Γκρίζα  ζώνη  το  2000  για  τη  νέα  χιλιετία

Τους τελευταίους μήνες έγινε πολύς λόγος για το  2000  και την αλλαγή της χιλιετίας. Το θέμα έγινε τόσο της μόδας, ώστε να συνοψίζεται απ’ όλους στην «παγκοσμιοποιημένη» λέξη “millennium” αντί της ιθαγενούς και αναχρονιστικής λέξης «χιλιετία». Και η μόδα αυτή καλλιέργησε την ανυπομονησία του κόσμου σε τόσο βαθμό, ώστε να περάσει σχεδόν απαρατήρητη μια μικρή αιρετική μειοψηφία που ισχυρίζεται ότι η αλλαγή της χιλιετίας θα πρέπει να γιορτασθεί του χρόνου και όχι φέτος. Και όμως αυτή η αιρετική μειοψηφία ίσως να έχει δίκιο σύμφωνα με την παρακάτω θεωρία:

Ο Διονύσιος  ο  Μικρός  (500- 560 μΧ) ήταν ένας μοναχός που είχε την ιδέα να κατασκευάσει μία χρονολόγηση με βάση τη γέννηση του Χριστού. Ο Διονύσιος έψαξε λοιπόν (με τα μέσα της εποχής εκείνης) και βρήκε ότι ο Χριστός είχε γεννηθεί πριν από 531 χρόνια. Το πρώτο από αυτά το όρισε ως έτος 1 και το θεώρησε σαν βάση της χρονολόγησης.

Δεν μπορούσε να θεωρήσει ως 1ο έτος το 0 γιατί η έννοια του μηδενός εμφανίστηκε στον τότε γνωστό κόσμο 3 αιώνες μετά τον Διονύσιο τον 12ο αιώνα μ.Χ. Αυτή η μέθοδος ισχύει μέχρι σήμερα. Έτσι το τέλος του έτους 1 σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης χρονιάς από τη γέννηση του Χριστού, το τέλος του έτους 10 σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης δεκαετίας, το τέλος του έτους 1000 το τέλος της πρώτης χιλιετίας.
Ομοίως το τέλος του 2000 σηματοδοτεί το τέλος της δεύτερης χιλιετίας,
πράγμα που σημαίνει ότι η Τρίτη χιλιετία αρχίζει την 1-1-2001 και όχι την 1-1-2000.

Στην αρχή της σελίδας

Ο Χριστός γεννήθηκε… προ Χριστού.

Όμως είχε δίκιο ο Διονύσιος όταν υπολόγισε εκείνη τη χρονιά σαν χρόνο γέννησης του Χριστού; Άλλες μελέτες μας απέδειξαν ότι έκανε λάθος στους υπολογισμούς του. Ο Ιησούς γεννήθηκε 5-6 χρόνια νωρίτερα. Δηλαδή ο Χριστός γεννήθηκε… προ Χριστού.
Άρα, σύμφωνα μ’ αυτές, η νέα χιλιετία ήρθε εδώ και λίγα χρόνια χωρίς να το ξέρουμε!!
Μήπως όμως και αυτή η χρονολόγηση δεν είναι σωστή; Ακόμη πιο νεότερες μελέτες του Πλανηταρίου λένε ότι το σφάλμα του Διονυσίου δεν ήταν 5-6 χρόνια αλλά μόνο δύο χρόνια. Δηλαδή ο Χριστός γεννήθηκε το 2 π.Χ., άρα σήμερα βρισκόμαστε… πού;
Γκρίζα ζώνη λοιπόν, η αρχή της μέτρησης, άρα και η αρχή της 3ης χιλιετίας. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όποιο από τα προηγούμενα και δεχτούμε, τα πράγματα δεν αλλάζουν και πολύ. Γιατί η χρονολόγηση είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, που απλώς μας βοηθάει στις καθημερινές δραστηριότητές μας. Άρα μπορούμε να μην της δώσουμε και πολύ σημασία.
Όσο για τις γιορτές δεν υπήρχε λόγος να τις αναβάλλουμε. Αντιθέτως μάλιστα οι σκέψεις αυτές ίσως γίνουν αφορμή για… ένα άλλο millennium” του  χρόνου, έτσι ώστε θα μείνουμε στην ιστορία σαν… οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν τόσο ώστε να γιορτάσουν δύο αλλαγές χιλιετίας!!

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ  ΧΡΙΣΤΙΝΑ  Γ2

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site