Κάπνισμα
και 
Υγεία
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*    ΠΡΟΛΟΓΟΣ

*   ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

*   ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

*   ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*   ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΜΥΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

*   Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ  ΝΕΟΛΑΙΑΣ,ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

 

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

 

Το κάπνισμα σαν κοινωνική ενέργεια έχει περάσει τα τελευταία 50 χρόνια από μια πολύ ιδιότυπη πορεία.

Ο καπνός ξεκίνησε όπως σας είναι γνωστό πριν περίπου 4 αιώνες διαδόθηκε και και χρησιμοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερους προβληματισμούς , προσφέροντας στοιχεία που πολλοί τα χαρακτήρισαν και σαν θετικά .

Έπρεπε όμως να φτάσει ο 20 ος αιώνας για να διαφοροποιηθεί η γενικότερη αυτή θέση αν και πολλά κράτη έβλεπαν με τον καπνό μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τα οικονομικά τους .Αυτό που δεν παρατήρησαν όμως ήταν οι ανωμαλίες , οι διαταραχές και οι επιτάσεις που μεγάλωναν σημαντικά.

Οι πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις ήρθαν από την Αγγλία  από την δεκαετία του 50 και έγινε συγκεκριμένα ότι παρά πόλοι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα του καπνίσματος

από τότε συγκεντρώσεις σεμινάρια και διεθνή συνέδρια έδειξαν ότι για να κρατήσουμε την υγειά μας ,έπρεπε να σταματήσουμε το κάπνισμα και να πείσουμε όλον τον κόσμο ότι η συνήθεια αυτή είναι από τις πιο βλαβερές .

Επίσης άλλοι επιστήμονες ψυχολόγοι , κοινωνιολόγοι , εκπαιδευτικοί, δασονόμοι παρουσίασαν στοιχεία για τις βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματος, και την ισοπεδώσει της σκέψεως στην τρίτη ηλικία , για την μεταβολή τις προσωπικότητας και τόσα αλλά που αργά γρήγορα γίνονται γνωστά και επισημοποιούνται.

Αυτός είναι ο λόγος που οποιαδήποτε σκέψη πρέπει να γίνετε ευρύτατα ακουστή , οι συζητήσεις πρέπει να πολλαπλασιάζονται και τα συμπεράσματα  να ανακοινώνονται ευρύτατα .

Όλοι επιθυμούμε ένα κόσμο χωρίς καπνιστική επίδραση με ανθρώπους που δεν θα έχουν πλέον ανωμαλίες, εξαρτίσεις ή νόσους που οφείλονται στο κάπνισμα.

 

 

 

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 

Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να είναι διαφορετικό από το παγκόσμιο .Ότι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σε μικρογραφία συμβαίνει και στην Ελλάδα .Καλλιεργούμε καπνό. Γνωρίζουμε τις επίπτωσεις.. Επιτρέπουμε το κάπνισμα. Αγωνιζόμαστε κατά του καπνίσματος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα σήμερα αντί να μιλάμε εμείς που ξέρουμε λίγα  να  ήταν αντί για μας  ο Ασκληπιός ο πατέρας τις Ιατρικής

Τι θα μας έλεγε ο Ασκληπιός ?

ήταν ποτέ δυνατόν  να δεχθεί την σημερινή λογική? Το κάπνισμα σκοτώνει καλλιεργείστε όμως καπνό, παρουσιάστε τον όπως παρουσιάζετε σήμερα , με το μοντέρνο αυτό πακέτο που θέλγει και ταυτόχρονα αγωνισθείτε εναντίον του καπνίσματος . Σαφώς θα  ήταν η απάντηση ότι αυτά δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν σε καμία περίπτωση .

Πάρτε ριζικές λύσεις αυτή είναι η πραγματικότητα . Όμως αυτό δεν γίνεται και έτσι πρέπει να προσγειωθούμε στην σκληρή πραγματικότητα . Θα το κάνει η Ελλάδα? Φτάνει μόνο? Να το κάνει η Ευρώπη .Φτάνει μόνο? Η παγκόσμια κοινότητα είναι πολύ μεγάλη είναι αποφασισμένοι όλοι μαζί να συνεννοηθούν? Μα ακόμα δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για τα ναρκωτικά που σκοτώνουν και που παράγονται σε ορισμένες χώρες και αποτελούν πόρο της δικής τους οικονομίας και τις ανάπτυξης , εντός ή εκτός εισαγωγικών

Το 1989 , ψηφίσθηκε η οδηγία 89622, περί προσέγγισης των νομοθετικών , κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την σήμανση προϊόντων του καπνού.

