

η δημόσια ενημερωτική συζήτηση με θέμα «Πάρκινγκ και ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρασίνου» στις 21 Οκτωβρίου 2007.                                                                                                   

Αυτή η σημαντική απόφαση είναι το πρώτο βήμα για την οριστική ακύρωση του πολλαπλά επιζήμιου για τους κατοίκους του Βύρωνα έργου! Είναι ταυτόχρονα μια ακόμα μικρή αλλά ελπιδοφόρα νίκη στον αγώνα για την επιδίωξη ενός πιο ανθρώπινου Βύρωνα, όπου η ανάγκη για πράσινο και ελεύθερους χώρους θα υπερισχύει απέναντι στο κέρδος των κατασκευαστικών εταιρειών και στο όποιο τυχόν βραχυπρόθεσμο όφελος. Εμείς οι κάτοικοι της τσιμεντούπολης που λέγεται Βύρωνας λέμε ΟΧΙ στην πόλη – φυλακή και λέμε ΝΑΙ στις πλατείες και στους ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Επόμενες κινήσεις:

Συνέντευξη Τύπου με σκοπό να υπάρξει γενικότερη ενημέρωση περί του θέματος, στο Δημαρχείο του Βύρωνα την Τετάρτη 5 Μαρτίου στο Δημαρχείο του Βύρωνα στις 17.30.

Ανοιχτή Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών στο Στέκι Νεολαίας στο Ταπητουργείο με θέμα τις προοπτικές συνέχισης των κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των ελεύθερων χώρων. 

Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του Υμηττού

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6972 616773, 6972 414920, 6937 954016

Ηλεκτρονική διεύθυνση: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com

Επιστροφή στην αρχή

23/4/2008

1. Με δυο λόγια...

Τσιμεντοποίηση(!) Παιδικής Χαράς στο Βύρωνα (Α. Φλέμιγκ & Κάλβου, στην κορυφή του λόφου)
Κινητοποίηση Κατοίκων

1. για τη Διάσωση της Παιδικής Χαράς
2. για τη Δημιουργία Παιδικού Σταθμού σύμφωνου με τις από το 1983 προδιαγραφές του Υπ. Υγείας σε άλλο κατάλληλο και εύκολα προσβάσιμο χώρο
Θέλουμε ΣΩΣΤΟ Παιδικό Σταθμό, τον έχουμε ανάγκη!
Οφείλουμε να ΔΙΑΣΩΣΟΥΜΕ την Παιδική Χαρά!
... έχουμε φτάσει να κινητοποιούμαστε για τα προφανή!

Η Παιδική Χαρά δεν είναι οικόπεδο διαθέσιμο προς οικοδόμηση, είναι υπάρχων Ελεύθερος Χώρος Πρασίνου και Αναψυχής Παιδιών.
Η διάσωσή της είναι θέμα αρχής και μάλιστα αδιαπραγμάτευτης!
Το ίδιο ισχύει για κάθε χώρο πρασίνου, άθλησης, και αναψυχής.
Στην συμβολή των οδών Α. Φλέμινγκ και Κάλβου, στη συνοικία Νέα Ελβετία του Δήμου Βύρωνα, υπάρχει Παιδική Χαρά διαμορφωμένη και σε λειτουργία από το 1994 (επίσημα εγκαίνια το 2001). Ο Δήμος Βύ ρωνα με την υπ' αρίθμ. 136/2008 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού στο οικόπεδο 599,60τ.μ. που σήμερα υφίσταται η Παιδική Χαρά. Οι κάτοικοι της περιοχής (635! υπογραφές) κινητοποιήθηκαν, ενωμένοι και ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, κατά της τσιμεντοποίησης που σχεδιάζεται, με την 2111&2130/28-1-2008 Ένσταση και Αίτηση Διαμαρτυρίας που υπέβαλλαν, ζητώντας την διατ ήρηση - θεσμοθέτηση - ανακαίνιση - συντήρηση της υφισταμένης Παιδικής Χαράς καθώς και τη δημιουργία σωστού Βρεφονηπιακού Σταθμού προδιαγραφών σε άλλο καταλληλότερο οικόπεδο ή κτίριο και σε πιο εύκολα και με ασφάλεια προσβάσιμο σημείο.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ–ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ–ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ–ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ η υφιστάμενη Παιδική Χαρά στη συμβολή των οδών Φλέμινγκ και Κάλβου, Νέας Ελβετίας, Βύρωνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΚΕΙΜΕΝΑ:
1. Ομιλία
2. Ερωτήσεις - Απαντήσεις
(θα χρειαστούν λίγα δευτερόλεπτα να ανοίξουν, υπομονή. Μπορείτε να κάνετε save as το pdf αρχείο στον Η/Υ σας.)

Επιστροφή στην αρχή

H Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του ΥΜΗΤΤΟΥ

ΣΑΣ ΚΑΛEI  ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ για δεύτερη συνεχή χρονιά ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ την Κυριακή  8  Ιουνίου  2008

 Συνάντηση: 5.00 μ.μ. Αναπηρικά, εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής (στην πίσω είσοδο)

Καθαρισμός: 5.30 μ.μ. στα σημεία ΠΙΚ ΝΙΚ, ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ, ΓΡΑΝΙΚΟΥ

Συζήτηση στο σημείο συνάντησης στις 8.00 μ.μ για τα ζητήματα του Υμηττού με τη συμμετοχή δασολόγων, εκπροσώπων του Δήμου και του ΣΠΑΥ

με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Βύρωνα

Τηλέφωνα επικοινωνίας:6972 616773,6972 414920, 6937 954016

Ηλεκτρονική διεύθυνση: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr

Ιστοσελίδα: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΥΡΩΝΑ

Κοινοποίηση προς:

Υπηρεσία Καθαριότητας

Υπηρεσία Περιβάλλοντος

ΣΠΑΥ

9 Μαΐου 2008   Αρ πρωτ. 11058

Προς το Δήμαρχο και πρόεδρο του ΣΠΑΥ

Κύριε δήμαρχε, με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τη διοργάνωση καθαρισμού του δάσους τον οποίο διοργανώνουμε για δεύτερη φορά. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την1η Ιούλη 2007 με τη συμμετοχή μελλών της πρωτοβουλίας και πλήθος πολιτών. Φέτος θα θέλαμε και τη συνεργασία σας με υλικοτεχνική υποστήριξη για έναν πιο ολοκληρωμένο καθαρισμό.

 Θέλουμε να δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για  το πολύτιμο δάσος  που έχουμε στο δήμο μας και την ανησυχία μας για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με την εθελοντική αυτή πράξη καθαρισμού δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε τις κρατικές υπηρεσίες. Θέλουμε  από μεριά μας σαν πολίτες να αιτηθούμε τη φροντίδα του κάνοντας εμείς ένα θετικό βήμα. Δεν αρκούν και δεν μας εκφράζουν μόνο οι απαιτητικές επιστολές προς τις υπηρεσίες.

Ημερομηνία –Τοποθεσία:  Στις 8 Ιουνίου στο δάσος Γρανικού, Ζωοδόχου Πηγής και Πικ Νικ.

 Ο χαρακτήρας της δραστηριότητάς μας:

 Καθαρισμό από σκουπίδια τα οποία μπορούν να περισυλλέξουν άτομα με χρήση γαντιών και σακούλες απορριμμάτων. Για τα μπάζα και τα ογκώδη αντικείμενα είναι απαραίτητη η βοήθεια υπαλλήλων και οχημάτων των υπηρεσιών (Υπηρεσία Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και του ΣΠΑΥ στον οποίο προεδρεύετε).

