Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Απολογισμός

του Ενημερωτικού Προγράμματος για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό

που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

στην Ικαρία, 16-18 Μαΐου 1997

Ηλίας Γιαννίρης

31.5.1997 (νέα ενημέρωση 4.10.97)

Σε γενικές γραμμές το Ενημερωτικό Πρόγραμμα ήταν επιτυχές. Ακολούθησε σε γενικές γραμμές το χρονοδιάγραμμα που είχε εγκαίρως δημοσιοποιηθεί σε όλους τους Ικαριακούς φορείς. Το Πρόγραμμα είχε την υποστήριξη της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας (εφημερίδα Ν. Ικαρία, Νοέ. 96) και του Υπουργείου Παιδείας (Α.Π.Φ24/360/Γ1/386).

 

Αναλυτική περιγραφή

Την Παρασκευή 16.5.97 (Εύδηλος-Κουτσουφλάκειο) την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ικαρίας-Φούρνων (ΑΣΔΚΙΦ) Απόστολος Μουσέτης, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ευδήλου Βασίλης Μαυρογιώργης. Ο κ. Μουσέτης ευχαρίστησε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φίλων του Ελλ. Νησιού και της Θάλασσας (ΣΦΕΝΘ) να προσφέρουν βιβλία στην Κοινότητα Δάφνης. Εκ μέρους της Κοινότητας Καραβοστάμου ευχαρίστησε το Σύνδεσμο για τα βιβλία που προσφέρθηκαν ο δάσκαλος Ηλίας Ράπτης. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από άλλους Ικαριακούς φορείς και προσωπικότητες και προσφέρθηκαν αγριολούλουδα στους καλεσμένους από παιδιά, με πρωτοβουλία της κας Φούλης Μοσχοβάκη. Η Πρόεδρος Ρένα Λάμψα ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και εισηγήθηκε το θέμα της ήπιας ανάπτυξης στα νησιά με πολλά παραδείγματα για τομεακές δράσεις (αγροτοτουρισμός, βιολογικές καλλιέργειες κλπ), για εφαρμογές σε άλλα νησιά (Σίφνος, Σαντορίνη, Λέσβος κλπ), για τις κοινωνικές διαστάσεις της ανάπτυξης (ρόλος της γυναίκας, η νεολαία κλπ), για τις νέες τεχνολογίες (τηλε-εργασία, τηλε-ιατρική κλπ). Ακολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η ανάπτυξη στα νησιά. Στη συνέχεια ο ΣΦΕΝΘ δεξιώθηκε τους εκπαιδευτικούς και την Αυτοδιοίκηση στο Ξενοδοχείο “Ευδοξία”.

Το Σάββατο 17.5.97 η πρωινή συνεδρίαση έγινε στον Εύδηλο με τη ζωηρή παρουσία του Γυμνασίου-Λυκείου Ευδήλου και πολλών μαθητών του Δημοτικού. Η βιβλιοθηκονόμος Άννα Κώτση με διαλογικό τρόπο στην κατάμεστη αίθουσα ανέπτυξε το θέμα της σημασίας της σωστής οργάνωσης βιβλιοθηκών και της σημασίας που πρέπει να δίνεται στο βιβλίο σήμερα. Μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ευδήλου ανακοίνωσαν τη συγκρότηση οργανωμένης βιβλιοθήκης στον Εύδηλο και έκθεσης βιβλίου το καλοκαίρι.

Η Νάνα Κωστιδάκη, παιδαγωγός-εμψυχώτρια μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρουσίασε από το βιβλίο της Λήδας Κροντηρά τον μύθο του Μίνωα στα παιδιά, που τον θεατροποίησαν όπως και τον μύθο του Δαίδαλου και του Ίκαρου.

Το μεσημέρι οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάμπου και φιλοξενήθηκαν στον πολιτιστικό Σύλλογο Κάμπου. Επίσης, ξεναγήθηκαν στο Ησυχαστήριο της Οσίας Θεοκτίστης της Λεσβίας.