Εκεί λοιπόν προσαρμόζονται και η δική μας νομοθεσία : Αποφασίζει να απαγορευτεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , ραδιόφωνο , τηλεόραση, διαφημίσει του καπνού . Η Ελλάδα σπεύδει από της πρώτες χώρες και συμμορφώνετε και πειθαρχεί , αλώστε δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά , και απαγορεύεται και δεν ακούτε μηνύματα διαφημιστικά ούτε από το ραδιόφωνο ούτε από την τηλεόραση.

Και αποφασίζετε ακόμα με την οδηγία αυτή στη συνεχεία , να υπάρχει μια σήμανση επάνω στο πακέτο πουλάει : Το κάπνισμα βλάπτει σόφαρα την υγειά . Είναι μια πολύ καλή προσπάθεια , προσεκτική και ρεαλιστική .

Στη συνεχεία γίνονται πολλές σύσκεψης , γίνονται διαβουλεύσεις και στις 11 του μηνός πριν λίγες μέρες βρισκόμαστε  οι Υπουργείο Υγείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στις Βρυξέλες για να αποφανθούμε μεταξύ των άλλων θεμάτων ημερήσιας διάταξης για το Κάπνισμα, και συγκεκριμένα για την σήμανση του καπνού , διότι σαυτή την απόφαση δεν συμπεριλαμβάνονται  και οι προειδοποιήσεις της ιατρικής για τα αλλά είδη και προϊόντα  καπνού μόνο τα τσιγάρα- Τα κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την Υγειά.

Δεν υπάρχει μόνο το τσιγάρο. Υπάρχουν προϊόντα μάσηση, εκμίζηση, εισχώρηση από τη μύτη. Προϊόντα για τα οποια η κοινότητα είχε επιφυλάξεις αν και κατά πόσο πρέπει να απαγορευτούν και τι πρέπει να γίνει. Ανετέθη σε επιστημονική επιτροπή η οποια αποφάνθηκε ότι το κάπνισμα, ο καπνός που λαμβάνεται από το στόμα  έχει κι αυτός τις δικές του βλαπτικές, ερεθιστικές επιδράσεις έτσι λοιπόν στις Βρυξέλλες έγιναν ορισμένα ακόμα θετικά βήματα. Και αποφασίζεται:

(1)    να απαγορευθεί η κυκλοφορία του καπνού που λαμβάνεται από το στόμα, που δεν καπνίζεται.

(2)    Πέρα από την πρώτη προειδοποίηση την ιατρική στα τσιγάρα, αυτή η σήμανση να γίνει σε όλα τα προϊόντα του καπνού. Και είχε ακόμα αποφασισθεί να υπάρχει και δεύτερη σήμανση στο πακέτο σε μια πλευρά που να λέει: το σιγάρο σκοτώνει, το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο, το τσιγάρο είναι επιβλαβές.

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι:

(1)   . να διαφωτίσουμε τους νέους ώστε να μην αρχίσουν το κάπνισμα- κι αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι: η πολιτεία, οι γονείς, οι καθηγητές, οι γιατροί, όλοι να βοηθήσουμε.

(2)  . να βοηθήσουμε τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

(3)  . να δημιουργήσουμε περισσότερους χώρους όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

 

 

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

 

 

Εξ αιτίας του καπνίσματος πεθαίνουν κατέτος :

Σε όλο τον κόσμο 2.500.000 άνθρωποι.

Συν Ευρώπη 500.000, και

Στην Ελλάδα 15.000.

Δηλαδή : 10 φορές περισσότεροι απο,τι  σε τροχαία δυστυχήματα, 150 φορές περισσότεροι από,τι από τα ναρκωτικά, 300 φορές περισσότεροι απ ό,τι  από το AIDS.

Από τους θανάτους εξ αιτίας του καπνίσματος , οι 3 στους 10 οφείλονται σε κάρδιο-αγγειακά νοσήματα. Όσοι δηλαδή, και στο καρκίνο από το κάπνισμα . γεγονός σημαντικό που όμως αγνοούν πολλοί!

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΟΥΝ:

1.      Μην καπνίζετε . καπνιστές, σταματήστε το γρηγορότερο δυνατό το κάπνισμα και μην καπνίζετε όταν είστε μαζί με αλλους.

Η ευρώπη κατα του ΚΑΡΚΙΝΟΥ.

Η βλάβη προκαλείται από την νικοτίνη και το μονοξείδιο του αν  άνθρακα τα οποια μπαίνουν στον οργανισμό με την εισπνοή από τους πνεύμονες. Η νικοτίνη απορροφάται από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Η επιφάνεια εισόδου στον οργανισμό, δια των κυψελίδων των πνευμόνων , υπολογίζεται σε 70 τετραγωνικά μέτρα . η είσοδος γίνετε ταχύτατα.

Στις επιδράσεις στο κάρδιο-αγγειακό σύστημα, δεν υπάρχει καμία διάφορα εάν το κάπνισμα γίνετε με πούρο , πίπα , τσιγάρο με ή χωρίς φίλτρο.

Είτε στο ύπαιθρο καπνίζει κανείς Είτε στην πόλη Είτε στο βουνό οι βλάβες είναι οι ίδιες.

 

Η Νικοτίνη

 

 

- επιτύχανε την καρδιακή λειτουργία .

- την επαυξάνει.

- Συσπά της αρτηρίες, στεφανιαίες και περιφερικές.

- αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

- αυξάνει την συγκολλητικοτηκα των αιμοπεταλίων και επόμενος την πιθανότητα των  αιμοπεταλίων και , επόμενος την πιθανότητα για απόφραξη αγγείων.

-         αυξάνει τα ελευθέρα λιπαρά οξέα και τις λιποπρωτεινες στο αίμα.

-           

 

Μονοξείδιο του άνθρακα

 

 

*   δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη σε ανθρακυλαιμοφαιρινη , η οποια μπορεί να φθάσει στο αίμα μέχρι και τα 10-15% . η ένωση αυτή ινία 200 φορές ισχυρότεροι από την ένωση του οξυγόνου με την αιμοσφαιρίνη και έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς , κάτι σαν εσωτερικοί ασφυξία.

*   - με την κακή οξυγόνωση του ενδοθηλίου των άρτιων θα  λέγαμε : της φόδρας των αγγείων διευκολύνεται η δίοδος των αθηροσκληρωτικων συστατικών από το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών, με αποτέλεσμα την στένωση μέχρι και την απόφραξη τους.

 

Αθροιστικώς

 

 

Με την νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα προκύπτει ποσοτική και ποιοτική μεταβολή και μύωση του προσφερομένου στους ιστούς αίματος με αποτέλεσμα την κακή οξυγονώσει και την μειονεκτική πρόσφορα θρεπτικών και άλλον συστατικών στο σύνολο του οργανισμού . Και

 

Τα αποτελεσμάτων αυτών είναι

 

 

1)

 - αυξημένη νοσηρότητα : - στηθάγχη εμφράγματα- αρρυθμίες (Συχνότερη η βουβή ισχαιμία του μυοκαρδίου λόγο μειωμένες ευαισθησίας στον πόνο , οπός δηλαδή επί σακχαρώδους Διαβλητού).

*   Ανωμαλίες ποικίλες στο ηλεκτροκαρδιογράφημα.

*   Περιφερειακές αγγειακές διαταραχές και βλάβες (το 90% των αποφρακτικών αρτηριοπαθειών ).

*   Ανευρύσματα αορτής .συχνότερα της κοιλιακής

*   Εγκεφαλικά επεισόδια από σύσπαση , απόφραξη ή αιμορραγία από ρήξη αγγείου

*   Βράχυνση του χρόνου επιβιώσεως των φλεβικών μοσχευμάτων των εγχειρήσεων παρακάμψεως , των γνωστόν  BY-PASS

*   Ταχύτερα απόφραξη των αρτιριοφλεβικων αναστομώσεων που γίνονται για την νεφρική κάθαρση των νεφροπαθών .

                  2)

*   Αυξημένη θνησιμότητα :

*   έμφραγμα του μυοκαρδίου , μέχρι και 2 φορές όταν καπνίζουν έως 20 τσιγάρα την μέρα .στους βαρύτερους μέχρι και 6 φορές .

*   από Ανευρύσματα κοιλιακής αορτής , 2 έως 3 φορές μεγαλύτεροι .και αλλά.

3)

- Εξισώση των δυο φίλων .

με το κάπνισμα οι καπνίστριες γυναίκες παρουσιάζουν τα ίδια νοσήματα εξαιτίας του καπνίσματος με τους άντρες έτσι σύμφωνα με ερευνά μεταξύ 6194 γυναικών ιατρών στην Βρετανία, οι γυναίκες : - έχασαν 7 χρόνια που ζούσαν περισσότερο από τους άντρες,

*   10πλασιαστηκε γενικά η συχνότητα των στεφανιαίων νοσημάτων με το κάπνισμα και το αντισυλληπτικό χάπι

*   20πλασιαστηκε το έμφραγμα του μυοκαρδίου με 25 τσιγάρα την ημέρα χωρίς το αντισυλληπτικό χάπι αίνο με το χάπι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος ,

*   η υπαρραχνοειδης αιμορραγία του εγκεφάλου, η οποία είναι συχνότερη στις γυναίκες, γενικά, από ότι στους άντρες , εμφανίζεται 6 φορές συχνότερα στις καπνίστριες και 22 φορές πιο συχνά εάν παίρνουν και το χάπι ,

*   στις  έγκυες γυναίκες , συχνότερος είναι  α) ο πρόδρομος πλακούντας με αιμορραγίες και β) τα εμφράγματα , τα οποια  επιδεινώνουν την κακή διατροφή του εμβρύου που έχουν στην κοιλιά τους. Με αποτέλεσμα την ακόμη χειρότερη διατροφή του, με το κακής ποιότητας προσφερόμενο αίμα της μητέρας του, εξ αιτίας του καπνίσματος εκείνης. Ενώ , επί πλέον , περνά από τον πλακούντα στην κυκλοφορία του εμβρύου η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα , γεγονός το οποίο επιδεινώνει την κατάσταση. Τα αποτελέσματα : περισσότερες αποβολές,ελλειποβαρή νεογνά  συγγενείς ανωμαλίες , περιγεννητικη θνησιμότητα.

 

 

4. Με το παθητικό κάπνισμα.

 

  Είναι εύκολα κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους και το παθητικό κάπνισμα βλάπτει το κάρδιο-αγγειακό σύστημα, εφόσον :

*   η συγκέντρωση καπνού σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν πολλοί και επί μακρό χρονικό διάστημα, φθάνει μέχρι τέτοια επίπεδα ώστε ο παθητικός καπνιστής να  εισπνέει τόσο καπνό όσο εάν κάπνιζε ο ίδιος  15 τσιγάρα χωρίς φίλτρο ή 35 με φίλτρο.

*   Απορροφάται μέσα σε 4 ώρες τόση νικοτινη όση με το άμεσο κάπνισμα ενός μέτριου καπνιστή.

*   Το παραγόμενο μονοξείδιο του άνθρακα  στο παράπλευρο ρεύμα είναι 10-15% ενώ στο κύριο ρεύμα των ενεργητικών καπνιστών 5%. Σε κλειστούς χώρους, π.χ. δωμάτιο όπου παίζουν χαρτιά με τις ώρες, η κλειστό νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως, το ποσοστό της ανθρακυλαιμοσφαιρινης  φθάνει στα 10 έως 15%. Αποτέλεσμα αυτών, οι :

Βλαπτικές επιδράσεις

*   Αύξηση της συχνότητας της καρδιακής λειτουργίας,

*   Αύξηση της αρτηριακής πιέσεως, σε κάποιο μικρό βαθμό,

*   Αύξηση των αναγκών του μυοκαρδίου σε οξυγόνο,

*   Δυσφορία και,

*   Επιτάχυνση της εκδηλώσεως της στηθάγχης στο διπλάσιο, ή εμφάνιση γρηγορότερα και με λιγότερο κόπο,

*   Συχνότερη εκδήλωση περιφερικών αγγειοκινητικών διαταραχών, όπως π.χ. οι χιονίστρες.

 

Με το σταμάτημα του καπνίσματος

 

 

Οι συνέπειες αναστέλλονται και οι περισσότερες υποχωρούν, άλλες σε μικρότερο και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο περνά ο καιρός.

Έτσι και ο σημερινός καπνιστής ,μπορεί και αυτός να ζήσει μια ζωή με καλύτερη υγεία και για περισσότερα χρόνια.

Αναλυτικότερα :

Οι αρρώστιες από την καρδιά και τα αγγεία ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπευτική προσπάθεια, όταν σταματήσει κανείς το κάπνισμα. Αρρυθμίες της καρδιακής λειτουργίας τίθενται υπό έλεγχο γρηγορότερα και ευκολότερα, η επούλωση του εμφράγματος επιταχύνεται, η υπέρταση ρυθμίζεται σε βραχύτερο χρονικό διάστημα και με λιγότερα φάρμακα. Οι αγγειακές βλάβες του βυθού των οφθαλμών έχουν ελαφρότερες συνέπειες και οι αμφιβληστροειδοπάθειες , οι υπερτασικές, βελτιώνονται. Ίλιγγοι και αγγειοκινητικές λαβυρινθικές διαταραχές υποχωρούν. Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια περιορίζονται.

Η έκφραση του προσώπου γίνεται πιο ζωηρή και περισσότερο νεανική. Το μάτι ξεθολώνει και το μυαλό ξελαμπικάρει. Η ζωτικότητα εν γένει, τα χαρακτηριστικά ξανανιωμένου ανθρώπου.

Αυτά και πολλά άλλα θα τα καρπωθούν όσοι αποφασίσουν να γίνουν τέως καπνιστές. Γιατί όχι και από σήμερα!!

 

 Επίλογος

 

 

Τα νοσήματα της καρδιάς κα των αγγείων, εξ αιτίας του καπνίσματος, είναι υπεύθυνα για τα 30% των πρόωρων θανάτων εν γένει, από το κάπνισμα.

 Το κάπνισμα είναι α)

 ένας ανελέητος φονιάς. Β)

 από τα πρώτιστα προβλήματα για την Δημόσια Υ γεια σε παγκόσμια κλίμακα. Γ)

 η υπαριθμόν ένα αιτία ασθενειών και θανάτου σόλο τον κόσμο. Και , δ)

 η υπαριθμόν ένα πρωταρχικη αιτία νοσησεως και θανάτου, η οποια μπορεί να προληφθεί.

Το κάπνισμα, επειδή βλάπτει και τους αλλούς, τους μη καπνιστές, είναι σαφώς μια αντικοινωνική πράξη.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και διάφορους άλλους ,το κάπνισμα θεωρειται πλεον κάτι σαν στίγμα, ως χαρακτηριστικό ανθρώπων χαμηλοτέρας  πολιτισμικής ποιότητας.

 

 

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.

 

 

Παρόλο που η διαφημίσει προϊόντων τα οποια παρηγοντο σε διάφορες περιοχές της χώρας μας χρονολογείται από την αρχαιότητα εν τούτης μέχρι και τον προιγουμενο ένωνα δεν υπάρχει κανένα γνωστό διαφημιστικό μήνυμα για τον καπνό και τα προϊόντα του .

Έτσι, οι πρώτες διαφημίσεις τσιγάρων και καπνού διεθνώς αλλά και στον ελλαδικό χώρο όπως θα αναμενετο εκθείαζαν τα καλά του καπνίσματος και τις ευεργετικές επιδράσεις του στα διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού .

Χαρακτηριστικό ειναι το παρακάτω απόσπασμα για  τα καλά του καπνίσματος που περιέρχεται στο εικονογραφημένο Πανθεσσαλικο ημερολογιακό λεύκωμα , το οποίο δημοσιεύτηκε στο Βόλο το 1927 Σκοτώνει την ανιόν  ή την καθιστά λιγότερο οδυνιραν . Κατευνάζει τους καρδιακούς και ηθικούς πόνους . Αναζωογονεί παροδικός το πνεύμα . Ευνοεί την περισταλτικειν κίνηση των εντέρων . Καθιστά ολιγότερo κατεπειγουσα την ανάγκη τροφής . Φέρει  κάποια γαληνή εις τον σπασμωδικό ερεθισμό όλων των κατοικούντων εις τας πόλεις.

Με το πέρασμα των χρόνων οι διαφημίσεις εχουν εκσυγχρονιστεί. Πλέον το κάπνισμα εχει συσχετιστεί με την ζωντάνια και την ζωηράδα, τα πλούτη και τη διασκέδαση, την επιτυχία και την εξυπνάδα και τέλος με οτι αλλο πιο ανακριβές επιστημονικά προτάσσοντας παραπλανητικές  ιδιότητες  και δυνατότητες όπως έχει άλλωστε αποδειχθει απο την συνεχή και υπεύθυνη επιστημονική τεκμηρίωση μεχρι σήμερα, αποδεκτή απο κυβερνήσεις κρατών,διεθνείς οργανισμούς κ.λ.π.

Σήμερα με αδιαψευστα επιστημονικά στοιχείς οι ωραιοποιημένες ιδιότητες του καπνίσματος καταρρίπτονται, ενώ νέες βλαπτικές επιδράσεις διαπιστώνονται συνεχώς. Όπως είναι γνωστό το καπνισμα ειναι υπευθυνο για πολλα ειδη καρκίνων και κατεξοχήν των 80% των περιπτώσεων του πνεύμονα  ετησίως παγκόσμια, σχετίζεται δε επιπλέον και με την δημιουργια και εκδήμωση αγγειακών, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Στην χώρα μας για παράδειγμα απο τους 50.000 ετήσιους θανάτους που οφείλονται σε παθολογικά αίτια και όχι στην φυσιολογική γήρανση,15.000 αποδίδονται στο κάπνισμα. Στην αμερική, χώρα απολύτως ακριβή στατιστικά στοιχεία, το καπνισμα σκοτώνει καθε χρόνο περισσότερα άτομα απόσους θανάτους προκαλούνται από ατυχήματα, ναρκωτικά όων των ειδών, αλκοολισμό,AIDS, κ.ά

    

 

 

 

ΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΜΥΗΣΗΣ  ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 

 

 

 

Στο λεξικο το ρήμα διαφημίζω δίδεται ως

συνώνυμο του διαδίδω, διασπείρω τη φήμη για κάποιο, επαινώ δημόσια πρόσωπο ή πράγμα, ρεκλαμάρω, εξαιρώ τις ιδιότητες,τις ωφέλειες κάποιου αντικειμενου για να ελκύσω αγοραστές.

Εξάλλου, όλα τα εγχειρίδια που πραγματεύονται το θέμα των διαφημίσεων αναφερουν οτι η διαφημιση ειναι η τεχνη να πουλάς και εξασφαλιζεται επι πληρωμη απο ενα οικο, μια επιχειρηση ενα ατομο ή μια ομαδα ατομων με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο υπόψη. Η διαφημιση, μεσα απο τα μηνυματα της επιδιώκει να πληποφορήσει και να πεισει. Τα μηνυματα που μεταδιδονται ειναι παντοτε επηρεασμένα (οχι αντικειμενικά) και δεν παρουσιαζουν ισορροπημένη άποψη. Η διαφήμιση είναι παντοτε υποκειμενική.

Μαυτά τα λίγα αλλά και από τις εμπειρίες που ο καθένας μας έχει από την καθημερινη ζωή δεν είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε τον καταιγισμό των διαφημίσεων που μας κατακλύζουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο!!

Συνοπτικά θα μπορούσαμε  να πούμε οτι οσοι διαφημιζουν το κάνουν γιατι τους συμφέρει. Διαφημίζοντας κερδίζουν.

Σε οτι αφορά ειδικά τις καπνοβιομηχανίες αυτές:

*   γνωρίζουν και πιστεύουν οτι τα οφέλη που προκύπτουν μακροχρόνια απο διαφημιστικές ενέργειες ξεπερνούν κατα πολύ τα εξοδά τους

*   γνωρίζουν και πιστεύουν οτι διαφημίζοντας επηρεαζουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα προιοντα ή τις υπηρεσίες που διαφημίζουν

ο ισχυρισμός επομένως των καπνοβιομηχανιων οτι οι διαφημίσεις και οι αλλες προωθητικές προσπάθειές τους αποσκοπούν μόνο στην προβολή των διαφορων ειδών των προιοντων τους ουτε απο τη θεωρία ουτε απο την πράξη δικαιολογείται ή δικαιώνεται. Είναι λοιπόν εύκολο και στον πιο απλό ανθρωπο που διαθέτει τον κοινό νου να απαντήσει στο ερώτημα Γιατί διαφημίζουν οι καπνοβιομηχανίες. Διαφημίζουν γιατι θέλουν να επηρεάσουν ομάδες ανθρωπων και μαυτό τον τρόπο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Διαφημίζουν λοιπόν για:

1.       να επηρεάσουν τους μη καπνιστές να αρχίσουν το κάπνισμα.

2.      να επηρεάσουν τους καπνιστές να καπνίζουν πιο πολύ.

3.      να επηρεάσουν τους καπνιστές να αναβάλουν την απόφαση τους να σταματήσουν το κάπνισμα.

4.      να επηρεάσουν τους καπνιστές στην επιλογή του είδους των τσιγάρων που θα καπνίσουν.

Εμεις σαυτή μας την εισήγηση θα αναλύσουμε συνοπτικά παντα λογω ελλειψης χρόνου την προσπάθεια τους να επηρεάσουν τους μη καπνιστές να αρχίσουν το καπνισμα που περιλαμβάνει, κατα κύριο λόγο τα παιδια και τους εφηβους.

Η επιστημονική ερευνα μας πληροφορει οτι η μυηση στο καπνισμα αρχιζει απο την παιδική ηλικία. Τα στοιχεία και δεδομένα ειναι συντριπτικά:

*   60% των καπνιστών αρχίζουν πριν τα 13 τους χρόνια.

*   90% των καπνιστών αρχίζουν πριν τα 20 τους χρόνια.

Σωρεία μελετών και ερευνών προσφέρουν αδειάσειστα στοιχεία και δεδομένα που έχοντάς τα υπόψη οι φορεις υγειας και παιδειας σόλες ανεξαιρετα τις αναπτυγμένες χώρες προωθούν και ψηφιζουν όλο και πιο αυστηρές νομοθεσιες σε οτι αφορά τη διαφημιση καπνικών προιόντων.

Ας δουμε μερικά απο αυτά τα δεδομένα:

1.      τα παιδια κατανοουν τις διαφημισεις καπνικων προιοντων, ιδιως τσιγάρων.

2.      όσα από τα παιδιά εγκρίνουν τις διαφημίσεις έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές παρά τα παιδιά που δεν τις εγκρίνουν.

3.      οι διαφημισεις οχι μονο πριδιαθέτουν τα παιδιά στο καπνισμα αλλα και ενισχύουν τη συνήθεια τους στο κάπνισμα.

4.      τα παιδιά επηρεάζονται απο τις διαφημίσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο οι ενήλικες.

5.      πολλά παιδιά είναι σε θέσση να διακρίνουν, κρυπτογραφικές ή διαφοροποιημένες διαφημίσεις για καπνικά προιοντα που ουτε καν επιδεικνύουν τη μάρκα ή τόνομα των τσιγάρων. Μπορούν, επίσης, να διακρίνουν μάρκες τσιγάρων σε αλλα είδη προιόντων.

Ερευνες, έχουν επίσης, επιβεβαιώσει οτι ανήλικοι καπνιστές:

1.      διδουν μεγαλύτερη προσοχή στις διαφημίσεις παρα οι ενήλικες.

2.      δείχνουν ευαρέσκεια στις ιδέες που προβάλλουν οι διαφημίσεις καπνικών προιοντων.

3.      έχουν ισχυρότερες προτιμήσεις σε συγκεκριμένες διαφημίσεις παρα οι μη  καπνιστές.

Χρειάζονται μήπως πιο πολλά στοιχεία για να καταδικαστεί οτι η διαφήμιση καπνικών προιόντων αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο όχι μόνο για τη μύηση των νεαρών ατόμων στο κάπνισμα αλλά και στην ενθάρρυνση και ενίσχυση τους να το συνεχίσουν;

Ας δούμε όμως μερικές από τις μελέτες αυτές από πιο κοντά για να αντιληφθούμε καλύτερα το όλο πρόβλημα που προκύπτει από τις διαφημίσεις καπνικών προιοντων:

1.      δυο πρόσφατες μελέτες απο τον Aitken και τους συνεργάτες του αποδεικνύουν ότι: 22% από τα παιδιά ηλικίας 6-10 χρόνων και 91% των παιδιών 12-16 χρόνων ήταν σε θέση να διακρίνουν αν μια διαφήμιση ήταν για τσιγάρα παρόλο ότι σαυτή δεν περιέχονταν σημάδια καπνίσματος.

2.      μια άλλη μελέτη από τους Rombouts και Founconnier αποκαλύπτει ότι: οι διαφημισεις πρωταρχικά, φτάνουν στα παιδιά. Μόνο 18% τω εφήβων δεν πρόσεξαν τις σχετικές διαφημίσεις σε σύγκριση με το 45% των ενηλίκων που δήλωσαν ότι δεν τις πρόσεξαν.

3.      μια δανέζικη μελέτη έχει καταδείξει ότι νεαρά άτομα τών 10-14 χρόνων έχουν υψηλότερο ποσοστό αναγνώρισης των ονομάτων και λογοτύπων των τσιγάρων σε σύγκριση με τους ενήλικες.

 

Τι προκύπτει από όλα αυτά που πολύ συνοπτικά αναφέραμε;

Ότι για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου οι διαφημίσεις καπνικών προιόντων επιτρέπονται όπως είναι η δική μας περίπτωση το κάπνισμα δεν μπορεί παρά:

*   να κυριαρχεί παντου και σοποιαδήποτε ώρα.

*   να θεωρείται θετική συμπεριφορά.

*   να γίνεται αποδεκτό απο το ευρύτερο κοινό.

Παρόλα αυτά οι καπνοβιομηχανίες συνεχίζουν να επιμένουν ότι οι διαφημίσεις τους απευθύνονται και επηρεάζουν αποκλειστικά και μόνο τους καπνιστές, για να τους επηρεάσουν να αλλάξουν τη μάρκα των τσιγάρων που καπνίζουν.

Δημόσια, αρνούνται ότι η διαφήμιση προάγει το κάπνισμα, ενώ όλοι είδαμε και γνωρίζουμε ότι εξ΄ορισμού η διαφήμιση επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των πωλήσεων κάθε διαφημιζόμενου προιόντος.

 

 

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ  ΝΕΟΛΑΙΑΣ,ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

 

Είναι σόλους μας γνωστές οι συνέπειες της κακής συνήθειας του καπνίσματος στην υγεία, την ψυχική διάθεση και την οικονομική άνεση του κάθε ατόμου. Ιδιαιτερα ευαισθητοι είμαστε όλοι για τα παιδια μας,τους μαθητές και τις μθήτριες μαςς κι όλους τους νέους του περιβάλλοντός μας.

Οι βλαβερες αυτές συνέπειες μπορουν και πρέπει να προληφθούν από σας, από μας, απόλους μας. Μπορείτε κι εσείς να συμβάλετε ως εκπαιδευτικοί, ως στελέχη νεολαιας, ως γονείς αν καταβαλετε μερικές προσπάθειες  για ενημέρωση και αν αποφασίσετε ότι αυτή η υποχρέωση είναι και δική σας. Τα παιδιά των ηλικιών που αρχίζουν το καπνισμα μας εκτιμούν μας ακούν και επηρεάζονται από το παραδειγμα και την συμπεριφορά μας. Θα τους αρνηθούμε λοιπόν την ορθή πληροφόρηση. Ώστε να μην ξεκινήσουν αυτή την κακή συνήθεια;

Ειμαστε σιγουροι πως θαναλάβετε με ζέση και ενδιαφέρον αυτό το ρόλο γιαυτό ετοιμάσαμε για σας αυτό το πληροφοριακό υλικό. Τους τρόπους την προετοιμασίας των παιδιών που επηρεάζετε~ θα τους προγραμματίζετε από μόνοι σας. Εμεις απλούστατα δίνουμε κάποιες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που πιθανό να σας βοηθήσουν.

Ας μην ξεχνούμε ότι τα παιδιά των ηλικιών αυτών (11-18 χρόνων):

*   επηρεάζονται από το παράδειγμά μας.

*   βρίσκονται στην προεφηβική και εφηβική ηλικία με τις τόσες ανησυχίες.

*   θέλουν να μοιάσουν με άλλους ρου περιβάλλοντός τους.

*   αναμένουν αναγνώριση, ορθή επικοινωνία, διάλογο,δημοκρατικές διαδικασίες.

*   υιοθετούν θέσεις, όταν πεισθούν.

Τρόποι προσέγγισης

Στα σχολεία στους τόπους εργασίας στους χώρους συναναστροφής και αναξυχής και μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον,η καθημερινή αναφορά και ο σχετικός με το κάπισμα διάλογος δεν πρέπει να γίνονται με τον τρόπο που συνήθως οργανώνονται τα μαθήματα. Ο καθοδηγητής (εκπαιδευτικός,γονιός,στέλεχος)δεν επιβάλλει τις απόψεις του, ούτε γίνεται με τον τρόπο του η αυθεντία της σχετικής πληροφόρησης. Ανεπαίσθητα γίνεται μέλος της ομάδας που εξετάζει τέτοια θέματα και συμβάλλει στο διάλογο που εξελίσσεται. Υιοθετεί αρχές όπως αυτές που αναφέρονται σε ηγετικούς ρόλους:

*   καθοδηγεί

*   μετέχει

*   ενισχύει

*   θέτει εισηγήσεις

*   τοποθετείται με επιχειρήματα

*   ζητά γνώμες ειδικών

*   παρουσιάζει υλικό για πληροφόρηση κ.α.

 

Οι νέοι αυτών των ηλικίων όταν προβληματιστούν και βεβαιωθούν ότι κάτι είναι ορθό και τα επιχειρήματα εναντίον του καπνίσματος είναι ατράντακτα, τότε όχι μόνο πείθονται, αλλά γίνονται και οι ιδιοι κήρυκες και πολλαπλασιαστές αυτών των θέσεων και ιδεών.

 

Μια δειγματική προσέγγιση

Η προσέγγιση από το γονιό ή τον εκπαιδευτικό.

 

*   στην διάρκεια των επόμενων ημερών (δεν είναι απαραίτητο την επόμενη ) παρουσιάζεται στην τάξη ή την οικογένεια το θέμα της ψυχαγωγίας.

*   γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα γενέθλια και την ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε

*    αν στην τάξη ή την οικογένεια έχει από παλιά καλλιεργηθεί ανοικτου τύπου επικοινωνια και γνήσιος διάλογος, τότε η αναφορά στο τσιγάρο σίγουρα θα αναφερθεί.

*    ο διάλογος στρέφεται στο επίμαχο θέμα και συζητούνται οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και την όλη συμπεριφορά.

*    καταλήγουμε σε καποια συμπεράσματα και δυνατές αποφάσεις για υιοθέτηση στην ομάδα ή την οικογένεια.

 

 

 

  

 

Μιχαλάτου Αναστασία Β2

Μπουρίκα Αριάδνη Σοφία Β2

Σχολικό  έτος 2006-2007