Ναρκωτικά

Ο λευκός θάνατος

Τα ναρκωτικά

Πες ΟΧΙ στα ναρκωτικά

Ναρκωτικά. Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Όλοι θα ξέρετε ότι τα ναρκωτικά είναι η μάστιγα του αιώνα και η σημαντικότερη αιτία θανάτου για τους νέους. Είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τον κόσμο σήμερα και αυτό είναι λογικό αφού είναι καταστροφικό και κυρίως θανατηφόρο. Δυστυχώς τώρα έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στα σχολεία. Οι έμποροι προσπαθούν να πείσουν πολύ μικρά παιδιά που δεν καταλαβαίνουν και παρασύρονται εύκολα να πέσουν στη ζωή των ναρκωτικών.
Πολλά παιδιά ενώ ξέρουν τον κίνδυνο, που είναι μεγάλος, δεν τα αποφεύγουν, αντίθετα τα ακολουθούν και παρασύρονται στην καταστροφή της ζωής τους. Οι λόγοι που οδηγούν τους νέους στο δρόμο των ναρκωτικών είναι πολλοί. Πρώτος και κυριότερος λόγος είναι η σκέψη ότι οι άλλοι θα τον βλέπουν ως ανώτερο ή πως θα εντυπωσιάσει κάποιους γνωστούς του και θα καταφέρει να μπει στην παρέα τους. Δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι η οικογενειακή κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι του. Συνήθως οι νέοι που παρασύρονται είναι αρκετά παραμελημένοι από τους γονείς τους και δεν έχουν αρκετή βοήθεια από την κοινωνία.
Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να μην κρίνουν οι γονείς τα παιδιά τους και να τα φροντίζουν όλα το ίδιο. Επίσης στα σχολεία θα πρέπει να μοιράζονται φυλλάδια και να γίνονται γι’ αυτό το θέμα ομιλίες από τους καθηγητές για να αποτρέψουν τους μαθητές να πάρουν αυτό το δρόμο. Οι έμποροι πρέπει να τιμωρούνται με πολύ βαριά ποινή. Η αυστηρότερη και αμφιλεγόμενη ποινή στη σημερινή μας κοινωνία είναι η θανατική ποινή γιατί οι έμποροι του λευκού θανάτου συνηθισμένοι στην εύκολη ζωή και με στόχο τη δική τους καλύτερη οικονομική τους κατάσταση, καταστρέφουν αθώες ψυχές. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να λιγοστέψουμε τους θανάτους από τα ναρκωτικά και να στείλουμε όσους πιο πολλούς νέους μπορούμε και θέλουνε να το σταματήσουν για αποτοξίνωση.

Κατερίνα Αντωνάκη

Στην αρχή της σελίδας

Ποιήματα

Ο λευκός θάνατος

Έγραφε ωραία μουσική,
ήταν η φωνή του συγκινητική.
Ήταν απόμακρος, μοναχικός

γιατί ήταν ευαίσθητος και τρυφερός
σε μια κοινωνία ματαιόδοξων
και μικρόψυχων.
Η κακία και η μικροψυχία
των ανθρώπων που αγάπησε
τον πλήγωσαν.
Ο πόνος της ευαίσθητης καρδιάς του
έγινε βελόνα
που φύτεψε βαθιά στις φλέβες του
την άσπρη απειλή.
Ένα πρωί η άσπρη απειλή
έγινε άσπρος θάνατος
και ο χάρος του πήρε τη φωνή του
του πήρε την ζωή του
και την πονεμένη και ασυμβίβαστη ψυχή του.

Τα ναρκωτικά κι ο έρωτας είναι το ίδιο
Δοκιμάζεις μια φορά και θέλεις κι άλλο.
Με μόνη διαφορά ότι ο έρωτας φέρνει τη ζωή
Ενώ τα ναρκωτικά το θάνατο.

Κατερίνα Αντωνάκη

Στην αρχή της σελίδας

Τα ναρκωτικά

Ένα δάκρυ κυλάει
τη βελόνα κοιτάει
και αίμα κρατάει
παύει να χαμογελάει.

