Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Β-Α ATTIKH 3 (προηγούμενα Β-Α Αττική 1, Β-Α Αττική 2)

Περιεχόμενα αυτής της σελίδας

Βόρεια-Ανατολική Αττική (Μαραθώνας, Ωρωπός, Δήλεσι, Οινόφυτα, Καπανδρίτι, Κάλαμος)

 

Άλλα σχετικάΒιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα, Τα Μεσόγεια,  Λατομεία στα Μεσόγεια

Άλλα θέματα για: "Αττική εκτός του Λεκανοπεδίου Αθήνας": Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία,

Εκτός Λεκανοπεδίου,

Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω  

Β-Α Αττική 3

 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

20 Νοεμβρίου 2008

Ασωπός: δεν υλοποιούνται προτάσεις για μέτρα και αποφάσεις του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Καμία από  τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και περιλαμβάνονται  στο πόρισμα που συνέταξε για τις παραλείψεις στους ελέγχους και την λειτουργία μέρους των εργοστασίων που αποβάλουν επικίνδυνα απόβλητα στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, δεν φαίνεται να υλοποιείται.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η έκτακτη συνεδρίαση της Δ.Ε. του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.

Όπως τονίστηκε, τα προβλήματα της Βιομηχανικής Περιοχής ΟινοφύτωνΣχηματαρίου, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολούν το ΤΕΕ. Αυτά αρχίζουν από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού στο πλαίσιο αυτονόητων απαιτήσεων ύπαρξης οργανωμένων υποδοχέων των δραστηριοτήτων και καταλήγουν σε ένα ιδιαίτερο φάσμα περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που συνεχώς διευρύνεται και το οποίο για να αντιμετωπιστεί απαιτούνται εξειδικευμένες προσεγγίσεις και επιστημονικοί μέθοδοι.

Στην περιοχή λειτουργούν περισσότερες από 1.500 μονάδες βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας, στρατηγικών τομέων της Εθνικής Οικονομίας, με εξαιρετικά υψηλό αντίκρισμα σε επίπεδο χώρας.

Ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής είναι η ανεπαρκής στελέχωση και οι πενιχρός εξοπλισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας. Στις υπηρεσίες, εργάζονται συνολικά λιγότεροι από δέκα μηχανικοί και είναι φανερό ότι, εξ ορισμού, εξανεμίζονται οι προοπτικές για σωστά και αποτελεσματικά διοικητικά μέτρα και παρεμβάσεις.

Κατά τη συζήτηση συνεκτιμήθηκαν:       

Οι προτάσεις του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ειδικότερα η ανάγκη οργάνωσης της ευρύτερης περιοχής ΟινοφύτωνΣχηματαρίου μέσα από Ειδική Χωρική Παρέμβαση (ΠΕΧΠ), οι οποίες εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.

Η ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Κεντρική Διοίκηση, ώστε με επιστημονικές έρευνες να παραμετροποιηθούν οι επιπτώσεις μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και να δρομολογηθούν μέτρα για την ανάταξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση προέχει η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης και Προγράμματος Παρακολούθησης των δεδομένων της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού.

Η ενίσχυση των δυνατοτήτων των αρμοδίων υπηρεσιών της περιοχής, με εξοπλισμό και κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό, το συντομότερο δυνατό και επίσης η ανάγκη συνδρομής των μηχανικών που εργάζονται σ’ αυτές απέναντι σε ενδεχόμενες διώξεις. Οι υπάλληλοι, όπως τονίστηκε, ασκούν τα καθήκοντά τους μέσα από τη σημερινή αταξία και χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους. Συνεπώς, πολλές φορές μπορεί να τους επιμερίζονται ευθύνες οι οποίες δεν τους αναλογούν.

Οι διατυπωμένες κατά το παρελθόν επενδυτικές προτάσεις, η μελέτη των οποίων δεν προωθείται, λόγω αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην έκτακτη αυτή σύσκεψη συμμετείχαν και μηχανικοί υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών που επιμελούνται τα θέματα της συγκεκριμένης περιοχής.

Αποφασίστηκε, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο το ΤΕΕ να αναδείξει το όλο θέμα προς κάθε κατεύθυνση και προπαντός στη βάση της αδήριτης ανάγκης για την εγρήγορση της Πολιτείας. Εάν εξακολουθήσει ο εφησυχασμός υπογραμμίστηκε, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα διογκωθούν και μετά από λίγα χρόνια η περιοχή θα βιώνει πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτές που έχουν διαγνωσθεί έως σήμερα.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίσθηκε, επίσης, η διοργάνωση Ημερίδας για την ευρύτερη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων, από χωροταξική, βιομηχανική, περιβαλλοντική άποψη, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία και τα συμπεράσματα στα οποία είχε καταλήξει το προ διετίας συνέδριο του ΤΕΕ.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νερό - δηλητήριο από τη Βοιωτία μέχρι τα Μεσόγεια

Ρυπασμένη με εξασθενές χρώμιο είναι η ευρύτερη υδρολογική Λεκάνη του Ασωπού ποταμού, καθώς το καρκινογόνο χημικό στοιχείο ανιχνεύεται από τη Θήβα και τη Χασιά μέχρι τον Ωρωπό, το Μαρκόπουλο και την Αρτέμιδα.

Δηλητηριασμένο εξακολουθεί να είναι το νερό από τη Βοιωτία μέχρι τα Μεσόγεια κι όμως το πρόβλημα δείχνει πλέον ξεχασμένο και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που η Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς (2004) βρήκε εξασθενές χρώμιο σε βρύσες και γεωτρήσεις της περιοχής Οινοφύτων.

Ειδικά για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής αγνοούνται ακόμα τα αποτελέσματα ερευνών που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν για τις συγκεντρώσεις του τοξικού ρύπου.

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης των βλαπτικών επιδράσεων του εξασθενούς χρωμίου στον ανθρώπινο οργανισμό ο Δήμος Οινοφύτων. Η μελέτη εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες της ΕΕΧ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιστημονικού Τμήματος Περιβάλλοντος της ΕΕΧ, Ιωάννη Σιταρά.

Οι επιπτώσεις στην υγεία
Σύμφωνα με τη μελέτη, το εξασθενές χρώμιο [Cr(VI)] όταν συναντιέται στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής ρύπανσης.

Λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του, απόβλητα που περιέχουν εξασθενές χρώμιο πρέπει απαραιτήτως πριν από τη διάθεσή τους στο περιβάλλον να υφίστανται κατεργασία μετατροπής του Cr(VI) σε αδιάλυτες μορφές του τρισθενούς χρωμίου.

Εισπνέοντας αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα Cr(VI) είναι δυνατόν να προκληθούν ερεθισμός στη μύτη, ρινορραγίες, έλκη και οπές στο ρινικό διάφραγμα.

Η εισαγωγή στον ανθρώπινο οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων Cr(VI) μέσω των μολυσμένων τροφών ή του νερού είναι δυνατόν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και έλκη, σπασμούς, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο της μόλυνσης.

Η επαφή με το δέρμα ορισμένων ενώσεων του Cr(VI) είναι δυνατό να προκαλέσει έλκη. Μελέτες και στατιστικά αποτελέσματα απέδειξαν τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου ύστερα από έκθεση σε Cr(VI) μέσω της εισπνοής, με τη μορφή αερολύματος ή στερεών αιρουμένων σωματιδίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο και η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS) κατέταξε ορισμένες ενώσεις του Cr(VI) ως καρκινογόνους. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) όρισε ότι το Cr(VI) στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Η έρευνα
Σε αντίθεση με την αποδεδειγμένη καρκινογόνο δράση του στον εισπνεόμενο αέρα, ανάλογη δράση σε πόσιμο νερό δεν έχει άμεσα αποδειχθεί, κυρίως λόγω της δυσκολίας να αναπτυχθούν μοντέλα που να βασίζονται σε πειραματόζωα και να μιμούνται αξιόπιστα την ανθρώπινη κατάσταση, καθώς και λόγω της έλλειψης ενδελεχών επιδημιολογικών μελετών.

Ομως, η όλο και αυξανόμενη ποσότητα επιστημονικών δεδομένων από τη βασική έρευνα και την εκ νέου αξιολόγηση παλαιότερων ερευνών που περιείχαν επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς την κατεύθυνση ότι το Cr(VI) είναι καρκινογόνο και μέσω της κατάποσης.

Η ορθότητα της θεώρησης αυτής ενισχύεται από τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, όπου αποδεικνύεται ότι η παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε πόσιμο νερό προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα.

Τα αποτελέσματα τελευταίας τοξικολογικής έρευνας οδήγησαν την Πολιτεία της Καλιφόρνιας να μειώσει τις οριακές τιμές που είχαν προταθεί το 2001 για το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό -από 50 μg/L σε 2,5 μg/L- και να εισαγάγει για πρώτη φορά όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό: 0,2 μg/L.

Ωστόσο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρείται ότι το εξασθενές χρώμιο δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου, γι αυτό και δεν τίθεται κανένα όριο για τον συγκεκριμένο ρύπο.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ kallipateira@pegasus.gr ΕΘΝΟΣ 22/11/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Εξασθενές χρώμιο ρέει από τις βρύσες της Θήβας

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Θήβας, καθώς το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο Cr(VI) εξακολουθεί να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.

Στο νηπιαγωγείο Φιλολάου οι γονείς δίνουν στα παιδιά τους εμφιαλωμένο νερό.

Οι πιο υψηλές τιμές καταγράφονται στη δεξαμενή των Αγ. Θεοδώρων (35 μg/l), στις γεωτρήσεις Ελαιώνα (29 μg/l ) και Καλών Κυράδων (28 μg/l), καθώς και στις βρύσες των νηπιαγωγείων Φιλολάου (26 μg/l) και Χρ. Σμύρνης (21 μg/l), αλλά και του νοσοκομείου Θήβας (21 μg/l). Τις χημικές αναλύσεις έκανε το Πανεπιστήμιο Πατρών, για λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Θήβας (ΔΕΥΑΘ).

Παρά το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις του ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό της Θήβας είναι εντός του επιτρεπτού από τη νομοθεσία (Οδηγία 98/83/EC) ορίου των 50 μg/l, οι πολίτες και ειδικά οι γονείς είναι ανήσυχοι, διότι δεν έχει θεσπιστεί ανώτατο επιτρεπτό όριο ειδικά για το εξασθενές χρώμιο (μοναδική περίπτωση παγκοσμίως η Καλιφόρνια που έχει θεσπίσει όριο 0,2μg/l). Η Θήβα εξακολουθεί να υδροδοτείται κυρίως από γεωτρήσεις, ενώ η ΕΥΔΑΠ από το 1996 παρέχει 400.000 κ.μ. νερού ετησίως. Οι ανάγκες της πόλης σε νερό ανέρχονται περίπου στα 2 εκατ. κ.μ. ετησίως.

Διυλιστήριο
«Για να εξασφαλίσουμε καθαρό νερό, υπογράψαμε με την ΕΥΔΑΠ σύμβαση για την παροχή 4 εκατομμυρίων κ.μ. νερού. Η ποσότητα αυτή υπολογίζουμε ότι θα καλύψει τις ανάγκες της πόλης για περίπου 2,5 χρόνια», μας εξηγεί ο δήμαρχος Θήβας, κ. Νικόλαος Σβίγγος.

«Τώρα βρισκόμαστε στη φάση κατασκευής του διυλιστηρίου, το οποίο θα λειτουργήσει σε τρεις μήνες. Ομως όλοι οι φορείς της Αττικο-Βοιωτίας είμαστε απογοητευμένοι από τη σημερινή κατάσταση... Περιμένουμε να δούμε τα πρόστιμα, τα οποία επιβλήθηκαν στις ρυπογόνες βιομηχανίες, εάν θα καταβληθούν και αν θα διατεθούν τα ποσά για την απορρύπανση της Λεκάνης του Ασωπού», καταλήγει ο κ. Σβίγγος.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Είναι τοξική ουσία και ενοχοποιείται για τον καρκίνο των πνευμόνων

Το Διεθνές Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατατάσσει το Cr (VI) ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, η ταξινόμηση αυτή ισχύει μόνο για έκθεση μέσω της εισπνοής, αφού το εξασθενές χρώμιο ανήκει στις τοξικές ουσίες και η καρκινογόνος δράση του προσβάλλει πρωτίστως τους πνεύμονες. Στον Κανονισμό REACH οι ενώσεις του Cr(VI)) κατατάσσονται ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή.

«Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η πόση νερού που περιέχει εξασθενές χρώμιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Ομως μέχρι σήμερα δεν έχει διασαφηνιστεί σε ποιες ακριβώς ποσότητες στα πόσιμα ύδατα προκαλεί καρκίνο και επομένως το Cr (VI) δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου στο πόσιμο νερό (ΠΟΥ)», μας εξηγεί ο κ. Νικόλαος Θωμαϊδης, λέκτορας στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η έκθεση σε Cr(VI) από τον αέρα στον εργασιακό χώρο είναι επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό στις ΗΠΑ έχουν θεσπιστεί όρια έκθεσης.

Επιδημιολογικές μελέτες που διεξήχθησαν σε εργάτες παραγωγής χρωμικών και μεταλλικών επιστρώσεων χρωμίου σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία και Γαλλία, έδειξαν ότι η εισπνοή σκόνης που περιέχει Cr(VI) προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα και της ρινικής κοιλότητας».

Το εξασθενές χρώμιο όταν συναντάται σε αέρα, νερό και έδαφος είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής ρύπανσης. Το χρώμιο και οι ενώσεις του βρίσκουν ευρεία εφαρμογή γενικότερα στη μεταλλουργία, στην παραγωγή πυρίμαχων υλικών και στη χημική βιομηχανία.

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ 
kallipateira@pegasus.gr

 ΕΘΝΟΣ 29/11/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ο τοξικός εφιάλτης στην Αν. Αττική

Αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» με θέμα την έρευνα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σύμφωνα με την οποία ανιχνεύεται εξασθενές χρώμιο στο νερό σε 25 σχολεία της Ανατολικής Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων της Λούτσας).

Ο δήμαρχος Αρτέμιδας Γιώργος Αλτιπαρμάκης διαμαρτύρεται ότι «ο Δήμος μας έγινε ο 10ος της χώρας που στοχευμένα και ανεύθυνα το ΠΑΚΟΕ προκαλεί πανικό στην κοινωνία της πόλης μας. (...) Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας», τονίζει σε επιστολή του, την οποία συνοδεύει με πιστοποιητικό ανάλυσης από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό του Δήμου Αρτέμιδος την περίοδο 7-15 Ιουλίου 2008, όπου η τιμή του ολικού χρωμίου είναι 0,84 μg/l. «Ο Δήμος έσπευσε αμέσως (σ.σ. μετά το δημοσίευμα) στις αρμόδιες υπηρεσίες για όλες τις μετρήσεις που έχουν σχέση με το νερό και απεδείχθη αμέσως ότι το εξασθενές χρώμιο ευρέθη μη ανιχνεύσιμο», τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος.

Αντικρουόμενες οι αναλύσεις
Στο ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής», εκτός της έρευνας του ΠΑΚΟΕ παρουσιάστηκαν και οι θέσεις του δημάρχου Αρτέμιδας  Γ. Αλτιπαρμάκη, σύμφωνα με τις οποίες δεν είχε γίνει στο παρελθόν κάποια έρευνα για το εξασθενές χρώμιο.

Σήμερα ισχυρίζεται ότι οι αναλύσεις που έγιναν στα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ διαφέρουν από αυτές που διαθέτει ο δήμος Αρτέμιδας από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.». Τελικά είναι γεγονός ότι χρειάζεται αποσαφήνιση του θέματος, για να υπάρξει ακριβής ενημέρωση των κατοίκων της Αν. Αττικής για την ποιότητα του νερού.

 ΕΘΝΟΣ 29/11/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το κουκούλωμα της «γάγγραινας» δε θα περάσει

Η ρύπανση του υπόγειου ορίζοντα με τοξικά βαρέα μέταλλα και η επικίνδυνη, επεκτεινόμενη βιομηχανική ρύπανση των περιοχών της Βοιωτίας (ειδικότερα των περιοχών του Ασωπού ποταμού), μόνο με την κλινική εικόνα της «γάγγραινας» μπορεί να παρομοιαστεί. Και είναι δεδομένο, πως τη γάγγραινα με «κουκουλώματα» δεν την αντιμετωπίζεις ποτέ. Την εξουδετερώνεις μόνο με επεμβάσεις, αποφασιστικές και καθοριστικές που φέρνουν πόνο.

Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση και οι τοπικές εξουσίες κινούνται 15 μήνες τώρα, γύρω από την «τραγωδία του Ασωπού», φαίνεται να στοχεύει σε 3 σημεία:

·         Να μην δοθούν ακριβείς εξηγήσεις για το «ποιος» και «πώς» δημιουργεί τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα που αναπνέουμε και της γης που δουλεύουμε.

·         Να μην αποκαλυφθούν οι κρατικοί μηχανισμοί που πατρονάρισαν και έθρεψαν την αυθαιρεσία ενάντια στη δημόσια υγεία.

·         Οι ρυπαίνοντες να μην πληρώσουν για τη ζημιά που προκάλεσαν αλλά και να συνεχίσουν ανέξοδα τη βρώμικη δουλειά τους.

Ετσι, η έλλειψη κάθε συστηματικής ενέργειας για την «επισήμανση», το «σταμάτημα» και την «αντιμετώπιση των συνεπειών» της αυθαίρετης βιομηχανικής ρύπανσης στους τόπους αυτούς, της Βοιωτίας και της Αν. Αττικής, οδηγεί στο πολιτικό συμπέρασμα, ότι έχει αποφασιστεί: Κατ' αρχήν «το κουκούλωμα» της ευθύνης των ρυπαντών και η «άφεση των αμαρτιών» τους. Ωστε να μην ενοχληθούν στη ρυπογόνα δραστηριότητά τους. Στη συνέχεια, έρχεται η αγνόηση του προβλήματος της δημόσιας υγείας, που η τοξική ρύπανση δημιουργεί.

Επικοινωνιακά τρικ

Δεκαπέντε μήνες τώρα, μετρώντας από τη στιγμή της επιβεβαίωσης της τοξίνωσης των νερών κάθε χρήσης στη Βοιωτία, με εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο, νιτρικά και χλωριούχα, τα κυβερνητικά όργανα, οι τοπικές εξουσίες και η κυβέρνηση, «κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθούν εμπόδιο» στον εντοπισμό των πηγών της ρύπανσης, στο σταμάτημα της θανατηφόρας διασποράς της και στην απόδοση ευθυνών στους ρυπαντές. Προσπαθούν να διαχειριστούν το καυτό, επείγον πρόβλημα της καθημερινής τοξίνωσης του κόσμου με επικοινωνιακά τρικ και μονόπαντες πολιτικές, που ροκανίζουν το χρόνο. Ενώ η φύση των προβλημάτων ζητά επείγουσες και ριζικές βιώσιμες λύσεις. Τέτοιες όμως δεν μπορούν να προκύψουν αν ο κρατικός μηχανισμός επίσημα και τεκμηριωμένα κατά τις προσταγές των υπαρκτών νόμων δεν πάρουν «θέση δουλειάς στο πεδίο», ο καθένας «στον προβλεπόμενο ρόλο του», για να επισημάνουν τους ρυπαντές, για να σταματήσουν άμεσα τη ρυπαντική δραστηριότητά τους.

Δυστυχώς όμως, όλοι οι αρμόδιοι της εξουσίας, προτιμούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των λίγων ρυπαντών και όχι των πολλών αδικούμενων πολιτών τους. «Τα βρώμικα τα σπρώχνουν ουσιαστικά κάτω από το χαλί» και έτσι «χάνεται συνεχώς το έδαφος», που πάνω του στεκόμαστε όλοι.

Προτάσεις χωρίς αποτέλεσμα

Η πιο πρόσφατη ιδέα που κατεβάζουν στον κόσμο οι τωρινές εξουσίες, δήθεν σαν λύση, είναι απλά «ξαναζεσταμένο, παλιό ξινισμένο φαΐ». Πολιτικές προτάσεις που δεν οδηγούν σε πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά τρώνε πολύτιμο χρόνο. Και δεν παράγουν αποτελέσματα (όπως δεν έφεραν το 1997 και το 2000 όταν τις προωθούσε η τότε εξουσία) διότι: Το νέο μόρφωμα, περιλαμβάνει παράνομα κουκουλώματα, βαθιές αντιλαϊκές και μεροληπτικές μεθοδεύσεις υπέρ των ρυπαντών και της συνέχισης της αυθαιρεσίας τους, δεν προβλέπεται καν το σταμάτημα της ρύπανσης, έστω από τα ειδικά επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα παντός είδους, που απορρίπτουν και διασπείρουν στο περιβάλλον οι βιομηχανικοί ρυπαντές.

Προτάσσουν ένα παλαιό τεχνικά σχέδιο απορρύπανσης για την περιοχή (σχέδιο - μελέτη Λοϊζίδου - ΕΜΠ) αλλά ξεκινούν με τα δεδομένα ρύπανσης του 1996, χωρίς να παρεμβάλλουν την επικαιροποίηση δεδομένων από τα γιγαντωμένα στο τω μεταξύ ρυπαίνοντα εργοστάσια. Θέλουν να το προχωρήσουν χωρίς αναθεώρηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των εργοστασίων (ΑΕΠΟ) φτιαγμένες με βάση τους νέους νόμους (π.χ. 13588/725/2006). Και προσπαθούν να περάσουν χωρίς αναθεώρηση των γραπτών υποχρεώσεων πάνω στις άδειες λειτουργίας τους.

Τέλος, φτάνουν να προτείνουν την υλοποίηση «ενός μερικού έργου» μόνο για υγρά απόβλητα, σαν δημόσιο έργο «επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων» της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Σαν ένα έργο δήθεν και αποκλειστικά φτιαγμένο «για την πλαισίωση, διανομαρχιακών περιοχών κατοικίας» Σχηματαρίου - Οινοφύτων - Αυλώνος - Ωρωπού - και Ωρωποχωρίων με αποχέτευση και βιολογικό «αστικών λυμάτων». Επιδιώκοντας έτσι «μασκαρεμένο», να μπορέσει να αντλήσει κατασκευαστικά κονδύλια που θα προέρχονται αποκλειστικά από δημόσιο χρήμα (ΕΣΠΑ και εθνικά κεφάλαια). Δεν προβλέπεται η αναλογική συμμετοχή του κάθε βιομηχανικού ρυπαντή στο κατασκευαστικό κόστος του έργου. Δεν μπαίνουν προδιαγραφές βιομηχανικών επεξεργασμένων, που θα γίνονται δεκτά στους συλλεκτήριους αγωγούς. Και δεν ορίζεται νέο σύστημα τελών αποχέτευσης με την ποιότητα και την ποσότητα των προεπεξεργασμένων - εξουδετερωμένων, «εντός εργοστασίου», για τις επικίνδυνες ιδιότητές τους, υγρών βιομηχανικών αποβλήτων που θα επιτρέπεται να απορρίπτονται στους συλλεκτήριους αγωγούς.

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Κοντολογίς με τέτοιες προτάσεις, η κυβέρνηση και οι τοπικές εξουσίες, επιτρέπουν ουσιαστικά τη συνέχιση της λεηλασίας των «κοινόκτητων πόρων» στους τόπους αυτούς για την καταβαράθρωση του «δημοσίου συμφέροντος». Μέσα από απαράδεκτες παράνομες μεθοδεύσεις όχι μόνο δε λύνουν το υπαρκτό πρόβλημα αλλά φορτώνουν στους αδικημένους πολίτες, το κόστος της όποιας μονόπαντης λύσης επιχειρούν να περάσουν.

Ετσι, η κυβέρνηση δημιουργεί και οι τοπικές εξουσίες συνεργούν, σε μεγαλύτερο αδιέξοδο για τη δημόσια υγεία στις περιοχές της Βοιωτίας και της Αν. Αττικής. Κατασπαράσσουν τις προϋποθέσεις για την πραγματική «βιώσιμη ανάπτυξη» «ζωής και παραγωγής» των κατοίκων στους τόπους αυτούς. Και έτσι επωμίζεται τεράστιες πολιτικές και ηθικές ευθύνες απέναντι στους πολίτες της για να εξυπηρετεί παράνομα τα συμφέροντα μιας χούφτας ρυπαντών.

Αθανάσιος ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ ΙΤΑΠ

Ριζοσπάστης 29-11-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΣΩΠΟΣ: ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Έφτασε στα χέρια μας η έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τον Ασωπό μετά τους ελέγχους που έκανε σε 19 εταιρείες.

Από 40 σελίδες παραθέτουμε μερικά μόνο αποσπάσματα.

Ένα σχόλιο μόνο. ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 19 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΕΙΧΕ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

...Προϋπόθεση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων είναι η διασφάλιση από τον ενδιαφερόμενο της τήρησης των ειδικών οριακών τιμών στα υγρά απόβλητα...

Στον κατάλογο της Κ.Υ.Α. 26857/553/88, με τις ουσίες «που θα μπορούσαν να έχουν βλαπτικά αποτελέσματα για τα υπόγεια ύδατα» περιλαμβάνεται το χρώμιο και οι ενώσεις του. Η Κ.Υ.Α. αυτή (με επισπεύδουσα αρχή το ΥΠΕΧΩΔΕ), ουδέποτε εφαρμόστηκε από κανένα των εμπλεκομένων...

Σε περίπτωση μη τήρησης των ειδικών οριακών τιμών των επικινδύνων ουσιών στα υγρά απόβλητα η κατά περίπτωση αρμόδια για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αρχή λαμβάνει τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση τους και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, απαγορεύει κάθε απόρριψη στο υδατικό περιβάλλον...

8. Καμία από τις ελεγχθείσες βιομηχανίες που διαχειρίζεται/διαθέτει επικίνδυνα απόβλητα δεν κατείχε Άδεια Διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 7 της Κ.Υ.Α. Η.Π. 13588/725/06...

12. Από τις ως άνω απαντήσεις των Υπηρεσιών της Ν/Α Βοιωτίας, επιβεβαιώνεται ότι η Δ/νση Ανάπτυξης χορηγούσε Άδειες Λειτουργίας σε βιομηχανίες που επρόκειτο να προβαίνουν σε υπεδάφια διάθεση των αποβλήτων τους, χωρίς να ζητά ως προαπαιτούμενη την έκδοση από τη Δνση ΧΩ.ΟΙ.ΠΕ. Άδειας Διάθεσης αποβλήτων. Η επικαλούμενη «πάγια πρακτική» δεν εδράζεται σε καμία διάταξη νόμου. Αντιθέτως, η Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Φ15/οικ. 7815/615/05/05 (όπως και η προηγούμενη Φ15/οικ. 5239/245/98) προβλέπει ως απαραίτητο δικαιολογητικό για τη χορήγηση Άδειας Λειτουργίας, την έκδοση Άδειας Διάθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων. Ομοίως και η Υ.Δ. Ε1β.221/65 στο άρθρο 14 προβλέπει την έκδοση Άδειας Διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων από την Πολεοδομική Υπηρεσία...

Το κυριότερο, δεν φαίνεται να τυγχάνουν εφαρμογής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και από τις βιομηχανίες/βιοτεχνίες και παραμένουν ανενεργές...

Οι εταιρείες που προβαίνουν σε απόρριψη επικινδύνων υγρών αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό δεν έχουν προχωρήσει σε αναθεώρηση περιβαλλοντικών όρων, ώστε να ενσωματωθεί η διαδικασία τήρησης των ποιοτικών ορίων των απορριπτομένων σε υδατικούς αποδέκτες υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, που προβλέπεται από τις διατάξεις της Κ.Υ.Α. 4859/726/9-3-2001...

Δεν έχει εκπονηθεί Σχέδιο Διαχείρισης και προστασίας της περιοχής λεκάνης απορροής του ποταμού Ασωπού, καθώς και Πρόγραμμα Παρακολούθησης των νερών αυτού, που θα έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι 23-12-2006, σύμφωνα με το Π.Δ. 51/2007, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ «για τη θέσπιση κοινοτικής δράσης στον τομέα πολιτικής των υδάτων»...

Η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι οι Άδειες Διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων, που προβλέπονται στην Κ.Υ.Α. Η.Π. 13588/725/06, αντικαθιστούν τις Άδειες Διάθεσης της Υ.Δ. Ε1β/221/65 (ορθώς, κατά την άποψη των υπογραφόντων, καθόσον η Κ.Υ.Α. Η.Π. 13588/725/06 είναι μεταγενέστερη και ειδικότερη διάταξη της Υ.Δ. Ε1β/221/65, στο δε άρθρο 20 αυτής αναφέρεται ότι από, την έναρξη ισχύος της, καταργείται κάθε άλλη διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις αυτής ή ανάγεται σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτήν)...

Τα παραπάνω δίδουν την εικόνα στεγανών και έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των Υπουργείων. ..

α. Εννέα εταιρείες έχουν λάβει Άδεια Λειτουργίας (αδειοδοτούσα Αρχή η Ν.Α. Βοιωτίας) χωρίς να έχουν λάβει την απαιτούμενη από το άρθρο 14 της Υ.Δ. Ε1β/221/65 Άδεια Διάθεσης των λυμάτων-υγρών αποβλήτων τους, κατά παράβαση των διατάξεων της Υ.Α. Φ15/οικ. 7815/615/05/05 (και της προηγούμενης Υ.Α. Φ15/οικ. 5239/245/98) του Υπουργού Ανάπτυξης. Οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν μόνο αποφάσεις έγκρισης μελέτης επεξεργασίας και υπεδάφιας διάθεσης (μία εταιρεία άδεια επαναχρησιμοποίησης, ωστόσο η Α.Ε.Π.Ο. προβλέπει Άδεια Διάθεσης) των υγρών αποβλήτων τους από τη Δ/νση Υγείας της Ν/Α Βοιωτίας.

β. Πέντε εταιρείες έχουν λάβει Άδεια Λειτουργίας από τη Ν/Α Βοιωτίας, χωρίς να κατέχουν την απαιτούμενη από το άρθρο 14 της Υ.Δ. Ε1β/221/65 Άδεια Διάθεσης λυμάτων-υγρών αποβλήτων, αλλά ούτε καν εγκεκριμένη μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης των λυμάτων-υγρών αποβλήτων, κατά παράβαση, ωσαύτως, των διατάξεων της Υ.Α. Φ15/οικ. 7815/615/05/05 (και της προηγούμενης Υ.Α. Φ15/οικ. 5239/245/98) του Υπουργού Ανάπτυξης.

γ. Μία εταιρεία, η οποία απορρίπτει λύματα-υγρά βιομηχανικά απόβλητα στον Ασωπό, είχε λάβει Άδεια Λειτουργίας από τη Ν/Α Βοιωτίας ένα έτος πριν από την έκδοση της προσωρινής Άδειας Διάθεσης των αποβλήτων. Η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε, δηλαδή, επί ένα έτος, χωρίς την απαιτούμενη (προσωρινή, έστω) Άδεια Διάθεσης αποβλήτων, κατά παράβαση των διατάξεων της Υ.Α. Φ15/οικ. 7815/615/05/05 (και της προηγούμενης Υ.Α. Φ15/οικ. 5239/245/98) του Υπουργού Ανάπτυξης.

δ. Για δύο εταιρείες που έχουν λάβει οριστική Άδεια Διάθεσης των βιομηχανικών τους αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό, από τα στοιχεία των φακέλων δεν διαπιστώθηκε η τήρηση της απαίτησης της Υ.Δ. Ε1β/221/65 (άρθρο 14, παρ. 1.1.3γ,δ,ε) για έλεγχο (δειγματοληψίες κ.λ.π.) από το αρμόδιο Τμήμα Υγείας της Ν.Α. Βοιωτίας της σωστής λειτουργίας των τεχνικών έργων(μονάδων επεξεργασίας) στο διάστημα που μεσολαβεί από την προσωρινή άδεια διάθεσης στον Ασωπό μέχρι τη χορήγηση της οριστικής άδειας διάθεσης.

ε. Όσον αφορά σε αυτές τούτες τις δεκατέσσερις εταιρείες των ανωτέρω παραγράφων Δ4α,β, οι Άδειες Λειτουργίας τους πάσχουν νομιμότητας, καθόσον ελλείπει απαιτούμενο δικαιολογητικό (Άδεια Διάθεσης αποβλήτων), κατά παράβαση των διατάξεων της Υ.Α. Φ15/οικ. 7815/615/05/05 και της προηγούμενης Υ.Α. Φ15/οικ. 5239/245/98 του Υπουργού Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 14 της Υ.Δ. Ε1β/221/65...

