Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

ΕΛΕΓΧΟΣ-ΠΡΟΛΗΨΗ
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
ΠΑΙΔΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 12-13 ΧΡΟΝΩΝ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Σχολ. έτος 2000-01
Υπεύθυνες καθηγήτριες:
Κουτσούμπα Μαρία, Διδασκάλου Φωτεινή, Καλογεροπούλου Κων/να

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας ομάδα μαθητών από τα τμήματα Α1, Α2 και Α3, με την εποπτεία των καθηγητριών Διδασκάλου Φωτεινή, Καλογεροπούλου Νάντια, Κουτσούμπα Μαρία, ασχολήθηκαν με τον έλεγχο και την πρόληψη ορθοπεδικών παθήσεων σε παιδιά ηλικίας 12-13 χρόνων. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που έγινε πριν από δυο χρόνια και αφορούσε τον προαιρετικό προληπτικό έλεγχο όλων των μαθητών του σχολείου.

Στην προσπάθεια αυτή, συνεργασθήκαμε με κλιμάκιο γιατρών από την ορθοπαιδική κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας ΄΄Ο Άγιος Παντελεήμων΄΄. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο κ. Κοντογιάννης Γεώργιος, Επιμελητής Α' και οι συνεργάτες του

Έτσι, στις 22 Μαρτίου 2001, ημέρα Πέμπτη, εξετάστηκαν 100 μαθητές της Α' τάξης του σχολείου μας. Η κλινική εξέταση αφορούσε τον έλεγχο για τυχόν παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών αυτής της ηλικίας, όπως: σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβόκρανο, συγγενές εξάρθρημα ισχίου κ.λπ.

Σε περίπτωση ύπαρξης ή και υποψίας αρχόμενης νόσου συστήθηκε λεπτομερέστερος κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος που υπήρχε η δυνατότητα να γίνει είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με την εποπτεία των παραπάνω γιατρών ή όπου αλλού επιθυμούσαν οι κηδεμόνες τους.
Από τα κλινικά ευρήματα προκύπτει ότι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι η πλατυποδία και ακολουθούν η κύφωση και η σκολίωση, συνήθως, ελαφρού ή μέσου βαθμού.
Εκτός από τις περιπτώσεις που συστήθηκε περαιτέρω έλεγχος, σε όλα τα παιδιά δόθηκαν συμβουλές για την σωστή θέση του σώματος την ώρα του διαβάσματος, της χαλάρωσης αλλά και σε συνηθισμένες ασχολίες της καθημερινής μας ζωής.
Επίσης, συστήθηκε στους μαθητές να γυμνάζονται και να φορούν καλής ποιότητας παπούτσια με ορθοπεδική διαμόρφωση πέλματος.

Στις 13 Μαρτίου 1999, σε ημερίδα που έγινε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με θέμα τη σκολίωση, αναφέρθηκε ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού η εξέταση αυτή στα σχολεία είναι υποχρεωτική. Έτσι το σχολείο μας, εδώ και μια διετία, αποδείχτηκε πρωτοπόρο και σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή δεν θα μείνει στα στενά όρια του σχολείου μας, αλλά θα ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς ώστε και στην Ελλάδα ο έλεγχος αυτός να γίνεται υποχρεωτικά σε όλους τους μαθητές της επικράτειας.
Έτσι μόνο θα κάνουμε πράξη το αρχαίο ρητό:

ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ

Οι μαθητές από τα τμήματα Α1,Α2,Α

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site