Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

   Ο φάρος της Αλεξάνδρειας ,που υψωνόταν πάνω από την επίπεδη αιγυπτιακή ακτή ,βοηθούσε τους ναυτικούς να αράζουν με ασφάλεια στο πολύβουο λιμάνι της πόλης.

   Υπολογίζεται ότι ο φάρος της Αλεξάνδρειας υψωνόταν γύρω στα 100-135 μέτρα πάνω από το δυτικό λιμάνι της πόλης. Χαρακτηριστικό μνημείο σε αυτή την επίπεδη και άχρωμη λωρίδα της αιγυπτιακής ακτής, ο φάρος χρησίμευε για να οδηγεί τα πλοία ,δια μέσου ενός λαβύρινθου από αμμοσύρτεις κοντά στις εκβολές του Νείλου από ασφαλές λιμάνι της Αλεξάνδρειας .

   Σύμφωνα με τις Αιγυπτιακές πηγές , το μεγαλύτερο μέρος του κατέρρευσε με το σεισμό του 1375, δηλαδή 1.650 χρόνια μετά την ανέγερσή του. Η κατεδάφιση του άλλοτε περήφανου πύργου ολοκληρώθηκε το 1480 ,όταν ο μαμελούκος σουλτάνος Μπέης χρησιμοποίησε τις πέτρες του για να χτίσει στην ίδια θέση το κάστρο που βλέπουμε σήμερα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

   Υποβρύχιες εξερευνήσεις στο λιμάνι έφεραν πρόσφατα στο φως μερικά γλυπτά, καθώς και έξοχα λαξευμένες πέτρες που ίσως κάποτε να κοσμούσαν το φάρο. Με εξαίρεση αυτά τα θραύσματα, ελάχιστα λείψανα οριοθετούν τον τόπο όπου οι αλεξανδρινοί αρχιτέκτονες, ανήγειραν ένα από τα ψηλότερα πέτρινα κτίσματα όλων των εποχών.