Για μια άλλη εταιρεία, δεν βρέθηκε Άδεια Λειτουργίας. Τα στοιχεία από τον έλεγχο της Ε.Υ.Ε.Π. επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία αυτή λειτουργεί από μακρού χωρίς Άδεια Λειτουργίας...

Ζ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ:

Αναζητούνται πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες:

1.για τους εκδώσαντες τις Άδειες Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) των εταιρειών που διαθέτουν υπεδαφίως επικίνδυνα απόβλητα, χωρίς να εφαρμοστούν οι προβλέψεις της Κ.Υ.Α. 26857/553/88 για την προστασία των υπογείων νερών, με αποτέλεσμα την πιθανή επιβάρυνση του περιβάλλοντος (με τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης των υπογείων υδάτων) και, κατ΄ επέκταση, τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

2.για τους εκδώσαντες τις Άδειες Λειτουργίας εταιρειών, χωρίς να έχει εκδοθεί προηγουμένως Άδεια Διάθεσης των λυμάτων-βιομηχανικών τους αποβλήτων.

3.για τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους (εισηγητές-προϊσταμένους).

4.για τις εμπλεκόμενες εταιρείες (ποινικές ευθύνες).

...Με τις υγείες μας... το γάργαρο εξασθενές και χρωμιωμένο νεράκι και τα προϊοντα γης που τρώμε !!!

http://ellines-energoi-polites.blogspot.com/2008/03/blog-post_29.html

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 1-12-2008)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ασωπός: Ρύπανση με απόβλητα από βυτιοφόρα

Βυτιοφόρα ρίχνουν απευθείας στον Ασωπό επικίνδυνα στερεά και υγρά απόβλητα από τις βιομηχανίες της περιοχής των Οινοφύτων για να γλιτώσουν το κόστος της μεταφοράς τους σε μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Αυτό προκύπτει από τις καταγραφές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σε περισσότερα από 135 σημεία της κοίτης του ποταμού. Η συγκεκριμένη μελέτη (που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέδειξε υψηλά ποσοστά εξασθενούς χρωμίου, μολύβδου, αρσενικού και άλλων τοξικών βαρέων μετάλλων στα νερά του Ασωπού και αποτύπωσε την εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα από τη Θήβα έως τον Ωρωπό) φυλάσσεται ως… επτασφράγιστο μυστικό. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, μάλιστα, όπως προκύπτει από έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, τη χαρακτήρισε αναγνωριστική και την επέστρεψε, προκειμένου να επαναληφθεί και να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα!

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=63908

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διόδια στον Αγιο Στέφανο

Ο «Ρ» αποκαλύπτει ότι τα σχέδια της ιδιωτικής κοινοπραξίας για τους σταθμούς διοδίων στον κόμβο Αγίου Στεφάνου είναι έτοιμα προς εφαρμογή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σταθμοί διοδίων θα τοποθετηθούν σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους από Μεταμόρφωση Αττικής έως Σκάρφεια Φθιώτιδας

Σταθμούς διοδίων σε όλους τους ανισόπεδους κόμβους της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας από τη Μεταμόρφωση έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, αναμένεται να τοποθετήσει η ισπανοελληνική κοινοπραξία «Hellenic Autopistas» στην οποία έχει παραδοθεί η κατασκευή και εκμετάλλευση της Ιόνιας Οδού από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σήμερα ότι οι μελέτες για την εγκατάσταση των σταθμών διοδίων, τουλάχιστον αυτού στο ύψος του κόμβου Αγίου Στεφάνου, είναι πανέτοιμες. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι διόδια θα τοποθετηθούν και στην είσοδο και έξοδο του κόμβου της Βαρυμπόμπης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μελέτη για τον Αγιο Στέφανο έχει αποσταλεί στη ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθεί η επιχείρηση για το πού ακριβώς θα κατασκευαστούν τα διόδια, αλλά και για να της υποδειχτεί ταυτόχρονα πού θα πρέπει να μετατοπιστούν οι κολόνες του δικτύου της.

Από το σχέδιο των μελετών φαίνεται ότι η κοινοπραξία σκοπεύει να τοποθετήσει σταθμούς διοδίων ακριβώς στην έξοδο της Εθνικής για Αγιο Στέφανο και Κρυονέρι («συλλαμβάνοντας» προφανώς και όσους σήμερα μπαίνουν στον παράδρομο της Εθνικής και δεν πληρώνουν διόδια στο σταθμό των Αφιδνών) και στην ακριβώς απέναντι πλευρά, στην έξοδο δηλαδή προς την Εθνική με κατεύθυνση για Αθήνα.

Ετσι, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ακόμα και οι παράδρομοι των εθνικών οδών θα γεμίσουν με σταθμούς διοδίων, προκειμένου οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή και διαχείρισή τους, να μειώσουν στο ελάχιστο τις απώλειες εσόδων που έχουν, όπως δείχνουν σχετικές μελέτες που έχουν εκπονήσει και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία τους.

Χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι της Βορειοανατολικής Αττικής θα νιώσουν στο «πετσί» τους τι σημαίνει η πολιτική της ιδιωτικοποίησης των εθνικών οδικών αξόνων, καθώς θα αναγκάζονται καθημερινά να πληρώνουν πανάκριβα χαράτσια για να πάνε και να έρθουν στα σπίτια τους ή τη δουλειά τους! Και βέβαια αυτό αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα για τις συνέπειες της παράδοσης των εθνικών οδικών αξόνων στο μεγάλο κεφάλαιο, με αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει διπλά τα έργα: και για την κατασκευή από τη φορολογία του και για τη χρήση, με τα χαράτσια των διοδίων...

Υπενθυμίζεται ότι στην ισπανοελληνική κοινοπραξία, στην οποία έχει ανατεθεί με σύμβαση τύπου ΣΔΙΤ (με προεργασία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και με τελική υπογραφή της κυβέρνησης ΝΔ) η κατασκευή της Ιονίας Οδού, έχει δοθεί «προίκα» η εκμετάλλευση των διοδίων και στο τμήμα της Εθνικής από τη Μεταμόρφωση ως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν αποτελεί παρά μόνο την αρχή, καθώς ο τελικός σκοπός της ιδιωτικής κοινοπραξίας είναι να τοποθετηθούν διόδια σε κάθε κόμβο από το ύψος της Μεταμόρφωσης ως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, κατά τα πρότυπα της Αττικής Οδού. Ριζοσπάστης 3-12-08

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δήμας: Υπό επιτήρηση το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη ρύπανση του Ασωπού

Απουσία κατάλληλων συστημάτων σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό διαβλέπει η Κομισιόν, βάσει των αποτελεσμάτων των ελέγχων που κοινοποιούνται στην Ε.Ε., καθώς έχει ανοίξει σχετικό φάκελλο. Την απάντηση αυτή δίνει ο επίτροπος Περιβάλλοντος σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη. Ο Στ. Δήμας διαβεβαιώνει πώς "η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί τις πληροφορίες και θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, κινώντας, όταν χρειάζεται, διαδικασία επί παραβάσει ώστε να διασφαλίσει την τήρηση των διατάξεων του περιβαλλοντικού δικαίου των ΕΚ".

Ταυτόχρονα αναφέρεται στην παραπομπή της Ελλάδας για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων συνολικά. Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή για τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση των όποιων πρωτοβουλιών διάσωσης του ποταμού, ο επίτροπος Περιβάλλοντος απαντά θετικά, διευκρινίζοντας ότι "η χρηματοδότηση διαφόρων έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος ή βελτίωσης της διαχείρισης των λυμάτων συμπεριλαμβάνεται στα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα της νέας περιόδου προγραμματισμού 2007-2013, πέραν της χρηματοδότησης μελετών παρακολούθησης της ρύπανσης των υδάτων".

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. ΑΥΓΗ 04/12/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Θέμα: Έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για τον Ασωπό

Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), σε έκθεσή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει το πρόβλημα με τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα στην περιοχή του Ασωπού, ενώ στην Ελλάδα υιοθετεί άλλους ισχυρισμούς, αφού στις 7.8.2008, το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωση του δηλώνει ότι πλέον δεν ανιχνεύεται η καρκινογόνος ουσία εξασθενές χρώμιο στα νερά του ποταμού

Βάση για την έκθεση που απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτέλεσε έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο 2008, ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε και αποκάλυψε ότι στον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού ανιχνεύονται εξασθενές χρώμιο, αρσενικό και μόλυβδος. Παρά τα στοιχεία αυτά, η Υπηρεσία Υδάτων υποστήριξε ότι η μελέτη αυτή δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα και πρότεινε τη διενέργεια νέας μελέτης.

Ερωτάται η Επιτροπή: Ποιο το περιεχόμενο της έκθεσης της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες της Επιτροπής; Η έκθεση επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν ανιχνεύεται πλέον εξασθενές χρώμιο στα νερά του ποταμού;

Απάντηση του κ. Δήμα εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή δεν έχει υπόψη της τις μελέτες που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με την ποιότητα των επικίνδυνων αποβλήτων.

Τα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Επιτροπή (βλ. επίσης τις απαντήσεις στις προηγούμενες γραπτές ερωτήσεις του Αξιότιμου Μέλους του Κοινοβουλίου E-5026/07, E-5602/07, E-5920/07, E-5250/08 και H-1020/07) επιβεβαίωσαν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού. Η Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας οριζόντια διαδικασία επί παραβάσει για την παράλειψή της να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας(1). Η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, η οποία εκκρεμεί επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-286/08)

Όσον αφορά την κοινοτική νομοθεσία για τη διαχείριση και την προστασία των υδάτων, φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της οδηγίας 98/83/ΕΚ για το πόσιμο ύδωρ(2). Επίσης, όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις οδηγίες 2006/11/ΕΚ(3) για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον της Κοινότητας και 80/68/ΕΟΚ(4) περί προστασίας των υπογείων υδάτων από την ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες, βάσει των διαθέσιμων αποτελεσμάτων, δεν δικαιολογείται η κατάρτιση ειδικού προγράμματος.

Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων (επιφανειακά και υπόγεια ύδατα) στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από το άρθρο 8 της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ(5)). Τον Ιούνιο 2008, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 15 παράγραφος 2 της οδηγίας. Επιπλέον, τα κράτη μέλη καλούνται να θεσπίσουν σχέδια διαχείρισης των ποτάμιων λεκανών απορροής μέχρι τον Δεκέμβριο 2009. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, καθώς και τη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων των ελληνικών αρχών. (Ελήφθη 17-12-2008)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Την πλήρωσε η καταγγέλλουσα

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ

«Η δίκη είναι πολιτική. Είναι μια δίκη για τον Ασωπό», ανέφερε η πρώην γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, που απολογήθηκε χθες ενώπιον του 6ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, λίγο πριν από το τέλος της δίκης σε βάρος της για «συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου».

Προς επιβεβαίωση αυτού η Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία δικάζεται έπειτα από μήνυση του νυν γενικού επιθεωρητή κ. Δερμιτζάκη, με αφορμή τοποθετήσεις της σε εφημερίδες (όπως και στην «Ε») σχετικά με προβλήματα που αντιμετώπισε ασχολούμενη με τεράστια περιβαλλοντικά θέματα, κατέθεσε μια σειρά στοιχείων για το ζήτημα του Ασωπού, σύμφωνα με τα οποία:
* «Το κράτος δεν προχωρούσε όσο χρειαζόταν, ενώ οι βιομηχανίες της περιοχής χαλάρωναν τα μέτρα τους».
* Οι έλεγχοι ατόνησαν το 2005. Το πρώτο εξάμηνο του 2004 πραγματοποιήθηκαν δέκα έλεγχοι σε μονάδες, από τις οποίες μία μόνο βιομηχανία δεν είχε παραβάσεις. Τους επόμενους 18 μήνες, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου χρόνου και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2005, έγιναν συνολικά δύο έλεγχοι.
* Οι εντολές της στην υπηρεσία -ώς τότε γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος- ήταν να πραγματοποιούνται μία ή δύο επισκέψεις τον μήνα στον Ασωπό. Οπως υποστήριξε και χθες η κατηγορούμενη, αυτό δεν έγινε ποτέ.
* Ακόμα και ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ τον Νοέμβριο του 2007 αποδεικνύει ότι «ο ποιοτικός έλεγχος στον Ασωπό δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε να γίνεται σε σχέση με τη σημασία του ζητήματος. Δεν έλεγξαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ενώ επεβλήθησαν πρόστιμα "ρουτίνας", όπως για έλλειψη αδείας, και όχι για το εξασθενές χρώμιο».
Οσο για την υπόθεση του Lagonissi Grand Resort, ανέφερε ότι «ο κ. Βωβός πίστευε ότι θα τον υποδεχόμασταν με κόκκινα χαλιά. Μάλιστα, στη συνάντησή μας έφερε και τους δικηγόρους του για να φτιάξουμε μαζί το πόρισμα, το οποίο μου ζήτησε να το έχω έτοιμο σε τρεις μέρες. Φυσικά, εγώ έκανα το δικό μου πόρισμα».
Για τον μηνυτή της κ. Δερμιτζάκη κατέθεσε ότι ποτέ δεν παραβίασε το καθήκον του και ότι η ίδια δεν είχε σκοπό να τον προσβάλει: «Υπήρχε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο έδωσα αυτές τις συνεντεύξεις. Να ενημερώσω, να συμμετάσχω στον δημόσιο διάλογο όπως τόσοι άλλοι και να υποδείξω κάποιες προτάσεις γνωρίζοντας την αγωνία των κατοίκων στην περιοχή του Ασωπού και έχοντας επαφές με τους τοπικούς συλλόγους. Μην ξεχνάτε ότι συντελούνταν η έκρηξη ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, μια μοναδική ζημιά για την Ελλάδα».
Ο εισαγγελέας πρότεινε κατά την αγόρευσή του την απαλλαγή της κατηγορουμένης στις περιπτώσεις των συνεντεύξεων όπου δεν αναφέρεται επακριβώς το όνομα του κ. Δερμιτζάκη αλλά η υπηρεσία και την ενοχή της για τρία σημεία κατά τα οποία γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο που θίγεται.
Αργά χθές το βράδυ, το δικαστήριο έκρινε αθώα τη Μαργαρίτα Καραβασίλη για εννέα από τα δώδεκα σημεία των συνεντεύξεων, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο, και ένοχη για τρία, όπου δηλαδή γινόταν αναφορά του ονόματος του κ. Δερμιτζάκη.Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών. Παράλληλα, έκανε δεκτό το αίτημα υπεράσπισης να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θηβών για διερεύνηση περιβαλλοντικών αδικημάτων από τις βιομηχανίες της περιοχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Oργή κατοίκων και φορέων

Κατάθεση εγγράφου με το οποίο βεβαιώνεται πλήθος ελέγχων σε βιομηχανίες στον Ασωπό

Του Γιωργου Λιαλιου

Την οργή των κατοίκων και των φορέων των Οινοφύτων που ασχολούνται με τη ρύπανση στον Ασωπό προκάλεσε η κατάθεση εγγράφου από τον επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη δίκη της κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, με το οποίο βεβαιώνεται πλήθος ελέγχων σε βιομηχανίες στον Ασωπό. «Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απέθανε», αντιτείνουν, προσθέτοντας ότι η ρύπανση στο ποτάμι είναι σήμερα χειρότερη από ποτέ.

Το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), που δημοσιοποίησε με ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ 100,3 αναφέρει ότι από τον Ιούλιο έχουν πραγματοποιηθεί 22 επανέλεγχοι σε βιομηχανίες στον Ασωπό, ενώ σε δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικές δειγματοληψίες. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, εκτιμάται ότι σημαντικό ποσοστό των εγκαταστάσεων έχουν λάβει μέτρα για την αντικατάσταση των χρωμικών ενώσεων στην παραγωγική διαδικασία με άλλες, περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον ενώσεις. «Οι έλεγχοι δεν πραγματοποιούνται μετά από προειδοποίηση και δεν έχουν σταματήσει», σχολίασε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας. «Κάθε εβδομάδα πηγαίνουν στον Ασωπό 1-2 συνεργεία επιθεωρητών. Εως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160 αυτοψίες, και σε αυτές πρέπει να προστεθούν ακόμα 50-60 δειγματοληψίες», ανέφερε.

