ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έρευνα
Προτάσεις για τον ελεύθερο χρόνο
Ελεύθερος χρόνος
Μια ακόμα άποψη
Υπάρχει ελεύθερος χρόνος
Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Αν ναι, τότε πώς τον αξιοποιούμε;

Έρευνα

Ένα από τα θέματα στην εφημερίδα μας, που σίγουρα μας απασχολεί όλους και το αναζητάμε είναι ο ελεύθερος χρόνος.
Εκτός από τις απόψεις ορισμένων παιδιών που αναλύονται διεξοδικά, σκεφτήκαμε να κάνουμε και μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν συμμαθητές και από τις τρεις τάξεις το σχολείου μας χωρίς κάποια συγκεκριμένη επιλογή, ηλικίας 12-15 χρόνων.
Το σύνολο των ερωτηθέντων ήταν 86, από τα οποία 41 ήταν κορίτσια και 45 ήταν αγόρια.
- Στο ερώτημα: “Τι είναι για σας ελεύθερος χρόνος” οι απαντήσεις ήταν: ηρεμία, ξεκούραση, ύπνος, διασκέδαση, ξεγνοιασιά, παιχνίδι, καθισιό, κουβέντα, τηλεόραση, βόλτες, αθλητισμός, ηλεκτρονικά παιχνίδια δημιουργικότητα, εκτόνωση, ψυχαγωγία, εκδρομές, διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων.
- Στην ερώτηση: “Σας αρέσει ο ελεύθερος χρόνος” η θετική απάντηση ήταν 100% (86 Ναι, 0 Όχι)
- Στο ερώτημα: “Έχετε ελεύθερο χρόνο” η απάντηση ήταν: Ναι: 63, Όχι: 23.
- “Αν ναι, πόσο ελεύθερος χρόνο έχετε καθημερινά;” 23: 1 ώρα 34: 2 ώρες 15: πάνω από 2 ώρες.
- “Αν όχι για ποιο λόγο δεν έχετε;” 31: Εξαιτίας εξωσχολικών δραστηριοτήτων, 25: Εξαιτίας σχολικού διαβάσματος, 5: Άλλοι λόγοι
- Στο ερώτημα: “Πώς περνάτε των ελεύθερο χρόνο σας;” οι απαντήσεις που έδωσαν ήταν: 48: με τους φίλους μας, 36: με κάποιο άθλημα, 32: με τη μουσική, 23: με διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, 28: βλέποντας τηλεόραση. [Τα δείγματα ήταν έτσι γιατί υπήρχαν πολλές διπλές προτιμήσεις].
- “Νομίζετε ότι όταν αξιοποιείτε σωστά η θα προτιμούσατε κάτι άλλο;” 64: Σωστά, 20: Θα προτιμούσα κάτι άλλο.
- Στο ερώτημα: “Αν προτιμούσατε κάτι άλλο τι θα ήταν αυτό;” οι απαντήσεις κατά σειρά ήταν: κινηματογράφος, βόλτες, εκδρομές, ταξίδια,  να κάνουν ο,τι τους αρέσει και να έχουν περισσότερο χρόνο με την παρέα τους, να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία ή να ακούνε μουσική
- Τέλος στο ερώτημα:“Πιστεύετε ότι ο ελεύθερος χρόνος σας είναι αρκετός ή θα θέλατε περισσότερο;” οι απαντήσεις ήταν: 26: είναι αρκετός, 59: θα ήθελαν περισσότερο.
Συμπέρασμα: Απ’ ότι φάνηκε τα παιδία έχουν απόλυτη ανάγκη από τον ελεύθερο χρόνο, είναι πολύ περιορισμένος και η εντατικοποίηση της ζωής τους είναι μεγάλη. Τέλος ο ελεύθερος χρόνος τους, αν και περιορισμένος, είναι αρκετά δημιουργικός αφού προτιμούν να βρίσκονται κοντά στη φύση, ή να διαβάζουν κάποιο βιβλίο ή να αθλούνται ή να επικοινωνούν περισσότερο με τους φίλους τους δηλ. τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αντωνάκη Κατερίνα
Αγγελοπούλου Μαρία
Γιανοπούλου Κέλλυ
Θεοδωρίδη Αγγελική

