Άγιος Κοσμάς

Επιστροφή στο Παρατηρητήριο

Συνεχίζεται ο πόλεμος για την παραλία του Αγ. Κοσμά

Συνεχίζεται ο «πόλεμος» ο οποίος έχει ξεκινήσει μεταξύ του Δήμου Ελληνικού και του επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τα τρία νυχτερινά κέντρα στην παραλία του Αγίου Κοσμά.

Ο επιχειρηματίας απέστειλε εξώδικο στο δήμο ζητώντας αποζημίωση, καθώς η πλαζ που είχε ενοικιάσει από το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά τώρα έχει περιέλθει στον δήμο Ελληνικού, ο οποίος προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όλους τους πολίτες.

Ο δήμος από την πλευρά του επιχειρεί την απομάκρυνση των νυχτερινών κέντρων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, είναι παράνομα αφού στα χαρτιά εμφανίζονται ως καφετέριες και σνακ μπαρ. Για τον σκοπό αυτόν στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο σκοπεύει να ψηφίσει την αναστολή των αδειών λειτουργίας των συγκεκριμένων κέντρων και να ζητήσει τη σφράγισή τους. Σημειώνεται εξάλλου ότι το δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του είχε αρνηθεί τη χορήγηση άδειας μουσικών οργάνων.

Στο μεταξύ, χθες ο δήμος προχώρησε στον καθαρισμό της πλαζ του Αγίου Κοσμά, επιστρατεύοντας εργαζομένους και δημότες οι οποίοι προσπάθησαν να απομακρύνουν τα φύκια που ο νοτιάς έβγαλε στην ακτή. Το βράδυ, ο δήμος Ελληνικού διοργάνωσε εκδήλωση ώστε μαζί με τους δημότες να γιορτάσουν την απελευθέρωση της παραλίας.

ΕΘΝΟΣ 18/6/07

 

επιστροφή

 

Αγώνας για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν ελεύθερη την πρόσβαση στην παραλία, που πέτυχαν με τους αγώνες τους, δηλώνουν κάτοικοι και δήμος Ελληνικού. Όμως ο ιδιώτης, που έχει εκμισθώσει από το Αθλητικό Κέντρο Αγ. Κοσμά την πλαζ, δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την προσπάθεια να την πάρει πίσω και έστειλε εξώδικο στο δήμο Ελληνικού.

Τεράστια ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του δήμου Ελληνικού για καθαρισμό της πλαζ Αγ. Κοσμά την Κυριακή το πρωί. Περισσότερα από 800 άτομα έδωσαν το παρών, καθάρισαν την ακτή από σκουπίδια και φύκια, και στη συνέχεια απόλαυσαν ελεύθερα και δωρεάν το μπάνιο τους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, διοργανώθηκε από το δήμο μεγάλη γιορτή στο χώρο για την πρώτη νίκη στη μάχη για ελεύθερες παραλίες.

"Ο αγώνας συνεχίζεται για να κατοχυρώσουμε και τυπικά την παραχώρηση στο δήμο της πλαζ και των άλλων χώρων που παράνομα καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις", τόνισε ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης. "Ως δήμος συνεχίζουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση την ικανοποίηση του σχετικού μας αιτήματος και να παρακολουθούμε την εξέλιξη που άνοιξε με την παραπομπή των παράνομων συμβάσεων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τη δέσμευση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το ίδιο θέμα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας, το οποίο δίνεται για εκμετάλλευση σε ιδιώτες για 45 χρόνια και πρόκειται να δεχθεί τερατώδη δόμηση και θαλάσσια ρύπανση", υπογράμμισε. 

Γαλανοπούλου Μαρία ΑΥΓΗ 19/6/07

 

επιστροφή

 

Η νύχτα ξαναχτυπάει στην παραλία του Ελληνικού

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των ανθρώπων της νύχτας στο Ελληνικό. Με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της παραλίας που άνοιξε με τους αγώνες του ο δήμος Ελληνικού - ο δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης πραγματοποίησε απεργία πείνας για 24 ημέρες - οι εκπρόσωποι του ιδιώτη που εκμεταλλευόταν την πλαζ νωρίτερα έχουν βρει τη μέθοδο των μηνύσεων σε βάρος εργαζομένων του δήμου που φυλάσσουν το χώρο. Έτσι, μέσα σε δύο μέρες, μήνυσαν δύο φορές τους φύλακες για "διατάραξη οικιακής ειρήνης", με αποτέλεσμα μάλιστα ο ένας από αυτούς να περάσει μια ολόκληρη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα.

"Είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση", τόνισε μιλώντας στην "Α" ο δήμαρχος Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης. Σχολίασε δε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται συνεργός του ιδιώτη, επικαλούμενη μια τυπική "και δεν ξέρω πόσο νόμιμη κιόλας διαδικασία", όπως ανέφερε. "Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση και να δώσει μια λύση. Δεν μπορούμε να παίζουμε κάθε μέρα κλέφτες και αστυνόμους για το θέμα", σημείωσε.

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν ο δήμος Ελληνικού σφράγισε τα κέντρα διασκέδασης ENVY Club, Reina Summer και Dekko που βρίσκονται στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Η σφράγιση έγινε ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού, το οποίο είχε αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, από τις 4 Ιουλίου την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των τριών κέντρων.

Αμέσως, οι άνθρωποι των νυχτερινών κέντρων ανέλαβαν δράση. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, εκπρόσωπος της εταιρείας "Ποσειδών Πετροκλάμπ ΕΠΕ" - η οποία είχε εκμισθώσει και την πλαζ από το αθλητικό κέντρο Αγ. Κοσμά - μήνυσε το φύλακα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να περάσει τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα. Ο εργαζόμενος του δήμου αφέθηκε τελικά ελεύθερος χθες το πρωί με εντολή του εισαγγελέα, ύστερα από παρέμβαση του Χρ. Κορτζίδη, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του μαζί με δημοτικούς συμβούλους και πολίτες.