Μια δόση ζητάει
προς την κόλαση πάει
τη ζωή σταματάει
μια ψυχή ήρθε να πάρει.

Αυτό ήταν πια
μια τελευταία ματιά
το παιδί δεν πονάει

Τη βελόνα πετάει.

Τι το σκότωσε ;

Μια βελόνα και στο λεπτό
άγγελος έγινε στον ουρανό.

Ας πολεμήσουμε όσο μπορούμε
αν θέλουμε κι εμείς να σωθούμε.

Τόσους θανάτους να εκδικηθούμε

και για τη σωτηρία ας ορκιστούμε.

Κατερίνα Αντωνάκη

Στην αρχή της σελίδας

Πες ΟΧΙ στα ναρκωτικά

Κάτω στο δρόμο δυο φιλιά της χαμένα
κι ένα χαμόγελο από χείλη βαμμένα
δυο μάτια γαλάζια με μαύρο μολύβι

και μια καρδιά μονάχη σε καλύβι.

Μια φλέβα της ζήτησε την άσπρη σκόνη
και κόκκινο βάφτηκε το λευκό της σεντόνι
μια σύριγγα άγγιξε το άδειο της στρώμα
και δυο βλέμματα βούρκωσαν μια νύχτα ακόμα.

Ο χρόνος τέλειωσε και ’κείνη γέλασε
με άδειο το βλέμμα της μονάχο μιλάει.
Εχτές ξαναπάλεψε ζωή να κερδίσει
μα ο ήλιος την είδε τα φτερά της να ’νοίγει.
Ποτέ της Δε μου ’πε αν βαθιά της πονάει
και τώρα την ώρα της με τ’ άσπρα περνάει!

Μικρό ταξίδι μες στη ζωή
σε λίγο χάνεται, σβήνει η πνοή.

Τρύπα τη φλέβα, πόνος καημός
ήλιος που έμεινε δίχως φως
Λόγια πικρά, λόγια σταράτα
η κόλαση δίνει μαχαίρια στα νιάτα.
Αγόρι κρατήσου! Υπάρχει ζωή!

Μείνε Αγωνίσου! Υπάρχεις εσύ!
Κι αν κάποιος πεθάνει, μην κλάψεις ποτέ

Σκέψου πως ζεις Φίλε φτωχέ.
Σε κάποια πόλη, σε κάποιο σχολείο

έμεινε μόνο του κάποιο θρανίο

Το αγόρι προχώρησε , έκανε Λάθος
αγάπη δεν ήτανε, ήτανε πάθος!
Κορίτσι κρατήσου! Υπάρχει ζωή!

Αγόρι θυμήσου! Υπάρχεις εσύ!
Κι αν κάποτε νιώσεις βαθιά πικραμένος
μην κάνεις το Λάθος θα βγεις προδομένος!
Φίλε θυμήσου, υπάρχεις εσύ
υπάρχει Έρωτας, Φιλία , Ζωή!
Αγόρι θυμήσου, μίλα για Αγάπη
μίλα για Όνειρα και όχι για λάθη!

