Πώς προέκυψε το στολισμένο χριστουγεννιάτικο έλατο;

Του μαθητή Δημήτρη Γκοτζιά - Α1
   Αν και το παραδοσιακό ελληνικό έθιμο θέλει το κλασικό καραβάκι να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις γιορτινές μέρες, το στολισμένο έλατο, μικρό ή μεγάλο, είναι χωρίς αμφιβολία το σύμβολο των Χριστουγέννων.
Πώς όμως προέκυψε το στολισμένο έλατο;Οι χριστιανοί στις βορειοευρωπαϊκές χώρες δε στόλιζαν καθόλου τα έλατα που χρησιμοποιούσαν ως χριστουγεννιάτικα δέντρα ούτε τα έστηναν πουθενά, αλλά τα κρεμούσαν ανάποδα από το ταβάνι του σπιτιού τους για κάποιο λόγο.
  Το έθιμο ξεκίνησε την περίοδο του Μεσαίωνα από τη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες.
  Ως σύμβολο χριστιανικό καθιερώθηκε από τον Άγιο Βονιφάκιο τον 7ο αιώνα. Αυτός το διέδωσε στην Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία, γιατί θεωρούσε ότι είναι ένα καλό σύμβολο της Αγίας Τριάδας λόγω τριγωνικού σχήματος. Όταν τελικά τα κατέβασαν από τα ταβάνια, οι άνθρωποι, θέλοντας να δηλώσουν τη βαθιά προσμονή τους για τον ερχομό της άνοιξης, έβαζαν μέσα στο σπίτι ή στην εξώπορτα ένα καταπράσινο δέντρο με τις ρίζες του, σύμβολο της αναγέννησης της φύσης. Στα κλαδιά του κρεμούσαν «καρπούς», όπως μήλα, καρύδια, αμύγδαλα αλλά και μικρά καλαθάκια με ζαχαρωτά. Πρακτικά, όμως το δέντρο με τις ρίζες δεν εξυπηρετούσε.Παράλληλα, το έλατο, λόγω σχήματος, ήταν ιδανικό για να στολίζονται τα κλαδιά του με τα δώρα της φύσης και, έτσι προέκυψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τη μορφή που διασώζεται στις μέρες μας.
    Βέβαια, η συνήθεια να χρησιμοποιούνται πράσινα κλαδιά στις γιορτές απαντάται και στους αρχαίους Έλληνες
  Επίσης, οι Ρωμαίοι στις καλένδες κρεμούσαν στις πόρτες και στα παράθυρα κλαδιά δέντρων, τα οποία στόλιζαν με γιορτινά φαναράκια!
  Λέγεται, όμως, ότι τον 16ο αιώνα ο Μαρτίνος Λούθηρος μια παραμονή Χριστουγέννων εντυπωσιάστηκε από τη θέα ενός δέντρου κάτω από τον έναστρο ουρανό και προσπάθησε κι αυτός να φωτίσει το δέντρο που είχε τοποθετήσει στο σπίτι του. Βρήκε τη λύση τοποθετώντας αναμμένα κεριά στα κλαριά του και με αυτό τον τρόπο γεννήθηκε ο πρόγονος του γνωστού μας χριστουγεννιάτικου δέντρου!
  Στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στήθηκε το1839, από το βασιλικό σύζυγο της Βικτορίας. Ο Αλβέρτος έφερε το δέντρο από τη Γερμανία και ήταν τόσο εντυπωσιακό με τα χειροποίητα γυάλινα στολίδια του που δημιούργησε «μόδα».
  Σιγά σιγά, η συνήθεια του δέντρου έγινε πανευρωπαϊκή και, τελικά, πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χρονολογία ορόσημο στην ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι το 1882, όταν στο σπίτι του Έντουαρντ Τζόνσον, στη Νέα Υόρκη, στολίζεται το πρώτο δέντρο με ηλεκτρικά φωτάκια. Από τότε, μια νέα, άκρως φωτεινή εποχή ξεκινάει για το μεγάλο πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων.
  Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 70 εκατομμύρια δέντρα, φυσικά και ψεύτικα, στολίζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη για την υποδοχή της γιορτής.