 Στο τέλος της όλης διαδικασίας θα θέλαμε και κάποιο δασολόγο να μας ενημερώσει για τα προβλήματα του δάσους, το σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση του καμένου δάσους από την πυρκαγιά του Ιούλη 2007.

 Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 Με εκτίμηση,

 Πρωτοβουλία Πολιτών ΒΥΡΩΝΑ για τη Διάσωση του ΥΜΗΤΤΟΥ

 Επιστροφή στην αρχή

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

         Στις 9 Μαΐου 2008 καταθέσαμε (αρ. πρωτ. 11058) στο Δήμο Βύρωνα και στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) αίτηση για τεχνική υποστήριξη στον καθαρισμό του περιαστικού δάσους από σκουπίδια, τον οποίο θα διοργανώναμε για δεύτερη χρονιά. Η αίτηση εγκρίθηκε και έτσι με την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Βύρωνα, τον οποίο ευχαριστούμε, πραγματοποιήσαμε στις 8 Ιουνίου καθαρισμό του περιαστικού δάσους γύρω από το Βύρωνα (περιοχές Πικνίκ, Ζωοδόχου Πηγής και Γρανικού). Στον καθαρισμό συμμετείχαν δεκάδες συμπολίτες/ισσές μας και κάποιοι/ες υπάλληλοι και εθελοντές/τριες του Δήμου και του ΣΠΑΥ. Ο καθαρισμός σημείωσε μεγάλη επιτυχία (μαζεύτηκαν εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών και μπάζων), ενώ ακολούθησε και ανοιχτή συζήτηση με βάση όλα τα προβλήματα που εντοπίζει η Πρωτοβουλία σχετικά με τον Υμηττό, με τη συμμετοχή κατοίκων, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και του δημάρχου Βύρωνα – προέδρου του ΣΠΑΥ κ. Χαρδαλιά. Θεωρήσαμε καταρχάς θετικές κάποιες δηλώσεις του όπως αυτή περί προώθησης της δημιουργίας αυτόνομου Δασαρχείου Υμηττού και άλλων μέτρων προφύλαξης και προστασίας και αναμένουμε να δούμε κατά πόσο αυτά θα μείνουν ή όχι σε ρητορικό επίπεδο.
         Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε τις επόμενες μέρες ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα αποσιωπήθηκε πλήρως ο διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης και η όλη διαδικασία μάλιστα περιγράφηκε σχεδόν σαν χαριτωμένο πικνίκ, αφού κατά λέξη γράφτηκε «Φάγαμε, μετά καθαρίσαμε και στη συνέχεια συζητήσαμε με εκπροσώπους και δασολόγους του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), για τα ζητήματα που αφορούν στο βουνό μας.» (βλ. http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=852). Θεωρούμε ότι αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές ακυρώνουν στην πράξη την όποια θεωρητική θετική αναφορά περί «ενεργών πολιτών» έγινε από το δήμαρχο.
        Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού είναι μια συλλογικότητα πολιτών, ανοιχτή σε όλου/ες τους/τις πολίτες του Βύρωνα. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον Υμηττό και τη διάσωσή του από όλα τα οικονομικά συμφέροντα που τον επιβουλεύονται και καλούμε όλους/ες τους/τις πολίτες να ξεπεράσουμε την αδιαφορία μας και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Η ομορφιά κι ασχήμια

το καλό και το κακό στην πόλη μας

εξαρτάται από ΕΜΑΣ   !!!

Θέλουμε τον Υμηττό μας ζωντανό;

Ας κάνουμε κάτι γι’ αυτό!

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 Εμείς οι κάτοικοι του Βύρωνα που μαζευτήκαμε την Κυριακή 8/6/2008 έπειτα από κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού» για τον καθαρισμό των όμορων δασικών εκτάσεων του Υμηττού στις γειτονιές μας ζητάμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για τις κάτωθι ενέργειες:

 - Καθαρισμός του Υμηττού από τα σκουπίδια

- Άμεση τοποθέτηση μπάρας σε όλες τις εισόδους του βουνού που βρίσκονται στις γειτονιές μας

- Άμεση απομάκρυνση των παράνομα παρκαρισμένων και εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στην περιοχή του Πικ Νικ (απέναντι από το δημοτικό γυμναστήριο).

- Απομάκρυνση όλων των διαφημιστικών πινακίδων (ιδιωτών και δήμου) από την Κατεχάκη

- Απομάκρυνση όλων των μη συμβατών και εμπορικών χρήσεων από το δάσος (π.χ. στρατόπεδα, Λιοσάτος, Φιλοσίδης, Κολομβούνης)

- Οριοθέτηση οικοδομικών τετραγώνων (π.χ. 524 στον Καρέα)

- Ματαίωση της σχεδιαζόμενης κατασκευής Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και του κόμβου Σακέττα (όπως δημοσιεύτηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) λόγω της περαιτέρω καταστροφής που θα επιφέρουν στο βουνό. Ταυτόχρονα διεκδικούμε την επέκταση και ανάπτυξη σύγχρονων δημόσιων συγκοινωνιακών υποδομών (π.χ. δημοτική και διαδημοτική συγκοινωνία, μετρό, τραμ κ.λπ.) προκειμένου να χτυπηθεί η χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου που υποβαθμίζει τη ζωή μας.

Αντιμετωπίζουμε το βουνό όχι σαν εμπόρευμα αλλά ως βασική πηγή και ανάγκη της ζωής μας. Για αυτό επιμένουμε να επεκταθεί η Α’ ζώνη προστασίας σε όλον τον Υμηττό με ταυτόχρονη ίδρυση αυτόνομου Δασαρχείου Υμηττού.

Πιστεύουμε ότι η αυτόνομη, ανεξάρτητη δράση και αυτενέργεια των πολιτών είναι η μόνη που μπορεί να πιέσει το Δήμο και την κυβέρνηση προκειμένου να δώσουν λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και το δάσος.

 Το ψήφισμα αυτό θα κοινοποιηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα

και το Υ.(ΠΕ).ΧΩ.Δ.Ε.

e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr

Ιστότοπος: http://prwtobouliabyrwna.blogspot.com

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972414920, 6972382004, 6937954016, 6972616773

 

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 18-6-08)

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ «ΥΠΕΡΓΕΙΟ» ΠΑΡΚΙΝΓΚ  ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ TOY BYΡΩNA

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008, η Πολεοδομία Αθηνών, έπειτα από αυτοψία στο χώρο (Ευαγγελικής Σχολής και Βορ. Ηπείρου), έστειλε έγγραφο [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ] προς το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα με το οποίο ζητάει να διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες ανέγερσης πάρκινγκ  μετά τη ρίψη μπετόν στο δάπεδο του ισογείου εφόσον έφτασαν στην επιφάνεια του εδάφους, όπως είχε διαταχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την προσωρινή διαταγή της 06-02-2008,  και την διευκρινιστική ερμηνεία της στις 10-07-2008 [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ].

 Επομένως, κάθε φήμη για το ότι «η υπόθεση χάθηκε», «η προσωρινή διαταγή δεν ισχύει», «τα έργα συνεχίζονται κανονικά», είναι ανυπόστατη. Τέτοιου είδους όμως «σχόλια» πιθανότατα δεν θα σταματήσουν. Να ξέρουμε λοιπόν πως ό,τι ακουστεί περί «χρηματοδοτούμενης» Πρωτοβουλίας, δήθεν διαπαραταξιακών αντεγκλήσεων κλπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο αγώνας των προσφευγόντων  και όλων των κατοίκων που συμπαρατάσσονται για πλατεία στο χώρο αυτό και δημόσιους ελεύθερους χώρους στην πόλη μας συνεχίζεται!

