Επιστροφή στην αρχική σελίδα Του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων 

Β-Α ATTIKH 1 (επόμενα: Β-Α Αττική 2)

Περιεχόμενα αυτής της σελίδας

Βόρεια-Ανατολική Αττική (Μαραθώνας, Ωρωπός, Δήλεσι, Οινόφυτα, Καπανδρίτι, Κάλαμος), Μαραθώνια διαδρομή, 

Άλλες σχετικές ιστοσελίδεςΒιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα, Τα Μεσόγεια,  Λατομεία στα Μεσόγεια

Άλλα θέματα για: "Αττική εκτός του Λεκανοπεδίου Αθήνας": Συνταγματική Αναθεώρηση και δασική προστασία, Εκτός Υπ. Γεωργίας η Διαχείριση των Δασών, Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Αιγάλεω, Προαστειακός Σιδηρόδρομος, Κτηματολόγιο, Μείωση αρτιότητας των 20 στρ στην Αττική, Τα ρέματα της Αττικής, Αυθαίρετα και αυθαιρεσίες, Τα δασικά "οικόπεδα", Αιγιαλός

  

Β-Α Αττική

 

 

Την ώρα που η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου φοβερίζει ότι θα πατάξει τη διαφθορά στις πολεοδομίες ως το κόμμα της να μην έχει ασκήσει ποτέ εξουσία και αναφέρεται στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, στην πολεοδομία Καπανδριτίου εκδίδονται οικοδομικές άδειες σε καμένες εκτάσεις μετά από απόφαση 11/10/2001 του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Βάσει αυτής, τα "ανοιχτα οικοδομικά τετράγωνα", οι εκτάσεις που βρίσκονται εκτός οικισμού και έχουν πρόσωπο απέναντι από τα ακραία οικοδομικά τετράγωνα του οικοδομικού συνεταιρισμού της Νέας Αιολίδας στον Διόνυσο - Ροδόπολη Αττικής θεωρούνται εντός σχεδίου και δεν απαιτείται έγκριση του υπουργείου Γεωργίας για τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής. Την ίδια ώρα ο Συνήγορος του Πολίτη στην ετήσια έκθεση 2001 παραπέμπει ίδιο θέμα για την ίδια περιοχή. "Παράνομη έκδοση, από την υπηρεσία Πολεοδομία Καπανδριτίου Αττικής οικοδομικών αδειών σε δασικές περιοχές της νέας Αιολίδας Πεντέλης" επειδή κατά την εξέταση και μετά από προσεκτικό έλεγχο των στοιχείων που εμπεριέχονται στον σχετικό φάκελο προέκυψαν κατά την εκτίμηση της αρχής αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινης πράξης.

Την απόφασή του το ΥΠΕΧΩΔΕ φρόντισε να τη στηρίζει όλως... τυχαίως σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική και προκάλεσε το ίδιο για να λάβει την απάντηση που επιθυμούσε" για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα τμήματα οικοπέδων που υπάγονται στην περίπτωση του άρθρου 29 παρ. 2 ν. 1577/85 ως ισχύει μετά την τροποποίηση του κατ' άρθρου 24 ν. 2831/2000 που θεωρούνται ως ευρισκόμενα εντός σχεδίου δεν απαιτείται έγκριση του υπουργείου Γεωργίας...

Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση υπάρξεως οικοπέδων του άρθρου 29 παρ. 2 και συνεπώς και στα οικόπεδα αυτής της κατηγορίας του οικοδομικού συνεταιρισμού "Νέα Αιολίς ΕΠΕ". Την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών έχει ήδη καταγγείλει ο σύλλογος "Νέες Δρυάδες" και ο "Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Διονύσου" επισημαίνοντας ότι "εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστό σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι τα φερόμενα ως ανοικτά οικοδομικά τετράγωνα της Νέας Αιολίδος είναι εκτάσεις δασών, αναδασωτέες, στη Ζώνη Α Προστασίας της Πεντέλης συνιδιόκτητες κατά 50% με το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με το με αριθ. 101892/3.11.93 συμβόλαιο με το οποίο μεταβιβάστηκαν έναντι διαγραφής χρέους εξ οφειλόμενων φόρων οπότε σύμφωνα με το Ν. 86/69 διαχειρίζονται από το Δημόσιο. Παρ' όλα αυτά διάφοροι κρατικοί λειτουργοί, νυν και τέως παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ κυρίως αλλα και του υπουργείου Οικονομικών που δεν προστατεύει τη δημόσια περιουσία βρίσκοντας πρόφαση και δικαιολογία σε διάφορες ψευδεπίγραφες ερμηνείες νόμων και εγκυκλίων που εφευρίσκουν και με την αγαστή συνεργασία της Πολεοδομίας Καπανδριτίου πολεοδομούν και οικοδομούν, εδίδονται νομιμοφανείς, όμως στην ουσία παράνομες και αντισυνταγματικές οικοδομικές άδειες".

Για την ιστορία ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Κολιούση η οποία στηρίχθηκε σε πολυσέλιδη αναφορά της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβαλλοντος (6 Μαρτίου του 1998), η οποία βεβαίωνε μεταξύ άλλων ότι ουδέποτε μετά το 1962 ο υπουργός Γεωργίας προσυπέγραψε επέκταση του εγκεκριμένου σχεδίου σε βάρος των παρακείμενων δασών, άρα οι κατατμήσεις σε οικόπεδα είναι παράνομες. Παρ' όλα αυτά συνεταιρισμός "μεταβιβάζει τεμάχια γης ως οικόπεδα, που αντιστοιχούν σε καμένα ή μη και εκτός σχεδίου πολεως τεμάχια δάσους χαλεπίου πεύκης, παρακείμενα του σχεδίου". Το 1990 "έλαβε χώρα πυρκαγιά που αποτέφρωσε στην περιφέρεια των κοινοτήτων Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου ν. Αττικής τεράστια περιοχή του δασοκτήματος Σταμάτας Διονύσου". Όμως όλως περιέργως από την απόφαση αναδάσωσης του νομάρχη το 1992 αφέθηκε ζώνη "καμένου δάσους πλάτους 50-140 μ. χωρις να κηρυχθεί αναδασωτέα. Μάλιστα η αναφορά κατέληγε "η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και ΦΠ θεωρούσα πλέον εαυτήν ανίσχυρη να αντιμετωπίσει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της την οικοπεδοποίηση καμένων δασωδών περιοχών παρακείμενες στο Σχέδιο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ν. Αιολίς ως ενεκρίθη το έτος 1962, κάνει έκκληση στην Εισαγγελία να διατάξει συστηματική δικαστική έρευνα, διότι εκτιμά ότι μόνο μέσω αυτής θα αποκαλυφθεί πλήρως το μέγεθος της εγκληματικότητας και η συμμετοχή της διοίκησης στην καταστροφή αγαθού (δάσους) που έχει αναχθεί από πλευράς ισχύοντος Συντάγματος σε αντικείμενο υψίστης προστασίας, καθιερώσαντος μάλιστα υποχρέωση στο κράτος να μεριμνά πρός ταύτο"!!!

Αλλά και στο πόρισμα 15 δελίδων του Συνηγόρου του Πολίτη το 1999 διαπιστώνεται ότι, παρότι το Γεωργίας ζητεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ να γίνεται έλεγχος "προκειμένου να αποφεύγεται η έκδοση οικοδομικών αδειών σε δασικές εκτάσεις", δίδεται εντολή στο πολεοδομικό γραφείο Καπανδρίτίου (18184/22-7-96) έγγραφο να μην απαιτείται "η έγκριση Δασαρχείου". Και από την εξέταση των στοιχείων συμπεραίνει ότι "πρέπει να εξετάζεται πριν από την εκδοση οικοδομικής άδειας εάν το οικόπεδο που βρίσκεται εκτός σχεδίου ανήκει σε δασική έκταση και το σχέδιο πόλης δεν μπορεί να επεκτείνεται εκτός των ακραίων ρυμοτομικών γραμμών ακόμη και στην περίπτωση που μπορεί να ανήκουν στην κυριότητα οικοδομικού συνεταιρισμού". Και προτείνει... ματαίως, αφού οι διαπιστώσεις τους αγνοούνται προκλητικά, τις ακόλουθες "λύσεις προς θεραπέιαν των διαπιστωμένων πράξεων κακοδιοίκησης":

"Ανεξαρτήτως της δεσμευτικότητας ή μη της υπ' αρ. ΔΤΕ/α/78606/2416/11-7-96 απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, το ΠΓΚ πρέπει να εξετάζει συγκεκριμένα εάν τα οικόπεδα βρίσκονται εντός της αρχικής ιδιοκτησίας του συνεταιρισμού, με βάση τα αρχικά συμβόλαια και σχέδια και όχι με βάση τα συμβόλαια που απλά αναφέρουν αγορά έκτασης από τον συνεταιρισμό.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να οικοδομούνται με εντός σχεδίου όρους δόμησης εκτάσεις εκτός σχεδίου πριν από την εφαρμογή του ΓΟΚ/85 που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Να αποκατασταθεί σταθερός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας.

Επειδή από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, θα πρέπει να εξετασθεί εάν υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής ή του ΠΓΚ ενήργησαν πράγματι με δόλο κατά παράβαση καθήκοντος προκειμένου να διευκολύνουν την οικοδόμηση δασικών εκτάσεων.

Να τροποποιηθεί το άρθρο 29 του ΓΟΚ ή να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την παράλληλη εφαρμογή των εκτός σχεδίου διατάξεων". Αυγή 14-4-2002

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Μην ξεχνάς τον Ωρωπό Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ - Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΠΗΛΟΣ

Ενας από τους τελευταίους υγροβιότοπους της Αττικής, η λιμνοθάλασσα Ωρωπού, απειλείται με εξαφάνιση! Αυθαίρετα μπαζώματα, παράνομοι δρόμοι και σκουπίδια “πνίγουν” ένα από τα λίγα καταφύγια όπου προσπάθησαν να επιβιώσουν 140 σπάνια είδη πουλιών, ανάμεσά τους ερωδιοί, φλαμίγκο και ψαραετοί.

Η περιοχή, που είναι και σταθμός μετανάστευσης πτηνών, σταδιακά συρρικνώθηκε και αλλοιώθηκε. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση έφτασε στο “μη παραπέρα”. Κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις με καταγγελίες τους διεκδίκησαν τη διάσωσή της και ήδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση του θέματος, ενώ η WWF Ελλάς έχει υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
**Το Νοέμβριο του 2003 καταγγελίες κατοίκων σε τοπική εφημερίδα μιλούσαν για φορτηγά που επί τρεις ημέρες ξεφόρτωναν τόνους μπάζα, χώμα και σκουπίδια ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες στον χώρο της λιμνοθάλασσας.
Ξεφόρτωναν μπάζα
Στα τέλη του ίδιου μήνα όπως τονίζει ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας “Ανατροπή”, Γιώργος Γαρυφάλλου, “πολίτες κατήγγειλαν πως και πάλι φορτηγά ξεφόρτωναν μπάζα στον ίδιο χώρο και μάλιστα κάποιο μηχάνημα προχωρούσε σε εργασίες δημιουργίας δρόμου μέσα στα όρια της λιμνοθάλασσας υπό την καθοδήγηση δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης. Σπεύσαμε εκεί και διαπιστώσαμε πώς υπήρχε αναταραχή από τους κατοίκους”.
Η αντιπρόεδρος μάλιστα του δ.σ. Αλέκα Κοντογιάννη ζητούσε εξηγήσεις από συνάδελφό της.
Η Α. Κοντογιάννη μας το επιβεβαίωσε: “Ο δημοτικός σύμβουλος είπε ότι ενεργούσε κατ' εντολή του δημάρχου. Ζήτησα επίμονα την άδεια για τις εργασίες και τις σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες. Τελικά σταμάτησαν όταν ειδοποιήσαμε την αστυνομία και υπήρχε κίνδυνος αυτόφωρου και κατάσχεσης του μηχανήματος”.
**Διαφορετικά εκτιμά το γεγονός ο δήμαρχος Ωρωπού Σπύρος Μέξης, που τονίζει πως “το φορτηγό μετέφερε κλαδιά που προορίζονταν για κάψιμο κοντά στον αιγιαλό, σε περιοχή άσχετη με αυτή που ονομάζουν λιμνοθάλασσα. Τι μπάζα μπορεί να έχει ένας δήμος;”, αναρωτιέται.
Και αποδίδει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και της Α. Κοντογιάννη, “η οποία θα απομακρυνθεί τον επόμενο μήνα από τη θέση της αντιπροέδρου”, σε αντιπολιτευτικές τακτικές.
Η διένεξη αυτή στάθηκε αφορμή για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των ευθυνών για την καταστροφή του υγροτόπου που είχε συμπεριληφθεί στον επιστημονικό κατάλογο των περιοχών προς ένταξη στο Δίκτυο Φύση (Natura) 2000. Παρά τη σημασία του, δεν εντάχθηκε τελικώς: “Γιατί θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τα λύματα της βιομηχανικής ζώνης Οινοφύτων που εκλύονται στον ποταμό Ασωπό. Οι εκβολές του είναι στα 800 μέτρα από τη λιμνοθάλασσα και μέσω της θαλάσσης φτάνουν στον υγροβιότοπο”, τονίζει ο Γιώργος Γαρυφάλλου.
**Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ έκανε στις 15 Μαρτίου 2004 έλεγχο στην περιοχή της λίμνης και διαπίστωσε “ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων, αυθαίρετες διαμορφώσεις και έργα οδοποιίας, καθώς και κατασκευή ράμπας καθέλκυσης σκαφών στο γιαλό με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον και να διαταράσσεται η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής”.
Πρόστιμο στον δήμο
Για τις αυθαίρετες αυτές κατασκευές δεν έχει υποβληθεί ούτε έχει εγκριθεί καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο δε δήμος Ωρωπού παραδέχτηκε ότι είναι υπεύθυνος για τα έργα οδοποιίας.
Οι επιθεωρητές καταγράφουν την υποβάθμιση του βιοτόπου “λόγω της συνεχούς εναπόθεσης στερεών αποβλήτων όπως και την έλλειψη οποιασδήποτε περιβαλλοντικής αδειοδότησης στα έργα διαμόρφωσης της περιοχής”.
Κατόπιν αυτών εισηγούνται προς τον αρμόδιο νομάρχη την επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ στον Δήμο Ωρωπού.
* Στις 21/9, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής επιβάλλει το πρόστιμο επειδή “ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την αποκατάσταση των επιχωματώσεων που έχουν αλλοιώσει την περιοχή, ενώ προβαίνει και σε νέες με την κατασκευή έργων οδοποιίας άνευ αδείας”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η νομαρχία κινείται κατά του δήμου. Στις 14 Ιουλίου είχε επιβάλει πρόστιμο 1.000 ευρώ για το ίδιο θέμα.
* Το ζήτημα γνωστοποιείται στη Βουλή προ 15νθημέρου. Με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Αθ. Λεβέντη καταγγέλλεται ότι “στη διάρκεια του καλοκαιριού φορτηγά του δήμου απέρριψαν μεγάλους όγκους στερεών αποβλήτων σε μια διαδρομή 150 μέτρων κατά μήκος της ακτής. Επίσης πραγματοποιήθηκε διάνοιξη και στρώσιμο δρόμου μήκους 180 μέτρων ενώ σε άλλο σημείο έχει κατασκευασθεί ασφαλτοστρωμένος δρόμος που καταλήγει στην ακτή, μήκους 300 μέτρων”.
Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης χαρακτηρίζει την περιοχή “σημαντικό υγρότοπο”, παραπέμπει στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών καθώς και στην επιβολή προστίμων στον Δήμο Ωρωπού και δεσμεύεται για την προστασία της.
* “Αυθαίρετο” χαρακτηρίζει το πρόστιμο ο δήμαρχος Σπ. Μέξης: “Οι επιθεωρητές μιλούν ακαθόριστα. Είναι νεοσύστατη υπηρεσία και θέλουν να δείξουν έργο. Το θέμα ξεκίνησε από δημοσίευμα τοπικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας που επηρέασε τις υπηρεσίες. Τα έργα οδοποιίας στην πραγματικότητα είναι μικροεπισκευές σε δρόμο που προϋπήρχε εδώ και 15 χρόνια. Θα έπρεπε να πάρω άδεια γι' αυτό;”, αναρωτιέται.
* Ο δήμος που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα προσφυγή κατά των αποφάσεων του νομάρχη Αν. Αττικής πέτυχε να ανασταλεί προσωρινά η πληρωμή του προστίμου.
“Δεν θα πληρώσουμε δεκάρα”, μας είπε ο δήμαρχος, που υποστηρίζει: “Η έκταση είναι ελώδης και έχει χαρακτηριστεί από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων και Διανομής ως πεδινή βοσκή. Αυθαίρετα χαρακτηρίστηκε υδροβιότοπος και λιμνοθάλασσα. Οι επιθεωρητές προσκόμισαν φωτογραφίες έργων που δεν έγιναν από εμάς. Τα μοναδικά στερεά απόβλητα που βεβαιώνει η υπηρεσία είναι ελάχιστα μπάζα που τοποθετήθηκαν από ασυνείδητους εδώ και χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον δρόμο με χαλίκι αυτός δημιουργήθηκε προ 15ετίας, ενώ η προβλήτα καθέλκυσης σκαφών κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του '30”. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/11/2004

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 200.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΕ 35 ΔΗΜΟΥΣ

Ø      Την ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης προχωρά η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τους δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής, με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ

Από την ένταξη στο σχέδιο πόλης 200.000 στρεμμάτων σε 35 δήμους και κοινότητες θα νομιμοποιηθούν περισσότερα από 50.000 αυθαίρετα κτίσματα, πολλά από τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία.

Ο σκοπός της Νομαρχίας είναι οι διαδικασίες να γίνουν με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν στην Ανατολική Αττική, η οποία σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι η περιοχή της χώρας με τη μεγαλύτερη οικιστική και οικονομική ανάπτυξη, αφού σε πολλούς δήμους της, όπως τα Καλύβια, οι κάτοικοι έχουν αυξηθεί κατά 100%.

Οπως αναφέρει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρής στόχος είναι η περιοχή να μπορέσει να αναπτυχθεί με σεβασμό όμως στο περιβάλλον ώστε η Ανατολική Αττική να συνεχίσει να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς χωρίς να γίνει όμως Θριάσιο Πεδίο.

Το «κλειδί» για την ανεύρεση της χρυσής τομής είναι η καλή συνεργασία της Νομαρχίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και αυτό γιατί όπως αναφέρουν πληροφορίες το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσει σταδιακά στη χρηματοδότηση των μελετών.

Ωστόσο ο κ. Κουρής τονίζει ότι προκειμένου τα έργα να προχωρήσουν πιο γρήγορα πρέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ να απλουστεύσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την όλη διαδικασία ανάθεσης μελετών προς τους ιδιώτες από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης.

Βέβαια καθοριστικό ρόλο στην όλη υπόθεση διαδραματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ενώ επίκειται και η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων με βάση την κατάσταση που επικρατούσε το 1975.


1 Αγιος Στέφανος: Πολεοδομική Ενότητα 2 πέρασε από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ενώ οι Π.Ε. 3-4 εκκρεμούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Για την Π.Ε. 1 έχει υποβληθεί μελέτη και θα διαβιβαστεί στο δήμο για Α’ ανάρτηση.

2 Ανάβυσσος: Η μελέτη επέκτασης σχεδίου πόλεως για Α’ κατοικία διαβιβάστηκε από την κοινότητα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για το ΚΣΧΟΠ.

Η μελέτη για Β’ κατοικία (εντός ΖΟΕ) είναι ακόμη στο Α’ στάδιο.

3 Ανθούσα: Η έγκριση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου έχει εγκριθεί από τον Οργανισμο Αθήνας και αναμένεται Προεδρικό Διάταγμα.

Η μελέτη «πακέτο» για τα εκτός σχεδίου της Ανθούσας θα ανατεθεί.


4 Ανοιξη: Οι μελέτες για την πολεοδόμηση-επέκταση σχεδίου για τις Π.Ε. 1-2 έχουν σταλεί τα κτηματογραφικά για την Α’ ανάρτηση.


5 Αρτέμιδα: Για την Π.Ε. 3 έχει γίνει η πρώτη ανάρτηση αλλά υπάρχει στασιμότητα. Η Π.Ε. 4 εκκρεμεί κύρωση λόγω αναδόχου.

Οι Πολεδομικές Ενότητες 1, 2, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 βρίσκονται στη φάση της κτηματογράφησης.

6 Αυλώνα: Η αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως βρίσκεται στο δήμο προς ανάρτηση. Η επέκταση του σχεδίου είναι στη φάση της ολοκλήρωσης της μελέτης.

Ωστόσο εκκρεμεί λόγω του ότι απαιτείται από το δήμο κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων λόγω ρεμάτων.

Για τη νέα μελέτη επέκτασης δεν έχουν υπογραφεί καν οι συμβάσεις.


7 Αχαρνές: Η περιοχή Μεγάλα Σχοίνα είναι στη διαδικασία της Γ’ ανάρτησης. Οι Πολεδομικές Ενότητες 19-20 είναι στη φάση της πρόσκλησης για την πρώτη ανάρτηση όπως και το ΒΙΠΑ.

Η πράξη εφαρμογής για την περιοχή Πυργουθί είναι σε αναμονή τροποποιήσεων του ρυμοτομικού σχεδίου λόγω Αττικής οδού.

Τέλος, η περιοχή Αγία Αννα είναι στη φάση της εξέτασης ενστάσεων της Α’ ανάρτησης.

8 Βαρνάβας: Ο οικισμός Παραλία είναι στη φάση των ενστάσεων επί της β’ φάσης της πολεοδομικής μελέτης.

Προωθείται μελέτη για γενικό πολεοδομικό σχέδιο και οριοθέτηση για τους οικισμούς Πούριθι, Αγ. Παρασκευή και Μεταμόρφωση Σωτήρος.


9 Βάρη: Εγινε διαγωνισμός για την κτηματογράφηση -πολεοδόμηση- πράξη
εφαρμογής επέκτασης σχεδίου πόλεως σε οικιστικές περιοχές Α' και Β' κατοικίας εντός του γενικού πολεοδομικού σχεδίου.

Η πράξη εφαρμογής στην περιοχή Κόρμπι είναι στάσιμη λόγω ρέματος.


10 Βούλα: Η μελέτη για την περιοχή Πηγαδάκια βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση, ενώ η μελέτη για την περιοχή Δικηγορικά πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο και θα γίνει η Α’ ανάρτηση.


11 Γέρακας: Η μελέτη για την πολεοδόμηση-επέκταση σχεδίου για τις περιοχές Κέντρο, Μπαλάνα και Γαργητός είναι προς έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου.


12 Γλυκά Νερά: Η μελέτη της πράξης εφαρμογής για την περιοχή Μιχούλη ανατέθηκε.


13 Γραμματικό: Το πακέτο μελέτης του οικισμού της παραλίας Σέσι εκκρεμεί από το 1994, λόγω οικονομικών διαφορών.

Προωθούνται νέες μελέτες για τις περιοχές Συλλόγου Αστυνομικών και Αγία Μαρίνα που θέλουν να γίνει οριοθέτηση.


14 Διόνυσος: Παρουσιάστηκε η μελέτη για έγκριση της Α’ φάσης και σύνταξη κατευθύνσεων για τη Β’ φάση που αφορά το γενικό πολεοδομικό σχέδιο.

15 Κάλαμος: Η μελέτη για την επέκταση του σχεδίου της Παραλίας Καλάμου εκκρεμεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ η μελέτη οριοθέτησης του οικισμύ εκκρεμεί στην περιφέρεια.


