Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

   Περιεχόμενα

Κέικ Καρότου

Για το κέικ

  • 3 κούπες καρότα τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/4 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 ½  κούπας ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 2 κουταλιές κονιάκ
  • 3/4  κούπας καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 κούπας ψιλοκομμένα ξερά δαμάσκηνα
  • 2 κούπας σταφίδες ξανθές

Για το γλάσο

  • 2 κούπες ζάχαρη άχνη ·λίγη βανίλια
  • 2-3 κουταλιές νερό ι 1 ασπράδι χτυπημένο.

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα τριμμένα καρότα με το χυμό λεμονιού. Στο μπολ του μί­ξερ κοσκινίστε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και τα μυ­ρωδικά. Προσθέστε τη ζά­χαρη, τα αυγά, το λάδι, το κονιάκ και τα καρότα. Χτυπήστε τα για 1’ στη χαμηλή ταχύτητα, να ενωθούν, και κατόπιν για 3' στη μεσαία τα­χύτητα, ν' αφρατέψουν. Σταματήστε το μίξερ, ρίξτε κι ανακατέψτε τα καρύδια, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες. Αδειάστε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ που να χωράει 12 κούπες νερό, βουτυρωμένη καλά και αλευρωμένη. Ψήστε το κέίκ στους 175 βαθ­μούς Κελσίου για 1 ώρα και 10’ περίπου. Α­φήστε το να κρυώσει για 10' μέσα στη φόρ­μα και κατόπιν αναποδογυρίστε το επάνω σε σχάρα και αφήστε το να κρυώσει εντε­λώς. Ετοιμάστε το γλάσο. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με τη βανίλια και το νερό επάνω σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει και να ζεσταθεί ε­λαφρά. Προσθέστε το χτυπημένο ασπράδι κι ανακατέψτε το, να επιτύχετε ένα λευκό αφράτο γλάσο. Με ένα κουτάλι περιχύστε το κέικ με το γλάσο, αφήνοντάς το να τρέξει εδώ και εκεί.

Στην αρχή της σελίδας

Ελιοτές

Για το φύλλο

  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι πορτοκαλάδα με ανθρακικό ή φρέσκο χυμό
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 
  • αλεύρι (όσο πάρει)
  • σουσάμι
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 250γρ ελιές
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια δυόσμο ξηρό 4 κουταλιές κόλιαντρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Σε βαθιά λεκάνη ανακάτεψε λάδι, χυμό, μπέικιν πάουντερ και αλάτι. Πρόσθεσε το αλεύρι κοσκινισμένο μέχρι που η ζύμη να γίνει μαλακή. Ανακάτεψε μαζί όλα τα υλικά της γέμισης. Κόψε κομματάκια ζύμης στο μέγε8ος καρυδιού και άνοιξέ τα σε μικρά στρογγυλά φύλλα. Με κουταλάκι του τσαγιού βάλε τη γέμιση στην άκρη του φύλλου και δίπλωσέ το στο σχήμα μισοφέγγαρου. Πασπάλισε με σουσάμι. Ψήσε σε μέτριο φούρνο για 15-20 λεπτά Διαφοροποίησε τη γέμιση της πιο πάνω συνταγής για να φτιάξεις  ένα άλλο παρασκεύασμα.

Στην αρχή της σελίδας

Κουλουράκια λαδιού

  • 3 ποτήρια ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 κρασοπότηρο πορτοκάλι με λίγο λεμόνι
  • 1 κρασοπότηρο κανέλα βρασμένη
  • 1 κρασοπότηρο ρακή
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 ποτήρι σουσάμι καβουρδισμένο αλεύρι όσο σηκώσει για μαλακή ζύμη (λιγότερο από 1,5 κιλό)
Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη προσθέτομε τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκάλι, το κανελόζουμο, την μπέικιν πάουντερ διαλυμένη στη ρακή, το σουσάμι και τέλος το αλεύρι. Ζυμώνομε μαλακή ζύμη και πλάθομε τα κουλουράκια. Δε χρειάζεται να βάλομε πάνω σουσάμι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Στην αρχή της σελίδας

Πολτός από πράσινες ελιές
  • 2 φλιτζάνες πράσινες ελιές
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πολτοποιημένη καυτερή πιπεριά
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • (κατά προτίμηση αρωματισμένο)

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Φυλάμε τον πολτό ελιάς στο ψυγείο και χρησιμοποιούμε αφού περάσουν 2-3 ώρες.

Στην αρχή της σελίδας

Σαλάτα με μήλο και καρύδια
  • 2 φλιτζάνες τριμμένο καρότο
  • 2 φλιτζάνες τριμμένο λάχανο
  • 2 φλιτζάνες τριμμένο παντζάρι
  • 2 φλιτζάνες τριμμένο μήλο
  • 1 φλιτζάνα καρύδια χοντροαλεσμένα
  • μισή φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • αλάτι πιπέρι
Σε σαλατιέρα ανακατεύουμε τα λαχανικά, το μήλο και τα καρύδια, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το λαδολέμονο.

Στην αρχή της σελίδας

Γαύρος ή σαρδέλες σε ξύδι και ελαιόλαδο

Μια ακόμη πολύ καλή ιδέα συντήρησης, με πολύ καλά γαστρονομικά αποτελέσματα. Στη νησιώτικη Ελλάδα (και κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης) ο γαύρος ή οι σαρδέλες συντηρούνται για πολλές ημέρες με αυτόν τον τρόπο και αποτελούν πολύ καλό συνοδευτικό της τσικουδιάς και του τσίπουρου.

Πλένομε τα ψάρια, αφαιρούμε τα κεφάλια και τα εντόσθια και τα βάζομε σε λεκάνη με αλάτι και ξύδι να τα σκεπάζει. Αν το ξύδι είναι πολύ δυνατό, το αραιώ­νομε με λίγο κρασί. Αφήνομε το γαύρο στο ξύδι περίπου 15 ώρες, ενώ τις σαρδέλες τις αφήνομε 20 έως 30 ώρες ανάλογα με το μέγεθός τους. Δοκιμάζομε να τραβήξουμε την ουρά μαζί με τη ραχοκοκαλιά και αν τραβιέται και το εσωτερικό είναι κάπως άσπρο παρά κόκκινο, τότε είναι έτοιμες. Μπορούμε να φιλετάρουμε τα ψάρια αλλά μπορούμε και να τα αφήσομε όπως είναι. Για να τα φιλετάρουμε, τραβάμε τη ραχοκοκαλιά προς το μέρος  της ουράς και βγαίνει πολύ εύκολα.

Μεταφέρομε τα ψάρια σε βάζο ή γυάλινο δοχείο κατά προτίμηση και τα σκεπάζουμε με ελαιόλαδο. Διατηρούνται στο ψυγείο αρκετές μέρες.

Στην αρχή της σελίδας

Πολτός ελιάς με ρίγανη
  • 2 φλιτζάνες ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσια
  • 2 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη ουρίτσα ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ

Στην αρχή της σελίδας

Πιλάφι Πλιγούρι
  • 2 φλιτζάνια πλιγούρι
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φιδέ και 2 κουταλιές σούπας
  • 5 φλιτζάνια κοχλαστό νερό
  • αλάτι-πιπέρι

Βάζετε σε κατσαρολάκι το νερό να κοχλάσει. Ζεσταίνετε το λάδι, ρίχνετε το φιδέ και ανακατεύετε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτετε τις ντομάτες και ανακατεύετε συνέχεια για δύο λεπτά. Ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε το πλιγούρι, ανακατεύετε, ρίχνετε το κοχλαστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και κατεβάζετε αμέσως από την φωτιά. Την αφήνετε κλειστή για 20 λεπτά. Μετά την ανοίγετε, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.

Στην αρχή της σελίδας

Σαλάτα με γλιστρίδα, γιαούρτι και καρύδια
  • Μισό κιλό γλιστρίδα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 250γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά ξύδι ή λεμόνι
  • αλάτι
  • 2-3 κουταλιές καρύδια κοπανισμένα
Πλένουμε και καθαρίζουμε τη γλιστρίδα (πετάμε τα χοντρά κλωνάρια). Τη βάζουμε σε σαλατιέρα και περιχύνουμε με το γιαούρτι χτυπημένο με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξύδι, τα καρύδια και αλάτι.

Στην αρχή της σελίδας

Ρεβιθοκεφτέδες

  • 1/2 κιλού ρεβίθια
  • 1 ½ κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1/2 κούπας νερό
  • 3 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι λάδι για το τηγάνισμα

Βάλτε τα ρεβίθια να φουσκώσουν 12 ώρες σε νερό που να τα σκεπάζει με 1 κουταλιά αλάτι. Το πρωί στραγγίστε τα και πα­τήστε τα στο γουδί ή αλέστε τα στο πολυμίξερ, να γίνουν χο­ντρός πουρές. Βάλτε τον σ' ένα μπολ, ρίξτε κι ανακατέψτε το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τα μυρωδικά και 2 κουταλιές λάδι. Προσθέστε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε να γίνει ένα μίγμά όχι πολύ σφιχτό αλλά ούτε και ρευστό. Περίπου όπως η ζύμη του λουκουμά. Αφήστε το να σταθεί σκεπασμένο 1 ώρα. Πάρτε κουταλιές από το μίγμα και ρίξτε τις μέσα σε καυτό λάδι. Αφού ψηθούν από τη μία πλευρά, γυρίστε τους ρεβιθοκεφτέ­δες να ψηθούν κι από την άλλη. Βγάλτε τους με τρυπητή κου­τάλα κι αραδιάστε τους επάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσει το πολύ λάδι τους. Εναλλακτικά, αντικαταστήστε τον πελτέ ντομάτας με 1/2 κούπας πολτοποιημένες ώριμες φρέσκιες ντομάτες. Σερβίρονται ζεστοί.

Στην αρχή της σελίδας

Σπανακοτηγανίτεs

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 κρεμμύδια ξερά ή 5-6 φρέσκα ψιλο­κομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι, πιπέρι
  • αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Ζεματάμε το σπανάκι για 5 λεπτά, το ανασύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Το ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Φτιάχνουμε πηχτό χυλό με 1 ποτήρι αλεύρι και ανάλογο νερό και ανακατεύουμε με τα χόρτα.

Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζου­με και από τις δύο μεριές να ροδίσουν. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Στην αρχή της σελίδας

Μπαλάκια με ελιές

για τη ζύμη

  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 ¼  κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
  • ½ κούπας μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 κουταλιά παγωμένο νερό
  • 1 κουταλάκι πάπρικα

για τη γέμιση

  • 30 ελιές πράσινες γεμιστές με πιπεριά ή αμύγδαλο
  • λίγο σουσάμι

Εκτέλεση: Ζυμώστε όλα μαζί τα υλικά της ζύμης, ώσπου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Πάρτε μικρά κομματάκια ζύμης και πλάστε τα σε μικρά μπαλάκια κλείνοντας μέσα τις ελιές. Πατήστε τα μπαλάκια στο σουσάμι, να καλυφθούν ολοτρόγυρα. Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε  στην κατάψυξη. Για να τα ψήσετε, αραδιάστε τα  σε βουτυρωμένο ταψί και ψήστε τα στους 200ο C, 15΄ – 20΄. Σερβίρετε τα ζεστά 

Στην αρχή της σελίδας

Σκορδομακάρονα
  • μισό κιλό μακαρόνια
  • 7-8 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • μισή φλιτζάνα ελαιόλαδο
  • 5 μέτριες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • αλάτι, πιπέρι
  • τυρί τριμμένο

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα μεταφέρουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει σάλτσα: σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σκόρδο και σχεδόν αμέσως τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε τα μακαρόνια περιχυμένα με τη σάλτσα σκόρδου και πασπαλίζουμε με τυρί.

Στην αρχή της σελίδας

Ελαιόλαδο με σκόρδο

Αλέθουμε στο μπλέντερ 4 σκελίδες σκόρδο με 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Σουρώνουμε μέσα από ύφασμα ή φίλτρο του καφέ και μεταφέρουμε σε ένα μπουκάλι με δύο φλιτζάνες ελαιόλαδο επιπλέον.
Διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Το αρωματισμένο με σκόρδο ελαιόλαδο ταιριάζει απόλυτα με ψωμί ροδισμένο στη σχάρα αλλά και με ζυμαρικά, όπως τα σκορδομακάρονα, σούπες, σάλτσες, ψητά κρέατα και ψάρια, σαλάτες και ωμά λαχανικά.

Στην αρχή της σελίδας

Φακόρυζο με σύβραση
  • μισό κιλό φακές
  • 1 φλιτζάνα ρύζι
  • 3 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνα ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ξύδι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τις φακές για 10 λεπτά, χύνομε το νερό και τις ξαναβράζουμε σε καινούργιο νερό μέχρι να μισοψηθούν. Αφαιρούμε το τυχόν περίσσιο νερό αφήνοντας μόνο 1 φλιτζάνα, ρίχνομε το ρύζι, αλάτι και βράζομε να ψηθεί το φακόρυζο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και καβουρντίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν. Σβήνουμε με το ξύδι και αμέσως αδειάζοuμε τη σύβραση πάνω στο φακόρυζο, ρίχνουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Συνοδεύουμε με τηγανητά κολοκύθια, μελιτζάνες και πιπεριές. Ακόμα με γαύρο ή σαρδέλες ξυδάτες.
Φακόρυζο βέβαια μπορούμε να φτιάξομε και με φακές που μας έχουν μείνει και που έχουμε μαγειρέψει με ντομάτα.

Στην αρχή της σελίδας

Κρέας με ελιές

  • 1 κιλό κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, κουνέλι)
  • μισή φλιτζάνα ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μικρά ψιλοκομμένα ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3-4 μέτριες ντομάτες
  • 1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί 3 κουταλιές ξύδι
  • 1 ξυλάκι κανέλα 2 δαφνόφυλλα
  • 1,5 φλιτζάνια ελιές πράσινες, τσακιστές ή χαρακτές
  • λίγο αλάτι, πιπέρι

Βράζομε τις ελιές για τρία λεπτά σε νε­ρό και το χύνουμε. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά και κρατάμε τις ελιές βγάζοντας, αν θέλουμε, το κουκούτσι.

Πλένουμε το κρέας, το τεμαχίζομε και το τσιγαρίζομε σε κατσαρόλα με το ελαιόλα­δο και τα κρεμμύδια. Σβήνομε με το κρασί και το ξύδι και μετά προσθέτουμε τις ντο­μάτες ξεφλουδισμένες ψιλοκομμένες, την κανέλα, τα δαφνόφυλλα και 1-2 φλιτζάνες νερό. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα και μετά ρίχνουμε και τις ελιές. Συνεχίζουμε το βράσιμο λίγη ώρα ακόμα, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, λίγο νερό.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ψήσουμε και ψάρι (σφυρίδα, μπακαλιάρο, συναγρί­δα) με ελιές.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site