Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Τα Μ.Μ.Ε. για το σχολείο μας

Άρθρο για το σχολείο μας
Εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Εβδομαδιαία Περιστεριώτικη Εφημερίδα
1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2001

ΕΥΘΥΜΑ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ
ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙ : Ο ΑΘΑΝ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ-ΠΙΔΙΣΗΣ

Πολλοί κατηγορούν σήμερα την νεολαία σαν ανεύθυνη, ανώριμη, φυγόπονη, χωρίς προσανατολισμό και χωρίς οράματα. Δεν έχουν δίκιο. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή μειοψηφία (όπως υπήρχαν σε όλες τις εποχές ) πού ανήκει στην κατηγορία αυτή, όμως η πλειοψηφία των νέων έχουν ανησυχίες και είναι σοβαρά και υπεύθυνα άτομα, με ενδιαφέροντα που ξαφνιάζουν τους μεγάλους. Όπως για παράδειγμα η πρωτοβουλία μαθητών του 14ου Γυμνασίου Περιστερίου που μαζί με τους καθηγητές τους και με την συνεργασία μαθητών από άλλα σχολεία ανέλαβαν να εξερευνήσουν το μεγάλο ποτάμι (το μεγαλύτερο της Αττικής) τον Κηφισό, από την Πάρνηθα που πηγάζει μέχρι το Φάληρο που χύνεται .Επί 20 μήνες και πλέον οι μαθητές υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους όργωσαν στην κυριολεξία τον Κηφισό αναζητώντας μικρές εκκλησίες ξεχασμένες κι ερειπωμένες, που σε άλλες εποχές λειτουργούσαν και πλημμύριζαν από πιστούς. Τελικά η πολύμηνη προσπάθειά τους στέφθηκε με επιτυχία και κατάφεραν να εντοπίσουν περισσότερα από 50 εκκλησάκια, χάρη στην υπεύθυνη δουλειά και τον σωστό καταμερισμό για κάθε ομάδα μαθητών. Βέβαια αρχηγός αυτής της «επιχείρησης»ήταν το 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου με τη πολύτιμη βοήθεια του 1ου Λυκείου Αχαρνών και του Πειραματικού Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων. Τα περισσότερα εκκλησάκια εντοπίστηκαν από την Πάρνηθα μέχρι το Μενίδι τα οποία είναι 20. Στην περιοχή του Περιστερίου έως την περιοχή των Αγίων Αναργύρων βρίσκονται 13 ενώ τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν στο κομμάτι του Κηφισού που ανήκει στην Ελαιώνα.

Να πως εξηγεί ένας από τους καθηγητές που βοήθησαν τα παιδιά, τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η ενδιαφέρουσα εξερεύνηση. «Το ενδιαφέρον ξεκίνησε από τότε που μάθαμε πως υπάρχουν εγκαταλειμμένα εκκλησάκια στον Κηφισό, στην περιοχή του Περιστερίου. Ενώσαμε τις προσπάθειές μας και με άλλα σχολεία που είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα και tις ίδιες ανησυχίες με μάς. Με αυτή την σχολική μας ενέργεια θέλαμε να γνωρίσουν τα παιδιά εξωκλήσια που υπήρχαν στον Κηφισό, να κατανοήσουν την ιστορική τους αξία και μετά να γίνει η καταγραφή τους για την προβολή και προστασίας σαν μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Σίγουρα η όλη προσπάθεια ήταν δύσκολη και κουραστική για όσους δούλεψαν σ’ αυτήν την εξερεύνηση. Ιδιαίτερη δυσκολία είχε η συγκέντρωση ελλείψει βιβλιογραφίας. Επίσης δεν υπήρχε πρόσβαση σε κάποια εκκλησάκια επειδή είναι ιδιόκτητα και αρκετά. Γι ΄αυτό τα παιδιά περιορίστηκαν σε πληροφορίες που πήραν από γείτονες τις οποίες διασταύρωσαν.

 Έτσι με όρεξη και θέληση για δουλειά και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κατόρθωσαν να κάνουν την φωτογράφηση και την καταγραφή όλων αυτών των μικρών εκκλησιών του Κηφισού, αρκετά από τα οποία λειτουργούν , ενώ άλλα έχουν ρημάξει εγκαταλειμμένα στο πέρασμα των χρόνων. Όμως την μεγαλύτερη ζημιά την έχουν κάνει οι άνθρωποι που τα έχουν λεηλατήσει κι έχουν καταστρέψει το φυσικός τους χώρο με μπαζώματα, πυρκαγιές και καταπατήσεις.

 Σίγουρα αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στους μαθητές, όσο και στους καθηγητές τους γι αυτή την σημαντική δουλειά τους να εντοπίσουν, να καταγράψουν και να φέρουν στην επιφάνεια τα μικρά εκκλησάκια του Κηφισού, τα οποία θεωρούνται μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μπράβο τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε ν’αποταθείτε στο 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου, το οποίο έχει εκδώσει βιβλίο σχετικό με την έρευνα των μαθητών.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site