ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ

Ο Πλάτων (427-347 π.Χ.) ήταν από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά ίσως και όλων των εποχών. Φίλος και μαθητής του Σωκράτη επηρεάστηκε πάρα πολύ από τις ιδέες του.

Αφού ταξίδεψε πολύ και ήρθε σε επαφή με όλα τα φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής του, επέστρεψε στην Αθήνα και το 387 π.Χ. ίδρυσε στο κέντρο της Αθήνας, την περίφημη φιλοσοφική σχολή "Ακαδημία Πλάτωνος", που ήταν ουσιαστικά το 2ο Πανεπιστήμιο του κόσμου (Το 1ο, ήταν η Πυθαγόρειος Σχολή). Η Ακαδημία για 900 περίπου χρόνια ήταν το πνευματικό κέντρο του τότε πολιτισμένου κόσμου και υπήρξε πρόγονος των μεσαιωνικών και των σύγχρονων Πανεπιστημίων. Σ' αυτήν φοίτησαν άνδρες και γυναίκες που σε πνευματικά συμπόσια συζητούσαν για διάφορα θέματα. Ξεχωριστός μαθητής του ο Αριστοτέλης.

Ο Πλάτων ήταν κυρίως φιλόσοφος και όχι μαθηματικός. Ωστόσο όμως την εποχή εκείνη η Φιλοσοφία και τα Μαθηματικά ήταν αδιαχώριστα. Δεν υπήρχαν ακόμη ούτε και οι λέξεις για να τα διαχωρίζουν. Και τα δύο ήταν στην υπηρεσία της "κατανόησης του κόσμου".

Στην αρχή της σελίδας

Η φιλοσοφία του.

Η βασική επιστήμη, στην οποία στήριξε την φιλοσοφία του, είναι η Διαλεκτική, δηλαδή η μέθοδος χωρισμού του ενιαίου σε πολλά και αναγωγής των πολλών σε ένα. Έτσι πίστευε, ότι μπορείς να έχεις μια "συνολική θεώρηση" των επιστημών. Στα συγγράμματά του χρησιμοποιούσε πάντα το διάλογο και τις περισσότερες φορές κύριος ομιλητής ήταν ο Σωκράτης. Ο Κικέρων έλεγε: "Αν ο Δίας ήθελε να μεταχειριστεί ανθρώπινη γλώσσα, θα μιλούσε σαν τον Πλάτωνα".

Κατά τον Πλάτωνα, τρεις είναι οι βασικές ουσίες που υπάρχουν:

"το Έν", "ο Νους" και "η Ψυχή"

Ο "Νους" είναι άυλος και αθάνατος. Το ίδιο και η "ψυχή". Μιλούσε για την αθανασία ή πιο σωστά την αναζωογόνηση και του σώματος μαζί με την ψυχή. Θάνατος είναι η μετάβαση του σώματος από μια κατάσταση σε άλλη.
Πίστευε στο "κόσμο των ιδεών", ότι δηλαδή, οι γνώσεις είναι ιδέες που τις θυμόμαστε. Στο σύγγραμμά του "Μένων", μιλά πρώτη φορά για την περίφημη θεωρία της ανάμνησης. Η ψυχή είναι αθάνατη και στην περιπλάνησή της, μέσα στον κύκλο των γεννήσεων της, έχει δει όλα τα πράγματα και τα ξαναθυμάται.


«Σχολή των Αθηνών», Rafaello. Στο κέντρο, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.

Στο έργο του "Πολιτεία", εκφράζει τις απόψεις του, για το πώς πρέπει να είναι η ιδανική Πολιτεία. Χώριζε την κοινωνία σε τρία στρώματα: τους φιλόσοφους, που θα κυβερνούν, τους φρουρούς, που θα προστατεύουν την πόλη και τους εργαζόμενους, που θα εφοδιάζουν το κράτος με τα απαραίτητα ζωτικά υλικά. Καθόρισε ακόμη και την διαπαιδαγώγηση που πρέπει να έχουν οι φιλόσοφοι και οι φρουροί. Για τους "εργαζόμενους" δεν προέβλεπε εκπαίδευση. Η ευδαιμονία θα έρθει, έλεγε, μόνο αν οι φιλόσοφοι πάρουν στα χέρια τους την εξουσία ή όταν οι βασιλείς (κυβερνήτες) γίνουν φιλόσοφοι.

"ή φιλόσοφοι βασιλεύσωσιν εν ταις πόλεσιν ή
οι βασιλείς... φιλοσοφήσωσιν γνησίως τε και ικανώς".

Στην αρχή της σελίδας

Γεωμετρία.

Αγαπούσε πολύ την Γεωμετρία και βοήθησε στην ανάπτυξή της. Συνεχώς εκθείαζε τη μεγάλη εκπαιδευτική αξία των Μαθηματικών και απαιτούσε από τους μαθητές του να τα περιβάλλουν με αγάπη. Έτσι, στην προμετωπίδα της εισόδου της Ακαδημίας του έγραψε:

Έδωσε τις βάσεις, για το πώς πρέπει να διατυπώνονται και να αποδεικνύονται (να εξηγούνται με λογικούς συνειρμούς), οι θεωρίες που διατύπωναν οι διανοούμενοι της εποχής του και όχι μόνο.

Υποστήριζε, ότι έπρεπε οι αποδείξεις των προβλημάτων της Γεωμετρίας να στηρίζονται αυστηρά στον κανόνα και το διαβήτη και λέγεται, ότι δεν αποδεχόταν άλλο τρόπο απόδειξης. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Πλούταρχος, τον κατηγόρησαν ότι με αυτή του τη γνώμη εγκλώβισε τη Γεωμετρία και απέκλεισε τη χρήση άλλων καμπυλών, που δεν μπορούσαν να κατασκευασθούν με κανόνα και διαβήτη. Αυτό όμως δεν ήταν αλήθεια, γιατί και ο ίδιος χρησιμοποιούσε τέτοιες καμπύλες σε λύση προβλημάτων.

Στην αρχή της σελίδας

Αστρονομία.

Στη Αστρονομία έδωσε την ώθηση να χωριστεί σε δύο κλάδους: Στη Μαθηματική (Θεωρητική) και στη Παρατηρησιακή Αστρονομία, με έμφαση στη πρώτη. "Οι φαινόμενες κινήσεις των Πλανητών πρέπει να εξηγηθούν με απλές κυκλικές κινήσεις", έλεγε. Και αυτές του οι ιδέες επηρέασαν την αστρονομία για 20 περίπου αιώνες, ως την εποχή του Νεύτωνα και του Κέπλερ.

Ο Πλάτων πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Έχει καθιερωθεί σαν μεγάλος δάσκαλος και φιλόσοφος, αν και το τεράστιο έργο του, με το οποίο ασχολήθηκαν όλοι οι μετά από αυτόν διανοούμενοι όλων των εποχών, αποδεικνύει ότι ήταν και

"μεγάλος μαθηματικός στοχαστής".


Ο Πλάτων διδάσκει Γεωμετρία,
(κατά μία εκδοχή, κατ’ άλλη οι επτά σοφοί).

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site