Κατερίνα Αντωνάκη

Στην αρχή της σελίδας

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ

Άραγε πόσοι ακόμη, νέοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν από τη χρήση ναρκωτικών ουσιθών, ώστε το κράτος ν’ αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες του απέναντι σ’ ένα τόσο καίριο για την ελληνική κοινωνία πρόβλημα.
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών μέχρι και τη δεκαετία του ’70 αποτελούσε φαινόμενο “ξένο”, σχεδόν άγνωστο για την ελληνική κοινωνία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ταχύτατη εξάπλωση των ναρκωτικών δεν ξάφνιασε μόνο τη συντηρητική ελληνική κοινωνία αλλά προβλημάτισε έντονα ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Μπροστά στα νέα δεδομένα, η κρατική μηχανή ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αποδείχτηκε ανίσχυρη και αναποτελεσματική ν’ αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών.
Η έξαρση του φαινομένου αυτού συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Η έλλειψη επικοινωνίας, τα υπαρξιακά αδιέξοδα των νέων, η ανατροπή των παραδοσιακών αξιών και η ελλειπής ενημέρωση, αποτελούν μερικές από τις αιτίες που οδηγούν κάποιον στη χρήση ναρκωτικών, αναζητώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη φυγή από την πραγματικότητα.
Στην Ευρώπη και μόνο, οι χρήστες είναι πάνω από 30 εκατομμύρια. Γνωρίζουμε επίσης, πως στην Ελλάδα, οι χρήστες έχουν φθάσει τις 400.000, με μία κάθετη αύξηση του αριθμού χρηστών ηρωΐνης από 2.000 το 1980 σε 80.000 το 1990. Κι ενώ το πρόβλημα των ναρκωτικών λαμβάνει μέρα τη μέρα τεράστιες διαστάσεις, οι όποιες προσπάθειες αντιμετώπισής του από την πολιτεία κρίνονται ως ανεπαρκείς. Ο μέσος χρήστης των “σκληρών” ναρκωτικών είναι άτομο με προσωπικότητα σφραγισμένη από την εξάρτηση. Κοιμάται και ξυπνά με μια αγωνιώδη σκέψη: Πώς θα εξασφαλίσει την επόμενη δόση. Δεν ενδιαφέρεται για το τι είναι ακίνδυνο ή επικίνδυνο αλλά ούτε και για το τι είναι ηθικό και νόμιμο.
Ο εξαρτημένος είναι ασθενής. Είναι τραγικός αλλά και επικίνδυνος. Διακινδυνεύει ο ίδιος και ταυτόχρονα επιτίθεται κατά της κοινωνίας. Κλέβει, ληστεύει και προπαγανδίζει, δηλαδή επεκτείνει την εξάρτησή του και στους άλλους.
Φυσικά όλες αυτές οι ουσίες δεν είναι παρά φάρμακα. Και δεν υπάρχουν καλά και κακά φάρμακα. Υπάρχει καλός ή κακός τρόπος που τα χρησιμοποιούμε.
Ο Όμηρος αναφέρεται στο υηπενθές, ένα ποτό που σταματούσε το κλάμα και την οργή και έκανε τον άνθρωπο να ξεχνάει τους κόπους και τις έννοιες και εξαφάνιζε τους πόνους, ενώ ο Ιπποκράτης γνώριζε τις θεραπευτικές ιδιότητες της οπιοπαπαρούνας και την συνιστούσε ως φάρμακο για την λευκόρροια, τις διαταραχές στην ούρηση και την αϋπνία!
Αυτό που απομένει ως δίδαγμα από τη μελέτη της ιστορίας, είναι πως, είτε το θέλουμε είτε όχι, τα φάρμακα είναι ταυτισμένα με το ανθρώπινο είδος από την αρχή της ύπαρξής του. Από το ίδιο το όπιο, από το οποίο ο Παράκελσος κατασκεύασε το λάβδανο, το κύριο θεραπευτικό μεσο από το 16ο μέχρι και το 19ο αιώνα, παράγεται και η ηρωΐνη, η οποία δημιουργεί εξάρτηση. Μια σωστή ενημέρωση είναι σίγουρα πολύ βοηθητική, εκτός του ότι καταλαγιάζει τον πανικό, ο οποίος μπαίνει πλέον στο σπίτι μας από παντού, σαν την ομίχλη. Και όσα κι αν μάθουμε όσο κι αν ηρεμούμε, η ανησυχία παραμένει, μια και το πρόβλημα μοιάζει να είναι ήδη πολύ κοντά σε όλους μας αφού πολλοί από εμάς έχουμε πλέον κάποιον φίλο ή συγγενή που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης από την ηρωΐνη.
