Θέματα


Σταμάτη Μαριάτζελα Γ4

Η εξέλιξη της τεχνολογίας
τα τελευταία 300 χρόνια

Οι παρακάτω εφευρέσεις και ανακαλύψεις της τελευταίας χιλιετίας, διαμόρφωσαν καθοριστικά την σημερινή πραγματικότητα με τις αλλαγές που επέφεραν στη ζωή μας. Οι πιο πρόσφατες από αυτές, όπως η κλωνοποίηση, υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στο μέλλον.

Ατμομηχανή

Η ατμομηχνή συμβολίζει την βιομηχανική επανάσταση περισσότερο από κάθε άλλη εφεύρεση. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος μπόρεσε να παράγει ενέργεια ανεξάρτητα από τις φυσικές συνθήκες, όπως π.χ. με τους ανεμόμυλους και τους νερόμυλους. Η ατμομηχανή εγκαινιάζει την σύγχρονη εποχή της εκμηχάνισης.


Ατμομηχανή με επιβατικό όχημα kατασκευασμένη
στη Γαλλία το 1899. (Οδοντωτής γραμμής Διακοπτού-Καλαβρύτων).


Ατμομηχανή Α4 Τίρυνς, των σιδηροδρόμων Πελοποννήσου. Κατασκευασμένη από την Krauss το 1884.

Η δύναμη του ατμού, ωστόσο, ήταν γνωστή από πολύ παλιά. Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς, περίπου το 100 μ.Χ., περιγράφει μηχανισμούς που εκμεταλλεύονται την κινητήρια δύναμη του ατμού. Την πρώτη ατμομηχανή που γνωρίζει ευρεία διάδοση, την οφείλουμε στον Άγγλο μηχανικό Τόμας Νιουκόμεν και στον βοηθό του Τζόν Κάλι, που την κατασκεύασαν το 1712. Όμως, πολλοί σαν αυτούς εργάστηκαν πάνω στην ίδια ιδέα, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία.


H τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου.

Τυπογραφία

Ιωάννης Γουτεμβέργιος

Μέχρι το 1740, όταν τυπώθηκε το πρώτο βιβλίο στην Βενετία, η γνώση ήταν προνόμιο των λίγων και πλουσίων. Η γέννηση της τυπογραφίας ωστόσο, χρονολογείται πολύ πιο παλιά, στην Κίνα, γύρω στο 700 μ.Χ. Σίγουρα, δεν είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος ανάμεσα τους Ιωάννη Γουεμβέργιο, τον Προκόπιο Βάλντφαγκελ ή τον Λώρενς Κόστερ είναι ο "εφευρέτης" της τυπογραφίας με μεταλλικούς χαρακτήρες. Πιθανόν είναι ο Γουτεμβέργιος, σύμφωνα με την παράδοση. Όμως, η εμφάνιση του βιβλίου είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο. Το 1500 λειτουργούσαν τυπογραφεία σε 236 ευρωπαϊκές πόλεις.

Ακτίνες Χ

Το 1896, η ανακάλυψη των ακτινών Χ από τον Γερμανό Βίλχελμ Κόνρατ Ρέιτγκεν ανοίγει τον δρόμο μιας σειράς ανακαλύψεων στις οποίες οφείλουμε την σύγχρονη αντίληψη για τη φύση της ύλης. Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα. Η σπουδαιότερη εφαρμογή τους είναι στον τομέα της ιατρικής, που θεμελιώθηκε το 1906 από δύο Γάλλους, τον Ζακ Μπεργκαί και τον Λουί Τριμπαντό.

Πλαστικές Ύλες

Το 1909, ο Λίο Μπάκελαντ κατασκεύασε τον βακελίτη, την πρώτη πλαστική ύλη. Τότε, πολύ λίγοι θα πρέπει να συνειδητοποίησαν την δύναμη και τις ικανότητες του νέου προϊόντος. Η εφεύρεση του πλαστικού εγκαινίασε μια νέα εποχή, που άλλαξε την καθημερινή ζωή και την βιομηχανία.
Τα πλαστικά χρησιμοποιήθηκαν γρήγορα σε μεγάλο πεδίο εφαρμογών, χάρη στις δυνατότητες τους: ελατότητα, ελαστικότητα, σκληρότητα, ανθεκτικότητα.

