ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

ΚΑΓΚΟΥΡΟ

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

ΤΑΣΜΑΝΙΑ

ΕΞΩΡΙΞΗ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

 

Η Αυστραλία ανακαλύφθηκε το 1606 από ένα Ολλανδικό πλοίο το Χετ Ντούυφκεν.Το 1770 ο Άγγλος εξερευνητής  Τζέιμς Κούκ προχώρησε στο εσωτερικό της χώρας , κήρυξε την ανατολική ακτή της Αυστραλίας βρετανικό έδαφος και την ονόμασε Νέα Νότια Ουαλία κάνοντας την γνωστή στην Ευρώπη. Στην διάρκεια του 19ου αιώνα , ο πληθυσμός της Αυστραλίας αυξήθηκε καθώς κατέφθανάν στην περιοχή όλο και περισσότεροι κατάδικοι , τους οποίους ακολουθούσαν και ελεύθεροι πολίτες ως μετανάστες . Το 1901, η Αυστραλία έγινε ανεξάρτητή κτήση στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας , αν και διατηρούσε στενές σχέσης με την Βρετανία  για πολλά χρόνια , και αυστραλιανά στρατεύματα πολέμησαν και στους δυο παγκόσμιους πολέμους στο πλευρό των Βρετανών .Πρόσφατα η Αυστραλία πήρε τον δικό της δρόμο εγκαταλείποντας τη Βρετανία και αναπτύσσοντας  σχέσεις και με άλλες χώρες.

αρχή

ΓΕΝΙΚΑ

 

Η Αυστραλία  είναι η μικρότερη ήπειρος που βρίσκεται ανάμεσα στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι η έκτη χώρα στον κόσμο. Μαζί  με αρκετά από τα γειτονικά της νησιά η Αυστραλία καλύπτει συνολική έκταση 7.686.850τ.χλμ.Περιλαμβάνει έξι κράτη  το καθένα με την πρωτεύουσα του, την κυβέρνηση του, και την βουλή του. Η πρωτεύουσα του Ομοσπονδιακού κράτους είναι η Καμπέρα. Η γλώσσα τους είναι Αγγλική και το Θρήσκευμά τους Χριστιανοί Διαμαρτυρόμενοι και Χριστιανοί Καθολικοί. Μεγάλες πόλεις είναι το Σίδνεϋ (3.391.000κατ), η Μελβούρνη (2.916.000κατ) και το Μπρίσμπεϊν (1.157.000κατ). Η Αγγλία εξόριζε τους βαρυποινίτες κατάδικους στην Αμερική. Εκείνη την εποχή η Η.Π.Α κέρδισαν την ανεξαρτησία τους και η αγγλική κυβέρνηση έχασε αυτόν τον τόπο εξορίας. Σκέφτηκε την Αυστραλία. Οι πρώτοι άποικοι ήταν 717 Άγγλοι κατάδικοι που εγκαταστάθηκαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Σίδνεϋ το 1787.Αυτοί και οι άλλοι κατάδικοι που μεταφέρονταν εκεί. Μόλις τελείωνε η ποινή τους γίνονταν τσοπάνηδες. Έτσι σε λίγα χρόνια οι λόφοι γύρω από το Σίδνεϋ είχαν γεμίσει από χιλιάδες πρόβατα . Στην Αυστραλία έφταναν και ολόκληρες καραβιές ζητιάνοι. Αργότερα κατέφτασαν και ελεύθεροι μετανάστες. Άρχισε η καλλιέργεια της γης αλλά η προσοχή στράφηκε κυρίως στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Με την διασταύρωση των προβάτων τύπου Μερινός και Βεγγάλης πέτυχαν μια νέα ποικιλία με εξαιρετικό μαλλί .

