Θέματα


Ηλιάνα Καϊμακάμη - Β2

Το νέο μας νόμισμα: ΕΥΡΩ

Το ΕΥΡΩ είναι το νέο νόμισμα της Ενωμένης Ευρώπης. Το σύμβολό του, το ελληνικό γράμμα E με μια διπλή γραμμή, υποδηλώνει το πρώτο γράμμα της λέξη Ευρώπη.
Σήμερα η Ελλάδα, μετά από μακροχρόνιο σχεδιασμό και τη συμβολή όλων μας, βρίσκεται μπροστά στο νέο της νόμισμα. Το ευρώ εξασφαλίζει την πρόοδο και την ευημερία, δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την οικονομική μας ανάπτυξη, και απλοποιεί τις συναλλαγές μας με όλο τον κόσμο.

Χαρτονομίσματα & Κέρματα
Θα υπάρχουν 7 χαρτονομίσματα, όπου στο καθένα από αυτά θα αναγράφεται η λέξη ευρώ και στα ελληνικά, καθώς και 8 κέρματα, τα οποία θα έχουν μία κοινή ευρωπαική όψη και μια εθνική. Το ευρώ υποδιαιρείται σε 100 λεπτά και η ελάχιστη υποδιαίρεσή του είναι το 1 λεπτό (cent).

Το ευρώ & εμείς
Από την 1η Ιανουαρίου 2002 οι μισθοί, οι συντάξεις, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών θα εκφράζονται σε ευρώ.
Το ευρώ θα ανταλλάσεται έναντι της δραχμής σε σταθερή τιμή μετατροπής. Αυτό σημαίνει ότι η αξία των αποδοχών και των αποταμιεύσεών μας θα παραμείνει ίδια.

Η σημασία του Ενιαίου Ευρωπαΐκού Νομίσματος γίνεται περισσότερο εμφανής στα ταξίδια μας από τη μια χώρα στην άλλη. Από την καθιέρωση του νέου ενιαίου νομίσματος, δεν θα απαιτείται πλέον να γίνονται μετατροπές συναλλάγματος εντός της ζώνης του ευρώ. Παντού θα πληρώνουμε με ευρώ, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

 

Το Χρονοδιάγραμμα μετάβασης της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ

16.3.1998: Η δραχμή εντάχθηκε στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών ισοτιμιών με κεντρική ισοτιμία 357 δρχ. προς την ΕCU.
1.1.1999:
Γεννιέται το ευρώ και υφίσταται σε λογιστική μορφή.
Η δραχμή εντάσσεται στο Μηχανισμό Συναλλαγμάτων Ισοτιμιών, με κεντρική ισοτιμία έναντι του ευρώ 353,109 δρχ. (+,- 15%).

2000:
Απόφαση για την ένταξη της δραχμής στη ζώνη ευρώ.

1.1.2001: Με την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ, «κλειδώνεται» η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ. Η δραχμή είναι πλέον υποδιαίρεση του ευρώ. Οι τιμές των προϊόντων αναγράφονται προοδευτικά και στα δύο νομίσματα. Οι συναλλαγές γίνονται σε δραχμές. Μπορούν να ανοιχθούν λογαριασμοί και να γίνουν συναλλαγές και σε ευρώ, αλλά σε λογιστική μορφή.
Από 1.1.2002:
Έναρξη της κυκλοφορίας των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων ευρώ και σταδιακή απόσυρση της δραχμής. Το ευρώ και η δραχμή θα συνυπάρχουν για μια περίοδο περίπου 2 μηνών. Μετά οι συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ.

Στοιχεία από σχετικό φυλλάδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site