Τηλεόραση

Οι πρώτες πειραματικές τηλεοπτικές συσκευές εμφανίζονται κατά τις δεκαετίες 1910 και 1920. Κάθε μια από αυτές χρησιμοποιούν διαφορετικές ηλεκτρομαγνητικές μεθόδους. Ο σκωτσέζος Τζόν Λόουτζι Μπέρντ, κατασκευάζει την αποδοτικότερη. Το 1926 πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια μετάδοση τηλεοπτικής εικόνας. Το 1936, η ηλεκτρομηχανική μέθοδος παραγκωνίζεται από την ηλεκτρονική, την οποία ανέπτυξε ο Ρώσος Βλαντιμίρ Ζβορίκιν. Μια σειρά από εφευρέσεις συνεισφέρουν στην οριστική διαμόρφωση της σημερινής συσκευής.

Ατομική στήλη- πυρηνική ενέργεια

Στις 2 Δεκεμβρίου 1942, στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας, η πυρηνική στήλη "Chicago Pile 1", από ερευνητική ομάδα του Ιταλού φυσικού Ενρίκο Φέρμι. Οι τρεις πρώτοι πυρηνικοί αντιδραστήρες κατασκευάστηκαν στο Χάνφορντ στις όχθες του ποταμού Κολούμπια. Το 1944 προμήθευσαν του πλουτώνιο για τις τρεις πρώτες ατομικές βόμβες.
Μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου, αρχίζουν οι έρευνες για τις δυνατότητες ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Το 1954 κατασκευάζεται ο πρώτος πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΣΣΔ. Το 1986, μετά το πολύνεκρο ατύχημα σε έναν από τους αντιδραστήρες του Τσέρνομπιλ στην σημερινή Ουκρανία, αμφισβητίσαμε το αλάθητο της πυρηνικής τεχνολογίας.

Ηλεκτρονικός υπολογιστής

ΤΤο 1832, ο Άγγλος Τσάρλς Μπάμπατζ επινοεί μια μορφή υπολογιστή που προμηνύει τις λειτουργικές αρχές του σύγχρονου υπολογιστή. Οι εργασίες του, αν και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, θα ασκήσουν σημαντική επίδραση στην εξέλιξη των υπολογιστών. Το 1943, εμφανίζεται ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ο Colossus, δημιούργημα του Βρετανού Άλαν Τιούρινγκ. Ο Χάουαρντ Ακεν, κατασκευάζει τον Mark 1, τον πρώτο υπολογιστή γενικής χρήσης.

Ο πραγματικά πρώτος σύγχρονος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης είναι ο "ENIAC", που κατασκευάζεται το 1946 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Βαρύ, δύσχρηστο και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστο μηχάνημα αλλά 500 φορές ταχύτερο από τον Mark 1. Διάφορες ανακαλύψεις και εφευρέσεις οδηγούν το 1952 στην εμφάνιση του πρώτου εμπορικού Η/Υ της IMB τον ΙΜΒ 701 και το 1976 στον πρώτο δημοφιλή μικροϋπολογιστή "Apple 1" της "Apple Computers".

Κλωνοποίηση

Πρόκειται για ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας ωστόσο η γέννηση της Ντόλι, είναι γεγονός. Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 1996, όταν ο Ίαν Ουίλμουτ, από το Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκωτίας, ανήγγειλε την γέννηση της Ντόλι. Δυο χρόνια αργότερα, ο ίδιος επιστήμονας ανακοίνωσε ότι είναι υπέρ της μεθόδου αυτής και στους ανθρώπους. Επρόκειτο όμως για παρεξήγηση, αφού ο Σκωτσέζος επιστήμονας υποστηρίζει την λεγόμενη "θεραπευτική κλωνοποίηση", την δημιουργία δηλαδή ανθρώπινων εμβρύων που θα τροφοδοτούν την επιστήμη με "ανταλλακτικά" για την θεραπεία των αρρώστων. Είναι αντίθετος στην αναπαραγωγική κλωνοποίηση, όπως και ο Άγγλος συνάδελφος του Όστιν Σμίθ.

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site