Επιστροφή στην αρχική σελίδα του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

 

Ακαδημία Πλάτωνα

Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα: http://akadimia-platonos.blogspot.com/

δείτε και στο Διαμέρισμα 4ο

 

 Δημοσιεύτηκε 30/01/2009

Πίσω στο περιοδίκό

Η επιτροπή κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα δημιουργήθηκε από την ανάγκη αντίστασης στην επίθεση που γίνεται από νομαρχία και εργολάβους στην περιοχή, από τις λίγες περιοχές της Αθήνας με αρκετούς αδόμητους χώρους.

Η δράση της επιτροπής ξεκίνησε όταν η Νομαρχία άρχισε να κτίζει ένα τεράστιο οικοδόμημα, ανάμεσα σε τρία σχολεία και στενούς δρόμους, με 250 θέσεις στάθμευσης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα ασφάλειας για τους μαθητές των γύρω σχολείων, αλλά και κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων κατάφεραν η νομαρχία να αποσύρει, προς το παρόν, την απόφαση οικοδόμησης του συγκεκριμένου οικοπέδου και να ζητήσει από την ΚΕΔ την ανταλλαγή του, χωρίς απάντηση μέχρι σήμερα.

Η επιτροπή συνεχίζει τον αγώνα για να περάσει το οικόπεδο στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, με στόχο να κατασκευαστούν νηπιαγωγεία και ο υπόλοιπoς χώρος να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου με παιδική χαρά, προστατεύοντας, παράλληλα, και προβάλλοντας τα αρχαία που έχουν βρεθεί.

Ο Δήμος  Αθηναίων πρέπει να φροντίσει για τον χαρακτηρισμό του χώρου ως χώρο για σχολεία και για την πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων. Σε σχέση με αυτά, όμως, οι πληροφορίες για τις κινήσεις του Δήμου είναι αντιφατικές. Από τη μία, ο  υφυπουργός  ΠΕΧΩΔΕ,  κ. Καλογιάννης, αναφερόμενος στο Δήμο Αθηναίων, είχε δηλώσει  πως δεν εκκρεμεί αίτημα από το Δήμο Αθηναίων για  χαρακτηρισμό χώρου για νηπιαγωγεία στο 4ο διαμέρισμα αλλά ούτε και πρόταση για την πεζοδρόμηση των οδών γύρω από το υφιστάμενο σχολείο. Ενώ, σύμφωνα με άλλη απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών, ο Δήμος  υποστηρίζει ότι έχει καταβάλει προσπάθεια για τη δέσμευση του οικοπέδου της νομαρχίας με στόχο την  κατασκευή νηπιαγωγείου. Ανεξάρτητα, πάντως, με το που βρίσκεται η αλήθεια, σημασία έχει η άμεση δέσμευση του οικοπέδου από το Δήμο και η πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων.

Ένα άλλο θέμα με το οποίο ασχολείται η επιτροπή κατοίκων, είναι ο αρχαιολογικός χώρος της περιοχής. Ως άμεσο μέλημά της, θέτει την κινητοποίηση για να αποτραπεί η ανέγερση, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, πενταώροφου κτιρίου, με υπόγειο χώρο στάθμευσης 350 θέσεων, της εταιρίας REDS.

Απώτερος στόχος είναι η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου σε αρχαιολογικό πάρκο, η επέκτασή του με απαλλοτριώσεις άλλων αδόμητων χώρων, που βρίσκονται περιμετρικά στην περιοχή και η δημιουργία του Μουσείου της Αθήνας. Διεκδικούμε ένα χώρο πολιτισμού και πρασίνου, κόσμημα για την πόλη μας!

ενημέρωση για δράσεις της επιτροπής: http://akadimia-platonos.blogspot.com/

 

συγγραφέας / πηγή: Αθηνά Μερτζέλου, Μέλος της επιτροπής κατοίκων Ακαδημίας-Πλάτωνα

http://www.anoihtipoli.gr/ylika/periodiko/teychos-3/akadimia-platona-prasino-kai-politismos

 

 

επιστροφή

Μάχη των κατοίκων για την Ακαδημία Πλάτωνα

Αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα μέσα και να φθάσουν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να διασώσουν την περιοχή τους, είναι οι κάτοικοι στην Ακαδημία Πλάτωνος, όπως δείχνει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Σε μια περιοχή, σχεδόν μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, η Νομαρχία Αθηνών έχει αρχίσει την κατασκευή δύο επταώροφων κτηρίων.

Μάλιστα, ακόμα και στο οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το κτήριο της Νομαρχίας, υπάρχουν αρχαία ευρήματα
Οι κάτοικοι ζητούν ο χώρος να διατεθεί για την κατασκευή νηπιαγωγείου.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι 50 μέτρα από το κεντρικό κτήριο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, σχεδόν δίπλα σε τέσσερα σχολεία.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι η πρόσβαση στο σχολείο για τους μαθητές καθημερινά είναι δύσκολη, καθώς η κίνηση είναι μεγάλη και πεζοδρομία δεν υπάρχουν.
Γονείς και κάτοικοι φοβούνται ότι αν τελικά η νομαρχία κατασκευάσει τα δυο κτήρια διοίκησης στην περιοχή, το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο με κίνδυνο να προκληθούν ακόμα και ατυχήματα.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=98089

 

επιστροφή

 

Κυριακή, 17 Μάϊος 2009

Aκαδημία Πλάτωνος: ανάγκη άμεσης προστασίας και ανάδειξης

αναδημοσιεύουμε ένα τμήμα εκτενούς άρθρου της Άννας Φιλίνη, από την "Αυγή" 10.05.2009 για τη ιστορική αξίας της Ακαδημίας Πλάτωνος . Όλο το άρθρο θα αναρτηθεί σε λίγες ημέρες στο akadimia-platonos.blogspot.com

Της ΑΝΝΑΣ ΦΙΛΙΝΗ

Στην περιοχή αυτή της Αθήνας, ανάμεσα σε κήπους και άλση, εγκαθίδρυσε ο Πλάτωνας τη σχολή του το 338 π.Χ., ανάμεσα στην Ακαδημία και τον Ίππιο Κολωνό. Όντως, σήμερα βλέπει κανείς στα δύο άκρα της οδού Τριπόλεως, στο μεν αριστερό την είσοδο του πάρκου της Ακαδημίας, επί της οδού Δράκοντος, στο δε δεξί άκρο στο βάθος, το λόφο του Κολωνού.
Οι προσπάθειες για την ανακάλυψη της θέσης της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Δημοσίου Σήματος ξεκίνησαν το 1929, από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Αριστόφρονα, που χάρη στην προσωπική του περιουσία άρχισε να απαλλοτριώνει τα οικόπεδα στην περιοχή. Ο πόλεμος ανέκοψε την ολοκλήρωση των σχεδίων του. Με το "Σχέδιο Ανασυγκρότησης Πρωτευούσης" που διαμόρφωσε ο Κώστας Η. Μπίρης, και δημοσιεύτηκε το 1946, για πρώτη φορά προτάθηκε η σύνδεση της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Δημοσίου Σήματος με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.
Το Σχέδιο προέβλεπε τη σύσταση του Άλσους των Αρχαίων Αθηνών "το οποίον θα περιελάμβανεν εις ενιαίον χώρον την περιοχήν Σταδίου- Αρδηττού- Ολυμπίου- Ακροπόλεως- Λόφον Φιλοπάππου και Νυμφών- και την προς την Ακαδημίαν Πλάτωνος και τον Ίππιον Κολωνόν" (Κ. Η. Μπίρης, Αι Αθήναι, 1966). Το Σχέδιο αυτό έμεινε στα χαρτιά.
Για δεύτερη φορά το 1997, στο πλαίσιο του νόμου για την ίδρυση της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ), τέθηκε ξανά επί τάπητος η σύνδεση της Ακαδημίας με τον αρχαιολογικό περίπατο της Αθήνας, και γι' αυτό εντάχθηκε στο δεκάχρονο σχέδιο. Μάλιστα, το 2002 με νόμο αποφασίστηκε να γίνει εδώ η ανέγερση του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης των Αθηνών. Όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρήλθαν, φτάσαμε στο 2009 και το σχέδιο ξανά παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.
Αναφέρουμε ότι ο χώρος για πρώτη φορά κηρύχθηκε αρχαιολογικός το 1965 και Άλσος το 1979. Το 2000 αποφασίστηκε η επέκταση των ορίων του, προκειμένου να συμπεριληφθούν νέες απαλλοτριώσεις.

Ο αρχαιολογικός χώρος
Με τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή από το 1955 έως το 1963, από τον αρχαιολόγο Σταυρόπουλο, αποκαλύφθηκαν μια αψιδωτή οικία την οποία ταυτοποίησε ως την οικία του ήρωα Ακάδημου, και σχεδόν δίπλα αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια πρωτοελλαδικής κατοικίας (2300-2200 π.Χ.) που ονόμασε "Ιερά Οικία". Τα ερείπια αυτά βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του Άλσους, καλύπτονται με στέγαστρο και περιφράσσονται.
Στο νότιο χώρο του Άλσους, ο περιπατητής ανακαλύπτει, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, το Γυμνάσιο, όπου η μεγάλη ορθογώνια αυλή, και στη μέση του μια ορθογώνια περιοχή για την παλαίστρα. Στο βόρειο τμήμα του λουτρά για τους αθλητές. Σύμφωνα με τον Ι. Τραυλό, το Γυμνάσιο πλαισιωνόταν κατά μήκος της ανατολικής, της δυτικής και της νότιας πλευράς του από κλειστές αυλές, που κατά μήκος του άξονά τους έφεραν βάσεις όπου στηρίζονταν πίνακες για τους σπουδαστές, όπως ερμήνευσε ο Ο. Τόμσον (Ι. Τραυλός, Pictorial dictionary of ancient Athens, 1971). Το Γυμνάσιο χρονολογείται από τα τέλη της ελληνιστικής και τις αρχές της ρωμαϊκής περιόδου. Η περιοχή του Γυμνασίου, εκτός από έναν περιφραγμένο χώρο που φέρει ένδειξη του ΥΠ.ΠΟ, είναι ελεύθερη ανάμεσα στα ψηλά δένδρα και τα διάσπαρτα μαρμάρινα ερείπια.
Στο βορειοανατολικό τμήμα του Άλσους, βρίσκονται τα ερείπια του Περιστυλίου, που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα. Η περιοχή αυτή διαχωρίζεται με δρόμο, συγκεκριμένα την οδό Δράκοντος, από το υπόλοιπο Άλσος. Στο χώρο του Περιστυλίου και επί της οδού Πλάτωνος, διακρίνεται επιγραφή του ΥΠ.ΠΟ. με τη σχετική ένδειξη. Η κατάργηση της οδού Δράκοντος για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί άμεση αναγκαιότητα.
Σημειώνουμε ότι τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής φυλάσσονται από τη Γ΄ Αρχαιολογική Εφορία Αθηνών σε παρακείμενους περιφραγμένους χώρους. Η ανέγερση εδώ του Μουσείου της πόλης των Αθηνών θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Η Άννα Φιλίνη είναι αρχιτέκτονας και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

 

