ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

Του μαθητή Άγγελου Θεοφιλάτου- Α1
.

   Σε αυτή τη στήλη αποφασίσαμε να φιλοξενούμε κάθε περίεργη λέξη, που χρησιμοποιούμε συχνά στον καθημερινό μας λόγο και οι οποίες λέξεις βρήκαμε πως κρύβουν κάποια άλλη σημασία από αυτή που επιμένουμε να τις αποδίδουμε.        

ΜΠΟΥΦΟΣ

  Ακούσατε για παράδειγμα πολλές φορές να χαρακτηρίζουν ένα αδέξιο ή ένα όχι τόσο έξυπνο άτομο «μπούφο», χωρίς να ξέρετε το γιατί. Μάθετε, λοιπόν, ότι αυτή η λέξη στην πραγματικότητα έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία.
Ο μπούφος είναι ένα πουλί που στην πραγματικότητα δεν του ταιριάζουνε τα επίθετα με τα οποία το χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι.
boufos.jpg (14322 bytes)    Νυκτόβιο αρπακτικό που ανήκει στην οικογένεια γλαυκίδες. Ο μπούφος, του οποίου το μήκος φτάνει τα 0,60μ. έχει χρώμα καστανό,             μεγάλα στρογγυλά μάτια και στη θέση των αυτιών λίγα φτερά, τα οποία ορθώνονται όταν αγριεύει.Τρέφεται, κυρίως, με αρουραίους και ποντικούς, γι΄αυτό και ονομάζεται «φτερωτή γάτα». Είναι μανιώδης κυνηγός πτηνών, μικρών θηλαστικών, ζαρκαδιών και λαγών.Στην Ελλάδα το είδος κινδυνεύει να εξαφανιστεί.
    Το μονότονο και μελαγχολικό του κελάηδημα θεωρείται από το λαό κακός οιωνός.
   Θεωρείται κουτό πουλί, ως μπούφος δε, χαρακτηρίζεται ο μικρόνους άνθρωπος, ο ανόητος.

.

ΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ

   Συχνά βλέπετε στο δρόμο κάποιες γυναίκες να περπατούν πολύ έντονα κουνιστά και οι άνθρωποι γύρω τους να τις αποκαλούν «σουσουράδες». Τις χαρακτηρίζουν έτσι εξαιτίας ενός πουλιού, της σουσουράδας.Η σουσουράδα επειδή το «σήμα κατατεθέν» της είναι η ουρά της, που την κουνά συνεχώς , την παρομοίασαν με τη γυναίκα που λικνίζεται πέραν του κανονικού.
sousourada2.jpg (8821 bytes)    Κοινή ονομασία του πτηνού σεισοπυγίς, που ανήκει στην οικογένεια  των σεισοπυγίδων, που περιλαμβάνει 10 είδη ωδικών πουλιών, ιθαγενών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Πρόκειται για λεπτόσωμα πτηνά, με ουρά μακριά που διαρκώς κινούν (γι’ αυτό και η ονομασία τους σουσουράδα.), πολύ ζωηρά και ευκίνητα.
Τα κυριότερα ευρωπαϊκά είδη είναι, σουσουράδα η λευκή, η τεφρά και η κίτρινη, που απαντούν ως ιθαγενή και στην Ελλάδα .
.
Επικοινωνία