Δήμος Αθηναίων: 3ο   Διαμέρισμα Φάκελος 1, (Φάκελος 2)

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

3ο   Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων

Ελαιώνας (Μητροπολιτικό Πάρκο): Για τον Ελαιώνα κάντε κλικ εδώ

Λόφος Φιλοπάππου:

Από τη νότια πλευρά παραμένει αναξιοποίητος, δεν υπάρχει καμιά παρέμβαση στη διαμόρφωσή του, το Κοίλο Θέατρο και η γύρω περιοχή παραμένει ερειπωμένη...(Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Χώρος των οδών Τρώων-Παλληναίων-Δημοφώντος-Κιμαίων: Να αποδοθεί στο Δήμο. Να φύγουν τα συρματοπλέγματα. Να αποδοθεί στους κατοίκους και στη νεολαία για τη δημιουργία μιας σύγχρονης σχολιούπολης και αθλητικών χώρων μαζί με το χώρο της παλιάς καφετέριας Αστεροσκοπείου (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Πλατεία Θησείου: Να αναπλαστεί με πράσινο και να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση με τραπεζοκαθίσματα (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

42 καταστήματα αναψυχής λειτουργούν σήμερα στο Θησείο, με 2.500 καθίσματα που καταλαμβάνουν πλατείες, πεζοδρόμια, πεζόδρομους. Καθημερινά επισκέπτονται την περιοχή περίπου 10.000 θαμώνες, αριθμός διπλάσιος των κατοίκων (5.228 κάτοικοι-απογραφή 1991). 1000-1500 αυτοκίνητα σταθμεύουν διαρκώς στους δρόμους που μετά βίας επιτρέπουν τη στάθμευση 500-600 οχημάτων. Χάος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής επικρατούν. Το ΠΔ 60Δ/1989 που καθορίζει χρήσεις γης στο Θησείο καταστρατηγείται, αφού τα 35 νέα καταστήματα αναψυχής που έγιναν την τελευταία 10ετία ΔΕΝ λειτουργούν ως καφενεία. Πρέπει το ΠΔ 60Δ/89 να τροποποιηθεί και να κηρυχθεί κορεσμένη η περιοχή για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. (Από την Επιτροπή Κατοίκων Θησείου, μοιράστηκε στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΝ 11-12-2000)

Στρατόπεδο στο Ρουφ του Βασιλόπουλου: Να απομακρυνθεί και ο χώρος να αξιοποιηθεί ως ανάσα για την περιοχή με την ενοποίησή του με τον δίπλα χώρο του Ταύρου (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Ξυλαποθήκες Αλμπάνη-Εργοστάσιο Χαλυβουργικής στην Πειραιώς: Πρέπει να απαλλοτριωθούν και να αξιοποιηθούν αντίστοιχα. (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Εργοστάσιο Μεταξουργείου Δουρούτη: Εκεί πρόκειται να εγκατασταθεί η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη. Οι γύρω χώροι να αναπλαστούν, να μην υπάρξει δημιουργία άλλων κτισμάτων, να ενταχθεί σε ένα συνολικό σχέδιο ανάπλασης του ιστορικού τμήματος του Μεταξουργείου (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Γκαζοχώρι: Να ολοκληρωθεί η μελέτη ανάπλασης στο Γκαζοχώρι και ιδιαίτερα των 10 οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται επί χρόνια με αναστολή οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή εκεί της Λυρικής Σκηνής (Καταγραφή Νομ. Αθήνας του ΣΥΝ, 11-12-2000)

Την απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού, για την έναρξη ή μη των δοκιμαστικών τομών στο Γκαζοχώρι, περιμένει, τόσο η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων, όσο και η Εταιρεία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου της Λυρικής στον Κεραμεικό. Μια απάντηση που, αν θα είναι θετική, θα δώσει το πράσινο φως να υποσκαφθεί το υπέδαφος της περιοχής και να δείξει αν εκεί βρίσκονται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Αν όχι, η Εταιρεία Δημιουργίας Νέου Κτιρίου της Λυρικής, με πρόεδρο την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου, θα έχει ένα επιπλέον ισχυρό επιχείρημα στα χέρια της, που θα την κάνει να επιμένει να διεκδικεί την ανέγερση ενός σύγχρονου λυρικού θεάτρου στην περιοχή. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι (δυστυχώς) τόσο απλά. Η συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία, με επικεφαλής τη Βάσω Παπαντωνίου και τη συμμετοχή γνωστών πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων, κατέδειξε και ανέδειξε τους εκατέρωθεν προβληματισμούς. Η περιοχή είναι μια πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα τοποθεσία. Πολύ κοντά στον προτεινόμενο χώρο (στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ερμού) βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού, η σωτηρία του οποίου κατέστησε επιβεβλημένη την ακύρωση των σχεδίων της Αττικό Μετρό πριν από ένα χρόνο. Γι' αυτό και η Αρχαιολογική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και καθυστερεί μια οριστική και τελεσίδικη απάντηση. Ωστόσο ο πολεοδόμος, Γιάννης Μιχαήλ, ο οποίος από το 1993 έχει εκπονήσει την οικονομοτεχνική μελέτη για το νέο κτίριο της Λυρικής στον Κεραμεικό, επεσήμανε στη συζήτηση ότι ο Ιωάννης Τραυλός, ο σημαντικός αυτός αρχαιολόγος, έχει αναφέρει σε γραπτά του ότι στην εν λόγω περιοχή “μόνο συλημένοι τάφοι αναμένεται να βρεθούν”... Υποθέσεις που σίγουρα πρέπει να διερευνηθούν, απαιτούν όμως εξ ορισμού και με βάση ανάλογες εμπειρίες σ' αυτή την πόλη, πολύ χρόνο. (Ασχετο αν η οικονομοτεχνική μελέτη του προβλέπει ότι απαιτούναι 6-7 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου και 50 δισ. δραχμές.)
Η παρούσα διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής προτείνει ως καλύτερη λύση τον χώρο του Φαληρικού Δέλτα, όπου υπάρχει έτοιμο το οικόπεδο και μπορεί αμέσως να ξεκινήσει η ανέγερση, απελευθερωμένη από γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες. Η αρχιτέκτων Ελσα Μιχαηλίδου, που εκπροσωπούσε στη συζήτηση τον Λουκά Καρυτινό, ήταν σαφής: “Η Λυρική θέλει οικόπεδο, έτοιμη γη και μάλιστα γρήγορα”. Ο αντίλογος για τον χώρο του Φαληρικού Δέλτα (ιππόδρομος) είναι το ίδιο σαφής. “Μια εθνική κρατική σκηνή οφείλει να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης”, τόνισε η Βάσω Παπαντωνίου, πόσο μάλλον τώρα, που η πρότασή της περιλαμβάνει και την συν-στέγαση μιας Μουσικής Ακαδημίας, “Μαρία Κάλλας” (που δεν υπάρχει στην Ελλάδα) με έδρες διδασκαλίας, όπως μαέστρων, σκηνοθεσίας, όπερας, σχολής μπαλέτου κ.ά. Ο αρχιτέκτονας Σάββας Κονταράτος, που τη διαδέχτηκε στο βήμα ήταν περισσότερο αναλυτικός. Ως πρόεδρος της επιτροπής που σύστησε στις αρχές του 2001 το ΥΠΠΟ (επί υπουργίας Ελισάβετ Παπαζώη) για την εκπόνηση μελέτης για το θέμα της Λυρικής, υποστήριξε ότι ο Κεραμεικός είναι αφενός η θέση που αξίζει για ένα τέτοιο κτίριο, αφετέρου η ανέγερσή του θα επιτρέψει την ανάπτυξη και την εξέλιξη μιας υποβαθμισμένης περιοχής της πόλης. Προβλέπεται”, είπε χαρακτηριστικά, “ότι η Λυρική εκεί θα είναι ένας πόλος έλξης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αν σκεφθεί κανείς ότι θα ενταχθεί στον άξονα που δημιουργούν το Γκάζι του Δήμου Αθηναίων, η ΑΣΚΤ, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη. Το Φαληρικό Δέλτα είναι έξω από τη μητροπολιτική περιοχή”, κατέληξε. Τη θετική γνωμοδότηση για τον Κεραμεικό ανέγνωσε και η πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αυγή Μαρκοπούλου. Ο οργανισμός αυτός του ΥΠΕΧΩΔΕ, θεωρεί κατάλληλη περιοχή τον Κεραμεικό (εξάλλου η ιδέα της χωροθέτησης έχει γίνει δεκτή τόσο από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όσο και από τον δήμαρχο της Αθήνας) αφήνει ωστόσο και ένα θετικό χαρακτηρισμό για το Φάληρο, τονίζοντας ότι συγκεντρώνει “κάποια πλεονεκτήματα”.
Εκπρόσωπος των κατοίκων του Κεραμεικού δήλωσε την πλήρη αντίθεσή τους στην ιδέα αυτή. Ο Γιώργος Κουγιούλης, εξέφρασε την αγανάκτηση των ιδιοκτητών, οι οποίοι από το 1987 ταλαιπωρούνται με την “παράνομη”, όπως χαρακτήρισε, αναστολή των οικοδομικών αδειών. Ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι των 30 στρεμμάτων που προτείνεται να απαλλοτριωθούν κατέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας και αποζημίωση για τα διαφυγόντα κέρδη τους όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι ουδέποτε πρόκειται να δεχθούν την τιμή απαλλοτρίωσης που έχουν ακούσει και που είναι πολύ μικρότερη της πραγματικής αξίας των ακινήτων τους. Ο Γιάννης Μιχαήλ είχε την απάντηση. “Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μένουν καν εκεί, αλλά πολύ βορειότερα, σε περιοχές που φτάνουν μέχρι την Εκάλη”, είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι “μέχρι σήμερα ούτε ένα κτίσμα δεν έχει κριθεί διατηρητέο στην περιοχή”. Ο τελευταίος ομιλητής, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Γιάννης Καλαντίδης, με τη χρήση φωτογραφιών έδειξε πώς η περιοχή, 141 στρέμματα συνολικά, θα είναι όταν απελευθερωθεί από τον σταθμό συγκέντρωσης του ΗΛΠΑΠ (ήδη μετακομίζει προς το Ρουφ), την απαλλοτρίωση της εν λόγω περιοχής και τον καλλωπισμό της διαγωνίως απέναντι περιοχής από τα τσιμέντα που άφησε η Αττικό Μετρό μετά την ακύρωση του σταθμού “Κεραμεικός”. Χρησιμοποιώντας μάλιστα πολεοδομικό σχέδιο των Κλεάνθη και Σάουμπερτ, έδειξε τον ιστό αυτής της πόλης που οι νεότερες δυστυχώς γενιές διαγράψανε με την αυθαίρετη δόμηση. Σύμφωνα μ' αυτόν το Σύνταγμα, η Ομόνοια και ο Κεραμεικός σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο, με τους τρεις διαφορετικούς του πόλους: τον διοικητικό-πολιτικό, τον οικονομικό και τον πολιτιστικό αντίστοιχα. Μας έδειξε έτσι τον σκελετό μιας πόλης, η οποία θα μπορούσε πράγματι να είναι πολύ ομορφότερη για τους σύγχρονους κατοίκους της. Ωστόσο, είναι εφικτό να τον επαναφέρουμε; Είναι ένα ερώτημα που αναζητεί μια ρεαλιστική απάντηση. Υπέρ της χωροθέτησης της Λυρικής στον Κεραμεικό τοποθετήθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ στην αίθουσα ήταν και εκπρόσωπος της βουλευτού του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/07/2001)

Επιστροφή στην αρχή

140 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ το όραμα των Κλεάνθη και Σάουμπερτ γίνεται πραγματικότητα

Ετοιμάζουν τη μεγαλύτερη πλατεία της Αθήνας Στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ερμού Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με καθυστέρηση ...140 χρόνων η Αθήνα ετοιμάζεται να αποκτήσει την τρίτη πλατεία που είχαν προβλέψει το 1866 οι Κλεάνθης και Σάουμπερτ στα πρώτα σχέδια της -νέας τότε- πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Την είχαν “βαφτίσει” πλατεία Κέκροπος και μαζί με το Σύνταγμα και την Ομόνοια σχημάτιζαν ένα νοητό τρίγωνο πλατειών, με πολλούς συμβολισμούς.

Οι δύο θεμελιωτές της Αθήνας είχαν προβλέψει για το Σύνταγμα το κέντρο των εξουσιών, για την Ομόνοια το εμπορικό ορμητήριο και για τον Κεραμεικό την κοιτίδα του πολιτισμού. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις οι σχεδιασμοί υλοποιήθηκαν, στην τρίτη όμως αγνοήθηκαν...
Η άγνωστη πλατεία βρίσκεται στη συμβολή της οδού Πειραιώς με την Ερμού, δίπλα στη γραμμή του Ηλεκτρικού. Σώθηκε κυριολεκτικά στο “παρά πέντε”, αφού λίγο πριν λήξει η προθεσμία που είχε ορίσει το δικαστήριο, μόλις στις 8 Απριλίου, εξασφαλίστηκαν τα περίπου 5,7 εκατ. ευρώ και έτσι ολοκληρώνεται η απαλλοτρίωση της παλιάς λαχαναγοράς, της γνωστότερης ως κορεάτικης αγοράς. Η πρώτη δόση των 10 εκατ. ευρώ είχε διατεθεί στα τέλη του 2003. Εξασφαλίζεται έτσι ένας πολύτιμος χώρος 10,5 στρεμμάτων, που μαζί με το γειτονικό αμαξοστάσιο του Ηλεκτρικού φτάνει τα 16 στρέμματα. Η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ΗΣΑΠ υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2006.

“Θα είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Αθήνας, αφού ξεπερνά το Σύνταγμα. Βρίσκεται σε μια ξεχωριστή περιοχή, δίπλα στον εξαιρετικό χώρο του Κεραμεικού και το υπό διαμόρφωση πολιτιστικό πάρκο στο Γκάζι, που ολοκληρώνουν ένα πάρκο 140 στρεμμάτων, μεγαλύτερο και από τον Εθνικό Κήπο”, μας εξηγεί η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Ντόρα Γαλάνη, διευθύντρια της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ), που έχει την ευθύνη του έργου. Προσθέτει ότι με την παρέμβαση αυτή ολοκληρώνεται το “κομπολόι” του μεγαλύτερου και σημαντικότερου περιπάτου της Ευρώπης, που ξεκινά από την Πύλη του Αδριανού και την προτομή της Μελίνας Μερκούρη, συνεχίζει με στάσεις μπροστά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τη νέα είσοδο του Θεάτρου του Διονύσου, την οικία Πρόκλου, τον μοναδικό Ελαιώνα που αναδείχθηκε στο χώρο του ακινήτου Παρθένη, σταματά στην πολύβουη πλατεία του Θησείου και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, μέσα από τη διαμόρφωση του τελευταίου τμήματος της Ερμού και του χώρου γύρω από την εκκλησούλα των Ασωμάτων και το σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο.

Για την ίδια την πλατεία δεν υπάρχουν προς το παρόν έτοιμα σχέδια από την ΕΑΧΑ. Η κ. Γαλάνη, προφανώς έχοντας κατά νου την εμπειρία από τις μεγάλες παρεμβάσεις στην Ομόνοια, το Σύνταγμα και το Κολωνάκι, μας εξηγεί: “Δεν βιαζόμαστε για τη μελέτη. Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουμε σε φύτευση, αφού προηγηθούν οι κατεδαφίσεις των κτισμάτων που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι”. Να σημειωθεί πάντως ότι ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την πλατεία και είχαν απονεμηθεί βραβεία που έμειναν στα αζήτητα...

Ετσι και αλλιώς το 2006 θα υπάρχει μια όαση πρασίνου σε μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της Αθήνας. Πέρα από την αμφιλεγόμενη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή από το περασμένο καλοκαίρι έχει αυξηθεί και η προσέλευση επισκεπτών στον παραμελημένο ώς τώρα αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Εκτός από τις παρεμβάσεις της ΕΑΧΑ, το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την απαλλοτρίωση δύο ακινήτων προς την πλευρά της Ασωμάτων, που θα αναδείξουν το μοναδικό τοπίο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/05/2005

Επιστροφή στην αρχή

Ένα νέο πάρκο στη θέση της Κορεάτικης Αγοράς

Ύστερα από την απαλλοτρίωση του χώρου και την κατεδάφιση των κτισμάτων, ο χώρος ανάσανε και σε λίγες εβδομάδες αρχίζουν τα έργα διαμόρφωσης από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ), με στόχο μέχρι τα Χριστούγεννα να παραδοθεί στους Αθηναίους ένας ακόμα χώρος πρασίνου.
Ύστερα από την απαλλοτρίωση του χώρου και την κατεδάφιση των κτισμάτων, ο χώρος ανάσανε και σε λίγες εβδομάδες αρχίζουν τα έργα διαμόρφωσης από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ), με στόχο μέχρι τα Χριστούγεννα να παραδοθεί στους Αθηναίους ένας ακόμα χώρος πρασίνου. Ο πρόεδρος της ΕΑΧΑ κ. Κυριάκος Γριβέας θεωρεί ότι το έργο στην Κορεάτικη Αγορά αποτελεί τη μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση που έγινε στην Αθήνα τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς απαλλοτριώθηκαν δέκα στρέμματα ιδιωτικού χώρου για να αποδοθούν προς χρήση στους δημότες της πόλης μας και όχι για να γίνει ένα δημόσιο έργο, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα.
Ο μεγάλος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης είχε πει κάποτε ότι ο μεγαλύτερος ευεργέτης της πόλης αυτής θα είναι εκείνος που θα δώσει χρήματα για να απαλλοτριωθούν κτίρια και να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι. Η ιστορία της Κορεάτικης Αγοράς είναι πολύπαθη. Η έκταση 10,5 στρεμμάτων ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και τις γραμμές του ΗΣΑΠ ήταν το τελευταίο κομμάτι που δεν είχε ενταχθεί στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Μια πραγματική "μουτζούρα", από αποθήκες και παραπήγματα, δίπλα στο ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ευρώπης. Ο χώρος, που περικλείεται από τις οδούς Ερμού - Πειραιώς - Περσεφόνης - Θεσσαλονίκης, γειτονεύει με το παλιό εργοστάσιο του Πιλ-Πουλ και "βλέπει" την Τεχνόπολη στο Γκάζι. Αποτελεί την κατάληξη του αρχαιολογικού περιπάτου που ξεκινά από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη, και καταλήγει στον Κεραμεικό.
Το πρόβλημα ήταν η αποδέσμευση από τα κρατικά ταμεία των τελευταίων κονδυλίων για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Ύστερα από προσωπική παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, τα χρήματα (5,7 εκατομμύρια ευρώ) βρέθηκαν και η απαλλοτρίωση μπόρεσε να ξεκινήσει. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των μπάζων, έτσι ώστε σε λίγες εβδομάδες να αρχίσει η διαμόρφωση του χώρου. Όπως αναφέρει ο κ. Γριβέας, ο χώρος θα φυτευτεί με γκαζόν και χαμηλούς θάμνους και θα είναι έτοιμος πριν από τα Χριστούγεννα για να παραδοθεί στους Αθηναίους. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο το πάρκο της Κορεάτικης Αγοράς να μεγαλώσει κατά 5,5 στρέμματα, εάν παραδοθεί από τον ΗΛΠΑΠ ο χώρος του αμαξοστασίου του στην οδό Πειραιώς, κάτι που προβλέπεται να γίνει στο τέλος του 2006. Γ.Τ.Δ.Α. http://www.athinapoli.gr/# 2-12-2005

Επιστροφή στην αρχή

 

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Εργα σημειωτόν πίσω από την κόντρα Δήμου - ΥΠΕΧΩΔΕ

Η πλατεία της Εριδος

Λίγο έλλειψε να γίνει της ...Κορέας για την κορεάτικη αγορά των 10,5 στρεμμάτων, στη συμβολή της πεζοδρομημένης Ερμού με την Πειραιώς, στο Γκάζι. Η Ντόρα Μπακογιάννη στον απολογισμό της την ανέφερε και μάλιστα ως «προίκα» της από την εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του κ. Σουφλιά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το θέμα της Κορεάτικης Αγοράς προώθησε η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) και ιδιαίτερα ο πρώην πρόεδρός της Γιάννης Καλαντίδης, στενός συνεργάτης του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση που ήταν ο πιο θερμός υποστηρικτής της ιδέας για τη δημιουργία της «τρίτης» πλατείας. Την είχαν προβλέψει στα πρώτα σχέδια της Αθήνας οι Κλεάνθης και Σάουμπερτ και δημιουργούσε ένα νοητό τρίγωνο με σημεία αναφοράς το Σύνταγμα και την Ομόνοια, αλλά είχε μείνει στα χαρτιά πάνω από 150 χρόνια.
Με ευθύνη της ΕΑΧΑ προχώρησαν οι πολύχρονες απαλλοτριώσεις και στα τέλη του 2003 κατατέθηκε από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, η πρώτη δόση των 10 εκατ. ευρώ για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Η δεύτερη δόση των 5,7 εκατ. εγκρίθηκε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» από τον κ. Σουφλιά και ενώ είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κινδύνους ακύρωσης της απαλλοτρίωσης. Οπως πληροφορηθήκαμε χθες, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ οφείλει ένα μικρό υπόλοιπο της τάξης των 800.000 ευρώ για να εξοφληθούν οι ιδιοκτήτες.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι επιχορηγήσεις της ΕΑΧΑ από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που αποτελούσε επί χρόνια τον κύριο χρηματοδότη των έργων. Στα ταμεία της Εταιρείας υπάρχουν κάποια κονδύλια από το υπουργείο Πολιτισμού που διατέθηκαν για την προσωρινή διαμόρφωση της απαλλοτριωμένης έκτασης, ενώ τα σχέδια αξιοποίησης του χώρου έχουν μετατεθεί για το μέλλον.
Εμπλοκή υπάρχει στην ελευθέρωση άλλων πέντε στρεμμάτων που υπάρχουν ανάμεσα στις γραμμές του Ηλεκτρικού και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Ανήκει στον ΗΣΑΠ και τον χρησιμοποιεί ως αμαξοστάσιο. Οι τελευταίες συζητήσεις προβλέπουν απομάκρυνση των εγκαταστάσεων ώς τα τέλη του χρόνου. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2006

Επιστροφή στην αρχή

 

Μολις απόψε διάβασα το παρακάτω άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (ΠΕ 4/5/06) Ενότητα: "Τέχνες" - Αρθρο: "Ολυμπιακός περίπατος τέχνης" . http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=04.05.2006,id=62660572

Για το "εργο τέχνης" που αφορά την Κορεάτικη Αγορά (δεν φαίνεται καλά στο site) πρόκειται για κτίριο μήκους 20 ! μέτρων με υπόγεια 4 μ.

