Αχαρνών-’γιος Παντελεήμονας-Πλατεία Αττικής

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Αχαρνών-’γιος Παντελεήμονας-Πλατεία Αττικής

Σουπερμάρκετ αντί σχολικού κτιρίου

Από το 1998 ο ΟΣΚ προορίζει επισήμως ένα οικόπεδο στην Λιοσίων 132 και Αγ. Μελετίου για τη στέγαση του 67ου Ενιαίου Λυκείου Αθηνών. Έχει μάλιστα δεσμεύσει από το 1999 το αναγκαίο ποσό της απαλλοτρίωσης, έχει ανακοινώσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση (6/12/2001) και έχει εκδώσει το Πρακτικό Καταλληλότητας.

Τελικά στο χώρο εκδόθηκε οικοδομική άδεια και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες όχι για σχολείο αλλά για την ανοικοδόμηση ενός πολυκαταστήματος-super market της LIDL.

Η τραγική και σχιζοφρενική αυτή ιστορία, στην Ελλάδα του 2004 μοιάζει να είναι απολύτως φυσιολογική. Γιατί φαίνεται ότι είναι άλλο "κράτος" το Υπουργείο Παιδείας, άλλο ο Δήμος και άλλο "κράτος" το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και τελικά επικρατεί το ένα και μοναδικό κράτος: των κερδοσκόπων.

Εκτός από το Πρακτικό καταλληλότητας για Σχολείο, την ανακοίνωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και την ύπαρξη του ποσού για την απαλλοτρίωση, ο ΟΣΚ ζήτησε από το Δήμο Αθηναίων το 2001 να συντάξει το σχετικό πρακτικό της απαλλοτρίωσης για την προώθηση της διαδικασίας. Επίσης ο ΟΣΚ το 2003-μετά τρία χρόνια, ζήτησε από τον Δήμο Αθηναίων την αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας και το χαρακτηρισμό του χώρου ως σχολικού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε (342/2/9-2-2004) να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο, αλλά προφανώς τίποτε δεν υλοποιήθηκε γιατί ο ΟΣΚ στις 8-4-2004 ζητά από το Δήμο την υλοποίηση της απόφασης του.

Έτσι, οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση σουπερ μάρκετ αντί σχολείου συνεχίζονται.

Δικαίως λοιπόν με κοινή τους ανακοίνωση σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικοί φορείς αναφέρονται σε "πράξεις παράλειψης ή συνέργιας", επισημαίνουν ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και διαπλοκής, και καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα:

"Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα των ελεύθερων χώρων στην πόλη που γίνονται βορά των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων".

Στις 17-5-2004 οι ίδιοι κοινωνικοί φορείς και σύλλογοι είχαν σύσκεψη όπου αναφέρθηκε ότι στην τωρινή φάση περιμένουν να ξεμπλέξει η αναστολή οικοδομικών εργασιών από τα γραφειοκρατικά γρανάζια του ΥΠΕΧΩΔΕ και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Εν τω μεταξύ τα παιδάκια δύο δημοτικών και δύο νηπιαγωγείων αυτό τον καιρό πηγαίνουν μόνο το απόγευμα στο σχολείο, λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων του συστεγαζόμενου 67ου Λυκείου που με τη σειρά του περιμένει έξη χρόνια το κτίριό του και στο τέλος θα πάρει… σουπερμάρκετ.

Και δεν είναι το μόνο. Η κατάσταση στα σχολεία του κέντρου είναι απελπιστική. Χώροι δεν υπάρχουν και δικαίως οι προαναφερθέντες φορείς προτείνουν το αυτονόητο: "Οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι στην αβίωτη πόλη μας να καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο κοινωνικές ανάγκες-πράσινο, σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες". Εκτός από τους πολιτικούς και τους δημοτικούς άρχοντες (ανίκανους ή διαπλεκόμενους) και τα μεγάλα συμφέροντα τύπου LIDL ποιος πολίτης (ψηφοφόρος, καταναλωτής, γονιός) διαφωνεί; Και αν κανένας πολίτης δεν διαφωνεί, σε ποιο πολιτικό ή δημοτικό πρόγραμμα είδαμε παρόμοια πρόταση σαν αυτή που επίμονα προτείνουν κάθε τόσο οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών; Ηλίας Γιαννίρης, Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων, ΕΠΟΧΗ 23/5/2004

Επιστροφή στην αρχή

 KATAΓΓΕΛΙΑ

ΤΡΙΩΡΟΦΑ ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ , ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΣΑΜΟΥ-ΕΞΗΚΙΟΥ (Ο.Τ. 45)  -ΑΘΗΝΑΙ, Ιδιοκτ.:  ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΑΕ

 Στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων κατατέθηκε αίτηση για άδεια κατεδάφισης των προαναφερόμενων κτιρίων. Τα τριώροφα κτίρια με υπόγειο και κεραμοσκεπή κατασκευάσθηκαν γύρω στο 1930. Στην αρχή ήταν καπνεργοστάσιο και στη συνέχεια κυτιοποιείο -τυπογραφείο της ΕΤΕ.

Ο χώρος το 1984, επί υπουργίας Τρίτση, χαρακτηρίστηκε πράσινο-ελεύθερος χώρος και εννιά χρόνια μετά χώρος σχολείου. Το 2003 αποχαρακτηρίστηκε για να γίνει οικοδομήσιμος (ΦΕΚ 1368Δ/03).

Στις 31/05/06 εκδόθηκε η υπ΄ αρ. 896/06 οικ. άδεια, ΧΩΡΙΣ τις απαιτούμενες εγκρίσεις από το ΥΠΠΟ (Ν 3028/02) και την Αρχιτεκτονική Επιτροπή (ΕΠΑΕ-ΦΕΚ 482Δ/87), λόγω του όγκου των, των αρχιτεκτονικών και μορφολογικών στοιχείων των. Αποτελούσε συνέχεια με τα όμορα (Φρουραρχείο, Σταθμό Λαρίσης, ΙΚΑ κλπ) και με άλλα αξιόλογα διατηρητέα της οδού Λιοσίων, Ιουλιανού -πλ. Αττικής.

Η ΑΔΕΙΑ ΑΦΟΡΟΥΣΕ την κατεδάφιση ΔΥΟ ΜΟΝΟ κτιρίων του συγκροτήματος, αυτά με όψεις στις οδούς Σάμου και Εξηκίου.To στέλεχος της οικ. άδειας, που κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απεικονίζει κακώς με διαγράμμιση όλο το οικόπεδο και το τρίτο κτίριο της οδού Φιλαδελφείας. Επρεπε να απεικονίζονται μόνο τα προς κατεδάφιση κτίρια.

Τελικά «εν μία νυχτί» κατεδαφίστηκαν ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ του συγκροτήματος και τό γωνιακό με πρόσοψη επί της οδού Φιλαδελφείας 6-8 (η αυθαιρεσία).

’λλη μία περίπτωση του εργοστασίου- στούντιο της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, Ριζούπολη.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ- ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΤΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΤΙΡΙΟ., ΑΝΤΙ ΤΟΥ 9 ορ. που θα ανεγερθεί μετά το «ξεπούλημα του οικοπέδου» από την Εθνική Τράπεζα στην τεχνική εταιρεία Καρούζος ΑΕ, με έδρα την Γλυφάδα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ  ΠΛΑΤΕΙΑΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ- ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Δ/νση:Ιπποκράτους 24, Αθήναι.

Κοιν.  Πολεοδομία Δήμου Αθηνών,  Εφημ.: Καθημερινή, Τα Νέα, Ελευθεροτυπία.

(ελήφθη 6-10-06)

Επιστροφή στην αρχή

ΟΧΙ στην έξωση

Οι μαθητές, οι καθηγητές και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών (Μάγερ και Σουρμελή) έκλεισαν για μισή ώρα τον δρόμο ζητώντας να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες της έξωσης από το κτίριο, ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και να προχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς στην απαραίτητη ανακαίνιση του κτιρίου που παραμένει εδώ και καιρό χωρίς τις απαραίτητες για την σωστή χρήση του εργασίες. Σύσσωμοι γονείς καθηγητές και μαθητές έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις ώστε να μπει φραγμός στα σχέδια έξωσης και μεταστέγασης των σχολείων τους, σε μια περιοχή που τα σχολεία είναι λίγα και η συγκεκριμένη έξωση τους θα διόγκωνε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αθήνα η Πόλη μας, 12/2/2007   http://www.athinapoli.gr/#

Επιστροφή στην αρχή

Η Ανοιχτή Πόλη για το χτίσιμο του Σταθμού Λαρίσης

Από την ανακοίνωση Υπουργείου/Δήμου (στις 14/2/07), το μόνο πραγματικά νέο στοιχείο είναι η πρόθεση του Δήμου να "εξετάσει την ένταξη του χώρου του ΟΣΕ στο Σ.Σ. Αθηνών σε Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης»,  με την παράλληλη παραχώρηση από τον ΟΣΕ στο Δήμο «κτιριακών χώρων για να στεγάσει δραστηριότητές του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου». Η συνδιαλλαγή  αυτή παρουσιάζεται ως «αντισταθμιστικά οφέλη από τετραγωνικά καινούριων κτιριών- υπογείων και υπεργείων-που θέλει να φτιάξει ο ΟΣΕ μέσα στην περιοχή που του ανήκει ιδιοκτησιακά». Όμως, αποτελεί εν ψυχρώ -και «συνεταιρική»- παραχώρηση συντελεστή δόμησης και άγρια τσιμεντοποίηση στο χώρο του Σταθμού.
(…)
Ο κ. Κακλαμάνης (…) διαπραγματεύεται για ένα μεγιστοποιημένο σε σχέση με τα στοιχειώδη ορθολογικά κριτήρια σταθμό, υποκρύπτοντας τις μεθοδεύσεις (παραχώρηση συντελεστή δόμησης) για την οικοδόμηση 90 στρεμμάτων κτιριακών εγκαταστάσεων  άσχετων με τη λειτουργία ενός επιβατικού σταθμού. Όμως είναι γνωστό ότι ο ΟΣΕ δεν διαθέτει οικόπεδο για κτηματομεσιτική κερδοσκοπία αλλά εκ παραχώρησης δημόσια γη, «δουλεία» για την εξυπηρέτηση των τρένων και μόνο - και όχι για εκμετάλλευση!
(…) Ζητάμε:
Να μην επιβαρυνθεί ο επιβατικός σταθμός της Αθήνας με οικοδόμηση εμπορικών κέντρων διασκέδασης στον ελεύθερο χώρο που έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες των τρένων (πλην συνήθων, μικρής κλίμακας, εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των επιβατών)

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 27-10-2007)

Επιστροφή στην αρχή

Προσοχή Μίσος
«Αγανακτισμένοι»  πολίτες στον Αγιο Παντελεήμονα Αττικής ζητούν της εκδίωξη των μεταναστών από την περιοχή τους.
Η παρουσία της «Χρυσής Αυγής»  στις κινητοποιήσεις.

Ο Μάριος Διονέλλης καταγράφει τη συγκέντρωση των «αγανακτισμένων κατοίκων» του Αγίου Παντελεήμονα, στις 24 Νοεμβρίου. Η υποβάθμιση ήταν εκεί πριν από τους μετανάστες, αλλά τώρα εκείνοι βρίσκονται στο στόχαστρο και φαίνεται να φταίνε για όλα. Η οργή μετατρέπεται σε μίσος και η Χρυσή Αυγή είναι εκεί για να βοηθήσει...

Την ίδια στιγμή....

Τρεις μέρες μετά τη συγκέντρωση, το βράδυ της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση - σκούπα της Αστυνομίας στην περιοχή, όπως καταγγέλλει η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό». Οι αστυνομικοί μπήκαν ακόμα και μέσα σε πολυκατοικίες όπου μένουν Αφγανοί και συλλάμβαναν όσους δεν έχουν χαρτιά. Σε πολυκατοικία της οδού Πιπίνου, στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, έκαναν συλλήψεις μέσα σε διαμερίσματα, χωρίς ένταλμα εισαγγελέα, παραβιάζοντας το οικιακό άσυλο. Αφορμή ήταν ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία κατοίκου, ότι στη συγκεκριμένη πολυκατοικία «υπάρχουν πρόβατα»! Βέβαια δεν βρήκαν πρόβατα. Βρήκαν όμως 15 Αφγανούς χωρίς χαρτιά, τους οδήγησαν στο τμήμα της οδού Μιχαήλ Βόδα όπου κρατούνταν μέχρι αργά το βράδυ και εκκρεμεί απόφαση διοικητικής απέλασής τους.

Μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, πήγαν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα μαζί με δικηγόρους, απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση των Αφγανών και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τη ρατσιστική πρακτική των αστυνομικών.

 (28-11-2008)

Επιστροφή στην αρχή

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει η στοχοποίηση, αλλά και ο προπηλακισμός δημοσιογράφων. Αποθρασυμένοι από τη στάση της αστυνομίας, που όχι μόνο δεν προστατεύει τους ανθρώπους του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, αλλά σε κάθε ευκαιρία τους χτυπά, τους προπηλακίζει και τους συλλαμβάνει, διάφοροι «αγανακτισμένοι πολίτες» έφτασαν στο σημείο να κατασκευάσουν λίστα ανεπιθύμητων δημοσιογράφων την οποία αναρτούν στο internet με προφανή σκοπό τη στοχοποίησή τους.
Τελευταίο θύμα αυτών των φασιστικού τύπου προγραφών η συνάδελφος της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ Γεωργία ΔΑΜΑ, για το ρεπορτάζ της στο φύλλο της εφημερίδας της 20 Γενάρη σχετικά με συγκέντρωση κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα που διαμαρτύρονταν χέρι χέρι με την οργάνωση «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», για την παρουσία στη συνοικία τους Αφγανών προσφύγων. Η συνάδελφος τόσο κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, όσο και τις επόμενες μέρες δέχτηκε απειλές και πιέσεις τόσο από την «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» όσο και από άλλες συναφείς οργανώσεις και "δημοσιογραφικά όργανα", με
 σκοπό την τρομοκράτησή της και την στο εξής παράλειψη εκ μέρους της τής ακριβούς καταγραφής των γεγονότων, όπως απαιτεί το επαγγελματικό της καθήκον.
Η συνάδελφος έχει ήδη προσφύγει στο Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως και άλλοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΑ που καλύπτουν το τελευταίο δίμηνο το ρεπορτάζ των συγκεντρώσεων στον Αγιο Παντελεήμονα, και ζητούν την καταδίκη των προπηλακισμών και την προστασία των ίδιων και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος», καταδικάζει τη φασιστική επίθεση σε βάρος της Γ. Δάμα και καλεί τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει αμέσως τα συγκεκριμένα γεγονότα, όπως και κάθε άλλο αντίστοιχο συμβάν που στρέφεται κατά της ελεύθερης λειτουργίας του Τύπου και της ακεραιότητας των δημοσιογράφων.
www.activemedia.gr

Επιστροφή στην αρχή

Να στεγαστούν οι άστεγοι πρόσφυγες στα εγκαταλελειμμένα κτίρια του Δήμου Αθηναίων  06/03/2009 

Την αξιοποίηση δεκάδων εγκαταλελειμμένων και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δήμου Αθηναίων ή άλλων φορέων, προκειμένου να διαμείνουν οι άστεγες οικογένειες Αφγανών προσφύγων του Αγ. Παντελεήμονα, ζητά η "Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων για τον Αγ. Παντελέημονα".

Του Νίκου ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Το αίτημα αυτό εξέφρασαν οι Αφγανοί πρόσφυγες της περιοχής και κάτοικοι-μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι έδωσαν χθες από κοινού συνέντευξη τύπου πάνω στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Ένα από τα κτίρια που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η πολιτεία, όπως ανέφερε ο Χρήστος Ρουμπάνης από την Κίνηση Κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος, είναι, για παράδειγμα, το κτίριο της Κεφαλληνίας 45, που ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου.

Τέτοιοι κενοί και αχρησιμοποίητοι χώροι, όπως το κτίριο της οδού Κεφαλληνίας, υπάρχουν δεκάδες σε όλη την Αθήνα, υπογράμμισε ο Θανάσης Κούρκουλας εκ μέρους της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη δημιουργία του πρώτου ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και αστέγων της περιοχής.

Ο Νασίμ, Αφγανός πρόσφυγας, που κατοικεί στον Αγ. Παντελεήμονα, ανέφερε πως οι άστεγες οικογένειες Αφγανών στην περιοχή φθάνουν τις 250 και ζήτησε από όλους τους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα να αγωνιστούν από κοινού για να λυθούν τα προβλήματά τους. Ο Μπασίρ, αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας Ελλάδας, απηύθυνε έκκληση στην ελληνική πολιτεία για άμεση λύση των σημαντικών προβλημάτων στέγης και διαβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Η Λορέτα Μακόλι από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών ανέδειξε για άλλη μια φορά το ζήτημα της παροχής υπηκοότητας στα παιδιά των μεταναστών, ενώ η δημοτική σύμβουλος με την "Ανοιχτή Πόλη" Ελθήνα Αγγελοπούλου κατηγόρησε τη δημοτική αρχή της Αθήνας ότι αδρανεί μπροστά στις μεγάλες ευθύνες της και ασχολείται μόνο με αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας προγράμματα με σπόνσορες και ιδιώτες, τα οποία αφορούν ελάχιστους μετανάστες.

Η Επιτροπή ζητά για την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα μεταβατικά, μέχρις ότου υπάρξουν οι απαραίτητες μόνιμες υποδομές, τη δημιουργία τουαλετών δημόσιας χρήσης, καθημερινό πρόγραμμα σίτισης προσφύγων και αστέγων και καθημερινό καθαρισμό της πλατείας από τα συνεργεία του Δήμου.

 ΕΘΝΟΣ 6/3/09

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Η Πρωτοβουλία Φορέων και Κατοίκων της περιοχής του Αγ. Παντελεήμονα καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς και την τρομοκρατία που ασκήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία, στα πλαίσια πολιτιστικής εκδήλωσης στο χώρο της πλατείας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γκασμέντ Καπλάνι.

Το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά φέρονται σαν να είναι ιδιοκτήτες της πλατείας, το γεγονός ότι υιοθετούν τη βία και την τρομοκρατία κατά των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και κατά οιουδήποτε έχει διαφορετικές απόψεις μ’ αυτούς και ότι συνάμα χρησιμοποίησαν φρασεολογία που παραπέμπει στην προεμφυλιακή και προδικτατορική περίοδο, μας ανησυχεί ιδιαίτερα.

Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι η αστυνομία δεν παρενέβη να τους σταματήσει, ούτε όταν μας προπηλάκισαν, ούτε όταν άρχισαν να κυνηγούν μπροστά στα μάτια τους μετανάστες.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί βλέπουμε τη χώρα μας να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σ’ ένα φαύλο κύκλο βίας, απ’ τον οποίο πιστεύαμε ότι είχαμε απαλλαγεί οριστικά μετά το τέλος της χούντας. Καλούμε όλους τους πολιτικούς χώρους να πάρουν σαφή θέση και να καταδικάσουν τη βία που ασκεί η άκρα δεξιά. Έχουμε όλοι μας υποχρέωση απέναντι στο ελληνικό λαό να φράξουμε το δρόμο σ’ αυτούς που καλλιεργούν το μίσος και το διχασμό.