Είναι φυσική τάση του ανθρώπου να θέλει να γνωρίσει και να βιώσει άλλες συναισθηματικές και διανοητικές διαστάσεις. Να μπορεί να περνάει από τον πόνο στην αναλγησία και από την αδράνεια και τη μαλθακότητα στη διέγερση και στη χαρά. Τα ναρκωτικά υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά δεν υπήρχαν ανέκαθεν οι τοξικομανείς. Στα αρχαία χρόνια δεν υπήρχαν παρανοϊκοί που “μαστούρωναν” όλη μέρα, που έτρωγαν παπαρούνες ή ότι άλλο για να τρελαθούν. Όταν αφήνουμε τα πράγματα να πάρουν τη φυσική τους πορεία, τότε λειτουργούν αυτόματα φυσικοί μηχανισμοί αυτοπροστασίας και αυτοσυντήρησης. Όταν όμως μπουν στη μέση η παρανομία, απαγόρευση, το σκοτάδι και η παραπληροφόρηση, αυτοί οι μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Και ο καλύτερος τρόπος για αν οδηγήσεις ένα νεαρό κυρίως άνθρωπο, στη χρήση κάποιας ουσίας είναι να του την απαγορεύσεις. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένας από τους λόγους που κάνουν τους νέους να στρέφονται προς απαγορευμένες ουσίες είναι η επιθυμία να κάνουν κάτι τολμηρό. Όσο συνεχίζουν να είναι απαγορευμένες αυτές οι ουσίες, τόσο μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι από τη χρήση τους. Αντίθετα, αν είναι νόμιμες, ελεγχόμενες και ιατρικά καθοδηγούμενες, κανένας άνθρωπος πραγματικά δεν θα θέλει ούτε να να ταλαιπωρηθεί, ούτε να υποφέρει, ούτε ν’ αυτοκτονήσει. Εκτος αν είναι άρρωστος, οπότε θα το κάνει έτσι κι αλλιώς. Ο υπουργός Υγείας έφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών. Η πρότασή του προς τον πρωθυπουργό για την αποποινικοποίηση της χρήσης της ινδικής κάνναβης, δεν είναι ούτε πρόταση νομιμοποίησής της, ούτε ελεύθερης πρόσβασης σ’ αυτή. Η κατασταλτική πολιτική του κράτους δεν κατόρθωσε ν’ αποδώσει τα αναμενόμενα. Η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, αφού βεβαίως γίνει ο αναγκαίος διαχωρισμός μεταξύ “μαλακών” και “σκληρών” ναρκωτικών, ίσως αποτελέσει ένα θετικό βήμα γιατον περιορισμό της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και του εμπορίου τους. Το μέτρο αυτό όμως θα μπορούσε ν’ αποτελέσει μια ριζοσπαστική καινοτομία, μόνο εάν η ελληνική κοινωνία επιδείκνυε την ωριμότητα εκείνη που θα της επέτρεπε ν’ αποδεχτεί ένα τόσο προοδευτικό, για τα ελληνικά δεδομένα μέτρο!...
Μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του νόμου, ήταν η θέσπιση πειραματικών θεραπευτικών προγραμμάτων υποκατάστασης της ηρωΐνης με μεθαδόνη. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους, τα προγράμματα αυτά προσέγγισαν με μεγάλη επιτυχία τους αρχικούς τους στόχους και έςδωσαν ελπίδα ζωής σε χιλιάδες τοξικομανείς. Οι ελπίδες, όμως αυτές γρήγορα διαψεύτηκαν αφού αυτή τη στιγμή, από τους 5.000 τοξικομανείς της Αττικής έχουν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής 2.000 άτομα περίπου, και στο πρόγραμμα έχουν ενταχτεί μόνο 200 άτομα στην Αθήνα και άλα 100 στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος παραθέτουμε φωτογραφίες από τα γνωστότερα ναρκωτικά, τις βλάβες και τις παρενέργειες που προκαλούν !!!
Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο αποφάσισε το διπλασιασμό των θέσεων και τη δημιουργία τριών νέων εξεταστικών κέντρων χορήγησης υποκατάστατων με μεθαδόνη, όλα δείχνουν ότι και φέτος, η συμμετοχή στα σωτήρια αυτά προγράμματα θα παραμείνει “άπιαστο όνειρο” για χιλιάδες τοξικομανείς.

ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site