Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Β' Κ.Π.Σ. - Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.
ΥΠΕΠΘ / EIN
Πρόγραμμα Κινητικότητας
ΔΡΑΣΗ ΙΙ

“ Mr. Cook, Mr. Newton, Mr. Darwin,
what are you going to teach us today? ”

Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Λονδίνο 13-20/4/1999

European Educational Project.
London 12-19/4/1999

Το χρονικό διάστημα 13 ως 20 Απριλίου 1999 πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικό ταξίδι στο Λονδίνο με τίτλο «Κύριε Κουκ, Κύριε Νεύτωνα, Κύριε Δαρβίνε, τι θα μας διδάξετε σήμερα;». Το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Κινητικότητας (Δράση ΙΙ) του ΕΠΕΑΕΚ

.
CD-ROM με τις φωτογραφίες της επίσκεψης

Στο ταξίδι συμμετείχα 30 μαθητές από την ομάδα των 52 παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα m@renostum και συνοδεύοταν από τους καθηγητές Δήμο Φιωτάκη (υπεύθυνο), Χρυσούλα Τράπαλη και Φωτεινή Διδασκάλου. Η επιλογή έγινε από την παραπάνω ομάδα μέσα από ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο έπρεπε επιπλέον να αναπτύξουν κάποιες ιδέες τους στα αγγλικά. Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από όλα τα παιδιά ταυτόχρονα για λόγους διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Η προετοιμασία του προγράμματος ήταν χρονοβόρα αλλά πρόσθεσε στην ομάδα πολύτιμη εμπειρία στον τομέα πραγματοποίησης τέτοιων προγραμμάτων.

Το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος περιλάμβανε:

α) τρία πρωινά στο Μουσείο Επιστημών, στις εκθέσεις για τη Ναυσιπλοΐα και τα πλοία, τα μέτρα και τα σταθμά, τα χημικά μόρια και το κύτταρο, τις πτήσεις, τις τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, τη δύναμη και  την εκμετάλλευσή της, την εξερεύνηση του διαστήματος, την ύλη και τις ιδιότητές της και τη μυστική ζωή του σπιτιού. Ακόμα το εκπληκτικό εργαστήρι Launch Pad όπου μέσα από το παιγνίδι τα παιδιά (μικρά και «μεγάλα») κατακτούν τη γνώση.

β) δύο πρωινά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το πρώτο στις εκθέσεις για τη Ζωή όπως για τα ψάρια, τα αμφίβια, τα ερπετά, τα ασπόνδυλα, τα θηλαστικά, τα απολιθώματα, τους δεινόσαυρους, την εξέλιξη των ειδών και τη θέση του ανθρώπου σ’ αυτήν και φυσικά τη βιολογία του Ανθρώπου και το δεύτερο στις εκθέσεις για τη Γη. Δημιουργία της Γης, Μετεωρίτες, Ηφαίστεια, «αναπαράσταση σεισμού», η Γη σήμερα και αύριο και φυσικά ορυκτά και πολύτιμα υλικά της Γης.

γ) ένα απόγευμα στο Greenwich. Αστεροσκοπείο, 1ος μεσημβρινός και εκθέσεις σχετικές με την αστρονομία και τη μέτρηση του χρόνου. Ναυτικό Μουσείο με εκθέσεις για τη ζωή στο πλοίο, ναυτικών, επιβατών αλλά και εξερευνητών, τα φορτία, τα λιμάνια, το εμπόριο και τα προϊόντα από τις αποικίες, τα πλοία και άλλα πολλά. Και στο τέλος το ανεπανάληπτο Cutty Sark. Το υπέροχο Clipper που μετέφερε προϊόντα από την Άπω Ανατολή, με αναπαραστάσεις της ζωής πάνω σ’ αυτό και εκθέσεις φορτίων και ακρόπρωρων.

δ) συμπληρωματικά επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο για να δούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Την εκπαίδευσή μας συμπληρώσαμε με πανοραμική ξενάγηση της πόλης και εξορμήσεις έξω απ’ αυτήν με επισκέψεις στο Christ Church College στην Οξφόρδη, όπου είδαμε την τραπεζαρία και το Ναό του Πανεπιστημίου, στο Stratford Apon Avon, τη γενέτειρα του Σαίξπηρ και το κάστρο του Warwick, το καλοδιατηρημένο κάστρο με τις αναπαραστάσεις της ζωής του Μεσαίωνα αλλά και του 19ου αιώνα. Ακόμα στο Windsor, με τα θερινά ανάκτορα και στο υπέροχο θέρετρο στη Μάγχη, το Brighton, με την παλιομοδίτικη προκυμαία και το παράξενο, αρχιτεκτονικά, παλάτι Pavillion.
Τη «διασκέδασή» μας ολοκληρώσαμε με μια μεγάλη βόλτα στο μοναδικό Hyde Park και με επίσκεψη στο διάσημο Μουσείο της Μαντάμ Τυσώ.

Το ταξίδι αυτό ήταν πολλαπλά χρήσιμο για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Διαπολιτισμική επαφή και γνωριμία με μια άλλη χώρα και τον τρόπο ζωής σ’ αυτήν, όσο αυτό είναι δυνατό, και μια «μητρόπολη» όπως είναι το Λονδίνο, μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες σε φορείς με υποδειγματική και άγνωστη σ’ εμάς οργάνωση και η πολύτιμη εμπειρία της πολυήμερης συμβίωσης. Όπως αποδεικνύεται τα προγράμματα αυτά έρχονται να προσφέρουν πάρα πολλά σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και ελπίζουμε να συνεχιστούν προκειμένου να επωφεληθούν απ’ αυτά και άλλοι μαθητές της πατρίδας μας.


CD-ROM με την παρουσίαση της επίσκεψης


Στα γλυπτά του Παρθενώνα


Στο Big Ben


Στο Greenwich στον 1ο μεσημβρινό


Στο κάστρο του Warwick


Στο μουσείο Φυσικών Επιστημών


Στο Hyde park

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site