ΑΘΗΝΑ 24-5-2009

 

Λίγο παλιότερο (13-5-2009)

Χρησιμοποιούν «Χρυσαυγήτες» κατά κινημάτων κατοίκων!  Για να μην ξεχνάμε και να διδασκόμαστε.
Εξαιρετικά διδακτική ιστορία για το τι μέσα είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν οι Κακλαμάνηδες, για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους μεγαλοεργολάβους.
Διαβάστε στο σύνδεσμο και δείτε και τις φωτό αποδείξεις.
http://indy.gr/newswire/gia-na-min-kse3c7name-kai-na-didaskomaste-3c7risimopoioyn-ab3c7rysaygtesbb-kata-kinimaton-katoikon

Επιστροφή στην αρχή

Sent: Friday, May 29, 2009 9:35 AM
To: kalimeraellada@antena.gr
Subject: Πρωτοβουλία φορέων και κατοίκων για τον Αγ. Παντελεήμονα
Κύριοι,
Εμείς θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της περιοχής που μένουμε χωρίς μίσος και διχαστικά μηνύματα. Γι' αυτό αποφασίσαμε να φέρουμε τον πολιτισμό στην πλατεία. Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, παρουσίαση βιβλίων κ.α.. Οι κύριοι και οι κυρίες που βγάλατε στο κανάλι σας μας προπυλάκισαν τόσο λεκτικά, όσο και με σπρωξιές και απειλές για φυσική βία. Όσο για την εκκλησία, στο υπόγειο ο
παπά Προκόπιος περιθάλπτει άστεγους της περιοχής που βρίσκονται σε απόγνωση.
Απειλήθηκε η ζωή του . Βρείτε τον. Τι μας λένε αυτοί οι άνθρωποι που βγάλατε: Ότι οι μετανάστες έβαλαν φωτιά στους μετανάστες; Σας ζητάμε την Δευτέρα να δώσετε και σ' εμάς τη δυνατότητα να μιλήσουμε.Πρέπει να καταλάβετε ότι κινδυνεύουμε από τους ακροδεξιούς που έχουν καταλάβει την πλατεία και μας τρομοκρατούν.
Εκ μέρους της Κίνησης Κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας
...

(μετά από αυτή την παρέμβαση ο ΑΝΤΕΝΝΑ (Παπαδάκης) έδωσε χρόνο και βγήκε η Πρωτοβουλία Κατοίκων στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1).

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το καθεστώς  που επικρατεί  με την ανοχή της πολιτείας στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Αντί οι φορείς της Πολιτείας να ακολουθήσουν πολιτική επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην περιοχή η χρόνια υποβάθμιση και η πρόσφατη γκετοποίηση, υιοθετήθηκε η πολιτική των επιχειρήσεων «σκούπα» της αστυνομίας, που έδωσε τη δυνατότητα σε ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία να εξαπολύσουν  μία άνευ προηγουμένου βία και τρομοκρατία στην περιοχή με θύμα τόσο τους πρόσφυγες ,όσο και τους έλληνες που θεωρούν επιβεβλημένη την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

 Από τις 16 Μαίου, όταν ακροδεξιά στοιχεία εμπόδισαν δια της βίας την παρουσίαση του βιβλίου του αλβανού συγγραφέα  Γκασμέντ Καπλάνι, ο χώρος της πλατείας τελεί υπό κατάληψη. Η παιδική χαρά είναι κλειστή για έλληνες και αλλοδαπούς και όσοι από εμάς αντιδρούμε, προπηλακιζόμαστε σε κάθε μας εμφάνιση και υβριζόμαστε με τον χειρότερο τρόπο.  Ο ευαισθητοποιημένος  ιερέας της εκκλησίας παπά Προκόπιος απειλείται επειδή βοηθάει  άστεγους που δεν ρέει στις φλέβες τους αίμα  ελληνικό, ενώ την ίδια στιγμή δεν διστάζουν να συκοφαντούν ότι  το μέλος της κίνησής μας Πέτρος Τασούλας νοίκιασε το παιδί του με 20 Ευρώ  για να παίξει στην παιδική χαρά που αυτοί αυθαίρετα αποφάσισαν να κλείσουν!!

Αναρωτιόμαστε: όταν η αυτοδικία γίνεται από την πολιτεία ανεκτή και μάλιστα προστατεύεται από την αστυνομία,

όταν ματαιώνονται δια της βίας πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί με άδεια της δημοτικής αρχής,

όταν η αστυνομία προστατεύει τους παρανομούντες και συλλαμβάνει «για το καλό τους» τους ασκούντες τα νόμιμα δικαιώματά τους πολίτες,

Ποια είναι η ποιότητα της δημοκρατίας μας; Που ζούμε; Τι έχουν ακόμα να δουν τα μάτια μας; Απαιτούμε  να συσπειρωθεί επιτέλους ο πολιτικός κόσμος ενάντια σ’ αυτές τις φασιστικές πρακτικές που μας εκθέτουν ως δημοκρατικό και πολιτισμένο κράτος.

Περιμένουμε από τα ΜΜΕ να αναλάβουν  τις ευθύνες που τους αναλογούν. (18-6-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

Την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, σε συνδυασμό με νέα στοιχεία που μαρτυρούν συστάσεις επιτροπών «αγανακτισμένων κατοίκων» κατά των μεταναστών σε ’γιο Νικόλαο και πλατεία Αττικής, εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρηθηκε σήμερα, Τρίτη (23/6/09), η Επιτροπή Κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος μίλησε για επιδείνωση της κατάστασης, που πρκαλείται από τη μεταφορά της προσπάθειας διαχείρισής της σε ακραία στοιχεία της κοινωνίας. Οι «προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών και της εκτόνωσης της έντασης προς τις σωστές κατευθύνσεις» εκ μέρους της Επιτροπής, υπονομεύονται από το ίδιο το Κράτος, καταγγέλλει η Επιτροπή.
Από τις 16 Μαΐου, η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα «τελεί υπό κατάληψη», δηλώνουν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών και τονίζουν την προσπάθεια «εφαρμογής ενός πειραματικού πρώτου πειράματος στην περιοχή τους», με τη συγκλονιστική ανοχή του Δήμου και της αστυνομίας, παρά τα καθημερινά κρούσματα κατά των μεταναστών.
Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που επισημαίνουν είναι η παραπληροφόρηση των κατοίκων της περιοχής, δηλώνοντας ότι δεν είναι όλοι οι κάτοικοι εναντίον των μεταναστών, αλλά αντίθετα μία μικρή μειοψηφία και πως γνωρίζουν καλά ότι τα προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής.
Η κα. Ηλέκτρα Στροβολίδου τονίζει την πλήρη εγκατάλειψη της υποβαθμισμένης περιοχής, παρά τη μεγάλη δυνατότητά αξιοποίησής της. Σε συνδυασμό με τη συσσώρευση των μεταναστών, η κατάσταση είναι πλέον κρίσιμη. Παρά τις «πρακτικές προτάσεις» για την άμβλυνση του προβλήματος της Επιτροπής, όπως διάχυση των μεταναστών σε διάφορα εγκαταλελειμμένα κτίρια, προσφορά συσσιτίων και τοποθέτηση χημικών τουαλετών, καμία εξέλιξη δεν διαφαίνεται.
«Γκρίζα περιοχή» χαρακτηρίζει τον ’γιο Παντελεήμονα ο κ. Χρήστος Ρουμπάνης, επίσης μέλος της Επιροπής κατοίκων, τονίζοντας την έλλειψη πρασίνου και χώρων άθλησης, τα οποία, σε συνδυασμό με τις 600 οικογένειες αστέγων στερούνται βασικών αναγκών, οδηγούν στην αύξηση της εγκληματικότητας.
«Στο κενό του Δήμου και της πολιτείας, βρίσκονται κάποιοι που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους», επισημαίνουν. Αναφέρονται μάλιστα σε ένα άλλο μέλος της κίνησης, τον κ. Πέτρο Τασσούλα, που προσπάθησε να πάει με το παιδί του στη μοναδική παιδική χαρά της περιοχής και συνελήφθη, καθώς, εδώ και ένα μήνα περίπου, απαγορεύεται η λειτουργία της. Ο κ. Τασσούλας δέχτηκε επίθεση, κατηγορούμενος ότι είχε νοικιάσει το παιδί(;) και απάντησε με μηνύσεις και αγωγές κατά του Δημήτρη Πιπίκου, προέδρου του Στρατιωτικού Συνδέσμου Ελλήνων Εφέδρων και του βουλευτή του ΛΑΟΣ ’δωνη Γεωργιάδη, που προχώρησαν σε σχετικές δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Τέλος, η Επιτροπή αναφέρθηκε και στη δημιουργία νέων επιτροπών «αγανακτισμένων περιοχών», αντίστοιχη με εκείνη που συστήθηκε στον ’γιο Παντελεήμονα στην πλατεία Αττικής και την πλατεία του Αγίου Νικολάου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ http://www.tvxs.gr/v14900 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ http://www.tvxs.gr/v14900

Επιστροφή στην αρχή

Ημερομηνία: 30 Οκτωβρίου 2009 7:22 μ.μ.
Θέμα: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
Προς: panattiko@googlegroups.com

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
την Δευτέρα στα πλαίσια του Αντιφόρουμ, το συντονιστικό των αντρατσιστικών οργανωσεων,το Δίκτυο και οι μεταναστευτικές κοινότητες διοργανώνουν αντιρατσιστική συναυλία στον Αγιο Παντελεήμονα στις 6μ.μ.Να σας θυμίσουμε ότι από τον περασμένο Μάιο,όταν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής εμπόδισαν την πραγματοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου εκδήλωσής μας στην πλατεία ο χώρος τελεί υπό μιά ιδιόμορφη κατάληψη.Νεαροί 16-22 ετών περιπολούν τις νύχτες,με την καθοδήγηση του Προέδρου του Συνδέσμου ελλήνων εφέδρων, μιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης.Εχουν επανειλλημμένα μαχαιρώσει αλλοδαπούς,με κριτήριο το χρώμα του δερματός τους, όπως επίσης έχουν απειλήσει και μετανάστες ιδιοκτήτες call center,mini market και internet cafe,πακιστανικής, αφγανικής και μπαγκλαντεσιανής υπηκοότητας.Εξ άλλου η παιδική χαρά παραμένει κλειστή με την έγκριση του Κακλαμάνη και το πρόσχημα της ανάπλασης εδώ και 5 μήνες.Σε όλες αυτές τις ενέργειες τους οι φασίστες έχουν την υποστήριξη 50-70 κατοίκων.Χαρακτηριστικό είναι ότι η περίφημη Επιτροπή Κατοίκων που έκανε συγκέντρωση προεκλογικά,στην οποία μοιράστηκαν τρικάκια της Χρυσής Αυγής μάζεψε συνολικά 120-150 άτομα από τα οποία οι μισοί ήταν καθαρόαιμοι χρυσαυγίτες.Περιττό να ειπωθεί ότι μέχρι τώρα είχαν την πλήρη συνεργασία και συγκάλυψη του τοπικού αστυνομικού τμήματος.Θα έχει διπλό ενδιαφέρον η εκδήλωση της Δευτέρας μετά και τις δηλωσεις Χρυσοχοίδη για το τοπικό αστυνομικό τμήμα.Οσοι έχουν τη δυνατότητα γιά βάρδια περιφρούρησης μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι που θα μπουν η εξέδρα και τα μηχανήματα θα είναι καλοδεχούμενοι.Αν θέλετε επικοινωνήστε με τον Χρήστο Ρουμπάνη 6947082176 η την Μαρίνα Βήχου 6937052664 γιά περισσότερες πληροφορίες.ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ.

 

Επιστροφή στην αρχή

Νότες ενάντια στον ρατσισμό

Πλήθος κόσμου στην αντιρατσιστική συναυλία, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Επεισόδια απειλήθηκαν όταν ομάδα ακροδεξιών επιχείρησε να σταματήσει την εκδήλωση 

Η διοργάνωση μιας συναυλίας με αντιρατσιστικά μηνύματα έγινε χθες αφορμή για να μετατραπεί ξανά η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ «αγανακτισμένων» κατοίκων που αντιδρούν στην παρουσία μεταναστών στη γειτονιά τους και όσων ζητούν να καταργηθούν τα «άβατα».

Από την αντιρατσιστική συναυλία που έγινε χθες στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα. Τη συναυλία διοργάνωσε η Επιτροπή των Δράσεων Ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση (που διεξάγεται στη χώρα μας από χθες), ενώ την πραγματοποίησή της προσπάθησαν να σταματήσουν μια ομάδα κατοίκων της περιοχής που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία το μεσημέρι.

Επιχείρηση απομάκρυνσης των ακροδεξιών στοιχείων από τον χώρο της πλατείαςΓια λίγες ώρες η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, με τους συγκεντρωμένους κατοίκους να φωνάζουν από τη μια συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», ενώ από την άλλη μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και κάτοικοι ανταπαντούσαν με συνθήματα κατά του ρατσισμού. Ανάμεσά τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ, που είχαν εντολή να επιτρέψουν την πραγματοποίηση της συναυλίας.

Οταν προσπάθησαν να απομακρύνουν όσους αντιδρούσαν στη διοργάνωσή της, απειλήθηκαν επεισόδια, αλλά τελικώς τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν όσους προσπάθησαν να ταμπουρωθούν μέσα στην παιδική χαρά της πλατείας.

Εδώ και έναν χρόνο η πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα έχει μετατραπεί σε κεντρική σκηνή του διογκούμενου μεταναστευτικού προβλήματος που καλείται να διαχειριστεί η χώρα. «Αγανακτισμένοι» κάτοικοι «κατέλαβαν» την πλατεία διώχνοντας τους Αφγανούς μετανάστες και σφραγίζοντας την παιδική χαρά, όχι χωρίς επεισόδια και ταραχές.

Η πλατεία έχει αποκτήσει σχεδόν συμβολικό χαρακτήρα, αφού μέλη της Χρυσής Αυγής που... είδαν φως και μπήκαν, αντιεξουσιαστές, αγανακτισμένοι κάτοικοι, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις την έχουν αναγάγει σε μέτωπο συνεχών αντιπαραθέσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως στους δρόμους της περιοχής είχε κυκλοφορήσει φεϊγβολάν που προσκαλούσε τους κατοίκους να κατέβουν στην πλατεία και να ενώσουν τη φωνή τους «για μια καθαρή πλατεία, για την ασφάλεια των παιδιών και των σπιτιών μας».

Η χθεσινή συναυλία πραγματοποιήθηκε τελικά παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και πλήθους κόσμου που είχε έρθει να την παρακολουθήσει, μεταξύ των οποίων και αρκετοί μετανάστες.

Οι παρευρισκόμενοι άνοιξαν μάλιστα την παιδική χαρά, η οποία παρέμενε κλειστή εδώ και πολλούς μήνες.

Οι κάτοικοι που αντιδρούσαν στη διεξαγωγή της λένε πως «αισθανόμαστε ξένοι στα ίδια μας τα σπίτια», διαμαρτύρονται πως οι λαθρομετανάστες «μας χτυπούν, μας κλέβουν, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, έχουμε φοβερό πρόβλημα»...

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, άλλοι κάτοικοι μιλούν για παράνομη κατάληψη της πλατείας και της παιδικής χαράς με τη συνδρομή ακροδεξιών και άλλων ακραίων στοιχείων, που διαρκεί εδώ και πολλούς μήνες με την ανοχή της αστυνομίας και του δήμου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

 «EΘΝΟΣ» 3/11/2009

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ,

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΗ, ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ 7.30ΜΜ

 Για να συγκροτήσουμε τοπική κίνηση «ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή»

 Συναγωνιστές συναγωνίστριες,

η συναυλία στον ’γιο Παντελεήμονα στις 2 Νοέμβρη ήταν ένας μεγάλος σταθμός στην κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία των φασιστών στη περιοχή.

Συνεργαστήκαμε με την Κίνηση κατοίκων 6ου Διαμερίσματος που πρότεινε και στήριξε την εκδήλωση. Συμμετείχαν μαζικά φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές από την περιοχή μας.

Έχουμε λόγους να είμαστε χαρούμενοι γι αυτή την επιτυχία.

Έχει αρχίσει να μπαίνει τεράστια πίεση πάνω στην φασιστική επιτροπή κατοίκων μετά την αποτυχημένη απόπειρα της να σταματήσει την συναυλία. Και άλλη μία απόπειρα συγκέντρωσης μόλις την προηγούμενη Τετάρτη συγκέντρωσε μόλις 10 φασιστοειδή και 20 περίεργους ενώ για πρώτη φορά κάλεσαν ανώνυμα και όχι ως «επιτροπή κατοίκων».

Δεν  εφησυχάζουμε! Παραμένει η ρατσιστική πίεση πάνω στους μετανάστες με το κλείσιμο της παιδικής χαράς από τον Δήμο Αθήνας.Για αυτό, πάνω απ΄ όλα, θέλουμε να ανοίξουμε παρέμβαση με μονιμότητα στη γειτονιά κατά του ρατσισμού και του φασισμού, να συνδέσουμε αυτό την κινητοποίηση με τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή στις υποβαθμισμένες από τη λιτότητα και  τη τσιμεντοποίηση γειτονιές μας.

Παίρνουμε λοιπόν την πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί μια ΤΟΠΙΚΗ κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή για να δώσουμε συνέχεια και μονιμότητα στη παρέμβαση μας, να συσπειρώσουμε τον κόσμο από τις γειτονιές του ’γιου Παντελεήμονα, της Κυψέλης, των Πατησίων, του Κολωνού, της Πλατείας Αττικής, του Γαλατσίου που θέλει να δράσει και να πάρει πρωτοβουλίες.

Θέλουμε μια τοπική επιτροπή που να συσπειρώνει εκπαιδευτικούς  και άλλους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές, τους ίδιους τους μετανάστες, κόσμο που δρα στα κινήματα της περιοχής.

Σας καλούμε να στηρίξετε ενεργά αυτή τη προσπάθεια. Να έρθετε στη σύσκεψη την Τετάρτη 18 Νοέμβρη 7.30μμ στη Αγορά της Κυψέλης-Φωκίωνος Νέγρη ΜΑΖΙ με φίλους, συναδέλφους και συναγωνιστές σας.

Προωθείστε αυτό το μήνυμα μαζί με το αφισάκι όπου μπορείτε.

Προτείνετε να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα www.antiracismfascism.org

 Για το συντονιστικό της Κίνησης ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή

Πέτρος Κωνσταντίνου,6932828964, περιοχή Κυψέλης

ΥΓ Μπορούμε να συναντηθούμε στο τραπεζάκι της Κίνησης στο Πολυτεχνείο 15-17 Νοέμβρη και στην προσυγκέντρωση για την πορεία στις 17/11, 3μμ Πλατεία Κλαυθμώνος

Επιστροφή στην αρχή

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Προς: Το Συνήγορο του πολίτη

υπόψη κυρίου Γιώργου Μόσχου βοηθό Συνηγόρου του πολίτη για τα Δικαιώματα του παιδιού

Θέμα: Παιδική Χαρά στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα

Κύριε Συνήγορε,

Πληροφορηθήκαμε ότι από τον Ιούνιο του 2009 απευθύνατε ερώτημα στον Δήμο της Αθήνας σχετικά με το γεγονός ότι μετά από τις εκδηλώσεις που εμείς οργανώσαμε στην πλατεία της γειτονιάς μας, έκλεισε με πρωτοβουλία ιδιωτών η Παιδική Χαρά που βρίσκεται πάνω στην πλατεία.