16 Καλύβια: Η μελέτη για την επέκταση του σχεδίου για την Α’ κατοικία είναι στο στάδιο της Β’ φάσης.


17 Καπανδρίτι: Είναι στα φάση του διαγωνισμού οι μελέτες για οριοθέτηση στις περιοχές Μικροχώρι και Μετόχι Ρη.

Το γενικό πολεδομικό σχέδιο έχει προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας.


18 Κερατέα: Οι μελέτες επέκτασης του σχεδίου στην περιοχή Λιμανάκι (α-8-γ) είναι στάσιμες λόγω ελλιπούς συνεργασίας δήμου-Δασαρχείου.

Οι μελέτες ένταξης ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ είναι στη Β’ φάση. Επίσης σε εξέλιξη είναι μελέτη για ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής Κακιά Θάλασσα.


19 Πολυδένδρι: Ακόμη δεν έχει εγκριθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο για το οποίο ξεκίνησε η μελέτη του το 1997.


20 Κορωπί: Για την περιοχή Αγία Μαρίνα έγινε η Α' ανάρτηση και επεξεργάζονται οι ενστάσεις.

Για την περιοχή Αγιος Δημήτριος γίνεται κτηματογράφηση και αναμένεται η οριοθέτηση των ρεμάτων.


21 Κουβαράς: Για την επέκταση του σχεδίου πόλεως έχει γίνει η Γ’ ανάρτηση των κτηματογραφικών.

22 Κρυονέρι: Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο έχει κατατεθεί προς έγκριση στον Οργανισμό Αθήνας.


23 Λαύριο: Η πολεοδομική μελέτη για το ΒΙΟΠΑ-ΒΙΠΑ εκκρεμεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ για τις περιοχές Οξυγόνο, Πράσινη Αλεπού είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντικές μελέτες λόγω ρεμάτων.


24 Μαλακάσα: Είναι προς έγκριση στον Οργανισμό Αθήνας το γενικό πολεοδομικό σχέδιο για τους οικισμούς Μήλεσι και Μαλακάσας.


25 Μαρκόπουλο Μεσογαίας: Η πολεοδομική μελέτη για το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι στην Α’ φάση. Η μελέτη για το Βιομηχανικό Πάρκο είναι στην α' φάση πολεοδόμησης.

Η μελέτη για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο είναι στη β’ φάση. Η μελέτη για την επέκταση του βόρειου οικισμού είναι στα φάση της κτηματογράφησης, ενώ η μελέτη επέκτασης του νότιου οικισμού είναι στη β’ φάση.


26 Μαρκόπουλο Ωρωπού: Η μελέτη ένταξης για τον οικισμό της παραλίας Μαρκοπούλου, που αφορά την πολεοδομική ενότητα 1, βρίσκεται προς ανάρτηση.

Για τις Π.Ε. 2, 3, 4 εκκρεμεί η εκδίκαση των ενστάσεων.


27 Νέα Μάκρη: Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο βρίσκεται προς έγκριση στον Οργανισμό Αθήνας.

Η πολεοδομική μελέτη για την πολεοδομική ενότητα 8 (Ζούμπερι) είναι προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Για τις πολεοδομικές ενότητες 2, 3, 4, 6 συντάσσεται το Γ' Κεφάλαιο.


28 Παιανία: Για την περιοχή ΒΙΠΑ αναμένεται η ανάρτηση της Β’ φάσης της μελέτης. Για την περιοχή Μπούρα εκκρεμεί η οριοθέτηση των ρεμάτων.

Τέλος, για τις Π.Ε. 4, 7 και το Επιχειρησιακό Πάρκο έγινε ο διαγωνισμός για ανάθεση μελετών.

Στα τελευταία στάδια είναι οι πράξεις εφαρμογής στις Π.Ε. 1, 2, 6, 7, 8.


29 Παλλήνη: Για τις περιοχές Καραούζι και Νότια Εδρα αναμένεται απάντηση από το Δασαρχείο για να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Η μελέτη περιοχής Λεβίδι βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων. Η περιοχή Αγ. Αθανάσιος είναι στη φάση της ανάθεσης πράξης εφαρμογής.

Οι μελέτες για τις περιοχές Ανω και Κάτω Μπαλάνα και Διοικητικό είναι στην Περιφέρεια για έκδοση ΦΕΚ.

Η μελέτη της περιοχής Μιχαληνός είναι στη φάση επεξεργασίας των ενστάσεων. Για τη μελέτη της περιοχής Παπαχωράφι εκκρεμούν ζητήματα δασικά και ρέματα.

Η περιοχή Μαρίζα είναι στη φάση της πολεοδόμησης. Για την περιοχή Κάτω Χαρβάτι εκκρεμούν ζητήματα δασικά και ρέματα.

Για την περιοχή Ανω Βακαλόπουλο θα γίνει μελέτη πολεοδόμησης, όπως και για την περιοχή Κάντζα.

Για τις περιοχές Βακαλόπουλο και Λουτρό θα αναρτηθούν οι πράξεις εφαρμογής.


30 Πικέρμι: Για την επέκταση του σχεδίου πόλεως έκτασης 6.000 στρεμμάτων προς Ραφήνα έχει γίνει εισήγηση στο ΣΧΟΠ. Η μελέτη για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο ξεκίνησε.

31 Ραφήνα: Για την ένταξη των περιοχών Πευκώνα και Μαύρα Αμπέλια οι μελέτες σταμάτησαν να εκπονούνται λόγω έλλειψης στοιχείων για τα ρέματα που υπάρχουν.

Οι μελέτες ένταξης των περιοχών Πανόραμα, Σκαλοπάτι και Αγ. Χαράλαμπος είναι στη φάση της εκδίκασης των ενστάσεων.


32 Ροδόπολη: Για την επέκταση του σχεδίου πόλεως εκκρεμεί η γνωμοδότηση του χαρακτηρισμού της περιοχής από το υπουργείο Γεωργίας.


33 Σπάτα: Για την ένταξη των Πολεοδομικών Ενοτήτων 1, 5, 6 και 7 έγινε η 2η ανάρτηση κτηματογραφικών για συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι στη φάση της 2ης ανάρτησης της πράξης εφαρμογής.


34 Σταμάτα: Η μελέτη επέκτασης του πολεοδομικού σχεδίου σταμάτησε με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.


35 Ωρωπός: Η μελέτη πολεοδόμησης και επέκτασης του οικισμού Αγ. Κωνσταντίνου βρίσκεται στο νομοθετικό για τροποποιήσεις με σκοπό την αύξηση των ΖΩΕ.

Οι μελέτες οριοθέτησης των οικισμών Ποντίων και Αγ. Αικατερίνης βρίσκονται προς έλεγχο στην ΠΕΧΩ. Η μελέτη για τη Β’ παραθεριστική στην περιοχή Αγριλέζα εκκρεμεί λόγω της μη οριοθέτησης των ρεμάτων.

Η μελέτη για την ένταξη της Β’ παραθεριστικής στην περιοχή Λαχανόκηποι Χαλκούτσι εκκρεμεί καθώς αναμένονται γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες.

Η μελέτη για την ένταξη της Β’ παραθεριστικής στο Χαλκούτσι κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατεας, ενώ για τη Σκάλα Ωρωπού, επειδή δεν θεωρείται οικισμός, απαιτείται γενικό πολεοδομικό σχέδιο, για το οποίο έγινε η σχετικη προκήρυξη. http://www.elef-typos.gr/

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ Συνεχίζουν τον αγώνα κατά της χωματερής

Να αλλάξει τα σχέδια που υπάρχουν για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην περιοχή “Μαύρο Βουνό” της Κοινότητας Γραμματικού καλεί την κυβέρνηση με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατά της Δημιουργίας ΧΥΤΑ στο “Μαύρο Βουνό Γραμματικού” Δήμου Μαραθώνα και Κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού.

Μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο 12 Μάρτη, όπου κατέλαβαν την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Πολυδενδρίου και αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βιαιότητα από την Αστυνομία, οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση “καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τον εν εξελίξει σχεδιασμό, τουλάχιστον όσον αφορά το Γραμματικό, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και σημερινός πρωθυπουργός. Ενα λάθος που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει, ζητούμε η σημερινή κυβέρνηση να το σταματήσει”.

“Ενώ έρευνες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και του ΥΠΕΧΩΔΕ διαπιστώνουν δραματική μείωση του περιαστικού πρασίνου της Αττικής, επιχειρείται η αποψίλωση της αναδασωτέας έκτασης του "Μαύρου Βουνού" Γραμματικού για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας η Επιτροπή ζητά από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις σοβαρές μελέτες Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας (όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης) που υποδεικνύουν λύση εκτός Αττικής, μέσα από ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο και αφού διακοπεί η διαδικασία υλοποίησης του στηριζόμενου σε πρόχειρες και προκατασκευασμένες μελέτες υφισταμένου σχεδιασμού. (Ριζοσπάστης 18-3-05)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ - ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Αθωράκιστη στις πλημμύρες κατά 90%!

Συνεχίζεται σήμερα η έρευνα του «Ρ» για την αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου. Μετά τον Κηφισό και το Θριάσιο, σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε υποδομές και στην Ανατολική Αττική

Το οδοιπορικό του «Ρ» για την αντιπλημμυρική προστασία, μετά τον Κηφισό και το Θριάσιο, περνάει σήμερα από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο δαπανηρά έργα όλης της χώρας: Αττική Οδός, Αεροδρόμιο Σπάτων, Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και δρόμοι.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι θα υπήρχε ταυτόχρονα και η ανάλογη μέριμνα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, πολύ περισσότερο όταν εδώ «ανθεί» η αυθαίρετη δόμηση και η διαρκής αποψίλωση των δασών, εξαιτίας των πυρκαγιών, των καταπατήσεων και της οικοπεδοποίησης. Αντί γι' αυτό, όμως, συναντάμε μια περιοχή εντελώς ανοχύρωτη από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας και με τον ίδιο τον νομάρχη της να ομολογεί ότι κατά 90% είναι αθωράκιστη μπροστά στον κίνδυνο της πλημμύρας!

Και μόνο αυτό το στοιχείο αποδεικνύει ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θέτουν την αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους σε δεύτερη μοίρα. Αποδεικνύουν το γιατί ο λαός πληρώνει πάντα βαρύ τίμημα για την αποκατάσταση των καταστροφών, ενώ το κόστος αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερο αν υλοποιούνταν οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιπλημμυρική προστασία με έμφαση στα προληπτικά μέτρα και έργα. Κάτι που προφανώς είναι αδύνατο να γίνει αν ο ίδιος ο λαός δεν παλέψει για τη λαϊκή οικονομία που έχει ως επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών του και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Είναι γνωστό πως στην Ανατολική Αττική, εκτός από το ότι εκεί έχουν κατασκευαστεί μερικά από τα μεγαλύτερα έργα, κυλούν τα 2/3 των ρεμάτων της Αττικής, πολλά από τα οποία είναι σήμερα μπαζωμένα και τσιμεντοποιημένα, με αποτέλεσμα οι «δρόμοι του νερού» προς τη θάλασσα να είναι από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτοι.

Η δήλωση προς το «Ρ» του ίδιου του φιλοκυβερνητικού νομάρχη Λεωνίδα Κουρή είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση στο 90% της περιοχής»! Ακόμα πιο τραγική η πρόβλεψή του: «Τα προβλήματα θα οξυνθούν, καθώς θα διπλασιαστούν οι ποσότητες του νερού από την εκτροπή του Ποδονίφτη, αλλά και την ολοένα μεγαλύτερη αστικοποίηση πολλών περιοχών».

Η περιοχή, δηλαδή, όπως ομολογεί ένας από τους υπευθύνους για την κατάσταση αυτή, βρίσκεται μπροστά σε έναν διαρκή κίνδυνο πλημμυρών. Παρ' όλα αυτά, κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν εκτελείται αυτή τη στιγμή. Και το χειρότερο; Κανένα δεν προβλέπεται να εκτελεστεί στο ορατό μέλλον, αφού για όλα τα ρέματα και τις περιοχές που χρειάζονται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υπάρχουν καν οι αναγκαίες μελέτες...

Μεσόγεια, τα πλέον ανοχύρωτα

Σύμφωνα, λοιπόν, και με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, η πιο επικίνδυνη για πλημμύρες περιοχή είναι αυτή των Μεσογείων.

Η εκτροπή του Ποδονίφτη μαζί με τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής οδού που στοίχισαν 400 εκατ. ευρώ, έχουν ως αποτέλεσμα να διπλασιάζονται οι ποσότητες του νερού που πέφτουν στο Μέγα Ρέμα. Ενα ρέμα που καταλήγει στη Ραφήνα - στις πρόσφατα καμένες περιοχές - ή και στο πουθενά και που έχει πνίξει στο παρελθόν, με πολύ μικρότερες ποσότητες νερού, ολόκληρες περιοχές. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει οριοθετηθεί και δεν έχει μελετηθεί η διευθέτησή του. Οι διαδικασίες αυτές, σύμφωνα με τη νομαρχία, γίνονται τώρα και δε θα είναι έτοιμες πριν το τέλος του 2006!

Για το δεύτερο μεγάλο ρέμα, αυτό του Ερασίνου, που διασχίζει τις περιοχές από το Μαρκόπουλο μέχρι τη Βραυρώνα και δέχεται νερά και από την Αττική οδό, αλλά κυρίως από το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει καμία μελέτη διευθέτησης, παρότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο, κάθε φορά που βρέχει. Από τη μέρα λειτουργίας του αεροδρομίου (που και το ίδιο κατά καιρούς έχει πλημμυρίσει περιφερειακά) μεγάλες αγροτικές εκτάσεις καταστρέφονται από πλημμύρες, χωρίς μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους να παίρνουν καμία αποζημίωση!

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή του Μαρκόπουλου στο κέντρο Ιππασίας. Το έργο κατασκευάστηκε χωρίς να παρθεί κανένα αντιπλημμυρικό μέτρο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει πολύ συχνά. Παλλήνη, Κορωπί και Παιανία είναι επίσης περιοχές που μετατρέπονται σε λίμνες σε κάθε νεροποντή, καθώς δεν υπάρχει καμία μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ανοχύρωτες είναι επίσης και δύο μεγάλες οδικές αρτηρίες των Μεσογείων που κατασκευάστηκαν ενόψει Ολυμπιάδας, χωρίς κανένα συνοδευτικό αντιπλημμυρικό έργο. Πρόκειται για τη Μαραθώνια διαδρομή και τη Βάρης - Κορωπίου.

Τα ίδια στα Νότια και Βόρεια

Λίγο πιο νότια, στην περιοχή Σαρωνίδας - Αναβύσσου - Παλιάς Φώκαιας, ενώ λόγω και της ιδιομορφίας της είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η αντιπλημμυρική της προστασία, το πρόβλημα ούτε καν έχει μελετηθεί. Υπήρχε μια παλιά μελέτη, που όμως επικαιροποιείται «στα λόγια» εδώ και χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο νέος μεγάλος δρόμος Μαρκόπουλου - Κερατέας - Λαυρίου, ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς κανένα παράλληλο αντιπλημμυρικό έργο, αυξάνοντας τους κινδύνους.

Στα βόρεια του νομού για το ρέμα Φασιδέρη στο Κρυονέρι, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για τη μελέτη, ενώ στο Ωρωπό και συγκεκριμένα για τον Ασωπό Ποταμό γίνεται μεν αντιπλημμυρική μελέτη, αλλά όχι και έργο. Στα Δυτικά του νομού, στο Μενίδι, τα ρέματα της Εσχατιάς και του Σούτα παραμένουν χιλιομπαζωμένα, χωρίς καμία μελέτη διευθέτησης και πλημμυρίζουν τις περιοχές που διασχίζουν.

Μετά από όλα αυτά, φαντάζει μάλλον αστείο να αναφέρουμε ότι το μοναδικό αντιπλημμυρικό έργο που μάθαμε ότι προχωράει είναι στην περιοχή Χάραδρο στα Κιούρκα. Το έργο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, γιατί εφαρμόζει μια πρότυπη μέθοδο σχετική με ανασχέσεις ρεμάτων.

Καθαρισμοί μετά τις πρώτες βροχές!

Φέτος, όπως μας πληροφόρησε ο νομάρχης, η νομαρχία έλαβε 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ευρώ για καθαρισμούς ρεμάτων από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Τα χρήματα διατέθηκαν, όπως λέει, πολύ πιο γρήγορα από πέρσι, όμως και πάλι αρκετά αργά. Ο καθαρισμός, δηλαδή, των ρεμάτων από τη νομαρχία θα έχει ολοκληρωθεί στις 10 Νοέμβρη, αφού έχουν μεσολαβήσει οι πρώτες δυνατές καταιγίδες του Σεπτέμβρη - Οκτώβρη...

Το πρόβλημα με τους καθαρισμούς των 10.000 στρεμμάτων της Ραφήνας, Νέας Μάκρης κι Σπάτων που κάηκαν πέρσι το καλοκαίρι από τους εμπρηστές ανέλαβε να κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως και στο Μέγα Ρέμα, στο οποίο θα κατασκευάσει παράλληλα και μικρά φράγματα που θα ανακόπτουν τα νερά που δε συγκρατούνται πλέον από το δάσος. Αραγε, θα προλάβει ή μήπως η περιοχή είναι από τις πρώτες που θα πλημμυρίσουν φέτος το χειμώνα; Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ Ριζοσπάστης, 19-10-2005

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

Μαραθώνας-Δικάζονται γιατί υπερασπίστηκαν το Δημόσιο

Μπαράζ τρομοκρατικών διώξεων έχει εξαπολυθεί κατά δημοσίων υπαλλήλων (της ΕΥΔΑΠ και του Δασαρχείου) επειδή έκαναν το καθήκον τους και προασπίστηκαν τη δημόσια - και δασική - περιουσία δίπλα στο φράγμα του Μαραθώνα! Η αφορμή ήταν το γεγονός ότι ο Δ. Βεργής το 1991 και 1992 αγόρασε εκτάσεις περίπου 25 στρεμμάτων στην περιοχή του Φράγματος Μαραθώνα από ιδιώτες φερόμενους ως ιδιοκτήτες, που όμως είχαν χαρακτηριστεί δημόσιες δασικές, αλλά και αναδασωτέες μετά την πυρκαγιά του 1993.

Μέσα στις εκτάσεις αυτές υπάρχουν και κτίσματα της ΕΥΔΑΠ. Για την αγορά αυτή τού έγινε μήνυση από το Δασαρχείο και αρχικά, το 2001, από το ποινικό δικαστήριο καταδικάστηκε μαζί με τους δύο πωλητές σε 6 μήνες φυλακή και 150 εκατ. δρχ. πρόστιμο. Ομως, το 2005 αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το Α' Πενταμελές Εφετείο Αθηνών προσκομίζοντας έγγραφο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, το οποίο ανέφερε ότι δεν έχει δικαιώματα το Δημόσιο στην έκταση, και που ανακλήθηκε λίγες μέρες μετά τη δίκη! Παράλληλα για την ιδιοκτησία των εκτάσεων εκκρεμούν δίκες στα αστικά δικαστήρια. Ωστόσο, μετά την αθωωτική απόφαση και αφού είχε προηγηθεί μήνυση του Δ. Βεργή, ο εισαγγελέας παρέπεμψε τους υπαλλήλους που κατέθεσαν υπέρ του Δημοσίου στο Εφετείο, για... ψευδορκία!

Η δίκη γίνεται τη Δευτέρα στο Στ' Πλημμελειοδικείο με κατηγορούμενους την Δ. Κόττα - Γαβρά, υπάλληλο της ΕΥΔΑΠ, η οποία ούτε καν κλήθηκε για απολογία με την αιτιολογία ότι ήταν «αγνώστου διαμονής»(!) και τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Α. Καζάση, Ε. Σέρβου και Γ. Μπουλντούκα. Ριζοσπάστης 30-9-06

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Με λύπη μας διαπιστώνουμε την ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλεων  στη βόρεια Αττική και στα Μέσόγια.  Όπως γνωρίζετε στην Έλλάδα επικρατεί  η τάση της "αξιοποίησης" κάθε ελεύθερου χώρου.  Από την άλλη υπάρχει μια ταξική αντίληψη  για την χρήση γής και δεν υπάρχει ενιαία και  καθαρή οικολογική συνείδηση . Από την μία λοιπόν  λοιπόν εκφράζονται απόψεις περί ισομερούς διάταξης του αστικού ιστού των πόλεων ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε σχετικά ακόμη ανέγγιχτες περιοχές. Έτσι λοιπόν παρατηρείται το φαινόμενο ένας κάτοικος μιας υποβαθμισμένης περιοχής της  Αττικής να διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να υποβαθμιστούν   και άλλες περιοχές οι οποίες ακόμη "αντέχουν" με το σχεπτικό της ισομερούς  διάυαξης του αστικού ιστού. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτές οι απόψεις   ακούγονται  καί από  άτομα περιβαντολογικά ευαισθητοποιημένα τα οποία προφανώς δε έχουν βαθια οικολογική συνείδηση. Από την άλλη το οικολογικό κίνημα τουλάχιστον όπως αυτό  εκφράζεται μέσα από μικρές ομάδες πόλης διακατέχεται από μια εσωστρέφεια που δεν  κατανοεί  άλλα  εκτός των δικών  του  προβλημάτων ,  με φυσικό αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα όλων των κινημάτων. Έτσι λοιπόν θεωρούμε  καταπληκτική την ιδέα ενός συντονιστικού οργάνου  το οποίο στηρίζουμε .Βέβαια επειδή η ίδια η πόλη δημιουργεί προβλήματα στην φυσική συμμετοχή των πολιτών εκτος από τις κινητοποιήσεις νομίζουμε ότι πρέπει μέσα από αυτή την γραμμή επικοινωνίας να ανταλλάσσονται όχι μόνο απόψεις αλλά κυρίως πληροφορίες και τρόποι εργαλεία αντίδρασης.

Μεγάλα ζητήματα θεωρούμε.

Κυρίως για την Αττική

1) Την  αυθάιρετη δόμηση  και την αυθαίρετη ένταξη περιοχών  σε σχέδια πόλης από τις νομαρχίες για πολιτικούς - πελατειακούς σκοπούς , κυρίως σε ζώνες  δασικού χαρακτήρα , ιδαίτερου φυσικού κάλους  , ιστορικού ενδιαφέροντος  , γεωργικού χαρακτήρα κ.λ.π. 

Ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε παραπάνω χώρους αν είναι νόμιμες δεν σημαίνει ότι πρέπει να " αξιοποιηθούν" με  οικοδόμηση  . Φυσικά οι ιδιοκτήτες μπορούν να αξιοποιήσουν τους χώρους τους με άλλους τρόπους εκτός της οικοδόμησης όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαικές χώρες ( Αυτό το θέμα μπορούμε να το συζητήσουμε εκτενέστερα)

2) Την αναζήτηση ελέυθερων χώρων στην πόλη.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εκτός από την διατήρηση και διανόρφωση  των υφιστάμενων εκλεύθερων  χώρων  με κατεδάφιση κτιρίων που ανήκουν στο Ελληνικό δημόσιο ( Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο)

Για την υπόλοιπη Ελλάδα

2) Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα τουριστικά χωριά  το οποίο φαίνεται ότι είναι καταστροφικό . Πρέπει σίγουρα να υπάρχει αντίδραση

3) Το ίδιο  ισχύει για την εκτροπή του Αχελώου

 Εργαλεία επικοινωνίας και ανίδρασης

Τα μέλη των κινημάτων πρέπει να ανταλλάσουν εργαλεία αντίδρασης.