επιστροφή

Τετάρτη, 13 Μάϊος 2009

Ακαδημία Πλάτωνος 369 π.Χ

εργασία μαθητών σχολείου της περιοχής για την ιστορική γειτονιά τους

« Νεαροί φρεσκολουσμένοι, αρωματισμένοι, προχωρούσαν μέσα στο κήπο από το γυμνάσιο προς την Ακαδημία του Πλάτωνα που βρισκόταν έξω από τον περίβολο του κήπου. Κάποιοι στάθηκαν μπροστά στον βωμό του Έρωτα κι ακούμπησαν ένα μπουκέτο λουλούδια. Οι περισσότεροι ήταν καλοντυμένοι μα χωρίς επιτήδευση και οι υπόλοιποι ήταν λιτά ντυμένοι αλλά ο αέρας που ανέδυαν δεν άφηνε περιθώρια να διακρίνει κανείς αν το ντύσιμό τους οφειλόταν στη φτώχεια ή σε προσωπικό τους γούστο».
ΑΚΑΔΗΜΙΑ : χώρος ΝΑ του Κολωνού, έλαβε το όνομά της από τον πρώτο οικιστή, ήρωα Ακάδημο ή Εκάδημο. Αρχικά ήταν τόπος χωρίς δένδρα, εκτός από 12 ελιές που τις θεωρούσαν ιερές, γιατί η παράδοση έλεγε ότι προέρχονταν από την ιερή ελιά της Ακρόπολης, που είχε φυτέψει η ίδια η θεά Αθηνά. Οι ιερές ελιές ονομάζονταν «Μορίας Ελαίας» και η φύλαξή τους είχε ανατεθεί στο Μόριο Δία. Ολόκληρη η περιοχή ήταν αφιερωμένη στη θεά Αθηνά και το λάδι που προερχόταν από τις ιερές ελιές το λάμβαναν ως έπαθλο οι νικητές των αθλητικών αγώνων, στα Παναθήναια. Με το πέρασμα του χρόνου οι δώδεκα ελιές έγιναν ο πυρήνας μεγάλου άλσους, το οποίο ο Ίππαρχος περιέκλεισε μέσα σε ισχυρό και πολυδάπανο τείχος, το οποίο ονομάστηκε «Ιππάρχου τειχίον».
Αυτή την εποχή δημιουργείται και το πρώτο γυμνάσιο μέσα στον κήπο της Ακαδημίας για να αθλούνται οι νέοι της Αθήνας στη πάλη, στο άλμα, στην πυγμή και σε άλλα αγωνίσματα. Μετά τον Ίππαρχο, ο Κίμωνας βελτίωσε σημαντικά τον κήπο, φύτεψε καινούρια δέντρα, έφερε νερό και κατασκεύασε ωραίους δρόμους για να περπατούν οι Αθηναίοι στην σκιά των δέντρων. Ο Θουκυδίδης μας λέει, ότι η Ακαδημία μαζί με το «Δημόσιο σήμα» ήταν το καλύτερο προάστιο των Αθηνών. Το «Δημόσιο σήμα» είναι ο δρόμος που ενώνει την Αθήνα με την είσοδο της Ακαδημίας. Είναι ο ιστορικός και μεγαλοπρεπής δρόμος, που στις δύο πλευρές του θάβονταν «δημοσία δαπάνη» οι επιφανείς άνδρες των Αθηνών και όσοι έπεφταν σε πολέμους, Αθηναίοι και σύμμαχοί τους. Εδώ στον ιερό αυτό δρόμο με τους καλαίσθητους τάφους στις δύο πλευρές του εκφωνήθηκαν σημαντικοί λόγοι όπως ο «Επιτάφιος» του Περικλή. Ακόμη γίνονταν οι λαμπαδηδρομίες στους επιτάφιους αγώνες. Οι αθλητές άναβαν τους πυρσούς που κρατούσαν στα χέρια τους στον βωμό του Προμηθέα στον κήπο της Ακαδημίας, και έτρεχαν προσπαθώντας να μην τους σβήσουν για 1478 μέτρα μέχρι το Δίπυλο, την είσοδο των Αθηνών. Στην είσοδο της Ακαδημίας υπήρχε βωμός αφιερωμένος από τον Ιππία στον Έρωτα με την επιγραφή: «Πολυμήχανε Έρωτα για χάρη σου ίδρυσε αυτόν τον βωμό ο Χάρμος στις σκιερές γωνιές του γυμνασίου». Ακόμη μέσα στον κήπο της Ακαδημίας υπήρχαν οι βωμοί των Μουσών του Ερμή, της Αθηνάς και του Ηρακλή. Αργότερα ο Σπεύσιπος έστησε αγάλματα των Χαρίτων και ο Πέρσης Μυθριδάτης ανδριάντα του Πλάτωνα.
Σε αυτό το άλσος με τις ωραίες δενδροστοιχίες, τους σκιερούς δρόμους, τους ιερούς βωμούς και το γυμνάσιο, οι Αθηναίοι έκαναν τους περιπάτους τους, οι νέοι γυμνάζονταν και οι φιλόσοφοι εύρισκαν ακροατήριο για να αναπτύξουν τις θεωρίες τους.
Εδώ άρχισε να διδάσκει και ο Πλάτωνας το 387π.χ όταν γύρισε από τη Σικελία μέχρι να ιδρύσει τη δική του σχολή σε ιδιόκτητο κτήμα έξω από τον περίβολο της Ακαδημίας. Εκτός από την Ακαδημία του Πλάτωνα, έξω από τον περίβολο δημιουργήθηκαν και άλλες σχολές και ιδρύματα. Το 86π.χ ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας για να κατασκευάσει πολιορκητικές μηχανές έκοψε όλα τα δέντρα της Ακαδημίας και κατάστρεψε το άλσος. Οι Αθηναίοι όμως ξαναφύτεψαν καινούρια και απεκατέστησαν το ιερό τους άλσος. Το άλσος, το γυμνάσιο, οι σχολές και τα άλλα ιδρύματα γύρω από τον περίβολο έδωσαν στην περιοχή πνευματική και αθλητική διάσταση. Η ακμή τους έφτασε στο αποκορύφωμά της, την εποχή του Ιουλιανού και την περίοδο της νέο-πλατωνικής φιλοσοφίας. Ο ιερός αυτός χώρος έγραψε ιστορία 1000 χρόνων. Από εδώ πέρασαν φιλόσοφοι, ρήτορες, πολιτικοί, κυβερνήτες, αυτοκράτορες, απλοί άνθρωποι που ερχόταν να διαλογιστούν, να συζητήσουν και να πειραματιστούν. Οι νεότεροι διδασκόταν από τους μεγαλύτερους και όλοι από τους φιλοσόφους. Καθένας είχε δικαίωμα να διαφωνήσει αρκεί να είχε επιχειρηματολογία για τη στήριξη της άποψής του. Πολλά μέλη της Ακαδημίας έφευγαν και επέστρεφαν στις πατρίδες τους ή πήγαιναν σε άλλες πόλεις του αρχαίου Ελληνισμού μεταφέροντας και διδάσκοντας το πνεύμα της Ακαδημίας. Πόσο μεγάλο ήταν το κύρος της φαίνεται και από το γεγονός ότι ο μαθηματικός και αστρονόμος Εύδοξος από την Κνίδο, ο οποίος είχε ιδρύσει σχολή μαθηματικών και αστρονομίας στην Κύζικο της Προποντίδας το 366π.χ, έκλεισε τη σχολή του και μαζί με τους μαθητές του εισήλθε στην Ακαδημία. Ακόμα και ένας Χαλδαίος ήταν μέλος της Ακαδημίας.
Αυτός ο χώρος επηρέασε και επέδρασε στα πολιτικά, τα οικονομικά, τα κοινωνικα, τα φιλοσοφικά πράγματα μέχρι το 529μ.χ. Τότε με διάταγμα ο Ιουστινιανός έκλεισε όλες τις φιλοσοφικές σχολές συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας. Μετά τη διακοπή της λειτουργίας της Ακαδημίας οι φιλόσοφοι και οι μαθητές τους διώχτηκαν, τα δένδρα άρχισαν να κόβονται και τα ιερά να καταστρέφονται από τους φανατικούς της καινούριας θρησκείας. Τέλος ο Κηφισός με τη λάσπη του, εξαφάνισε τα ίχνη του χώρου που μετάδωσε στον κόσμο τις πιο λαμπρές φιλοσοφικές ιδέες.
Το άλσος και τα ιερά εξαφανίστηκαν, οι φιλοσοφικές ιδέες όμως είχαν διαδοθεί στη Δύση που σιγά-σιγά ξυπνούσε από τον λήθαργο αιώνων. Μετά την Αναγέννηση δεκάδες Ακαδημίες άρχισαν να δημιουργούνται στα πρότυπα της Ακαδημίας του Πλάτωνα, με πρώτη την Μεδίκειο Ακαδημία στην Φλωρεντία, το πρώτο ίδρυμα στην Ευρώπη. Σήμερα σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχει ίδρυμα με το όνομα Ακαδημία, προς τιμή της σχολής του Πλάτωνα.
ΗΑθήνα μέσα από τους αιώνες, το Βυζάντιο, τη Φραγκοκρατία, την Τουρκοκρατία είχε καταντήσει ένα λασποχώρι 10.000 κατοίκων.
Στην περιοχή της Ακαδημίας τίποτε δε θύμιζε την παλιά της δόξα. Οι προσχώσεις του Κηφισού δημιούργησαν εύφορα χωράφια για καλλιέργειες. Λαχανόκηπο, αμπέλια, οπωροφόρα δένδρα και απομεινάρια του απέραντου ελαιώνα αντικατέστησαν το ιερό άλσος και καλύπτουν τις ανάγκες των εξαθλιωμένων κατοίκων της περιοχής. Το 1182μ.χ ο Μητροπολίτης της Αθήνας Μιχαήλ Ακομινάτος ή Χωνιάτης αναφέρει ότι «βρήκε μια πόλη σε παρακμή με άθλιους δρόμους, μικρά σπίτια σαν καλύβες και γεμάτη ερείπια».
Οι περιηγητές που άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα στο τέλος του 17ου αιώνα και στις αρχές του 18ου αιώνα δεν μπορούσαν να εντοπίσουν που ακριβώς βρισκόταν ο χώρος που αποτέλεσε την βάση του φιλοσοφικού στοχασμού της πολιτιστικής ανάπτυξης της Δύσης. Με οδηγό τις μαρτυρίες των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων οι αρχαιολόγοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν το χώρο της Ακαδημίας. Για πολλές δεκαετίες όμως έψαχναν σε λάθος σημεία. Οι πολλές εκκλησίες της περιοχής θεωρήθηκαν από τον Κ. Π. Καστριώτη ότι ήταν συνέχεια αρχαίων ναών και τον οδήγησαν το 1908 σε λάθος θέση, 200 μέτρα ΒΔ του λόφου του Κολωνού. Η ανακάλυψη όμως από τους Γερμανούς αρχαιολόγους κομματιών του «Δημοσίου Σήματος» και οι μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων, οδήγησαν το 1929 τον Π. Αριστόφρωνα μαζί με την νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Αθηνών και υπό την εποπτεία του Π. Κουρουνιώτη στο σωστό μέρος. Η προσπάθεια αυτή είχε επιτυχία και έφερε στο φως ένα μέρος του ιερού χώρου της Ακαδημίας. Από τις ανασκαφές που άρχισαν το 1929 και διεκόπησαν το 1940, αλλά συνεχίστηκαν το 1955, αποδεικνύεται ότι η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη Νεολιθική εποχή. Το 1955 βρέθηκαν τα υπολείμματα ενός μικρού σπιτιού με αψίδα, της πρώιμης Ελλαδικής εποχής. Ο αρχαιολόγος Κ. Σταυρόπουλος υποστήριξε ότι ήταν το σπίτι του Ακάδημου.Το σπίτι αυτό κτίστηκε γύρω στο2300π.χ. Οι διαστάσεις του είναι 8,50 x 4,50 μέτρα και αποτελείται από δύο δωμάτια και ένα βοηθητικό χώρο. Στη νότια πλευρά του σπιτιού βρέθηκε ένα άλλο σπίτι της γεωμετρικής εποχής κατασκευασμένο από ηλιοψημένα τούβλα. Οι διαστάσεις του είναι 15,30 x 14,60 μέτρα και αποτελείται από 7 ευρύχωρα ορθογώνια δωμάτια διαστάσεων 5,55 x 5,40 τοποθετημένα στις δύο πλευρές ενός διαδρόμου. Τα δωμάτια, ο διάδρομος αλλά και ο χώρος μπροστά από αυτό βρέθηκαν γεμάτα από θυσίες και για το λόγο αυτό ονομάστηκε «ιερά οικία». Από τον ίδιο αρχαιολόγο θεωρήθηκε ότι η ιερά οικία κτίστηκε το 1000π.χ για να γίνονται εκεί οι από την προηγούμενη χιλιετία τελούμενες θυσίες στον πρώτο οικιστή και ήρωα Ακάδημο. Ίσως οι κάτοικοι της περιοχής το 1000π.χ ανακάλυψαν τυχαία την πρωτοελλάδικη οικία και την θεώρησαν ως κατοικία του ήρωα Ακάδημου και μετά έχτισαν δίπλα σε αυτή την ιερά οικία. Και οι δύο οικίες είναι σήμερα περιφραγμένες και προστατεύονται από στέγαστρο που κατασκευάστηκε το 1961. Ανατολικά του στεγάστρου αποκαλύφτηκαν απομεινάρια του τείχους της Ακαδημίας σε μήκος 100 μέτρων και το οποίο σχηματίζει τρεις γωνίες. Το τείχος αυτό ήταν η δυτική πλευρά του περίβολου της Ακαδημίας και στο νότιο μέρος η κατασκευή του δείχνει ότι είναι η αρχαιότερη και μάλλον ανάγεται στην εποχή του Ιππάρχου. Το πάχος του είναι 60 εκατοστά και κάθε 6 μέτρα έχει πέτρινα αντιστηρίγματα για να του εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αντοχή. Τμήματα του τείχους έχουν ανακαλυφθεί και στην νότια και στην ανατολική πλευρά. Στη νότια πλευρά κοντά στην εκκλησία του Αγ. Τρύφωνα, είναι όμως κατασκευής μεταγενέστερης του Ιππάρχου και στην ανατολική πλευρά, γωνία Αίμωνος και Τριπόλεως, έχει ανακαλυφθεί ένας συνοριακός λίθος με επιγραφή χρονολογούμενη γύρω στο 500π.χ. Η επιγραφή αναφέρει «ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ» και όριζε την βορειοανατολική γωνία του άλσους. Κανένα ίχνος της βόρειας γραμμής δεν έχει ανακαλυφθεί, πρέπει όμως να ακολουθεί τη σημερινή οδό Αίμωνος. Με αυτά τα τρία σημεία μπορούμε να ορίσουμε περίπου την έκταση του άλσους.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κ. Τραυλό η είσοδος της Ακαδημίας πρέπει να βρίσκεται στο τρίγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Πλάτωνος – Βασιλικών – Κρατύλου.
Μέσδα στο περιφερειακό τείχος και κοντά στην εκκλησία του Αγ. Τρύφωνα βρέθηκα το Γυμνάσιο. Στην αρχή θεωρήθηκε ότι ήταν το πρώτο γυμνάσιο που ιδρύθηκε πριν ακόμη δημιουργηθεί το άλσος. Στην πραγματικότητα όμως είναι γυμνάσιο των Ελληνιστικών χρόνων. Το γυμνάσιο αυτό αποτελείται από μια μεγάλη ορθογώνια αυλή με μία ορθογώνια έκταση στη μέση για την παλαίστρα και μια επιμήκη δεξαμενή για τα μπάνια των αθλητών. Γύρω από την αυλή στις ανατολικές, νότιες και δυτικές πλευρές υπάρχουν παραλληλόγραμμες ορθογώνιες κλειστές αίθουσες. Μέσα σε αυτές τις αίθουσες βρέθηκαν θεμέλια από τετράγωνες βάσεις σε κανονικά διαστήματα. Κατά την άποψη του H. A. Thompson πάνω σε αυτές τις βάσεις στηρίζονταν τραπέζια για μαθητές. Για την κατασκευή του γυμνασίου έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά από κτίρια της κλασσικής εποχής και ίσως και από το αρχικό γυμνάσιο του 6ουπ.χ αιώνα, όταν και άρχισε την διδασκαλία του ο Πλάτωνας.
Στη βορειοδυτική πλευρά βρέθηκε μια μεγάλη τετράγωνη περίστυλη αυλή που χρονολογείται από το β΄ μισό του 4ουπ.χ αιώνα. Μέσα στο κτίριο βρέθηκαν τεμάχια από μετώπες τερακότας με ζωγραφισμένο διάκοσμο και ακρωτήρια του 6ουπ.χ αιώνα. Ακόμη 70 μικρά τεμάχια από τιμητικά διατάγματα που αρχίζουν τον 4ο αιώνα μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Το κτίριο αυτό μπορεί να σχετισθεί ή με μουσείο ή με το διδασκαλείο του Πλάτωνα. Τα ψηφίσματα μαρτυρούν ότι ήταν κτίριο μεγάλης σπουδαιότητας.
Κοντά στο «τειχίο του Ιππάρχου» βρέθηκε ένας τοίχος οικοδομής δίπλα στον οποίο υπήρχαν 100 περίπου πλάκες από σχιστόλιθο ανάλογες με τις πλάκες που χρησιμοποιούν οι σημερινοί μαθητές. Οι πλάκες έχουν ακανόνιστο σχήμα και μια κυκλική τρύπα που χρησίμευε για να τις κρατούν οι μαθητές. Πάνω σε μερικές από αυτές είναι χαραγμένα γράμματα, λέξεις, σχήματα όπως ΑΘΙΝΑ – ΑΡΙΣ – ΑΡΤΕΜΙΣ, ένας σκούφος ή μία περικεφαλαία. Από όλα αυτά προκύπτει ότι οι πλάκες ανήκουν σε μαθητές που διδάσκονταν τα πρώτα τους γράμματα μέσα στο άλσος της Ακαδημίας. Από το είδος της γραφής και από τα σπασμένα αγγεία που βρέθηκαν μαζί, θεωρείται ότι το σχολείο αυτό λειτουργούσε στις αρχές του 4ουπ.χ αιώνα, πριν ο Πλάτωνας ιδρύσει την φιλοσοφική του σχολή το 385π.χ.
Σε ολόκληρο το χώρο της Ακαδημίας ανακαλύφτηκαν πολλά πηγάδια του 4ουπ.χ αιώνα. Μερικά από αυτά διατηρούν σε άριστη κατάσταση την πήλινη επένδυσή τους. Το π.χ πιο αξιόλογο αυτών βρίσκεται μεταξύ του «τειχίου» και της ιεράς κατοικίας διαμέτρου 2,30 μέτρων και είναι σκεπασμένο σήμερα με λεπτούς κορμούς δένδρων. Ένα από τα πηγάδια του 4ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα προχριστιανικά χρόνια.
Σπουδαία ανακάλυψη στο χώρο της Ακαδημίας θεωρείται επίσης ένα ανάγλυφο, το οποίο στη μία πλευρά του έχει την Αθηνά και στην άλλη τον Μαρσύα με έναν νέο.
Νοτιοδυτικά της ιεράς οικίας ο Φ. Σταυρόπουλος αποκάλυψε ότι υπήρχε οικισμός από την Ελληνιστική εποχή και τους προχριστιανικούς αιώνες. Σε αυτόν τον οικισμό φαίνονται καταστροφές μεταγενέστερες της επιδρομής των Ερούλων το 267μ.χ οι οποίες μάλλον προήλθαν από τους Βησιγότθους του Αλάριχου το 396μ.χ. Εδώ βρέθηκε ένα αξιόλογο χρυσό νόμισμα του 4ουμ.χ αιώνα με την Ολυμπιάδα, την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι περίπου ίδιο με ένα από τα 600 νομίσματα που ανακαλύφτηκαν το 1902 στο Αβουκίρ της Αιγύπτου. Στον οικισμό υπήρχαν και μικρά λουτρά με δεξαμενή του 3ου ή 4ουπ.χ αιώνα. Η δεξαμενή είναι χτισμένη με παλαιότερα οικοδομικά υλικά. Από την περιοχή της Ακαδημίας έχουμε ακόμη αρχαϊκό ανάγλυφο του Ερμή και των Νυμφών και δύο κεφαλές φιλοσόφων του 3ουμ.χ αιώνα. Επίσης βρέθηκε μία μαρμάρινη παράσταση μάχης Αμαζόνων, πιθανότατα από μεγάλη σαρκοφάγο του 3ουμ.χ αιώνα.Τέλος στον ναό του Αγ. Γεωργίου και στις οδούς Μοναστηρίου και Πύλου εντοπίστηκαν μέρη του «Δημοσίου σήματος» (η οδός που ένωνε την είσοδο της Ακαδημίας με το Δίπυλο).

