Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Θέατρο σκιών

Το θέατρο σκιών και η ελληνικότητα του
Γεύση από τη δουλειά του Α1 και Α2 για τον Καραγκιόζη

Το θέατρο σκιών είναι από τα πιο ενδιαφέροντα θεατρικά είδη αλλά και ένα από τα πιο ελκυστικά θέματα μελέτης που προξενεί πραγματικά την ακαταμάχητη γοητεία της βαθιάς έρευνας για την ιστορία και την καταγωγή του.

Παρ' όλο που δεν έχει καθοριστεί η προέλευσή του και ο χρόνος που εμφανίστηκε, αναμφισβήτητο παραμένει το γεγονός ότι το θέατρο σκιών πρωτοεμφανίστηκε στις χώρες της Άπω Ανατολής. Πρέπει να σημειωθεί ότι, στην Νοτιοανατολική Ασία, οι περιοχές όπου υπάρχει, φαίνεται ότι ήταν υπό την επιρροή του Ινδικού πολιτισμού(4ος αι.)

Αντίθετα η ιστορία του θεάτρου σκιών της Κίνας δεν φθάνει τόσο μακριά εφόσον οι κινέζικες εγκυκλοπαίδειες αναφέρουν την εμφάνισή του τον 11ο αι.

Σύμφωνα με μια άποψη οι Κινέζοι παλιότερα έφραζαν τα παράθυρά τους με χαρτί. Οι σκιές που δημιουργούνταν πάνω στις φωτισμένες διάφανες επιφάνειες, τ’ αντικείμενα και τα πρόσωπα, έγιναν η αφετηρία για τη δημιουργία του θεάτρου σκιών.


Δερμάτινη φιγούρα Μαλαισίας


Δερμάτινη φιγούρα Μαλαισίας

 Παράλληλα μ’ αυτή τη μηχανική ερμηνεία, υπάρχει και μια άλλη κοινωνική. Οι γυναίκες στην Κίνα δεν επιτρέπονταν να πηγαίνουν στο θέατρο, επειδή όμως ήθελαν να ψυχαγωγηθούν καλούσαν στο σπίτι θιασάρχες που αντί για ηθοποιούς χρησιμοποιούσαν χάρτινες φιγούρες. Τέλος μια τρίτη ερμηνεία έχει μεταφυσικό χαρακτήρα. Ο αυτοκράτορας της Κίνας απαρηγόρητος για το θάνατο της γυναίκας του έμεινε κλεισμένος στα διαμερίσματά του και αρνιόταν να ασκήσει τα βασιλικά του καθήκοντα. Τότε διέταξε ένα μάγο να καλέσει το πνεύμα της. Πράγματι κατάφερε να παρουσιάσει τη σκιά της νεκρής σ’ ένα τεντωμένο πανί.

Αυτή την παράδοση οι Κινέζοι την έβλεπαν σαν έναν τρόπο επικοινωνίας με τον κάτω κόσμο.

Τον ίδιον αιώνα αναφέρεται η ύπαρξη του θεάτρου σκιών και στον μουσουλμανικό κόσμο σαν μυστηριακό που συμβόλιζε την δημιουργία του κόσμου. Η διάδοση από την Άπω στη Μέση Ανατολή έγινε από τους Τούρκους, όταν εξαπλώθηκαν στη Δυτική Ασία(13οαι.).Το πρώτο όνομα του ήταν Κογκουρτσάκ ή Κομπαρτσούκ ή Καβουρτσάκ που σημαίνει θέατρο σκιών.

Το ότι εμφανίζεται σαν μυστηριακό θέατρο, μας οδηγεί να ανατρέξουμε στα μυστήρια. Αρχαιότερα και σημαντικότερα μυστήρια, θεωρούνται τα Ελευσίνια, όπου το βασικότερο μέρος της μυσταγωγικής τελετής ήταν τα “δρώμενα". Μυστήρια είχαν στις θρησκείες τους και οι λαοί της Ανατολής, ωστόσο, η εμφάνιση και αναβίωση των μυστηριακών θρησκειών στις χώρες τους, σχετίζεται με την εξάπλωση σ’ αυτές του ελληνιστικού πολιτισμού.

Μπορούμε, λοιπόν, όχι μόνο να αποδώσουμε στους Έλληνες, την καταγωγή του θεάτρου σκιών αλλά και να συμπεράνουμε ότι η τεχνική του ανάγεται στα Ελευσίνια μυστήρια.


Δερμάτινη φιγούρα Ιάβας


Δερμάτινη φιγούρα του Κινέζικου θεάτρου σκιών

Φέτος, με την σκέψη ότι ένα είδος τέχνης ζει, όταν το γνωρίσει και το αγαπήσει έστω και ένας άνθρωπος, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τον Καραγκιόζη. Ένα είδος θεάτρου που γνώρισε μεγάλες δόξες, ψυχαγώγησε και διαπαιδαγώγησε, παρ' όλες τις αντίθετες γνώμες, γενιές Ελλήνων.

Έτσι ξεκινήσαμε να γνωρίσουμε την ιστορία του Καραγκιόζη, τους παλιούς καραγκιοζοπαίχτες, τις χαρακτηριστικές ελληνικές φιγούρες, τη μουσική, τα θέματα των παραστάσεων. Φτιάξαμε και κυκλοφόρησε, ημερολόγιο με φιγούρες, του Καραγκιόζη, ενώ προγραμματίζουμε επίσκεψη στο Σπαθάρειο μουσείο θεάτρου σκιών, έκθεση με φιγούρες που θα φτιάξουμε και ευελπιστούμε, πως θα τα καταφέρουμε να κάνουμε και μία παράσταση στο σχολείο μας.


Οι καθηγήτριες
Τράπαλη Χρ.
Διδασκάλου Φωτ.
και οι μαθητές των τμημάτων
Α1 & Α2
1998-99

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site