Ωστόσο, το έγγραφο που κατατέθηκε στη δίκη της κ. Καραβασίλη προκάλεσε την οργή των κατοίκων και των φορέων που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη Βοιωτία, σχετικά με την τύχη του Ασωπού. «Σύμφωνα με το έγγραφο, όλοι είναι «καθαροί». Από πού ρυπαίνεται λοιπόν ο Ασωπός;», λέει στην «Κ» ο πατέρας Ιωάννης Οικονομίδης. «Ας μας δώσει η υπηρεσία τις εκθέσεις επανελέγχων, να δούμε αν πρόκειται για ουσιαστικούς ελέγχους ή για ελέγχους ρουτίνας. Κάποιος πρέπει να λέει ψέματα, αφού ο Ασωπός είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Στο συμπέρασμα αυτό συντείνουν τα αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ, η πρόσφατη παρέμβαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Και η νομαρχία δεν είναι άμοιρη ευθυνών: ο νομάρχης υποστήριζε ότι δεν θα εγκρίνει νέους περιβαλλοντικούς όρους και όμως εμείς έχουμε «φρεσκότατες» αδειοδοτήσεις στα χέρια μας».

«Η ρύπανση συνεχίζεται», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός και πρόεδρος του τοπικού ινστιτούτου αειφόρου ανάπτυξης και περιβάλλοντος. «Η υπηρεσία μας πληροφόρησε ότι έκανε ελέγχους, ωστόσο δεν μας κοινοποίησε τα αποτελέσματά τους. Δεν μπορεί να έκαναν σωστά τη δουλειά τους όταν ο Ασωπός είναι χειρότερα από πριν, όπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις».

Καθημερινή 19-12-2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μονή Βατοπεδίου-Βωβός
Ένας εκ των μεγαλύτερων παικτών στο κομμάτι «Real Estate και Εκκλησία» είναι αναμφίβολα η Μονή Βατοπεδίου, η οποία διαθέτει ισχυρή θέση στον όμιλο Βωβού και θεωρείται από πολλούς ως η μονή με τη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα. Λέγεται ότι ορισμένα κτίρια που εδρεύουν επί της λεωφόρου Κηφισίας ανήκουν στην εν λόγω μονή μέσω off sore εταιρειών, ενώ δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές κτιρίων επί της συγκεκριμένης λεωφόρου, όπου έχουν μείνει έκπληκτοι όταν στις διαπραγματεύσεις για τα μισθωτήρια συνομιλούν με μοναχούς, οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες των χρηματοοικονομικών. (από το site του Αιγαίου EYΠΛΟΙΑ. Εδώ το link)

επίσης ο Βωβός είναι μπλεγμένος και στην υπόθεση του grant resort lagonisi όπου και προσπάθησε να εκβιάσει την Καραβασίλη - την πρώην επιθεωρήτρια περιβάλλοντος που καταδικάστηκε προχθές για συκοφαντική δυσφήμιση ...
http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=20218
http://oikomargarita.blogspot.com/2008/11/blog-post.html
Οπως υποστήριξε ο τότε στενός συνεργάτης της -προς επιβεβαίωση των όσων η Μαργαρίτα Καραβασίλη έχει καταγγείλει στο παρελθόν- υπήρξαν πολλοί συνάδελφοί του οι οποίοι ζήτησαν την αντικατάστασή τους λόγω των πιέσεων που δέχονταν από διάφορες πλευρές, ενώ και η ίδια η κατηγορουμένη είχε δεχτεί κατά τη θητεία της έντονες πιέσεις για σημαντικές περιβαλλοντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ανάμεσά τους και η υπόθεση του Lagonissi Grand Resort. Συγκεκριμένα, ο Π. Μέρκος κατέθεσε ότι ύστερα από συνάντηση με την κ. Καραβασίλη, ο επιχειρηματίας Μπ. Βωβός είχε βγει από το γραφείο της λέγοντας «εμένα δεν με σταμάτησε ποτέ κανείς. Θα σε καταστρέψω...». (ελήφθη 21/12/2008)

 

Επιστροφή στην αρχή

Διαβάστε: To ΚΑΣ "θυσίασε" τη Χαιρώνεια στο βωμό του Κοπελούζου

Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον http://symparataxi.blogspot.com/ symparataxi@gmail.com

(ελήφθη 24/12/2008)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μαρίνα στον Μαραθώνα (http://www.nomarinainmarathonbeach.com/index.htm) 

[Μήνυμα προς το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας
Σας στέλνουμε τα ευχάριστα νέα που έχουμε για την υπόθεση Μαρίνα στον Μαραθώνα
(http://www.nomarinainmarathonbeach.com/index.htm)  και σας ευχαριστούμε θερμά για

την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας]

 

Πλαταιών 108, Τ.Θ. 2486, 19007 Μαραθώνας

Τηλ. 2294092875, 6976754182

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ειδική Επιτροπή του αρθρ151 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ακύρωσε ομόφωνα την

απόφαση του Δημ.Συμβουλίου Μαραθώνα για την κατασκευή τσιμεντονησιού στην παραλία

Τύμβου Μαραθώνα ως παράνομη, επειδή παραβίαζε την 1494/1996 απόφαση του ΣτΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ είχε ακυρώσει την προσπάθεια κατασκευής αντίστοιχου έργου την

δεκαετία του '90, προασπίζοντας το φυσικό περιβάλλον, την ιστορική και την

πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Η απόφαση της ειδικής επιτροπής, δικαιώνει την αντίδραση των τοπικών συλλόγων,  των

περιβαλλοντικών και πολιτιστικών οργανώσεων, των επιστημόνων και των περισσότερων

από 2.500 πολιτών που κινητοποιήθηκαν.

Καλούμε κάθε φορέα και πολίτη να δραστηριοποιηθεί για την ανάπλαση της παραλίας

Μαραθώνα, με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής.

Απαιτούμε άμεσα την κατεδάφιση του αυθαίρετου μόλου και την ολοκλήρωση της εκβολής

του αγωγού ομβρίων.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος         Βασίλης Δελαγραμμάτικας

Ο γ.γραμματέας  Martin Kreeb

(ΔΕΚ 2008)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού & διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στον Ασωπό -Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ

"Η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!"

Απάντηση του Επιτρόπου Στ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

«Τα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Επιτροπή επιβεβαίωσαν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού» απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τους καθησυχαστικούς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με ερωτήσεις του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ενημέρωσε την Επιτροπή για δύο έρευνες, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, οι οποίες καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Αύγουστο 2008 ότι πλέον δεν ανιχνεύεται το καρκινογόνο χρώμιο στα νερά του Ασωπού. Επίσης, έθετε συνολικότερα το ζήτημα της εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Ύδατα και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα προστασίας για τον Ασωπό και να αξιολογήσει την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε στις απαντήσεις του ο Στ. Δήμας: «Η Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας οριζόντια διαδικασία επί παραβάσει για την παράλειψή της να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, η οποία εκκρεμεί επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-286/08).»

Όσον αφορά στην εφαρμογή της Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) ο Επίτροπος, στις απαντήσεις του επεσήμανε ότι: «Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων (επιφανειακά και υπόγεια ύδατα) στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από το άρθρο 8 της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ). … Δεν έχει ακόμη υποβληθεί η έκθεση που όφειλε να έχει διαβιβάσει η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2007. …. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο 2008, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 15 παράγραφος 2 της οδηγίας. Επιπλέον τα κράτη – μέλη κσαλούνται να θεσπίσουν σχέδια διαχείρισης των ποτάμιων λεκανών απορροής μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Καταλήγοντας ο κ.Δήμας υπογράμμισε ότι: «Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, καθώς και τη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων των ελληνικών αρχών…. Το 2012, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, με βάση τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών που θα έχουν υποβληθεί.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, οφείλουν να εγκαταλείψουν αμέσως την παραπλανητική τακτική και τη διγλωσσία και να προωθήσουν κατεπειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης και σωτηρίας του Ασωπού ποταμού. Το επιβάλλουν η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και την κοινωνία των πολιτών θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να πάψει ο Ασωπός να αποτελεί μια τοξική χαβούζα με την ευθύνη και την ανοχή της πολιτείας.»

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=13163 (ελήφθη 20-1-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Eπιδημιολογική μελέτη για τον Ασωπό

Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια μετά από τις αποκαλύψεις για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων, ώστε το υπουργείο Υγείας να διατάξει περεταίρω έρευνα του ζητήματος. Η έρευνα αναμένεται να ρίξει φως στο κατά πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα ασθενειών εξαιτίας της έκθεσης σε εξασθενές χρώμιο αλλά και στο ποσοστό επίδρασης των τοξικών ουσιών ουσιών που περιέχονται στο νερό στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μόλις την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε εντολή στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να εκπονήσει επιδημιολογική μελέτη στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον η ρύπανση επηρρεάζει την υγεία των κατοίκων. Αφορμή στάθηκαν τα νέα κρούσματα επιμόλυνσης με εξασθενές χρώμιο, τα οποία καταγράφηκαν σε γεωτρήσεις στο Κορωπί.
Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα είχε κάνει πριν λίγο καιρό ένα οδοιπορικό στα Οινόφυτα και είχε μιλήσει με επιστήμονες αλλά και κάτοικους της περιοχής. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού κ. Θανάσης Παντελόγλου είχε δηλώσει στην κάμερα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα «Είχαμε ζητήσει και μας είχαν υποσχεθεί τοξικολογικές αναλύσεις στον πληθυσμό μας. Επιδημιολογικές έρευνες για τον πληθυσμό, γιατί οι θάνατοι από καρκίνο είναι πάρα πολύ, ανεβασμένα τα ποσοστά. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει. Ειλικρινά ξαναβρισκόμαστε στο σημείο 0». Είχαμε μιλήσει και με τον Κωνσταντίνο Φυτιάνο, Καθηγητή στο Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης. Μας είχε πει τότε «Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία σοβαρή στατιστική επιδημιολογική έρευνα που να συγκρίνει την αύξηση της συγκέντρωσης τοξικών ενώσεων, όπως είναι το αρσενικό ή το εξασθενές χρώμιο ή τα νιτρικά με την αύξηση του αριθμού των θανάτων από καρκίνους».

Ο Ιωάννης Οικονομίδης, ιερέας των Οινοφύτων, αποφάσισε να κάνει μόνος του έρευνα δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στην αναλγησία της πολιτείας για το θέμα. «Προσπαθώντας να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της περιοχής πήγαμε στο ΙΚΑ, στο κέντρο υγείας, στις υπηρεσίες, στα ασφαλιστικά ταμεία εν πάσει περιπτώσει και ζητήσαμε στατιστικά από τι πεθαίνει ο κόσμος στην περιοχή, τι αρρώστιες παθαίνει ο κόσμος, λοιπόν ενώ από τους γιατρούς γύρω γύρω ακούγαμε ότι, πολλούς καρκίνους, περίεργες αρρώστιες, σπάνιες αρρώστιες να εμφανίζονται πολύ συχνά, πολλές αποβολές σε νέες γυναίκες, κανείς δεν κρατούσε στοιχεία γραπτά. Καμία υπηρεσία υγείας της περιοχής δεν έχει στα αρχεία της στοιχεία αξιοποιήσιμα για το από τι πεθαίνουμε, τι παθαίνουμε οπότε πήγαμε στο αρχείο αδειών ταφής της ενορίας, ήταν το μοναδικό που είχα πρόσβαση έτσι, διαπιστώσαμε με μια απλή καταγραφή και ανάλυση ότι μέσα σε 15 χρόνια είχαμε τετραπλασιασμό ή και πενταπλασιασμό των καρκίνων ως αιτία θανάτου», είχε αποκαλύψει. Η Κωνσταντίνα Φούκη κάτοικος Οινοφύτων, απεικονίζοντας χαρακτηριστικά το μέγεθος του προβλήματος είχε αναρωτηθει «τελικά πίνεται ο καρκίνος;» κι έδωσε μόνη της την απάντηση «Ναι πίνεται ο καρκίνος. Είναι πάρα πολλά τα εργοστάσια εδώ, που έχουν μολύνει το περιβάλλον, έχουν μολύνει το νερό. Αυτό το νερό εμείς το πίναμε. Τελευταία μας είπανε ότι η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και 20 χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια».

http://www.tvxs.gr/v4736

(8-2-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τα διόδια

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής Κρυονερίου - Αγίου Στεφάνου και γενικότερα της Βορειοανατολικής Αττικής κατά της εγκατάστασης νέων σταθμών διοδίων στον Αγιο Στέφανο. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας που έχουν συγκροτήσει ήδη εργαζόμενοι της περιοχής, πραγματοποίησε και χτες εξόρμηση ενημέρωσης στα εργοστάσια της περιοχής καλώντας τους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να βάλουν φρένο στους σχεδιασμούς αυτούς. Να διεκδικήσουν:

Να μην κατασκευαστούν σταθμοί διοδίων στον κόμβο

Κατάργηση όλων των διοδίων

Ελεύθερη διέλευση, χωρίς κανένα χαράτσι στους εθνικούς δρόμους, Αττική οδό, μεγάλες οδικές αρτηρίες

Δημόσιες σύγχρονες δωρεάν συγκοινωνίες

Υποδομές και έργα που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος χωρίς να πληρώνει ο λαός.

Στο μεταξύ, σήμερα στις 6.30 μ.μ. φορείς της περιοχής διοργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου.

Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ρ», ήδη προετοιμάζεται ο πρώτος αμφίπλευρος σταθμός διοδίων στο ύψος του Αγίου Στεφάνου, τον οποίον η ισπανοελληνική κοινοπραξία «Hellenic Autopistas», θέλει να είναι έτοιμος μέχρι τον Αύγουστο, ώστε να «συλλαμβάνει» και όσους χρησιμοποιούν τον παράδρομο της Εθνικής. Με βάση, όμως, τη «σύμβαση παραχώρησης» που ψηφίστηκε τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, έχει δικαίωμα να εγκαταστήσει νέους σταθμούς διοδίων σε κάθε κόμβο από τη Μεταμόρφωση ως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας. Η τιμή των διοδίων, με βάση τη σύμβαση, θα ανέρχεται σε 4 λεπτά το χιλιόμετρο (σε τιμές όμως του 2003) συν το ΦΠΑ, δηλαδή σε σημερινές τιμές είναι γύρω στα 6 λεπτά το χιλιόμετρο!

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 11 Μάρτη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μερικά πρώτα συμπεράσματα για την «τραγωδία του Ασωπού»

Ευτυχώς τώρα πια, πολλοί αδικούμενοι πολίτες, πολλοί «μαζικοί φορείς», κόμματα, μέσα μαζικής επικοινωνίας, πολλοί ρυπαντές, καθώς και αρμόδιοι της εξουσίας κάθε βαθμού, άρχισαν (με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο) να αντιλαμβάνονται και να μιλούν, για το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στις περιοχές της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Ανατολικής Αττικής, από το «μοντέλο διαχείρισης της περίπτωσης του Ασωπού ποταμού».

Υπάρχει πλέον ανοιχτό πρόβλημα Δημόσιας υγείας, δημιουργημένο από τις αυθαιρεσίες των βιομηχανικών ρυπαντών. Εγινε σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα, με πολλαπλές επιπτώσεις και συνέπειες που πλέον το ονοματίζουμε «τραγωδία του Ασωπού». Μπροστά στο δέος ότι κατατρώγεται άδικα, η υγεία 200.000 ανθρώπων, και «βαλαντώνει» η κάθε προϋπόθεση ζωής στους τόπους αυτούς. Ασταμάτητα τώρα, πολλοί προσπαθούν να ανιχνεύσουν, να καταλάβουν και να αναδείξουν, κάποιες συνιστώσες του προβλήματος. Πολλοί ξεκινούν από κάτι χειροπιαστό, βιωματικό, που το έχουν αντιληφθεί στο πετσί τους (το νέο γείτονα, που και αυτός πέθανε από την επάρατη νόσο. Το προϊόν τους που δεν πουλιέται πια. Το νερό που δεν πίνεται κλπ.). Αλλοι ξεκινούν από πιο σύνθετες ενδείξεις και αποδείξεις. Οι περισσότεροι καταλήγουν σε μια πρώτη, εύκολη να διαπιστωθεί, αιτία. Την «απουσία του κράτους». Την έλλειψη του κρατικού μηχανισμού, που έπρεπε να εφαρμόζει τους υπαρκτούς νόμους (είτε εισηγμένους από την Ευρωπαϊκή Ενωση είτε ελληνικούς), για να ελέγχει τις εξελίξεις και να ρυθμίζει τα πράγματα. Και αυτό είναι μια «πρώτη αλήθεια».