             Στην Αγγλία εκείνη την εποχή εγκαταστάθηκαν τα πρώτα  ατμοκίνητα  υφαντουργία και η ζήτηση μαλλιού  ήταν πολύ μεγάλη . Οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι ζούσαν την συνέχιση μεταφοράς καταδίκων για να έχουν φτηνά εργατικά χέρια .Οι άλλοι όμως μετανάστες και οι ελεύθεροι κατάδικοι εξεγέρθηκαν και από το 1840 σταμάτησε σχεδόν η αποστολή βαρυποινιτών. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της Αυστραλίας αποτελεί η ανακάλυψη χρυσού. Κάποια μέρα το 1851 ο Εντουάρτ Χαργκρέηβς  καθώς πετούσε το σκαμμένο χώμα είδε στο φτυάρι του μερικούς κόκκους από το πολύτιμο μέταλλο. Άρχισαν όλοι να ψάχνουν  για χρυσάφι. Παρατούσαν τα κοπάδια, τα χωράφια , τα εργαστήρια και γίνονταν χρυσοθήρες . Στα λιμάνια οι μετανάστες ξεμπάρκαραν κατά χιλιάδες. Από την μία μέρα στην άλλη σε όλη την Αυστραλία ξεφύτρωναν νέες κωμοπόλεις και χωριά από τους κυνηγούς του χρυσαφιού . Έσκαβαν παντού και κοσκίνιζαν το χώμα και την άμμο των ποταμίων . Μέσα σε δέκα χρόνια είχαν βγάλει χρυσό αξίας 150 εκατομμυρίων λυρών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη των συγκοινωνιών του εμπορίου, της ναυτιλίας και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Όλοι πλούτιζαν εύκολα έκτος από τους εργάτες που δούλευαν στα ορυχεία και έβγαζαν το χρυσάφι . Η οικονομική αυτή αναστάτωση στην ζωή της χώρας είχε κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Ως το 1851 είχαν την διοίκηση οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι. Αυτοί είχαν μόνο δικαίωμα ψήφου . Από το 1891 όμως δόθηκε ψήφος σε όλους και το 1908 απέκτησε ψήφο  και η γυναίκα. Ως  το 1901 η Αυστραλία ήταν διαιρεμένη σε αυτόνομες αποικίες. το χρόνο αυτό ενημερώθηκαν και ιδρύσαν μία ανεξάρτητη ομοσπονδιακή δημοκρατία , που υπάρχει και σήμερα. Η Αυστραλία εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας .

              Κατά τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο Η Αυστραλία πήρε μέρος στο πλευρό της  Αγγλίας και των συμμάχων της . Πολλοί Αυστραλοί έπεσαν στην Ελλάδα και στην Κρήτη πολεμώντας εναντίον των Γερμανών επιδρομέων.

            Οι Αυστραλοί κατά 94% είναι Αγγλικής καταγωγής. Μιλούν την Αγγλική γλώσσα και ακολουθούν διάφορα Χριστιανικά δόγματα. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό μη Χριστιανοί και Εβραίοι.

            Το βιοτικό και πνευματικό επίπεδο της χώρας είναι υψηλό . Οι αναλφάβητοί είναι μόνο δύο στους εκατό. Κατά τα τελευταία μεταπολεμικά χρόνια μετανάστευσαν στην Αυστραλία πολλές χιλιάδες Έλληνες και τον δύο φύλων.

            Εκτός από τους λευκούς άποικους , στην Αυστραλία ζουν και αυτόχθονες λαοί . Αυτοί είναι οι πιο καθυστερημένοι από όλες τις πρωτόγονες φυλές που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας .Οι πρώτοι άποικοι τους ονόμασαν χιμπατζήδες χωρίς ουρά. Είναι μαύροι, ασθενικοί , τρομερά άσχημοι , με βαθουλωτά μάτια και ξεπεταγμένο μέτωπο. Οι κυβερνήτες κάθε φυλής είναι πάντα γέροι.

            Δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τη γεωργία και ζουν με το κυνήγι, το ψάρεμα και την συλλογή χόρτων και καρπών. Τα εργαλεία τους είναι πέτρινα και ξύλινα. Το μόνο ζώο που έχουν εξημερώσει είναι ο σκύλος . Είναι εντελώς γυμνοί και ζουν σε σπηλιές. Λατρεύουν διάφορα αντικείμενα και είναι εξαιρετικά δεισιδαίμονες. Σήμερα , με την εξάπλωση των λευκών, έχουν απομείνει μόνο μερικές  από τις φυλές Αρούντα και Μπρούμ.

αρχή

 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

        Η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο της γης . Σύμφωνα με τους γεωλόγους στα πανάρχαια χρόνια αποτελούσε προέκταση της Ασίας. Περιβρέχεται στα Α και Β.Α από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στα Δ και Β.Δ από τον Ινδικό . Στα  Ν από την θάλασσα του νότου . Το έδαφος της Αυστραλίας είναι ένα τεράστιο οροπέδιο τριγυρισμένο  από μία στενή πεδινή λουρίδα. Η λουρίδα αυτή έχει πολλά νερά και είναι εύφορη. Το εσωτερικό της ηπείρου όμως είναι ξερό και άγονο. Έχει διάφορες οροσειρές , αλλά όχι πολύ μεγάλες. Το ψηλότερο βουνό είναι το Κοσκιούσκο (2.200μ).

            Ποτάμια η Αυστραλία δεν έχει πολύ μεγάλα. Τα πιο αξιόλογα είναι ο Μάρρεϋ, ο Ντάρλιγκ, ο Μπουρτάκιν, ο Φιτζρόη, ο Λατρόουμπ και ο Ρόουπερ, που είναι πλωτός ως 120χμ. Αλλά ούτε μεγάλες λίμνες έχει. Αυτές που υπάρχουν γεμίζουν μόνο όταν βρέχει.

            Το κλίμα είναι θερμό και ξερό. Ένα μεγάλο κομμάτι της Β .Αυστραλίας ανήκει στην τροπική ζώνη .Εκεί το θερμόμετρο φτάνει στους 50 βαθμούς πάνω από το 0 στη σκιά. Οι κεντρικές και νότιες περιοχές έχουν εύκρατο θερμό κλίμα. Στην Αυστραλία οι εποχές του χρόνου είναι ανάποδα σε σχέση με τις δικές μας . Ο χειμώνας αρχίζει στις 21 Ιουνίου και το καλοκαίρι στις 21 Δεκεμβρίου.

            Στην Αυστραλία δεν υπάρχουν μεγάλα δάση, αλλά  η ποικιλία των φυτών είναι μεγάλη. Τα πιο χαρακτηριστικά δένδρα είναι  οι ευκάλυπτοι(200 είδη),οι ακακίες (πάνω από 250 είδη) και τα δένδρα νάνοι.

            Τα ζώα που ζουν στην Αυστραλιανή ήπειρο είναι τα κοάλα, , τα καγκουρό, ο φασκολώμυς, ερυθρολαίμης μακρύπους, ορνιθόρηχος  και ο αετός της Αυστραλίας . Υπάρχουν ακόμη άγρια λυκόσκυλα ,τρωκτικά , μεγάλες νυχτερίδες και δηλητηριώδη φίδια. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πουλιών . Πολλά από αυτά, όπως ο απτέρυξ , η λύρα, ο εμού , δεν βρίσκονται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η  Αυστραλία έχει άφθονα ορυκτά Έρχεται πρώτη στον κόσμο σε αποθέματα βωξίτη , τέταρτη στον ψευδάργυρο, πέμπτη στον χρυσό, στο ασήμι . Η βιομηχανία της όμως δεν είναι πολύ αναπτυγμένη . Οι κυριότερες βιομηχανίες της ασχολούνται με την επεξεργασία των κτηνοτροφικών προϊόντων της ξυλείας και των δερμάτων. Υπάρχουν επίσης μεγάλα υφαντουργεία και αλευρόμυλοι.

αρχή   

 

 

ΚΑΓΚΟΥΡΟ

 

Το καγκουρό είναι ένα περίεργο μεγάλο θηλαστικό ζώο, που ζει στη νοτιοανατολική Αυστραλία .Εκεί, μόλις το 1770 ανακάλυψε το είδος του ο Άγγλος θαλασσοπόρος Κουκ .Το κεφάλι του μοιάζει κάπως με του λαγού , μόνο που είναι πιο μακρουλό, με αυτιά το ίδιο ανασηκωμένα  . Το σώμα του , που ξεπερνά σε μέγεθος ,το 1.5 μ., σκεπάζεται από δέρμα με καστανόφαιο τρίχωμα και μακριά ουρά .

            Το θηλαστικό καγκουρό φέρει στο κάτω μέρος της κοιλιάς του ένα θύλακα. Μέσα σαυτόν κουβαλάει το νεογέννητο μικρό της κατά την περίοδο του θηλασμού που ώσπου να μπορεί να μετακινείται μόνο του. Είναι διασκεδαστικό το θέαμα της καγκουρό όταν τρέχει με το μικρό μέσα στο σάκο της.

            Άλλο περίεργο του ζώου αυτού είναι τα πόδια του. Τα πισινά του πόδια έχουνε διπλάσιο μήκος από τα μπροστινά και είναι εφαρμοσμένα με τέσσερα δάχτυλα από τα οποία ένα είναι μακρύτερο και οπλισμένο με δυνατό νύχι.

            Το καγκουρό στηρίζεται όρθιο στα πισινά του πόδια και εκτελεί με αυτά θεαματικά πηδήματα εώς δέκα μέτρα. Είναι  ζώο φυτοφάγο και καταστρέφει τις φυτείες και τα βοσκοτόπια, γιαυτό οι ιθαγενείς το κυνηγού. Εξάλλου το κρέας του είναι αρκετά νόστιμο και το δέρμα του πολύτιμο. Το καγκουρό κοντά  στις ομοιότητες του με το λαγό έχει και τη δειλία του. Τα μάτια του ανιχνεύουν τα γύρω, διαρκώς ανήσυχα και φοβισμένα. Ο ύπνος του είναι ελαφρός και με τον παραμικρό ύποπτο θόρυβο το βάζει στα πόδια. Το κυνήγι του καγκουρό είναι για τους Αυστραλούς εθνικό σπορ. Το ζώο αυτό όταν συλληφθεί μικρό εξημερώνετε και συνηθίζει να ζει στην αιχμαλωσία. Στους ζωολογικούς κήπους αποτελεί ένα από τα πιο αξιοπερίεργα θεάματα.

αρχή

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

 

Το δασόβιο αυτό δένδρο μόλις πριν από έναν αιώνα  γνώρισε ο τόπος μας.

Ανακαλύφθηκε, στην Αυστραλία , το 1788 από κάποιο Γάλλο βοτανολόγο και  μετέφερε το σπόρο του στην πατρίδα του .

            Ο ευκάλυπτος είναι το πιο υδρόχαρο δένδρο. Μεγαλώνει γρήγορα και γίνεται σωστός γίγαντας.

Ο κορμός του είναι λείος και ίσιος, με ανοιχτό σταχτί χρώμα  και παρουσιάζει μια ελαφρά ελικοειδή μορφή. Οι κλώνοι του διευθύνονται προς τα πάνω και είναι σκεπασμένοι με φύλλωμα κάπως αραιό Τα φύλλα του έχουν  λογχοειδές σχήμα και σταχτί, έπειτα πράσινο χρώμα και κοκκινίζουν άλλοτε λίγο, άλλοτε περισσότερο. Την άνοιξη ανθίζει με άνθη λεπτά , πολλά μαζί σε ένα μίσχο , όπου αργότερα δένουν οι μικρές μπαλίτσες των καρπών , που κλείνουν τους σπόρους .

            Είναι όμορφο δένδρο, σχηματίζει ωραίες δεντροστοιχίες στους δρόμους και το καλλιεργούν για καλλωπιστικούς σκοπούς . Ωστόσο η ωφελιμότητα του είναι μεγάλη. Όπου υπάρχουν ευκάλυπτοι  ο τόπος είναι υγιέστατος. Με την ασταμάτητη δίψα τους για νερό, τα δένδρα αυτά μπορούν να αποξηράνουν ολόκληρα έλη . Γι αυτό φυτεύονται στις ελώδεις περιοχές και καθαρίζουν  τον τόπο από τα βρόμικα νερά , που φιλοξενούν  κουνούπια και άλλα υδρόβια βλαβερά έντομα . Αυτά εξοντώνονται από το  αιθέριο έλαιο που περιέχουν τα φύλλα του, όταν πέφτουν στο νερό. Έτσι ο τόπος εξυγιαίνεται γρήγορα και εξαφανίζονται  ο τύφος , η ελονοσία , και άλλες αρρώστιες .

            Το ευκαλυπτέλαιο χρησιμοποιείται και για πολλούς άλλους σκοπούς στην αρωματοποιία και την φαρμακευτική . Οι καραμέλες για τον βήχα περιέχουν ευκαλυπτέλαιο . Η εισπνοή ατμού από νερού με μερικές σταγόνες ευκαλυπτέλαιου ανακουφίζει την αναπνοή στις βρογχικές και ασθματικές  παθήσεις . Με απαλείψεις ανακουφίζει τους πόνους απολυμαίνει δερματικές πληγές και κοντά στα άλλα μας χαρίζει την ευχάριστη γεύση του και το λεπτό άρωμα του.

Και το ξύλο του σε πολλές χώρες τον χρησιμοποιούν στην οικοδομική και στην ξυλουργική βιομηχανία . Έτσι λοιπόν , ο Αυστραλέζος φυσικός   μας φίλος είναι πολύτιμος για μας και πρέπει να τον αγαπάμε σαν όλα τα δένδρα του τόπου μας.

αρχή

ΤΑΣΜΑΝΙΑ

 

Το νησί της Τασμανίας βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αυστραλίας και , από διοικητική άποψη , αποτελεί πολιτεία , με πληθυσμό σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους . Το νησί έχει ψυχρότερο και υγρότερο κλίμα από την υπόλοιπη χώρα και φημίζεται για τα φρούτα, λαχανικά και τα πρόβατα του .Υπάρχουν ορυχεία ψευδαργύρου , αργύρου, και άλλων μεταλλευμάτων  . Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Τασμανίας είναι ακατοίκητο και καλύπτεται από πυκνά δάση, όπου ζει μεγάλος αριθμός ζώων ντόπιας άγριας πανίδας.

 αρχή

 

ΕΞΩΡΙΞΗ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

 

Η Αυστραλία έχει τεράστιο ορυκτό πλούτου, όπως ουράνιου, το υλικό που χρησιμοποιείται για καύσιμα στα πυρηνικά εργοστάσια και στην κατασκευή πυρηνικών βομβών. Αν και η ποσότητα του ουρανίου  που εξορύσσεται αυξήθηκε σημαντικά στη δεκαετία του 1970, πολλοί Αυστραλοί είναι αντίθετοι με την εξόρυξη του, λόγω των κινδύνων από τη ραδιενέργεια που εκπέμπει το ορυκτό αυτό. Επιπλέον, πολλά από τα κοιτάσματα ουρανίου βρίσκονται στην πατρογονική γη φυλών των Αβορίγινων. Γι αυτούς τους  λόγους , γίνονται συχνά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για να σταματήσει η εκμετάλλευση αυτού του επικίνδυνου ορυκτού.

αρχή

 

 

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΌΣ

1991 Ο Γκέοργκ Χόφμαν είναι η νέα μορφή της παγκόσμιας κολύμβησης. Κέρδισε στα 1500 μέτρα ελεύθερο ένα δεύτερο χρυσό μετάλλιο (μετά τα 400 μ.) με χρόνο 14΄50΄΄36 που αποτελεί και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Την επίδοση αυτή πέτυχε στο παγκόσμιο κολυμβητικό πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Περθ της Αυστραλίας. Με το ρεκόρ του αυτό ο Χόφμαν προβάλλει ως διάδοχος του μεγάλου Γερμανού ρεκόρντμαν Μικαέλ Γκρος ο οποίος αποχαιρέτησε μετά τους ίδιους αγώνες την ενεργό δράση.

Ο Χόφμαν μαζί με τον Αυστραλό Κ. Πέρκινς προσέφεραν στους θεατές κατά την τελευταία  ημέρα των αγώνων ένα συγκλονιστικό φινάλε. Οι Αυστραλοί θεατές ενθάρρυναν όπως ήταν φυσικό το συμπατριώτη τους για να φθάσει αυτός στη νίκη έναντι του Χόφμαν , ο οποίος όμως άντεξε καταφέρνοντας να αγγίξει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού διαφορά δύο δεκάτων του δευτερόλεπτου από τον Αυστραλό αντίπαλό του . Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και δύο μέρες νωρίτερα στον τελικό των 400 μέτρων ελεύθερο , όταν ο Χόφμαν είχε υποχρεώσει των συμπατριώτη του στη δεύτερη θέση.

  αρχή    

 

 

  

 

 

 


ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ : ΚΟΤΣΙΑΪ ΦΛΩΡΑ

                              ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ ΕΛΕΝΗ

                              ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΩ

 

 

ΕΤΟΣ: 2005-2006-03-20

ΠΗΓΕΣ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ

       ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ 20ου  ΑΙΩΝΑ