Για παράδειγμα μέλη ομάδων που γνωρίζουν εδικά θέματα πρέπει να απαντούν σε ερωτήματα που θέτονται σε αυτήν την γραμμή και ενδεχομένωςνα ενεργούν   (όχι αναγκαία με φυσική παρουσία ) εθελοντικά λόγω ιδιότητας. Π.χ υπάλληλοι υπηρεριών , νομικοί , μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι  κ.λπ.  μπορούν να βοηθήσουν σε αποφυγή γραφειοκρατίς , χάσιμο χρόνουν, να προτείνουν τρόπους δράσεις κ.λ.π 

Περιμένουμε απαντήσεις  και ερωτήματα

Φιλικά

 Πευκίτες

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο από Μανώλης Γιοματάρης giomataris@yahoo.gr 26/6/07)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ασωπός: έγκλημα χωρίς τιμωρία

Καθυστερεί η αναζήτηση ενόχων – Ανεπαρκή τα μέτρα αρωγής κατοίκων στις μολυσμένες περιοχές

Της Λινας Γιανναρου

Εγκληματική είναι, σύμφωνα με τους φορείς και τους κατοίκους των Οινοφύτων και του Ωρωπού, η καθυστέρηση στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προς την κατεύθυνση της αναζήτησης των ενόχων για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, που έχει αποδεδειγμένα δηλητηριάσει το πόσιμο νερό δεκάδων οικισμών (και πόσων άλλων ακόμα...). Οπως καταγγέλλουν μέσω της «Κ», όσο η Πολιτεία δεν αποφασίζει να δράσει, τόσο οι ένοχοι βρίσκουν ελεύθερο το πεδίο να εξαφανίσουν τα όποια στοιχεία της ενοχής τους.

«Η καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού να παρέμβει δημιουργεί συσκότιση και ευνοεί την αλλαγή των δεδομένων», αναφέρει εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας των Οινοφύτων. «Μην ξεχνάτε ότι οι βιομηχανίες έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι τόσα χρόνια παρήγαγαν προϊόντα με τοξικό νερό και τα διέθεταν σε όλη την Ελλάδα. Οσο η νομαρχία δεν πραγματοποιεί ελέγχους -κάτι τέλος πάντων- είναι ελεύθεροι να βρουν δικλίδες ασφαλείας σε ενδεχόμενη δίωξή τους».

Η αδιαφορία της Πολιτείας

Σε κάθε περίπτωση, η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας είναι αξιοπρόσεκτη. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι η ρύπανση έχει «εισβάλει» και στον νομό Αττικής, καθώς σε γεωτρήσεις του δήμου Ωρωπού ανιχνεύθηκε επίσης εξασθενές χρώμιο, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί στο Χαλκούτσι και άλλους οικισμούς η κατανάλωση νερού για οποιαδήποτε χρήση. «Εχουμε να κάνουμε με πιστοποιημένη εξάπλωση της ρύπανσης στον ενιαίο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Αττικοβοιωτίας, πρόκειται δηλαδή για διανομαρχιακό πρόβλημα», σημειώνει από την πλευρά του ο χημικός - μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση, ωστόσο, από την αρμόδια Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προφανώς, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν με την ανακοίνωση «δέσμης μέτρων» για σύνδεση του δικτύου των Οινοφύτων με την ΕΥΔΑΠ.

«Το θέμα όμως δεν έχει λήξει. Τώρα ανοίγει», τονίζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Μιχάλης Γιαλούρης. «Με τις ανησυχητικές αναλύσεις του Ωρωπού αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα του δήμου μας, ούτε καν του νομού μας. Δεν μπορεί να δοθεί δηλαδή αποσπασματική λύση. Κι όμως, δεν γίνεται τίποτα».

Για την ακρίβεια, δεν έχουν προχωρήσει ούτε τα έργα που εξαγγέλθηκαν από την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ (κατασκευή αγωγού σύνδεσης με κανάλι του Μόρνου, κατασκευή διυλιστηρίου κ.λπ.) ούτως ώστε -τουλάχιστον- να τρέχει καθαρό νερό από τις βρύσες των Οινοφύτων. «Ηταν μόνο υποσχέσεις, δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλούρης.

Ο δήμος Οινοφύτων, πάντως, θα κάνει άμεσα πράξη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 2ης Αυγούστου για μπαράζ μηνύσεων εναντίον των ρυπαντών. «Και όχι μόνον εναντίον αυτών. Εξίσου ένοχοι με αυτούς είναι και οι υπηρεσιακοί ή οι πολιτικοί παράγοντες που -όπως όλα δείχνουν- επί χρόνια γνώριζαν την έκταση του προβλήματος και δεν μιλούσαν», λέει ο ίδιος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/09/2007_240039

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Τοξικές ουσίες και στο νερό της Θήβας!

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει πλέον το θέμα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες που δρουν ανεξέλεγκτα στη Βοιωτία

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει καθημερινά το ζήτημα της ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες που δρουν ανεξέλεγκτα στη Βοιωτία, με τη Θήβα να προστίθεται - μετά τα Οινόφυτα και τον Ωρωπό - στις περιοχές όπου ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο, σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κι ενώ κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχανιών και την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων, κάποιοι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ισχυριζόμενοι ότι το νερό στη Θήβα δεν είναι επικίνδυνο.

Με αφορμή την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα των Οινοφύτων και του Ωρωπού, μια σειρά επιστημόνων, αλλά και το Γενικό Χημείο του Κράτους υπερτόνισαν την τοξικότητα και την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου και χαρακτήρισαν το νερό στις περιοχές αυτές «μη πόσιμο και ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση».

Σύμφωνα με επιστήμονες, το εξασθενές χρώμιο είναι υπεύθυνο για καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (The World Health Organization, WHO) προβλέπει ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου εξασθενές χρώμιο, ενώ δεν υπάρχει και ανώτερο επιτρεπτό όριο».

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των U.S.A. (The Department of Health and Human Services, DHHS) κατέταξαν τις ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου ως καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των U.S.A. (Environmental Protection Agency, EPA) όρισε ότι το εξασθενές χρώμιο στον αέρα είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα»...

Οπως είπε στον «Ρ» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θήβας, Θόδωρος Βλαχογιάννης, «το έγγραφο του Εργαστηρίου Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρει πως όλα τα δείγματα κινούνται εντός των επιτρεπτών ορίων, ότι το νερό στη Θήβα είναι κατάλληλο προς πόση κι ότι το τρισθενές και το εξασθενές χρώμιο βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύτηκε σε τιμές μεταξύ 11 και 14 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Εμπιστευόμαστε απόλυτα το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των επιστημόνων για το εξασθενές χρώμιο και είμαστε σε αναμονή».

Παρά τη σοβαρότητα και τις μεγάλες διαστάσεις που έχει το θέμα για χιλιάδες ανθρώπους, κυβέρνηση και τοπικές αρχές δεν έχουν παρέμβει ακόμα ουσιαστικά για την ενημέρωση και προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων. Στα Οινόφυτα δεν έχει βρεθεί ακόμα άμεση λύση, το νερό - δηλητήριο εξακολουθεί να τρέχει από τις βρύσες των κατοίκων, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας.

«Το πρόβλημα καθημερινά επεκτείνεται. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε επείγουσα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και ως ΚΚΕ προσανατολιζόμαστε να παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου για το φλέγον αυτό θέμα», είπε στον «Ρ» ο Βαγγέλης Ξένος, υποψήφιος βουλευτής στη Βοιωτία με το ΚΚΕ.

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4197477&publDate=6/9/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ -αν και υποχρεούται- δεν έχει εγκαταστάσεις καθαρισμού * Το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο περνά από τον ενιαίο υδροφόρο ορίζοντα Αττικής - Βοιωτίας σε βιομηχανίες τροφίμων

60 μεταλλοβιομηχανίες του Ασωπού μάς... εξασθενούν

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά σαράντα μεγάλες και περίπου 20 μικρές βιομηχανίες μετάλλων στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού με επίκεντρο τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι λειτουργούν... χύμα: χωρίς κανένα σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, την υγεία των εργατών τους ή των κατοίκων, χωρίς καμία συμμόρφωση σε κανόνες ευρωπαΐκούς ή νόμους ελληνικούς.

Σε βάρος των εν λόγω βιομηχανιών έχουν επιβληθεί πρόστιμα για ρύπανση των νερών του Ασωπού με χρώμιο, η αθροιστική αξία των οποίων αγγίζει τα 530.000 ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ούτε μία ποινική πρωτόδικη απόφαση σε βάρος τους, αφού μετά από προσβολή των προστίμων, άρα και των παραβάσεων που τους αποδόθηκαν, οι υποθέσεις βρίσκονται στη Δικαιοσύνη.
Αυτό αποκάλυψε στην «Ε» η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που ιδρύθηκε το 2004.
Κοινή διαπίστωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Γενικού Χημείου του Κράτους, αλλά και του Πανεπιστημίου Πατρών, που διεξάγουν μετρήσεις για την ποιότητα των νερών του Ασωπού -από τον Ωρωπό μέχρι τη Θήβα- είναι ότι τα επίπεδα ολικού χρωμίου συνεχώς αυξάνονται καθώς περνούν τα χρόνια.
Το αν θα αγγίξουν τις επικίνδυνες συγκεντρώσεις τα 580 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο που μετρήθηκαν το 1993 στον ποταμό Χίνκλι των ΗΠΑ (υπόθεση Εριν Μπρόκοβιτς εναντίον Pacific Gas & Electric Company) είναι λίγο απίθανο για την ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες. Ακόμα πιο μακρινό είναι και το σενάριο να φτάσουν τις συγκεντρώσεις του χρωμίου -ειδικότερα του εξασθενούς χρωμίου- του Βαρδάρη ποταμού κοντά στην πόλη Τέτοβο, που απειλούσε τον υδροφόρο ορίζοντα των Σκοπίων.
Οι μετρήσεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και της Επιχείρησης Ανακατασκευών της Ευρωπαΐκής Ενωσης, που με δικά της έξοδα (1 εκατομμύριο ευρώ) ανέλαβε τα έργα.. κάθαρσης των νερών του Βαρδάρη από το επικίνδυνο οξειδωτικό, ήταν 50.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο το 2000, που μειώθηκε σε 12.000 μικρογραμμάρια ανά λίτρο το 2004. Ο τελικός στόχος σύμφωνα με την UNEP και την Ε.Ε., όπως αναφέρουν σε επίσημα έγγραφά τους, είναι τα όρια που θέτει ο ολλανδικός νόμος: 1-30 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Ηδη πάντως έχουν ξεπεραστεί σε δύο περιπτώσεις -αυτές των Οινοφύτων και του Ωρωπού- τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που θέτει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
«Οι βιομηχανίες μετάλλων είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν εγκαταστάσεις φυσικής και χημικής επεξεργασίας των αποβλήτων τους. Καμία όμως δεν έχει στα πέριξ του Ασωπού», επισήμαναν στην «Ε» πηγές της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που διενεργεί μετρήσεις στον Ασωπό, τον Κάλαμο, το Θριάσιο, τον Αλιάκμονα και τον Πηνειό. Από τον Οκτώβρη δε, θα ξεκινήσει ελέγχους και στη λίμνη Κορώνεια.
«Τι πρέπει να γίνει εφόσον μολύνεται ο Ασωπός; Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ρυπαίνει. Να τους κόψουν τον κεφάλι», λέει στην «Ε» ο Μιχάλης Λεοτσινίδης, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών, που διενεργεί μετρήσεις στο νερό της Θήβας. «Δεν προέρχεται από καμία άλλη πηγή παρά από τις βιομηχανίες της περιοχής».

Υπάρχει μέθοδος καθαρισμού
Και για οποιαδήποτε ουσία στο νερό υπάρχει κατάλληλη μέθοδος απομάκρυνσής της, προσθέτει. «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό. Οπως αναφέρει η Συνθήκη Ποιότητας Νερών της American Water Works Association, η μέθοδος καθορίζεται από τη συγκέντρωση του χρωμίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης ή η χρήση ιοντοαναλλακτικών ριτινών. Μπορεί με την πρόσθεση σιδήρου στο νερό να αναχθεί το εξασθενές χρώμιο σε τρισθενές και στη συνέχεια να καταβυθιστεί». Η διαδικασία αυτή που οφείλει να αναλαμβάνει ο ρυπαντής μπορεί να κοστίσει από 20.000-200.000 ευρώ. Πιο οικονομική λύση είναι η πρόνοια με τον βιολογικό καθαρισμό, συμφωνεί και ο Βασίλης Μακρόπουλος, καθηγητής Υγιεινής της Εργασίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).
Πέραν του περιβαλλοντικού θέματος που ανακύπτει με τη ρύπανση των νερών από το χρώμιο, υπάρχει θέμα υγείας για τους ανθρώπους που πίνουν το νερό αυτό.
Προσβάλλει πολλά όργανα
Σε μελέτες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι σε μεγάλες δοσολογίες το εξασθενές χρώμιο «αποροφάται από τη γαστρεντερική οδό και μέσω αυτής καταφέρνει να φτάσει σε πολλά όργανα του σώματος προκαλώντας σοβαρές βλάβες και καρκίνους». Η έρευνα του ΝΙΗ σε πειραματικά μοντέλα - αρουραίους στους οποίους δόθηκε δόση 20.900 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο και ποντίκια που λάμβαναν 3.100, 5.200, 9.100, 15.700 και 27.900 μικρογραμμάρια ανά λίτρο για τρεις μήνες έδειξε ότι αυξήθηκε η προδιάθεση ανάπτυξης καρκίνων καθώς και η διάγνωση καρκίνων.
Στη μελέτη που υπογράφει ο δρ John R. Bucher, επιστημονικός ερευνητής, τονίζεται ότι και η εισπνοή του εξασθενούς χρωμίου στον εργασιακό χώρο προκαλεί την ανάπτυξη καρκίνου, κυρίως στους πνεύμονες, γεγονός που αποδεικνύεται από τη σύγκριση των ιατρικών φακέλων εργαζομένων σε τέτοιες βιομηχανίες στις ΗΠΑ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ως ανώτατο όριο συγκέντρωσης ολικού χρωμίου στο πόσιμο νερό τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, χωρίς να κάνει τον διαχωρισμό μεταξύ τρισθενούς και εξασθενούς.
Πρέπει να είναι μηδενικό
«Το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι μηδενικό στο πόσιμο νερό», υποστηρίζει ο Βασίλης Μακρόπουλος. «Είναι ένα καρκινογόνο οξειδωτικό και όταν εισπνέεται και όταν καταναλώνεται. Η επαφή του με τα κύτταρα των πνευμόνων, του εντέρου και των νεφρών έχει αποτέλεσμα βλάβες και μεταλλάξεις που οδηγούν στη δημιουργία καρκίνου. Επιπλέον, η επαφή του με το δέρμα προκαλεί αλλεργικές ή και τοξικές δερματοπάθειες».
«Το ανώτατο όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο ολικού χρωμίου δίνεται από τον ΠΟΥ και άλλους επίσημους φορείς της υγείας, επειδή η απλή χημεία λέει ότι το εξασθενές χρώμιο όταν καταναλώνεται μπορεί να αναχθεί σε τρισθενές, το οποίο δεν είναι βλαβερό. Πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν αναφέρεται ότι το εξασθενές χρώμιο πρέπει να είναι μηδενικό. Για το λόγο αυτό δεν ορίζεται και από τις ανά τον κόσμο νομοθεσίες», επισημαίνει ο Μιχάλης Λεοτσινίδης.
Κατασκευή αγωγού
Και με τις γύρω από τον Ασωπό περιοχές που πίνουν νερό στην υγεία του χρόνια τώρα, τι θα γίνει;
- Στις 3 Αυγούστου στα Οινόφυτα η Χημική Υπηρεσία Λιβαδειάς μέτρησε 50 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο. Ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία ανταποκρίθηκε διά του περιφερειάρχη Αθ. Σκορδά που υποσχέθηκε μετά από συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ να διαθέσει «αμέσως στους χιλιάδες κατοίκους της μολυσμένης βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων νερό». Μάλιστα, θα δινόταν μία λύση προσωρινή και μία μόνιμη λίγους μήνες αργότερα σύμφωνα με την εξαγγελία. Η υπόσχεση ωστόσο πάρθηκε πίσω και όπως εξηγούσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης, «η μόνη λύση που μας προτείνουν τώρα είναι να κατασκευάσουμε μόνοι μας έναν αγωγό 6-10 χιλιομέτρων για να φέρνουμε αδιύλιστο νερό στην περιοχή, το οποίο θα διυλίζουμε σε εγκαταστάσεις που πάλι μόνοι μας θα φτιάξουμε».
- Στις 2 Σεπτεμβρίου στον Ωρωπό το Γενικό Χημείο του Κράτους μέτρησε σε τρεις γεωτρήσεις στη Χρυσοπηγή 69 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο και 70 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Γαβριήλ, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερα δημοσιεύματα στην «Ε», ζήτησε από τους κατοίκους σε Χαλκούτσι, Πευκιά και Νέα Εκάλη να μην πίνουν νερό από τη βρύση και να μην πλένονται με αυτό μέχρι να εξασφαλιστεί η ποιότητά του.
- Στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θήβα μετρήθηκαν 14 μικρογραμμάρια εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο και 24 μικρογραμμάρια ολικού χρωμίου ανά λίτρο. Ο δήμαρχος τότε δήλωνε στην «Ε» ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών, που διενεργεί τις μετρήσεις επί σειρά ετών στο νερό της περιοχής, μας διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλές για πόση και χρήση».
Συμπερασματικά, σε Οινόφυτα και Ωρωπό το πρόβλημα είναι υπαρκτό καθώς η συγκέντρωση του ολικού χρωμίου ξεπερνά ακόμα και τα πιο γενναιόδωρα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη Θήβα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ασωπού, το νερό δεν είναι... ακόμα επικίνδυνο για κατανάλωση.
Ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ενιαίος υδροφόρος ορίζοντας ο οποίος ακουμπά δύο περιφέρειες, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, δύο νομαρχίες, Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής και έξι δήμους και κοινότητες, Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλώνα, Συκάμινου και Ωρωπού. Υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύονται, αρδεύονται και τροφοδοτεί τη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων (π.χ. τυριά και μπισκότα, αναψυκτικά κ.ά) που καταναλώνει όλη η Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτεία είναι άφαντη. Και ακόμα και αν δεν θέλει να αναλάβει τα έργα υδροδότησης των περιοχών, αφού όπως στην περίπτωση των Οινοφύτων πετά στον δήμο το... μπαλάκι κατασκευής αγωγού και διυλιστηρίου, γιατί δεν αναλαμβάνει να προλάβει τη μόλυνση του Ασωπού από τα βιομηχανικά απόβλητα των επιχειρήσεων της περιοχής; Είναι δεδομένο ότι γνωρίζει ποιες και με ποιους τρόπους ρυπαίνουν τον Ασωπό και όχι μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια που δημιουργήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αλλά χρόνια τώρα.
Αλλά και οι βιομηχανίες γιατί αυθαιρετούν; Δεν γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα για ρυπαντές όπως τα ορίζει η Ευρωπαΐκή Ενωση είναι τερατώδη; Οτι είναι πολύ πιο φτηνή η πρόνοια, ο βιολογικός καθαρισμός των βιομηχανικών αποβλήτων;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4, 20-9-2007

Επιτροπή Αγώνα Ωρωπίων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Το επικίνδυνο και τοξικό εξασθενές χρώμιο που τρέχει στις βρύσες των σχολείων μας και των σπιτιών μας και χρόνια στο αίμα μας, μας δίνει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να καταγγείλουμε κάθε μορφή εξουσίας που με πρόθεση έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία όλων μας και στη διατροφική αλυσίδα των προϊόντων της περιοχής μας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε το παρόν και το μέλλον μας στην ασύδοτη λειτουργία και στην αδηφάγο κερδοσκοπία των βιομηχάνων της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου που ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Με αγωνία σας προσκαλούμε όλους στη συγκέντρωσή μας το Σάββατο 22/9/2007 στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Σκάλας Ωρωπού (ΚΤΕΛ).

Ξεκινάμε για να βάλουμε ΤΕΛΟΣ στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ και στη ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ σε βάρος της υγείας μας.

Η Γραμματεία της

Επιτροπής Αγώνα Ωρωπίων

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δηλητήριο να το πιεις στο ποτήρι

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ ΦΩΤ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Σε περιβαλλοντικό εφιάλτη χωρίς τέλος εξελίσσεται το πρόβλημα με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα φαίνεται ότι απλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και φτάνει μέχρι την Αυλίδα.
Σε δείγμα που ελήφθη σε καφενείο του οικισμού Φάρου, βρέθηκε εξασθενές χρώμιο πολύ πάνω από τα όρια, το περισσότερο που έχει εντοπιστεί από τότε που η ουσία έγινε και επισήμως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων των Οινοφύτων και του Ωρωπού, δηλαδή εδώ και περίπου 45 ημέρες.

Επικίνδυνα εργοστάσια
*Σε αυτό το διάστημα η πολιτεία όχι μόνο δεν κατάφερε να προμηθεύσει με καθαρό νερό τους δήμους αλλά ούτε καν εντόπισε ποιες βιομηχανίες προκαλούν τη μόλυνση, κάτι σχετικά εύκολο, αφού στην περιοχή λειτουργούν συγκεκριμένα εργοστάσια επεξεργασίας μετάλλου, φινιριστήρια και βαφεία τα οποία χρησιμοποιούν την επικίνδυνη αυτή χημική ουσία.
Αντ' αυτού, υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων υπουργείων επιχειρούν να δημιουργήσουν σύγχυση όσον αφορά την επικινδυνότητά του. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που κυκλοφόρησε στις 12/9 και η οποία διαστρέφει τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με σκοπό να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα;

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε «τεχνικές δυσκολίες αναλυτικής μέτρησης του εξασθενούς χρωμίου», τη στιγμή που ο ΠΟΥ καταγράφει τουλάχιστον τρεις τρόπους μέτρησης της ουσίας. Αλλά και η επισήμανση του υπουργείου Υγείας περί «έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων για τις επιπτώσεις του κατά την κατάποση» δεν προκύπτει από κανένα κείμενο του οργανισμού.
Οι καταγγελίες
*Οπως και να 'χει, τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε μελέτη του Εθνικού Τοξικολογικού Προγράμματος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ η οποία αναφέρει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και μέσω της κατάποσης νερού.
Θυμίζουμε ότι μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας ανιχνεύθηκαν στον υδροφόρο ορίζοντα του Κορωπίου ήδη το 2004. Στις τεχνικές εκθέσεις που στήριξαν την τότε καταγγελία της νομαρχιακής συμβούλου Χριστιάνας Φράγκου αναφέρεται ότι «η εισαγωγή στον οργανισμό μεγάλων ποσοτήτων του μέσω των μολυσμένων τροφών ή του πόσιμου νερού είναι δυνατόν να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και έλκη, καταστροφή των νεφρών και του ήπατος ακόμα και θάνατο, ανάλογα με το επίπεδο μόλυνσης».
*Πάντως οι κάτοικοι της περιοχής των Οινοφύτων και ένα μεγάλο μέρος του Ωρωπού ακόμη κι αν πίνουν μόνο εμφιαλωμένα νερά θα έρθουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε επαφή με την επικίνδυνη ουσία. Οπως κάνει σε μια αυλή ένα τρίχρονο παιδί. Ξεφεύγει για λίγο από την επιτήρηση του πατέρα του και πιάνει το λάστιχο με το νερό.

