Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

“ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ”
Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα
Σχ. έτη 1996-97 & 1997-98

Συντονιστής: Ι. Ταγκαλάκης

Απορρίμματα & σκουπιδότοποι
Σελίδα 4 από 20


Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 5000 σκουπιδότοποι από τους οποίους μόνο το 1/3 έχει άδεια λειτουργίας, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούν παράνομα.

Οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτούς είναι κυριολεκτικά εφιαλτική. Δυσοσμία, έντομα, πουλιά που τσιμπολογούν τα σκουπίδια, μόλυνση του υπεδάφους και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, τοξικές ουσίες στον αέρα, αισθητική υποβάθμιση και κίνδυνος πυρκαγιάς από την αυτανάφλεξη των σκουπιδιών. Στην Αττική, οι παράνομες ανεξέλεγκτες χωματερές είναι 22 (οι 19 στην Ανατολική Αττική), οι περισσότερες μέσα σε δασικές εκτάσεις. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τη ρύπανση του εδάφους και του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά και καταστροφή των δασών, γεγονός το οποίο έχει συμβεί αρκετές φορές.

Πάνω από 10.000 ψάρια πεθαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο, εξαιτίας των σκουπιδιών που καταλήγουν στη θάλασσα. Εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά που καταπίνουν.

Στη χώρα μας παράγονται πάνω από 3,5 εκατομμύρια τόνοι οικιακών απορριμμάτων ή σε όγκο 17,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Αυτή η ποσότητα γεμίζει την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, δηλαδή μήκος 500 χλμ με πλάτος 35 μέτρα και μέχρι ένα (1) μέτρο ύψος!!!

Η μέση ποσότητα ανά κάτοικο και ημέρα είναι περίπου 1 κιλό.

Τα σκουπίδια που προέρχονται από τη συσκευασία είναι στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο τόνοι το χρόνο (το 1/3 του συνόλου των σκουπιδιών) και στην Ευρώπη 50 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο.

Στην αρχή της σελίδας  

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site