Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Περιβαλλοντική εργασία
σχολ. έτους 1995-96

σελίδα 7/9

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Μεταπολεμικά το Περιστέρι γνώρισε μια εκπληκτική πληθυσμιακή έκρηξη. Ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘50 ο πληθυσμός του αυξήθηκε κατά 122% από 35.733 κατοίκους ξεπέρασε τους 79.335.

Είναι η δεκαετία της μεγάλης αστικοποίησης της Ελλάδας. Η επαρχία ερημώνει και ο κόσμος μαζεύεται στις πόλεις και κυρίως στην Αθήνα, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Οι επιπτώσεις του εμφύλιου κάνουν τους ανθρώπους των μικρών κοινωνιών να καταφεύγουν στις μεγαλουπόλεις για να βρουν το καταφύγιο και την ανωνυμία των μεγάλων πόλεων.

Πολλοί από αυτούς βρίσκουν καταφύγιο στο Περιστέρι. Η γη του Περιστερίου που έως τώρα ήταν κατ' εξοχήν αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούσαν λαχανικά ή σιτηρά γίνονται οικόπεδα και τα περισσότερα παράνομα σπίτια.

Έτσι πλέον στα νεώτερα χρόνια δομείται άναρχα όλη η περιοχή του Περιστερίου και διαμορφώνονται οι εργατικές γειτονιές χωρίς καμία υποδομή.

Νέες γειτονιές γεννιούνται στο Περιστέρι καθημερινά και τα σπίτια αρχίζουν να σκαρφαλώνουν προς τα βουνά. Οι δρόμοι που μένουν είναι πολύ στενοί γιατί οι ιδιοκτήτες συνήθως καταπατητές θέλουν να εκμεταλλευτούν κατά το δυνατόν περισσότερο χώρο. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ανύπαρκτοι. Τα στοιχεία της υποβάθμισης που ήταν έντονα στον Δήμο Περιστερίου τώρα πολλαπλασιάζονται. Στην 10ετία του 60 μόνο το 10% των δρόμων είναι ασφαλτοστρωμένοι. Αποχετευτικό δίκτυο δεν υπάρχει. Δύο στα 10 δέκα σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ενώ το 50% των σπιτιών δεν έχει τρεχούμενο νερό.

«Πραγματικά στις συνοικίες αυτές (Αιγάλεω, Περιστέρι, Ταύρος) το στοιχειώδες σπίτι περιορίζεται συχνά σε ένα μοναδικό δωμάτιο, που χρησιμεύει ταυτόχρονα σαν κουζίνα, υπνοδωμάτιο και δωμάτιο υποδοχής» γράφει ο BURGEL το 1966.

Αυτή την εποχή καταστρέφεται τελείως ο Ελαιώνας και ο Κηφισός. Δίπλα στο ποτάμι χτίζονται νέα εργοστάσια και ο πανέμορφος Κηφισός μετατρέπεται σε αγωγό λυμάτων.

Στη δεκαετία του ΄60 στο Περιστέρι υπάρχουν 21 βιομηχανίες και περίπου 2.000 καταστήματα. Μια εικοσαετία αργότερα ο πληθυσμός έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο και φτάνει στις 118.000 ενώ η κατάσταση δεν έχει αλλάξει και πολύ.

Τη θέση των ξύλινων παραπηγμάτων έχουν πάρει πολυώροφες πολυκατοικίες με στοιχειώδη μόνο υποδομή αλλά υπάρχουν περιοχές όπως της Ν. Ζωής και του Αγίου Βασιλείου που δεν έχουν ακόμη τρεχούμενο νερό ενώ από τα 560 χιλ. οδικού δικτύου μόνο τα μισά είναι ασφαλτοστρωμένα.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site