 

επιστροφή

Σάββατο, 25 Απρίλιος 2009

"Πλάτωνος, Κρατύλου και Βασιλικών, η πιθανη είσοδος της Ακαδημίας"

"Εκ των τριών εκτός της πόλεως Γυμνάσιον μόνον της Ακαδημίας η θέσις έχει εξακριβωθεί και τούτο κατόπιν των από τους έτους 1930 υπό του ιδιώτου Π. Αριστρόφωνος και υπό την προστασία της Ακαδημίας Αθηνών γενόμενων εκτεταμένων ανασκαφών. Ευρίσκεται εις τον έξω Κεραμεικόν, παρά την όχθη του Κηφισού ποταμου, νοτίως του Ιππίου Κολωνού, μέχρι του οπίου εξετείνετο ο Κεραμεικός. Η προς την Ακαδημίαν οδός, ο έξω δρόμος, εις τον οποίον καθιερώθηκε να τελείται ο αγών της λαμπαδηδρομίας προς τιμής των νεκρών, έχεις επαρκώς καθορισθεί. Άρχεται από του Διπύλου και μέχρις αποστάσρψς 130 μ. από τούτου, εις όσην δηλαδή έκτασιν ανεσκάφη, έχει πλάτος 38 μ. . Το πλάτος τούτο πιθανώς διατηρείται μέχρι του ιερού της Αρίστης και της Καλλίστης , το οποίον ανευρέθη εις 300 μ. από του Διπύλου, μέχρι δε του σημείο αυτού είναι πολύ πιθανόν ότι εξετείνετο το Δημόσιον σήμα. Η περαιτέρω θέσις της οδού καθορίζεται εκ του πλησίον της Ακαδημίας και νοτίως της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου, ανευρεθέντος ικανού τμήματος αυτής. Η οδός ενταύθα έχει πλάτος μόνον 480 μ. καθ' όλον το ανασκαφέν μήκος και εκατέρωθεν αυτής ανευρέθησαν τάφοι χρονολογούμενοι από του 5ου π. Χ. αιώνος μέχρι και των ρωμαϊκών χρόνων. Το τέρμα της οδού, και κατά συνέπεια η είσοδος της Ακαδημίας, ευρίσκετο κατά πάσα πιθανότητα εις την υπό σημερινών οδών Πλάτωνος, Κρατύλου και Βασιλικών σχηματιζόμενων μικράν πλατεία, οπόθεν , ως φαίνεται , διήρχετο και ο περίβολος της Ακαδημίας, του οποίου την γραμμήν καθορίζει το νωτιότερον, πλησίον της εκκλησίας του Αγ. Τρύφωνος, ανευρεθέν τμήμα αυτού. ούτω το μήκος της οδού, από του Διπύλου μέχρι της εισόδου της Ακαδημίας ήταν 1.600 μ. Οι δρομείς βεβαίως διήνυον κατά τι μικροτέραν απόστασιν και ίσως το ακριβές μήκος αυτής μας διέσωσεν ο Λίβιος καθορίζων την απόστασιν της Ακαδημίας από του Διπύλου εις mille fermet passus, ήτου 1.478 μέτρα.
"Η Πολεοδομική εξέλιξις των Αθηνών" του αρχαιολόγου Ιωάννη Τραυλού , Γ' έκδοση Αθήνα 2005, (σελ. 90-01)

 

επιστροφή

Παρασκευή, 24 Απρίλιος 2009

Η Ακαδημία, πριν τη Νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ

Ο Πλάτωνας " στην Ιταλία είχε θαυμάσει τους σοφούς συλλόγους που είχαν οργανώσει οι πυθαγόρειοι. Στον γυρισμό του θέλησε να προσδώσει στις συζητήσεις, που είχαν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό με τους μαθητές, οι οποίοι πρόσεχαν τους διαλόγους του, ένα σταθερό πλαίσιο και μια κανονική οργάνωση.
Συγκρότησε νόμιμα μια θρησκευτική εταιρία και τη συγκέντρωσε γύρω από έναν μικρό βωμό, αφιερωμένο στις Μούσες, στο πάρκο που πλαισίωνε το γυμναστήριο της Ακαδημίας, βορειοδυτικά της Αθήνας και έξι στάδια σχεδόν από την κύρια πύλη- το Δίπυλο. Ο βωμός και ο χώρος ολόγυρά του αποτελούσαν την περιοχή του ιδρύματος, που από τώρα μπορούμε να το ονομάσουμε Σχολείο Ακαδημίας.
Από την άποψη του επιδιωκόμενου σκοπού ήταν κάτι παραπλήσιο με μια σύγχρονη Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Από την οργανωτική του, όμως , άποψη έμοιαζε κάπως με σεμινάριο, που τα μέλη του στρατολογούνταν ελεύθερα και εργάζονταν πάντα μαζί στην ηθική και επιστημονική τους κατάρτιση, γύρω από ένα δάσκαλο, που κατευθύνει την εργασία και υποδαυλίζει το ζήλο. Ο απώτερος σκοπός ήταν η μεταρύθμιση με το διανοητικό καθαρμό, την επιστημονική έρευνα και το προοδευτικό ανέβασμα προς την ολοκληρωτική αλήθεια".
"Πλάτων" του Auguste Dies, καθηγητή του καθολοικού πανεπιστημίου της Angers, στη σειρά "Μεγάλοι Έλληνες" από τις Εκδόσεις "Σκάι Βιβλίο

 

επιστροφή

Κυριακή, 19 Απρίλιος 2009

Η ξεχασμένη ιστορία μιας γειτονιάς

Ο δρόμος του Κεραμεικού ξεκινούσε από το Δίπυλο , και γράφοντας πορεία 1.500 μέτρων οδηγούσε στο κάλλιστον προάστιον των Αθηνών , την Ακαδημία. Η Θέση της Ακαδημίας , όπου βρισκόταν και το αρχαιότερο Γυμνάσιο της Αθήνας , έχει εντοπιστεί με ακρίβεια στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Ακαδημία Πλάτωνος. Η τοπωνυμία Ακαδημία, ετυμολογικά , προέρχεται από το όνομα Εκάδημος που σήμερα <<Δήμος εκάς του άστεως>>, δηλαδή που ανήκει στο άστυ και τελικά , συνοικισμός που ανήκει στην πόλη της Αθήνας. Οι Αθηναίοι από παλιά έπλασαν και ένα επώνυμο ήρωα, τον Ακάδημο, που λατρευόταν μέσα στο αλσώδες προάστιον της Ακαδημίας.
Σ’ όλο το μήκος της οδού Κεραμεικού ως την Ακαδημία, υπήρχαν οι δημόσιοι τάφοι των επιφανών ανδρών. Στο σημείο που τελείωνε ο δρόμος και συναντούσε το πρόπυλο της Ακαδημίας, σχηματιζόταν μια πλατεία όπου συγκεντρώνονται οι Αθηναίοι μια φορά το χρόνο για τον Επιτάφιο αγώνα, που οργάνωνε ο Πολέμαρχος προς τιμήν των νεκρών πολεμιστών. Πρόσφεραν θυσίες για τους νεκρούς των πολέμων , αλλά και για τους τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα που σκότωσαν τον τύραννο Ίππαρχο και λατρεύτηκαν ως ιδρυτές και ευεργέτες της δημοκρατίας. Τα οστά τους ήταν θαμμένα κοντά στην Ακαδημία και στον ίδιο χώρο η Δημοκρατία, τους τίμησε με Ηρώον που στήθηκε ειδικά στο Γυμνάσιο , ώστε να το βλέπουν οι νέοι που φοιτούσαν και να παραδειγματίζονται.
Όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας , μπροστά στην είσοδο της Ακαδημίας, υπήρχε βωμός αφιερωμένος στο θεό Έρωτα. Οι Αθηναίοι λάτρεψαν και θεοποίησαν τον Έρωτα από πολύ παλιά, ως προστάτη των ευγενών σχέσεων , απαλλαγμένο από κάθε αισχρότητα. Γι’ αυτό και τον τιμούσαν μαζί με το Αθηνά και το Δία , μέσα στο Προάστιο της Ακαδημίας
Στο Γυμνάσιο της Ακαδημίας λειτουργούσε μια από τις σπουδαιότερες Σχολές του αρχαίου κόσμου που καθόρισε αποφασιστικά και τη φιλοσοφική σκέψη ολόκληρης της Ευρώπης ως τις μέρες μας . Η μεγάλη φήμη όμως, της Ακαδημίας, αποκτάται ότι στο Γυμνάσιο της διδάσκει ο Πλάτων. Ο Πλάτων φέρεται και ως ιδρυτής του <<Μουσείου>> δηλαδή του Ιερού των Μουσών , μέσα στην Ακαδημία, όπου , αργότερα , ο μαθητής του Σπεύσιππος θ’ αφιερώσει αγάλματα των θεών Χαρίτων. Στο ίδιο ανθόσπαρτο τέμενος της Ακαδημίας, υπήρχαν και δώδεκα ελιές , που το λάδι τους τροφοδοτούσε τους παναθηναϊκούς αμφορείς που προσφέρονταν ως έπαθλο στους νικητές των αγώνων των Παναθηναίων .
Η Ακαδημία , εκτός από το τέμενος της Αθήνας ,με τις λατρείες που προαναφέραμε, είχε ακόμη δύο σημαντικούς βωμούς. Αφενός το βωμό του τοπικού ήρωα Εκάδημου και αφετέρου τον επιβλητικό βωμό των θεών της φωτιάς Προμηθέα και Ηφαίστου που είχε το προνόμιο να θεωρείται αφετηρία των αγώνων λαμπαδηδρομίας . Πρόκειται για αγώνα αγώνες δρόμου, όπου οι αθλητές έτρεχαν με λαμπάδες, αναμμένες. Νικητής ανακηρυσσόταν αυτός που τερμάτιζε πρώτος διατηρώντας την , όμως τη φλόγα αναμμένη πάνω στη λαμπάδα του.
Το Γυμνάσιο της Ακαδημίας, όπως και όλα τα Γυμνάσια του ελληνιστικού κόσμου, από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μετά , αναπτύσσεται εντυπωσιακά. Στη λαμπρή ανοδική πορεία τους, όλα τα Γυμνάσια, διατηρούν τον αρχικό γυμναστικό τους χαρακτήρα, όπου οι νέοι ασκούνται και αθλούνται , παράλληλα όμως η πνευματική διδασκαλία κερδίζει ολοένα έδαφος.