Είναι μια καινούρια "μπαγαποντιά" -το βάπτισμα κτιρίων σε έργα τέχνης- που θα τους επιτρέψει να χτίσουν ελεύθερους χώρους. Παραχωρείται πλατεία για οικόπεδο σε ένα ίδρυμα μάλλον ιδιωτικό (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) για να στήσει ένα κτίριο (κάπου αναφέρεται ότι θα παραμείνει εκεί μόνιμα) ώστε με την πρώτη ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί και για λοιπές χρήσεις.

Είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό, τόσο για το είδος της "πατεντας" που εφευρέθηκε όσο και για τη "φόρτιση" της περιοχής με τους πρόσφατους δυναμικούς αγώνες των κατοίκων -για την απολλοτρίωση του χώρου. Νικος Μαρτεν

Επιστροφή στην αρχή

 

Επιστροφή στην αρχή

 

"ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ": Νεα πατέντα για το χτίσιμο ελεύθερων χώρων.

Οι θεομπαίχτες καλόγεροι του μεσαίωνα -κατά τον Εμμ. Ροϊδη- "βάπτιζαν" τις χήνες σε ψάρια προκειμένου να τις φάνε παρακάμπτοντας τα εμπόδια που έβαζαν οι κανόνες της νηστείας.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι σύγχρονοι μιμητές τους, μετά την εφεύρεση της "ναοδομίας" ώστε να παρακάμπτονται οι πολεοδομικές διατάξεις, βαπτίζουν ολόκληρα κτίρια σε "έργα τέχνης", ώστε να μπορούν να τα οικοδομήσουν στις ελάχιστες πλατείες της Αθήνας.

Και μάλιστα όχι οποιεσδήποτε πλατείες!

Αλλά, τον ελεύθερο χώρο που διαμορφώθηκε μετά την απομάκρυνση των ερειπίων της ΚΟΡΕΑΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Ετσι σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4/5) ο γ.γ ΥΠ.ΠΟ Χ. Ζαχόπουλος, ανακοίνωσε την παραχώρηση του χώρου της πλατείας, στο "Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης" για την οικοδόμιση ενός κτιρίου - έργου τέχνης στα πλαίσια μιας έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί τη θερινή περίοδο σε όλο το μήκος της διαδρομής της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

Μόνο που (πάντα κατά τον κο Ζαχόπουλο) το έργο μιας και "δωρίζεται" απο τους καλλιτέχνες στο Μουσείο, μπορεί -μετά το πέρας της έκθεσης- να παραμείνει εκεί!!!

Και μην φαντάζεστε κάτι μικρό και σεμνό! Αλλά για "κτίριο ναόσχημο, σταυροειδούς διάταξης και με υπόγεια κρύπτη" όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, λιθόκτιστο, όπως φαίνεται στα δημοσιευμένα επίσης σχέδια και με μήκος άνω των είκοσι μέτρων, με υπόγεια 3-4 μέτρων και διόροφο στο κεντρικό του σημείο.

Δεν πρόκειται για σενάριο σουρεαλιστικής ταινίας. Δυστυχώς είναι πραγματικότητα!

Θυμίζουμε ότι η "Κορεάτικη Αγορά" (συμβολή Ερμού & Πειραιώς - απέναντι απ' το Γκάζι) απολλοτριώθηκε πριν από μερικούς μήνες μετά από δυο μαχητικές και πολυάριθμες διαδηλώσεις των κατοίκων, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (48 ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας). Αμέσως μετά, παράλληλα με τις εργασίες της ΕΑΧΑ που κατεδάφισε τα ερειπωμένα κτίρια που υπήρχαν και άρχισε τις εργασίες φύτευσης -που ακόμα συνεχίζονται- άρχισαν και οι προσπάθειες εκμετάλευσης και οικιοποίησης του του ελεύθερου πλέον χώρου.  

-Ετσι το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ λειτουργεί ακόμα εκεί παρά του ότι θα έπρεπε να έχει μεταφερθεί απο τις αρχές του χρόνου.

-Σε χώρο χαρακτηρισμένο "κοινοφελή¨ που στους χάρτες του Δήμου εμφανίζεται ως χώρος πρασίνου -επι της οδού Ερμου, ανάμεσα απ' τον αρχαιολογικό χώρο και το αμαξοστάσιο- "ξεφύτρωσε¨ και λειτουργεί ανενόχλητο απο τις Αρχές ένα εστιατόρειο πολυτελείας που ανήκει σε αλυσίδα καταστημάτων.

Ο χώρος της Κορ.Αγ. συνδέεται άρρηκτα με το Γκάζι, τον Κεραμεικο, το Θησείο, το Σεράφειο κολυμβητήριο και το Φιλοπάππου.

Το κίνημα των κατοίκων που αναπτύχτηκε εκεί, εννοείται ότι δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Περισσότερες πληροφορίες για την Κορεάτικη και το χώρο "οπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα" -δηλαδή το 3ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων- μπορείτε να ζητάτε στο τηλέφωνο 210-3453877 ή στο e-mail: nmarten@otenet.gr

 

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ ΓΚΑΖΙ ΡΟΥΦ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Εδώ και οκτώ χρόνια αυτές οι περιοχές έγιναν πολύ γνωστές στο ευρύτερο κοινό, όχι γιατί είναι πανάρχαιες, ανήκουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είναι κάτω από την Ακρόπολη, δίπλα στο θησείο, περιβάλλουν έναν από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χωρους (το νεκροταφείο του Κεραμεικού), αλλά γιατί είναι το μεγάλο διασκεδαστήριο της Αθήνας.

Καθημερινά συρρέουν πολλά άτομα για να διασκεδάσουν μέχρι το πρωί στα διάφορα νυκτερινά κέντρα μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια κλπ.

Όλοι αυτοί μηδέ της Πολιτείας εξαιρουμένης πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κάτοικοι εκεί και κατά συνέπεια μπορούν να παίζουν εκωφαντική μουσική, να θορυβούν με γέλια, φωνές, καυγάδες, να χτυπούν τις πόρτες των αυτοκινήτων, να καταλαμβάνουν δρόμους, πεζοδρόμια, νησίδες, γκαράζ. Και έτσι οι δύσμοιροι κάτοικοι να στενάζουν και να ασφυκτιούν.

Τα χειρότερα όμως δεν τα μάθατε ακόμα! Μάθετε λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία των περιοχών αυτών, ότι, χάρις στην ανοχή και την αδιαφορία σας, οι κάτοικοι των γειτονιών αυτών ζουν υπό καθεστώς τρομοκρατίας, δέχονται επιθέσεις απο μπράβους των κέντρων αυτών μέχρι που πηγαίινουν στο Νοσοκομείο. Υφίστανται δε μεγάλο ψυχολογικό πόλεμο και αισθάνονται φυλακισμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Και η πατρίς κοιμάται !

Αν λοιπόν όλα αυτά που σας περιγράφω θεωρούνται αναβάθμιση και ανάπλαση των περιοχών αυτων...!

Τότε οι κάτοικοι είναι απολίτιστοι, αγνώμονες, και άξιοι να πεθάνουν εις "τον εκ της ασυδοσίας θάνατον".

Απύρος Πηλίτσης, κάτοικος της περιοχής (στάλθηκε 22-5-06)

 

Πενταώροφο πάρκινγκ στον Κεραμεικό

Σε χώρο στάθμευσης πρόκειται να μετατραπεί η «τρύπα» του μετρό στον Κεραμεικό. Το νέο πάρκινγκ, δυναμικότητας 285 οχημάτων, θα κατασκευαστεί στο σημείο όπου ξεκίνησε να κατασκευάζεται ο σταθμός Κεραμεικού, προτού απαγορευθεί... η κατασκευή της σήραγγάς του από την αρχαιολογική υπηρεσία. Εν τω μεταξύ η κάθοδος της Ιεράς Oδού από την οδό Πειραιώς παραμένει κλειστή από το 2004, λόγω καθίζησης δίπλα στις ανασκαφές.

Στο οικόπεδο που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της Ιεράς Οδού με την Πειραιώς είχε αρχικά αποφασιστεί να χωροθετηθεί ο σταθμός μετρό του Κεραμεικού. Οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού ξεκίνησαν και μάλιστα δαπανήθηκαν περί τα 2 δισ. δραχμές (5,8 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, τον Μάρτιο του 1997 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απαγόρευσε τη διέλευση της σήραγγας κάτω από τον Κεραμεικό, με αποτέλεσμα να επαναχωροθετηθεί ο σταθμός σε μικρή απόσταση, μέσα στο Γκάζι (και να μετονομαστεί σε σταθμό Βοτανικού).

Παράλληλα, για να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια έπρεπε να βρεθεί μια λύση σχετική με τη λειτουργία του μετρό. Επελέγη η δημιουργία πάρκινγκ και μάλιστα το 2003 υπεγράφη συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων (στην κυριότητα του οποίου είχε επανέλθει το οικόπεδο), προκειμένου να υπάρξει συνεκμετάλλευση του χώρου. Τελικά, χθες ανακοινώθηκε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 θα δημοπρατηθεί η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης, με προϋπολογισμό 8,3 εκατ. ευρώ. Το πάρκινγκ θα έχει πέντε ορόφους, χωρητικότητα 285 οχημάτων και θα εξυπηρετεί τον σχετικά παρακείμενο σταθμό του μετρό. Στην επιφάνεια του υπόγειου χώρου στάθμευσης θα κατασκευαστεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, πάρκο έκτασης εννέα στρεμμάτων.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως η αποκατάσταση και η απόδοση στην κυκλοφορία του ρεύματος ανόδου της Ιεράς Οδού, στο σημείο επαφής με το οικόπεδο. Στο σημείο αυτό το οδόστρωμα υπέστη καθίζηση την άνοιξη του 2004. Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, την ευθύνη του χώρου έχει η Γ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, που οφείλει να ολοκληρώσει τις σωστικές ανασκαφές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12-1-2006

Επιστροφή στην αρχή

Ιερά Οδός ΣτΕ: Μόνο κατοικίες στην Ιερά Οδό

Μόνο κατοικίες μπορούν να ανεγερθούν στα οικόπεδα της Ιεράς Οδού που βρίσκονται στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επεξεργάστηκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο τροποποιούνται οι χρήσεις γης και οι περιορισμοί δόμησης στην περιοχή Κεραμικού-Μεταξουργείου του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε νόμιμο το διάταγμα αλλά στο πρακτικό του επισημαίνει ότι στο διάταγμα πρέπει να διευκρινιστεί ρητά ότι στα οικόπεδα που έχουν πρόσωπο επί της Ιεράς Οδού και της οδού Αγησιλάου ισχύουν μόνο χρήσεις αμιγούς κατοικίας. Οι πολεοδομικές ρυθμίσεις του σχεδίου αφορούν τρία οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Πειραιώς, Θερμοπυλών, Αγησιλάου και Ιεράς Οδού.

Οι δικαστές του Ε' Τμήματος επισημαίνουν ακόμη ότι πρέπει να διαγραφεί η παράγραφος του διατάγματος που προβλέπει ότι εφόσον έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Πολεοδομία αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, πριν από τις 16.5.2001, οι άδειες αυτές εκδίδονται με τα παλαιό νομοθετικό καθεστώς. Από την ημερομηνια αυτή και μετά τίθεται σε εφαρμογή υπουργική απόφαση που αναστέλλει τη χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/200

Επιστροφή στην αρχή

Πετράλωνα:

Εκατοντάδες κάτοικοι των Πετραλώνων απέκλεισαν χθες συμβολικά τη λεωφόρο Χαμοστέρνας στο ύψος των Κάτω Πετραλώνων διαμαρτυρόμενοι για την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των ιδίων και της έλλειψης ενημέρωσης για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο αποκλεισμός της λεωφόρου των... κεραιών, όπως χαρακτηρίζουν τη Χαμοστέρνας, έγινε με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων, του δημου Ταύρου, κοινωνικών φορέων και κομματικών οργανώσεων. Η κεραία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Τέλεστετ εγκαταστάθηκε σε κτίριο της οδού Χαμοστέρνας και Πανδώρου -είναι η τρίτη που λειτουργεί- σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και πολύ κοντά στο 62ο Γυμνάσιο Αθήνας και στάθηκε η αφορμή της κινητοποίησης. Στην περιοχή ήδη λειτουργούν τρεις κεραίες συνολικά και εκκρεμεί η λειτουργία και άλλων. Κατόπιν τούτου η συντονιστική επιτροπή και οι κάτοικοι υπόσχονται και άλλες δυναμικότερες κινητοποιήσεις. (Αυγή 16/3/2001)

Επιστροφή στην αρχή

Στην Ακαδημία Πλάτωνος το Μουσείο της Πόλης

Αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η χωροθέτηση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο 30 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος, στον οποίο θα προστεθούν και άλλα 5 στρέμματα από απαλλοτριώσεις. Το κτίριο θα είναι τριώροφο, θα έχει συνολικό εμβαδόν 20.000 τ.μ. από τα οποία 8.500 τ.μ. θα είναι εκθεσιακοί χώροι, τα 3.000 τ.μ. αποθήκες, 1.500 τ.μ. εργαστήρια, 500 τ.μ. γραφεία της Γ' ΕΠΚΑ που φαίνεται ότι θα το διαχειρίζεται, ενώ επίσης προβλέπεται χώρος νέων τεχνολογιών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρο και 700 τ.μ. για το Μουσείο της Γραφής. Θα στεγαστούν 50.000 αντικείμενα από ανασκαφές τα τελευταία 30 χρόνια της Γ' Εφορίας. Στον ίδιο χώρο η Ακαδημία Αθηνών σκοπεύει να φτιάξει το "κοινόν των Ακαδημιών" με εθνικά περίπτερα Ακαδημιών διαφόρων χωρών. (Ελευθεροτυπία 1-3-2000)

Επιστροφή στην αρχή

Νέος πνεύμονας πρασίνου στο Μεταξουργείο

ΕΝΑΣ νέος πνεύμονας πρασίνου έκτασης 3,5 στρεμμάτων βρίσκεται από χθες στη διάθεση των κατοίκων του Μεταξουργείου. Πρόκειται για το πάρκο που περικλείεται από τις οδούς Λένορμαν, Ποπλίου και Β. Μπενάκη το οποίο εγκαινιάστηκε από τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.
Το πάρκο που η Δήμαρχος Αθηναίων θα προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να ονομαστεί πάρκο “Κωνσταντίνου Τσάτσου”, καταλαμβάνει 3,5 στρέμματα από τα οποία τα 2,5 καλύπτονται από πράσινο (115 μεγάλα δέντρα, 870 θάμνοι και 1650 εποχικά λουλούδια και γκαζόν).
Πρόκειται για το δεύτερο πνεύμονα πρασίνου στην περιοχή του Μεταξουργείου καθώς πρόσφατα παραδόθηκε στη διασταύρωση των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Αχιλλέως ένα ακόμα πάρκο έκτασης περίπου ενός στρέμματος. http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/14/988912.htm

Επιστροφή στην αρχή

Οχι του ΣτΕ για επιβάρυνση στο Μεταξουργείο

Αντισυνταγματικούς και επομένως άκυρους έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τους μεταβατικούς όρους δόμησης που είχαν επιτραπεί στην περιοχή του Μεταξουργείου, με Προεδρικό Διάταγμα του 2003 και οδηγούσαν σε περαιτέρω οικιστική επιβάρυνση. Το Ε' τμήμα του ΣτΕ ακύρωσε τις επίμαχες διάταξεις ως μη νόμιμες και αντίθετες με τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος. Το Π.Δ. με τις διατάξεις αυτές επέτρεπε στην περιοχή του Μεταξουργείου να ανεγείρονται οικοδομές με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον είχαν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση αδείας στις πολεοδομικές υπηρεσίες μέχρι 16.5.2001. Το νέο Π.Δ. του 2003 προβλέπει μικρότερο συντελεστή δόμησης από ό,τι στο παρελθόν και γενικότερα επιτρέπει ηπιότερες οικοδομικές χρήσεις και όρους δόμησης στην περιοχή του Μεταξουργείου.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/11/2005

Επιστροφή στην αρχή

 

Φραγμό στα κτίρια μεγαθήρια του Μεταξουργείου βάζει το ΣτΕ

Φραγμό σε σχέδια που προβλέπουν την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στο Μεταξουργείο βάζει με απόφασή του το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του Κ. Μενουδάκου. Το δικαστήριο ακύρωσε την προσωρινή (μεταβατική) διάταξη του προεδρικού διατάγματος με ημερομηνία 30.7.2003 με το οποίο τροποποιήθηκαν οι όροι δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη δινόταν η δυνατότητα να ανεγείρονται οικοδομές στο Μεταξουργείο με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο, εφόσον οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας είχαν υποβληθεί στις υπηρεσίες της πολεοδομίας είχαν υποβληθεί μέχρι τις 16.5.2001. Το ΣτΕ όμως έκρινε τη διάταξη μη νόμιμη αφού είναι αντίθετη με τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το π.δ. του 2003 "χαμηλώνει" τον συντελεστή δόμησης σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν και επίσης προβλέπει ηπιότερες οικοδομικές χρήσεις και όρους δόμησης.

ΑΥΓΗ 24-11-05

Επιστροφή στην αρχή

Eναλλακτικές κατοικίες στο Mεταξουργείο

Σε Πανευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος κατοικιών και καταστημάτων στην οδό Μυλλέρου στο Μεταξουργείο προχωράει η ΓΕΚ A.E. Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, ο διαγωνισμός μπορεί να αποτελέσει αφορμή ανανέωσης του τομέα κατοικίας στην Ελλάδα, είτε αυτή παράγεται από ιδιώτες είτε από το Δημόσιο «σε μια περίοδο που η κατάσταση στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια χαρακτηρίζεται από απόλυτη ομοιογένεια και τυφλή προσκόλληση σε ξεπερασμένα πρότυπα με την ποιότητα να θυσιάζεται στην κερδοσκοπία». Το συγκρότημα στο Μεταξουργείο προβλέπεται να έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και φιλοδοξεί ν' αποτελέσει εκδοχή εναλλακτικής κατοίκησης στο κέντρο της Αθήνας.

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται επίσημα από τη ΓΕΚ A.E. μέσω της αρχιτεκτονικής επιθεώρησης Δομές και δικαίωμα συμμετοχής έχουν διπλωματούχοι αρχιτέκτονες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H λήξη προθεσμίας παραλαβής μελετών είναι στις 13 Ιουνίου 2006, ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 19 Ιουνίου. Θα απονεμηθούν τρία βραβεία και άλλες διακρίσεις. H έναρξη εργασιών προβλέπεται το φθινόπωρο. Πληροφορίες για τον διαγωνισμό στα τηλ. 210-6968.504 και 210-6968.542 και στην ιστοσελίδα www.gek.gr/archicomp.

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18508&m=I08&aa=2

Επιστροφή στην αρχή

17/4/2006: Τριπλά εγκαίνια στο Θησείο!

Μια νέα όαση πρασίνου, ξεγνοιασιάς και άθλησης εγκαινίασε το Σάββατο ο Δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης. Πρόκειται για τη νέα παιδική χαρά, το ανακαινισμένο γήπεδο 5χ5 και τον ανανεωμένο κήπο του Θησείου που άνοιξαν τις πύλες τους στους Αθηναίους και στους κατοίκους του Θησείου. Παρόντες στην τελετή ήταν οι αντιδήμαρχοι Άγγελος Μοσχονάς, Ελευθέριος Σκιαδάς και Χρόνης Ακριτίδης, η πρόεδρος των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων Κατερίνα Κατσαμπέ-Μαρνέρη και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων Κώστας Παταβούκας. Ιδιαίτερο χρώμα στην τελετή των εγκαινίων έδωσε η μικρή συναυλία που πραγματοποίησε το Μουσικό Εργαστήρι του Δήμου Αθηναίων.

Η νέα παιδική χαρά, που ετοιμάστηκε σε στενή συνεργασία με το 3ο δημοτικό διαμέρισμα της πόλης μας, είναι φτιαγμένη με όλους τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και τηρεί τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ, έτσι ώστε τα παιδιά να παίζουν ξένοιαστα και οι γονείς τους να μην ανησυχούν. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι νέες και οι ανακαινισμένες παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων είναι φτιαγμένες με τους ίδιους όρους.