Είναι υποχρεωμένο να γνωρίζει ότι η επαφή με το δέρμα ορισμένων ενώσεων του εξασθενούς χρωμίου προκαλεί έλκη; Οτι ορισμένοι άνθρωποι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στο χρώμιο, ολικό ή εξασθενές; Να ποια είναι η πραγματικά ασύμμετρη απειλή.
*«Γι' αυτό και θα ζητήσουμε αποζημίωση από την πολιτεία για κάθε ημέρα από τις 8/8 οπότε και διαπιστώθηκε η ύπαρξή του στον υδροφόρο ορίζοντα» λέει ο Γ. Οικονομίδης, ιερωμένος της περιοχής και πατέρας δύο αγοριών.
Γνωρίζει καλά ότι το πρόβλημα με το νερό υπάρχει εδώ και πολύν καιρό. Χρόνια τώρα φωνάζει για την αύξηση των θανάτων από καρκίνο στην ενορία του.
*Το εξασθενές χρώμιο δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου· κανείς δεν ξέρει τι θα βγει στην επιφάνεια αν γίνουν σοβαρές έρευνες και για άλλα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν επιδημιολογικές μελέτες και άμεσες τοξικολογικές εξετάσεις στους κατοίκους.
Εργάτες σε κίνδυνο
Στην βιομηχανική ζώνη εργάζονται πέραν των άλλων και 6.500 αλλοδαποί εργάτες. Οι περισσότεροι ενοικιαζόμενοι, δεν ξέρουν τη γλώσσα, ούτε έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν. Σχεδόν όλοι πίνουν νερό από τη βρύση.
*«Περιφέρεια και νομαρχία έπρεπε να κηρύξουν άμεσα τους δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέσω της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό. Επίσης να κάνουν εκτεταμένους ελέγχους. Να κινητοποιηθούν άμεσα για τη χαρτογράφηση του προβλήματος» τονίζει ο Θ. Παντελόγλου, χημικός μηχανικός.
*Οπως μας δήλωσε ο Χρ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ωρωπού, «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά προς τρεις κατευθύνσεις: τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό, τους υπεύθυνους της νομαρχίας Βοιωτίας που δεν τις ελέγχουν αποτελεσματικά αλλά και την κεντρική διοίκηση που δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία».
Πριν από μερικούς μήνες η ομοσπονδία έδωσε μεγάλη δικαστική μάχη ενάντια σε 13 βιομηχανίες που κατηγορήθηκαν για εκτεταμένη ρύπανση του ποταμού Ασωπού.
*Τον Αύγουστο ο περιφερειάρχης Αθ. Σκορδάς προανήγγειλε την κατασκευή αγωγού και ενός διυλιστηρίου στον δήμο Οινοφύτων αλλά και την άμεση παροχή πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ.
*Τίποτα από αυτά δεν έχει ξεκινήσει. Ο δήμαρχος Οινοφύτων, Γ. Θεοδωρόπουλος, έχει πάρει τα κονδύλια (1,5 εκατ.) και περιμένει να τον ενημερώσουν για το αν τα έργα θα δημοπρατηθούν τελικά, κάτι που απεύχεται.
*Ακόμη πιο αργά κυλούν οι διαδικασίες για τον δήμο Ωρωπού. Εκεί προτείνεται η λύση της σύνδεσης των περιοχών που χρησιμοποιούσαν τις μολυσμένες γεωτρήσεις με την πηγή της Μαυροσουβάλας. «Πριν από μερικές μέρες κατέθεσα τα τεχνικά δελτία που χρειάζονται και περιμένω τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Θησέας"» λέει ο Γ. Γαβριήλ, δήμαρχος Ωρωπού. Στο μεταξύ οι ανησυχητικές μετρήσεις πληθαίνουν και το δράμα συνεχίζεται...     ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 23/09/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Καρκινογόνες εισπνοές από το εξασθενές χρώμιο

Χάρης Καρανίκας

Ø      Καμπανάκι χτυπούν ειδικοί και επιστήμονες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εισπνοή εξασθενούς χρωμίου για εργάτες που δουλεύουν στις καλλιέργειες γύρω από τα Οινόφυτα, τον Ωρωπό και τη Θήβα. Όπως επισημαίνουν, η εισπνοή μικροσταγονιδίων νερού που περιέχει την καρκινογόνο ουσία είναι περισσότερο επιβλαβής από ό,τι η κατάποσή του.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ενημερώσει τους δήμους και τις τοπικές κοινότητες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
«Το να εισπνέεις μικροσταγονίδια νερού με εξασθενές χρώμιο είναι πιο επικίνδυνο και από το να το καταπίνεις. Κι αυτό γιατί κατά την κατάποσή του τα όξινα γαστρικά υγρά εξουδετερώνουν ένα μέρος του. Όταν εισπνέεις όμως τα σταγονίδια, δεν υπάρχει κάποιος αμυντικός μηχανισμός- η καρκινογόνος ουσία εισέρχεται στη ρινική κοιλότητα και από εκεί καταλήγει στους πνεύμονες», επισημαίνει ο κ. Κώστας Μεθενίτης, επίκουρος καθηγητής στον Τομέα Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαζί του συμφωνεί και ο κ. Μιχάλης Χάλαρης από την Ένωση Ελλήνων Χημικών: «Η εισπνοή εξασθενούς χρωμίου σε μεγάλες δόσεις χαρακτηρίζεται θανατηφόρος κατά 50% και αυτό επειδή στους πνεύμονες δεν υπάρχει κανένα φίλτρο προστασίας»

Το σύστημα υδρονέφωσης

«Με πρόχειρους υπολογισμούς, τα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν το σύστημα υδρονέφωσης στην περιοχή έχουν έκταση περίπου 100 στρέμματα, ενώ οι 6.000 αλλοδαποί που δουλεύουν στις καλλιέργειες δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά με αποτέλεσμα να μην είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους από την κατάποση και την εισπνοή εξασθενούς χρωμίου», αναφέρει ο κ. Χρήστος Παππάς, χημικός από τα Οινόφυτα. Το σύστημα υδρονέφωσης λειτουργεί ως εξής: ψεκαστήρες νερού διαχέουν στους χώρους θερμοκηπίων μικροσταγονίδια, τα οποία αιωρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Κατά τη διαδικασία της υδρονέφωσης οι εργάτες δεν χρησιμοποιούν μάσκες προφύλαξης. Όταν το νερό που χρησιμοποιείται περιέχει τοξικό εξασθενές χρώμιο, τότε ο κίνδυνος για τους εργαζομένους είναι μεγάλος», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Κίττας, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ειδικεύεται στις γεωργικές κατασκευές

«Να γίνουν μετρήσεις»

«Για αυτόν τον λόγο είναι άμεση ανάγκη να πραγματοποιηθούν μετρήσεις για τη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου στον αέρα των χώρων όπου χρησιμοποιούνται συστήματα υδρονέφωσης», συμπληρώνει ο κ. Τσιρόπουλος, χημικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επισημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις της καρκινογόνου ουσίας μπορεί να εντοπίζονται στον αέρα έως και 12 ώρες μετά τον ψεκασμό.
Όπως εξηγεί ο κ. Κίττας, για ένα θερμοκήπιο συνολικής έκτασης ενός στρέμματος στο οποίο χρησιμοποιείται σύστημα υδρονέφωσης είτε για ψύξη είτε για πότισμα, απαιτούνται 2 κυβικά μέτρα

νερού καθημερινά. Με τις συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου να ξεπερνούν τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, υπολογίζεται ότι ο αέρας θα περιέχει από 37 έως 54 μgr/m3 της καρκινογόνου ουσίας. Αυτές οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν από 7 έως 11 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια των ΗΠΑ (5 μgr/m3), έως και 3 ώρες αφού γίνει ο ψεκασμός.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070924&nid=6121793&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876 Τα Νέα 23-9-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Το Χρώμιο και οι Ενώσεις του

Το χρώμιο είναι ένα φυσικά σχηματιζόμενο μέταλλο, άοσμο, σκληρό, με χρώμα γκρι του ατσαλιού. Όλες οι ενώσεις του χρωμίου έχουν χρώμα και χρησιμοποιούνται ως βαφές και χρωστικά, για επικαλύψεις χρωμίου, στη βυρσοδεψία και στη συντήρηση ξύλου.

Ενώσεις Χρωμίου

Οι τρεις κύριες μορφές του χρωμίου είναι:

  μεταλλικό χρώμιο, χρησιμοποιείται σε κράματα όπως ανοξείδωτος χάλυβας και άλλα κράματα ψηλής απόδοσης

  τρισθενές χρώμιο, ή χρώμιο (III), σχηματίζεται φυσικά στο περιβάλλον και είναι ένα βασικό διαιτητικό θρεπτικό συστατικό

  εξασθενές χρώμιο, ή χρώμιο (VI), παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η καύση φυσικών καυσίμων, αποτέφρωση αποβλήτων και η κατασκευή χάλυβα. Οι εκπομπές έχουν μειωθεί σταθερά από το 1970.

Τι Βλάβες Προκαλούν

Το χρώμιο και οι ουσίες του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και γενετικές βλάβες. Η εκτεταμένη έκθεση μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, τους νεφρούς, το συκώτι, τους πνεύμονες, τη μύτη, το δέρμα και τα αγέννητα βρέφη.

Εισπνοή του εξασθενές χρωμίου φαίνεται ότι επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. Η βραχυχρόνια έκθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αναπνευστικά προβλήματα, βήχα και δύσπνοια, ενώ η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει άλλες αναπνευστικές επιπτώσεις όπως βλάβες στη όσφρηση, βρογχίτιδα και πνευμονία. Το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογενές για τον άνθρωπο και η έκθεση σε αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Μερικές ενώσεις του χρωμίου είναι τοξικές και καρκινογενείς σε συγκεκριμένα είδη άγριας ζωής. Σε μερικά υδρόβια είδη το χρώμιο βιο-συσσωρεύεται, αν και φαίνεται ότι αυτό δεν συμβαίνει στα ψάρια. Οι ουσίες του εξασθενές χρωμίου είναι πιο τοξικές και απορροφούνται πιο εύκολα από τα βιολογικά συστήματα απ’ ότι οι ενώσεις του τρισθενές χρωμίου.

Νομοθεσία και Διεθνείς Συμφωνίες

Η Οδηγία 76/464 Ρύπανση του Υδρόβιου Περιβάλλοντος από Επικίνδυνες Ουσίες (συν τις θυγατρικές οδηγίες) καλύπτει την απελευθέρωση χρωμίου σε υδρόβια περιβάλλοντα. Διεθνώς, η Συνθήκη OSPAR καλύπτει την εκπομπή χρωμίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Βορειοανατολικού Ατλαντικού.

Το προσχέδιο της Οδηγίας Περιορισμού των Επικίνδυνων Ουσιών (ROHS) θα σταματήσει τη χρήση του εξασθενές χρωμίου στο νέο ηλεκτρονικό και ηλεκτρικό εξοπλισμό από τον Ιούλιο του 2006. Η μόνη εξαίρεση στην Οδηγία που καταγράφεται στο Παράρτημα είναι εκεί όπου το εξασθενές χρώμιο χρησιμοποιείται ως αντιδιαβρωτικό μέσο στο σύστημα ψύξης ανθρακούχου χάλυβα των ψυγείων που λειτουργούν με απορρόφηση.

Εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εναλλακτικά του εξασθενές χρωμίου για την ηλεκτρο-επιμετάλλωση. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση:

  επικαλύψεων με βάση τον ψευδάργυρο, όπως ψευδαργυρικό άλας

  επικαλύψεων με βάση το νικέλιο, όπως επιμετάλλωση χωρίς ηλεκτρόλυση νικελίου και βορίου νικελίου

  χαλκού

  άργυρου

  τροποποιημένου ασταριού ή μπογιάς

Μπορεί να είναι επίσης κατάλληλο να αντικατασταθεί το τρισθενές χρώμιο ή τα κράματα όπως νικέλιο/σίδηρος/κοβάλτιο.

Το νιτρίδιο του χρωμίου, ο άνθρακας με τη μορφή αδάμαντα, το δισουλφίδιο του μολυβδαινίου και το νιτρίδιο του τιτανίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιφθορικές επικαλύψεις. Όλα αυτά έχουν διαφορετικές ιδιότητες από το εξασθενές χρώμιο και πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4, 20-9-2007

Επιτροπή Αγώνα Ωρωπίων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Το επικίνδυνο και τοξικό εξασθενές χρώμιο που τρέχει στις βρύσες των σχολείων μας και των σπιτιών μας και χρόνια στο αίμα μας, μας δίνει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να καταγγείλουμε κάθε μορφή εξουσίας που με πρόθεση έχει δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία όλων μας και στη διατροφική αλυσίδα των προϊόντων της περιοχής μας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε το παρόν και το μέλλον μας στην ασύδοτη λειτουργία και στην αδηφάγο κερδοσκοπία των βιομηχάνων της ευρύτερης περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου που ρυπαίνουν τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Με αγωνία σας προσκαλούμε όλους στη συγκέντρωσή μας το Σάββατο 22/9/2007 στις 7:00 μ.μ. στην πλατεία Σκάλας Ωρωπού (ΚΤΕΛ).

Ξεκινάμε για να βάλουμε ΤΕΛΟΣ στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ και στη ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ σε βάρος της υγείας μας.

Η Γραμματεία της

Επιτροπής Αγώνα Ωρωπίων

 

Επιστροφή στην αρχή

 

 

Ο Σουφλιάς θυμήθηκε τη ρύπανση: «θα σφραγισθούν όλοι οι παράνομοι αγωγοί»

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Των ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ, ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί η πολυετής αδράνεια για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης στον ποταμό Ασωπό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αποφάσισε χθες να παρέμβει ρίχνοντας τις ευθύνες στη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και υποσχόμενος ότι θα σφραγιστούν οι παράνομοι αγωγοί που αδειάζουν δηλητήρια και θα επιβληθούν πρόστιμα όταν έρθουν οι εισηγήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κ. Σουφλιάς χαρακτήρισε το έργο «εθνικού επιπέδου» και έδωσε εντολή στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος που βρίσκονται από χθες στην περιοχή να κάνουν εντατικούς ελέγχους. Ο χημικός Θανάσης Παντελόγλου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΙΤΑΠ), που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στα Οινόφυτα, μας είπε ότι το όλο εγχείρημα μοιάζει σαν ένα καλό πρώτο βήμα αλλά και «με εξαγωγή σάπιου δοντιού από ασθενή που πάσχει από καρκίνο στο συκώτι».
«Πέφτουν τα μαλλιά μας με αυτά που βλέπουμε... Πρέπει να ξηλώσουμε τα πάντα». Η ρήση αποδίδεται στον επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μ. Δερμιτζάκη και μας τη μετέφερε ο Θ. Παντελόγλου όπως την άκουσε χθες από τον ίδιο. Ο κ. Δερμιτζάκης αναφερόταν στους ελέγχους που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, γίνονται στην περιοχή από τις 10/8/2007. Χθες, επικεφαλής του κλιμακίου του υπουργείου ήταν ο γ.γ. Ευ. Μπαλτάς και βασικό έργο ήταν η διάνοιξη δρόμων δίπλα στις όχθες του ποταμού Ασωπού.
Λύματα
«Η διάνοιξη παρόχθιων δρόμων ήταν από παλιά αίτημά μας. Τα καλάμια δεν επέτρεπαν να γίνουν αυτοψίες και να εντοπιστούν οι αγωγοί μέσα από τους οποίους χύνονταν αγνώστου προελεύσεως και σύστασης λύματα» λέει ο κ. Παντελόγλου. Παράπλευρη απώλεια του καθαρισμού ήταν το σπάσιμο ενός τέτοιου αγωγού όταν πέρασε από πάνω του η μπουλντόζα.
Ο κ. Παντελόγλου, πάντως, διαπιστώνει ανεπίτρεπτη καθυστέρηση σε άλλες ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν γίνει: «Από τις 4 Αυγούστου που εντοπίστηκε το εξασθενές χρώμιο, θα έπρεπε να είχε κινηθεί, όπως προβλέπουν οι νόμοι για τη διαχείριση των αποβλήτων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, να είχε ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών και την Πολιτική Προστασία, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες να είχε εξασφαλισθεί η παροχή καθαρού νερού στους κατοίκους. Αντί αυτού, δόθηκαν απλώς κάποια χρήματα στους δήμους προκειμένου να γίνουν έργα υδροδότησης τα οποία ακόμη εκκρεμούν».
Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε άλλες δύο παρεμβάσεις:
- Θα στείλει στον εισαγγελέα τους φακέλους με τα στοιχεία των ελέγχων.
- Θα ζητήσει από τους νομάρχες και τον περιφερειάρχη να επανεξετάσουν τις άδειες διάθεσης αποβλήτων που έχουν χορηγηθεί. Υποσχέθηκε επίσης ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υποτροπής θα ζητήσει το κλείσιμο των ρυπογόνων μονάδων.
Αντιδράσεις
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι οργανώνουν την αντίδρασή τους και πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Ωρωπού κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Θηβών κατά παντός υπευθύνου. Την επόμενη Κυριακή (7/10) οργανώνει επίσης επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων και των φορέων της περιοχής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/09/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Από το 1997 υποσχέσεις και «θα»

Πάνω από 10 χρόνια είναι διαπιστωμένη η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή του Ασωπού, ιδιαίτερα στις εκβολές που αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο. Το 1997 ολοκληρώθηκε μελέτη του Πολυτεχνείου για λογαριασμό του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ που, μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου, με εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού και κεντρικούς αγωγούς. Από τότε έχει μείνει στα «θα»...

Με την ίδρυση του σώματος επιθεωρητών περιβάλλοντος στα τέλη του 2003 δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στη βιομηχανική περιοχή και με πρωτοβουλία της τότε διευθύντριας Μαργαρίτας Καραβασίλη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχαν γίνει 16 έλεγχοι και είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα της τάξης των 200.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ώς τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, έφθασε τους 40 και το ύψος των προστίμων τα 530.000 ευρώ. Η διαδικασία ανατέθηκε στους νομάρχες και, με βάση όλες τις ενδείξεις, έχουν εισπραχθεί.
Το 2005
Στα τέλη του 2005 είχε γίνει μεγάλη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, καθώς και των νομαρχών, στην οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα. Την ίδια εποχή η επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, με πρωτοβουλία του υπεύθυνου Θανάση Κατσιγιάννη, επεξεργάστηκε 13 μέτρα άμεσης προτεραιότητας και ζήτησε την απορρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Τον Μάρτιο του 2006 υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία για τα επικίνδυνα απόβλητα.
Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι οι βιομηχανίες που εμπίμπουν στις διατάξεις της οφείλουν να συμμορφωθούν μέσα σε έξι μήνες. Ενα χρόνο μετά οι αρμόδιοι δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν αν έχει τηρηθεί αυτή η υποχρέωση και αν έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
Από τις 10 Αυγούστου, όταν ύστερα από κινητοποιήσεις των κατοίκων έγιναν έλεγχοι και εντοπίστηκε για πρώτη φορά εξασθενές χρώμιο, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ μέσω των επιθεωρητών περιβάλλοντος προχώρησε σε 7 δειγματοληψίες και 24 ελέγχους-αυτοψίες. Σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε συγκεκριμένο αγωγό και ρέμα, που όμως δεν κατονομάζονται γιατί, όπως μας ενημέρωσαν, οι έλεγχοι είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πρόστιμα. Επίσης, δεν δίνονται στοιχεία και για άλλη θέση στην οποία εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις του ίδιου καρκινογόνου στοιχείου.   Χ. ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/09/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιτέλους φρένο στις βιομηχανίες

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Εστω κι αργά το νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας με ομόφωνη απόφασή του απορρίπτει από σήμερα όλες τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για εγκαταστάσεις και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Τανάγρας - Ασωπού.

Στην «ιστορική», όπως τη χαρακτηρίζει το συμβούλιο, απόφασή του συμφωνήθηκε «να μην εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας "Αλουμίνιον της Ελλάδος" για την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών και όλων των συνοδών έργων, που αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης».
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λένε οι οικολόγοι, αφού το προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο Βοιωτίας είχε αποφασίσει την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης και κατά συνέπεια τη νομιμοποίηση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης. Οι εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων του Νομού και της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού χαιρετίζουν τις νέες προτάσεις ως μια κορυφαία αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη ανοχή, είπε ο νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, προσθέτοντας: «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και η προστασία του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Νομαρχίας».
Ιδιαίτερη αναφορά στις βέλτιστες τεχνικές των εγκαταστάσεων της εταιρείας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έκανε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Παπαγγελής με βάση τα πρώτα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης του Πολυτεχνείου που εκπονείται από τη Νομαρχία την ΤΕΔΚ και τους ΟΤΑ της περιοχής.
Προχωρούμε σε δυναμικές πολιτικές αποφάσεις, επεσήμανε ο Κ. Περγαντάς, για να υλοποιήσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της που είναι:
- Η ανασυγκρότηση και εξυγίανση της άτυπης βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Τανάγρας.
- Η εξυγίανση και απορρύπανση του Ασωπού.
- Η δημιουργία οργανωμένου υποδοχέα εγκαταστάσεων (βιομηχανική περιοχή).
- Η ολοκληρωμένη λύση από πλευράς ΕΥΔΑΠ για ύδρευση όλων των δήμων της περιοχής.
- Η άμεση στελέχωση της Νομαρχίας Βοιωτίας, με επιστήμονες ειδίκευσης στο περιβάλλον, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία γραφείου περιβάλλοντος στα Οινόφυτα.
Το νομαρχιακό συμβούλιο αποφάσισε την (άμεση) συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών για την επίλυση των θεμάτων του Νομού που «η κρατική πολιτική τον έχει οδηγήσει σε περιθωριοποίηση».
Μακάρι να υπάρξουν μιμητές στην υπόλοιπη χώρα από τα κατά τόπους νομαρχιακά συμβούλια.
Κάλλιο αργά...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/09/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Χρώμιο στο νερό

Το αλαλούμ στα όρια, η χαρά του βιομηχάνου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Οταν μιλούμε για βιομηχανική ρύπανση στην Ελλάδα, δεν ισχύει μόνο η ρήση ότι «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι υποφέρουν». Προστίθεται ότι οι αρμόδιοι παίζουν με τα νούμερα, προκειμένου να διώχνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν...

Με την υπόθεση της ρύπανσης των υδάτων γύρω από τον ποταμό Ασωπό από το εξασθενές χρώμιο, ο περασμένος Αύγουστος αναδεικνύεται σε σημείο-κλειδί. Τότε μετρήθηκε για πρώτη φορά το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο «πόσιμο» νερό των Οινοφύτων. Από τότε άρχισαν οι μετρήσεις σε διάφορες γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής με το κλίμα ανησυχίας να φουντώνει ολοένα. Παρά ταύτα, ανάμεσα στους αρμοδίους η κατάσταση εμφανίζεται απολύτως θολή γύρω από τα επιτρεπόμενα όρια ύπαρξης του στοιχείου αυτού στο νερό που καταναλώνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αφού:
1000 φορές πιο τοξικό
1 Με βάση κοινή υπουργική απόφαση του 2001, το νερό μπορεί να είναι πόσιμο εφόσον εντοπίζεται ολικό χρώμιο σε ποσοστό 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. Δεν γίνεται καμία ειδική αναφορά στο εξασθενές χρώμιο που, σύμφωνα με τον καθηγητή Πρόληψης και Υγιεινής Περιβάλλοντος Μανώλη Βελονάκη, είναι «1.000 φορές περισσότερο τοξικό από το τρισθενές».
2 Η παραπάνω απόφαση όμως ήταν εκ των προτέρων υπονομευμένη από άλλη κοινή απόφαση των νομαρχών Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας του 1979. Εκείνη έβαζε όριο τα 2.000 μικρογραμμάρια για το τρισθενές και τα 200 μγρ/λίτρο για το εξασθενές στα υγρά απόβλητα των εργοστασίων της περιοχής. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν 100 εργοστάσια που έχουν άδεια απόρριψης, σημαίνει ότι στον Ασωπό μπορούσαν να πέφτουν 200.000 μγρ τρισθενούς και 20.000 μγρ εξασθενούς χρωμίου ανά λίτρο νερού. Οταν τα επίγεια νερά είναι τόσο μολυσμένα, πώς να φθάσει το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα να μην ξεπερνά τα 50 μγρ;
3 Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανέφερε στη χθεσινή του ανακοίνωση ότι θα επανεξετάσει «προς το αυστηρότερο τις οριακές τιμές». Γιατί όμως δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο εδώ και καιρό; Η ανακοίνωση του υπουργείου υπαινίσσεται και εδώ χαλάρωση από πλευράς νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Ο νομάρχης Αν. Αττικής Λ. Κουρής τον οποίο εντοπίσαμε, μας απάντησε ότι η αλλαγή των ορίων δεν μπορούσε να γίνει με απόφαση των νομαρχών όπως το 1979. «Ηταν όμως αίτημά μας» είπε και «εκφράσθηκε στην προσφυγή εναντίον της επέκτασης της βιομηχανικής ζώνης προς την Τανάγρα που ήθελε η νομαρχία Βοιωτίας».
4 Ως προς τα όρια του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό τώρα, εδώ επικρατεί πλήρης συσκότιση. Ο Γ. Φωτεινόπουλος, γενικός γραμματέας Δημ. Υγείας του υπουργείου Υγείας με τον οποίο μιλήσαμε, μας δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα ορίων για το εξασθενές χρώμιο». «Υπάρχει το όριο των 50 μγρ/λίτρο για το συνολικό χρώμιο που ισχύει από το 2001 και αυτό έγινε σε συμμόρφωση με τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Αν αλλάξουν τα δεδομένα, θα συμμορφωθούμε. Δεν ξέρουμε γιατί αποφάσισαν τώρα οι τοπικοί παράγοντες να μετρήσουν το εξασθενές χρώμιο. Δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν υψηλή επικινδυνότητα όταν καταπίνεται το εξασθενές χρώμιο με το νερό».
Για το τι ισχύει σχετικά με την καρκινογόνο δράση του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση (όχι εισπνοή του) μας μιλά ο καθηγητής Μαν. Βελονάκης: «Υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν αύξηση της επίπτωσης καρκίνου του πεπτικού σωλήνα, αλλά οι μελέτες αυτές έχουν μεθοδολογικά προβλήματα, όπως η έλλειψη επαρκών δεδομένων για την ένταση της προηγηθείσης έκθεσης, δηλαδή για την περιεκτικότητα του νερού σε χρώμιο και την καταγραφή άλλων καρκινογόνων παραγόντων κινδύνου που συνυπάρχουν στο περιβάλλον ή στις διατροφικές συνήθειες. Ετσι τα επιδημιολογικά ευρήματα ως προς την καρκινογόνο δράση του καταπιωμένου εξασθενούς χρωμίου θεωρούνται λίγο αξιόπιστα. Υπάρχουν όμως αξιόπιστα πειραματικά δεδομένα, σχετικά με την καρκινογόνο δράση του εξασθενούς χρωμίου». Αρα;
«Εχουμε σαφή πειραματικά δεδομένα για καρκινογόνο δράση κατά την κατάποση και γνωρίζουμε ότι το εξασθενές χρώμιο έχει ισχυρή οξειδωτική δράση και επιδρά στο γενετικό υλικό», λέει ο κ. Βελονάκης. «Αυτά όλα καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την καρκινογόνο δράση του χρωμίου μέσω κατάποσης, δηλαδή μέσω ρυπανθέντος νερού. Ως ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα βλαπτικός για τη χλωρίδα και την πανίδα. Επίσης, μπορεί σε ικανή δόση να είναι τοξικό για το πεπτικό σύστημα, το νευρικό σύστημα ή το δέρμα. Οι συνέπειες όμως για τη δημόσια υγεία είναι κυρίως έμμεσες, λόγω της επίδρασης στη χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών που έχουν ρυπανθεί».
50 ppb
Τελικώς, είναι επαρκή τα όρια συγκέντρωσης χρωμίου που ισχύουν; «Οι περισσότερες χώρες υιοθετούν όρια έκθεσης 50 ppb στο νερό. Αυτά τα επίπεδα θεωρούνται ασφαλή για την προστασία έναντι της τοξικής οξειδωτικής δράσης του εξασθενούς χρωμίου, όχι όμως για την προστασία έναντι της μεταλλαξιογόνου (καρκινογόνου) επίδρασης. Για την προστασία από καρκινογόνους παράγοντες δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης, αντίθετα ισχύει η αρχή "όσο χαμηλότερη η έκθεση τόσο μικρότερη η πιθανότητα καρκινογένεσης", δηλαδή τα όποια όρια έκθεσης δεν είναι ασφαλή για την πρόληψη καρκινογένεσης, αλλά μόνο για την αποτροπή μη μεταλλαξιογόνων επιδράσεων». Το σημαντικότερο είναι όμως ότι «στην περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου η ρύπανση του νερού είναι μη αποδεκτή, διότι είναι τεχνικά δυνατό να αποφευχθεί»...   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/09/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αυλίδα: Απόφαση ΣτΕ ενάντια στη λειτουργία εργοστασίου μολύβδου

ΤΟ Ε΄ ΤΜΗΜΑ του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 2669 - 2670/2007 αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Δήμου Αυλίδας Νομού Ευβοίας και του τοπικού Οικολογικού Συλλόγου «Περιβαλλοντική Δράση» και ακύρωσε αποφάσεις των Γενικών Διευθυντών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Νομάρχη Ευβοίας που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση και επέκταση εργοστασίου όπως και την άδεια λειτουργίας του ίδιου εργοστασίου παραγωγής μολύβδου, ορειχάλκου, ανακύκλωσης και αποθήκευσης συσσωρευτών στην περιοχή Αυλίδας Ευβοίας.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι αποφάσεις της Διοίκησης είναι παράνομες, ενώ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές η εγκατάσταση βιομηχανικής ή βιοτεχνικής επιχείρησης επιτρέπεται μόνο σε καθορισμένες περιοχές και όχι σε περιοχές που «απλώς και μόνο απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/09/2007_205453

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Νέος γύρος υποσχέσεων για Ασωπό

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ενα υπερεπείγον τηλεφώνημα δέχτηκαν χθες το πρωί δήμαρχοι της περιοχής του δηλητηριασμένου Ασωπού ποταμού. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς τούς καλούσε στο υπουργείο σε μισή ώρα! Για να τους πει τελικώς, πράγματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια και μέτρα που, στην πλειονότητά τους, είτε έχουν ήδη εξαγγελθεί είτε προτάθηκαν πριν από ενάμιση χρόνο από επιτροπή της Βουλής...
Με προφανή στόχο να προλάβει ένα νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του, ύστερα από την υπόθεση της άδειας του εξοχικού του, ο κ. Σουφλιάς κάλεσε εσπευσμένα τους νομάρχες Βοιωτίας και Ανατολικής Αττικής και δημάρχους των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον ποταμό, που εδώ και περίπου 40 χρόνια λειτουργεί επισήμως ως ανοιχτός οχετός για εκατοντάδες βιομηχανίες. Η περιβαλλοντική κρίση ξέφυγε από κάθε όριο, όταν τον περασμένο Αύγουστο μετρήθηκε για πρώτη φορά το καρκινογόνο στοιχείο εξασθενές χρώμιο, αρχικώς στο «πόσιμο» νερό των Οινοφύτων και αργότερα σε άλλους δήμους.
Μηνύσεις κατά των αρμοδίων έχουν ήδη υποβληθεί, κάτοικοι των Οινοφύτων απειλούν με νέες μηνύσεις κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ και ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί καθαρό νερό για την ύδρευσή τους. Αύριο, Κυριακή, πραγματοποιείται ημερίδα στον Ωρωπό, στου οποίου το δίκτυο εντοπίστηκε επίσης χρώμιο, ενώ όλο και περισσότεροι φορείς προσανατολίζονται σε κινήσεις διαμαρτυρίας.
Εν όψει όλων αυτών λοιπόν, έγινε η χθεσινή συνάντηση, στην οποία ο κ. Σουφλιάς υποσχέθηκε μεταξύ άλλων:
1) Τη δημιουργία μόνιμου κλιμακίου από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που θα βρίσκονται στην περιοχή και θα επιβάλλουν πρόστιμα.
2) Την υδροδότηση των Δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδας από τον αγωγό του Μόρνου. Υπενθυμίζεται ότι κονδύλια έχουν ήδη διατεθεί από τον Αύγουστο, αλλά τα έργα προχωρούν με αργούς ρυθμούς καθώς οι περιοχές δεν κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
3) Την εγκατάσταση σταθμού μέτρησης αερίων ρύπων.
4) Την αναπροσαρμογή επί το αυστηρότερο των ορίων που ισχύουν για την απόρριψη αποβλήτων. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε εξαγγείλει ο κ. Σουφλιάς και στις 27 Σεπτεμβρίου. Σ' εκείνη την ανακοίνωση όμως άφηνε να φανεί ότι την ευθύνη για την όλη κατάσταση έχουν οι τοπικοί άρχοντες, τους οποίους χθες κάλεσε εσπευσμένως.
5) Την ανάθεση μελέτης για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων.
6) Οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού, παρακολούθηση των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και καθορισμό ζωνών προστασίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί άλλων αιτημάτων που διατυπώθηκαν ή έχουν προ πολλού διατυπωθεί, όπως:
**Τι θα γίνει με την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης στην Τανάγρα.
**Τι θα γίνει με την ασάφεια στα όρια επικινδυνότητας στο πόσιμο νερό και τα τρόφιμα, σχετικά με βλαβερές ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί συνεννόηση με τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. σε πρόσφατη έρευνά μας όμως, ο αρμόδιος γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Φωτεινόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αναπροσαρμογής των ορίων για το εξασθενές χρώμιο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2006, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, με επικεφαλής τον τότε βουλευτή Αττικής (δεν ήταν φέτος υποψήφιος) Αθαν. Κατσιγιάννη, είχε μελετήσει το πρόβλημα του Ασωπού και είχε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων:
**Ιδρυση - στελέχωση Γραφείου Περιβάλλοντος σε Οινόφυτα - Σχηματάρι.
**Καθαρισμός κοίτης Ασωπού, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε όλο το μήκος της.
**Επικαιροποίηση μελέτης για την κεντρική μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων σε Αυλώνα - Ωρωπό. Η μελέτη υπήρχε από το 1997 και έμενε ανεφάρμοστη (!)
**Ιδρυση φορέα για τη διαχείριση και προστασία του Ασωπού.
**Ταυτοποίηση των αγωγών που καταλήγουν στο ποτάμι με τις βιομηχανίες στις οποίες ανήκουν.
Ο κ. Κατσιγιάννης θα είναι συντονιστής της αυριανής ημερίδας στον Ωρωπό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2007


Επιστροφή στην αρχή

 

Γνώριζαν και δεν μέτραγαν

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Μπορεί το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο να εντοπίστηκε στην περιοχή των Οινοφύτων πριν από δύο μήνες, ωστόσο όλοι γνώριζαν ότι το πόσιμο νερό της περιοχής είναι εδώ και δεκαετίες μολυσμένο. Σε ειδική σύσκεψη που είχε γίνει πριν από 13 χρόνια (το 1994), είχαν συζητηθεί τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη απόρριψη στον Ασωπό τοξικών αποβλήτων από τις βιομηχανίες.
* Εξι χρόνια μετά, το 2000, ο Δήμος Οινοφύτων είχε ζητήσει να υδροδοτηθεί από το ασφαλές δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών έδειχναν ότι τα νιτρικά άλατα στο νερό βρίσκονται «σε οριακά επίπεδα». Ωστόσο, έλεγχοι για βαριά μέταλλα όπως εξασθενούς χρωμίου ούτε καν πέρναγαν από το μυαλό των αρμοδίων.
Τι κι αν η περιοχή ήταν και είναι ένα από τα κέντρα επεξεργασίας μετάλλου ολόκληρης της χώρας με βιομηχανίες που παράγουν επικίνδυνα τοξικά απόβλητα; Τι κι αν ήταν γνωστό στους πάντες ότι οι βιομηχανίες δεν είχαν μονάδες επεξεργασίας λυμάτων;
* Οι έλεγχοι στα εργοστάσια της Βοιωτίας ήταν σπάνιοι, κάτι που είχε παραδεχτεί από τον Μάιο του 2004 ο νομάρχης Κλ. Περγαντάς.

Σε έγγραφό του προς τον Συνήγορο του Πολίτη επισήμανε ότι η νομαρχία δεν διαθέτει ούτε μηχανήματα, ούτε το απαιτούμενο προσωπικό και πραγματοποιεί ελέγχους στις βιομηχανίες «στο πλαίσιο του εφικτού». Κατέληγε τονίζοντας ότι «το περιβάλλον δεν μας ανέχεται πλέον».
Αγνοούν τις αποφάσεις
Παρ' όλα αυτά, το ίδιο νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε τον Απρίλιο του 2006 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων νέας ΒΙΠΕ, η οποία προβλέπει ότι τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα «θα διατίθενται» στον Ασωπό ποταμό! Μια απόφαση που έχει προσβληθεί και εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας...
* Αποφάσεις που αγνοούσαν (;) επιδεικτικά τα αποτελέσματα από άλλες πιο ενημερωμένες μετρήσεις στις γεωτρήσεις των Οινοφύτων. Τις είχε κάνει η Χημική Υπηρεσία Λειβαδιάς σε συνεργασία με τον δήμο, τον Δεκέμβριο του 2004 και εμφάνιζαν ολικό χρώμιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια για το πόσιμο νερό.
Η χημικός-μηχανικός Αργυρώ Γερούλια προειδοποιούσε τον Δήμο Οινοφύτων ότι ο έλεγχος θα πρέπει να εστιασθεί στην παρακολούθηση της συγκέντρωσης του χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

* Θορυβημένοι από αυτές τις νέες μετρήσεις, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των Οινοφύτων έστειλαν επιστολή προς τον τότε περιφερειάρχη Κ. Εξαρχο. Τους απάντησε ότι ο δήμος δεν υπέβαλε αίτημα για έργα υδρεύσεων, «γιατί ενδεχομένως δεν υπάρχει η αναγκαία και απαραίτητη μελέτη». Εκτοτε, όπως καταγγέλλει ο ιερωμένος Γ. Οικονομίδης, όλα δείχνουν να σταματούν:
«Από τα μέσα του 2005 μέχρι και τις αρχές του 2007, οπότε και αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή, δεν έγινε καμία ανάλυση. Ούτε ζητήθηκε να γίνει από τη νομαρχία, την περιφέρεια και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ολοι κινούνταν στην κατεύθυνση να μην ξεσπάσει το πρόβλημα».
* Το ζήτημα όμως της μόλυνσης του πόσιμου νερού παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και φτάνει στη Βουλή ύστερα από επερωτήσεις τριών βουλευτών του ΚΚΕ και ενός του ΠΑΣΟΚ στα τέλη του 2005. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αναφέρθηκε σε αποσπασματικούς ελέγχους που πραγματοποιούσαν οι λιγοστοί επιθεωρητές περιβάλλοντος χωρίς να δίνει κάποια διέξοδο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ωστόσο, ήταν αδύνατον να μην είχε καταλάβει ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε στα Οινόφυτα με τις βιομηχανίες.
Λίγους μήνες πριν απαντήσει κατ' αυτό τον τρόπο, είχε ξεσπάσει οικολογικό σκάνδαλο στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου, στο οποίο «πρωταγωνιστούσαν» πρώτη φορά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.
* Κάπως έτσι φτάσαμε στον περασμένο Αύγουστο, όταν παρουσιάστηκαν μετρήσεις σε Οινόφυτα και Ωρωπό, οι οποίες πρώτη φορά αναφέρονται στο εξασθενές χρώμιο. Είναι η ώρα του Γ. Σουφλιά να ανακοινώσει με καθυστέρηση ότι ξεκίνησαν εκτεταμένοι έλεγχοι και εντοπίστηκαν ήδη επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου.
Ο υπουργός ζήτησε από τις αρμόδιες νομαρχίες να επανεξετάσουν όλες τις άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων. Κάτι που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την περασμένη Δευτέρα, όταν ετέθη σε εφαρμογή ο νέος νόμος διαχείρισης αποβλήτων. Ολες οι επιχειρήσεις όφειλαν να έχουν παρουσιάσει αναθεωρημένες άδειες λειτουργίας και νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
* Είναι η ώρα του νομαρχιακού συμβουλίου Βοιωτίας να μπει στο «παιχνίδι». Σύμφωνα με ορισμένους, επικοινωνιακό παιχνίδι. Ετσι, αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψη όλων των νέων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των βιομηχανιών της περιοχής, με στόχο να πιέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.
Αργησε το υπουργείο
Ο χημικός μηχανικός Θ. Παντελόγλου κάνει λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού:
«Ως τώρα, η νομαρχία δεν έκανε τη δουλειά της. Σήμερα κατεβάζει τα μολύβια, μη αναθεωρώντας άδειες ρυπαντών. Από την άλλη, το υπουργείο αγνοεί το νόμο που ψήφισε και δηλώνει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναθεωρηθούν οι άδειες. Αποτέλεσμα; Κρίση και κενό εξουσίας».
Πάντως, ο Γ. Σουφλιάς έσπευσε προχθές «αιφνιδιασμένος» να χαρακτηρίσει τραγική την κατάσταση στον Ασωπό, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ένας αλλά οκτώ αγωγοί που διοχετεύουν απόβλητα στο ποτάμι και να εξαγγείλει μέτρα απορρύπανσης.
* Ωστόσο, οι κάτοικοι των Οινοφύτων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το μολυσμένο νερό έστω για μπάνιο και αναγκάζονται να πληρώνουν για να πίνουν εμφιαλωμένο. Η κατασκευή αγωγών σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ αλλά και του απαραίτητου διυλιστηρίου βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά
Πρώτα θα γίνει δημοπράτηση, μετά θα εκδικαστούν τυχόν ενστάσεις και κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η κατασκευή. «Θα μπορούσε να κατασκευαστεί κατευθείαν από την ΕΥΔΑΠ και να κερδίσουμε χρόνο» προτείνει ο Μ. Γιαλλούρης, αντιδήμαρχος Οινοφύτων.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/10/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ποιοι ενέκριναν τις άδειες σε βιομηχανίες;

Λινα Γιανναρου

Στο έγκλημα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού με τοξικά απόβλητα, εκτός από τους θύτες και τα θύματα, υπάρχει και ο «ηθικός αυτουργός» - και δεν είναι άλλος από την Πολιτεία. Η παράμετρος αυτή αναδείχθηκε από όλους σχεδόν τους ομιλητές στη σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχθές στον Ωρωπό.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο νομικός, ειδικός στο περιβαλλοντικό δίκαιο κ. Γιώργος Mπάλιας, προφανώς πολλές από τις επιχειρήσεις δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά το «παράδειγμα» δίνει πρώτο το κράτος. «Από το 1996 υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για τη δημιουργία χώρων διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, ωστόσο αυτό ποτέ δεν έχει γίνει. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι οι βιομηχανίες θα πρέπει να μεταφέρουν τα απόβλητά τους στο εξωτερικό, μια διαδικασία εξαιρετικά δαπανηρή. Ολα λοιπόν ξεκινούν από τη διοίκηση». Ο κ. Μπάλιας δίνει ακόμα ένα παράδειγμα: «Ολες οι βιομηχανίες υποχρεούνται να υποβάλουν στη νομαρχία μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία σχετικά με τις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούν για τη διαχείριση των αποβλήτων τους. Ολοι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Κι όμως, οι ΜΠΕ έγιναν δεκτές και εγκρίθηκαν. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα επανέλεγχος αυτών των αδειών».

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι και οι φορείς του Ωρωπού, των Οινοφύτων και των άλλων περιοχών, στο δίκτυο ύδρευσης των οποίων έχουν καταγραφεί υψηλές τιμές επικίνδυνων ουσιών, με πρώτο και κύριο το εξασθενές χρώμιο, έλαβαν από τους ειδικούς τη διαβεβαίωση ότι, εάν προχωρήσουν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, «το δίκαιο θα είναι με το μέρος τους». Αξιοσημείωτη ήταν και η πρόταση που κατέθεσε στην ημερίδα ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, δηλαδή να εφαρμοστεί και στον Ασωπό το σύστημα συνεχούς τηλεμετρικής παρακολούθησης ποιότητας υδάτων που ήδη εφαρμόζεται στον Ευρώτα (www. evrotas. gr). «Μέσα από αυτό το σύστημα, ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την ποιότητα των νερών σε διάφορα σημεία, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για τη ρύπανση από τις βιομηχανίες», εξήγησε ο ίδιος στην «Κ».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_09/10/2007_244427

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Φόρμουλα ΕΥΔΑΠ για το μολυσμένο νερό

Πόσιμο νερό από την ΕΥΔΑΠ ώς το τέλος του χρόνου θα εξασφαλιστεί για τους κατοίκους των Οινοφύτων και της Αυλίδας. Ξεκινά επίσης η μελέτη για την υδροδότηση από τον Μόρνο των υπόλοιπων περιοχών της Βοιωτίας που έχουν υποστεί τις συνέπειες της ρύπανσης από τα λύματα στον Ασωπό.

Είναι τα βασικά μέτρα που αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχή του υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη, του προέδρου της ΕΥΔΑΠ Κώστα Κωστούλα, του γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος του υπουργείου Βαγγ. Μπαλτά, του νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχου Περγαντά και δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.
Ηταν το επόμενο βήμα, μετά την πρώτη σύσκεψη υπό τον κ. Σουφλιά που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο. Χθες, συγκεκριμενοποιήθηκε το τεχνικό κομμάτι της υδροδότησης πόλεων και οικισμών της περιοχής του Ασωπού που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού.
Η αρχική δέσμευση του περιφερειάρχη Ανατολικής Στερεάς προέβλεπε κάλυψη των Οινοφύτων με δίκτυο της ΕΥΔΑΠ από τον περασμένο Αύγουστο. Η υπόθεση δεν προχώρησε, ενώ το πρόβλημα πήρε μεγαλύτερες διατάσεις. Ετσι, το αίτημα που έχει προβληθεί από πολλούς φορείς για δημιουργία κεντρικού αγωγού που θα καλύπτει την περιοχή δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα.
Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε χθες προβλέπει ότι οι δήμοι, με χρηματοδότηση από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, θα δημοπρατήσουν ορισμένα συμπληρωματικά έργα, στα οποία περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο ταχυδιυλιστηρίων.
Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, θα εξασφαλίσουν την υδροδότηση των κατοίκων στα Οινόφυτα και την Αυλίδα από το Μόρνο, μέσω των κεντρικών αγωγών της ΕΥΔΑΠ. Εξετάστηκαν επίσης οι τεχνικές λεπτομέρειες της επανασύνδεσης του Ωρωπού, του Χαλκουτσίου και των λοιπών οικισμών της περιοχής με τις πηγές της Μαυροσουβάλας.
Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται ευκολότερη καθώς η υποδομή υπάρχει, αφού οι οικισμοί είχαν υδροδοτηθεί και στο παρελθόν από τη Μαυροσουβάλα, στη συνέχεια όμως προτίμησαν τη χρήση τοπικών πηγών λόγω μικρότερου κόστους.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ υποσχέθηκαν να εξετάσουν την αύξηση της παροχής νερού στο Σχηματάρι, που είναι από χρόνια συνδεδεμένο στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και έχει εκφράσει ανάλογο αίτημα. Θα ανατεθεί επίσης μελέτη για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής και τη διασύνδεση των σχετικών υποδομών. Σε πρώτη φάση θα εξασφαλιστεί η μόνιμη σύνδεση των περιοχών του Ασωπού με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Θα εξεταστεί όμως και η δυνατότητα σύνδεσης της Τανάγρας, που πρόσφατα έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα.
Πηγές του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνιζαν ότι η υδροδότηση της Τανάγρας δεν είναι στα έργα προτεραιότητας, καθώς δεν έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες, όπως στις περιπτώσεις άλλων πόλεων της Βοιωτίας.