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ;

Των μαθητών Θεοφιλάτου Άγγελου & Καρατζά Πηνελόπης

Ψάχνοντας ιστορικά να βρούμε πού πρωτοαναφέρονται οι 3 μάγοι, βρήκαμε πως οι Ευαγγελιστές Ιωάννης και Μάρκος δεν αναφέρονται καθόλου στη γέννηση του Ιησού. Ο Λουκάς πάλι μιλά για έναν άγγελο που παρουσιάστηκε στους βοσκούς και ανακοίνωσε τη γέννηση του Μεσσία.
Μόνο ο Ματθαίος αναφέρει τους τρεις μάγους!
Αυτός, λοιπόν, ξεκίνησε τη μεγάλη παράδοση. Τα λόγια του, όμως, ζωγράφισαν μια δραματική εικόνα που συγκίνησε βαθιά τους χριστιανούς. Ο Ματθαίος αναφέρει μόνο ότι οι Μάγοι έρχονταν από την Ανατολή.Πήγαν πρώτα στα Ιεροσόλυμα, αλλά εκεί κατάλαβαν το λάθος τους και συνέχισαν για τη Βηθλεέμ.Στο γυρισμό, ένα όνειρο τους ειδοποίησε και δε μαρτύρησαν τον τόπο της Θείας Γέννησης. Και τότε ακολούθησε η τρομερή αντίδραση του Ηρώδη. Από την περιγραφή αυτή καταλαβαίνουμε ότι οι προσκυνητές ήταν επιστήμονες ,που οι γνώσεις τους θα φαίνονταν «μαγικές» στο λαό. Ίσως να ζούσαν στη Βαβυλώνα.Μελετώντας το στερέωμα , θα πρέπει να είδαν κάποιο ουράνιο φαινόμενο σπάνιο και μοναδικό.
Τον   καιρό εκείνο, όμως, δεν ξεχώριζαν την αστρονομία από την αστρολογία. Οι τρεις σοφοί, λοιπόν, θα συμπέραναν ότι δήλωνε κάποιο   σπουδαίο γεγονός, ίσως τη γέννηση ενός μεγάλου βασιλιά. Και έτσι, θα κίνησαν για το μακρύ ταξίδι της ανακάλυψης .  

.

  ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ένα ακόμα επάγγελμα;

Των μαθητών Θεοφιλάτου Άγγελου & Καρατζά Πηνελόπης
  Η πιο ευχάριστη και παραδοσιακή μορφή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι σίγουρα ο Άγιος Βασίλης. Ένας άγιος χονδρός, ροδομάγουλος και ντυμένος στα κόκκινα, συνεχώς γελαστός και κρατώντας στη πλάτη του τσουβάλι με δώρα, γυρίζει όλο τον κόσμο και τα μοιράζει στα παιδιά. Ποιος όμως θα πίστευε ότι ο Αϊ Βασίλης ήταν αδύνατος και τα κόκκινα ρούχα του τα "φόρεσε" η Κόκα Κόλα το 1931 για διαφημιστικούς λόγους; Η διαφήμιση είχε τόση επιτυχία ώστε σήμερα ο Αϊ Βασίλης στα κόκκινα να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος των εορτών.
  Έτσι δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος μύθος για τον Αϊ Βασίλη σε όλο τον κόσμο και μάλιστα η επικρατέστερη ονομασία του στο δυτικό κόσμο είναι Santa Clause.     

Ενώ δεν άργησε να εμπορευματοποιηθεί ο μύθος αυτός.

  Κατά τη διάρκεια του χρόνου, ξένοι επαγγελματίες Αϊ-Βασίληδες, κάνουν συνέδρια και συσκέψεις σε διάφορες χώρες, όπως στη Δανία, στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ. Και δεν φτάνει αυτό. Κάνουν διαδηλώσεις για καλύτερες αμοιβές, ενώ στη Γροιλανδία έχουν και ίδρυμα που δεν κάνουν μόνο συνέδρια, αλλά διοργανώνουν και διαγωνισμούς για την ανάδειξη του Αϊ-Βασίλη της χρονιάς.
  Εκτός από Διεθνές Πανεπιστήμιο Αϊ-Βασίληδων, υπάρχουν και σχολές Αϊ-Βασίληδων, που τους μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται στα παιδιά και διάφορα πράγματα για τα Χριστούγεννα.   Το 1932 στην Αμερική, ο Τσάρλς Χάουαντ, ίδρυσε την πρώτη σχολή Αϊ-Βασίληδων, που εκτός από γνώσεις, έδινε στους μαθητές μια χρήσιμη συμβουλή:  «Μην τρώτε ποτέ σκόρδο την ημέρα της δουλειάς».
  Το ταχυδρομείο του Αϊ-Βασίλη βρίσκεται στη πόλη Ροβανιέμι, στη Φιλανδία, κοντά στον τόπο όπου μένει ο Αϊ-Βασίλης.  Ο Αϊ Βασίλης λαμβάνει γύρω στα 600.000 γράμματα από παιδιά που ζουν σε 150 χώρες τουλάχιστον, τα Χριστούγεννα.
  Μπορεί ο Αϊ-Βασίλης να εμφανίζεται με δυο-τρεις ταράνδους όμως κανονικά, έχει εννέα ταράνδους.  Ο αρχηγός τους είναι ο γνωστός σε όλους μας Ρούντολφ, με την κόκκινη μύτη.  Ο αρχηγός τους είναι ο γνωστός σε όλους μας Ρούντολφ, με την κόκκινη μύτη.

  Η πραγματική ιστορία του Μέγα Βασιλείου

Του καθηγητή Σώμου Στυλιανού- Θεολόγου
  Στην πραγματικότητα, ο Άγιος Βασίλειος υπήρξε ένας αυστηρός ασκητής, πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε χλωμό σκούρο δέρμα και κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά, σκούρα μάτια και ερευνητική ματιά. Ήταν φιλάσθενος, αλλά πολύ δυναμικός εμπνευστής της οργανωμένης φιλανθρωπίας, δεινός θεολόγος και οργανωτής του κοινοβιακού τρόπου ζωής. Μέγας Βασίλειος
  Ο παππούς του ήταν μάρτυρας, ο αδελφός του Γρηγόριος ήταν επίσκοπος Νύσσης, ο αδελφός του Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο αδελφός του Ναυκράτιος ασκήτευε στην έρημο του Πόντου και πέθανε σε ηλικία μόλις 27 χρόνων και ο ίδιος ήταν επίσκοπος Καισαρείας.
  Οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό και η μία από αυτές ήταν η Αγία Μακρίνα, τον επηρέασε να στραφεί στην χριστιανική πίστη. Ο πατέρας ήταν δικηγόρος και τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο και, ενώ μητέρα του ήταν η Εμέλεια, μία σοφή και άγια γυναίκα.
  Γεννήθηκε στην Καισάρεια το 330 μ.Χ Μετά τις πρώτες σπουδές του στην Καισάρεια πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου διδάχτηκε από τον περίφημο εθνικό ρήτορα Λιβάνιο
  Σε ηλικία 22 ετών ήρθε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Αθήναςκαι γνώρισε τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό και τον Ιουλιανό, τον μετέπειτα αυτοκράτορα.
  Σπούδασε φιλολογία, μαθηματικά, φιλοσοφία, ρητορική, ηθική, αστρονομία, γεωμετρία, διαλεκτική και ήταν σ’όλες τις σπουδές του άριστος. 
Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Ίδρυσε το πτωχοκομείο και νοσοκομείο "ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ". Οργάνωσε την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία και καθιέρωσε την διανομή αγαθών τροφίμων, ρούχων, χρημάτων και κάθε είδους βοήθειας σε φτωχές οικογένειες απόρων.
  Σπουδαίο ήταν και το συγγραφικό του έργο. Έγραψε δογματικά, ασκητικά, ηθικά, παιδαγωγικά έργα καθώς και ομιλίες, κηρύγματα και επιστολές.
Εκοιμήθει σε ηλικία 48 ετών, τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ και κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ και έτσι το όνομά του συνέπεσε με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.
  Τη μνήμη του Αγίου ή Μέγα Βασιλείου τη γιορτάζουμε δύο φορές μέσα στον Ιανουάριο, καθώς εκτός από την Πρωτοχρονιά τη γιορτάζουμε και στις 30 του μηνός με τους Τρεις Ιεράρχες .
  Λόγω του σημαντικότατου έργου του, ο Άγιος Βασίλειος ονομάστηκε Μέγας.
   .
  Συμπερασματικά, μήπως ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε εμέις τα παιδιά πως ο Αϊ-Βασίλης, έτσι τουλάχιστον όπως παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, έχει καταντήσει άλλο ένα προϊόν μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας και πως καμιά σχέση δεν έχει με όλα τα παιδικά χριστουγεννιάτικα όνειρά μας και με το πραγματικό μήνυμα που ήθελε να μεταδώσει ο πραγματικός Άγιος;
  .
  .
Επικοινωνία