Στην αρχή της σελίδας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ

“Όχι πια εργασία αλλά ο ελεύθερος
χρόνος ανάγεται στη σφαίρα του κεντρικού
νοήματος της ζωής…”
Β. ΝΑΡΣΤΕΝΤ

Ελεύθερος χρόνος είναι ο χρόνος που δεν “ξοδεύουμε” σε μια σταθερή υποχρεωτική απασχόληση (εργασία, σχολείο…), αλλά ο καθένας αξιοποιεί σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του. Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι αν η αρχαία Αθήνα δημιούργησε αυτόν το μεγάλο πολιτισμό οφείλεται στην ύπαρξη και του ελεύθερου χρόνου. Βέβαια, καθημερινά, λόγω σχολικού διαβάσματος και άλλων υποχρεώσεων δεν έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μη “σκοτώνουμε” τις Ελεύθερες ώρες μας, αλλά να τις αξιοποιούμε δημιουργικά.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να ασχοληθούμε με διάφορες συλλογές, όπως συλλογή δημοτικών τραγουδιών, παραμυθιών, διηγήσεων, παροιμιών, φωτογραφιών, γραμματόσημων, νομισμάτων, δίσκων… Παρόλο που όλα αυτά τα θεωρούμε εύκολα στην πραγματικότητα χρειάζεται πολύ ενημέρωση πάνω στο θέμα, ενώ παράλληλα μας κάνουν μεθοδικούς, τακτικούς, νοικοκυρεμένους και πολύ υπεύθυνους. Οι συλλογές αυτές εκτός από τη συναισθηματική τους αξία, μπορεί στο μέλλον να αποκτήσουν μεγάλη εμπορική αξία. Μέσα σ’ αυτή τη γενική κατηγορία θα μπορούσαμε να εντάξουμε και συλλογές που προέρχονται κατευθείαν από τη φύση, όπως συλλογές πετρωμάτων, λουλουδιών, ατόμων, ορυκτών…, που αφήνουν σπουδαίες εμπειρίες και γνώσεις, αν γίνουν με πολύ προσοχή και ανάλογα βοηθήματα.
Αλλά μόνο οι συλλογές δεν μπορούν να γεμίσουν το χρόνο μας. Ο χρόνος μας θα γεμίσει με παρακολουθήσεις, ακροάσεις και γενικά συμμετοχές. Εννοώ την παρακολούθηση ταινιών, θεατρικών έργων, ομιλιών και διαλέξεων, συναυλιών και συμμετοχή στην οικογενειακή ζωή, που μέχρι προ ολίγου, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος δεν επέτρεπε να τη χαρούμε. Άλλωστε, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη, γιατί “όσο οι στέγες των σπιτιών πλησιάζουν, τόσο απομακρύνονται οι καρδιές των ανθρώπων” και ο άνθρωπος υποφέρει στις προσωπικές του σχέσεις.
Η σωστή χρήση του ελευθέρου χρόνου πρέπει να βοηθήσει το σύγχρονο άνθρωπο στη γενική του μόρφωση και καλλιέργεια. Ο νέος άνθρωπος πρέπει να συγκροτηθεί πνευματικά και να καταρτιστεί διαβάζοντας βιβλία. Υπάρχουν σήμερα αξιόλογα βιβλία που ενημερώνουν, καλλιεργούν και αναπτύσσουν τις διάφορες ικανότητες και κλίσεις του, ενώ παράλληλα ψυχαγωγούν.
Ακόμη, η μουσική μας απαλλάσσει από το άγχος και συγχρόνως μας ανανεώνει, μας ψυχαγωγεί και μας ξεκουράζει. Στις δύσκολες και δυσάρεστες στιγμές το να παίζεις ή να ακούς μουσική σου δίνει κουράγιο, σε γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον και αντλείς καινούριες δυνάμεις.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας που μπορεί να διοχετεύσεις την ενεργητικότητά σου είναι ο αθλητισμός: το ποδόσφαιρο, το κολύμπι, το μπάσκετ, ο στίβος, το βόλλεϋ…
Όλα αυτά θα συντελέσουν στη μεταμόρφωση της ζωής μας και θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο χρόνος δεν είναι “χρήμα”, αλλά “δημιουργία”.

