Αττικό Άλσος

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Αττικό Άλσος

Ανήκει κυρίως στο Δ. Αθηναίων αλλά και στο Δήμο Γαλατσίου. Με το 29-1-96 ΠΔ (ΦΕΚ 143 Δ/16-2-96) καθορίστηκαν οι κοινόχρηστες χρήσεις και οι περιορισμοί δόμησης. Όμως η ΕΤΜΟΑ (του ΥΠΕΧΩΔΕ) έδωσε για εκμετάλευση το χώρο σε ιδιώτες με αποτέλεσμα την καταστρατήγηση του ΠΔ. Το Συντονιστικό των Συλλόγων για την προστασία των ελεύθερων χώρων Αθήνας καταγγέλλει τις εξής αυθαίρετες επεμβάσεις:

1. Ο Σταθμός α΄ βοηθειών και οι χώροι υγιεινής έχουν δοθεί σε ανώνυμη εταιρεία (SAP HELLAS ΑΕ) η οποία εκμεταλλεύεται το γήπεδο τένις

2. Ο ανοιχτός κοινόχρηστος χώρος προβολών έχει γίνει περιμαντρωμένος χώρος κινηματογράφου Α' προβολής (Σινέ Αττικόν Άλσος) που το εκμεταλλεύεται ιδιώτης.

3. Το αναψυκτήριο ΖΕΠΕΛΙΝ έχει διπλασιάσει το στεγασμένο χώρο του και λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας

4. Το άλλο αναψυκτήριο έχει διπλασιάσει το χώρο λειτουργίας του και επιπλέον εκμεταλλεύεται το χώρο του κοινόχρηστου θεάτρου. (Νέα της Κυψέλης Ιανουάριος 2000)

Την ένταξη του Αττικού Άλσους στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποφάσισε ομόφωνα στις 28-9-2000 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από πρόταση του προέδρου της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αθήνας-Πειραιά Θ. Κατριβάνος. Οι πόροι θα διατεθούν για περίφραξη του άλσους, φωτισμό, ανανέωση πρασίνου, καθαριότητα και απαλλαγή των αυθαίρετων κτισμάτων (Ελευθεροτυπία 29-9-2000)

Επιστροφή στην αρχή

 

Ξεκίνησαν έργα ανάπλασης στο Αττικό Αλσος

Εργα ανάπλασης, ύψους 8,9 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε στο Αττικό Αλσος η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς με στόχο να μετατρέψει την έκταση σε χώρο υπερτοπικού πρασίνου.

Στα 180 από τα 650 στρέμματα του πάρκου θα πραγματοποιηθούν έργα αναβάθμισης, ενώ θα γίνει σημαντική ανανέωση του πρασίνου, καθώς θα φυτευτούν 1.165 νέα δέντρα και 1.277 ποώδη και θαμνώδη φυτά.

Νέες παιδικές χαρές και χώροι άθλησης και περιπάτου θα δημιουργηθούν στο Αττικό Αλσος, στο πλαίσιο της ανάπλασής του.

Οι εργασίες ανάπλασης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ φιλοδοξία της υπερνομαρχίας, όπως τόνισε χθες η κ. Ντ. Μπέη, είναι «το Αττικό Αλσος να αποτελέσει καλοκαιρινό καταφύγιο όλων των κατοίκων του λεκανοπεδίου και όχι μόνο των δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Φιλοθέης και Ψυχικού που συνορεύει».

 

«Οι εργασίες ανάπλασης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι», τόνισε η Ντ. Μπέη

Τα έργα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Τη δημιουργία βοτανικού περιπάτου για τη γνωριμία των επισκεπτών με τα είδη δέντρων και φυτών της Αθήνας.

Την αντικατάσταση του δικτύου πυροπροστασίας και άρδευσης.

Τη δημιουργία νέων παιδικών χαρών.

Την ανακαίνιση του υπαίθριου θεάτρου.

Τη διαμόρφωση δικτύου μονοπατιών με ειδικές διαδρομές για τζόκινγκ.

Την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία χώρου εκμάθησης αναρρίχησης.

Επίσης στο Αττικό Αλσος, θα τοποθετηθεί μετεωρολογικός σταθμός για την πραγματοποίηση παρατηρήσεων των κλιματικών στοιχείων του Αλσους. Ειδικότερα θα μελετάται η διακύμανση της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του βαρομετρικού, του ύψους βροχής, της έντασης και της διεύθυνσης του ανέμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Αττικό Αλσος (η παλιά ονομασία του ήταν Τουρκοβούνια) μέχρι το 1941 αποτελούνταν από πυκνή βλάστηση.

Στην Κατοχή ωστόσο χάθηκε μεγάλο μέρος του πρασίνου, εξαιτίας των αναγκών των Αθηναίων για καύσιμα και ξύλα.

Το 1978, με Προεδρικό Διάταγμα, το Αττικό Αλσος χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και το 2000, με νέο ΠΔ πέρασε στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς

ΕΘΝΟΣ 28/11/2008

Επιστροφή στην αρχή

Ανάπλαση - οξυγόνο για το Αττικό Αλσος-Εχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου

ΖΑΧΟΣ ΜΟΥΛΙΝΟΣ

Μια νέα σελίδα ανοίγει για το Αττικό Αλσος. Η ανάδειξή του σε σύγχρονο υπερτοπικό πόλο με στοιχεία πρασίνου, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας προχωράει όπως όλα δείχνουν με επιτυχία.

Ετσι λοιπόν με την ευκαιρία έναρξης του «3ου Αθηναϊκού Φεστιβάλ Αττικού Αλσους», η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κ. Ντίνα Μπέη έδωσε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των έργων ανάπλασης του άλσους αλλά και του θεάτρου.

Η κ. Ντίνα Μπέη επεσήμανε ότι «έχουμε φτάσει στα μισά του δρόμου ανάπλασης του Αττικού Αλσους και του θεάτρου.

Η διάσωση των τελευταίων μεγάλων ελεύθερων χώρων πρασίνου στο Λεκανοπέδιο είναι ο μεγάλος στόχος που έχουμε σαν Υπερνομαρχία». Από την πλευρά του ο παριστάμενος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως «παρά τα προβλήματα δυσλειτουργίας της κρατικής γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την ανάπλαση, καταφέρνουμε να λειτουργούμε και να συνεργαζόμαστε άψογα».

Το Αττικό Αλσος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους πρασίνου στο κέντρο του Λεκανοπεδίου Αττικής με συνολική έκταση 650 στρεμμάτων. Σήμερα αποτελεί έναν από τους κυριότερους τόπους αναψυχής και διασκέδασης για τους πολίτες των Δήμων Αθηναίων, Γαλατσίου, Φιλοθέης και Ψυχικού. Το 1996 κατασκευάστηκε το υπαίθριο θέατρο που βρίσκεται μέσα στο άλσος, χωρητικότητας 1.200 θέσεων.

Το έργο «Αποκατάσταση - Αναδιάρθρωση Αττικού Αλσους» εντάσσεται στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με προϋπολογισμό 8.925.000 ευρώ. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του συνολικού έργου και περίπου το 80% του έργου εκσυγχρονισμού του θεάτρου, που αναμένεται να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2009.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις ανάπλασης είναι τα έργα για την εύκολη πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, η δημιουργία παιχνιδότοπων και αθλητικών εγκαταστάσεων, έργα πυροπροστασίας.

Το 3ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ Αττικού Αλσους έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό από τις 2 Ιουλίου και θα συνεχίσει με ποικιλία θεαμάτων και ακουσμάτων μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=4502892 7-7-09

Επιστροφή στην αρχή

Αττικό Αλσος - Μια όαση πέντε λεπτά από την Ομόνοια

    Με αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρο και υπαίθριο φυτολόγιο εγκαινιάστηκε χθες το αναμορφωμένο Αττικό Αλσος στο Γαλάτσι
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ
Δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις, μετεωρολογικό σταθμό και υπαίθριο φυτολόγιο με χιλιάδες δέντρα και φυτά περιλαμβάνει το Αττικό Αλσος, στο Γαλάτσι, μετά την ανάπλασή του, την πρώτη που ολοκληρώνεται από την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ελεύθερους χώρους σε κεντρική περιοχή της πόλης, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Αθήνας και εκτείνεται σε 650 στρέμματα.
Η ανάπλαση άρχισε το 2008, με προϋπολογισμό σχεδόν 9 εκατ. ευρώ, και το νέο πάρκο εγκαινιάστηκε χθες. Στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται συνολικά δέκα γήπεδα για τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο (5x5), στα οποία η είσοδος είναι δωρεάν. Επιπλέον χαράχτηκαν ειδικές χωμάτινες διαδρομές για τρέξιμο. Πρόκειται για διαδρομές ειδικά οριοθετημένες, με σήμανση για τις αποστάσεις και τις κλίσεις του εδάφους. Με ανάλογη σήμανση οριοθετούνται και οι διαδρομές που είναι καταλληλότερες για να τρέχουν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Παράλληλα αναμορφώθηκαν τα μονοπάτια, δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές, καθώς και σκιασμένοι χώροι ξεκούρασης, ενώ ανακαινίστηκε και το υπαίθριο θέατρο όπου από το περασμένο καλοκαίρι φιλοξενούνται εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Στο Αττικό Αλσος έχουν φυτευτεί 1.165 δέντρα και 1.277 λουλούδια και θάμνοι- επιπλέον εκείνων που ήδη υπήρχαν πριν από την ανάπλαση. Τα δέντρα φυτεύτηκαν περιμετρικά και εσωτερικά του πάρκου, ώστε να δημιουργούν έναν βοτανικό περίπατο- κάθε δέντρο φέρει ταμπέλα με τα βασικά του χαρακτηριστικά ώστε να το γνωρίζουν οι επισκέπτες. Την ίδια στιγμή λειτουργεί και ένα υπαίθριο φυτολόγιο, όπου θα βρει κανείς πολλά φυτά που ενδημούν στο Λεκανοπέδιο.
Για εκπαιδευτικούς σκοπούς δημιουργήθηκε και ένας μικρός μετεωρολογικός σταθμός, σε σημείο που βλέπει ο ήλιος και όπου είναι ελεύθερη η κυκλοφορία του αέρα. Ο μετεωρολογικός σταθμός περιλαμβάνει μια εσωτερική μονάδα κονσόλα- δέκτη και μια ολοκληρωμένη εξωτερική μονάδα αισθητήρων (όπως βροχόμετρο, αισθητήρα θερμοκρασίας, υγρασίας και ανεμόμετρο). Τα δεδομένα που συλλέγονται, αναλύονται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή. Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος λειτουργεί πλέον και το σύστημα πυροπροστασίας και άρδευσης, το οποίο αντικαταστάθηκε εξολοκλήρου σε όλους τους χώρους του άλσους.
Τα εγκαίνια πραγματοποίησε χθες η υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς κυρία Ντίνα Μπέη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ανάπλαση στηρίχτηκε σε οικολογικό σχεδιασμό με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής». Η κυρία Μπέη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δεύτερη ανάπλαση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή του Πεδίου του Αρεως, η οποία- σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Υπερνομαρχίας- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
1456: Η περιοχή μετονομάζεται σε Τουρκοβούνια από Λυκοβούνια που λεγόταν προηγουμένως. Σε αυτούς τους λόφους παρέμεναν για μεγάλο διάστημα τα στρατεύματα του τούρκου πασά Ομάρ, ο οποίος κατέλαβε την Αθήνα.
Ως το 1941: Είχαν πυκνή βλάστηση, που σταδιακά καταστράφηκε. Στις σπηλιές και στα βράχια έβρισκαν καταφύγιο αντάρτικες ομάδες.
1978: Με Προεδρικό Διάταγμα, το Αττικό Αλσος χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.
2000: Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 98/2000) ορίζει την Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς αρμόδια για τη διεύθυνση, συντήρηση και εκμετάλλευση του Αττικού Αλσους.
2003: Ξεκινά η συστηματική συντήρηση του χώρου.
2008: Εγκρίνεται η ανάπλαση, με προϋπολογισμό 8.925.000 ευρώ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=325789&dt=15/04/2010
ΒΗΜΑ, 15-4-2010

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή