Θέματα

Σταματία Καπίρη

Δήμος Ζούπας

Δημήτρης Ζιάγκος Β2

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ
...ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Δύο εκατομμύρια εθελοντές – ανάμεσα τους το σχολείο μας και πολλοί άλλοι Έλληνες - σαρώνουν με τους υπολογιστές τους το Διάστημα για τον εντοπισμό ζωής.

Οι αστρονόμοι εντυπωσιασμένοι με τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρες του γαλαξία και τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες του σύμπαντος προσπαθούν να τεκμηριώσουν την άποψη πως υπάρχει ζωή και σε άλλους πλανήτες κοντά στη Γη ή μακριά από αυτήν. Για την ανακάλυψη αυτή έχουν επιστρατευθεί διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια, παραβολικές κεραίες που «σαρώνουν» το Διάστημα και ένα πλήθος άλλων εργαλείων. Η άποψη αυτή των επιστημόνων, δηλαδή πως υπάρχει ζωή και σε άλλους πλανήτες, δεν αρκεί και γι’ αυτό πρέπει να το αποδείξουν.

Όλοι οι πλανήτες και οι γαλαξίες ακτινοβολούν σχεδόν όλα τα μήκη κύματος, δηλαδή αυτά που δημιουργούν κάποιο θόρυβο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να διαβάσουν αυτά τα ραδιοκύματα, που δέχονται με κάποιες ειδικές συσκευές που προαναφέραμε, τα οποία δημιουργούν κάποιον θόρυβο, ο οποίος μεταφέρεται χωρίς να αλλοιώνεται και να απορροφάται όπως ακριβώς γίνεται με το ορατό φως. Επειδή όμως ακριβώς οι φυσικές πηγές του διαστήματος εκπέμπουν όλα τα μήκη κύματος είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσουν και να αποκωδικοποιήσουν το σήμα εκείνο το οποίο προέρχεται από κάποιο εξωγήινο πολιτισμό.

Το SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) είναι ένα από τα πιο γνωστά ιδρύματα που «ακούει» τους ήχους του Διαστήματος, προσπαθώντας να εντοπίσει κάποιο ίχνος ζωής εκεί έξω. Εδώ και ένα χρόνο το SETI κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα στο Internet το οποίο αναλύει ραδιοσήματα που έχουν ληφθεί από το ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo. Το όνομα του προγράμματος είναι SETI@home και λειτουργεί ως screen saver ώστε να μην μας ενοχλεί όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας. Αυτό μπορούμε να το «κατεβάσουμε» από τη διεύθυνση http://setiathome.berkeley.edu/ και είναι ικανό να τρέχει σε Windows, Mac ή Unix περιβάλλον. Μάλιστα, στο παραπάνω site υπάρχει και ελληνική μετάφραση για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα αυτό και να συμμετάσχουν με τον υπολογιστή τους στην αποκάλυψη εξωγήινης ζωής. Το SETI@home αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας και επίσημα άρχισε να «μοιράζεται» στο Internet από τις 17 Μαϊου 1999.


Το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο που προσπαθεί να εντοπίσειτι συμβαίνει εκεί έξω...

Εξαρτάται από την ταχύτητα του υπολογιστή που διαθέτουμε για το πόσο γρήγορα θα αναλυθεί ένα «πακέτο». Τα αποτελέσματα στέλνονται αυτόματα στη SETI και αυτή μας παραδίδει το επόμενο «πακέτο» για ένα κύκλο αναζήτησης. Αν κάποιο από τα «πακέτα» περιέχει σταθερά υψηλής στάθμης σήματα, τότε αυτό επεξεργάζεται ακόμη περισσότερο από τους κεντρικούς υπολογιστές της SETI. Έχει αποδειχθεί πως πολλοί Έλληνες χρήστες χρησιμοποιούν το  SETI, συμβάλλοντας με τη σειρά τους στην μεγάλη αναζήτηση. Σύντομα οι ερευνητές πρόκειται να διαθέσουν μια νεότερη έκδοση του προγράμματος SETI@home στο Internet, που θα ψάχνει για περισσότερες λεπτομέρειες στα «πακέτα» όπως είναι οι παλμοί. Κάτι τέτοιο δεν έχει εξετασθεί ποτέ έως σήμερα. Αυτό θα έχει συνέπεια η εξέταση του κάθε «πακέτου» να απαιτεί 20%  περισσότερο χρόνο ανάλυσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολλοί οι χρήστες σήμερα που αξιολογούν την ταχύτητα του υπολογιστή τους απλώς τρέχοντας το SETI@home. Το πρόγραμμα SETI αποδεικνύει ότι το Internet και οι υπολογιστές αν χρησιμοποιηθούν σωστά και έξυπνα μπορούν να γίνουν μια τεράστια δύναμη απέναντι σε κάθε πρόβλημα. Η ισχύς εν τη ενώσει σε όλο της το μεγαλείο… Ακόμη και στην αναζήτηση κάποιας εξωγήινης μορφής ζωής.

Στοιχεία από εφημερίδα "Καθημερινή" 7-5-2000

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site