Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Τα Μ.Μ.Ε. για το σχολείο μας

Αναφορά στο σχολείο μας
Εφημερίδα "TA NEA"
31 ΔΕΚEΜΒΡΙΟΥ 2001

1.500 ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Σχολικό μάθημα με το Διαδίκτυο

Ο Δήμος, μαθητής της Γ' τάξης στο 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, περίμενε διαγώνισμα στο μάθημα των Θρησκευτικών. Έπρεπε να διαβάσει αρκετά για να τα πάει καλά. Στο πλευρό του όμως είχε ένα επιπλέον εφόδιο για να πετύχει.

Το site του σχολείου στο Ίντερνετ τού προσέφερε μία σειρά ερωτήσεων για τα κεφάλαια που είχε διδαχθεί στο μάθημα των Θρησκευτικών. Από τον υπολογιστή του σπιτιού του, λοιπόν, μπήκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση και μελέτησε τις ερωτήσεις. «Μπορεί να μην έπεσαν ακριβώς οι ίδιες ερωτήσεις στο διαγώνισμα, όμως με βοήθησαν πάρα πολύ».

Νέο τοπίο

Πρόκειται για το νέο τοπίο που τελευταία έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στον χώρο της εκπαίδευσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας και συγκεκριμένα του Ίντερνετ. Το 14ο Γυμνάσιο δεν είναι το μοναδικό που μέσω των σελίδων του στο Διαδίκτυο προσφέρει βοηθήματα, ασκήσεις, ερωτήσεις και παλιά διαγωνίσματα στους μαθητές με στόχο να τους βοηθήσει στην κατανόηση της σχολικής ύλης. Γυμνάσια και Λύκεια από διάφορα μέρη της χώρας βάζουν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των σχολείων τους τέτοιου είδους εκπαιδευτικό υλικό. Μαθητές που έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους ή χρησιμοποιώντας αυτόν του σχολείου τους ­ όποτε έχουν χρόνο ­ μπορούν να τεστάρουν τις γνώσεις τους, να εντρυφήσουν σε θέματα που δεν είχαν καταλάβει καλά, να συμπληρώσουν κενά και να μελετήσουν ένα διαγώνισμα παλαιότερο.

Και φροντιστήρια

Στο Διαδίκτυο λειτουργούν και on line φροντιστήρια. Τα έχουν κατασκευάσει εκπαιδευτικοί και προσφέρουν και αυτά βοήθεια σχεδόν για όλα τα μαθήματα και για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Πριν από λίγα χρόνια ελάχιστα ήταν τα ελληνικά σχολεία που είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Όσα από αυτά διέθεταν δική τους διεύθυνση, εμπλούτιζαν τις ιστοσελίδες τους μόνο με 2-3 φωτογραφίες του σχολείου, κάποιες εργασίες μαθητών και μερικά παιχνίδια. Φαίνεται όμως ότι τα τελευταία δύο χρόνια αυτή η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει, παρόλο που τα ελληνικά σχολεία εξακολουθούν να υστερούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

1.500 Γυμνάσια και Λύκεια

Σήμερα, 1.500 Γυμνάσια και Λύκεια σε σύνολο 3.720 έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Όσο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, περίπου 1.000 από τα 6.200 Δημοτικά είναι συνδεδεμένα με το Ίντερνετ. Όπως λέει ο κ. Κώστας Διαμαντής από το Γραφείο Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Παιδείας, εντός του 2002 αναμένεται να συνδεθούν με το Διαδίκτυο άλλα 2.000 Δημοτικά. Αισιόδοξος είναι και ο κ. Ηλίας Παναγιωτόπουλος από το Γραφείο Αξιοποίησης Υπολογιστικών & Δικτυακών Τεχνολογιών της διεύθυνσης σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος λέει ότι στις αρχές του νέου χρόνου 400 σχολεία που είχαν εξοπλισμό θα αποκτήσουν νέα μηχανήματα για ταχύτατη πρόσβαση στο Ίντερνετ και μέσα στο 2002 όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας θα είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο.

Οι καθηγητές Πληροφορικής

Γυμνάσια και Λύκεια από τα Σφακιά της Κρήτης και τη Μυτιλήνη έως το Περιστέρι και τη Σκύδρα βοηθούν τους μαθητές τους με τις ερωτήσεις και τις ασκήσεις που βάζουν στις ηλεκτρονικές τους σελίδες. Συνήθως η πρωτοβουλία προέρχεται από τους καθηγητές Πληροφορικής, οι οποίοι παροτρύνουν και τους άλλους καθηγητές να βοηθήσουν τα παιδιά κατ' αυτόν τον τρόπο.

Εδώ και ένα χρόνο το site του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου διαθέτει σημειώσεις, ερωτήσεις και ασκήσεις στα Θρησκευτικά, τη Γεωγραφία, τα Γαλλικά, την Πληροφορική, την Ιστορία, την Τεχνολογία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά. Για παράδειγμα, στο μάθημα της Γεωγραφίας της Α' τάξης υπάρχουν ερωτήσεις από το κεφάλαιο 1-31, ενώ στη Φυσική, ο φυσικός του σχολείου κ. Γιάννης Ταγκαλάκης φρόντισε να ενημερώνει τους μαθητές για όλα τα λάθη που υπάρχουν στο σχολικό βιβλίο. «Είναι μία προσπάθεια να παίξει το site έναν χρήσιμο ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία», εξηγεί ο καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου και από τους πρωτεργάτες αυτής της δουλειάς κ. Σταύρος Κουνάδης. «Οπωσδήποτε υπάρχουν μαθητές που βοηθιούνται με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς, δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ από το σπίτι, και στο σχολείο δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους».

«Με έχει βοηθήσει σε αρκετά μαθήματα»

Ένας από τους μαθητές του 14ου Γυμνασίου που χρησιμοποιεί το υλικό που του παρέχεται από το site είναι ο Δήμος Ζούπας. Μόλις έμαθε για τα διαδικτυακά βοηθήματα έσπευσε να μπει στο site. Άλλωστε γι' αυτόν είναι πιο εύκολο, αφού έχει υπολογιστή σπίτι του. «Συνήθως όποτε έχουμε διαγώνισμα σε κάποιο μάθημα μπαίνω για να πάρω βοήθεια. Με έχει βοηθήσει σε αρκετά μαθήματα και κυρίως σε ένα διαγώνισμα στα Θρησκευτικά». Λέει, ωστόσο, ότι θα ήθελε να υπήρχαν περισσότερες ασκήσεις στα Μαθηματικά, ενώ προσθέτει ότι αρκετοί μαθητές δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των βοηθημάτων.

Ανάλογου τύπου βοηθήματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία. Αλλού περισσότερα, αλλού λιγότερα και αλλού μόνο για ένα μάθημα. Στο 4ο Γυμνάσιο Χανίων υπάρχουν ερωτήσεις και απαντήσεις Πληροφορικής για τη Β' τάξη, στο 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου γίνεται «πειραματική διδασκαλία με τη χρήση του Ίντερνετ» στη Φυσική. Το 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου έχει θέματα για μελέτη στο σπίτι στα Αρχαία και Μαθηματικά, ενώ το Λύκειο Πτολεμαΐδας μπορεί να μη διαθέτει ασκήσεις στην ιστοσελίδα του έχει όμως παραπομπές σε άλλα sites που έχουν βοηθήματα.

Ον λάιν φροντιστήρια

Βοήθεια σε μαθητές και καθηγητές προσφέρουν και τα on line φροντιστήρια που λειτουργούν στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για sites που δημιουργήθηκαν από καθηγητές και ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, οι οποίοι «ρίχνουν» στο Δίκτυο ασκήσεις και θέματα για όλα τα μαθήματα. Παράλληλα, λειτουργούν και sites που έχουν κατασκευάσει εκπαιδευτικοί και παρέχουν βοήθεια για ένα μόνο μάθημα, όπως για τη Φυσική ή τη Χημεία. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, ο μαθητής δεν έχει παρά να επιλέξει τις ασκήσεις που τον ενδιαφέρουν. Ο κ. Γιάννης Θεοδωράκος, καθηγητής Μαθηματικών και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου στην περιοχή των Αμπελοκήπων, εδώ και έναν χρόνο μεταφέρει τη φροντιστηριακή του εμπειρία στο on line φροντιστήριο που έχει φτιάξει. Το επισκέπτονται περίπου 200 άτομα την ημέρα, μαθητές και καθηγητές, καθώς το διαδικτυακό φροντιστήριο εξασφαλίζει ασκήσεις που έχουν μπει σε διαγωνίσματα σχολείων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site