Η δεύτερη παρέμβαση στην περιοχή του Θησείου αφορά στην ανανέωση του κήπου που υπήρχε στην περιοχή και που χρειαζόταν μια ριζική παρέμβαση για να γίνει και πάλι ένα κόσμημα για το Θησείο. Χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων από τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, ο κήπος ξανάνιωσε και πολύ σύντομα, όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κάτω τμήμα του, οι Αθηναίοι θα τον χαίρονται ολοκληρωμένο. Η τρίτη παρέμβαση είχε στόχο την αναβάθμιση του υπάρχοντος γηπέδου 5χ5 που αποτελεί ένα σημείο συνάντησης για όλα τα παιδιά της περιοχής.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της δημοτικής αρχής παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της πόλης μας. "Η αναβάθμιση αυτή προβλέπει περισσότερους ανοικτούς και πράσινους χώρους, ομορφότερα κτίρια στις γειτονιές της πόλης, δρόμους  προσβάσιμους και χώρους άθλησης και αναψυχής μικρών και μεγάλων", ανέφερε ο κ. Μπεχράκης. "Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι το έργο που συντελέστηκε εδώ αποτελεί την απόδειξη των προσπαθειών μας σε ολόκληρη την Αθήνα." http://www.cityofathens.gr/portal/site/AthensPortal/menuitem.d11c8c76b66cf1c27d4139c3500000a0/?vgnextoid=32d033524c6aa010VgnVCM100000d2a4673eRCRD

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

 Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: – Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης  –Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων- Πολιτισμού

Θέμα: Προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του Σεραφείου Αθλητικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Ρουφ, που είχαν στερηθεί το Σεράφειο Κολυμβητήριο από το Σεπτέμβριο του 1999 όταν έπαθε ζημιές από τον Εγκέλαδο, περίμεναν τόσα χρόνια για την επισκευή και επαναλειτουργία του ως χώρου άθλησης της νεολαίας.

Το Μάιο του 2003 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων ενέκρινε σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την ανέγερση νέου κλειστού κολυμβητηρίου. Ωστόσο, δυο χρόνια αργότερα εγκρίθηκε τροποποίηση της σύμβασης, η οποία προβλέπει κατασκευή νέου κολυμβητηρίου, ανέγερση εκθεσιακού χώρου για πραγματοποίηση εκθέσεων-σεμιναρίων και για μόνιμη Έκθεση της Ολυμπιάδας 2004, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και διοικητικής υποστήριξης, χώρων στάθμευσης, γηπέδου μίνι-ποδοσφαίρου, παιδικής χαράς για ΑΜΕΑ.

Ταυτόχρονα τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο για το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και ο συντελεστής κάλυψης πράγμα που σημαίνει δραματική μείωση των ελεύθερων χώρων, σε μια περιοχή της Αθήνας όπου το πράσινο δεν περισσεύει.

Το Σεράφειο Κολυμβητήριο αποτελεί κληροδότημα και ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί να παρακάμψει τους περιορισμούς του νόμου περί κληροδοτημάτων με την 235/7-2-2005 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΕΧΩΔΕ, ενώ το ΠΕΧΩΔΕ με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 866/10-8-2005) τροποποιεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο τμήμα της οδού Πειραιώς που έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Άξονας Πειραιώς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.       Είναι σύννομο το προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 866/10-8-2005) που τροποποιεί το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο τμήμα της οδού Πειραιώς που έχει χαρακτηριστεί Ιστορικός Άξονας Πειραιώς;

2.       Είναι σύννομη η απόφαση του Δήμου Αθηναίων (235/7-2-2005) σύμφωνα με τους περιορισμούς του νόμου περί κληροδοτημάτων;

3.       Πιστεύουν ότι η περιοχή του Ρουφ έχει ανάγκη από περισσότερα κτίρια ή από ένα νέο σύγχρονο κολυμβητήριο και βοηθητικούς χώρους άθλησης διαθέσιμους σε όλους τους κατοίκους;

Ο ερωτών βουλευτής  Γιάννης Δραγασάκης

 

Επιστροφή στην αρχή

Από Νίκο Μαρτέν 12 Σεπτεμβρίου 2006

ΠΡΟΣ: 1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ - Ηλίας Γιαννίρης <igiann@tee.gr>

             2. Σύλλογος «ΠΕΖΗ» <pezh@pezh.gr>

ΚΟΙΝ: 1. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη  <evonymos@tee.gr>

           2. Κο ΛΑΜΠΡΟ ΦΙΛΙΟ   <lafilios@yahoo.gr>  6932369550

ΘΕΜΑ:  ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΩΜΑΤΩΝ

 

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ:

 

 From: ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΛΙΟΣ <lafilios@yahoo.gr>

To….: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ - Ηλίας Γιαννίρης <igiann@tee.gr>

Sent….: Monday, September 04, 2006 4:25 AM

Subject: ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΩΜΑΤΩΝ

-ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ. ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΛΙΟΣ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΥ 6932369550 ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ.

-ΕΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΓΩΝΙΑ ΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΠΑΡΤΕΡΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ. ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΙ ΤΕΡΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΣΤΑΘΜΕΥΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ. Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ ΑΦΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΥΤΟΥ?

-ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

Από…………..: 1. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ - Ηλίας Γιαννίρης <igiann@tee.gr>

Προς…………:  1. Σύλλογο ΠΕΖΗ <pezh@pezh.gr>

Κοινοποίηση.: 1. Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, <evonymos@tee.gr>

                          2. Νίκος Μαρτέν <nmarten@otenet.gr> 

 Αγαπητοί συναγωνιστές της ΠΕΖΗ

Σας στέλνω ένα μήνυμα που μου έστειλε ένας πολίτης για τη γωνία Ερμού και Ασωμάτων για να του απαντήσετε.

Στους κοινοποιούμενους συναγωνιστές (ΕΥΩΝΥΜΟΣ, Ν. Μαρτέν) παρακαλώ, αν είναι δυνατό να κάνουν μιά μικρή αυτοψία λόγω γειτνίασης και να ενημερώσουν τόσο τους ΠΕΖΗ όσο και το Παρατηρητήριο για το τι ακριβώς γίνεται. Αν υπάρξει ακόμη και ψηφιακή φωτογραφία ακόμη καλύτερα.

Καλό φθινόπωρο

Ηλίας Γιαννίρης  

 

 

Επισκεφτήκαμε το χώρο την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2006 στις 8:30 το πρωϊ.

Απ’ ότι φαίνεται και στις φωτογραφίες 1 & 2 που επισυνάπτουμε η ιδιοκτησία του κατ/ματος έχει περιφράξει με γλάστρες και χρησιμοποιεί για τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλλες σκιάς το 100% του πεζοδρομίου επί της οδού Αγ. Ασωμάτων.

Την ώρα που τραβήχτηκαν οι φωτ/ιες υπήρχαν σταθμευμένα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τουριστικά  μόνο στη μια λωρίδα απο τις δύο. Απ’ ότι φαίνεται από τις πινακίδες ΚΟΚ, το έκαναν νόμιμα.

Η εναπομείνασα λωρίδα χρησιμοποιήται συνήθως από διερχόμενα αυτοκίνητα (παράνομα) ή σταθμεύουν εκεί οχήματα τροφοδοσίας των γύρω κατ/ματων ή σε μερικές περιπτώσεις λεωφορεία.

Σημειώνουμε ότι το κομμάτι αυτό της Αγ.Ασωμάτων δεν είναι πεζόδορομος. Ο πεζόδρομος αρχίζει από το ύψος της Αδριανού, απέναντι απο τον σταθμό ΗΣΑΠ και φράζεται απο κολωνάκια.

Η πλήρης κατάληψη του πεζοδρομίου γίνεται και από τα υπόλοιπα παρακείμενα  του εν λόγω κατ/τος μέχρι την Αδριανού, όπως φαίνεται και στη φωτ. 3 που εικονίζει ακριβώς τη γωνία Αγ. Ασωματων - Αδριανού και φαίνεται η λωρίδα υποβοήθησης τυφλών να έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλλες και μάλιστα με μόνιμο τρόπο (βιδωμένα – πακτωμένα) που όχι μόνο καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο αλλά και μέρος του οδοστρώματος.

Γεγονός επίσης είναι ότι η περιοχή ελέγχεται νυχθημερόν με στατικές μονάδες ή περιπολίες τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία όσο και από την ΕΛΑΣ. Αλλά όσο κι αν φαίνεται παράξενο, από όσο γνωρίζουμε την περιοχή, συνήθως οι Δημοτικές υπηρεσίες είναι οι πρώτες που παρανομούν. Για παράδειγμα αναφέρω ότι ακριβώς απέναντι στη μικρή πλατεία Αγ. Ασωμάτων ο Δήμος έχει τοποθετήσει το μηχάνημα ανακύκλωσης επί του διαδρόμου τυφλών, ακυρώνοντάς τον με αυτό τον τρόπο. (φωτ.4).

Θυμίζουμε επίσης ότι τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν καταλάβει κάθε ελεύθερο χώρο στην πεζοδρομημένη Απ. Παύλου, την πλατεία Θησείου και τους κάθετους δρόμους αποτελούν ενα από τα πλέον θλιβερά παραδείγματα για το πως αντιλαμβάνεται ο Δήμος Αθηναίων  την «ανάπλαση» αυτής και κάθε περιοχής. Εχει καταντίσει αυτή η λέξη μαζί με την λέξη «αξιοποίηση» να σημαίνουν παράδωση και της τελευταίας σπιθαμής εδάφους σε αδίστακτους κερδοσκόπους που σπεκουλάρουν χρησιμοποιόντας για δικό τους κέρδος το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχει απομείνει σε αυτή την πόλη. Τους ελάχιστους δηλαδή ελεύθερους χώρους. Θυμίζουμε ότι η υπερφόρτωση της περιοχής με τραπεζοκαθίσματα δικαιολογήθηκε με το πρόσχημα των «Ολυμπιακών Αγώνων» και συνοδεύτηκε με την υπόσχεση, ότι η πλειοψηφία των τραπεζοκαθισμάτων θα απομακρυνθούν ευθύς αμέσως μετά το τέλος τους. Κάποιος οφείλει λοιπόν να τους ενημερώσει ότι οι Αγώνες τελείωσαν εδώ και δυό χρόνια. Ελπίζουμε και προσπαθούμε ώστε η φωνή των κατοίκων να νικήσει την βαρυκοϊα τους.

Τέλος για να κλείσουμε απαντώντας στο ερώτημα του φίλου μας:

ΟΧΙ από τον Νόμο δεν επιτρέπεται η κατάληψη κανενός εν χρήσει πεζοδρομίου σε ποσοστό 100%. Επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις εν μέρει, σε ορισμένα τ.μ και εμβαδόν που δεν εμποδίζει καθόλου τη διέλευση πεζών.

Αν αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση (και είναι πολύ πιθανό να συμβαίνει) αυτή η άδεια του έχει δοθεί παρανόμως από τις Δημοτικές Αρχές.

Αυτό δεν τον ελαφρώνει καθόλου (ακόμα κι αν καταβάλει τέλη κατάληψης) από την ευθύνη της παρανομίας του. Αντίθετα καθιστά υπόλογους (και μάλιστα με βαρειά παραπτώματα) αυτούς που του την έδωσαν.

Πληρέστερα στοιχεία όμως θα μας δώσουν οι «ΠΕΖΗ»

Με τους χαιρετισμούς μου, Νίκος Μαρτέν

Υ.Γ Υπάρχουν 4 φωτογραφίες: Αν κάποιος από τους αποδέκτες επιθυμεί να τις λάβει στο αρχικό μέγεθος ας επικοινωνήσει μαζί μου. Το αυτό ισχύει για όποιον επιθυμεί να στείλει ή να πάρει περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το 3ο Διαμέρισμα της Αθήνας.

Νίκος Μαρτέν nmarten@otenet.gr Μεγ. Αλεξάνδρου 88-90, 10435 Αθήνα. 210-3453877

Επιστροφή στην αρχή

 

Ξανά στο δρόμο οι κάτοικοι για τα κέντρα διασκέδασης

Ξανά στο δρόμο οι κάτοικοι του Κεραμεικού, Γκαζιού και Ρουφ υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα "απόλαυσης της κατοικίας". Προγραμματίζουν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 11 το βράδυ στην Ιερά Οδό και Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσκαλώντας δημοτικές παρατάξεις αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο "να ζήσουμε μαζί την τριτοκοσμική Αθήνα". Στο κάλεσμά τους υπενθυμίζουν ότι "παρά τα όσα προβλέπονται από τους νόμους του κράτους για ανάπτυξη της κατοικίας στην περιοχή Κεραμεικός, Γκάζι, Ρουφ, ήδη έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν παράνομα 9 μεγάλα υπερτοπικά κέντρα διασκέδασης, καθώς και δεκάδες μικρότερα μπαρ και εστιατόρια. Πολλά από αυτά είναι εγκατεστημένα σε θέσεις για τις οποίες η κατά νόμο χρήση γης είναι "αμιγής κατοικία"! Ο κορεσμός της περιοχής από κέντρα που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας συνεπάγεται:
- Κινδύνους για όσους διασκεδάζουν σε αυτά, καθώς πολλά δεν τηρούν τους κανονισμούς πυρασφάλειας και λειτουργούν σε αυθαίρετα και ακατάλληλα γι' αυτή τη χρήση κτίσματα
- Κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς τα περισσότερα κέντρα δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης και εκμεταλλεύονται τα πεζοδρόμια και τους δρόμους.
- Υποτίμηση του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της περιοχής.
- Υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που υποχρεώνονται να ανεχτούν τεράστια ηχορρύπανση και σειρά ενοχλήσεων, χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει κανενός είδους μέτρο για την προστασία τους".
Καταγγέλλουν δε την ανοχή των αρχών σε όλες αυτές τις παρανομίες παρά την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων, αλλά και τις απειλές και την τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν οι μπράβοι, οι προστάτες και τα κυκλώματα της νύχτας.

ΑΥΓΗ 3-12-06

Επιστροφή στην αρχή

Αλλαγή πλαισίου στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων

Τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία τόσο των νυχτερικών κέντρων όσο και των θεάτρων ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, υποσχόμενος μάλιστα να "σταθεί απέναντι" στην κυβέρνηση για το θέμα. Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου χθες για την αθηναϊκή αποκριά, ο Νικ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι θα αναλάβει από τη Δευτέρα σχετική πρωτοβουλία, ενώ θα επιδιώξει τη συνεργασία του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού.
"Εάν δεν αλλάξει εκ βάθρων το πλαίσιο, εμείς θα σφραγίζουμε, αυτοί θα γελούν πίσω από την πλάτη μας και την επομένη ή τη μεθεπόμενη μέρα θα το ανοίγουν ξανά το μαγαζί με άλλο υπεύθυνο. Αυτή είναι η αλήθεια", τόνισε χαρακτηριστικά. Η αδυναμία άλλωστε των ελεγκτικών μηχανισμών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τα κέντρα φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Νικ. Κακλαμάνης, ύστερα από ενημέρωση που πήρε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρ. Παπαδάκη.
Ειδικότερα, από τα οκτώ κέντρα που βρέθηκαν να λειτουργούν χωρίς άδεια στους πρόσφατους ελέγχους της Νομαρχίας Αθηνών, τα τρία -"Πλατώ", "Vox", "Μικρός Κεραμεικός"- έχουν σφραγισθεί κατ' επανάληψη ως άνευ αδείας ύστερα από μηνυτήριες αναφορές. Μάλιστα, το "Vox" και ο "Μικρός Κεραμεικός" είχαν σφραγισθεί τελευταία φορά στις 26 και 25 Ιανουαρίου αντίστοιχα, ενώ το "Πλατώ" στις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου.
Το "Όπερα" σφραγίσθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2006 ως άνευ αδείας, ενώ στο "Κεραμεικός" έγινε οριστική αφαίρεση αδείας λόγω τροποποίησης των όρων λειτουργίας και σφραγίστηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2005. Για το "Νότες" υπάρχει μηνυτήρια αναφορά ότι λειτουργεί χωρίς άδεια από τον Δεκέμβριο και έχει προγραμματισθεί σφράγιση, και για το "Σφεντόνα" υπάρχει εισήγηση στη Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων για αναστολή λειτουργίας ή αφαίρεση άδειας από τις 11 Απριλίου 2006, αλλά εκκρεμεί η υπογραφή του σχετικού εγγράφου. Τα άλλα τέσσερα, πάντως -"Music Room", "Voice", "Ακτή Πειραιώς" και "Έναστρον"- είναι εκτός περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων.
Σύμφωνα με το δήμαρχο Αθηναίων, ανάλογη είναι η κατάσταση με τα θέατρα. Μάλιστα, όπως είπε ο Νικ. Κακλαμάνης, με δική του εντολή δεν έχουν εκτελεστεί αποφάσεις για τη σφράγιση θεάτρων χωρίς άδεια. "Αφού είναι θέατρο, δεν δέχομαι να κλείσει", ανέφερε, προσθέτοντας όμως: "Τρέμω να μην συμβεί κάτι".
Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πρέπει να γίνουν δύο νομοσχέδια, ένα για τα κέντρα και ένα για τα θέατρα. "Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχει ένας την ευθύνη. Τώρα έχουμε δέκα. Υπουργεία, νομαρχία, εμείς, η αστυνομία. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα", υπογράμμισε.
Κανείς δεν κλείνει τα παράνομα κέντρα διασκέδασης
Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο για τα παράνομα κέντρα διασκέδασης στο νομό Αττικής. Η σχετική εντολή δόθηκε μετά την συνάντηση που είχε χθες ο κ. Πούλιος με τον νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό, ο οποίος και του παρέδωσε τα αποτελέσματα των πρόσφατων ελέγχων που διενήργησαν οι επόπτες υγείας της Νομαρχίας.
Ο κ. Σγουρός ζήτησε τη συνεργασία της Εισαγγελίας ώστε να υπάρξει παρέμβαση για να εφαρμόζονται τα διοικητικά μέτρα που επιβάλλονται σε καταστήματα. Τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούν να λειτουργούν κέντρα, ενώ έχει διαταχθεί το σφράγισμά τους. Αυγή 2-2-07

Επιστροφή στην αρχή

Ολημερίς τα κλείνουνε, το βράδυ τα ανοίγουν...

Δικαστική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή θαμώνων νυχτερινών κέντρων που λειτουργούν χωρίς άδεια, διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτης Πούλιος, μετά το προχθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε».

Σχετικό φάκελο με όλα τα στοιχεία των ελέγχων, σύμφωνα με τα οποία οκτώ καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς άδεια ενώ άλλα τρία είχαν διαφοροποιήσει τους όρους της άδειας λειτουργίας, παρέδωσε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός.
Μετά τον νομάρχη Αθηνών, και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης δήλωσε χθες ότι θα πιέσει την κυβέρνηση να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχει νυχτερινό κέντρο στο οποίο ο δήμος έβαλε «λουκέτο» 23 φορές, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί (!!) (Πρόκειται για το κέντρο «Πλατώ», με τελευταία σφράγιση στις 19 Δεκεμβρίου 2006).
Αξιο λόγου είναι το γεγονός, όπως αποκάλυψε προχθές η «Ε», ότι στο εν λόγω κέντρο είχε προγραμματίσει για τις 9 Φεβρουαρίου αποκριάτικο χορό η Ενωση Ηπειρωτών Αστυνομικών, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων και υπεύθυνος μέχρι προσφάτως της Δημοτικής Αστυνομίας Αθ. Σπυράκος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «δεν γνώριζε τα προβλήματα λειτουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος» (!) (Τελικά, ο χορός ακυρώθηκε).
«Δεν έχω πρόβλημα να σταθώ απέναντι στην κυβέρνηση», είπε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, προσθέτοντας:
«Αν δεν αλλάξει εκ βάθρων το νομοθετικό πλαίσιο, εμείς θα σφραγίζουμε, αυτοί θα γελούν πίσω από την πλάτη μας και την επόμενη μέρα θα ανοίγουν ξανά το μαγαζί με άλλον υπεύθυνο. Θα κυνηγάμε μάγισσες χωρίς αποτέλεσμα».
Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι, εκτός από νυχτερινά κέντρα, υπάρχουν και θέατρα που λειτουργούν χωρίς άδεια, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι, αν και είχε σχετική παραγγελία από την αστυνομία, δεν προχώρησε στη σφράγιση θεάτρου, αναλαμβάνοντας μεγάλο προσωπικό ρίσκο.
«Είναι δυνατόν, 28 Δεκεμβρίου, να πάω να βάλω λουκέτο σε θέατρο;», αναρωτήθηκε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Αθηναίων:
Το κέντρο «Οπερα» σφραγίστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2006, το «Πλατώ» σφραγίστηκε 23 (!) φορές (τελευταία στις 19/12/2006), το κέντρο «Νότες» τελεί υπό σφράγιση, το κέντρο «VOX» σφραγίστηκε προ ημερών για 11η φορά, από το κέντρο «Κεραμεικός» αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας, το κέντρο «Μικρός Κεραμεικός» έχει σφραγιστεί τρεις φορές, ενώ για τη «Σφεντόνα» εκκρεμεί από τις 11 Απριλίου 2006 η υπογραφή για την αφαίρεση της άδειας (γιατί άραγε;).
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί με τον νομάρχη Αθηνών προκειμένου από κοινού να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για τη νομοθετική αντιμετώπιση του προβλήματος, άφησε ταυτόχρονα αιχμές ότι «αυτή είναι η οδός και όχι τα "δημόσια σόου"».
* Μετά την εισαγγελική παρέμβαση, η νομαρχιακή σύμβουλος Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή δήλωσε δικαιωμένη για τις καταγγελίες σχετικά με τη «βιομηχανία τής νύχτας», τις οποίες έχει κάνει την τελευταία δεκαετία ως δημοτική σύμβουλος. Επισημαίνει ότι η νομαρχία δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου την περασμένη τετραετία και θεωρεί μοναδική την ευκαιρία να προχωρήσουν τώρα οι νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να είναι μία η Αρχή που θα δίνει τις άδειες και θα προχωρά σε σφραγίσεις των παράνομων μαγαζιών. Μ.Σ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2007


Επιστροφή στην αρχή


Στις 15/2/07 το Παρατηρητήριο διαβίβασε  ένα μήνυμα που πήρε σε γνωστούς για ενημέρωση-αξιολόγηση. Το μήνυμα ήταν:

αγαπητοί αποδέκτες

σας στέλνω ένα εντυπωσιακό μήνυμα που πήρα. Παρακαλώ, αν κάποιος -κάποια ενδιαφέρεται, να δεί τι γίνεται και να ενημερώσει τόσο τον αποστολέα όσο και εμένα για το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας.