Το ίδιο σκηνικό όμως επαναλήφθηκε και χθες το απόγευμα. Ενώ φαινόταν ότι το ζήτημα είχε προς το παρόν τελειώσει, και πάλι εκπρόσωπος του ιδιώτη υπέβαλε μήνυση εναντίον άλλου εργαζομένου του δήμου. Για άλλη μια φορά, περιπολικό εμφανίστηκε στην παραλία και μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο δήμαρχο Ελληνικού και στους αστυνομικούς για να μην συλληφθεί ο φύλακας.

 

Ζητούσαν και εισιτήριο!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάλληλοι της ίδιας επιχείρησης βρήκαν την ευκαιρία να ξηλώσουν τις πινακίδες του δήμου στην παραλία και μάλιστα, άρχισαν να ζητούν εισιτήριο από τους λουομένους.

Συγκεκριμένα, αφαίρεσαν προχθές την πινακίδα που είχε τοποθετήσει ο δήμος στην είσοδο της πλαζ και προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και στο τεράστιο πανώ που πληροφορούσε τον κόσμο ότι "Η παραλία κερδήθηκε με αγώνα – Την προσέχουμε σαν το σπίτι μας". Μετά από αυτό, ο δήμος μαζί με πολίτες που είχαν κατέβει στην πλαζ, τοποθέτησαν ξανά ταμπέλα στην είσοδο της ελεύθερης πλαζ και έμειναν στον χώρο όλη τη νύχτα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην πλαζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σφράγιση, υπάλληλοι της επιχείρησης που μέχρι τις 10 Ιουνίου εκμεταλλευόταν την ελεύθερη πια πλαζ του Αγίου Κοσμά απαίτησαν από τους λουόμενους να πληρώσουν εισιτήριο 3 ευρώ προκειμένου να παραμείνουν στην παραλία. Κάτοικοι του δήμου που κάνουν το μπάνιο τους κάθε μέρα κατήγγειλαν ότι οι υπάλληλοι επέμειναν για αρκετή ώρα να τους καταβληθεί το ποσό, χωρίς να δίνουν καμία απάντηση σε ερωτήσεις των λουομένων για το ποιοι είναι και ποιον εκπροσωπούν παρά μόνο πως πρέπει να φύγουν, αν δεν πληρώσουν. Οι πιο πολλοί εναντιώθηκαν, καθώς ήταν ενημερωμένοι από το δήμο πως η παραλία είναι ελεύθερη. Ωστόσο υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που κάποιες γυναίκες πλήρωσαν και πήραν απόδειξη από την επιχείρηση "Ποσειδών Πετροκλάμπ ΕΠΕ". Αμέσως μόλις ενημερώθηκε ο δήμος παρενέβη για να σταματήσει αυτή τη νέα αυθαιρεσία της επιχείρησης.

 

Γ. Δραγασάκης: Η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες

"Οι επιχειρηματίες της νύχτας και οι άνθρωποί τους κάνουν αυτά που ξέρουν. Προκαλούν και απειλούν. Οι πολιτικές ευθύνες όμως ανήκουν στην κυβέρνηση που ανέχεται και υποθάλπει τις ενέργειες αυτές. Διότι όσο καθυστερεί την ακύρωση των παράνομων συμβάσεων και την παραχώρηση της ακτής στον δήμο τόσο δίνει αέρα σ' εκείνους που ονειρεύονται ένα νέο αποκλεισμό της παραλίας". Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, ο οποίος επικοινώνησε με το δήμαρχο Ελληνικού για το θέμα.

"Η κυβέρνηση πρέπει έστω τώρα, αντί να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο να αναλάβει τις ευθύνες της, να ακυρώσει τις παράνομες συμβάσεις και να αποδώσει άμεσα το χώρο που παράνομα καταλαμβάνουν τα νυκτερινά κέντρα στο δήμο Ελληνικού. Για να λειτουργεί και επίσημα, αξιοποιώντας όλες τις υποδομές που σήμερα οι επιχειρηματίες έχουν αποκλείσει, σαν χώρος ελεύθερης χρήσης για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου", υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.

Στο πλευρό του δήμου Ελληνικού

Την αμέριστη συμπαράστασή τους στο δήμο Ελληνικού και στον αγώνα του για ανοικτές, ελεύθερες, καθαρές και ασφαλείς ακτές για όλους του πολίτες, εκφράζουν η δημοτική κίνηση Αθήνας "Ανοιχτή Πόλη" και το Πειραϊκό δημοτικό δίκτυο "Το Λιμάνι της Αγωνίας". "Παρά και τις πρόσφατες προσπάθειες επιχειρηματιών της νύχτας, ο δήμος Ελληνικού συνεχίζει να διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Στην προσπάθειά του αυτή, καθώς και στον αγώνα του ενάντια στην κατάληψη δημόσιου χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχίσει να μας έχει στο πλευρό του", τονίζουν.

Μ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Αυγή 2-8-2007

 

επιστροφή

 

ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΗΣ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΠΟΨΕ 7 μ.μ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ)

Χτες τη νύχτα είχαμε συνέχεια των επεισοδίων στην παραλία του Αγίου Κοσμά που πρόσφατα κοινωνικοποιήσαμε απελευθερώνοντάς την απο τους εμπόρους της δημόσιας γης που τη χρησιμοποιούσαν για να κερδοσκοπούν.

Από την ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού:  «ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΥΣ! 