Τι μπορούμε να κάνουμε από’ δω και μπρος ως πολίτες;

Ø  Ενημερώνουμε αμέσως την Αστυνομία σε περίπτωση που διαπιστώσουμε οποιαδήποτε εργασία στο χώρο.

Ø  Απαιτούμε το άνοιγμα του δρόμου που παραμένει κλειστός (Β. Ηπείρου), όπως έχουμε πια το δικαίωμα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 6972 616773, 6972 414920, 6937 954016

Ιστολόγιοhttp://prwtobouliabyrwna.blogspot.com

 

Σταμάτησε η κατασκευή του υπέργειου πάρκινγκ
Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008, η Πολεοδομία Αθηνών, έπειτα από αυτοψία στο χώρο της Ευαγγελικής σχολής και Βορείου Ηπείρου, έστειλε έγγραφο προς το αστυνομικό τμήμα Βύρωνα με το οποίο ζητάει να διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες ανέγερσης πάρκινγκ μετά τη ρίψη μπετόν στο δάπεδο του ισογείου εφόσον έφτασαν στην επιφάνεια του εδάφους, όπως είχε διαταχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την προσωρινή διαταγή της 06-02-2008, και την διευκρινιστική ερμηνεία της στις 10-07-2008. Επομένως, κάθε φήμη για το ότι "η υπόθεση χάθηκε", "η προσωρινή διαταγή δεν ισχύει", "τα έργα συνεχίζονται κανονικά", είναι ανυπόστατη. Τέτοιου είδους όμως "σχόλια" πιθανότατα δεν θα σταματήσουν. "Ο αγώνας των προσφευγόντων και όλων των κατοίκων που συμπαρατάσσονται για πλατεία στο χώρο αυτό και δημόσιους ελεύθερους χώρους στην πόλη μας συνεχίζεται", μας γράφουν πρωτοβουλία κατοίκων από το Βύρωνα.

ΕΠΟΧΗ 20-7-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η μεγαλύτερη πράσινη διαδρομή της Ευρώπης

Περισσότερα από 4 χιλιόμετρα «πράσινης διαδρομής» σχεδιάζει να δημιουργήσει στον Βύρωνα της Αττικής η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο δήμαρχος, Νίκος Χαρδαλιάς, κάνει λόγο για τη «μεγαλύτερη πράσινη διαδρομή της Ευρώπης», που αναμορφώνει το 10% της συνολικής έκτασης του δήμου (102.800 τ.μ.) κι ενώνει τις παρυφές του Παγκρατίου με τον Υμηττό.

Το έργο φιλοδοξεί να δώσει «ανάσα» στους κατοίκους, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυσφορία από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου.

«Η Αθήνα παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα υπερθέρμανσης, ιδίως τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα οι κεντρικές περιοχές να εμφανίζουν υψηλότερη θερμοκρασία από τα προάστια.

Αυτή η διαφορά μπορεί να ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου», υπογραμμίζει ο αν. καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ματθαίος Σανταμούρης, που υποστηρίζει επιστημονικά το έργο.

«Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, που προκαλεί έντονο πρόβλημα δυσφορίας στους πολίτες και σχεδόν διπλασιάζει την ενεργειακή κατανάλωση της πόλης».

Οι βασικές αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη συχνά αφόρητη κατάσταση -προσθέτει ο καθηγητής- είναι η ακαταλληλότητα των δομικών υλικών (απορροφούν πολύ την ηλιακή ακτινοβολία), η έλλειψη πρασίνου, η τεράστια θερμότητα που εκλύεται από τα αυτοκίνητα και τις άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και ο πολεοδομικός ιστός της πόλης -ψηλά κτίρια, στενοί δρόμοι- που εμποδίζει την κυκλοφορία του αέρα.

Περιβαλλοντική ποιότητα
«Είναι αντιστρέψιμο το φαινόμενο αυτό;», αναρωτιέται ο κ. Σανταμούρης. «Το μεγαλύτερο... πείραμα που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι η πράσινη διαδρομή του Βύρωνα.

Ολο το έργο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική περιβαλλοντική ποιότητα και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της θερμοκρασίας στην περιοχή, στη βελτίωση των συνθηκών άνεσης και στη μείωση των ενεργειακών αναγκών για κλιματισμό στα γύρω κτίρια».

Οι βασικές παράμετροι του έργου για τη βελτίωση της θερμικής ισορροπίας είναι:

 Χρήση υλικών με μεγάλη ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν απορροφούν ούτε αποθηκεύουν την ακτινοβολία του ηλίου, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μικρή επιφανειακή θερμοκρασία και να βελτιώνουν πολύ την άνεση στους δρόμους.

Αυτά τα «ψυχρά υλικά» -όπως λέγονται- θα τοποθετηθούν στα πεζοδρόμια (πλάκες - κυβόλιθοι κ.ά.), αλλά και στα οδοστρώματα (ψυχρή άσφαλτος).

 Χρήση μέσων σκίασης (στέγαστρα κ.λπ.), σημαντική ενίσχυση του πρασίνου με φυτεύσεις και χωροθέτηση σημείων με νερό.

 Σημαντική μείωση της ανθρωπογενούς θερμότητας, μέσω του περιορισμού της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων κ.ά.

Μείωση θερμοκρασίας
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομάδας Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος -επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Σανταμούρης- οι παρεμβάσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας κατά 1,5-2 βαθμούς Κελσίου επί της «πράσινης διαδρομής».

Την ίδια στιγμή, η επιφανειακή θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κατά 3 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον και οι ενεργειακές ανάγκες για κλιματισμό κατά 15%.

Από τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η πανεπιστημιακή ομάδα φέτος το καλοκαίρι σε διάφορα σημεία της διαδρομής προέκυψε πως οι μέγιστες θερμοκρασίες επιφανείας που αναπτύσσονται ξεπερνούν συχνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενίοτε και τους 60 βαθμούς Κελσίου...

«Με απλά και σύγχρονα μέτρα, χωρίς εξεζητημένες τεχνολογίες μπορεί κανείς να βελτιώσει σημαντικά το περιβάλλον και τη ζωή των πολιτών», υπογραμμίζει ο κ. Σανταμούρης.

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Σε βιοκλιματικά πρότυπα οι κοινόχρηστοι χώροι

«Το έργο της πράσινης διαδρομής αλλάζει τα δεδομένα στην πόλη, αναμορφώνει κι εντάσσει σε βιοκλιματικά πρότυπα όλους τους κοινόχρηστούς χώρους που διασχίζει», σχολιάζει από την πλευρά του ο δήμαρχος του Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «θα είναι η μεγαλύτερη πράσινη διαδρομή της Ευρώπης. Η αμέσως μικρότερη βρίσκεται στη Βαρκελώνη με μήκος 2,8 χλμ.».

Οπως εξηγεί, οι προμελέτες, σε επίπεδο μελετών εφαρμογής, είναι έτοιμες. Ο συνολικός προϋπολογισμός φθάνει τα 28.417.200 ευρώ, ενώ έχει σπάσει σε 6 υποέργα με ισάριθμα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα κι εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από κοινοτικούς κι εθνικούς πόρους.

