Θέματα


Σταματία Καπίρη - Β2

Ο μαγικός κόσμος των τριών διαστάσεων

Όλη μας η ζωή εκτυλίσσεται σε τρεις διαστάσεις. Το μπροστά και το πίσω, το κοντά και το μακριά είναι έννοιες οικείες ακόμη και στα μωρά. Όταν όμως ανταλλάσουμε ιδέες και εικόνες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το οδυνηρό γεγονός ότι ουσιαστικά είμαστε περιορισμένοι μέσα σ' έναν κόσμο δύο διαστάσεων. Οι εικόνες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε είναι τυπωμένες στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή, δηλαδή δισδιάστατες, και αυτό μας φαίνεται φυσικό. Κάθε εξαίρεση στον κανόνα μας προκαλεί περιέργεια κι ένα είδος θαυμασμού. Διάφορες τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων. Η γλυπτική είναι η πιο παλιά και απλή, η ολογραφία η πιο πρόσφατη και εξελιγμένη. Ανάμεσα σ' αυτά τα δύο άκρα βρίσκεται η στερεογραφία.

Στερεοσκοπία και στερεογράμματα
Λέγοντας "στερεοσκοπία" εννοούμε όλες τις τεχνικές που εκμεταλλεύονται τη διοπτρική όραση του ανθρώπου για να δημιουργήσουν την εντύπωση βάθους, πράγμα που γίνεται με τη βοήθεια δύο ή περισσότερων δισδιάστατων εικόνων που δείχνουν το ίδιο αντικείμενο από διαφορετικές γωνίες. "Σκοπώ" σημαίνει να βλέπει κανείς κάτι ως στερεό σώμα, ως ανάγλυφο.

Το πρώτο στερεόγραμμα δημιουργήθηκε το 1832 από τον Άγγλο Sir Charles Wheatstone (πριν ακόμη από την εφεύρεση της φωτογραφίας το 1837-39) και χρειαζόταν ένα περίπλοκο σύστημα από καθρέφτες για να το δει κανείς. Στα τέλη του δεκάτου ένατου και στις αρχές του εικοστού αιώνα η μαγεία της τρισδιάστατης όρασης συνεπήρε τον κόσμο και έγινε μόδα, κάτι που μαρτυρούν οι πολλές στερεοσκοπικές εικόνες που βρίσκει κανείς ακόμη και σήμερα στα παλαιοπωλεία. Λίγο μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας κατασκευάστηκαν και οι πρώτες στερεοσκοπικές μηχανές με τις οποίες μπορούσαν να φωτογραφηθούν απλά στερεογράμματα. Την ίδια εποχή έκαναν την εμφάνιση τους και άλλες στερεοσκοπικές εφευρέσεις. Η πιο γνωστή, που κυκλοφορεί ακόμη και σήμερα, είναι τα γυαλιά με ένα πράσινο και ένα κόκκινο φίλτρο, που χρησιμεύουν για να βλέπει ειδικά στερεογράμματα (ανάγλυφα), στα οποία δύο προοπτικές εικόνες, μία πράσινη και μία κόκκινη, είναι τυπωμένες η μία πάνω στην άλλη.

Προσοχή!!!
Αν η οθόνη σας δεν είναι καλής ποιότητας
και με υψηλή συχνότητα σάρωσης
(Refresh Rate τουλάχιστον 100Hz),
μην προσπαθήσετε να δείτε τα στερεογράμματα.

Γενικά αποφύγετε να κουράσετε πολύ τα μάτια σας προσπαθώντας να δείτε στην οθόνη την εικόνα. Αγοράστε ένα σχετικό βιβλίο.

Με κλικ στη μικρογραφία
βλέπετε την εικόνα σε μεγέθυνση.
Οι εικόνες δεξιά δείχνουν τη λύση.

stereo1.jpg (189311 bytes)
Εύκολο

stereo2.jpg (318604 bytes)
Μέτριας δυσκολίας

stereo3.jpg (164397 bytes)
Πιο δύσκολο

Μπορούν όμως να δημιουργηθούν και στερεογράμματα που δεν απαιτούν κανέναν ειδικό εξοπλισμό για να τα δει κανείς. Τέτοιες είναι οι εικόνες που μπορείτε να δείτε σε αυτή τη σελίδα. Η "αυτοστερεογραφία" έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα απέναντι σε όλες τις άλλες στερεοσκοπικές τεχνικές, αλλά και τις μεθόδους παραγωγής τρισδιάστατων εικόνων. Τα στερεογράμματα μεταφέρονται εύκολα και μπορεί κανείς να τα δει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Επιπλέον, η αναπαραγωγή τους είναι απλούστατη, εφόσον τυπώνονται σε απλό χαρτί.

Πολλά από τα αυτοστερεογράμματα έχουν ένα κοινό στοιχείο: σε πρώτη ματιά, φαίνονται σαν να αποτελούνται απλώς από τυχαία μοτίβα χωρίς εμφανές οπτικό νόημα. Μόνο όταν τα κοιτάξει κανείς με ορισμένο τρόπο, αποκαλύπτουν την τρισδιάστατη πλευρά τους.

Πώς θα "διαβάσετε" τα στερεογράμματα
Πολύ πιθανόν να είστε από τους ανθρώπους που μπορούν να δουν την τρισδιάστατη εικόνα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ίσως ακόμη και χωρίς να ανατρέξουν καν σ' αυτή την εισαγωγή. Από την άλλη μεριά μπορεί να κοιτάζετε επί μισή ώρα ώσπου να βρείτε την σωστή τεχνική. Ο χρόνος από άτομο σε άτομο διαφέρει. Ένα όμως είναι βέβαιο: από τη στιγμή που θα ανακαλύψετε το μυστικό, δεν θα έχετε πια την παραμικρή δυσκολία να δείτε σχεδόν αμέσως όλα τα στερεογράμματα, ανεξάρτητα από το πόση ώρα σας πήρε για να το καταφέρετε την πρώτη φορά.

Στοιχεία και εικόνες από το βιβλίο "3η Διάσταση" εκδ. ΣΕΛΑΣ

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site