Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

 

Β-Α ATTIKH 5

(προηγούμενα Β-Α Αττική 1, Β-Α Αττική 2, B-A Αττική 3, Β-Α Αττική 4)

Περιεχόμενα αυτής της σελίδας

Βόρεια-Ανατολική Αττική (Μαραθώνας, Ωρωπός, Δήλεσι, Οινόφυτα, Καπανδρίτι, Κάλαμος, Γραμματικό)

 

Άλλα σχετικάΒιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα, Τα Μεσόγεια,  Λατομεία στα Μεσόγεια

Άλλα θέματα για: "Αττική εκτός του Λεκανοπεδίου Αθήνας": Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία,

Εκτός Λεκανοπεδίου,

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω  

Β-Α Αττική 5

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οικολόγοι Πράσινοι

H ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ TOY YΠΕΚΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΡΓΑ

Τετάρτη, 21 Απρίλιος 2010 12:08  |  Θεματικές - Περιβάλλον

Δύο και πλέον μήνες μετά τις εξαγγελίες της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στα Οινόφυτα για «τη διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου της περιοχής του Ασωπού», ελάχιστα έχουν γίνει εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ για την ουσιαστική προστασία της υγείας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ρυπασμένης περιοχής, τον αποτελεσματικό έλεγχο της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, αλλά και για την συγκρότηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου εξυγίανσης με επιμερισμό του κόστους στους ρυπαίνοντες.

Προφητικές αποδεικνύονται δυστυχώς οι δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, αμέσως μετά τις εξαγγελίες της υπουργού: "Θα υποστηρίξουμε ενεργά όσες προσπάθειες γίνουν από την κυβέρνηση για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις... Επισημαίνουμε, όμως, ότι η αναγγελία καλών προθέσεων δεν αρκεί πλέον. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, χρονοδιαγράμματα, πόροι και μηχανισμοί εφαρμογής. Αν αυτά δεν υπάρξουν, θα γίνει απλώς μια τρύπα στο νερό".

1.  Παρά τις υποσχέσεις της υπουργού Περιβάλλοντος στις 8/2/2010 για ΑΜΕΣΗ παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους και ασφαλούς νερού για τη γεωργία, τα έργα σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ καθυστερούν σημαντικά. Ακόμα και στις χθεσινές δηλώσεις της η υπουργός δεν έδωσε καν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό που θέλουν οι κάτοικοι να ακούσουν είναι πότε θα τρέχει καθαρό νερό στις βρύσες των σπιτιών τους στα Οινόφυτα, στη Θήβα και στις άλλες ρυπασμένες περιοχές.

Κοινωνικά δίκαιη λύση είναι οι απαιτούμενοι πόροι για τη σύνδεση με ΕΥΔΑΠ και την επεξεργασία/διανομή του νερού στους κατοίκους να προέρχονται κατά το μέγιστο ή και εξ ολοκλήρου από τις ρυπαίνουσες βιομηχανίες - κάτι που δεν έχει πουθενά αναφερθεί στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ

2.  Η υπουργός είχε επίσης δεσμευτεί στις 8 Φεβρουαρίου για τον πλήρη έλεγχο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού και την αναθεώρηση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων τους, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά τα αποτελέσματα των ελέγχων και επανελέγχων που έκανε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αφότου άλλαξε η διοίκηση στο υπουργείο. Ποιες εταιρείες ελέγχθηκαν και ποια είναι τα ευρήματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, υπάρχει πλέον συμμόρφωση με τη νομοθεσία ή εξακολουθεί το καθεστώς της ανεξέλεγκτης διαχείρισης; Παρά την σαφή δέσμευση της νέας διοίκησης για στενή συνεργασία και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στο θέμα αυτό. Εύλογο επίσης είναι το ερώτημα κατά πόσο μπορούν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντα και αρμοδιότητές τους δεδομένου ότι η Υπηρεσία ακόμα παραμένει υποστελεχωμένη και κατά συνέπεια αδύναμη να ολοκληρώσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς που συνεχώς συσσωρεύεται.

3.  Όπως είχαμε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή, θέμα προτεραιότητας για την ρυπασμένη περιοχή είναι η συγκρότηση και υλοποίηση σχεδίου εξυγίανσης/οικολογικής αποκατάστασης των ρυπασμένων νερών και εδαφών της περιοχής με επιμερισμό του κόστους στους ρυπαίνοντες. Για να προχωρήσει όμως ένα τέτοιο σχέδιο, χρειάζεται:

Απέναντι σε όλα αυτά, το υπουργείο Περιβαλλοντος δεν έχει σαφή εικόνα ούτε για την έκταση της ρύπανσης, ούτε για το ποιοι ευθύνονται για τη ζημιά (ρυπαίνουσες βιομηχανίες). Επιπλέον δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξυγίανσης της περιοχής

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμευόμαστε να έχουμε ενεργό εμπλοκή σε όλα αυτά τα θέματα,  σχεδιάζοντας και στηρίζοντας ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης (Πράσινο Παρατηρητήριο) για τον Ασωπό σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς πολιτών, επιστήμονες και κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=987:h-------------toy-y----&catid=3:environment&Itemid=4

 

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο Δήμαρχος Οινοφύτων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος κατά της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη και ζητάει να υποχρεωθεί η Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης του Ασωπού ποταμού και του περιβάλλοντα χώρου.

"Η ρύπανση του Ασωπού από τα απόβλητα των βιομηχανιών συνεχίζεται ανεξέλεγκτα μέχρι σήμερα λόγω της αδράνειας της Πολιτείας" αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος και προσθέτει ότι η πολιτεία δεν έλαβε τα αναγκαία εκείνα μέτρα για να τηρηθούν οι όροι των αδειών λειτουργίας των βιομηχανιών κατά μήκος το Ασωπού, αλλά ούτε ανακαλεί τις άδειες όσων δεν τηρούν τους προβλεπόμενους κανόνες λειτουργίας βιομηχανιών και ρυπαίνουν τον Ασωπό.

Αναφέρει ακόμη ο δήμαρχος Οινοφύτων ότι παρά την επισήμανση από όλους τους αρμόδιους κρατικούς και επιστημονικούς φορείς ότι για τον Ασωπό "απαιτείται άμεση παρέμβαση για επίλυση του προβλήματος", παρ΄ όλα αυτά διαπιστώνεται η συνέχιση "της πλήρους απουσίας ανάληψης δράσεων εκ μέρους τόσο των αρμόδιων αρχών όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αν και είναι υποχρεωμένες από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία να λάβουν τα αναγκαία μέτρα".

"Η Πολιτεία στην περίπτωση του Ασωπού δεν τήρησε καμία Ευρωπαϊκή οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα, την προστασία των υπόγειων υδάτων από την ρύπανση, την περιβαλλοντική ευθύνη των κυβερνήσεων, κ.λπ. Ούτε όμως τήρησε την ελληνική νομοθεσία για την διαχείριση των υγρών και επικίνδυνων αποβλήτων".

Τέλος, αναφέρει ο δήμαρχος Οινοφύτων ότι σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις ανιχνεύθηκε συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνά τα 60mg/l καθώς και συγκεντρώσεις νικελίου που ξεπερνούν τα 30mg/l.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=8494&catid=24 3-6-2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Θνησιμότητα λόγω καρκίνου πέριξ του Ασωπού

Οι φόβοι για πιθανή σύνδεση του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή του Ασωπού με την εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο επιβεβαιώθηκαν επιστημονικά και οι κάτοικοι των Οινοφύτων δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Όπως δήλωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις ώσπου να επιλυθεί το ζήτημα και να αποδοθούν ευθύνες στην κεντρική διοίκηση και στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν. Τα στοιχεία από τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύουν ότι το 2009 οι θάνατοι από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν αυξημένοι κατά 90% σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό της Βοιωτίας. Γενικότερα, η θνησιμότητα από καρκίνο στα Οινόφυτα ήταν την περίοδο 1999-2009 κατά 14% υψηλότερη από εκείνη των κατοίκων του νομού. Σε αυτά τα 11 χρόνια καταγράφηκαν 474 θάνατοι, 118 εκ των οποίων οφείλονταν σε καρκίνο. Το 2009 από συνολικά 52 θανάτους οι 18 οφείλονταν στην προαναφερθείσα νόσο.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=357366&dt=29/09/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ετοιμάζουν νομοθετικό πλαίσιο για νέους «Ασωπούς»!

Τη στιγμή που οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων εξακολουθούν να δηλητηριάζονται από τη βιομηχανική ρύπανση, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση - εξπρές των μεγάλων επενδύσεων που θα παρακάμπτει ακόμη και αυτήν την υπάρχουσα ανεπαρκή και ξεπερασμένη περιβαλλοντική νομοθεσία, προετοιμάζει το έδαφος για τη δημιουργία νέων «Ασωπών» και τη χειροτέρευση των συνθηκών στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται στο έλεος της ασυδοσίας των πολυεθνικών.

Αυτό κατάγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Τοπικής και Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ). Όπως τόνισε ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου, σήμερα με το υπάρχον ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται δίνονται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις «μαϊμού» σε ρυπογόνες βιομηχανίες. Αυτό το καθεστώς θα αλλάξει προς το χειρότερο, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις, αφού οι εγκαταστάσεις τους θα χωροθετούνται και θα κατασκευάζονται με διαδικασίες εξπρές, παρακάμπτοντας μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΙΤΑΠ, απαίτησή τους είναι «Ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάμι». Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για όλους όσοι καταναλώνουν τρόφιμα που παράγονται σ' αυτήν. Ο Γ. Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία στα τρόφιμα αυτά που προέρχονται από τη Θήβα και τα Οινόφυτα παρουσιάζονται αυξημένα επίπεδα σε βαρέα μέταλλα, όπως το νικέλιο και το χρώμιο από 115% έως και 926%, ενώ την ίδια στιγμή τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας κωφεύουν.

Οι εκπρόσωποι του ΙΤΑΠ τόνισαν ότι θα αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, για να τροφοδοτηθούν οι κάτοικοι με καθαρό νερό, αφού μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο υποσχέσεις, για τη σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, για την απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για το έγκλημα, για να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι. Επίσης, ανέφεραν ότι θα κάνουν αγωγές αποζημιώσεων.

Η Γενική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Ρ. Καραβασίλη, παραδέχθηκε ότι έχει καθυστερήσει το χωροταξικό της περιοχής, ενώ ανακοίνωσε ότι αποκλείστηκε η κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων με αποτέλεσμα τα πάντα να επαφίενται στην «καλή θέληση» των βιομηχάνων να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες ανά εγκατάσταση...

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5863413&publDate=29/9/2010

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εξασθενές χρώμιο στα απόβλητα της ΕΑΒ

Του  Kασσιανού Tζέλη

Παρασκηνιακές πολιτικές κόντρες προκειμένου να «αποκρυφτεί» το έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος που πραγματοποιεί η Eλληνική Aεροπορική Bιομηχανία (EAB) προκάλεσαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

επιθεωρητές, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν το άκρως επικίνδυνο και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στα απόβλητα της EAB, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης από το ΣτE.

Eίναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για μια δημόσια επιχείρηση που θα έπρεπε να σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία! Eιδικά μετά την αποκάλυψη του μεγάλου εγκλήματος που έχει συντελεστεί στον Aσωπό και μετά τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αφορά πλέον όλους τους Eλληνες.

O εντοπισμός εξασθενούς χρωμίου σε μία δημόσια επιχείρηση, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του Aσωπού κι ενώ έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέτρα συμμόρφωσης και πρόστιμα σε όλες σχεδόν τις εταιρείες της περιοχής, είναι κάτι παραπάνω από σκανδαλώδης.

Mάλιστα, το Iνστιτούτο Tοπικής Aειφόρου Aνάπτυξης στα Oινόφυτα υποστηρίζει ότι έχει ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο στο αίμα των εργαζομένων από 4 έως 12 μικρογραμμάρια! Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την E.E. και η παραμικρή ποσότητα εξασθενούς χρωμίου είναι καρκινογόνα!

Έλεγχος
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τελευταίο έλεγχο που έκαναν τον περασμένο μήνα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εντόπισαν μεταξύ άλλων και πολύ μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στα απόβλητα που έριχνε η εταιρεία στην περιοχή του Aσωπού. Mάλιστα, η εταιρεία προσπαθούσε να «κρύψει» το επικίνδυνο απόβλητο αραιώνοντάς το σε μεγάλες ποσότητες νερού και άλλων υγρών αποβλήτων, ενώ παράλληλα αρνήθηκε να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές επικαλούμενη «κρατικά μυστικά»!

Aναμένεται να επιβληθεί βαριά καμπάνα που θα ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Eίναι, μάλιστα, το τρίτο πρόστιμο που θα επιβληθεί στην εταιρεία για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Xαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι την περασμένη Tετάρτη το Eθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (EΣYΔ) αποφάσισε την αναστολή της δυνατότητας του φορέα πιστοποίησης Bureau Veritas να δίνει περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις. Ο φορέας αυτός έδωσε την πιστοποίηση ISO 9001 στην EAB.

Tο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει και παρασκηνιακή αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των ηγεσιών των υπουργείων Eθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, με το πρώτο να προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, άλλα και να πιέζει ώστε να σταματήσουν οι έλεγχοι και να εξαιρεθεί η EAB από την περιβαλλοντική νομοθεσία!

«Υπερτιμημένο»
Mάλιστα, ο υφυπουργός Π. Mπεγλίτης πρόσφατα σε κοινή συνέντευξη Tύπου του υπουργού Eθνικής Άμυνας E. Bενιζέλου και της υπουργού Περιβάλλοντος T. Mπιρμπίλη χαρακτήρισε το θέμα «υπερτιμημένο»! Στην επιχείρηση έχουν επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα στο παρελθόν, ενώ πριν από μερικούς μήνες επιστρατεύτηκε ολόκληρο κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνει σε λειτουργία, σε πείσμα της Nομαρχίας Bοιωτίας που ζητούσε την αναστολή της λειτουργίας της.

Eπικαλούμενη συχνά την κρισιμότητα του ρόλου και των δραστηριοτήτων της, αλλά και τα συμβόλαια συντήρησης αεροσκαφών με το NATO, η διοίκηση της βιομηχανίας κατάφερνε εδώ και χρόνια να ξεγλιστρά από το νόμο και να ξεπλένει τις περιβαλλοντικές της αμαρτίες, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Yπενθυμίζεται ότι στις αρχές Aυγούστου το ΣτE αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του νομάρχη που ζητούσε την παύση της λειτουργία της, επιβάλλοντας ένα αυστηρό πρόγραμμα παρακολούθησης των αποβλήτων της βιομηχανίας, το οποίο περιλαμβάνει εβδομαδιαίες δειγματοληψίες από την ίδια και σε μηναία βάση από ανεξάρτητο φορέα (EMΠ).

Αναλάβαμε τη... βρόμικη δουλειά

Tο ζήτημα, όμως, της EAB είναι πολύ πιο σύνθετο από ότι φαίνεται. H EAB έχει αναλάβει από την αμερικάνικη εταιρεία Lockheed Martin, που κατασκευάζει τα F 16, ένα έργο το οποίο δεν είναι καθόλου τυχαίο μάλλον που έχει αναληφθεί από ελληνική εταιρεία και γίνεται σε ελληνικό έδαφος, αφού καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν δέχτηκε να γίνουν αυτές οι εργασίες στο έδαφός της. αυτό γιατί μόνο στην Eλλάδα και στην Tουρκία, που ανέλαβε αντίστοιχο έργο από την αμερικάνικη εταιρεία (για τα F35), δεν τηρείται τελικά η περιβαλλοντική νομοθεσία!

Tο έργο αφορά σε εργασίες συντήρησης (αφαίρεση βαφής και επιχρωμίωση) των πολεμικών αεροσκαφών F 16. Στο παρελθόν, παρόμοιες εργασίες γίνονταν στις HΠA και είχαν σαν αποτέλεσμα τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές (με βασικό υπαίτιο το εξασθενές χρώμιο) και χαμένες αγωγές από τη Lockheed Martin αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους η αμερικάνικη εταιρεία στράφηκε στο εξωτερικό και αφού δεν μπόρεσε πουθενά αλλού ήρθε στην Eλλάδα και στην EAB.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=67291148

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μολυσμένα τρόφιμα στα πιάτα των Ελλήνων
Μελέτη - σοκ του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας αποκαλύπτει ότι το έγκλημα του Ασωπού έφτασε στα τραπέζια μας.
2/10/2010
Του Κασσιανού Τζέλη
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα επιμολυσμένα με μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων βαρέων μετάλλων που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 1.000% πάνω από τα λογικά όρια, φτάνουν καθημερινά στα τραπέζια των ελληνικών νοικοκυριών αποτελώντας βασικές τροφές ενηλίκων και παιδιών!
Βασικά τρόφιμα, συστατικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής που παράγονται κατά πλειοψηφία στον κάμπο της Θήβας και των Οινοφύτων, (η περιοχή παράγει τη συντριπτική πλειοψηφία κρεμμυδιού και καρότου αλλά και ένα μεγάλο μέρος της πατάτας που διακινείται στην ελληνική αγορά) σε χώμα, δηλαδή, επιβαρημένο από τη βιομηχανική ρύπανση των μονάδων που ευθύνονται για την τραγωδία του Ασωπού και τις αποδεδειγμένες πλέον καρκινογενέσεις στην περιοχή.
Μελέτη
Αυτό προκύπτει από τη μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που θα παρουσιαστεί αύριο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» που διεξάγεται στη Μυτιλήνη, και δημοσιεύει σήμερα η Η». Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίλλης, Γ. Πασσιάς, Σ. Μηνιάδου-Μειμάρογλου, Ν. Θωμαΐδης και Γ. Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα-βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές και συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φόρες. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:
Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρ' όλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω! Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
Βαρέα μέταλλα
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!
Επίσης, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το νικέλιο που προσλαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός από το νερό κι άλλες τροφές, ακόμα και μέσω της αφής με τα επινικελωμένα μαχαιροπίρουνα!
Ειδικότερα για τα παιδιά που τρέφονται με παιδικές τροφές που περιέχουν καρότα και πατάτες υπάρχει ένας εν δυνάμει κίνδυνος υπέρβασης της ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης νικελίου!

Οριοθέτηση
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει την άμεση διενέργεια τοξικολογικής μελέτης και την οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Ζητούν ακόμη να επαναξιολογηθεί η χρήση της αγροτικής γης, με δεδομένο ότι, όπως αναφέρουν στην έκθεση, τα τρόφιμα βολβοί απορροφούν εκτενώς βαρέα μέταλλα.
Γίνεται ακόμη εμφανές ότι μέσω του Ασωπού τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία κάθε ελληνικού νοικοκυριού που καταναλώνει εδώ και χρόνια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και κυρίως πατάτες, καρότα άλλα και αναψυκτικά που εμφιαλώνονται με νερό από το καρκινογόνο ποτάμι.
Η πολιτεία γνωρίζει εδω και χρόνια αλλα... αγρόν ηγόραζε!
Η ευθύνη της πολιτείας είναι τεράστια αφού δεν προέβη σε κανένα μέτρο, ούτε καν πρόληψης ενώ:
Γνώριζε εδώ και μισή δεκαετία τουλάχιστον το πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού και τον άμεσο κίνδυνο επιμόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Γνώριζε εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τις μετρήσεις του ΙΓΜΕ που έγιναν στην πεδιάδα της Θήβας και οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν από την «Η» ότι έχει επιμολυνθεί με εξασθενές χρώμιο ο υδροφόρος ορίζοντας.
Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε κάποια μέτρα για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών στον Ασωπό, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή δράση, το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει σε εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης και η μόνη που έγινε είναι μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης (Πρόληψις), η οποία, όμως, μέτρησε το πόσοι πέθαναν από καρκίνο και όχι πόσοι κινδυνεύουν να αναπτύξουν οποιαδήποτε ασθένεια από τα επιμολυσμένα τρόφιμα και νερό.
Μάλιστα η εκπόνηση της μελέτης έγινε με κρατικά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) άλλα όχι με κρατική αιγίδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει και νομική αξία για τους κατοίκους της περιοχής!

(ελήφθη 23-11-2010)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ προγραμματιζόμενους ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Στο κεντρικό σημείο

Οι αρχαιότητες βρίσκονται στο σημείο που οι εργολάβοι αποκαλούν «μάτι του ΧΥΤΑ». Είναι ακριβώς η τοποθεσία όπου έχει σχεδιαστεί να καταλήξει το κεντρικό και βαθύτερο σημείο της κοιλότητας, η οποία θα γεμίσει με τα απορρίμματα της Αττικής.

Για να ολοκληρωθεί το έργο, οι εκσκαφές θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό όπου βρέθηκαν τα αρχαία και στη συνέχεια ο χώρος να καλυφθεί από ειδικές μεμβράνες, ώστε τα στραγγίδια -τα υγρά που εκρέουν από τα σκουπίδια- να μην εισχωρούν στο έδαφος.

Με λίγα λόγια, είτε η κατασκευή του ΧΥΤΑ θα ματαιωθεί εντελώς, είτε η περιοχή όπου τα αρχαία βγήκαν στο φως θα καλυφθεί οριστικά από μεμβράνες, υποστρώματα και βέβαια χιλιάδες τόνους σκουπιδιών.

Εναλλακτική χάραξη του κυττάρου του ΧΥΤΑ φαντάζει απίθανη, καθώς η κατασκευή έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό που φτάνει το 40%.

Βυζαντινοί τάφοι

«Ο οικισμός που έχει ανακαλυφθεί χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια, ανήκει στη λεγόμενη πρωτοελληνική περίοδο. Τα ευρήματα, ωστόσο, εκτείνονται χρονικά και σε άλλες ιστορικές περιόδους», δηλώνει η Ελένη Μπάνου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Β? Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τμηματάρχης αρχαιολογικών χώρων.

Οπως αναφέρεται και στο πρόσφατο πόρισμα που Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι αρχαιότητες του ΧΥΤΑ ανήκουν στην προϊστορική, ελληνιστική, υστεροκλασική και βυζαντινή περίοδο.

Η έκταση που καταλαμβάνουν οι αρχαιότητες αγγίζει το ενάμισι στρέμμα και, μεταξύ άλλων, έχουν ανακαλυφθεί μία λίθινη κατασκευή ελλειπτικού σχήματος προϊστορικών χρόνων, τοιχάρια που χρονολογούνται από την εποχή των ελληνιστικών χρόνων, οικοδομικά λείψανα κατοικίας βυζαντινών χρόνων, καθώς και αριθμός βυζαντινών τάφων.

«Αυτό που έχουμε βρει είναι ορισμένα υποστυλώματα τοίχων και ίχνη κατοικιών.

Οι εργασίες μας θα συνεχιστούν σίγουρα και μέσα στο 2011», ανέφερε η Ελ. Μπάνου όσον αφορά τον τομέα των προϊστορικών αρχαιοτήτων.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Α? Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο, αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των βυζαντινών τάφων που έχουν ανακαλυφθεί ή το περιεχόμενό τους, ευρήματα που φαίνεται να έχουν ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Για τον Απόστολο Παπακωνσταντίνου, ακαδημαϊκό και δικηγόρο, τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι αρκετά ώστε να προσβληθεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση περί αποδόμησης των αρχαιοτήτων.

«Η απόφαση αυτή είναι εντελώς αστήριχτη νομικά, καθώς αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας των αρχαιοτήτων αλλά και στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν κάθε είδους μετακίνηση σημαντικών αρχαιοτήτων», λέει ο Απ. Παπακωνσταντίνου, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της κοινότητας Γραμματικού.

Η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη.

«Πάγωσε» η κατασκευή και στην Κερατέα?

Εκτός των ορίων του λειτουργεί εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, ωστόσο η πολιτεία αδυνατεί να βρει μια λύση για τα σκουπίδια της Αττικής, είτε με την κατασκευή των ΧΥΤΑ, είτε προωθώντας έναν εναλλακτικό τρόπο διάθεσης των απορριμμάτων.

Η ολοκλήρωση του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι κομβικής σημασίας για τη διαχείριση του περίπου 1,4 εκατομμυρίου που παράγεται καθημερινά από την περιφέρεια Αττικής.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το αίσχος που έχουμε αυτή τη στιγμή στα Ανω Λιόσια, αλλά και για να αποφύγουμε τα πρόστιμα που απειλεί να μας επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση από το δεύτερο εξάμηνο του 2011», τονίζουν σύμβουλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για τους λόγους αυτούς, η κυβέρνηση ούτε που συζητά το ενδεχόμενο να σταματήσει το έργο στο Γραμματικό. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, ούτε βέβαια έχουμε εναλλακτικό σχέδιο», επισήμαναν οι αξιωματούχοι του ΥΠΕΚΑ.

Παρ όλα αυτά, η περίπτωση του ΧΥΤΑ Κερατέας, ο οποίος φαίνεται να έχει «παγώσει», δεν αποτελεί και το καλύτερο σημάδι για την εξέλιξη των έργων στο Γραμματικό.

Από το 2008, τα έργα στην Κερατέα μπλοκαρίστηκαν, επίσης λόγω ανακάλυψης αρχαιοτήτων, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Ενωση απέσυρε τη χρηματοδότησή της από το συγκεκριμένο έργο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν.

Η χρηματοδότηση και για τους δύο ΧΥΤΑ έχει εγκριθεί από το 2004...

πηγή : REAL PLANET Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Ανάρτηση Από τον/την Μ.Αποστολόπουλος στο ΟΧΙ

<http://exotaxyta.blogspot.com/2011/02/5000.html>  ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. τη 2/25/2011

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Με νόμο της χούντας ο Ασωπός ορίστηκε ως αποδέκτης των αποβλήτων των βιομηχανιών που εδρεύουν στα Οινόφυτα και στην ευρύτερη περιοχή. Ηταν η απαρχή  για την καταστροφή όχι μόνο ενός χειμάρρου με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα μιας ολόκληρης περιοχής με ολέθριες συνέπειες στην ποιότητα των αγροτικών προϊόντων  ,στην καθαρότητα του νερού και στην υγεία όλων μας.Εκτοτε ο υδροφόρος ορίζοντας περιέχει όλες την ποικιλία των βαρέων μετάλλων και φυσικά και εξασθενές χρώμιο.Οι κάτοικοι της περιοχής δύο φορές αποσόβησαν εγκατάσταση επιπλέον ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή, πιστεύοντας βάσιμα οτι οι βιομηχανίες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα είναι βέβαιο οτι ρυπαίνουν.Οι πρώτες ενδείξεις φάνηκαν μετά απο καταγγελία της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΩΡΩΠΟΥ και σχετικούς ελέγχους του Υπουργείου, απο τους οποίους αποδείχθηκε η περιεκτικότητα των βαρέων μετάλλων στα απόβλητά τους, όχι όμως και του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου, διότι αυτό δεν εξεταζόταν(!). Για τις παραβιάσεις αυτές οι βιομηχανίες καταδικάστηκαν απ'το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο.

Το 2007 ο παπα-Γιάννης των Οινοφύτων μαζί με το χημικό μηχανικό Αθ..Παντελόγλου άρχισαν να αναρωτιούνται σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή. Και τότε αποκαλύφθηκε η μεγάλη περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου στα απόβλητα και κατ'επέκταση στον υδροφόρο ορίζοντα και στο νερό. Κατατέθηκαν μηνύσεις και ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον 14 βιομηχανιών. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει οριστεί-μετά απο τρείς αναβολές που οι βιομηχανίες έχουν πάρει- ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θηβών την 26.10.2011.

Ενόψει της δίκης η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΩΡΩΠΟΥ σε συνεργασία με το Δήμο Ωρωπού προγραμματίζουν για την Κυριακή 23.10.2011 κινητοποίηση με σκοπό να κλειστούν οι διάφορες παράνομες συνδέσεις των βιομηχανιών με τον Ασωπό αλλά και απευθείας με τον υδροφόρο ορίζοντα, μέσω των οποίων αποβάλλουν ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους.

Τόπος συνάντησης είναι το Δημαρχείο Ωρωπού στις 9.30π.μ. από όπου θα ξεκινήσουν πούλμαν ή 10.30π.μ. στη διασταύρωση της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας με τα Οινόφυτα.

Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες, που τις ημέρες αυτές θα δίνουν τον αγώνα για την ανατροπή της άδικης και ληστρικής κυβερνητικής πολιτικής, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή και να δώσουν το παρόν και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 26/10/2011 στα δικαστήρια της Θήβας.

Η καταδίκη των υπευθύνων του οικολογικού αυτού εγκλήματος σε βάρος της δημόσιας υγείας είναι αναγκαιότητα.

                                              ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΩΡΩΠΟΥ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, 6982481988.

Μαρία  Σταθάκη,αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, 6972 700643.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας!

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.

 

Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.

Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.

Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου - Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα - βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.

 

Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:

Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.

Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.

Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!

Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!

Συντακτική Ομάδα

18/03/13

Πηγή: http://www.filenades.gr/ViewArticle.aspx?Id=2322

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

24-05-2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους υπουργούς:
- ΠΕΚΑ
- Υγείας

ΘΕΜΑ: Εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

22.05.2013
Η υπόθεση της ποιότητας του πόσιμου νερού, ενός δημόσιου και κοινού αγαθού, είναι από τα πλέον σοβαρά ζητήματα για μια κοινωνία. Η προστασία της υγείας των πολιτών είναι συνδεδεμένη με την ποιότητα του νερού και άρα η προστασία της εξαρτάται άμεσα από την σωστή πληροφόρηση. Γιʼ αυτό επανερχόμαστε με το ζήτημα του εξασθενούς χρωμίου και την γνωστή υπόθεση Ασωπού αλλά και άλλων περιοχών της χώρας με παρόμοιο πρόβλημα, για να υπενθυμίσουμε ότι:

1. Το εξασθενές χρώμιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο με την κατάποση (και αυτό είναι γνωστό από τις 31.12.2008, ημέρα δημοσίευσης της μελέτης που ανακοίνωνε τα πειράματα που έγιναν και που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εξασθενές χρώμιο σε πόσιμο νερό προκάλεσε καρκινογένεση σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2685832/ ).

2. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει πάρει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, ζητώντας θέσπιση ορίου στο πόσιμο νερό, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του ζητήματος στην αναφορά του προς το ΥΠΕΚΑ (αριθ. Πρωτοκ. 140025/34269/2011) και συναρμόδιες αρχές, για το θέμα του Ασωπού στις 6 Δεκεμβρίου του 2011

3. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χαλκίδας με την υπʼ αριθμ 1158/2Ο1O απόφαση που εκδόθηκε στο πλαίσιο προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθόρισε όριο 2μg/lt για την περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό της περιοχής των Μεσσαπίων. Επίσης και σε άλλες περιοχές, συμφωνά με δημοσιεύματα, έχουν ανιχνευτεί στο νερό συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου (Cr) και εξασθενούς (CrVI) χρωμίου, πολύ υψηλές π.χ Cr σε συγκέντρωση 98μgr/L και CrVI σε συγκέντρωση 97μgr/L.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό: στην περίπτωση του δηλητηριασμένου από τοξικές ουσίες νερού της πόλης Χίνκλεϊ στην Καλιφόρνια (υπόθεση γνωστή στο κοινό και ως υπόθεση «Εριν Μπρόκοβιτς») το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκτίμησης Κινδύνων Υγείας της αμερικανικής πολιτείας έκρινε ως πρότυπο «αμελητέου κινδύνου» τη συγκέντρωση CrVI σε νερό ύψους 0,02μgr/L, το οποίο «μεταφράζεται» σε ποσοστό εμφάνισης καρκίνου από τη συγκεκριμένη αιτία 1 προς 1.000.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε εκατομμύριο ανθρώπων που πίνουν δύο λίτρα νερό ημερησίως για 70 χρόνια με το συγκεκριμένο επίπεδο CrVI, ένας θα εμφανίσει καρκίνο από την έκθεσή του στην τοξική ουσία. Η συγκέντρωση CrVI ύψους 97μgr/L, σε νερό ανάγει την εν λόγω πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου σε 1 ανά 200 περίπου κάτοικους, καθιστώντας την εξαιρετικά επικίνδυνη.

4. Παρʼ όλα αυτά και την νομοθεσία που υπάρχει σε άλλες χώρες για το εξασθενές χρώμιο στην Ελλάδα το θέμα κρατείται στη σιωπή και καμιά πρόνοια δεν παίρνει η πολιτεία για τους καθορισμούς ορίων στο πόσιμο νερό. Αντιθέτως μάλιστα πολύ πρόσφατα το ΙΓΜΕ σε έκθεσή του για το εξασθενές χρώμιο στο Σχίνο Κορινθίας αναφέρει πως είναι καρκινογόνο μόνο μέσω της αναπνοής.

Για τους παραπάνω λόγους, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Γνωρίζουν τις επίσημες μελέτες για την καρκινογόνο δράση του συγκεκριμένου στοιχείου και την επικινδυνότητά του στο πόσιμο νερό και τι μέτρα θα πάρουν για την προστασία της υγείας του πληθυσμού στις περιοχές που έχει προκύψει πρόβλημα; Θα προβούν σε δράσεις ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισης του προβλήματος;

2. Σκοπεύουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για καθορισμό ορίου στο πόσιμο νερό, όπως έκανε το διοικητικό πρωτοδικείο Χαλκίδας;

3. Γιατί υποβαθμίζεται το θέμα του Ασωπού τι στιγμή που η πολιτεία γνωρίζει τόσο καιρό τη σοβαρότητά του;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

http://eco-aegina.blogspot.gr/2013/05/blog-post_21.html

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου

Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013 και ώρα 13.00 στην αίθουσα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Νεοφύτου Βάμβα 6, 3ος όροφος, 10674 Αθήνα), η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα δώσει συνέντευξη τύπου με θέμα:  “Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάμι”

Στην συνέντευξη τύπου θα παρουσιαστεί η (καταδικαστική της Ελλάδας) Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επί της Συλλογικής Προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (μέλος της οποίας είναι η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)  με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση.

Την παρουσίαση θα κάνουν ο συντάκτης της προσφυγής, δικηγόρος και λέκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου (πανεπιστήμια Θράκης και Βοσπόρου), κ. Γ. Κτιστάκις, η αν. καθηγήτρια ιατρικής (πανεπιστήμιο Αθηνών) και επιστημονική υπεύθυνη και διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία», κ. Π. Νικολοπούλου-Σταμάτη, και ο πρεσβύτερος π. Ι. Οικονομίδης από το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού των Οινοφύτων.

Θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Κ. Τσιτσελίκης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Κ. Παπαϊωάννου.

Σας καλούμε να παρευρεθείτε.

Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Τάκου, τηλ: 6937.114647

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις σε κατοίκους των Οινοφύτων λόγω βλαβών στην υγεία από εξασθενές χρώμιο

6 Ιουνίου 2013
Ευρωπαϊκή «καμπάνα» για τον Ασωπό
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις σε κατοίκους των Οινοφύτων λόγω βλαβών που πιθανώς προκλήθηκαν στην υγεία τους από τη ρύπανση με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η απόφαση ελήφθη σχεδόν 2 χρόνια μετά τη συλλογική προσφυγή της διεθνούς ομοσπονδίας δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά της Ελλάδας για τη ρύπανση και την έλλειψη ενεργειών από την πλευρά του κράτους ώστε να προστατέψει τους πολίτες του.
Επί της ουσίας οι προσφεύγοντας κατήγγειλαν στην επιτροπή ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της υγείας των 200.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου εντοπίζονταν σύμφωνα με δεκάδες αναλύσεις από κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια, υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία συνδέεται με ανθρωπογενή δραστηριότητα και προέρχεται κυρίως από βιομηχανίες που επεξεργάζονται μέταλλα. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας με οδηγία του είχε επισημάνει ότι το νερό με εξασθενές χρώμα που προερχόταν από γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων δεν πρέπει να προορίζεται για ανθρώπινη χρήση, δηλαδή για πόση, μαγείρεμα κ.ο.κ.
Στη συλλογική προσφυγή που συνέταξε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης και Βοσπόρου Γιάννης Κτιστάκης αναφερόταν ότι έχει επέλθει ήδη ζημιά και δεν υπήρξε από την πλευρά του κράτους πρόληψη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των κατοίκων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων απάντησε ομόφωνα ότι παραβιάστηκε και παραβιάζεται το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων με το εξής σκεπτικό: ενώ η Πολιτεία –μέσω δηλώσεων πολιτικών καθώς και αποφάσεων δικαστηρίων- έχει δεχθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από το εξασθενές χρώμιο, δεν λαμβάνεται κανένα προληπτικό μέτρο.
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=238998&catID=5

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το εξασθενές χρώμιο ρυπαίνει τα νερά-  Συγκαλύπτουν τη ρύπανση στον Ασωπό, που εντοπίζει το ΕΜΠ 

15/11/2013

Θαμμένα στερεά απόβλητα και διαρροές με εξασθενές χρώμιο ρυπαίνουν το υπόγειο νερό στη Βοιωτία ενώ το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας γνωρίζουν και συγκαλύπτουν το ζήτημα εδώ και τέσσερις μήνες, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Τα αποτελέσματα δειγματοληψιών υπόγειου νερού στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού, είναι άκρως ανησυχητικά, σύμφωνα με Τεχνική Έκθεση του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία αναφέρεται στα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων νερού στα πλαίσια του έργου LIFE+ «Χρώμιο στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης». Η τεχνική έκθεση κοινοποιήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο προς το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας και το Δήμο Τανάγρας (ThePressProject

).

Τα πρώτα αυτά ευρήματα είναι εντυπωσιακά αρνητικά. Εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου της τάξεως των 7.270 μg/l μετρήθηκαν σε δείγματα από σκάμματα με υπόγειο νερό στην περιοχή των Οινοφύτων, οδηγώντας με βεβαιότητα στο συμπέρασμα της ύπαρξης ανθρωπογενούς ρύπανσης. Η παρουσία παρόμοιων συγκεντρώσεων στις γεωτρήσεις παρακολούθησης ανάντη των σκαμμάτων και το ότι οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου μειώνονται όσο μεγαλώνει η απόσταση από τα σκάμματα, ισχυροποιούν το παραπάνω συμπέρασμα. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι πιθανές πηγές της ανθρωπογενούς αυτής ρύπανσης είναι είτε θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο ή/και υγρές διαρροές που φτάνουν στο υπόγειο νερό.

Επιπλέον, ο αποχετευτικός αγωγός που εκβάλει στον Ασωπό στη θέση «Μαΐλη» παροχετεύει νερό με συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 3.500 μg/l. Πιθανή αιτία αποτελεί η εισροή νερού από τα σκάμματα, τα οποία βρίσκονται πλησίον φρεατίων του αποχετευτικού αγωγού,  μέσω αστοχιών του αγωγού.

Είναι απορίας άξιο γιατί το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια, ενώ γνωρίζουν το θέμα εδώ και τέσσερις μήνες, δεν έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια αλλά και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ακόμα και αν αυτά χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικά. Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά και επιβάλλεται να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί η πηγή της ρύπανσης άμεσα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και του περιβάλλοντος στην πολύπαθη περιοχή.

H Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος

Περισσότερες πληροφορίες: 6974263574

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ασωπός: ως πότε θα αδρανούν Υπουργείο και Περιφέρεια; Κανένα μέτρο για τις πηγές ρύπανσης!

Οικολόγοι- Πράσινοι

28/2/2014

Από τα τέλη του Ιουλίου του 2013 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν στη διάθεσή τους Τεχνική Έκθεση Επιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ που προσδιορίζει ως μέρος των αιτίων για τη μόνιμη ρύπανση των υδάτων του Ασωπού με τοξικό εξασθενές χρώμιο σκάμματα με βιομηχανικά απόβλητα σε συγκεκριμένα σημεία της ΒΙΠΕ Οινοφύτων και πιθανή επικοινωνία τους με διερχόμενο πλησίον αποχετευτικό αγωγό.

Παρά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης αλλά και τη σαφή αναφορά της σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει ως τώρα για λήψη μέτρων προς έλεγχο της συγκεκριμένης αυτής πηγής ρύπανσης της περιοχής.

Επιπλέον, στις 18 Νοεμβρίου 2013 οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν στείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας την άμεση αξιοποίηση της Τεχνικής Έκθεσης για τον έλεγχο των πηγών ρύπανσης που εντοπίζει και περιγράφει, δημοσιοποιώντας παράλληλα το θέμα.

Δεν δόθηκε απάντηση ούτε από το ΥΠΕΚΑ, ούτε από την Περιφέρεια.

Παρά τις προσπάθειες των Οικολόγων Πράσινων να ενημερωθούν για την «τύχη» της επιστολής μας, το ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να επικοινωνήσει ενώ και από την Περιφέρεια δε δόθηκε καμιά απαντητική επιστολή..

«Επαναφέρουμε το θέμα και ζητούμε άμεση λήψη απόφασης για επέμβαση στην εντοπισμένη πηγή ρύπανσης στην περιοχή με τα σκάμματα, που να περιλαμβάνει  επείγοντα μέτρα απορρύπανσης και διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων,  αποκλεισμό κάθε νέας απόρριψης και διασφάλιση ότι καμία επικοινωνία του χώρου αυτού με αποχετευτικό ή άλλο αγωγό δεν θα είναι δυνατή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Επιπλέον, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την αξιοποίηση και των όποιων νεότερων ευρημάτων της έρευνας του ΕΜΠ, προκειμένου να ληφθούν επιτέλους επαρκή μέτρα συνολικής απορρύπανσης και παύσης της απόρριψης υγρών αποβλήτων επιβαρυμένων με εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό με οποιονδήποτε τρόπο. Και υπογραμμίζουν ότι «αν κάποιοι επιμένουν να το ξεχνούν, εμείς δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε: Ο Ασωπός πρέπει να ξαναγίνει και θα ξαναγίνει ποτάμι, όχι οχετός αποβλήτων»!

Πληροφορίες: Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος, τηλ. 6972902750

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο Ασωπός εκπέμπει SOS: Νέες βλαβερές ουσίες ανακαλύφθηκαν στα νερά του ποταμού

10.05.2014

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού, που επηρεάζει και την υδροδότηση των γύρω περιοχών. Οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και επιπλέον εντοπίστηκαν νέες επιβλαβείς ουσίες στα νερά του.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο ευθύνεται για καρκινογενέσεις, έχουν φτάσει τα 4.900 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μg/L) όταν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί είναι μόλις 50 μg/L.

Μάλιστα σε γεωτρήσεις που έκαναν ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 10.103 μg/L.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, την κατάσταση επιδεινώνει η έλλειψη χαρτογράφησης της διέλευσης του ποταμού και η πλήρης απουσία δεδομένων για τις βιομηχανίες που τον επηρεάζουν.

Πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι η ρύπανση οφείλεται στην ανθρωπογενή δραστηριότητα στην άτυπη Βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς πολλών επιχειρήσεων, ότι η μόλυνση από χρώμιο είναι γηγενής.

Ωστόσο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού σε γεωτρήσεις που έγιναν βόρεια και δυτικά της Βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων ανιχνεύτηκαν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις Μολύβδου και Μαγγανίου, γεγονός που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει την ύπαρξη περισσότερων πηγών ρύπανσης στα υπόγεια ύδατα.

Οπως επισημαίνουν, πιθανές πηγές ρύπανσης των υπόγειων υδάτων είναι είτε θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο, είτε υγρές διαρροές που φτάνουν στο νερό.

Τι μπορεί να γίνει όμως; Σύμφωνα με τους ερευνητές, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οποιοδήποτε σχέδιο αποκατάστασης της περιβαλλοντικής υποβάθμισης θα πρέπει να περιλαμβάνει εντοπισμό και απομάκρυνση/αδρανοποίηση της εστίας της ρύπανσης.

Ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, για την υλοποίηση σχετικού προγράμματος για την εξυγίανση της περιοχής.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η Έριν Μπρόκοβιτς επιστρέφει στη μάχη..

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.real.gr via Greek Forests

Έτοιμοι για μια δεύτερη δίκη είναι οι κάτοικοι του μικρού χωριού Χίνκλεϊ, που έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο από την ταινία «Έριν Μπρόκοβιτς». Η νέα υπόθεση ρύπανσης που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μοιάζει με την κινηματογραφική συνέχεια του γνωστού φιλμ, για το οποίο η σταρ του Χόλιγουντ, Τζούλια Ρόμπερτς, είχε κερδίσει βραβείο Οσκαρ.
Πέρα από την επιτυχία της ταινίας, η περίπτωση του Χίνκλεϊ έχει μείνει στην ιστορία για την πρωτοφανή αποζημίωση που αναγκάστηκε να πληρώσει η ενεργειακή εταιρεία PG&E για την τρομακτική ζημιά που υπέστησαν το περιβάλλον της περιοχής και η υγεία των κατοίκων. Παρότι η εταιρεία αναγκάστηκε να πληρώσει εκατομμύρια για την αποκατάσταση της ζημιάς, νέες μετρήσεις δείχνουν ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει επαναληφθεί!

Επί δεκαετίες η PG&E ρύπαινε τον υδροφόρο ορίζοντα του καλιφορνέζικου χωριού μεεξασθενές χρώμιο, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από καρκίνο οι 634 από τους 700 κατοίκους της περιοχής. Εργα αποκατάστασης της ζημιάς έχουν γίνει, ωστόσο νέες έρευνες για την ποιότητα του πόσιμου νερού αποκαλύπτουν ότι το εξασθενές χρώμιο έχει επιστρέψει.

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα επίπεδα εξασθενούς και ολικού χρωμίου στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι είναι σήμερα αυξημένα κατά 4.600% σε σχέση με το 2005. Η νέα περίπτωση ρύπανσης αφορά έναν δεύτερο ταμιευτήρα νερού, ο οποίος υποτίθεται ότι περιείχε καθαρό νερό. Η γεώτρηση για τον δεύτερο υπόγειο ταμιευτήρα έγινε μετά την περίφημη δίκη στην οποία συμμετείχε η πραγματική Εριν Μπρόκοβιτς, ώστε να σταματήσει η παροχή νερού στο χωριό από τον μολυσμένο ταμιευτήρα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι και ο δεύτερος ταμιευτήρας ήταν μολυσμένος. Ειδικοί που έλεγχαν την περιοχή μάς διαβεβαίωναν συνεχώς για την ποιότητα του νερού – κι όμως εγώ και η οικογένειά μου πίνουμε το νερό αυτού του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα. Πλέον δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν. Ακόμη και η δημόσια υγεία θυσιάζεται στον βωμό της αισχροκέρδειας», δήλωσε η Καρμέλα Γκονζάλεζ, μόνιμος κάτοικος του Χίνκλεϊ.

Την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με τους κατοίκους της περιοχής και την ίδια την Εριν Μπρόκοβιτς. Καθώς τα επιχειρήματα της PG&E δεν έπεισαν, οι κάτοικοι μίλησαν για συνάντηση-φιάσκο, ενώ η γνωστή δικηγόρος άφησε να εννοηθεί ότι η δεύτερη δικαστική διαμάχη είναι πλέον θέμα χρόνου. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αναλαμβάνουμε την υπόθεση», αρκέστηκε να δηλώσει η Μπρόκοβιτς.

«Σταχτοπούτα»
Δέκα χρόνια μετά την ταινία που έφερε το όνομά της, η πενηντάχρονη σήμερα Μπρόκοβιτς δεν θυμίζει σε τίποτα τη νεαρή και ανύπαντρη μητέρα τριών παιδιών που τη δεκαετία του 1990 κλήθηκε να παλέψει με μία από τις ισχυρότερες ενεργειακές εταιρείες στις ΗΠΑ. Εχει ιδρύσει την εταιρεία περιβαλλοντικών ερευνών Erin Brockovich Research and Consulting και ως πρόεδρος αναλαμβάνει την εκπόνηση περιβαλλοντικών ερευνών. Η φήμη της έχει απλωθεί σε όλον τον κόσμο, ενώ δέχεται διαρκώς εκκλήσεις να παράσχει βοήθεια σε υποθέσεις ρύπανσης, παρόμοια με αυτήν στο Χίνκλεϊ. Η πορεία της μέχρι αυτό το σημείο, βέβαια, παραπέμπει σε μια σύγχρονη εκδοχή της Σταχτοπούτας.

Γεννημένη στο Κάνσας, μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει μηχανικός-ηλεκτρολόγος. Παρ’ όλα αυτά, το επιβλητικό παρουσιαστικό της την οδήγησε στον χώρο της μόδας, ενώ έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε καλλιστεία ομορφιάς. Σύντομα, ωστόσο, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της. Μετά από δύο αποτυχημένους γάμους και όντας μητέρα τριών παιδιών, καλείται να μεγαλώσει τα παιδιά της κάνοντας διάφορες δουλειές. Εντελώς τυχαία θα καταλήξει σε ένα δικηγορικό γραφείο ως υπάλληλος αρχείου. Εκεί η Εριν ανακαλύπτει τα ιατρικά αρχεία για την υπόθεση του Χίνκλεϊ και ξεκινά τον αγώνα της για να βοηθήσει τους κατοίκους της περιοχής που προσβλήθηκαν από καρκίνο εξαιτίας του μολυσμένου νερού. Τελικά, θα καταφέρει να κερδίσει τη δίκη, υποχρεώνοντας την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 333 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη που επιβλήθηκε ποτέ στα δικαστικά χρόνια των ΗΠΑ, τα οποία και μοιράστηκαν στους 634 καρκινοπαθείς κατοίκους της περιοχής

Η ιστορία αυτή και, φυσικά, η προβολή της ταινίας με πρωταγωνίστρια τη διάσημη ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς βοήθησαν να γίνει η Έριν Μπρόκοβιτς μία παγκοσμίου φήμης υπερασπίστρια του περιβάλλοντος.

Προσωπικό Ιστολόγιο : http://blog.brockovich.com/

Οι ομοιότητες με τον Ασωπό

Οι ομοιότητες που παρουσιάζει η υπόθεση Χίνκλεϊ με τη ρύπανση του Ασωπού από εξασθενές χρώμιο δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες από τη διάσημη Αμερικανίδα, η οποίαέφθασε μέχρι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να μιλήσει για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ελλάδας. «Τα εργοστάσια στην Ελλάδα θα πρέπει να παρέχουν πραγματικές αποδείξεις για το εάν ρυπαίνουν ή όχι», δήλωνε τον Απρίλιο του 2009 στο Στρασβούργο. Παράλληλα, το 2007 είχε στείλει επιστολή στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, καλώντας τον να ασχοληθεί με το ζήτημα. «Η ρύπανση στον Ασωπό είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή στο Χίνκλεϊ, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν», έχει γράψει στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Ένα blog αφιερώμένο στη ρύπανση του Ασωπού : http://asopossos.wordpress.com/

ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΧΕΛΙΔΩΝΗ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ, Του  Γιαννακάκη  Κώστα Ιδρυτή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ωρωπού

 

Αφιερωματικές   ημέρες   σαν  την  Παγκόσμια  ημέρα  Περιβάλλοντος  στις  5  Ιουνίου  και  την  ημέρα  Νερού  στις  22  Μαρτίου , έχουν  νόημα,  εφόσον  καταφέρουν  να  μας  αφυπνίσουν. `` Αρχή  πάντων  το  ύδωρ’’  είχε  διαλαλήσει  από  τον  πέμπτο π.χ. αιώνα ο Θαλής για το νερό που η ιστορία του αρχίζει  ταυτόχρονα με την ιστορία του ανθρώπου. Νομίζω ότι όλες τις ημέρες του χρόνου πρέπει όλοι οι άνθρωποι να σκεπτόμαστε ότι έχουμε υποχρέωση να κάνουμε οικονομία στο νερό και να μη το μολύνουμε.

Οικονομία νερού

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το νερό δεν είναι ανεξάντλητο. Σε πολλές περιοχές έχει περιοριστεί η ποσότητα του. Πάνω στον πλανήτη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 6000 παιδιά από έλλειψη νερού ! Ισχύει και εδώ η ΄΄αει   φορεία΄΄,δηλαδή το δίδαγμα της φύσης που λέει ότι:  ΄΄να  παίρνουμε από παντού τόσο όσο μας χρειάζεται και κατά τρόπο ώστε να έχουμε πάντοτε να παίρνουμε. Αυτό το δίδαγμα της φύσης πρέπει να εφαρμόζεται και  στην κατανάλωση νερού, γιατί  χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, αλλά και ο κάθε ένας από εμάς έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Είναι ζήτημα αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς!

Εκστρατεία για την εξοικονόμηση νερού στην Ελλάδα

Χρειάζεται ενημέρωση και μέτρα για την γεωργία [όπου καταναλώνουμε το 86% του νερού], τον τουρισμό, την οικιακή χρήση. Απαιτείται επισκευή δικτύων, διότι έχουμε μεγάλη σπατάλη λόγω ζημιών στα αρδευτικά δίκτυα. Πρέπει να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για γήπεδα γκολφ, εφόσον κάθε ένα από αυτά καταναλώνει όσο νερό χρειάζεται μια πόλη 10.000 κατοίκων.

Πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή των λεκανών απορροής της  χώρας . Να γίνει μελέτη σε κάθε λεκάνη απορροής, έτσι ώστε η κατανάλωση νερού να μην υπερβαίνει τις εισροές του και έτσι να μην εξαντλούνται τα αποθέματα.

Δεν γνωρίζει κανείς πόσο νερό αντλούν οι γεωτρήσεις και πως ξοδεύεται. Είναι ανάγκη να μελετηθούν και να εφαρμοστούν τεχνικές επεξεργασίας λυμάτων, αξιοποίησης του νερού της βροχής, επαναχρησιμοποίηση των ακαθάρτων, της αφαλάτωσης κ. τ. λ

Μόλυνση του νερού

Κάποτε θα γίνουν πόλεμοι για το νερό, λόγω της έλλειψης  του. Το τραγικό είναι ότι κάποιες περιοχές και να έχουν αρκετό, θα είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης πολλών από τα  εργοστάσια στα Οινόφυτα και στο  Σηματωρέ ,το ίδιο θα γίνει και στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στον Ασωπό ποταμό. Ζούμε δηλαδή στην εποχή του παραλογισμού, ενώ μιλάμε ότι το νερό είναι λίγο, αντί να το προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού, το γεμίζουμε δηλητήρια!  Το πιο επικίνδυνο είναι το καρκινογόνο εξασθενές  χρώμιο.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η μόλυνση των θαλασσών σε πολλές περιοχές είναι τεράστια, με όλες τις συνέπειες για την βιοποικιλότητα. Όσοι έχουν καταλάβει γιατί το νερό δεν πρέπει να έχει καθόλου εξασθενές  χρώμιο, αγωνίζονται. Τον αγώνα δυστυχώς τον εμποδίζουν αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για την υγεία την δική τους,των παιδιών τους και των άλλων ανθρώπων,αλλά έχουν στο μυαλό τους άλλες προτεραιότητες.Το θέμα είναι κυρίως πολιτικό και αφού λείπει η πολιτική βούληση, η κατάσταση συνεχίζει να είναι τραγική.

Βέβαια για το θέμα του Ασωπού, που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις κυρίως  λόγω της αγωνίστριας ‘’ Έριν  Μπρόκοβιτς’’,έχουμε ακούσει υποσχέσεις, δηλαδή λόγια,αλλά πράξεις , τίποτα. Πιστεύω  ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού. Είμαι σίγουρος ότι ο Γιάννης Τσιρώνης ό αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος θα κάνει το καθήκον του. Ξέρω ότι έχει Περιβαλλοντικές ευαισθησίες γιατί είμαστε συναγωνιστές στους  Οικολόγους Πράσινους. Είναι ασυμβίβαστος στα προβλήματα Περιβάλλοντος και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κάνει ότι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η μόλυνση από τις Βιομηχανίες Οινοφύτων  Σχηματαρίου , να  σταματίσει επιτέλους η μεγαλύτερη  Οικολογική Καταστροφή στην Ευρώπη!

 

Επιστροφή στην αρχή