«Ελπίζουμε να έχουμε ανάδοχους μέχρι τον Απρίλιο του 2009, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα τον Μάιο, με χρονικό ορίζοντα παράδοσης 14 μήνες. Αν όλα πάνε καλά, θα τα παραδώσουμε τον Σεπτέμβριο του 2010», επισημαίνει ο δήμαρχος.

Η «πράσινη διαδρομή» περιλαμβάνει πεζόδρομους, δρόμους ήπιας αλλά και κανονικής κυκλοφορίας, ενώ κατά μήκος της διαμορφώνονται πέντε πλατείες και δύο πάρκα. Η στάθμευση θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικά χωροθετημένες θέσεις, ενώ «δεν θα είναι ελεγχόμενη σε πρώτη φάση», λέει ο δήμαρχος. Η παρέμβαση καταργεί γύρω στις 185 θέσεις στάθμευσης.

«Σε 6 μήνες θα είναι έτοιμο γκαράζ 150 θέσεων στη γωνία των οδών Ευαγγελικής Σχολής και Ηπείρου, ενώ σε μερικούς μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός ακόμη, στη διασταύρωση των οδών Βουτζά και Κωνσταντιλιέρη, 180 θέσεων», σημειώνει ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα γκαράζ κατασκευάζονται με αυτοχρηματοδότηση και -σύμφωνα με τον δήμαρχο- το κόστος για όσους τα χρησιμοποιούν θα κυμαίνεται περίπου στα 85 ευρώ τον μήνα. Σε όλο το μήκος της διαδρομής προβλέπεται να υπάρχει πεζοδρόμιο πλάτους τουλάχιστον 3 μ. από τη μια πλευρά του δρόμου. Ο ωφέλιμος χώρος για τους πεζούς θα είναι 2 μ., αφού το 1μ. θα φυτευτεί, θα καλυφθεί με υδάτινα στοιχεία, όπου κριθεί αναγκαίο κ.λπ.

«Ολη η διαδρομή θα είναι προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρίες, θα υπάρχει κεντρικό σύστημα άρδευσης, ενώ οι ενεργειακές ανάγκες θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά», προσθέτει ο κ. Χαρδαλιάς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΕΘΝΟΣ 23/9/2008

Επιστροφή στην αρχή

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΒΟ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΛΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

Στις 2 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υ.(ΠΕ).ΧΩ.Δ.Ε. για την κατασκευή της νέας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ, ως επέκτασης της ήδη υπάρχουσας Αττικής Οδού. Αρχές Σεπτεμβρίου όμως διέρρευσαν τα συγκεκριμένα σχέδια του Υ.(ΠΕ).ΧΩ.Δ.Ε. για τη χάραξη του νέου δρόμου, τις περιοχές από όπου θα περάσει και τους κόμβους που θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου πλάτους 500 μέτρων (!!!) στην περιοχή του Κουταλά. Αυτή η εξέλιξη πέφτει σαν βόμβα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας, αφού οι συνέπειες πάνω στην καθημερινότητα και τις ζωές όλων μας θα είναι καταστροφικές.

Ø Πρώτον, ο κόμβος αυτός θα εξυπηρετεί την κίνηση που θα έρχεται από το κέντρο της Αθήνας μέσω του Βύρωνα, διοχετεύοντας έναν μεγάλο όγκο αυτοκινήτων προς τα βόρεια και νότια προάστια, αλλά και ανατολικά προς Μεσόγεια. Φανταστείτε τι αριθμός διερχόμενων αυτοκινήτων θα κατακλύσει τους στενούς δρόμους του Βύρωνα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη κυκλοφοριακή συμφόρηση (Φρύνης, Χρεμωνίδου, Φορμίωνος). Οποιαδήποτε πιθανή κυκλοφοριακή ρύθμιση και «διευκόλυνση» δε θα μπορεί να αλλάξει το πλάτος των δρόμων, οπότε θα είναι και πρακτικά άχρηστη.

Ø Δεύτερον, θα καταστραφεί μια μεγάλη έκταση δάσους, από το λίγο που έχει απομείνει στον Υμηττό, σε μια περιοχή μάλιστα που είναι σε άμεση πρόσβαση για τους κατοίκους. Μετά την κατασκευή του κόμβου, η προσέγγιση στο βουνό θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού πέρα από την Κατεχάκη θα μεσολαβεί και ένας τεράστιος, ανοιχτός συγκοινωνιακός κόμβος ανάμεσα στο Βύρωνα και τον Υμηττό. 

Ø Τρίτον, θεωρώντας δεδομένη την υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας μέσα στο Βύρωνα (μόλυνση, ηχορύπανση, κυκλοφοριακό) αλλά και τον περιορισμό της πρόσβασής μας προς τον Υμηττό, οφείλουμε να δούμε τον κόμβο αυτό στο ευρύτερο πλαίσιό του. Η νέα περιφερειακή Υμηττού θα ξεκινά από Καισαριανή, θα περνά από την περιοχή μας μέσα από το δασικό δρόμο που βρίσκεται στο ύψος του μοναστηριού του Καρέα, θα συνεχίζει σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, για να καταλήξει σε ένα δεύτερο κόμβο στη Γλυφάδα οδηγώντας τελικά στο Κορωπί.

Το Υ.(ΠΕ.).ΧΩ.Δ.Ε. έχει εξαγγείλει με θολό και ασαφή τρόπο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της περιφερειακής οδού θα είναι υπογειοποιημένο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι σε αυτού του είδους τα έργα επιλέγεται συχνά η οικονομικότερη λύση (υπογειοποίηση μέσω επιφανειακής χάραξης), η οποία καταστρέφει το βουνό και πλήττει τον υδροφόρο ορίζοντα.

  Γενικότερα, θεωρούμε πως η αλόγιστη επέκταση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου υπονομεύει και καταστρέφει τις ζωές μας, δεν συμβάλλει τελικά στη γρηγορότερη μετακίνηση, καθώς οι νέοι δρόμοι που κατασκευάζονται σύντομα γεμίζουν, μποτιλιάρουν και δημιουργούν την ανάγκη για ακόμη περισσότερους  αυτοκινητοδρόμους οι οποίοι με τη σειρά τους σύντομα θα μποτιλιάρουν κι αυτοί. Η λύση βρίσκεται στην επέκταση, ενίσχυση και βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία) και στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών για το ποδήλατο, μέσα μεταφοράς τα οποία θα μειώσουν ριζικά την ανάγκη για χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Τη στιγμή που σε πόλεις αναπτυγμένων χωρών δίνονται κίνητρα για να μειωθεί η χρήση του Ι.Χ είναι απαράδεκτο η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να προωθεί τη χρήση του και μάλιστα προκαλώντας μη αντιστρέψιμη καταστροφή για το δάσος.

Κλείνοντας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του Υ.(ΠΕ.)ΧΩ.Δ.Ε. για το περιβάλλον, η οποία το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα προς εκμετάλλευση (άρα και καταστροφή), το υποβαθμίζει συνεχώς και μαζί μ’ αυτό τις ζωές μας.