Η εξουσία ήταν και είναι παρούσα

Στην κατανόηση του προβλήματος και των αιτίων που το δημιουργούν, χρειάζεται να σκάψεις και λίγο παραμέσα, για να καταλάβεις καλύτερα, τι και πώς το δημιουργεί. Διότι την ίδια στιγμή που ξετυλίγεται η τραγωδία, διαπιστώνεται ότι: Ολόκληρη η δομή των κομμάτων της εξουσίας, είναι εκεί. Αυτοί είναι που στελεχώνουν καθημερινά, τα διάφορα εξουσιαστικά πόστα όλων των βαθμίδων (ΟΤΑ, Νομαρχίες, Περιφέρειες, υπουργεία, κυβέρνηση). Εδώ και πολλά χρόνια, σε εναλλάξ ρόλους, αυτοί συνέργησαν με την πολιτική τους καθοδήγηση και την εφαρμοζόμενη πολιτική τους (στη χωροθέτηση, στην αδειοδότηση και στον έλεγχο λειτουργίας των εργοστασίων) για να δημιουργηθεί το πρόβλημα. Αρα: Η εξουσία ήταν και είναι παρούσα.

Μάλιστα, είναι δρώσα, συσπειρωμένη και ενεργά λειτουργούσα, με αρμονία αντιλήψεων, στη δημιουργία και στη συνέχιση του προβλήματος. Ετσι τα κατάφεραν μαζί, χρόνια τώρα. Η μια «τρύπωνε και η άλλη έραβε» το κοστούμι αυτό για τον τόπο και τους κατοίκους του. Και όταν μιλάμε «για την εξουσία» στους τόπους αυτούς, ας κατανοούμε μαζί, την εκλεγμένη και την αφανή - άτυπη εξουσία «των κοινωνικών φορέων» και θεσμικών φορέων του τόπου, που στρατευμένοι στη λογική της «ομερτά» και του κουκουλώματος των προβλημάτων, συνεργούσε και συνεργεί, με την εξουσία, στη διαιώνιση της εξυπηρέτησης των «μονόπαντων συμφερόντων» και στη συνέχιση των συμβάντων.

«Η μονόπαντη λειτουργία της εξουσίας»

Η εξουσία λοιπόν, ασχολείται δραστήρια και συνεχώς, με το θέμα που προέκυψε «για τους εκλεκτούς της προστατευόμενους». «Σκοτώνονται» να βρίσκουν τρόπους να συγκαλύπτουν, «να πνίγουν» κάθε θέμα, να παραμορφώνουν έννοιες και επιστημονική γνώση, προκειμένου «να ροκανίζουν τον χρόνο», χωρίς να παίρνονται μέτρα περιστολής. Γιατί χρόνος για τους ρυπαντές, σημαίνει κέρδος και απόσβεση «βρώμικων» εγκαταστάσεων. Ενώ για τους πολίτες σημαίνει συνέχιση του ροκανίσματος της υγείας τους. Σε αυτό έγκειται και «η μονόπαντη λειτουργία της εξουσίας»: Από τη μια, λειτουργούν τον κρατικό μηχανισμό, δραστηριότατα, σε επίπεδα «μη ελέγχων» είτε δήθεν ελέγχων, σε επίπεδο ψευδο-καταστολής των αυθαιρεσιών, την οποία συνοδεύουν με μεγαλόστομες διακηρύξεις, γεμάτες θα, που τελικά τίποτε δεν υλοποιείται! Και από την άλλη, τον λειτουργούν σα μηχανισμό, δραστήρια χωρίς ανάπαυλα, εκδίδοντας νέες άδειες λειτουργίας -«μαϊμούδες», που θωρακίζουν «εκ των υστέρων» και καλύπτουν τους «παραβάτες ρυπαντές» έναντι κάθε είδους ενοχής και ευθύνης, για τις εγκληματικές πράξεις τους, που χρόνια τώρα κάνουν.

Μα πάνω από όλα, η εξουσία αυτή: Τρέχει δραστήρια και καλολαδωμένα, τον κρατικό μηχανισμό και σε σχεδιαστικό και νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, όπου νέα τέρατα και σημεία, φανερά παράλογα και αντιλαϊκά, τα περνάνε επιλεκτικά για ψήφιση στη Βουλή (είτε τα θάβουν όταν δεν τους συμφέρει). Με τίτλους και ονόματα νόμων μπορεί κανένας να δει πως διαγκωνίζονται και αγωνίζονται για το ποιος θα διασφαλίσει και θα διαιωνίσει «το ανενόχλητο και ανέξοδο, των εκλεκτών» ρυπαντών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένους: «νόμος για τον ρυπαντή που πληρώνει» (θάφτηκε), «Υδατική Διαχείριση σε λεκάνες απορροής επιφανειακών υδάτων», (θάφτηκε), Κοινή Υπουργική Απόφαση για το «ειδικό χωροταξικό βιομηχανίας» (εγκρίθηκε), Νέες προδιαγραφές «απόρριψης βιομηχανικών λυμάτων, σε συλλεκτήριους αγωγούς» (ζυμώνεται), τρόποι ίδρυσης, διοίκησης και λειτουργίας των «οργανωμένων ιδιωτικών βιομηχανικών περιοχών», (εγκεκριμένο από καιρό), κανονισμοί ίδρυσης και φόρτισης και λειτουργίας «χώρων Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων - ΧΥΤΑ».

Είναι ένα παρόν και υπαρκτό κράτος

Αυτό το δραστήριο κράτος και η εξουσία που το κουμαντάρει, δεν είναι ένα διαλυμένο κράτος, δεν είναι ένα ανύπαρκτο κράτος. Είναι ένα παρόν, υπαρκτό κράτος, που λειτουργούσε και λειτουργεί μονόπαντα. Είναι ένα κράτος, που το έτρεξαν οι πολιτικές των δυο κομμάτων, που διαχειρίστηκαν την εξουσία, κάθε είδους και βαθμού. Είναι αυτοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται και τώρα για να καλύπτουν τους βιομηχανικούς ρυπαντές. (Τους καταχραστές των φυσικών πόρων και της «άγριας» ανάπτυξης της αρπαχτής). Αλλά και αδιαφορούν για τους πολίτες και τους τόπους. Καλοκαρδίζουν, χρόνια τώρα, την αυθαιρεσία, με σκοπό και στόχο, την ανενόχλητη κερδοφορία των ρυπαινουσών βιομηχανιών, που έφτασαν να βγάζουν και μετοχές πλέον, στο χρηματιστήριο και μαζεύουν τα λεφτά του κόσμου, για να τοξινώνουν και τους μετόχους και τους γειτόνους τους. Ενας εκτραχηλισμός πλέον, που τρώει κυριολεκτικά ζωές εργατών, γεωργών, κατοίκων - γειτόνων των εργοστασίων τους και, τέλος, θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές των παραγόμενων προϊόντων κάθε είδους.

Είναι μια τρελή αδιέξοδη «δικομματική πολιτική», δήθεν ανάπτυξης της στρεβλής παραγωγής, που αποκαλύπτεται πλέον ότι αποβλέπει στην αποκλειστικά άγρια ανάπτυξή τους, με κάθε τρόπο και μέσον. Και που τώρα πια, οι εγκέφαλοι που την μεθοδεύουν, τρίβουν ενοχλημένοι το κεφάλι τους, για το πού και πώς θα δεσμεύσουν και θα φάνε και άλλα δημόσια λεφτά του ΕΣΠΑ (Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) για να υλοποιήσουν τα νέα σχέδιά τους, «χωρίς να αλλάξει τίποτα και χωρίς να βάλουν εκείνοι, το χέρι στην τσέπη». Προβληματίζονται πολύ και έντονα, και φτάνουν να σκέπτονται για το πότε και με ποια εν ανάγκη, νέα πολιτικά σχήματα, θα μπορέσουν να συνεχίσουν την αυθαιρεσία τους.

Αθαν. ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ

Χημικός- Μsc Βιοχημικός Μηχανικός  

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 14 Μάρτη 2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr

Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825

Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

04/03/2009

ΑΣΩΠΟΣ: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η συνεχιζόμενη ρύπανση της ευρύτερη περιοχής από την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων βιομηχανιών της περιοχής των Οινοφύτων είναι ένα τεράστιο οικολογικό, πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Η λύση δεν είναι να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί αλλά να το επιλύσουμε ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες παραγωγής στη βιομηχανία και στη γεωργία που δεν θα μεταφέρουν μέρος του κόστους στην υγεία των πολιτών, το περιβάλλον και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Από τον Αύγουστο του 2007, όταν για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων νερών των περιοχών του Ασωπού ποταμού,  η περιβαλλοντική υποβάθμιση συνεχίζεται χωρίς να έχουν αποδοθεί ευθύνες στους ρυπαίνοντες – κατά παράβαση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την  Περιβαλλοντική Ευθύνη. Η τότε σχετική ανακοίνωση του Υπουργού κ. Σουφλιά για την αντιμετώπιση του προβλήματος αφορούσε στην ταυτοποίηση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων  πέριξ του ποταμού. Τι έχει κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ από τότε; Ακόμα και σήμερα δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι βιομηχανίες που έχουν την κύρια ευθύνη για τη ρύπανση – αν και είναι σχετικά εύκολο με βάση την παραγωγική τους διαδικασία και άλλους παράγοντες που μπορούν να εξεταστούν - ώστε να αναλάβουν και το πλήρες κόστος της εξυγίανσης των ρυπασμένων νερών και εδαφών καθώς και της αποκατάστασης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βλάβης  που έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

«Η απουσία λύσεων συνεχίζει να μεταφέρει το κόστος στην κοινωνία»  δήλωσε η Μαρία Βιτωράκη, συντονίστρια θεμάτων νερού των Οικολόγων Πράσινων. «Τα πρόσφατα γεγονότα με ακραίες επιθέσεις και βιαιοπραγίες εκ μέρους μικρής μερίδας αγροτών σε ενεργούς πολίτες της περιοχής των Οινοφύτων, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του π. Γιάννη Οικονομίδη , του ακτιβιστή που χρόνια τώρα αγωνίζεται για να αναστραφεί η πορεία  της ραγδαίας  υποβάθμισης της περιοχής, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να προστατευθεί η υγεία τους, καταδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο πως η κρίση στην περιοχή της Βοιωτίας δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αλλά έχει και βαθιές κοινωνικές αλλά και οικονομικές διαστάσεις».

«Το κόστος της ρύπανσης των νερών, εδαφών και της ατμόσφαιρας σήμερα μεταφέρεται στην κοινωνία  που πληρώνει τις συνέπειες της κρίσης που άλλοι δημιούργησαν» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. «Οι αγρότες πλήττονται δραματικά από την υποβάθμιση της περιοχής εφόσον τα παραγόμενα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν θεωρούνται ασφαλή όταν παράγονται σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον και χάνουν την αξία τους. Θα πρέπει, όμως, το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να αντιληφθεί ότι η κύρια αιτία αυτής της κρίσης είναι η  ανεξέλεγκτη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής και η αποτυχία της  διοίκησης να επιβάλλει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να εξασφαλίσει καθαρή βιομηχανική παραγωγή. Το πρόβλημα πρέπει να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστεί σε όλες του τις διαστάσεις και όχι να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο τον ολοκληρωμένο έλεγχο των παραγόμενων τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού και την ενημέρωση των καταναλωτών σε σχέση με την ασφάλεια τους. Οποιαδήποτε οικονομική ζημιά δημιουργηθεί στους αγρότες/κτηνοτρόφους της περιοχής πρέπει να αποκατασταθεί με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

 

Πληροφορίες: Μαρία Βιτωράκη, 6977523766, Νίκος Χρυσόγελος 6936672882,

---

Αναλυτικά για το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας, για προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, για καθαρή παραγωγή στη Βοιωτία  Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην καμπάνια συλλογής υπογραφών. Φέρνουν το θέμα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με εκδήλωση τον Απρίλιο σε συνεργασία με την Ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ, αλλά αυτές σίγουρα δεν είναι τα πρόστιμα που επιβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα οποία δεν εκφράζουν την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» αλλά περισσότερο την αρχή «ο πληρώνων συνεχίζει να ρυπαίνει». Ακόμα  τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί – αν και όποτε εισπράττονται – δεν φαίνεται να διατίθενται για τον καθαρισμό και την εξυγίανση της ρυπασμένης περιοχής. Το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει να πληροφορήσει τις τοπικές κοινωνίες τι ποσό έχει εισπραχθεί από την επιβολή των προστίμων και τι έχει επενδυθεί στην απορρύπανση της περιοχής;

 Εταιρείες της περιοχής όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ, η ALUMINCO AE, και η BERLING AEBE  στις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεχίζουν να διαθέτουν  πιστοποίηση για Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Τι ακριβώς σημαίνει στις περιπτώσεις αυτές η  πιστοποίηση και πώς εφαρμόζεται; Ρωτάμε  τον αρμόδιο φορέα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και την Ελληνική Επιτροπή EMAS (ΥΠΕΧΩΔΕ) πώς σχολιάζει το παραπάνω;

Με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ  δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών ούτε έχει πραγματοποιηθεί - δημοσιευτεί αναλυτική υδρογεωλογική μελέτη που να δείχνει την έκταση της ρύπανσης, τους κύριους ρύπους και τις τάσεις διασποράς/μετακίνησης τους στα υπόγεια  νερά. Η ρύπανση εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και δεν γίνεται καμιά προσπάθεια περιορισμού της, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά τα υδατικά αποθέματα που δεν έχουν επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα (π.χ  αποθέματα Μαυροσουβάλας) αλλά κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον. Πότε θα ξεκινήσει η  υδρογεωλογική μελέτη για την οποία έχει ήδη υποβάλλει λεπτομερή πρόταση το ΙΓΜΕ στο ΥΠΕΧΩΔΕ,, από ποιον και πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα;

Κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ), δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης και πρόγραμμα παρακολούθησης της υδρολογικής λεκάνης του Ασωπού ποταμού για την κατάσταση των νερών (επιφανειακών και υπόγειων). Πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα παρακολούθησης, ποιος θα το εφαρμόσει; Ποιος θα αναλάβει την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου της λεκάνης απορροής και πότε θα το διεκπεραιώσει; Ποιος θα αναλάβει τη διαβούλευση με τους πολίτες που επιτάσσει η εφαρμογή της Οδηγίας και πότε;

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουμε και στηρίζουμε τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στις περιοχές του Ασωπού και την εξεύρεση κοινωνικά δίκαιων, βιώσιμων λύσεων που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα ενώ προωθούν υπεύθυνες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες.

Ζητάμε ολοκληρωμένο έλεγχο των βιομηχανικών δραστηριοτήτων για συμμόρφωσή τους με τους νέους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στο διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΧΩΔΕ. Προτείνουμε  η βιομηχανία, η τοπική κοινωνία αλλά και η κεντρική διοίκηση να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για βαθιές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία των βιομηχανιών της περιοχής, στην βάση της «καθαρής» παραγωγής, των πράσινων τεχνολογιών και της πράσινης χημείας. Στηρίζουμε μια υπεύθυνη οικονομία και βιομηχανία καθώς και τη δημιουργία του αναγκαίου νομοθετικού, οικονομικού και φορολογικού πλαισίου (πχ μείωση του ΦΠΑ για υπηρεσίες, προϊόντα που θα συμβάλλουν στην καθαρή παραγωγή, φορολογικά κίνητρα, ειδικά προγράμματα συν-χρηματοδότησης ειδικά για την περιοχή) για την ενθάρρυνση των αλλαγών και των επενδύσεων που απαιτούνται.

 

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες ζητάμε από τους πολίτες να κινητοποιηθούν και να συμβάλλουν στη λύση. Θα φέρουμε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο μέσω των Πρασίνων Ευρωβουλευτών καθώς και στις υπηρεσίες της Επιτροπής. 

