Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Γεωγραφία

Μερικές σκέψεις - Πεπραγμένα
Δήμος Φιωτάκης, Βιολόγος

Η γεωγραφία είναι ένα μάθημα με φανατικούς οπαδούς αλλά και αντιπάθειες ανάμεσα στον μαθητόκοσμο. Σκοπός του καθηγητή που θα διδάξει αυτό το μάθημα πρέπει να είναι η ανάδειξη στοιχείων ενδιαφέροντος που υπάρχουν σ’ αυτό, αλλά πολλές φορές είναι κρυμμένα. Η ανάδειξη αυτών των στοιχείων, συνεπικουρούμενη από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση οπτικοακουστικού, εποπτικού υλικού, ενεργοποιεί τους μαθητές, κάνοντας τους να ενδιαφερθούν περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην θεωρούν τις ώρες αυτού του μαθήματος χαμένες και να γνωρίσουν, όσο γίνεται, τη χώρα μας και τον έρμο αυτό πλανήτη που όλοι, χωρίς ντροπή, «χτυπάμε» αλύπητα.

Με αυτές τις σκέψεις οι καθηγητές ΠΕ4 του σχολείου μας κάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια να εμπλουτίσουμε τα μαθήματά μας όσο γίνεται περισσότερο. Έτσι:

  • Φτιάχνουμε συνεχώς διαφάνειες για slides και overhead projectors

  • Έχουμε μια μεγάλη σειρά  βιντεοταινιών με διάφορα θέματα

  • Το 1996 στείλαμε μια επιστολή σε όλες τις Νομαρχίες της χώρας για να μας στείλουν υλικό. Περισσότερες από τις μισές ανταποκρίθηκαν, είτε με δικό τους υλικό, είτε προωθώντας το αίτημα μας σε άλλους φορείς της περιφέρειάς τους (δήμους, κοινότητες, αναπτυξιακούς συνδέσμους, συλλόγους κ.ά.). Το υλικό αυτό, λίγο ή πολύ, αξιοποιείται δεόντως

  • Την τρέχουσα σχολική χρονιά επαναλάβαμε την ιδέα αυτή στέλνοντας επιστολή στις πρεσβείες όλων των Ευρωπαϊκών χωρών και όσων άλλων χωρών έχουν ενδιαφέρον για το μάθημα της γεωγραφίας. (δεν υποτιμούμε καμία χώρα αλλά είναι τόσες πολλές που αναγκαστικά έπρεπε να κάνουμε επιλογή). Ήδη καθημερινά έρχεται υλικό που πρέπει να ταξινομηθεί και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί. Και στις δύο περιπτώσεις μέρος του υλικού αφορά άλλα μαθήματα (μουσική, οικιακή οικονομία, φυσική αγωγή, μαθηματικά, ξένες γλώσσες κ. ά.)

  • Πιστεύοντας ότι η γνωριμία των λαών συνεισφέρει τα μάλα στην ανάπτυξη αισθημάτων φιλίας και όχι ξενοφοβίας (τόσο απαραίτητο στις μέρες μας) προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές μας με τους λαούς αυτούς, όσο γίνεται βέβαια, ενεργοποιώντας τους κυρίως μέσα από τις συνηθισμένες γι αυτήν την ηλικία δραστηριότητες όπως συλλογές διαφόρων αντικειμένων (γραμματοσήμων, νομισμάτων, καρτ ποστάλ, τηλεκαρτών κ.τ.λ.) αλλά και με άλλες δραστηριότητες όπως αλληλογραφία, επικοινωνία μέσω INTERNET, ανταλλαγές κ.λ.π.

ΝιγηρίαΚαναδάςΙαπωνία
Πατήστε στη σημαία για να ακούσετε τη μουσική
Αλγερία
Πορτογαλία
ΚύπροςΕλλάδα

Με την ίδια σκέψη προχωρήσαμε φέτος στη δημιουργία ενός μουσικού CD με παραδοσιακές μουσικές των χωρών που εξετάζονται στη Γεωγραφία της Α΄ Γυμνασίου, προσέχοντας ιδιαίτερα την επιλογή, έτσι ώστε τα μουσικά κομμάτια να είναι αφ’ ενός αντιπροσωπευτικά των λαών αλλά από την άλλη, όσο γίνεται, να μην ξενίζουν πάρα πολύ τους μαθητές που μην ξεχνάμε βρίσκονται λίγο πριν ή στην αρχή της εφηβείας με ότι σημαίνει αυτό.

Η πρώτη εμπειρία από την χρησιμοποίηση των μουσικών παραδειγμάτων, κατά τη διάρκεια του μαθήματος για την Ιαπωνία (μουσική «δύσκολη» για τα «δυτικά» μας αυτιά), είναι εξαιρετικά θετική. Τα παιδιά άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το ίδιο κάναμε και για τη γεωγραφία της Β΄ Γυμνασίου. Άλλωστε είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους γείτονες και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Για τους σκοπούς της παρουσίασης του θέματος «Μεσόγειος, θάλασσα ειρήνης», που παρουσιάστηκε την προηγούμενη χρονιά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Μαΐου, φτιάξαμε ένα διπλό CD με μουσικές και τραγούδια από τις διάφορες  μεσογειακές χώρες, το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί παρόμοια στα μαθήματα.

 

Πιστεύοντας ότι τα παραπάνω είναι μόνο ένα λιθαράκι στην όσο γίνεται καλύτερη παρουσία μας στην τάξη, θα θέλαμε την κριτική όσων συναδέλφων διαβάσουν αυτές τις σκέψεις, αλλά και ιδέες που θα βοηθήσουν τη δουλειά μας ακόμα πιο πολύ. 

email us

Δεκέμβριος του 2000

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site