ευχαριστώ

Ηλίας Γιαννίρης

----- Original Message -----

From: orestis orestis

To: igiann@tee.gr

Sent: Wednesday, February 14, 2007 8:29 PM

Subject: ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΜΑΓΑΖΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ,ΤΟΝ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ, ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΄΄ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ΄΄. ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΙΣΡΙΣΜΕΝΟ ΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ (ΕΛΕΓΞΤΕ ΣΤΟ http://estia.minenv.gr ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ) ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΕΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΚΑΤΕΣΚΕΥΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΑΥΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ (Η΄ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΗ) ΥΨΩΣΑΝ 2 ΟΡΟΦΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ  ΤΟ ΠΡΟΥΠΑΡΧΩΝ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΗ ΜΙΣΗ ΟΔΟ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ (Η΄ ΜΙΣΘΩΣΑΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ) ΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΤΙΡΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΑΝ, ΕΝΩΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - ΠΕΡΙΠΟΥ 25 ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΥ!!!!!!! ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ, ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ) ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΝΩΧΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΑΥΤΟ.ΕΚΤΩΣ ΕΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΝ. ΤΙ ΝΑ ΠΩ....

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.... ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ - ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ,

ΜΕ ΤΙΜΗ, ΕΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΥΚΑΛΗΣ.

 

Οι δύο απαντήσεις που λάβαμε στο Παρατηρητήριο ήταν οι παρακάτω:

 

1. Σχετικά με την Μεγάρων

Το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστό και απασχόλησε το τρίτο διαμέρισμα . Ο επιχειρηματίας του κέντρου της Ιερά Οδού κ. Μοροσούλης   ζήτησε από το Δήμο της Αθήνας   να ανταλλάξει δυο μικρούς ελεύθερους χώρους  που διέθετε,  νομίζω επί της Μυκάλης,  παίρνοντας κομμάτι του αδιέξοδου δρόμου της Μεγάρων πίσω από το κέντρο ενώνοντας με τον υπόλοιπο χώρο που διέθετε στην Μεγάρων . Όπως είναι το επισυναπτόμενο σχέδιο.  Ζητήθηκε η γνώμη του Διαμερισματικού  συμβουλίου  που ήταν  θετική και επικυρώθηκε η ανταλλαγή από το Δημοτικό Συμβούλιο . Υπήρξε αντίδραση κατοίκων και του Συλλόγου Μ. Αλέξανδρος  που παραβρέθηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο , υπήρξε καταγγελία με φωτογραφίες  του χώρου ,πλην όμως   δεν υπήρξε σθεναρή αντίσταση στο Δημοτικό συμβούλιο και πέρασε. Τα υπόλοιπα  ως προς το κατασκευαστικό κομμάτι είναι προς διερεύνηση.

 

2. είναι γνωστό το ζήτημα από παλιότερα.

Αλλά πραγματικά είναι μια μόνον πτυχή, όσων γίνονται στη γειτονιά από τα κέντρα.

Στο συγκεκριμένο, ο ιδιοκτήτης της Ιεράς Οδού είχε λάβει έγκριση προσκύρωσης του δρόμου στην ιδιοκτησία του από το Δημοτικό Συμβούλιο. !!!

Σε αντάλλαγμα θα έδινε δύο ιδιόκτητα οικόπεδα στο Δήμο. Δεν έχει δώσει τίποτα.

Ως προς την ανακατασκευή της Ιεράς Οδού πράγματι έγινε με άδεια αντικατάστασης στέγης, που στην πραγματικότητα εφαρμόστηκε σαν γενική αποξήλωση του συνόλου του παλιάς κατασκευής και ανέγερσης νέας. καραμπινάτη παρανομία!!!

Ξέρουμε και τον εργολάβο, η εταιρία DS steel.

Ακόμη και τώρα μπορεί να γίνει καταγγελία στην Πολεοδομία. Το ό,τι έχει γίνει συνολική ανακατασκευή μπορεί πανεύκολα να διαπιστωθεί.

Σημειωτέον το διπλανό κέντρο, ονόματι VOX, ανήκει στον ίδιο και απλά εν έχει καθόλου άδεια, όχι μόνον λειτουργίας αλλά και πολεοδομική (έχει και αυτό ανακατασκευασθεί δεν γνωρίζω ακριβώς πότε, γιατί δεν έμενα εδώ τότε, πάντως μετά το 2000).

Είναι τραγικές οι παρανομίες και βγαίνει ο Κακλαμάνης και σου λέει ότι πάσχει το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό είναι τώρα το χοντρό κόλπο για την κάλυψη της κατάστασης. Γι' αυτό σου επισυνάπτω τόσο τις σχετικές ανακοινώσεις του Δήμου όσο και ένα πρόχειρο κείμενο που έγραψα για να ξεδώσω με την κοροϊδία. Κι ακόμη κάποια σχετικά ρεπορτάζ της ελευθεροτυπίας.

Επίσης σου στέλνω τα κείμενα που έχω φτιάξει για Ελαιώνα. Εκεί να δεις παρανομίες. Και το ψήφισμα, που ίσως ήδη το έχεις. ΧΚ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

01/2/2007: Λειτουργία κέντρων Διασκέδασης

« Εκτίμησή μας είναι ότι αν δεν εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο ουδέποτε οι παρεμβάσεις του Δήμου μας θα είναι αποτελεσματικές» .

Στη δήλωση αυτή προέβη ο  Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τη λειτουργία Κέντρων Διασκέδασης .

Παράλληλα από την ενημέρωση που  ζήτησε  από τον  καθ’ ύλη αρμόδιο αντιδήμαρχο  Καταστημάτων και Ασφάλειας  της Πόλης Ανδρέα Παπαδάκη ,  προέκυψαν τα εξής:

ΟΠΕΡΑ : Σφραγίστηκε ως άνευ αδείας την 29.11.06 κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς Α.Τ.ΟΜΟΝΟΙΑΣ

ΝΟΤΕΣ : Υπάρχει μηνυτήρια αναφορά  ότι λειτουργεί  άνευ αδείας, από το Δεκέμβριο –Θα προγραμματισθεί σφράγιση αφού υπογραφεί η σχετική ειδοποίηση.

ΠΛΑΤΩ : Έχει σφραγιστεί κατ΄ επανάληψη  ως άνευ αδείας  συνολικά 23 φορές κατόπιν μηνυτηρίων   αναφορών Α.Τ.ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ. Τελευταία σφράγιση 19.12.2006

MUSIC ROOM : Εκτός περιφέρειας Δήμου Αθηναίων

VOICE : ή άλλως «ΙΑΤΡΕΙΟΝ» στην διεύθυνση Πέτρου Ράλλη 29 και Κρήτης 1. Υπάρχει μηνυτήρια αναφορά  Α.Τ.Ταύρου ότι λειτουργεί άνευ Αδείας. Εκτός περιφέρειας Δήμου Αθηναίων
ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : Εκτός περιφέρειας Δήμου Αθηναίων

ΕΝΑΣΤΡΟΝ : Εκτός περιφέρειας Δήμου Αθηναίων

VOX : Έχει σφραγιστεί κατ΄ επανάληψη  ως άνευ αδείας  συνολικά 11 φορές κατόπιν μηνυτηρίων αναφορών Α.Τ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τελευταία σφράγιση 26.1.2007

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ : (ΣΙΝΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ) Εγινε οριστική αφαίρεση άδειας λόγω τροποποίησης   των όρων λειτουργίας (Π.Δ.Σ.4125/6.12.2004) και σφραγίστηκε 13.9.2005.

ΜΙΚΡΟΣ ΚΕΡΑΜΙΚΟΣ : Έχει σφραγιστεί κατ΄ επανάληψη  ως άνευ αδείας  συνολικά 3 φορές   κατόπιν μηνυτηρίων αναφορών Α.Τ.ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Τελευταία   επανασφράγιση 25.1.2007

ΣΦΕΝΤΟΝΑ : Έγινε εισήγηση από την Δ/νση Αδειών καταστημάτων για Αναστολή λειτουργίας ή αφαίρεση άδειας με ημερομηνία 11.04.2006 και του οποίου εγγράφου εκκρεμεί η   υπογραφή

Γραφείο Τύπου Δήμου Αθηναίων
Τηλέφωνο: 210-37 22 141 Email: press@cityofathens.gr

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΡΕΧΟΥΝ να ακυρώσουν αποκριάτικο χορό μετά την αποκάλυψη ότι το κέντρο δεν είχε άδεια

Φάλτσο ΕΛ.ΑΣ. με νυχτομάγαζο

Σε νυχτερινό μαγαζί της Αθήνας που λειτουργεί χωρίς άδεια, όπως προχθές ανακοίνωσε η Νομαρχία Αθηνών, είχε προγραμματίσει να κάνει τον αποκριάτικο χορό του ο «Σύλλογος Ηπειρωτών Αστυνομικών και Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείου Δημοσίας Τάξης».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ως υπεύθυνος του καταστήματος εμφανίζεται ο Γρηγόρης Στεφανάκος, αδερφός του Βασίλη Στεφανάκου, του ανθρώπου που στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για αδικήματα περί εκβιασμών και προστασίας, ως αρχηγός μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες νονών της δυτικής Αττικής, με πολυσχιδείς δραστηριότητες.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αθανάσιος Σπυράκος, δεν είναι τυχαίος αστυνομικός. Είναι δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και μέχρι την 1η.1.2007 ήταν αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία. Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε», που δημοσιοποιούσε τα ονόματα των έντεκα μεγάλων νυχτερινών κέντρων που λειτουργούν παρανόμως, όσοι είδαν τις αφίσες που διαφήμιζαν τον αποκριάτικο χορό του Συλλόγου στους διαδρόμους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής τουλάχιστον χαμογέλασαν. Ιδίως αυτοί που γνώριζαν και τον ιδιοκτήτη του «Πλατό».
Δεν συνέβη, πάντως, το ίδιο με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών και Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Αθ. Σπυράκο, όταν του ζητήσαμε να μας εξηγήσει το ότι δεν γνώριζαν ούτε το γεγονός της έλλειψης αδείας ούτε και το όνομα του ιδιοκτήτη. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Θα ακυρώσουμε το χορό». Στην ερώτηση γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο κατάστημα, η απάντηση του κ. Σπυράκου ήταν: «Κυρίως λόγω του Μάκη Χριστοδουλόπουλου και επειδή η διεύθυνση του καταστήματος μας επέτρεψε να έχουμε και μία ώρα εξτρά πρόγραμμα με κλαρίνα».
Η ίδια αντίδραση και από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου, Λαζ. Καλιούση: «Δεν ξέρω τίποτα, από εσάς το μαθαίνω».
Ο πρόεδρος, πάντως, με το άκουσμα των «ιδιαίτερων» χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου καταστήματος από την «Ε», προανήγγειλε την ακύρωση του αποκριάτικου χορού του Συλλόγου. Και μάλιστα, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος λόγω του γεγονότος ότι είχαν προσκληθεί πολλοί υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές της περιοχής.
Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν το πρόβλημα, όπως δεν το γνωρίζουν και «οι περιπτερούχοι που έχουν εκεί αύριο το χορό τους». Σημειώνεται, πάντως, ότι θα αρκούσε μια «προληπτική κλήση» στη Διεύθυνση Αδειών του Δήμου Αθηναίων για να διαπιστωθεί η έλλειψη αδείας.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου των ενστόλων Ηπειρωτών που εξεδόθη αργότερα δεν αναφερόταν στο ζήτημα της ιδιοκτησίας του καταστήματος, αλλά μόνο στο γεγονός ότι «μετά την ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών ότι το κέντρο "Πλατό" συμπεριλαμβάνεται στα κέντρα διασκέδασης που στερούνται άδειας λειτουργίας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του αποκριάτικου χορού στο συγκεκριμένο κέντρο που ήταν προγραμματισμένος την 9η.2.2007».
Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού, για τα έντεκα μαγαζιά που λειτουργούν παράνομα, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε μια σειρά προγραμματισμένων αποκριάτικων χορών τις επόμενες μέρες.
Ομως, η Δημαρχιακή Επιτροπή, το όργανο που είναι αρμόδιο να χορηγεί και να ανακαλεί τις άδειες των καταστημάτων, δεν ασχολήθηκε στη χθεσινή της συνεδρίαση με την ανακοίνωση της νομαρχίας, επειδή «δεν είχε φθάσει κάποιο σχετικό έγγραφο».
ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΑ: ΠΑΡΕΛΚΥΣΤΙΚΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Από μια πρώτη ματιά, τα όσα δημοσιοποίησε ο Δήμος Αθηναίων για τα νυχτερινά κέντρα, συνιστούν κωμωδία. Μάλλον όμως πρόκειται για ιλαροτραγωδία.

Ας ξεκινήσουμε για παράδειγμα με τα όσα γίνονται γνωστά για το κέντρο ΠΛΑΤΩ. Έχει, κατά το Δήμο Αθηναίων, σφραγιστεί 23 φορές με τελευταία στις 19.12.2006. Αλλά ακόμη λειτουργεί. Κι όχι μόνον λειτουργεί αλλά φιλοξενεί και χοροεσπερίδες. Όπως για παράδειγμα (ρεπορτάζ του Ά. Χατζηγεωργίου –Κ. Κυριακόπουλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 01.02.2007) του Συλλόγου Ηπειρωτών Αστυνομικών και Πολιτικών Υπαλλήλων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του οποίου Πρόεδρος τυγχάνει ο δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων κ. Αθ. Σπυράκος(εκλεγείς με την παράταξη του κ. Κακλαμάνη). Ο οποίος μάλιστα δημοτικός Σύμβουλος, τύγχανε δημοτικός σύμβουλος και στο απελθόν Δημοτικό Συμβούλιο και επιπροσθέτως είχε αναλάβει καθήκοντα Αντιδημάρχου, αρμοδίου για τη Δημοτική Αστυνομία. Μέσα σ’ αυτήν την πληθώρα καθηκόντων, ο καλός αστυνομικός και Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος, που να προλάβει να ενημερωθεί για τις 23 σφραγίσεις που είχαν γίνει στο εν λόγω κέντρο, που πήγε να κάνει χορό ο άνθρωπος;

«Δεν γνωρίζαμε τίποτα. Θα ακυρώσουμε το χορό», δήλωσε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Στην ερώτηση γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο κατάστημα, η απάντηση του κ. Σπυράκου ήταν: «Κυρίως λόγω του Μάκη Χριστοδουλόπουλου και επειδή η διεύθυνση του καταστήματος μας επέτρεψε να έχουμε και μία ώρα εξτρά πρόγραμμα με κλαρίνα».

Βέβαια, ο κ Σπυράκος είχε επαφές με τη διεύθυνση του καταστήματος για τα κλαρίνα, που να γνωρίζει όμως ο άνθρωπος προσωπικά τη διεύθυνση και τον ιδιοκτήτη του κέντρου; Άλλωστε, ξέρετε το management σε όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις είναι απρόσωπο και πολυσχιδές. Αλλά, έτσι για την ιστορία, ποιος είναι και τι «δημόσιες σχέσεις» έχει αυτός ο λαμπρός της νύχτας επιχειρηματίας που ρίχνει στα σκουπίδια 23 σφραγίσεις της επιχείρησης του; Από τις πρόσφατες αποκαλύψεις για κάποιον νονό της νύχτας, που μόλις το Δεκέμβριο είχε καταδικασθεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για αδικήματα εκβιασμών και προστασίας και στον οποίο δύο άλλοι «ιδιαίτερα διαπρεπείς» (κατά τον δικηγόρο κ. Αλ. Κούγια) αστυνομικοί έχουν μετέπειτα παράνομα εκδώσει Δελτίο Ταυτότητας, παρότι ο ίδιος φυγόποινος, προέκυψε η εξής σύμπτωση: ο νονός –εκβιαστής είναι ο Βασ. Στεφανάκος, δηλαδή ο αδελφός του ιδιοκτήτη του ΠΛΑΤΩ Γρ. Στεφανάκου.

Τώρα, οι όποιες συσχετίσεις για σχέσεις ανάμεσα σε κυκλώματα, που δρουν στα νυχτερινά κέντρα αλλά και μέσα στην Αστυνομία και μέσα στην Πολιτεία είναι αποκυήματα φαντασίας. Φανταζόμαστε αυτό πιστεύει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, καθότι γι’ όλ’ αυτά τα πρωτοφανή «της νύχτας καμώματα» και συμπλέγματα ουδέν δήλωσε ο κύριος Δήμαρχος. Αντίθετα, το μόνο που τον ανησυχεί το νομικό πλαίσιο: «αν δεν εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο ουδέποτε οι παρεμβάσεις του Δήμου μας θα είναι αποτελεσματικές». Ναι, ναι, το νομικό πλαίσιο φταίει, που είναι απηρχαιωμένο. Και εμποδίζει, για παράδειγμα, να μπει μια υπογραφή. Βέβαια, βέβαια, χρειάζεται εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των …υπογραφών. Δεν ξέρετε τι άτιμο πράγμα είναι αυτές οι υπογραφές. Για να πειστείτε διαβάστε (αποσπάσματα από το Δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων 01/02/2007):

ΣΦΕΝΤΟΝΑ : Έγινε εισήγηση από την Δ/νση Αδειών καταστημάτων για Αναστολή λειτουργίας ή αφαίρεση άδειας με ημερομηνία 11.04.2006 και του οποίου εγγράφου εκκρεμεί η   υπογραφή

ΝΟΤΕΣ : Υπάρχει μηνυτήρια αναφορά  ότι λειτουργεί  άνευ αδείας, από το Δεκέμβριο –Θα προγραμματισθεί σφράγιση αφού υπογραφεί η σχετική ειδοποίηση.

Είδατε τι σας λέγαμε; Επί δέκα μήνες μπορεί να αντιστέκεται μια ..υπογραφή. Κι ακόμη δεν μπαίνει.

Αλλά θα μας πει ο κύριος Δήμαρχος ότι δεν έχουν σημασία οι υπογραφές, αφού οι επιχειρηματίες ξεσφραγίζουν τα σφραγισμένα. Εντάξει, αλλά δεν ανησυχείτε κύριε Δήμαρχε, που επί τόσους μήνες δεν μπαίνει μια υπογραφή; Δεν υποδηλώνει κάτι αυτό; Και ποιανού η υπογραφή δεν μπαίνει; Μπορείτε να μας πληροφορήσετε; Και επιτέλους: είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους, η πρακτική του ξεσφραγίσματος από την κωλυσιεργία στην υπογραφή;

Κι ακόμη: Γνωρίζετε κύριε Δήμαρχε ότι σε πολλά απ’ αυτά τα κέντρα, για το οποία δεν μπαίνει υπογραφή, μπορεί να προκληθούν φοβερά δυστυχήματα; Γνωρίζετε ότι έχουν κατασκευασθεί χωρίς πολεοδομική άδεια, καταστρέφοντας υποστυλώματα (για να είναι άνετη η θέα), με ευτελή και εύφλεκτα υλικά; Είναι αξιόπιστη στάση απλά να παραπέμπετε το ζήτημα σε μια τριμελή επιτροπή;

Κι εδώ φθάνουμε στην πιο ανησυχητική από τις πρόσφατες εξελίξεις. Διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων (05.02.2007) για τη σύσκεψη μεταξύ Δημάρχου, Νομάρχη και Αστυνομικού Διευθυντή:

«συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής η οποία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα εισηγηθεί προς τους αρμόδιους υπουργούς  ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν τη λειτουργία των νυκτερινών κέντρων».

Άραγε, αυτό που λείπει είναι «προτάσεις για τη λειτουργία των κέντρων» ή το πώς θα εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας, όταν δηλαδή σφραγίζεται ένα παράνομο νυχτερινό κέντρο, να μην ξανανοίγει αυτό την επόμενη μέρα;

Έχουμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας αρκετή εμπειρία. Ο λαός λέει ότι όταν δεν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα το παραπέμπεις σε μια επιτροπή. Γι’ αυτό και προκαλούν μεγάλη ανησυχία τα περί «τριμερούς επιτροπής», τα περί χρονοδιαγραμμάτων, που υποτίθεται είναι συγκεκριμένα αλλά παραμένουν άγνωστα, τα περί «ολοκληρωμένων προτάσεων».

