Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

"Μιλάω με χέρια,
ακούω με τα μάτια"

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Σχολ. έτος 2000-01
Υπεύθυνοι καθηγητές: Σταύρος Κουνάδης, Δήμος Φιωτάκης

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2000-01 μια ομάδα παιδιών της Α' τάξης του σχολείου μας, με υπεύθυνους τους καθηγητές Σταύρο Κουνάδη και Δήμο Φιωτάκη, ασχολήθηκαν με τη δημιουργία ενός λεξικού χειρονομιών.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε σε συνεργασία με ομάδα παιδιών από σχολείο του Ισραήλ, που έκανε και τη σχετική πρόταση στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές των δύο χωρών να δημιουργήσουν ένα οπτικό διαπολιτισμικό λεξικό χειρονομιών, που είναι χαρακτηριστικές στη κοινωνία της χώρα τους.

Το λεξικό χειρονομιών είναι ένας συναρπαστικός και ζωντανός τρόπος για να μελετήσουν οι μαθητές τον πολιτισμό και τη συμπεριφορά ανθρώπων σε διαφορετικές χώρες.

Το λεξικό βασίζεται σε φραστικές εκφράσεις όπως «ένα λεπτό» «εντάξει» «καλή επιτυχία» «τρέλα» κ.τ.λ., και περιλαμβάνει εκφράσεις προσώπου και σώματος. Οι μαθητές ταυτόχρονα ανιχνεύουν τις ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες των χειρονομιών αυτών.

Η ενασχόληση με το θέμα ενθαρρύνει ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες: Οι μαθητές κάθε τάξης αποφασίζουν το είδος των χειρονομιών που θέλουν να συμπεριλάβουν στο λεξικό. Κάνουν τι χειρονομίες, τις φωτογραφίζουν, τις ψηφιοποιούν (σκανάρουν) και μαζί με τα κείμενα τις παρουσιάζουν (πολυμέσα).

Το τελικό προϊόν που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα των σχολείων, μπορεί να αποτελέσει το ερέθισμα για μια συζήτηση με θέμα τις διαφορετικές κουλτούρες των δύο λαών.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site