H θέση του δημάρχου ότι «είμαι υπέρ του έργου αρκεί να μην βλάπτει το περιβάλλον» είναι ασαφής και παράδοξη. Είναι δυνατόν η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου στο Κουταλά να μην καταστρέψει τον Υμηττό; 

Ζητάμε από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα να πάρει δημόσια και ξεκάθαρη θέση ενάντια στο έργο. Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ζωής μας και υπόλογοι στις επόμενες γενιές κατοίκων του Βύρωνα, που θα ζήσουν σε έναν ακόμα πιο απάνθρωπο, κατακλυσμένο από αυτοκίνητα και μολυσμένο δήμο.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που ενδιαφέρονται για την προστασία του Υμηττού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στην πόλη. Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να αντιταχθεί στο έργο αυτό. Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε από κοινού, ξεπερνώντας τις κομματικές μας περιχαρακώσεις αλλά και τη λογική του «τίποτα δε γίνεται». Οφείλουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr Ιστότοπος:  prwtobouliabyrwna.blogspot.com

Επικ.: [6972414920 Γιάννης Φ.] [6937954016 Παύλος Α.] [6972616773 Χριστίνα Χ.]

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 7.00 μ.μ. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΟΥΪΖΑ, Ν. ΕΛΒΕΤΙΑΣ 34, ΒΥΡΩΝΑΣ

Συνεχίζονται οι συναντήσεις κινήσεων πόλης περιοχών γύρω από τον Υμηττό με στόχο το συντονισμό της δράσης τους για την αποτροπή των σχεδίων για τους νέους αυτοκινητόδρομους και το Προεδρικό Διάταγμα «προστασίας» του Υμηττού. Έχει ήδη εκδοθεί μια αφίσα για τους αυτοκινητόδρομους και έχουν ξεκινήσει παρεμβάσεις για την ενημέρωση των κατοίκων και καμπάνιες για τη συλλογή υπογραφών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ -και η πολιτική που εξυπηρετεί- με το νέο Προεδρικό Διάταγμα «προστασίας» του Υμηττού ανατρέπει κάθε έννοια προστασίας του βουνού, κάθε έννοια του ίδιου του βουνού. Στο πλαίσιο αυτό τον κατακερματίζει σε 8 συνολικά ζώνες και υποζώνες που ανοίγουν την πόρτα για νέες νόμιμες, παράνομες, νομιμοφανείς, «κοινωφελείς», δημοτικές και «ηθικές» χρήσεις και τον υποβαθμίζει σε «αστικό πάρκο». Παράλληλα, προβάλλει ως επιβεβλημένη και υψίστης σημασίας την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων (δρόμοι, σήραγγες και κόμβοι) μέσα, δίπλα και πάνω στον ορεινό όγκο, τολμώντας μάλιστα να τα χαρακτηρίσει ως έργα περιβαλλοντικής αξίας! Όπως όμως ακόμα και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ παραδέχεται, οι επιπτώσεις στο πράσινο θα είναι σε πολλές περιπτώσεις μόνιμες, ιδιαιτέρως σημαντικές και μη αναστρέψιμες!

Στις 13/3/09 έγινε η τρίτη μετά τις εξαγγελίες Σουφλιά ανοικτή σύσκεψη με εκπρόσωπους από την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, τις Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις Υμηττού, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα και την Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια (Άνω Γλυφάδα). Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μέλη άλλων συλλογικοτήτων ως παρατηρητές. Στις συσκέψεις συντονισμού που ξεκίνησαν πριν 2 περίπου χρόνια έχουν ακόμα παρευρεθεί μέλη επιτροπών, κινήσεων και συνελεύσεων κατοίκων από τους Δήμους Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Δάφνης, Ν.Σμύρνης, Καλλιθέας, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Ζωγράφου και Αγ. Παρασκευής.

Κεντρικός στόχος της διαδικασίας συντονισμού είναι η υποστήριξη της προσπάθειας των κινήσεων για δημιουργία Ανοιχτών Επιτροπών και Συνελεύσεων Κατοίκων σε κάθε Δήμο και η εξασφάλιση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τον συντονισμό τους στον αγώνα τους ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το σχέδιο ΠΔ του Υμηττού.

Αντικείμενο της τελευταίας σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και ειδικών αναλύσεων της τελευταίας περιόδου, αλλά και ο προγραμματισμός των παρεμβάσεων του επόμενου διαστήματος. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

η έκδοση κοινής ανακοίνωσης για τους δρόμους και το Προεδρικό Διάταγμα

η έκδοση ενημερωτικής μπροσούρας για όλα τα ζητήματα του Υμηττού

η στήριξη όλων των κατά τόπους παρεμβάσεων, εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων των κινήσεων και επιτροπών κατοίκων

η παρέμβαση και η πρόκληση Δημοτικών Συμβουλίων σε κάθε Δήμο για την ψήφιση αποφάσεων ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το σχέδιο ΠΔ για τον Υμηττό

η συγκρότηση κοινής ομάδας τεχνικής και νομικής υποστήριξης με στόχο την προσφυγή στο ΣτΕ

η πρόσκληση σε συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής της νότιας Αθήνας για την πλαισίωση της προσπάθειας

η συλλογή παλαιότερου υλικού και η παραγωγή νέου που θα διευκολύνει την ενημέρωση των κατοίκων

η διοργάνωση ενημέρωσης – ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων νοτιοανατολικής Αθήνας και περιοχών του Υμηττού την Κυριακή 5 Απριλίου ώρα 7.00 στον Κινηματογράφο Λουίζα, Νέας Ελβετίας 34 και Καισαρείας (Βύρωνας), για τα θέματα των αυτοκινητοδρόμων και του Υμηττού στην οποία θα κληθεί κάθε ενδιαφερόμενος (συλλογικότητα, επιτροπή, κάτοικος) που θέλει να ενημερωθεί και να συμβάλλει στη διοργάνωση μεγάλης κεντρικής κινητοποίησης μετά το Πάσχα και κάθε άλλης δράσης για την αποτροπή των σχεδίων αυτών.

Απαιτούμε:

Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες.

Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του Υμηττού

Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους.

Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και ολοκληρωμένα δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.

Απόσυρση τώρα του σχεδίου τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας»-λεηλασίας του Υμηττού.

Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του.

Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους και το βουνό.

Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων.

Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού.

Μόνος ΔΡΟΜΟΣ ο ΑΓΩΝΑΣ στα χέρια των κατοίκων με συνελεύσεις και επιτροπές.

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα * Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις Υμηττού * Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής * Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα * Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια

6 Μαΐου 2011

Επιστροφή στην αρχή

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

14/10 Εγκαίνια στο κέντρο της πόλης
Εγκαινιάζεται στις 8:30μ.μ. ο νέος δημοτικός σταθμός αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης μας (Βορείου Ηπείρου & Ευαγγελικής Σχολής), με 120 θέσεις στάθμευσης, 400 τ.μ. νέους χώρους πρασίνου, 200 τ.μ. νέα γραφεία στον 6ο όροφο και 1300μ. δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και πεζοδρόμια.
Ένα έργο που πρόκειται να διευκολύνει τη στάθμευση στην περιοχή.

Επιστροφή στην αρχή

Αν κάποιος χρειάζεται τα συνοδευτικά κείμενα παρακαλώ να απευθυνθεί στον κ. Σουλιώτη. Δυστυχώς δεν αναφέρεται κάποια ηλεκτρονική σελίδα για να σας παραπέμψουμε.

 

Σας στέλνω μια ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΗ αναφορά – καταγγελία προς το ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ – ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και μια σχετική επιστολή προς τον κ. Νομάρχη καθώς και τον Δήμαρχο Βύρωνα. Οι υπογράφοντες την καταγγελία είναι όλοι κάτοικοι  Βύρωνα. Η καταγγελία βρίσκεται ήδη στα χέρια του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.  