Όλ’ αυτά θυμίζουν μεθόδευση για να βγει η φετεινή σεζόν και από του χρόνου βλέπουμε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το νυχτερινό κέντρο στο οποίο έγινε η παρουσίαση των τραγουδιών της ελληνικής συμμετοχής στη EURONISION 2006 σφραγίστηκε αμέσως μετά ως παράνομο, τη στιγμή δηλαδή που έληγε η σεζόν, και άνοιξε τον Οκτώβρη χωρίς καμμιά ουσιώδη αλλαγή. Κι ακόμη ρωτάμε όλους τους αρμόδιους: γιατί τόσα χρόνια που είναι γνωστό το πρόβλημα δεν κάνατε τίποτα και μόνον τον τελευταίο καιρό, έστω συσκέπτεσθε; Είναι άραγε άσχετο αυτό με τις συνεχείς το τελευταίο διάστημα κινητοποιήσεις των κατοίκων;

Σας προειδοποιούμε: με «επιτροπές, χρονοδιαγράμματα και ολοκληρωμένες λύσεις» δεν πρόκειται να ρίξετε στάχτη στα μάτια κανενός

Τονίζουμε ότι οι κίνδυνοι είναι τέτοιοι, που θα συνιστούσε εγκληματική αμέλεια η συγκάλυψη του ζητήματος, ακόμη και η μετάθεση της αντιμετώπισης του για κάποιους έστω μήνες

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί το πρόβλημα είναι και μεγάλο και επείγον, αφορά όχι μόνον την αξιοπιστία της πολιτείας αλλά πάνω απ’ όλα τη ζωή των πολιτών.

Χρ Καραμάνος (Ελήφθη στο Παρατηρητήριο στις 16-2-07).

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

ΕΛΑΣΙΔΩΝ 21 & ΚΡΕΟΥΣΗΣ 118 54 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. & Fax: 210 3459882 Ε-mail : m.alexandros@yahoo.gr

Ο σύλλογος των κατοίκων ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ  ΓΚΑΖΙ  ΡΟΥΦ

                       

ΑΘΗΝΑ  16-2-2007  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας

Θέλουμε να ζήσουμε στα σπίτια μας

►Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2006 στις 11:00 έγινε στην Ιερά Οδό η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων καταγγέλοντας την παράνομη λειτουργία αρκετών δεκάδων καταστημάτων υγιειονομικού ενδιαφέροντος στην γειτονιά μας τα οποία τους στερούν το δικαίωμα στη ζωή.

► Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2006 στις 23:00 οι κάτοικοι φτάνοντας στα όρια τους πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση η οποία διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής. Στη μία τα ξημερώματα και αφού είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στην Ιερά Οδό έφτασε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος απο δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε σε 6 καταστήματα διαπίστωσε ότι τα 5 δεν έχουν κανενός είδους άδεια. 

► Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών μας κάλεσε στην συνεδρίαση του τη Τρίτη 30/1/2007 όπου μας ανακοινώθηκε  ότι η αρμόδια για τους ελέγχους  Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας  έχει έλειμμα προσωπικού και εργάζεται έως τις 23:00, ώρα που στα καταστήματα βρίσκεται μόνο το προσωπικό τους. Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε κατάλογος ο οποίος αναφέρει ελάχιστα καταστήματα, σε σχέση με  τα υπάρχοντα στην γειτονιά μας.

► Την Παρασκευή  2 Φεβρουαρίου 2007 πληροφορηθήκαμε απο τον Τύπο ότι ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το θέμα αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν κληθήκαμε, να παρουσιάσουμε και εμείς τις απόψεις μας πάνω στο φλέγον θέμα.

► Ο Δήμος Αθηναίων στην 1/2/2007 εκδίδει Δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει πόσες φορές σφράγισε τα κέντρα, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν και ο Δήμαρχος δηλώνει « Εκτίμησή μας είναι ότι αν δεν εκσυγχρονιστεί το νομικό πλαίσιο ουδέποτε οι παρεμβάσεις του Δήμου μας θα είναι αποτελεσματικές»

►Στις 5/2/2007 πραγματοποιείται σύσκεψη για τη λειτουργία των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων στην οποία παρίστανται πλήν του Δημάρχου Αθηναίων, ο Νομάρχης Αθηνών και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, όπου συμφωνήθηκε η συγκρότηση τριμερούς επιτροπής, η οποία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, θα εισηγηθεί προς τους αρμόδιους υπουργούς  ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν τη λειτουργία των νυκτερινών κέντρων, καθώς και  η  από κοινού συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων. 

► Τις τελευταίες ημέρες αρκετά ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον για το δράμα που ζούμε με την λειτουργία αρκετών δεκάδων  παράνομων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις γειτονιές μας.

 

Μετά απο όλα αυτά σήμερα χιλιάδες θαμώνες συνεχίζουν να κατακλύζουν καταστήματα χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς εξόδους κινδύνου, χωρίς υγιειονομικούς ελέγχους, χωρίς άδεια της πολεοδομίας, ενώ Δημοτικός χώρος, προαύλιο Ναού, οικόπεδο της Εθνικής Τράπεζας, πλατείες, πεζοδρόμια «νοικιάζονται» απο τους παρκαδόρους.

          Όποιος από τους αρμοδίους και τα ΜΜΕ ενδιαφέρεται πραγματικά για το μεγαλύτερο παράνομο γκέτο (μπράβοι, παρκαδόροι, νονοί της νύχτας κλπ) ένα  χιλιόμετρο από την Ομόνοια και το Σύνταγμα ας έλθει μία Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ να τον ξεναγήσουμε στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν, σημειώνοντας επίσης  τις κατά την γνώμη μας, άμεσες ενέργειες που απορρέουν από το υπάρχον νομικό καθεστώς και που δεν εφαρμόζονται..

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Παράνομα κέντρα της νύχτας http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΑλλοιώνουν την Ιερά Οδό

Ξέφραγο αμπέλι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες της νύχτας έγινε η Ιερά Οδός. Μολονότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «αμιγούς κατοικίας» και δεν επιτρέπεται επ' ουδενί η λειτουργία νυχτερινών κέντρων, αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη «πιάτσα» νυχτερινής διασκέδασης. Προχειροστημένα μαγαζιά με τεράστιες κιτς επιγραφές και φωτογραφίες αστέρων, το πρωί σφραγίζονται και το βράδυ ανοίγουν - οι άδειες «ανανεώνονται» με πλαστά χαρτιά από κυκλώματα υπαλλήλων στον Δήμο Αθηναίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει εκδοθεί καν οικοδομική άδεια.

Πρώτο τραπέζι πίστα... στην παρανομία

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifΝυχτερινά κέντρα λειτουργούν με την ανοχή του Δήμου Αθηναίων χωρίς άδειες, ενώ ιδιοκτήτες βαρύνονται με αξιόποινες πράξεις

Του Γιαννη Σουλιωτη

Ενδιαφέρεστε να γίνετε ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου στην καρδιά της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι το κατάστημά σας δεν διαθέτει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος και το κτίσμα στερείται οικοδομικής άδειας; Κανένα πρόβλημα. Τρόπος, ή μάλλον τρόποι, υπάρχουν:

Βήμα 1ο: Εξασφαλίστε πλαστή βεβαίωση χρήσης γης, αναπτύσσοντας πελατειακές σχέσεις με διεφθαρμένους υπαλλήλους του Δήμου ή ακόμα καλύτερα εκείνους που τους ελέγχουν.

Βήμα 2ο: Μετονομάστε τις κύριες εισόδους του κτίσματος «εξόδους διαφυγής» και αντίστοιχα τις εξόδους διαφυγής «κύριες εισόδους». Με αυτόν τον τρόπο, στα χαρτιά τουλάχιστον, «στρίβετε» το κτίριο ώστε η πρόσοψή του να μην κοιτάζει πλέον σε δρόμο όπου η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θεωρείται παράνομη.

Βήμα 3ο: Προσκομίστε πλαστά έγγραφα που χαρακτηρίζουν το χώρο «κύριας χρήσεως» και συγκεκριμέμα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Βήμα 4ο: Δηλώστε ότι το κτίσμα ανεγέρθη προ του 1955 και ως εκ τούτου δεν οφείλει να έχει οικοδομική άδεια.

Βήμα 5ο: Εκδώστε άδεια επικινδυνότητας χρησιμοποιώντας εικονικό αριθμό.

Βήμα 6ο: Συνενώστε αυθαίρετα τυχόν βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται περιμετρικά του κεντρικού κτίσματος.

Βήμα 7ο: Διατηρήστε άριστες σχέσεις με ανθρώπους «κλειδιά» εντός του Δήμου, ούτως ώστε ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι η επιχείρησή σας λειτουργεί παράνομα, εκείνοι να κάνουν τα στραβά μάτια.

Το πόρισμα ΕΔΕ

Αν μετά τα παραπάνω έρθετε σε συμφωνία και με ένα γνωστό καλλιτέχνη της νύχτας, τότε είστε ιδιοκτήτης ενός από τα πιο επιτυχημένα κέντρα διασκέδασης, στην καρδιά της νυχτερινής Αθήνας, πιθανότατα στην περιοχή κατά μήκος της Ιεράς Οδού, στο Γκάζι.

Αυτά λίγο πολύ προκύπτουν από πόρισμα Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που συνέταξε υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων και αφορά την παράνομη λειτουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων νυχτερινών κέντρων της περιοχής, το οποίο στεγάζεται σε κτίσμα που στερείται εκτός της άδειας λειτουργίας νυχτερινού κέντρου και οικοδομικής άδειας! Ενδεικτικά, στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι «για το συνολικό κτίσμα του κέντρου διασκέδασης δεν έχει εκδοθεί ουδεμία οικοδομική άδεια... Δεν ανευρέθη έκθεση επικινδυνότητας... Με σαφήνεια προκύπτει ότι η υφιστάμενη αυθαίρετη κατασκευή δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί». Και... παρά τις αποφάσεις σφραγίσματος εξακολουθεί να φιλοξενεί καθε βράδυ αρκετές εκατοντάδες επισκέπτες υπό συνθήκες που δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Το θέμα φυσικά δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο κέντρο καθώς τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για όλα τα υπόλοιπα της περιοχής, δεδομένου ότι έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τη χρήση γης κατά μήκος της Ιεράς Οδού, στο τμήμα μεταξύ της Λ. Κηφισού και της οδού Πειραιώς. Το Π.Δ. χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή «αμιγούς κατοικίας» και ως εκ τούτου απαγορεύει τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά μήκος του δρόμου! Στο συμπέρασμα αυτό εξάλλου κατέληγε και παλαιότερη έρευνα μεικτών κλιμακίων της Νομαρχίας Αθηνών στην περιοχή κατά μήκος της Ιεράς Οδού. Τα μέλη του κλιμακίου επεσήμαιναν στην έκθεσή τους ότι τα εν λόγω καταστήματα δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας και καλούσαν τη δημοτική αρχή να προχωρήσει στη σφράγισή τους. Περιττό να επισημανθεί ότι μολονότι έκτοτε έχει περάσει αρκετός καιρός, τα νυχτερινά κέντρα φιλοξενούν σήμερα πρώτα ονόματα της πίστας...

Το πόρισμα της ΕΔΕ κατετέθη στο 10ο Τριμελές Πλημ. Αθηνών. Διαπίστωνε ψευδείς δηλώσεις περί ιδιοκτησίας, περί τετραγωνικών μέτρων του αυθαιρέτου, παραποιημένα έγγραφα και απόκρυψη στοιχείων, πλημμελή έλεγχο από τις υπηρεσίες του Δήμου, ενώ επεσήμανε ότι το κατάστημα επιτυγχάνει μέχρι σήμερα αναστολή σφράγισης από το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Επισημαίνεται στην έκθεση: «Το κέντρο διασκέδασης συνεχίζει να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας και ενώ η Διεύθυνση Αδειών Καταστημάτων είχε πρόσφατα ενημερώσει για την αυτεπάγγελτη σφράγισή του».

Με ποιον τρόπο, λοιπόν, οι ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου εξασφάλιζαν τη συνέχιση της λειτουργίας του; «Αλλάζοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την επωνυμία και τη νομική μορφή της επιχείρησης. Σήμερα ομόρρυθμη αύριο ετερρόρυθμη. Οταν, λοιπόν, εκδοθεί απόφαση σφραγίσματος που απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης στα χαρτιά άλλο άτομο και υποστηρίζει ότι η απόφαση αφορά την προηγούμενη διοίκηση και άρα ακυρώνεται, ασχέτως εάν τελικά ο επιχειρηματίας που εκμεταλλεύεται το κατάστημα παραμένει ο ίδιος», αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές που για ευνόητους λόγους θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το δικαστήριο που εξέτασε προ ημερών την υπόθεση έκρινε ένοχο τον ένα εκ των δύο κατηγορουμένων, υπάλληλο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηνών. Οσοι όμως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις χαρακτηρίζουν με δηλώσεις τους στην «Κ» την υπόθεση «κορυφή του παγόβουνου» και κάνουν λόγο για «πελατειακές σχέσεις» των δημοτών με υπαλλήλους του Δήμου που απασχολούνται σε καίριες θέσεις. «Οι διατάξεις του νόμου παρέχουν το δικαίωμα σε όποιον το επιθυμεί να βάλει τάξη στον χώρο. Δυστυχώς όμως κυριαρχούν οι δυνάμεις που έχουν στόχο να προστατέψουν την ασυδοσία, ασχέτως εάν αυτό συνιστά εμπαιγμό του πολίτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τέλος την πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα, οι ίδιες πηγές εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για την αξιοπιστία ορισμένων εκ των προσώπων που την απαρτίζουν.

Στριπτιζάδικο με άδεια «καφετέριας»

Η έλλειψη οικοδομικής άδειας ή άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι το μόνο και δυσκολότερο εμπόδιο που οι επιχειρηματίες του χώρου καταφέρνουν να ξεπεράσουν με τη βοήθεια των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τις υπηρεσίες του δήμου της Αθήνας. Οπως προκύπτει από συγκεκριμένες υποθέσεις, που όμως έχουν μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ακόμα και στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν σοβαρότερες παραβάσεις, όπως σωματεμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων βρήκαν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια τους παρουσιάστηκαν, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την εκμετάλλευση των καταστημάτων τους.

Καταγγέλθηκε, για παράδειγμα, στην «Κ» ότι η νομική υπηρεσία του δήμου χορήγησε εκ νέου άδεια λειτουργίας σε στριπτιζάδικο της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο ήταν αρχικά εφοδιασμένο με άδεια «καφετέριας» και παρά το ότι στο διάστημα της λειτουργίας του η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο διαπιστώνοντας πλήθος εγκληματικών πράξεων και συλλαμβάνοντας ιδιοκτήτες και εργαζομένους!

Σε άλλη περίπτωση, όπου εντός καταστήματος διαπιστώθηκε διακίνηση ναρκωτικών και διατάχθηκε από τον δήμο η σφράγισή του, ο ιδιοκτήτης κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, ξεπερνώντας με τη βοήθεια διεφθαρμένων υπαλλήλων τα εμπόδια που του έθεσε η δημοτική αρχή. Πώς ακριβώς τα κατάφερε; Πραγματοποίησε εικονικό γάμο με αλλοδαπή που απασχολούσε στο κατάστημά του και κατέθεσε αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας του καταστήματος στο όνομα της συζύγου του, την οποία ο δήμος έκανε δεκτή! «Πώς είναι δυνατόν να χορηγείται άδεια από τη στιγμή που προκύπτει άμεση σχέση μεταξύ των δύο προσώπων» διερωτάται νομικός με γνώση των θεμάτων του δήμου.

Πλήρης αυθαιρεσία επικρατεί, τέλος, με την ανοχή του δήμου και σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των λεγόμενων ακάλυπτων χώρων από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οπως αναφέρουν στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές, οι καταστηματάρχες εγκαθιστούν στους ακάλυπτους ψυγεία, παγομηχανές ή ακόμα και τραπέζια και καταλήγουν στο τέλος να οικειοποιούνται πλήρως τους συγκεκριμένους χώρους. «Ο δήμος ανέχεται τη συγκεκριμένη πρακτική, καθώς φροντίζει πάντοτε να μη δυσαρεστεί τους επιχειρηματίες του χώρου» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/3/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ (άρθρο 150 ΔΚΚ )

Των

1)  Αλέξη Τσίπρα, Ζωοδοόχου Πηγής 114, Αθήνα

2) Στέλιου Λάμπρου, Πουλοπούλου 18, Αθήνα

3)  Άννας Φιλίνη,  Σκουφά 10, Αθήνα,

4) Γρηγόρη Ψαριανού, Θαλείας 19, Κάντζα Παλλήνης.

 Όλων Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αθηναίων.

 

                                                ΚΑΤΑ

- Του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «Δήμος Αθηναίων», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Λιοσίων, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.

- Για την ακύρωση της με αριθμό 463/23-4-2007 πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

   Είμαστε όλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι            του Δήμου Αθηναίων και έχουμε  έννομο συμφέρον για την υποβολή της παρούσας προσφυγής καθόσον συμμετείχαμε στη συνεδρίαση και μειοψηφήσαμε στην ψηφοφορία για τη λήψη της προσβαλλομένης απόφασης που δημοσιεύθηκε νόμιμα σύμφωνα  με το άρθρο 97 παρ. 6 του ΚΔΚ στις 24/4/2006.

            Με την προσβαλλόμενη πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η τροποποίηση του ρυμοτομικού και α) η «κατάργηση» του υπό στοιχεία ΑΒΓΔΑ αδιέξοδου τμήματος της Οδού Μεγάρων ως κοινόχρηστου χώρου και β) η αντικατάστασή του με τους χώρους υπό στοιχεία ΕΖΗΘΕ και ΙΚΛΜΝΙ, επί των οδών Μυκάλης 9 και Κεραμεικού 96 αντίστοιχα, και οι δύο ιδιοκτησίας συγκεκριμένου ιδιοκτήτη ο οποίος εκμεταλλεύεται αυθαίρετα το «καταργούμενο» τμήμα και σήμερα.

 

Α. ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η  προσβαλλόμενη εμφανίζεται να είναι ρύθμιση  πολεοδομικού χαρακτήρα, αφού με αυτή φέρεται  το τμήμα της οδού Μεγάρων να «καταργείται» και άρα να μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο χώρο.

Με βάση την απόφαση 19838/933/1984 του Νομάρχη Διαμερίσματος Αθηνών (ΦΕΚ Δ΄ 4-10-1984) αναγνωρίστηκε ότι η οδός Μεγάρων υπάρχει νόμιμα πριν το 1923, και κηρύχθηκε διατηρητέα ως δρόμος.

Άρα δεν μπορεί να μετατραπεί σε οικοδομήσιμο χώρο αφού πρώτον είναι διατηρητέος ως δρόμος και προϋπάρχει του 1923 και άρα δεν υφίσταται νόμιμα πρώην ιδιοκτήτης στον οποίο να μπορεί να επιστραφεί  το φερόμενο ως «καταργούμενο» τμήμα. 

Η αναφορά ότι το καταργούμενο αντικαθίσταται με άλλα δύο τμήματα οικοδομήσιμα που κηρύσσονται κοινόχρηστοι χώροι δεν συνιστά νόμιμη πολεοδομική ρύθμιση, αφού το καταργούμενο δεν μπορεί νόμιμα να μετατραπεί σε οικοδομήσιμο.

Κατά συνέπεια ως πολεοδομική ρύθμιση είναι μη νόμιμη και η σχετική απόφαση πρέπει να ακυρωθεί

 

Β. ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΙΔΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ-ΥΠΟΚΡΥΠΤΟΜΕΝΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η προσβαλλόμενη δεν είχε πολεοδομικό χαρακτήρα αλλά καθαρά χαρακτήρα ιδιοκτησιακής ρύθμισης. Συγκεκριμένα με αυτή προφανώς αλλάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας του τμήματος που «καταργείται», το οποίο έτσι μετατρέπεται από δημόσιο – δημοτικό δρόμο  σε ιδιωτικό χώρο - ιδιωτική οδό.

Η λέξη λοιπόν αντικατάσταση που υπάρχει στην απόφαση αναφέρεται σε ανταλλαγή περιουσίας του Δήμου με ιδιωτική περιουσία, καθόσον το τμήμα της οδού Μεγάρων θα περιέλθει σε συγκεκριμένο ιδιώτη που και σήμερα τον εκμεταλλεύεται (αφού έχει κλείσει το δρόμο και τον έχει μετατρέψει σε τμήμα του καταστήματος του)  και   δύο άλλοι ιδιωτικοί χώροι της περιοχής άσχετοι μεταξύ τους, ιδιοκτησίας όμως  του ίδιου ιδιοκτήτη που εκμεταλλεύεται και τη οδό Μεγάρων, μετατρέπονται σε δημοτικούς χώρους.

Στην περίπτωση αυτή όμως με την προσβαλλόμενη απόφαση πρόκειται για ανταλλαγή ακινήτου του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα του «καταργούμενου» τμήματος της οδού Μεγάρων  με ιδιωτικά ακίνητα, τα τμήματα ΕΖΗΘΕ επί της οδού  Μυκάλης 9 και ΙΚΛΜΝΙ της οδού Κεραμεικού 96, όπως ακριβώς με αίτηση του προς το Δήμο είχε ζητήσει ο ιδιοκτήτης των δύο χώρων.