Χ.ΤΖ.   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/10/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Διάχυση ευθυνών από υπηρεσίες για το εξασθενές χρώμιο

Της Λινας Γιανναρου

Από τη μία η Νομαρχία, από την άλλη η Περιφέρεια και στη μέση... το εξασθενές χρώμιο. Το πρόβλημα της αλληλοκάλυψης αρμοδιοτήτων, αλλά και της παντελούς έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων αυτοδιοίκησης, με τελικό θύμα πάντα τον πολίτη, φανερώθηκε και χθες σε όλο του το μεγαλείο μέσω της απάντησης της Νομαρχίας Α. Αττικής σε δημοσίευμα των «Νέων» σχετικά με την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων μετά την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια ύδατα του Κορωπίου. Η «Κ» ήδη από τον Φεβρουάριο του 2006 ασχολείται συστηματικά με το πρόβλημα της ρύπανσης με βαρέα μέταλλα στην ανατολική Αττική, που οφείλεται, όπως και στην περίπτωση του Ασωπού, στα βιομηχανικά απόβλητα. Το πρόβλημα με την αυξημένη συγκέντρωση χρωμίου σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Κορωπίου είχε αποκαλυφθεί κατόπιν ελέγχων των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Ηταν το 2005. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας, αμέσως ανετέθη στο ΙΓΜΕ να προχωρήσει στη διερεύνηση του θέματος, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2006. Ακολούθησαν αυτοψίες από μικτά κλιμάκια ελεγκτών της Νομαρχίας και της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τέσσερις βιομηχανίες (ύψους 66.700 ευρώ), ενώ σε οκτώ βιομηχανίες απαγορεύθηκε η υπεδάφια διάθεση αποβλήτων. Τον περασμένο Ιούνιο, η νομαρχία ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής τη σφράγιση των γεωτρήσεων στις περιοχές όπου παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και ψευδαργύρου, καθώς και την παρακολούθηση των παραμέτρων της ρύπανσης. «Οι προτάσεις αυτές δεν υλοποιήθηκαν», λέει σήμερα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.

Οπως είχε αποκαλύψει μέσω της «Κ» από τον περασμένο Αύγουστο («Το εξασθενές χρώμιο “ρέει” άφθονο σε Οινόφυτα, Κορωπί», 19/8/07) ο νομάρχης κ. Λ. Κουρής έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παρακολούθηση του φαινομένου με αναλύσεις στο νερό των γεωτρήσεων. Η προγραμματική σύμβαση, όμως, εγκρίθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 8 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, μολονότι το Κορωπί υδροδοτείται από την ΕΥΔΑΠ, πολλοί κάτοικοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν νερό γεωτρήσεων για οικιακές χρήσεις, άρδευση καλλιεργειών κ. λπ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/10/2007_244709

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βασίλεια της παρανομίας, Κορώνεια, Μήλος, Ασωπός και Μαρκόπουλο

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ πρόκειται να δώσει αναλυτικά στοιχεία με τους 600 ελέγχους που έχουν διενεργήσει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος από το 2004 ώς σήμερα, καθώς και καταστάσεις για τα πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ που έχουν επιβληθεί σε ρυπαίνουσες μονάδες.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που ήταν 19, θα αυξηθούν σε 45. Είπε ότι «οι επιθεωρητές δεν είναι για χόρταση» (!) και έδωσε πληροφορίες για τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις οικολογικής υποβάθμισης που έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα:
ΚΟΡΩΝΕΙΑ ……………..

ΜΗΛΟΣ……………..

ΑΣΩΠΟΣ Εχουν εντοπιστεί συνολικά δέκα παράνομοι αγωγοί και τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα. Ηδη, όπως διαβεβαίωσε, ο ποταμός έχει καθαρίσει.
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ Οι έρευνες έδειξαν ότι λειτουργούσε ένα από τα δύο λατομεία και επιβλήθηκαν από τον υπουργό υψηλά πρόστιμα. Η υπόθεση, που, όπως είπε ο υπουργός ανήκει στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/10/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Δήθεν έλεγχοι με δήθεν πρόστιμα

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Πριν από δυόμισι χρόνια η μόλυνση των γεωτρήσεων στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου προκάλεσε αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ στελεχών υπουργείων, νομαρχών και επιστημόνων. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού πρώτη φορά εντοπίστηκε καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε υδροφόρο ορίζοντα της χώρας μας.
Σήμερα υπό τη σκιά της υπόθεσης Ασωπού η ιστορία επανέρχεται στην επικαιρότητα, για να καταδείξει την ανικανότητα των αρμοδίων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επικίνδυνη ουσία. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη και σήμερα με ακρίβεια την έκταση της ρύπανσης. Το μόνο διαθέσιμο στοιχείο που υπάρχει είναι μία υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ στο τέλος 2006, που έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.
Ωστόσο, οι άμεσες συστηματικές δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις -που πρότειναν οι επιθεωρητές- δεν έγιναν.
Με «χαλαρό» ρυθμό κινήθηκε και η επιβολή διοικητικών ποινών στις βιομηχανίες που διοχεύτευαν υπεδάφια τα απόβλητά τους. Τα πρόστιμα εστάλησαν έως και ένα χρόνο μετά τις αυτοψίες των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ενώ η τύχη τους αγνοείται στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Αμαρτίες τριών ετών
Στην εκκίνηση έμεινε και η εντατικοποίηση των ελέγχων στις βιομηχανίες από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την Περιφέρεια και τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Υγείας. Αλλά ας προσπαθήσουμε να βρούμε μια άκρη σ' αυτόν τον ατελείωτο γραφειοκρατικό λαβύρινθο.
*Τον Απρίλιο του 2005 η νομαρχιακή σύμβουλος Χριστιάνα Φράγκου κατέθεσε καταγγελία στην ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος.
Επισύναψε σχετικές μετρήσεις και τεχνικές επιστημονικές εκθέσεις που αποδείκνυαν ανθρωπογενή ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Προειδοποιούσαν ότι η πληθώρα των γεωτρήσεων που τον εκμεταλλεύονται θα αντιμετώπιζε «απρόβλεπτες συνέπειες».
-Ακολούθησαν δεκάδες διερευνητικοί έλεγχοι σε περισσότερες από 30 βιομηχανίες της περιοχής και στη συνέχεια η έρευνα επικεντρώθηκε σε πέντε απ' αυτές. Τον Σεπτέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε πόρισμα της υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο οι παρατυπίες των βιομηχανιών έδιναν και έπαιρναν...

-Σε κάποιες διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου. Μάλιστα, στους ελέγχους βοήθησαν μέχρι και ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, αφού ορισμένες βιομηχανίες επιχείρησαν να κρύψουν την επικίνδυνη ουσία. Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι όλες έσπευσαν να συνάψουν συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, σχεδόν αμέσως μετά τους ελέγχους.
*Ολα, λοιπόν, έδειχναν ότι είχαν μπει σε μια σειρά, ώσπου άρχισαν οι συνήθεις «ασύμμετρες» καθυστερήσεις. Η εισήγηση του ΥΠΕΧΩΔΕ στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για την επιβολή προστίμων έγινε πολλούς μήνες μετά τις αυτοψίες, στο πρώτο τρίμηνο του 2006.
-Ακόμη πιο αργή στις αντιδράσεις της η νομαρχία. Ενώ τα πρόστιμα έφυγαν αμέσως από το γραφείο του νομάρχη, κόλλησαν στη διεύθυνση περιβάλλοντος μέχρι και εννιά μηνών.
*Το πρώτο, ύψους 22.000 ευρώ, αφορούσε την βιομηχανία κατασκευής μεταλλικών εξαρτημάτων Γ. Ζωγόπουλος & Κ. Ζωγοπούλου & Υιοί! Η επιχείρηση κατηγορούνταν ότι δεν είχε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα επιμετάλλωσης των προϊόντων της, αλλά και ότι διέθετε ανεξέλεγκτα τα απόβλητά της.
*Το δεύτερο αφορούσε την επιχείρηση «Κύλινδροι Βαθυτυπίες Καραγιάννης» και ήταν ύψους 32.000 ευρώ. Οπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της νομαρχίας, «σε δείγμα που ελήφθη από τον βόθρο της επιχείρησης υπήρχε υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου, που αποδεικνύει την αποχέτευση σε αυτόν υγρών αποβλήτων». Αν και οι επιθεωρητές το εισηγήθηκαν το Φεβρουάριο, επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο...
*Εξάμηνη καθυστέρηση υπήρξε και για την «Sanco - Αφοί Κατσιέρης».
Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια διάθεσης των λυμάτων της, ενώ η διαχείριση των στερεών αποβλήτων γινόταν ανεξέλεγκτα χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Τουλάχιστον ήταν η μόνη η οποία πλήρωσε το πρόστιμο (ύψους 10.000 ευρώ).
-Προσέφυγε, όπως είχε δικαίωμα, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τον Μάρτιο του 2008. Οι υποθέσεις για τις άλλες δύο εταιρείες εκδικάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο και Μάιο και εκκρεμεί η απόφαση.
*Η «μουδιασμένη» στάση της νομαρχίας πάνω στο κρίσιμο ζήτημα του εξασθενούς χρωμίου είναι εμφανής σε έγγραφο της διεύθυνσης περιβάλλοντος προς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία διευκρινίζει στους δικαστές ότι δεν είναι παρά ένα «εκτελεστικό» όργανο για την επιβολή του προστίμου που εισηγήθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και τίποτα περισσότερο.
*Κάπως έτσι πέρασαν δυόμισι χρόνια και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποποιούνται τις ευθύνες τους. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε από το νομαρχιακό συμβούλιο η πολυδιαφημισμένη προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών και μετρήσεων.
Καταγραφή σε ειδικό μητρώο
«Ακόμη πιο σημαντική είναι η δημιουργία ειδικού μητρώου, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι βιομηχανίες που παράγουν απόβλητα. Ετσι, θα υπάρχει έλεγχος των εισερχόμενων πρώτων υλών στις μονάδες και θα μπορεί να γίνεται αντιστοίχηση με την παραγόμενη ποσότητα των αποβλήτων τους», επισημαίνει η νομαρχιακή σύμβουλος Χριστιάνα Φράγκου.
Κρίσιμη είναι η χωροθέτηση και η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων που θα εξυπηρετεί τις μονάδες της Αττικοβοιωτίας. Οι σχετικές μελέτες μένουν ανεκμετάλλευτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 14/10/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών η Ελλάδα για τον Ασωπό

Σταυρογιάννη Λελούδα         

Πλήθος εξειδικευμένων στοιχείων αλλά και εκθέσεων για τις βιομηχανίες που λειτουργούν από το 1974 στα Οινόφυτα και ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα γη, νερό και αέρα απαιτεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε. με την επιστολή όχλησης προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, του οποίου η πολιτική ηγεσία ανακάλυψε το πρόβλημα μετά τον Αύγουστο, οπότε το επικίνδυνο εξασθενές χρώμιο "πινόταν στο ποτήρι" και επισήμως.
Αυτεπαγγέλτως η επιτροπή άνοιξε νέο... λογαριασμό με αριθμό πρωτοκόλλου 2007/2370 προκειμένου να διαπιστώσει εάν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία περιβάλλοντος. Ήτοι τις τέσσερις οδηγίες: Οδηγία 2006/11/ΕΚ περί ρυπάνσεως που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον της Κοινότητας, Οδηγία 80/68/ΕΟΚ περί προστασίας των υπογείων υδάτων από τη ρύπανση που προέρχεται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες, Οδηγία 91/689/ΕΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα, Οδηγία 98/83/ΕΚ σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού. Ο παλαιός λογαριασμός με αριθμό 2002/4978, ύστερα από καταγγελία, έκλεισε το 2005. Η Επιτροπή εμφανίζεται αυτή τη φορά αποφασισμένη να ασχοληθεί με τη ρύπανση του Ασωπού και αναλυτικά ζητά τα εξής: - Τον αριθμό των μονάδων που εξακολουθούν να λειτουργούν στην περιοχή και το είδος της δραστηριότητάς τους.

- Εάν οι μονάδες που απορρίπτουν άμεσα ή έμμεσα τα λύματά τους στον Ασωπό διαθέτουν κατάλληλες αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων για την εξάλειψη ή τη μείωση της ρύπανσης του Ασωπού από τις επικίνδυνες ουσίες του καταλόγου Ι και ΙΙ, αντίστοιχα, του παραρτήματος της Οδηγίας 2006/11/ΕΚ~ επίσης, εάν οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης ειδικού προγράμματος για τη μείωση της ρύπανσης του Ασωπού, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Λίμνη Βεγορίτιδα, Παγασητικός Κόλπος).

- Τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για να εμποδιστεί ή να περιοριστεί η εισαγωγή στα υπόγεια ύδατα της περιοχής των ουσιών που αναφέρονται στον κατάλογο Ι και ΙΙ αντίστοιχα της Οδηγίας 80/68/ΕΟΚ.

- Τι προβλέπεται για τη διάθεση των επικινδύνων αποβλήτων που παράγονται από τις μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού (τύπους και ποσότητες αποβλήτων, χώρος διάθεσης των αποβλήτων και μέθοδος επεξεργασίας).
- Εάν η ποιότητα του πόσιμου νερού στους δήμους Οινοφύτων και Χασιάς ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας κοινοποιώντας εκθέσεις και αποτελέσματα πρόσφατων μετρήσεων.

Μετά τις απαντήσεις θα αποφασισθεί πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία επί παραβάσει. Μέχρι τώρα, πάντως, ό,τι έχει ανακοινωθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν συνιστά συγκροτημένο σχέδιο απορρύπανσης της περιοχής παρά αποσπασματικές ενέργειες και αυτονόητες ενέργειες. Λόγου χάρη, συνέχιση των ελέγχων από τους επιθεωρητές και επιβολή προστίμων, μετρήσεις στα νερά του ποταμού, ενώ η χύδην χωροθέτηση των μονάδων δεν τίθεται καν ως πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων και συλλόγων της περιοχής στη νεοσύστατη τότε Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έγιναν κάποιοι έλεγχοι το 2004 και 2005 και, αντί να ενταθούν και να γίνουν πιο συστηματικοί, εγκαταλείφθηκαν, παρ' ότι τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά. Στα σχετικά έγγραφα με ημερομηνία 16.5.2005 αναφερόταν ότι η ΕΥΕΠ προχώρησε σε αυτοψίες ελέγχοντας 10 βιομηχανίες, εκ των οποίων οι 8 διέθεταν τα απόβλητά τους επεξεργασμένα στον Ασωπό. Εξ αυτών οι επτά παραβίαζαν τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας όσον αφορά τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους, ενώ μία δεν διέθετε καν απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Υποβλήθηκαν για τις παραβιάσεις πρόστιμα (οι πίνακες που ακολουθούν).

Από άλλη υπηρεσία, πάλι, του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε διαπιστωθεί ότι τρεις βιομηχανίες (παραγωγή χημικών κλωστοϋφαντουργίας, μια βαμβακοσπορελαιουργία και νέο βυρσοδεψείο) διέθεταν τα υγρά τους απόβλητα υπεδαφίως! Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για τις μεγάλες μονάδες την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων συνυπογράφει και το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού προηγηθεί η εξέταση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 

http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=471768&-w=&-V=hpress_int&-P

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Εξαφάνισαν» το χρώμιο σταματώντας τις μετρήσεις

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ø      Τι κάνουμε όταν δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο από το νερό που πίνουν χιλιάδες άνθρωποι; Σταματάμε να το μετράμε στις χημικές αναλύσεις!!!

Αυτή τη μέθοδο επέλεξαν, όπως φαίνεται, στην ταλαιπωρημένη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων όπου τον περασμένο Αύγουστο μετρήθηκε για πρώτη φορά το εξασθενές χρώμιο. Συνέπεια της μέτρησης εξασθενούς χρωμίου (ξεχωριστά από το συνολικό) ήταν να ξεσπάσει τεράστια αναταραχή σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή που καλύπτει εκτάσεις στους όμορους νομούς Βοιωτίας, Αττικής και Εύβοιας.

Υπενθυμίζεται ότι το χρώμιο είναι ένα από τα βαρέα μέταλλα, που θεωρείται τοξικό όταν εντοπίζεται στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (κοινή υπ.απόφαση 2600/2001), το νερό παύει να είναι κατάλληλο όταν το ολικό χρώμιο ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ομως μία από τις μορφές με τις οποίες εμφανίζεται το ολικό χρώμιο, αυτή του εξασθενούς, θεωρείται ιδιαιτέρως τοξική, καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος. Στις 3/8/2007 το εξασθενές χρώμιο μετρήθηκε για πρώτη φορά στα Οινόφυτα σε έξι δείγματα. Στα δύο ήταν πάνω από 50 μγρ/λίτρο με συνέπεια να απαγορευτεί η χρήση του νερού, χωρίς όμως να σταματήσει και η κυκλοφορία στο δίκτυο ύδρευσης. Εξαγγελίες έγιναν πολλές αρχικώς από την περιφέρεια, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να ασχοληθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με ελέγχους στις βιομηχανίες, όπου εντοπίζεται και η πηγή της μόλυνσης.

Τη στιγμή όμως που η κινητοποίηση εντείνεται και το εξασθενές χρώμιο εντοπίζεται στο νερό πολλών άλλων δήμων (Θήβα, Ωρωπός, Αυλίδα, Σχηματάρι), έρχονται οι νέες μετρήσεις στα Οινόφυτα, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2007, όπου το εξασθενές χρώμιο δεν έχει μετρηθεί! Ομως έχει βρεθεί:

-          Στο τρίτο αντλιοστάσιο στο Μουρίκι 43,6 μγρ. ολικού χρωμίου. Εκεί είχε βρεθεί τον Αύγουστο 43 μγρ. εξασθενούς χρωμίου (44,7 ολικό). Ενώ τον Μάιο ήταν 36,8 το ολικό και τον Μάρτιο 36,1.

-          Στο δεύτερο αντλιοστάσιο στο Μουρίκι το ολικό μετρήθηκε 51,4 μγρ. τον Οκτώβριο. Τον Αύγουστο το ολικό ήταν 53,8, εκ των οποίων τα 51 μγρ. ήταν εξασθενές. Στις προηγούμενες μετρήθηκε το ολικό πάνω από τα 40 μικρογραμμάρια.

-          Επίσης στις τελευταίες μετρήσεις, όπου δεν μετρήθηκε το εξασθενές, πάρθηκαν δείγματα μεταξύ άλλων από τις θέσεις Δημαρχείο (47 μγρ. το ολικό), Γκορίτσα (41,4), Λάκκα-ιδιωτική γεώτρηση (12,8), Δήλεσι-Πλατεία (31,8).

-          Τον Αύγουστο είχε εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο πάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων σε δύο θέσεις του Δήμου Οινοφύτων και κοντά στα 30 μικρογραμμάρια στην περιοχή Δηλεσίου.

Για ποιο λόγο όμως σταμάτησε να μετριέται το εξασθενές χρώμιο; Ο δήμαρχος Οινοφύτων Γ. Θεοδωρόπουλος μας απάντησε αρχικώς ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι μετρήσεις: «Θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι όταν μετράμε το ολικό χρώμιο, το 90% είναι εξασθενές». Παραδέχτηκε όμως ότι γι' αυτό δεν υπάρχει γραπτή παραδοχή από κάποια επίσημη αρχή και μας δήλωσε ότι στην επόμενη μέτρηση θα ζητήσει πάλι να μετρηθεί το εξασθενές.

Ο δήμαρχος Ωρωπού, Γ. Γαβριήλ, μας δήλωσε σχετικώς ότι εκείνος δεν πρόκειται να σταματήσει τη μέτρηση για το εξασθενές, μέχρι να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθεί το καρκινογόνο στοιχείο από το νερό της περιοχής.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=91936280

 

Επιστροφή στην αρχή

 

15% πάνω το... χρωμιούχο ύδωρ στην Αυλίδα

Δυόμισι φορές σε 15 μέρες αυξήθηκε το χρώμιο σε γεώτρηση της Αυλίδας, φθάνοντας το ύψος-ρεκόρ των 335 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο με όριο τα 50! Την ίδια στιγμή, ο τοπικός δήμος επιβάλλει αύξηση 15% στα τιμολόγια νερού... «Ισως να πρέπει να το πληρώσουμε ακριβότερα αφού είναι... χρωμιωμένο», σχολιάζει ειρωνικά ο Γιάννης Τζαβάρας, εκπρόσωπος στην Αυλίδα της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων και Εργαζομένων για το Περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου έγιναν μετρήσεις στην Αυλίδα και στη θέση Φάρος μετρήθηκε το εξασθενές χρώμιο στα 136 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Στις 26/9 ήρθαν οι νέες μετρήσεις στη γεώτρηση που έχει κλείσει και βρέθηκε το εξασθενές χρώμιο στα 310 μικρογραμμάρια (335 το ολικό), ενώ σε διπλανή εφεδρική γεώτρηση το εξασθενές μετρήθηκε στα 330 μγρ και το εξασθενές στα 310.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά τον θόρυβο που ξέσπασε και τους ελέγχους που επιτέλους υποτίθεται ότι ξεκίνησαν, συνεχίζεται η απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ο δήμαρχος Αυλίδος Χρ. Παύλου μάς δήλωσε ότι δεν μπορεί να εικάσει ποιος ρυπαίνει σε τέτοιο βαθμό και ότι εκείνος έχει ζητήσει για το θέμα βοήθεια από τους αρμοδίους χωρίς αποτέλεσμα έως τώρα. Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια, δικαιολογήθηκε ότι σχεδιάζονταν από καιρό, επειδή αυξήθηκε το κόστος το οποίο θα ανεβεί περαιτέρω για να εξασφαλιστεί προσωρινά καθαρό νερό μέχρι να βρεθεί οριστική λύση «σε 1,5-2 χρόνια μέσω σύνδεσης με την ΕΥΔΑΠ».

Α.Χ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/10/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

e-κινητοποίηση για Ασωπό

Βομβαρδισμός μηνυμάτων από την Ελλάδα στο blog της Μπρόκοβιτς

«Ελπίζω η φωνή σου να είναι αρκετά δυνατή για να ξυπνήσει το ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως τους Έλληνες πολίτες, που εύκολα παρατάνε τον αγώνα ενάντια στις μεγάλες εταιρείες». Αυτό είναι μόνο ένα από τα δεκάδες... ελληνικά μηνύματα, με θέμα το μολυσμένο νερό του Ασωπού, που δέχεται καθημερινά στο μπλογκ της η Έριν Μπρόκοβιτς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που η γνωστή Αμερικανίδα δικηγόρος ανέλαβε δράση για την υπόθεση των Οινοφύτων, «βομβαρδίζεται» με ηλεκτρονικά μηνύματα και σχόλια από Έλληνες, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το... κόκκινο ποτάμι της Βοιωτίας. Παράλληλα όμως δηλώνουν ανακουφισμένοι που μετά τις δικές της ενέργειες ευαισθητοποιήθη- καν πολίτες και κρατικοί φορείς. Στα μηνύματα αυτά δεν διστάζουν να δώσουν όλες τις σχετικές με το θέμα πληροφορίες, θέλοντας να συμβάλλουν με αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες της δικηγόρου. «Τα τελευταία νέα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι επηρεασμένες από το εξασθενές χρώμιο περιοχές πολύ γρήγορα θα ενσωματωθούν με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης της χώρας. Ας ελπίσουμε το καλύτερο», αναφέρεται σε μήνυμα που της εστάλη την περασμένη Δευτέρα στο μπλογκ «Τhe Βrockovich report».

Η ίδια πάντως, σε ξεχωριστή στήλη του μπλογκ, δίνει απαντήσεις σε αρκετά μηνύματα και σχόλια. «Ευελπιστούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές θα ξανασκεφθούν το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν σε άλλες 300 βιομηχανίες το “προνόμιο” να ρίχνουν τα απόβλητά τους στον Ασωπό. Ένα βιομηχανικό πάρκο, το οποίο θα μπορεί να μολύνει το ποτάμι χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και κρατικό έλεγχο είναι μία κακή ιδέα. Ευτυχώς ένα τέτοιο σχέδιο θα καταρρεύσει τώρα που αναμένεται δικαστική εξέταση της υπόθεσης», απαντά η κ. Μπρόκοβιτς.

Έρευνα στην Κορώνεια

Στο... στόχαστρο της κ. Μπρόκοβιτς όμως βρίσκεται και η λίμνη Κορώνεια, όπως και ο Κηφισός ποταμός

στην Αττική. Η Αμερικανίδα δικηγόρος θα επισκεφθεί και τις δύο αυτές περιοχές που κρίνονται «ύποπτες» για μόλυνση. «Παρά την επιχορήγηση των περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα προστασίας της λίμνης έχει καθυστερήσει και 200 πουλιά βρέθηκαν πρόσφατα εκεί νεκρά. Αναρωτιέμαι γιατί».

Η κ. Μπρόκοβιτς φαίνεται ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση του Ασωπού, καθώς ενημερώνει το μπλογκ της με νέα κάθε φορά στοιχεία. Στο πρόσφατο ηλεκτρονικό της μήνυμα, με τίτλο «Γιατρεύοντας περιβαλλοντικές πληγές», δημοσιεύει μάλιστα επιστολή που έλαβε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου από την εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, κ. Κάρολ Κάλιν. Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν με την πρεσβεία μας στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένης της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Φίλοι της Γης”, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τον Ασωπό. Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας στη δουλειά μας αλλά και την υποστήριξή σας».

LΙΝΚ: http://www.brockovichblog.com

ΝΕΑ 30-10-2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ενημερώσαμε τους αλλοδαπούς για το εξασθενές χρώμιο»

«ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ έχουν ενημερωθεί και με τα δελτία Τύπου και με τις ανακοινώσεις του δήμου» διαβεβαιώνει ο δήμαρχος των Οινοφύτων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος, έπειτα από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» που αποκάλυπτε ότι Πακιστανοί και Ινδοί έπιναν νερό με εξασθενές χρώμιο κατά την ώρα της εργασίας τους στα χωράφια. Επιπλέον, ο δήμαρχος των Οινοφύτων επισημαίνει ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους αλλοδαπούς σε εθνική τους εορτή, καθώς και σε εκδήλωση για την απονομή πιστοποιητικών επάρκειας της ελληνικής γλώσσας. Όσον αφορά στην πρόοδο των έργων για την υδροδότηση της περιοχής με νερό χωρίς εξασθενές χρώμιο, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρει ότι «έχει δρομολογηθεί η άμεση υδροδότηση του δήμου από την ΕΥΔΑΠ». ΝΕΑ 31-10-2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ

 

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Ασωπού ποταμού

 

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 2004 γίνονται συνεχείς έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή του Ασωπού ποταμού. Μέχρι τον Αύγουστο του 2007 είχαν διαπιστωθεί 23 παραβάσεις και είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 530.000 ευρώ. 

Από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό ποταμό, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εντάθηκαν και ήδη έχουν ξεπεράσει τους 50.      

Από την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέρους των ελέγχων αυτών, επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ σε 20  εταιρείες και όλοι οι φάκελοι των παραβάσεων διαβιβάζονται στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για ποινικές κυρώσεις.

Οι εταιρείες στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα είναι οι ακόλουθες :

-         ALUMINCO A.E.

-         EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ( ανοδίωση προφίλ αλουμινίου)

-         ΕΛΒΑΛ Α.Ε

-         ΜΑΙΛΗΣ ΑΕΒΕ

-         ICR ΙΩΑΝΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε.

-         BERLING ABEE

-         Β.Α. ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

-         ΕΤΕΜ ΑΕ

-         VIOMETALE AEBE

-         ΒΑΦΙΚΗ ΑΕ

-         EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε. (ηλεκτροστατική βαφή προφίλ αλουμινίου)

-         PROFILCO AE

-         ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ

-         TYΠOXHMIKH ABEE

-         ΕΠΑΛΜΕ ΑΕ

-         ΠΡΟΤΑΛ Α.Β.Ε.Ε.

-         ΜΑΣΤΕΡΣΟΛ - Ν. ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ

-         EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε. (διέλαση προφίλ αλουμινίου)

-         SIRCA HELLAS ABEE

-         ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Mε απόφασή μου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ στην εταιρεία ALUMINCO Α.Ε., 200.000 ευρώ στην εταιρεία EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε. (Ανοδίωση προφίλ αλουμινίου), 180.000 ευρώ στην εταιρεία ΕΛΒΑΛ Α.Ε. και 160.000 ευρώ στην εταιρεία ΜΑΙΛΗΣ ΑΕΒΕ 

Οι τέσσερις εταιρείες διαπιστώθηκε ότι ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Ασωπού ποταμού από την ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Επίσης,  πρόστιμα συνολικού ύψους 625.000 ευρώ θα επιβληθούν, μετά την εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και το Νομάρχη Βοιωτίας στις υπόλοιπες εταιρείες .

 Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Νόμο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγούνται την επιβολή προστίμων ως εξής:

-         στον οικείο Νομάρχη, όταν το πρόστιμο δεν ξεπερνά το ποσό των 58.694,06 ευρώ

-         στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, για πρόστιμα από 58.694,06 ευρώ – 146.735,14 ευρώ

-         Στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όταν το πρόστιμο υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ

Τονίζω ότι σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης με τους περιβαλλοντικούς όρους σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιχειρήσεις, θα επιβληθεί διακοπή εργασιών. 

Επίσης, όλοι οι φάκελοι των παραβάσεων θα αποσταλούν, στις αδειοδοτούσες αρχές με τις εξής εντολές:

  1. Να επανεξεταστούν όλες οι άδειες διάθεσης υγρών αποβλήτων που έχουν εκδοθεί.
  2. Να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο συμμόρφωσης των παραβατών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους εντός του ορίου αυτού να ακολουθήσει το προσωρινό ή και οριστικό κλείσιμό τους.

Υπογραμμίζω, για μία ακόμη φορά, ότι από τις αρχές Αυγούστου οι έλεγχοι – δειγματοληψίες  στην περιοχή του Ασωπού έχουν ξεπεράσει τους 50 και συνεχίζονται, ενώ επεκτείνονται και σε νέα σημεία. Κάθε φορά που διαπιστώνεται παράβαση θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία επιβολής προστίμων και κυρώσεων και παραπομπής στον εισαγγελέα.  

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι προχωρούμε στον τετραπλασιασμό του ανώτατου ορίου για τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, το οποίο θα φτάσει τα 2.000.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Ακολουθεί Πίνακας με όλα τα πρόστιμα.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΠΟΤΑΜΟ

 

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

1

ALLUMINCO Α.Ε

250000

2

EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε. (Ανοδίωση προφίλ αλουμινίου)

200000

3

ΕΛΒΑΛ Α.Ε

180000

4

ΜΑΙΛΗΣ ΑΕΒΕ

160000

μερικό άθροισμα

790000

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

5

ICR ΙΩΑΝΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε.

77800

6

BERLING ABEE

62000

7

Β.Α. ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε.

61200

μερικό άθροισμα

201000

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

8

ΕΤΕΜ ΑΕ

54000

9

VIOMETALE AEBE

53000

10

ΒΑΦΙΚΗ ΑΕ

50000

11

EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε. (ηλεκτροστατική βαφή προφίλ αλουμινίου)

47000

12

PROFILCO AE

36000

13

ΓΑΛΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ

32400

14

ΕΠΑΛΜΕ ΑΕ

32000

15

ΠΡΟΤΑΛ Α.Β.Ε.Ε.

26000

16

ΜΑΣΤΕΡΣΟΛ - Ν. ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ

22000

17

EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε. (διέλαση προφίλ αλουμινίου)

21000

18

SIRCA HELLAS ABEE

11700

19

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

6500

 

μερικό άθροισμα

391600

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

20

TYΠOXHMIKH ABEE

32400

 

ΣΥΝΟΛΟ

1415000

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταλληλότητα του νερού

«Ειδικά στον Ασωπό δεν μετράμε»

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ενώ στην περιοχή του Ασωπού η ανησυχία των πολιτών για το ακατάλληλο νερό κλιμακώνεται, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει «χαλαρά» ότι ειδικά εκεί δεν κάνει μετρήσεις για την καταλληλότητά του...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας, με ανακοίνωσή του, καλεί όλους τους φορείς της περιοχής να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει εδώ και τρεις μήνες, μετά τον εντοπισμό στα δίκτυα ύδρευσης του στοιχείου εξασθενές χρώμιο, το οποίο:
* «Μπορεί να προκαλέσει μετά βραχυχρόνια και μακροχρόνια έκθεση και αναλόγως του ποσού της έκθεσης, δερματικά εξανθήματα, στομαχικές διαταραχές και έλκη, αναπνευστικά προβλήματα, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, βλάβες στα νεφρά και το ήπαρ, αλλαγή γενετικού υλικού, καρκίνο των πνευμόνων και θάνατο».
* Οταν βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο θεωρείται ασφαλές «για την προστασία έναντι της τοξικής οξειδωτικής δράσης», «όχι όμως για την προστασία έναντι της μεταλλαξιογόνου (καρκινογόνου) επίδρασης».
* «Για την προστασία από καρκινογόνους παράγοντες δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης, αντίθετα ισχύει η αρχή "όσο χαμηλότερη η έκθεση, τόσο μικρότερη η πιθανότητα καρκινογένεσης"».
* «Στην περίπτωση του εξασθενούς χρωμίου η ρύπανση του νερού είναι μη αποδεκτή, διότι είναι τεχνικά δυνατόν να αποφευχθεί».
Για όλα τα παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος επικαλείται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεύθυνση Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (DHHS), τον κανονισμό 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REACH) και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
Οι ιατροί καλούν άλλους συλλόγους της Θήβας (εμπορικό, δικηγορικό, φαρμακευτικό, εκπαιδευτικών, γονέων-κηδεμόνων, εργατικό κέντρο κ.λπ.) να συντονιστούν για να ζητήσουν λύση στο πρόβλημα με την παροχή πόσιμου νερού από την ΕΥΔΑΠ.
«Απάντηση» υπουργείου
Ιδιαζόντως αποκαλυπτική για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού απέναντι στο πρόβλημα της ρύπανσης των υδάτων στον Ασωπό είναι όμως η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, σε ερώτηση της βουλευτού (ΠΑΣΟΚ) Εύης Χριστοφιλοπούλου. Η βουλευτής ρωτούσε αν «έχουν ξεκινήσει η εκτίμηση και ο εντοπισμός των συνεπειών στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία της περιοχής».
Στο έγγραφο που ο υπουργός υπογράφει (26/10/07) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν πόσιμο νερό», ότι «το γάλα και το κρέας των εκτρεφομένων ζώων υποβάλλονται σε περιοδικούς ελέγχους» και ότι στην αρμόδια υπηρεσία «δεν έχουν φτάσει στοιχεία που να γνωστοποιούν την ανίχνευση επιβαρυντικών στοιχείων για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών».
Σε επισυναπτόμενο έγγραφο όμως ο ειδικός γραμματέας, Δ. Παπαγιαννίδης, σημειώνει ότι «δεν συμπεριλαμβάνονται θέσεις δειγματοληψίας από τον ποταμό Ασωπό» στο δίκτυο του υπουργείου, το οποίο «από τις αρχές της δεκαετίας του ,80 παρακολουθεί συστηματικά την ποιότητα του νερού ποταμών, λιμνών, αρδευτικών δικτύων και γεωτρήσεων»! Σημειωτέον ότι σε πρόσφατη εκδήλωση στο Σχηματάρι («Ε», 8/10/07), ο έως πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Βοιωτίας, Ευ. Μπασιάκος, είχε δηλώσει περιχαρής ότι «θα σταλούν δείγματα προϊόντων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας των νομαρχιών για έλεγχο στα εργαστήρια του υπουργείου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα με το χρώμιο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

* Εκθεση-βόμβα του ΙΓΜΕ: Καρκινογόνες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα

Νερό-δηλητήριο απειλεί την Αττική

Ψευδάργυρο, αρσενικό, μόλυβδο, νικέλιο, νιτρικά και άλλες επικίνδυνες ουσίες ανίχνευσαν οι ερευνητές

Ακατάλληλα για ύδρευση και άρδευση τα ύδατα σε Μαραθώνα, Μεσόγεια, Νέα Μάκρη, Σχινιά, Λαύριο, Φαληρικό όρμο και Θριάσιο

ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Το εξασθενές χρώμιο που «ξερνούν» τα ποτάμια και τα δίκτυα ύδρευσης στην Ανατολική Αττική και στη Βοιωτία, βάφοντας κόκκινο το νερό, δεν είναι ο μόνος θανατηφόρος κίνδυνος που απειλεί τους κατοίκους της περιοχής. Ψευδάργυρος, αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, νιτρικά και άλλα επικίνδυνα τοξικά στοιχεία - τα οποία στην πλειονότητά τους ενοχοποιούνται για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, ακόμη και για καρκινογενέσεις - ανίχνευσαν στα νερά όχι μόνον αυτών των περιοχών, αλλά και πολλών άλλων της Αττικής, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οι ανεξέλεγκτες βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες «εμπλουτίζουν» τα υπόγεια ύδατα με επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία ουσίες και δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ», ακατάλληλο για κάθε χρήση. Τα νερά στον Μαραθώνα, στα Μεσόγεια, στη Νέα Μάκρη, στον Σχινιά, στο Λαύριο, στον Φαληρικό όρμο και στο Θριάσιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ύδρευση, αλλά ούτε για άρδευση καλλιεργειών ή οιαδήποτε άλλη εφαρμογή.

* «Βρώμικες» γεωτρήσεις

Εν τούτοις, με το νερό των «βρώμικων» γεωτρήσεων πολλοί, είτε εν αγνοία τους είτε όχι, ποτίζουν τα χωράφια τους ή παράγουν τρόφιμα σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Ετσι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τοξικές ουσίες καταλήγουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στο πιάτο και στο ποτήρι μας. «Το Βήμα» σήμερα αποκαλύπτει τα «κόκκινα» σημεία της ρύπανσης στην Αττική καθώς και τους χάρτες που δείχνουν τα ακριβή σημεία στα Μεσόγεια όπου εντοπίστηκαν ολικό και εξασθενές χρώμιο, ψευδάργυρος, νιτρικά ιόντα, αρσενικό και ιόντα χλωρίου - σε ορισμένα από αυτά οι συγκεντρώσεις βρέθηκαν υπερδεκαπλάσιες του ανωτάτου ορίου ποσιμότητας. Η αποτύπωση των συγκεντρώσεων των επιβλαβών τοξικών στους επιστημονικούς χάρτες δεν προκαλεί απλώς ανησυχία, επιβεβαιώνει έναν από τους χειρότερους εφιάλτες...

Η ποιότητα των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων είναι ικανοποιητική μόνο στην περιοχή του νέου αερολιμένα. Η υδρολογική λεκάνη που ξεκινά από τα Καλύβια και αναπτύσσεται περιφερειακά προς τις περιοχές του Μαρκόπουλου, του Κορωπίου, της Παιανίας, του Γέρακα, της Παλλήνης και των Σπάτων είναι έντονα υποβαθμισμένη με συγκεντρώσεις νιτρικών που ξεπερνούν δέκα φορές τα όρια ποσιμότητας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ερευνητικού προγράμματος του ΙΓΜΕ για τα υπόγεια ύδατα. Στην ευρύτερη περιοχή του Κορωπίου οι ερευνητές του ΙΓΜΕ, με ανώτατο επιτρεπτό όριο για τα νιτρικά τα 50 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), μέτρησαν ως και 500 ppm! «Με βάση τις πρώτες τιμές που έχουν διαπιστωθεί, άλλες σε φρεάτια και άλλες σε γεωτρήσεις, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο φρεατικός ορίζοντας σχεδόν σε όλη την Αττική έχει μολυνθεί σε τέτοιο σημείο που απαγορεύεται για κάθε χρήση, διότι έχει μολυνθεί άμεσα από τα επιφανειακά νερά που μεταφέρουν λύματα και απόβλητα» σημειώνει σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο ερευνητής του ΙΓΜΕ κ. Χ. Σμυρνιώτης.

Τιμές νιτρικών πάνω από το όριο (ξεπερνούν τα 100 ppm) εντόπισαν σε μια ζώνη πλάτους δύο χιλιομέτρων από την ακτή στη Νέα Μάκρη, στην έξοδο της κοιλάδας της Οινόης, καθώς και στην ελώδη περιοχή του Σχινιά. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων αποδίδονται σε γεωργικές ή παλαιότερες αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες αλλά και στην ελεύθερη και ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών λυμάτων των γύρω δήμων. Τα νιτρικά (ουσίες που ενοχοποιούνται και για καρκινογόνο δράση) περιέχονται στα αζωτούχα λιπάσματα, διαλύονται εύκολα στο νερό και διεισδύουν στα φυτά (από τις ρίζες), για να καταλήξουν τελικά μέσω της τροφικής αλυσίδας στον ανθρώπινο οργανισμό. Η παρουσία νιτρικών σε υψηλές συγκεντρώσεις στο πόσιμο νερό παρεμποδίζει τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα, ιδίως στα βρέφη (μεθαιμοσφαιριναιμία ή κυάνωση των βρεφών). Η επεξεργασία ενός τέτοιου νερού για την απομάκρυνση των νιτρικών είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύπλοκη.

Η υπεράντληση των υδάτων σε περιοχές που υφίστανται εδώ και δεκαετίες έντονη γεωργική εκμετάλλευση (Μαραθώνας, Νέα Μάκρη και Μεσόγεια) έχει υποβαθμίσει την ποιότητά των νερών που βρίσκονται σε πηγάδια ή ρηχές γεωτρήσεις και έχει συνακόλουθα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία γλυκού - αλμυρού νερού εξαιτίας της διείσδυσης του θαλάσσιου μετώπου. Ιδιαίτερα δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η υφαλμύρωση και σε γεωτρήσεις που εκμεταλλεύονται βαθύτερους υδροφόρους ορίζοντες (π.χ. καρστικούς), όπως στην Παλαιά Φώκαια, στο Λαύριο, στον Σχινιά, στον Φαληρικό όρμο. Την ενεργό υφαλμύρωση καταδεικνύουν τα ιόντα χλωρίου (με όριο τα 250 ppm) που κυμαίνονται μεταξύ 200 και 1.000 ppm. Στις πολύ βεβαρημένες περιοχές της Νέας Μάκρης και του Σχινιά μπορεί να φθάσουν και στις 5.000 ppm.

* Συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου

Ο χάρτης καταδεικνύει τα σημεία (με πράσινη βούλα) όπου οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ ανίχνευσαν συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων (ΝΟ3), υπολείμματα της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Στην ευρύτερη ζώνη του Κορωπίου και περιμετρικά της πόλης ανιχνεύθηκαν υψηλές τιμές νιτρικών - ακόμη και υπερδεκαπλάσιες του ορίου ποσιμότητας των 50 ppm. Στον χάρτη, με κίτρινες αποχρώσεις καταγράφεται η γεωργική γη και με μπλε αποχρώσεις τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Στα ασβεστολιθικά πετρώματα τα οποία βρίσκονται νότια-νοτιοδυτικά του Κορωπίου λειτουργούν τα τρία λατομεία της περιοχής

Οι δειγματοληψίες σε γεωτρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Κορωπίου έδειξαν αυξημένες συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου, διπλάσιες ως και τριπλάσιες του ορίου ποσιμότητας που είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Το ανησυχητικό όμως είναι ότι ανίχνευσαν και αυξημένες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ως και 82 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Το εξασθενές χρώμιο εισβάλλει σαν «δούρειος ίππος» στο εσωτερικό των κυττάρων και τα αλλοιώνει. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ το έχουν κατατάξει στις καρκινογόνες ουσίες. Παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η καύση φυσικών καυσίμων, αποτέφρωση αποβλήτων, κατασκευή χάλυβα κ.ά. Είναι ιδιαίτερα τοξικό και ενοχοποιείται για εμφάνιση καρκίνου. Γι' αυτό δεν υπάρχει επιτρεπτό όριο, αφού ακόμη και σε ελάχιστες ποσότητες θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο. Η εκτεταμένη έκθεση σε εξασθενές χρώμιο μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα, τους νεφρούς, το συκώτι, τους πνεύμονες, το δέρμα, το αναπτυσσόμενο έμβρυο, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τη γονιμότητα. Σε ό,τι αφορά την άρδευση με υπόγειο νερό αυξημένης περιεκτικότητας σε εξασθενές χρώμιο, όπως αναφέρεται στη μελέτη του ΙΓΜΕ, «τα συμπεράσματα της διεθνούς βιβλιογραφίας συγκλίνουν στην άποψη ότι η βιοσυσσώρευση χρωμίου λαμβάνει χώρα μόνο στο ριζικό σύστημα των φυτών».

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου αποδίδονται σε φυσικούς παράγοντες αλλά και σε βιομηχανικές εστίες ρύπανσης που προέρχονται από τυχόν διαρροές ή διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων. «Η μελέτη που παράγγειλε η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες πρόσβασης των μελετητών στους ύποπτους χώρους και κάτω από την πίεση του χρόνου. Είναι πάγιο πρόβλημα στο ΙΓΜΕ η αποσπασματική χρηματοδότησή του και η πυροσβεστικού τύπου παρέμβασή του. Δηλαδή εντοπίζουμε το πρόβλημα και δεν υπάρχει δυνατότητα διερεύνησής του σε έναν επαρκή χρονικό ορίζοντα και σε τέτοια γεωγραφική κλίμακα που θα επέτρεπε την ασφαλέστερη διαπίστωση των αιτίων και την ανάλογη πρόταση μέτρων αποκατάστασης και απορρύπανσης» σχολιάζει ο κ. Σμυρνιώτης. Και διευκρινίζει: «Στην περιοχή του Κορωπίου οι ερευνητές που έκαναν τις μετρήσεις πήραν περιορισμένα δείγματα από τη βιομηχανική ζώνη, τα οποία δεν επαρκούν για την ταυτοποίηση των αυξημένων συγκεντρώσεων που παρατηρήθηκαν με αντίστοιχες ή παρακείμενες βιομηχανικές δραστηριότητες. Είναι γνωστό ότι οι συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα 40 μικρογραμμάρια ανά λίτρο δεν αποδίδονται σε φυσικούς παράγοντες».