 Όπως θα αντιληφθείτε από την ανάγνωση των κειμένων, αυτή η υπόθεση υπερβαίνει τον συμβολισμό ενός τοπικού σκανδάλου και αφορά όλη την Αττική, θα έλεγα όλη την χώρα, καθώς όχι μόνο οι ασφαλτοστρώσεις αλλά τα τεχνικά έργα γενικότερα, που γίνονται στους Δήμους ή τις Νομαρχίες βρίσκονται κυριολεκτικά έξω από κάθε αξιόπιστο έλεγχο και κατά προέκταση προστασίας του δημόσιου χρήματος, αφού οι νομοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου που θεσπίζονται είναι άχρηστοι καθώς σε μεγάλη έκταση οι περισσότεροι μηχανισμοί  ε ί ν α ι  δ ι α β ρ ω μ έ ν ο ι. Μια ματιά στην κατάντια που σφραγίζει την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών και νομαρχιακών δρόμων θα μπορούσε να πείσει αμέσως και τον πιο δύσπιστο για την στερεότητα των καταγγελιών μας.

 Μια ασφαλτόστρωση  αστικού δρόμου, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης,  διαρκεί από 20-25 χρόνια ενώ στην Ελλάδα συνήθως από 2 έως 4 χρόνια. Στον Δήμο Βύρωνα, με διαφορετικό Δήμαρχο από τον σημερινό, έχω διαπιστώσει ασφαλτόστρωση οδού κυριολεκτικά να διαλύεται σε 2-3 μήνες!... Προχθές, στην ειδική Επιτροπή της Βουλής, που είχε σχέση με την κατάσταση των δρόμων, την ασφάλεια των πεζών και τη τροχαία κίνηση, ένας βουλευτής κατέθεσε πώς ένας εθνικός δρόμος στην Ελλάδα στοιχίζει 6 φορές παραπάνω από το μέσο κόστος των χωρών της Ε.Ε !....Εδώ στον Βύρωνα ένα πάρκο που έγινε στην οδό Καραολή και Δημητρίου στοίχισε γύρω στις 2,8 εκ. ευρώ όσο δηλ. είναι το εργολαβικό κόστος για να κατασκευαστούν 30 περίπου διαμερίσματα των 100 τ.μ!...Είναι δυνατόν αυτό;

 Από τα ευρήματα των ερευνών αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Επιτροπή Κατοίκων του Βύρωνα και τα αιτήματά της, είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε οργανωμένες συμμορίες πολιτικών, αυτοδιοικητικών και εργολαβικών κυκλωμάτων τα οποία κυριολεκτικά λυμαίνονται εκατομμύρια από τα τεχνικά δημοτικά έργα πλουτίζοντας παράνομα σε βάρος του ελληνικού λαού.

 Θέλω να σας υπογραμμίσω ότι τη καταγγελία προς το ΣΕΕΔΔ την έχω στείλει πριν από 30, ίσως και παραπάνω, ημέρες στις αθηναϊκές εφημερίδες και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά από όλες τις πλευρές, μέχρι τώρα, έχει υψωθεί απέναντί μας ένα  πέπλο  α π ό λ υ τ η ς   σ ι ω π ή ς! Είναι τυχαίο αυτό; Μας φώναξε στην εκπομπή του και ο κ. Αυτιάς αλλά ενώ ο υπογράφων βρισκόταν ήδη μέσα στο στούντιο, τον «ειδοποίησαν» και μας «έκοψε». Η υπόθεση δεν βγήκε στον αέρα!....

           Ιδιαίτερη σημασία στις προτάσεις μας, κατέχει η ιδέα για αλλαγή της νομοθεσίας στο ζήτημα των ελέγχων των τεχνικών έργων στους ΟΤΑ. Ζητάμε να δημιουργηθούν ν έ α   ΜΗ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΑ όργανα ελέγχου σε όλους τους ΟΤΑ, στα οποία θα συμμετέχουν αφ’ ενός, ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΤΕΡΥΓΕΣ του Δημοτικού ή νομαρχιακού συμβουλίου και αφ’ ετέρου,  ε μ π ε ι ρ ο γ ν ώ μ ο ν ε ς   ε κ π ρ ό σ ω π ο ι  τ ω ν  κ α τ ο ί κ ων,  οι οποίοι επίσης θα ψηφίζονται από τα δημοτικά συμβούλια. Γιατί άραγε δεν το κάνουν; Από ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι ολοφάνερο ποιος έχει να χάσει;

 Όπως είναι σήμερα τα πράγματα αυτοί που ασκούν την εκάστοτε εξουσία και αναθέτουν τα έργα στους εργολάβους είναι οι ίδιοι που ασκούν, ως πολιτικοί προϊστάμενοι, τους υποτιθέμενους ελέγχους!... Δηλ. «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει».

 Εάν δημοσιεύσετε τα υλικά που σας στέλνω θα έχετε προσφέρει μια καλή υπηρεσία στον αγώνα για την διαφάνεια, ενάντια στην διαφθορά και στον αγώνα για την προστασία του λαϊκού μόχθου αλλά και του περιβάλλοντος καθώς οι αστικοί δρόμοι συγκροτούν βασική συνιστώσα του ! 

 Σας ευχαριστώ.

 Δ. Σουλιώτης

Μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα

Ελλησπόντου 12 , ΤΚ162 32, Βύρωνας

210- 76.28.209,   6977.747431

 Υ.Γ. Οι καταγγελίες προς το ΣΩΜΑ.Ε.Ε.Δ.Δ έχουν σταλεί στον Πρωθυπουργό, σε βουλευτές, στον Νομάρχη Αθηνών και στα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στην ΤΕΔΚΝΑ, στον Δήμαρχο Βύρωνα και τις Δημοτικές Παρατάξεις Βύρωνα. Θα ήταν θετικό αν διοχετεύατε το παρόν και σε άλλα blogs.

(ελήφθη 13-12-2009)

Επιστροφή στην αρχή

υπογράψτε στέλνοντας μήνυμα στο egmont1937@gmail.com

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ «ΛΟΥΙΖΑ»

 

Προς:

 Τον Δήμαρχο Βύρωνα

Την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Τους Δημοτικούς Συμβούλους

 

Κύριε Δήμαρχε

Κυρία Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

 

Ο Δήμαρχος κ. Ν. Χαρδαλιάς,  γνωστοποίησε πρόσφατα τα σχέδιά του να καταργήσει τον μέχρι σήμερα δημοτικό κινηματογράφο «ΛΟΥΙΖΑ»  και  γι’ αυτό, με το υπόμνημά μας αυτό,  θέλουμε να εκφράσουμε  την αντίθεσή μας σε μια τέτοια ενέργεια.  

Η σχεδιαζόμενη εγκατάλειψη της «ΛΟΥΙΖΑ», που λειτουργεί σαν χειμερινός δημοτικός κινηματογράφος και  συνάμα σαν θεατρική σκηνή  και η οποία εδώ και πολλά χρόνια  φιλοξενεί τις πνευματικές, καλλιτεχνικές και πολιτικές εκδηλώσεις στον Βύρωνα, αν τελικά γίνει πράξη, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα  στην γενικότερη πνευματική και πολιτική ζωή της πόλης.