Αυτό προκύπτει και από το ότι τα δύο τμήματα σε αντικατάσταση του «καταργούμενου» είναι ιδιωτικά, ιδιοκτησίας του ίδιου ιδιοκτήτη, ενώ με τη λέξη αντικατάσταση εννοείται στην προσβαλλόμενη απόφαση,  ότι ο Δήμος αποκτά τα ακίνητα από τον ιδιοκτήτη τους χωρίς καταβολή αποζημίωσης σε αυτόν, όπως θα έπρεπε αν η ρύθμιση είχε πολεοδομικό χαρακτήρα, με αντάλλαγμα όμως προς τον ιδιοκτήτη αυτών  την παραχώρηση της ιδιοκτησίας του «καταργούμενου» τμήματος της οδού Μεγάρων, που θα μετατραπεί σε ιδιωτικό χώρο, υπέρ του ιδιοκτήτη των δύο άλλων ακινήτων Μυκάλης και Κεραμεικού που «παραχωρούνται» στο Δήμο και όχι βέβαια υπέρ του ανύπαρκτου πρώην ιδιοκτήτη της αν επρόκειτο για πολεοδομική ρύθμιση.

Κατά συνέπεια η σχετική απόφαση, αφού αφορά σε ανταλλαγή ακινήτου του Δήμου με ιδιωτικά ακίνητα, πρέπει κατά το άρθρο 190 του ΔΚΚ να ληφθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 186 του ΔΚΚ, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ειδική πλειοψηφία, αυτή του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων είναι 45 άρα η απαιτούμενη πλειοψηφία για την απόφαση αυτή είναι 23 ψήφοι.

Η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία δεκαοκτώ (18) ψήφων  υπέρ της απόφασης έναντι 8 κατά αυτής, ενώ για να ληφθεί νόμιμα χρειάζονταν πλειοψηφία τουλάχιστον 23 μελών. Κατά συνέπεια η προσβαλλόμενη πράξη είναι μη νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί.

Επίσης κατά το άρθρο 186 παρ. 1 έπρεπε στην προσβαλλόμενη πράξη να αιτιολογείται εδικά και με πληρότητα η ωφέλεια που προκύπτει από την ανταλλαγή του δημοτικού ακινήτου με τα δύο ιδιωτικά ακίνητα. Η αιτιολογία αυτή δεν υπάρχει και άρα πρέπει και για το λόγο αυτό να ακυρωθεί η προσβαλλομένη.

ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΓΡΑΦΑ :

1) Η προσβαλλόμενη πράξη και τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και το αποδικτικό δημοσίευσης.

2) Η απόφαση 19838/933/1984 του Νομάρχη Διαμερίσματος Αθηνών ( ΦΕΚ Δ΄/4-10-1984 ) με την οποία η οδός Μεγάρων χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέα.

3) Την με αρ. πρωτ. 45/276/8-2-2006 αίτηση του κ. Σδώνα με την οποία ζητείται από τον αιτούντα η κατάργηση του τμήματος της οδού Μεγάρων σε ανταλλαγή δύο ακινήτων του, τα οποία πρότεινε για το λόγο αυτό.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ  ΖΗΤΟΥΜΕ

- Να γίνει δεκτή η προσφυγή μας

- Να ακυρωθεί η με αριθμό 463/23-4-2007 πράξη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κατά το μέρος που αφορά την τροποποίηση του ρυμοτομικού στη οδό Μεγάρων, Μυκάλης και Κεραμεικού.

                                            ΑΘΗΝΑ 3/05/20

                                   ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΕΣ

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Οπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή»... Οπου κλείνει ένας δρόμος τι συμβαίνει; Η απάντηση επί της... οθόνης ή για την ακρίβεια επί της πίστας των νυκτερινών κέντρων που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Ιερά Οδό.

Ο γρίφος αφορά την οδό Μεγάρων, ένα μικρό αδιέξοδο πίσω από το γνωστό κέντρο διασκέδασης «Ιερά Οδός», ένα από τα ελάχιστα που λειτουργούν νομίμως στην περιοχή, καθώς για χάρη του εκδόθηκε ειδική υπουργική απόφαση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ το 1997. Η επιχείρηση «ανδρώθηκε» και με τα χρόνια απέκτησε σειρά ακινήτων έκτασης πολλών στρεμμάτων στη γύρω περιοχή. Ζήτησε λοιπόν, μέσα στο 2005, να αποκτήσει και την οδό Μεγάρων για να επεκταθεί εκεί. Από εδώ ξεκινά η εξέλιξη, την οποία μας περιγράφει η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Για να συμβεί αυτό, η επιχείρηση πρότεινε να ανταλλάξει τον δρόμο με δύο δικά της οικόπεδα στην παρακείμενη οδό Μυκάλης. Ο δήμος δέχθηκε την ανταλλαγή τον Οκτώβριο του 2005 αλλά το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έκανε δεκτή την ανταλλαγή επειδή σε ένα οικόπεδο υπήρχε διατηρητέο κτίσμα που είχε κατεδαφιστεί παρανόμως. Η επιχείρηση πρόσφερε άλλο οικόπεδο (Κεραμεικού 96), το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ανταλλαγή, το θέμα παραπέμφθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο στις 12/3/2007.

Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε αναβολή επειδή δεν είχε αποφανθεί η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή αλλά η δημοτική αρχή το επανέφερε τρεις φορές για να ψηφιστεί τελικώς στις 24/4/2007 χωρίς όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3. Οι σύμβουλοι της παράταξης προσέφυγαν στην Περιφέρεια για να ακυρωθεί η απόφαση αλλά το θέμα επανήλθε προχθές, οπότε και ψηφίστηκε από την παράταξη Κακλαμάνη (εκτός της Η. Βαλσαμάκη) και την παράταξη Σκανδαλίδη, η οποία όμως σχεδόν κόπηκε στη μέση αφού δεν ψήφισαν οι Αννα Φόνσου, Γ. Αναγνωστόπουλος, Κ. Παταβούκας. Το καλύτερο; Το νυκτερινό κέντρο είχε ήδη επεκταθεί από το 2006 κλείνοντας μέρος της οδού Μεγάρων...
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/05/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ντου» των ΜΑΤ με νόμο τού '38

Με... σύμμαχο έναν μεταξικό νόμο, διμοιρίες των ΜΑΤ εκκένωσαν βίαια, παρουσία εισαγγελέα, το κατειλημμένο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Μυλλέρου και Γερμανικού στο Μεταξουργείο, χθες στις 6.30 τα ξημερώματα. Συνέλαβαν τρία άτομα και τα οδηγήσαν στην Εισαγγελία, παρά το γεγονός ότι αντιδήμαρχος και υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου επισήμαναν πως δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των συλληφθέντων.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε γύρω στις 4 τα ξημερώματα και στις 6.30 ολοκληρώθηκε με την εκκένωση του κτιρίου, το οποίο αποτελεί μέρος του παλιού εργοστασίου του Κεραμεικού και λειτουργούσε τους τελευταίους εννέα μήνες ως αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος -κατάληψη στέγης. «Σύμμαχος» αστυνομικών και δικαστικών αρχών ο μεταξικός νόμος 1539 του 1938 περί «κατάληψης δημοσίων κτημάτων».
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στις 6 το απόγευμα στην Εισαγγελία, που διέταξε προκαταρκτική έρευνα και τους άφησε ελεύθερους.
«Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η επιμονή αστυνομικών και δικαστικών αρχών να ασκηθούν διώξεις, παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι του δήμου επισήμαναν πως δεν το επιθυμούν και με την παρουσία τους στα δικαστήρια», επισημαίνει η κ. Κούρτοβικ, δικηγόρος των συλληφθέντων.
Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι τη στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. μπήκε στο κατειλημμένο κτίριο, τα ξημερώματα, δεν υπήρχε μήνυση από το Δήμο Αθηναίων. Τις μεσημεριανές ώρες επιδείχτηκε στους δικηγόρους που ζητούσαν επίμονα τη μήνυση, η οποία φαίνεται να κατατέθηκε στις 6 το πρωί, μαζί με την ανάκλησή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος θα προχωρήσει στην ανάπλαση του κτιρίου, προκειμένου να στεγαστεί εκεί δημοτική πινακοθήκη, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ή γραφεία του δήμου, ενώ έχει ζητηθεί από το Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού να εξετάσει το κτίριο, προκειμένου να διαπιστώσει αν προστατεύει τον ιστορικό χαρακτήρα του ή όχι.
Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Δημαρχείο Αθηνών, ενώ ανάλογη εκδήλωση είχε γίνει στα τέλη Απριλίου στην πλατεία Μοναστηρακίου.
Πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν καταλήψεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, στις οποίες γίνονται εκδηλώσεις, ακόμη και μαθήματα σε αλλοδαπούς. Είναι σεβαστές από όλες τις δημοτικές αρχές και έχουν την αποδοχή και των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Α.Κ. ΜΩΡΟΥ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/05/2007

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΥΛΛΕΡΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Η γενική συνέλευση της Κατάληψης Πάτμου & Καραβία καταγγέλει την επέμβαση της αστυνομίας (με ή χωρίς την έγκριση του Δήμου Αθηναίων) στην κατάληψη Μυλλέρου και Γερμανικού στο Μεταξουργείο και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους καταληψίες.

«Στηρίζουμε κάθε κινητοποίηση που στοχεύει στην επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, κάθε πρωτοβουλία που προτάσσει την αυτοδιαχειριζόμενη επαναλειτουργία εγκατελειμμένων κτιρίων και κάθε μορφή κατάληψης που απελευθερώνει χώρους της πόλης από την εμπορευματική λειτουργία τους και τους μετατρέπει σε εστίες ανάσας, πολιτισμού, επικοινωνίας, αλληλεγγύης, πολιτικής παρέμβασης, συνεύρεσης, παιχνιδιού».

Η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων είναι υποχρέωση όλων μας.

Στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις καταλήψεις θα μας βρουν μπροστά τους.

Μπείτε στ’ άδεια σπίτια, επανοικειοποιηθείτε τους ελεύθερους χώρους.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΤΜΟΥ & ΚΑΡΑΒΙΑ (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 31-5-07)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΦΙΛΕΟΡΤΟΙ  ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ

«ανοίγουμε τον κλήδωνα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη

κι οποιός είναι της τύχης μου να έρθει να με πάρει»

Στην παλαιότερη γειτονιά της Αθήνας , τον Κεραμεικό, έχουμε στήσει για εσάς ένα έθιμο παλαιό.

Το άρωμα που υπάρχει ακόμα σε όλα τα παιδικά όνειρα και η θύμισή του αναβιώνει μέσα από την εποχή του Ομήρου, όπου χρησιμοποιούσαν την μαγεία του Κλήδωνα για να μαντέψουν τα μελλούμενα, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου.

Αργότερα στα χρόνια του Βυζαντίου συναντάμε το έθιμο ως λατρεία του Ήλιου. Φωτιές ανάβονται και ο λαός πηδά πάνω από αυτές για να εξαγνίσει το κακό, όπως και σήμερα.

Με τα χρόνια ο Κλήδωνας χάνει το χαρακτήρα της γενικής μαντικής και περιορίζεται μόνο στους ερωτικούς χρησμούς.

Η θεά Κληδόνα αποσύρεται σιωπηλά και δίνει τη θέση στον Άγιο Ιωάννη.

Πολύχρωμες φιγούρες φωτιάς, ψηλές, γεμάτες σπίθες, σχηματίζονται σε κάθε γειτονιά και ο λαός καυχάται γι το μέγεθός τους.

Κοπελιές λεύτερες παίρνουν το αμίλητο νερό απο τρείς βρύσες για να βάλουν μέσα στη στάμνα τους το ριζικάρι, δηλαδή το σημάδι.

Η μαγεία αρχινά την παραμονή του Αγίου Ιωάννη και μια πρωτότοκη κόρη λέει τα ριζικά...

Οι κάτοικοι αναβιώνουν το έθιμο το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου 07   απο τις 9 μ.μ  ως τα μεσάνυχτα στην πλατεία πάνω απο τη στάση «Κεραμεικός» του Μετρό (πίσω απο την Τεχνόπολη)

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ

Κάθε κοπέλλα της γειτονιάς φέρνει στο χώρο της γιορτής μια στάμνα με «αμίλητο νερό» που έχει πάρει απο τρεις διαφορετικές βρύσες. Πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής να παραμείνει απόλυτα σιωπηλή. Οποιο όνομα ακούσει θα είναι αυτό του μελλοντικού της συζύγου. Βλάσφημα χείλια κρυμμένα στις γωνιές και πίσω απο τα σφαλιστά παράθυρα προφέρουν λόγια κι ονόματα, προσπαθώντας να την κάνουν να σπάσει τη σιωπή της και να χαλάσει έτσι τα μαγικά.

Στο σταυροδρόμι οι στάμνες αδειάζουν σε ένα μεγάλο κιούπι μέσα στο οποίο οι κοπέλλες έχουν βάλει απο τα πριν απο ένα προσωπικό τους αντικείμενο.

Ενα κορίτσι με τους δυο γονείς ζωντανούς και με δεμένα τα μάτια ανασύρει ένα – ένα τα αντικείμενα που αναγνωρίζονται απο το πλήθος και αποδίδονται στην ιδιοκτήτρια που περιμένει. Πριν από κάθε ανάσυρση αυτοσχέδιοι στιχοπλόκοι απαγγέλουν άσεμνα τετράστιχα που όσο περνάει η ώρα γίνονται περισσότερο ακραία.

Οταν και το τελευταίο αντικείμενο ανασυρθεί, ανάβει μια μεγάλη πυρά την οποία –σαν ύστατη δοκιμασία- καλούνται να υπερπηδήσουν  αρχικά οι υποψήφιες «νύφες» και μετά οι υπόλοιποι γείτονες.

Το γλέντι ανάβει, ο χορός και το τραγούδι κρατάει μέχρι τα ξημερώματα

 Τη γιορτή οργανώνει ομάδα κατοίκων.  Οι ίδιοι προσφέρουν τα σπιτικά εδέσματα που θα έχουν ετοιμάσει και το απαραίτητο για την περίσταση άφθονο οινόπνευμα. Συμμετέχουν ηθοποιοί και μουσικό συγκρότημα απο τη γειτονιά μας.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Σε υπόγειο πενταώροφο γκαράζ και πάρκο εννέα στρεμμάτων θα μετατραπεί ώς τα τέλη του 2009 η σημερινή «τρύπα του μετρό» στη συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά Οδό, δίπλα στις διατηρητέες εγκαταστάσεις του φωταερίου, στο Γκάζι.

Μια πονεμένη υπόθεση, που σέρνεται για μία δεκαετία, παίρνει τέλος με την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου που θα κατασκευάσει το έργο.

Ο νέος χώρος στάθμευσης βρίσκεται σε μία ανερχόμενη περιοχή του αθηναϊκού down town, με σημαντικούς πόλους πολιτισμού αλλά και κέντρα διασκέδασης. Θα είναι πενταώροφος, υπόγειος και θα διαθέτει 285 θέσεις.

Το κόστος των έργων, που προβλέπεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, ανέρχεται σε 8,3 εκατ. ευρώ. Θα εξυπηρετεί όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μετρό, αλλά κυρίως θα απαλλάξει τους δρόμους της περιοχής που τις νυχτερινές ώρες μετατρέπονται σε πάρκινγκ, συχνά με επ' αμοιβή παρκαδόρους. Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν τα έργα θα ολοκληρωθούν στην επιφάνειά του θα δημιουργηθεί πάρκο 9 στρεμμάτων και θα δημιουργήσει μία όαση πράσινου στην Πειραιώς, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο, την υπό διαμόρφωση τρίτη πλατεία της πρωτεύουσας και το πεζοδρομημένο τμήμα της Ερμού.

Οι αρχικοί προγραμματισμοί της «Αττικό Μετρό» προέβλεπαν στη συγκεκριμένη θέση την κατασκευή σταθμού που θα έφερε την ονομασία «Κεραμεικός». Ωστόσο το 1999, οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των έργων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ζήτησε να μην κατασκευαστεί η υπόγεια σήραγγα του μετρό για λόγους προστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Χρειάστηκε να γίνει νέα χάραξη της γραμμής και να μετατοπιστεί δυτικότερα κατά 300 μέτρα ο σταθμός, στη θέση που πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί. Ομως ήδη είχαν γίνει εκσκαφές και είχαν διατεθεί περίπου 2 δισ. δραχμές, που έπρεπε να επιστραφούν στην Ε.Ε.

Για να αποφευχθεί αυτό, η «τρύπα» εντάχθηκε στις υποδομές του μετρό και αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ως γκαράζ. Προέκυψε όμως νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά με το Δήμο Αθηναίων, που είχε παραχωρήσει την έκταση για το μετρό. Χρειάστηκαν μεγάλες διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη νομοθετική ρύθμιση του Οκτωβρίου του 2003 για το γκαράζ. Η υπόθεση ενεργοποιήθηκε πρόσφατα με την προκήρυξη του διαγωνισμού στον οποίο πήραν μέρος 7 εταιρείες. Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε την Παρασκευή η εταιρεία Α. Καπετανίδης και, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις ή προσφυγές, η σύμβαση θα υπογραφεί το φθινόπωρο.

Είναι ο τρίτος υπό κατασκευή χώρος στάθμευσης του μετρό. Στα τέλη του 2009 προβλέπεται να παραδοθεί το γκαράζ των 380 θέσεων στο μελλοντικό σταθμό στο Χαϊδάρι, ενώ στο Νομισματοκοπείο ετοιμάζεται άλλο ένα 470 θέσεων. Ο συγκεκριμένος σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2008, αλλά το γκαράζ θα είναι έτοιμο πολύ αργότερα. Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=47692772

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Κάτοικοι του 3ου Διαμερίσματος,

Αθηναίοι & Αθηναίες

Αύριο Κυριακή 25 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Κακλαμάνης και ο υπουργός Παυλόπουλος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, διοργανώνουν μια θλιβερή φιέστα «εγκαινίων»  στο χώρο του παλιού Σεράφειου κολυμβητήριου (Πειραιώς & Π. Ράλλη) για να προβάλουν τα προσωρινά έργα διαμόρφωσης λίγων τετραγωνικών μέτρων πρασίνου που προγραμματίζουν εκεί.

Αυτό αποτελεί ΚΟΡΟΪΔΙΑ την στιγμή που ετοιμάζονται να τσιμεντοποιήσουν ένα τεράστιο τμήμα του χώρου.

Με το πρόσχημα της επικινδυνότητας απο το σεισμό έκλεισαν το Κολυμβητήριο και πρόσφατα κατεδάφισαν το κτίριο και τις εγκαταστάσεις στις οποίες  μεγάλωσαν και αθλήθηκαν για πολλά χρόνια οι νέοι-νέες της περιοχής και ολόκληρης της Αθήνας. (Παρ’ όλο τον «κίνδυνο» συνέχισαν εκεί να λειτουργούν το εστιατόρειο αστέγων)

Αντί όμως να το ξαναχτίσουν και μάλιστα καλύτερο...

Φρόντισαν να υπερδιπλασιάσουν τους συντελεστές δόμησης

Και τώρα θέλουν να χτίσουν εκεί, πολυώροφο κτίριο γραφείων του ΟΝΑ (Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης), εκθεσιακό χώρο, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, μεγάλο εστιατόριο, πιθανά εμπορικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο, μπαρ, γκαραζ για τους πελάτες των νυκτερινών κέντρων που βρίθουν στην περιοχή,

...και για να τηρηθούν και οι όροι του κληροδοτήματος...  

...Ενα κολυμβητήριο μεγέθους μπανιέρας....

Κάτοικοι του 3ου Διαμερίσματος, Αθηναίοι & Αθηναίες

Η κοροϊδία και το τσιμέντο δεν θα περάσουν! Η πόλη μας δεν έχει περιθώριο να χάνει ούτε τετραγωνικό μέτρο πράσινου. Αυτοί που άφησαν τον χώρο να ρημάζει για χρόνια δεν δικαιούνται να γιορτάζουν το λιγοστό πράσινο που θα αφήσουν.

Λέμε ΝΑΙ για Δημοτικό Κολυμβητίριο, πράσινο, χώρους άθλησης, παιδική χαρά.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. όλοι και όλες μαζευόμαστε απέναντι από το Σεράφειο (πλατεία Εργάτη) για να διαμαρτυρηθούμε κατά της τσιμεντοποίησης.

Ο λόγος της γειτονιάς ΜΕΤΡΑΕΙ!

Συλλογικότητες του 3ου Διαμερίσματος και Ενεργοί πολίτες της περιοχής

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Έγινε η παρέμβαση κατοίκων των περιοχών Πετραλώνων, Ρουφ και Γάζι, ενάντια στην τσεμεντοποίηση του χώρου του Σεράφειου κολυμβητηρίου.
Την ώρα που μέσα στο χώρο ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε προκλητική φιέστα, έξω είχε στείλει τα ΜΑΤ, ενάντια στους κατοίκους.
Διαβάστε περισσότερα
ΕΔΩ.

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Επίσης, σε καιρό εκλογών, "στην τούρλα του Σαββάτου", η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου αποφάσισε το κλείσιμο ενός ακόμη θεάτρου, που θα μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ ή κάτι ανάλογο, το κτίριο του οποίου βγάζει σε πλειστηριασμό στις 18 Σεπτεμβρίου (!). Πρόκειται για το γνωστό θέατρο "Βαφείο" στην οδό Αγίου Όρους, στον Κεραμεικό, που εκτός από άριστο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του περασμένου αιώνα, είναι μια σημαντική εστία πολιτισμού σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.

Λέανδρος ΠΟΛΕΝΑΚΗΣ  Αυγή 12-9-07

Επιστροφή στην αρχή

Η κινητοποίηση πολυάριθμων καλλιτεχνών, φορέων πολιτισμού και του Τύπου απέτρεψε τελικά την εκποίηση του θεάτρου "Βαφείο". Ο πλειστηριασμός που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ματαιώθηκε οριστικά μετά και την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το θέατρο "Βαφείο", ύστερα από αυτή την ευτυχή κατάληξη ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν με το ενδιαφέρον και τις κινητοποιήσεις τους στη σωτηρία του θεατρικού χώρου. Παράλληλα ανακοινώνει ότι οι παραστάσεις του έργου "Απ' έξω", που σκηνοθέτησε ο Λάκης Καραλής, θα ξεκινήσουν το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και οι δυο πρώτες βραδιές θα είναι δωρεάν για το κοινό ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σε όλους εκείνους που συμπαραστάθηκαν στην αγωνία του. 

ΑΥΓΗ 14/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Αντίθετη η "Ανοιχτή Πόλη" στην τσιμεντοποίηση του Σεράφειου

Την έντονη διαμαρτυρία τους στα σχέδια "ανάπλασης" και τσιμεντοποίησης του Σεράφειου Κολυμβητηρίου και της γύρω περιοχής, που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, εξέφρασαν την Κυριακή το πρωί έξω από το Σεράφειο η "Ανοιχτή Πόλη" του 3ου Διαμερίσματος μαζί με τις επιτροπές των κατοίκων Πετραλώνων, Ρουφ και Γκαζιού. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής φιέστας που έστησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης και ο πρόεδρος του ΟΝΑ Βασ. Κικίλιας, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, για την έναρξη των έργων διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του κολυμβητηρίου.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας, επικαλούμενη την ανάγκη... μυστικότητας του διαγωνισμού για την ανάθεση των έργων, αρνείται εδώ και καιρό να ενημερώσει τους κατοίκους για τα σχέδιά της σχετικά με τον χώρο. Έτσι, και η διοργάνωση της φιέστας ανακοινώθηκε δύο μόλις μέρες πριν, ενώ για την περιφρούρησή της κλήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, οι κάτοικοι βρέθηκαν εκεί και είπαν όχι στα σχέδια της δημοτικής αρχής, που εκμεταλλευόμενη την κατασκευή νέου κολυμβητηρίου, βρίσκει την ευκαιρία να χωροθετήσει, εκτός από αυτό, ένα καινούργιο κτίριο γραφείων του ΟΝΑ, πάρκινγκ, εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο και, τέλος, εμπορικό κέντρο σε έκταση κοντά στις γραμμές του ΟΣΕ!

"Δεν είσαι δήμαρχος, των Αθηνών, αλλά των εργολάβων και των εταιρειών", "Ό,τι άγγιζε ο Μίδας, γίνονταν χρυσό, ό,τι εσύ αγγίζεις, γίνεται μπετό", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν τους κατοίκους, αλλά ακόμη και τον διαμερισματικό σύμβουλο της "Ανοιχτής Πόλης" στο 3ο Διαμέρισμα, να προσεγγίσουν την εξέδρα των ομιλητών. Μάλιστα, δεν έλειψαν και προπηλακισμοί σε βάρος των συγκεντρωμένων.

"Σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας, πολύ κοντά στον Ελαιώνα, όπου με πρόσχημα το γήπεδο του ΠΑΟ οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν ήδη πιάσει δουλειά, δεν πρόκειται να αφήσουμε άλλον έναν χώρο πρασίνου να χαθεί", τονίζει σε ανακοίνωσή της και η "Ανοιχτή Πόλη" του 3ου Διαμερίσματος. "Διεκδικούμε νέο δημοτικό κολυμβητήριο, παιδική χαρά και πράσινο", συμπληρώνει. 

Γαλανοπούλου Μαρία         ΑΥΓΗ 27/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Κλείνουν τα συνεργεία για να τα φτιάξουν κέντρα διασκέδασης!

Τρεις πέθαναν από καρδιακό επεισόδιο. Ένας αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του την ίδια μέρα που η πολιτεία έβαζε τέρμα στους κόπους του, κόπους μιας ολόκληρης ζωής, μέσα στο συνεργείο του. Όσοι έχουν απομείνει δηλώνουν ότι δεν θα παραδοθούν αμαχητί.

Της Δήμητρας ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Ο λόγος για τους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, οι οποίοι λόγω μιας απλής εγκυκλίου, αντιφατικής προς το νόμο τον οποίο υποτίθεται εφαρμόζει, βρίσκονται υπό διωγμό και μάλιστα χωρίς καμιά αποζημίωση. Μόνο στην περιοχή του Μεταξουργείου η Νομαρχία Αθηνών έχει σφραγίσει 32 συνεργεία, ενώ για την Πέμπτη και την Παρασκευή έχει προγραμματίσει το σφράγισμα 5 ακόμη επιχειρήσεων. Συνεργεία έχουν κλείσει οι νομαρχίες και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Αχαϊα και τα Γιάννενα. Τι ανοίγει στη θέση τους; Κέντρα διασκέδασης, οίκοι ανοχής, παράνομες αποθήκες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πριν εκδοθεί η εγκύκλιος στην περιοχή του Μεταξουργείου έγιναν μεγάλες αγοραπωλησίες ακινήτων που τώρα αξιοποιούνται σχεδόν ως "φιλέτα". Μαζί, βεβαίως, με το σφράγισμα των επιχειρήσεων οδηγούνται στην ανεργία σταδιακά 85.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο της επισκευής αυτοκινήτων, στα 18.000 συνεργεία που λειτουργούν σε όλη τη χώρα.

Αντίθετη προς το νόμο η επίμαχη εγκύκλιος

Το πρόβλημα εστιάζεται στην εγκύκλιο 30/2001 του ΥΠΕΧΩΔΕ που εκδόθηκε κατ' εφαρμογή του νόμου 2465/1997. Η εν λόγω εγκύκλιος ουσιαστικά έρχεται σε αντίθεση με το νόμο. Και αυτό διότι η εγκύκλιος απαγορεύει ουσιαστικά τη λειτουργία συνεργείων στις περιοχές γενικής κατοικίας, ενώ ο νόμος θεωρεί τα συνεργεία βιοτεχνικές μονάδες χαμηλής όχλησης και επιτρέπει την ύπαρξή τους σε περιοχές γενικής κατοικίας, πολλώ δε μάλιστα όταν αυτά κατέχουν όλες τις απαιτούμενες άδειες. Το περίεργο είναι ότι αυτή η εγκύκλιος ενεργοποιήθηκε από το 2004 κι έπειτα, μετά την κυβερνητική αλλαγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί της εγκυκλίου έχει γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Με τη γνωμοδότησή του 586/2001 αποφαίνεται ότι η "εγκατάσταση επαγγελματικού εργαστηρίου χαμηλής όχλησης όπως είναι το συνεργείο φανοποιίας και βαφής αυτοκινήτων, μπορεί να τύχει άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας σε περιοχές γενικής κατοικίας, μέσα στα όρια του ηπειρωτικού τμήματος του νομού Αττικής και των νησιών Σαλαμίνας κι Αίγινας".
Αυτά επιμένει να τα αγνοεί τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο υποτίθεται ότι θα προχωρούσε σε νομοθετική ρύθμιση που θα επέλυε το ζήτημα, όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών που ξέχασε τις υποσχέσεις που έδινε πριν από ένα χρόνο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σφραγίσεις.
Αντ' αυτού έχουν ήδη κλείσει δεκάδες συνεργεία, χωρίς να προβλέπεται χώρος μετεγκατάστασης για αυτά και χωρίς να δίνεται καμιά αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, αλλά και στους εργαζόμενους. "Δεν είμαστε ενάντια στις αναπλάσεις. Ακόμη όμως και στην περίπτωση της επαγγελματικής στέγης, όταν σε διώχνει ο ιδιοκτήτης, πρέπει να σε αποζημιώσει", επεσήμανε ο Νίκος Σκορίνης, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα.
Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα συνεργεία; "Μολών λαβέ" δήλωσε χθες ο Βασίλης Λιαμέτης, πρόεδρος της Ενιαίας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων-Μηχανημάτων-Μοτοσυκλετών (ΕΟΒΕΑΜΜ) και α' αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ για να προσθέσει με νόημα: "Ας πάνε πρώτα να γκρεμίσουν τα αναψυκτήρια και τις βίλες στις παραλίες κι ας έρθουν μετά να σφραγίσουν τα συνεργεία".

http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=477968&-w=&-V=hpress_int&-P

Επιστροφή στην αρχή

Πολύ κοντά στ΄ αυτί του κ. Σουφλιά

Του Κώστα Λογαρά

Στο κέντρο της Αθήνας, πίσω ακριβώς από το ΙΚΑ της οδού Πειραιώς, βρίσκεται η πλατεία Αυδή: τεράστια, ανοιχτή και στέκι θεατρόφιλου κοινού (εκεί είναι το Θέατρο της Άννας Βαγενά, το «Από μηχανής», του Χάρρυ Κλυνν, πιο πέρα του Τερζόπουλου).

Γύρω απ΄ την πλατεία και στην ευρύτερη αυτή περιοχή υπάρχουν κάποια σπίτια- καμία απολύτως σχέση με διατηρητέα και νεοκλασικά- κάτι ερείπια δηλαδή για τα οποία ισχύει, χρόνια τώρα, ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας λόγω (της αβουλίας να το πω; Της αδιαφορίας; Πάντως της απόλυτης ευθύνης) του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η περίπτωση αυτών των μισογκρεμισμένων κτισμάτων (περίπου 150 στο σύνολό τους) δεν υπάγεται σε καμία νομοθεσία, αλλά ούτε και το υπουργείο παίρνει καμιά πρωτοβουλία για να ξεκαθαρίσει τη θολούρα.

Πρόκειται για χαλάσματα που ουδέν αισθητικό ή άλλο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, αφού απουσιάζει παντελώς κάθε διακοσμητικό στοιχείο (έτσι έχει αποφανθεί* η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ). Χρόνια τώρα, λοιπόν, περιμένουν να αποφασίσει το υπουργείο Χωροταξίας Περιβάλλοντος για την τύχη τους. Ας σημειωθεί μάλιστα, ότι κάποια απ΄ αυτά τα χάρβαλα (παλιά πορνεία χτισμένα μετά το 1935) βρίσκονται σε πολύ κακή έως και επικίνδυνη κατάσταση. Σε πολλά σημεία είναι εντελώς κατεστραμμένα, με ξεμπουντουλιασμένες στέγες ετοιμόρροπες και προσόψεις χάσκουσες. Η εν γένει εικόνα τής περιοχής αποπνέει μιαν αίσθηση συνοικίας τριτοκοσμικής.

Ποιο είναι λοιπόν το κώλυμα του υπουργείου και τι ισχυρίζονται οι υπηρεσίες του;

Ότι τα κτίρια της περιοχής και, τουλάχιστον όσα βρίσκονται γύρω από την πλατεία Αυδή, είναι «χαμηλά»- πόσο χαμηλά, με εξαώροφες πολυκατοικίες γύρω γύρω, κατασκευασμένες τα τελευταία 30 χρόνια και απεχθείς την όψη, δεν το ξέρω- κι ακόμα, ότι κάποια κτίρια, αποτελώντας «δείγματα εποχής», σκέφτονται να τα εντάξουν στα διατηρητέα συγκροτήματα. Έτσι λένε. Το σκέφτονται.

Και αφήνουν το θέμα να σέρνεται επί μακρόν. Και από τη μια απαγορεύουν στους ιδιοκτήτες τους να κουνηθούν, από την άλλη τρομάζουν να πάρουν το πολιτικό κόστος μιας απόφασης και να δώσουν λύση. «Και τούτο μη ποιείν, κακείνο μη αφιέναι». Ή, να το πω κι αλλιώς, μιας και αρέσουν στον Σαρακατσάνο υπουργό οι παροιμίες, «όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη».

Ας αποφασίσουν επιτέλους κατιτίς σοβαρό και οριστικό. Είτε να τα χαρακτηρίσουν διατηρητέα- διατηρητέα, είτε να επιτραπεί η ανοικοδόμηση με όρους σαφέστατους και προϋποθέσεις αυστηρά καθορισμένες, αλλά καθ΄ όλα νόμιμες.

Γιατί η μεσοβέζικη πρόταση περί «διατηρητέων συνόλων» δεν είναι μόνο παράνομη, αλλά και αστεία. Τα περισσότερα από αυτά τα «δείγματα εποχής» είναι παλιά πορνεία αποτελούμενα από επιμέρους κτίσματα διαφορετικών χρονικά οικοδομικών φάσεων· χωρίς καμία απολύτως ομοιογένεια και δίχως αισθητική ή άλλη καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική αξία. Πάνω τους γινόντουσαν, κατά καιρούς, προσθήκες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του πορνείου.

Επιτέλους όμως, ας προβεί σε μια ενέργεια το υπουργείο κι ας ξεκαθαρίσει το θέμα, προωθώντας έτσι την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Μόνον έτσι θα σταματήσει και η φημολογία ότι πίσω από την αναβλητικότητα του υπουργείου κρύβονται συμφέροντα και σκοπιμότητες. Ότι η περιοχή εξωθείται σε πλήρη απαξίωση προκειμένου οι ιδιοκτήτες των «στοιχειωμένων ερειπίων» να τα ξεπουλήσουν όσο όσο σε καραδοκούντα αρπακτικά. Τι σόι πολιτεία είναι αυτή που μπορεί με ευκολία κι ανενδοίαστανα αποχαρακτηρίζει για να χτίζουν οι εκάστοτε «ημέτεροι» (έχουμε ακούσει καν και καν αυτές τις μέρες κι έχουμε φρίξει), αλλά αρνείται από την άλλη ή διστάζει να διευθετεί ακόμα και τα νόμιμα; Υποθέτω ότι ο κ. Σουφλιάς θα δείξει ενδιαφέρον για ένα θέμα που αφορά, γενικότερα, την αξιοποίηση και τη σωστή ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής. Στο κάτω κάτω, για το κέντρο της Αθήνας πρόκειται.

Ο Κώστας Λογαράς είναι συγγραφέας.

* αρ. πρ. 18286/ 6-6-΄05

NEA 12-2-08

 

Επιστροφή στην αρχή

Ζητείται ευαισθησία

Επιτρέψτε μας να είμαστε παιδιά. Να ζήσουμε την παιδική ηλικία. Αφήστε μας να παίξουμε μπάλα, να κυλιστούμε στο χώμα. Να ανταλλάξουμε τα πρώτα μας βλέμματα, να γελάσουμε, να συνυπάρξουμε!

Μηνύματα που μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής προσπάθησαν να δώσουν μαθητές δημοτικών σχολείων από τον Κεραμεικό, το Γκάζι και το Ρουφ, περιοχές της Αθήνας όπου δεν υπάρχει ούτε μια παιδική χαρά! Τοποθέτησαν την Κυριακή το απόγευμα τις δημιουργίες τους στην πλατεία, στη στάση μετρό Κεραμεικός και στο μεγάλο δέντρο που βρίσκεται στον χώρο ανάμεσα στη στάση του μετρό και την Τεχνόπολη (παλιό εργοστάσιο Φωταερίου). Την πρωτοβουλία για την παιδική εικαστική δραστηριότητα είχε ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος».
Σε μικρά και μεγάλα χαρτόνια αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους, εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους και την απορία τους γιατί δεν υπάρχει παιδική χαρά στην περιοχή τους. Εξέφρασαν την επιθυμία τους για τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούν να παίξουν, να ζήσουν την παιδική τους ηλικία! Μαζί με τις ζωγραφιές, σε άλλα χαρτόνια έγραψαν με τον αυθορμητισμό του νεαρού της ηλικίας τους το παράπονό τους για την έλλειψη χώρου παιχνιδιού και πρασίνου.
«Ζητάμε ο χώρος, συνολικής έκτασης 5 στρεμμ., να γίνει κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου και παιδική χαρά για να παίζουν τα παιδιά και όχι να τσιμεντοποιηθεί», είπε στην «Ε» η πρόεδρος του συλλόγου Βάσω Μπάρκα.

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/06/2008

 

Ηταν μια καταπληκτική εκδήλωση στο Γκάζι

Ιούνιος 4, 2008

Μια υπέροχη εκδήλωση για παιδιά, έγινε στο Γκάζι την Kυριακή 1 Ιούνη το απόγευμα.

Την οργάνωνε ο τοπικός σύλλογος Μ. Αλέξανδρος. Ο “Μ. Αλέξανδρος” είναι ένας εξαιρετικός σύλλογος με πολύ δράση και σε πολύ δύσκολα πεδία, όπως είναι αυτό ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα και αυτό ενάντια στα παράνομα κέντρα, τους μπράβους και τα τραπεζοκαθίσματα.

Η εκδήλωση για τα παιδιά εντασόταν και στην διεκδίκηση του χώρου όπου και πραγματοποιήθηκε, δηλαδή το κομμάτι γης περίπου 4 στρεμμάτων που βρίσκεται ανάμεσα στο σταθμό του μετρό και την “Τεχνόπολη” στο Γκαζι. Το χώρο αυτόν που ανοίκει στο δήμο κάποιοι θέλουν να τον στρώσουν με τσιμέντα για να τον γεμίσουν τραπεζοκαθίσματα, ενώ άλλοι θέλουν να τον κάνουν πάρκινγκ. Αυτοί οι αθεόφοβοι οι κάτοικοι όμως θέλουν να γίνει πάρκο υψηλού πράσινο και παιδική χαρά. Αν είναι δυνατόν!

Έτσι πραγματοποίησαν την εκδήλωση για παιδιά με τίτλο «το δέντρο της θέλησης».

Η εκδήλωση ήταν παραπάνω από καταπληκτική. Δεκάδες παιδάκια έκοβαν σε χαρτόνια το σχήμα του σώματος τους, το έβαφαν και έγραφαν σε ένα συνεφάκι αυτό που θα ήθελαν να πουν. Ανάμεσα υπήρχαν παιχνίδια, μουσική και τραγούδι που οι μεγάλοι έδειχναν να απολαμβάνουν το ίδιο με τα μικρά. Εμείς πάντως το απολαύσαμε. Αυτοί που δεν το απόλαυσαν ήταν διάφοροι μαγαζάτορες και μπράβοι της περιοχής που έδειξαν την ενόχληση τους αρχικά μιας και το να γίνει πάρκο το μέρος, δηλαδή να μην βγάζει κέρδος τους φάνηκε αδιανόητο, ταυτιζόμενοι βέβαια με την νοοτροπία του Κακλαμάνη.

Οι φωτογραφίες τα λένε όλα! Περισσότερες φωτογραφίες δείτε στο http://indy.gr/newswire/mia-katapliktik-ekdlosi-me-paidia-gia-toys-eleytheroys-3c7roys-sto-gkazi

ΠΗΓΗ http://elaionas.wordpress.com/

Επιστροφή στην αρχή

Την Τετάρτη υπάρχει διαμαρτυρία στο χώρο του Παλιού Σεράφειου κολυμβητήριου (Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη), γιατί ο Κακλαμάνη κάνει 2η Φιέστα στο χώρο, ενώ ετοιμάζετε να ρίξει χιλιάδες κυβικά τσιμέντου. Οι Γείτονες/ισσες να είμαστε όλοι και όλες εκεί. Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008 στις 7:30 μ.μ. στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ

 

Δύο καλέσματα για την Τετάρτη στο Σεράφειο. Από τον τοπικό σύλλογο Μ. Αλέξανδρο και την Παρέμβαση κατοίκων Πετραλώνων θησείου Φιλοπάππου.