Το Γυμνάσιο καθιερώνεται ως χώρος άσκησης των αθλητών και δρόμου, ρήψεων και αλμάτων , ενώ η Παλαίστρα, ενδείκνυται για πάλη , πυγμαχία και παγκράτιον. Στο Γυμνάσιο και την Παλαίστρα συνδυάζεται εκπληκτικά η αθλητική άσκηση με την πνευματική διδασκαλία, τη μουσική και το χορό. Το ένα συμπληρώνει το άλλο κι όλα μαζί συμβάλουν στη σωματική , πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των Αθηνών . Καθώς η πνευματική διδασκαλία προοδεύει στους χώρους της άθλησης δημιουργούνται αίθουσες ακρόασης και βιβλιοθήκες και η έννοια του Γυμνασίου διευρύνεται. Ετυμολικά η αρχική σημασία της λέξης Γυμνάσιο , δηλώνει το <<χώρο που αθλούνται γυμνοί οι νέοι>>, σιγά, σιγά , όμως διαφοροποιείται και γίνεται πνευματικό κέντρο.
Συναφείς και οι θεότητες που λατρεύονται στο χώρο κάθε Γυμνασίου , δηλαδή ο Ερμής και ο Ηρακλής. Ο μεν ρωμαλέος Ηρακλής είναι ο θεϊκός πάτρωνας της σωματικής αγωγής, ο δε λόγιος Ερμής είναι αντίστοιχα ο προστάτης πνευματικής αγωγής. Και οι δύο τους, γίνονται αρωγοί για την επίτευξη του υψηλού στόχου: <<Νους υγιής εν σώματι υγιεί>>.
Η Αθήνα με το θαυμαστά γυμνάσιά της , την Ακαδημία, το Λύκειον (περιοχή Ριζαρείου, Β. Σοφίας σήμερα), το Κυνοσάρες (περιοχή Λεωφ. Καλλιρόης, Αγ. Παντελεήμων) και αργότερα το Διογένειον (Πλάκα, οδός Κυρρήστους) θα θεωρηθεί δικαιώς <<η παίδευση της Ελλάδος>>, αλλά και ολόκληρου του αρχαίου κόσμου>
Πηγή: βιβλίο «Αθήνα- Ιστορία-Τέχνη –Μνημεία» , Άρτεμις Σκουμπουρδή, Εκδόσεις Τοπίο, 1996

http://akadimia-platonos-istoria.blogspot.com/

 

επιστροφή

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ : Από «παράδεισος» των Χαρίτων ... «αυλή» των εργολάβων

17 Ιαν. 2009 - Εδώ και μήνες, σε τμήμα του Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί όπου, το έτος 387 π.Χ., ο Πλάτων ίδρυσε την περίφημη ομώνυμη Σχολή του και σήμερα αποτελεί ...
www1.rizospastis.gr/story.do?id=4900994&publDate=18/1/2009 - 36k - Προσωρινά αποθηκευμένη - Παρόμοιες σελίδες

 

επιστροφή

 

επιστροφή

 

4.20.2009

Αυτά που θέλουμε είναι ρεαλισμός για την Ακαδημία Πλάτωνος

Στο τέλος Μαρτίου η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα κατέθεσε στο δήμο Αθηναίων την πρόταση της για την περιοχή μας. Η συζήτηση στο 4ο διαμέρισμα προγραμματίστηκε για τις 24 Απριλίου. Θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής μας.
Ακολουθεί η επιστολή:

Αθήνα 23 Μαρτίου 2009
ΠΡΟΣ:
• Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη
• Δημοτικό Συμβούλιο
• Δημοτικές παρατάξεις
• Πρόεδρο 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος
• Διαμερισματικό Συμβούλιο

ΘΕΜΑ: «ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ»

Κύριοι,
Η Ακαδημία Πλάτωνος δέχεται επίθεση. Βρίσκεται στα σχέδια μεγαλοεργολάβων. Στο όνομα της "ανάπτυξης" στοχεύουν στην υλοποίηση σχεδίων που στην πράξη καταστρέφουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Περνώντας μέσα από το παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, κόβουν κομμάτια του, σχεδιάζοντας να οικοδομήσουν υπερμεγέθη εμπορικά κέντρα. Άλλοι πάλι οραματίζονται τη χάραξη λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας οι οποίες θα περνούν δίπλα στο Πάρκο, κόβοντας τις γειτονιές μας στα δυο, φορτώνοντας την ιστορική αυτή περιοχή με πρωτοφανές κυκλοφοριακό όγκο. Αποτέλεσμα θα είναι η τραγική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας αλλά και η καταστροφή του φυσικού κάλλους της περιοχής που κάνει περήφανη τη δική μας Ελλάδα εδώ και 5.000 χρόνια.
Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα έχει και προτείνει το δικό της σχέδιο για την αναβάθμιση της ιστορικής αυτής περιοχής του δήμου Αθηναίων. Επισημαίνει επίσης ότι συνεχίζεται το φαινόμενο της έκδοσης οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία του δήμου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου και τη στιγμή που χώροι γύρω από το Αρχαιολογικό Πάρκο οι οποίοι είναι χαρακτηρισμένοι ως χώροι πρασίνου, κινδυνεύουν από νέα οικοδομικά σχέδια.

Η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα ζητά άμεσα:
Να χαρακτηριστούν ως χώροι πρασίνου τα παρακάτω οικόπεδα που περικλείονται από τις οδούς:
α) Κρέοντος – Μοναστηρίου – Αλκμαίωνος
β) Ολύμπου – Μοναστηρίου – Κρέοντος καθώς επίσης και
γ) το παλαιό κτίριο επί της πλατείας του Πλάτωνα.
δ) Τον εκ νέου χαρακτηρισμό του οικοπέδου που περικλείεται από τις οδούς Αίμωνος – Ευκλείδου – Δημοσθένους, σε χώρο σχολείου

Προτείνει για την αναβάθμιση της περιοχής ένα συνολικό σχέδιο πράσινης και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα:
1. Τη δημιουργία ενός σύγχρονου οπτικοακουστικού – ψηφιακού μουσείου, το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Πλάτωνα
2. Την ανάπλαση γύρω από όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα (Ιερά οικία, σχολή Πλάτωνα, Οικία Ακάδημου κ.λ.π)
α) με ενημερωτικές στήλες για κάθε αρχαιολογικό εύρημα
β) τοπογραφικό σχεδιάγραμμα για όλο το πάρκο
γ) τοποθέτηση αγαλμάτων αρχαίων φιλοσόφων & μαθηματικών
3. Τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου, Μουσικού σχολείου, Πρότυπου Κέντρου Εκπαίδευσης προσχολικής αγωγής
4. Την ανάπλαση και επέκταση της πλατείας Ακαδημίας Πλάτωνα
α) Ένωση της πλατείας με το πάρκο – πεζοδρόμηση της Μοναστηρίου από την Τηλεφάνους μέχρι την Ολύμπου.
β) Ένωση της πλατείας με τα οικόπεδα i) Κρέοντος – Μοναστηρίου – Πλατεία ii) Κρέοντος – Μοναστηρίου – Ολύμπου iii) παλαιό κτίριο επί της πλατείας
γ) σύγχρονη παιδική χαρά επί της πλατείας
5. Την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων
α) Ενοποίηση της αρχαίας οδού με άξονα Ακ. Πλάτωνα – Δημόσιο Σήμα – Κεραμεικός – Διονυσίου Αεροπαγείτου.
β) Πεζοδρόμηση – ανάπλαση οδών Σαλαμίνος και Μοναστηρίου
Περιμένουμε άμεσα να συζητηθούν όλα τα παραπάνω στο Διαμερισματικό και στο Δημοτικό συμβούλιο και να μας καλέσετε σε συζήτηση και διαβούλευση για να έχουμε άποψη και λόγο για στην περιοχή όπου ζούμε και ψηφίζουμε.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΑ

ΠΗΓΗ http://akadimia-platonos.blogspot.com/2009/04/blog-post_20.html

 

επιστροφή

 

Από τις αποθήκες στο μουσείο. Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

140.000 αρχαία, που βρέθηκαν στην Αττική τα τελευταία χρόνια, θα αποκτήσουν σπίτι. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος, έχει όμως για την ώρα μόνον εκθέματα και κτιριολογικό πρόγραμμα. Χρήματα για την ανέγερσή του αναζητούνται

Μια στέγη ζητούν 140.000 αρχαία. Μάλιστα! Τόσα πολλά βγήκαν από την Αττική γη τα τελευταία χρόνια με αφορμή τα μεγάλα έργα, με πρώτο το Μετρό, αλλά και από ανασκαφές οικοπέδων ιδιωτών. Το πλήθος των ευρημάτων υπαγόρευσε την ανάγκη ανέγερσης ενός μουσείου για την Ιστορία της πόλης των Αθηνών. Κι εκεί που νομίζαμε πως το σχέδιο είχε -ελλείψει κοινοτικών κονδυλίων και κυρίως ελλείψει πολιτικής βούλησης- παραμεριστεί, είδαμε προχθές να εγκρίνεται από το Συμβούλιο Μουσείων το κτηριολογικό του πρόγραμμα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών έχει χωροθετηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, σε μια περιοχή άκρως υποβαθμισμένη και σε έκταση 30 στρεμμάτων που δεν κρύβουν αρχαιολογικές εκπλήξεις. «Είναι η “χωματερή” των Αθηνών. Σε όλα τα οικόπεδα που ανασκάπτουμε βρίσκουμε σύγχρονα σκουπίδια μέχρι βάθος έξι ή επτά μέτρων», επισήμανε στο Συμβούλιο η προϊσταμένη της Γ’ ΕΠΚΑ, Νικολέττα Βαλάκου, εκφράζοντας και την αγωνία της για τη στέγαση των ευρημάτων που σήμερα στοιβάζονται σε αποθήκες. «Μιλάμε για 140.000 ευρήματα. Πώς να τα έχουμε κρυμμένα στις αποθήκες; Ή μόνο στα ψηφιακά μουσεία;» αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, το μουσείο θα έχει εμβαδόν 16.700 τ.μ. (και όχι 11.450 τ.μ. όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη). Η αρμόδια επιτροπή κατέθεσε νέα πρόταση με μεγαλύτερους χώρους εξυπηρέτησης κοινού (1.920 τ.μ. αντί για 940 τ.μ.), μεγαλύτερη αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (700 τ.μ. από 400 τ.μ.) και εκπαιδευτικών προγραμμάτων (200 τ.μ. αντί 100 τ.μ.).

Το μουσείο θα φιλοξενεί αρχαία με τη νομική έννοια του όρου, δηλαδή μέχρι το 1830, οπότε η Αθήνα γίνεται η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ετσι, θα συστεγάζονται ευρήματα της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με αυτά της 1ης Εφορείας Βυζαντινών και της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων.

Και για να μη μείνουν όλα τα παραπάνω ευσεβείς πόθοι κάποιων αρχαιολόγων, καλό θα είναι να μεριμνήσει το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ).

Το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε και την επέκταση του Μουσείου Βόλου (θα είναι έτοιμο την άνοιξη και θα παρουσιάζει την ιστορία των πόλεων της περιοχής από τη μυκηναϊκή περίοδο έως τα ελληνιστικά χρόνια) και τη μουσειολογική πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας.

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/02/2009

 

επιστροφή

 

Τσιμέντο να γίνει και η Ακαδημία Πλάτωνος!

16 Μαρτίου 2009, 23:15
της Μαριάννας Τζάννε

Μπετόν 75.000 τ.μ. σχεδιάζει να δημιουργήσει κοντά στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος το ΥΠΕΧΩΔΕ, αποχαρακτηρίζοντας έκταση 25 στρεμμάτων, η αξία της οποίας μετά την τσιμεντοποίησή της προσδιορίζεται, σύμφωνα με μηχανικούς, στα 200 εκατ. ευρώ!

Με απλά λόγια ό,τι προοριζόταν για πράσινο και αλάνες σε μια περιοχή που έχει αρχίσει να κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των εκπροσώπων του real estate σκεπάζεται με τσιμέντο, για να προσδώσει υπεραξίες σε εκείνους που θα το εκμεταλλευτούν.

Πριν από 23 χρόνια με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και της νομαρχίας η επίμαχη έκταση προοριζόταν για αθλητικές εγκαταστάσεις και τη δημιουργία εκκλησίας. Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων είχε δεσμεύσει κονδύλι ύψους 3,9 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση, αυτή ουδέποτε προχώρησε.

Οπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη Συμπαράταξη για την Αθήνα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου πάρθηκε ομόφωνα απόφαση για «αναστολή οικοδομικών αδειών και εργασιών για έναν χρόνο» στα οικοδομικά τετράγωνα 119, 120, 121 της περιοχής 75 στην Ακαδημία Πλάτωνος, καθώς υπήρχε σε εξέλιξη νέα μελέτη για την αλλαγή χρήσεων στην περιοχή.

Οπως αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Μαρής, πολιτικός μηχανικός και μέλος της Συμπαράταξης, το ίδιο περίπου διάστημα η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε εισηγηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας (ΚΣΧΟΠ) την αλλαγή χρήσης και τη μετατροπή της έκτασης σε οικοδομήσιμη και μάλιστα με συντελεστή δόμησης 3, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κτίρια συνολικής επιφάνειας περίπου 75.000 τ.μ.

Οπως εξηγεί το μέλος της δημοτικής παράταξης, με την 179/21/10-10-2008 απόφασή του το ΚΣΧΟΠ εισηγείται την άρση της απαλλοτρίωσης και προωθεί την έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος με πρόταση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά προς υπογραφή, ώστε το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στην επαναφορά του ακινήτου ως οικοδομήσιμου χώρου.

«Η Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του Δήμου της Αθήνας άφησε να περάσει άπρακτη η προθεσμία των 45 ημερών που προβλέπει ο νόμος, κατά την οποία όφειλε να αντιδράσει στην οικοπεδοποίηση, πολύ περισσότερο επειδή η εν λόγω περιοχή ήταν υπό μελέτη και το ποσό για την απαλλοτρίωση (άρση και επανεπιβολή) μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο χωρίς να υλοποιείται», τονίζει η Συμπαράταξη και ζητά από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού να μην προχωρήσουν στην έκδοση Π.Δ. με βάση την πρόταση του ΚΣΧΟΠ, διότι θα είναι υπεύθυνοι για την απώλεια του πολύτιμου δημόσιου χώρου 25 στρεμμάτων. Το θέμα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή Ακαδημίας Πλάτωνος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αφού πέρα από τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ ανάλογες ενέργειες τσιμεντοποίησης προωθούνται από τη Νομαρχία Αθηνών (έχουν ξεκινήσει για κτίριό της οι εργασίες εκσκαφών) αλλά και από ιδιώτες.

ΠΗΓΗ http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=26236

 

επιστροφή

 

Τσιμέντο ή μάρμαρα στην Ακαδημία Πλάτωνος;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ένα πάρκο 150 στρεμμάτων διάσπαρτο με αρχαία, τα οποία όμως γειτνιάζουν με τεράστια κτίρια, βιοτεχνίες και... ΚΤΕΛ. Εκεί έκτισε στα γεωμετρικά χρόνια ο ήρωας της περιοχής, Ακάδημος, εκεί βρέθηκε το Γυμνάσιο όπου δίδαξε ο Πλάτωνας. Εκεί πριν από 15 ημέρες συγκεντρώθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι σε συναυλία με τους Δ. Τσακνή και Χ. Θηβαίο που διοργάνωσε ο Σκάι, ζητώντας την ανάδειξη του πάρκου, αλλά και τη μη κατασκευή διοικητηρίου από τη Νομαρχία Αθηνών.

Η Ακαδημία Πλάτωνος δέχεται επίθεση τσιμέντου από δύο υπό σχεδιασμό πανύψηλες κατασκευές. Στα όρια του αρχαιολογικού χώρου στο πάρκο, σε χώρο που εξαιρέθηκε από τις απαλλοτριώσεις με απόφαση υπουργού, γίνονται ανασκαφές κατασκευαστικής εταιρείας προκειμένου να κτιστεί ένα πολυώροφο κτίριο. Ταυτόχρονα, η Νομαρχία Αθηνών σε ένα οικόπεδό της, στη συμβολή των οδών Ευκλείδου Αίμωνος και Δημοσθένους, θέλει να κατασκευάσει... ένα πολυώροφο βιοκλιματικό με 6ώροφο πάρκινγκ ! Εκεί η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων έχει εκδώσει την άδεια 1684/2007.

Μόνο που σύμφωνα με έγγραφο της Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων ο «σωζόμενος τοίχος» 11,80 μέτρων που βρέθηκε στο οικόπεδο σε βάθος μόλις 2,30 , «σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία και την έρευνα της ευρύτερης περιοχής είναι πιθανότατο να αποτελεί μέρος του αρχαίου περιβόλου της Ακαδημίας Πλάτωνος». Μόνο που απέναντι από το οικόπεδο υπάρχουν 3 δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείο και ο ΟΣΚ θέτει θέμα για την ασφάλεια των μαθητών, γι' αυτό και ζητάει την απαλλοτρίωσή του, δίνοντας 2,5 εκατ. ευρώ...

Οι πολίτες έχουν ένα διαφορετικό όραμα για την περιοχή, με την κατασκευή περιβαλλοντικού νηπιαγωγείου (130ο) στο συγκεκριμένο οικόπεδο, και την επέκταση του Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος ως τα ΚΤΕΛ, ώστε να κατασκευαστεί το Μουσείο της Πόλης και να μετατραπεί ο χώρος σε ειδικό εκπαιδευτικό αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα κάνουν μαθήματα μαθητές από όλη την Αθήνα. Προς το παρόν, ο δήμος σιωπά, ενώ η νομαρχία αρνείται να δηλώσει πως δεν θα κτίσει το διοικητήριό της στο συγκεκριμένο χώρο, ζητώντας πρώτα ανταλλαγή οικοπέδων εντός του ιστορικού κέντρου! Ως τώρα δεν υπάρχει όμως κάποια απάντηση από την κυβέρνηση.

Το δίλημμα για το κέντρο της Αθήνας είναι απλό. Τσιμέντο ή μάρμαρα;

18.12.2008

ΠΗΓΗ http://www.lifo.gr/content/x6/1663

 

επιστροφή

 

Σημείωμα του Παρατηρητηρίου:

Από αναζήτηση στην ιστοσελίδα του Δ. Αθηναίων στο λήμμα «Ακαδημία Πλάτωνος», εντύπωση προκαλεί ότι οι πληροφορίες για την Ακαδημία Πλάτωνος αφορούν το που βρίσκονται τα γήπεδα και οι παιδικές χαρές, όπως και εκδηλώσεις του Δ. Αθηναίων (ξενάγηση, Καθ. Δευτέρα) και δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά ή περιγραφή στην Ακαδημία Πλάτωνα και στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.

 

επιστροφή

 

Οικοδομική επίθεση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Τμήμα των είκοσι πέντε στρεμμάτων περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου που προορίζονταν για δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις δίδεται για εμπορική χρήση.

Της Στέλλας Xαραμή

Τ ο χώμα και το πράσινο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι γόνιμο έδαφος προς οικοδόμηση. Το νέο κρούσμα αρπαγής ελεύθερων χώρων από την ιστορική γειτονιά της πόλης μετριέται σε 25 στρέμματα και τρία οικοδομικά τετράγωνα, σε απόσταση αναπνοής από το αρχαιολογικό πάρκο. Ο χώρος, που είχε χαρακτηριστεί ως δημόσιος επί δημαρχίας Μπέη (1986) και προοριζόταν για τη δημιουργία αθλητικών  εγκαταστάσεων και εκκλησίας, είναι σήμερα οικοδομήσιμος και μάλιστα με συντελεστή δόμησης 3, που σε απλά μαθηματικά επιτρέπει την οικοδόμηση 75.000 τ.μ.! Τον περασμένο Δεκέμβριο η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού εισηγήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης (ο οποίος και εγκρίθηκε) ύστερα από προσφυγή των ιδιοκτητών στο ΣτΕ για δέσμευση της περιουσίας τους. Οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπως και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», που έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (και ήρθε σε επικοινωνία με το ΥΠΕΧΩΔΕ), ενοχοποιούν ωστόσο το Δήμο Αθηναίων, που δεν έχει καταβάλει το ποσό των 4 εκατ. ευρώ στους νόμιμους ιδιοκτήτες για την απαλλοτρίωση της έκτασης ως όφειλε. «Δεν είναι δυνατόν οι δημότες να κυνηγούν κάθε φορά τη διάσωση ενός χώρου πρασίνου. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εξαγοράζει τους δεσμευμένους ελεύθερους χώρους. Αντ’ αυτού οι ιδιοκτήτες χάνουν τα χρήματα που δικαιούνται και η περιοχή στερείται πρασίνου», τονίζει η Αναστασία Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος. Η δημοτική αρχή υπεραμύνεται των θέσεών της, υπενθυμίζοντας ότι στα τέλη Φεβρουαρίου υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ανέστειλε την έκδοση οικοδομικών αδειών στα εν λόγω τετράγωνα. «Αυτό που μπορούσαμε το κάναμε. Και στο βαθμό των δυνατοτήτων μας διεκδικούμε ο χώρος να αξιοποιηθεί όπως είχε οριστεί, ως αθλητικό κέντρο και εκκλησία», απαντά ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Νίκος Αβραμίδης. Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΧΩΔΕ αρκείται στο να επιβεβαιώσει το αίτημα άρσης της απαλλοτρίωσης από τους ιδιοκτήτες της έκτασης (πρωτοτέθηκε πριν από οκτώ χρόνια) και βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη που εκπονεί ο Δήμος Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος. «Η διαδικασία εγκρίσεων που θα ακολουθήσει απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο», λένε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το όραμα των κατοίκων για το μέλλον της γειτονιάς τους, όμως, υπερβαίνει τις καθησυχαστικές δηλώσεις. Οπως επισημαίνει η Αθηνά Μερτζέλου, διεκδικούν την ενοποίηση της Ακαδημίας με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου και τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων χώρων που ορίζουν οι λεωφόροι Αλεξανδρείας - Κηφισού - Λένορμαν - Αθηνών. «Είναι μια σειρά  αδόμητων εκτάσεων που περικλείουν το αρχαιολογικό πάρκο. Η πρότασή μας είναι να λειτουργήσουν σαν ζώνη προστασίας του και να φιλοξενήσουν ένα ανοιχτό θέατρο, ένα μουσικό σχολείο και ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης», εξηγεί. «Βέβαια, η “προστασία” που έχουν τα αρμόδια υπουργεία στο μυαλό τους είναι η επέκταση του βιοτεχνικού πάρκου και η ανέγερση πολυώροφου γυάλινου κτιρίου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο!».

Διαμαρτυρία κατοίκων

Από το προηγούμενο καλοκαίρι τα ανοιχτά μέτωπα της Ακαδημίας Πλάτωνος -αυτό που οι κάτοικοι ονομάζουν «επέλαση των εργολάβων»- πληθαίνουν. Πρώτα ήρθαν τα σχέδια για την ανέγερση του κτιρίου της Νομαρχίας πάνω σε αρχαιολογικό χώρο και τώρα η απειλή για δόμηση μέσα και περιμετρικά του αρχαιολογικού πάρκου. «Μας αντιμετωπίζουν ως συνέχεια του Ελαιώνα. Ενα αδιαμόρφωτο κομμάτι γης που προετοιμάζεται για να αναπτυχθεί εμπορικά», διαπιστώνει η κυρία Παπαγεωργίου. Η οικοδομική επίθεση που δέχεται η Ακαδημία του Πλάτωνα ως συνοικία και ιστορικός χώρος πρόκειται να κοινοποιηθεί στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από επιστολές που έχει συντάξει η επιτροπή των κατοίκων και θα αποστείλει στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 4-5-2009

 

επιστροφή

 

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ  ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Αντιστεκόμαστε στην επέλαση των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων που έβαλαν στο μάτι τους ελεύθερους χώρους της περιοχής μας.

Απαιτούμε από το δήμο Αθηναίων να απαλλοτριώσει τώρα τα 25 στρέμματα απέναντι από το αρχαιολογικό Πάρκο.

Να δοθούν οι ελεύθεροι χώροι στους κατοίκους για παιδικές χαρές, πλατείες, μουσικό σχολείο, αθλητικά κέντρα.

Αντιστεκόμαστε στα σχέδια της Νομαρχίας Αθηνών να υψώσει το 9όροφο κτίριο της απέναντι από σχολεία βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μικρών μαθητών

Απαιτούμε από το δήμο Αθηναίων να χαρακτηριστεί άμεσα το οικόπεδο ως χώρος ανέγερσης σχολείου.

Ζητάμε να μπεί οριστικά φραγμός στα σχέδια της καταστροφής της Ακαδημίας Πλάτωνα.

Το Σάββατο 9 Μάϊου στις 11.το πρωί

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ για τη σωτηρία της ιστορικής περιοχής μας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ         την αναβάθμιση του αρχαιολογικού Πάρκου

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ τώρα τα παράνομα σχέδια ανέγερσης πολυόροφων κτιρίων πάνω στα αρχαία μάρμαρα.

Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος –ΕΠΑΚ

www.akadimia-platonos.blogspot.com

 

 

επιστροφή

 

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΙΣ 12.30 ΜΕ  ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ (Τηλεφάνους&Πλάτωνος)

 

Διαδηλώνουμε για τη σωτηρία της ιστορικής περιοχής μας

Απαιτούμε την αναβάθμιση του αρχαιολογικού Πάρκου

Να σταματήσουν τώρα τα παράνομα σχέδια ανέγερσης πολυόροφων κτιρίων πάνω στα αρχαία μάρμαρα.

Στον περίβολο της ξεχασμένης από κράτος και πολιτικούς Ακαδημίας Πλάτωνος ήρθαν τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Χωρίς κανένα σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό μας καταπατούν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, θέλουν τον αέρα μας, φέρνουν το γκρίζο γυαλιού και μπετόν.στην περιοχή με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Μέσα στη ζώνη προστασίας του παγκόσμιας φήμης αρχαιολογικού Πάρκου η REDS του ομίλου Μπόμπολα σχεδιάζει να χτίσει το ογκώδες 4.500 τ.μ γυάλινο κτίριο μετατρέποντας το πρώτο Πανεπιστήμιο του κόσμου σε «αυλή» του. Κρατικοί φορείς και παράγοντες επεξεργάζονται σχέδια επί χάρτου για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας που θα ενώνουν τα εμπορικά γυάλινα κτίρια του Ελαιώνα με τη Λένορμαν, κόβοντας σε κομμάτια-φιλέτα το Πάρκο της Ακαδημίας, φέρνοντας κινδύνους για τους εκατοντάδες μαθητές των σχολείων μας.

Ο δήμος Αθηναίων κωφεύει στα χρόνια αιτήματα των πολιτών για πράσινο, παιδικές χαρές, χώρους αθλητισμού. Πιστεύει ότι αν βάλει πλαστικό γκαζόν στη Λένορμαν μια φορά το χρόνο ικανοποιεί την ανάγκη των πολιτών του. Τα 25 στρέμματα, δεσμευμένα επί 23 χρόνια, (οι «λαχανόκηποι» από τη Λένορμαν ως και το Τζάμπο) δεν απαλλοτριώθηκαν και τώρα κινδυνεύουν να μετατραπούν σε δάσος από μπετόν με τις υπογραφές Κακλαμάνη-Σουφλιά-Σαμαρά. Ο δήμος Αθηναίων ακολουθεί εγκληματική πολιτική, αρνείται να αποζημιώσει τους μικροιδιοκτήτες και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ βάζει την ταφόπλακα στις αναγκαίες ανάσες της περιοχής μας. Στον περίβολο της Ακαδημίας η Νομαρχία Αθηνών παρά το αρχικό πάγωμα των σχεδίων της, επιμένει να υψώσει 9όροφο γυάλινο κτίριο απέναντι από δημοτικά σχολεία. Ο υπουργός Εσωτερικών αρνείται να δώσει λύση για να περάσει το οικόπεδο της Νομαρχίας στον ΟΣΚ. Ο δήμος Αθηναίων καθυστερεί να χαρακτηρίσει το οικόπεδο ως χώρο σχολείου. Και ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ παρά τη δημόσια δέσμευση του οργανισμού ότι θα το εξαγοράσει, καθυστερεί ανεξήγητα να προχωρήσει τις διαδικασίες.

Πίσω από όλα αυτά προβάλει το σχέδιο της πραγματικής υποβάθμισης για την Ακαδημία του Πλάτωνα. Εμπορικά κέντρα- μεγαθήρια με πλαστικά δέντρα στο εσωτερικό τους. Δρόμoι ταχείας κυκλοφορίας και καταπάτηση ελεύθερων χώρων.

Οι πολίτες της Ακαδημίας Πλάτωνα έχουν άλλα σχέδια. Το όραμα τους για τη σωτηρία και την πραγματική αναβάθμιση της περιοχής.

Να δοθούν τώρα τα 25 στρέμματα στους πολίτες. Να απαλλοτροιωθούν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση από το δήμο Αθηναίων. Να ενταχθεί το οικόπεδο της REDS εκεί που αξίζει, εντός του αρχαιλογικού Πάρκου της Ακαδημίας.

Θέλουμε Πράσινο, πεζόδρομους, Μουσεία, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού. Θέλουμε σχολεία τώρα.

Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος –ΕΚΑΠ

www.akadimia-platonos.blogspot.com

ΠΗΓΗ http://www.paskaristotelis.gr/society/society06052009a.doc

 

επιστροφή

 

5.15.2009

"Σταμάτησαν οι εργασίες και σε άλλο πολυώροφο"

εφημερίδα "Καθημερινή" 07.05.2009

Του Γιάννη Eλαφρού

Η ευκαιρία μιας ουσιαστικής «διπλής ανάπλασης» στις περιοχές της Ακαδημίας Πλάτωνος και της πλατείας Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας, κινδυνεύει να χαθεί, στριμωγμένη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας και των... καλών προθέσεων. Ο λόγος για τον χώρο που θα φιλοξενήσει τις διοικητικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών.

Το αρχικό σχέδιο
Το αρχικό σχέδιο της Νομαρχίας ήταν να ανεγερθεί πολυώροφο κτίριο σε ιδιόκτητο οικόπεδό της σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, δίπλα σε τρία σχολεία και πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο! Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Κατ’ αρχάς, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος ζητούσε το οικόπεδο για την ανέγερση νηπιαγωγείου που τόσο λείπει από τη γειτονιά, προθυμοποιήθηκε να αγοράσει το οικόπεδο. Η Νομαρχία Αθηνών δέχθηκε να αξιοποιήσει άλλο ακίνητο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, είτε με ανταλλαγή ίδιας αξίας είτε με πώληση της ιδιοκτησίας της. Ζήτησε όμως αποζημίωση για τα έξοδα που είχε καταβάλει. Κι ενώ όλα έδειχναν πολύ δύσκολα, τελικά βρέθηκε μια πολύ καλή λύση: το κτίριο της Διπλαρείου Σχολής, που δεσπόζει στην πλατεία Θεάτρου. Το εντυπωσιακό κτίριο ανήκει στην Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία, έχει εμβαδόν 10.000 τ. μ. και φιλοξενεί δύο τεχνικές σχολές, που χρησιμοποιούν (μαζί με τα γραφεία της Εταιρείας) 1.400 τ. μ. Τα υπόλοιπα 8.600 τ. μ. επαρκούν για τις ανάγκες της νομαρχίας.
«Επιθυμούμε να μισθώσουμε το κτίριο για 70 ή 99 χρόνια και να προχωρήσουμε με δικά μας έξοδα στην ανακαίνισή του. Η εξωτερική όψη της Διπλαρείου Σχολής είναι ικανοποιητική, εσωτερικά όμως έχει φθορές», λέει στην «Κ» ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός. «Η ανακαίνιση και λειτουργία της Διπλαρείου συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τάσης δημιουργίας γκέτο στο κέντρο της πόλης. Αποτελεί μέρος μιας συνολικής πρότασης για την αναβάθμιση της περιοχής πέριξ της πλατείας Ομονοίας», συμπληρώνει. Η Ελληνική Βιοτεχνική Εταιρεία συμφωνεί με την πρόταση της μίσθωσης.
Για να προχωρήσει, όμως, η αξιοποίηση της Διπλαρείου από τη Νομαρχία είναι απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση, την οποία έχει εισηγηθεί ο κ. Σγουρός στο υπ. Εσωτερικών τον Δεκέμβριο 2008, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να μισθώνουν ακίνητα που ανήκουν σε κοινωφελή ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χωρίς δημοπρασία, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων του νομαρχιακού συμβουλίου. «Το υπουργείο Εσωτερικών, όμως, εδώ και τέσσερις μήνες, δεν έχει προχωρήσει. Απουσιάζει μια πολιτική αντίληψη παρέμβασης και αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων της πόλης μας», τονίζει ο κ. Σγουρός.
Δεν είναι όμως μόνο το «μέτωπο» της Διπλαρείου που έχει «κολλήσει». Ισως πιο σημαντικό αποδειχθεί το πρόβλημα της αγοράς από τον ΟΣΚ του οικοπέδου της νομαρχίας. «Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι χρειάζεται νηπιαγωγείο στην περιοχή και ότι θα προχωρήσουμε στην αγορά του οικοπέδου, αν και θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε λύση απαλλοτρίωσης ή προσφοράς», είπε στην «Κ» ο νέος διευθυντής του ΟΣΚ κ. Στέφανος Αγιάσογλου. «Περιμένουμε την εκτίμηση της αξίας του οικοπέδου από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών», συμπληρώνει.
Νομαρχία και ΟΣΚ διαφωνούν όμως για το ποσό των 2.000.000 ευρώ, που η νομαρχία δαπάνησε για τη μελέτη και τις ανασκαφές του κτιρίου. Η νομαρχία ζητάει να της καταβληθεί το υπέρογκο αυτό ποσό, ενώ ο ΟΣΚ αρνείται, λέγοντας ότι δεν τον αφορά.

Σταμάτησαν οι εργασίες και σε άλλο πολυώροφο
Θετική εξέλιξη, αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων τους, χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος το «μπλοκάρισμα» των οικοδομικών εργασιών ενός μεγάλου κτιρίου (20.000 τ.μ.) πέντε ορόφων (και τριών υπογείων) ακριβώς δίπλα στον χώρο των αρχαιοτήτων και στο σημείο όπου είναι προγραμματισμένη η ανέγερση του διώροφου Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. «Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, με επείγον σήμα της προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, διατάχθηκε η διακοπή των οικοδομικών εργασιών, διότι μετά επανέλεγχο του φακέλου διαπιστώθηκε ότι αυτή εκδόθηκε χωρίς έγκριση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και με ασάφειες και παραλείψεις στο τοπογραφικό διάγραμμά της», αναφέρει σε απάντηση ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Α. Φιλίνη, Π. Κοροβέσης, Θ. Δρίτσας) ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Καλογιάννης. Είδατε τι ανακαλύπτει ένας επανέλεγχος...
Η προοπτική του συγκεκριμένου κτιρίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους πολίτες, γιατί σχεδιάζεται σε χώρο που εξαιρέθηκε περιέργως από την απαλλοτρίωση του αρχαιολογικού χώρου και εάν προχωρήσει η ανέγερση, θα επισκιάζει μουσείο και πάρκο...

 

επιστροφή

 

5.14.2009

Νέα ερώτηση για το οικόπεδο της Νομαρχίας, από Φιλίνη, Ψαριανό , Παπαγιαννάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Αναγκαιότητα άμεσης ανέγερσης δημόσιων νηπιαγωγείων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας».

Η περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, η οποία υπάγεται διοικητικά στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, αποτελεί μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και ιστορικές συνοικίες της Αθήνας, καθώς εκεί εντοπίστηκαν σημαντικά ευρήματα, όπως της Φιλοσοφικής Σχολής του Πλάτωνα, το Γυμνάσιο, το Περιστύλιο, η Παλαίστρα.

Σε απόσταση 200 μέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής στη συμβολή των οδών Ευκλείδου, Αίμωνος και Δημοσθένους βρίσκεται οικόπεδο το οποίο ανήκει στη Νομαρχία Αθηνών και όπου με την υπ. αριθμ. 16/84 της 16ης Οκτωβρίου 2007 οικοδομική άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί πολυώροφο ογκώδες κτίριο για τη στέγαση των υποστηρικτικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών. Σημειώνουμε ότι ο ΟΣΚ, με αίτημά του ήδη από το 2003, έχει ζητήσει την παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων απαραίτητων για την περιοχή.

Μετά από μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, η Νομαρχία αποφάσισε να εγκατασταθεί σε άλλο κτίριο και ο ΟΣΚ αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην ανέγερση των νηπιαγωγείων που είναι απαραίτητα για την περιοχή. Όμως, τελευταία παρατηρούμε ανησυχητική καθυστέρηση εκ μέρους του ΟΣΚ.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχει αλλάξει την άποψή του ο ΟΣΚ σχετικά με την ανέγερση των απαραίτητων νηπιαγωγείων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το ΥΠΕΠΘ ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την ανέγερση των απαραίτητων δημόσιων νηπιαγωγείων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Άννα Φιλίνη

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Γρηγόρης Ψαριανός

 

επιστροφή

5.10.2009

Για την πραγματική αναβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το κείμενο που ακολουθεί παρουσιάστηκε στο 4ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων


Στη συνοικία μας έχει σωρευτεί μεγάλος όγκος προβλημάτων που την έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση. Υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατοικίας, του αρχαιολογικού χώρου, των κοινωνικών συνθηκών και των χώρων που συγκεντρώνονται διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Επισήμως αυτή η υποβάθμιση αναγνωρίζεται από το 1988 στο κείμενο και τις προτάσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων. 21 χρόνια τώρα καμία ουσιαστική ενέργεια ανάλογη της σοβαρότητας των προβλημάτων δεν έχει προωθηθεί.
Αντί για σχεδιασμό και υλοποίηση έργων ανάπλασης των υποβαθμισμένων γειτονιών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής σε αυτές, γινόμαστε μάρτυρες την προσπάθεια άλωσης κάθε αδόμητου χώρου – ανάμεσά τους και πολλών χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων που όμως δεν έχουν απαλλοτριωθεί από το Δήμο - για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων που «πουλάνε» και με πρόσχημα μια ανάπτυξη μακριά και σε αντίθεση από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων τους αλλά και της πόλης συνολικά.

Έτσι έχουμε:
• Προσπάθεια να οικοδομηθεί τεράστιο κτίριο υπηρεσιών της Νομαρχίας Αθηνών σε δρόμο με τρία Δημοτικά Σχολεία.
• Έκδοση οικοδομικής άδειας κτιρίου γραφείων 19.000 τ.μ. και υπόγειου parking μέσα στη ζώνη προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και σε απόσταση 4,80 μ. ! από το όριο απόλυτης προστασίας.
• Προσπάθεια αποχαρακτηρισμού χώρου 25 στρ. που προβλέπεται για ελεύθερος χώρος στην περιοχή «Λαχανόκηποι», κ.ά.

Το μέλλον τόσο του Αρχαιολογικού Χώρου όσο και των πολλών και σημαντικών αδόμητων χώρων είναι πλέον σημαντικό όχι μόνο για τους κατοίκους αυτών των γειτονιών, αλλά για όλους τους κατοίκους της Αθήνας αφού είναι από τους τελευταίους δίπλα στο κέντρο της, που δεν έχει κυριεύσει το τσιμέντο, από τους τελευταίους που μπορούν να διορθώσουν λίγο την αναλογία της ντροπής: περίπου 1 τετρ. μ. πράσινου ανά κάτοικο.

Όπως είναι γνωστό δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Νόμου για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, το οποίο έχει τεθεί για δημόσια διαβούλευση και σχεδιάζεται να ψηφιστεί το φθινόπωρο.
Το Σχέδιο προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεις ειδικά για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα όπως οι κοινόχρηστοι χώροι, υλοποιημένοι ή απλά χαρακτηρισμένοι.

Ο Δήμαρχος της Αθήνας ήταν από τους πρώτους που το υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη.
Για να εφαρμοστεί όμως και να μη μείνει ένα ανέξοδο ευχολόγιο, απαιτείται άμεσα να σταματήσουν όλες οι ενέργειες που στοχεύουν στη δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων που αλλοιώνουν τους σημαντικούς χώρους στη συνοικία μας και υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας. Απαιτείται άμεσα η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων ώστε να γίνει ό,τι δεν έγινε εδώ και 21 χρόνια.

