Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Γενικά

Ολλανδία
Γερμανία
Βρετανία
Η.Π.Α.
Καναδάς
ΓΕΝΙΚΑ

Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα των βιομηχανιών ηλεκτρονικών που σέβονται το περιβάλλον, είναι η διάθεση των μεταχειρισμένων συσκευών καθώς και η προώθηση τους για ανακύκλωση.

Εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και κυβερνήσεις, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια υποδομή για τη διάθεση των ηλεκτρονικών: αποσυναρμολόγηση, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, εκτίμηση αγοράς, μεταχειρισμένων ή ανακυκλωμένων συσκευών ή εξαρτημάτων τους, ανάπτυξη της τεχνολογίας για την προώθηση της ανακύκλωσης, καθώς και για ανταλλαγή πληροφοριών και εκπαίδευση.

Ένας προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελείται από:

  • 30% σίδερο

  • 10% αλουμίνιο

  • 9% χαρτόνι και ελαστικό

  • 1% χρυσό(!)

  • 50% πλαστικό.

Στην αρχή της σελίδας

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών λειτούργησε στο Eindhoven της Ολλανδίας. Το πρόγραμμα αυτό επινοήθηκε το 1994 για να εξετασθούν οι δυνατότητες συλλογής, ανακύκλωσης και επισκευής των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Σ' αυτό συμμετείχαν 29 από τους 34 δήμους της περιοχής και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι.

Στους 18 μήνες εφαρμογής του προγράμματος, συλλέχθηκε περίπου το 1/4 της ποσότητας των απορριμμάτων από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Από αυτές αφαιρέθηκαν τα πιο ρυπογόνα κομμάτια, κάποια άλλα αποσυναρμολογήθηκαν και ανακυκλώθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα χωρίστηκαν σε κατηγορίες και κατέληξαν σε σταθμούς ανακύκλωσης ή ανάκτησης ενέργειας.

Στην αρχή της σελίδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην Γερμανία κάθε χρόνο πετάγονται περίπου 2.000.000 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Γι' αυτό και το κράτος άρχισε να ανησυχεί και να μελετά νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος από τα απορρίμματα αυτά.

Αυτή την στιγμή 300 περίπου εταιρείες ασχολούνται με την επεξεργασία των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών συσκευών, την ανακύκλωση τους και την ανάκτηση των πολύτιμων μετάλλων. Υπάρχουν ειδικοί χώροι όπου οι πολίτες μπορούν να δώσουν την χαλασμένη συσκευή και να αγοράσουν μια ανακυκλωμένη.

Στην αρχή της σελίδας

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οι Βρετανοί, τα τελευταία χρόνια, βλέποντας τη βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον οι αποσυρόμενοι υπολογιστές καθώς και τα όφελος από την αξιοποίηση των πολύτιμων υλικών τους, ασχολήθηκαν με την ανακύκλωσή τους.

Από το 1995 οι εταιρίες κατασκευής Η/Υ είναι υπεύθυνες για τη συλλογή και ανακύκλωσή τους ("ευθύνη του παραγωγού"). Πολλές μεγάλες εταιρείες συλλέγουν τους παλαιούς Η/Υ αναβαθμίζοντας τους, χρησιμοποιώντας ορισμένα μέρη για ανταλλακτικά, ή μεταπουλώντας τα αλουμινένια μέρη, ή χρήσιμα τσιπ κλπ

Στην αρχή της σελίδας

Η.Π.Α.

Στις Η.Π.Α. πετιούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 10 εκατομμύρια παλιοί υπολογιστές, που προσθέτουν περίπου 300 εκατομμύρια κιλά απορριμμάτων και τοξικών αποβλήτων. Ως το 2005 θα έχουν καταλήξει στους χώρους απόρριψης απορριμμάτων 150.000.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Αρκετές εταιρείες κατασκευής Η/Υ προσπαθούν να ανακυκλώσουν τα προϊόντα τους. Υπάρχουν εταιρείες που δέχονται πίσω τους Η/Υ, τους εκτυπωτές, κ.λπ.. που έχουν κατασκευάσει και τους μεταπωλούν φθηνά, σε άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες, χώρες.

Πολύ συνηθισμένη είναι η δωρεά μεταχειρισμένων υπολογιστών σε σχολεία. Στην Καλιφόρνια λειτουργεί μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τη συλλογή Η/Υ και προγραμμάτων τα οποία, αφού επισκευαστούν, δωρίζονται στα σχολεία.

Στην αρχή της σελίδας

ΚΑΝΑΔΑΣ

Το 1995 ο Υπουργός Παιδείας του Καναδά ανακοίνωσε ότι οι Η/Υ διαφόρων υπηρεσιών που δεν χρησιμοποιούνται πια, θα στέλνονται στα σχολεία. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δημιούργησε επιτροπές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για την δίκαιη διανομή των υπολογιστών στα σχολεία. Τις 2 πρώτες μέρες λειτουργίας του προγράμματος μοιράστηκαν 7.000 Η/Υ σε σχολεία όλης της χώρας.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site