 

Διαβάστε για την προηγούμενη διαμαρτυρία στο Σεράφειο που αντιμετωπίστηκε με τα ΜΑΤ και για τα σχέδια τσιμεντοποίησης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ & ΥΨΗΛΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΔΩ

ΓΙΑΤΙ:

►Κουραστήκαμε παιδιά και γονείς να πηγαίνουμε στη Λένορμαν, στον Πανελλήνιο, στη Νίκαια , στο Αιγάλεω
► Από το 1999 βαρεθήκαμε να ακούμε υποσχέσεις
►9 χρόνια μετά, τα παιδιά ξέρουν για το Σεράφειο από τις διηγήσεις των γονιών τους
► Η ζωή στις γειτονιές μας δεν αντέχει ούτε τετραγωνικό τσιμέντο παραπάνω
►Γραφεία, εκθετήρια και εμπορικά υπάρχουν ήδη πολλά, δεν χρειάζονται και εδώ
► το περιβάλλον δεν το κληρονομούμε το δανειζόμαστε από το μέλλον και από τις επόμενες γενιές

9 χρόνια μετά η παιδική χαρά μίκρυνε 10 φορές

► Έως το 1999 υπήρχε στη γειτονιά μας το Σεράφειο κολυμβητήριο. Δίπλα του υπήρχε μεγάλη παιδική χαρά 3280 τ.μ., σήμερα εγκαινιάζει ο +ήμος δείγμα παιδικής χαράς 333 τ.μ. (1 τραμπάλα, 1 κούνια 2 θέσεων, 1 κούνια 2 θέσεων για μωρά και 3 παιχνίδια)
► Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου κόστισε 800,000 Ευρώ και για να μην ξεχνάμε κοντά 300 εκατομύρια δραχμές, που τα πληρώνουν οι δημότες, αντί να τα πληρώσουν οι υπεύθυνοι που με την αμέλεια τους εξαθλίωσαν τόσα χρόνια το χώρο.
► Ελπίζουμε ότι αυτή η παιδική χαρά είναι το δείγμα και ότι η κανονική θα φτιαχτεί εκεί που ήταν για πολλά χρόνια και την ξήλωσε η αμέλεια και η αδιαφορία.
► Αντίστοιχα μήπως αντί για το κολυμβητήριο φτιάξετε μία μπανιέρα;
► Πόσα Ευρώ προβλέπονται για συντήρηση και φύλαξη του χώρου; Μήπως μετά από 10 χρόνια θα ξαναπληρώσουμε για νέα ανάπλαση;
Υ.Γ. Με το πάρκινγκ - προαύλιο ναού παραπλεύρ ως τι γίνεται;

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 7-6-08)

Επιστροφή στην αρχή

Παραδόθηκε στους Αθηναίους ο νέος χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας στο Ρουφ

 Ένα νέο μεγάλο και σύγχρονο χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν από σήμερα οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες στην περιοχή του Ρουφ.

Τα εγκαίνια του αναδιαμορφωμένου χώρου στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, στην οδό Πειραιώς και Εχελιδών (Π. Ράλλη) πραγματοποιήθηκαν, χθες το απόγευμα (11/6), από τον Υπουργό Εσωτερικών Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Βασίλη Κικίλια.

Το παρόν έδωσε πλήθος κόσμου που είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου για την πρωτεύουσα, το οποίο αποτελούσε αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την αμέριστη στήριξή του στην υλοποίηση του έργου αλλά και τους εργαζόμενους του Ο.Ν.Α., επισήμανε ότι οι πολίτες ανεξάρτητα κομματικής προτίμησης αναγνωρίζουν τις υποσχέσεις και τα λόγια όταν γίνονται πράξεις. “Στο Δήμο Αθηναίων πήραμε μια απόφαση: τις περιοχές του 3ου και του 4ου Διαμερίσματος που θεωρούνται υποβαθμισμένες, να τις βγάλουμε από την αφάνεια και να τις κάνουμε ένα νέο ωραίο προάστιο μέσα στην ίδια την πόλη”. Υπογράμμισε, επίσης, ότι χθες έγινε η παράδοση του πρώτου κομματιού του Σεραφείου και πρόσθεσε ότι μέσα στην τετραετία θα παραδοθούν  το Κολυμβητήριο και οι εγκαταστάσεις του Ο.Ν.Α.

Ο κ. Κακλαμάνης προανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η παράδοση του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου στην Ακαδημίας Πλάτωνος και ενημέρωσε τους δημότες ότι μετά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για την αγορά δύο οικοπέδων, η περιοχή του Ελαιώνα θα αναβαθμιστεί με τη δημιουργία υπόγειων πάρκινγκ και χώρων πρασίνου. “Δεν είναι μόνο οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα γίνουν στον Ελαιώνα και οι δρόμοι που θα ανοιχτούν. Μόλις φτιαχτεί το γήπεδο, στους Αμπελόκηπους θα φτιαχτεί το μεγαλύτερο πάρκο της Ελλάδας μέσα σε πόλη, που θα είναι 25 στρέμματα”.

Την ικανοποίησή του για τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνοντας με έμφαση ότι ο Δήμος Αθηναίων και ο Ο.Ν.Α. θα κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα για τους νέους ανθρώπους, γιατί η δουλειά τους είναι αφιερωμένη κυρίως στη Νεολαία. “Σήμερα εδώ δημιουργείται ένας νέος χώρος Πολιτισμού, μία γωνιά μέσα στην Αθήνα η οποία δίνει την εικόνα αισιοδοξίας στους κατοίκους της. Αυτό το έργο βοηθήθηκε οικονομικά από το αναπτυξιακό πρόγραμμα “Θησέας” του Υπουργείου Εσωτερικών. Αλλά αν η Δημοτική Αρχή δεν στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων, το Υπουργείο από μόνο του δεν θα μπορούσε να αλλάξει τις γειτονιές και τους χώρους της πόλης” τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Ο.Ν.Α. Βασίλης Κικίλιας με τη σειρά του ευχαρίστησε τις Διευθύνσεις Καθαριότητας, Κηποτεχνίας και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων για την άψογη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του χώρου. Ο κ. Κικίλιας μιλώντας εξ ονόματος όλων των νέων ανθρώπων, ζήτησε να αλλάξει η πόλη, να βελτιωθεί, να γίνει πιο όμορφη. “Οι νέοι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις. Στο πρόσωπο του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη βλέπουν τον άνθρωπο που μπορεί να κάνει το όνειρό τους πραγματικότητα” συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Σεράφειου σε χώρο αναψυχής και περιπάτου με τη δημιουργία παρτεριών πρασίνου (οδός Πειραιώς), διαδρόμων, καθιστικών, τη φύτευση δέντρων, κατασκευές ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτροφωτισμού με λίμνες και σιντριβάνια που κάνουν το χώρο πιο ελκυστικό και λειτουργικό.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών που διήρκησαν επτά μήνες, κατασκευάστηκε μία νέα σύγχρονη Παιδική Χαρά με όργανα υψηλών προδιαγραφών, ενώ ανακατασκευάστηκαν τα 3 ανοιχτά Γήπεδα Μπάσκετ, το Γήπεδο Τένις και το Γήπεδο Ποδοσφαίρου 5Χ5.

13.06.08 http://www.athinapoli.gr/athens/index.php?option=com_content&task=view&id=1161&Itemid=9

 

Επιστροφή στην αρχή

Πατάει... Γκάζι για νυχτομάγαζα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μετά την κοπή των αιωνόβιων δένδρων στο παρκάκι της Κύπρου και Πατησίων, ο κ. Κακλαμάνης έβαλε στο μάτι το βιομηχανικό συγκρότημα στο Γκάζι και ονειρεύεται... νυχτομάγαζα στη σκιά της Ακρόπολης και δίπλα στον Κεραμεικό. Στη σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η δημοτική αρχή έχει υποβάλει μελέτη που προβλέπει την κατεδάφιση του «Αεροφυλακίου» στο πρώην συγκρότημα της ΔΕΦΑ για να κατασκευάσει «χώρο συνάθροισης κοινού και συναυλιών»!

Με άλλα λόγια, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας ζητεί άδεια για να εξαφανίσει στην ουσία ένα εμβληματικό κτήριο της αρχιτεκτονικής, ιστορικής και τεχνικής κληρονομιάς της Αθήνας και στη θέση του να «ξεφυτρώσει» ένα τσιμεντένιο κυλινδρικό μεγαθήριο ύψους 20 μέτρων, σχεδόν ίσο με 7ώροφη οικοδομή! Ο μεταλλικός κύλινδρος προβλέπεται να κατεδαφιστεί και στην εξωτερική όψη θα κατασκευαστούν πέντε έξοδοι με εξωτερικά κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα, μάλιστα με τρόπο ώστε το μεταλλικό δικτύωμα να αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο του ογκώδους κτηρίου!
Οι εγκαταστάσεις του Φωταερίου κατασκευάστηκαν το 1862 και διέθεταν τέσσερα αεροφυλάκια. Το Δ15, που επιβουλεύεται ο κ. Κακλαμάνης, είναι το μεγαλύτερο, διασώζεται ακέραιο με όλα τα εξαρτήματά του και είναι έργο της γαλλικής εταιρείας Bonnet-Spazin. Το 1984 το εργοστάσιο έκλεισε οριστικά και οι χώροι του προστατεύονται με υπουργικές αποφάσεις. Η αρχιτεκτονική και ιστορική αξία του συγκροτήματος θεωρήθηκαν «ψιλά γράμματα» και δεν αποτυπώνονται καν στη μελέτη του δήμου...
«Ανάγκη»
Το πρώτο βήμα είχε γίνει το καλοκαίρι («Ε», 22/7/2008), όταν ο κ. Κακλαμάνης έφερε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στην Τεχνόπολη, επικαλούμενος «εξαιρετική πολεοδομική ανάγκη». Στην ουσία επιχείρησε να ανατρέψει τον χαρακτήρα μιας περιοχής που, παρά τις λίγες ακαλαίσθητες πολυκατοικίες, εξακολουθεί να διατηρεί πολλά σημάδια των λαϊκών γειτονιών της πρωτεύουσας, με μικρά εστιατόρια, προσεγμένες θεατρικές σκηνές, μπαράκια και μεταμορφωμένα σε «λοφτ» βιοτεχνικά κτήρια που ελκύουν ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια. Η δημοτική αρχή προώθησε κατ' αρχήν την αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος στο Γκαζοχώρι, από «ελεύθερος χώρος-αστικό πράσινο» που προβλέπει το Ρυθμιστικό σε «κέντρο πόλης», επωφελούμενη από το γεγονός ότι δεν θα αξιοποιηθεί ο χώρος που είχε προβλεφθεί για τη Λυρική Σκηνή. Στη συνέχεια όμως ζητεί την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προστασίας στο Γκάζι, με αφορμή τις νέες δυνατότητες στην περιοχή, όπως η έλευση του μετρό και το υπό κατασκευή υπόγειο γκαράζ στη συμβολή της Πειραιώς με την Ιερά Οδό.
«Το Γκάζι σώζεται σε καλή κατάσταση, με τον εξοπλισμό και τα τεχνικά του στοιχεία ακέραια στη θέση τους. Είναι απολύτως ενταγμένη στο ιστορικό τοπίο της πύλης της Αθήνας, όπως και του συγκροτήματος "Τεχνόπολη-Γκάζι". Το μεταλλικό μαύρο δικτύωμα προβάλλει ως τοπόσημο στον ορίζοντα του μεγάλου αρχαιολογικού περιπάτου, ορατό από τον Κεραμεικό, τον πεζόδρομο της Ερμού, την οδό Πειραιώς, παραπέμποντας στον παλιό βιομηχανικό χαρακτήρα του ιστορικού άξονα», επισημαίνει ο Νίκος Μπελαβίλας, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς (TICCIH), σε επιστολή που έστειλε προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Θ. Δραβίλλα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.
«Ανοικτή Πόλη»
Η «Ανοικτή Πόλη», που είχε αναδείξει την υπόθεση, με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή, αντί να λειτουργεί ως επιχειρηματίας σχεδιάζοντας την περαιτέρω «αξιοποίηση» του χώρου της Τεχνόπολης με οχλούσες χρήσης διασκέδασης, οφείλει να την αναδείξει ως δημόσιο πολιτιστικό κέντρο με ήπιες λειτουργίες, που να σέβονται το σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/02/2009

Επιστροφή στην αρχή

Από τον «ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ» τον σύλλογο κατοίκων ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ ΓΚΑΖΙ ΡΟΥΦ    www.kerameikos.blogspot.com

Όταν ο Δήμαρχος δεν θέλει, οι πολίτες μπορούν να έχουν την Αθήνα που τους αξίζει  

Ξεκινά μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών στο μεγαλύτερο διασκεδαστήριο της Αθήνας το Γκάζι.

Πρώτη μαζική εκδήλωση με μοίρασμα του φυλλαδίου (συνημμένο στο e-mail) αυτό το Σάββατο   11/4/2009.

Ξεκινάμε Σάββατο   11/4/2009 από έξοδο Κωνσταντινουπόλεως στο μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ στις 20:00

Όποιοι μπορούν να βοηθήσουν ευπρόσδεκτοι, υπάρχει άφθονο υλικό.

Όποιοι έχουν πρόσβαση σε blog site κλπ ας το αναρτήσουν

 

«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Ο Σύλλογος των κατοίκων ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ ΓΚΑΖΙ ΡΟΥΦ

WWW.KERAMEIKOS.BLOGSPOT.COM

Όταν ο Δήμαρχος δεν θέλει

Αγαπητέ επισκέπτη της γειτονιάς μας,

έχεις αναρωτηθεί ότι:

􀂾 βάζεις τη ζωή των πεζών σε κίνδυνο όταν κάθεσαι σε τραπεζοκαθίσματα που αποκλείουν πεζοδρόμια ή βρίσκονται στο οδόστρωμα;

􀂾 τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές στατικής ασφάλειας ή πυρασφάλειας;

􀂾 ταν το κατάστημα που κάθεσαι ηχορυπαίει υπέρμετρα, ανταγωνιζόενο το γειτονικό του, οι κάτοικοι μένουν ξάγρυπνοι;

Συμβάλεις:

􀀹 Στις υπερβολικές τιμές που πληρώνεις (φαϊ, ποτό , καφέ) γιατί  η ασυδοσία και η αυθαιρεσία έχουν το αντίτιμο τους .

􀀹 Στη παράνομη χρήση των Δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων χωρίς ο Δήμος να έχει κάποιο τακτικό έσοδο.

􀀹 Στην ερήμωση από κατοίκους ιστορικών γειτονιών της Αθήνας.

Αντιστάσου

• Μην κάθεσαι σε τραπεζοκαθίσματα που μας υποχρεώνουν να περπατάμε στο δρόμο.

• Μην κάθεσαι σε καταστήματα που ηχορυπαίνουν ασύστολα.

• Μην δίνεις το αυτοκίνητο σου σε παρκαδόρους που θα το σταθμεύσουν σε πεζοδρόμιο ή πλατεία.

Οι πολίες μπορούν να έχουν την Αθήνα που τους αξίζει

(ελήφθη 9-4-09)

Επιστροφή στην αρχή

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ»

Να απαλλοτριωθεί άμεσα ο χώρος

Την άμεση απαλλοτρίωση του παλιού εργοστασίου «Κοροπούλη», στα Σεπόλια, συνολικής έκτασης 18 στρεμμάτων, διεκδικούν κάτοικοι και φορείς, μετά από πρόσφατη συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».

Οπως τονίζεται σε σχετικό ψήφισμα της συγκέντρωσης, αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία απαλλοτρίωσης του χώρου από το Δήμο Αθήνας, ο κίνδυνος να τσιμεντοποιηθεί ο χώρος είναι ορατός. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που ο χρόνος αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών λήγει στο τέλος Ιούλη. Μάλιστα, αν και το κονδύλι των 3,45 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένο στους προϋπολογισμούς του Δήμου και το 2008 και το 2009, ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί. «Καλούμε», τονίζει ο Σύλλογος στο ψήφισμά του, «το δήμαρχο Αθηναίων να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση άμεσα, όπως περιμένουν όλοι οι δημότες».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη 15 Απρίλη 2009

Επιστροφή στην αρχή

Την περασμένη βδομάδα, Πέμπτη 26 Ιουνίου, έγινε δυναμική παρέμβαση κατοίκων του Γκαζιού, κατά της ασυδοσίας των μαγαζιών στην περιοχή και της πλήρους αδιαφορίας και συνενοχής του Δήμου Αθηναίων. Δηλαδή κατά της κατάληψης των δημόσιων χώρων, πεζοδρομίων και δρόμων(!) από παράνομα τραπεζοκαθίσματα και κατά της ηχορύπανσης.

Την διαμαρτυρία καλούσε ο εξαιρετικός τοπικός σύλλογος Μ. Αλέξανδρος.
Δυναμική παρέμβαση κατοίκων του Γκαζιού κατά της ασυδοσίας των μαγαζιών

(ελήφθη 1-7-09)

Επιστροφή στην αρχή

Απο τον: "Μέγα Αλέξανδρο", τον σύλλογο των κατοίκων του Γκαζιού - Κεραμεικού, <m.alexandros@yahoo.gr>

Οι κάτοικοι στο Γκάζι για μια ακόμη φορά στο δρόμο.

Τετάρτη 8/7/2009 στις 20:30  Ιερά Οδός & Μ. Αλεξάνδρου.

Η βίαιη μετατροπή του Κεραμεικού στο μεγαλύτερο Διασκεδαστήριο της Αθήνας οδηγεί στη φυγή τους  κατοίκους και τη μετατροπή μιας ακόμη  ιστορικής γειτονιάς του κέντρου της Αθήνας σε γκέτο

 

Ενημερωθείτε από το   www.kerameikos.blogspot.com

Γιατί στο δρόμο ????

Τα αιτήματά μας

Αφίσα για τη συγκέντρωση Τετάρτη 8/7/2009

Μας κοροϊδεύουν

Απάντηση στο cityofathens

Τα video της συγκέντρωσης πορείας στις 25/6/2009

Θέλουμε τη γειτονιά μας πίσω !

Επιστροφή στην αρχή

Μ. Αλέξανδρος

Ο σύλλογος των κατοίκων ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ ΓΚΑΖΙ ΡΟΥΦ

Δεκέμβριος 2009

Η γειτονιά μας δεν θα γίνει Γκάζι και Ψυρρή

Σύνθημα από τη συγκέντρωση κατοίκων στα Άνω Πετράλωνα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Μερκούρη.

Η γειτονιά μας παράδειγμα προς αποφυγή.

Φτάσαμε στον πάτο του βαρελιού ή έχει και παρακάτω; Έαν δεν φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι , εάν δεν αποδομηθούν πλήρως οι λειτουργίες της γειτονιάς, ο πάτος του βαρελιού πρέπει να κατέβει ακόμη πιο κάτω.

Το ίδιο σχέδιο έκαναν στη Πλάκα. Άφησαν να αναπτυχθεί το ασύδοτο και ανεξέλεκτο διασκεδαστήριο της Αθήνας μέχρι που οι περισσότεροι κάτοικοι δεν άντεξαν και πούλησαν. Μετά επέβαλαν χρήσεις γης για να κατοικήσουν οι επώνυμοι, που εν τω μεταξύ αγόραζαν.

Το ίδιο σχέδιο έκαναν στου Ψυρρή, ανάγκασαν σε φυγή τους λίγους κατοίκους και τις μικρές επιχειρήσεις και το ανάπτυξαν σε ασύδοτο και ανεξέλεκτο διασκεδαστήριο της Αθήνας, μέχρι να ξεφουσκώσει , τώρα ψελίζουν για ανάπλαση, κάποιοι όμως έχουν αγοράσει.

Ιστορικό κέντρο, Πλατεία Θεάτρου , Πλατεία Κουμουνδούρου, πολιτική δημιουργίας γκέτο, η πλήρης εξαθλίωση της γειτονιάς, πολιτική διωγμού των κατοίκων, μέχρι οι αντιστάσεις να καμφθούν, να πουληθεί η γη φτηνά να αγοράσουν αυτοί που έχουν και ξέρουν....

Γκάζι, Κεραμεικός, Ρούφ πρώτα η απολλοτρίωση 11 οικοδομικών τετραγώνων, δεν τους πέτυχε, η αναστολή των οικοδομικών αδειών, τώρα το Διασκεδαστήριο της Αθήνας, με τη πλήρη ασυδοσία , το πραγματικό άβατο στην έννομη τάξη, το βασίλειο της αρπαχτής.

Οι κάτοικοι πρέπει να φύγουν, και όσες νέες κατοικίες κατασκευάζονται πρέπει να κατοικηθούν τελικά απο όσους δεν έχουν ανάγκη τις λειτουργίες μιας γειτονιάς.

■Ένα σχολείο αποκλειστικά διαπολιτισμικό, μιά πλατεία στο μετρό χωρίς παιδική χαρά, ένα κολυμβητήριο που έγινε οικόπεδο, μια εκκλησία που έκλεισε και το προαύλιο έγινε πάρκινγκ, ένας σταθμός μετεπιβίβασης ( Ιερά Οδός & Πειραιώς) που στοίχιωσε, ένας σταθμός μετρό χωρίς αγωγούς ομβρίων υδάτων και κυκλοφοριακή μελέτη.

►Μια γειτονιά που τα πεζοδρόμια της και τους δρόμους της τα επένδυσαν με τραπεζοκαθίσματα.

►Μια γειτονιά που η νύχτα γίνεται μέρα από την ηχορύπανση.

►Μια γειτονιά που την κάνουν εχθρική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. (Τραπεζοδρόμια, διαχείριση απορριμάτων κλπ)

►Μια γειτονιά με αξιόλογη πολιτιστική κίνηση (Μουσείο Μπενάκη, Ταινιοθήκη, Θέατρα συμπαθητικά εστιατόρια και μπαρ) πνιγμένη στην αρπαχτική διάθεση επιτηδείων που λυμαίνονται όλους τους δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, δρόμους, πλατείες) και μια πολιτεία που ανέχεται και παρακολουθεί.

Ο στόχος της αλλαγής των χρήσεων στις γειτονιές μας είναι προφανής, όπως προφανής είναι και ο στόχος της εύρεσης της νέας «πιάτσας» μετά το Γκάζι. Θα είναι τα Άνω Πετράλωνα;

Η παροιμία λέει ότι «όταν το σπίτι του γείτονα καίγεται περίμενε και το δικό σου».

Παίρνουμε τις τύχες της γειτονιάς μας στα χέρια μας , όλοι μαζί στους συλλόγους και όπου δεν υπάρχουν, στις πρωτοβουλίες κατοίκων.

Όλοι μαζί μπορούμε

Στο χέρι μας είναι

http://kerameikos.blogspot.com/2009/12/blog-post_08.html

(11-12-09)