Ο κινηματογράφος «ΛΟΥΙΖΑ», που έχει παλιούς  δεσμούς με την κοινωνική ζωή του Βύρωνα και έχει το πλεονέκτημα να  βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης,  αποτελεί σήμερα την μοναδική υποδομή, το τελευταίο θα λέγαμε καταφύγιο - στέγη που έχει απομείνει στον Δήμο μας, για την οργάνωση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και πολιτικών εκδηλώσεων. Η κατάργηση της θα στερήσει από το βυρωνιώτικο λαό τον μοναδικό δημοτικό χειμερινό κινηματογράφο, που υπάρχει στην πόλη, όταν σε αρκετούς άλλους Δήμους οι δημοτικοί κινηματογράφοι αποτελούν θεσμό, που συμβάλλει στην ψυχαγωγία και την ανάδειξη των μεγάλων κινηματογραφικών δημιουργιών καθώς και στην λειτουργία «Κινηματογραφικών Λεσχών» ή άλλων συγγενών δραστηριοτήτων. Θα μας επιτρέψετε ακόμα να τονίσουμε ότι η «ΛΟΥΙΖΑ», εκτός από κέντρο πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα για εκδηλώσεις σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, των οποίων το περιεχόμενό, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, συνδέεται και με την οικονομική ζωή της πόλης.  

Η ιδέα ότι οι δραστηριότητες της «Λουΐζας»  θα μπορούσαν εναλλακτικά να μεταφερθούν στο δημοτικό εστιατόριο ΑΣΤΡΑ, παραγνωρίζει τις πραγματικές και πολλαπλές ανάγκες του Πολιτισμού, αφού είναι γνωστό ότι τα «ΑΣΤΡΑ» δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον κινηματογράφο, την θεατρική σκηνή ή την αίθουσα συναυλιών και η δομή τους όσο και η θέση τους δεν προσφέρεται γενικότερα για ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκτός από αυτό, οι αδήριτες ανάγκες της πολιτιστικής ζωής στον Βύρωνα χρειάζονται και την «ΛΟΥΙΖΑ» και τα «ΑΣΤΡΑ», όπως χρειάζονται και πολλά άλλα ακόμα στο τομέα των κτιριακών υποδομών. Είναι λυπηρό ότι στον Δήμο μας δεν υπάρχει κανένας οργανωμένος χώρος εκθέσεων! Οι εικαστικές τέχνες και οι ανάγκες τους αγνοούνται. Δεν μπορούμε λ.χ, σαν Δήμος, να φιλοξενήσουμε μια έκθεση ζωγραφικής ή άλλης εικαστικής τέχνης, δεν έχουμε χώρο να φιλοξενήσουμε μια έκθεση φωτογραφίας ή μια εκδήλωση για το βιβλίο κ.α. Ο μοναδικός χώρος για την πραγματοποίηση συζητήσεων ή άλλων εκδηλώσεων, που έχει απομείνει στον Βύρωνα, είναι του Ταπητουργείου, το πάλαι ποτέ «στέκι νεολαίας», που σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως «θεατρικό εργαστήρι» του Πνευματικού Κέντρου και πρόσφατα ως έδρα του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου και συνεπώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων.    

Γι’ όλους αυτούς τους λόγους και  παίρνοντας υπόψη την υπάρχουσα μεγάλη φτώχεια σε υποδομές, η οποία σημαδεύει τον Δήμο Βύρωνα,  αλλά και τις τεράστιες όσο και επείγουσες ανάγκες   για νέους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να  είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της πολιτιστικής ζωής της πόλης, ζητάμε από τον Δήμο να σκύψει με θετικό πνεύμα στο υπόμνημά μας και :

·        Να κρατήσει και να αξιοποιήσει την «ΛΟΥΙΖΑ» για τις ανάγκες του δημοτικού πολιτισμού.

·        Να αξιοποιήσει και να μετατρέψει τα «ΑΣΤΡΑ» σε Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, εκθέσεων φωτογραφίας, εκθέσεων βιβλίου και άλλων εκδηλώσεων, που σχετίζονται ειδικότερα με την καλλιτεχνική δράση της νεολαίας, τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και του πολιτισμού ευρύτερα  ή ότι άλλο κριθεί αναγκαίο από το Δημοτικό Συμβούλιο στα πλαίσια ενός προγραμματισμού για τον πολιτισμό.   

·        Ακόμα, υπογραμμίζοντας  ότι  ε ί ν α ι   ά μ ε σ η   κ α ι  μ ε γ ά λ η    α ν ά γ κ η  να αποκτήσει ο Δήμος Βύρωνα ένα σύγχρονο μέγαρο πολιτισμού, που να είναι σε θέση να στεγάσει ολόκληρη την πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης, να φιλοξενεί εκδηλώσεις και να αποτελεί χώρο συνάντησης  της Νεολαίας και της καλλιτεχνικής ερασιτεχνικής δημιουργίας. Η δημιουργία ενός τέτοιου Πολιτιστικού Κέντρου απαιτεί την οικονομική συνδρομή της Πολιτείας.  

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την δράση μας   για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων  και καλούμε τον Δήμο καθώς και τις Δημοτικές Παρατάξεις, να υποστηρίξουν τα αιτήματα που περιέχονται  σε αυτό το υπόμνημα  για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της  πολιτιστικής ζωής στο Βύρωνα.

 

                              Με τιμή

1.      Αδάμος Ιωάννης, Αρχιτέκτων

2.      Αδαμόπουλος Κώστας, πίνακες - κορνίζες

3.      Αγγελής Κώστας,  υπάλληλος τραπέζης

4.      Αλεξοπούλου Γιάννα, υπάλληλος ΔΕΚΟ

5.      Αναστούλης Παύλος, υπάλληλος

6.      Ανδρέου Άρης, ιδ. Υπάλληλος

7.      Αταπιάν Μαριάννα, συνταξιούχος

8.      Αντωνίου Τάσος, Γεωλόγος

9.      Αποστολόπουλου Χριστίνα, υπάλληλος

10.  Βατίστα Κυριακή, Τραπεζικός

11.  Βλαδιμίροβιτς Μαρία, δημοσιογράφος

12.  Γιαννίρης Ηλίας,  επ. καθηγητής, τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών

13.  Γκίκα Δήμητρα, εργαζόμενη

14.  Δαφνομήλης Νίκος, ηλεκτρονικός

15.  Δελαγραμμάτικας Θεόδωρος, Αρχιτέκτων

16.  Εγγλέζος Νικόλαος, μηχανολόγος μηχανικός

17.  Ελληνικού Ελένη, εκπαιδευτικός

18.  Ζαβιτσάνου Γεωργία, δημοσιογράφος

19.  Ζαγορίτης Δημήτρης, συνταξιούχος

20.  Ζαγορίτου Ευθυμία, εκπαιδευτικός

21.  Ζαγορίτου Κάτια, καθηγήτρια

22.  Καΐνη Γεωργία, υπάλληλος

23.  Κακαράς Ιωάννης, καθηγητής ΤΕΙ

24.  Καλαμαρά Ιωάννα, φιλόλογος

25.  Καλλίρη Δήμητρα, συνταξιούχος

26.  Καλλίρης Τίτος, συνταξιούχος

27.  Καπρή Μαρία, συνταξιούχος

28.  Καραγιάννη Ελεονόρα, οικονομολόγος

29.  Καρακίτσος Σωτήρης, Κορνιζοποιός

30.  Καράλη Αννα, καταστηματάρχης

31.  Κλεινοπούλου Χρυσούλα, συνταξιούχος

32.  Κίκιρη Μαριζάννα, δικηγόρος

33.  Κοκκίνου Μαρία, ζωγράφος

34.  Κορακί Λιάνα, πολιτικός μηχανικός

35.  Κουγιάς Γεώργιος, οικονομολόγος

36.  Κουλίτση Μαρία, καθηγήτρια

37.  Κουτούφαρη Ευγενία, αγιογράφος

38.  Κανδηλιώτη Κωστούλα, δικηγόρος

39.  Λαμπρίδης Πάνος,

40.  Λυμπερόπουλος Γιώργος, συνταξιούχος

41.  Λυμπεροπούλου Ελένη, συνταξιούχος

42.  Μακράκης Νίκος, σπουδαστής

43.  Μακρής Ευάγγελος, ερευνητής/Δημόκρητος

44.  Μακρυγιάννης Ηλίας, άνεργος

45.  Μανοπούλου Μερόπη, καθηγήτρια

46.  Μαστροπέρου Αγγελική, υπάλληλος

47.  Μήχος Κωσταντίνος, χορογράφος, καθηγητής χορού

48.  Μιχοπούλου Ειρήνη Γκαλερί – Έργα Τέχνης

49.  Μιχοπούλου Ελένη Γκαλερί – Έργα Τέχνης

50.  Mουμουζή Παναγιώτα, καθηγήτρια μουσικής

51.  Μπαρτζώκα Λίτσα, Δασκάλα

52.  Μπικάκη Μαρία, μηχανικός

53.  Μπιχαροπούλου Ευδοξία, εκπαιδευτικός

54.  Μπιτσάκης Ευτύχης, καθηγητής πανεπιστημίου

55.  Νικολακοπούλου Ελένη, πρ. βιοτέχνης

56.  Ντινόζου Λίτσα, συνταξιούχος

57.  Παπαβασιλείου Πολυξένη, εκπαιδευτικός  

58.  Παπαδοπούλου Λίνα, Φαρμακοποιός

59.  Παπαδόπουλος Νίκος, οικονομολόγος φοροτεχνικός

60.  Πιστόλη Ζωή, ερευνήτρια

61.  Πότσιου Αρετή, φιλόλογος

62.  Πουλάκης Βασίλης, δημοσιογράφος

63.  Παραπονιάρης Ηλίας, επιστήμονας

64.  Παραπούρας Δημήτριος, μουσικός-τραγουδιστής

65.  Παπαμιχαήλ Σωτήρης, δημοσογράφος

66.  Σαλούστρος Γιάννης, δημοσιογράφος

67.  Σιούτης Αριστοτέλης, δάσκαλος

68.  Σουλιώτης Δημήτριος, πρ. δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος

69.  Σταθόπουλος Κώστας, πρ. δημοτικός σύμβουλος, δικηγόρος

70.  Σταμάτης Σπύρος, καταστηματάρχης

71.  Σταυροπούλου Πόπη, κοινωνιολόγος

72.  Σταύρου Παναγιώτα, ιδ. υπάλληλος

73.  Ταμβάκη Βίκυ,  ιδ. Υπάλληλος

74.  Τόλη Μαρία, δικηγόρος

75.  Τσαγκάρη Κωνσταντίνα, ερευνήτρια

76.  Τσαφαρά Αναστασία, καθ. αγγλικής φιλολογίας

77.  Τσιάκαλος Κοσμάς, λογιστής

78.  Τσιόγκα Αγγελικά, Εκπαιδευτικός

79.  Τσέκου Σίλα, δασκάλα

80.  Τσιάκαλος Χρήστος, πολιτικός μηχανικός

81.  Τσίνα Χρυσάνθη, καταστηματάρχης

82.  Τσιούρης Θοδωρής, φοιτητής

83.  Τσολάκη Σμαρώ, υπάλληλος

84.  Τσολάκη Γεωργία, φαρμακοποιός

85.  Τόλης Χρήστος, μηχανικός

86.  Φερεντίνος Γιώργος, ζωγράφος

87.  Φερεντίνος Αντώνης, επιπλοποιός  

88.  Φονταλής Κώστας, ελεύθερος επαγγελματίας

89.  Φραγκιαδάκης Γιάννης, φιλόλογος

90.  Φώντας Χήτας, δημοσιογράφος

91.  Φώσκολου Ευαγγελία, εκπαιδευτικός

92.  Χατζηανέστη Ελένη, συμβασιούχος - άνεργη

93.  Χατζηπέτρου Κική, έμπορος

94.  Χατζηπέτρου Σάββας, συνταξιούχος

95.  Αβετζόγλου Ευάγγελος, συνεργείο  

96.  Χειμώνα Χρυσάνθη, βιολόγος

Κοινοποίηση: Δημοτικές παρατάξεις Βύρωνα.

υπογράψτε στέλνοντας μήνυμα στο egmont1937@gmail.com

(ελήφθη 1-5-2011)

Επιστροφή στην αρχή

Η συνάντηση για τη ΛΟΥΙΖΑ και τα άλλα ζητήματα που βάζει το υπόμνημα για τον Πολιτισμό θα γίνει ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8.Μαΐου 2011 ώρα 11.00 στο Ταπητουργείο.

Σκοπός της συνάντησης είναι να προχωρήσουμε την συζήτηση σχετικά με το μεγάλο κεφάλαιο του Πολιτισμού και των υποδομών του στο Δήμο Βύρωνα. Στο υπόμνημα διατυπώνονται συγκεκριμένες εκτιμήσεις και αιτήματα σχετικά με το κρίσιμο κεφάλαιο της στέγης του Πολιτισμού.

Στο Δήμο Βύρωνα, στο μεγαλύτερο μέρος του, ο Πολιτισμός είναι στην ουσία ΑΣΤΕΓΟΣ. Το κεφάλαιο των υποδομών χαρακτηρίζεται από τρομακτικές ελλείψεις ενώ συνολικά το προϊόν του  πολιτισμού σημαδεύεται από αναμασήματα, ανεπάρκειες, καθυστερήσεις  και στρεβλώσεις εμπορευματικού και άλλου χαρακτήρα.

Είναι ανάγκη να ανοίξουμε αυτή την συζήτηση, να την προχωρήσουμε, να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο. Να αλλάξουμε να δημιουργήσουμε, να θεμελιώσουμε ένα πολιτιστικό κίνημα που θα επιτρέψει μα φτάσει στη κοινωνία, ο στέρεος προοδευτικός και ριζοσπαστικός νέος πνευματικός λόγος. Να φτάσει η αληθινή Τέχνη που θα ελκύσει τις μεγάλες μάζες κυρίως των νέων παιδιών που σήμερα είναι βασικά αποκομμένες από την μέθη της ουμανιστικής κλασικής αισθητικής και  τα νέα ριζοσπαστικά και προοδευτικά ρεύματα της εποχής μας.   

Από την άποψη αυτή η συνάντησή μας εκφράζει μια ανάγκη. Θα έχουμε την ευκαιρία μιας πρώτης συζήτησης αλλά και μια ευκαιρία γνωριμίας, αφού οι περισσότεροι, που υπογράψαμε αυτό το ΥΠΟΜΝΗΜΑ, δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Η συζήτηση θα αρχίσει στις 11.οο ακριβώς, γι’ αυτό και παρακαλούνται όλα τα μέλη της πρωτοβουλίας να βρίσκονται στην ώρα τους.

Δεν πρόκειται να υπάρξουν τα γνωστά ελληνικά 20λεπτα, μισάωρα…… καθυστερήσεων, στην έναρξη της συνέλευσης.  Υπολογίζεται ότι η διάρκεια της συζήτησης δεν θα είναι πάνω από 2 ώρες και θα πρέπει να τελειώσει γύρω στις 13.00. Φυσικά την τελική διευθέτηση της χρονικής διάρκειας της συζήτησης και άλλα διαδικαστικά ζητήματα θα οριστικοποιηθούν στην ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

Δ. Σουλιώτης

(ελήφθη 1-5-2011)

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή