Δήμος Αθηναίων: 4ο Διαμέρισμα

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

4ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων

Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα: http://akadimia-platonos.blogspot.com/

Δείτε και στο Ακαδημία Πλάτωνα

2/12/2005: Το έργο του Δήμου Αθηναίων στο 4ο Διαμέρισμα
Η αναπαλαίωση του ιστορικού κτιρίου του Βουστασίου, η αστική ανάπλαση της περιοχής της Κολυκυνθούς, ο εξωραϊσμός δρόμων και πλατειών και η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης συγκεκριμένων ομάδων είναι μερικές από τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Το έργο του Δήμου στην ευαίσθητη αυτή γωνία της πόλης μας, που περιλαμβάνει την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Κολωνό και τα Σεπόλια, παρουσίασε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της περιοχής.
Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ) Αλέξανδρος Τσιατσιάμης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις της εταιρείας στην περιοχή.

Το κτίριο του Βουστασίου στην Κολοκυνθού ήταν μέχρι σήμερα ένα θλιβερό απομεινάρι μιας άλλης εποχής, έτσι όπως έστεκε εγκαταλελειμμένο. Οι παλαιότεροι θα το θυμούνται ως τροφοδότη με γάλα του γειτονικού Βρεφοκομείου (νυν Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων). Ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ανακαινίσει το κτίριο του Βουστασίου και να το αναπαλαιώσει εξαρχής για να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της περιοχής. Ένα μέρος του κτιρίου θα φιλοξενήσει ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί ένα κενό στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου. Παράλληλα αναπλάθεται και η γύρω περιοχή, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναβάθμισης του περιβάλλοντος αστικού χώρου στην Κολοκυνθού.

Τα έργα στο 4ο Διαμέρισμα δεν σταματούν όμως εδώ. Νέα εμφάνιση αποκτούν η πλατεία Ορθοδοξίας και οι οδοί Χατζηαποστόλου και Αντιγόνης, ενώ διαμορφώνεται ένας νέος κοινόχρηστος χώρος μεταξύ των οδών Λεάνδρου, Ευτοκίου, Τριανταφυλλόπουλου και Χατζηαποστόλου.

Παράλληλα, στην κοινωνικά ευαίσθητη περιοχή του 4ου Διαμερίσματος αναπτύσσονται δομές και δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και προώθησης της επιχειρηματικότητας, με την ουσιαστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνεται έμφαση στις ομάδες πληθυσμού που πληρούν ειδικά κοινωνικά κριτήρια, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, μετανάστες και Ρομά. Ο ανωτέρω παρεμβάσεις έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, προϋπολογισμού έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της προς τους κατοίκους του 4ου Διαμερίσματος, «αντικειμενικός μας σκοπός ήταν και εξακολουθεί να είναι η υλοποίηση έργων ουσίας, έργων κοινωνικά χρήσιμων, έργων που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και ενισχύουν τις υποδομές και το περιβάλλον της πόλης»   http://www.cityofathens.gr

Επιστροφή στην αρχή

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή πολιτών του 4ΟΥ Διαμερίσματος Αθήνας πραγματοποιεί την  Τετάρτη , 12 Μαρτίου 2008, στις 18.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου  Δημοτικού Διαμερίσματος, Λένορμαν & Αλεξανδρείας, ημερίδα με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1η Λειτουργία της Επιτροπής - Ιστορικό των εκδηλώσεων με έμφαση στα κατά καιρούς βασικά αιτήματά μας

2η Παρουσίαση του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας, με ειδικότερη αναφορά στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών

3η Λεπτομερής παρουσίαση της ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ (3520/2006) καθώς και του σκεπτικού της   - Ενημέρωση για την επικείμενη στις 14/3/2008  προσφυγή μας στο ΣτΕ

4η Παρουσίαση της τωρινής κατάστασης όπως αυτή προκύπτει με την τελευταία πρόταση του ΟΣΕ καθώς και προβολή των διεκδικήσεων και αιτημάτων μας για πλήρη υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου

Μετά την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων αυτών από μέλη της Επιτροπής θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων θεσμικών φορέων και  πολιτών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ 4ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Επικοινωνία  2104005544-2105133514-6973756847 Κων/νος Ροσπόγλου

Επιστροφή στην αρχή

Από «παράδεισος» των Χαρίτων ... «αυλή» των εργολάβων

Ενα τσιμεντένιο μεγαθήριο θα ...«κοσμεί» την είσοδο του Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το άλλοτε «κάλλιστον προάστιον» της Αθήνας, η Ακαδημία Πλάτωνος, εξακολουθεί να απειλείται. Οχι από τις λαϊκές γειτονιές που δομήθηκαν εκεί, άναρχα φυσικά, όπως όλη η πόλη με ευθύνη του μετεμφυλιακού καθεστώτος, αλλά από τη σύγχρονη επέλαση των μεγαλοκατασκευαστών. Οι οποίοι, με την ανοχή των κυβερνήσεων, μετατρέπουν ό,τι από τα αρχαιολογικά σπαράγματα δεν μπορούν να καταστρέψουν... σε «αυλή» των τσιμεντένιων τερατουργημάτων τους.

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Εδώ και μήνες, σε τμήμα του Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί όπου, το έτος 387 π.Χ., ο Πλάτων ίδρυσε την περίφημη ομώνυμη Σχολή του και σήμερα αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πράσινου της Αθήνας, κατασκευάζεται 5όροφο κτίριο, 4.500 τ.μ. ανά όροφο και συνολικής επιφάνειας περίπου 20.000 τ.μ. Φυσικά, ως είθισται σ' αυτές τις περιπτώσεις, το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο «αλωνίζει» με την άδεια του κράτους - κατά το «νόμιμον, άρα ηθικόν» - αφού το οικόπεδο όπου χτίζεται το κτίριο εξαιρέθηκε της απαλλοτρίωσης, «παρά την αρχική έκθεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Το ΚΚΕ ανέδειξε από το περασμένο καλοκαίρι το σοβαρό αυτό ζήτημα με σχετική Ερώτηση βουλευτών του προς τον υπουργό Πολιτισμού. Το κτίριο θα βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον προβλεπόμενο χώρο ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλεως των Αθηνών (σ.σ. η χωροθέτηση του οποίου έχει εγκριθεί από το 2000, αλλά ακόμη «σέρνεται» η κατασκευή του), ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν αρχαιολογικά λείψανα, όπως η Ιερά Οικία, το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση του Απρίλη του 2007 (σ.σ. με την υπογραφή του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη) αναφέρεται μόνο στην Ιερά Οικία, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση, ...«δεν προσβάλλεται αισθητικά» από την ανέγερση του κτιρίου!

«Είναι φανερό ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι διάτρητος», σημείωναν οι υπογράφοντες βουλευτές του ΚΚΕ (Σπύρος Χαλβατζής, Εύα Μελά, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γ. Μαυρίκος) και συνέχιζαν: «Η Υπουργική Απόφαση δεν έκανε καμία αναφορά για τα λείψανα της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, ούτε για το προβλεπόμενο να ανεγερθεί εκεί "Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών" που έχει εξαγγελθεί να στεγάσει τα 100.000 και πλέον αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν προκύψει από ανασκαφές από το 1950, σύμφωνα με τη μελέτη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων».

Εκτός απαλλοτριώσεων...

Οι βουλευτέ του ΚΚΕ εκτιμούν ότι η σημασία του άλσους (λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και της ιστορικότητάς του), «αλλά και ο περιβάλλων φυσικός χώρος στον οποίο προβλέπεται να εκτεθούν υπαίθρια αρχαία ευρήματα και θα είναι επισκέψιμος, βλάπτονται από ένα κτίριο 5 ορόφων που θα ανεγερθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο, το οποίο θα δεσπόζει στην περιοχή και επισκιάζει ό,τι υπάρχει γύρω του».

Οι βουλευτές ρωτούσαν τον υπουργό (σ.σ. και εξακολουθούν να το κάνουν αφού απάντηση δεν έλαβαν και κατέθεσαν εκ νέου την Ερώτηση) με ποια κριτήρια εξαιρέθηκε το οικόπεδο από την απαλλοτρίωση, γιατί δόθηκε άδεια οικοδόμησης, χωρίς να έχει προηγηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, αν η κυβέρνηση επιμένει στη συγκεκριμένη επιλογή της και αν εξακολουθεί να ισχύει η χωροθέτηση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1929 από τον Αιγύπτιο, ελληνικής καταγωγής, Παν. Αριστόφρονα, με δικά του έξοδα και όπου έβρισκε αρχαία ερείπια αγόραζε το οικόπεδο, με σκοπό να το δωρίσει στο Δημόσιο. Τότε αποκαλύφθηκαν τα ερείπια του Γυμνασίου, με στοιχεία παλαίστρας. Δυτικά του Γυμνασίου βρέθηκαν ερείπια ρωμαϊκών λουτρών. Ηρθε στο φως και ένα τετράγωνο Περιστύλιο του 4ου αι. π.Χ. Οι ανασκαφές του Αριστόφρονος σταμάτησαν το 1939 και οι έρευνες συνεχίστηκαν τη δεκαετία του '50 από τον αρχαιολόγο Φοίβο Σταυρόπουλο. Οι έρευνες στο λεγόμενο «αγρόκτημα του Δημοσίου», μεταξύ των οδών Δράκοντος και Μοναστηρίου έφεραν στο φως την πρωτοελλαδική οικία και τη λεγόμενη Ιερά Οικία των Γεωμετρικών Χρόνων, η οποία πιθανόν σχετίζεται με την πρωτοελλαδική οικία. Στο Ιερό βρέθηκαν ίχνη θυσιών. Αυτός ο χώρος σήμερα είναι καλυμμένος με στέγαστρο.

Τότε αρχίζει η οικοδόμηση της περιοχής, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συστηματικές ανασκαφές και να αρχίσουν οι σωστικές εργασίες, σε οικόπεδα στα οποία βρίσκονταν κυρίως τάφοι. Ο,τι διασώθηκε φυλάχτηκε στις αποθήκες. Το 1974 κηρύσσεται απαλλοτριούμενος χώρος μια έκταση 120 στρεμμάτων, η οποία το 1978 μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα κηρύσσεται Αλσος πρασίνου. Ο χώρος διακόπτεται από τις οδούς Δράκοντος και Μοναστηρίου, οι οποίες προβλέπεται να καταργηθούν στο πλαίσιο της ενοποίησης του Αλσους.

Ωστόσο, το τμήμα που χτίζει η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ»... «βρέθηκε» εκτός κάθε απαλλοτρίωσης που γινόταν για την ανάδειξη του Αλσους από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ. Αυτό τεκμηριώνεται και από τα τοπογραφικά διαγράμματα που περιλαμβάνονται στα σχετικά φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Το χειρότερο είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, αυτή η εξέλιξη δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Διότι στον καθορισμό της ζώνης προστασίας του Αλσους και των όρων χρήσης και δόμησης εντός αυτής το φθινόπωρο του 2004 - με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού - η συγκεκριμένη περιοχή που χτίζει η εταιρεία, καθώς και όμορες σε αυτήν, χαρακτηρίζεται ως «Βιοτεχνικό Πάρκο», όπου ναι μεν απαγορεύεται σειρά οχλουσών δραστηριοτήτων (μάντρες αυτοκινήτων, φανοποιεία, κλπ.), αλλά επιτρέπονται άλλες επαγγελματικές χρήσεις, γραφεία, εστιατόρια μέχρι και εμπορικές εκθέσεις. Αντιστοίχως, σε άλλα σημεία της «ζώνης προστασίας» επιτρέπονται ξενοδοχεία, τράπεζες, επαγγελματικά εργαστήρια και εμπορικά καταστήματα (πλην υπεραγορών και πολυκαταστημάτων), γκαράζ («κτίρια στάθμευσης») κλπ.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη σε αυτό το σημείο, ότι, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ., στου Ψυρρή και στο Γκάζι, οι «στοχοπροσηλωμένες» χρήσεις γης, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της «όασης» του Αλσους και του μελλοντικού μουσείου, θα ανεβάσουν την αξία γης στα ύψη προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών.

Το οικόπεδο «διέφυγε» των προβλέψεων για απαλλοτρίωση, τόσο κατά την επέκταση των ορίων του αρχαιολογικού άλσους το 2000, όσο και κατά τον καθορισμό χρήσεων γης το 2004. Την άνοιξη του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, έδωσε την τελική έγκριση για την κατασκευή του κτιρίου, θεωρώντας ότι δεν επηρεάζει αισθητικά τα αρχαία κατάλοιπα της Ιερής Οικίας. Ωστόσο, το στέγαστρο που προστατεύει τις αρχαιότητες χωρίζεται μόνο από το μικρό δρομάκι της οδού Δράκοντος. Ετσι, τόσο η Ιερή Οικία, όσο και άλλες αρχαιότητες (οι οποίες δεν αναφέρονται στην απόφαση), όπως τα λείψανα της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, θα αποτελούν, ουσιαστικά, το ...περιβάλλον των γραφείων.

Την ίδια στιγμή, η κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα», αφού, αν δεν επιλεγεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ) ...θα πάει «άκλαυτο». Η δε αρμόδια Γ' Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία διατηρεί αρχαιολογικές αποθήκες δίπλα ακριβώς στο σκάμμα του κτιρίου με πλούσιο υλικό από όλο το Λεκανοπέδιο και με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων, πλην της περιοχής αρμοδιότητας της Α΄ Εφορείας, καθώς και τις περιοχές των δήμων της Δυτικής Αττικής, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Μαγούλας, Οινόης, Βιλλίων, Ερυθρών, Νέας Περάμου, Μεγάρων και Ελευσίνας... έχει απομείνει με μόλις 4 μόνιμους εργατοτεχνίτες και επαφίεται στους ωρομίσθιους. Ακολουθώντας, εξάλλου, τη «μοίρα» όλης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει πρόβλημα ακόμη και για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν στην Ακαδημία Πλάτωνος. Στο τμήμα που χτίζεται το κτίριο υπάρχουν αρχαιολογικά στρώματα αν και λίγη σημασία έχει πλέον αυτό, αφού προβλέπεται η κατασκευή τριών υπόγειων γκαράζ.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4900994&publDate=18/1/2009

Επιστροφή στην αρχή

Οικοδομική επίθεση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ø  Το χώμα και το πράσινο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι γόνιμο έδαφος προς οικοδόμηση

ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ

Το χώμα και το πράσινο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι γόνιμο έδαφος προς οικοδόμηση. Το νέο κρούσμα αρπαγής ελεύθερων χώρων από την ιστορική γειτονιά της πόλης μετριέται σε 25 στρέμματα και τρία οικοδομικά τετράγωνα, σε απόσταση αναπνοής από το αρχαιολογικό πάρκο.

Ο χώρος, που είχε χαρακτηριστεί ως δημόσιος επί δημαρχίας Μπέη (1986) και προοριζόταν για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και εκκλησίας, είναι σήμερα οικοδομήσιμος και μάλιστα με συντελεστή δόμησης 3, που σε απλά μαθηματικά επιτρέπει την οικοδόμηση 75.000 τ.μ.!

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού εισηγήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης (ο οποίος και εγκρίθηκε) ύστερα από προσφυγή των ιδιοκτητών στο ΣτΕ για δέσμευση της περιουσίας τους.

Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπως και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (και ήρθε σε επικοινωνία με το ΥΠΕΧΩΔΕ), ενοχοποιούν ωστόσο το Δήμο Αθηναίων, που δεν έχει καταβάλει το ποσό των 4 εκατ. ευρώ στους νόμιμους ιδιοκτήτες για την απαλλοτρίωση της έκτασης ως όφειλε. «Δεν είναι δυνατόν οι δημότες να κυνηγούν κάθε φορά τη διάσωση ενός χώρου πρασίνου.

Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εξαγοράζει τους δεσμευμένους ελεύθερους χώρους. Αντ’ αυτού οι ιδιοκτήτες χάνουν τα χρήματα που δικαιούνται και η περιοχή στερείται πρασίνου», τονίζει η Αναστασία Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η δημοτική αρχή υπεραμύνεται των θέσεών της, υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη Φεβρουαρίου υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών στα εν λόγω τετράγωνα. «Αυτό που μπορούσαμε το κάναμε. Και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας διεκδικούμε ο χώρος να αξιοποιηθεί όπως είχε οριστεί, ως αθλητικό κέντρο και εκκλησία», απαντά ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Νίκος Αβραμίδης.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ αρκείται στο να επιβεβαιώσει το αίτημα άρσης της απαλλοτρίωσης από τους ιδιοκτήτες της έκτασης (πρωτοτέθηκε πριν από οκτώ χρόνια) και βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη που εκπονεί ο Δήμος Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος.

«Η διαδικασία εγκρίσεων που θα ακολουθήσει απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο», λένε από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το όραμα των κατοίκων για το μέλλον της γειτονιάς τους, όμως, υπερβαίνει τις καθησυχαστικές δηλώσεις. Όπως επισημαίνει η Αθηνά Μερτζέλου, διεκδικούν την ενοποίηση της Ακαδημίας με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου και τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων χώρων που ορίζουν οι λεωφόροι Αλεξανδρείας - Κηφισού - Λένορμαν - Αθηνών. «Είναι μια σειρά αδόμητων εκτάσεων που περικλείουν το αρχαιολογικό πάρκο.

Η πρότασή μας είναι να λειτουργήσουν σαν ζώνη προστασίας του και να φιλοξενήσουν ένα ανοιχτό θέατρο, ένα μουσικό σχολείο και ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης», εξηγεί. «Βέβαια, η “προστασία” που έχουν τα αρμόδια υπουργεία στο μυαλό τους είναι η επέκταση του βιοτεχνικού πάρκου και η ανέγερση πολυώροφου γυάλινου κτιρίου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο!».

Διαμαρτυρία κατοίκων

Από το προηγούμενο καλοκαίρι τα ανοιχτά μέτωπα της Ακαδημίας Πλάτωνος -αυτό που οι κάτοικοι ονομάζουν «επέλαση των εργολάβων»- πληθαίνουν. Πρώτα ήρθαν τα σχέδια για την ανέγερση του κτιρίου της Νομαρχίας πάνω σε αρχαιολογικό χώρο και τώρα η απειλή για δόμηση μέσα και περιμετρικά του αρχαιολογικού πάρκου. «Μας αντιμετωπίζουν ως συνέχεια του Ελαιώνα.

Ένα αδιαμόρφωτο κομμάτι γης που προετοιμάζεται για να αναπτυχθεί εμπορικά», διαπιστώνει η κυρία Παπαγεωργίου. Η οικοδομική επίθεση που δέχεται η Ακαδημία του Πλάτωνα ως συνοικία και ιστορικός χώρος πρόκειται να κοινοποιηθεί στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από επιστολές που έχει συντάξει η επιτροπή των κατοίκων και θα αποστείλει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Τι σκέφτεται το ΥΠΠΟ

Στην αναγκαιότητα προστασίας και ανάδειξης της Ακαδημίας Πλάτωνος αναφέρθηκε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την ανάδειξη του Λυκείου του Αριστοτέλη, χώρου αντίστοιχης ιστορικής σημασίας για την πόλη. «Δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μόνον ο Αριστοτέλης και να μείνει απ’ έξω ο Πλάτωνας. Σίγουρα δεν θα πρέπει να αδιαφορήσουμε για την υπόθεση που λέγεται Ακαδημία Πλάτωνος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ενώ δεν παρέλειψε να θέσει ως στόχο την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων σε «ζωντανά κέντρα», παράλληλα με την «αναβάθμιση του περιβάλλοντος». Η δημιουργία στεγάστρου για την προστασία των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Λύκειο του Αριστοτέλη και το έργο ανάδειξης του χώρου θα χρηματοδοτηθεί από τον ΟΠΑΠ και θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011, το Λύκειο του Αριστοτέλη θα έχει ενοποιηθεί με τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, δημιουργώντας ένα πάρκο έκτασης 36 στρεμμάτων.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος -που σχεδιάζουν μάλιστα διαμαρτυρία το ερχόμενο Σάββατο- ζητούν αντίστοιχες παρεμβάσεις για τη σωτηρία της γύρω περιοχής. Η Ακαδημία Πλάτωνος μαζί με το Λύκειο του Αριστοτέλη υπήρξαν τα πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στο μπλογκ τους: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος και ένα από τα λίγα ιστορικά μνημεία της Αθήνας που αναγράφεται στο δορυφορικό χάρτη google, παραμένει σκοτεινός και υποβαθμισμένος».

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=87960

Επιστροφή στην αρχή

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Αρχαιολογικό πάρκο 130 στρεμμ.

«Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, που έχει σταματήσει στον Κεραμεικό, θα συνεχιστεί ώς την Ακαδημία Πλάτωνος», ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. «Είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο Π. Γερουλάνος που διευκρίνισε ότι τα έργα θα αφορούν την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος, αλλά και της ίδιας της Ακαδημίας που ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου.

 Την τελευταία πενταετία στο κέντρο της πρωτεύουσας υλοποιήθηκαν μόνο πέντε έργα, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, όταν την προηγούμενη πενταετία (2000-2004) η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΕΑΧΑ) υλοποίησε 49 έργα στα οποία επενδύθηκαν περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι στον υποβαθμισμένο σήμερα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος θα δημιουργηθεί αρχαιολογικό πάρκο 130 στρεμμάτων. Απομένουν μικρής κλίμακας απαλλοτριώσεις, για 6,5 στρ., για τα οποία υπολογίζεται ότι θα διατεθούν 2,2 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο χώρο προβλέπεται η κατασκευή του μουσείου της πόλης των Αθηνών, προϋπολογισμού 2,5-3 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως είπε ο Π. Γερουλάνος είναι πιθανόν να εξασφαλιστούν με χορηγία, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του ιστορικού κέντρου, αλλά τόνισε την ανάγκη να επεκταθούν οι παρεμβάσεις στις περιοχές κατοικίας, επιβεβαιώνοντας την προωθούμενη αναβάθμιση της ΕΕΑΧΑ. «Πρώτο μέλημα είναι ο κάτοικος και η ποιότητα ζωής», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή θα αποτελέσει μοχλό και για την τουριστική ανάπτυξη.

Στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων για τα θέματα της πρωτεύουσας επικέντρωσε την ομιλία του ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Κ. Καρτάλης. Από στοιχεία που έδωσε προκύπτει ότι για το πράσινο είναι συναρμόδιοι 6 φορείς, για την πολεοδομική πολιτική πέντε, ενώ στη λειτουργία του κέντρου εμπλέκονται τουλάχιστον 13 φορείς! «Τα προβλήματα της Αθήνας είναι ενιαία», παρατήρησε η υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη και παρατήρησε ότι η «στεγανοποίηση» του ιστορικού κέντρου θα μεταφέρει τα προβλήματα σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Τόνισε επίσης την ανάγκη για κατεδαφίσεις κτιρίων που είναι εγκαταλειμμένα.

Χ.ΤΖ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10-2-2010

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ "ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟ"
Πριν μερικές μέρες αναρωτιόμασταν πως είναι δυνατόν η νέα δημοτική αρχή Καμίνη να εφαρμόζει την πολιτική Κακλαμάνη. Ειδικά στην Ακαδημία Πλάτωνος που τα δυο τελευταία χρόνια δόθηκε αγώνας για τη σωτηρία, αναβάθμιση και ανάπλαση της ιστορικής αυτής περιοχής.
Κι όμως γίνεται. Με τον απλό τρόπο. Σηκώνουμε τους ώμους-δεν έχουμε λεφτά, αυτή είναι η απάντηση και επειδή "δεν έχουνε λεφτά", τσιμέντο να γίνουν όλα.
Δεν τίθεται καν το ερώτημα, είμαστε ικανοί να βρούμε λεφτά;
Άλλο σχέδιο; Έχουμε όραμα και πολιτική;
Μήπως μπορούμε να βρούμε λεφτά; Το Πράσινο ταμείο; Ο νόμος των αναπλάσεων με τη δυνατότητα εισφοράς γης σε μεγάλες εκτάσεις που έχει προτείνει τόσα χρόνια η Επιτροπή Κατοίκων; Το ΕΣΠΑ;
Τέτοιου είδους ερωτήματα θέτουν όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή τους. Για να τη σώσουν. Και όχι όσοι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο που γνώριζαν φυσικά και οι προηγούμενοι. Τα δίνουμε στους εργολάβους και καθαρίζουμε. Εμείς διοικούμε το δήμο και οι άλλοι χτίζουν. Η Ακαδημία Πλάτωνος καταστρέφεται.
Αυτό το δρόμο, δυστυχώς, φαίνεται πως επέλεξε η διοίκηση Καμίνη για την Ακαδημία Πλάτωνος και τους Λαχανόκηπους. Βρήκε και το ιδεολογικό περιβλημα για αυτό. Δεν έχει σημασία αν χτίζουμε, σημασία έχει το πως χτίζουμε!!!

Το ρεπορτάζ για τους Λαχανόκηπους
Στην Επιτροπή Ποιότητας και Ζωής την περασμένη Πέμπτη η απόφαση για τη τσιμεντοποίηση των Λαχανόκηπων αναβλήθηκε. Μετά το σχετικό πολιτικό καυγά και την αντιπαράθεση γιατί το θέμα αυτό ήρθε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προς συζήτηση και απόφαση. Η τελευταία στιγμή, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν η προθεσμία της 8ης Απριλίου για να στείλει άποψη ο δήμος σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος (επί Σουφλιά) το οποίο απορρίφθηκε από το ΣτΕ για την οικοπεδοποίηση των Λαχανόκηπων. (Καταλαβαίνουμε όλοι ότι το δημοτικό συμβούλιο ούτε καν θα προλάβει να συζητήσει το θέμα πολιτικά. Η διοίκηση θα έχει περάσει ήδη -λόγω του επείγοντος- τη μελέτη Κακλαμάνη).
Γιατί εδώ ακριβώς κρύβεται η "πολιτική-διοικητική λαθροχειρία". Προτείνεται η έγκριση της μελέτης ανασχεδιασμού των Λαχανόκηπων της περιόδου Νικήτα Κακλαμάνη (ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ), σε συνδυασμό με την αλλαγή των όρων του ρυμοτομικού σχεδίου του 1968 σε ορισμένα μόνο οικόπεδα (δηλαδή στους Λαχανόκηπους) χωρίς κανένα άλλο σχεδιασμό, όραμα ή πολιτική κατεύθυνση για την περιοχή. Μόνο και μόνο για να μπορούν να πουληθούν και να οικοδομηθούν με τις τεράστιες 9όροφες πολυκατοικίες! Ο δικηγόρος των ιδιοκτητών που έκανε παρέμβαση ήταν σαφής. Μπορείτε να επαναχαρακτηρίσετε τα οικόπεδα για κοινόχρηστους και κοινωφελείς σκοπούς, όπως προέβλεπε ο δήμος και το ρυμοτομικό. Με την προϋπόθεση να πληρώσετε τους ιδιοκτήτες για τις απαλλοτριώσεις της γης τους.
Τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση ξεκαθάρισαν πως η μελέτη ανασχεδιασμού της γειτονιάς (Β΄φάση) έχει απορριφθεί από τους κατοίκους σε δυο μαζικές συγκεντρώσεις στο 4ο διαμέρισμα. Το 4ο Κοινοτικό διαμέρισμα έχει ομόφωνα αποφασίσει την επαναδέσμευση και επαναχαρακτηρισμό των εκτάσεων στους Λαχανόκηπους για κοινωφελείς και κοινόχρηστους σκοπούς. Η μελέτη του δήμου επί διοίκησης Κακλαμάνη βρίθει λαθροχειριών και σκόπιμων λαθών.
Υπάρχουν τρόποι να σωθούν οι Λαχανόκηποι. Η Επιτροπή θα επιμένει στην άποψη και τον αγώνα της που είναι πια μονόδρομος.
Δεν μπορεί ορισμένοι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σκεφθούν τρόπους σωτηρίας, αναζήτησης πόρων προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής τους ή βαριούνται να ασχοληθούν με τα δύσκολα και αυτά που έχουν σημασία, να βάλουν την πολιτική υπογραφή τους στην τσιμεντοποίηση και την καταστροφή του ελεύθερου αδόμητου χώρου στο κέντρο της Αθήνας. Δεν μπορεί επειδή υπάρχουν οικοδομικά συμφέροντα που πιέζουν (αυτή είναι η δουλειά τους εξάλλου), να σκύβουν το κεφάλι, να έρχονται σε αντιπαράθεση ακόμη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστα Καρτάλη που τάχθηκε δημόσια υπέρ της σωτηρίας των Λαχανόκηπων. Να δηλώνουν αδυναμία εύρεσης πολιτικής λύσης υπέρ της περιοχής. Τότε γιατί τους ψήφισαν; Για να εγκρίνουν με τόση ευκολία και αβασάνιστα τα έτοιμα, καταστροφικά σχέδια της διοίκησης Κακλαμάνη;  http://akadimia-platonos.blogspot.com/2011/04/blog-post_03.html (ελήφθη 3-4-2011)

Επιστροφή στην αρχή

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η κατεδάφιση της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη λεωφόρο Κηφισού 60. Ηδη έχει καταστραφεί ο αρχικός πυρήνας. Με μεγάλη προσπάθεια σταμάτησαν από το ΥΠΠΟΤ οι εργασίες κατεδάφισης την
Παρασκευή. Σήμερα Δευτέρα θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θα συνεχιστούν.
 
Ειρήνη Γρατσία

MOnuMENTA www.monumenta.org (ελήφθη 11-4-2011)

 

Τι έπρεπε να έχει γίνει;

έπρεπε να έχουν πάρει άδεια και από Νεοτέρων/ΥΠΠΟ αλλά και από το τμήμα Παραδοσιακών οικισμών της ΔΠΣ/ΥΠΕΚΑ.

 

Τι εγινε;

Δεν πήρανε άδεια από ΥΠΠΟΤ. Στο ΥΠΕΚΑ το έστειλε η ΕΠΑΕ γιατί έκρινε σημαντικό το συγκρότημα. Αλλά παρά τη θετική αξιολόγηση του τμήματος παραδοσιακών οικισμών ο Ν. Σηφουνάκης εστειλε ένα διαβιβαστικό έγγραφο στην EΠAE στο οποίο αναφέρει ότι δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό των κτηρίων. Το ΥΠΠΟΤ σταμάτησε ύστερα από αίτημά μας (MOnuMENTA)  τις εργασίες κατεδάφισης. Αναφέρει μάλιστα στο έγγραφό της H ENM προς την Πολεοδομία ότι δεν έχει χορηγήσει την
απαιτούμενη άδεια και ότι με αφορμή την υποβολή σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης από την εταιρεία ΑΡΤUME  ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία τεκμηρίωσης της κλωστοϋφαντουργίας, ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες ότι σε περίπτωση κατεδάφισης των κτηρίων θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό φάκελο στην Υπηρεσία. Το θέμα έτοτε εκκρεμεί, χωρίς απάντηση από τους ενδιαφερόμενους! EIPHNH
(ελήφθη 12-4-2011)

 

Μεθοδευμένη κατεδάφιση τμήματος του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Μουζάκη

Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων, Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος και της περιοχής που περιβάλει τη γειτονιά και το Αρχαιολογικό Άλσος, προβλέπει διατήρηση και προστασία του συνόλου των βιομηχανικών κτιρίων συγκροτήματος Λαναρά και Μουζάκη. Τα δύο αυτά συγκροτήματα δεν διατηρούν πλέον την αρχική τους χρήση. Όμως μέρος των κτιρίων τους είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και κρίνεται σκόπιμη η διατήρησή τους με παράλληλο προσδιορισμό ζώνης προστασίας. Όπως έχει ήδη αναφερθεί στην ενότητα που αφορά τις χρήσεις γης, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκονται τα βιομηχανικά συγκροτήματα είναι καθορισμένο ως Βιοτεχνικό Κέντρο Αθηνών, χρήση που είναι συμβατή με τη διατήρηση των αξιόλογων κτιρίων και του ενδιάμεσου χώρου τους ως αδόμητου ελεύθερου χώρου.

Όπως φαίνεται από το τοπογραφικό διάγραμμα, τα δύο συγκροτήματα συνθέτουν ένα βιομηχανικό σύνολο χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής, στην οποία άνθισε η βιομηχανία και εξακολουθεί να είναι χαρακτηρισμένη ως Βιοτεχνικό Πάρκο. Με πολύ πρόσφατη απόφασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, ανανέωσε την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και σχετική μελέτη περί το Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος του ΥΠΠΟΤ.

Ενώ, λοιπόν, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες ανάπλασης της περιοχής, με πραξικοπηματικές ενέργειες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης σπεύδει να δημιουργήσει τετελεσμένα, οδηγώντας, πέραν κάθε νομιμότητας, στην κατεδάφιση τμήματος του εργοστασίου Μουζάκη.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: από τον Ιανουάριο του 2010 η Κίνηση για την Προστασία της Ιστορικής Κληρονομιάς Monumenta έχει υποβάλει αίτημα στο ΥΠΕΚΑ και στο ΥΠΠΟΤ (Εφορία Νεωτέρων Μνημείων) για το χαρακτηρισμό των 2 εργοστασίων Λαναρά και Μουζάκη ως διατηρητέων. Δεν υπάρχει απάντηση. Αντ’ αυτού υποβάλλεται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία άδεια κατεδάφισης στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, η οποία την αποστέλλει στην ΕΠΑΕ. Η ΕΠΑΕ θεωρεί το θέμα (και το κτίριο) σημαντικό και το μεταβιβάζει στο ΥΠΕΚΑ. Το τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών προτείνει τη διατήρηση του αρχικού πυρήνα, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός παρακάμπτει την υπηρεσία και με διαβιβαστικό έγγραφο, το οποίο δεν έχει ισχύ, κάνει αρνητική εισήγηση για ένα θέμα που χρειάζεται υπουργική απόφαση. Σε χρόνο ρεκόρ για το βραδυκίνητο κράτος, η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων δίνει την άδεια κατεδάφισης και αμέσως αρχίζει να κατεδαφίζεται ο κεντρικός και πιο αξιόλογος πυρήνας του συγκροτήματος. Η Monumenta προσφεύγει στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ, η οποία διακόπτει την κατεδάφιση με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της στις 11/4/2011, όπου και διευκρινίζει ότι δεν έχει χορηγήσει την απαιτούμενη έγκριση κατεδάφισης και ζητεί από την πολεοδομία να προβεί στις κατά νόμο ενέργειες. Επίσης, ενημερώνει ότι εκκρεμεί η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης που είναι απαραίτητη για τη χορήγηση άδειας κατεδάφισης, η οποία είχε υποβληθεί στις αρχές του 2009 αλλά δεν έχουν ακόμα προσκομιστεί τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν.

Το συγκρότημα Μουζάκη ανήκει σε εταιρεία, τα επενδυτικά συμφέροντα της οποίας ευνοούνται από την ύποπτα εσπευσμένη και παράνομη κατεδάφιση. Η επιμονή του κυρίου Σηφουνάκη, όσο και η σύμπραξη του Δήμου τους εκθέτουν, πολύ περισσότερο αφού απέφυγαν τη νόμιμη οδό.

Τώρα που ο κ. Σηφουνάκης, με παρέμβαση του γραφείου του σε ημερήσια εφημερίδα, αποποιείται τις ευθύνες και δηλώνει ότι η κατεδάφιση ήταν πρόταση του Δήμου ο κ. Καμίνης οφείλει απαντήσεις για τη μεθόδευση που στοίχισε ήδη την απώλεια ενός ιστορικού κτιρίου της πόλης μας.

Aνοιχτή Πόλη

ΕΠΟΧΗ, 18-4-2011

Επιστροφή στην αρχή

Διατηρητέος ο ΛΑΝΑΡΑΣ

Οκτώβριος 11, 2013

Πρόκειται για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέου του βιομηχανικού συγκροτήματος, «Κλωστήρια Λαναρά-Κύρτση», στη λεωφόρο Κηφισού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Η ΜΟΝUΜΕΝΤΑ είχε ζητήσει τον χαρακτηρισμό αυτού και της όμορης κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, όταν άρχισε η κατεδάφισή της το 2011. Αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικού συγκροτήματος κλωστοϋφαντουργίας, από τα ελάχιστα σωζόμενα εντός της πόλης των Αθηνών. Τα κτήρια χρονολογούνται στη δεκαετία του 1930 και μεταπολεμικά. Μια επιτυχία για τη βιομηχανική μας κληρονομιά.

"MONUMENTA"

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή