Είναι ένας από τους μέγιστους σοφούς και επιστήμονες του αιώνα μας. Ήταν εβραϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Ουλμ της Γερμανίας στις 14 Μαίου 1879 και πέθανε το 1955. Στα πρώτα του μαθητικά χρόνια δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με το σχολείο. Οι δάσκαλοι του τον θεωρούσαν μέτριο μαθητή. Όταν όμως έγινε 14 χρονών, έδειξε την μαθηματική του ιδιοφυία. Κατέπληξε τότε τους δασκάλους του μαθαίνοντας μόνος του αναλυτική γεωμετρία και ολοκληρωτικό λογισμό.
Τις σπουδές του τις συμπλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης,  από το οποίο πήρε το δίπλωμά του. Το 1902 διορίστηκε μέλος επιτροπής σε ένα γραφείο ευρεσιτεχνιών. Εκεί άρχισε τις έρευνές του για τη θεωρία της σχετικότητας. Δημοσίευσε τα πρώτα πορίσματά του το 1905 και το 1906 δημοσίευσε όλη τη θεωρία του με τον τίτλο:

Γενική Θεωρία της Σχετικότητας

Η θεωρία της Σχετικότητας υποστηρίζει, ότι η κίνηση, ο χρόνος και το διάστημα δεν είναι απόλυτα, αλλά είναι σχετικά. Εξαρτώνται από τις συνθήκες, στις οποίες βρίσκεται εκείνος που τα υπολογίζει. Κάτι που για μας κινείται, για κάποιον άλλο παρατηρητή μένει ακίνητο, αν κάτι απέχει από μας πολύ, από άλλον απέχει περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα πάντοτε με την θέση του κλπ.
Στην αρχή η θεωρία έγινε δεκτή με δυσπιστία και σκεπτικισμό. Όταν όμως αποδείχθηκε ορθή, όλος ο κόσμος αναγνώρισε την μεγαλοφυία του Αϊνστάιν. Το 1921 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική. Τα χρήματα του βραβείου, ο σοφός ερευνητής, τα έδωσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Το 1933 οι χιτλερικοί τον εξόρισαν και τον αποκήρυξαν. Τότε κατέφυγε στην Αμερική όπου έγινε καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών της πόλεως Πρίνστον της Ν. Υόρκης. Τη θέση αυτή την κράτησε ως τον θάνατό του.


Albert Einstein – Robert Oppenheimer

Σ' όλη του τη ζωή υπήρξε φανατικός ειρηνόφιλος. Παρά τη διασημότητά του και την αναμφισβήτητη αξία του ήταν πάντοτε ένας απλός άνθρωπος. Λάτρευε τη μουσική, αγαπούσε τα παιδιά και πολύ συχνά βοηθούσε τα γειτονόπουλά του να λύσουν τα προβλήματα της αριθμητικής τους.
Υπήρξε πατέρας της ατομικής επιστήμης. Ως την εποχή που ο Αϊνστάιν ανέπτυξε τη θεωρία της Σχετικότητας, οι φυσικοί πίστευαν, πως η ύλη (π.χ. ένα τούβλο) και η ενέργεια (π.χ η θερμότητα) ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Ο Αϊνστάιν όμως απέδειξε, η ύλη, είναι στην πραγματικότητα ενέργεια με διαφορετική μορφή. Σύμφωνα με το συλλογισμό αυτόν η ύλη μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και αντίστροφα η ενέργεια σε ύλη.
Δηλαδή: E=mc2
Ο τύπος αυτός σημαίνει, ότι η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός, που είναι 300.000χλμ. στο δευτερόλεπτο.
Για τους φυσικούς η θεωρία αυτή του Αϊνστάιν ήταν απερίγραπτα ριζοσπαστική. Ανέτρεπε όλα όσα πίστευαν ως τότε. Αν αποδεικνυόταν αληθινή, θα σήμαινε πως σε κάθε μορφή της ύλης υπήρχε κρυμμένη τεράστια ποσότητα ενέργειας. Ο Αϊνστάιν διακήρυξε, ότι η διάσπαση μερικών μικροσκοπικών ατόμων θα ελευθέρωνε τόση δύναμη, όση δεν ονειρεύτηκαν ποτέ οι άνθρωποι.
Σε επιστολή του, λοιπόν στον Πρόεδρο Ρούσβελτ, υπέδειξε τη δυνατότητα κατασκευής ατομικής βόμβας. Ωστόσο όμως, ο πρωτεργάτης της κατασκευής της βόμβας ουρανίου που ρίχτηκε στη Χιροσίμα, ήταν ο Robert Oppenheimer. Ο Αϊνστάιν μετά τον πόλεμο, βλέποντας τα αποτελέσματα της επινόησης του έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην προσπάθεια αφοπλισμού.


Ατομική βόμβα

ΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ5

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site