Συνέχεια στην αυθαίρετη και παράνομη δράση των ανθρώπων των νυχτερινών κέντρων στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Χθες τη νύχτα (2 προς 3 Αυγούστου) ξανακτύπησαν. Αυτή τη φορά ομάδα υπαλλήλων της επιχείρησης που εκμεταλλευόταν μέχρι πρότινος τον χώρο απείλησαν το φύλακα της πλαζ. Συγκεκριμένα τον απείλησαν ότι αν δεν απομακρυνθεί από την πλαζ θα τον χτυπήσουν και θα του κάψουν το αυτοκίνητο!

Μετά από αυτό αφαίρεσαν ένα τεράστιο πανώ που είχε τοποθετήσει ο δήμος και έγραφε: «Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΡΔΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ – ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ». Απ’ ότι φαίνεται τους ενοχλούσε που τόσο καιρό η παραλία είναι ανοικτή και ελεύθερη σε όλους μετά από τον αγώνα του δημάρχου και χιλιάδων πολιτών και που τώρα δεν τους ανήκει. Γι’ αυτούς η παραλία θεωρείται το τσιφλίκι τους, καθώς μηνύουν τους πάντες για «διατάραξη οικιακής ειρήνης»!

Ο Δήμος Ελληνικού διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως όσες απειλές κι αν δεχτεί και όσες αυθαιρεσίες κι αν γίνουν δε θα σταματήσει τον αγώνα για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και αναρωτιέται πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα παρέμβει, για να δώσει λύση. Τι άλλο πρέπει να γίνει, για να καταλάβουν η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία πως η ανάπτυξη νυχτερινών κέντρων στην παραλία που είναι προορισμένη μόνο για αθλητικές δραστηριότητες είναι εντελώς παράνομη και πως πρέπει να προστατευθεί από κάθε είδους δράση των κυκλωμάτων της νύχτας;»

(Ολόκληρο το κείμενο στο www.elliniko.gr)

 

Απόψε Παρασκευή 3 Αυγούστου 7 μ.μ. με πρωτοβουλία του Δήμου Ελληνικού και τη συμμετοχή πολλών συλλογικοτήτων, οργανώνεται συγκέντρωση στην παραλία Αγίου Κοσμά (Ελληνικό).

- Για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έγιναν χτες βράδυ από τους μπράβους.

- Για να τους δείξουμε ότι η παραλία θα μείνει κοινόχρηστη και δωράν προσβάσιμη σε όλους.

- Για να καταλάβουν ότι η εκμετάλευση της ακτής ανήκει στην ιστορία. Εισητήριο δεν θα εισπράξουνε ξανά, ούτε στα πιο τρελλά τους όνειρα!

(Φέρτε και τα μαγιώ σας μαζί με τη μαχητικότητά σας – απελευθερωμένη παραλία χωρίς κολύμπι δεν γίνεται!!!)

Μέλη της Συντονιστικής ομάδας του Παναττικού Δικτύου Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών  (Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 3-8-2007)

 

επιστροφή

 

κατόπιν επικοινωνίας με το Δήμο Ελληνικό όπου οι μπράβοι της νύχτας επιχειρούν με μαφιόζικες μεθόδους επανακατάληψη της ανοιχτής παραλίας του Αγ. Κοσμά (για συνεχή ενημέρωση βλ. http://www.elliniko.gr), υπάρχει κάλεσμα για παρουσία κόσμου εκεί  όσοι/ες είμαστε στην Αθήνα, ας πάμε να συμπαρασταθούμε στους δημότες Ελληνικού!  (Ελήφθη 10-8-2007)

 

Επιδρομή μπράβων στο Ελληνικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ - ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ

Με τσεκούρια και μαχαίρια έκαναν... επιδρομή νωρίς χθες το πρωί στην πλαζ του Αγίου Κοσμά μπράβοι των κυκλωμάτων της νύχτας, προκειμένου να καταλάβουν την παραλία, προκαλώντας σοβαρά επεισόδια από τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά δύο γυναίκες.

Ξανά και με την ανοχή της αστυνομίας, οι υπάλληλοι του επιχειρηματία που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος την πλαζ, κατέφτασαν στην περιοχή δημιουργώντας φασαρία, αυτήν τη φορά όμως βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των λουόμενων, κυρίως ηλικιωμένων και μικρών παιδιών, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία.

Η αστυνομία που έφτασε εκ των υστέρων, όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή, δεν αντέδρασε άμεσα και, όταν αποφάσισε να πάρει θέση, έκανε οκτώ συλλήψεις.

Συγκεκριμένα προσήχθησαν στο τμήμα πέντε υπάλληλοι της εταιρείας, καθώς επίσης ο δημοτικός φύλακας Μ. Ευσταθιάδης, ο αντιδήμαρχος Αρης Σουγελάς και η υπάλληλος του γραφείου Τύπου Ελίζα Γιαννακαρώνη.

Μάλιστα η δημοσιογράφος συνελήφθη όταν πήγε στο τμήμα μετά τα επεισόδια, προκειμένου να καλύψει το ρεπορτάζ. Εκεί, όμως, ο εκπρόσωπος της εταιρείας «ΠΟΣΕΙΔΩΝ - ΠΕΤΡΟΚΛΑΜΠ Ε.Π.Ε. Σ», κ. Γιαννόπουλος, κατέθεσε μήνυση εναντίον της για απειλή και εξύβριση, κάτι που -όπως υποστήριξε- έγινε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Η ίδια, όμως, όπως δήλωσε στο «Εθνος» δεν ήταν παρούσα, καθώς εκείνη την ώρα ήταν στον δήμο. Παρ όλο που ο δήμαρχος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερη, αυτό δεν είχε επιτευχθεί μέχρι αργά χθες το απόγευμα. Ειδικότερα, περίπου 50 υπάλληλοι της εταιρείας, έφτασαν νωρίς το πρωί και με αιχμηρά εργαλεία στα χέρια προσπάθησαν να κατεβάσουν το πανό του δήμου και την πινακίδα που ενημέρωνε του πολίτες ότι η είσοδος στην πλαζ είναι ελεύθερη. Επιχείρησαν μάλιστα να τοποθετήσουν και ταμειακή μηχανή, ζητώντας από τους επισκέπτες εισιτήριο.