Χρήστος Βώττης

Στην αρχή της σελίδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Όταν τα σχολεία τελειώνουν και έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο, σας προτείνω πώς να τον αξιοποιήσετε.
Αρχικά θα λέγαμε ότι θα ήταν καλό να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας είναι γεμάτα από βιβλία. Ο καθένας μπορεί να τα αγοράσει αφού δεν είναι πολύ ακριβά αλλά και προσφέρουν πολλά πράγματα όπως υψηλό μορφωτικό επίπεδο, έκφραση ευχέρεια αλλά και ψυχαγωγία.
Μερικά από τα βιβλία είναι: “Στο τσιμεντένιο δάσος”, “λάθος κύριε Νάιγκερ”, “Το πέτρινο σπίτι”, “Η εποχή της υακύνθου” και άλλα.
Κατόπιν θα προτείναμε να παρακολουθήσετε θέατρο με παραστάσεις που είναι πολύ ενδιαφέρουσες ( π.χ. Επίδαυρος ). Επίσης μπορείτε να ζωγραφίσετε ή να φτιάξετε διάφορες μικροκατασκευές διάφορων σχημάτων, να παίξετε ή να ακούσετε μουσική.
Γενικά, ο ελεύθερος χρόνος, μας είναι πολύτιμος και μπορούμε με διάφορα ωραία αλλά και ευχάριστα μέσα να τον αξιοποιήσουμε.

Δαγαλάκη Ελευθερία

Στην αρχή της σελίδας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει άμα θέλουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Ενας απ’ αυτούς είναι να γυμναζόμαστε. Μπορούμε να γυμναζόμαστε κάνοντας τρέξιμο σ’ ένα πάρκο και με διάφορες ασκήσεις στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Επίσης μπορούμε να πηγαίνουμε σε διάφορα γήπεδα και να παίζουμε διάφορα αθλήματα. Μ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας γιατί είναι καλό για την υγεία μας και το σώμα μας.

Μαρία Αγγελοπούλου

Στην αρχή της σελίδας

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Αν ναι με τι ασχολούνται οι νέοι σήμερα;

Νομίζω ότι σήμερα, έστω κι αν οι υποχρεωτικές ασχολίες είναι πολλές, υπάρχει και ελεύθερος χρόνος που μπορεί ο καθένας να τον αξιοποιήσει όπως θέλει.
Θα σας πω μερικά παραδείγματα με τι ασχολούνται τα παιδιά της ηλικίας μας.
Μερικά με το μπάσκετ, που είναι και πολύ ωραίο άθλημα, αρκεί βέβαια να υπάρχουν κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις εκεί που μένει για να λειτουργούν σαν κίνητρο. Ακόμη με το ποδόσφαιρο. Επίσης με το βόλεϊ, τένις, χαντμπολ και άλλα.
Βέβαια υπάρχουν και παιδιά που τον Ελεύθερο χρόνο τους τον ξοδεύουν στην τηλεόραση ή σε καφετέριες.
Πρέπει όμως να σκέφτεται καθένας από εμάς ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι μόνο ξεκούραση και αδράνεια αλλά δημιουργικότητα και δράση.
Επειδή μάλιστα οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι μεταξύ τους είναι καλό στο χρόνο που έχουμε ελεύθερο να συναντάμε τους φίλους μας, να συζητάμε μαζί τους διάφορα προβλήματα, να ακούμε και κάποια άλλη άποψη απ’ αυτή που μέχρι τώρα γνωρίζαμε, να νιώθουμε πως έχουμε κοντά μας ανθρώπους που να τους εμπιστευόμαστε.
Χρόνος υπάρχει σκεφτείτε πως θα τον αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο και για σας και για τους άλλους.

Αποστόλης Καλαντζής

Στην αρχή της σελίδας

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Αν ναι πως πρέπει να τον αξιοποιούμε;

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει αλλά λίγος. Πρέπει να κάνουμε ενδιαφέροντα πράγματα όπως: Να ψυχαγωγούμαστε δηλαδή (να ακούμε μουσική, να διαβάζουμε εξωσχολικά βιβλία, να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια κ.λ.π.) Και βασικά πρέπει να αξιοποιούμε το χρόνο μας, ο οποίος είναι έστω και λίγος, με πράγματα που μας ευχαριστούν και μας ψυχαγωγούν, και δεν πρέπει να τον αφήνουμε να περνάει έτσι, χωρίς να τον αξιοποιούμε.

Γιώργος Βόλης

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site