Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Περιβαλλοντική εργασία
σχολ. έτους 1995-96

σελίδα 6/9

ΚΑΤΟΧΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Τα φτωχόσπιτα του Περιστεριού που δεν άντεχαν σε οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο (βροχή, ανεμοθύελλα κ.λπ.) άντεξαν στον κατακτητή.

Τα στενά δρομάκια της περιοχής γινόταν θανάσιμες παγίδες για αυτούς και έτσι απόφευγαν να φτάσουν μέχρι εδώ. Το Ε.Α.Μ. και ο ΕΛΑΣ είναι παρών σε κάθε σπίτι, σε κάθε εργατική συνοικία, σε κάθε εργοστάσιο. Μόνο με οργανωμένες επιδρομές και μπλόκα έμπαιναν μέσα οι Ναζί και οι συνεργάτες τους.

Το Περιστέρι είχε πολλές αντιστασιακές οργανώσεις. Οι Περιστεριώτες, από φύσεως δημοκράτες και φιλελεύθεροι άνθρωποι, ακόμα και να μην ανήκαν στις οργανώσεις, βοηθούν όσο μπορούν τον αγώνα κατά του κατακτητή.

Στις 6 Ιουνίου του 1944 γίνεται το Περιστεριώτικο μπλόκο στο Λόφο Αξιωματικών. Τη μέρα εκείνη 4000 Γερμανοί τσολιάδες και χωροφύλακες κυκλώνουν το Περιστέρι. Με την απειλή όπλων συγκεντρώνουν χιλιάδες Περιστεριώτες στη σημερινή πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Με την υπόδειξη καταδοτών διαλέγουν 110-120 άτομα που τα έστειλαν στο Γουδί-Χαϊδάρι και στα στρατόπεδα. Άλλοι εκτελέστηκαν και άλλοι χάθηκαν. Όλοι όμως βασανίστηκαν βάναυσα.


Περιστεριώτες που εκτελέστηκαν
στην Αίγινα το 1948

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1944 έγινε η μάχη του Ελαιώνα ανάμεσα στη χωροφυλακή και στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Εδω σκοτώθηκαν αρκετοί Περιστεριώτες και ο Διοικητής του 3ου Τάγμα τος,4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ δυτικών συνοικιών Έκτορας «Νίκος Γεωργιάδης» αλλά το Περιστέρι έμεινε ελεύθερο. Εδώ βρίσκονταν και το στρατηγείο της διαβόητης ΟΠΛΑ. Την περίοδο των Δεκεμβριανών βομβαρδίστηκε αμείλικτα από το Βρετανικό Στρατό, από την Ακρόπολη και τα θύματα ήταν πολλά.

Το Γενάρη του 1945 έγινε η μακάβρια έκθεση ακρωτηριασμένων πτωμάτων που υποτίθεται ότι ήταν αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ. Αντιπροσωπεία των Βρετανικών εργατικών συνδικάτων έκανε μια δυσφημιστική για τον ΕΛΑΣ έκθεση. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι η ιστορία αυτή ήταν μια σκευωρία των ταγμάτων ασφαλείας για να δικαιολογήσουν την τρομοκρατία της εποχής. Το δολοφονικό έργο συνεχίστηκε και μετά την αποχώρηση του ΕΛΑΣ. Την Πρωτομαγιά του 1946 για 2 μέρες οι χίτες και χωροφύλακες οργίαζαν στην περιοχή. Οι συνέπειες ήταν αβάστακτες και για το Περιστέρι. Ένα μνημείο στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης θυμίζει σήμερα αυτόν τον μεγάλο αγώνα και τις θυσίες.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site