Στην απογευματινή συνεδρίαση (Χριστός Ραχών) παρουσιάστηκε μία πρόταση για την αποτύπωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ικαρίας από τις αρχιτεκτόνισσες Αθηνά Μωρα? τη και την Καίτη Μινώτου που βασίζεται σε ερωτηματολόγιο που μπορεί να συμπληρωθεί από τα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου, και που μπορεί να ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα. Συζητήθηκε με τους εκπαιδευτικούς η απόδοση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και του CD-ROM “ΛΟΓΟΜΑΘΕΙΑ” του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου που ο Σύνδεσμος είχε στείλει στο Δημοτικό Σχολείο Ραχών (όπως επίσης και άλλους δύο Ηλ. Υπολογιστές σε δημοτικά της Νάξου και της Σίφνου). Τέλος παρουσιάστηκε από την κα Φραγκίσκη Καρόρη μια πρόταση για την καταγραφή της προφορικής και της μουσικής παράδοσης με βάση ένα ερωτηματολόγιο που επίσης μπορεί να συμπληρωθεί από τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Παρουσιάστηκαν Ικαριακά τραγούδια από τη Σώσα Μπερνή-Πλακίδα (βιολί) και τον Ηλία Γιαννίρη (ταμπουρά) και χόρεψαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Βρακάδων, που είχαν έρθει όλα χάρις στις άοκνες προσπάθειες της αξιέπαινης δασκάλας τους. Το βραδινό δείπνο, προσφορά του ΑΣΔΚΙΦ, έγινε στην ταβέρνα “Καλυψώ” στο Φύτεμα όπου οι καλεσμένοι δοκίμασαν “ρασκό” κατσίκι, άκουσαν απαγγελίες ποιημάτων Ικαρίων Λογοτεχνών, και τραγούδησαν και χόρεψαν μέχρι αργά με το βιολί της Σώσας Πλακίδα και τον ταμπουρά του Ηλ. Γιαννίρη.

Την Δευτέρα 19.5 το πρω? στον Άγιο Κήρυκο (εξ αναβολής από την Κυριακή λόγω ελλιπούς συμμετοχής) παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο η έκθεση ζωγραφικής “Το Τετράδιο της Χρονιάς” 1997 από την Φραγκίσκη Καρόρη. Τα παιδιά που ήταν παρόντα ζωγράφισαν διάφορα θέματα του νησιού. Η Φ. Καρόρη έκανε επίσης τον απολογισμό των εργασιών των προηγούμενων ημερών του Ενημερωτικού Προγράμματος.

Απονεμήθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε 35 εκπαιδευτικούς (25 στον Εύδηλο, 4 στις Ράχες, 6 στον Άγιο Κήρυκο). Όπως φαίνεται οι εκπαιδευτικοί της ευρύτερης περιοχής Ευδήλου, ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν το έντυπο αξιολόγησης του Προγράμματος προκειμένου να βοηθηθεί ο ΣΦΕΝΘ στις μελλοντικές του εξορμήσεις σε άλλα νησιά.

Υπήρξαν διακυμάνσεις στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και του κοινού από μέρος σε μέρος. Ενδεχομένως άλλη φορά τέτοιας μορφής σεμινάρια να πρέπει να γίνονται σε έναν τόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια των εργασιών αλλά και του ακροατηρίου.

Ιδιαίτερη δυσκολία στη συμμετοχή προκάλεσε η σύμπτωση της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών στην Ικαρία το Σάββατο 17.5 και η πραγματοποίηση ανοιχτής συγκέντρωσης για τις συνενώσεις των Κοινοτήτων, τις ίδιες ώρες με αυτές του Εκπαιδευτικού Προγράμματος.

 

Το Σεμινάριο ήταν επιτυχές γιατί:

Ο Σύνδεσμος ξεναγήθηκε στην Ικαρία με επάρκεια και τα μέλη του έκαναν ικανοποιητική γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, τη νοοτροπία, τον τοπικό πολιτισμό και τις ικαριακές ιδιαιτερότητες. Επίσης τους γνωστοποιήθηκαν με καθαρότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία. Γενική εκτίμηση είναι ότι η δράση του Συνδέσμου για την Ικαρία πρέπει να συνεχιστεί γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Εκ μέρους των Ικαριακών φορέων, ο Αν. Σύνδ. Δήμων και Κοινοτήτων Ικαρίας-Φούρνων προσέφερε δείπνο στον Σύνδεσμο, η Κοινότητα Ευδήλου, η Κοινότητα Ραχών και ο Δήμος Αγίου Κηρύκου φιλοξένησαν στις αίθουσές τους τις εργασίες του Σεμιναρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάμπου φιλοξένησε τους επισκέπτες στην Αίθουσα του Συλλόγου, όπου και τους ενημέρωσε για τις πολιτιστικές-κοινωνικές δραστηριότητες τους.

 

Ο Σύνδεσμος, εκτός από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, προσέφερε στην Ικαρία τα εξής:

 

Πεδία συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ της Ικαρίας και του Συνδέσμου:

Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη του Συνδέσμου για τη γόνιμη και δημιουργική συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα, και που με δέχθηκαν σαν να ήμουν μέλος και εγώ. Οφείλω να επισημάνω την επιτυχή και στενή συνεργασία μου με τη Φραγκίσκη Καρόρη την οποία και ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Εύχομαι η συνεργασία που άνοιξε μεταξύ του Συνδέσμου και της Ικαρίας να αποδώσει ακόμη περισσότερους καρπούς στο μέλλον.

Ηλίας Γιαννίρης, εκ μέρους της Ικαρίας

Επιστροφή στην αρχική σελίδα