ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ  ΟΜΑΔΑ  11ου ΓΥΜΝ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ (περισσότερα στην εφημερίδα μας )

Πανίδα

 Όρος που εκφράζει το σύνολο των ζωικών ειδών μιας γεωγραφικής περιοχής ή μιας γεωλογικής περιόδου. Διακρίνεται σε υδρόβια και χερσαία, ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης των ζώων. Η πανίδα κάθε περιοχής εξαρτάται από φυσικές, κλιματολογικές και οικολογικές συνθήκες που επικρατούν σ’αυτήν και αποτελεί αντικείμενο μελέτης της ζωογεωγραφίας (κλάδος της ζωολογίας). Η πανίδα παλαιότερων μελετάται από την ιστορική γεωλογία, την παλαιοζωολογία και την παλαιοζωογεωγραφία.

Χαρά Κουζέλη -Α΄τάξη-

Χλωρίδα

 Το σύνολο των ιθαγενών φυτών μιας χώρας καθώς και των φυτών που εισήχθησαν και εγκλιματίστηκαν σ’αυτήν. Η εξέλιξη του φυτικού κόσμου χωρομεσοφυτικό και το καινοφυτικό. Η έναρξη των φυτικών αιώνων προηγείται των ζωικών αλλά μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οριστεί η ηλικία της χ.δεδομένης περιοχής. Η σύνθεση της χ. ποικίλει ανάλογα με τις οικολογικές συνθήκες που επικρατούν, αποτελεί δε κατασταλάγματα μακρότατων γεωφυσικών και βιοτικών γεγονότων.

ΟΥΡΑΝΙΟ  (Πηνελόπη Τσοπανάκου - Α' τάξη )

Το  ουράνιο είναι χημικό στοιχείο με σύμβολο U. Είναι μέταλλο με αργυρόλευκο  χρώμα. Είναι μείγμα τριών ισοτόπων και το βαρύτερο γνωστό στοιχείο. Εκλύει ραδιενέργεια. Καθώς χάνει τα ατομικά του σωμάτια, μετατρέπεται μετά από εκατομμύρια χρόνια σε μόλυβδο. Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με το ουράνιο προστατεύονται από τη ραδιενέργεια με κατάλληλες στολές. Όσοι δεν φρόντισουν να φοράνε κατάλληλες στολές θα προσβληθούν από  λευχαιμία και απο διάφορες νεοπλασίες (δηλ.καρκινώματα στον οργανισμό). Το ουράνιο είναι το καύσιμο από το οποίο παράγεται η ενέργεια της ατομικής βόμβας και των πυρηνικών σταθμών ηλεκτρισμού.Κοιτάσματα ουρανίου βρίσκονται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες στον δυτικό κόσμο προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση, τόμος 25

ΤΟ ΟΖΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  ( Χαρά Κουζέλη - Α΄τάξη )

Το όζον σχηματίζεται με την επενέργεια της υπεριώδους ακτινοβολίας και με το οξυγόνο. Είναι αέριο και έχει σημείο βρασμού 112ο. Είναι ασταθές και είναι παράγοντας οξείδωσης. Σκοτώνει τα βακτήρια και είναι διαβρωτικό στους ανθρώπους σε οποιαδήποτε άλλη,εκτός από τη χαμηλή συγκέντρωση. Η παρουσία του στην ανώτερη ατμόσφαιραείναι σημαντική για την προστασία της γης από την υπερβολική ακτινοβολία του ήλιου. Η κατάχρηση κάποιων ουσιών όπως αυτές που βρίσκονται στα ψυκτικά μηχανήματα και στα σπρέι έχει σαν αποτέλλεσμα να καταστρέψει το όζον. Έτσι το στρώμα του όζοντος σε ορισμένες περιοχές της ατμόσφαιρας γίνεται πιο λεπτό και είναι γνωστή σαν ''Τρύπα του όζοντος''. Αύτο έχει τεράστιες συνέπειες,στην χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη μας. Επίσης μπορεί να αυξηθεί η μέση θερμοκρασία της γης με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πάγοι και να κινδυνεύουν άμεσα οι παραλιακές πόλεις. Γι’αυτό πρέπει να είαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση αυτών των ουσιών.