Αντιδράσεις

Αυτό το γεγονός εξαγρίωσε τους λουόμενους οι οποίοι αντέδρασαν, όπως επίσης και ο δημοτικός φύλακας της πλαζ Μ. Ευσταθιάδης, ο οποίος δεν γλίτωσε ούτε αυτήν τη φορά τη σύλληψη. Σημειώνεται ότι ίδιος έχει δεχτεί περίπου 12 μηνύσεις που έχει καταθέσει εναντίον του ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία ηλικιωμένη. Ευτυχώς και οι δύο φέρουν ελαφριά τραύματα και εκδορές που προκλήθηκαν κατά την πτώση τους στο έδαφος.

Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου αμφότερες οι πλευρές κατέθεσαν οι μηνύσεις.

Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης μιλά για «βιομηχανία μηνύσεων, απειλών και προκλήσεων που είχε στηθεί εδώ και μέρες από τον επιχειρηματία, με τη συνδρομή διωκτικών αρχών».

Παράλληλα τονίζει ότι ο Δήμος Ελληνικού έχει ζητήσει αστυνομική επιτήρηση της πλαζ, «αλλά ακόμα δεν έχει υπάρξει ικανοποίηση του αιτήματος», γεγονός που, όπως τονίζει, προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

Αντιδράσεις για τα επεισόδια υπήρξαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της», επισημαίνοντας πως «οι παραλίες ανήκουν στον λαό, η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές είναι δικαίωμα. Παράνομη είναι η κατοχή και η εκμετάλλευσή τους από επιχειρηματίες».

Ο ΣΥΝ προχώρησε σε διάβημα προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το πρωί την πλαζ του Αγίου Κοσμά.

Συμπαράσταση στον Δήμο Ελληνικού εξέφρασε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), καλώντας την κυβέρνηση να δώσει άμεσα οριστική λύση στο πρόβλημα και να αποδώσει τις παραλίες στους κατοίκους της Αττικής.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

«Δεν θα ενδώσουμε σε τραμπουκισμούς, η παραλία θα μείνει ανοιχτή»

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του Ελληνικού και να μην ενδώσουν στους «τραμπουκισμούς» είναι οι δημότες και η δημοτική αρχή της περιοχής.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την παραλία. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να κλείσει. Δεν μπορούν να έρχονται και να μας ξυλοκοπούν επειδή κάνουμε μπάνιο», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης και τόνισε: «Θα πρέπει ωστόσο να πάρει πλέον μια θέση και η κυβέρνηση».

Μετά τα χθεσινά επεισόδια, κάτοικοι του Ελληνικού, εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου και εργαζόμενοι στον δήμο παρέμεναν στην πλαζ, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν να περιφρουρούν με κάθε τρόπο το συνταγματικό τους δικαίωμα για ελεύθερη είσοδο στην ακτή. «Η εταιρεία που είχε νοικιάσει τον χώρο επεχείρησε σήμερα μια εγκληματική πράξη.Δεν είναι απλώς ότι διεκδικεί παρανόμως τη διαχείριση της πλαζ», λέει η αντιδήμαρχος κ. Ροδή Γεωργακάκη και συμπληρώνει:

«Πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσεις, όταν μπράβοι που βαφτίζουν τους εαυτούς τους εργαζομένους επιτίθενται στους λουόμενους με τσεκούρια, με κόφτες, με ψαλίδια. Οταν ηλικιωμένοι άνθρωποι βρίσκονται πεταμένοι και ματωμένοι στα τσιμέντα. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας στον κόσμο, ώστε να μην έρχεται στην παράλια ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι και η δημοτική αρχή θα κουραστεί». Η ίδια καταλογίζει σοβαρή ευθύνη στην κυβέρνηση, που δεν λύνει το πρόβλημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της παραλίας, καθώς και στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που παρά τα έγγραφα αιτήματα του δήμου, δεν στέλνει αστυνομικές δυνάμεις για περιφρούρηση της παραλίας, ενώ αντίθετα συχνότατες είναι οι συλλήψεις ανθρώπων του δήμου που φροντίζουν την παραλία.

Την τρομοκρατία καταγγέλλουν επίσης κάτοικοι και λουόμενοι, που δηλώνουν ότι, αν και η κατάσταση είναι δυσάρεστη για εκείνους, θα συνεχίσουν να κρατούν την ίδια στάση γιατί όπως λέει και το πανό τους «Η παραλία αποκτήθηκε με αγώνες, την προσέχουμε σαν το σπίτι μας». Έθνος 11-8-2007

 

επιστροφή

 

Μπράβοι με άνωθεν... ανοχή τα έσπασαν στο Ελληνικό

  ΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ ΛΑΓΙΟΥ   kallipateira@pegasus.gr

Η Περιφέρεια Αττικής κατηγορεί τον Δήμο Ελληνικού για... κατάχρηση εξουσίας και τάσσεται στην πράξη υπέρ του επιχειρηματία, δίνοντας το πράσινο φως για επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων στην παραλία του Αγίου Κοσμά.

Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιλέγει για το πάρτι του, στις 4 Ιουλίου, όχι ένα από τα χιλιάδες μαγαζιά της πρωτεύουσας, αλλά ένα εκ των τριών κλαμπ, το «Dekko», το οποίο έκλεισε με απόφαση του Δήμου Ελληνικού.

Ολα αυτά μοιραία οδήγησαν στην απόλυτη αποθράσυνση και στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκαν οι κάτοικοι του Ελληνικού από «φουσκωτούς» το πρωί της Παρασκευής στην πιο συζητημένη παραλία του φετινού καλοκαιριού. Αναμφισβήτητα το τελευταίο... λάδι στη φωτιά το έριξε η Περιφέρεια Αττικής με την ακύρωση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού για ανάκληση των αδειών των κέντρων.

Η απόφασή της Περιφέρειας για επαναλειτουργία των καταστημάτων αυτών όχι μόνο λειτούργησε ως τροχοπέδη στην οριστική επίλυση του ζητήματος, αλλά δημιούργησε μια έκρυθμη κατάσταση με πρωταγωνιστές ανθρώπους της νύχτας. Η φουρτούνα που ξέσπασε στις 24 Απριλίου στο Ελληνικό με αφορμή τις πολεοδομικές παραβάσεις σε νυχτερινό κέντρο στην παραλία του Αγίου Κοσμά και τον ξυλοδαρμό δύο αντιδημάρχων από τον ιδιοκτήτη του κέντρου δεν λέει να καταλαγιάσει.

Καθημερινά οι φύλακες και οι πολίτες δέχονται επιθέσεις από φουσκωτούς του επιχειρηματία-ιδιοκτήτη των τριών νυχτερινών κέντρων και οι αστυνομικές Αρχές αντί να συλλαμβάνουν τους μπράβους οδηγούν στο αυτόφωρο τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους δημότες. Απ την άλλη ο περιφερειάρχης ικανοποίησε τα αιτήματα του επιχειρηματία που έχει ενοικιάσει την παραλία του Αγίου Κοσμά, επικαλούμενος πως το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού είναι αναρμόδιο για τέτοιου είδους αποφάσεις κι ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας...

Σύμφωνα με την Περιφέρεια τα εν λόγω καταστήματα είναι καφετέριες - σνακ - μπαρ, όπως αναγράφεται στην άδεια λειτουργίας τους κι όχι νυχτερινά κέντρα κι ας είναι πασίγνωστο ότι πρόκειται για κλαμπ με δυνατή μουσική.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αλλα μας έλεγε ο Ορφανός

«Ο νόμος, δεν επιτρέπει να μισθώνονται οι χώροι αυτοί σε επιχειρηματίες, παρά μόνο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δηλαδή αθλητικά σωματεία που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και προωθούν την ανάπτυξη του αθλητισμού.

Κι εκεί στηριχθήκαμε και κηρύξαμε παράνομες τις συμβάσεις.

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Ορφανός, όταν συζητιόταν το θέμα στη Βουλή, με αφορμή τις κινητοποιήσεις μας, είχε πει γιατί διαμαρτύρονται οι δήμοι; Αυτοί δίνουν τις άδειες, ας το λύσουν το πρόβλημα. Και τώρα που πάμε να το επιλύσουμε, έρχεται η κυβέρνηση και ακυρώνει τις αποφάσεις μας.

Από τις αρχές Ιουλίου έχουμε καταθέσει φάκελο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν είναι παράνομες οι συμβάσεις. Τώρα αναμένεται να συνεδριάσει η ολομέλεια και αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε σύντομα μια απόφαση». Ο φύλακας της απογευματινής βάρδιας Αποστόλης Μιχελής έχει δεχθεί τρεις μηνύσεις.

Ο Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ

Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επιλέγει για το πάρτι του, στις 4 Ιουλίου, ένα εκ των τριών κλαμπ, το «Dekko», το οποίο έκλεισε με απόφαση του Δήμου Ελληνικού.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ικανοποίησε τα αιτήματα του επιχειρηματία που έχει ενοικιάσει την παραλία του Αγίου Κοσμά, επικαλούμενος πως το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού είναι αναρμόδιο για τέτοιου είδους αποφάσεις κι ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας...

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου μόνο στους εκπροσώπους του Δήμου και στους πολίτες, ενώ όσον αφορά στους ανθρώπους του επιχειρηματία επιδεικνύει ανοχή, γεγονός που προκαλεί το κοινό αίσθημα.

2 σταθμά για τις μηνύσεις

Με την απελευθέρωση της παραλίας τα αστυνομικά όργανα εμφανίζονται σε χρόνο - ρεκόρ, κάθε τρεις και λίγο, σε κάθε κλήση του επιχειρηματία- ιδιοκτήτη των κέντρων, ο οποίος έχει ανοίξει βιομηχανία μηνύσεων διαμέσου εκπροσώπου της εταιρείας του κι έχει καταθέσει δεκάδες μηνύσεις μέχρι στιγμής εναντίον του δημάρχου Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, δύο αντιδημάρχων, δύο δημοτικών υπαλλήλων και δύο δημοτών.

Κάθε φορά οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους εκπροσώπους του δήμου, αλλά και πολίτες, τους οδηγούν στο Αστυνομικό Τμήμα , τους κρατούν όπως προβλέπει η αυτόφωρη διαδικασία και είναι στην ευγενική ευχέρεια του εκάστοτε εισαγγελέα εάν θα παραμείνουν στο κρατητήριο όλη τη νύχτα ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Ομως δεν ισχύει το ίδιο για τον εκπρόσωπο της εταιρείας, εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί μηνύσεις από πλευράς δήμου και οι αστυνομικές Αρχές τον αφήνουν κάθε φορά ελεύθερο... με εντολή εισαγγελέα...

Μέχρι σήμερα ο φύλακας της πρωινής βάρδιας κ. Μιλτιάδης Ευσταθιάδης έχει δεχθεί ένδεκα μηνύσεις, ενώ ο φύλακας της απογευματινής βάρδιας Αποστόλης Μιχελής τρεις μηνύσεις.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε υπάλληλος της εταιρείας κι έκοψε εισιτήρια εισόδου σε ανυποψίαστους πολίτες που δεν γνώριζαν ότι πλέον η πρόσβαση στην πλαζ είναι ελεύθερη για το κοινό και κατέβαλαν 3 ευρώ ο καθένας ως αντίτιμο.  Έθνος 12/8/2007

 

επιστροφή

 

Η μαφία της νύχτας θέλει να ξαναφράξει το Ελληνικό

Μια μαφία της νύχτας, που αντιμετωπίζει σαν τσιφλίκι της την παραλία Ελληνικού θέλοντας να την περιφράξει με κάγκελα για να συνεχίσει να την εκμεταλλεύεται ανενόχλητη. Μια αστυνομία, που εμφανίζεται περίεργα πρόθυμη όταν την καλούν εκπρόσωποι των "νυχτομάγαζων" για να συλλάβει ανθρώπους οι οποίοι προστατεύουν το αυτονόητο δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, αλλά κατόπιν εορτής όταν κάτοικοι και λουόμενοι δέχονται επιθέσεις μπράβων. Μια κυβέρνηση, που με τη σιωπή και την ανοχή της, επιτρέπει στα κυκλώματα της νύχτας να δρουν ανεξέλεγκτα φοβούμενη ίσως ότι το παράδειγμα του Ελληνικού μπορεί να υπονομεύσει το όραμα της για την "αξιοποίηση" του Σαρωνικού. Και μια δημοτική αρχή, που δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον αγώνα της για να παραμείνει ελεύθερη η παραλία, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις και τις επιχειρήσεις τρομοκράτησης που δέχεται καθημερινά πλέον...

Αυτά είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ στην παραλία του Ελληνικού. Μια παραλία καγκελόφρακτη μέχρι πριν από δύο μήνες, η οποία κερδήθηκε και άνοιξε για όλους τους πολίτες χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων και του δήμου Ελληνικού - ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης αναγκάστηκε να κάνει απεργία πείνας για 23 ημέρες.

Όλη την περασμένη εβδομάδα στήθηκε ένα απίστευτο μπαράζ προκλήσεων από την εταιρεία "Ποσειδών Πετροκλάμπ ΕΠΕ" που είχε εκμισθώσει την πλαζ από το αθλητικό κέντρο Αγ. Κοσμά και εκμεταλλεύεται επίσης τρία νυχτερινά κέντρα στην περιοχή, το "Envy", το "Dekko" και το "Reina Summer": βροχή μηνύσεων που οδηγούσαν στη σύλληψη υπαλλήλων του δήμου αλλά και αντιδημάρχων, απειλές, ξήλωμα των πινακίδων του δήμου που ενημέρωναν ότι η είσοδος στην παραλία είναι πλέον ελεύθερη. Αποκορύφωμα των προκλήσεων αυτών ήταν η επιχείρηση... ανακατάληψης της πλαζ με μαχαίρια και τσεκούρια από 50 μπράβους της εταιρείας, προχθές Παρασκευή, που είχε ως αποτέλεσμα και τον ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμών δύο λουομένων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δήμος Ελληνικού προχώρησε πριν από δέκα ημέρες στη σφράγιση των τριών νυχτερινών κέντρων της "Ποσειδών Πετροκλάμπ", εφαρμόζοντας απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οι εκπρόσωποι των "νυχτομάγαζων" ξεκίνησαν αμέσως έναν λυσσαλέο κλεφτοπόλεμο εναντίον του δήμου. Και δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν. Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν ένιωσαν ούτε τότε την ανάγκη να τοποθετηθούν στο θέμα συνεχίζοντας τη σιωπή τους, ενώ ο διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης Αττικής έσπευσε λίγες μέρες μετά να δώσει εντολή για την αποσφράγιση των κέντρων υποστηρίζοντας ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου να ελέγχει τις συμβάσεις των καταστημάτων.

Στο Ελληνικό βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη για τις εξελίξεις και κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει και να ακυρώσει τις παράνομες συμβάσεις των νυχτερινών κέντρων, αποδίδοντας την παραλία στο δήμο Ελληνικού. Το θέμα έφερε στη Βουλή με δύο ερωτήσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, ο οποίος μάλιστα έγινε μάρτυρας των προκλήσεων από πλευράς της εταιρείας σε επίσκεψή του την περασμένη Τρίτη στην παραλία. Ακόμη ο ΣΥΝ, μέσω του διευθυντή του γραφείου του Αλ. Αλαβάνου, Κ. Παπαδιγενόπουλου, προχώρησε σε διάβημα προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, για τη μειωμένη παρουσία της αστυνομίας στον τόπο των επεισοδίων, καθώς και για τη μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος της δημοτικής αρχής και των πολιτών που προστατεύουν την περιουσία του δήμου και την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.

"Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της", τόνισε σε ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ. Χαρακτήρισε δε παράνομη την "πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που εκχωρεί και ευνοεί την εμπορευματοποίηση" των παραλιών.

"Πρέπει η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να περιφρουρήσει το δικαίωμα όλων των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Ο δήμος δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Θα συνεχίσει τον αγώνα του για να παραμείνει ελεύθερη η πλαζ Αγίου Κοσμά", υπογράμμισε στην "Κ.Α." ο Χρ. Κορτζίδης, χαρακτηρίζοντας οργανωμένη δολοφονική επίθεση τα σοβαρά επεισόδια στην παραλία την Παρασκευή. "Οι άνθρωποι της εταιρείας έχουν αποθρασυνθεί εντελώς. Δεν μπορεί να θεωρούν ότι η παραλία είναι οικόπεδό τους και να φθάνουν μέχρι το σημείο να χτυπούν τον κόσμο με μαχαίρια και τσεκούρια", τόνισε.

ΔΣΑ: Να παρέμβει η Πολιτεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα παρενέβη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας την επίσπευση της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις παραβιάσεις που έχουν σημειωθεί στην παραλιακή ζώνη και τον άμεσο καταλογισμό ευθυνών. "Η πολιτεία οφείλει επιτέλους να λάβει θέση και να εξασφαλίσει την προστασία του δικαιώματος αυτού σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο", τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ.  Αυγή 11/8/2007

 

επιστροφή

 

Αναθεωρείται ο σχεδιασμός για το θεματικό πάρκο στον Αγιο Κοσμά

Ν. Χ. Ρουσανογλου

Σε αναθεώρηση του αρχικού της σχεδιασμού προχωρά η Σείριος Α.Ε., θυγατρική της εισηγμένης Παρνασσός, συμφερόντων του κ. Παν. Πανούση, όσον αφορά τη δρομολογούμενη επένδυση στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Αγίου Κοσμά. Η Σείριος ανέλαβε από το 2007 και για περίοδο 45 ετών την εκμετάλλευση της έκτασης των 428 στρεμμάτων, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της Ολυμπιακά Ακίνητα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα και παρότι η σύμβαση «τρέχει», η εταιρεία δεν έχει κατορθώσει να ξεκινήσει την ανάπτυξη και διαμόρφωση της έκτασης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με αντικείμενο την ελληνική μυθολογία.

Δεδομένου ότι έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα από την έναρξη της σύμβασης, η εταιρεία αναπροσαρμόζει πλέον τα πλάνα της. Πλην του θεματικού πάρκου, στην έκταση προβλέπονται επίσης χρήσεις εμπορίου, μιας και θα δημιουργηθεί ένας εμπορικός πόλος με σούπερ μάρκετ, ενώ θα περιλαμβάνονται και χώροι εστίασης, αλλά και καφετέριες. Αντιθέτως, δεν θα υπάρχουν πολυκινηματογράφοι, όπως αναφερόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Στο πλάνο της Σείριος διατηρείται η πρόθεση ανέγερσης μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Σημειώνεται ότι η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στην έκταση δεν ξεπερνά τα 60.000 τ.μ.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα, αρχής γενομένης από τη θετική γνωμοδότηση, εντός της προηγούμενης εβδομάδας, για την χορήγηση άδειας λειτουργίας συγκεκριμένων τμημάτων της προβλεπόμενης VIP μαρίνας στο κέντρο Ιστιοπλοΐας του Αγ. Κοσμά. Πλέον, απομένει να εκδοθεί και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπ. Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου η Σείριος να έχει τα πρώτα έσοδα από τη μαρίνα, η οποία είναι συνολικής χωρητικότητας 308 σκαφών.

Πηγές από την εταιρεία εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα υπάρξει και θετική εξέλιξη αναφορικά με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που έχει υποβληθεί και τροποποιηθεί με βάση και τις επιθυμίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 80-100 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικών εκτιμήσεων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_01/02/2009_301673

επιστροφή

 

Νοικοκύρεψαν την πλαζ του Αγίου Κοσμά

Επιχείρηση «καθαρές ακτές» από τους κατοίκους του Ελληνικού εν όψει θερινής περιόδου

Από νωρίς χτες το πρωί έως αργά το απόγευμα δεκάδες κάτοικοι του Ελληνικού -έπειτα από κάλεσμα του δήμου- μαζεύτηκαν στην πλαζ του Αγίου Κοσμά με σκοπό να ετοιμάσουν την παραλία εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου. Η άμμος καθαρίστηκε με ειδικό μηχάνημα, οι φοίνικες κλαδεύτηκαν, ενώ και το κομμάτι της παραλίας που η ιδιωτική επιχείρηση είχε μετατρέψει σε χωματερή καθαρίστηκε και ενσωματώθηκε στην πλαζ. Υπενθυμίζεται ότι η παραλία αποτελούσε για χρόνια την ιδιωτική πλαζ του Αγίου Κοσμά και μετατράπηκε σε ελεύθερη και δημόσια έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες και αγώνες των κατοίκων και του δήμου. Δύο χρόνια συμπληρώνονται από το καλοκαίρι του 2007, τότε που οι κάτοικοι της περιοχής και ο δήμαρχος, Χρήστος Κορτζίδης ξεκίνησαν τον αγώνα τους. Στα δύο αυτά χρόνια σημειώθηκαν αρκετές φορές επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και των εργαζομένων στα νυχτερινά κέντρα της περιοχής. Επεισόδια που συχνά κατέληγαν ακόμα και σε ξυλοδαρμούς. Σύμφωνα με το δήμο, η επισκεψιμότητα ξεπέρασε πέρυσι κάθε προσδοκία, καθώς χιλιάδες πολίτες επέλεξαν για τα μπάνια τους τη συγκεκριμένη παραλία, στην οποία, χωρίς να πληρώνουν είσοδο, είχαν δωρεάν ομπρέλες, καρέκλες, ναυαγοσώστη, ντουζιέρες και τουαλέτες. Επίσης, πέρσι διαμορφώθηκε χώρος στάθμευσης για αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με κινητικές δυσκολίες, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά σε ράμπα που οδηγεί στη θάλασσα, καθώς και σκιασμένος χώρος για την παραμονή τους στην παραλία.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 13-4-09

 

επιστροφή

 

Ετοιμο το 2011 το θεματικό πάρκο Αγίου Κοσμά

Νικος Χ. Ρουσανογλου

Απομακρύνονται σταδιακά τα «εμπόδια» στον δρόμο της Σείριος Α.Ε., θυγατρικής εταιρείας της Παρνασσός, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αξιοποίησης κι εν συνεχεία εκμετάλλευσης της ολυμπιακής εγκατάστασης του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό. Η εταιρεία έλαβε πριν από λίγες ημέρες την άδεια λειτουργίας διακεκριμένων τμημάτων της μαρίνας, μετά τη δημοσίευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει εγκριθεί και η περιβαλλοντική μελέτη, βάσει της οποίας στην έκταση των 428 στρεμμάτων θα οικοδομηθούν περί τα 53.000 τ.μ.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βήματα της όλης επένδυσης, μιας και το επόμενο βήμα αφορά την έκδοση των οικοδομικών αδειών, που θα σημάνουν και την έναρξη των εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από σειρά παρατηρήσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και αντίστοιχων τροποποιήσεων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην εγκατάσταση έχουν αυξηθεί οι χώροι πρασίνου κατά 80 στρέμματα, με αποτέλεσμα η συνολική επιφάνεια πρασίνου να διαμορφώνεται σε περίπου 200 στρέμματα. Ως εκ τούτου, το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται πλέον μεταξύ 130 και 150 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η Σείριος έχει αναλάβει από το 2007 και για περίοδο 45 ετών την εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της Ολυμπιακά Ακίνητα. Ηδη, μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι δεν έχει καν ξεκινήσει η ανάπτυξη των νέων εγκαταστάσεων, η Σείριος έχει καταβάλει στην Ολυμπιακά Ακίνητα πάνω από 30 εκατ. ευρώ, καθώς το μηνιαίο μίσθωμα είναι της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ.

Η άδεια χρήσης της μαρίνας θα επιτρέψει, πάντως, την άντληση κάποιων εσόδων, καθώς η εγκατάσταση προσφέρει τη δυνατότητα ελλιμενισμού τουλάχιστον 308 σκαφών αναψυχής, με όλες τις θέσεις να είναι καλυμμένες, βάσει της ζήτησης που έχει διαπιστωθεί. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο θα φιλοξενούνται σκάφη στον Αγιο Κοσμά, ενώ οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο της ανάπτυξης βρίσκεται η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με αντικείμενο την ελληνική μυθολογία. Στην έκταση των 428 στρεμμάτων προβλέπονται επίσης χρήσεις εμπορίου, όπως επίσης και χώροι εστίασης, αλλά και καφετέριες. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη αναπροσαρμογή των σχεδίων της αναδόχου, δεν θα δημιουργηθούν πολυκινηματογράφοι. Στα σχέδια υπάρχει και η πρόθεση ανάπτυξης μιας εγκατάστασης ξενοδοχειακών υπηρεσιών μέσω της δημιουργίας συγκροτήματος από σουίτες.

Στόχος της Σείριος είναι το πάρκο να έχει λάβει την τελική του μορφή έως το 2011. Το θετικό για την εταιρεία είναι ότι έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, γι’ αυτό άλλωστε και η μητρική Παρνασσός δεν ενέδωσε στις φημολογούμενες πιέσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συμμετάσχει στο έργο. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή της τάξεως του 23% στην ΑΤΤΙΚΑΤ, που όπως και η Παρνασσός είναι συμφερόντων της οικογένειας Πανούση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_22/05/2009_315556

 

επιστροφή

 

Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά - Tα σχέδια έχουν μείνει στα χαρτιά

Είναι ίσως η πιο «προβληματική» από τις περιπτώσεις μίσθωσης Ολυμπιακών Ακινήτων. Η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας και του περιβάλλοντος χώρου για την ανάπτυξη μεγάλης επένδυσης υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2006 και έκτοτε δεν έγινε τίποτα! Τώρα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, καθώς η έκταση που έχει μισθωθεί φέρεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών από το Κατάρ.

Το μίσθωμα για την παραχώρηση τμήματος 424 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά (το πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας) είχε υπολογιστεί στα 14,3 εκατ. ευρώ ετησίως. «Όλα ξεκίνησαν κανονικά. Καταβλήθηκαν τα μισθώματα για το 2007 και το 2008, όμως όταν παρουσιάσαμε τις επιταγές που μας είχαν δοθεί για το 2009, ανακαλύψαμε ότι ήταν ακάλυπτες», λέει ο κ. Παναγιώτου. «Το βασικό μας πρόβλημα στον Άγιο Κοσμά είναι ότι δεν έχει υλοποιηθεί η επένδυση. Ο μισθωτής δεν υπέβαλε ποτέ τον φάκελο για την έκδοση οικοδομικής άδειας, παρότι είχε εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και άδεια λειτουργίας της μαρίνας. Σταμάτησε επικαλούμενος τις δύο προσφυγές του Δήμου Ελληνικού ενάντια στη σύμβαση, στη ΜΠΕ και την άδεια λειτουργίας».

Περιμένουν το πόρισμα από τη διαιτησία

Τον Φεβρουάριο του 2010 ο μισθωτής προσέφυγε στη διαδικασία διαιτησίας, η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία των Ολυμπιακών Ακινήτων. «Τώρα θα περιμένουμε να βγει το πόρισμα. Η εταιρεία μας δεν δέχεται ότι μπορεί κάποιος να επικαλείται προσφυγές για να μην υλοποιεί την επένδυση και να μην καταβάλλει τα μισθώματα. Προσφυγές υπάρχουν και σε άλλες επενδύσεις -λ.χ. στο εμπορικό κέντρο Golden Hall- και όμως προχώρησαν κανονικά. Οι όροι της σύμβασης από τη δική μας πλευρά έχουν τηρηθεί. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ο επενδυτής λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια κανονικά τη μαρίνα και έχει έσοδα, χωρίς να προχωρεί στην υλοποίηση του υπόλοιπου επενδυτικού του σχεδίου. Και διερωτώμαι αν τελικά τον βολεύει αυτή η κατάσταση».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/09/2010_416725

 

επιστροφή