Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Τα Μ.Μ.Ε. για το σχολείο μας

Aφιέρωμα στο πρόγραμμα
"τα ξωκλήσια του Κηφισού"

Ένθετο "ΖΩ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ", Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2001

52 παραμελημένα εκκλησάκια
κατέγραψαν μαθητές του Περιστερίου

Πενήντα δύο ιστορικά ξωκλήσια που βρίσκονται σε εμφανή αλλά και δυσπρόσιτα σημεία του Κηφισού ποταμού εντόπισαν και κατέγραψαν οι μαθητές και οι καθηγητές τριών σχολείων της Δυτικής Αθήνας με τη συνεργασία δύο ακόμα σχολείων της επαρχίας. Το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων και το 1ο Λύκειο Αχαρνών για δύο ολόκληρα χρόνια έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον Κηφισό και τους παραχειμάρρους του, από τις πηγές του στην Πάρνηθα και την Πεντέλη έως την έξοδό του στη θάλασσα, αναζητώντας δεκάδες μικρά ξωκλήσια, μνημεία ενός παρελθόντος συνδεδεμένου με τη θρησκευτική και τη λαϊκή παράδοση της αττικής γης και του τόπου.
«Το ερέθισμα μας δόθηκε όταν μάθαμε κάποια πράγματα για τα παραμελημένα εκκλησάκια που βρίσκονται στον Κηφισό, στο ύψος του Περιστερίου. Μέσω του προγράμματος κινητικότητας (ΕΠΕΑΕΚ) καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα υπόλοιπα σχολεία που είχαν παρόμοιες ανησυχίες και ευαισθησίες», λέει ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα, καθηγητής του 14ου Γυμνάσιου Περιστερίου κ. Κουνάδης. Στόχος αυτής της σχολικής σύμπραξης ήταν αφενός η γνωριμία και η επαφή της σχολικής κοινότητας με τα ιστορικά ξωκλήσια που υπάρχουν στη λεκάνη απορροής του Κηφισού και αφετέρου η ευαισθητοποίηση της στην κατεύθυνση της καταγραφής, ανάδειξης και διάσωσής τους ως συστατικών στοιχείων της πολιτιστικής ζωής. «Επιπρόσθετα όμως θέσαμε κι έναν δεύτερο στόχο που είχε να κάνει με την εξοικείωση μαθητών και καθηγητών με τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή πολυμέσων», συμπληρώνει ο κ. Κουνάδης. Σχετικά με τις αρμοδιότητες κάθε σχολείου μοιράστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτουν ένα συγκεκριμένο τομέα ενώ το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου είχε το γενικό πρόσταγμα.

Έτσι το 1ο Λύκειο Αχαρνών ανέλαβε να ψάξει για στοιχεία και βυζαντινά ξωκλήσια από τις πλαγιές της Πάρνηθας μέχρι τους Άγιους Ανάργυρους. Από εκεί μέχρι το Περιστέρι την ευθύνη είχε το Πειραματικό Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων. Ξεχωριστά κάθε σχολείο έγραφε το μέρος της εργασίας που το αφορούσε και στο τέλος όλα μαζί «κάθισαν» και έκαναν την ενοποίηση. Από την έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα βυζαντινά ξωκλήσια, 20 τον αριθμό, από τις Αχαρνές έως την Πάρνηθα. Στην περιοχή του Ελαιώνα είναι συγκεντρωμένα 19 ξωκλήσια, ενώ από το Περιστέρι έως τους Αγίους Αναργύρους εντοπίστηκαν 13.


Κάθε βήμα και μια νέα δυσκολία

Η πιο επίπονη, πνευματικά αλλά και σωματικά, δουλειά για όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν η συλλογή στοιχείων.
Η έλλειψη σχετικής βιβλιογραφίας στάθηκε σημαντικό όχι όμως και ανυπέρβλητο εμπόδιο για την καταγραφή των εκκλησιών. Βλέπετε, τα περισσότερα από αυτά είναι ιδιόκτητα και άρα δυσπρόσιτα στον κόσμο.
«Δεν υπήρχε συγκεκριμένη βιβλιογραφία όπου θα μπορούσαμε να προστρέξουμε για βοήθεια. Έτσι περιοριστήκαμε στο σύγγραμμα του Ορλάντο που αναφέρεται σε κάποια από τα πιο γνωστά ξωκλήσια, ενώ βασιστήκαμε και σε προφορικές πληροφορίες», αναφέρει ο κ. Κουνάδης.
Σύντομα όμως οι δυσκολίες υπερκεράστηκαν από τη θέληση των μαθητών και των εκπαιδευτικών να καταγράψουν και να φωτογραφήσουν αυτά τα ξεχασμένα θρησκευτικά μνημεία.
Όπως φάνηκε μέσα από την έρευνα, πολλά από τα ξωκλήσια εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά έχουν γίνει μεγάλες εκκλησίες και άλλα στέκουν παραμελημένα και εγκαταλελειμμένα.
Όλα όμως, όπως γράφουν και οι μαθητές στο έντυπο που κυκλοφόρησε, έχουν υποστεί τις συνέπειες της πιο χαρακτηριστικής περίπτωση λεηλασίας και κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα, με τις εκχερσώσεις, τις πυρκαγιές, τα μπαζώματα, τις καταπατήσεις και τις αλλοιώσεις από τα μεγάλα τεχνικά έργα.
«Όμως με την αποκατάσταση της ιστορικής φυσιογνωμίας και λειτουργικότητας του Κηφισού, τα εκκλησάκια αυτά μπορούν να διασώθουν, να αναδειχθούν και να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο ιστορικών- θρησκευτικών μνημείων», αναφέρουν στα συμπεράσματα τους οι μαθητές.
Το τελικό αποτέλεσμα της σύμπραξης παρουσιάστηκε ως μια εφαρμογή πολυμέσων σε CD-ROM, ενώ το περιεχόμενο τυπώθηκε σε μορφή βιβλίου και παρουσιάστηκε στο Διαδίκτυο στη σελίδα του Γυμνασίου.
«Η επιτυχία της δουλειάς μας φαίνεται και από την απήχηση που είχε σε ανθρώπους εκτός συνόρων. Πολλοί ομογενείς επικοινώνησαν μαζί μας μέσω Internet και ζήτησαν το βιβλίο για ξωκλήσια του Κηφισού», λέει η κ. Χρύσα Καλπακτσίδου, διευθύντρια του σχολείου.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site