Επειδή μέχρι σήμερα η εν λόγω Παιδική Χαρά εξακολουθεί να παραμένει κλειστή,

Επειδή στην γειτονιά μας δεν υπάρχει άλλη Παιδική Χαρά με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται τα μικρά παιδιά,

Επειδή από τον Ιούνιο του 2009 έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ο Δήμος να κάνει κάτι για την επαναλειτουργία της,

Επειδή , ανεξάρτητα από τις όποιες μελέτες μπορεί να γίνονται για την αναβάθμισή της, τα όργανα που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα παιδιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση, όπως προκύπτει  από σχετικές πρόσφατες φωτογραφίες που έχουμε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο,

Σας παρακαλούμε να επανέλθετε στο εν λόγω θέμα και να αναλάβετε όποιες ενέργειες εσείς θεωρείτε σκόπιμες, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Παιδική Χαρά.

Συνημμένα σας επισυνάπτουμε και τις σχετικές φωτογραφίες.

Αθήνα 21-12-2009

Επιστροφή στην αρχή

Η Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος καταγγέλλει το Δήμο της Αθήνας για ρατσιστική πολιτική έναντι των παιδιών της περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα με αφορμή το 9μηνο σφράγισμα της παιδικής χαράς της περιοχής.

Τα παιδιά στην ευρύτερη περιοχή  στερούνται χώρων πρασίνου, ελεύθερων χώρων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, είναι επιβαρημένα σε πολλά σχολεία με διπλοβάρδιες. Επιπλέον, εδώ και 9 μήνες στερούνται και την μοναδική στην περιοχή τους παιδική χαρά. Ο συνήγορος του Παιδιού πριν 7 μήνες απευθύνθηκε στην δημοτική αρχή για το θέμα και έλαβε την απάντηση ότι πρόκειται να γίνει ανάπλαση. Στην πραγματικότητα  έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που ιδιώτες εμφορούμενοι από μισαλλόδοξα και ρατσιστικά αισθήματα έκλεισαν την παιδική χαρά και ο Δήμος δεν έχει πράξει τίποτα. Αντίθετα ισχυρίζεται ψευδώς ότι η ίδια η δημοτική αρχή έκλεισε την παιδική χαρά προκειμένου να την αναπλάσει!!

Ως Κίνηση Κατοίκων συγκεντρώσαμε πάνω από 600 υπογραφές απευθυνόμενοι στους γονείς των παιδιών των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού της περιοχής, δηλαδή στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι να ανοίξει η παιδική χαρά, να καθαρίζεται, να υπάρχει φύλακας και να κλείνει με την δύση του ήλιου.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει άμεσα να ανοίξει την παιδική χαρά και να πάψει την πολιτική της συνολικής υποβάθμισης της περιοχής καλυπτόμενος πίσω από τις πλάτες πολιτών που προβάλλουν ως ηρωική πράξη αντίστασης το να κρατάνε μια παιδική χαρά κλειστή.

Παρατηρούμε ότι ο Δήμος επιχειρεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των επερχόμενων δημοτικών εκλογών να αποπροσανατολίσει τους αγώνες μας για την επίλυση των προβλημάτων και την συνολική αναβάθμιση της περιοχής.

Παράλληλα θέλουμε να καταγγείλουμε ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες που επιχειρούν να μεταφέρουν το μοντέλο της βίας και τρομοκρατίας και στην Πλατεία Αμερικής, μετατρέποντας την σε ένα νέο Αγ. Παντελεήμονα. Το μεταναστευτικό δεν πρέπει να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική πολιτική υποβάθμισης και εγκατάλειψης χρόνια τώρα της περιοχής από το Δήμο.

(11-2-2010)

Επιστροφή στην αρχή

Αγιος Παντελεήμονας

Δικαίωμα στην ουτοπία

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Τρία οικοδομικά τετράγωνα ενώνονται σε ένα και αποκτούν καινούργια φυσιογνωμία. Οι εμπορικές δραστηριότητες μετακινούνται προς τα πιο πολυσύχναστα σημεία της περιμέτρου. Η μεγάλη ανατροπή όμως αφορά την υπόλοιπη έκταση: οι τοίχοι των ισογείων -καταστημάτων ή και διαμερισμάτων- πέφτουν για να μετατραπούν σε μια διάσπαρτη πλατεία με πράσινο, «φωλιές» για τα παιδιά, αλλά και τόπο συνάντησης του κατοίκου με τον γείτονα και τον επισκέπτη.

 Πράσινο παντού. Και στα ισόγεια των πολυκατοικιών, που προτείνεται να γκρεμιστούν

 Μονοπάτια για περπάτημα και ποδηλατόδρομοι διαμορφώνουν τη νέα ραχοκοκαλιά του ενιαίου πλέον τετραγώνου. Ο δημόσιος χώρος επεκτείνεται ώς τις ταράτσες που φυτεύονται και αποκτούν γέφυρες απευθείας πρόσβασης προς τις γύρω πολυκατοικίες. Το ριζικό «λίφτινγκ» στις όψεις των οικοδομών συμπληρώνει τη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν οι επιλεγμένες και περιορισμένης κλίμακας κατεδαφίσεις.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης ξεφεύγει από την πεπατημένη: δεν θα χρειαστεί να ξεριζωθούν οι σημερινοί κάτοικοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Κυρίως όμως δεν θα έρθουν νέοι, όπως συμβάνει στις έως τώρα παρεμβάσεις, που λειτουργούν ως πόλος έλξης για επενδυτές.

Η μελέτη που παρουσιάζει η «Ε» περιέχει αρκετή δόση ουτοπίας, διαθέτει όμως ιδέες που ακόμη και αν εφαρμοστούν σε ένα τμήμα τους αποτελούν μια χειροπιαστή λύση για ένα διαφορετικό τρόπο ζωής στα αστικά κέντρα, μακριά από τα συνήθη «κουτιά» που περιχαρακώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Μια πρόταση για την «επόμενη ημέρα» στην πρωτεύουσα, που αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί αφορά την υποβαθμισμένη και κατασυκοφαντημένη στις μέρες μας γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα.

Η έκταση των περίπου 100 στρεμμάτων, δυο βήματα από την εκκλησία-τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής, ορίζεται από την Αχαρνών και τις οδούς Σωζοπόλεως, Μιχαήλ Βόδα και Περγάμου. Χωρίζεται σήμερα σε τρία οικοδομικά τετράγωνα με την Ικονίου και τη Λαερτίου, δύο τοπικής σημασίας δρόμους που προτείνεται να πεζοδρομηθούν. Στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας οι -αρχιτέκτονες πλέον- Σταύρος Κούσουλας και Βασίλης Βασιλειάδης, με υπεύθυνους καθηγητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου τους Π. Τουρνικιώτη και Σ. Σταυρίδη, επέλεξαν αυτή την περιοχή για να ξεδιπλώσουν τη δική τους ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν περιορίστηκαν όμως στο επίπεδο της γειτονιάς. Κυριολεκτικά εισέβαλαν μέσα στις κατοικίες, αναδιάταξαν το εσωτερικό των διαμερισμάτων και επεξεργάστηκαν λύσεις ώστε οι βεράντες, οι ταράτσες και τα ισόγεια των πολυκατοικιών να αποτελέσουν τον ιδιωτικό κοινόχρηστο χώρο στον οποίο οι πολίτες θα συναντώνται με διάφορες αφορμές.

Ξεκίνησαν από την «ακτινογραφία» της περιοχής, που ώς τη δεκαετία του '70 κατείχε περίοπτη θέση για τα μεσαία εισοδήματα. Ενα διαμέρισμα στον Αγιο Παντελεήμονα ήταν η καλύτερη προίκα...

Τα κτίρια είναι ο αδίαψευστος μάρτυρας των περασμένων μεγαλείων. Νεοκλασικά συνυπάρχουν με δείγματα του μοντερνισμού, στη σκιά των «κουτιών», των ακαλαίσθητων κατά κανόνα πολυκατοικιών που είχαν κατασκευαστεί κατά τη «χρυσή εποχή» της αντιπαροχής. Οι πολυκατοικίες κυριαρχούν σε όλο το μήκος της Σωζοπόλεως και της Περγάμου, στην τελευταία περίπτωση «στριμώχνεται» ένα νεοκλασικό. Είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της περιοχής ότι από το 1985 έχουν κατασκευαστεί μόνον τρία νέα κτίρια. Οι κατοικίες ανέρχονται σε 405, από τις οποίες κατοικούνται σε ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 79,1% και 90,2%, ανάλογα με το οικοδομικό τετράγωνο. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις, περίπου 180 στο σύνολο, αφορούν ενοικιαζόμενη στέγη. 

Ενα νέο μοντέλο ζωής για τους κατοίκους θα προκύψει με την ενοποίηση των ελεύθερων χώρων των διαμερισμάτων

 Ενδιαφέρον έχει η ανθρωπογραφία των κατοίκων. Στα τρία οικοδομικά τετράγωνα κατοικούν 828 άτομα, από τα οποία τα 300 έχουν ξένη υποκοότητα. Κυριαρχούν οι Αλβανοί, που φτάνουν τα 162 άτομα, ενώ ακολουθούν αλλοδαποί με προέλευση το Μπανγκλαντές, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο.

Η πολυπολιτισμικότητα προβάλλεται από ορισμένες πλευρές ως αιτία για τις συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων. «Το όλο θέμα υποκινείται από ομάδες κατοίκων, με την ανάλογη πολιτική υποστήριξη, και δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο του πληθυσμού. Δεν λέμε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά είναι άλλης φύσης. Δεν έχει να κάνει με εθνικότητες, έχει να κάνει με προβλήματα που γεννούν τις συγκρούσεις και τις ενισχύουν.

Οι συνθήκες κατοίκησης είναι και αυτές παράγοντας που ενισχύουν το πρόβλημα, δημιουργώντας ατομικότητες, διαχωρίζοντας ομάδες και περιορίζοντας τη ζωή στο ιδιωτικό», μας εξηγεί ο Σταύρος Κούσουλας, που προσθέτει ότι «η πρόταση για τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους έγινε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα της γνωριμίας μεταξύ των κατοίκων, που θα καταρρίψει τη μυθοπλασία του κακού γείτονα, του εγκληματία μετανάστη».

Η νέα εικόνα της γειτονιάς θα προκύψει μέσα από εννέα βήματα:

* Εξαφανίζονται από τον οδικό χάρτη της γειτονιάς η Ικονίου και η Λαερτίου και αντιμετωπίζονται ως κοινόχρηστος χώρος, με φυτεύσεις και διαδρομές για τους πεζούς. Τα τρία οικοδομικά τετράγωνα ενοποιούνται σε ένα.

* Γκρεμίζονται οι τοίχοι στα ισόγεια που αποκτούν την όψη πιλοτής, αλλά χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δημιουργούνται περισσότερες είσοδοι στο εσωτερικό του ενιαίου πλέον οικοδομικού τετραγώνου. 

Ενα από τα δύο συνολικά αδόμητα οικόπεδα που έχουν απομείνει σε 100 στρέμματα γεμάτα πολυκατοικίες

 * Εξαιρούνται από κατεδαφίσεις τα νεοκλασικά και τα κτίρια του μοντερνισμού, που αναδεικνύονται με επιδοτούμενα προγράμματα ανακαίνισης.

* Διαμορφώνονται οι ελεύθεροι χώροι στο εσωτερικό του ενοποιημένου πλέον τετραγώνου, αλλά διαχέονται παντού με αξιοποίηση των διαφορετικών επιπέδων που θα προκύπτουν με το γκρέμισμα των τοίχων των ισογείων.

* Αξιοποιούνται οι ταράτσες και δημιουργούνται εναέριοι διάδρομοι σύνδεσης μεταξύ τους. Είναι μια ιδέα για να «σκαρφαλώσουν» οι κοινόχρηστοι χώροι ώς τις ταράτσες.

* Οι εμπορικές χρήσεις συγκεντρώνονται σε επιλεγμένα σημεία, κυρίως προς τους δρόμους με έντονη κυκλοφορία.

* Κατεδαφίζεται μια ολόκληρη πολυκατοικία περίπου στη μέση της Ικονίου και οι ένοικοι αποζημιώνονται με νέα κτίρια που προτείνεται να κατασκευαστούν στα όρια του ενοποιημένου τετραγώνου. Η επιλογή έγινε γιατί το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο τής υπό ανάπλαση περιοχής και απέναντι σε ένα από τα δύο αδόμητα οικόπεδα.

* Κατασκευάζεται ένα καινούργιο κτίριο στο δεύτερο αδόμητο ακίνητο, που βρίσκεται στη γωνία Λαερτίου και Αχαρνών. Σε αυτό θα στεγαστούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας που προτείνεται να κατεδαφιστεί.

* Υλοποιείται, με παροχή κινήτρων, πρόγραμμα ανάπλασης των όψεων των κτιρίων, που δεν περιορίζεται στο βάψιμο με επιλεγμένα χρώματα.

Ολα αυτά τα μέτρα για να υλοποιηθούν χρειάζεται να συζητηθούν με τους κατοίκους. Η έρευνα των δύο αρχιτεκτόνων έδειξε ότι ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε μορφή συζήτησης, ακόμα και αν αφορούσε μια διπλωματική εργασία. «Είναι καχύποπτοι για τα πάντα, σημάδι και αυτό παρακμής οποιασδήπωτε δημόσιας διαβούλευσης», παρατηρεί ο Βασίλης Βασιλειάδης. Αυτό δεν τον εμπόδισε πάντως να επεξεργαστεί την ιδέα για κοινόχρηστους χώρους ανά συστάδες κατοικιών. «Θα λειτουργούν ως ενοποιητικά στοιχεία και κομβικά μέρη της καθημερινής ζωής», επισημαίνει και εξηγεί ότι σε ομάδες γειτονικών κατοικιών εξασφαλίζονται ανοιχτοί χώροι όπου θα συναντώνται οι ένοικοι με διάφορες αφορμές. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 23-2-2010

Επιστροφή στην αρχή

Ο γνωστός στην Ευρώπη καθηγητής και αρχιτέκτονας Ηλίας Ζέγγελης μιλάει για τον εαυτό του και την Αθήνα στην οποία επέστρεψε

Του Δημήτρη Ρηγόπουλου

«Αχ, ο Ηλίας, ο Ηλίας!..». Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που η Ζάχα Χαντίντ εγκατέλειψε για λίγο την αυστηρή, κάπως απόμακρη και αδιαπέραστη μιντιακή της περσόνα, για να αφεθεί σ’ ένα σύντομο διάλειμμα νοσταλγίας. Ο Ηλίας Ζέγγελης ήταν από τους αγαπημένους της καθηγητές στο Architectural Association του Λονδίνου, την περίφημη ΑΑ, και η ίδια αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την καλή της τύχη.

Στην Ελλάδα, το όνομα της Χαντίντ είναι πολύ πιο γνωστό από αυτό του αγαπημένου της καθηγητή. Όπως και του Ρεμ Κούλχαας, άλλου διάσημου φοιτητή του, με τον οποίο πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του ΟΜΑ (Office for Metropolitan Architecture). Ο Ηλίας Ζέγγελης, πρόσωπο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον ευρωπαϊκό χώρο, «πληρώνει» δύο επιλογές του: να ζήσει στο εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του (κυρίως στο Λονδίνο, όπου σπούδασε και δίδαξε για περισσότερα από 20 χρόνια, πάντα στην ΑΑ) και να αφοσιωθεί στον ακαδημαϊκό του ρόλο, γεγονός που τον απομάκρυνε από την αρχιτεκτονική δράση, με αποτέλεσμα το χτισμένο του έργο να διεκδικεί περιορισμένο χώρο σε μια λαμπρή καριέρα που ξεπερνάει τις τέσσερις δεκαετίες.

Οι σχέσεις με τον γενέθλιο τόπο του αναθερμάνθηκαν το 2000, όταν υπήρξε εθνικός επίτροπος της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της αρχιτεκτονικής της Βενετίας και παρουσίασε τη νέα γενιά της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Και πριν από λίγα χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση. Επέστρεψε στην Αθήνα. Και την Τετάρτη 10 Μαρτίου έρχεται η πρώτη σημαντική αναγνώριση της προσφοράς του εκ μέρους ενός δημόσιου οργανισμού. Στις 7 μ. μ. στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τον συναντήσαμε στο Παγκράτι, στη νέα έδρα του γραφείου που διατηρεί μαζί με την Eleni Gigantesi. Ένα ομολογουμένως αρκετά «ολλανδικό» γραφείο, που ξεχωρίζει στο δρόμο με τις διαδοχικές εισόδους πολυκατοικιών: facade από γυαλί, καμία επιτήδευση στη διακόσμηση, χαρούμενο και ανάλαφρο.

«Δεν με ήθελε η γενιά μου»

Ένας «ευτυχισμένος άνθρωπος» σκέφτομαι, και η αλήθεια είναι ότι η τιμητική βραδιά της ερχόμενης Τετάρτης σαν να απαλύνει παλιές πληγές. Ο Ηλίας Ζέγγελης αισθάνθηκε κάποια στιγμή ανεπιθύμητος από τους αρχιτέκτονες της γενιάς του. «Νεότερος ήταν μια κατάσταση που βίωνα με πόνο», θυμάται. «Δεν ήταν τόσο θέμα ενόχλησης, αισθανόμουν ότι δεν με ήθελαν. Ήταν σαν να έλεγαν “τι θέλει αυτός απ’ έξω και μας κάνει τον καμπόσο;”. Κι εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να κάνω φιλίες». Οι φιλίες δεν ήρθαν παρά μόνο με αρχιτέκτονες νεότερους, συχνά φοιτητές του.   «Ίσως επειδή παραήμουν μεγάλος γι’ αυτούς και δεν ένιωθαν κανενός είδους απειλή ή ανταγωνισμό», λέει μεταξύ σοβαρού κι αστείου. Στην πραγματικότητα δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγήσει την απομόνωση από τους συνομηλίκους του. «Ήταν αδύνατον να το εκλογικεύσω. Μόνο το ότι είχα γίνει γνωστός, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. ’κουγα διάφορα τότε που είχαμε φτιάξει την ΟΜΑ, μας έβλεπαν σαν πολύ αλαζονικούς και όλη αυτή η ατμόσφαιρα με στενοχωρούσε και με απέτρεπε να επιστρέψω».

Στην Αθήνα πια, νιώθει να έχει «κατεβάσει» ταχύτητες. Συνεχίζει, φυσικά, να διδάσκει (έλαβε μέρος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής του Βόλου και πηγαινοέρχεται στην Ολλανδία διδάσκοντας στο Berlage Institute στο Ρότερνταμ), να δίνει σεμινάρια– πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνισμού της Oliaros για την κατασκευή μιας ιδιωτικής φοιτητικής εστίας στο Μεταξουργείο. Αισθάνεται σαν να έχει προσγειωθεί σε μιαν άλλη πόλη. «Η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ. Έχει γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα, θα έλεγα. Γιατί, ξέρετε, η Αθήνα υπήρξε παλιά ένας βαρετός τόπος. Αν αφήσουμε κατά μέρους τα κλισέ για το λαμπρό φως και το υπέροχο κλίμα, που πάντως ισχύουν, αυτό που φτιάχνει την Αθήνα είναι η γεωγραφία της: ο Υμηττός, τα βουνά, οι λόφοι της, η Ακρόπολη, στολίδια που διασκεδάζουν τις επιμέρους ασχήμιες».

Αναζωογόνηση, όχι ανάπλαση

Με αφορμή τον διαγωνισμό του Μεταξουργείου, η κουβέντα μας πηγαίνει στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας. «Διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ενώ βρίσκονται στην καρδιά της πόλης δεν έχουν καταστραφεί κι αυτή είναι μια ιδιαιτερότητα που δημιουργεί δυναμική». Προτιμάει τον όρο «αναζωογόνηση» έναντι της «ανάπλασης»  ή της «αναβάθμισης». «Στην αναζωογόνηση διατηρείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υπάρχουσας κατάστασης, δίνοντας βάρος στην αστική ανάπτυξη χωρίς να διαταράξεις ευαίσθητες κοινωνικές ισορροπίες». Ο Ηλίας Ζέγγελης υπονοεί τις αναταράξεις σε γειτονιές με έντονο μεταναστευτικό στοιχείο στην περίπτωση που η «αναβάθμιση» συνδέεται αποκλειστικά με την αύξηση στις τιμές των ακινήτων. «Η υποδοχή μεταναστών ήταν ένα δώρο για την Ελλάδα και το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι να μη χάσουμε την ευκαιρία να γίνουμε ως κοινωνία πιο ανοιχτοί».

Αναγνωρίζει τη στασιμότητα της Αθήνας ως προς τη διάδοση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. «Από τη στιγμή που στα μεγάλα δημόσια έργα το κράτος δεν εμπιστεύεται τους καλούς αρχιτέκτονες, είναι φυσικό η ποιοτική αρχιτεκτονική να διοχετεύεται σε ιδιωτικές κατοικίες, βίλες, χωρίς ιδιαίτερα προβολή. Και υπάρχουν καλοί αρχιτέκτονες!». Ο ίδιος δεν το συζητάει. Θα ήθελε να είχε χτίσει περισσότερο. «Δεν ήμουν πολύ καλός στην αναζήτηση πελατών, περίμενα να μου έρθουν όλα σερβιρισμένα στο πιάτο».

Η Ζάχα Χαντίντ που γνώρισα

Με τον Ηλία Ζέγγελη απέναντί σου ο πειρασμός να ρωτήσεις για τη Ζάχα Χαντίντ είναι αναπόφευκτος. Πώς τη θυμάται στα χρόνια της σχολής; «Ήταν πάντα ένας ατίθασος άνθρωπος. Έπρεπε να προσαρμόζεσαι στις δικές της επιθυμίες. Από πολύ νωρίς είχαμε αντιληφθεί ότι είχαμε να κάνουμε με μεγάλο ταλέντο, κυρίως για τη ζωγραφική της. Είναι πραγματικά κρίμα που δεν βλέπουμε ζωγραφική της. Τώρα, με τις διευκολύνσεις των υπολογιστών, ένα από τα πιο παραγωγικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής παραγωγής, που είναι αυτό που κάποτε περνούσε κατευθείαν από την καρδιά στο χαρτί, αρχίζει και χάνεται. Και, νομίζω ότι έχει αρνητική επίδραση και στο ίδιο το έργο της Χαντίντ». Όσο για το φαινόμενο των σταρ της αρχιτεκτονικής, ο Ηλίας Ζέγγελης πιστεύει ότι η επίδρασή τους μάλλον έβλαψε τις νεότερες γενιές, γιατί διαστρεβλώθηκε η αντίληψη για την αρχιτεκτονική, μια διαδικασία «πολύ πιο συλλογική και σύνθετη». Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί αρχιτέκτονες, «παρασυρόμενοι από το θάρρος της επιτυχίας, αφέθηκαν σε ατομικιστικά μνημεία ναρκισσισμού και αυτοέκφρασης».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_07/03/2010_392949

 

Επιστροφή στην αρχή

Χείρα βοηθείας και αλληλεγγύης από κατοίκους του 6ου Διαμερίσματος προς τους μετανάστες της περιοχής:

 

Mouvement des Habitants du 6me Arrondissement d’ Athènes

Chers Amis Emigrés

Avec cette lettre nous voulons nous présenter a vous. Nous sommes des habitants Grecs qui vivent autour

ou à proximité de la place ‘Platia Amerikis’. Nous voulons partager avec vous les problèmes du quartier, car

nous croyons que avec la participation de tous, en commun, nous pourrons tous ensemble, les affronter.

Qui sommes nous?

Nous sommes citoyens, habitants du quartier qui ont décidé de unir nos efforts pour combattre les

problèmes qui dévalorisent la qualité de notre vie.

Quels sont les problèmes les plus importants?

1. La criminalité qui augmente.

2. L’ indifférence et l’ abandon des espaces ouverts, pour ce qui concèrne la propreté et l’ esthétique.

Le respect et le soin de nos rues, de nos places de nos maisons n’ est pas seulement un devoir de l’

Etat ou de la Municipalité mais aussi un devoir de nous tous qui habitent ce coin surpeuplé d’ Athènes.

(Sois les Grecs soit les Émigrés).

3 . Il y a le besoin d’établir un esprit de coexistence pour tous les habitants, du quartier. Nous souhaitons

de construire des relations de respect et de confiance entre nous TOUS.

Comment nous pouvons affronter les problèmes?

Nous connaissons que ces problèmes ne sont pas seulement nos problèmes.

Sont aussi vos problèmes.

On sait que quelque fois vous devenez victimes de gens criminels.

On sait que vous vivez sous conditions très difficiles.

On sait que quelques fois vous vous trouvez devant un comportement raciste.

Nous pensons que la seule possibilité de surpasser tout cela c’ est de nous rencontrer, de vaincre la

méfiance, et entreprendre des actions en commun, pour trouver solutions TOUS ENSEMBLE.

Pour cela nous voulons proposer a ceux qui veulent participer, d’ organiser une journée pour NETTOYER et

EMBELLIR la Platia Amerikis. TOUS LES HABITANTS ENSEMBLE. L’ action commune sera après Pâques.

Nous voulons vous demander par gentillesse, d’ essayer de ne pas créer de problèmes par votre

comportement. Car il ne faut pas donner des arguments aux racistes qui auraient pu miner le développement

de nos relations. Bien sûr if faut tenir propre le quartier (tous le jours) et se forcer TOUS ENSEMBLE a

protéger la paix et la sécurité de tous en chacun.

Comment nous pouvons VOUS AIDER?

Nous connaissons avocats, docteurs en médicine, Organisations contre le Racisme.

Si vous voulez dénoncer un ACT ILLEGAL (par les Autorités ou par des individus)

Si vous avez besoin d’ aide médicale.

Si vous voulez demander aide quelquonque

Téléphonez au numéros 6932828964, 6974363037

Μοιράστηκε στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής στις 18-3-2010

(19-3-2010)

Επιστροφή στην αρχή

Τετάρτη, 9 Ιούνη 2010

 ’γριος ξυλοδαρμός Πακιστανού μετανάστη στον ’γιο Παντελεήμονα από φασιστοειδή. Κατατέθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων.

 Την Τρίτη 8 Ιούνη, γύρω στις 9:30 το βράδυ, 3 φασιστοειδή επιτέθηκαν αναίτια και γρονθοκοπούσαν επί 3-4 λεπτά στο κεφάλι τον Ναντίμ Ουαχίντ, 30 ετών από το Πακιστάν, επί της οδού Αλκιβιάδου στο κάτω μέρος της Πλατείας του Αγίου Παντελεήμονα. Ο άτυχος Ναντίμ, που εκείνη τη στιγμή μιλούσε αμέριμνος στο κινητό του τηλέφωνο, είχε μόλις βγει από Internet Café που διατηρεί συμπατριώτης του στην οδό Αλκιβιάδου. Πρόκειται για ένα σημείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από καφενείο-στέκι χρυσαυγιτών και λοιπών εθνικιστών τραμπούκων της περιοχής. Εκεί όπου - όπως είχε καταγγείλει η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» - είχαν επί σειρά ημερών στηθεί φασιστικά «μπλόκα» και αμέσως μετά από την πρόσφατη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση μίσους της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία. Ο αιμόφυρτος Ναντίμ μετακομίστηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διαπιστώθηκε κάταγμα στη μύτη και ελαφρά τραύματα σε διάφορα άλλα σημεία του κεφαλιού του (σαγόνι, αυτί). Ο Ναντίμ σώθηκε από μετανάστες που βγήκαν από τα γύρω μαγαζιά για να τον βοηθήσουν.

Μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και της Αφγανικής Κοινότητας που ειδοποιήθηκαν από Αφγανούς κατοίκους της περιοχής, έσπευσαν στο σημείο, κάλεσαν το ΕΚΑΒ και κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό στην αστυνομία όταν κάποια στιγμή έφθασε στο σημείο ένα περιπολικό. Την ώρα που ο αιμόφυρτος Ναντίμ έμπαινε στο ασθενοφόρο, ομάδα περίπου 10 «ελληνόψυχων» θαμώνων της παρακείμενης καφετέριας (κάποιων ήδη γνωστών από προηγούμενα περιστατικά) με βρισιές και απειλές επιχείρησε μάταια να εκφοβίσει τους συμπαραστάτες και τον τραυματία. «Πάρτε το βρωμιάρη σας και φύγετε», «Μην ξαναπατήσετε εδώ θα σας τσακίσουμε», «Κουμούνια θα πεθάνετε» «πούσ… Αφγανέ σε έχουμε σταμπάρει», ήταν μερικές από τις ευγενείς εκφράσεις των «αγνών ελληνόψυχων». Αστυνομικοί της ’μεσης Δράσης που εκείνη την ώρα ήταν παρόντες, δεν συνέλαβαν τους επιτιθέμενους μέλη και φίλους της Χρυσής Αυγής. Δεν κατέγραψαν καν τα στοιχεία τους, ενώ ζητούσαν στοιχεία μελών της Κίνησης και των μεταναστών αλληλέγγυων…

Σήμερα 9/6 κατατέθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων, από το θύμα και μάρτυρες στο τοπικό ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, παρουσία της δικηγόρου του θύματος, Ιωάννας Κούρτοβικ από το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Επίσης κατατέθηκε αίτημα ασύλου από το θύμα, καθώς είναι ένας από τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που ποτέ δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το «Αλλοδαπών», όπου η διαδικασία ασύλου τους τελευταίους μήνες έχει παγώσει με ευθύνη του υπουργείου Προ-Πο. Πρόκειται για την πρώτη καταγγελία που καταγράφεται από το συγκεκριμένο ΑΤ τους τελευταίους μήνες, μετά από σωρεία καταγγελιών ρατσιστικών επιθέσεων που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Από τη μεριά της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», δηλώνουμε πως η τρομοκρατία και η ομερτά που επιχειρούν να επιβάλλουν οι φασίστες στην περιοχή, με την προκλητική ανοχή του τοπικού ΑΤ, δεν θα περάσουν. Καλούμε κάθε κάτοικο και τοπικό φορέα, τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις να καταδικάσουν τα φασιστοειδή και καλούμε σε συντονισμό δράσης ώστε οι νοσταλγοί του Χίτλερ να ξαναμπούν στους υπονόμους της ιστορίας όπου πραγματικά ανήκουν. Απέναντι στη βαρβαρότητα της κρίσης, η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, για ντόπιους και μετανάστες. Οι διακρίσεις και ο ρατσισμός βολεύουν μόνο τους «από πάνω» που επιτίθενται σε όλους μαζί και στον καθένα μας ξεχωριστά.

 Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Κίνηση "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"

tel-fax: 210-5130373, 3306286,6974363037, www.ksm.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

ΚΕΝΑ  ΚΑΙ  ΠΛΗΡΗ – Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ  ΤΗΣ  ΠΟΛΗΣ

Η  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Ανοιχτή συζήτηση στο taf την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 13:00

νορμανού 5, μοναστηράκι

Πρόθεση της συζήτησης είναι η διερεύνηση της δυναμικής της πόλης μέσα από την αντίθεση κενού και πλήρους, δομημένου και αδόμητου, ιδιώτευσης και συλλογικότητας.

Αφορμή αποτελεί η καταγραφή, από την κίνηση κατοίκων του 6ου δημοτικού διαμερίσματος,  400 περίπου κτιρίων με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα, εκ των οποίων το 30% είναι κενά, καθώς και η εμπειρία που αποκτήθηκε όσον αφορά τα προβλήματα των κατοίκων, την ποιότητα ζωής, την συμβίωση και διαβίωση.

Η καταγραφή και ανάλυση του φαινομένου, η προβολή του και η αναζήτηση τρόπων παρέμβασης θα είναι τα θέματα της συζήτησης.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

Ηλίας Γιαννίρης
   Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης,
   υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας- Αττικής.

Ελένη Πορτάλιου
   Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.,
   Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων,
   μέλος του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης.

Χρήστος Ρουμπάνης
    εκπαιδευτικός,
   εκπρόσωπος της Κίνησης Κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας.

Σταύρος Σταυρίδης
    Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
    Γιάννης Βλαχάκης αρχιτέκτων

Επιστροφή στην αρχή

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Η  Επιτροπή Κατοίκων του 6ου Διαμερίσματος (Δήμου Αθηναίων) έχει κάνει σημαντικό έργο. Μελέτησε σε βάθος την κοινωνική και χωρική γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα και κατέγραψε το κτιριακό απόθεμα αξιόλογων αρχιτεκτονικά κτιρίων που παραμένουν ανενεργά και μπορούν να παραλάβουν πλήθος  άστεγες κοινωνικές χρήσεις. Από την άλλη, η Επιτροπή με απαράμιλλο θάρρος αγωνίζεται να κρατήσει ανοιχτή σε όλους μια περιοχή που δυναστεύεται από τον ρατσισμό και τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής  εναντίον μεταναστών και όχι μόνο. Είναι παρούσα στο δημόσιο χώρο με εκδηλώσεις φιλίας και αλληλεγγύης. Υπερασπίζεται έμπρακτα μια πόλη ανοιχτή και φιλόξενη.

Ο ’γιος Παντελεήμονας και το 6ο Διαμέρισμα δεν είναι υποβαθμισμένες περιοχές. Διαθέτουν αξιοσημείωτα στοιχεία αστικού πλούτου, ιστορική πολυτυπία και αρχιτεκτονική αξία κτιρίων, συνύπαρξη χρήσεων και κοινωνικών ομάδων. Αυτό που ονομάζεται υποβάθμιση δεν είναι παρά μορφές της σύγχρονης αστικής φτώχειας που εκρήγνυται στις μεγαλουπόλεις της παγκοσμιοποίησης και πλήττει γηγενείς κατοίκους και μετανάστες. Νέοι πληθυσμοί συσσωρεύονται στο κέντρο της πόλης, αβοήθητοι και απελπισμένοι. Το κεντρικό κράτος και ο δήμος αποποιείται το κόστος της αντιμετώπισης των νέων προβλημάτων που προκύπτουν και επιπλέον εγκαταλείπουν τις περιοχές στην τύχη τους, υποβαθμίζοντας τις κοινωνικές και δημοτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όσοι από τους παλιούς κατοίκους έχουν τα μέσα να εξαναγκάζονται σε φυγή.

Στο Δήμο Αθηναίων η δημοτική πολιτική για τις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες κινείται στα όρια της φιλανθρωπίας, η κρατική πολιτική ένταξης των μεταναστών είναι ανύπαρκτη και η καταπολέμηση του εγκλήματος  (trafficking, εμπόριο ναρκωτικών) - που ενδημεί στο κέντρο – μηδενική, ενώ η καταστολή των θυμάτων  των ακραίων ανισοτήτων  αποτελεί καθημερινή  πρακτική.

Επιπλέον, σε περιοχές όπως ο ’γιος Παντελεήμονας, δεν λειτουργούν οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, συντήρησης  και εξωραϊσμού της πόλης, δημιουργίας πράσινων χώρων, επισκευής σχολείων, ανέγερσης παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, πολλαπλασιασμού των παιδικών χαρών,  κ.λπ. Η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα κλείνει για να εκδιωχθούν τα παιδιά των μεταναστών από την περιοχή.

Επιδιώκοντας να συμβάλλω εποικοδομητικά στο έργο της Επιτροπής Κατοίκων και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου και συμφωνώντας με το πνεύμα μιας πολιτικής διεξόδου που προτείνεται, εντοπίζω τα εξής σημεία, στα οποία μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις.

 • Διεκδικούμε την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου με προτεραιότητα τη στέγαση
 • Δημοτικό Ιατρείο : υπάρχει στο 6ο Διαμέρισμα και δέχεται κάθε επισκέπτη ανεξαρτήτως του αν έχει χαρτιά. Πρέπει να ενδυναμωθεί η λειτουργία του (ιατροφαρμακευτικό υλικό, προσωπικό) και να γίνει γνωστή στους μετανάστες.
 • Διεκδικούμε με κινητοποιήσεις ( υπογραφές, παραστάσεις, συγκεντρώσεις, κ.λπ.) από το Δημοτικό Συμβούλιο την ικανοποιητική παροχή των δημοτικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Επιμένουμε στο άνοιγμα της παιδικής χαράς
 • Ενισχύουμε το αίτημα ανακατανομής των δημοτικών τελών για να στηριχθούν τα μικρά μαγαζιά και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
 • Εξασφαλίζουμε χώρο για τη σίτιση 500 συμπολιτών μας από την Αρχιεπισκοπή σε δημοτικό κτίριο ή κενό κτίριο που ανοίγουμε εμείς
 • Εντοπίζουμε ποια από τα κτίρια που κατέγραψε η μελέτη της Επιτροπής Κατοίκων είναι κατάλληλα για παιδικούς σταθμούς και διεκδικούμε από τη δημοτική αρχή να ανοίξουν με μικροεπισκευές για τη φετινή χρονιά και με μεγαλύτερες σε βάθος χρόνου.
 • Επιμένουμε να συμπεριληφθούν μικροί δημοτικοί χώροι γειτονιάς στις αναπλάσεις του ΥΠΕΚΑ .
 • Αγωνιζόμαστε για να μείνουν οι δημόσιοι χώροι ανοιχτοί, πολυλειτουργικοί και πολυφυλετικοί.

13-6-2010

Ελένη Πορτάλιου

Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη

Επιστροφή στην αρχή

Συνέντευξη Τύπου Κίνησης Κατοίκων 6ου διαμερίσματος για την κατάσταση στον Αγιο. Παντελεήμονα

 

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ | ΓΕΝΙΚΑ

Συντάχθηκε απο τον/την ananews-Virus @ on Παρασκευή, 24 Σεπτέμβριος 2010 16:53   

Κριτική προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη νομαρχία και το δήμο για την οριακή, όπως τόνισαν, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα άσκησαν μέλη της Κίνησης Κατοίκων 6ου διαμερίσματος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Στη συνέντευξη μίλησαν εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», η «Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή» κ.ά.
Επικρίθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης για τη στάση που τήρησε όσον αφορά την ανάκληση της άδειας πραγματοποίησης του φεστιβάλ Αφρικανών Γυναικών το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Αμερικής. Όπως σημειώθηκε, ο Γ.Γ. του δήμου Ηλίας Θεοδώρου δήλωσε σε εκπροσώπους της Κίνησης (που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο φεστιβάλ) ότι η εκδήλωση αναβάλλεται διότι υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων. Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν και δήλωσαν ότι εάν πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ «θα δράσουν δυναμικά». Όμως, μέλη της Κίνησης επικοινώνησαν, όπως ανέφεραν, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δήλωσε ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφάλεια της εκδήλωσης. Παρ' όλα αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων επέμεινε στην ανάκληση της άδειας.
Οι ομιλούντες εξέφρασαν την αγωνία τους διότι, όπως είπαν, πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή έχει το παρακράτος με μέλη και οπαδούς ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων, «νοσταλγούς της χούντας και παραστρατιωτικούς, που με το προκάλυμμα μιας ομάδας περίπου 70 κατοίκων της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες με αυτούς ιδέες, έχουν υιοθετήσει τη βία και την τρομοκρατία εναντίον μεταναστών, προσφύγων και οποιουδήποτε αντιτίθεται στις απόψεις τους».
Κατηγόρησαν την αστυνομία διότι «κάνει τα στραβά μάτια, όταν (σ.σ. οι ομάδες αυτές) επιδίδονται σε προπηλακισμούς και μαχαιρώματα μεταναστών και προσφύγων μπροστά στις διμοιρίες της, παίρνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη και εξαπολύοντας επιχειρήσεις σκούπα». Επέρριψαν ηθικές ευθύνες στα πολιτικά κόμματα που, όπως είπαν, «λάμπουν δια της απουσίας τους από την περιοχή, καθώς εδώ και δύο χρόνια κανείς δεν έχει αποτολμήσει παρά τις εκλογικές αναμετρήσεις να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία, πλην των ακροδεξιών συνδυασμών».
«Ως κάτοικοι νιώθουμε έντονη ανησυχία, θυμό και θλίψη. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που μόνο καλό δεν προοιωνίζει. Αρχίζει η περιοχή και μου θυμίζει Κόσοβο ή Τέτοβο πριν από την έκρηξη. Ποια πολιτική παράταξη θα έρθει να τολμήσει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή;» σημείωσε η Μαρίνα Βήχου από την Κίνηση, η οποία πρόσθεσε: «Απειλούνται δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ έχουν κτυπηθεί. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που πήγε να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στα αστυνομικά τμήματα Αγ. Παντελεήμονα και Ομονοίας για τις απειλές που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι Σομαλοί προπηλακίσθηκε από μέλη ρατσιστικών ομάδων μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα».
«Δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι», σημείωσε από την Κίνηση η Ηλέκτρα Στοβολίδου. «Ξεκινήσαμε -πρόσθεσε- πριν από δύο χρόνια με υπομνήματα. Πήγαμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στα αστυνομικά τμήματα. Τελικά ο δήμος το μόνο που έκανε ήταν να κλείσει την παιδική χαρά της πλατείας του Αγ. Παντελεήμονα και να κόψει τα τελευταία δενδράκια στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Η Πατησίων έχει γίνει υπαίθριο πορνείο. Εμείς φωνάζαμε εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έγινε τίποτα».
«Όπως η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα δεν έκλεισε μόνο για τα παιδιά των αλλοδαπών αλλά και των Ελλήνων, έτσι και εάν εκτραχυνθούν τα πράγματα στους δρόμους που σήμερα δεν μπορούν να βγουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, αύριο δεν θα μπορούν να βγαίνουν ούτε Έλληνες», σημείωσε ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και πρόεδρος του Συλλόγου Αφγανών Μοχαμαντί Γιούνους και συμπλήρωσε: «Αυτοί περιμένουν δυναμική αντίδραση από εμάς για να προκαλέσουν μακελειό στην περιοχή. Εμείς δεν θα κάνουμε τη χάρη στους φασίστες. Δεν θα επιτρέψουμε να χειροτερεύσει η κατάσταση».

http://www.babylonia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2046&Itemid=

 

Επιστροφή στην αρχή

«Ζούσαν λεφτάδες εδώ, τώρα ζει ΅όνο ο φόβος»

Πώς υποβαθ΅ίστηκε ο Αγιος Παντελεή΅ονας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Παπαδόπουλος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Εnri Canaj , gpapadopoulos@dolnet.gr

TA NEA ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2010 08:40

Εγινε σύ΅βολο σύγκρουσης πολιτισ΅ών, διεκδίκησης δικαιω΅άτων και στιγ΅ατισ΅ού. Η γειτονιά του Αγίου Παντελεή΅ονα Αχαρνών ΅άς απασχολεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Η υποβάθ΅ισή της είχε αρχίσει από τη δεκαετία του ‘70, πριν λερωθούν οι τοίχοι ΅ε συνθή΅ατα ΅ίσους, όταν ελάχιστοι είχαν στρα΅΅ένο το βλέ΅΅α τους στην περιοχή.
Τα κόκκινα τριαντάφυλλα στα δύο βάζα αντέχουν ακό΅η δίπλα στους ξερα΅ένους κρίνους. Κάποτε, στο ψυγείο του ανθοπωλείου της ζούσε ένας κήπος. Οι πελάτες σχη΅άτιζαν ουρές. Σή΅ερα, θα είναι ευχαριστη΅ένη αν πουλήσει σε ΅ια ΅έρα ένα ρόδο. Η Πόπη Βεντουρή γερνάει σε αυτό το ΅αγαζί. Δουλεύει στη γωνία Πιπίνου και Αχαρνών τα τελευταία 50 χρόνια. Περνάει εδώ όλη της τη ΅έρα. Δεκατέσσερις ώρες ανα΅ονής, ΅έχρι να ωθήσει κάποιος τη γυάλινη πόρτα της. Συχνά την παίρνει ο ύπνος ΅προστά από την τηλεόραση.
Σκέφτεται να το κλείσει. Αλλωστε οι ΅όνες ευχάριστες ανα΅νήσεις που τη συντροφεύουν είναι τόσο ΅ακρινές, που θυ΅ίζουν σκηνές ασπρό΅αυρης ελληνικής ταινίας.
«Ηταν ωραία εδώ. Ησυχα», λέει όταν τη συναντώ. Στη δεκαετία του ‘60 η πλατεία του Αγίου Παντελεή΅ονα δεν ήταν ένα τετράγωνο πολιορκη΅ένο από ΅πετόν. Στην αριστερή γωνιά, πίσω από την εκκλησία, βρισκόταν ΅ια πισίνα.
Στην οδό Πιπίνου υπήρχε το θρυλικό καφενείο του Βυζούρη όπου συναγωνίζονταν οι άσοι της στέκας. Οι ΅εγαλύτεροι της γειτονιάς θυ΅ούνται ακό΅η τα πανελλήνια πρωταθλή΅ατα ΅πιλιάρδου και ΅ιλούν ΅ε θαυ΅ασ΅ό για τους παίκτες που «έφταναν τις 1.500 καρα΅πόλες». Η Αγίου Μελετίου ήταν περίφη΅ος ε΅πορικός δρό΅ος. Για να νοικιάσεις ΅αγαζί εκεί πλήρωνες πολλά εκατο΅΅ύρια για αέρα.
Γειτονιά ΅ε διαση΅ότητες
«Ζούσαν λεφτάδες εδώ. Απέναντι, στην Αχαρνών, έ΅ενε ΅ια κυρία που είχε τη ΅ισή Αθήνα δικιά της», λέει η κ. Βεντουρή. «Στη γειτονιά σύχναζαν ηθοποιοί και πολιτικοί, ενώ η πεθερά ΅ου είχε ΅ια τρέλα ΅ε τους διάση΅ους. Τους φώναζε ΅ε το ΅ικρό τους όνο΅α και είχε φιλία ΅ε τον Ράλλη». Μιλάει για εκείνη την εποχή ΅ε γλυκιά νοσταλγία. Εχει κοντά γκρίζα ΅αλλιά. Φοράει τζιν πουκά΅ισο, πράσινο παντελόνι και λευκή βα΅βακερή κάλτσα ΅ε φαγω΅ένο ΅αύρο ΅οκασίνι.
Η κουβέντα ταξιδεύει από το ‘60 στο ‘70, στα ΅πουκέτα που έφτιαχνε για γά΅ους και βαφτίσεις και στις ουρές έξω από το παλιό ΅αγαζί του Τζή΅α στην Αχαρνών, όπου οι ΅ανάδες αγόραζαν πασχαλιάτικα παπούτσια στα παιδιά τους. Φτάνου΅ε στη δεκαετία του ‘80. Κενό. Κα΅ία Ανά΅νηση. Στη δεκαετία του ‘90 εγκαθίστανται σε ΅εγάλους αριθ΅ούς στην περιοχή οι πρώτοι ΅ετανάστες. Και οι ανα΅νήσεις της κ. Βεντουρή, αλλά και άλλων παλιών κατοίκων και ε΅πόρων της περιοχής, ζωντανεύουν. Λες και κοι΅ήθηκαν για ΅ία δεκαετία και ξύπνησαν σε ΅ια περίοδο που αρκετοί από αυτούς περιγράφουν ως «εφιάλτη».
Αλλά η οικιστική, αισθητική, οικονο΅ική και κοινωνική υποβάθ΅ιση της περιοχής είχε αρχίσει πολύ πιο πριν, σε ΅ια περίοδο που η ΅ετανάστευση δεν υπήρχε καν στον ορίζοντα και δεν είχε κλείσει ακό΅α ο κύκλος της ελληνικής ΅ετανάστευσης στη Δυτική Ευρώπη.
Αύριο: «Ο κύκλος της βίας στον Αγιο Παντελεή΅ονα»

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο Αγιος Παντελεή΅ονας ΅έσα από διηγήσεις παλιών και νέων κατοίκων, έρευνες και αριθ΅ούς

Οι δρό΅οι ΅ε τα παλιά αρχοντικά έγιναν οίκοι ανοχής
Η ΕΙΚΟΝΑ του Αγίου Παντελεή΅ονα από ψηλά ΅οιάζει ΅ε ξεδοντιασ΅ένη οδοντοστοιχία. Τα παλιά αρχοντικά ασφυκτιούν πλάι σε πενταώροφα και εξαώροφα κτίρια. Κάποτε η Φίνος Φιλ΅ τα χρησι΅οποιούσε στις ταινίες της για αθηναϊκό σκηνικό. Η Ζωή Κρανάκη ΅ένει σή΅ερα στη γειτονιά των διατηρητέων, στην οδό Ρε΅ούνδου.
«Εγκαταστάθηκε σε αυτό το σπίτι η οικογένεια του συζύγου ΅ου το 1956. Ζούσαν ευτυχισ΅ένοι, ΅έχρι που ξεκίνησε η αντιπαροχή. Ο πατέρας του ό΅ως αρνήθηκε να το ρίξει. Πόναγε η ψυχή τους όταν έβλεπαν να γκρε΅ίζονται τα πάντα γύρω τους», λέει.
Μια ξύλινη ελικοειδής σκάλα, στολισ΅ένη ΅ε θυ΅άρι και βότανα, οδηγεί στο καθιστικό της. Ψηλά ταβάνια και ΅εγάλα παράθυρα. Της πρότειναν να το νοικιάσει για να γίνει οίκος ανοχής. Προσέφεραν 3.000 ευρώ τον ΅ήνα, αλλά δεν δέχτηκε. Πιο κάτω, ο ιδιοκτήτης ενός γειτονικού νεοκλασικού δεν απέρριψε αντίστοιχη προσφορά.
Τριάντα ένας οίκοι ανοχής λειτουργούν σή΅ερα στον Αγιο Παντελεή΅ονα σε κτίρια που χτίστηκαν πριν από τον Β’ Παγκόσ΅ιο Πόλε΅ο. Μεταφέρθηκαν εδώ όταν έκλεισε η Τρού΅πα.
Χρειάζονταν σπίτια ΅ε αυτόνο΅η είσοδο και η γειτνίαση ΅ε τον σιδηρόδρο΅ο καθιστούσε την περιοχή φιλέτο. «Τουλάχιστον έτσι συντηρήθηκαν αυτά τα κτίσ΅ατα», λέει ο Ηλίας Γιαννίρης, επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Για έξι ΅ήνες ο κ. Γιαννίρης και η Κίνηση Κατοίκων του 6ου Δια΅ερίσ΅ατος κατέγραψαν την κατάσταση του κτιριακού αποθέ΅ατος στον Αγιο Παντελεή΅ονα. Εντόπισαν 105 κτίρια που δεν χρησι΅οποιούνται, είναι ακατοίκητα ή προς πώληση.
Από αυτά, σύ΅φωνα ΅ε την έρευνά τους, τα 19 αποτελούν εστίες ΅όλυνσης και 27 κρίνονται επικίνδυνα για κατάρρευση στέγης ή πτώση σοβάδων. Ενώ το 43% των κτιρίων που έχουν κηρυχτεί από το ΥΠΕΚΑ ως διατηρητέα βρίσκονται σε ΅έτρια έως κακή κατάσταση.
Ο Γιάννης Βλαχάκης, αρχιτέκτονας και ΅έλος της Κίνησης Κατοίκων, ΅ου δείχνει τον χάρτη της απαξίωσης και τις φωτογραφίες σπιτιών που καταδικάστηκαν σε ένα δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στην οδό Φιλαδελφείας 4 ένα εργοστάσιο 1.266 τετραγωνικών ΅έτρων ρη΅άζει εδώ και χρόνια. Ανήκει στο ΙΚΑ.
Στην οδό Πιπίνου, το γωνιακό κτίριο απέναντι από το πρώην Αfghan Ηotel, έχει τρεις ιδιοκτήτες. Το 75% είναι ΅οιρασ΅ένο σε δύο ιδιώτες και το 25% βρίσκεται στα χέρια της Α’ Διοίκησης Υγειονο΅ικής Περιφέρειας Αττικής.
«Τώρα είναι η ευκαιρία να παρέ΅βει ο δή΅ος, να αγοράσει φτηνά και να αξιοποιήσει αυτά τα κτίρια. Οσα είναι υπό κατάρρευση ΅πορούν να γίνουν πάρκα τσέπης. Τα υπόλοιπα ΅πορούν να στεγάσουν υπηρεσίες και δο΅ές για τους γηγενείς και τους ΅ετανάστες», λέει ο κ. Γιαννίρης. Ηδη πάντως υπάρχουν ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την περιοχή.
Φύλακες των ανα΅νήσεων
Αυτή η χρόνια υποβάθ΅ιση της περιοχής και η απουσία οργανω΅ένου σχεδίου για τη σωτηρία της θα οδηγήσει ΅ια ο΅άδα κατοίκων σε πορεία ΅έχρι τη Βουλή. Ο ζωγράφος Παύλος Σά΅ιος δεν πρόκειται να συ΅΅ετάσχει. «Νιώθω ότι ΅ε υποβιβάζει το να βγαίνω στον δρό΅ο», λέει. Ο κ. Σά΅ιος παρε΅βαίνει ΅ε το ΅εράκι του. Δεν είναι κάτοικος του Αγίου Παντελεή΅ονα.
Πριν από οκτώ χρόνια ό΅ως αγόρασε ΅ε 120.000 ευρώ ένα διώροφο ερείπιο στην οδό Ρε΅ούνδου και το ΅ετέτρεψε σε ατελιέ. Δύο φοιτητές νοίκιαζαν το παλιό νεοκλασικό και το εγκατέλειψαν αφού υπέστη βαριές φθορές στον σεισ΅ό του ‘99. Κι ενώ ο κ. Σά΅ιος ήρθε στη γειτονιά για να σώσει ΅ια ανά΅νηση, λίγα τετράγωνα πιο πέρα η κ. Βεντουρή σκέφτεται να κλείσει το ιστορικό ανθοπωλείο της. Το ΅αγαζί της βρίσκεται στην οικοδο΅ή που έχτισε 50 χρόνια πριν ο οικοδό΅ος πατέρας της. Σχεδόν κάθε νύχτα τον τελευταίο ΅ήνα σταθ΅εύει κοντά του ένα λεωφορείο των ΜΑΤ. Μόλις το βλέπει η κ. Βεντουρή φοβάται ΅ήπως ξεσπάσουν επεισόδια. «Η ησυχία που είχα΅ε παλιά αποκλείεται να επιστρέψει», λέει καθώς ξεδιαλέγει τους ΅αρα΅ένους κρίνους. «Ετσι είναι η ζωή. Προχωράει ΅προστά, δεν πάει πίσω».
Η αντιπαροχή ήταν η αρχή του τέλους
ΗΤΑΝ Η εποχή της απληστίας. Τα χρόνια της αντιπαροχής. Τότε που πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να φτιάξουν προίκα για τις κόρες τους και να τακτοποιήσουν σε ένα δια΅έρισ΅α τους γιους τους. Οπως επιση΅αίνει ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Θω΅άς Μαλούτας, ΅ε τον νό΅ο 395/68, επί δικτατορίας, αυξήθηκαν οι συντελεστές δό΅ησης κατά 20%. Τότε ΅πήκαν οι βάσεις της υποβάθ΅ισης. Χτίστηκαν θηριώδη κτίρια, ενώ οι δρό΅οι και οι υποδο΅ές (ελεύθεροι χώροι, πάρκα) παρέ΅ειναν ίδια. Μέχρι το ‘50 υπήρχαν λιγότερες από 1.000 πολυκατοικίες στην Αθήνα. Στα επό΅ενα τριάντα χρόνια κατασκευάστηκαν 35.000. Σύ΅φωνα ΅ε την απογραφή του 2001, στον Αγιο Παντελεή΅ονα το 75% του πληθυσ΅ού ΅ένει σε σπίτια που φτιάχτηκαν ΅έχρι το 1970.
Ο Αγιος Παντελεή΅ονας είναι ΅ια από τις γειτονιές του κέντρου που χτυπήθηκε από την κρίση ενοικίασης στη δεκαετία του ‘80. Τότε όλο και περισσότερες οικογένειες αναζητούσαν στέγη στα προάστια της Αθήνας. Στους πάνω ορόφους και τα ρετιρέ, όπου παρατηρούνταν σε ΅εγαλύτερο βαθ΅ό η ιδιοκατοίκηση, τα παιδιά άφησαν πίσω τους γονείς τους. Ενώ αρκετά δια΅ερίσ΅ατα στους χα΅ηλότερους ορόφους έ΅ειναν αδιάθετα. «Οταν έφτασαν αργότερα οι πρώτοι ΅ετανάστες – παράνο΅α και ΅η – έπρεπε να πάνε στο πιο φτηνό κο΅΅άτι ενοικιαζό΅ενης κατοικίας. Αυτό δεν υπήρχε στις εργατικές περιοχές, όπως στη Δυτική Αθήνα.
Τα υποβαθ΅ισ΅ένα δια΅ερίσ΅ατα βρίσκονταν στο κέντρο. Ε΅είς (οι γηγενείς) κατασκευάσα΅ε την υποβάθ΅ιση. Οι ΅ετανάστες του πρώτου κύ΅ατος πήγαν σε ένα κο΅΅άτι που ήδη ήταν παρατη΅ένο», λέει ο κ. Μαλούτας.
Αυτές οι εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσ΅α να αυξηθεί το ποσοστό των γηγενών κατοίκων άνω των 65 ετών κατά 23,8% το διάστη΅α 1991- 2001 στον Αγιο Παντελεή΅ονα («Η Νέα Κοινωνική Γεωγραφία της Αθήνας:
Μετανάστευση, Ποικιλότητα και Σύγκρουση», Β. Αράπογλου, Κ. Καβουλάκος, Γ. Κανδύλης, Θ. Μαλούτας, Σύγχρονα Θέ΅ατα, Οκτώβριος - Δεκέ΅βριος 2009).
Την ίδια περίοδο οι ΅ικροί εργοδότες και αυτοαπασχολού΅ενοι ΅ειώθηκαν κατά 6%, ΅ε τους ανειδίκευτους να αποτελούν το 54% του εργατικού δυνα΅ικού. Στις αρχές του ‘90 υπήρχε χώρος στην αγορά εργασίας για να απορροφηθεί το πρώτο κύ΅α ΅ετανάστευσης. Οπως παρατηρεί ό΅ως ο κ. Μαλούτας, οι περισσότεροι ΅ετανάστες φτάνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα χωρίς «΅ορφωτικά ΅παγκάζια». «Και είναι δύσκολο να ενταχθούν. Ειδικά όταν έρχονται κυρίως άντρες και ζουν σε κλειστές ο΅άδες», λέει.
Η κατοίκηση στα η΅ιυπόγεια έγινε ξανά ανάγκη και ΅έθοδος κερδοσκοπίας στις πλάτες των ΅εταναστών. Ακό΅α και αποθήκες, χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ΅όνο ΅ε ένα νιπτήρα, χωρίς κουζίνα ή άλλους χώρους, ΅ετατράπηκαν σε σπίτια. Σή΅ερα, σε ΅ια βόλτα στην οδό Αλκα΅ένους, από το ύψος της Σωζοπόλεως ΅έχρι και την Αγορακρίτου, ΅ετρά΅ε 13 άδεια υπόγεια, 10 που χρησι΅οποιούνται ως κατοικίες και άλλα 10 που παρα΅ένουν αποθήκες ή ΅αγαζιά.

[ ΙΝFΟ ]

Δείτε το διαδραστικό γράφη΅α και το φωτορεπορτάζ για τον Αγιο Παντελεή΅ονα στο www.tanea.gr

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΩΣ ΤΟ 2014

Σχέδια ανάπλασης για 3 πλατείες

Στο τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τις πλατείες Αττικής, Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Νικολάου Αχαρνών, με προοπτική να δημοπρατηθούν τον Ιανουάριο, με συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ.

Είναι η σημαντικότερη παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με την πλατεία Θεάτρου, όπου τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2011.

Στην περίπτωση του Αγίου Παντελεήμονα, που σήμερα είναι χώρος αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, προβλέπεται η ενοποίηση του βόρειου και του νότιου τμήματος, ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια της πλατείας, με έμφαση στο πράσινο. Υψηλά δένδρα θα φυτευτούν προς την πλευρά της οδού Αχαρνών, ώστε να λειτουργούν ως ασπίδα κατά του θορύβου.

Καταργείται η κλειστή παιδική χαρά και στη θέση της προβλέπεται να λειτουργήσει ανοιχτός χώρος για παιχνίδι. Η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί με την αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων στην Αγορακρίτου, ώστε να εξασφαλιστεί η σύνδεση με την πλατεία Αττικής, ενώ σε επόμενη φάση θα «κουμπώσει» με το δίκτυο των πεζόδρομων που θα συνδέουν την Ακαδημία Πλάτωνος με το Πεδίον του Αρεως. Ανάπλαση προβλέπεται στο νεοκλασικό κτήριο στην οδό Υγείας, το οποίο θα μετατραπεί σε διαπολιτισμικό κέντρο.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις στην πλατεία Αγίου Νικολάου Αχαρνών αφορούν την απομάκρυνση των παρτεριών, που στην πράξη λειτουργούν ως φράγματα και περιορίζουν τον δημόσιο χώρο, καθώς και τη σύνδεση με το δίκτυων των μικρών πεζόδρομων που ήδη υπάρχουν στην περιοχή γύρω από την εκκλησία.

Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται στον απολογισμό του προγράμματος «Αθήνα-Αττική 2014», που εξέδωσε χθες το υπουργείο, με προφανείς πρεοκλογικούς σκοπούς. Προαναγγέλλει ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για άλλες δύο πλατείες, του Αγίου Στυλιανού στο Ζεφύρι και του Σωτήρη Πέτρουλα στον Κολωνό. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 προβλέπεται να ξεκινήσουν τα έργα για την ανάπλαση της Βασ. Ολγας, απ' όπου θα συνεχίσουν να διέρχονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για τις κυκλοφοριακές παραμέτρους. Στις αρχές του έτους προβλέπεται να ολοκληρωθεί από το ΣτΕ η επεξεργασία του διατάγματος για τον Υμηττό, το οποίο περιλαμβάνει το νέο πάρκο Γουδή-Ιλισίων, συνολικής επιφάνειας 1.000 στρεμμάτων. Η έναρξη θα γίνει με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά περίπου 70 στρέμματα.

Χ.ΤΖ

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Επιστροφή στην αρχή

Προσπάθεια διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αθήνας από ευαισθητοποιημένους πολίτες

Το άλλο πρόσωπο του κέντρου

Την καταγραφή σπιτιών, που χτίστηκαν από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και την περίοδο λίγο πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκίνησαν επιστήμονες της Κίνησης Κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, επιχειρώντας να ισορροπήσουν τη δυσμενή εικόνα του οικιστικού κέντρου, με την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του. Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα ακολουθήσουν οι τεχνικές μελέτες για το πώς μπορούν τα κτήρια αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης και των κατοίκων της.
'Έως σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 376 κτήρια στην περιοχή, που περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Κωνσταντινουπόλεως, Ιουλιανού και Αγίου Μελετίου, κτήρια που ανάγονται σε διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ, όπως είναι το λαϊκό νεοκλασικό, το νεοκλασικό, της περιόδου του εκλεκτικισμού και το Bauhaus.
Η συγκεκριμένη περιφέρεια, την περίοδο στην οποία ανήκουν τα καταγεγραμμένα κτήρια, αποτελούσε πυρήνα της αθηναϊκής αστικής τάξης, ιδιαίτερα από την πλατεία Βικτωρίας και πάνω, όπου μάλιστα υπήρχαν και στολίδια της αρχιτεκτονικής, όπως αυτό της ΓΣΕΕ, που ανήκε σε πλούσια εβραϊκή οικογένεια, και η σημερινή καθολική εκκλησία επί της Γκυιλφόρδου, επίσης κατοικία πλούσιας εβραϊκής οικογένειας.
Αντίθετα, από την οδό Αριστοτέλους και κάτω κατοικούσαν λαϊκά στρώματα χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και από εκεί κάποια αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα, πολλά εκ των οποίων διασώθηκαν και ανακαινίστηκαν χάρη στο ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς κοινωνικής πρόνοιας.
Από τα 376, πάντως, κτήρια που καταγράφηκαν, 64,5% βρίσκονται σε καλή κατάσταση, 17,9% σε μέτρια και 17,6% σε κακή. Αρκετά από τα τελευταία κρίνονται κατεδαφιστέα, δεδομένου ότι έχει καταρρεύσει η οροφή τους, ή καθίστανται επικίνδυνα από σοβάδες που πέφτουν. Σε πολλές περιπτώσεις, εξάλλου, αποτελούν σοβαρές εστίες μόλυνσης.
«Όσα είναι για κατεδάφιση, προτείνουμε να 'πέσουν' και να μετατραπούν σε μικρές παιδικές χαρές και πάρκα 'τσέπης'» δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Ηλίας Γιαννίρης, μέλος της Κίνησης Κατοίκων και του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων.
Σημειώνει ότι η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από το μπετόν, δεν πρέπει να προστεθούν άλλα κτήρια, αντιθέτως, ο οικιστικός προσανατολισμός πρέπει να είναι σε μικρές νησίδες οξυγόνου και υπαίθριους χώρους για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, «αν η Πολιτεία θέλει αυτή η περιοχή να προσελκύσει νέους ανθρώπους με οικογένειες, στα πλαίσια μίας ήπιας ανάπλασης».
Η Κίνηση Κατοίκων, πάντως, με τη συνδρομή μελών της, αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, και άλλων που ενδιαφέρθηκαν για το εγχείρημα της καταγραφής, χαρακτήρισε αξιόλογα, από αρχιτεκτονικής πλευράς, τα 117 κτήρια. Από αυτά, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Γιαννίρης, 42 είναι διατηρητέα, ενώ για τα υπόλοιπα 75 δεν υπάρχουν πληροφορίες.
«Από τα 117, 46 είναι εγκαταλειμμένα» προσθέτει ο κ. Γιαννίρης, επισημαίνοντας ότι «δεν αρκεί ο χαρακτηρισμός ως διατηρητέων για να σωθούν και να αξιοποιηθούν. Πρέπει άμεσα η Πολιτεία να λάβει μέτρα και να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες για την αξιοποίησή τους, αλλιώς σε μερικά χρόνια, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα οδηγηθούν και αυτά σε κατεδάφιση».
Ενδεικτικά αναφέρεται, πάντως, ότι ιδιοκτήτης νεοκλασικού κοντά στον Αγιο Παντελεήμονα, ακίνητο που αγόρασε πριν επτά χρόνια, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι χρειάστηκε να δώσει 1.000 ευρώ για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου και επιπλέον να «λαδώσει» τους τεχνικούς υπαλλήλους με ένα ακόμη χιλιάρικο, προκειμένου να συνδεθεί το σπίτι του με το κεντρικό αποχετευτικό σύστημα, καθώς η ΕΥΔΑΠ επισήμως δήλωνε «αδυναμία» να κάνει τη σύνδεση.
«Η πολιτεία αδιαφορεί για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πρωτεύουσας, σε αντίθεση με την τακτική, που ακολουθούν οι αρχές σε όλες τις μεγάλες κεντροευρωπαϊκές και δυτικοευρωπαϊκές χώρες» δηλώνουν ιδιοκτήτες πολλών τέτοιων κτηρίων και προσθέτουν: «Εδώ χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ανακαινίσουν το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη στην Πλατεία Αμερικής, ενώ το άλλο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξανδρου Σβώλου, Φυλής και Φερών, αφού είχε επιτραπεί να λειτουργεί για χρόνια ως οίκος ανοχής, τώρα είναι έρμαιο της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας».
Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις των αξιοποιήσιμων κτηρίων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταγραφής, χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Αξιοποιούνται, ως επιχειρήσεις 31 οίκοι ανοχής, 10 γραφεία, έξι επαγγελματικοί χώροι-καταστήματα, τρεις πρώην ταβέρνες, ως έδρες με κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο 11 σχολές-κολλέγια, οκτώ παιδικοί σταθμοί-σχολεία-φροντιστήρια, οκτώ κέντρα υγείας-πρόνοιας και ως κατοικίες 118 κτήρια, από τα οποία 36 είναι σπίτια με επαγγελματικό χώρο στο ισόγειο, 8 σπίτια με ισόγειο ακατοίκητο και 5 συνδυασμοί
σπιτιού και καλλιτεχνικού χώρου. Τέλος, 91 κτήρια είναι ακατοίκητα.
Εκπόνηση μελετών
Οι επικεφαλής της ομάδας αρχιτεκτόνων της Κίνησης, Ηλίας Γιαννίρης και ο Γιάννης Βλαχάκης, αποτυπώνουν την καταγραφή σε μακέτα και θα προχωρήσουν στην εκπόνηση ενδεικτικών τεχνικών μελετών για το πώς θα μπορούσαν να ανακαινιστούν και να αξιοποιηθούν εκ νέου τα κτήρια αυτά κυρίως για κοινωφελείς σκοπούς, όπως για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δημοτικό ιατρείο, πολιτιστικά κέντρα, στέκια για νέους και ξενώνες αστέγων.

Τα ΝΕΑ on line  11-11-2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231065305

Επιστροφή στην αρχή

Τελικά δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να επιβεβαιωθούν όλες οι καταγγελίες των αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Το ακροδεξιό παρακράτος ξεσκεπάζεται μέρα με τη μέρα:

 • Το Σάββατο στον ’γιο Παντελεήμονα όλη η χώρα είδε τη Χρυσή Αυγή να προσπαθεί με τη βία να ακυρώσει μια καθ' όλα θεμιτή πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση. Αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι σκοπός της δεν είναι να βελτιώσει τις ζωές των κατοίκων, αλλά να φιμώσει οποιαδήποτε άλλη φωνή.
 • Στους τραμπουκισμούς συνέδραμε τα καλόπαιδα της Χρυσής Αυγής και ο υποψήφιος δήμαρχος Θήβας του ΛΑΟΣ Νίκος Τούτουζας. Οι φωτογραφίες του στελέχους του ΛΑΟΣ με το σιδερολοστό (που ξυπνάνε μνήμες Καλαμπόκα και Γκοτζαμάνη) δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη στενή συνεργασία Χρυσής Αυγής και ΛΑΟΣ. Το ΛΑΟΣ που εξεγείρεται εναντίον των προοδευτικών κινητοποιήσεων, είναι ο πολιτικός φορέας που υποθάλπει τη φασιστική βία.
 • Στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ο φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος προχώρησε σε μια πρόκληση πρώτου μεγέθους: μπροστά στους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους έκανε τον άθλιο ναζιστικό χαιρετισμό. Την ώρα που τα θύματα του Διστόμου δίνουν τη μεγάλη μάχη για τη δικαίωση τους, ο Μιχαλολιάκος αποτίει φόρο τιμής στους ναζί μακελάρηδες.
 • Σήμερα το πρωί η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κανελλοπούλου δέχτηκε στην ’γιο Παντελεήμονα επίθεση από το ακροδεξιό φασίστα Γιαννάτο. Την ίδια στιγμή "άγνωστοι" απειλούν τηλεφωνικά την υποψήφια δήμαρχο Ελένη Προτάλιου.

Είναι ώρα να απομονώσουμε τους φασίστες (είτε φοράνε αρβύλες είτε προτιμούν τις γραβάτες) χωρίς "μα" και "αλλά". Είναι ώρα να βάλουμε δημοκρατικό φραγμό στη διογκούμενη φασιστική βία. Και είναι πια καιρός το επίσημο κράτος (ιδιαίτερα η Αστυνομία και το Υπουργείο "Προστασίας του Πολίτη") να σταματήσει να "χαϊδεύει" το φαιό φασιστικό παρακράτος.

Αθήνα 18/1/11

Ποτέ ξανά!

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία potexana.wordpress.com

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ «ΒΙΚΤΩΡΙΑ» ΤΟΥ ΗΣΑΠ

Ο ι κάτοικοι της περιοχής στη  συγκέντρωση στις 27 Φεβρουαρίου 2011, στην πλατεία Βικτωρίας  , εκφράσαμε συλλογικά την ανάγκη επαναλειτουργίας του  σταθμού «Βικτώρια»  του ΗΣΑΠ   και καταλήξαμε σε ψήφισμα ,στο οποίο επισημαίνονται οι σοβαρές συνέπειες από την καθυστέρηση της  επαναλειτουργίας του σταθμού , προϊούσης και της οικονομικής κρίσης, κυρίως  γιατί:

Επιβαρύνει ιδιαίτερα την ήδη δυσχερή οικονομική  κατάσταση, , ενός μεγάλου μέρους  εργαζομένων και φοιτητων.  Διογκώνει την ήδη μεγάλη οικονομική δυσπραγία  των καταστημάτων της  πλατείας  και των γύρω εμπορικών δρόμων ,τα οποία καθημερινά αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα της υποβάθμισης της περιοχής .  Δυσκολεύει τη λειτουργία θέατρων και  κινηματογράφων  με ιστορία πολλών δεκαετιών , που επιμένουν  να παράγουν πολιτισμό παρά τις αντίξοες  συνθήκες και μετρούν τις οριακές αντοχές τους. Αποκόβει την περιοχή και αυξάνει τον κίνδυνο γκετοποίησης της. Στους δύο μήνες που πέρασαν , ο σταθμός παραμένει κλειστός παρά τις διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές  για την επαναλειτουργία του, και οι συνέπειες της επιδείνωσης  της κατάστασης είναι εμφανείς με το κλείσιμο πολλών κσταστημάτων , με την αγωνία και το φόβο  όλων των επαγγελματιών, κι όλων των κατοίκων για την αποκοπή της περιοχής και  για τον κίνδυνο γκετοποίηση της.

Γιαυτό απαιτούμε από την Πολιτεία (ΗΣΑΠ και άλλουςαρμόδιους φορείς) να επαναλειτουργήσει τον σταθμό άμεσα ,όπως δεσμεύθηκε απέναντι μας.

 Βέβαια η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της λειτουργίας του σταθμού του ΗΣΑΠ στη «ΒΙΚΤΩΡΙΑ»  δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την καλυψη  του αρχαιολογικού χώρου και των ευρημάτων της Αρχαίας Αγοράς στο τμήμα της γραμμής μεταξύ Θησείου και Μοναστηρακίου.  Αρκεί, μέχρις  ότου υπάρξει επιστημονικά τεκμηριωμένη διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε:

1. Να συνδεθεί ο σταθμός «ΒΙΚΤΩΡΙΑ» με τους σταθμούς  «ΑΤΤΙΚΗ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» από τους οποίους θα γίνεται  η σύνδεση με το ΜΕΤΡΟ. (Γνωρίζουμε όπως μας διαβεβαίωσαν και οι ειδικοί αρμόδιοι ,ότι εύκολα και σύντομα μπορεί να επιτευχθεί αυτό , γιατί το έργο έχει περατωθεί)

2. Να δρομολογηθεί  λεωφορειακή γραμμή , που να συνδέει το Μοναστηράκι με το Θησείο  ή την Ομόνοια με τα Πετράλωνα,( αν παραστεί ανάγκη επαναχάραξης της γραμμής).

3.Να  γίνει κατάλληλη συγκοινωνιακή μελέτη, που θα βελτιώνει προσωρινά τη ροή των λεωφορείων  στους αναγκαίους άξονες, εις βάρος  ίσως της  διαρκούς κυκλοφορίας των ΙΧ στους άξονες αυτούς, ώστε να  είναι εφικτή η επαναλειτουργία  της  γραμμής Πειραιά – Κηφισιάς  με κάποια ταλαιπωρία των επιβατών και καθυστέρηση της τάξεως των 15 λεπτών ανά δρομολόγιο.

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Επιστροφή στην αρχή

Villa Amalias: μια υπόθεση που μας αφορά όλους

20-12-2012

(Με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη Villa Amalias λόγω «ανώνυμης καταγγελίας περί ναρκωτικών» και τη σύλληψη των κατοίκων για κακουργηματικές πράξεις περί κατασκευής εκρηκτικών υλών).

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα η αστυνομία με την παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στην κατάληψη Villa Amalias ύστερα από «ανώνυμη καταγγελία περί ναρκωτικών». Οι κάτοικοι συνελήφθησαν και κατηγήθηκαν για κακουργηματικές πράξεις περί κατασκευής εκρηκτικών υλών! Αυτό δεν ήταν παρά άλλη μια σκηνή από το έργο της σίγασης κάθε ελεύθερης φωνής από μια κυβέρνηση που ξεπουλά την Ελλάδα τώρα, αφού την έχει σχεδόν καταστρέψει εδώ και 35 και πλέον χρόνια. Αυτή τη φορά η σκηνή αφορούσε την εξόντωση των ανθρώπων και χώρων που στέκονται αποφασιστικά απέναντι στις παρακρατικές ομάδες φασιστών που στηρίζουν το έργο αυτής της κυβέρνησης. Σε λίγο θα ολοκληρωθεί με την ηθική, ψυχολογική ή και φυσική εξόντωση όλων μας.
Περί αυτού πρόκειται. Νομίζει κανείς ότι η εισβολή της «Συντεταγμένης Πολιτείας» του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης της Τρόϊκας στην κατάληψη Villa Amalias στο κέντρο της Αθήνας είναι μια υπόθεση που δεν τον αφορά; Όταν αυτές οι επιθέσεις φτάσουν να τον αφορούν άμεσα θα είναι δυστυχώς πολύ αργά – αν και μας αφορούν όλους άμεσα. Θα εξηγήσω αμέσως γιατί.

Η επίθεση στους κοινωνικούς χώρους των καταλήψεων, το κλείσιμό τους, είναι μια αποφασισμένη πολιτική απόφαση εδώ και μερικούς μήνες, που μάλιστα ανακοινώθηκε και επισήμως από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια κατά την πρώτη πράξη αυτού του έργου, κατά την εκκένωση δηλαδή της κατάληψης Δέλτα στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε τότε ο κύριος Υπουργός, «"Ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, η Ελληνική Αστυνομία αποκατέστησε τη νομιμότητα σε μια ακόμα περίπτωση αυθαιρεσίας, η οποία χρόνιζε αδικαιολόγητα. Το μήνυμα που στέλνει σήμερα η συντεταγμένη Πολιτεία είναι σαφές και προς πάσα κατεύθυνση: μηδενική ανοχή στην ανομία και στην κατάλυση της νομιμότητας. Η Ελληνική Δημοκρατία θα προασπίσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος του ελληνικού λαού, παντού και σε κάθε περίπτωση». Με την παρουσία έξι(!) διμοιριών ΜΑΤ και κάμερας που κατέγραφε την εισβολή και που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ίδια την αστυνομία είχε στηθεί το οργουελικό σκηνικό στη Θεσσαλονίκη με την παραπομπή των 10 συλληφθέντων για «διατάραξη οικογενειακής ειρήνης» και «οπλοκατοχή» (βρέθηκε κι ένα μαχαίρι!). Και με τα τηλεοπτικά κανάλια να αναπαράγουν ακριβώς αυτά που τους έλεγε η ΕΛ.ΑΣ.
Φυσικά, από τη φράση του κ. Δένδια «Η Ελληνική Δημοκρατία θα προασπίσει την απαίτηση της κοινωνίας για πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» καταλαβαίνουμε ακριβώς τι σημαίνει και η φράση «μηδενική ανοχή στην ανομία». Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς ήδη εφαρμόζει το σχέδιο οριστικού ξεπουλήματος της χώρας προς όφελος των εργολάβων που αναλαμβάνουν μεγάλα δημόσια έργα με πλήρη χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος, και αυτοί του το ξεπληρώνουν με την προπαγάνδα που ασκούν μέσα από τα κανάλια τους. Η «μηδενική ανοχή στην ανομία» που κήρυξε το ελληνικό κράτος δεν είναι άλλη από τη γενικευμένη επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους και μη, σε όλους όσους δεν επιθυμούν να μετατραπούν σε δούλους μέσα σε μια χώρα που πια δεν θα τους ανήκει. Τα παραδείγματα του τελευταίου τριμήνου πολλά:

• Απαγόρευση των διαδηλώσεων (επίσκεψη Μέρκελ), προληπτικές προσαγωγές και κλείσιμο των σταθμών του μετρό, στην Αθήνα
• Τρεις άνθρωποι στοχοποιήθηκαν και συνελήφθησαν το Νοέμβριο ύστερα από διαμαρτυρία εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνταν συνάντηση με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Νωρίτερα ο κ. Χούφτελ με δηλώσεις του ζητούσε απολύσεις και μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση. Οι τρεις συλληφθέντες -δύο δημοτικοί υπάλληλοι κι ένας συνδικαλιστής εκπαιδευτικός ηλικίας 39, 47 και 53 ετών - οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους απήγγειλε τις κατηγορίες της παράνομης βίας, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
• Πολίτης που υπερασπίστηκε τη νομιμότητα βρέθηκε κατηγορούμενος για συνέργεια σε κλοπή ύστερα από ερώτηση σε αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Καπετανόπουλος είδε 4-5 αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν συλλάβει έναν μετανάστη και ενώ του έχουν περάσει χειροπέδες ένας εκ των αστυνομικών εξακολουθούσε να τον πατάει στην κοιλιά. Η ερώτησή του «Γιατί τον πατάτε αφού τον έχετε συλλάβει» ήταν αρκετή για τη σύλληψή του με τις κατηγορίες της "ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης", της "αντίστασης" και της "απόπειρας ελευθέρωσης κρατουμένου". Επιπρόσθετα, η εισαγγελέας σχημάτισε κοινή δικογραφία σε βάρος του αλλοδαπού, ο οποίος ομολόγησε κλοπή τσάντας, και του Καπετανόπουλου, φορτώνοντας στον δεύτερο και την κατηγορία της "απλής συνέργειας σε ληστεία". Ο 40χρονος υπάλληλος του ΟΑΕΔ και πατέρας ενός παιδιού δύο ετών κινδυνεύει να τεθεί σε διαθεσιμότητα, αφού η παραπομπή και μόνο δημοσίου υπαλλήλου για κακουργηματική πράξη συνεπάγεται αυτοδικαίως τη θέση του σε προσωρινή αργία μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσής του, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του Μνημονίου.
• Στις 14 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί η ασφάλεια Πολυγύρου διενήργησε έφοδο στην οικία του Σπύρου Τσακούλη στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, με την κατηγορία ρίψης φωτοβολίδας στη διαδήλωση της 21/10/12 στις Σκουριές! Η ταυτοποίηση έγινε, κατά την αστυνομία, από φωτογραφίες της αστυνομικής κάμερας! Η σύλληψη διαδηλωτή ενάμιση μήνα μετά είναι πράγματι μια καινοτομία της αστυνομίας. Σε κείνη όμως τη διαδήλωση 2500 πολιτών εναντίον μιας «επένδυσης» χάριν της οποίας κόβεται το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, ούτε ο εισαγγελέας ούτε η αστυνομία αποτύπωσε πουθενά το γεγονός ότι ειδικές μονάδες των ΜΑΤ έριχναν σε ευθεία βολή στο σώμα των διαδηλωτών δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, ότι έφτασαν στο σημείο να σπάσουν παμπρίζ αυτοκινήτων και να ρίξουν μέσα καπνογόνα, ότι υπέβαλλαν ηλικιωμένους ανθρώπους σε ταπεινωτικές διαδικασίες (υποχρέωση σε γονάτισμα ηλικιωμένων γυναικών και άσκηση απρόκλητης σωματικής βίας- τραυματισμών) κλπ. Η εταιρεία όλως τυχαίως είναι συμφερόντων του εργολάβου και ιδιοκτήτη εφημερίδων και καναλιών, κ. Μπόμπολα.
• Στις 10 Οκτωβρίου καλέστηκε για απολογία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Πατέλης επειδή σε άρθρα του και δημόσιες τοποθετήσεις του στο διαδίκτυο «…αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πρυτάνεως και των λοιπών μελών της Πρυτανικής Αρχής με τρόπο έντονα απαξιωτικό και μειωτικό του κύρους τους…»(!). Ο Δ. Πατέλης είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος αφοσιωμένος στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι γνωστός για τους ανυποχώρητους αγώνες του στο πλευρό των φοιτητών για την ελευθερία στη διδασκαλία, στην έρευνα και στη διακίνηση των ιδεών. Ο ίδιος λέει επ’ αυτού: « Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζω γιατί ακριβώς με κατηγορεί και με παραπέμπει ο κ. Ι. Γρυσπολάκης [πρώην πρύτανης]. Για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζω, κατά παράβαση της διοικητικής πρακτικής, τα σχετικά έγγραφα δεν υπάρχουν στο απόρρητο πρωτόκολλο του Ιδρύματος, ενώ ο ίδιος ο κ. Γρυσπολάκης αρνήθηκε να μου δώσει αντίγραφο παραπεμπτηρίου-κατηγορητηρίου.


Τα παραδείγματα είναι πολλά και εξίσου, αν όχι περισσότερο ακραία. Το μήνυμα είναι σαφές: ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ, μην αντιδράτε στα σχέδιά μας γιατί θα σας καταστρέψουμε τη ζωή.

Στα πλαίσια διάδοσης αυτού του μηνύματος βρίσκεται και η στοχοποίηση των καταλήψεων. Καταλήψεων μάλιστα χώρων που ήταν άδειοι και ρήμαζαν από την αδιαφορία και την αχρηστία μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν από το να τα κατοικήσουν μέχρι να τα μετατρέψουν σε κοινωνικά κέντρα αντιπληροφόρησης και αντιεμπορευματικής συνάντησης των ανθρώπων. Και φυσικά χώρους ενεργούς εναντίωσης στον φασισμό. Όπως η κατάληψη Δέλτα, που ήταν φοιτητικής εστία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ερήμωσε από το 2005 λόγω του ότι τα κονδύλια του υπουργείου για τη στέγαση των σπουδαστών άρχισαν να μειώνονται. Όπως και η Villa Amalias.

Στην κατάληψη Villa Amalias εισέβαλλαν οι αστυνομικοί στις 7:30 το πρωί για να τους πιάσουν στον ύπνο. Για τα μάτια του κόσμου, κυριολεκτώντας, επικαλέστηκαν «ανώνυμη καταγγελία για διακίνηση ναρκωτικών». Λες και έχει ποτέ κινητοποιηθεί τόση αστυνομία για μια ανώνυμη καταγγελία. Λες και χρειάζονταν τόσες διμοιρίες ΜΑΤ για κάτι τέτοιο. Λες και έχει δημοσιεύσει ξανά ποτέ η αστυνομία βίντεο που έχει τραβήξει σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών! Βίντεο που τραβήχτηκε και ετοιμάστηκε την ίδια μέρα προκειμένου να δοθεί στα κανάλια για να το πλαισιώσουν με όσα τους είχαν πει να προπαγανδίσουν. Βουβό το βίντεο, οι «δημοσιογράφοι» το στόλισαν με τη βαριά κατηγορία της οπλοκατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών. Όλως τυχαίως, με αυτή παραπέμφθηκαν οι 8 προσαχθέντες σε δίκη τη Δευτέρα. Οι εκρηκτικές ύλες είναι εν δυνάμει, καθώς αφορούν τα 1200 άδεια μπουκάλια μπύρας, αν και στον χώρο δεν βρέθηκε αντίστοιχη ποσότητα βενζίνης για να τα γεμίσει, αλλά μόνο λίγο «εύφλεκτο υγρό» για τη σόμπα. Βρέθηκε επίσης ένα σφυρί κι ένα μαχαίρι. Τι αστεία κατηγορία. Ακόμα και το τυπογραφείο της κατάληψης και το έντυπο υλικό που βρέθηκε εκεί σκηνοθετήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει παράνομες προκηρύξεις σε εγκληματική γιάφκα. Ακριβώς σε αυτή το σημείο φάνηκε η αυθαιρεσία των αρχών: στο να παρουσιάζουν φυλλάδια, γραμμένα χαρτιά με τις απόψεις κάποιων που προορίζονται για μοίρασμα στο δρόμο, στους συμπολίτες, ως προϊόντα εγκλήματος. Όταν κατηγορείσαι για τις πολιτικές σου απόψεις, με κάθε επισημότητα, τότε το κράτος έχει ήδη αγκαλιάσει τον φασισμό από καιρό.

Και, Ω του θαύματος, τα συγκεκριμένα φυλλάδια και αφίσες που έδειχναν οι κάμερες της αστυνομίας στοιβαγμένα χωρίς να εστιάζει στα γράμματά τους, ήταν κείμενα κατά του φασισμού και καλέσματα σε αντιφασιστική πορεία το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου. Η Villa Amalias αποτελούσε ανάχωμα κατά του φασισμού και του ρατσισμού στη συγκεκριμένη περιοχή του κέντρου, έχοντας μάλιστα συμβάλει πολύ στη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονικής συνύπαρξης ντόπιων και μεταναστών σε αυτή τη μικρή γειτονιά του κέντρου, στην πλατεία Βικτωρίας. Στο κάλεσμά τους για την πορεία του Σαββάτου διαβάζουμε:

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ:
Γιατί όταν το αφεντικό σου σε απολύει λόγω «κρίσης», δεν σου φταίει ο συνάδελφός σου που είναι αλλοδαπός
Γιατί όταν οι τράπεζες σου παίρνουν το σπίτι, δεν σου φταίει αυτός που νοικιάζει ένα υπόγειο μαζί με άλλους πέντε
Γιατί όταν οι μπάτσοι και οι φίλοι τους οι μαφιόζοι βγάζουν εκατομμύρια από τα ναρκωτικά και την πορνεία, δεν σου φταίνε κάποιοι φτωχοδιάβολοι για την εγκληματικότητα
Γιατί όταν βάζεις λουκέτο στο μαγαζί σου επειδή δεν αντέχεις την κρατική φορολογία, δεν σου φταίει ο άλλος που πουλάει τσάντες στο δρόμο
Γιατί όταν το Δ.Ν.Τ. κλείνει τα νηπιαγωγεία και τα νοσοκομεία, δεν σου φταίνε τα παιδιά που «περισσεύουν», ούτε οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν
Γιατί όταν η χώρα σου ενισχύει στρατιωτικές επιθέσεις σε άλλες χώρες, δεν σου φταίνε οι άνθρωποι που φεύγουν και γίνονται πρόσφυγες
Γιατί όταν θα φύγεις κι εσύ στη Γερμανία, δεν θα φταις εσύ που θα γίνεις μετανάστης...
ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Και για να μιλήσουμε λίγο πρακτικά, τα 1200 μπουκάλια που βρέθηκαν στην κατάληψη είναι απομεινάρια της λειτουργίας του συναυλιακού χώρου όπου γίνονται συναυλίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αντιεμπορευματικής διασκέδασης. Το σφυρί και τα μαχαίρια είναι χρηστικά εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Οι αντιασφυξιογόνες μάσκες είναι απαραίτητη προστασία που προμηθεύεται κάθε διαδηλωτής που δεν θέλει να λιποθυμήσει στο δρόμο και να τον ποδοπατήσουν τα ΜΑΤ. Οι σφεντόνες και τα δυναμιτάκια, όπως λένε οι ίδιοι, αποτελούν στοιχειώδη μέσα αυτοπροστασίας σε έναν χώρο που έχει επανειλημμένα δεχτεί επιθέσεις φασιστικών παρακρατικών συμμοριών (εμπρησμοί, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί); Ναρκωτικά δεν βρέθηκαν, φυσικά, εκτός από δύο τσιγαριλίκια: η «μικροποσότητα χασίς» που αναφέρθηκε από την αστυνομία είναι το προαπαιτούμενο συμπλήρωμα για να στοιχειοθετήσει όλα τα άλλα, τη στιγμή που η κατοχή και χρήση μικροποσοστήτων χασίς σε όλη την Ευρώπη είναι νόμιμη.

Μα είναι πλέον φανερό: ένα κράτος που σου επιτίθεται διαρκώς, και η ποινικοποίησή σου όταν αμύνεσαι. Αυτό είναι ο φασισμός. Σε αυτό αντιτίθεται η κατάληψη της Villa Amalias. Οι καταλήψεις είναι οι χώροι απ’ όπου καταρχάς εκπορεύεται η μαχητική αντίσταση στον φασισμό και η υπεράσπιση χώρων που δέχονται επιθέσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κοινωνική Κουζίνα στα Χανιά όταν απειλήθηκε πριν από μέρες από κάποιους τραμπούκους (προσπαθεί η Χρυσή Αυγή και ο Δήμαρχος να την κλείσουν επειδή προσφέρει συσσίτιο σε όσους πεινούν, ανεξαρτήτου χρώματος και καταγωγής) πρώτα απευθύνθηκε στην κατάληψη της Rosa Nera για βοήθεια και περιφρούρηση. Σε μία κοινωνία που ολοένα και σιωπά, το κλείσιμο και η καταστολή αυτών των κοινωνικών χώρων σημαίνει για όλους μας, για όλη την κοινωνία, ότι πλέον θα περπατάμε φοβισμένοι και σιωπηλοί μπροστά από τους μπρατσωμένους φασίστες που θα κάνουν περιφρούρηση στις γειτονιές και θα ξυλοκοπούν είτε μετανάστες είτε έλληνες που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία όλων μας.
Τα γεγονότα άλλωστε μιλούν από μόνα τους. Μια μέρα μετά την εισβολή στη Villa Amalias έγινε εμπρηστική επίθεση στο αυτοοργανωμένο κοινό στέκι Xanadu στην Ξάνθη, με κίνδυνο να καεί και το υπόλοιπο κτήριο. Το στέκι είχε ήδη κάνει ενημέρωση στον κόσμο της πόλης για την εισβολή στη Villa Amalias. Και, οργανωμένα πλέον, η εφημερίδα Καθημερινή, η εφημερίδα που ετοιμάζει ρεπορτάζ παρέα με την κυβέρνηση, ετοιμάζει τις επόμενες εισβολές νομιμοποιώντας από τώρα την επερχόμενη και σχεδιασμένη εισβολή, την οποία φαίνεται να γνωρίζουν ήδη: στο «ρεπορτάζ» της για τη Villa Amalias αναφέρεται συνεχώς και σε άλλους «χώρους ανομίας» που σύντομα πρέπει να κλείσουν για να τις εκμεταλλευτεί το κράτος ενόψει κρίσης. Ξεχνούν όμως να μας πουν ότι ανομία είναι ο φασισμός και ο ρατσισμός, ιδεολογίες και πρακτικές που είναι παράνομες σύμφωνα και με το εγχώριο και με το διεθνές δίκαιο. Ίσως επειδή είναι σύμμαχοι της ανομίας όλοι αυτοί που έχουν αναλάβει την επίσημη ενημέρωσή μας.

Αυτό είναι ο φασισμός. Ας γίνει κατανοητό. Όλος αυτός ο παραλογισμός που ζούμε, με την ταυτόχρονη αφαίμαξη και εξαθλίωση όλου του πληθυσμού από ένα κράτος που κλείνει σχολεία, που ξηλώνει δάση, που σου παίρνει την πρώτη κατοικία εάν χρωστάς το χαράτσι και σε θέτει σε αργία από τη δουλειά σου αν τύχει και συμμετάσχεις σε διαμαρτυρία (έχοντας εξασφαλίσει ότι η συμμετοχή σου μπορεί να συνοδευτεί από σίγουρο κακούργημα), αυτός είναι ο φασισμός. Έτσι ξεκινάει. Έχει ήδη ξεκινήσει.

Η αλληλεγγύη στη Villa Amalias είναι υποχρέωση όλων μας. Ο κοινωνικός χώρος που παρουσιάζεται ως γιάφκα τρομοκρατών πρέπει να μας ενώσει όλους στην υπεράσπισή του. Αν όχι από αλληλεγγύη στους άλλους, το οφείλουμε στον εαυτό μας: είμαστε οι επόμενοι. Εκτός κι αν έχει κανείς αποφασίσει να το βουλώσει δια παντός. Στερώντας κάθε ελπίδα για τη ζωή τας, κάθε μέλλον για τα παιδιά του.

Σε κείμενό τους άνθρωποι από τη Villa Amalias (η κατάληψη αποτελείται από πολύ κόσμο και όχι μόνο κατοίκους) λένε τα εξής: " Η Κατάληψη Villa Amalias εδώ και 23 χρόνια αποτελεί έναν ανοιχτό πολιτικό πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο, καθώς και στεγαστική κολεκτίβα. Όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες όπως: θεατρική ομάδα, συναυλιακή ομάδα, studio, ομάδα βιτρώ, παιδικό στέκι, ομάδα χορού, γυμναστικής, ξένων γλωσσών, Η/Υ, τυπογραφική κολλεκτίβα, ομάδα προβολών, δανειστική βιβλιοθήκη, ανταλλακτήριο δίσκων και cd και επίσης έχουν φιλοξενηθεί πολιτικές και πολίτιστικές εκδηλώσεις άλλων ομάδων. Επιπλέον, η Κατάληψη Villa Amalias, πέραν των εσωτερικών δραστηριοτήτων έχει συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων της γειτονιάς, συμμετέχοντας τόσο στη συνέλευση κατοίκων πλατείας Βικτωρίας, όσο και πραγματοποιώντας ανοιχτές και εξωστρεφείς δράσεις στην περιοχή, όπως μικροφωνικές παρεμβάσεις, χαριστικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες και παιδικές εκδηλώσεις στην πλατεία.
[…] Είμαστε σε ένα κτήριο που είχαν εγκαταλείψει για δεκαετίες. Το συντηρούμε και του δίνουμε ζωή. Είμαστε μια κατάληψη που έχει πάντα τις πόρτες ανοιχτές σε ομάδες, άτομα και εγχειρήματα που προάγουν τον αντιεμπορευματικό πολιτισμό, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τους κοινωνικούς, αντιφασιστικούς και ταξικούς αγώνες. Η Βίλλα Αμαλίας δίνει μια σοβαρή μάχη για να προστατέψει όχι δέκα ντουβάρια, αλλά τις επιθυμίες τα όνειρα και τις ελπίδες για μια ζωή πιο ελεύθερη για όλους. Καλούμε όλους όσους βρίσκουν κομμάτι του εαυτού τους στην πολύχρονη λειτουργία της κατάληψης να δώσουν μαζί μας αυτή την κρίσιμη μάχη. Σε αυτό το μύλο οι δήμιοι-δον κιχώτες επιτίθενται ενώ στην πραγματικότητα κυνηγάνε ιδέες. Αυτές είναι οι ανομίες για αυτούς. Κυνηγάνε χίμαιρες θα εισπράξουν εφιάλτες".
Τη Δευτέρα το μεσημέρι οι 8 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη τους με κατηγορίες "περι εκρηκτικών" (τα χιλια διακοσια κατι αδεια μπουκαλια μπυρας + 250ml πετρέλαιο), "οπλοκατοχής" (σφεντόνες, δυναμιτακια, κροτιδες, μαυροκκόκινες σημαίες, μασκες), και "περι ναρκωτικων" (2 τσιγαρα χασισι). Η αλληλεγγύη στη Villa Amalias είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση προσωπική.

Νέλλη Ψαρρού
Δείτε στην ιστοσελίδα της Villa Amalias τι λένε οι ίδιοι αλλά και τις δράσεις τους καθώς και τα καλέσματα αλληλεγγύης που είναι εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα.

http://www.nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=326&Itemid=63

Επιστροφή στην αρχή

Ηλιόσποροι: H Βίλα Αμαλίας είμαστε όλοι μας

 9-1-2013

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους γενναίους συνανθρώπους μας που με το πάθος τους για την ελευθερία επιχείρησαν τη μη-βίαιη ανακατάληψη της ιστορικής Βίλα Αμαλίας, αψηφώντας τη κρατική καταστολή της Μνημονιακής κυβέρνησης και τα λευκά κελιά της κυρίαρχης κουλτούρας.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη Βίλα Αμαλίας ένα προπύργιο της ελεύθερης έκφρασης, της αντιεμπορευματικής κουλτούρας, των κοινωνικών αντιστάσεων και της αντιρατσιστικής περιφρούρησης εδώ και 22 χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια η Βίλα Αμαλίας αποτέλεσε μια όαση ελευθερίας, εναλλακτικού πολιτισμού και κοινωνικής χειραφέτησης, με έντονη δράση και ευρεία αποδοχή σε επίπεδο γειτονιάς. Φιλοξένησε και αγκάλιασε πολλές χιλιάδες νέους ανθρώπους που εξακολουθούν να ονειρεύονται και να δημιουργούν πέρα από τα στενά πλαίσια της κατανάλωσης, του οικονομισμού και της φοβικής συνείδησης που καλλιεργεί συστηματικά το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Η νεοφασιστική ακροδεξιά που κυβερνάει με μηχανική υποστήριξη "κεντροαριστερών" δεκανικιών, δείχνει πλέον ξεκάθαρα τις προθέσεις της κλείνοντας πονηρά το μάτι στα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής. Οι πρόσφατες εμπρηστικές και εμφυλιοπολεμικές δηλώσεις του φαύλου Κρανιδιώτη, δεξί χέρι του Σαμαρά και υμνητή του Μελιγαλά, καθώς και η συμπόρευσή του με τη Χρυσή Αυγή δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβίωση της Χουντοδεξιάς του Κυρίου και της πατριδοκάπηλης ελληνορθόδοξης αισθητικής.

Ο δήμαρχος Καμίνης την ίδια στιγμή που κάνει το πόντιο Πιλάτο στη πολιτική επιλογή του Σαμαρά για βίαιη εκκένωση της ιστορικής κατάληψης κοινωνικής στέγασης στη Βίλα Αμαλίας, κάνει τα στραβά μάτια στην αδιανόητη απαγόρευση χρήσης της παιδικής χαράς του Αγ. Παντελεήμονα από ντόπιους και ξένους που έχουν επιβάλει οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, ενώ δείχνει τα χειρότερα δείγματα γραφής με τη προσπάθεια άλωσης και άλλων ελεύθερων κοινωνικών χώρων- καταλήψεων, όπως αυτών του Θεάτρου Εμπρός και της Αγοράς Κυψέλης.  

Όποιος σπέρνει το φόβο όμως θερίζει θύελλες κοινωνικής ανυπακοής και αντίστασης.

Συμμετέχουμε, στηρίζουμε και καλούμε τους συνανθρώπους μας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τη Βίλα Αμαλίας και τη πορεία συμπαράστασης του Σαββάτου (12 Ιανουαρίου) για να βάλουμε τέλος όλοι μαζί στο κλίμα κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Να βάλουμε τέλος στο φόβο μέσα από μη-βίαιες δημιουργικές αντιστάσεις, με αυτενέργεια, αυτοοργάνωση και συλλογικές δυναμικές απαντήσεις. 

Αλλιώς θα είμαστε εμείς οι επόμενοι...

Ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, αλληλεγγύη, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, ανθρωπιά και ελευθερία.

Ηλιόσποροι -  www.iliosporoi.net

Επιστροφή στην αρχή

Προς τον κ. Δήμαρχο της Αθήνας και το Δημοτικό Συμβούλιο

Τον Μάιο του 2009, παρουσιάζαμε στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα το βιβλίο του κ. Γκάζι Καπλάνι «Μικρό ημερολόγιο συνόρων». Τότε 50 άτομα -με επικεφαλής την υποψήφια στις εκλογές με τη «Χρυσή Αυγή» και υπόδικη για μαχαίρωμα μετανάστη με τη διαδικασία του αυτόφωρου Θέμιδα Σκορδέλη- μας επετέθησαν, μας προπηλάκισαν, μας εξύβρισαν και  διέκοψαν την παρουσίαση.  Κατά τη διάρκεια των γεγονότων ήρθαν δυνάμεις από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, οι οποίες δεν τους απομάκρυναν , παρά το γεγονός ότι είχαμε άδεια από τη Δημοτική Αρχή. Τα συνθήματα που ακούστηκαν τότε  όπως....« μετά το Γράμμο ο άγιος Παντελεήμονας»!!, καθώς και η βίαιη παρεμπόδιση πραγματοποίησης νόμιμων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πλατεία αποδεικνύουν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν  στην περιοχή  ναζιστικές πρακτικές περί «ελεύθερων φυλετικά και πολιτικά ζωνών»

Έτσι, εμείς αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την πλατεία την ίδια στιγμή που οι ακροδεξιοί τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο!

Μετά από ένα περίπου μήνα, ο Δήμος της Αθήνας νομιμοποιεί το κλείσιμο της παιδικής χαράς με απόφασή του για ανακαίνισή της. Και όταν στη συνέχεια ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο και το συνήγορο του πολίτη , ύστερα από παρεμβάσεις της Κίνησής μας, δίδει την απάντηση περί «ανάπλασης και ανακαίνισης», παρά το γεγονός ότι η παιδική χαρά (μοναδική σε όλη την ευρύτερη περιοχή). βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από φωτογραφίες που κατετέθησαν στα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου από την συλλογικότητά μας. Μέχρι σήμερα ,βέβαια, η       Παιδική Χαρά παραμένει κλειστή !!

Παραμένει κλειστή για να μη παίζουν εκεί μαζί με τα ελληνόπουλα και αλλοδαπά παιδιά, γεγονός που «απαγορεύεται» από την εγκληματική συμμορία της «Χρυσής Αυγής».

Ως Κίνηση Κατοίκων συγκεντρώσαμε πάνω από 600 υπογραφές απευθυνόμενοι στους γονείς των παιδιών των νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού της περιοχής, δηλαδή στους άμεσα ενδιαφερόμενους, τις οποίες και σας έχουμε ήδη καταθέσει. Το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι να ανοίξει η παιδική χαρά, να καθαρίζεται, να υπάρχει φύλακας και να κλείνει με την δύση του ήλιου.

Για περισσότερο από τρία χρόνια τώρα, νεοναζί και ακροδεξιοί τραμπούκοι, φορώντας το φερεντζέ του "αγανακτισμένου κάτοικου" τρομοκρατούν τη γειτονιά μας. Όμως οι μάσκες έπεσαν. Ο εγκληματικός χαρακτήρας της ναζιστικής συμμορίας της «Χρυσής Αυγής» αποκαλύφθηκε με λεπτομέρειες ,πλέον, στο πανελλήνιο. Η παιδική Χαρά όμως- σύμβολο της φασιστικής εξουσίας- παραμένει κλειστή παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Δημοτικής αρχής ότι θα την ανοίξει.

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι και κυρίες του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, ως Κίνηση Κατοίκων της πολύπαθης περιοχής μας απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία της Παιδικής Χαράς για να μπορούν όλα τα παιδιά της γειτονιάς μας, που μαστίζεται από την φτώχεια και την εγκατάλειψη να παίζουν αδελφωμένα. Για το σκοπό αυτό περιμένουμε την υλοποίηση της προεκλογικής σας υπόσχεσης και να την επαναλειτουργήσετε άμεσα. 

Κίνηση κατοίκων 6ης δημοτ. Ενότητας Δήμου Αθηναίων


Επιστροφή στην αρχή

 

10 Οκτ, 21:14 | enet.gr | 1 εικόνα
’γιος Παντελεήμονας: Επιτέλους παρεμβαίνει ο δήμος
Μετά από τέσσερα χρόνια λουκέτου στην παιδική χαρά, και την κατάληψη της πλατείας και της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Παντελεήμονα από χρυσαυγίτικες εγκληματικές συμμορίες, και «αγανακτισμένους κατοίκους και καταστηματάρχες», μεταξύ των οποίων η υπόδικη Θ. Σκορδέλη, ο δήμος της Αθήνας, έκανε απόψε το πρώτο βήμα. Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο, παρέμβαση που αφορά συνολικά την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, και όχι μόνο την πλατεία Αγ. Παντελεήμονα ή την παιδική χαρά.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Οκτώβριος 26, 2013

Γείτονες γειτόνισσες

Η εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από οργανωμένη ομάδα χρυσαυγιτών και τα όσα βγήκαν στην φόρα μετά, αποκάλυψε πλατιά αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα λέει εδώ και χρόνια: η Χρυσή Αυγή δεν είναι μια ακόμα πολιτική άποψη αλλά μια ναζιστική συμμορία εγκληματιών.

Αξίζει όλοι να αναρωτηθούμε. Η εκλογή Μιχαλολιάκου στο Δήμο Αθήνας το 2010 και τα ψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σε τι ωφέλησαν την περιοχή μας; Σε τίποτα είναι η απάντηση.

Οι γειτονιές μας παρέμειναν υποβαθμισμένες, η ανεργία και η φτώχεια θεριεύουν. Οι χρυσαυγίτες πάτησαν ελάχιστες φορές το πόδι τους στο δημοτικό συμβούλιο ή στο διαμέρισμα. Και όταν πήγαν έχουν να επιδείξουν τον ναζιστικό χαιρετισμό Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είχαν καμία ουσιαστική πρόταση να κάνουν. Ούτε στο Δήμο ούτε στη Βουλή. Το μόνο που πέτυχαν είναι να κλείσει η μοναδική παιδική χαρά του Α.Παντελεήμονα.

Πέτυχαν επίσης - μπολιάζοντας με μίσος τα μυαλά νέων ανθρώπων - να οργανώσουν συμμορίες ανηλίκων που να κυνηγούν και να μαχαιρώνουν ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα.

Τα μαγαζιά της νύχτας, οι οίκοι ανοχής, τα κυκλώματα μαστροπών και εκβιαστών, το ξενοδοχείο New Dream της οικογένειας Μιχαλολιάκου στην πλατεία Αττικής, συνέχισαν να κάνουν χρυσές δουλειές με τις πλάτες χρυσαυγιτών, πολυεθνικών μαφιών και της αστυνομίας.

Οι χρυσαυγίτες το πρωί κυνήγαγαν μετανάστες και το βράδυ έκαναν δουλειές με τη ρουμάνικη ή τη νιγηριανή μαφία. Παρίσταναν τους αντισυστημικούς και ήταν κολλητοί με τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος.

Με τη σύλληψη του πρώην διοικητή ασφαλείας του ΑΤ Α.Παντελεήμονα αποκαλύφτηκε η διασύνδεση των Ναζί με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Με τη σύλληψη της Θ.Σκορδέλη με τις παχυλές καταθέσεις και τα παράνομα cd & dvd αποκαλύφτηκε η υποκρισία των επαγγελματιών «αγανακτισμένων» της περιοχής μας.

Οι χρυσαυγίτες μας έλεγαν ότι για όλα φταίνε οι ξένοι για να μας διαιρέσουν και να ξεχνάμε ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση, ο δήμαρχος και η πολιτική των μνημονίων και της Τρόικα που πιστά ακολουθούν.

Ο φασισμός ποτέ δεν ήταν η λύση. Για μας η λύση είναι ο κοινός αγώνας των ντόπιων και μεταναστών κατοίκων και των φορέων τους, χωρίς ρατσιστικές διακρίσεις, ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια, την εγκληματικότητα, την υποβάθμιση των γειτονιών μας

Σε αυτόν τον αγώνα σε καλούμε. Γι αυτό οργανώνουμε την πορεία στις 26 Οκτώβρη και τις εκδηλώσεις πάνω στην πλατεία του Α.Παντελεήμονα. Για να ξαναδώσουμε χαμόγελο στα παιδιά μας και ελπίδα στους εαυτούς μας.

 

Συλλογικότητες, Πρωτοβουλίες, Κοινότητες Μεταναστών από ’γιο Παντελεήμονα-Κυψέλη-Αχαρνών-Πατήσια

Αντιφασιστικός Συντονισμός Επιτροπών, Συλλογικοτήτων, Πρωτοβουλιών Αθήνας – Πειραιά

antifasistikossyntonismos.blogspot.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι δράστες ρατσιστικών εγκλημάτων δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο

21/11/2013

Μια ακόμη νίκη στην καταπολέμηση του ρατσιστικού εγκλήματος σημειώθηκε την Τετάρτη (20/11) με την καταδίκη σε 41 μήνες φυλάκιση για παράνομη βία από κοινού και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς από κοινού, δύο ακροδεξιών. Οι κατηγορούμενοι ήταν υπεύθυνοι για τον εμπρησμό μπαρ υπηκόου του Καμερούν στην πλατεία Αμερικής, που  έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τους ενοίκους της πολυκατοικίας στην οποία στεγαζόταν. Τα περιστατικά αυτά δεν ήταν  μεμονωμένα, αλλά οι δράστες τους αποτελούσαν τμήμα συγκροτημένων ταγμάτων εφόδου που περιπολούσαν την περιοχή της πλατείας Αμερικής, έχοντας στο ενεργητικό τους επιθέσεις στα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας, προστασία σε μαγαζιά, τρομοκράτηση των αλλοδαπών και μία γενικότερη «κράτος εν κράτει» συμπεριφορά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε σημαντικό ότι στην εν λόγω δίκη το δικαστήριο έκανε δεκτή την επιβαρυντική περίσταση του άρθρου 79 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα για τέλεση της πράξης «από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, κλπ».  Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε στη γενικευμένη ατιμωρησία που εξέθρεψε τα φαινόμενα αυτά, με ευθύνη πρωτίστως Αστυνομίας, αλλά και  της Δικαιοσύνης. Έτσι, ακόμη και σήμερα που υπάρχουν θετικές εξελίξεις με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τάση μείωσης των  κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, το μαχαίρι δεν έχει φτάσει στο κόκαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση ενώ στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα άλλων τριών δραστών, το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν έχει έως σήμερα προβεί στη σύλληψη τους. Αλλά και στη δίκη, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην διότι αποχώρησαν κατά τη διάρκειά της, έπεσαν «στα μαλακά», αφού η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ δεν τους επιβλήθηκε καν χρηματική εγγύηση. Αναμένουμε στο μέλλον μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από πλευράς της συντεταγμένης Πολιτείας, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε για μία ακόμη φορά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Επιστροφή στην αρχή

 

MONUMENTA

Το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο για το 2014 περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της ημερίδας «Η καταγραφή κτηρίων της περιόδου 1830-1940 στο 5ο και στο 6ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων», που οργάνωσε η MONUMENTA την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και τη συνεργασία 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, του Εξωρ. και Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπριάδου «Αναγέννηση», του Συλλόγου Εμπόρων-Επαγγελματιών Πατησίων «Αλυσίδα» και της Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, στο 8ο Γενικό Λύκειο, που στεγάζεται στο ιστορικό σχολείο Μ. Νομικού. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής του σχολείου αλλά και των ιδιοκτητών παλιών κτηρίων, δικαιώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η MONUMENTA το πρόγραμμα καταγραφής να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία. 

Η ημερίδα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο διευθυντής του Λυκείου κ. Λαμπρινίδης, η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Νέλλυ Παπαχελά και η πρόεδρος του 6ου Διαμερίσματος κ. Χριστίνα Βασιλείου. Οι συντελεστές του προγράμματος Ειρήνη Γρατσία και Γιώργος Νίνος παρουσίασαν το πρόγραμμα, τους στόχους και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Η αρχιτέκτων κ. Βάσω Ρούσση μίλησε για την αρχιτεκτονική που απαντά στα δύο διαμερίσματα.  Η καθηγήτρια του ΕΜΠ, κ. Ελένη Μαΐστρου αναφέρθηκε στη σημασία της καταγραφής των ιστορικών κτηρίων μιας πόλης για την προστασία τους  και στη συμβολή της στην ανάδειξη και διατήρηση της ταυτότητας της πόλης.

Σε γενικές γραμμές αναφέρθηκε ότι στο 5ο διαμέρισμα (Προμπονάς, ’γιος Ελευθέριος, Κυπριάδου, ’νω Πατήσια) και στο 6ο διαμέρισμα (Κυψέλη, Αγ. Νικόλαος, ’γιος Παντελεήμονας, πλ. Αττικής, πλ. Βικτωρίας), σε 1237 οικοδομικά τετράγωνα, καταγράφηκαν  2024 κτήρια, σύμφωνα και με τον πρώτο έλεγχο. Από αυτά τα 637 κτήρια βρίσκονται στο 5ο και τα 1387 κτήρια στο 6ο διαμέρισμα. Τα κτήρια χρονολογούνται κυρίως στις δεκαετίες του 1920 και 1930. Τα περισσότερα σώζονται σε περιοχές γύρω από την Πατησίων και φέρουν τα χαρακτηριστικά του εκλεκτισμού και του μοντέρνου κινήματος.  Το παλιότερο κτήριο κτίστηκε το διάστημα 1831-3 από τους Κλεάνθη και Σάουμπερτ και είναι η έπαυλη Μάλκολμ (’συλο Ανιάτων).

Οι συντελεστές και συνεργάτες του προγράμματος έχουν ενημερώσει τουλάχιστον 2000 ανθρώπους για το πρόγραμμα καταγραφής και έχουν συλλέξει από πάρα πολλούς, κυρίως ιδιοκτήτες, προφορικές μαρτυρίες, πολύτιμες για τα κτήρια για τα οποία δεν έχουμε καμιά άλλη πληροφορία.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται καταχωρούνται σε μια πολύ αναλυτική βάση δεδομένων που σχεδιάστηκε ειδικά για το πρόγραμμά και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος www.docathens.org, στις αρχές του 2014. 

MONUMENTA

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή