ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  Τα θαύματα του κόσμου είναι ανεξάντλητα και ποτέ δεν παύουν να μας μαγεύουν. Χαιρόμαστε να συναντάμε θαύματα που μας συνεπαίρνουν με το εντυπωσιακό μέγεθός τους, τη σπάνια ομορφιά ή την ιδιαιτερότητας τους. Η παρουσία τους μας απομακρύνει από τη καθημερινή ρουτίνα, προκαλώντας μας αισθήματα δέους, θαυμασμού ή και ευλάβειας .

Τα επτά θαύματα της αρχαιότητας είναι :

Αυτά τα “καθιερωμένα” επτά θαύματα – δύο ταφικά μνημεία ,δύο αγάλματα ,ένας ναός, ένας κήπος και ένας φάρος – παρουσιάζουν μια κοινή ιδιότητα ,την τεράστια κλίμακά τους. Οι θεατές εντυπωσιάζονταν από την αισθητική τους αξία ,τη δεξιότητα των κατασκευαστών τους αλλά και τη τολμηρή σύλληψη .

Από τα παραδοσιακά επτά θαύματα τα πέντε είναι ελληνικής προέλευσης(ο ναός της Άρτεμης στην Έφεσο ,το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία ,το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού ,ο κολοσσός της Ρόδου και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας).Τα υπόλοιπα δύο, οι πυραμίδες της Γκίζας και οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, βρίσκονταν επίσης εντός των ορίων της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου. Προφανώς, με την επιλογή αυτών των θαυμάτων, οι συγγραφείς της ελληνιστικής περιόδου ήθελαν να προβάλλουν το κλέος του ελληνικού πολιτισμού. Όπως παρατηρεί ένας σύγχρονος συγγραφέας, "ο κατάλογος που μας κληροδότησαν είναι ένα δείγμα αρχαίας διαφήμισης".Εργασία των: Καλαφάτη Δέσποινα, Ταμπουρατζή Μαρία, Τσιλιμέκη Αγγελική Β ΘΕΤΙΚΗ 2001

Βιβλιογραφία: “Τα θαύματα του κόσμου” NATIONAL GEOGRAPHIC SOCIETY.