Ζητάμε το Συμβούλιο του 4ου Διαμερίσματος να ψηφίσει και να προωθήσει προς το Δημοτικό Συμβούλιο τις εξής προτάσεις:

1. Τη θεσμική εξασφάλιση και κατοχύρωση όλων των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων.
2. Την απόκτηση των χαρακτηρισμένων κοινόχρηστων χώρων με άμεση προτεραιότητα στην έκταση των «Λαχανόκηπων» 25 στρ. και του παλαιού κτιρίου επί της πλατείας Πλάτωνος.
3. Τον χαρακτηρισμό του οικοπέδου Αίμωνος – Ευκλείδου – Δημοσθένους σε χώρο σχολείου.
4. Την ακύρωση της οικοδομικής άδειας του κτιρίου γραφείων, ιδιοκτησίας REDS Α.Ε., μέσα στη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου.
5. Την άμεση προώθηση Τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης και Μελέτης Ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνος με επίκεντρο τον Αρχαιολογικό χώρο με στόχους:
• Την επέκταση, ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου. Την εφαρμογή του προγράμματος της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας έτσι όπως προβλέπεται στο νόμο.
• Τη δημιουργία μεγάλων ελεύθερων χώρων σε κοινή χρήση με τη μορφή συνεχούς δικτύου αναψυχής, κοινωφελών λειτουργιών όπως σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, και πρασίνου.
• Την αύξηση του δημόσιου χώρου με ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και των κοινόχρηστων χώρων και αναβάθμιση της αισθητικής των περιοχών κατοικίας.
• Τη μείωση των Συντελεστών Δόμησης και των υψών.
• Την οργάνωση των δικτύων μεταφορικής υποδομής, συγκοινωνίας και στάθμευσης με γνώμονα τη συνοχή της συνοικίας και όχι το διαμελισμό της.
• Τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού που πλήττει τις ευάλωτες ομάδες των κατοίκων και που συνεχώς αυξάνονται.
6. Την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών μέσα στη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου καθώς και σε όλη την περιοχή που δεν έχει γίνει εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης.

http://akadimia-platonos.blogspot.com/

 

επιστροφή

 

Ελπίδες για «πράσινη» Ακαδημία Πλάτωνος

Η «Κ» φέρνει στο φως τα νέα σχέδια για την ιστορική αλλά πολύπαθη συνοικία, μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων

Του Γιαννη Eλαφρου

 Η ξεχασμένη –άγνωστη και σε πολλούς Αθηναίους... – ιστορική συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος, εκεί όπου λειτούργησε το πρώτο πανεπιστήμιο στην ιστορία της ανθρωπότητας, μπορεί να βγει από την ομίχλη της αδιαφορίας και της καλπάζουσας τσιμεντοποίησης και να αντιμετωπιστεί ως μία ξεχωριστή γειτονιά, αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας και του μέλλοντος της Αθήνας. Υστερα από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, έρχονται σήμερα δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού που «ανοίγουν ξανά» τη δυνατότητα σύνδεσης της Ακαδημίας Πλάτωνος με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.

«Οχι μόνο δεν έχει κλείσει η υπόθεση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, αλλά αποτελεί ζητούμενο η ανάπτυξή της και στόχος να φτάσει μέχρι και την Ακαδημία Πλάτωνος», δήλωσε στην «Κ» η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. «Η συγκεκριμένη γειτονιά όχι μόνο δεν έχει παραγραφεί από το έργο, αλλά θα επιδιώξουμε να ενταχθεί. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή», συμπληρώνει.

Η Επιτροπή

Αν η πολιτεία είχε «ξεχάσει» την Ακαδημία Πλάτωνος, οι κάτοικοι όχι μόνο είχαν κινητοποιηθεί για περισσότερο πράσινο, αλλά διεκδικούσαν ένα άλλο μέλλον για τη γειτονιά τους.

Συναντήσαμε μερικά από τα μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος σε ένα συνοικιακό καφενείο. «Εμείς εδώ, στις γειτονιές που είναι κάτω από τις γραμμές του ΟΣΕ, βιώνουμε μια πολύπλευρη υποβάθμιση. Δεν είναι τυχαίο ότι, πέντε λεπτά από την Ομόνοια, κυριάρχησε μια άναρχη πολεοδομική κατάσταση», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Καττής, εργαζόμενος σε τυπογραφείο. Δυστυχώς για τους κατοίκους της περιοχής, η «ανάπτυξη» τα τελευταία χρόνια πήρε τον χαρακτήρα των πολυώροφων οικοδομών και της εισβολής του «ρίαλ εστέιτ» στον χώρο μεταξύ του νοτιοδυτικού ορίου του Αλσους, της Λεωφόρου Αθηνών και της Κηφισού.

«Στα πέριξ του νέου κτιρίου του Χρηματιστηρίου διαμορφώνεται μεγάλη πίεση για πολυώροφα κτίρια γραφείων», σημειώνει η κ. Αθηνά Μερτζέλου, οικονομολόγος. Τι αντιπροτείνουν; «Εναν πόλο αρχαιολογικό – περιβαλλοντικό, στο κέντρο της πόλης. Οχι μόνο για εμάς, αλλά για όλη την Αθήνα και τους επισκέπτες της», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Γιαννακοπούλου, τραπεζοϋπάλληλος.

Μουσείο της πόλης

Εκτός από τη διαβεβαίωση της κ. Μενδώνη ότι η διαδικασία της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων δεν έχει «ξεχάσει» την Ακαδημία Πλάτωνος, είναι σημαντική η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργείου, σύμφωνα με την οποία «η ίδρυση του Μουσείου των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος αποτελεί για εμάς βασικό ευκταίο. Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει μουσείο της πόλης. Μιλάμε για ένα μουσείο που θα παρουσιάζει ολόκληρη την ιστορική διαδρομή της Αθήνας και όχι μόνο της κλασικής αρχαιότητας. Θα είναι ενός ορόφου και απόλυτα ενταγμένο στον χώρο». Ετσι, ένα έργο που φαινόταν λησμονημένο μπαίνει ξανά στη συζήτηση. Βεβαίως, τίποτα δεν είναι ακόμη λυμένο, καθώς η γ. γ. σημείωσε πως αναζητούνται τρόποι χρηματοδότησης.

Παράλληλα, η Επιτροπή Κατοίκων είναι αντίθετη στη μελέτη του δήμου για την περιοχή. «Η μελέτη του δήμου στηρίζεται σε πρόταση μείωσης των ορίων του Αλσους στο νοτιοδυτικό μέρος. Χώροι που έχουν απαλλοτριωθεί από το ΥΠΠΟ υπέρ του Αρχαιολογικού Αλσους δίνονται για τη διάνοιξη οδών προκειμένου στη συγκεκριμένη περιοχή να ισχύσει ως έχει το σχέδιο πόλης του 1968 (!) και να παραμείνουν αλώβητες οι ιδιοκτησίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μεγάλες. Προσπαθούν να τακτοποιήσουν μεγάλες ιδιοκτησίες που σήμερα δεν μπορούν (και σωστά!) να πάρουν άδεια οικοδομής. Εμείς αντίθετα ζητούμε επέκταση του Αλσους», τονίζει η κ. Μερτζέλου. Οι κάτοικοι, μάλιστα, προτείνουν να χτιστεί το Μουσείο σε γειτονικό προς το Αλσος αδόμητο χώρο, έτσι ώστε να επεκταθεί η ωφέλιμη επιφάνεια. Σε αυτό το σημείο η κ. Μενδώνη απαντάει ότι «η θέση του μουσείου είναι σαφώς προσδιορισμένη και δεν υπάρχει λόγος μετακίνησής της».

«Η μελέτη του δήμου δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα. Γίνεται κάποια μείωση στον συντελεστή δόμησης, αλλά είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ανάγκες», σχολιάζει η κ. Γιαννακοπούλου. «Πρόκειται για μελέτη τακτοποίησης. Γιατί επιλέγεται από τον δήμο η μέθοδος της τροποποίησης του σχεδίου πόλης και όχι του πολεοδομικού εργαλείου της διαδικασίας ανάπλασης, όπου ζητούνται εισφορές σε γη από τις μεγάλες ιδιοκτησίες; Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν οι δημόσιοι χώροι, ενώ μέχρι σήμερα χάνονται πολλοί χαρακτηρισμένοι χώροι (ως χώροι πρασίνου, άθλησης, αναψυχής κ. λπ.) λόγω έλλειψης κονδυλίων», σημειώνεται στο υπόμνημα που έχουν συντάξει οι κάτοικοι.

Η μελέτη του Δήμου

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να αποσυρθεί η μελέτη του Δήμου Αθηναίων και κάθε πρόταση που περιορίζει και υποβαθμίζει το Αλσος και να αρχίσει ευρύς διάλογος για το μέλλον της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πολεοδομικά αναβαθμισμένου πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας. Ζητούν μάλιστα την εκπόνηση μελέτης ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. «Ακούμε ωραία λόγια για “πράσινη ανάπτυξη”, για την ανάγκη “να μείνουμε στα κέντρα των πόλεων”. Τώρα ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αποδείξει ότι τα εννοεί», τονίζουν.

http://wk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/01/2010_387144

 

επιστροφή

 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Προς οικοπεδοποίηση 25 στρέμματα

Την οικοπεδοποίηση 25 στρεμμάτων στην Ακαδημία Πλάτωνος προωθεί η δημοτική Αρχή Αθήνας, προς χάριν συγκεκριμένου ιδιώτη, πιστή στην πολιτική της παράδοσης ελεύθερων χώρων στο τσιμέντο. Οπως έκανε γνωστό χτες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του Δήμου περιέλαβε στο σχέδιο της περιοχής το συγκεκριμένο χώρο ως οικοδομήσιμο. Είχε προηγηθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την τροποποίηση της χρήσης γης του χώρου από κοινόχρηστο σε οικοδομήσιμο, χωρίς ωστόσο η αρμόδια Διεύθυνση να γνωστοποιήσει, ως όφειλε, την πρόταση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ και χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις των αρμοδίων φορέων, ούτε καν του ΟΡΣΑ. Τις παραβάσεις αυτές διαπίστωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν η «Συμπαράταξη», αθλητικοί Σύλλογοι και κάτοικοι του τέταρτου διαμερίσματος, το οποίο επέστρεψε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ως μη σύννομο.

«Η διάσωση των χαρακτηρισμένων ως κοινόχρηστων χώρων οικοδομικών τετραγώνων και η εφαρμογή των προβλεπόμενων από το ρυθμιστικό χρήσεων, δεν αποτελούν υποχρέωση για τη Δημοτική Αρχή, ακόμα και όταν εγγράφεται στον προϋπολογισμό και μπορεί να απαλλοτριωθεί», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμαπράταξης» Στ. Λάμπρου. Και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει το σχέδιο, απαλλοτριώνοντας και διαμορφώνοντας το χώρο, όπως προβλέπεται και ζητούν οι κάτοικοι. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15/06/2010

 

επιστροφή

 

Η Νομαρχία Αθήνας πληρώνει μελέτη για το Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος

Την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος θα χρηματοδοτήσει η Νομαρχία Αθηνών, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ενέκρινε χθες, κατά πλειοψηφία, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αποδεχόμενο έτσι την επαπειλούμενη εμπορευματοποίηση του χώρου. Το κόστος της μελέτης υπολογίζεται περίπου στα δύο εκατομμύρια ευρώ και ήταν και η μοναδική ένσταση κάποιων συμβούλων που διερωτήθηκαν γιατί θα πρέπει να βάλει τα χρήματα η Νομαρχία

«Κάθε φορά που η Δημοτική Αρχή της Αθήνας και τα αρμόδια υπουργεία μιλούν για ανάπλαση σε κάποια περιοχή, στην ουσία ετοιμάζουν την εμπορευματοποίηση - τσιμεντοποίηση κάποιων φιλέτων γης», σημείωσε ο Κ. Μαρκέτης εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ). Ο ίδιος κατέθεσε την αντίθεση της παράταξης στην ανέγερση του Μουσείου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενημερώνοντας ότι κάτοικοι και φορείς αγωνίζονται χρόνια, ώστε η Ακαδημία Πλάτωνος, έκτασης περίπου 1.010 στρεμμάτων, να γίνει στο μεγαλύτερο μέρος της ενιαίος πνεύμονας υψηλού πρασίνου με κάποιες μόνο, απόλυτα αναγκαίες, υποδομές. Οπως σημειώνεται σε υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΑΣ στο Σώμα, αντί για τα παραπάνω, ο Δήμος Αθηναίων προωθεί τη χωροθέτηση του Μουσείου της πόλης των Αθηνών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Αποδέχεται την οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, με την οποία αποσπάστηκε οικοδομικό τετράγωνο που απειλείται με ανέγερση κτιρίου από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Αποδέχεται το συντελεστή δόμησης τρία, όπως και την τσιμεντοποίηση πολλών χώρων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 25/06/2010

 

επιστροφή

 

Απαλλοτρίωση του οικοπέδου στην Πλάτωνος

Του Γιώργου Λιαλιου

Την πρόθεση να απαλλοτριώσουν το οικόπεδο της εταιρείας Reds στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο οποίο επρόκειτο να χτιστεί συγκρότημα γραφείων 20.000 τ. μ., εξέφρασαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Από την πλευρά της η εταιρεία προειδοποιεί ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 15 εκατ. ευρώ για την αξία του οικοπέδου και το κόστος των εργασιών που πραγματοποίησε. Ταυτόχρονα προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για όλη την περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Αν. Καλλιτσάντσης ανέφερε ότι ενημερώθηκε προφορικά από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την πρόθεσή τους να απαλλοτριώσουν το οικόπεδο της θυγατρικής του ομίλου Reds στην Ακαδημία Πλάτωνος. Όπως ανέφερε στους μετόχους ο πρόεδρος του ομίλου, η εταιρεία θα ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να μη ζημιωθεί από τη ματαίωση της επένδυσή της, για την κατασκευή κτιριακού συγκροτήματος γραφείων 20.000 τ. μ.

«Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επίσημη θέση των υπουργείων ώστε να προχωρήσουμε στις κατάλληλες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων μας», ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής της Reds κ. Γιάννης Μωραΐτης. «Στη συνάντηση που έγινε με τα υπουργεία, ρωτηθήκαμε σχετικά με την αξία του ακινήτου, η οποία έχει λογιστικοποιηθεί. Η απάντησή μας ήταν ότι το κόστους της αγοράς, των μελετών, των εργασιών και των αρχαιολογικών ανασκαφών ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Η Reds έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναστείλει για ένα έτος την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στα 56 οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χωροθέτηση ενός τεράστιου κτιρίου γραφείων με πρόσωπο στον αρχαιολογικό χώρο «μερίμνησαν» με σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων το 2004 τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_26/06/2010_406070

 

επιστροφή

 

Ακαδημία Πλάτωνος-Πρώην εργοστάσιο Μουζάκη: Πλιάτσικο στο όνομα των επενδυτών

 

[Με διαδικασίες fast track, το βιομηχανικό συγκρότημα Μουζάκη στη λεωφόρο Κηφισού, στα όρια του Δήμου Αθηναίων, κατεδαφίζεται και προβλέπεται να μετατραπεί σε τσιμεντένιους... κήπους.

Με τη χαρακτηριστική φράση «δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 του νόμου 1577/1985», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης απέρριψε στις 15 Μαρτίου 2011 το αίτημα να κηρυχτεί διατηρητέο, χωρίς μάλιστα να λάβει υπόψη του ούτε τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Παραδοσιακών Οικισμών του υπουργείου.] 14/4/2011

 

[Το κτιριακό συγκρότημα Μουζάκη δεν υπάρχει πλέον. Κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού 2012 η κατεδάφιση της ιστορικής βιομηχανίας ολοκληρώθηκε και τώρα απομένει η τύχη της υπόθεσης των κτιρίων  Λαναρά. Στόχος της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας είναι η κατασκευή εμπορικού κέντρου το οποίο θα είναι σχεδόν στην "αυλή της Ακαδημίας  Πλάτωνος, με την ονομασία "Academy Gardens".] 21/8/2012

 

6/2/2013

 «Θρασείς» είναι για τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη και τους συμβούλους των τριών παρατάξεων της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜ.ΑΡ., που παραδίδει τη χώρα και τον δημόσιο πλούτο της σε ορεξάτους επενδυτές αντί πινακίου φακής, όσοι αντιδρούν στο ξεπούλημα.

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με συνοπτικές διαδικασίες ενέκρινε την τοπική τροποποίηση του σχεδίου πόλης, σε πρόταση του ΥΠΕΚΑ, το οποίο με τη σειρά του είχε υιοθετήσει χωρίς καμία αντίρρηση το σχέδιο του διεθνούς fund Macquarie Global Property Advisors (MGPA) για το οικόπεδο του πρώην Μουζάκη. Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου επεξεργάστηκε διαφορετική πρόταση, η οποία όμως πετάχτηκε στα σκουπίδια. Επιχείρημα του δημάρχου, ότι η ιδιωτική εταιρία που θα κατασκευάσει μεγαθήριο εμπορικό κέντρο 53.000 τετραγωνικών μέτρων θα προσλάβει 1.600 άτομα.

Ηταν δε τόση η πρεμούρα τους στον δήμο, που έκοψαν τον λόγο στους εκπροσώπους της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα, η οποία παρέδωσε σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις τη δική της θέση και τη θέση όλων των εμπορικών συλλόγων που εναντιώνονται στο σχέδιο αυτής της επένδυσης. Οι εμπορικοί σύλλογοι τονίζουν ότι θα χαθούν 6.000-7.000 θέσεις εργασίας!

Με επιθετικό τρόπο ο δήμαρχος αλλά και οι γείτονες αντιδήμαρχοι της πλειοψηφίας, όπως ο Α. Βαρελάς και η Π. Γιαννοπούλου, απαγόρευσαν στην Επιτροπή να μιλήσει και να αποκαλύψει, κρύβοντας έτσι πληροφορίες και στοιχεία από το δημοτικό συμβούλιο. Η εγκληματική αυτή τακτική δημιουργεί πρόβλημα συνολικά στον Δήμο Αθηναίων, αφού η επένδυση στο Μουζάκη έχει μητροπολιτικό χαρακτήρα και απαιτείται η γνώμη των όμορων δήμων. Και ήδη ο Δήμος Περιστερίου έχει εναντιωθεί στο σχέδιο αυτό. Ο Γ. Καμίνης και οι σύμβουλοί του όμως προτιμούν να βάλουν σε περιπέτεια τον Δήμο Αθήνας παρά να κουβεντιάσουν και να ακούσουν.

Αναρτήθηκε από akadimia-platonos.blogspot.com

 

[Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 21 /12/2011 το γραφείο αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη διαβίβασε στο ΟΡΣΑ το αίτημα της εταιρείας ARTUME S.A για την τροποποίηση του Γ.Π.Σ του δήμου Αθηναίων στην Ακαδημία Πλάτωνος και τη δημιουργία πολυκέντρου Academys gardens στο χώρο του πρώην Μουζάκη. Ο ίδιος ο Νίκος Σηφουνάκης ως αναπληρωτής υπουργός, ζήτησε να προωθηθεί αυτή η τροποποίηση σύμφωνα με το άρθρο 35 του νόμου 4014/2011.

Ο ΟΡΣΑ στις 12/1/2012 ζήτησε από τη διεύθυνση νομοθετικού έργου του ΥΠΕΚΑ να ενημερωθεί τεκμηριωμένα και το συντομότερο δυνατόν

για το εάν είναι σύννομη η προώθηση του θέματος σύμφωνα με τις διατάξεις του πιο πάνω νόμου.

Το ζήτησε γιατί : Για να γίνει η συγκεκριμένη τροποποίηση θα έπρεπε να είχε κινηθεί η ανάλογη διαδικασία τροποποίησης του Γ.Π.Σ του δήμου όπως προβλέπει το άρθρο 35 του παραπάνω νόμου, δηλαδή να γνωστοποιηθεί με απόφαση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ένα μήνα μετά, στις 13/2/2012 δημοσιεύεται ο νόμος 4042/2012 στον οποίο περιλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 35 του 4014/2011 και συγκεκριμένα, στο άρθρο 50 παράγραφος 8 που έχει τίτλο «Θέματα σχετικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων»(!) Εκτός των άλλων πρόσθεσαν στο άρθρο 35 τις λέξεις «πριν ή και» «της κίνησης διαδικασίας τροποποίησης του Γ.Π.Σ.»...

(Β. Διαδικασίες τροποποίησης του Γ.Π.Σ.

Σύμφωνα με το άρθρο 4Α του Ν. 2508/97 (ΦΕΚ 209Α/2011) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ 24Α/2012) «Κατ΄ εξαίρεση από την παράγραφο 7 του άρθρου 4, πριν ή και (ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΑΝ ΣΤΟ ΑΣΧΕΤΟ ΑΡΘΡΟ 50) εφόσον έχει κινηθεί και εκκρεμεί διαδικασία αναθεώρησης ή τροποποίησης εγκεκριμένου ΓΠΣ στις περιοχές των  ρυθμιστικών σχεδίων της ευρύτερης περιοχής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επιτρέπεται να προταχθεί η έγκριση αναθεώρησης ή τροποποίησης για τμήμα ή τμήματα του εν λόγω σχεδίου για περιοχές του οικείου ΟΤΑ, με τους ακόλουθους).

Δηλαδή με τρεις μόλις λεξούλες, “πριν ή και” που έχωσαν σε μια άσχετη διάταξη άσχετου νόμου, την οποία κάνεις δεν θα κατανοούσε έκτος από τους ενδιαφερόμενους για την προώθηση της, ξεπέρασαν τον σκόπελο του ερωτήματος που έθεσε ο ΟΡΣΑ!

Τρεις μέρες αργότερα, δηλαδή στις 16/2/2012 η εταιρεία ARTUME S.A  στέλνει έγγραφο στον ΟΡΣΑ με το οποίο επισημαίνει στον οργανισμό την τροποποίηση του άρθρου 35 και ζητάει να επισπευστούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του ακινήτου της!

Για να ακολουθηθεί αυτή η κατ΄ εξαίρεση διαδικασία, δηλαδή να γίνει έγκριση μερικής  τροποποίησης ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πρέπει να συντρέχουν οι έξης όροι και προϋποθέσεις:

 μόνο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος ή την κάλυψη άμεσων οικιστικών αναγκών ή αναγκών σε χώρους υποδοχής παραγωγικών δραστηριοτήτων για την τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο και εφόσον είναι συμβατή με τον ισχύοντα πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής.

Η ARTUME S.A από τους παραπάνω λόγους επιλέγει να δώσει βάρος στην τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.

Από την εισήγηση της προϊσταμένης του ΟΡΣΑ προς την εκτελεστική επιτροπή μαθαίνουμε τον ισχυρισμό της εταιρείας για τη δημιουργία 1.600 θέσεων εργασίας . Δεν μαθαίνουμε τι είδους θέσεις εργασίας. Μόνιμες; Εποχιακές; Τριήμερες; Με την ώρα; ‘Οπως δεν μαθαίνουμε και ποια στοιχεία τεκμηριώνουν αυτές τις θέσεις εργασίας.

Η εισήγηση προς την εκτελεστική του ΟΡΣΑ θεωρεί ότι η πρόταση της ARTUNE S.A  είναι συμβατή με τον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, αναφέροντας, ότι χωροταξικός σχεδιασμός είναι η πρόταση του ΟΡΣΑ για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας/2021 το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έχει ψηφισθεί και για την οποία αναβολής ψήφισης παραιτήθηκε ο προηγούμενος πρόεδρος, η αντιπρόεδρος και ένα ακόμη μέλος της εκτελεστικής επιτροπής! Χρησιμοποιεί άρθρα ενός σχεδίου νόμου για να τεκμηριώσει τη συμβατότητα της πρότασης με το χωροταξικό σχεδιασμό. Εκτός αυτού ελέγχεται κατά πόσο οι απαιτήσεις των χρησιμοποιούμενων άρθρων του σχεδίου νόμου, ισχύουν στην περίπτωση του συγκεκριμένου Πολυκέντρου.

Ο ΟΡΣΑ επειδή η θέση του Πολυκέντρου  βρίσκεται στον κόμβο Κηφισσού-Λένορμαν και σε κοντινή απόσταση από τον κόμβο Κηφισσού-Λεωφόρος Αθηνών ζήτησε προφορικά από την εταιρεία κυκλοφοριακή μελέτη στην περιοχή.  Από την ίδια εισήγηση της προϊστάμενης μαθαίνουμε ότι η εκτίμηση για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις εξετάζει μόνο τις επιπτώσεις από τη δημιουργία του Πολυκέντρου που θα προηγηθεί της ανάπτυξης όλου του οικοδομικού τετραγώνου για το οποίο η εταιρεία ζήτησε την τροποποίηση το Γ.Π.Σ. (αυτό δεν επιτρέπεται). (δεν κάνουμε κυκλοφοριακή μελέτη για μικρό χρονικό ορίζοντα, όταν γίνεται τόσο μεγάλη επέμβαση στις χρήσεις γης μιας περιοχής).

Ένα ακόμη ζήτημα που κάνει εντύπωση από την εισήγηση είναι η αναφορά σε μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) χωρίς να αναφέρεται ο αριθμός έγκρισης της από την υπηρεσία. Δεν φαίνεται δηλαδή αν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπουν οι νόμοι, κι αν αυτό ισχύει, η προώθηση είναι άκυρη κατά το νόμο...  ]

 

επιστροφή

 

Φρένο από το ΣτΕ στην κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Ακαδημία Πλάτωνος

13 Φεβρουαρίου 2015

Από την Καθημερινή

«Μπλόκο» στη δρομολογούμενη επένδυση ανάπτυξης εμπορικού κέντρου στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έβαλε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε παράνομο το προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του κέντρου Academy Gardens, που προωθούσε η εταιρεία Artume. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, το προβλεπόμενο ύψος της κατασκευής δεν είναι το προβλεπόμενο για την περιοχή. Στην εν λόγω γνωμάτευση προχώρησε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, στο οποίο είχε κατατεθεί για επεξεργασία το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο τροποποιούνταν οι όροι δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα συμφερόντων της εταιρείας. Ειδικότερα, το προεδρικό διάταγμα κρίθηκε παράνομο σε ό,τι αφορά το προβλεπόμενο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων (24 μέτρα), ενώ νόμιμο κρίθηκε το σκέλος που αφορά τον προβλεπόμενο συντελεστή δόμησης (2,1) και τους λοιπούς όρους δόμησης.
Η επένδυση αφορά έκταση που προσεγγίζει τα 20 στρέμματα στη συμβολή των οδών Κηφισού και Λένορμαν, την οποία απέκτησε η εταιρεία Artume το 2007. Πρόκειται για τμήμα της έκτασης στην οποία, στο παρελθόν, στεγάζονταν εγκαταστάσεις της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη. Το τίμημα είχε ανέλθει σε 37 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο της προωθούμενης επένδυσης είναι η ανάπτυξη ενός εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., που θα φέρει την επωνυμία Academy Gardens και θα φέρει πιστοποίηση κατά το πρότυπο LEED, αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την εν γένει χαμηλή περιβαλλοντική του επιβάρυνση. Η Artume είναι η εταιρεία ειδικού σκοπού που συστήθηκε από τον ιδιοκτήτη της έκτασης, το επενδυτικό fund MGPA της Macquarie Group, η οποία έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική Blackrock.
Σημειωτέον ότι στην επένδυση αντιδρούν και κάτοικοι της περιοχής, με βασικό τους επιχείρημα ότι αυτή γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, κάτι το οποίο απορρίπτει η διοίκηση της Artume, αναφέροντας ότι το προς ανάπτυξη οικόπεδο απέχει τουλάχιστον 1,5 χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία επιχειρεί την εξασφάλιση της οικοδομικής άδειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 ετών. Πριν από λίγους μήνες είχε υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση, η οποία καθόριζε την αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή. Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση τροποποιούσε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο Αθηνών, μετατρέποντας την περιοχή από Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση, μια διαδικασία στην οποία συμμετείχε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, όπως επίσης και ο Δήμος Αθηναίων.
Κατά το παρελθόν, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχει καταβάλει φόρους άνω των 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν φόρους κατοχής του ακινήτου και 4 εκατ. ευρώ αφορούν στον φόρο μεταβίβασης, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά σε ΦΠΑ. Επίσης, σημείωνε ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί πηγή προβληματισμού για την εταιρεία, δεδομένης της αντοχής που έχουν επιδείξει τα εμπορικά κέντρα στην πτώση της κατανάλωσης, σε αντίθεση με τα μεμονωμένα εμπορικά καταστήματα.

http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/02/blog-post_31.html?spref=fb

 

επιστροφή

επιστροφή