·  Στις αρχές Απριλίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνουμε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με Θέμα: Τα προβλήματα εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα νερά: χαρακτηριστικές περιπτώσεις Ασωπός, Κορώνεια, Κορινθιακός.

·  Προτείνουμε μαζική υπογραφή του Κειμένου / Ψηφίσματος του Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ από τους Πολίτες ως μέσο αντίδρασης στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ασωπού και των Οινοφύτων.

·  Καλούμε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να ελέγξουν με κάθε διαθέσιμο και αποτελεσματικό τεχνολογικό μέσο (χρήση ενδο-καμερών), τους νόμιμους αγωγούς, αλλά και τις παράνομες διακλαδώσεις - διασυνδέσεις σε αυτούς, άλλων παράνομων και ρυπογόνων αγωγών.

·  Καλούμε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας να ελέγξει κάθε αδειοδοτημένη αλλά και τις μη αδειοδοτημένες παραγωγικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

·  Καλούμε το Ε.ΣΥ.Δ. & το Τμήμα Διεθνών Δραστηριοτήτων & Ε.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (Γραφείο & Επιτροπή EMAS) να ελέγξουν την αξιοπιστία των Πιστοποιητικών ISO14001 & ΕΜΑS και να ενημερώσει για τα μέτρα που ελήφθησαν κατά των Φορέων Πιστοποίησης που είχαν εκδώσει τα εν θέματι πιστοποιητικά.

·  Καλούμε, το Σώμα Επιθεωρητών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  να ελέγχουν ενδελεχώς, τις αγορές – προμήθειες α’ & β’ υλών των υπό επιθεώρηση εταιρειών, για να έχουν πλήρη εικόνα των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των παραγόμενων αποβλήτων.

·  Καλούμε τους νέους επιστήμονες αλλά και τους λοιπούς ενεργούς πολίτες της περιοχής Βοιωτίας – Ευβοίας και Βόρειας Αττικής που έχουν γνώσεις ή/και ευαισθησίες σε θέματα περιβάλλοντος να ενισχύσουν τις προσπάθειες των κατοίκων, των Τοπικών Φορέων Δράσης για την σωτηρία του Ασωπού, του Ι.Τ.Α.Π. και των Οικολόγων  Πρασίνων.

 Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζει να αποτελεί η περίπτωση του Ασωπού όχι μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής αλλά  και χαρακτηριστική περίπτωση περιβαλλοντικής και κοινωνικής διαφθοράς της πολιτικής εξουσίας. 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡIΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

To Σάββατο 21 Μαρτίου στις 11.00,  συναντιόμαστε στα διόδια  Σχηματαρίου  για να καταγγείλουμε 

 

Το έγκλημα του Ασωπού

Την ασυδοσία και τη ρύπανση στην ανεξέλεγκτη βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων- Θήβας- Χαλκίδας

το νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο σε Bοιωτία- Εύβοια

Η  μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή  που γνώρισε η χώρα, είναι σε

εξέλιξη και απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία

 

Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες και εργάτες υποφέρουν διπλά από τις συνέπειες της καταστροφής

 

Η Πολιτεία αδιαφορεί και συγκαλύπτει

 

Να είμαστε όλοι εκεί!

 

Την κινητοποίηση οργανώνει το  Δίκτυο για τη Σωτηρία Ασωπού – Ευβοϊκού Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού- Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού - Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον- Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης- Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών-
Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας-
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

 

Την κινητοποίηση στηρίζουν

 

- ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ-

- ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΕΛΜΕ) ΒΟΙΩΤΙΑΣ –

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ-

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ

- ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ¨ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ¨ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

- ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΝΕΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ ΑΠΟ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ HAYS LOGSTICKS ΟΙΝΟΦΥΤΑ

- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΗΒΑΣ

- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ "ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΕΛΠΙΔΑ" ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΣ

- ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ)

- ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 -ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»

- ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΥΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ "Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ"

- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΚΛΕΙΣΤΟΥ" ΚΑΝΗΘΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΨΑΧΝΩΝ Η «ΓΑΙΑ»

- ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

- ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ www.evonymos.org

- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - -- ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΙΓΙΝΑ

- ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ

- ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

- ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ, Αθανασιάδης Κωνσταντίνος -

- ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ / ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

- ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 -ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΒΟΛΟΥ

- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ –

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΝΟΡΜΟΥ «ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ»

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ

-ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

-ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΡΝΩΝ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΛΛΙΩΝ «Ο ΠΟΤΑΜΟΣ»

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ

-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ

-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ.

- ΠΟΛΙΤΕΣ: ERIK NEUKRANZ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ FH & UNI HHAMBURG,  ΒΛΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΑΠΘ, - ΟΔΥΣΕΑΣ ΡΟΜΠΑΚΗΣ-  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΚΙΩΤΗΣ, ΑΝ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ- - ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΙΝΙΤΗΣ, ΠΡ. ΕΠΙΜΟΡΦ. ΚΑΙ ΕΞΩΡ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ - ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ), ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΟΝΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ ΖΗΣΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ, ΜΑΡΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥΠΗ-ΣΑΝΤΟΡΑ

- ΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΤΟΠΟΙ: oikologio.gr, oikomargarita.blogspot.com, diaploki-diafthora.blogspot.com, asopossos.wordpress.com

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Oι πολίτες Ανατολικής Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας  συντονίζουν τον αγώνα τους

για να σταματήσει επιτέλους το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και τον Ευβοϊκό

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, κινήσεις πολιτών από τη Αν. Αττική, τη Βοιωτία  και την Εύβοια, συναντηθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας στην αντιμετώπιση της οξύτατης περιβαλλοντικής  και κοινωνικής/ οικονομικής κρίσης  λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης.

Η εγκατάσταση εκατοντάδων βιομηχανιών στην “άτυπη” βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων και στην περιοχή του Ασωπού, της Θήβας και της Χαλκίδας, το χρόνιο καθεστώς ασυδοσίας και η πλήρης ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, επιβάρυναν με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες  τον υδροφόρο ορίζοντα μιας τεράστιας πλέον περιοχής, με αποτέλεσμα οι συνέπειες τόσο στην δημόσια υγεία όσο και στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής (γεωργία, τουρισμός) να είναι ανυπολόγιστες.

Με τα νέα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, ολόκληρη η Βοιωτία και η Εύβοια μετατρέπονται σε περιοχές εγκατάστασης και νέων βιομηχανικών μονάδων, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και ελέγχου. Η Θίσβη και η Αντίκυρα εξελίσσονται σε περιοχές βιομηχανικής συγκέντρωσης και απειλούν τον Κορινθιακό, τα παραθαλάσσια χωριά υφίστανται τις συνέπειες από τη μεταφερόμενη ρύπανση και το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ευβοϊκού βρίσκεται στα όρια της οικολογικής κατάρρευσης.

Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή Αττικής - Βοιωτίας – Εύβοιας  αφού στις 6 υφιστάμενες  μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με μαζούτ και φυσικό αέριο, προσθέτονται άλλες 12 με φυσικό αέριο, ενώ μέχρι πρόσφατα σχεδιάζονταν και 4 μονάδες με λιθάνθρακα, συνολικής ισχύος  10 GW. Οι εκπομπές ρύπων και θερμότητας θα είναι ασύλληπτες και θα επηρεάσουν άμεσα ολόκληρη την Αν. Στερεά.

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, κινήσεις πολιτών από όλες αυτές τις περιοχές βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και οργανώνουμε κοινές δράσεις για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε για λύσεις. Εδώ και δύο χρόνια, είμαστε θύματα ενός πρωτοφανούς εμπαιγμού. Παρά τις εξαγγελίες ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτοδιοίκησης, παρά  τους  ελέγχους και τα πρόστιμα, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης: ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα. Η Πολιτεία εξακολουθεί να μην λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο περιορισμού της ρύπανσης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, ενώ επίσης δεν λαμβάνει υπόψη την νομοθεσία για την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών αλλά και των άλλων αποβλήτων.

 Τα βασικά μας αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση αφορούν :

·        Άμεση παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες από κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας και ενιαίο φορέα διαχείρισης με κοινωνικό χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο.

·        Εκπόνηση αναλυτικής υδρογεωλογικής μελέτης χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών, προσδιορισμό όλων των ρύπων, ανόργανων και οργανικών και των ρυθμών μεταφοράς τους στα υπόγεια νερά, έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων

·        Διενέργεια ουσιαστικών και συνεχών ελέγχων, ταυτοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των βιομηχανιών που είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση και τη διακοπή της λειτουργίας  επιχειρήσεων – παραβατών, μέχρι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της ζημιάς, ώστε να σταματήσουν  να  ρυπαίνουν.

·        Λήψη μέτρων αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και καταλογισμό του κόστους της αποκατάστασης στους υπεύθυνους φορείς εκμετάλλευσης, σύμφωνα και με την νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη

·        Έλεγχο των βιομηχανικών προϊόντων (ιδιαίτερα των τροφίμων) που παράγονται στην περιοχή και τον έλεγχο της πραγματικής υδροδότησης των βιομηχανιών

·        Έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών

·        Οριοθέτηση και πολεοδομική οργάνωση των οικισμών και των ήδη δημιουργημένων άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ,  μετά από ανοικτή κοινωνική διαβούλευση και χρονοδιάγραμμα για την άμεση εκτέλεση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας. Απαγόρευση διάσπαρτης εγκατάστασης εργοστασίων στις περιοχές μας.

·        Φρένο στην παράλογη, ξέφρενη, κερδοσκοπική ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων

·        Συνεχή και ανοιχτή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ελέγχου, με πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων. Ειδικά δωρεάν προγράμματα ελέγχου της υγείας των κατοίκων των περιοχών μας.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα που ζητάμε προϋποθέτουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, κόστος, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και δυστυχώς τόσο οι κεντρικές, όσο και οι νομαρχιακές αλλά κατά περίπτωση και οι τοπικές αρχές, δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι είναι διατεθειμένες να ανταποκριθούν.

 Για τη συνέχιση και την εντατικοποίηση του αγώνα μας, συστήνουμε «Δίκτυο για τη σωτηρία του  Ασωπού και του Ευβοϊκού» επικοινωνίας και συντονισμού, με  επιτροπές Συντονιστική, Επιστημονική-τεχνική, Οικονομική, Επικοινωνίας και Νομική, που στελεχώθηκαν με μέλη από τις κινήσεις πολιτών που συμμετέχουν στο δίκτυο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία, την υποβάθμιση και την οικολογική καταστροφή

Να σπάσουμε το απόστημα της σιωπής και της συγκάλυψης

Να επιβάλλουμε την πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας 

Να αποτρέψουμε την μετατροπή των περιοχών μας σε θαλάμους αερίων

Να περιφρουρήσουμε την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον, το κοινό μας μέλλον.

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ., κινητοποίηση  στα διόδια Σχηματαρίου

“Δίκτυο για τη σωτηρία του  Ασωπού και του Ευβοϊκού”

Επιτροπή αγώνα κατοίκων Ωρωπού

Ινστιτούτο τοπικής αειφορίας και πολιτισμού (ΙΤΑΠ)

Θηβαίοι πολίτες για το περιβάλλον

Κίνηση πολιτών δήμου Θίσβης

Πρωτοβουλία Βαγαίων πολιτών

Δίκτυο κινήσεων πολιτών και συλλόγων περιβάλλοντος Εύβοιας

 Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ ΠΟΤΑΜΟ

Επιβάλλει πρόστιμα αλλά η ρύπανση συνεχίζεται

Συνεχίζεται η ρύπανση του Ασωπού κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει στη λογική των προστίμων - χάδια, προς τις βιομηχανίες

Την τακτική των προστίμων ακολουθεί η κυβέρνηση σε βάρος των βιομηχανιών που μολύνουν τον Ασωπό. Πρόκειται για πρόστιμα που αποτελούν προπέτασμα καπνού από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να μην παρέμβει επί της ουσίας για ν' αναγκάσει τις βιομηχανίες να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα. Προχτές, λοιπόν, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνεχίζοντας την πεπατημένη, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 195.000 ευρώ σε τρεις βιομηχανίες που λειτουργούν σε Οινόφυτα και Θήβα για «παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Τα πρόστιμα επιβλήθησαν μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες, «EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΑΒΕ», ύψους 64.500 ευρώ, «ALUMINCO AE» 64.000 ευρώ και «ALAPIS Crop Science AE» (πρώην BAYER Ελλάς ΑΒΕΕ) 66.500 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση «υπήρχε απόρριψη αγνώστου προελεύσεως υγρών, μέσω του δικτύου ομβρίων υδάτων σε ανοικτό ρέμα». Στη δεύτερη, δεν τηρήθηκε «η ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της δραστηριότητας». Η τρίτη εταιρεία «δε διαθέτει την απαιτούμενη άδεια επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων», επιπλέον, «η μονάδα αποτεφρώνει τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα και τα εν δυνάμει επικίνδυνα απόβλητά της χωρίς τις απαιτούμενες άδειες διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων αυτών».

Ερωτηματικά, όμως, προκαλεί η γενικόλογη αναφορά περί «αγνώστου προελεύσεως υγρών», στην περίπτωση της «EUROPA», χωρίς να μιλά συγκεκριμένα για ποιο υγρό πρόκειται. Στη δε «ALUMINCO», δεν υπάρχει καμιά αναφορά για τα επικίνδυνα απόβλητα. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα πρόστιμα επιβάλλονται απ' τους ελεγκτικούς μηχανισμούς εδώ και ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, η μόλυνση στην περιοχή συνεχίζεται.

Ενδεικτικά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι τα όσα δηλώνει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ: «Το υπουργείο συνεχίζει την ίδια τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια. Αντί να παρέμβει, αφού γνωρίζει με ακρίβεια, ποιες βιομηχανίες και πώς παράγουν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, βάζει πρόστιμα σε άλλες παραβιάσεις των βιομηχάνων για να καλύψει τη συνειδητή πολιτική που επιτρέπει την ασυδοσία των βιομηχανιών με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοβιομηχάνων στην περιοχή των Οινοφύτων»...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Πέμπτη 19 Μάρτη 2009   

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διαρκέs το έγκλημα στον Ασωπό

Ενα χρόνο κρατούσαν στα συρτάρια έρευνα του ΙΓΜΕ που έδειχνε ότι το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο «συνοδεύεται» και από άλλα 7 τουλάχιστον βαρέα μέταλλα. Σε 15 χρόνια 5πλασιάστηκαν τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα  «E» 4/4

Συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ξεπερνούν τα 1.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, όταν το όριο υπολογίζεται στα 200. Αυξημένες τιμές νικελίου, μολύβδου και αρσενικού, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια επικινδυνότητας. Σταθερά παρόν το καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο εξασθενές χρώμιο...

«Ο Ασωπός χαρακτηρίστηκε σε κίνδυνο (at risk) λόγω των υψηλών επιπέδων σημειακής ρύπανσης...», σύμφωνα με την απάντηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχετικό αίτημα των κατοίκων για τον ποταμό. Την ώρα που το διαρκές έγκλημα στον Ασωπό διεθνοποιείται με πρωταγωνίστρια τη γνωστή Αμερικανίδα Εριν Μπρόκοβιτς, στοιχεία-σοκ κατέγραψε έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για τη ρύπανση στα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά του Ασωπού ποταμού.

Ο παπα-Γιάννης, ιερέας Οινοφύτων, τα πέντε τελευταία χρόνια παλεύει για να καθαρίσει ο Ασωπός από τα βαρέα μέταλλα.Σύμφωνα με τις μετρήσεις, που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2008, ολόκληρη η περιοχή που διατρέχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού, δηλαδή η Βορειοανατολική Αττική και η Βοιωτία, είναι βαριά ρυπασμένη από τις βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής των Οινοφύτων. Παρά τα τρομακτικά αποτελέσματα όμως, η έρευνα για έναν χρόνο παρέμεινε «μυστική», στα συρτάρια των υπευθύνων, «γιατί δεν τεκμηριώνονται επαρκώς τα συμπεράσματά της». Τελικά, οι αρμόδιοι της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκαν να παραδεχθούν τα ευρήματα της έρευνας, στέλνοντας τα στοιχεία ποιότητας νερού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την απάντηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχετικό αίτημα των κατοίκων για τη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού, που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», η κατάσταση περιγράφεται κρίσιμη. «Ως προς τα επιφανειακά νερά, ο Ασωπός χαρακτηρίστηκε σε κίνδυνο (at risk) λόγω των υψηλών επιπέδων σημειακής ρύπανσης από αστική ανάπτυξη και βιομηχανία και διάχυτη ρύπανση από γεωργική ανάπτυξη. Ως προς τα υπόγεια νερά, το σύστημα του Ασωπού χαρακτηρίστηκε επίσης σε κίνδυνο», επισημαίνεται στο έγγραφο.

Αναλύσεις τουλάχιστον 7 ρύπων, έπειτα από υδροληψία που έγινε σε περισσότερα από 80 σημεία, καταγράφονται στην «αναγνωριστική υδρογεωλογική- υδροχημική έρευνα ποιοτικής επιβάρυνσης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του Ασωπού», που εκπόνησε ο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΙΓΜΕ.

Η έρευνα καταγράφει συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού, τη στιγμή που το όριο ποσιμότητας για το ολικό χρώμιο είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία τα 50 μικρογραμμάρια, ενώ ο ΠΟΥ κατατάσσει το εξασθενές χρώμιο ως καρκινογόνο ουσία που δεν θα έπρεπε να ανιχνεύεται καν στο νερό.

Επικίνδυνη εξάπλωση. Ωστόσο, η έρευνα βρήκε αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ξεπερνούσαν τα 1.000, ακόμα και τα 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (με όριο τα 200) στα υπόγεια ύδατα ανατολικά της Παραλίας Αυλίδας, στον κάμπο του Ασωπού νότια των Οινοφύτων, βόρεια του Χαλκουτσίου, ανατολικά της Συκαμίνου, βορειοδυτικά του Αγίου Θωμά και νότια του Ασπροκάμπου.

Αυξημένες ήταν και οι συγκεντρώσεις νικελίου, του οποίου το όριο είναι 20 μικρογραμμάρια - υπερβάσεις καταγράφηκαν στα δείγματα υπόγειων νερών που ελήφθησαν από την περιοχή ανάμεσα στα Οινόφυτα και τον Ωρωπό. Επιπλέον, στην έρευνα εντοπίστηκαν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών, φωσφορικών αλλά και ολικού χρωμίου που ξεπερνούσαν κατά πολύ τα υπάρχοντα όρια.

«Το πρόβλημα είναι ότι στην ουσία δεν γίνεται τίποτα. Η νομοθεσία υπάρχει, αλλά δεν τηρείται. Επιβάλλονται πρόστιμα, που κι αυτά είναι ανεπαρκή. Θέλουμε οι βιομηχανίες να συμμορφωθούν στην ουσία και όχι στα χαρτιά. Χρειάζονται συνεχείς έλεγχοι για να ελεγχθεί η ανεξέλεγκτη επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα», σχολιάζει η Μαρία Βιτωράκη, βιοχημικός και μέλος των «Οικολόγων Πρασίνων».

 

ΠΑΤΗΡ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Σκοπός της ζωής του ο καθαρισμός του ποταμού

Μπροστάρης στον αγώνα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από εξασθενές χρώμιο είναι ο ιερέας Οινοφύτων πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης, που τα τελευταία 5 χρόνια έχει κάνει σκοπό της ζωής του να καθαρίσει ο Ασωπός από τα βαρέα μέταλλα.

Στις 15 Απριλίου, το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο συνεδρίου που οργανώνει το κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων, σε συνεργασία με τους Ελληνες «Οικολόγους Πράσινους».

Στο συνέδριο θα παρευρεθεί η γνωστή Αμερικανίδα Εριν Μπρόκοβιτς, που έγινε γνωστή παγκοσμίως μέσα από την ταινία που πήρε το όνομά της και εξιστορούσε την προσπάθειά της για την αποκάλυψη του σκανδάλου της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο του υδροφόρου ορίζοντα στο Χίνκλεϊ της Καλιφόρνια.

«Η Μπρόκοβιτς έχει συμβάλει στο να γίνει παγκοσμίως γνωστό το εξασθενές χρώμιο ως βιομηχανικός ρύπος, αλλά και το θέμα του Ασωπού ως το σοβαρότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα περιβάλλοντος και υγείας», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο παπα-Γιάννης.

«Η εμπειρία της είναι για εμάς σημαντική, όπως και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, με τα οποία τεμκηριώνεται η καρκινογόνος δράση του εξασθενούς χρωμίου και από την κατάποση.

Ανύπαρκτη η πολιτεία. Πλέον η παροχή στα δίκτυα ύδρευσης νερού με εξασθενές χρώμιο οποιασδήποτε συγκέντρωσης αποτελεί σίγουρο κίνδυνο, κάτι που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικής παρέμβασης της ανύπαρκτης μέχρι σήμερα ελληνικής πολιτείας.

Αξίζει να προσθέσουμε πως, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ, το εξασθενές χρώμιο δεν είναι ο μόνος βιομηχανικός ρύπος στο νερό μας και πως τελικά η συνεργιστική δράση των βαρέων μετάλλων κάνει την παρουσία τους ακόμη πιο επικίνδυνη», τονίζει ο παπα-Γιάννης.

 

ΕΡΙΝ ΜΠΡΟΚΟΒΙΤΣ

Κάνει διεθνές θέμα τον Ασωπό

«Ο Ασωπός δίνει τοξικό πόσιμο νερό σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που αρρωσταίνουν και τελικά πεθαίνουν. Με τιμές εξασθενούς χρωμίου που ξεπερνούν κατά 400.000 φορές το όριο ασφαλείας στα υπόγεια ύδατα, ο ποταμός έχει γίνει κόκκινος και τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο "σκαρφάλωσαν" από το 6% στο 31%!»,

δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» η Εριν Μπρόκοβιτς. Ηδη η παγκοσμίως γνωστή νομικός σε συνεργασία με την οργάνωση «Φίλοι της Γης» έχει ξεκινήσει αγώνα συλλογής υπογραφών από όλο τον πλανήτη, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις ελέγχου στις 85 βιομηχανίες που βρίσκονται γύρω από τον Ασωπό. Το υπουργείο Υγείας μόλις πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή του Ασωπού, η οποία όμως θα μπορεί να είναι έτοιμη το νωρίτερο σε 5 χρόνια. Ωστόσο, εμπειρικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή, καταδεικνύουν πενταπλασιασμό του ποσοστού θανάτων από καρκίνο στα Οινόφυτα.

Μαρία Ψαρά

mapsara@pegasus.gr

 

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ

Διπλή οικολογική καταστροφή

Ενα διαρκές οικολογικό έγκλημα συντελείται στην κεντρική Εύβοια. Ο Κολοβρέχτης, ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Κεντρικής Εύβοιας, έχει μετατραπεί σε πραγματική «χαβούζα», με... εμφανή τα σημάδια της σε παρακείμενες καλλιέργειες.

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η κατάσταση αυτή δημιουργείται από τον βιολογικό καθαρισμό του δήμου Νέας Αρτάκης, ο οποίος δεν λειτουργεί κανονικά και «αδειάζει» στον πυρήνα του υδροβιότοπου, κάτι που δεν αποδέχεται ωστόσο ο δήμος.

Το «τοπίο της ντροπής» ολοκληρώνεται με το δάσος, που βρίσκεται στον γειτονικό δήμο Μεσσαπίων, και θυμίζει -χωρίς υπερβολή- χωματερή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Δίπλα σε καλλιέργειες κάποιοι φρόντισαν να ρίξουν τεράστιες σακούλες, που περιείχαν τοξικά απόβλητα. Ο εισαγγελέας σχημάτισε δικογραφία και οι ένοχοι αναζητούνται...

«Ολος ο πυρήνας του Κολοβρέχτη είναι γεμάτος λύματα. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Νέας Αρτάκης να μην έχει ολοκληρώσει τον βιολογικό του καθαρισμό και να ρίχνει ανεπεξέργαστα τα λύματα στον πυρήνα του υδροβιότοπου», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Νίκος Χασάνδρας, κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού και Οικολογικού συλλόγου «Η Γαία».

«Η κεντρική Εύβοια είναι υποδοχέας λυμάτων, αποβλήτων, γενικά η περιοχή μας κινδυνεύει από ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή. Για το θέμα του υδροβιότοπου δεν υπάρχει καμία πολιτική πρόταση, δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης, το μόνο που υπάρχει είναι η αδιαφορία από τους αρμόδιους».

Οσον αφορά στο γειτονικό δάσος των Μεσσαπίων, ο κ. Χασάνδρας τονίζει ότι το ανεξέλεγκτο πέταμα τοξικών αποβλήτων είναι «μια μόνιμη κατάσταση. Επιχειρηματίας, στον οποίο η ίδια η νομαρχία έδωσε άδεια να αποθηκεύει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα έχει γεμίσει το δάσος μπάζα γεμάτα με κάδμιο, αργίλιο και άλλα βαρέα μέταλλα. Οι αρμόδιοι φορείς της νομαρχίας δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει η καταστροφή».

Ο Κολοβρέχτης βρίσκεται στο χωριό Καστέλλα και το 1989, με προεδρικό διάταγμα, χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή. Είκοσι χρόνια μετά, η... προστασία του είναι τέτοια που έχει μετατραπεί σε μολυσμένο βάλτο, γεγονός που σύμφωνα με τους κατοίκους, προκαλείται από τον ημιτελή βιολογικό καθαρισμό.

«Μαύρα νερά». Μολυσμένα «μαύρα νερά» καταστρέφουν τη βλάστηση, οι επιπτώσεις είναι εμφανείς σε γειτονικές καλλιέργειες, ενώ σιγά σιγά εξαφανίζεται και η πανίδα της περιοχής. Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι από τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Κολοβρέχτης, ενημέρωσαν πριν από λίγους μήνες με επιστολή, τον Ελληνα επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρο Δήμα, ζητώντας την παρέμβασή του.

«Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα της Ελλάδας. Ο βιολογικός καθαρισμός έπρεπε να ακολουθεί το γράμμα του νόμου, να μην υπολειτουργεί και ο δήμος όφειλε να κάνει επέκταση του αγωγού του στη θάλασσα, για να χύνονται τα σωστά επεξεργασμένα λύματα.

 

Δεν είναι δυνατόν να κινδυνεύουν τα παιδιά μας και εμείς οι ίδιοι. Από αυτά τα βρομόνερα ποτίζονται οι καλλιέργειες. Το λάχανο που τρώμε λούζεται από βρόμικα νερά. Η αδιαφορία έχει και κάποιο όριο», μας λέει ο Χρίστος Μαύρος κάτοικος της περιοχής.

 

Η θέση του δήμου

«Ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί κανονικά με τριτοβάθμια επεξεργασία. Κάθε μήνα γίνονται μετρήσεις, από πιστοποιημένα εργαστήρια και το νερό είναι πολύ κάτω από τα όρια των παραμετρικών τιμών», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Νέας Αρτάκης, Τ. Πρατσώλης, και αρνείται ότι οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού είναι ημιτελείς.

«Εχουμε προχωρήσει στην τεχνική και περιβαλλοντολογική μελέτη, για την κατασκευή αγωγού που θα φτάνει μέσα στη θάλασσα, με την πρόβλεψη ότι μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων θα επαναχρησιμοποιηθούν για άρδευση και πυροπροστασία».

Σχετικά με το τι προκαλεί την ρύπανση ο κ. Πρατσώλης επισημαίνει ότι «πρέπει να γίνουν έρευνες για να δούμε από πού προέρχονται τα βρώμικα νερά. Υπάρχουν πολλές μονάδες γύρω από τον υδροβιότοπο».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΓΕΝΗΣ

vgenis@pegasus.gr

 

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Δάσος... χωματερή τοξικών

Μόλις πέντε λεπτά από τον μολυσμένο υγροβιότοπο -στο δήμο Μεσσαπίων- υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος, το οποίο έχει μετατραπεί σε χωματερή. Ασυνείδητοι έχουν ρίξει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, τα οποία έχουν αρχίσει να καταστρέφουν τα δέντρα, ενώ με τις βροχές περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα. Η εικόνα είναι τραγική και η μυρωδιά αποπνικτική, καθώς η ανεξέλεγκτη εναπόθεση τοξικών υλικών που ξεκίνησε από μια επιχείρηση, έγινε... παράδειγμα και για άλλους. Την επικινδυνότητα της κατάστασης γνωρίζει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η οποία μετά από έλεγχο στην περιοχή, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα τοξικά απόβλητα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον δημόσιο βίο.

«Εχουν καταστρέψει την περιοχή... Λύματα στον υγροβιότοπο και τοξικά απόβλητα στο δάσος. Δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πολιτεία. Μας κλείνουν τις πόρτες και μας θεωρούν εχθρούς επειδή διαμαρτυρόμαστε. Ανεύθυνοι και απολίτιστοι καταστρέφουν τη φύση και έχουν μετατρέψει την Εύβοια σε σκουπιδότοπο. Στον υγροβιότοπο τα λύματα έχουνε γίνει λίμνη», λέει αγανακτισμένος ο Νίκος Καϊμάκης, κάτοικος της Νέας Αρτάκης.

ΕΘΝΟΣ 3/4/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένει το εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό  04/04/2009 

Σε υψηλά και άκρως ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η τοξική καρκινογόνος ουσία του εξασθενούς χρωμίου στα νερά του ποταμού Ασωπού. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσε χθες στο κεντρικό κτίριο στα Προπύλαια το Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, καθηγητές του οποίου παρουσίασαν με αδιαμφισβήτητα στοιχεία το περιβαλλοντικό έγκλημα που επιτελείται εδώ και χρόνια στη λεκάνη του Ασωπού.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Η καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Παν/μιου Αθηνών Μαρία Οικονόμου τόνισε πως οι τιμές συγκέντρωσης του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού εξακολουθούν να είναι υψηλές, ενώ οι μεγαλύτερες τιμές εντοπίζονται στον Δήμο Αυλίδας σε σχέση με τα Οινόφυτα, τη Θήβα και τον Ωρωπό. Επισήμανε δε πως η αιτία της ρύπανσης είναι η βιομηχανική δραστηριότητα (εργοστασιακά απόβλητα και λύματα) και όχι φυσικές διεργασίες (π.χ., υπερβασικά πετρώματα).

Εξαιρετικά ανησυχητική ήταν και η διαπίστωση πως το εξασθενές χρώμιο περνάει στο έδαφος και τις καλλιέργειες και κατ'επέκταση στην τροφική αλυσίδα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της καθηγήτριας πως εξασθενές χρώμιο σε μεγάλη ποσότητα έχουν εντοπίσει ακόμη και σε εμφιαλωμένα νέρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες είναι οι συγκεκριμένες εταιρείες που το παρασκευάζουν.

Ο καθηγητής Ε. Δασενάκης από το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως εκτός του εξασθενούς χρωμίου, ο Ασωπός έχει επιβαρυνθεί και με άλλα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο χαλκός, το κάδμιο, ο ψευδάργυρος, κ.λπ. Επίσης, έχουν εντοπίσει μεγάλα ποσά κολοβακτηριδίων τόσο στον Ασωπό όσο και στις εκβολές του, ενώ σημαντικό είναι πως το υποβαθμισμένο νερό του ποταμού είναι πηγή ρύπανσης και για το θαλάσσιο περιβάλλον στο οποίο εκβάλλει.

Η κ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αν.καθηγήτρια περιβαλλοντικής παθολογικής ανατομίας στην ιατρική σχολή, τόνισε πως το εξασθενές χρώμιο θεωρείται καρκινογόνο εδώ και 100 χρόνια, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως ο μύθος των ορίων ευνοεί τις διαπραγματεύσεις, δεν διασφαλίζει όμως τη δημόσια υγεία! Συνοψίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκτός του καρκίνου, το εξασθενές χρώμιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγή, καθώς και το νευρολογικό και ανοσοβιολογικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας στο επίκεντρο τέθηκε και η ενίσχυση της νομικής προστασίας του περιβάλλοντος για την οποία μίλησε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του παν/μίου Ιωάννης Καράκωστας, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κοτίνη, που παρουσίασε εξωραϊσμένη την κατάσταση στον Ασωπό, μιλώντας για βελτίωση (!) και περιορισμό του χρωμίου στα επιφανειακά νερά, κάτι που κανένας από τους επιστήμονες δεν επιβεβαίωσε! Επίσης, ανέφερε πως επιβάλλονται πρόστιμα στις βιομηχανίες που δεν συμμορφώνονται για να πάρει την απάντηση κατόπιν από τον εξειδικευμένους καθηγητές πως τα πρόστιμα δεν φθάνουν για να λύσουν την κατάσταση, καθώς χρειάζεται ολοκληρωμένη διαχείριση με τακτικούς περιβαλλοντικούς ελέγχους και παράλληλη βιο-αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

 Συντάκτης : Μορφονιός Ν. 

ΑΥΓΗ 4/4/09

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Η ρύπανση του Ασωπού στο πιάτο μας

Έρευνα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για τη ρύπανση στον Ασωπό ποταμό, που έμεινε στα συρτάρια για περισσότερο από ένα χρόνο, αποκαλύπτει ότι η ευρύτερη περιοχή του Ασωπού (Βορειοανατολική Αττική και Βοιωτία) έχει επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από επικίνδυνα τοξικά, όπως εξασθενές χρώμιο και άλλες καρκινογόνες ουσίες, από τις δραστηριότητες παρακείμενων βιομηχανιών. Παράλληλα, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα έχει επηρεάσει και τις καλλιέργειες.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 και κοινοποιήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν προωθήθηκε στη Νομαρχία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι πρόσφατα, καθώς θεωρήθηκε ότι τα συμπεράσματά της δεν τεκμηριώνονται επαρκώς.

Η μελέτη εντοπίζει συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού στην Παραλία Αυλίδος, δυτικά των Οινοφύτων και συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου 50 μικρογραμμάρια/λίτρο νότια των Οινοφύτων πέριξ της κοίτης του Ασωπού, ενώ μικρότερες είναι οι συγκεντρώσεις στα υπόγεια ύδατα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο ποσιμότητας είναι τα 50 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Παράλληλα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τέτοιου είδους καρκινογόνες ουσίες δεν θα πρέπει καν να εντοπίζονται στα ύδατα.

Εκτός του εξασθενούς χρωμίου, στη μελέτη γίνεται αναφορά και στις συγκεντρώσεις ολικού σιδήρου που ανέρχονταν σε 1.000 με 2.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ το όριο είναι τα 200. Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στα υπόγεια ύδατα ανατολικά της Παραλίας Αυλίδας, στον κάμπο του Ασωπού νότια των Οινοφύτων, βόρεια του Χαλκουτσίου, ανατολικά της Συκαμίνου, βορειοδυτικά του Αγίου Θωμά και νότια του Ασπροκάμπου. Εντοπίστηκαν επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις, νικελίου, ολικού χρωμίου και άλλων ουσιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής έχει ήδη γίνει εμφανής και στις καλλιέργειες, καθώς εντοπίστηκε χρώμιο σε αγροτικά προϊόντα της περιοχής Οινοφύτων – Ασωπού. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες ποσότητες βρέθηκαν στη ρίζα της ρόκας (1,36 mg/kg) στο κοτσάνι (0,58 mg/kg) και στα φύλλα (0,40 mg/kg). Υψηλή συγκέντρωση χρωμίου εντοπίστηκε επίσης σε καρότα, μαρούλια, πατάτες και κολοκυθάκια.

Για τις πιθανές επιδράσεις της κατανάλωσης τέτοιου είδους ουσιών μέσω των οπωροκηπευτικών μίλησε στην εφημερίδα η καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας, Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη: «Όριο ασφάλειας για την υγεία δεν υπάρχει όταν μιλάμε για ουσίες αποδεδειγμένα καρκινογενείς. Δεν θα νοσήσουν όλοι όσοι εκτεθούν σε αυτές, όμως, αν υπάρχει καταγεγραμμένη γονιδιακή προδιάθεση, θα υποβοηθηθεί και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου θα πολλαπλασιαστεί».

http://www.tvxs.gr/v8963

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δευτέρα, 6 Απρίλιος 2009

Ομόφωνο όχι στο εργοστάσιο της ΕΝΕLCO

Ομόφωνα απέρριψαν για μια ακόμη φορά, την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού της ENELCO, οι κάτοικοι του Δήμου Χαιρώνειας, σε λαική συνέλευση,την Κυριακή 5 Απριλίου.

Η συνέλευση εξέδωσε το ακόλουθο ΨΗΦΙΣΜΑ :
Η λαϊκή συνέλευση του Δήμου Χαιρώνειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 5 Απριλίου 2009 και ώρα 11.00, στο Δημαρχείο της Χαιρώνειας, σχετικά με τις εξελίξεις για την αποτροπή της δημιουργίας θερμοηλεκτρικού σταθμού της ENELCO, εξέδωσε ψήφισμα:
- ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ για μια ακόμη φορά, την συνεχή και επί σειρά ετών αγνόηση της εκφρασμένης αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας όπως αποτυπώθηκε σε ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Χαιρώνειας και Δαύλειας, λαϊκών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων.
- Διαμαρτυρόμαστε γιατί η δημιουργία της μονάδας, αχρηστεύει ένα παραγωγικό κάμπο 60 χιλιάδων στρεμμάτων, πλήρως αδόμητο, που διατηρεί τον αγροτικό του χαρακτήρα εδώ και χιλιάδες χρόνια και ακυρώνει την κατεύθυνση για εναλλακτικές καλλιέργειες.
- Θεωρούμε ότι η μονάδα υποβαθμίζει οριστικά αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και αντιστρατεύεται την προσπάθεια μας να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε.
- Θεωρούμε ότι η μονάδα αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει 16 Δήμοι της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού αλλά και τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας.
- Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνος και επιβαρυντική δραστηριότητα που με τις τεράστιες εκπομπές καυσαερίων και υγρασίας θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων των οικισμών μας, θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία της περιοχής, θα επηρεάσει το μικροκλίμα και θα βλάψει τις περιβάλλουσες καλλιέργειες και αρχαιότητες.
- Θεωρούμε ότι εάν η μονάδα δημιουργηθεί τότε αλλάζουν οι χρήσεις στην περιοχή και υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος να μετατραπεί σε μη οργανωμένη βιομηχανική περιοχή (αφού διασχίζεται από τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, φυσικού αερίου και την Παλαιά Εθνική Οδό και γειτνιάζει με την Αττική) γεγονός που είχε ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην περιοχή του Ασωπού.
- Καταγγέλλουμε ότι στη διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας, έγιναν παρανομίες και «ειδικές» εκ των υστέρων ρυθμίσεις σε σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
- Καταγγέλλουμε τον νυν και τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού και τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ότι δεν συνέδραμαν την προσπάθεια όλων μας για την προστασία και την διάσωση των αρχαιοτήτων της περιοχής μας αλλά επέτρεψαν σε μια ιδιωτική επένδυση να δημιουργήσει μη αντιστρεπτή αλλοίωση και καταστροφή.
- Στηρίζουμε τις ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας
- Στηρίζουμε τις απόψεις της Θ Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού για την μη αποδοχή της μονάδας.
- Καλούμε την Κυβέρνηση, τους Βουλευτές του νομού μας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, τους μαζικούς φορείς της Βοιωτίας και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων να αναλάβουν πρωτοβουλία για να αποτρέψουν τη δημιουργία της μονάδας.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ENELCO ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟ.

Αναρτήθηκε από Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον στις 10:32 πμ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ποιοι ευθύνονται για την καταστροφική μόλυνση

Ø      Η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες έχει και αιτίες και υπεύθυνους

Η μετατροπή του Ασωπού σε χαβούζα αποβλήτων - με αποτέλεσμα τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα - φέρει τη σφραγίδα του τρόπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Ανάπτυξη που στηρίζεται στην καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας εργαζομένων και κατοίκων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μόλυνση ξεκίνησε απ' το 1969, συνεχίστηκε και διευρύνθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού συγκάλυπταν το πρόβλημα και μόνο τον Αύγουστο του 2007, όταν πια το πρόβλημα είχε φτάσει στο απροχώρητο, τότε μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε να το παραδεχτεί. Αλλά και πάλι, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ουσιαστική ενέργεια, πέραν κάποιων προστίμων - που σε τίποτα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα - και πολλών εξαγγελιών.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 1969, με τα κίνητρα του τότε αναπτυξιακού νόμου, μια σειρά από βαριές βιομηχανικές μονάδες μεταφέρονται από την Αττική στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου. Πρόκειται για την περιοχή από το 55ο μέχρι και το 75ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Σε όλη αυτή την περιοχή υπάρχουν σήμερα 450 εργοστάσια. Αφορά, λοιπόν, την υγεία και τη ζωή περίπου 250.000 κατοίκων από τη Θήβα έως τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό έως την Αυλίδα και την ευρύτερη περιοχή της ΑττικοΒοιωτίας!

Από τότε ακόμη, οι βιομηχανίες ρίχνουν τα λύματά τους στον Ασωπό ποταμό και στον παραπόταμό του, το Θερμιδώνα. Η μόλυνση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν και οι πηγές με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνο οι γύρω πόλεις αλλά και μέρος της Αττικής.

Αυτά προκύπτουν από την Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει τις χρήσεις γης, τον υδρολιθικό και υδρολογικό χάρτη της περιοχής, η οποία συντάχθηκε και ολοκληρώθηκε το 1996. Από το 1996, όμως, που είναι γνωστή η παραπάνω μελέτη, μόλις στις 3/10/2005 η Υγειονομική Υπηρεσία της Νομαρχίας Βοιωτίας αναγνώρισε το πρόβλημα όταν και ζήτησε με έγγραφό της (Αρ. Πρωτ. Φ43/12/2662) «να ενταθεί και να συστηματικοποιηθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος και η παρακολούθηση των νιτρικών ιόντων».

Επίσημα, δε, έγινε γνωστό μόλις το 2004 (!) όταν με ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς) προκύπτει ότι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας είναι ανοιχτός στην κυμαινόμενη βιομηχανο-γεωργική βαριά ρύπανση και μόλυνση. Και από τότε χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια για να παραδεχτούν οι κυβερνήσεις πως ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας των Οινοφύτων και των παρα-Ασώπειων περιοχών, είναι μολυσμένος.

Στην ουσία, όμως, όλα τα παραπάνω απλά επιβεβαιώνουν την πάγια πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στους βιομηχάνους.

Πήραν και επιδοτήσεις

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τι έκαναν οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, όσο και της ΝΔ σήμερα, από το 1996 μέχρι σήμερα.

Πρώτα απ' όλα, επιδότησαν τις βιομηχανίες με «χοντρά» πακέτα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για να εγκαταστήσουν, υποτίθεται, βιολογικούς καθαρισμούς, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Μάλιστα, «υποχρεώθηκαν» με νόμο οι βιομήχανοι να κατασκευάσουν βιολογικό καθαρισμό σε κάθε εργοστάσιο, παίρνοντας και πριμοδότηση από τα ΚΠΣ, που κάλυπτε το 60% του κόστους. Αντί, όμως, για βιολογικό καθαρισμό έφτιαξαν ...χαβούζες, οι οποίες σταδιακά έπαψαν και αυτές να λειτουργούν, όπως πρώτος είχε αποκαλύψει ο «Ρ».

Οι βιομηχανίες, που σήμερα έχουν τοξινώσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, έχουν πάρει τα λεγόμενα «πιστοποιητικά ISO 14001» και το διαφημίζουν. Τι είναι το πιστοποιητικό αυτό; Πρόκειται για μια προδιαγραφή της ΕΕ, ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, που δείχνει ότι αυτός που το κατέχει σέβεται και τηρεί την ...περιβαλλοντική νομοθεσία! Τέτοια υποκρισία...

Την ίδια στιγμή, 40 χρόνια μετά, το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων, δεν έχει καταργηθεί. Παράλληλα, σε επανειλημμένες Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (το 1996, το 1997, το 2005 και το 2007), οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί της ουσίας, «ένιπταν τας χείρας τους». Την περασμένη Τετάρτη 22 Απρίλη, το ΚΚΕ, κατέθεσε κι άλλη μια Ερώτηση.

Η κοροϊδία των προστίμων

Το καλοκαίρι του 2007 - και ενώ η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο - η κυβέρνηση της ΝΔ, αναγκάζεται να αναγνωρίσει το πρόβλημα. Τι έκανε όμως; Αντί, ως όφειλε, να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα σταματούσαν τη μόλυνση, κατέφυγε στην εύκολη λογική των προστίμων. Λογική κάθε άλλο παρά αποτρεπτική για τις μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες ανεξέλεγκτα συνέχιζαν και συνεχίζουν τη μόλυνση.

Ετσι, ενώ οι βιομήχανοι πήραν τεράστια ποσά για να φτιάξουν αντιρρυπαντική τεχνολογία - την οποία ουδέποτε έφτιαξαν - τώρα οι κυβερνήσεις αντί να τις υποχρεώσουν να κατασκευάσουν τις απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις ώστε και σωστά να λειτουργούν οι βιομηχανίες και να μη μολύνεται η περιοχή, ακολουθούν την πρακτική των προστίμων. Πρακτική, που σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες εκείνες εγκαταστάσεις για να σταματήσει η μόλυνση. Πρακτική που συνιστά κοροϊδία για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής.

Η μόλυνση παραμένει

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίσημη παραδοχή του εγκλήματος, η μόλυνση και το πρόβλημα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, παραμένει. Τούτο, δε, το επιβεβαιώνουν, σχεδόν καθημερινά, τα ίδια τα πρόστιμα που επιβάλλει η κυβέρνηση, μέσω των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως καθημερινά επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, έχει μεταφερθεί και στα αγροτικά προϊόντα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνεται και από τις ίδιες τις μετρήσεις που γίνονται στις γεωτρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στη Θήβα, σε όλες τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές απ' όπου πάρθηκε δείγμα υπάρχει εξασθενές χρώμιο από 10 μg/lt μέχρι και 22 μg/lt. Αυτή είναι η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνήσεων, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων...

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5054365&publDate=26/4/2009

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το εξασθενές χρώμιο δεν έχει γεωγραφικά όρια!

Καρκινογόνο τσιμέντο εντοπίστηκε στη Βουλγαρία

Μεγάλες ποσότητες τσιμέντου με προέλευση από την Τουρκία, που εμπεριείχαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου εντόπισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Βουλγαρίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας στις ποσότητες τσιμέντου εντοπίστηκε η καρκινογόνος ουσία χρώμιο-6 σε αναλογία που υπερβαίνει μέχρι και 60 φορές το ποσοστό που θεωρείται ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βουλγαρία έχουν τεθεί σε συναγερμό, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι και άλλες ποσότητες τσιμέντου έχουν εισαχθεί από την Τουρκία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=37969

Ερώτηση του Παρατηρητηρίου: Τι μπορεί να συμβαίνει με τα δομικά υλικά στην Ελλάδα; Με τα τσιμεντάδικα; Τι νερό χρησιμοποιούν; Τι γίνεται με την εισαγωγή δομικών υλικών όπως YTONG που είναι τουρικικής προέλευσης; Έχουν τις ίδιες καρκινογόνες επιπτώσεις με το τουρκικό τσιμέντο;

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Αντίκυρας Η ΑΡΤΕΜΙΣ, σας καλεί το Σάββατο 9 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα  στην πλατεία της Αντίκυρας σε εκδήλωση με θέμα:

«ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ»

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά τα πορίσματα δυο μελετών  που εκπονήθηκαν πρόσφατα για την περιοχή μας:

“Αποτίμηση περιβαλλοντικών μελετών για την κατασκευή και λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών στην περιοχή του όρμου της Αντίκυρας»

Ομιλητής:  Παπανίκας Δημήτριος. τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Τμήμα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών

Τομέας Ενέργειας, Αεροναυτικής  & Περιβάλλοντος

«Επιπτώσεις στο χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος της ¨Αλουμίνιον της Ελλάδος¨

Ομιλητές:

Δρ.  Χρ. Αναγνώστου. Γεωλόγος - Ιζηματολόγος

Διευθυντής  Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Δρ. Ι. Χατζηανέστης. Χημικός  - Ωκεανογράφος

Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

Συνδιοργάνωση

ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΒΟΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ¨Η ΑΛΚΥΩΝ¨

 

Επιστροφή στην αρχή