* Υπερβολικός ψευδάργυρος

Οπως αποτυπώνεται στους γεωλογικούς χάρτες του ΙΓΜΕ, σε γεωτρήσεις στην ευρύτερη βιομηχανική ζώνη Βάρης - Κορωπίου (νότια-νοτιοανατολικά του Κορωπίου) καταγράφονται με κόκκινες βούλες οι υψηλότερες συγκεντρώσεις ολικού χρωμίου - διπλάσιες έως και τριπλάσιες του ορίου ποσιμότητας, που είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Ωστόσο χρώμιο ανιχνεύθηκε και σε πολλά άλλα απομακρυσμένα σημεία της ευρύτερης περιοχής - ακόμη και σε ένα σημείο ανατολικά του Μαρκόπουλου

Οι επιστήμονες κατέγραψαν υπερβολικές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου που άγγιζαν και τις 10.000 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο). Οι συνήθεις τιμές του ψευδαργύρου στην ευρύτερη περιοχή είναι ως και 100 ppb. Γενικά στις γεωτρήσεις που βρίσκονται δυτικά - νοτιοδυτικά του Κορωπίου και δυτικά της βιομηχανικής ζώνης προσδιορίστηκαν αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, ως και 100 φορές υψηλότερες από αυτές που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή. Η κατανομή των συγκεντρώσεων και το εύρος τιμών του ψευδαργύρου που παρατηρήθηκαν «καταδεικνύουν σαφώς μια νέα και σημαντική πηγή ρύπανσης στην περιοχή» αναφέρεται στην έκθεση του ΙΓΜΕ για την περιοχή. Ακόμη επισημαίνεται ότι οι πηγές του ρύπου θα πρέπει ενδεχομένως να αναζητηθούν σε πιθανή ανεξέλεγκτη διάθεση χημικών ουσιών, απορριμμάτων, υπολειμμάτων ή άλλων τοξικών ουσιών σε περιοχές εγκαταλειμμένων ή ακόμη και ενεργών λατομείων, πρακτική που συνηθίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας.

* Ζητούν εντατικότερους ελέγχους

Οι επιστήμονες μεταξύ των μέτρων που προτείνουν για να ανακουφίσουν τα Μεσόγεια περιλαμβάνουν τον έλεγχο της στεγανότητας των δεξαμενών αποθήκευσης και διακίνησης ρυπογόνων χημικών ουσιών από διάφορες βιομηχανίες της περιοχής και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ακόμη εισηγούνται την παντελή απαγόρευση οιασδήποτε ανεξέλεγκτης διάθεσης υγρών ή άλλων αποβλήτων στο έδαφος και στο υπέδαφος (π.χ. σε γεωτρήσεις, ορύγματα, λατομεία), καθώς και αυστηρό και αποτελεσματικό έλεγχο κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των γεωτρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα επεξεργασμένα υγρά και στερεά απόβλητα, η διάθεσή τους θα πρέπει να γίνεται με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας.

Link άρθρου : http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15207&m=A04&aa=1  ΒΗΜΑ 4-11-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος και μετά την παρέμβαση της Κομισιόν

«Ξύπνησε» το υπ. Υγείας και ρωτά για το νερό χρωμίου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τρεις μήνες πέρασαν από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος με το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο νερό των Οινοφύτων και άρχισε να κινητοποιείται επιτέλους το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, η Δικαιοσύνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα πολιτικά κόμματα.

Μετά την παρέμβαση της Κομισιόν που απειλεί με παραπομπή της Ελλάδας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ζητήσει στοιχεία από... καταβολής κόσμου για την ποιότητα του νερού σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια. Η επιστολή όχλησης (πρώτο προδικαστικό στάδιο) της επιτροπής, αφορά την ποιότητα πόσιμου νερού στους δήμους Οινοφύτων και Φυλής, έφθασε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και από εκεί στο υπουργείο Υγείας. Το τελευταίο, επικαλούμενο και τα δημοσιεύματα στον Τύπο, στέλνει επιστολή στις 30/10 και ζητά μέσα σε δέκα ημέρες (έως σήμερα 9/11) ενημέρωση από: τη Νομαρχία Βοιωτίας, τη Νομαρχία Εύβοιας, τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την ΕΥΔΑΠ, τον Δήμο Οινοφύτων, τον Δήμο Φυλής.
Ολοι οι παραπάνω φορείς καλούνται στο διάστημα αυτό να δώσουν:
1) Τα στοιχεία που διαθέτουν για το πόσιμο νερό των περιοχών ευθύνης κατά τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007.
2) Τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί όπως επιτόπιοι έλεγχοι, λήψη μέτρων, προγραμματισμό ενεργειών.
Ολα αυτά πρέπει να γίνουν τώρα διότι η Κομισιόν περιμένει απαντήσεις έως τις 19 Νοεμβρίου, λέει το υπουργείο Υγείας, το οποίο, όπως αναφέρεται ρητά στο έγγραφο, «έχει την αρμοδιότητα της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων της ποιότητας του πόσιμου νερού». Καθυστερημένη αυτογνωσία...
Εισαγγελείς
Στο μεταξύ, χθες, η εισαγγελέας Θηβών κάλεσε στο γραφείο της κατοίκους των Οινοφύτων και τον δήμαρχο της περιοχής Γ. Θεοδωρόπουλο. Εχει προηγηθεί μήνυση που υπέβαλε ο ιερέας των Οινοφύτων Ιωάννης Οικονομίδης, για μη εφαρμογή της υπ. απόφασης 13588/06 (αφορά διαχείριση αποβλήτων) και τη συνέχιση της διανομής τοξινωμένου νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Εν ολίγοις, οι κάτοικοι ζήτησαν να βρεθεί λύση ώστε η περιοχή τους «να έχει αύριο καθαρό νερό». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας κ. Τρουπή χαρακτήρισε το αίτημα δικαιολογημένο και ζήτησε από τον δήμαρχο να πράξει τα δέοντα. Ο δήμαρχος απήντησε ότι γίνονται ενέργειες για να έρθει καθαρό νερό σε 50 μέρες και βρέθηκε γεώτρηση με χαμηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο για το μεσοδιάστημα. Η εισαγγελέας ζήτησε να ξαναδεί τις δύο πλευρές σε λίγες μέρες, ενώ οι κάτοικοι έχουν κλείσει την ερχόμενη Πέμπτη ραντεβού και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για την έρευνα που έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτα. Στο μεταξύ, ο δήμαρχος αποφάσισε να παύσει τον αντιδήμαρχό του Μιχ. Γιαλλούρη επειδή σε συνέντευξή του αναρωτήθηκε γιατί δεν μετρήθηκε στην τελευταία ανάλυση το εξασθενές χρώμιο.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας τα πρόστιμα που επέβαλε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σε βιομηχανίες της περιοχής «επικοινωνιακού χαρακτήρα» και «βάφτιση σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Σήμερα επισκέπτεται την περιοχή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος που θα έχει συναντήσεις με κατοίκους των Οινοφύτων, τον δήμαρχο και επιτροπές πολιτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/11/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ:

 

Λ. Μαραθώνος : Σφραγίδα νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας
Λόγους δημόσιου συμφέροντος που ανάγονται στην εξυπηρέτηση του ολυμπιακού αθλήματος του μαραθώνιου δρόμου επικαλέστηκε το ΣτΕ για να εγκρίνει σε πρώτη φάση και το έργο διαπλάτυνσης της λ. Μαραθώνος. Απέρριψε εν μέρει τις αιτήσεις αναστολών των κατοίκων της περιοχής κατά των υπουργικών αποφάσεων που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή του έργου, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τους δικαστές μείζονος εθνικής σημασίας. Το ΣτΕ επέτρεψε τη συνέχιση του έργου, αλλά απαγόρευσε κατά τη διαπλάτυνση της μαραθώνιας διαδρομής να κοπούν δένδρα που είναι ηλικίας πάνω από 8 χρόνια. Η συζήτηση της κύριας προσφυγής θα εκδικαστεί το Μάρτιο του 2002. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2002)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Τσιμέντο να γίνουν" 65 στρέμματα δάσους! * Πρώτη νίκη των κατοίκων η απόσυρση της καταστροφικής "Περιβαλλοντικής" Μελέτης * Σε αγώνα για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής καλούν η ΝΑΣ Ανατ. Αττικής και η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ραφήνας"

Ενα απτό παράδειγμα της καταστροφής του περιβάλλοντος που πρόκειται να επιφέρουν στην Αττική οι χωροθετήσεις των Ολυμπιακών έργων, έτσι όπως τις επιτάσσει η κυβερνητική πολιτική και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, αποτελεί και η χάραξη της "Μαραθώνιας Διαδρομής". Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ενέκρινε το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο βωμό του έργου αυτού πρόκειται να θυσιαστούν 65,7 στρέμματα δάσους και χαρακτηρισμένων αναδασωτέων εκτάσεων της περιοχής της Πεντέλης! Και σ' αυτά δε συμπεριλαμβάνονται οι δασικές εκτάσεις που θα καταστραφούν, αν δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης διαφόρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εκατέρωθεν της διαδρομής αυτής, όπως γίνεται και σε όλους τους περιφερειακούς δρόμους... Η καταστροφική αυτή χάραξη έχει συναντήσει την αντίδραση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής, πολλών περιβαλλοντικών συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής, που έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί την περασμένη Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ, φοβούμενο ότι θα καταψηφιστεί, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την έγκριση της συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδιά του, δηλαδή να πρόκειται για μια απλή κίνηση τακτικής. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Νίκος Στεφανίδης, επικεφαλής της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής, "πρόκειται για μια πρώτη νίκη των κατοίκων και των φορέων που προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η νίκη αυτή θα ήταν πιο μεγάλη αν υπήρχε και η συμπαράσταση των Δημοτικών Συμβουλίων της περιοχής. Με την ευκαιρία όμως αυτή δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την αντίφαση της κυβέρνησης, η οποία όταν πρόκειται για τα Ολυμπιακά έργα, από τα οποία θα ωφεληθούν μεγάλα συμφέροντα, δε διστάζει να σπεύσει να αποχαρακτηρίσει δασικές εκτάσεις, ενώ αντίθετα όταν πρόκειται για ήδη διαμορφωμένους οικισμούς μεροκαματιάρηδων, όπως αυτοί της Ανθούσας και της Διασταύρωσης της Ραφήνας, αρνείται επίμονα να το κάνει". Πρέπει να σημειώσουμε ότι "μνημείο" αποτελεί η εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων της "Μαραθώνιας Διαδρομής", που προβλέπει ότι η διαπλάτυνση του δρόμου θα καταλάβει (σ.σ. τσιμεντώσει) 59,8 στρέμματα δασικής έκτασης και 5,9 στρέμματα δασικής αναδασωτέας έκτασης. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, προτείνει τα δέντρα που θα υλοτομηθούν να διατεθούν στους κατοίκους των γύρω δήμων για... καυσόξυλα!

Με κοινή ανακοίνωσή τους η ΝΑΣ Ανατ. Αττικής και η "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Ραφήνας" καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας, ο οποίος απαγόρευσε στον επικεφαλής της ΝΑΣ Ανατολικής Αττικής να εκφράσει τις απόψεις του συνδυασμού σχετικά με τη μαραθώνια διαδρομή.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ Ραφήνας, στις 19 του Μάρτη. "Ο πρόεδρος του ΔΣ Ραφήνας προχώρησε σε αυτή την αντιδημοκρατική συμπεριφορά γιατί έχει πολλούς λόγους να φοβάται να ακουστούν αλήθειες-πραγματικά γεγονότα, που άμεσα θίγουν το συνοικισμό της Διασταύρωσης, απ' όπου κυρίως εκλέγεται", τονίζεται στην ανακοίνωση. Τον ίδιο φόβο, επισημαίνεται, έδειξε και ο δήμαρχος του Μαραθώνα, όταν σε συγκέντρωση των κατοίκων, που έγινε στις 24 του Μάρτη - με θέμα την επίταξη και απαλλοτρίωση κτημάτων για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Μαραθώνος - διέκοψε την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΝΑΣ. "Οι παραπάνω λειτουργούν ανοιχτά σαν εντολοδόχοι της κυβέρνησης και όχι μόνο. Νομίζουν ότι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους να κοροϊδεύουν τους θιγόμενους. Ηδη οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά που τους έλεγαν οι εκπρόσωποι της ΤΑ, καθώς και ο τοπικός Τύπος και κάποιοι δήθεν ειδικοί, βαφτίζοντας την καταστροφή του περιβάλλοντος "προστασία και ανάπτυξη", δεν έχουν βάση. Οι πρώτες οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής ήδη αρχίζουν και φαίνονται", τονίζεται στην ανακοίνωση. Η ΝΑΣ Ανατ. Αττικής και η ΔΑΣ Ραφήνας καλούν το λαό της περιοχής να αγωνιστεί μέσα απ' τους μαζικούς φορείς κατά των επιπτώσεων απ' την κατασκευή των μεγάλων έργων, να αγωνιστούν για την κατασκευή και προέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και για ενιαίο δημόσιο φορέα συγκοινωνιών για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. "Να γίνουμε εθελοντές στον αγώνα για την ανάπτυξη της περιοχής που θα έχει στο κέντρο του την ποιότητα ζωής των κατοίκων και όχι τα κέρδη του "2004" και των πολυεθνικών", καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΑΣ και της ΔΑΣ.(Ριζοσπάστης 9-4-2002)

ΣτΕ: “Πράσινο” για το ολυμπιακό ιπποδρόμιο: “Πράσινο φως” άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας και για τα ολυμπιακά έργα κατασκευής του νέου ολυμπιακού ιπποδρομίου, στο Μαρκόπουλο Αττικής. Το Ανώτατο Δικαστήριο με το υπ' αριθμόν 54/2002 πρακτικό του, έκρινε νόμιμο το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο καθορίζει τη χωροθέτηση και κατασκευή των έργων στην περιοχή. Το Διάταγμα προβλέπει κατασκευή μόνιμων και προσωρινών εγκαταστάσεων, ανάμεσα στα οποία είναι το Ιππικό Κέντρο, το ιπποδρόμιο, οι αρένες, τα γήπεδα εξάσκησης, οι σταύλοι, οι χώροι στάθμευσης των αυτοκινήτων, οι πλατείες και οι κερκίδες, τα εστιατόρια, η κτηνιατρική κλινική, οι ξενώνες και διάφοροι άλλοι βοηθητικοί χώροι. Σύμφωνα με το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ, το Διάταγμα κρίθηκε νόμιμο, καθώς θεωρήθηκε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής αλλά και του περιβάλλοντος. Οσον αφορά μάλιστα την ύπαρξη ενός ρέματος στο χώρο κατακευής του νέου Ολυμπιακού Ιπποδρομίου, οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωσαν το δικαστήριο ότι αυτό κινείται στα όρια των οικοπέδων κατασκευής και όχι μέσα στον ιππόδρομο. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2002)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Mαραθώνιος με αβέβαιο τέλος για τη Mαραθώνια Διαδρομή Γ. Π. Tερζής

Θύμα του κάκιστου διαχειριστικού σχεδιασμού από τις ηγεσίες YΠEXΩΔE και υπ. Πολιτισμού παραμένει η Mαραθώνια Διαδρομή, η έγκαιρη ολοκλήρωση της οποίας –πριν από τους Oλυμπιακούς– καθίσταται μέρα με την ημέρα εξαιρετικά αμφίβολη.

Tο στελεχικό –μη πολιτικό– προσωπικό του YΠEXΩΔE αναγνωρίζει πλέον ότι ενδεχόμενη μη ανάδειξη νέου εργολάβου για το τμήμα της Mαραθώνος, που είχε αναλάβει η Eυρ. Tεχνική, εντός των προσεχών τριών εβδομάδων θα σημάνει και την οριστική ακύρωση του έργου! H κατάθεση 4 προσφορών από τις εταιρείες J&P, Aκτωρ, Mηχανική και Παντεχνική στη χθεσινή διαδικασία δεν “έλυσε τα χέρια” των στελεχών του YΠEXΩΔE καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της Mηχανικής δεν αποδέχθηκαν τον όρο της μη υποβολής ένστασης ώστε να γίνει άμεσα η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών. Aντιθέτως και οι τέσσερις συμμετέχοντες αποδέχθησαν τους όρους του διαγωνισμού και υπέβαλαν κανονικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πλέον θα πρέπει να παρέλθει η προθεσμία των δύο εργάσιμων ημερών, ώστε την Tρίτη να κληθούν –εφόσον δεν υποβληθεί ένσταση– οι τέσσερις εταιρείες και να γίνει την Tετάρτη η επιλογή του αναδόχου. Kαι έτσι, όμως, ουδείς εγγυάται την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, δεδομένου ότι θα πρέπει να ακολουθήσει έγκριση του Eλεγκτικού Συμβουλίου, διαδικασία που συχνά απαιτεί χρόνο πλέον του μηνός.

Oι εργαζόμενοι στο YΠEXΩΔE κάνουν λόγο για σωρεία λαθών στον σχεδιασμό του έργου, εκτιμούν ότι δεν θα έπρεπε να ανατεθεί σε κατασκευαστικές μικρότερης κατηγορίας, ενώ θεωρούν ως τεράστιο λάθος την αναπροσαρμογή του προγράμματος ώστε να πραγματοποιηθεί το μαραθώνιο test event.

Tην ίδια στιγμή, η Mαραθώνος εξακολουθεί να αποτελεί... Γολγοθά για τους οδηγούς, δεδομένου ότι η κατάσταση του οδοστρώματος είναι τραγική. Mάλιστα, στην προσπάθεια έστω και τοπικής επιδιόρθωσης των προβλημάτων εμπλέκεται πλέον και η Γενική Aστυνομική Διεύθυνση Aττικής, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για ηθελημένες δολιοφθορές από υπεργολάβους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από την Eυρ. Tεχνική.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_293627_05/03/2004_95938, 5/3/04

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ηταν "στραβή" η μαραθώνια διαδρομή, την τρώνε και οι κακοτεχνίες, Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Νέος ... μαραθώνιος για τη μαραθώνια διαδρομή. Τα έργα δεν λένε να τελειώσουν, αφού αποκαλύφθηκαν σημαντικές κακοτεχνίες σε ένα μεγάλο μέρος του υπό κατασκευή δρόμου, οπότε άρχισε το ...ξήλωμα!

Εδώ και μερικές ημέρες, όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Παλλήνης Θ. Κωτσιόπουλος, μπουλντόζες έχουν αρχίσει να σκάβουν σε μήκος περίπου 2 χλμ., για να ανακατασκευάσουν το οδόστρωμα που είχε παραδοθεί πρόσφατα. Αναζητήσαμε πληροφορίες από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και πληροφορηθήκαμε ότι πρόκειται για το τμήμα που είχε αναλάβει η "Τεχνική Ευρωπαϊκή", η οποία έχει κηρυχθεί έκπτωτη. Τον περασμένο Νοέμβριο, για τις ανάγκες του test event, τοποθετήθηκε άσφαλτος χωρίς να προηγηθεί η κατάλληλη υποδομή, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν μικρές καθιζήσεις σε ορισμένα σημεία του οδοστρώματος.

"Ολα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους", διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και προβλέπουν ότι η λεωφόρος θα είναι έτοιμη το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου.

Η μαραθώνια διαδρομή ήταν το βασικό ατού της ελληνικής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το τμήμα των 28 χλμ. ανακατασκευάζεται, αλλά μετά πολλών εμποδίων. Η αρχική μελέτη προέβλεπε τη διαπλάτυνση ώστε να διαθέτει πλάτος 32 μέτρων. Γρήγορα, όμως, αναθεωρήθηκε και το πλάτος μειώθηκε στα 23 μέτρα, αφού έγιναν προσφυγές από τοπικούς φορείς για μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Για να κερδηθεί χρόνος, το έργο χωρίστηκε σε δύο εργολαβίες. Το πρώτο τμήμα των 15 χλμ. και προϋπολογισμού 10,5 δισ. δρχ. είναι στο τελικό στάδιο κατασκευής.

Το δεύτερο τμήμα, μήκους 11 χλμ,, ανατέθηκε στην "Ευρωπαϊκή Τεχνική", που προχώρησε το έργο με πολλά εμπόδια, κυρίως λόγω της μετατόπισης των δικτύων κοινής ωφέλειας. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 11,1 δισ. δρχ.

Στα τέλη του 2003 εγκατέλειψε το έργο, και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με κλειστό διαγωνισμό, προχώρησε σε νέο ανάδοχο, ο οποίος ανέλαβε τη συνέχιση με προσφορά αυξημένη κατά 34% σε σχέση με την πρόβλεψη της υπηρεσίας. Το κόστος των υπολοιπόμενων έργων ανέρχεται σε 13,47 εκ. ευρώ.

Εκτός από τις κακοτεχνίες, που ξηλώνονται για να ανασκευαστούν ώς τις 20 Μαΐου, διαπιστώθηκε ότι η λεωφόρος συναντά τρία ρέματα στην ευρύτερη περιοχή της Παλλήνης, τα οποία χρειάζεται να διευθετηθούν, πιθανότητα σε συνδυασμό με τα έργα της μαραθώνιας διαδρομής.

Τα αντιπλημμυρικά έργα είχαν προωθηθεί με χωριστό διαγωνισμό, ο οποίος όμως έχει μπλοκαριστεί με προσφυγές. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2004

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"Οχι" στην εμπορευματοποίηση της Ομοσπονδίας Στίβου

Ξεκίνησαν χθες οι 24ωρες απεργίες-καταλήψεις των γραφείων του ΣΕΓΑΣ, που έχουν αποφασίσει ομόφωνα οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας με αφορμή την επαναπρόσληψη με "παχυλό" μισθό του διευθυντή του "Αθήνα 2004" Μάκη Ασημόκοπουλου και όχι μόνο. Στο ψήφισμά τους αναφέρουν τους λόγους της κινητοποιήσής τους, που θα επαναληφθεί και την Τετάρτη 15 Μαρτίου:
"1. Η εκχώρηση από το δ.σ. του ΣΕΓΑΣ σε ιδιώτες του Μαραθωνίου Δρόμου "Γρ. Λαμπράκης".
2. Η επανάκαμψη στου κ. Μ. Ασημακόπουλου και η δημιουργία αυτόνομου γραφείου Μαραθωνίου μέσα στο ΣΕΓΑΣ (φασόν)!!!
3. 90.000 έως 100.000 ευρώ η αμοιβή του παραπάνω κυρίου, όταν περικόπτονται αμοιβές αθλητών - προπονητών και εργαζομένων!!!
4. ΟΧΙ στην αλλαγή - κατάργηση του Μαραθωνίου Δρόμου στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.
5. Η άκρατη εμπορευματοποίηση της ομοσπονδίας οδηγεί στην απαξίωση των εργαζμένων!!!
6. Φοβόμαστε ΟΛΑ αυτά που θα γίνουν για μας ΧΩΡΙΣ εμάς!!!"  Συντάκτης : Πανταζίδης Ν  Αυγή 9-3-06

 

(επόμενα κείμενα για : Β-Α Αττική 2)

 

Επιστροφή στην αρχή